Ponedeljak, 28.09.2009.

01:24

Partije razmatraju sudsku odluku

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da će zatražiti mišljenje partnera u Vladi o odluci suda u Nišu o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića.

Izvor: Danas

Partije razmatraju sudsku odluku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Nicolas Thinker

pre 14 godina

Predsednik IO SPO A.Čotrić očigledno ne razlikuje izvršnu od sudske i zakonodavne vlasti, iako je "deklarisani demokrata", kada brani odluku Okružnog suda u Nišu, kojom se poništava odluka nekakve "državne komisije" kojom je Dragiša Cvetković proglašen "državnim neprijateljem" što je "politička kvalifikacija" i njeno eventualno poništavanje, ne može biti u nadležnosti sudske vlasti?!

miki

pre 14 godina

Za onoga ciji su najblizi poginuli u nemackom bombardovanju 1941 i u Nato bombardovanju 1999 nema nikakve sustinske razlike izmadju Cvetkovica (potpisao sa nemcima) i Dacica (potpisao/podrzao sporazum sa Nato paktom).
Mislite o tome

Petar

pre 14 godina

Таман сам мислио да се нешто битно у њему променило, али јок, лоза: Броз-Милошевић-.... се изгледа наставља.
И још нешто: шта ту има суд да се пита бре, партија и идеологија има да суде, ако треба и без суђења, ко што се "онда" радило! А коалициони партнери има да слушају, ако мисле да одрже коалицију, и тачка!

bezimena

pre 14 godina

Kao neko čiji su članovi najuže porodice bili, izmedju ostalog, NA SUTJESCI, NERETVI I SREMSKOM FRONTU, moj otac je preživeo i JASENOVAC, izražavam najveće gadjenje nad onima koji pokušavaju da šire BEZOČNE LAŽI kako npr. "Neretva" nije postojala! Ne da je postojala, kao i sve ostalo, nego je svaka od tih epopeja bila daleko teža i gora nego što izgleda na filmu!

pera detlic

pre 14 godina

Dacic izgleda trazi da se ukinu sudovi i da sude partije. Ili da sudovi sude kako partije naloze. Ili da zabrane sudijama da se drze zakona ''kao pijan plota''.

Martin,Pirot

pre 14 godina

More izgleda da je najveca muka u svemu tome sto su se Nislije usudila da urade nesta bez da pitaju Beograd!!! Ako ovako nastavite vi gore, i mi cemo na jugu da se otcepimo a vec vas ne trpimo!!!

bezimena

pre 14 godina

Kompas za budućnost je izgubljen upravo zato što je VdrK (uz bezrezervnu podršku biv. koalicionih partnera) izvrnuo prošlost, nastojeći da negiranjem istorijskih ČINJENICA (utvrdjenih od celog sveta) prikaže da je laž istina a istina laž!

Omalovažavanjem antifašista i rehabilitacijom i veličanjem saradnika okupatora, gaze se sve civilizacijske vrednosti! Ako se ne prekine sa tom naopakom praksom, Srbija definitivno srlja u najcrnji MRAK!

Zoki

pre 14 godina

Umesto da se analizira "šta bi bilo kad bi bilo", treba se fokusirati na par bitnih stvari. Sud nije doneo nikakvu novu presudu, nego je poništio odluku kojom je Cvetković bio proglašen za državnog neprijatelja. Sud uopšte nije morao da se bavi ulogom Dragiše Cvetkovića u potpisivanju Trojnog pakta. Činjenica da Cvetkoviću nije presudio nikakav sud, nego neka "državna" komisija je bila dovoljna da se takva presuda poništi.
Drugo, u jednoj demokratskoj državi je apsolutno neumesno da ministar policije kritikuje odluke pravosudnih organa.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Ma ljudi, pa Dačić je Slobin kadar i što biste sad vi, da ne komentira sudsku presudu koja rehabilitira "narodnog neprijatelja"?

Dragoljub

pre 14 godina

Da li je Cvetkovic potpisao pristupanje Jugoslavije trojnom paktu sa Hitlerom? Meni se cini da je po sredi bio Ribentrop? Sam cin potpisivanja ne pretvara Cvetkovica u fasistu.

rs001

pre 14 godina

Fali li nesto Bugarima sto su bili sa Nemcima dok su bili jaki, pa kad se videlo da padaju, okretali curak i prelazili na stranu saveznika. U oba svetska rata. Moze neko da kaze da su bili kolaboracionisti, ali su sacuvali zemlju i narod od stradanja. Da li bi nama bilo gore da smo tako postupali?
Negde sam cuo ili procitao da je mnogo puta istim ovim povodom pominjani general Milan Nedic izjavio nesto kao: "Lako je poginuti. Muka je preziveti, a sacuvati obraz". Ne znam da li je on to stvarno izjavio, ali dozvolite, 1000% se slazem sa izjavom.

Zivi, zivi duh obrazovski

pre 14 godina

Jeste i Staljin potpisao sporazum sa Hitlerom, ali daleko od toga da i sam nije bio masovni ubica. Ako cemo da se ugledamo na Staljina, onda nas nisu dovoljno bombardovali i nismo dovoljno ekonomski propali.

Svi nesto pominju kako su nas saveznici bombardovali vise od Nemaca i kako nas Hitler ne bi bombardovao da nije oboren sporazum sa njim itd.
A da li se neko mozda jos seca logora po Srbiji? Ko je njih pravio?
Da je sporazum ostao na snazi, onda bi srpske vlasti same bile duzne da istrebe Rome, Jevreje i na kraju - i same sebe?
Sta, Hitler bi imao sporazum sa Srbijom pa bi i Srbi bili prekvalifikovani u Arijevski narod!?
Bravo analiticari i obrazovci!
Pa Hitler je napao i tog istog Staljina i pored potpisanog sporazuma, a Srbiju ne bi? Postovao bi nasu neutralnost na sred Balkana?? Hehehe...

Cira

pre 14 godina

Bez obzira kakvu odluku je Sud doneo, "gospodine" (druže) ministre Vi nemate pravo da istu komentarišete samo iz razloga što se ista kosi sa onim što su Vas učili. Poslušajte jednom i nas obične ljude: DALJE RUKE OD PRAVOSUĐA kako bi ono napokon postalo nezavisno i radilo u korist Države a ne za interese kojekakvih partija!

Divac

pre 14 godina

Ovo su neka od vrlo teskih pitanja. Cinjenica je da ceo svet slavi antifasizam, a da mi ispadosmo da slavimo samo fasiste. E sad da li je tako ? Sta bi covek uradio u tom trenutku. Nemacka je pojela 1/3 Evrope, oruzje zvecka na granici sa Jugoslavijom, kojoj strane sile nisu dozvoljavale da se naoruzava zbog nekakve regionalne ravnoteze, Rusija i Engleska nespremne za rat, Amerikance bas briga. Stvorena banovina Hrvatska, ustaski pokret sve jaci i jaci. Pa mislim da je bilo pametno u tom trenutku potpisati pakt i sa samim djavolom, iz prostog razloga sto je drzava podeljena, nespremna za rat, a i takodje bilo bi vise vremena da se sredi situacija u zemlji. Ne ulazim u to da li je Cvetkovic pozitivna ili negativna istorijska licnost. Na dusi mu stoji stvaranje banovine Hrvatske, sto nije smeo nikako da dozvoli. Narusio je balans u zemlji, i prvi put dao Hrvatima teritoriju koju nikada nisu posedovali, tj otvorio je pandorinu kutiju zvanu Hrvatsko pitanje. E sad da li je pakt potpisao pod pritiskom, ili je stvarno zeleo da sacuva narod i zemlju, to neka nezavisni istoricari presude...

gradjanin

pre 14 godina

Treba samo malo razmisliti: da li je Cvetkovic imao neku imovinu po Srbiji, i da li ima danas zive naslednike?
Stvar je toliko providna, ocigledno se radi o pripremanju terena za neku buducu 'restituciju'.

Alexa

pre 14 godina

Teško mi je da priznam, ali Ivica je ovaj put u pravu... Sudstvo u Srbiji je slabo jer nema zaštitu države. Sudije se plaše da osude kriminalce, daju im kazne blaže od propisanih, dok se na nama običnim građanima iživljavaju. Šta je osim ovog moglo da motiviše sud da jednog kolaboracionistu fašista rehabilituje, ja nemam pojma... Smeta mi i što su četnici ispali ljubičice, a partizani zveri, jer svako od nas duboko u sebi zna da to nije istina... Istina je da je bio građanski rat u Srbiji, da su svi bili i zveri i ljubičice i da se to završilo pre 65 godina... naglasak na završilo!!!

Utuk na utuk

pre 14 godina

Da je ostao na snazi taj potpis, Beograd ne bi bio bombardovan. Uprkos tome sto je taj potpis oboren, "saveznici" su diljacki bombardovali Beograd i tom prilikom je poginulo mnogo vise civila nego nemackih vojnika. Najzad, sporazum sa Hitlerom je potpisao i Staljin, takodje u nameri da spreci rat, pa ga niko nije proglasio fasistom. Ovo su cinjenice, koje nema potrebe interpretirati, svako moze sam da izvede zakljucak ko je zeleo dobro srpskom narodu, a ko je svojim potezima izazvao najvece stradanje srpskog naroda.Neka mi g.Dacic odgovori ako moze, da li je bilo neophodno da se 1941 ubijaju nemacki vojnici i bezi u sumu, a da strada vise hiljada Kragujevcana i Kraljevcana? Kome je to islo u prilog i zasto? Ako je to mudra politika, onda niko ne treba da kuka sto cemo ubrzo izumreti kao narod. Dosta vise sa komunistickom logikom u kome ljudski zivoti (tudji, naravno) nemaju cenu i njima se beskurpulozno manipulise.GDE JE IZUZEV U SRBIJI I BEOGRADU HILJADE MLADIH LJUDI, NEVICNIH ORUZJU, U SAM OSVIT OSLOBODJENJA, SILOM OTERANO NA SREMSKI FRONT DA NEPOTREBNO I ULUDO IZGINE? SRPSKA OFICIJELNA ISTORIJA NIKADA NIJE ISPRAVNO OCENILA TAJ KOMUNISTICKI ZLOCIN. Jadni su istoricari, koji suicidno i zlocinacko ponasanje, suprotstavljaju racionalnom i mudrom ponasanju. Velicina coveka coveka i hriscanina je upravo u tome sto ce uciniti nesto dobro i korisno, da bi sacuvao sto vise ljudskih zivota, pa makar zbog toga stradao, a ovo sto prica g.Dacic je nastavak politike SPS iz nesrecnih devedesetih, kad su celnici te stranke bili, kao i ovi sad VELIKODUSNI DAVAOCI SRPSKE KRVI.

Velibor, USA

pre 14 godina

Eto, chime se Dachic preokupira i zabavlja ovih dana, ts, ts. Samo da ne bi reshavao ove goruce probleme nasilja po Srbiji, on bi sad da se bavimo istorijom i to pre dr. sv. rata, ts, ts.....

zlica od opaka

pre 14 godina

Tipično za nekoga ko je odrastao na komunističkim idealima i njihovom pisanju istorije. Ajde jednom da se poklonimo svim žrtvama i zaista ispričamo kako je bilo!? Teško, bar u Srbiji.

View

pre 14 godina

Prvo, hvala Vam gospodine Dačiću što se jedini oglašavate povodom ove sramote. Drugo, Vaš koalicioni partner neće, na žalost, ništa uraditi povodom toga, jer svaki glas je važan, pa i glas fašista. Kao što ćute povodom otkopavanja Draže Mihajlovića, ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, tako će biti i sada. Znaju "demokrate" da tako razmišlja veliki broj Srba ... "jeste potpisao pakt sa Hitlerom, ali je to uradio da bi sačuvao narod i teritoriju" ili "jeste potpisao pakt, zato što nam je Hitler obećao Solun" ... Ili ovo sa Dražom ... "jeste bilo klanja, ali to je zbog naroda i teritorije" ... Ili Rusi ... "jesu silovali, ali su nas odbranili" ... Ovaj narod nema nikakav moralni problem što mu neko brani teritoriju, tj. proširuje prostor sporazumima sa Hitlerom, klanjima i silovanjima.

Miki

pre 14 godina

Neka razmatraju, ali naši navodno nezavisni sudovi su veoma nezavisno loši. Prvo Dragiša Cvetković, potom Milan Nedić, potom Ljotić to je srpski antifašizam danas.
Zaustavimo se na ivici GLUPOSTI. Ponor je svaki dalji korak.

Milan

pre 14 godina

Ja se stidim antifasista koji su prethodnici Dacica.
Zasto?
Zato sto im se antifasizam svodio na to da ako nisi sa nama onda si protiv nas.
I na kraju...odakle Dacicu obraz da komentarise, ne samo odluku suda, vec bilo sta u vezi sa drzavom i stanjem u drzavi?
kad se javno, jasno i glasno bude odrekao Milosevica i njegove familije i javno i deklaracijom u skupstini osudi svaki potez milosevica u vodjenju drzavom onda moze da se fokusira i na Drazu i na Cvetkovica...

nekokovolisrbijuzapromenu

pre 14 godina

setimo se samo kako je dragisa cvetkovic potpisao jos jedan sporazum sa macekom i kako je tada nastala cuvena banovina hrvatska, pa malo posle znatno veca ndh da bi se ispumpala dolaskom komunista.

Intelektualac

pre 14 godina

Zaista razumem brigu komunista u Srbiji oko oslabadjajuce presude premijera Cvetkovica.
Moze da im se desi da Srpski narod konacno sazna punu istinu o DRugom svetskom ratu pa podrucju nase zemlje.
Sta ce biti kada narod sazna Da BItka na Neretvi ne postoji , da Valter ne postoji, da Prle i Tihi ne postoje, da je SKOJ sarena laza,
A oni su sve te izmisljene likove i izmisljene borbe iskoristili da bi odmah posle zavrsetka rata navukli kozne mantile na sebe i upadali u vile koje nisu njihove ubijajuci njihove vlasnike i proterivajuci cele familije.
Otuda sada i izvrtanje teme oko oslobadjajuce presude, nije to dragi moji komunisti fasizacija nego ISTINA.
Za pocetak evo malo da se pogleda sta kazu Nemacke arhive, a ne samo da se uci iz komunistickih udzbenika i na osnovu POvratka Otpisanih.
Spski narog zasluzuje da konacno cuje istinu o svemu .
Vreme je.

http://www.scribd.com/doc/2868829/Srbi-u-dokmentima-Vermahta

D. Savic, Paris

pre 14 godina

Prvo, Dacicu, ne skreci temu sa bezbednosti na Cvetkovica, drugo sudstvo je nezavisno, a trece sud nije doneo nikakvu odluku, vec je samo ponistio nezakonito donetu odluku pre 60-ak godina i to je to.

Marko

pre 14 godina

Koliko ja znam, a bio bi red da se neki od istoricara oglasi, taj trojni pakt je bio povoljan za nasu zemlju, jer nije dozvoljavao Hitlerovim trupama da prodju kroz nasu teritoriju, prema Grckoj. A da su demonstracije organizovane od strane V.Britanije.
Mozda sam i ja pomalo neobavesten, ali za razliku od nekih politicara, to nije toliko strasno. Mozda je konacno doslo vreme da se razjasne neke stvari iz tog perioda.

D. Savic, Paris

pre 14 godina

Prvo, Dacicu, ne skreci temu sa bezbednosti na Cvetkovica, drugo sudstvo je nezavisno, a trece sud nije doneo nikakvu odluku, vec je samo ponistio nezakonito donetu odluku pre 60-ak godina i to je to.

zlica od opaka

pre 14 godina

Tipično za nekoga ko je odrastao na komunističkim idealima i njihovom pisanju istorije. Ajde jednom da se poklonimo svim žrtvama i zaista ispričamo kako je bilo!? Teško, bar u Srbiji.

Utuk na utuk

pre 14 godina

Da je ostao na snazi taj potpis, Beograd ne bi bio bombardovan. Uprkos tome sto je taj potpis oboren, "saveznici" su diljacki bombardovali Beograd i tom prilikom je poginulo mnogo vise civila nego nemackih vojnika. Najzad, sporazum sa Hitlerom je potpisao i Staljin, takodje u nameri da spreci rat, pa ga niko nije proglasio fasistom. Ovo su cinjenice, koje nema potrebe interpretirati, svako moze sam da izvede zakljucak ko je zeleo dobro srpskom narodu, a ko je svojim potezima izazvao najvece stradanje srpskog naroda.Neka mi g.Dacic odgovori ako moze, da li je bilo neophodno da se 1941 ubijaju nemacki vojnici i bezi u sumu, a da strada vise hiljada Kragujevcana i Kraljevcana? Kome je to islo u prilog i zasto? Ako je to mudra politika, onda niko ne treba da kuka sto cemo ubrzo izumreti kao narod. Dosta vise sa komunistickom logikom u kome ljudski zivoti (tudji, naravno) nemaju cenu i njima se beskurpulozno manipulise.GDE JE IZUZEV U SRBIJI I BEOGRADU HILJADE MLADIH LJUDI, NEVICNIH ORUZJU, U SAM OSVIT OSLOBODJENJA, SILOM OTERANO NA SREMSKI FRONT DA NEPOTREBNO I ULUDO IZGINE? SRPSKA OFICIJELNA ISTORIJA NIKADA NIJE ISPRAVNO OCENILA TAJ KOMUNISTICKI ZLOCIN. Jadni su istoricari, koji suicidno i zlocinacko ponasanje, suprotstavljaju racionalnom i mudrom ponasanju. Velicina coveka coveka i hriscanina je upravo u tome sto ce uciniti nesto dobro i korisno, da bi sacuvao sto vise ljudskih zivota, pa makar zbog toga stradao, a ovo sto prica g.Dacic je nastavak politike SPS iz nesrecnih devedesetih, kad su celnici te stranke bili, kao i ovi sad VELIKODUSNI DAVAOCI SRPSKE KRVI.

Marko

pre 14 godina

Koliko ja znam, a bio bi red da se neki od istoricara oglasi, taj trojni pakt je bio povoljan za nasu zemlju, jer nije dozvoljavao Hitlerovim trupama da prodju kroz nasu teritoriju, prema Grckoj. A da su demonstracije organizovane od strane V.Britanije.
Mozda sam i ja pomalo neobavesten, ali za razliku od nekih politicara, to nije toliko strasno. Mozda je konacno doslo vreme da se razjasne neke stvari iz tog perioda.

Miki

pre 14 godina

Neka razmatraju, ali naši navodno nezavisni sudovi su veoma nezavisno loši. Prvo Dragiša Cvetković, potom Milan Nedić, potom Ljotić to je srpski antifašizam danas.
Zaustavimo se na ivici GLUPOSTI. Ponor je svaki dalji korak.

Milan

pre 14 godina

Ja se stidim antifasista koji su prethodnici Dacica.
Zasto?
Zato sto im se antifasizam svodio na to da ako nisi sa nama onda si protiv nas.
I na kraju...odakle Dacicu obraz da komentarise, ne samo odluku suda, vec bilo sta u vezi sa drzavom i stanjem u drzavi?
kad se javno, jasno i glasno bude odrekao Milosevica i njegove familije i javno i deklaracijom u skupstini osudi svaki potez milosevica u vodjenju drzavom onda moze da se fokusira i na Drazu i na Cvetkovica...

Alexa

pre 14 godina

Teško mi je da priznam, ali Ivica je ovaj put u pravu... Sudstvo u Srbiji je slabo jer nema zaštitu države. Sudije se plaše da osude kriminalce, daju im kazne blaže od propisanih, dok se na nama običnim građanima iživljavaju. Šta je osim ovog moglo da motiviše sud da jednog kolaboracionistu fašista rehabilituje, ja nemam pojma... Smeta mi i što su četnici ispali ljubičice, a partizani zveri, jer svako od nas duboko u sebi zna da to nije istina... Istina je da je bio građanski rat u Srbiji, da su svi bili i zveri i ljubičice i da se to završilo pre 65 godina... naglasak na završilo!!!

View

pre 14 godina

Prvo, hvala Vam gospodine Dačiću što se jedini oglašavate povodom ove sramote. Drugo, Vaš koalicioni partner neće, na žalost, ništa uraditi povodom toga, jer svaki glas je važan, pa i glas fašista. Kao što ćute povodom otkopavanja Draže Mihajlovića, ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, tako će biti i sada. Znaju "demokrate" da tako razmišlja veliki broj Srba ... "jeste potpisao pakt sa Hitlerom, ali je to uradio da bi sačuvao narod i teritoriju" ili "jeste potpisao pakt, zato što nam je Hitler obećao Solun" ... Ili ovo sa Dražom ... "jeste bilo klanja, ali to je zbog naroda i teritorije" ... Ili Rusi ... "jesu silovali, ali su nas odbranili" ... Ovaj narod nema nikakav moralni problem što mu neko brani teritoriju, tj. proširuje prostor sporazumima sa Hitlerom, klanjima i silovanjima.

Zivi, zivi duh obrazovski

pre 14 godina

Jeste i Staljin potpisao sporazum sa Hitlerom, ali daleko od toga da i sam nije bio masovni ubica. Ako cemo da se ugledamo na Staljina, onda nas nisu dovoljno bombardovali i nismo dovoljno ekonomski propali.

Svi nesto pominju kako su nas saveznici bombardovali vise od Nemaca i kako nas Hitler ne bi bombardovao da nije oboren sporazum sa njim itd.
A da li se neko mozda jos seca logora po Srbiji? Ko je njih pravio?
Da je sporazum ostao na snazi, onda bi srpske vlasti same bile duzne da istrebe Rome, Jevreje i na kraju - i same sebe?
Sta, Hitler bi imao sporazum sa Srbijom pa bi i Srbi bili prekvalifikovani u Arijevski narod!?
Bravo analiticari i obrazovci!
Pa Hitler je napao i tog istog Staljina i pored potpisanog sporazuma, a Srbiju ne bi? Postovao bi nasu neutralnost na sred Balkana?? Hehehe...

Intelektualac

pre 14 godina

Zaista razumem brigu komunista u Srbiji oko oslabadjajuce presude premijera Cvetkovica.
Moze da im se desi da Srpski narod konacno sazna punu istinu o DRugom svetskom ratu pa podrucju nase zemlje.
Sta ce biti kada narod sazna Da BItka na Neretvi ne postoji , da Valter ne postoji, da Prle i Tihi ne postoje, da je SKOJ sarena laza,
A oni su sve te izmisljene likove i izmisljene borbe iskoristili da bi odmah posle zavrsetka rata navukli kozne mantile na sebe i upadali u vile koje nisu njihove ubijajuci njihove vlasnike i proterivajuci cele familije.
Otuda sada i izvrtanje teme oko oslobadjajuce presude, nije to dragi moji komunisti fasizacija nego ISTINA.
Za pocetak evo malo da se pogleda sta kazu Nemacke arhive, a ne samo da se uci iz komunistickih udzbenika i na osnovu POvratka Otpisanih.
Spski narog zasluzuje da konacno cuje istinu o svemu .
Vreme je.

http://www.scribd.com/doc/2868829/Srbi-u-dokmentima-Vermahta

Velibor, USA

pre 14 godina

Eto, chime se Dachic preokupira i zabavlja ovih dana, ts, ts. Samo da ne bi reshavao ove goruce probleme nasilja po Srbiji, on bi sad da se bavimo istorijom i to pre dr. sv. rata, ts, ts.....

Cira

pre 14 godina

Bez obzira kakvu odluku je Sud doneo, "gospodine" (druže) ministre Vi nemate pravo da istu komentarišete samo iz razloga što se ista kosi sa onim što su Vas učili. Poslušajte jednom i nas obične ljude: DALJE RUKE OD PRAVOSUĐA kako bi ono napokon postalo nezavisno i radilo u korist Države a ne za interese kojekakvih partija!

nekokovolisrbijuzapromenu

pre 14 godina

setimo se samo kako je dragisa cvetkovic potpisao jos jedan sporazum sa macekom i kako je tada nastala cuvena banovina hrvatska, pa malo posle znatno veca ndh da bi se ispumpala dolaskom komunista.

Divac

pre 14 godina

Ovo su neka od vrlo teskih pitanja. Cinjenica je da ceo svet slavi antifasizam, a da mi ispadosmo da slavimo samo fasiste. E sad da li je tako ? Sta bi covek uradio u tom trenutku. Nemacka je pojela 1/3 Evrope, oruzje zvecka na granici sa Jugoslavijom, kojoj strane sile nisu dozvoljavale da se naoruzava zbog nekakve regionalne ravnoteze, Rusija i Engleska nespremne za rat, Amerikance bas briga. Stvorena banovina Hrvatska, ustaski pokret sve jaci i jaci. Pa mislim da je bilo pametno u tom trenutku potpisati pakt i sa samim djavolom, iz prostog razloga sto je drzava podeljena, nespremna za rat, a i takodje bilo bi vise vremena da se sredi situacija u zemlji. Ne ulazim u to da li je Cvetkovic pozitivna ili negativna istorijska licnost. Na dusi mu stoji stvaranje banovine Hrvatske, sto nije smeo nikako da dozvoli. Narusio je balans u zemlji, i prvi put dao Hrvatima teritoriju koju nikada nisu posedovali, tj otvorio je pandorinu kutiju zvanu Hrvatsko pitanje. E sad da li je pakt potpisao pod pritiskom, ili je stvarno zeleo da sacuva narod i zemlju, to neka nezavisni istoricari presude...

rs001

pre 14 godina

Fali li nesto Bugarima sto su bili sa Nemcima dok su bili jaki, pa kad se videlo da padaju, okretali curak i prelazili na stranu saveznika. U oba svetska rata. Moze neko da kaze da su bili kolaboracionisti, ali su sacuvali zemlju i narod od stradanja. Da li bi nama bilo gore da smo tako postupali?
Negde sam cuo ili procitao da je mnogo puta istim ovim povodom pominjani general Milan Nedic izjavio nesto kao: "Lako je poginuti. Muka je preziveti, a sacuvati obraz". Ne znam da li je on to stvarno izjavio, ali dozvolite, 1000% se slazem sa izjavom.

gradjanin

pre 14 godina

Treba samo malo razmisliti: da li je Cvetkovic imao neku imovinu po Srbiji, i da li ima danas zive naslednike?
Stvar je toliko providna, ocigledno se radi o pripremanju terena za neku buducu 'restituciju'.

Zoki

pre 14 godina

Umesto da se analizira "šta bi bilo kad bi bilo", treba se fokusirati na par bitnih stvari. Sud nije doneo nikakvu novu presudu, nego je poništio odluku kojom je Cvetković bio proglašen za državnog neprijatelja. Sud uopšte nije morao da se bavi ulogom Dragiše Cvetkovića u potpisivanju Trojnog pakta. Činjenica da Cvetkoviću nije presudio nikakav sud, nego neka "državna" komisija je bila dovoljna da se takva presuda poništi.
Drugo, u jednoj demokratskoj državi je apsolutno neumesno da ministar policije kritikuje odluke pravosudnih organa.

Martin,Pirot

pre 14 godina

More izgleda da je najveca muka u svemu tome sto su se Nislije usudila da urade nesta bez da pitaju Beograd!!! Ako ovako nastavite vi gore, i mi cemo na jugu da se otcepimo a vec vas ne trpimo!!!

bezimena

pre 14 godina

Kompas za budućnost je izgubljen upravo zato što je VdrK (uz bezrezervnu podršku biv. koalicionih partnera) izvrnuo prošlost, nastojeći da negiranjem istorijskih ČINJENICA (utvrdjenih od celog sveta) prikaže da je laž istina a istina laž!

Omalovažavanjem antifašista i rehabilitacijom i veličanjem saradnika okupatora, gaze se sve civilizacijske vrednosti! Ako se ne prekine sa tom naopakom praksom, Srbija definitivno srlja u najcrnji MRAK!

Petar

pre 14 godina

Таман сам мислио да се нешто битно у њему променило, али јок, лоза: Броз-Милошевић-.... се изгледа наставља.
И још нешто: шта ту има суд да се пита бре, партија и идеологија има да суде, ако треба и без суђења, ко што се "онда" радило! А коалициони партнери има да слушају, ако мисле да одрже коалицију, и тачка!

Dragoljub

pre 14 godina

Da li je Cvetkovic potpisao pristupanje Jugoslavije trojnom paktu sa Hitlerom? Meni se cini da je po sredi bio Ribentrop? Sam cin potpisivanja ne pretvara Cvetkovica u fasistu.

pera detlic

pre 14 godina

Dacic izgleda trazi da se ukinu sudovi i da sude partije. Ili da sudovi sude kako partije naloze. Ili da zabrane sudijama da se drze zakona ''kao pijan plota''.

miki

pre 14 godina

Za onoga ciji su najblizi poginuli u nemackom bombardovanju 1941 i u Nato bombardovanju 1999 nema nikakve sustinske razlike izmadju Cvetkovica (potpisao sa nemcima) i Dacica (potpisao/podrzao sporazum sa Nato paktom).
Mislite o tome

zg euroskeptik

pre 14 godina

Ma ljudi, pa Dačić je Slobin kadar i što biste sad vi, da ne komentira sudsku presudu koja rehabilitira "narodnog neprijatelja"?

bezimena

pre 14 godina

Kao neko čiji su članovi najuže porodice bili, izmedju ostalog, NA SUTJESCI, NERETVI I SREMSKOM FRONTU, moj otac je preživeo i JASENOVAC, izražavam najveće gadjenje nad onima koji pokušavaju da šire BEZOČNE LAŽI kako npr. "Neretva" nije postojala! Ne da je postojala, kao i sve ostalo, nego je svaka od tih epopeja bila daleko teža i gora nego što izgleda na filmu!

Nicolas Thinker

pre 14 godina

Predsednik IO SPO A.Čotrić očigledno ne razlikuje izvršnu od sudske i zakonodavne vlasti, iako je "deklarisani demokrata", kada brani odluku Okružnog suda u Nišu, kojom se poništava odluka nekakve "državne komisije" kojom je Dragiša Cvetković proglašen "državnim neprijateljem" što je "politička kvalifikacija" i njeno eventualno poništavanje, ne može biti u nadležnosti sudske vlasti?!

View

pre 14 godina

Prvo, hvala Vam gospodine Dačiću što se jedini oglašavate povodom ove sramote. Drugo, Vaš koalicioni partner neće, na žalost, ništa uraditi povodom toga, jer svaki glas je važan, pa i glas fašista. Kao što ćute povodom otkopavanja Draže Mihajlovića, ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, tako će biti i sada. Znaju "demokrate" da tako razmišlja veliki broj Srba ... "jeste potpisao pakt sa Hitlerom, ali je to uradio da bi sačuvao narod i teritoriju" ili "jeste potpisao pakt, zato što nam je Hitler obećao Solun" ... Ili ovo sa Dražom ... "jeste bilo klanja, ali to je zbog naroda i teritorije" ... Ili Rusi ... "jesu silovali, ali su nas odbranili" ... Ovaj narod nema nikakav moralni problem što mu neko brani teritoriju, tj. proširuje prostor sporazumima sa Hitlerom, klanjima i silovanjima.

Alexa

pre 14 godina

Teško mi je da priznam, ali Ivica je ovaj put u pravu... Sudstvo u Srbiji je slabo jer nema zaštitu države. Sudije se plaše da osude kriminalce, daju im kazne blaže od propisanih, dok se na nama običnim građanima iživljavaju. Šta je osim ovog moglo da motiviše sud da jednog kolaboracionistu fašista rehabilituje, ja nemam pojma... Smeta mi i što su četnici ispali ljubičice, a partizani zveri, jer svako od nas duboko u sebi zna da to nije istina... Istina je da je bio građanski rat u Srbiji, da su svi bili i zveri i ljubičice i da se to završilo pre 65 godina... naglasak na završilo!!!

D. Savic, Paris

pre 14 godina

Prvo, Dacicu, ne skreci temu sa bezbednosti na Cvetkovica, drugo sudstvo je nezavisno, a trece sud nije doneo nikakvu odluku, vec je samo ponistio nezakonito donetu odluku pre 60-ak godina i to je to.

Intelektualac

pre 14 godina

Zaista razumem brigu komunista u Srbiji oko oslabadjajuce presude premijera Cvetkovica.
Moze da im se desi da Srpski narod konacno sazna punu istinu o DRugom svetskom ratu pa podrucju nase zemlje.
Sta ce biti kada narod sazna Da BItka na Neretvi ne postoji , da Valter ne postoji, da Prle i Tihi ne postoje, da je SKOJ sarena laza,
A oni su sve te izmisljene likove i izmisljene borbe iskoristili da bi odmah posle zavrsetka rata navukli kozne mantile na sebe i upadali u vile koje nisu njihove ubijajuci njihove vlasnike i proterivajuci cele familije.
Otuda sada i izvrtanje teme oko oslobadjajuce presude, nije to dragi moji komunisti fasizacija nego ISTINA.
Za pocetak evo malo da se pogleda sta kazu Nemacke arhive, a ne samo da se uci iz komunistickih udzbenika i na osnovu POvratka Otpisanih.
Spski narog zasluzuje da konacno cuje istinu o svemu .
Vreme je.

http://www.scribd.com/doc/2868829/Srbi-u-dokmentima-Vermahta

Utuk na utuk

pre 14 godina

Da je ostao na snazi taj potpis, Beograd ne bi bio bombardovan. Uprkos tome sto je taj potpis oboren, "saveznici" su diljacki bombardovali Beograd i tom prilikom je poginulo mnogo vise civila nego nemackih vojnika. Najzad, sporazum sa Hitlerom je potpisao i Staljin, takodje u nameri da spreci rat, pa ga niko nije proglasio fasistom. Ovo su cinjenice, koje nema potrebe interpretirati, svako moze sam da izvede zakljucak ko je zeleo dobro srpskom narodu, a ko je svojim potezima izazvao najvece stradanje srpskog naroda.Neka mi g.Dacic odgovori ako moze, da li je bilo neophodno da se 1941 ubijaju nemacki vojnici i bezi u sumu, a da strada vise hiljada Kragujevcana i Kraljevcana? Kome je to islo u prilog i zasto? Ako je to mudra politika, onda niko ne treba da kuka sto cemo ubrzo izumreti kao narod. Dosta vise sa komunistickom logikom u kome ljudski zivoti (tudji, naravno) nemaju cenu i njima se beskurpulozno manipulise.GDE JE IZUZEV U SRBIJI I BEOGRADU HILJADE MLADIH LJUDI, NEVICNIH ORUZJU, U SAM OSVIT OSLOBODJENJA, SILOM OTERANO NA SREMSKI FRONT DA NEPOTREBNO I ULUDO IZGINE? SRPSKA OFICIJELNA ISTORIJA NIKADA NIJE ISPRAVNO OCENILA TAJ KOMUNISTICKI ZLOCIN. Jadni su istoricari, koji suicidno i zlocinacko ponasanje, suprotstavljaju racionalnom i mudrom ponasanju. Velicina coveka coveka i hriscanina je upravo u tome sto ce uciniti nesto dobro i korisno, da bi sacuvao sto vise ljudskih zivota, pa makar zbog toga stradao, a ovo sto prica g.Dacic je nastavak politike SPS iz nesrecnih devedesetih, kad su celnici te stranke bili, kao i ovi sad VELIKODUSNI DAVAOCI SRPSKE KRVI.

gradjanin

pre 14 godina

Treba samo malo razmisliti: da li je Cvetkovic imao neku imovinu po Srbiji, i da li ima danas zive naslednike?
Stvar je toliko providna, ocigledno se radi o pripremanju terena za neku buducu 'restituciju'.

Miki

pre 14 godina

Neka razmatraju, ali naši navodno nezavisni sudovi su veoma nezavisno loši. Prvo Dragiša Cvetković, potom Milan Nedić, potom Ljotić to je srpski antifašizam danas.
Zaustavimo se na ivici GLUPOSTI. Ponor je svaki dalji korak.

Divac

pre 14 godina

Ovo su neka od vrlo teskih pitanja. Cinjenica je da ceo svet slavi antifasizam, a da mi ispadosmo da slavimo samo fasiste. E sad da li je tako ? Sta bi covek uradio u tom trenutku. Nemacka je pojela 1/3 Evrope, oruzje zvecka na granici sa Jugoslavijom, kojoj strane sile nisu dozvoljavale da se naoruzava zbog nekakve regionalne ravnoteze, Rusija i Engleska nespremne za rat, Amerikance bas briga. Stvorena banovina Hrvatska, ustaski pokret sve jaci i jaci. Pa mislim da je bilo pametno u tom trenutku potpisati pakt i sa samim djavolom, iz prostog razloga sto je drzava podeljena, nespremna za rat, a i takodje bilo bi vise vremena da se sredi situacija u zemlji. Ne ulazim u to da li je Cvetkovic pozitivna ili negativna istorijska licnost. Na dusi mu stoji stvaranje banovine Hrvatske, sto nije smeo nikako da dozvoli. Narusio je balans u zemlji, i prvi put dao Hrvatima teritoriju koju nikada nisu posedovali, tj otvorio je pandorinu kutiju zvanu Hrvatsko pitanje. E sad da li je pakt potpisao pod pritiskom, ili je stvarno zeleo da sacuva narod i zemlju, to neka nezavisni istoricari presude...

Zivi, zivi duh obrazovski

pre 14 godina

Jeste i Staljin potpisao sporazum sa Hitlerom, ali daleko od toga da i sam nije bio masovni ubica. Ako cemo da se ugledamo na Staljina, onda nas nisu dovoljno bombardovali i nismo dovoljno ekonomski propali.

Svi nesto pominju kako su nas saveznici bombardovali vise od Nemaca i kako nas Hitler ne bi bombardovao da nije oboren sporazum sa njim itd.
A da li se neko mozda jos seca logora po Srbiji? Ko je njih pravio?
Da je sporazum ostao na snazi, onda bi srpske vlasti same bile duzne da istrebe Rome, Jevreje i na kraju - i same sebe?
Sta, Hitler bi imao sporazum sa Srbijom pa bi i Srbi bili prekvalifikovani u Arijevski narod!?
Bravo analiticari i obrazovci!
Pa Hitler je napao i tog istog Staljina i pored potpisanog sporazuma, a Srbiju ne bi? Postovao bi nasu neutralnost na sred Balkana?? Hehehe...

Marko

pre 14 godina

Koliko ja znam, a bio bi red da se neki od istoricara oglasi, taj trojni pakt je bio povoljan za nasu zemlju, jer nije dozvoljavao Hitlerovim trupama da prodju kroz nasu teritoriju, prema Grckoj. A da su demonstracije organizovane od strane V.Britanije.
Mozda sam i ja pomalo neobavesten, ali za razliku od nekih politicara, to nije toliko strasno. Mozda je konacno doslo vreme da se razjasne neke stvari iz tog perioda.

bezimena

pre 14 godina

Kompas za budućnost je izgubljen upravo zato što je VdrK (uz bezrezervnu podršku biv. koalicionih partnera) izvrnuo prošlost, nastojeći da negiranjem istorijskih ČINJENICA (utvrdjenih od celog sveta) prikaže da je laž istina a istina laž!

Omalovažavanjem antifašista i rehabilitacijom i veličanjem saradnika okupatora, gaze se sve civilizacijske vrednosti! Ako se ne prekine sa tom naopakom praksom, Srbija definitivno srlja u najcrnji MRAK!

bezimena

pre 14 godina

Kao neko čiji su članovi najuže porodice bili, izmedju ostalog, NA SUTJESCI, NERETVI I SREMSKOM FRONTU, moj otac je preživeo i JASENOVAC, izražavam najveće gadjenje nad onima koji pokušavaju da šire BEZOČNE LAŽI kako npr. "Neretva" nije postojala! Ne da je postojala, kao i sve ostalo, nego je svaka od tih epopeja bila daleko teža i gora nego što izgleda na filmu!

nekokovolisrbijuzapromenu

pre 14 godina

setimo se samo kako je dragisa cvetkovic potpisao jos jedan sporazum sa macekom i kako je tada nastala cuvena banovina hrvatska, pa malo posle znatno veca ndh da bi se ispumpala dolaskom komunista.

zlica od opaka

pre 14 godina

Tipično za nekoga ko je odrastao na komunističkim idealima i njihovom pisanju istorije. Ajde jednom da se poklonimo svim žrtvama i zaista ispričamo kako je bilo!? Teško, bar u Srbiji.

Cira

pre 14 godina

Bez obzira kakvu odluku je Sud doneo, "gospodine" (druže) ministre Vi nemate pravo da istu komentarišete samo iz razloga što se ista kosi sa onim što su Vas učili. Poslušajte jednom i nas obične ljude: DALJE RUKE OD PRAVOSUĐA kako bi ono napokon postalo nezavisno i radilo u korist Države a ne za interese kojekakvih partija!

rs001

pre 14 godina

Fali li nesto Bugarima sto su bili sa Nemcima dok su bili jaki, pa kad se videlo da padaju, okretali curak i prelazili na stranu saveznika. U oba svetska rata. Moze neko da kaze da su bili kolaboracionisti, ali su sacuvali zemlju i narod od stradanja. Da li bi nama bilo gore da smo tako postupali?
Negde sam cuo ili procitao da je mnogo puta istim ovim povodom pominjani general Milan Nedic izjavio nesto kao: "Lako je poginuti. Muka je preziveti, a sacuvati obraz". Ne znam da li je on to stvarno izjavio, ali dozvolite, 1000% se slazem sa izjavom.

Velibor, USA

pre 14 godina

Eto, chime se Dachic preokupira i zabavlja ovih dana, ts, ts. Samo da ne bi reshavao ove goruce probleme nasilja po Srbiji, on bi sad da se bavimo istorijom i to pre dr. sv. rata, ts, ts.....

Dragoljub

pre 14 godina

Da li je Cvetkovic potpisao pristupanje Jugoslavije trojnom paktu sa Hitlerom? Meni se cini da je po sredi bio Ribentrop? Sam cin potpisivanja ne pretvara Cvetkovica u fasistu.

zg euroskeptik

pre 14 godina

Ma ljudi, pa Dačić je Slobin kadar i što biste sad vi, da ne komentira sudsku presudu koja rehabilitira "narodnog neprijatelja"?

miki

pre 14 godina

Za onoga ciji su najblizi poginuli u nemackom bombardovanju 1941 i u Nato bombardovanju 1999 nema nikakve sustinske razlike izmadju Cvetkovica (potpisao sa nemcima) i Dacica (potpisao/podrzao sporazum sa Nato paktom).
Mislite o tome

Milan

pre 14 godina

Ja se stidim antifasista koji su prethodnici Dacica.
Zasto?
Zato sto im se antifasizam svodio na to da ako nisi sa nama onda si protiv nas.
I na kraju...odakle Dacicu obraz da komentarise, ne samo odluku suda, vec bilo sta u vezi sa drzavom i stanjem u drzavi?
kad se javno, jasno i glasno bude odrekao Milosevica i njegove familije i javno i deklaracijom u skupstini osudi svaki potez milosevica u vodjenju drzavom onda moze da se fokusira i na Drazu i na Cvetkovica...

Zoki

pre 14 godina

Umesto da se analizira "šta bi bilo kad bi bilo", treba se fokusirati na par bitnih stvari. Sud nije doneo nikakvu novu presudu, nego je poništio odluku kojom je Cvetković bio proglašen za državnog neprijatelja. Sud uopšte nije morao da se bavi ulogom Dragiše Cvetkovića u potpisivanju Trojnog pakta. Činjenica da Cvetkoviću nije presudio nikakav sud, nego neka "državna" komisija je bila dovoljna da se takva presuda poništi.
Drugo, u jednoj demokratskoj državi je apsolutno neumesno da ministar policije kritikuje odluke pravosudnih organa.

Martin,Pirot

pre 14 godina

More izgleda da je najveca muka u svemu tome sto su se Nislije usudila da urade nesta bez da pitaju Beograd!!! Ako ovako nastavite vi gore, i mi cemo na jugu da se otcepimo a vec vas ne trpimo!!!

Nicolas Thinker

pre 14 godina

Predsednik IO SPO A.Čotrić očigledno ne razlikuje izvršnu od sudske i zakonodavne vlasti, iako je "deklarisani demokrata", kada brani odluku Okružnog suda u Nišu, kojom se poništava odluka nekakve "državne komisije" kojom je Dragiša Cvetković proglašen "državnim neprijateljem" što je "politička kvalifikacija" i njeno eventualno poništavanje, ne može biti u nadležnosti sudske vlasti?!

pera detlic

pre 14 godina

Dacic izgleda trazi da se ukinu sudovi i da sude partije. Ili da sudovi sude kako partije naloze. Ili da zabrane sudijama da se drze zakona ''kao pijan plota''.

Petar

pre 14 godina

Таман сам мислио да се нешто битно у њему променило, али јок, лоза: Броз-Милошевић-.... се изгледа наставља.
И још нешто: шта ту има суд да се пита бре, партија и идеологија има да суде, ако треба и без суђења, ко што се "онда" радило! А коалициони партнери има да слушају, ако мисле да одрже коалицију, и тачка!