Četvrtak, 03.09.2009.

01:32

Ekološke sijalice skupe građanima

Građani se retko odlučuju za kupovinu sijalica nove generacije koje štede i do 80 procenata električne energije, prevashodno zbog visoke cene.

Izvor: B92

Ekološke sijalice skupe graðanima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

ninja

pre 14 godina

sve sijalice u kući su nam štedljive, imamo ih oko 15ak. razlika u računu se oseća ko dobar dan. inače jedini momenti kada se sporije "pojavljuje" svetlo a da sam primetio je na nižim temperaturama (npr. kada opadne temperatura zimi). leti je već druga priča. i obavezno: kada smo kupovali kupili smo one skuplje, filipsove, pre godinu ipo - do sada smo samo jednu menjali - jer je bila fabrički neispravna, dali su nam novu, a ranije smo one redovne menjali svakih nedelju dve.

Ritter

pre 14 godina

Pre godinu dana smo se uselili u stan u Nemackoj i naravno kupio sam sve stedljive sijalice. Pre par nedelja mi je stigao racun za struju i on je tacno 115 eura nizi od godisnjeg racuna koji sam placao bez ovih sijalica. Znam da ovo nikoga U srbiji nece dotaci jer je 100 eura tamo sitna para za razliku od Nemacke. Osim toga u ministarstvu ekologije bi trebalo da znaju da svaki kilovat ustedjene struje doprinosi manjoj emisiji uglendioksida u atmosferu, narocito od strane termoelektrana, sto doprinosi i manjem globalnom zagrevanju..ali opet, koga za to jos briga u Srbiji?

Proka

pre 14 godina

Mozda jesu skuplje po komadu ali stede 80% vise energije od obicnih tako da se visestruko isplate. Neki revnosniji od mene su merili koliko struje potrose sa obicnim sijalicama a koliko kada ih zamene ovim novim i kazu da je razlika u mesecnim racunima vise nego osetna.

kom@

pre 14 godina

Sijalica sa vlaknom je energetski efikasna otprilike kao usijavanje ringle radi osvetljavanja kuhinje.

Koristim fluorecsentne već minimum 7-8 godina, do sada se niti jedna nije pokvarila!
Tako da po mom iskustvu fluorescentne ispadnu jeftinije.
A što se svetlosti tiče i više mi se sviđa bela svetlost nego žuta.

Prometej

pre 14 godina

U Nemačkoj (u Ikei) ima da se kupe štedljive sijalice za 89 evrocenti.
Ima i skupljih ali pretpostavljam da je tendencija da će im padati cena.
Što se tiče tzv 'običnih' kod njih 90% snage se rasipa na zagrevanje. S'obzirom na tu činjenicu, čudno je da su se toliko održale.
Informacije radi, fluorescentne sijalice je izumeo Tesla jer je bio primoran zbog Edisonovog odbijanja da dozvoli korišćenje njegovog patenta na Čikaškom svetskom sajmu 1893. kada je predstavljen rad Tesline naizmenične struje. Edison je bio ogorčen jer je njegova jednosmerna struja bila očigledno lošiji patent od naizmenične, kao i uostalom njegove sijalice.

grba

pre 14 godina

Nemojte da mešate snagu sijalice (W-vat) i jačine svetlosti (cd-kandela). Štedljiva sijalica od 20W približno odgovara običnoj od 100W jer je jačina svetlosti kod štedljivih manja u proseku 10% od normalnih. Ali to i piše na poleđini kutije štedlj. sijalice, tako da nema prevare!

Niki

pre 14 godina

Koristim štedljive sijalice, ali sam prilikom kupovine jako pazio da kupujem od poznate marke, tj. Osram, a drugo, pazio sam na to šta piše na kutiji. A tamo piše 'Cool White' ili 'Warm White', pa sam za dnevnu sobu uzeo 6 komada 'Warm White' i stavio ih u luster. Svetlo je jako ali prijatno. 'Cool White' od 14W sam stavio u kupatilo, a svetlo je tako jako da mi se čini da mogu da nazrem svoje kosti ako šaku stavim ispred sijalice.

Dakle, kupujte 'Warm White' i sve će biti ok.

malisa

pre 14 godina

vec dugo koristim samo "stedljive" sijalice, ne secam se kada sam ih zamenio (2-3 godine). naravno ni jedna nije crkla ( pored razlicitog napona). ulozio sam u startu i sada ne razmisljam o osvetljenju. takodje, videh neka misljenja da je grozna svetlost... jeste. ali samo ako kupite BELE! izgleda kao u bolnici (takvu sam stavio ispred ulaza). dakle, ako kupujete uzmite ZUTU i svetlost ce vam biti idealna! preporucujem philips ili g.electronic.

grga1810

pre 14 godina

meni od ove shtedljive sijalice hleb, kad ga presechem, ima odsjaj kao da je zelenkast:))) ps. sijalica je u kuhinji u lusteru. ps 2. hleb je svez, ne budjav:)

smera

pre 14 godina

Opsta pomama. Tehnologija koja se nije dovoljno isplatila, pa mora nekako da se "uvali" potrosacima, da se jos malo "povade", a sve zato sto ce uskoro doci LED koji ce moci da ispuni sve zahteve. Boja LED svetla se lako menja, pa cemo moci da biramo, jedna LED moze da emituje dve razlicite boje, cak itd. Tako da ne mora niko da gubi energiju u raspravi o stedljivim sijalicama. Dolazi vrlo, vrlo stedljivi LED. Ove sadasnje stedljive sijalice ce biti proslost.
Da, LED jos uvek nije sasvim jeftin, ali ja se ne secam kad mi je neki pregoreo. To su sve one indikatorske lampice koje imamo po elektronskim uredjajima. Znamo da rade po 20+ godina.

Sasha

pre 14 godina

Ljudi u Srbiji pored toga sto ih ne kupuju su ocigledno skroz neupuceni. Po ekoloskim sijalicama svi podrazumevaju one sa fluo cevima. Postoji jos citava plejada raznih ekoloskih sijalica sa raznim tehnologijama, izmedju ostalog i LED tehnologijom koja je vec jasno prisutna i moze se kupiti. Malo je problematicno sto je kod nas mala ponuda sijalica za obicna grla, ali ako izdvojite samo malo para i promenite celo telo, i ubacite neko drugo (recimo kao za halogenu sijalicu) imate zaista pregrst sijalica koje daju vrlo prijatno svetlo.

Vlajko

pre 14 godina

Ljudi, stvar je navike.
I ove od 40W stedljive i ove od 60W obicne imaju isti bljesak. I nije tacno da su opasne po zivotnu sredinu zbog svog hemijskog sastava, sve dok se sijalica ne razbije. Uz odgovarajucu reciklazu su bezbedne.

nasta

pre 14 godina

I stedljive sijalice polako postaju proslost, nastupa LED osvetljenje svih mogucih formi. Trenutno je reda 4 puta skuplje, ne isplati se jos, ali se ne kvari.

lampaš

pre 14 godina

stedljive sijalice jesu bolja varijanta sto se potrosnje struje tice, ali ostali aspekti nisu bas na njihovoj strani.

teze i skuplje se prave, imaju mali deo žive i jako je opasno ako se polome u stanu, tesko se recikliraju ( ako se ne varam , u USA ima samo 4 ili 5 mesta gde se to radi uspesno), jedino sto jako dugo traju. ja sam za poslednje dve godine samo jednu morao da zamenim novom, ta koja je pregorela nije najstarija, mislim da je los primerak bio.

buducnost je u LED osvetljenju ( Light Emiting Diodes), jer je jos manji potrosac energije, ima jako mnogo nacina izvodjenja odlicne rasvete sa njima ( i difuzno i fokusirano), tako da na stedljive sijalice mozemo da gledamo kao na prelazno resenje. ja sam ipak za njih u odnosu na obicne sijalice, ali su malo nezahvalne za neki rad koji zahteva jace osvetljnje - crtanje, sitni precizni poslovi itd.
LED rasveta je buducnost, u svetu se širi sve više.

Dusan

pre 14 godina

briga za ekologiju u srbiji uopste ne postoji na institucionalnom nivou. Postoje samo deklarativne price u predizborne svrhe. Da krenemo od auto-gasa, pa preko solarnih panela sve do pomenutih sijalica, u Srbiji je to , ne ekoloska, vec luksuzna roba. Ne postoje podsticaji od drzave za koriscenje, nema nikakvih poreskih olaksica. O reciklazi da ne govorim, od plastike do papira. Ekoloske sijalice npr. u Srbiji kosatju 3 puta vise nego u zemljama EU.

Nenad

pre 14 godina

Da bi se ostvario pun efekat Štedljive sijalice treba kupovati od proverenih preoizvodjača poput Osram-a ili Philips-a, ane kineske i turske.

mrki

pre 14 godina

Kupio sam pakovanje od 3 stedljive sijalice (11W) marke Philips za 2,99 Eur! Doduse u IKEI u Stutgartu...
Kako se zvase onaj ministar trgovine?

Vlada

pre 14 godina

Racunica je prilicno jasna ovde, prosecna sijalica je upaljena oko 1000h godisnje, sto znaci da za 8 godina vam treba jedna stedljiva sijalica (ali ne najjeftinija nego neka malo kvalitetnija) ili 8 obicnih, sto cenu cini samo malo skupljom za stedljive... Sa druge strane ta stedljiva sijalica ce potrositi za tih 8 godina 5 puta manje struje recimo - 8000h x 20W = 160kWh, umesto 8000h x 100W = 800kWh. Tj, ako se ne varam za trenutnu cenu struje (koja ce inace biti samo veca) ispada nekih 500din. umesto 2500din.
Znaci za jedno grlo stedljiva opcija 400+500=900din. obicne sijalice 8x30+2500=2740din.
Razlika je skoro 2000din po grlu, pa ako imate 10 grla izracunajte sami...
Jasno je da ako neko nema mnogo para trebao bi mnogo vise da razmislja o stedljivim sijalicama, jer nije nikakav luksuz u pitanju vec obrnuto. Sto se tice kvaliteta svetla moj savet je da ne uzimate bas najjeftinije nego neku proverenu marku tipa GE ili Philips jer ce one duze trajati i imati lepse svetlo. Ja sam zamenio skoro sva grla, prvo ona koja najvide koristim i svetlo je odlicno.

matori

pre 14 godina

Imam u upotrebi (vec prilicno dugo) nekoliko sijalica iz te stedljive kategorije.
Tri sam platio vise od 350.- dinara/komad, i te imaju vrlo prijatno "meko" svetlo, skoro kao dnevno. Deklarisane su na 24 W, a svetle bolje od klasicne stotke.
Nazalost, kupio sam i dve od 18 W, za manje od 200.- din. po komadu (drugi proizvodjac), ali je njihova svetlost katastrofalna - gore nego neonsko!
Treba obratiti paznju pri kupovini, na broj kojim se izrazava "toplinska" vrednost svetla koju sijalica emituje.
Vec se ne secam tacno, ali mislim da je 9300 K (kelvina) vrednost koja odgovara onoj svetlosti koja je prijatna za oci, ne menja spektar boja i manje-vise lici na svetlost klasicnih sijalica.

boris

pre 14 godina

Pre oko 5 godina zamenio sam sve sijalice u stanu štedljivima i mnogo mi se sviđa promena. Te priče o boji svetla ne piju vodu, šta više svetlo "štedljivih" sijalica je bliže dnevnom.
I to oko električnih automobila je malo diskutabilno, jer bi se onda njihovi akumulatori morali puniti iz mreže a tu nije nimalo lepa situacija. Kod nas se skoro 2/3 struje dobija iz uglja - termoelektrane, pa bi onda ispalo da vozimo kola na ugalj. Hibridi su druga stvar i oni u gradovima imaju efekta.

aurelije

pre 14 godina

Što se tiče racionalnog korišćenja električne energije velike bi se uštede postigle gašenjem uličnog osvetljenja u gluvo doba noći radnim danima. U Nemačkoj se tako radi, jer šta ima ko da traži u sitne sate radnim danom. A ako ima nek nosi lampu a ne da zbog njega gori toliko sijalica. Osim toga svetlosno zagađenje ometa i životnije.

devit

pre 14 godina

Ekologiju cuva i upotreba gasa u domacinstvu, u kolima, ali je sve to u Srbije toliko destimulativno, citaj u prvom redu SKUPO i nepristupacno za primanja gradjana Srbije, da gradjanin ne nalazi nikakv motiv, a kada se zaleti i predje na gas, na primer, vidi koliko ga drzava SIKANIRA i dere, da bi drzava ubirala sto vise i deo povlascenog partijskih poslusnika zivelo lagodno na racun dela gradjana koji su se odlucili za ekologiju i "STEDNJU"?!
O kvalitetu napona u mrezi, je posebna prica. i kao posledica kratak rok trajanja i navedenih sijalica, ali i ostalih elektricnih aparata!!!
Nazalost ponudjeni su ugovori od strane EPS-a, u skladu sa novim Zakonom o energetici; gde je EPS maksimalno zastitio sebe odnosno buduceg kupca, ali potrosaca u ugovoru nigde nema; sta se desava kada varira napon, kada su prekidi struje?! Koliko mi je poznato u Europi, kojoj navodno tezimo, strujomeri ne mere potrosnju kada napon padne ispod zagarantovanog minimuma?!

Dragan

pre 14 godina

Nedavno sam se uselio i u ovom stanu koristim samo ekološke sijalice. Istina je da im treba minut-dva nakon uključenja da dostignu punu snagu, ali startuju sa, recimo, 70-80% snage tako da to nije problem. Što se tiče vernosti boja, prodavac kod koga sam ih kupio mi je rekao (proverio sam, u pravu je) da sijalice u PLAVOM pakovanju daju onu neprirodnu, skoro neonsku svetlost. Sijalice u ZELENOM pakovanju daju SKORO prirodnu svetlost (ja bar ne osećam veliku razliku), tako da ih držim u trpezariji, kuhinji, dnevnom boravku, a one druge (koje sam kupio ranije, ne znajući za razliku), držim u kupatilu, hodniku, predsoblju. Za 10 meseci nisam promenio ni jednu.

N_Trooper

pre 14 godina

Pre više od 2,5 godine sam se uselio u novi stan i u hodniku zatekao štedljivu sijalicu, koju prethodni vlasnik nije hteo da skine. Ta sijalica i dan danas radi, a napominjem da je on istu već koristio neko vreme. Jeste da se u hodniku ne koristi često kao u recimo dnevnoj sobi ili trpezariji, ali opet...
Što se tiče vremena "odziva", ono je oko 1 sekunde, a svetlost jeste hladna, nalik na neonke. Poučen ovim iskustvom, stavio sam ove sijalice i u kupatilo i terasu.

Boris

pre 14 godina

Kao što je neko rekao, kada se uključe štedljive sijalice su na nekih 70-80% snage i treba im oko minut da dostignu punu svetlost, ali to nije problem. Lično, isključivo koristim Philipsove soft sijalice koje daju žućkastu svetlost, gotovo istu kao i obične. Tačno je da postoje i one druge, koje se mnogo češće nalaze i koje imaju svetlost sličnu neonkama što ume da bude neprijatno. Pored toga, imam u stanu dve plafonjere sa po tri sijalična grla. Dok su u njima bile obične sijalice, menjao sam bar po jednu sijalicu mesečno (zbog pregrevanja). Sa štedljivim sijalicama taj problem nemam.

McPotrosac

pre 14 godina

Za sve su krivi MASONI...
Sto se ekologije tice prepisimo od sveta, sve sto je stetno ne bacamo u kontejnere vec obrnemo lanac i vracamo u prodavnice, oni veletrgovcu a ovi u dogovoru sa proizvodjacem RECIKLIRAJU.
Samo fali SISTEMSKI ZAKON, kao i uvek, i prelazna resenja (Dulicu&C.o. radite).
U toplomeru ima zive za bar 100 ovi sijalica pa niko ne kuka na opasnost.
Mogla bi drzava da uradi nesto sa carinom i PDV na ovakve artikle da budu prihvatljivi svima.
Sto se boje svetla tice ISKUSNI EMOCIONALISTI mogu da predju na HALOGENE svetiljke u kombinaciji sa regulatorom svetla pa imaju i boju i mogu da stede.
Tako bi dobili malo vremena da izgradimo elektrane koje nam trebaju.
Kod mene ove sijalice traju cca. 5 godina ali mi napon nije 163V kao kod mog kolege.
EKOLOGIJA je nasa sansa da zaposlimo mnogo ljudi, pogledajte Nemce i ostale.

Nenad

pre 14 godina

Pre tachno godinu dana zamenili smo ukuci 18 obichnih za 18 shtedljivih, ulaganje od 100 eura. Od tada nijednom nismo menjali sijalicu i rachuni za struju su nam manji. Shto se tiche kvaliteta i jachine svetla nevidim nikakvu razliku. Ponekad im treba 1-2 minuta da zasijaju punim sjajem ali to nam nepravi nikakav stres...plus dugo se razmisljam da i u ulazu postojecih 16 ( na svakom spratu po dve zamenim u dogovoru sa kucnim savetom ) ali kapirate zashto se to nece desiti...

Hajdeno konkretno

pre 14 godina

Sasvim konkretno - cim se rodis, to je jako skupo, a traje citavog zivota, pa se mora. Kad ne bude drugih sijalica na trzistu, sto nam svakako predstoji, kupovace se ekoloske i to je to. Nego, imamo li i planiramo li mi pogone za proizvodnju ekoloskih sijalica ili ce nas i ovog puta monopolisti guliti cenama po svojoj slobodnoj volji?

Korisnik

pre 14 godina

Na nekoliko mesta u stanu imam stadljive sijalice, iako sam pobornik ocuvanja zivotne sredine i stedljivosti kada je energija u pitanju moram da priznam da one ipak ne svetle tako dobro kao "obicne". Iako na pakovanju pise da bi trebalo da svetli kao obicna od 60w, ona svetli kao 40w.

Vlada

pre 14 godina

Koliko su štedljive sijalice zapravo ekološke? Malo se obraća pažnja da one nose i jedan malo skriven problem. Hemijske supstance kojima su ispunjene su odlični zagađivači sredine, a da ne ulazimo u računicu koliko se troši energije i emituje štetnih materija u proizvodnji takvih. Slažem se da su klasične sijalice izuzetno staro i neekonomično rešenje, ali ovo nije spasonosna tehnologija.

bt

pre 14 godina

Sramota da iz Ministarstva za zaštitu čovekove okoline poručuju da su zabrinuti za reciklažu štedljivih sijalica, koje bi građanima uštedele na računima za struju od 10 do 20%! A kako su recimo obezbedili reciklažu najobičnijih baterija, koje se koriste na sve strane i koje građani bacaju u kante za smeće, a koje predstavljaju daleko veću opasnost (zbog svoje brojnosti) za čovekovu okolinu? Zašto onda ne zabrane upotrebu običnih baterija dok ne reše pitanje njihove reciklaže?

ftj

pre 14 godina

Ma možda sam staromodan ali meni i te štedljive sijalice pregoravaju a i ona bela svetlost nikako nije dovoljno dobra kao i obična za normalnu upotrebu.

tomkarlo

pre 14 godina

A da vidimo da li se klasične sijalice uopšte proizvode u Evropskoj uniji? A dodatno pitanje je : Da li se nove "ekološke sijalice" proizvode u evropskoj uniji?
I odgovor je na vrh nosa: "Da" i "Ne".
I zato je jasno da se klasične sijalice iz Kine i sl. neće uvoziti, a trošiće se "naše" evropske sijalice.
Ovakav stav evropske vlade mi je jasan, ali mi nije jasan stav naših zaštitnika potrošača.
Lično koristim štedljive, savremene sijalice, ali po pravu da biram.
Inače drugačije gledano - daleko je berićetnije za ekologiju planete da se ukinu benzinski i dizel motori za npr. automobile, pa i da se električni motori za aute prave tako da ne mogu da razviju brzinu veću od 80 km/h.
A kome je to sporo neka koristi ekološki daleko isplativiji kolektivni prevoz (brzi vozovi i sl).
Ali to je već druga ekološka priča!

dx

pre 14 godina

Razume se da je gradjanin Srbije potvrdjeni poznavalac potrosacke solidarnosti, recikliranja i borbe protiv globalnog otopljenja. Kome i trebaju stedljive sijalice kada jos uvek u svesti postoje slike iz 90-ih u kojima je najnormalnija stvar bila da nema struje , stoga nema potrebe ni za njenom stednjom. A dodajmo na to da je sto se tice ulaganja na duze staze 'nas covek' racionalan i razuman te je odmah prokuzio da se iza ovih sijalica stoje nekakve svetske organizacije a njemu se jednostavno to ne isplati. Valjda je bolje kupiti tri obicne, koje ce prestati da rade za vreme prosecnog rada ove 'stedljive' sijalice, i placati skuplji racun za struju. :)

GMan

pre 14 godina

Imam ove sijalice u kuci. Ovde u Kanadi je jako tesko naci obicne sijalice. Ove "bolje" daju jako lose svetlo, blize neonskom, bledunjavo i jako nezgodno za pravljenje prijatne vecernje atmosfere. Dobre su za kupatilo ili kuhinju recimo. Treba im oko 30 sekundi da dostignu maksimalnu jacinu ali cim se upale su verovatno vec na 80% snage tako da nije veliki problem. Skuplje su znacajno i nije tacno da ne crkavaju. Ja ih menjam otprilike isto kao i stare sijalice. Neke pocnu da zuje, neke se polome dok ih zavrcem, neke jednostavno prestanu da rade jer u sebi imaju elektronski sklop koji je podlozan kvarovima.

Miloš

pre 14 godina

Ja bih se još odavno prebacio na štedljive sijalice da napon struje u celom gradu ne varira toliko da su mi prethodne dve (koje sam platio po preko 300din) crkle u roku od po par nedelja, dok su ove obične uspevale, kao i uvek, to da prežive. :/ Bez obzira koliko su skupe, da mi je struja normalna, verujem da bi mi se same otplatile preko računa za struju samo da ih stavim u dve sobe u kojima je u suštini svetlo veoma često upaljeno.

Dragoljub

pre 14 godina

Kakvi smo, cudo je sto neko u Srbiji ne pokusava da prodaje sijalice sa ugljenim vlaknom (koje su od pocetkka 20. veka zamenjene sa sijalicama sa Wolframovim nitima). "Stedljive" sijalice jesu inicijalno skuplje, ali se isplate jer trose manje struje i jer mnogo duze traju. Ja u kuci (cetvorosobna) ne pamtim kada sam zamenio (stedljivu) sijalicu. Istini za volju, prva generacija ovakvih sijalica, pre recimo 5 godina, imala je tendenciju da pregoreva, ali sada su apsolutno OK. Sto se tice tvrdnje da "neki tvrde da sijalice dostizu maksimalnu efikasnost posle 2 minute", ovo se da jako lako eksperimentalno proveriti. Ono sto ja jesam primetio je da postoji zadrska od mozda 1-2 sekunde (kao uostalom i kod fluoresccentnih svetiljki) pre nego sto se sijalica ukljuci, ali mi ovo u domacinstvu nikada nije pretstavljalo problem.

Dragoljub

pre 14 godina

Kakvi smo, cudo je sto neko u Srbiji ne pokusava da prodaje sijalice sa ugljenim vlaknom (koje su od pocetkka 20. veka zamenjene sa sijalicama sa Wolframovim nitima). "Stedljive" sijalice jesu inicijalno skuplje, ali se isplate jer trose manje struje i jer mnogo duze traju. Ja u kuci (cetvorosobna) ne pamtim kada sam zamenio (stedljivu) sijalicu. Istini za volju, prva generacija ovakvih sijalica, pre recimo 5 godina, imala je tendenciju da pregoreva, ali sada su apsolutno OK. Sto se tice tvrdnje da "neki tvrde da sijalice dostizu maksimalnu efikasnost posle 2 minute", ovo se da jako lako eksperimentalno proveriti. Ono sto ja jesam primetio je da postoji zadrska od mozda 1-2 sekunde (kao uostalom i kod fluoresccentnih svetiljki) pre nego sto se sijalica ukljuci, ali mi ovo u domacinstvu nikada nije pretstavljalo problem.

Vlada

pre 14 godina

Koliko su štedljive sijalice zapravo ekološke? Malo se obraća pažnja da one nose i jedan malo skriven problem. Hemijske supstance kojima su ispunjene su odlični zagađivači sredine, a da ne ulazimo u računicu koliko se troši energije i emituje štetnih materija u proizvodnji takvih. Slažem se da su klasične sijalice izuzetno staro i neekonomično rešenje, ali ovo nije spasonosna tehnologija.

GMan

pre 14 godina

Imam ove sijalice u kuci. Ovde u Kanadi je jako tesko naci obicne sijalice. Ove "bolje" daju jako lose svetlo, blize neonskom, bledunjavo i jako nezgodno za pravljenje prijatne vecernje atmosfere. Dobre su za kupatilo ili kuhinju recimo. Treba im oko 30 sekundi da dostignu maksimalnu jacinu ali cim se upale su verovatno vec na 80% snage tako da nije veliki problem. Skuplje su znacajno i nije tacno da ne crkavaju. Ja ih menjam otprilike isto kao i stare sijalice. Neke pocnu da zuje, neke se polome dok ih zavrcem, neke jednostavno prestanu da rade jer u sebi imaju elektronski sklop koji je podlozan kvarovima.

tomkarlo

pre 14 godina

A da vidimo da li se klasične sijalice uopšte proizvode u Evropskoj uniji? A dodatno pitanje je : Da li se nove "ekološke sijalice" proizvode u evropskoj uniji?
I odgovor je na vrh nosa: "Da" i "Ne".
I zato je jasno da se klasične sijalice iz Kine i sl. neće uvoziti, a trošiće se "naše" evropske sijalice.
Ovakav stav evropske vlade mi je jasan, ali mi nije jasan stav naših zaštitnika potrošača.
Lično koristim štedljive, savremene sijalice, ali po pravu da biram.
Inače drugačije gledano - daleko je berićetnije za ekologiju planete da se ukinu benzinski i dizel motori za npr. automobile, pa i da se električni motori za aute prave tako da ne mogu da razviju brzinu veću od 80 km/h.
A kome je to sporo neka koristi ekološki daleko isplativiji kolektivni prevoz (brzi vozovi i sl).
Ali to je već druga ekološka priča!

Korisnik

pre 14 godina

Na nekoliko mesta u stanu imam stadljive sijalice, iako sam pobornik ocuvanja zivotne sredine i stedljivosti kada je energija u pitanju moram da priznam da one ipak ne svetle tako dobro kao "obicne". Iako na pakovanju pise da bi trebalo da svetli kao obicna od 60w, ona svetli kao 40w.

bt

pre 14 godina

Sramota da iz Ministarstva za zaštitu čovekove okoline poručuju da su zabrinuti za reciklažu štedljivih sijalica, koje bi građanima uštedele na računima za struju od 10 do 20%! A kako su recimo obezbedili reciklažu najobičnijih baterija, koje se koriste na sve strane i koje građani bacaju u kante za smeće, a koje predstavljaju daleko veću opasnost (zbog svoje brojnosti) za čovekovu okolinu? Zašto onda ne zabrane upotrebu običnih baterija dok ne reše pitanje njihove reciklaže?

mrki

pre 14 godina

Kupio sam pakovanje od 3 stedljive sijalice (11W) marke Philips za 2,99 Eur! Doduse u IKEI u Stutgartu...
Kako se zvase onaj ministar trgovine?

Hajdeno konkretno

pre 14 godina

Sasvim konkretno - cim se rodis, to je jako skupo, a traje citavog zivota, pa se mora. Kad ne bude drugih sijalica na trzistu, sto nam svakako predstoji, kupovace se ekoloske i to je to. Nego, imamo li i planiramo li mi pogone za proizvodnju ekoloskih sijalica ili ce nas i ovog puta monopolisti guliti cenama po svojoj slobodnoj volji?

matori

pre 14 godina

Imam u upotrebi (vec prilicno dugo) nekoliko sijalica iz te stedljive kategorije.
Tri sam platio vise od 350.- dinara/komad, i te imaju vrlo prijatno "meko" svetlo, skoro kao dnevno. Deklarisane su na 24 W, a svetle bolje od klasicne stotke.
Nazalost, kupio sam i dve od 18 W, za manje od 200.- din. po komadu (drugi proizvodjac), ali je njihova svetlost katastrofalna - gore nego neonsko!
Treba obratiti paznju pri kupovini, na broj kojim se izrazava "toplinska" vrednost svetla koju sijalica emituje.
Vec se ne secam tacno, ali mislim da je 9300 K (kelvina) vrednost koja odgovara onoj svetlosti koja je prijatna za oci, ne menja spektar boja i manje-vise lici na svetlost klasicnih sijalica.

Miloš

pre 14 godina

Ja bih se još odavno prebacio na štedljive sijalice da napon struje u celom gradu ne varira toliko da su mi prethodne dve (koje sam platio po preko 300din) crkle u roku od po par nedelja, dok su ove obične uspevale, kao i uvek, to da prežive. :/ Bez obzira koliko su skupe, da mi je struja normalna, verujem da bi mi se same otplatile preko računa za struju samo da ih stavim u dve sobe u kojima je u suštini svetlo veoma često upaljeno.

dx

pre 14 godina

Razume se da je gradjanin Srbije potvrdjeni poznavalac potrosacke solidarnosti, recikliranja i borbe protiv globalnog otopljenja. Kome i trebaju stedljive sijalice kada jos uvek u svesti postoje slike iz 90-ih u kojima je najnormalnija stvar bila da nema struje , stoga nema potrebe ni za njenom stednjom. A dodajmo na to da je sto se tice ulaganja na duze staze 'nas covek' racionalan i razuman te je odmah prokuzio da se iza ovih sijalica stoje nekakve svetske organizacije a njemu se jednostavno to ne isplati. Valjda je bolje kupiti tri obicne, koje ce prestati da rade za vreme prosecnog rada ove 'stedljive' sijalice, i placati skuplji racun za struju. :)

ftj

pre 14 godina

Ma možda sam staromodan ali meni i te štedljive sijalice pregoravaju a i ona bela svetlost nikako nije dovoljno dobra kao i obična za normalnu upotrebu.

devit

pre 14 godina

Ekologiju cuva i upotreba gasa u domacinstvu, u kolima, ali je sve to u Srbije toliko destimulativno, citaj u prvom redu SKUPO i nepristupacno za primanja gradjana Srbije, da gradjanin ne nalazi nikakv motiv, a kada se zaleti i predje na gas, na primer, vidi koliko ga drzava SIKANIRA i dere, da bi drzava ubirala sto vise i deo povlascenog partijskih poslusnika zivelo lagodno na racun dela gradjana koji su se odlucili za ekologiju i "STEDNJU"?!
O kvalitetu napona u mrezi, je posebna prica. i kao posledica kratak rok trajanja i navedenih sijalica, ali i ostalih elektricnih aparata!!!
Nazalost ponudjeni su ugovori od strane EPS-a, u skladu sa novim Zakonom o energetici; gde je EPS maksimalno zastitio sebe odnosno buduceg kupca, ali potrosaca u ugovoru nigde nema; sta se desava kada varira napon, kada su prekidi struje?! Koliko mi je poznato u Europi, kojoj navodno tezimo, strujomeri ne mere potrosnju kada napon padne ispod zagarantovanog minimuma?!

aurelije

pre 14 godina

Što se tiče racionalnog korišćenja električne energije velike bi se uštede postigle gašenjem uličnog osvetljenja u gluvo doba noći radnim danima. U Nemačkoj se tako radi, jer šta ima ko da traži u sitne sate radnim danom. A ako ima nek nosi lampu a ne da zbog njega gori toliko sijalica. Osim toga svetlosno zagađenje ometa i životnije.

Vlada

pre 14 godina

Racunica je prilicno jasna ovde, prosecna sijalica je upaljena oko 1000h godisnje, sto znaci da za 8 godina vam treba jedna stedljiva sijalica (ali ne najjeftinija nego neka malo kvalitetnija) ili 8 obicnih, sto cenu cini samo malo skupljom za stedljive... Sa druge strane ta stedljiva sijalica ce potrositi za tih 8 godina 5 puta manje struje recimo - 8000h x 20W = 160kWh, umesto 8000h x 100W = 800kWh. Tj, ako se ne varam za trenutnu cenu struje (koja ce inace biti samo veca) ispada nekih 500din. umesto 2500din.
Znaci za jedno grlo stedljiva opcija 400+500=900din. obicne sijalice 8x30+2500=2740din.
Razlika je skoro 2000din po grlu, pa ako imate 10 grla izracunajte sami...
Jasno je da ako neko nema mnogo para trebao bi mnogo vise da razmislja o stedljivim sijalicama, jer nije nikakav luksuz u pitanju vec obrnuto. Sto se tice kvaliteta svetla moj savet je da ne uzimate bas najjeftinije nego neku proverenu marku tipa GE ili Philips jer ce one duze trajati i imati lepse svetlo. Ja sam zamenio skoro sva grla, prvo ona koja najvide koristim i svetlo je odlicno.

Nenad

pre 14 godina

Pre tachno godinu dana zamenili smo ukuci 18 obichnih za 18 shtedljivih, ulaganje od 100 eura. Od tada nijednom nismo menjali sijalicu i rachuni za struju su nam manji. Shto se tiche kvaliteta i jachine svetla nevidim nikakvu razliku. Ponekad im treba 1-2 minuta da zasijaju punim sjajem ali to nam nepravi nikakav stres...plus dugo se razmisljam da i u ulazu postojecih 16 ( na svakom spratu po dve zamenim u dogovoru sa kucnim savetom ) ali kapirate zashto se to nece desiti...

McPotrosac

pre 14 godina

Za sve su krivi MASONI...
Sto se ekologije tice prepisimo od sveta, sve sto je stetno ne bacamo u kontejnere vec obrnemo lanac i vracamo u prodavnice, oni veletrgovcu a ovi u dogovoru sa proizvodjacem RECIKLIRAJU.
Samo fali SISTEMSKI ZAKON, kao i uvek, i prelazna resenja (Dulicu&C.o. radite).
U toplomeru ima zive za bar 100 ovi sijalica pa niko ne kuka na opasnost.
Mogla bi drzava da uradi nesto sa carinom i PDV na ovakve artikle da budu prihvatljivi svima.
Sto se boje svetla tice ISKUSNI EMOCIONALISTI mogu da predju na HALOGENE svetiljke u kombinaciji sa regulatorom svetla pa imaju i boju i mogu da stede.
Tako bi dobili malo vremena da izgradimo elektrane koje nam trebaju.
Kod mene ove sijalice traju cca. 5 godina ali mi napon nije 163V kao kod mog kolege.
EKOLOGIJA je nasa sansa da zaposlimo mnogo ljudi, pogledajte Nemce i ostale.

boris

pre 14 godina

Pre oko 5 godina zamenio sam sve sijalice u stanu štedljivima i mnogo mi se sviđa promena. Te priče o boji svetla ne piju vodu, šta više svetlo "štedljivih" sijalica je bliže dnevnom.
I to oko električnih automobila je malo diskutabilno, jer bi se onda njihovi akumulatori morali puniti iz mreže a tu nije nimalo lepa situacija. Kod nas se skoro 2/3 struje dobija iz uglja - termoelektrane, pa bi onda ispalo da vozimo kola na ugalj. Hibridi su druga stvar i oni u gradovima imaju efekta.

Boris

pre 14 godina

Kao što je neko rekao, kada se uključe štedljive sijalice su na nekih 70-80% snage i treba im oko minut da dostignu punu svetlost, ali to nije problem. Lično, isključivo koristim Philipsove soft sijalice koje daju žućkastu svetlost, gotovo istu kao i obične. Tačno je da postoje i one druge, koje se mnogo češće nalaze i koje imaju svetlost sličnu neonkama što ume da bude neprijatno. Pored toga, imam u stanu dve plafonjere sa po tri sijalična grla. Dok su u njima bile obične sijalice, menjao sam bar po jednu sijalicu mesečno (zbog pregrevanja). Sa štedljivim sijalicama taj problem nemam.

Dusan

pre 14 godina

briga za ekologiju u srbiji uopste ne postoji na institucionalnom nivou. Postoje samo deklarativne price u predizborne svrhe. Da krenemo od auto-gasa, pa preko solarnih panela sve do pomenutih sijalica, u Srbiji je to , ne ekoloska, vec luksuzna roba. Ne postoje podsticaji od drzave za koriscenje, nema nikakvih poreskih olaksica. O reciklazi da ne govorim, od plastike do papira. Ekoloske sijalice npr. u Srbiji kosatju 3 puta vise nego u zemljama EU.

Dragan

pre 14 godina

Nedavno sam se uselio i u ovom stanu koristim samo ekološke sijalice. Istina je da im treba minut-dva nakon uključenja da dostignu punu snagu, ali startuju sa, recimo, 70-80% snage tako da to nije problem. Što se tiče vernosti boja, prodavac kod koga sam ih kupio mi je rekao (proverio sam, u pravu je) da sijalice u PLAVOM pakovanju daju onu neprirodnu, skoro neonsku svetlost. Sijalice u ZELENOM pakovanju daju SKORO prirodnu svetlost (ja bar ne osećam veliku razliku), tako da ih držim u trpezariji, kuhinji, dnevnom boravku, a one druge (koje sam kupio ranije, ne znajući za razliku), držim u kupatilu, hodniku, predsoblju. Za 10 meseci nisam promenio ni jednu.

lampaš

pre 14 godina

stedljive sijalice jesu bolja varijanta sto se potrosnje struje tice, ali ostali aspekti nisu bas na njihovoj strani.

teze i skuplje se prave, imaju mali deo žive i jako je opasno ako se polome u stanu, tesko se recikliraju ( ako se ne varam , u USA ima samo 4 ili 5 mesta gde se to radi uspesno), jedino sto jako dugo traju. ja sam za poslednje dve godine samo jednu morao da zamenim novom, ta koja je pregorela nije najstarija, mislim da je los primerak bio.

buducnost je u LED osvetljenju ( Light Emiting Diodes), jer je jos manji potrosac energije, ima jako mnogo nacina izvodjenja odlicne rasvete sa njima ( i difuzno i fokusirano), tako da na stedljive sijalice mozemo da gledamo kao na prelazno resenje. ja sam ipak za njih u odnosu na obicne sijalice, ali su malo nezahvalne za neki rad koji zahteva jace osvetljnje - crtanje, sitni precizni poslovi itd.
LED rasveta je buducnost, u svetu se širi sve više.

smera

pre 14 godina

Opsta pomama. Tehnologija koja se nije dovoljno isplatila, pa mora nekako da se "uvali" potrosacima, da se jos malo "povade", a sve zato sto ce uskoro doci LED koji ce moci da ispuni sve zahteve. Boja LED svetla se lako menja, pa cemo moci da biramo, jedna LED moze da emituje dve razlicite boje, cak itd. Tako da ne mora niko da gubi energiju u raspravi o stedljivim sijalicama. Dolazi vrlo, vrlo stedljivi LED. Ove sadasnje stedljive sijalice ce biti proslost.
Da, LED jos uvek nije sasvim jeftin, ali ja se ne secam kad mi je neki pregoreo. To su sve one indikatorske lampice koje imamo po elektronskim uredjajima. Znamo da rade po 20+ godina.

grga1810

pre 14 godina

meni od ove shtedljive sijalice hleb, kad ga presechem, ima odsjaj kao da je zelenkast:))) ps. sijalica je u kuhinji u lusteru. ps 2. hleb je svez, ne budjav:)

malisa

pre 14 godina

vec dugo koristim samo "stedljive" sijalice, ne secam se kada sam ih zamenio (2-3 godine). naravno ni jedna nije crkla ( pored razlicitog napona). ulozio sam u startu i sada ne razmisljam o osvetljenju. takodje, videh neka misljenja da je grozna svetlost... jeste. ali samo ako kupite BELE! izgleda kao u bolnici (takvu sam stavio ispred ulaza). dakle, ako kupujete uzmite ZUTU i svetlost ce vam biti idealna! preporucujem philips ili g.electronic.

nasta

pre 14 godina

I stedljive sijalice polako postaju proslost, nastupa LED osvetljenje svih mogucih formi. Trenutno je reda 4 puta skuplje, ne isplati se jos, ali se ne kvari.

N_Trooper

pre 14 godina

Pre više od 2,5 godine sam se uselio u novi stan i u hodniku zatekao štedljivu sijalicu, koju prethodni vlasnik nije hteo da skine. Ta sijalica i dan danas radi, a napominjem da je on istu već koristio neko vreme. Jeste da se u hodniku ne koristi često kao u recimo dnevnoj sobi ili trpezariji, ali opet...
Što se tiče vremena "odziva", ono je oko 1 sekunde, a svetlost jeste hladna, nalik na neonke. Poučen ovim iskustvom, stavio sam ove sijalice i u kupatilo i terasu.

Nenad

pre 14 godina

Da bi se ostvario pun efekat Štedljive sijalice treba kupovati od proverenih preoizvodjača poput Osram-a ili Philips-a, ane kineske i turske.

Vlajko

pre 14 godina

Ljudi, stvar je navike.
I ove od 40W stedljive i ove od 60W obicne imaju isti bljesak. I nije tacno da su opasne po zivotnu sredinu zbog svog hemijskog sastava, sve dok se sijalica ne razbije. Uz odgovarajucu reciklazu su bezbedne.

Sasha

pre 14 godina

Ljudi u Srbiji pored toga sto ih ne kupuju su ocigledno skroz neupuceni. Po ekoloskim sijalicama svi podrazumevaju one sa fluo cevima. Postoji jos citava plejada raznih ekoloskih sijalica sa raznim tehnologijama, izmedju ostalog i LED tehnologijom koja je vec jasno prisutna i moze se kupiti. Malo je problematicno sto je kod nas mala ponuda sijalica za obicna grla, ali ako izdvojite samo malo para i promenite celo telo, i ubacite neko drugo (recimo kao za halogenu sijalicu) imate zaista pregrst sijalica koje daju vrlo prijatno svetlo.

Prometej

pre 14 godina

U Nemačkoj (u Ikei) ima da se kupe štedljive sijalice za 89 evrocenti.
Ima i skupljih ali pretpostavljam da je tendencija da će im padati cena.
Što se tiče tzv 'običnih' kod njih 90% snage se rasipa na zagrevanje. S'obzirom na tu činjenicu, čudno je da su se toliko održale.
Informacije radi, fluorescentne sijalice je izumeo Tesla jer je bio primoran zbog Edisonovog odbijanja da dozvoli korišćenje njegovog patenta na Čikaškom svetskom sajmu 1893. kada je predstavljen rad Tesline naizmenične struje. Edison je bio ogorčen jer je njegova jednosmerna struja bila očigledno lošiji patent od naizmenične, kao i uostalom njegove sijalice.

Niki

pre 14 godina

Koristim štedljive sijalice, ali sam prilikom kupovine jako pazio da kupujem od poznate marke, tj. Osram, a drugo, pazio sam na to šta piše na kutiji. A tamo piše 'Cool White' ili 'Warm White', pa sam za dnevnu sobu uzeo 6 komada 'Warm White' i stavio ih u luster. Svetlo je jako ali prijatno. 'Cool White' od 14W sam stavio u kupatilo, a svetlo je tako jako da mi se čini da mogu da nazrem svoje kosti ako šaku stavim ispred sijalice.

Dakle, kupujte 'Warm White' i sve će biti ok.

Ritter

pre 14 godina

Pre godinu dana smo se uselili u stan u Nemackoj i naravno kupio sam sve stedljive sijalice. Pre par nedelja mi je stigao racun za struju i on je tacno 115 eura nizi od godisnjeg racuna koji sam placao bez ovih sijalica. Znam da ovo nikoga U srbiji nece dotaci jer je 100 eura tamo sitna para za razliku od Nemacke. Osim toga u ministarstvu ekologije bi trebalo da znaju da svaki kilovat ustedjene struje doprinosi manjoj emisiji uglendioksida u atmosferu, narocito od strane termoelektrana, sto doprinosi i manjem globalnom zagrevanju..ali opet, koga za to jos briga u Srbiji?

grba

pre 14 godina

Nemojte da mešate snagu sijalice (W-vat) i jačine svetlosti (cd-kandela). Štedljiva sijalica od 20W približno odgovara običnoj od 100W jer je jačina svetlosti kod štedljivih manja u proseku 10% od normalnih. Ali to i piše na poleđini kutije štedlj. sijalice, tako da nema prevare!

kom@

pre 14 godina

Sijalica sa vlaknom je energetski efikasna otprilike kao usijavanje ringle radi osvetljavanja kuhinje.

Koristim fluorecsentne već minimum 7-8 godina, do sada se niti jedna nije pokvarila!
Tako da po mom iskustvu fluorescentne ispadnu jeftinije.
A što se svetlosti tiče i više mi se sviđa bela svetlost nego žuta.

Proka

pre 14 godina

Mozda jesu skuplje po komadu ali stede 80% vise energije od obicnih tako da se visestruko isplate. Neki revnosniji od mene su merili koliko struje potrose sa obicnim sijalicama a koliko kada ih zamene ovim novim i kazu da je razlika u mesecnim racunima vise nego osetna.

ninja

pre 14 godina

sve sijalice u kući su nam štedljive, imamo ih oko 15ak. razlika u računu se oseća ko dobar dan. inače jedini momenti kada se sporije "pojavljuje" svetlo a da sam primetio je na nižim temperaturama (npr. kada opadne temperatura zimi). leti je već druga priča. i obavezno: kada smo kupovali kupili smo one skuplje, filipsove, pre godinu ipo - do sada smo samo jednu menjali - jer je bila fabrički neispravna, dali su nam novu, a ranije smo one redovne menjali svakih nedelju dve.

Dragoljub

pre 14 godina

Kakvi smo, cudo je sto neko u Srbiji ne pokusava da prodaje sijalice sa ugljenim vlaknom (koje su od pocetkka 20. veka zamenjene sa sijalicama sa Wolframovim nitima). "Stedljive" sijalice jesu inicijalno skuplje, ali se isplate jer trose manje struje i jer mnogo duze traju. Ja u kuci (cetvorosobna) ne pamtim kada sam zamenio (stedljivu) sijalicu. Istini za volju, prva generacija ovakvih sijalica, pre recimo 5 godina, imala je tendenciju da pregoreva, ali sada su apsolutno OK. Sto se tice tvrdnje da "neki tvrde da sijalice dostizu maksimalnu efikasnost posle 2 minute", ovo se da jako lako eksperimentalno proveriti. Ono sto ja jesam primetio je da postoji zadrska od mozda 1-2 sekunde (kao uostalom i kod fluoresccentnih svetiljki) pre nego sto se sijalica ukljuci, ali mi ovo u domacinstvu nikada nije pretstavljalo problem.

GMan

pre 14 godina

Imam ove sijalice u kuci. Ovde u Kanadi je jako tesko naci obicne sijalice. Ove "bolje" daju jako lose svetlo, blize neonskom, bledunjavo i jako nezgodno za pravljenje prijatne vecernje atmosfere. Dobre su za kupatilo ili kuhinju recimo. Treba im oko 30 sekundi da dostignu maksimalnu jacinu ali cim se upale su verovatno vec na 80% snage tako da nije veliki problem. Skuplje su znacajno i nije tacno da ne crkavaju. Ja ih menjam otprilike isto kao i stare sijalice. Neke pocnu da zuje, neke se polome dok ih zavrcem, neke jednostavno prestanu da rade jer u sebi imaju elektronski sklop koji je podlozan kvarovima.

dx

pre 14 godina

Razume se da je gradjanin Srbije potvrdjeni poznavalac potrosacke solidarnosti, recikliranja i borbe protiv globalnog otopljenja. Kome i trebaju stedljive sijalice kada jos uvek u svesti postoje slike iz 90-ih u kojima je najnormalnija stvar bila da nema struje , stoga nema potrebe ni za njenom stednjom. A dodajmo na to da je sto se tice ulaganja na duze staze 'nas covek' racionalan i razuman te je odmah prokuzio da se iza ovih sijalica stoje nekakve svetske organizacije a njemu se jednostavno to ne isplati. Valjda je bolje kupiti tri obicne, koje ce prestati da rade za vreme prosecnog rada ove 'stedljive' sijalice, i placati skuplji racun za struju. :)

Vlada

pre 14 godina

Koliko su štedljive sijalice zapravo ekološke? Malo se obraća pažnja da one nose i jedan malo skriven problem. Hemijske supstance kojima su ispunjene su odlični zagađivači sredine, a da ne ulazimo u računicu koliko se troši energije i emituje štetnih materija u proizvodnji takvih. Slažem se da su klasične sijalice izuzetno staro i neekonomično rešenje, ali ovo nije spasonosna tehnologija.

aurelije

pre 14 godina

Što se tiče racionalnog korišćenja električne energije velike bi se uštede postigle gašenjem uličnog osvetljenja u gluvo doba noći radnim danima. U Nemačkoj se tako radi, jer šta ima ko da traži u sitne sate radnim danom. A ako ima nek nosi lampu a ne da zbog njega gori toliko sijalica. Osim toga svetlosno zagađenje ometa i životnije.

tomkarlo

pre 14 godina

A da vidimo da li se klasične sijalice uopšte proizvode u Evropskoj uniji? A dodatno pitanje je : Da li se nove "ekološke sijalice" proizvode u evropskoj uniji?
I odgovor je na vrh nosa: "Da" i "Ne".
I zato je jasno da se klasične sijalice iz Kine i sl. neće uvoziti, a trošiće se "naše" evropske sijalice.
Ovakav stav evropske vlade mi je jasan, ali mi nije jasan stav naših zaštitnika potrošača.
Lično koristim štedljive, savremene sijalice, ali po pravu da biram.
Inače drugačije gledano - daleko je berićetnije za ekologiju planete da se ukinu benzinski i dizel motori za npr. automobile, pa i da se električni motori za aute prave tako da ne mogu da razviju brzinu veću od 80 km/h.
A kome je to sporo neka koristi ekološki daleko isplativiji kolektivni prevoz (brzi vozovi i sl).
Ali to je već druga ekološka priča!

ftj

pre 14 godina

Ma možda sam staromodan ali meni i te štedljive sijalice pregoravaju a i ona bela svetlost nikako nije dovoljno dobra kao i obična za normalnu upotrebu.

boris

pre 14 godina

Pre oko 5 godina zamenio sam sve sijalice u stanu štedljivima i mnogo mi se sviđa promena. Te priče o boji svetla ne piju vodu, šta više svetlo "štedljivih" sijalica je bliže dnevnom.
I to oko električnih automobila je malo diskutabilno, jer bi se onda njihovi akumulatori morali puniti iz mreže a tu nije nimalo lepa situacija. Kod nas se skoro 2/3 struje dobija iz uglja - termoelektrane, pa bi onda ispalo da vozimo kola na ugalj. Hibridi su druga stvar i oni u gradovima imaju efekta.

Korisnik

pre 14 godina

Na nekoliko mesta u stanu imam stadljive sijalice, iako sam pobornik ocuvanja zivotne sredine i stedljivosti kada je energija u pitanju moram da priznam da one ipak ne svetle tako dobro kao "obicne". Iako na pakovanju pise da bi trebalo da svetli kao obicna od 60w, ona svetli kao 40w.

bt

pre 14 godina

Sramota da iz Ministarstva za zaštitu čovekove okoline poručuju da su zabrinuti za reciklažu štedljivih sijalica, koje bi građanima uštedele na računima za struju od 10 do 20%! A kako su recimo obezbedili reciklažu najobičnijih baterija, koje se koriste na sve strane i koje građani bacaju u kante za smeće, a koje predstavljaju daleko veću opasnost (zbog svoje brojnosti) za čovekovu okolinu? Zašto onda ne zabrane upotrebu običnih baterija dok ne reše pitanje njihove reciklaže?

Nenad

pre 14 godina

Pre tachno godinu dana zamenili smo ukuci 18 obichnih za 18 shtedljivih, ulaganje od 100 eura. Od tada nijednom nismo menjali sijalicu i rachuni za struju su nam manji. Shto se tiche kvaliteta i jachine svetla nevidim nikakvu razliku. Ponekad im treba 1-2 minuta da zasijaju punim sjajem ali to nam nepravi nikakav stres...plus dugo se razmisljam da i u ulazu postojecih 16 ( na svakom spratu po dve zamenim u dogovoru sa kucnim savetom ) ali kapirate zashto se to nece desiti...

Vlajko

pre 14 godina

Ljudi, stvar je navike.
I ove od 40W stedljive i ove od 60W obicne imaju isti bljesak. I nije tacno da su opasne po zivotnu sredinu zbog svog hemijskog sastava, sve dok se sijalica ne razbije. Uz odgovarajucu reciklazu su bezbedne.

McPotrosac

pre 14 godina

Za sve su krivi MASONI...
Sto se ekologije tice prepisimo od sveta, sve sto je stetno ne bacamo u kontejnere vec obrnemo lanac i vracamo u prodavnice, oni veletrgovcu a ovi u dogovoru sa proizvodjacem RECIKLIRAJU.
Samo fali SISTEMSKI ZAKON, kao i uvek, i prelazna resenja (Dulicu&C.o. radite).
U toplomeru ima zive za bar 100 ovi sijalica pa niko ne kuka na opasnost.
Mogla bi drzava da uradi nesto sa carinom i PDV na ovakve artikle da budu prihvatljivi svima.
Sto se boje svetla tice ISKUSNI EMOCIONALISTI mogu da predju na HALOGENE svetiljke u kombinaciji sa regulatorom svetla pa imaju i boju i mogu da stede.
Tako bi dobili malo vremena da izgradimo elektrane koje nam trebaju.
Kod mene ove sijalice traju cca. 5 godina ali mi napon nije 163V kao kod mog kolege.
EKOLOGIJA je nasa sansa da zaposlimo mnogo ljudi, pogledajte Nemce i ostale.

kom@

pre 14 godina

Sijalica sa vlaknom je energetski efikasna otprilike kao usijavanje ringle radi osvetljavanja kuhinje.

Koristim fluorecsentne već minimum 7-8 godina, do sada se niti jedna nije pokvarila!
Tako da po mom iskustvu fluorescentne ispadnu jeftinije.
A što se svetlosti tiče i više mi se sviđa bela svetlost nego žuta.

Miloš

pre 14 godina

Ja bih se još odavno prebacio na štedljive sijalice da napon struje u celom gradu ne varira toliko da su mi prethodne dve (koje sam platio po preko 300din) crkle u roku od po par nedelja, dok su ove obične uspevale, kao i uvek, to da prežive. :/ Bez obzira koliko su skupe, da mi je struja normalna, verujem da bi mi se same otplatile preko računa za struju samo da ih stavim u dve sobe u kojima je u suštini svetlo veoma često upaljeno.

Hajdeno konkretno

pre 14 godina

Sasvim konkretno - cim se rodis, to je jako skupo, a traje citavog zivota, pa se mora. Kad ne bude drugih sijalica na trzistu, sto nam svakako predstoji, kupovace se ekoloske i to je to. Nego, imamo li i planiramo li mi pogone za proizvodnju ekoloskih sijalica ili ce nas i ovog puta monopolisti guliti cenama po svojoj slobodnoj volji?

Ritter

pre 14 godina

Pre godinu dana smo se uselili u stan u Nemackoj i naravno kupio sam sve stedljive sijalice. Pre par nedelja mi je stigao racun za struju i on je tacno 115 eura nizi od godisnjeg racuna koji sam placao bez ovih sijalica. Znam da ovo nikoga U srbiji nece dotaci jer je 100 eura tamo sitna para za razliku od Nemacke. Osim toga u ministarstvu ekologije bi trebalo da znaju da svaki kilovat ustedjene struje doprinosi manjoj emisiji uglendioksida u atmosferu, narocito od strane termoelektrana, sto doprinosi i manjem globalnom zagrevanju..ali opet, koga za to jos briga u Srbiji?

grga1810

pre 14 godina

meni od ove shtedljive sijalice hleb, kad ga presechem, ima odsjaj kao da je zelenkast:))) ps. sijalica je u kuhinji u lusteru. ps 2. hleb je svez, ne budjav:)

devit

pre 14 godina

Ekologiju cuva i upotreba gasa u domacinstvu, u kolima, ali je sve to u Srbije toliko destimulativno, citaj u prvom redu SKUPO i nepristupacno za primanja gradjana Srbije, da gradjanin ne nalazi nikakv motiv, a kada se zaleti i predje na gas, na primer, vidi koliko ga drzava SIKANIRA i dere, da bi drzava ubirala sto vise i deo povlascenog partijskih poslusnika zivelo lagodno na racun dela gradjana koji su se odlucili za ekologiju i "STEDNJU"?!
O kvalitetu napona u mrezi, je posebna prica. i kao posledica kratak rok trajanja i navedenih sijalica, ali i ostalih elektricnih aparata!!!
Nazalost ponudjeni su ugovori od strane EPS-a, u skladu sa novim Zakonom o energetici; gde je EPS maksimalno zastitio sebe odnosno buduceg kupca, ali potrosaca u ugovoru nigde nema; sta se desava kada varira napon, kada su prekidi struje?! Koliko mi je poznato u Europi, kojoj navodno tezimo, strujomeri ne mere potrosnju kada napon padne ispod zagarantovanog minimuma?!

Dragan

pre 14 godina

Nedavno sam se uselio i u ovom stanu koristim samo ekološke sijalice. Istina je da im treba minut-dva nakon uključenja da dostignu punu snagu, ali startuju sa, recimo, 70-80% snage tako da to nije problem. Što se tiče vernosti boja, prodavac kod koga sam ih kupio mi je rekao (proverio sam, u pravu je) da sijalice u PLAVOM pakovanju daju onu neprirodnu, skoro neonsku svetlost. Sijalice u ZELENOM pakovanju daju SKORO prirodnu svetlost (ja bar ne osećam veliku razliku), tako da ih držim u trpezariji, kuhinji, dnevnom boravku, a one druge (koje sam kupio ranije, ne znajući za razliku), držim u kupatilu, hodniku, predsoblju. Za 10 meseci nisam promenio ni jednu.

N_Trooper

pre 14 godina

Pre više od 2,5 godine sam se uselio u novi stan i u hodniku zatekao štedljivu sijalicu, koju prethodni vlasnik nije hteo da skine. Ta sijalica i dan danas radi, a napominjem da je on istu već koristio neko vreme. Jeste da se u hodniku ne koristi često kao u recimo dnevnoj sobi ili trpezariji, ali opet...
Što se tiče vremena "odziva", ono je oko 1 sekunde, a svetlost jeste hladna, nalik na neonke. Poučen ovim iskustvom, stavio sam ove sijalice i u kupatilo i terasu.

Vlada

pre 14 godina

Racunica je prilicno jasna ovde, prosecna sijalica je upaljena oko 1000h godisnje, sto znaci da za 8 godina vam treba jedna stedljiva sijalica (ali ne najjeftinija nego neka malo kvalitetnija) ili 8 obicnih, sto cenu cini samo malo skupljom za stedljive... Sa druge strane ta stedljiva sijalica ce potrositi za tih 8 godina 5 puta manje struje recimo - 8000h x 20W = 160kWh, umesto 8000h x 100W = 800kWh. Tj, ako se ne varam za trenutnu cenu struje (koja ce inace biti samo veca) ispada nekih 500din. umesto 2500din.
Znaci za jedno grlo stedljiva opcija 400+500=900din. obicne sijalice 8x30+2500=2740din.
Razlika je skoro 2000din po grlu, pa ako imate 10 grla izracunajte sami...
Jasno je da ako neko nema mnogo para trebao bi mnogo vise da razmislja o stedljivim sijalicama, jer nije nikakav luksuz u pitanju vec obrnuto. Sto se tice kvaliteta svetla moj savet je da ne uzimate bas najjeftinije nego neku proverenu marku tipa GE ili Philips jer ce one duze trajati i imati lepse svetlo. Ja sam zamenio skoro sva grla, prvo ona koja najvide koristim i svetlo je odlicno.

smera

pre 14 godina

Opsta pomama. Tehnologija koja se nije dovoljno isplatila, pa mora nekako da se "uvali" potrosacima, da se jos malo "povade", a sve zato sto ce uskoro doci LED koji ce moci da ispuni sve zahteve. Boja LED svetla se lako menja, pa cemo moci da biramo, jedna LED moze da emituje dve razlicite boje, cak itd. Tako da ne mora niko da gubi energiju u raspravi o stedljivim sijalicama. Dolazi vrlo, vrlo stedljivi LED. Ove sadasnje stedljive sijalice ce biti proslost.
Da, LED jos uvek nije sasvim jeftin, ali ja se ne secam kad mi je neki pregoreo. To su sve one indikatorske lampice koje imamo po elektronskim uredjajima. Znamo da rade po 20+ godina.

matori

pre 14 godina

Imam u upotrebi (vec prilicno dugo) nekoliko sijalica iz te stedljive kategorije.
Tri sam platio vise od 350.- dinara/komad, i te imaju vrlo prijatno "meko" svetlo, skoro kao dnevno. Deklarisane su na 24 W, a svetle bolje od klasicne stotke.
Nazalost, kupio sam i dve od 18 W, za manje od 200.- din. po komadu (drugi proizvodjac), ali je njihova svetlost katastrofalna - gore nego neonsko!
Treba obratiti paznju pri kupovini, na broj kojim se izrazava "toplinska" vrednost svetla koju sijalica emituje.
Vec se ne secam tacno, ali mislim da je 9300 K (kelvina) vrednost koja odgovara onoj svetlosti koja je prijatna za oci, ne menja spektar boja i manje-vise lici na svetlost klasicnih sijalica.

Boris

pre 14 godina

Kao što je neko rekao, kada se uključe štedljive sijalice su na nekih 70-80% snage i treba im oko minut da dostignu punu svetlost, ali to nije problem. Lično, isključivo koristim Philipsove soft sijalice koje daju žućkastu svetlost, gotovo istu kao i obične. Tačno je da postoje i one druge, koje se mnogo češće nalaze i koje imaju svetlost sličnu neonkama što ume da bude neprijatno. Pored toga, imam u stanu dve plafonjere sa po tri sijalična grla. Dok su u njima bile obične sijalice, menjao sam bar po jednu sijalicu mesečno (zbog pregrevanja). Sa štedljivim sijalicama taj problem nemam.

mrki

pre 14 godina

Kupio sam pakovanje od 3 stedljive sijalice (11W) marke Philips za 2,99 Eur! Doduse u IKEI u Stutgartu...
Kako se zvase onaj ministar trgovine?

lampaš

pre 14 godina

stedljive sijalice jesu bolja varijanta sto se potrosnje struje tice, ali ostali aspekti nisu bas na njihovoj strani.

teze i skuplje se prave, imaju mali deo žive i jako je opasno ako se polome u stanu, tesko se recikliraju ( ako se ne varam , u USA ima samo 4 ili 5 mesta gde se to radi uspesno), jedino sto jako dugo traju. ja sam za poslednje dve godine samo jednu morao da zamenim novom, ta koja je pregorela nije najstarija, mislim da je los primerak bio.

buducnost je u LED osvetljenju ( Light Emiting Diodes), jer je jos manji potrosac energije, ima jako mnogo nacina izvodjenja odlicne rasvete sa njima ( i difuzno i fokusirano), tako da na stedljive sijalice mozemo da gledamo kao na prelazno resenje. ja sam ipak za njih u odnosu na obicne sijalice, ali su malo nezahvalne za neki rad koji zahteva jace osvetljnje - crtanje, sitni precizni poslovi itd.
LED rasveta je buducnost, u svetu se širi sve više.

nasta

pre 14 godina

I stedljive sijalice polako postaju proslost, nastupa LED osvetljenje svih mogucih formi. Trenutno je reda 4 puta skuplje, ne isplati se jos, ali se ne kvari.

malisa

pre 14 godina

vec dugo koristim samo "stedljive" sijalice, ne secam se kada sam ih zamenio (2-3 godine). naravno ni jedna nije crkla ( pored razlicitog napona). ulozio sam u startu i sada ne razmisljam o osvetljenju. takodje, videh neka misljenja da je grozna svetlost... jeste. ali samo ako kupite BELE! izgleda kao u bolnici (takvu sam stavio ispred ulaza). dakle, ako kupujete uzmite ZUTU i svetlost ce vam biti idealna! preporucujem philips ili g.electronic.

grba

pre 14 godina

Nemojte da mešate snagu sijalice (W-vat) i jačine svetlosti (cd-kandela). Štedljiva sijalica od 20W približno odgovara običnoj od 100W jer je jačina svetlosti kod štedljivih manja u proseku 10% od normalnih. Ali to i piše na poleđini kutije štedlj. sijalice, tako da nema prevare!

Dusan

pre 14 godina

briga za ekologiju u srbiji uopste ne postoji na institucionalnom nivou. Postoje samo deklarativne price u predizborne svrhe. Da krenemo od auto-gasa, pa preko solarnih panela sve do pomenutih sijalica, u Srbiji je to , ne ekoloska, vec luksuzna roba. Ne postoje podsticaji od drzave za koriscenje, nema nikakvih poreskih olaksica. O reciklazi da ne govorim, od plastike do papira. Ekoloske sijalice npr. u Srbiji kosatju 3 puta vise nego u zemljama EU.

Nenad

pre 14 godina

Da bi se ostvario pun efekat Štedljive sijalice treba kupovati od proverenih preoizvodjača poput Osram-a ili Philips-a, ane kineske i turske.

Sasha

pre 14 godina

Ljudi u Srbiji pored toga sto ih ne kupuju su ocigledno skroz neupuceni. Po ekoloskim sijalicama svi podrazumevaju one sa fluo cevima. Postoji jos citava plejada raznih ekoloskih sijalica sa raznim tehnologijama, izmedju ostalog i LED tehnologijom koja je vec jasno prisutna i moze se kupiti. Malo je problematicno sto je kod nas mala ponuda sijalica za obicna grla, ali ako izdvojite samo malo para i promenite celo telo, i ubacite neko drugo (recimo kao za halogenu sijalicu) imate zaista pregrst sijalica koje daju vrlo prijatno svetlo.

Niki

pre 14 godina

Koristim štedljive sijalice, ali sam prilikom kupovine jako pazio da kupujem od poznate marke, tj. Osram, a drugo, pazio sam na to šta piše na kutiji. A tamo piše 'Cool White' ili 'Warm White', pa sam za dnevnu sobu uzeo 6 komada 'Warm White' i stavio ih u luster. Svetlo je jako ali prijatno. 'Cool White' od 14W sam stavio u kupatilo, a svetlo je tako jako da mi se čini da mogu da nazrem svoje kosti ako šaku stavim ispred sijalice.

Dakle, kupujte 'Warm White' i sve će biti ok.

Prometej

pre 14 godina

U Nemačkoj (u Ikei) ima da se kupe štedljive sijalice za 89 evrocenti.
Ima i skupljih ali pretpostavljam da je tendencija da će im padati cena.
Što se tiče tzv 'običnih' kod njih 90% snage se rasipa na zagrevanje. S'obzirom na tu činjenicu, čudno je da su se toliko održale.
Informacije radi, fluorescentne sijalice je izumeo Tesla jer je bio primoran zbog Edisonovog odbijanja da dozvoli korišćenje njegovog patenta na Čikaškom svetskom sajmu 1893. kada je predstavljen rad Tesline naizmenične struje. Edison je bio ogorčen jer je njegova jednosmerna struja bila očigledno lošiji patent od naizmenične, kao i uostalom njegove sijalice.

Proka

pre 14 godina

Mozda jesu skuplje po komadu ali stede 80% vise energije od obicnih tako da se visestruko isplate. Neki revnosniji od mene su merili koliko struje potrose sa obicnim sijalicama a koliko kada ih zamene ovim novim i kazu da je razlika u mesecnim racunima vise nego osetna.

ninja

pre 14 godina

sve sijalice u kući su nam štedljive, imamo ih oko 15ak. razlika u računu se oseća ko dobar dan. inače jedini momenti kada se sporije "pojavljuje" svetlo a da sam primetio je na nižim temperaturama (npr. kada opadne temperatura zimi). leti je već druga priča. i obavezno: kada smo kupovali kupili smo one skuplje, filipsove, pre godinu ipo - do sada smo samo jednu menjali - jer je bila fabrički neispravna, dali su nam novu, a ranije smo one redovne menjali svakih nedelju dve.