Nedelja, 11.10.2009.

01:18

Uskoro zabrana pušenja u zatvorenom

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da će Zakon kojim će biti zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorijama biti usvojen do kraja godine.

Izvor: B92

Uskoro zabrana pušenja u zatvorenom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

Aca

pre 14 godina

Ziveo sam po nekoliko godina u Rimu, New Yorku, Kairu i Kuwaitu i kao pusac i veoma drustven covek mogu reci da potpuna zabrana pusenja nema smisla u zemlji Srbiji, kao sto nije imala smisla ni u HR u kojoj ce se na kraju dozvoliti pusenje.Takodje primena ovih zakona diskutabilna je za Grcku i generalno zemlje u kojima je kafana oduvek bila KULT.
Meni je prosto nezamislivo da kafu pijem u Beogradu stojeci kao sto sam radio u Rimu, ali oni jednostavno nemaju obicaj sedenja i ispijanja kafe ujutru, posle podne iako je zemlja espresa, kapucina i ostalog .Jednostavno niko u Rimu ne razume zasto sedeti i piti kafu kada je obicaj da se stoji. U takvom lokalu je moguce zabraniti pusenje ali u Srbiji u kojoj se oduvek kafa pije sedeci uz neizostavne traceve i beskonacnu pricu, KAFA uz cigaretu je deo licnosti.
U Americi sam cesto prisustvovao da uvece piju sok od cedjene pomorandze, cvekle, paradjza zato sto je to zdravo. Prosto mi je nezamislivo da u Skadarliji narucim sok od sargarepe. Tamo idem da jedem masnu hranu koja je skroz nezdrava, da slusam uzivo muziku, da popijem rakiju. Za mene ta mesta nisu olicenje zdravog zivota vec ono sto su vekovima bila, mesta boemskog zivota i hedonizma.
Dok sam ziveo na Bliskom Istoku shvatio sam tu slicnu nit izmedju Balkana i njih. Caj od mente, hibiskusa i neizostavna shisha su takodje kult uz koji se sedi satima i prica, tu se sklapaju poslovi. Uz shishu i drustvo se deli svaka sreca i tuga.
Tako je i kod nas. Kafa tokom dana, masna hrana i rakija ili pivo uvece, jos ako je tu i muzika, uz dobro drustvo je dovoljan razlog da svako jedva ceka da ode na takvo mesto.
Zabrana pusenja mi je apsurd koji jedino postoji u Americi. Da ti neko zabrani da pusis u sopstvenoj kuci da ne bi izazvao pozar i slicno su najdebilniji razlozi koji su mogli biti smisljeni.
Nemam ja nista protiv da u Beogradu postoje i kafici i restorani u kojima ce biti zabranjeno pusenje, nemam nista protiv i da jednog dana uvedu lokale bez alkohola, takodje neka otvore i restorane u kojima ce se sluziti iskljucivo zdrava organska hrana, apsolutno neka postoji sve pa neka svako ima izbor gde ce izaci.
Ali od svih lokala napraviti nepusacke je totalni apsurd u zemlji u kojoj od sveta i veka kafa, rakija, hrana i uzivo muzika predstavljaju karakteristiku ovog naroda. Nisam jos imao goste iz inostranstva koji su se zalili na nase restorane, kafice, na dim i slicno. Svi su uvek bili zadovoljni a mnogi od njih, pogotovu iz Italije vise vole da popiju kafu uz cigaretu u Beogradu nego u Rimu. Ne vidim razlog zasto braniti nesto sto realno nije nikome problem. Napraviti lokale bez pusenja i ostavite lokale u kojima je dozvoljeno pusenje i svi ce biti srecni. Neka svaki vlasnik lokala odluci kakav hoce lokal i svako ce imati i dalje pune ruke posla.

Mi pusaci smo ko vidre snalazljivi:)

pre 14 godina

Vise puta sam komentarisao ovakve vesti i uvek imam nesto novo da dodam. Naravno, iz iskustva koje dozivljavam ovde, u Kanadi.
Prvo (kao "obavezno" iako mi je to deplasirano reci, pusac sam. Oko 25 komada dnevno).
2 najnovije vesti odavde su: Zabranjuje se prodaja parfimisanih (osim mirisa mentola) cigarilosa jer je utvrdjeno da ih najvise koriste maloletnici. Zabranjuju se za DOMACE trziste. Proizvodice se za IZVOZ iskljucivo (Dok ima ovaca, bice i vune!:)
Pravosudje ima "pune ruke posla", jer ce pokrenuti postupke protiv duvanske industrije za stetu koju cine zdravlju ljudi itd.
Inace, u svim prodavnicama u kojima se prodaju cigare, cigarete i pribor za isto je sklonjeno od pogleda potrosaca. Sve je pokriveno.
Sad se jos vodi kampanja da se u doglednoj buducnosti i u stanovima zabrani pusenje. Znaci: u ugovoru za stan ce ti to biti napisano, pa ti, brale, dumagijaj...
A to sto ne mogu skoro nigde da diplim :) nadoknadim na ulici, u stanu i autu, moje i jedno i drugo:).
Za sada!

Deda

pre 14 godina

Ja sam dugogodisnji pusac. Potpuno se slazem da treba da se uvede neka vrsta zabreni da se ne bi ugrozavala prava nepusaca. Ne razumem samo sta se dogadja sa mojim pravima? Sa pravom na izbor???? Ja nisam dve godine otisao kod kuma na kafu (nalazili smo se kod mene ili u gradu) jer se nije pusilo kod njega u stanu... Moj izbor... Zelim samo da mi se omoguci da ako zelim odaberem objekat u kome je dozvoljeno pusenje. I obrnuto... Ukoliko je nepusac zabrinut za svoje zdravlje, njegov je izbor da ne ide na mesta gde je dozvoljeno pusenje.

Aleksandra Mladenovic

pre 14 godina

Zivim u Italiji i tamo je pusenje zvanicno zabranjeno pre nekoliko godina. U pocetku su se svi bunili, a sada su zaista srecni. Nikome ne pada na pamet da zapali cigaretu u kaficu ili restoranu (a nema odvojenih prostorija za pusace jer zakon propisuje vrlo skupe uredjaje za ventilaciju i vlasnicima ugostiteljskih objekata se to ne isplati). U kucama se odavno ne pusi, tako da mladi ljudi, odnosno deca nemaju tu naviku kao imi nekada da pocnu da puse vec sa 15-16 godina.
Bilo bi dobro da se odmah zabrani pusenje u svim ugostiteljskim objektima i naprave male "oaze" za pusace ispred kafica i restorana.
Zaboravih da kaze, ja sam strastveni pusac, ali apsolutno podrzavam zabranu!!!

pusacica

pre 14 godina

Pusim, odavno... i odavno pokusavam da prestanem, ali ne ide. Probala sam razne nacine, ali najvise sto sam uspela je da napravim pauzu od sest meseci. Isla sam na jedan program, gde su nam nedelju dana, za nas novac, objasnjavali koliko je pusenje stetno. Pa to naravno svako zna! Problem je u tome sto u ovoj zemlji ne postoji program za odvikavanje od ove vrste ZAVISNOSTI! Da ne govorim o tome da se cigarete prodaju na svakom koraku. Pri tom bih da spomenem alkohol i to koliko alkohol ugrozava i konzumente, i one oko njih. Sa vecinom, koji popiju vec jednu casicu ne moze vise normalno da se razgovara, da ne govorim o notornim alkoholicarima i onima koji u tom stanju postaju nasilni. Ali ne, za pusace ne postoji program odvikavanja.

Sto se tice mogucnosti za pusace, prakticno ih nema. U zapadnoj Evropi mogu da pusim samo napolju, nema ni govora o kombinaciji sa kafom ili casicom vina. Muka ziva, izaci iz restorana ili stana, samo da bi se koliko-toliko nadoknadio nivo nikotina u krvi. To je skoro ravno prisilnom prestanku pusenja.

Nemam nista protiv kampanja protiv pusenja, naprotiv. Ali ovako drastican cin samo dokazuje koliko je ministru briga za nas. Jos bi neki hteli da se ne pusi ni na ulici! A, naravno, ne smetaju im izduvni gasovi, smrad znoja i prljavstine u autobusima... cisto licemerje.

Da li u ovoj zemlji moze da se uradi nesto umereno, da se ne ide iz krajnosti u krajnost? Uostalom, i takav nacin ponasanja je bolest, pa bih se ja pre svega zapitala da li je nas ministar zdravlja uistinu zdrav.

s.

pre 14 godina

Kada je tolika povika na duvan i pušače ništa lakše, proglasite duvan ilegalnom supstancom i kažnjavajte sve koji ga prodaju i koriste za uživanje. Ne šalim se, vrlo ste licemerni, slatki su vam porezi od duvana, ali oni koji ga kupe ne smeju da ga koriste, razmislite malo o sebi i svojoj pravdoljubivosti.

Rale

pre 14 godina

Grdno se varate, ako mislite da ova vlast misli na vas i vase zdravlje, pa da zbog toga zabranjuje pusenje u prostorijama na javnim mestima. Oni to iskljucivo rade po diktatu i samo prepisuju ono sto se od njih trazi da bi se ispunili svi uslovi iz mape puta (glupog li naziva) za ulazak u evropsku uniju.
Da stvarno misle na nase zdravlje oni bi reformisali sistem zdravstva i isti ne bi funkcionisao po principu da bolestan covek ide na pregled u dom zdravlja i zarazi druge svojom bolescu, a od ostalih odnese kuci jos po neku, vec bi uveli terenskog lekara za zarazne bolesti i slicno...
Isto tako ce jednog dana, da dozvole konzumiranje lakih droga, jer je to vec dozvoljeno u Holandiji, pa ce biti jednog dana i u ostatku Evrope.
E, tada cemo doci do apsurda da ce u kafani smeti da se "duva", ali nece smeti da se pusi!

grom

pre 14 godina

Taj film gospodine ministre neces gledati, jer ako je vlada kojoj i ti pripadas ukinula normalan zivot narodu, i dodala bedu, neces valjda da mu ukinis i pusenje, narodu kome je pusenje jedina uteha.

nebojsa

pre 14 godina

Zasto se i sad ne sprovodi zakon o zabrani pusenja u radnim prostorijama? Jednostavno sto pojedinac nema kome da se zali, dobio bi otkaz u firmi.

Aleksandar

pre 14 godina

Pa gde su prava i slobode pusaca. Ja sam svesno izabrao da pusim i niko ne moze da mi to zabrani. Ni po cenu kazne. Razveo bih se kad bi mi zena zabranila pusenje u stanu! Pusenje je moj izbor!

bibap

pre 14 godina

pušač sam. i ne secam se kad sam poslednju cigaretu zapalila u zatvorenom prostoru. kad mi se pripaljuje, lepo izađem napolje. niti druge gušim, niti mi prostor i odeća smrde. i manje pušim, mogu vam reći. u zadnjih par godina, od kada primenjujem ovaj režim, mogu mirno reći da palim cigarete, onako, retko, baš iz gušta, uz kafu, ili posle obroka. a ne svakih 5 minuta frenetično, kao ranije. i nikoga ne ugrožavam. verujte mi, kad udjem u kafić, iako sam pušač, počelo je ozbiljno da mi smrdi količina ustajalog dima, koji se ne da nimalo lako izvetriti. zabraniti pušenje svuda! podržavam. i sami ćete manje pušiti. ako ne verujete, probajte. toplo preporučujem.

Goran

pre 14 godina

Ja sam ipak za rešenje koje se slabo pominje, ali je ipak najbolji kompromis. Znači, lokali treba da imaju propisnu ventilaciju. Time bi svi bili na dobitku !

Djape

pre 14 godina

Imamo i zakon koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu, ali ovu drzavu u praksi vode huligani po ulicama, a ne vlast!

Kako da ocekujete da u drzavi gde je toliko pusaca i gde sudije i policija pripadaju istoj grupi, da ce stati na stranu nepushaca?

kako ocekujete od drzave koja ovolishna kolishna je ima tri ili cetri industrije duvana i u kojoj vlada duvanski lobi (tajkuni), da stane pushenju u kraj?

Milos

pre 14 godina

Podeljen prostor? Leteo sam Jatom pre desetak godina, kada je jos bilo dozvoljeno pusenje u avionu, i pitali su me kakvo mesto zelim - odabrao sam nepusacko. I zaista, iznad mene je bila upaljena lampica za zabranu pusenja. Medjutim, nije iznad sedista do mog, gde je zena uredno pusila, na svega nekoliko centimetara od mene. E, isto tako ce izgledati i ova podela.

Zabrana pusenja u zatvorenim prostorima svuda, bez izuzetka i odmah. To je jedini nacin.

Mila

pre 14 godina

Hajde neka prvo krenu od bolnica i domova zdravlja. Tamo se pusi gore nego u kaficima. Nazalost, radim u jednoj takvoj ustanovi u Beogradu i svaki dan doruckujem kiflu sa dimom cigarete.

???

pre 14 godina

Ali ovo je poptuno suludo! Ovaj zakon promovise pusenje! Oni su eksplicitno rekli da ce jedini kafic koji je u potpunosti zabranio pusenje morati da ga dozvoli. A to o odvajanju pusackih od nepusackih delova je potpuna budalastina. Analogija sa mokrenjem u bazen je jako dobra . . .

veljo

pre 14 godina

Nepusac sam ali nemam problem sa tim da neko pusi u mojoj okolini- moje je hocu li u tom prostoru ostati ili pronaci neki gde se ne pusi- drugu stvar ne mogu da razumem- da li je moguce da ljudi mogu biti toliko sebicni i pusiti u stanovima i kucama gde se nalaze njihova deca (i bebe cak)- takvima bi starateljstvo trenalo oduzeti.

student

pre 14 godina

Kako me nerviraju ljudi koji kad god pocne da se resava jedan problem skrecu paznju na sve ostale i pricaju o gladi, nemastini itd. Znaci trebamo da zazmurimo na sve probleme(pusenje,lgbt prava...) i dok nam ne skoci standard nista ne trebamo da radimo! Nerviraju me i oni koji pricaju o nekakvim "pravima pusaca"! Pusenje bi trebalo zabraniti i u kucama, jer je opasno po ostale ukucane nepusace.Kome se pusi nek izadje napolje i nek obavi sta ima! Moj otac pusi non stop u kuci, dim ulazi cak i u moju sobu, ujutro se budim u dimu - a ne pusi u mojoj sobi, zbog toga cesto imam respiratorne probleme, ali ne moze se dokazati balkancima! U prevozu takodje, pakao je voziti se Beovozom,taksisti takodje puse kad hoce, vozaci autobusa... Kod frizera, u sobi2x2 sa sve onim hemikalijama, pa to je instant gusenje. Pre godinu dana sam bio u NY na jednoj zurci koju je organizovalo 10ak ljudi koji zive u jednoj kuci, pozvan je bio ceo grad -ceo NY!,(benefit zurka) da li mislite da je iko zapalio cigaretu!?? A radilo se o privatnoj kuci i ljudima koji su iz celog grada i ne poznaju se!!! To se zove imati obzira prema drugim ljudima a cega u Srbiji nema!
Aj da vidim dal cu i taj dan da docekam u Srbistanu. Ja se bojim da ce to biti samo na papiru kao i svi ostali zakoni, i samo zbog EU, a da li ce uspeti i da primene videcemo! Uostalom budzet je tanak a dosta je nezaposlenih, pa zaposlite inspektore bice nam svima lepse...

Posmatrac

pre 14 godina

Zivim u zemlji gde se takav zakon primenjuje vec nekoliko godina. Bez obzira sto sam pusac, prilikom poslednjeg boravka u Beogradu, smetao mi je dim u restoranima i kaficima. Nije problem napraviti pusacki i nepusacki deo, mislim da ce veci problem biti uvesti efikasnu ventilaciju u ugostiteljske objekte.

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

Ova podela u ugostiteljskim objektima na pušačku i nepušačku zonu je skandalozna i nemoguća.

To vam je isto,kao kada bi na javnom gradskom bazenu zakonom rekli: kupači mogu da pišaju u samo jednoj polovini tog istog bazena! To je neozbiljno i čini se nepotreban ustupak trovačkoj populaciji.

Da se razumemo, pušači ne smeju biti tretirani kao ostali ljudi, jer oni to što rade dokazano je kao zlo-zla, dokazana je smrtonosna rabota i navika, i ista je opasnija od atomske, nuklearne i hemijske bombe. Jer, moramo priznati da se te bombe u poslednjih 100 godina bacane na ljude samo jednom čini mi se, a cigarete se u svetu i kod nas puše svakog sekunda i trena i to na milijarde komada.

Stvari su jasne, pušačku armiju treba tretirati kao potencijalne i stvarne tihe "UBICE", koji ne samo što svesno sebe truju i ubijaju, no to rade sa velikim uspehom nad svima nama koji im se nadjemo u društvu i okolini.

U tom smislu, ovaj zakon mora biti tretiran i sprovodjen bez pardona i filosofiranja, u šta sumnjam da će se to desiti i raditi, bar kada je Srbija u pitanju...jer opšte je poznato da je Srbija jedan od najvećih svetskih Eldorada i pravi Raj za svekolike pušače.

Cenim i sudim da Srbija nema ljude, kadrove, karaktere, da ovaj zakon sprovede na terenu i u praksi, u to sam sigurniji no da je zemlja okrugla, živi bili pa videli.

gastarbajter

pre 14 godina

konacno! mada trebali bi i u lokalima kao sto to rade na zapadu. jedino u srbiji kad se vratim kuci posle izlaska, ne osetim vise parfem koji sam stavio, vec samo smrdljivi dim.

supersonic

pre 14 godina

Zakon se nece sprovoditi. U to sam siguran.
Hitno zabraniti pusenje u svim zatvorenim prostorijama, POGOTOVU ugostiteljskim objektima. Uzas je koliko nepusaci moraju da trpe neciju bahatost.
Zamislite radnike, koji takodje moraju da budu i po 8 sati u jednoj takvoj prostoriji, oni su tek ugrozena vrsta...

B

pre 14 godina

Kada je rec o kaznjavanju pusaca, ne mogu a da ne spomenem nacin na koji je Italija resila taj problem. Naime, u italijanskim ugostiteljskim objektima ukoliko neko zapali cigaretu, kaznjava se i vlasnik objekta a i pusac, tako da definitivno vlasnik u tom slucaju nece rizikovati basnoslovne kazne, nego ce uciniti sve da skrene paznju pusacu da ugasi cigaretu ili da izadje napolje. Inace, i u Italiji su se pusaci u pocetku bunili zbog uvodjenja zakona protiv pusenja, ali su sada presrecni, jer ne smrde i ne ugrozavaju zdravlje drugim ljudima. I uopste im nije problem da ustanu od stola i popuse svoju cigaretu napolju. Kada cemo mi dostici taj nivo svesti?!

Jegulja

pre 14 godina

nisam pusac ali nije mi jasno zasto idete u kafice ako vam smrdi i ako vas truju. niko vas ne tera. vlasnici kafica, restorana, diskoteka i sl. bi sami trebalo da odlucuju o tome da li ce moci da se pusi, nece moci da se pusi ili ce moci u posebnim prostorijama. te stvari treba da budu jedna od karakteristika kafica, restorana, diskoteke itd. pa, izmedju ostalog, da se i na osnovu toga bira na koje ce mesto neko otici. za javne ustanove kao i ostale zatvorene prostorije trebala bi da vazi zabrana i da se naravno primenjuje a ne samo na papiru. hocu da kazem, kao nepusac na posao ili neku javnu ustanovu morate ici dok u kafic ili restoran ne morate... ako vam se ne svidjaju uslovi niko vas ne tera. tacno je da ima mnogo situacija gde nas pusaci "maltretiraju" ali ovo sa kaficima i restoranima je izivljavanje ali u obrnutom smeru.

wlado

pre 14 godina

ajmo sto pre da prestanu da nas truju trovaci!

biram da budem zdrav, a ostali koji se ubijate dan po dan, e pa necete dugo...mislim zbog zakona...hehe

Radim u skoli

pre 14 godina

Radim u osnovnoj skoli. Pusi se u direktorkinoj kancelariji (puse i direktorka i njena zamenica), pusi se u kancelariji pedagoga i psihologa, zbornica je podeljena na dva dela, u jednom MAGLA, u drugom onako... stize dim iz pusackog dela. Eto, a nikada nikakva inspekcija nije dosla u skolu u vezi sa ovim. U skoli uredno stoje natpisi "Zabranjeno pusenje u svim prostorijama skole".

Marija

pre 14 godina

Zivim u zemlji koja je zakon usvojila i tako uspesno sprovela jos pre pet ipo godina - uopste nije istina da su ugostiteljski objekti smanjilii zaradu, zbog ljudi koji u njima rade se najvise zakon i doneo - zapravo zabranjeno je pusenje u SVIM zatvorenim prostorima javne namene.
Prostori za pusace u recimo ugostiteljskim objektima su moguci jedino ako su fizicki odvojeni od ostalog zatvorenog prostora i imaju tri cetvrtine 'zidova' otvoreno - moze se sasvim lepo takav prostor urediti i nije nikakav problem.
Ali kazne za prekrsitelje su u pocetku sprovodjene striktno, iako ih nije bilo puno. Pitam se da li ce i Srbija moci da profunkcionise po ovom pitanju kao pravna drzava?

Ivan

pre 14 godina

Ne živim u Srbiji već desetak godina pa ne razumem ovo: “Ugostiteljski objekt može sad da zabrani pušenje, kao što je to uradio kafić ‘Tajm aut’ u Čika Ljubinoj, ali 90 dana od usvajanja zakona mora da prilagodi svoju praksu zakonu, a to je da podeli prostor”. Da li to znači da po novom zakonu neće biti dozvoljeni isključivo nepušački kafići i restorani? Korak napred, dva koraka nazad...

Bivsi pusac

pre 14 godina

Ma jasno bre, treba zabraniti svuda gde se mesaju pusaci i nepusaci ili pak napraviti posebne pusionice. Treba vec razbiti tu barijeru da 'Pusenje ne smeta nikome u okolini', 'Deda mi je pusio citav zivot pa dozivio 80 (a koliko su pored dede otisli pre njega)' itd

Neko tamo

pre 14 godina

A sta to tacno znaci " zatvorenom " / Pa zar i dosad nije bilo tako...?U vecini preduzeca je zabranjeno...Ne vidim razliku...A sto se kafica tice, fenomem je taj da nepusaci u vecini slucajeva sedaju u predeo predvodjen za pusace...
Znate onu " U raju je super, ali u paklu je ekipa! " E pa tako i oni...kad su izlasci u pitanju nista im ne smeta...Bitno je da se bude vidjen,ko jos razmislja o cigarama...? A ti isti su najglasniji kako im se narusava zdravlje...
Ako je nesto ovde naruseno, to je kolektivno mentalno zdravlje...

Vujadin

pre 14 godina

E umreh od smejanja.

Sto bre zamajavaju narod, ni ovaj dosadasnji zakon nije bio los, ali se nije sprovodio! Koja ce inspekcija to da kontrolise? Ista ova kao do sad?

I kako da se podeli kafana na dva dela? Mozda po boji stolica, bele za nepusace, plave za pusace, pola jednih pola drugih?

stjuart

pre 14 godina

Pa naravno, svugde u svetu postoji podela prostorija za pusace i nepusace u klubovima i kafanama. Ne vidim u cemu je ovde problem sa Srbijom? Zasto trazimo svaki moguci razlog da okrivimo Srbiju kako ne valja a pojma nemamo kako je u svetu?

PeC

pre 14 godina

pa gde je onda zabranjeno pušenje ako nije u ugostiteljskim objektima??? u javnim wc-ima?? i kakva je to sprdnja sa podelom na pušački i nepušački deo, 'oće dim da stane kad dođe do žute linije da ne truje nepušače??

RHCP

pre 14 godina

U redu je da se pusenje potuno zabrani u kafanama i da se za to napalacuju visoke kazne kako pusacima tako i vlasnicima koji su prekrsili zakon. Dovesce se to u red kad sebicni pusaci shvate da nema druge nego da se upristoje. Medjutim, ono sto me brine je pusenje u bolnicama koje Dr Ministar nije ni pomenuo. Kakve drakonske kazne tamo primenjivati kad uhvatite medicinsku sestru ili lekara da puse u bolesnickoj trpezariji? Npr. u gotovo svakom odeljenju prokupcake bolnice se pusi kao u nekoj od kafana, mozete svratiti i videcete cak prepune piksle! Strava!

Djordje

pre 14 godina

Zabrana pusenja u kaficu dovodi do jednog vrlo pozitivnog fenomena za same pusace. Naime, posto je u kaficu zabranjeno, pusaci idu ispred vrata na 5 minuta da popuse cigaretu i vrate se medju svoje drustvo. To je izvrsna prilika za socijalizaciju sa drugim pusacima, koji su takodje izasli iz svog drustva ispred vrata na 5 minuta. Drustva su u kaficima cesto prilicno zatvorena i mnogim ljudima je tesko preci tu granicu i uspostaviti kontakt s nekim van svog kruga. Cigareta ispred vrata je odlicna prilika za to.

comentateur

pre 14 godina

oni u skupstini samo usvajaju zakone koje ionako niko ne postuje ni sprovodi. sta ocekivati od gradjana kad ni vlada ne postuje sopstveni ustav.

pivljanin

pre 14 godina

Dzaba vam zakoni. Da li je u Srbiji iko kažnjen zbog nepoštovanja trenutnog zakona o (ne)pušenju? Naveliko se puši i u školama i u domovima zdravlja i u...

igor

pre 14 godina

Mislim da prelazni period ne treba ostaviti nikome. Kada odete negde u inostranstvo, gde je pusenje zabranjeno u SVIM zatvorenim prostorima, i odete u restoran, sasvim vam je prirodno da ljudi izadju napolje kada zele da popuse, a posle se vrate i opet piju ili jedu. A kada stignete kuci, onda shvatite blagodeti ovih propisa. Ne SMRDITE ni sebi ni drugima.

Rale

pre 14 godina

Ova nasa vlast stvarno ne ume niti jednu stvar ljudski da uradi.
Sada ce poslednji od svih da zabrane pusenje i to ce uraditi na nacin kako su i svi ostali uradili pre nekoliko godina, umesto da primene ono sto svi sada primenjuju. Naime, svuda su isto zabranili pusenje u totalu, pa kada su videli da restorani i kafici prestaju da rade, i da im raste nezaposlenost, poceli su da dozvoljavaju pusenje u zatvorenim prostorijama uz odredjene uslove.
Pustite vlasnike restorana da sami odluce da li ce se pusiti ili nece u njihovim restoranima, ali uz obavezu da istaknu tablu na ulazu da se u njihovom objetu pusi, kao i da instaliraju kvalitetnu ventilaciju!

Gundjalo

pre 14 godina

Kakva glupost. Zabrana pusenja osim u ugostiteljksim objektima. Pa tamo se i najvise dimi! U princiupu je vrlo jednostavno - ko hoce da zapali neka izadje napolje - neka ne truje druge, i gotova stvar.

Gde ja zivim

pre 14 godina

Pa gos-n ministar dali smo mi imali Zakon o zabrani pusenja iz 2005 god. koji se normalno nesprovodi ili izmisljas novi koji se takodje nece sprovoditi ?

Misha

pre 14 godina

Da porok duvana nije toliko omasovljen, ne bi postojala potreba da se drzava njime bavi. On je primer kako svaka eskalacija neodgovornosti, porocnosti i zla medju ljudima formira drzavni totalitarizam. Umesto da sami ljudi vode racuna o sebi, sada se njima sve vise bavi drzava. Stalno se formiraju nove zakonske regulative, koje sve vise ugrozavaju dostojanstvo ljudske licnosti. To nas polako ali sigurno vraca u srednji vek.

Panta

pre 14 godina

Ovo je smešno!
Zabrana pušenja u javnim prostorijama, koja je sada na snazi NIGDE se ne poštuje.
Na PMF-u u Kragujevcu, zaposleni u studentskoj službi puše tokom rada kao da su kafani.
A ta fora sa podelom na pušački i nepušački deo nigde nije funkcionisala.

Nenad Milanovic

pre 14 godina

Znaci, mi potlaceni pod terorom pusaca, treba da se trujemo jos 3 godine kako bi drzava i pojedinci nesmetano inkasirali jos malo nenormalno velikih kolicina novca...

Gade mi se politicari, lobisti i ostale interesne sfere duvanske industrije!

Borba za pravnu državu

pre 14 godina

Koliko je opštepoznato, dr Tomica Milosavljević jeste ministar Zdravlja :(((, a nije predsednik Vlade, a još manje predsednik Narodne Skupštine. U skladu sa svojom funkcijom on ne može da izjavljuje koji zakon će biti usvojen i kada. Predlagač zakona jeste Vlada, a ne resorno ministarstvo, koje sačinjava nacrt zakona. Čak ni predsednica Skupštine ne može unapred da izjavi kada će neki predlog zakona biti usvojen, već samo kada će biti na dnevnom redu. Dakle, u meri u kojoj gospodin ministar dr T. Milosavljević poštuje Ustav, Zakon o Vladi i Poslovnik Skupštine, i ja ću poštovati novi Zakon o pušenju - kada i ako bude usvojen i stupio na snagu.

Aleksandar

pre 14 godina

Ja zaista ne mogu da shvatim da jedna zemlja koja je u toliko problema ima preko 70% pusaca. To ne samo da je porazavajuce nego i za smejanje znajuci cinjenicu da je pusenje zavisnost. Sto mu nekako dodje da 70% ljudi je u stvari oralni narkoman.
A vecina ima da kaze dosta i lepi etikete tipa `ja bih njega u zatvor jer je narkoman`..
I pored toga najsmesnije je to da moram da sedim u restoranu i uzivam hranu za koju placam sa dodatnim okusom mmmmm ukusnog nikotina a da o odeci ne govorim posle izlaska iz jednog od takvih mesta....

a svi smo siromasni ali za drogu uvek imamo...

Pusenje ubija!

pre 14 godina

Stvarno je van svake logike uporno povladjivanje pusacima, tj. trovacima! Zabrana treba da bude potpuna u zatvorenom prostoru izuzev privatnih stanova i kuca sto je uz otvoreni prostor i vise nego dovoljno za pusace.

Ana

pre 14 godina

"Pošto su vlasnici kafića, barova i restorana tvrdili da im je zabrana prepolovila zaradu, biće im omogućeno da u svojim objektima imaju odvojen prostor za pušače."

Srbija 2109.godine.: "Pošto su svi kojima je zdravlje bitno a posebno deca i mladi još 100 godina tvrdili da ih pušenje u kafićima i retoranima stavlja na udar opasnih isparenja cigareta te da više od 50 odsto nepušača izloženih duvanskom dimu ima zdravstvene probleme vezane za pušenje ministar konačno odredio prioritete u ovoj zemlji umesto da ih u ovoj zemlji večito određuju VLASNICI KAFIĆA i zabranio potpuno pušenje i u ovim objektima shvativši da odvajanje pušačkih i nepušačkih prostorija ne rešava problem zbog iluzorne zamisli da nepušači moraju da se štite od duvanskog dima tako što neće izlaziti sa svojim društvom samo zato što se sedi u pušačkom delu, dok je sasvim normalno i u svetu odavno prihvaćeno da kada društvo izađe oni koji puše povremeno samo izađu ispred kafića i naprave pauzu za cigaretu bez potrebe odvajanja ljudi dok sede u kafiću."

Човјек

pre 14 godina

Живим у држави гдје је пушење забрањено у кафићима, клубовима и осталим објектима, шта да вам кажем, лакше се дише! А и кући кад се вратим не смрди ми одјећа на никотин.

bivsi pusac

pre 14 godina

Strasno, u citavom svetu vas nateraju da se povinujete zakonu i da se ponasate kulturno (tjs da ne ugrozavate zdravlje drugih), samo na Balkanu moze a i ne mora. Nije ni cudo sto sva nasa deca rastu kao mali zavisnici, a ne znam ni jednu trudnicu koja je totalno ostavila cigarete kada je ostala u drugom stanju. Strasno Srbijo!

Satyr

pre 14 godina

Zasto zabranjivati pusenje u zatvorenim prostorijama i time rizikovati smanjenje zarade kad jednostavno mozete zabraniti duvan u globalu?

dosta sa prepisivanjem svih mogucih EU zakona!

pre 14 godina

Nisam pusac, ali mislim da je ovo ugrozavanje ljudskih prava pusaca i ugostitelja! Bas me zanima da vidim kako ce izgledati kafici, diskoteke i splavovi podeljeni na pusacke i ne pusacke zone. Zamislite svadbu u kojoj vam je polovina gosiju odvojena staklom ili se nalazi u drugoj prostoriji!
Pitam se kuda ovo vodi?! Drzava navodno promovise toleranciju, pa onda diskriminise velikiu vecinu gradjana. Postoje ljudi koji ne puse ali im ne smeta ako neko u drustvu pusi i koje nece direktno pogoditi ova zabrana, ali sigurno nisu za ovako radikalne mere.

Od danas-nepusac

pre 14 godina

Bravo,maestralno!A ja,naivan,sve vreme mislim da je problem sto smo siromasni,gladni,goli i bosi,sto nam se po ulicama puca(i po danu),sto je toliko nasilja da i dalje licimo na Paskaljevicevo "Bure baruta",sto su nam narkodileri i polugole pevaljke "jet set",sto nam klince vaspitava TV "Pink" sa "Kursadzijama" i "Grand paradom" na celu...kad,ono...upropasti nas pljuganje u zatvorenom prostoru.Pa,ja pojma nisam imao.Izvinjavam se.

Човјек

pre 14 godina

Живим у држави гдје је пушење забрањено у кафићима, клубовима и осталим објектима, шта да вам кажем, лакше се дише! А и кући кад се вратим не смрди ми одјећа на никотин.

Pusenje ubija!

pre 14 godina

Stvarno je van svake logike uporno povladjivanje pusacima, tj. trovacima! Zabrana treba da bude potpuna u zatvorenom prostoru izuzev privatnih stanova i kuca sto je uz otvoreni prostor i vise nego dovoljno za pusace.

Djordje

pre 14 godina

Zabrana pusenja u kaficu dovodi do jednog vrlo pozitivnog fenomena za same pusace. Naime, posto je u kaficu zabranjeno, pusaci idu ispred vrata na 5 minuta da popuse cigaretu i vrate se medju svoje drustvo. To je izvrsna prilika za socijalizaciju sa drugim pusacima, koji su takodje izasli iz svog drustva ispred vrata na 5 minuta. Drustva su u kaficima cesto prilicno zatvorena i mnogim ljudima je tesko preci tu granicu i uspostaviti kontakt s nekim van svog kruga. Cigareta ispred vrata je odlicna prilika za to.

Aleksandar

pre 14 godina

Ja zaista ne mogu da shvatim da jedna zemlja koja je u toliko problema ima preko 70% pusaca. To ne samo da je porazavajuce nego i za smejanje znajuci cinjenicu da je pusenje zavisnost. Sto mu nekako dodje da 70% ljudi je u stvari oralni narkoman.
A vecina ima da kaze dosta i lepi etikete tipa `ja bih njega u zatvor jer je narkoman`..
I pored toga najsmesnije je to da moram da sedim u restoranu i uzivam hranu za koju placam sa dodatnim okusom mmmmm ukusnog nikotina a da o odeci ne govorim posle izlaska iz jednog od takvih mesta....

a svi smo siromasni ali za drogu uvek imamo...

B

pre 14 godina

Kada je rec o kaznjavanju pusaca, ne mogu a da ne spomenem nacin na koji je Italija resila taj problem. Naime, u italijanskim ugostiteljskim objektima ukoliko neko zapali cigaretu, kaznjava se i vlasnik objekta a i pusac, tako da definitivno vlasnik u tom slucaju nece rizikovati basnoslovne kazne, nego ce uciniti sve da skrene paznju pusacu da ugasi cigaretu ili da izadje napolje. Inace, i u Italiji su se pusaci u pocetku bunili zbog uvodjenja zakona protiv pusenja, ali su sada presrecni, jer ne smrde i ne ugrozavaju zdravlje drugim ljudima. I uopste im nije problem da ustanu od stola i popuse svoju cigaretu napolju. Kada cemo mi dostici taj nivo svesti?!

Od danas-nepusac

pre 14 godina

Bravo,maestralno!A ja,naivan,sve vreme mislim da je problem sto smo siromasni,gladni,goli i bosi,sto nam se po ulicama puca(i po danu),sto je toliko nasilja da i dalje licimo na Paskaljevicevo "Bure baruta",sto su nam narkodileri i polugole pevaljke "jet set",sto nam klince vaspitava TV "Pink" sa "Kursadzijama" i "Grand paradom" na celu...kad,ono...upropasti nas pljuganje u zatvorenom prostoru.Pa,ja pojma nisam imao.Izvinjavam se.

Mila

pre 14 godina

Hajde neka prvo krenu od bolnica i domova zdravlja. Tamo se pusi gore nego u kaficima. Nazalost, radim u jednoj takvoj ustanovi u Beogradu i svaki dan doruckujem kiflu sa dimom cigarete.

Gundjalo

pre 14 godina

Kakva glupost. Zabrana pusenja osim u ugostiteljksim objektima. Pa tamo se i najvise dimi! U princiupu je vrlo jednostavno - ko hoce da zapali neka izadje napolje - neka ne truje druge, i gotova stvar.

igor

pre 14 godina

Mislim da prelazni period ne treba ostaviti nikome. Kada odete negde u inostranstvo, gde je pusenje zabranjeno u SVIM zatvorenim prostorima, i odete u restoran, sasvim vam je prirodno da ljudi izadju napolje kada zele da popuse, a posle se vrate i opet piju ili jedu. A kada stignete kuci, onda shvatite blagodeti ovih propisa. Ne SMRDITE ni sebi ni drugima.

Satyr

pre 14 godina

Zasto zabranjivati pusenje u zatvorenim prostorijama i time rizikovati smanjenje zarade kad jednostavno mozete zabraniti duvan u globalu?

bivsi pusac

pre 14 godina

Strasno, u citavom svetu vas nateraju da se povinujete zakonu i da se ponasate kulturno (tjs da ne ugrozavate zdravlje drugih), samo na Balkanu moze a i ne mora. Nije ni cudo sto sva nasa deca rastu kao mali zavisnici, a ne znam ni jednu trudnicu koja je totalno ostavila cigarete kada je ostala u drugom stanju. Strasno Srbijo!

pivljanin

pre 14 godina

Dzaba vam zakoni. Da li je u Srbiji iko kažnjen zbog nepoštovanja trenutnog zakona o (ne)pušenju? Naveliko se puši i u školama i u domovima zdravlja i u...

bibap

pre 14 godina

pušač sam. i ne secam se kad sam poslednju cigaretu zapalila u zatvorenom prostoru. kad mi se pripaljuje, lepo izađem napolje. niti druge gušim, niti mi prostor i odeća smrde. i manje pušim, mogu vam reći. u zadnjih par godina, od kada primenjujem ovaj režim, mogu mirno reći da palim cigarete, onako, retko, baš iz gušta, uz kafu, ili posle obroka. a ne svakih 5 minuta frenetično, kao ranije. i nikoga ne ugrožavam. verujte mi, kad udjem u kafić, iako sam pušač, počelo je ozbiljno da mi smrdi količina ustajalog dima, koji se ne da nimalo lako izvetriti. zabraniti pušenje svuda! podržavam. i sami ćete manje pušiti. ako ne verujete, probajte. toplo preporučujem.

Milos

pre 14 godina

Podeljen prostor? Leteo sam Jatom pre desetak godina, kada je jos bilo dozvoljeno pusenje u avionu, i pitali su me kakvo mesto zelim - odabrao sam nepusacko. I zaista, iznad mene je bila upaljena lampica za zabranu pusenja. Medjutim, nije iznad sedista do mog, gde je zena uredno pusila, na svega nekoliko centimetara od mene. E, isto tako ce izgledati i ova podela.

Zabrana pusenja u zatvorenim prostorima svuda, bez izuzetka i odmah. To je jedini nacin.

Radim u skoli

pre 14 godina

Radim u osnovnoj skoli. Pusi se u direktorkinoj kancelariji (puse i direktorka i njena zamenica), pusi se u kancelariji pedagoga i psihologa, zbornica je podeljena na dva dela, u jednom MAGLA, u drugom onako... stize dim iz pusackog dela. Eto, a nikada nikakva inspekcija nije dosla u skolu u vezi sa ovim. U skoli uredno stoje natpisi "Zabranjeno pusenje u svim prostorijama skole".

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

Ova podela u ugostiteljskim objektima na pušačku i nepušačku zonu je skandalozna i nemoguća.

To vam je isto,kao kada bi na javnom gradskom bazenu zakonom rekli: kupači mogu da pišaju u samo jednoj polovini tog istog bazena! To je neozbiljno i čini se nepotreban ustupak trovačkoj populaciji.

Da se razumemo, pušači ne smeju biti tretirani kao ostali ljudi, jer oni to što rade dokazano je kao zlo-zla, dokazana je smrtonosna rabota i navika, i ista je opasnija od atomske, nuklearne i hemijske bombe. Jer, moramo priznati da se te bombe u poslednjih 100 godina bacane na ljude samo jednom čini mi se, a cigarete se u svetu i kod nas puše svakog sekunda i trena i to na milijarde komada.

Stvari su jasne, pušačku armiju treba tretirati kao potencijalne i stvarne tihe "UBICE", koji ne samo što svesno sebe truju i ubijaju, no to rade sa velikim uspehom nad svima nama koji im se nadjemo u društvu i okolini.

U tom smislu, ovaj zakon mora biti tretiran i sprovodjen bez pardona i filosofiranja, u šta sumnjam da će se to desiti i raditi, bar kada je Srbija u pitanju...jer opšte je poznato da je Srbija jedan od najvećih svetskih Eldorada i pravi Raj za svekolike pušače.

Cenim i sudim da Srbija nema ljude, kadrove, karaktere, da ovaj zakon sprovede na terenu i u praksi, u to sam sigurniji no da je zemlja okrugla, živi bili pa videli.

dosta sa prepisivanjem svih mogucih EU zakona!

pre 14 godina

Nisam pusac, ali mislim da je ovo ugrozavanje ljudskih prava pusaca i ugostitelja! Bas me zanima da vidim kako ce izgledati kafici, diskoteke i splavovi podeljeni na pusacke i ne pusacke zone. Zamislite svadbu u kojoj vam je polovina gosiju odvojena staklom ili se nalazi u drugoj prostoriji!
Pitam se kuda ovo vodi?! Drzava navodno promovise toleranciju, pa onda diskriminise velikiu vecinu gradjana. Postoje ljudi koji ne puse ali im ne smeta ako neko u drustvu pusi i koje nece direktno pogoditi ova zabrana, ali sigurno nisu za ovako radikalne mere.

supersonic

pre 14 godina

Zakon se nece sprovoditi. U to sam siguran.
Hitno zabraniti pusenje u svim zatvorenim prostorijama, POGOTOVU ugostiteljskim objektima. Uzas je koliko nepusaci moraju da trpe neciju bahatost.
Zamislite radnike, koji takodje moraju da budu i po 8 sati u jednoj takvoj prostoriji, oni su tek ugrozena vrsta...

???

pre 14 godina

Ali ovo je poptuno suludo! Ovaj zakon promovise pusenje! Oni su eksplicitno rekli da ce jedini kafic koji je u potpunosti zabranio pusenje morati da ga dozvoli. A to o odvajanju pusackih od nepusackih delova je potpuna budalastina. Analogija sa mokrenjem u bazen je jako dobra . . .

Ivan

pre 14 godina

Ne živim u Srbiji već desetak godina pa ne razumem ovo: “Ugostiteljski objekt može sad da zabrani pušenje, kao što je to uradio kafić ‘Tajm aut’ u Čika Ljubinoj, ali 90 dana od usvajanja zakona mora da prilagodi svoju praksu zakonu, a to je da podeli prostor”. Da li to znači da po novom zakonu neće biti dozvoljeni isključivo nepušački kafići i restorani? Korak napred, dva koraka nazad...

s.

pre 14 godina

Kada je tolika povika na duvan i pušače ništa lakše, proglasite duvan ilegalnom supstancom i kažnjavajte sve koji ga prodaju i koriste za uživanje. Ne šalim se, vrlo ste licemerni, slatki su vam porezi od duvana, ali oni koji ga kupe ne smeju da ga koriste, razmislite malo o sebi i svojoj pravdoljubivosti.

nebojsa

pre 14 godina

Zasto se i sad ne sprovodi zakon o zabrani pusenja u radnim prostorijama? Jednostavno sto pojedinac nema kome da se zali, dobio bi otkaz u firmi.

Posmatrac

pre 14 godina

Zivim u zemlji gde se takav zakon primenjuje vec nekoliko godina. Bez obzira sto sam pusac, prilikom poslednjeg boravka u Beogradu, smetao mi je dim u restoranima i kaficima. Nije problem napraviti pusacki i nepusacki deo, mislim da ce veci problem biti uvesti efikasnu ventilaciju u ugostiteljske objekte.

Goran

pre 14 godina

Ja sam ipak za rešenje koje se slabo pominje, ali je ipak najbolji kompromis. Znači, lokali treba da imaju propisnu ventilaciju. Time bi svi bili na dobitku !

Neko tamo

pre 14 godina

A sta to tacno znaci " zatvorenom " / Pa zar i dosad nije bilo tako...?U vecini preduzeca je zabranjeno...Ne vidim razliku...A sto se kafica tice, fenomem je taj da nepusaci u vecini slucajeva sedaju u predeo predvodjen za pusace...
Znate onu " U raju je super, ali u paklu je ekipa! " E pa tako i oni...kad su izlasci u pitanju nista im ne smeta...Bitno je da se bude vidjen,ko jos razmislja o cigarama...? A ti isti su najglasniji kako im se narusava zdravlje...
Ako je nesto ovde naruseno, to je kolektivno mentalno zdravlje...

Jegulja

pre 14 godina

nisam pusac ali nije mi jasno zasto idete u kafice ako vam smrdi i ako vas truju. niko vas ne tera. vlasnici kafica, restorana, diskoteka i sl. bi sami trebalo da odlucuju o tome da li ce moci da se pusi, nece moci da se pusi ili ce moci u posebnim prostorijama. te stvari treba da budu jedna od karakteristika kafica, restorana, diskoteke itd. pa, izmedju ostalog, da se i na osnovu toga bira na koje ce mesto neko otici. za javne ustanove kao i ostale zatvorene prostorije trebala bi da vazi zabrana i da se naravno primenjuje a ne samo na papiru. hocu da kazem, kao nepusac na posao ili neku javnu ustanovu morate ici dok u kafic ili restoran ne morate... ako vam se ne svidjaju uslovi niko vas ne tera. tacno je da ima mnogo situacija gde nas pusaci "maltretiraju" ali ovo sa kaficima i restoranima je izivljavanje ali u obrnutom smeru.

veljo

pre 14 godina

Nepusac sam ali nemam problem sa tim da neko pusi u mojoj okolini- moje je hocu li u tom prostoru ostati ili pronaci neki gde se ne pusi- drugu stvar ne mogu da razumem- da li je moguce da ljudi mogu biti toliko sebicni i pusiti u stanovima i kucama gde se nalaze njihova deca (i bebe cak)- takvima bi starateljstvo trenalo oduzeti.

Borba za pravnu državu

pre 14 godina

Koliko je opštepoznato, dr Tomica Milosavljević jeste ministar Zdravlja :(((, a nije predsednik Vlade, a još manje predsednik Narodne Skupštine. U skladu sa svojom funkcijom on ne može da izjavljuje koji zakon će biti usvojen i kada. Predlagač zakona jeste Vlada, a ne resorno ministarstvo, koje sačinjava nacrt zakona. Čak ni predsednica Skupštine ne može unapred da izjavi kada će neki predlog zakona biti usvojen, već samo kada će biti na dnevnom redu. Dakle, u meri u kojoj gospodin ministar dr T. Milosavljević poštuje Ustav, Zakon o Vladi i Poslovnik Skupštine, i ja ću poštovati novi Zakon o pušenju - kada i ako bude usvojen i stupio na snagu.

PeC

pre 14 godina

pa gde je onda zabranjeno pušenje ako nije u ugostiteljskim objektima??? u javnim wc-ima?? i kakva je to sprdnja sa podelom na pušački i nepušački deo, 'oće dim da stane kad dođe do žute linije da ne truje nepušače??

Ana

pre 14 godina

"Pošto su vlasnici kafića, barova i restorana tvrdili da im je zabrana prepolovila zaradu, biće im omogućeno da u svojim objektima imaju odvojen prostor za pušače."

Srbija 2109.godine.: "Pošto su svi kojima je zdravlje bitno a posebno deca i mladi još 100 godina tvrdili da ih pušenje u kafićima i retoranima stavlja na udar opasnih isparenja cigareta te da više od 50 odsto nepušača izloženih duvanskom dimu ima zdravstvene probleme vezane za pušenje ministar konačno odredio prioritete u ovoj zemlji umesto da ih u ovoj zemlji večito određuju VLASNICI KAFIĆA i zabranio potpuno pušenje i u ovim objektima shvativši da odvajanje pušačkih i nepušačkih prostorija ne rešava problem zbog iluzorne zamisli da nepušači moraju da se štite od duvanskog dima tako što neće izlaziti sa svojim društvom samo zato što se sedi u pušačkom delu, dok je sasvim normalno i u svetu odavno prihvaćeno da kada društvo izađe oni koji puše povremeno samo izađu ispred kafića i naprave pauzu za cigaretu bez potrebe odvajanja ljudi dok sede u kafiću."

Gde ja zivim

pre 14 godina

Pa gos-n ministar dali smo mi imali Zakon o zabrani pusenja iz 2005 god. koji se normalno nesprovodi ili izmisljas novi koji se takodje nece sprovoditi ?

student

pre 14 godina

Kako me nerviraju ljudi koji kad god pocne da se resava jedan problem skrecu paznju na sve ostale i pricaju o gladi, nemastini itd. Znaci trebamo da zazmurimo na sve probleme(pusenje,lgbt prava...) i dok nam ne skoci standard nista ne trebamo da radimo! Nerviraju me i oni koji pricaju o nekakvim "pravima pusaca"! Pusenje bi trebalo zabraniti i u kucama, jer je opasno po ostale ukucane nepusace.Kome se pusi nek izadje napolje i nek obavi sta ima! Moj otac pusi non stop u kuci, dim ulazi cak i u moju sobu, ujutro se budim u dimu - a ne pusi u mojoj sobi, zbog toga cesto imam respiratorne probleme, ali ne moze se dokazati balkancima! U prevozu takodje, pakao je voziti se Beovozom,taksisti takodje puse kad hoce, vozaci autobusa... Kod frizera, u sobi2x2 sa sve onim hemikalijama, pa to je instant gusenje. Pre godinu dana sam bio u NY na jednoj zurci koju je organizovalo 10ak ljudi koji zive u jednoj kuci, pozvan je bio ceo grad -ceo NY!,(benefit zurka) da li mislite da je iko zapalio cigaretu!?? A radilo se o privatnoj kuci i ljudima koji su iz celog grada i ne poznaju se!!! To se zove imati obzira prema drugim ljudima a cega u Srbiji nema!
Aj da vidim dal cu i taj dan da docekam u Srbistanu. Ja se bojim da ce to biti samo na papiru kao i svi ostali zakoni, i samo zbog EU, a da li ce uspeti i da primene videcemo! Uostalom budzet je tanak a dosta je nezaposlenih, pa zaposlite inspektore bice nam svima lepse...

Djape

pre 14 godina

Imamo i zakon koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu, ali ovu drzavu u praksi vode huligani po ulicama, a ne vlast!

Kako da ocekujete da u drzavi gde je toliko pusaca i gde sudije i policija pripadaju istoj grupi, da ce stati na stranu nepushaca?

kako ocekujete od drzave koja ovolishna kolishna je ima tri ili cetri industrije duvana i u kojoj vlada duvanski lobi (tajkuni), da stane pushenju u kraj?

Aleksandar

pre 14 godina

Pa gde su prava i slobode pusaca. Ja sam svesno izabrao da pusim i niko ne moze da mi to zabrani. Ni po cenu kazne. Razveo bih se kad bi mi zena zabranila pusenje u stanu! Pusenje je moj izbor!

Nenad Milanovic

pre 14 godina

Znaci, mi potlaceni pod terorom pusaca, treba da se trujemo jos 3 godine kako bi drzava i pojedinci nesmetano inkasirali jos malo nenormalno velikih kolicina novca...

Gade mi se politicari, lobisti i ostale interesne sfere duvanske industrije!

Marija

pre 14 godina

Zivim u zemlji koja je zakon usvojila i tako uspesno sprovela jos pre pet ipo godina - uopste nije istina da su ugostiteljski objekti smanjilii zaradu, zbog ljudi koji u njima rade se najvise zakon i doneo - zapravo zabranjeno je pusenje u SVIM zatvorenim prostorima javne namene.
Prostori za pusace u recimo ugostiteljskim objektima su moguci jedino ako su fizicki odvojeni od ostalog zatvorenog prostora i imaju tri cetvrtine 'zidova' otvoreno - moze se sasvim lepo takav prostor urediti i nije nikakav problem.
Ali kazne za prekrsitelje su u pocetku sprovodjene striktno, iako ih nije bilo puno. Pitam se da li ce i Srbija moci da profunkcionise po ovom pitanju kao pravna drzava?

Rale

pre 14 godina

Grdno se varate, ako mislite da ova vlast misli na vas i vase zdravlje, pa da zbog toga zabranjuje pusenje u prostorijama na javnim mestima. Oni to iskljucivo rade po diktatu i samo prepisuju ono sto se od njih trazi da bi se ispunili svi uslovi iz mape puta (glupog li naziva) za ulazak u evropsku uniju.
Da stvarno misle na nase zdravlje oni bi reformisali sistem zdravstva i isti ne bi funkcionisao po principu da bolestan covek ide na pregled u dom zdravlja i zarazi druge svojom bolescu, a od ostalih odnese kuci jos po neku, vec bi uveli terenskog lekara za zarazne bolesti i slicno...
Isto tako ce jednog dana, da dozvole konzumiranje lakih droga, jer je to vec dozvoljeno u Holandiji, pa ce biti jednog dana i u ostatku Evrope.
E, tada cemo doci do apsurda da ce u kafani smeti da se "duva", ali nece smeti da se pusi!

Panta

pre 14 godina

Ovo je smešno!
Zabrana pušenja u javnim prostorijama, koja je sada na snazi NIGDE se ne poštuje.
Na PMF-u u Kragujevcu, zaposleni u studentskoj službi puše tokom rada kao da su kafani.
A ta fora sa podelom na pušački i nepušački deo nigde nije funkcionisala.

Bivsi pusac

pre 14 godina

Ma jasno bre, treba zabraniti svuda gde se mesaju pusaci i nepusaci ili pak napraviti posebne pusionice. Treba vec razbiti tu barijeru da 'Pusenje ne smeta nikome u okolini', 'Deda mi je pusio citav zivot pa dozivio 80 (a koliko su pored dede otisli pre njega)' itd

RHCP

pre 14 godina

U redu je da se pusenje potuno zabrani u kafanama i da se za to napalacuju visoke kazne kako pusacima tako i vlasnicima koji su prekrsili zakon. Dovesce se to u red kad sebicni pusaci shvate da nema druge nego da se upristoje. Medjutim, ono sto me brine je pusenje u bolnicama koje Dr Ministar nije ni pomenuo. Kakve drakonske kazne tamo primenjivati kad uhvatite medicinsku sestru ili lekara da puse u bolesnickoj trpezariji? Npr. u gotovo svakom odeljenju prokupcake bolnice se pusi kao u nekoj od kafana, mozete svratiti i videcete cak prepune piksle! Strava!

comentateur

pre 14 godina

oni u skupstini samo usvajaju zakone koje ionako niko ne postuje ni sprovodi. sta ocekivati od gradjana kad ni vlada ne postuje sopstveni ustav.

Vujadin

pre 14 godina

E umreh od smejanja.

Sto bre zamajavaju narod, ni ovaj dosadasnji zakon nije bio los, ali se nije sprovodio! Koja ce inspekcija to da kontrolise? Ista ova kao do sad?

I kako da se podeli kafana na dva dela? Mozda po boji stolica, bele za nepusace, plave za pusace, pola jednih pola drugih?

gastarbajter

pre 14 godina

konacno! mada trebali bi i u lokalima kao sto to rade na zapadu. jedino u srbiji kad se vratim kuci posle izlaska, ne osetim vise parfem koji sam stavio, vec samo smrdljivi dim.

grom

pre 14 godina

Taj film gospodine ministre neces gledati, jer ako je vlada kojoj i ti pripadas ukinula normalan zivot narodu, i dodala bedu, neces valjda da mu ukinis i pusenje, narodu kome je pusenje jedina uteha.

wlado

pre 14 godina

ajmo sto pre da prestanu da nas truju trovaci!

biram da budem zdrav, a ostali koji se ubijate dan po dan, e pa necete dugo...mislim zbog zakona...hehe

Misha

pre 14 godina

Da porok duvana nije toliko omasovljen, ne bi postojala potreba da se drzava njime bavi. On je primer kako svaka eskalacija neodgovornosti, porocnosti i zla medju ljudima formira drzavni totalitarizam. Umesto da sami ljudi vode racuna o sebi, sada se njima sve vise bavi drzava. Stalno se formiraju nove zakonske regulative, koje sve vise ugrozavaju dostojanstvo ljudske licnosti. To nas polako ali sigurno vraca u srednji vek.

Rale

pre 14 godina

Ova nasa vlast stvarno ne ume niti jednu stvar ljudski da uradi.
Sada ce poslednji od svih da zabrane pusenje i to ce uraditi na nacin kako su i svi ostali uradili pre nekoliko godina, umesto da primene ono sto svi sada primenjuju. Naime, svuda su isto zabranili pusenje u totalu, pa kada su videli da restorani i kafici prestaju da rade, i da im raste nezaposlenost, poceli su da dozvoljavaju pusenje u zatvorenim prostorijama uz odredjene uslove.
Pustite vlasnike restorana da sami odluce da li ce se pusiti ili nece u njihovim restoranima, ali uz obavezu da istaknu tablu na ulazu da se u njihovom objetu pusi, kao i da instaliraju kvalitetnu ventilaciju!

pusacica

pre 14 godina

Pusim, odavno... i odavno pokusavam da prestanem, ali ne ide. Probala sam razne nacine, ali najvise sto sam uspela je da napravim pauzu od sest meseci. Isla sam na jedan program, gde su nam nedelju dana, za nas novac, objasnjavali koliko je pusenje stetno. Pa to naravno svako zna! Problem je u tome sto u ovoj zemlji ne postoji program za odvikavanje od ove vrste ZAVISNOSTI! Da ne govorim o tome da se cigarete prodaju na svakom koraku. Pri tom bih da spomenem alkohol i to koliko alkohol ugrozava i konzumente, i one oko njih. Sa vecinom, koji popiju vec jednu casicu ne moze vise normalno da se razgovara, da ne govorim o notornim alkoholicarima i onima koji u tom stanju postaju nasilni. Ali ne, za pusace ne postoji program odvikavanja.

Sto se tice mogucnosti za pusace, prakticno ih nema. U zapadnoj Evropi mogu da pusim samo napolju, nema ni govora o kombinaciji sa kafom ili casicom vina. Muka ziva, izaci iz restorana ili stana, samo da bi se koliko-toliko nadoknadio nivo nikotina u krvi. To je skoro ravno prisilnom prestanku pusenja.

Nemam nista protiv kampanja protiv pusenja, naprotiv. Ali ovako drastican cin samo dokazuje koliko je ministru briga za nas. Jos bi neki hteli da se ne pusi ni na ulici! A, naravno, ne smetaju im izduvni gasovi, smrad znoja i prljavstine u autobusima... cisto licemerje.

Da li u ovoj zemlji moze da se uradi nesto umereno, da se ne ide iz krajnosti u krajnost? Uostalom, i takav nacin ponasanja je bolest, pa bih se ja pre svega zapitala da li je nas ministar zdravlja uistinu zdrav.

Aca

pre 14 godina

Ziveo sam po nekoliko godina u Rimu, New Yorku, Kairu i Kuwaitu i kao pusac i veoma drustven covek mogu reci da potpuna zabrana pusenja nema smisla u zemlji Srbiji, kao sto nije imala smisla ni u HR u kojoj ce se na kraju dozvoliti pusenje.Takodje primena ovih zakona diskutabilna je za Grcku i generalno zemlje u kojima je kafana oduvek bila KULT.
Meni je prosto nezamislivo da kafu pijem u Beogradu stojeci kao sto sam radio u Rimu, ali oni jednostavno nemaju obicaj sedenja i ispijanja kafe ujutru, posle podne iako je zemlja espresa, kapucina i ostalog .Jednostavno niko u Rimu ne razume zasto sedeti i piti kafu kada je obicaj da se stoji. U takvom lokalu je moguce zabraniti pusenje ali u Srbiji u kojoj se oduvek kafa pije sedeci uz neizostavne traceve i beskonacnu pricu, KAFA uz cigaretu je deo licnosti.
U Americi sam cesto prisustvovao da uvece piju sok od cedjene pomorandze, cvekle, paradjza zato sto je to zdravo. Prosto mi je nezamislivo da u Skadarliji narucim sok od sargarepe. Tamo idem da jedem masnu hranu koja je skroz nezdrava, da slusam uzivo muziku, da popijem rakiju. Za mene ta mesta nisu olicenje zdravog zivota vec ono sto su vekovima bila, mesta boemskog zivota i hedonizma.
Dok sam ziveo na Bliskom Istoku shvatio sam tu slicnu nit izmedju Balkana i njih. Caj od mente, hibiskusa i neizostavna shisha su takodje kult uz koji se sedi satima i prica, tu se sklapaju poslovi. Uz shishu i drustvo se deli svaka sreca i tuga.
Tako je i kod nas. Kafa tokom dana, masna hrana i rakija ili pivo uvece, jos ako je tu i muzika, uz dobro drustvo je dovoljan razlog da svako jedva ceka da ode na takvo mesto.
Zabrana pusenja mi je apsurd koji jedino postoji u Americi. Da ti neko zabrani da pusis u sopstvenoj kuci da ne bi izazvao pozar i slicno su najdebilniji razlozi koji su mogli biti smisljeni.
Nemam ja nista protiv da u Beogradu postoje i kafici i restorani u kojima ce biti zabranjeno pusenje, nemam nista protiv i da jednog dana uvedu lokale bez alkohola, takodje neka otvore i restorane u kojima ce se sluziti iskljucivo zdrava organska hrana, apsolutno neka postoji sve pa neka svako ima izbor gde ce izaci.
Ali od svih lokala napraviti nepusacke je totalni apsurd u zemlji u kojoj od sveta i veka kafa, rakija, hrana i uzivo muzika predstavljaju karakteristiku ovog naroda. Nisam jos imao goste iz inostranstva koji su se zalili na nase restorane, kafice, na dim i slicno. Svi su uvek bili zadovoljni a mnogi od njih, pogotovu iz Italije vise vole da popiju kafu uz cigaretu u Beogradu nego u Rimu. Ne vidim razlog zasto braniti nesto sto realno nije nikome problem. Napraviti lokale bez pusenja i ostavite lokale u kojima je dozvoljeno pusenje i svi ce biti srecni. Neka svaki vlasnik lokala odluci kakav hoce lokal i svako ce imati i dalje pune ruke posla.

Deda

pre 14 godina

Ja sam dugogodisnji pusac. Potpuno se slazem da treba da se uvede neka vrsta zabreni da se ne bi ugrozavala prava nepusaca. Ne razumem samo sta se dogadja sa mojim pravima? Sa pravom na izbor???? Ja nisam dve godine otisao kod kuma na kafu (nalazili smo se kod mene ili u gradu) jer se nije pusilo kod njega u stanu... Moj izbor... Zelim samo da mi se omoguci da ako zelim odaberem objekat u kome je dozvoljeno pusenje. I obrnuto... Ukoliko je nepusac zabrinut za svoje zdravlje, njegov je izbor da ne ide na mesta gde je dozvoljeno pusenje.

stjuart

pre 14 godina

Pa naravno, svugde u svetu postoji podela prostorija za pusace i nepusace u klubovima i kafanama. Ne vidim u cemu je ovde problem sa Srbijom? Zasto trazimo svaki moguci razlog da okrivimo Srbiju kako ne valja a pojma nemamo kako je u svetu?

Aleksandra Mladenovic

pre 14 godina

Zivim u Italiji i tamo je pusenje zvanicno zabranjeno pre nekoliko godina. U pocetku su se svi bunili, a sada su zaista srecni. Nikome ne pada na pamet da zapali cigaretu u kaficu ili restoranu (a nema odvojenih prostorija za pusace jer zakon propisuje vrlo skupe uredjaje za ventilaciju i vlasnicima ugostiteljskih objekata se to ne isplati). U kucama se odavno ne pusi, tako da mladi ljudi, odnosno deca nemaju tu naviku kao imi nekada da pocnu da puse vec sa 15-16 godina.
Bilo bi dobro da se odmah zabrani pusenje u svim ugostiteljskim objektima i naprave male "oaze" za pusace ispred kafica i restorana.
Zaboravih da kaze, ja sam strastveni pusac, ali apsolutno podrzavam zabranu!!!

Mi pusaci smo ko vidre snalazljivi:)

pre 14 godina

Vise puta sam komentarisao ovakve vesti i uvek imam nesto novo da dodam. Naravno, iz iskustva koje dozivljavam ovde, u Kanadi.
Prvo (kao "obavezno" iako mi je to deplasirano reci, pusac sam. Oko 25 komada dnevno).
2 najnovije vesti odavde su: Zabranjuje se prodaja parfimisanih (osim mirisa mentola) cigarilosa jer je utvrdjeno da ih najvise koriste maloletnici. Zabranjuju se za DOMACE trziste. Proizvodice se za IZVOZ iskljucivo (Dok ima ovaca, bice i vune!:)
Pravosudje ima "pune ruke posla", jer ce pokrenuti postupke protiv duvanske industrije za stetu koju cine zdravlju ljudi itd.
Inace, u svim prodavnicama u kojima se prodaju cigare, cigarete i pribor za isto je sklonjeno od pogleda potrosaca. Sve je pokriveno.
Sad se jos vodi kampanja da se u doglednoj buducnosti i u stanovima zabrani pusenje. Znaci: u ugovoru za stan ce ti to biti napisano, pa ti, brale, dumagijaj...
A to sto ne mogu skoro nigde da diplim :) nadoknadim na ulici, u stanu i autu, moje i jedno i drugo:).
Za sada!

dosta sa prepisivanjem svih mogucih EU zakona!

pre 14 godina

Nisam pusac, ali mislim da je ovo ugrozavanje ljudskih prava pusaca i ugostitelja! Bas me zanima da vidim kako ce izgledati kafici, diskoteke i splavovi podeljeni na pusacke i ne pusacke zone. Zamislite svadbu u kojoj vam je polovina gosiju odvojena staklom ili se nalazi u drugoj prostoriji!
Pitam se kuda ovo vodi?! Drzava navodno promovise toleranciju, pa onda diskriminise velikiu vecinu gradjana. Postoje ljudi koji ne puse ali im ne smeta ako neko u drustvu pusi i koje nece direktno pogoditi ova zabrana, ali sigurno nisu za ovako radikalne mere.

Aleksandar

pre 14 godina

Pa gde su prava i slobode pusaca. Ja sam svesno izabrao da pusim i niko ne moze da mi to zabrani. Ni po cenu kazne. Razveo bih se kad bi mi zena zabranila pusenje u stanu! Pusenje je moj izbor!

Od danas-nepusac

pre 14 godina

Bravo,maestralno!A ja,naivan,sve vreme mislim da je problem sto smo siromasni,gladni,goli i bosi,sto nam se po ulicama puca(i po danu),sto je toliko nasilja da i dalje licimo na Paskaljevicevo "Bure baruta",sto su nam narkodileri i polugole pevaljke "jet set",sto nam klince vaspitava TV "Pink" sa "Kursadzijama" i "Grand paradom" na celu...kad,ono...upropasti nas pljuganje u zatvorenom prostoru.Pa,ja pojma nisam imao.Izvinjavam se.

Jegulja

pre 14 godina

nisam pusac ali nije mi jasno zasto idete u kafice ako vam smrdi i ako vas truju. niko vas ne tera. vlasnici kafica, restorana, diskoteka i sl. bi sami trebalo da odlucuju o tome da li ce moci da se pusi, nece moci da se pusi ili ce moci u posebnim prostorijama. te stvari treba da budu jedna od karakteristika kafica, restorana, diskoteke itd. pa, izmedju ostalog, da se i na osnovu toga bira na koje ce mesto neko otici. za javne ustanove kao i ostale zatvorene prostorije trebala bi da vazi zabrana i da se naravno primenjuje a ne samo na papiru. hocu da kazem, kao nepusac na posao ili neku javnu ustanovu morate ici dok u kafic ili restoran ne morate... ako vam se ne svidjaju uslovi niko vas ne tera. tacno je da ima mnogo situacija gde nas pusaci "maltretiraju" ali ovo sa kaficima i restoranima je izivljavanje ali u obrnutom smeru.

Pusenje ubija!

pre 14 godina

Stvarno je van svake logike uporno povladjivanje pusacima, tj. trovacima! Zabrana treba da bude potpuna u zatvorenom prostoru izuzev privatnih stanova i kuca sto je uz otvoreni prostor i vise nego dovoljno za pusace.

grom

pre 14 godina

Taj film gospodine ministre neces gledati, jer ako je vlada kojoj i ti pripadas ukinula normalan zivot narodu, i dodala bedu, neces valjda da mu ukinis i pusenje, narodu kome je pusenje jedina uteha.

Aleksandar

pre 14 godina

Ja zaista ne mogu da shvatim da jedna zemlja koja je u toliko problema ima preko 70% pusaca. To ne samo da je porazavajuce nego i za smejanje znajuci cinjenicu da je pusenje zavisnost. Sto mu nekako dodje da 70% ljudi je u stvari oralni narkoman.
A vecina ima da kaze dosta i lepi etikete tipa `ja bih njega u zatvor jer je narkoman`..
I pored toga najsmesnije je to da moram da sedim u restoranu i uzivam hranu za koju placam sa dodatnim okusom mmmmm ukusnog nikotina a da o odeci ne govorim posle izlaska iz jednog od takvih mesta....

a svi smo siromasni ali za drogu uvek imamo...

Milutin Mladjenovic

pre 14 godina

Ova podela u ugostiteljskim objektima na pušačku i nepušačku zonu je skandalozna i nemoguća.

To vam je isto,kao kada bi na javnom gradskom bazenu zakonom rekli: kupači mogu da pišaju u samo jednoj polovini tog istog bazena! To je neozbiljno i čini se nepotreban ustupak trovačkoj populaciji.

Da se razumemo, pušači ne smeju biti tretirani kao ostali ljudi, jer oni to što rade dokazano je kao zlo-zla, dokazana je smrtonosna rabota i navika, i ista je opasnija od atomske, nuklearne i hemijske bombe. Jer, moramo priznati da se te bombe u poslednjih 100 godina bacane na ljude samo jednom čini mi se, a cigarete se u svetu i kod nas puše svakog sekunda i trena i to na milijarde komada.

Stvari su jasne, pušačku armiju treba tretirati kao potencijalne i stvarne tihe "UBICE", koji ne samo što svesno sebe truju i ubijaju, no to rade sa velikim uspehom nad svima nama koji im se nadjemo u društvu i okolini.

U tom smislu, ovaj zakon mora biti tretiran i sprovodjen bez pardona i filosofiranja, u šta sumnjam da će se to desiti i raditi, bar kada je Srbija u pitanju...jer opšte je poznato da je Srbija jedan od najvećih svetskih Eldorada i pravi Raj za svekolike pušače.

Cenim i sudim da Srbija nema ljude, kadrove, karaktere, da ovaj zakon sprovede na terenu i u praksi, u to sam sigurniji no da je zemlja okrugla, živi bili pa videli.

Goran

pre 14 godina

Ja sam ipak za rešenje koje se slabo pominje, ali je ipak najbolji kompromis. Znači, lokali treba da imaju propisnu ventilaciju. Time bi svi bili na dobitku !

Човјек

pre 14 godina

Живим у држави гдје је пушење забрањено у кафићима, клубовима и осталим објектима, шта да вам кажем, лакше се дише! А и кући кад се вратим не смрди ми одјећа на никотин.

Gundjalo

pre 14 godina

Kakva glupost. Zabrana pusenja osim u ugostiteljksim objektima. Pa tamo se i najvise dimi! U princiupu je vrlo jednostavno - ko hoce da zapali neka izadje napolje - neka ne truje druge, i gotova stvar.

pusacica

pre 14 godina

Pusim, odavno... i odavno pokusavam da prestanem, ali ne ide. Probala sam razne nacine, ali najvise sto sam uspela je da napravim pauzu od sest meseci. Isla sam na jedan program, gde su nam nedelju dana, za nas novac, objasnjavali koliko je pusenje stetno. Pa to naravno svako zna! Problem je u tome sto u ovoj zemlji ne postoji program za odvikavanje od ove vrste ZAVISNOSTI! Da ne govorim o tome da se cigarete prodaju na svakom koraku. Pri tom bih da spomenem alkohol i to koliko alkohol ugrozava i konzumente, i one oko njih. Sa vecinom, koji popiju vec jednu casicu ne moze vise normalno da se razgovara, da ne govorim o notornim alkoholicarima i onima koji u tom stanju postaju nasilni. Ali ne, za pusace ne postoji program odvikavanja.

Sto se tice mogucnosti za pusace, prakticno ih nema. U zapadnoj Evropi mogu da pusim samo napolju, nema ni govora o kombinaciji sa kafom ili casicom vina. Muka ziva, izaci iz restorana ili stana, samo da bi se koliko-toliko nadoknadio nivo nikotina u krvi. To je skoro ravno prisilnom prestanku pusenja.

Nemam nista protiv kampanja protiv pusenja, naprotiv. Ali ovako drastican cin samo dokazuje koliko je ministru briga za nas. Jos bi neki hteli da se ne pusi ni na ulici! A, naravno, ne smetaju im izduvni gasovi, smrad znoja i prljavstine u autobusima... cisto licemerje.

Da li u ovoj zemlji moze da se uradi nesto umereno, da se ne ide iz krajnosti u krajnost? Uostalom, i takav nacin ponasanja je bolest, pa bih se ja pre svega zapitala da li je nas ministar zdravlja uistinu zdrav.

wlado

pre 14 godina

ajmo sto pre da prestanu da nas truju trovaci!

biram da budem zdrav, a ostali koji se ubijate dan po dan, e pa necete dugo...mislim zbog zakona...hehe

Milos

pre 14 godina

Podeljen prostor? Leteo sam Jatom pre desetak godina, kada je jos bilo dozvoljeno pusenje u avionu, i pitali su me kakvo mesto zelim - odabrao sam nepusacko. I zaista, iznad mene je bila upaljena lampica za zabranu pusenja. Medjutim, nije iznad sedista do mog, gde je zena uredno pusila, na svega nekoliko centimetara od mene. E, isto tako ce izgledati i ova podela.

Zabrana pusenja u zatvorenim prostorima svuda, bez izuzetka i odmah. To je jedini nacin.

Rale

pre 14 godina

Ova nasa vlast stvarno ne ume niti jednu stvar ljudski da uradi.
Sada ce poslednji od svih da zabrane pusenje i to ce uraditi na nacin kako su i svi ostali uradili pre nekoliko godina, umesto da primene ono sto svi sada primenjuju. Naime, svuda su isto zabranili pusenje u totalu, pa kada su videli da restorani i kafici prestaju da rade, i da im raste nezaposlenost, poceli su da dozvoljavaju pusenje u zatvorenim prostorijama uz odredjene uslove.
Pustite vlasnike restorana da sami odluce da li ce se pusiti ili nece u njihovim restoranima, ali uz obavezu da istaknu tablu na ulazu da se u njihovom objetu pusi, kao i da instaliraju kvalitetnu ventilaciju!

stjuart

pre 14 godina

Pa naravno, svugde u svetu postoji podela prostorija za pusace i nepusace u klubovima i kafanama. Ne vidim u cemu je ovde problem sa Srbijom? Zasto trazimo svaki moguci razlog da okrivimo Srbiju kako ne valja a pojma nemamo kako je u svetu?

Borba za pravnu državu

pre 14 godina

Koliko je opštepoznato, dr Tomica Milosavljević jeste ministar Zdravlja :(((, a nije predsednik Vlade, a još manje predsednik Narodne Skupštine. U skladu sa svojom funkcijom on ne može da izjavljuje koji zakon će biti usvojen i kada. Predlagač zakona jeste Vlada, a ne resorno ministarstvo, koje sačinjava nacrt zakona. Čak ni predsednica Skupštine ne može unapred da izjavi kada će neki predlog zakona biti usvojen, već samo kada će biti na dnevnom redu. Dakle, u meri u kojoj gospodin ministar dr T. Milosavljević poštuje Ustav, Zakon o Vladi i Poslovnik Skupštine, i ja ću poštovati novi Zakon o pušenju - kada i ako bude usvojen i stupio na snagu.

supersonic

pre 14 godina

Zakon se nece sprovoditi. U to sam siguran.
Hitno zabraniti pusenje u svim zatvorenim prostorijama, POGOTOVU ugostiteljskim objektima. Uzas je koliko nepusaci moraju da trpe neciju bahatost.
Zamislite radnike, koji takodje moraju da budu i po 8 sati u jednoj takvoj prostoriji, oni su tek ugrozena vrsta...

B

pre 14 godina

Kada je rec o kaznjavanju pusaca, ne mogu a da ne spomenem nacin na koji je Italija resila taj problem. Naime, u italijanskim ugostiteljskim objektima ukoliko neko zapali cigaretu, kaznjava se i vlasnik objekta a i pusac, tako da definitivno vlasnik u tom slucaju nece rizikovati basnoslovne kazne, nego ce uciniti sve da skrene paznju pusacu da ugasi cigaretu ili da izadje napolje. Inace, i u Italiji su se pusaci u pocetku bunili zbog uvodjenja zakona protiv pusenja, ali su sada presrecni, jer ne smrde i ne ugrozavaju zdravlje drugim ljudima. I uopste im nije problem da ustanu od stola i popuse svoju cigaretu napolju. Kada cemo mi dostici taj nivo svesti?!

student

pre 14 godina

Kako me nerviraju ljudi koji kad god pocne da se resava jedan problem skrecu paznju na sve ostale i pricaju o gladi, nemastini itd. Znaci trebamo da zazmurimo na sve probleme(pusenje,lgbt prava...) i dok nam ne skoci standard nista ne trebamo da radimo! Nerviraju me i oni koji pricaju o nekakvim "pravima pusaca"! Pusenje bi trebalo zabraniti i u kucama, jer je opasno po ostale ukucane nepusace.Kome se pusi nek izadje napolje i nek obavi sta ima! Moj otac pusi non stop u kuci, dim ulazi cak i u moju sobu, ujutro se budim u dimu - a ne pusi u mojoj sobi, zbog toga cesto imam respiratorne probleme, ali ne moze se dokazati balkancima! U prevozu takodje, pakao je voziti se Beovozom,taksisti takodje puse kad hoce, vozaci autobusa... Kod frizera, u sobi2x2 sa sve onim hemikalijama, pa to je instant gusenje. Pre godinu dana sam bio u NY na jednoj zurci koju je organizovalo 10ak ljudi koji zive u jednoj kuci, pozvan je bio ceo grad -ceo NY!,(benefit zurka) da li mislite da je iko zapalio cigaretu!?? A radilo se o privatnoj kuci i ljudima koji su iz celog grada i ne poznaju se!!! To se zove imati obzira prema drugim ljudima a cega u Srbiji nema!
Aj da vidim dal cu i taj dan da docekam u Srbistanu. Ja se bojim da ce to biti samo na papiru kao i svi ostali zakoni, i samo zbog EU, a da li ce uspeti i da primene videcemo! Uostalom budzet je tanak a dosta je nezaposlenih, pa zaposlite inspektore bice nam svima lepse...

bivsi pusac

pre 14 godina

Strasno, u citavom svetu vas nateraju da se povinujete zakonu i da se ponasate kulturno (tjs da ne ugrozavate zdravlje drugih), samo na Balkanu moze a i ne mora. Nije ni cudo sto sva nasa deca rastu kao mali zavisnici, a ne znam ni jednu trudnicu koja je totalno ostavila cigarete kada je ostala u drugom stanju. Strasno Srbijo!

Nenad Milanovic

pre 14 godina

Znaci, mi potlaceni pod terorom pusaca, treba da se trujemo jos 3 godine kako bi drzava i pojedinci nesmetano inkasirali jos malo nenormalno velikih kolicina novca...

Gade mi se politicari, lobisti i ostale interesne sfere duvanske industrije!

Satyr

pre 14 godina

Zasto zabranjivati pusenje u zatvorenim prostorijama i time rizikovati smanjenje zarade kad jednostavno mozete zabraniti duvan u globalu?

Ana

pre 14 godina

"Pošto su vlasnici kafića, barova i restorana tvrdili da im je zabrana prepolovila zaradu, biće im omogućeno da u svojim objektima imaju odvojen prostor za pušače."

Srbija 2109.godine.: "Pošto su svi kojima je zdravlje bitno a posebno deca i mladi još 100 godina tvrdili da ih pušenje u kafićima i retoranima stavlja na udar opasnih isparenja cigareta te da više od 50 odsto nepušača izloženih duvanskom dimu ima zdravstvene probleme vezane za pušenje ministar konačno odredio prioritete u ovoj zemlji umesto da ih u ovoj zemlji večito određuju VLASNICI KAFIĆA i zabranio potpuno pušenje i u ovim objektima shvativši da odvajanje pušačkih i nepušačkih prostorija ne rešava problem zbog iluzorne zamisli da nepušači moraju da se štite od duvanskog dima tako što neće izlaziti sa svojim društvom samo zato što se sedi u pušačkom delu, dok je sasvim normalno i u svetu odavno prihvaćeno da kada društvo izađe oni koji puše povremeno samo izađu ispred kafića i naprave pauzu za cigaretu bez potrebe odvajanja ljudi dok sede u kafiću."

gastarbajter

pre 14 godina

konacno! mada trebali bi i u lokalima kao sto to rade na zapadu. jedino u srbiji kad se vratim kuci posle izlaska, ne osetim vise parfem koji sam stavio, vec samo smrdljivi dim.

bibap

pre 14 godina

pušač sam. i ne secam se kad sam poslednju cigaretu zapalila u zatvorenom prostoru. kad mi se pripaljuje, lepo izađem napolje. niti druge gušim, niti mi prostor i odeća smrde. i manje pušim, mogu vam reći. u zadnjih par godina, od kada primenjujem ovaj režim, mogu mirno reći da palim cigarete, onako, retko, baš iz gušta, uz kafu, ili posle obroka. a ne svakih 5 minuta frenetično, kao ranije. i nikoga ne ugrožavam. verujte mi, kad udjem u kafić, iako sam pušač, počelo je ozbiljno da mi smrdi količina ustajalog dima, koji se ne da nimalo lako izvetriti. zabraniti pušenje svuda! podržavam. i sami ćete manje pušiti. ako ne verujete, probajte. toplo preporučujem.

veljo

pre 14 godina

Nepusac sam ali nemam problem sa tim da neko pusi u mojoj okolini- moje je hocu li u tom prostoru ostati ili pronaci neki gde se ne pusi- drugu stvar ne mogu da razumem- da li je moguce da ljudi mogu biti toliko sebicni i pusiti u stanovima i kucama gde se nalaze njihova deca (i bebe cak)- takvima bi starateljstvo trenalo oduzeti.

Rale

pre 14 godina

Grdno se varate, ako mislite da ova vlast misli na vas i vase zdravlje, pa da zbog toga zabranjuje pusenje u prostorijama na javnim mestima. Oni to iskljucivo rade po diktatu i samo prepisuju ono sto se od njih trazi da bi se ispunili svi uslovi iz mape puta (glupog li naziva) za ulazak u evropsku uniju.
Da stvarno misle na nase zdravlje oni bi reformisali sistem zdravstva i isti ne bi funkcionisao po principu da bolestan covek ide na pregled u dom zdravlja i zarazi druge svojom bolescu, a od ostalih odnese kuci jos po neku, vec bi uveli terenskog lekara za zarazne bolesti i slicno...
Isto tako ce jednog dana, da dozvole konzumiranje lakih droga, jer je to vec dozvoljeno u Holandiji, pa ce biti jednog dana i u ostatku Evrope.
E, tada cemo doci do apsurda da ce u kafani smeti da se "duva", ali nece smeti da se pusi!

igor

pre 14 godina

Mislim da prelazni period ne treba ostaviti nikome. Kada odete negde u inostranstvo, gde je pusenje zabranjeno u SVIM zatvorenim prostorima, i odete u restoran, sasvim vam je prirodno da ljudi izadju napolje kada zele da popuse, a posle se vrate i opet piju ili jedu. A kada stignete kuci, onda shvatite blagodeti ovih propisa. Ne SMRDITE ni sebi ni drugima.

RHCP

pre 14 godina

U redu je da se pusenje potuno zabrani u kafanama i da se za to napalacuju visoke kazne kako pusacima tako i vlasnicima koji su prekrsili zakon. Dovesce se to u red kad sebicni pusaci shvate da nema druge nego da se upristoje. Medjutim, ono sto me brine je pusenje u bolnicama koje Dr Ministar nije ni pomenuo. Kakve drakonske kazne tamo primenjivati kad uhvatite medicinsku sestru ili lekara da puse u bolesnickoj trpezariji? Npr. u gotovo svakom odeljenju prokupcake bolnice se pusi kao u nekoj od kafana, mozete svratiti i videcete cak prepune piksle! Strava!

pivljanin

pre 14 godina

Dzaba vam zakoni. Da li je u Srbiji iko kažnjen zbog nepoštovanja trenutnog zakona o (ne)pušenju? Naveliko se puši i u školama i u domovima zdravlja i u...

PeC

pre 14 godina

pa gde je onda zabranjeno pušenje ako nije u ugostiteljskim objektima??? u javnim wc-ima?? i kakva je to sprdnja sa podelom na pušački i nepušački deo, 'oće dim da stane kad dođe do žute linije da ne truje nepušače??

Neko tamo

pre 14 godina

A sta to tacno znaci " zatvorenom " / Pa zar i dosad nije bilo tako...?U vecini preduzeca je zabranjeno...Ne vidim razliku...A sto se kafica tice, fenomem je taj da nepusaci u vecini slucajeva sedaju u predeo predvodjen za pusace...
Znate onu " U raju je super, ali u paklu je ekipa! " E pa tako i oni...kad su izlasci u pitanju nista im ne smeta...Bitno je da se bude vidjen,ko jos razmislja o cigarama...? A ti isti su najglasniji kako im se narusava zdravlje...
Ako je nesto ovde naruseno, to je kolektivno mentalno zdravlje...

Bivsi pusac

pre 14 godina

Ma jasno bre, treba zabraniti svuda gde se mesaju pusaci i nepusaci ili pak napraviti posebne pusionice. Treba vec razbiti tu barijeru da 'Pusenje ne smeta nikome u okolini', 'Deda mi je pusio citav zivot pa dozivio 80 (a koliko su pored dede otisli pre njega)' itd

s.

pre 14 godina

Kada je tolika povika na duvan i pušače ništa lakše, proglasite duvan ilegalnom supstancom i kažnjavajte sve koji ga prodaju i koriste za uživanje. Ne šalim se, vrlo ste licemerni, slatki su vam porezi od duvana, ali oni koji ga kupe ne smeju da ga koriste, razmislite malo o sebi i svojoj pravdoljubivosti.

Panta

pre 14 godina

Ovo je smešno!
Zabrana pušenja u javnim prostorijama, koja je sada na snazi NIGDE se ne poštuje.
Na PMF-u u Kragujevcu, zaposleni u studentskoj službi puše tokom rada kao da su kafani.
A ta fora sa podelom na pušački i nepušački deo nigde nije funkcionisala.

Radim u skoli

pre 14 godina

Radim u osnovnoj skoli. Pusi se u direktorkinoj kancelariji (puse i direktorka i njena zamenica), pusi se u kancelariji pedagoga i psihologa, zbornica je podeljena na dva dela, u jednom MAGLA, u drugom onako... stize dim iz pusackog dela. Eto, a nikada nikakva inspekcija nije dosla u skolu u vezi sa ovim. U skoli uredno stoje natpisi "Zabranjeno pusenje u svim prostorijama skole".

Aleksandra Mladenovic

pre 14 godina

Zivim u Italiji i tamo je pusenje zvanicno zabranjeno pre nekoliko godina. U pocetku su se svi bunili, a sada su zaista srecni. Nikome ne pada na pamet da zapali cigaretu u kaficu ili restoranu (a nema odvojenih prostorija za pusace jer zakon propisuje vrlo skupe uredjaje za ventilaciju i vlasnicima ugostiteljskih objekata se to ne isplati). U kucama se odavno ne pusi, tako da mladi ljudi, odnosno deca nemaju tu naviku kao imi nekada da pocnu da puse vec sa 15-16 godina.
Bilo bi dobro da se odmah zabrani pusenje u svim ugostiteljskim objektima i naprave male "oaze" za pusace ispred kafica i restorana.
Zaboravih da kaze, ja sam strastveni pusac, ali apsolutno podrzavam zabranu!!!

Deda

pre 14 godina

Ja sam dugogodisnji pusac. Potpuno se slazem da treba da se uvede neka vrsta zabreni da se ne bi ugrozavala prava nepusaca. Ne razumem samo sta se dogadja sa mojim pravima? Sa pravom na izbor???? Ja nisam dve godine otisao kod kuma na kafu (nalazili smo se kod mene ili u gradu) jer se nije pusilo kod njega u stanu... Moj izbor... Zelim samo da mi se omoguci da ako zelim odaberem objekat u kome je dozvoljeno pusenje. I obrnuto... Ukoliko je nepusac zabrinut za svoje zdravlje, njegov je izbor da ne ide na mesta gde je dozvoljeno pusenje.

Misha

pre 14 godina

Da porok duvana nije toliko omasovljen, ne bi postojala potreba da se drzava njime bavi. On je primer kako svaka eskalacija neodgovornosti, porocnosti i zla medju ljudima formira drzavni totalitarizam. Umesto da sami ljudi vode racuna o sebi, sada se njima sve vise bavi drzava. Stalno se formiraju nove zakonske regulative, koje sve vise ugrozavaju dostojanstvo ljudske licnosti. To nas polako ali sigurno vraca u srednji vek.

Marija

pre 14 godina

Zivim u zemlji koja je zakon usvojila i tako uspesno sprovela jos pre pet ipo godina - uopste nije istina da su ugostiteljski objekti smanjilii zaradu, zbog ljudi koji u njima rade se najvise zakon i doneo - zapravo zabranjeno je pusenje u SVIM zatvorenim prostorima javne namene.
Prostori za pusace u recimo ugostiteljskim objektima su moguci jedino ako su fizicki odvojeni od ostalog zatvorenog prostora i imaju tri cetvrtine 'zidova' otvoreno - moze se sasvim lepo takav prostor urediti i nije nikakav problem.
Ali kazne za prekrsitelje su u pocetku sprovodjene striktno, iako ih nije bilo puno. Pitam se da li ce i Srbija moci da profunkcionise po ovom pitanju kao pravna drzava?

???

pre 14 godina

Ali ovo je poptuno suludo! Ovaj zakon promovise pusenje! Oni su eksplicitno rekli da ce jedini kafic koji je u potpunosti zabranio pusenje morati da ga dozvoli. A to o odvajanju pusackih od nepusackih delova je potpuna budalastina. Analogija sa mokrenjem u bazen je jako dobra . . .

Aca

pre 14 godina

Ziveo sam po nekoliko godina u Rimu, New Yorku, Kairu i Kuwaitu i kao pusac i veoma drustven covek mogu reci da potpuna zabrana pusenja nema smisla u zemlji Srbiji, kao sto nije imala smisla ni u HR u kojoj ce se na kraju dozvoliti pusenje.Takodje primena ovih zakona diskutabilna je za Grcku i generalno zemlje u kojima je kafana oduvek bila KULT.
Meni je prosto nezamislivo da kafu pijem u Beogradu stojeci kao sto sam radio u Rimu, ali oni jednostavno nemaju obicaj sedenja i ispijanja kafe ujutru, posle podne iako je zemlja espresa, kapucina i ostalog .Jednostavno niko u Rimu ne razume zasto sedeti i piti kafu kada je obicaj da se stoji. U takvom lokalu je moguce zabraniti pusenje ali u Srbiji u kojoj se oduvek kafa pije sedeci uz neizostavne traceve i beskonacnu pricu, KAFA uz cigaretu je deo licnosti.
U Americi sam cesto prisustvovao da uvece piju sok od cedjene pomorandze, cvekle, paradjza zato sto je to zdravo. Prosto mi je nezamislivo da u Skadarliji narucim sok od sargarepe. Tamo idem da jedem masnu hranu koja je skroz nezdrava, da slusam uzivo muziku, da popijem rakiju. Za mene ta mesta nisu olicenje zdravog zivota vec ono sto su vekovima bila, mesta boemskog zivota i hedonizma.
Dok sam ziveo na Bliskom Istoku shvatio sam tu slicnu nit izmedju Balkana i njih. Caj od mente, hibiskusa i neizostavna shisha su takodje kult uz koji se sedi satima i prica, tu se sklapaju poslovi. Uz shishu i drustvo se deli svaka sreca i tuga.
Tako je i kod nas. Kafa tokom dana, masna hrana i rakija ili pivo uvece, jos ako je tu i muzika, uz dobro drustvo je dovoljan razlog da svako jedva ceka da ode na takvo mesto.
Zabrana pusenja mi je apsurd koji jedino postoji u Americi. Da ti neko zabrani da pusis u sopstvenoj kuci da ne bi izazvao pozar i slicno su najdebilniji razlozi koji su mogli biti smisljeni.
Nemam ja nista protiv da u Beogradu postoje i kafici i restorani u kojima ce biti zabranjeno pusenje, nemam nista protiv i da jednog dana uvedu lokale bez alkohola, takodje neka otvore i restorane u kojima ce se sluziti iskljucivo zdrava organska hrana, apsolutno neka postoji sve pa neka svako ima izbor gde ce izaci.
Ali od svih lokala napraviti nepusacke je totalni apsurd u zemlji u kojoj od sveta i veka kafa, rakija, hrana i uzivo muzika predstavljaju karakteristiku ovog naroda. Nisam jos imao goste iz inostranstva koji su se zalili na nase restorane, kafice, na dim i slicno. Svi su uvek bili zadovoljni a mnogi od njih, pogotovu iz Italije vise vole da popiju kafu uz cigaretu u Beogradu nego u Rimu. Ne vidim razlog zasto braniti nesto sto realno nije nikome problem. Napraviti lokale bez pusenja i ostavite lokale u kojima je dozvoljeno pusenje i svi ce biti srecni. Neka svaki vlasnik lokala odluci kakav hoce lokal i svako ce imati i dalje pune ruke posla.

Djordje

pre 14 godina

Zabrana pusenja u kaficu dovodi do jednog vrlo pozitivnog fenomena za same pusace. Naime, posto je u kaficu zabranjeno, pusaci idu ispred vrata na 5 minuta da popuse cigaretu i vrate se medju svoje drustvo. To je izvrsna prilika za socijalizaciju sa drugim pusacima, koji su takodje izasli iz svog drustva ispred vrata na 5 minuta. Drustva su u kaficima cesto prilicno zatvorena i mnogim ljudima je tesko preci tu granicu i uspostaviti kontakt s nekim van svog kruga. Cigareta ispred vrata je odlicna prilika za to.

Posmatrac

pre 14 godina

Zivim u zemlji gde se takav zakon primenjuje vec nekoliko godina. Bez obzira sto sam pusac, prilikom poslednjeg boravka u Beogradu, smetao mi je dim u restoranima i kaficima. Nije problem napraviti pusacki i nepusacki deo, mislim da ce veci problem biti uvesti efikasnu ventilaciju u ugostiteljske objekte.

nebojsa

pre 14 godina

Zasto se i sad ne sprovodi zakon o zabrani pusenja u radnim prostorijama? Jednostavno sto pojedinac nema kome da se zali, dobio bi otkaz u firmi.

Vujadin

pre 14 godina

E umreh od smejanja.

Sto bre zamajavaju narod, ni ovaj dosadasnji zakon nije bio los, ali se nije sprovodio! Koja ce inspekcija to da kontrolise? Ista ova kao do sad?

I kako da se podeli kafana na dva dela? Mozda po boji stolica, bele za nepusace, plave za pusace, pola jednih pola drugih?

Gde ja zivim

pre 14 godina

Pa gos-n ministar dali smo mi imali Zakon o zabrani pusenja iz 2005 god. koji se normalno nesprovodi ili izmisljas novi koji se takodje nece sprovoditi ?

Mila

pre 14 godina

Hajde neka prvo krenu od bolnica i domova zdravlja. Tamo se pusi gore nego u kaficima. Nazalost, radim u jednoj takvoj ustanovi u Beogradu i svaki dan doruckujem kiflu sa dimom cigarete.

comentateur

pre 14 godina

oni u skupstini samo usvajaju zakone koje ionako niko ne postuje ni sprovodi. sta ocekivati od gradjana kad ni vlada ne postuje sopstveni ustav.

Djape

pre 14 godina

Imamo i zakon koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kojem osnovu, ali ovu drzavu u praksi vode huligani po ulicama, a ne vlast!

Kako da ocekujete da u drzavi gde je toliko pusaca i gde sudije i policija pripadaju istoj grupi, da ce stati na stranu nepushaca?

kako ocekujete od drzave koja ovolishna kolishna je ima tri ili cetri industrije duvana i u kojoj vlada duvanski lobi (tajkuni), da stane pushenju u kraj?

Ivan

pre 14 godina

Ne živim u Srbiji već desetak godina pa ne razumem ovo: “Ugostiteljski objekt može sad da zabrani pušenje, kao što je to uradio kafić ‘Tajm aut’ u Čika Ljubinoj, ali 90 dana od usvajanja zakona mora da prilagodi svoju praksu zakonu, a to je da podeli prostor”. Da li to znači da po novom zakonu neće biti dozvoljeni isključivo nepušački kafići i restorani? Korak napred, dva koraka nazad...

Mi pusaci smo ko vidre snalazljivi:)

pre 14 godina

Vise puta sam komentarisao ovakve vesti i uvek imam nesto novo da dodam. Naravno, iz iskustva koje dozivljavam ovde, u Kanadi.
Prvo (kao "obavezno" iako mi je to deplasirano reci, pusac sam. Oko 25 komada dnevno).
2 najnovije vesti odavde su: Zabranjuje se prodaja parfimisanih (osim mirisa mentola) cigarilosa jer je utvrdjeno da ih najvise koriste maloletnici. Zabranjuju se za DOMACE trziste. Proizvodice se za IZVOZ iskljucivo (Dok ima ovaca, bice i vune!:)
Pravosudje ima "pune ruke posla", jer ce pokrenuti postupke protiv duvanske industrije za stetu koju cine zdravlju ljudi itd.
Inace, u svim prodavnicama u kojima se prodaju cigare, cigarete i pribor za isto je sklonjeno od pogleda potrosaca. Sve je pokriveno.
Sad se jos vodi kampanja da se u doglednoj buducnosti i u stanovima zabrani pusenje. Znaci: u ugovoru za stan ce ti to biti napisano, pa ti, brale, dumagijaj...
A to sto ne mogu skoro nigde da diplim :) nadoknadim na ulici, u stanu i autu, moje i jedno i drugo:).
Za sada!