Četvrtak, 27.08.2009.

07:47

Usvojen Plan socijalne sigurnosti

Vlada odlučila da poveže radni staž od 2004. do kraja jula 2009, uplati doprinose i jednokratnu pomoć svima koji nisu primali platu duže od tri meseca.

Izvor: B92

Usvojen Plan socijalne sigurnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

privatnik

pre 14 godina

Ocuvanje radnih mesta? Cijih? Njihovih cinovnickih i porodicnih, sa sve otpremninom da mogu da izdrze do penzije. I to ce uzeti od nas istih, cija radna mesta nece da cuvaju. NECE MOCI TAKO.

dr Mladen

pre 14 godina

"Vi ste u pravu da smo već imali zakonsku odredbu o tome, nažalost ona nije bila u praksi dosledno poštovana"
Kaze nazalost jedan nas ministar, a da zlo bude vece nije jedini u vladi koji je to rekao.
Posle ovoga ostaje mi nejasno zasto toliko zure i stalno donose neke zakone koji nicemu ne sluze ako se ne sprovode.Setimo se samo zakona o diskriminaciji, sada aktuelnom o novinarstvu ili kako su ga vec krstili o TV PRETPLATI itd. Samo kada drzavi ponestane novca oni se sete da su nekada doneli neki zakon koji treba da se postuje, a ko se oglusi od sad pa nadalje i ubuduce ima da mu "ogulimo kozu" (zalosna mu majka sto ga je rodila).Oni sto su se pre "nafatirali" krseci te iste zakone sve se oprasta.

partibrejker

pre 14 godina

Oh, kakav sjajan, ingeniozan potez!
Ovo obećava osnivanje bar još desetak komisija, agencija, ili makar - za početak - nekog malenog instituta koji treba NEKAD da prvo ustanovi početno stanje, jer se čak ni to ne zna...
Bože, pogledaj nas....

Oficir

pre 14 godina

Prosto je neverovatno da Vlada na ovaj način pravi zabavu za narod. Postoji jednostavno rešenje, a glasi:
u skladu sa postojećim Pravilnicima o radu organa uprave i državnih preduzeća, Sistematizacijom radnih mesta kao i Zakonom o radu, Zakonu o državnim službenicima, nameštenicima, ili kako se već zovu, izvršiti analizu koliko ima zaposlenih u navedenim institucijama koji nemaju adekvatnu stručnu spremu, nakon analize konstatovali bi da broj odgovara višku, istima uručiti rešenja o raskidu radnog odnosa jer ne odovaraju po obrazovanju. Napominjem da u državnoj i lokalnoj upravi ne može da se zaposli lice koje nema 4 SSS. Kada bi se izvršila analiza shvatili bi da veoma veliki broj nema adekvatnu kvalifikaciju i automatski bi isti trebali dobiti otkaz jer nisu stručni za navedeno radno mesto. Navešću primere: u opštinama u Srbiji veliki je broj lica koja rade sa II ili III SSS na radnim mestima gde je aktima predvidjen IV SSS, na primer u sudovima u unutrašnjosti, pogotovo Vojvodini, od recimo 30 zapisničara, 20 ima II ili III stepen neke škole tipa, trgovačka, obućarska, tekstilna i kurs daktilografije, prosto neverovatno. Ista priča je i u prosveti, naročito, kao i u ostalim institucijama. Zar takvima ova siromašna država da daje otpremninu, a zaposleni su sa neadekvatnom stručnom spremom. Uzgred bilo bi jako dobro da se novinari, pogotovo sa B92 pozabave sa pitanjem stručnih sprema zaposlenih u skladu sa aktima o sistematizaciji državne i lokalne administracije. Ušteda bi za državu bila neverovatna, zakon ne bi bio povredjen a lica koja dobiju otkaz treba da budu sretna pošto su dugi niz godina radila sa neadekvatnim obrazovanjem.

ideja

pre 14 godina

Ukoliko se otpuštenima iz državnih službi daju otpremnine, taj novac će biti bačen novac.

Mislim da je bolje da Vlada tim novcem otvori rehabilitacione centre, u kojoma će oni moći da se obučavaju veštinama, zanimanjima i poslovima potrebnim privredi. Sastavni deo obuke bi bilo i prilagodjavanje realnosti u SRbiji, u kojoj do tada nisu živeli. Možda i obuka preživljavanja sa platom koju trenutno ima njihov poslodavac (radnik u privredi, u privatnom sektoru).

Lično mislim da bi to bilo mudrije, jer bi tada oni mogli postati korisni članovi našeg društva. A i privreda bi dobila zanimanja za kojima vapi. Otpuštenima iz državnih službi i organa uprave bi se ponovo dao osećaj korisnosti za društvo, koji tako dugo vremena nisu imali.

Van Helsing

pre 14 godina

Radnici u Srbiji nemaju nikakva prava. Sve je kako gazda kaže. Sasvim je uobičajena pojava godišnji odmor od 2 nedelje (10 radnih dana - čak neki poslodavci prave radnike idiotima govoreći da je to 14 dana, a po zakonu je 20 ili 22 radna dana). Plaća se minimalac na račun i drugi deo na ruke. Gazda određuje da li se radi na praznike, radi se prekovremeno, subotom, niko ne plaća prekovremeni rad.

Kad ćemo da izađemo na ulicu da pokažemo koliko nas ima koji se ne bojimo i da tražimo svoja prava?

Djole

pre 14 godina

Otpustiti ministre!
Zadnjih osam godina nakaradnog tumacenja i primene EUropskih propisa-rezolucija, direktiva i preporuka, u svim oblastima multiplicirana je administracija osnivanjem tkz. agencija-regulatornih tela. Sta smo dobili? Sistem se raspao; razvlascena drzava, osnovane poluprivatne institucije-agencije koje bez nadzora kontrolisu cele oblasti, parve propise, namestaju tendere i od opsteg dobra trpaju pare u svoj dzep, ne dozvoljavajuci promenu narucenih zakona i propisa kupujuci politicare. Zamislite, 102 regulatorna "ne zavisna" tela sa primanjima preko 2000 evra (prosek) i troskovima za tri ministarstva. Predlog Vlade treba da bude, raspustanje svih ministarstava jer "nemaju sta da rade"!

Obrad

pre 14 godina

SRAMOTA.
Rade isto što i Manjinska Narodnjačka vlada što je radila: gotovo sve one koji su 2002. godine napustili Savezne ustanova uzimajući OGROMNE otpremnine od 24 BRUTO plate, zaposlili su ponovo u Ministarstva Srbije i u javna preduzeća. A, bilo propisano više niko od njih neće moći da radi u državnim i javnim ustanovama.

Tako će i ovi (prvo se uzmu bogate otpremnine, a zatim ili u penziju - znači na budžet, ili u neko JAVNO PREDUZEĆE - opet na budžet).
ČIME POLITIČARI GARANTUJU DA NEĆE BITI KRŠENJE MORALNIH NORMI.

bezimena

pre 14 godina

Ovi likovi iz Vlade, koji sada na sva zvona najavljuju povezivanje staža, otpuštanje viška zaposlenih i sl. su upravo oni isti koji su omogućili da poslodavci ne uplaćuju dažbine za radnike i koji su pozapošljavali masu prekobrojnih!

SRAM VAS BILO, stvorili ste masu problema i umesto da pognute glave date ostavke i sklonite se sa očiju javnosti, još se predstavljate kao "spasioci" i očekujete podršku! Podsećate na nasilnika koji isprebija ženu i decu a onda trči u apoteku po zavoje i lekove!

Igor

pre 14 godina

Kod privatnika ko god da radi,drzava ne moze da pomogne,ali u drzavnoj administraciji su bogovi.Posle 6 godina rada,otpustili me bez ista,a kolega koji je dosao do admnistracije za nepune 2 godine dobice otpremninu 3 puta vecu nego ja za ceo radni staz. Idite do djavola i administracija i drzava zajedno.

sumorni

pre 14 godina

Jedini zaposleni u ovoj zemlji su oni koji su zaposleni (ne i koji rade) u državnim i javnim preduzećima, državnoj administraciji i službama, organima uprave.

Zaštićeni su na svaki način, dok za njihove poslodavce (radnike u privredi) važe pravila tržišta. Kada postanu višak, to se reguliše za 2 minute. Radnička knjižica i zbogom. Ko uzima kredite i dodatno zadužuje mlađe naraštaje za njihove otpremnine???

Smešno je koliko je sve to dovedeno do apsurda...

Vujić Valjevo

pre 14 godina

Kakva crna zaštita prava zaposlenih. Godinu dana mi nisu uplaćeni doprinosi, nemam zdravstveno osiguranje, pre par dana primio aprilsku zaradu...

Ana

pre 14 godina

Ja mislim da bi trebali početi sa školama naročito u Severnobačkom okrugu.Neverovatne stvari se dešavaju tj.kršenja zakona i ignorisanja prava zaposlenih.

Nikita

pre 14 godina

Da li će ova sednica Vlade da postane neki spisak želja. Poslodavci su zaštićeni, toliko dobro, koliko su radnici bili zaštićeni u vreme samoupravljanja. Mi, izgleda, ne znamo za sredinu. Sada su tajkuni i tajkunčići zaštićeni kao retke zveri, jel, pobogu, oni zapošljavaju više hiljada radnika i svi moramo da im se klanjamo. Država samo gleda da nabiberči pare za PIO, a nije bitno da li su ti radnici primila platu, iako po zakonu mora mesečno da se isplaćuju neka primanja. Nikome ne bode oči što većina firmi isplaćuje minimalce, a ostatak ide na crno. Onda mi dođe onaj ministar, Dinkić i kaže kako radnici treba da naterraju poslodavca da im isplaćuje pun iznos plate jednom mesečno. U kojoj li je državi on ministar. Inspektori idu samo po naređenju nadređenih. Lično sam video i doživeo, kada je vlast bila ugrožena, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, kako je intervenisala i tajkinčić je brzo našao pare za to kada su mu pripretili plenidbom. Znči, kada se hoće, može se.

:)

pre 14 godina

"...ministar ekonomije Mlađan Dinkić je sinoć najavio da..." - ce gradjani dobiti po 1.000 Eu, da je svetska ekonomska kriza za nas sansa, ... i da ne nabrajam sve prethodne i potonje izjave, samo razmisljam - koliko tim i takvim, pa i najavljenim izjavama treba verovati - bez obzira sto je ( i dalje ) Ministar ( i to ekonomije) !?

AleksandarM

pre 14 godina

Sve sto bude uradila na tom planu ce biti vezano za brojne prekobrojne u administraciji, dodeljujuci im dobre otpremnine koje i sleduju "zasluznima". Naravno, MMF je tu da da kredite za to.

Igor

pre 14 godina

Kod privatnika ko god da radi,drzava ne moze da pomogne,ali u drzavnoj administraciji su bogovi.Posle 6 godina rada,otpustili me bez ista,a kolega koji je dosao do admnistracije za nepune 2 godine dobice otpremninu 3 puta vecu nego ja za ceo radni staz. Idite do djavola i administracija i drzava zajedno.

Nikita

pre 14 godina

Da li će ova sednica Vlade da postane neki spisak želja. Poslodavci su zaštićeni, toliko dobro, koliko su radnici bili zaštićeni u vreme samoupravljanja. Mi, izgleda, ne znamo za sredinu. Sada su tajkuni i tajkunčići zaštićeni kao retke zveri, jel, pobogu, oni zapošljavaju više hiljada radnika i svi moramo da im se klanjamo. Država samo gleda da nabiberči pare za PIO, a nije bitno da li su ti radnici primila platu, iako po zakonu mora mesečno da se isplaćuju neka primanja. Nikome ne bode oči što većina firmi isplaćuje minimalce, a ostatak ide na crno. Onda mi dođe onaj ministar, Dinkić i kaže kako radnici treba da naterraju poslodavca da im isplaćuje pun iznos plate jednom mesečno. U kojoj li je državi on ministar. Inspektori idu samo po naređenju nadređenih. Lično sam video i doživeo, kada je vlast bila ugrožena, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, kako je intervenisala i tajkinčić je brzo našao pare za to kada su mu pripretili plenidbom. Znči, kada se hoće, može se.

bezimena

pre 14 godina

Ovi likovi iz Vlade, koji sada na sva zvona najavljuju povezivanje staža, otpuštanje viška zaposlenih i sl. su upravo oni isti koji su omogućili da poslodavci ne uplaćuju dažbine za radnike i koji su pozapošljavali masu prekobrojnih!

SRAM VAS BILO, stvorili ste masu problema i umesto da pognute glave date ostavke i sklonite se sa očiju javnosti, još se predstavljate kao "spasioci" i očekujete podršku! Podsećate na nasilnika koji isprebija ženu i decu a onda trči u apoteku po zavoje i lekove!

AleksandarM

pre 14 godina

Sve sto bude uradila na tom planu ce biti vezano za brojne prekobrojne u administraciji, dodeljujuci im dobre otpremnine koje i sleduju "zasluznima". Naravno, MMF je tu da da kredite za to.

:)

pre 14 godina

"...ministar ekonomije Mlađan Dinkić je sinoć najavio da..." - ce gradjani dobiti po 1.000 Eu, da je svetska ekonomska kriza za nas sansa, ... i da ne nabrajam sve prethodne i potonje izjave, samo razmisljam - koliko tim i takvim, pa i najavljenim izjavama treba verovati - bez obzira sto je ( i dalje ) Ministar ( i to ekonomije) !?

Van Helsing

pre 14 godina

Radnici u Srbiji nemaju nikakva prava. Sve je kako gazda kaže. Sasvim je uobičajena pojava godišnji odmor od 2 nedelje (10 radnih dana - čak neki poslodavci prave radnike idiotima govoreći da je to 14 dana, a po zakonu je 20 ili 22 radna dana). Plaća se minimalac na račun i drugi deo na ruke. Gazda određuje da li se radi na praznike, radi se prekovremeno, subotom, niko ne plaća prekovremeni rad.

Kad ćemo da izađemo na ulicu da pokažemo koliko nas ima koji se ne bojimo i da tražimo svoja prava?

sumorni

pre 14 godina

Jedini zaposleni u ovoj zemlji su oni koji su zaposleni (ne i koji rade) u državnim i javnim preduzećima, državnoj administraciji i službama, organima uprave.

Zaštićeni su na svaki način, dok za njihove poslodavce (radnike u privredi) važe pravila tržišta. Kada postanu višak, to se reguliše za 2 minute. Radnička knjižica i zbogom. Ko uzima kredite i dodatno zadužuje mlađe naraštaje za njihove otpremnine???

Smešno je koliko je sve to dovedeno do apsurda...

Vujić Valjevo

pre 14 godina

Kakva crna zaštita prava zaposlenih. Godinu dana mi nisu uplaćeni doprinosi, nemam zdravstveno osiguranje, pre par dana primio aprilsku zaradu...

Djole

pre 14 godina

Otpustiti ministre!
Zadnjih osam godina nakaradnog tumacenja i primene EUropskih propisa-rezolucija, direktiva i preporuka, u svim oblastima multiplicirana je administracija osnivanjem tkz. agencija-regulatornih tela. Sta smo dobili? Sistem se raspao; razvlascena drzava, osnovane poluprivatne institucije-agencije koje bez nadzora kontrolisu cele oblasti, parve propise, namestaju tendere i od opsteg dobra trpaju pare u svoj dzep, ne dozvoljavajuci promenu narucenih zakona i propisa kupujuci politicare. Zamislite, 102 regulatorna "ne zavisna" tela sa primanjima preko 2000 evra (prosek) i troskovima za tri ministarstva. Predlog Vlade treba da bude, raspustanje svih ministarstava jer "nemaju sta da rade"!

Obrad

pre 14 godina

SRAMOTA.
Rade isto što i Manjinska Narodnjačka vlada što je radila: gotovo sve one koji su 2002. godine napustili Savezne ustanova uzimajući OGROMNE otpremnine od 24 BRUTO plate, zaposlili su ponovo u Ministarstva Srbije i u javna preduzeća. A, bilo propisano više niko od njih neće moći da radi u državnim i javnim ustanovama.

Tako će i ovi (prvo se uzmu bogate otpremnine, a zatim ili u penziju - znači na budžet, ili u neko JAVNO PREDUZEĆE - opet na budžet).
ČIME POLITIČARI GARANTUJU DA NEĆE BITI KRŠENJE MORALNIH NORMI.

Oficir

pre 14 godina

Prosto je neverovatno da Vlada na ovaj način pravi zabavu za narod. Postoji jednostavno rešenje, a glasi:
u skladu sa postojećim Pravilnicima o radu organa uprave i državnih preduzeća, Sistematizacijom radnih mesta kao i Zakonom o radu, Zakonu o državnim službenicima, nameštenicima, ili kako se već zovu, izvršiti analizu koliko ima zaposlenih u navedenim institucijama koji nemaju adekvatnu stručnu spremu, nakon analize konstatovali bi da broj odgovara višku, istima uručiti rešenja o raskidu radnog odnosa jer ne odovaraju po obrazovanju. Napominjem da u državnoj i lokalnoj upravi ne može da se zaposli lice koje nema 4 SSS. Kada bi se izvršila analiza shvatili bi da veoma veliki broj nema adekvatnu kvalifikaciju i automatski bi isti trebali dobiti otkaz jer nisu stručni za navedeno radno mesto. Navešću primere: u opštinama u Srbiji veliki je broj lica koja rade sa II ili III SSS na radnim mestima gde je aktima predvidjen IV SSS, na primer u sudovima u unutrašnjosti, pogotovo Vojvodini, od recimo 30 zapisničara, 20 ima II ili III stepen neke škole tipa, trgovačka, obućarska, tekstilna i kurs daktilografije, prosto neverovatno. Ista priča je i u prosveti, naročito, kao i u ostalim institucijama. Zar takvima ova siromašna država da daje otpremninu, a zaposleni su sa neadekvatnom stručnom spremom. Uzgred bilo bi jako dobro da se novinari, pogotovo sa B92 pozabave sa pitanjem stručnih sprema zaposlenih u skladu sa aktima o sistematizaciji državne i lokalne administracije. Ušteda bi za državu bila neverovatna, zakon ne bi bio povredjen a lica koja dobiju otkaz treba da budu sretna pošto su dugi niz godina radila sa neadekvatnim obrazovanjem.

ideja

pre 14 godina

Ukoliko se otpuštenima iz državnih službi daju otpremnine, taj novac će biti bačen novac.

Mislim da je bolje da Vlada tim novcem otvori rehabilitacione centre, u kojoma će oni moći da se obučavaju veštinama, zanimanjima i poslovima potrebnim privredi. Sastavni deo obuke bi bilo i prilagodjavanje realnosti u SRbiji, u kojoj do tada nisu živeli. Možda i obuka preživljavanja sa platom koju trenutno ima njihov poslodavac (radnik u privredi, u privatnom sektoru).

Lično mislim da bi to bilo mudrije, jer bi tada oni mogli postati korisni članovi našeg društva. A i privreda bi dobila zanimanja za kojima vapi. Otpuštenima iz državnih službi i organa uprave bi se ponovo dao osećaj korisnosti za društvo, koji tako dugo vremena nisu imali.

Ana

pre 14 godina

Ja mislim da bi trebali početi sa školama naročito u Severnobačkom okrugu.Neverovatne stvari se dešavaju tj.kršenja zakona i ignorisanja prava zaposlenih.

partibrejker

pre 14 godina

Oh, kakav sjajan, ingeniozan potez!
Ovo obećava osnivanje bar još desetak komisija, agencija, ili makar - za početak - nekog malenog instituta koji treba NEKAD da prvo ustanovi početno stanje, jer se čak ni to ne zna...
Bože, pogledaj nas....

dr Mladen

pre 14 godina

"Vi ste u pravu da smo već imali zakonsku odredbu o tome, nažalost ona nije bila u praksi dosledno poštovana"
Kaze nazalost jedan nas ministar, a da zlo bude vece nije jedini u vladi koji je to rekao.
Posle ovoga ostaje mi nejasno zasto toliko zure i stalno donose neke zakone koji nicemu ne sluze ako se ne sprovode.Setimo se samo zakona o diskriminaciji, sada aktuelnom o novinarstvu ili kako su ga vec krstili o TV PRETPLATI itd. Samo kada drzavi ponestane novca oni se sete da su nekada doneli neki zakon koji treba da se postuje, a ko se oglusi od sad pa nadalje i ubuduce ima da mu "ogulimo kozu" (zalosna mu majka sto ga je rodila).Oni sto su se pre "nafatirali" krseci te iste zakone sve se oprasta.

privatnik

pre 14 godina

Ocuvanje radnih mesta? Cijih? Njihovih cinovnickih i porodicnih, sa sve otpremninom da mogu da izdrze do penzije. I to ce uzeti od nas istih, cija radna mesta nece da cuvaju. NECE MOCI TAKO.

:)

pre 14 godina

"...ministar ekonomije Mlađan Dinkić je sinoć najavio da..." - ce gradjani dobiti po 1.000 Eu, da je svetska ekonomska kriza za nas sansa, ... i da ne nabrajam sve prethodne i potonje izjave, samo razmisljam - koliko tim i takvim, pa i najavljenim izjavama treba verovati - bez obzira sto je ( i dalje ) Ministar ( i to ekonomije) !?

AleksandarM

pre 14 godina

Sve sto bude uradila na tom planu ce biti vezano za brojne prekobrojne u administraciji, dodeljujuci im dobre otpremnine koje i sleduju "zasluznima". Naravno, MMF je tu da da kredite za to.

Nikita

pre 14 godina

Da li će ova sednica Vlade da postane neki spisak želja. Poslodavci su zaštićeni, toliko dobro, koliko su radnici bili zaštićeni u vreme samoupravljanja. Mi, izgleda, ne znamo za sredinu. Sada su tajkuni i tajkunčići zaštićeni kao retke zveri, jel, pobogu, oni zapošljavaju više hiljada radnika i svi moramo da im se klanjamo. Država samo gleda da nabiberči pare za PIO, a nije bitno da li su ti radnici primila platu, iako po zakonu mora mesečno da se isplaćuju neka primanja. Nikome ne bode oči što većina firmi isplaćuje minimalce, a ostatak ide na crno. Onda mi dođe onaj ministar, Dinkić i kaže kako radnici treba da naterraju poslodavca da im isplaćuje pun iznos plate jednom mesečno. U kojoj li je državi on ministar. Inspektori idu samo po naređenju nadređenih. Lično sam video i doživeo, kada je vlast bila ugrožena, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, kako je intervenisala i tajkinčić je brzo našao pare za to kada su mu pripretili plenidbom. Znči, kada se hoće, može se.

partibrejker

pre 14 godina

Oh, kakav sjajan, ingeniozan potez!
Ovo obećava osnivanje bar još desetak komisija, agencija, ili makar - za početak - nekog malenog instituta koji treba NEKAD da prvo ustanovi početno stanje, jer se čak ni to ne zna...
Bože, pogledaj nas....

Igor

pre 14 godina

Kod privatnika ko god da radi,drzava ne moze da pomogne,ali u drzavnoj administraciji su bogovi.Posle 6 godina rada,otpustili me bez ista,a kolega koji je dosao do admnistracije za nepune 2 godine dobice otpremninu 3 puta vecu nego ja za ceo radni staz. Idite do djavola i administracija i drzava zajedno.

Van Helsing

pre 14 godina

Radnici u Srbiji nemaju nikakva prava. Sve je kako gazda kaže. Sasvim je uobičajena pojava godišnji odmor od 2 nedelje (10 radnih dana - čak neki poslodavci prave radnike idiotima govoreći da je to 14 dana, a po zakonu je 20 ili 22 radna dana). Plaća se minimalac na račun i drugi deo na ruke. Gazda određuje da li se radi na praznike, radi se prekovremeno, subotom, niko ne plaća prekovremeni rad.

Kad ćemo da izađemo na ulicu da pokažemo koliko nas ima koji se ne bojimo i da tražimo svoja prava?

sumorni

pre 14 godina

Jedini zaposleni u ovoj zemlji su oni koji su zaposleni (ne i koji rade) u državnim i javnim preduzećima, državnoj administraciji i službama, organima uprave.

Zaštićeni su na svaki način, dok za njihove poslodavce (radnike u privredi) važe pravila tržišta. Kada postanu višak, to se reguliše za 2 minute. Radnička knjižica i zbogom. Ko uzima kredite i dodatno zadužuje mlađe naraštaje za njihove otpremnine???

Smešno je koliko je sve to dovedeno do apsurda...

bezimena

pre 14 godina

Ovi likovi iz Vlade, koji sada na sva zvona najavljuju povezivanje staža, otpuštanje viška zaposlenih i sl. su upravo oni isti koji su omogućili da poslodavci ne uplaćuju dažbine za radnike i koji su pozapošljavali masu prekobrojnih!

SRAM VAS BILO, stvorili ste masu problema i umesto da pognute glave date ostavke i sklonite se sa očiju javnosti, još se predstavljate kao "spasioci" i očekujete podršku! Podsećate na nasilnika koji isprebija ženu i decu a onda trči u apoteku po zavoje i lekove!

Djole

pre 14 godina

Otpustiti ministre!
Zadnjih osam godina nakaradnog tumacenja i primene EUropskih propisa-rezolucija, direktiva i preporuka, u svim oblastima multiplicirana je administracija osnivanjem tkz. agencija-regulatornih tela. Sta smo dobili? Sistem se raspao; razvlascena drzava, osnovane poluprivatne institucije-agencije koje bez nadzora kontrolisu cele oblasti, parve propise, namestaju tendere i od opsteg dobra trpaju pare u svoj dzep, ne dozvoljavajuci promenu narucenih zakona i propisa kupujuci politicare. Zamislite, 102 regulatorna "ne zavisna" tela sa primanjima preko 2000 evra (prosek) i troskovima za tri ministarstva. Predlog Vlade treba da bude, raspustanje svih ministarstava jer "nemaju sta da rade"!

Obrad

pre 14 godina

SRAMOTA.
Rade isto što i Manjinska Narodnjačka vlada što je radila: gotovo sve one koji su 2002. godine napustili Savezne ustanova uzimajući OGROMNE otpremnine od 24 BRUTO plate, zaposlili su ponovo u Ministarstva Srbije i u javna preduzeća. A, bilo propisano više niko od njih neće moći da radi u državnim i javnim ustanovama.

Tako će i ovi (prvo se uzmu bogate otpremnine, a zatim ili u penziju - znači na budžet, ili u neko JAVNO PREDUZEĆE - opet na budžet).
ČIME POLITIČARI GARANTUJU DA NEĆE BITI KRŠENJE MORALNIH NORMI.

Ana

pre 14 godina

Ja mislim da bi trebali početi sa školama naročito u Severnobačkom okrugu.Neverovatne stvari se dešavaju tj.kršenja zakona i ignorisanja prava zaposlenih.

Vujić Valjevo

pre 14 godina

Kakva crna zaštita prava zaposlenih. Godinu dana mi nisu uplaćeni doprinosi, nemam zdravstveno osiguranje, pre par dana primio aprilsku zaradu...

ideja

pre 14 godina

Ukoliko se otpuštenima iz državnih službi daju otpremnine, taj novac će biti bačen novac.

Mislim da je bolje da Vlada tim novcem otvori rehabilitacione centre, u kojoma će oni moći da se obučavaju veštinama, zanimanjima i poslovima potrebnim privredi. Sastavni deo obuke bi bilo i prilagodjavanje realnosti u SRbiji, u kojoj do tada nisu živeli. Možda i obuka preživljavanja sa platom koju trenutno ima njihov poslodavac (radnik u privredi, u privatnom sektoru).

Lično mislim da bi to bilo mudrije, jer bi tada oni mogli postati korisni članovi našeg društva. A i privreda bi dobila zanimanja za kojima vapi. Otpuštenima iz državnih službi i organa uprave bi se ponovo dao osećaj korisnosti za društvo, koji tako dugo vremena nisu imali.

Oficir

pre 14 godina

Prosto je neverovatno da Vlada na ovaj način pravi zabavu za narod. Postoji jednostavno rešenje, a glasi:
u skladu sa postojećim Pravilnicima o radu organa uprave i državnih preduzeća, Sistematizacijom radnih mesta kao i Zakonom o radu, Zakonu o državnim službenicima, nameštenicima, ili kako se već zovu, izvršiti analizu koliko ima zaposlenih u navedenim institucijama koji nemaju adekvatnu stručnu spremu, nakon analize konstatovali bi da broj odgovara višku, istima uručiti rešenja o raskidu radnog odnosa jer ne odovaraju po obrazovanju. Napominjem da u državnoj i lokalnoj upravi ne može da se zaposli lice koje nema 4 SSS. Kada bi se izvršila analiza shvatili bi da veoma veliki broj nema adekvatnu kvalifikaciju i automatski bi isti trebali dobiti otkaz jer nisu stručni za navedeno radno mesto. Navešću primere: u opštinama u Srbiji veliki je broj lica koja rade sa II ili III SSS na radnim mestima gde je aktima predvidjen IV SSS, na primer u sudovima u unutrašnjosti, pogotovo Vojvodini, od recimo 30 zapisničara, 20 ima II ili III stepen neke škole tipa, trgovačka, obućarska, tekstilna i kurs daktilografije, prosto neverovatno. Ista priča je i u prosveti, naročito, kao i u ostalim institucijama. Zar takvima ova siromašna država da daje otpremninu, a zaposleni su sa neadekvatnom stručnom spremom. Uzgred bilo bi jako dobro da se novinari, pogotovo sa B92 pozabave sa pitanjem stručnih sprema zaposlenih u skladu sa aktima o sistematizaciji državne i lokalne administracije. Ušteda bi za državu bila neverovatna, zakon ne bi bio povredjen a lica koja dobiju otkaz treba da budu sretna pošto su dugi niz godina radila sa neadekvatnim obrazovanjem.

dr Mladen

pre 14 godina

"Vi ste u pravu da smo već imali zakonsku odredbu o tome, nažalost ona nije bila u praksi dosledno poštovana"
Kaze nazalost jedan nas ministar, a da zlo bude vece nije jedini u vladi koji je to rekao.
Posle ovoga ostaje mi nejasno zasto toliko zure i stalno donose neke zakone koji nicemu ne sluze ako se ne sprovode.Setimo se samo zakona o diskriminaciji, sada aktuelnom o novinarstvu ili kako su ga vec krstili o TV PRETPLATI itd. Samo kada drzavi ponestane novca oni se sete da su nekada doneli neki zakon koji treba da se postuje, a ko se oglusi od sad pa nadalje i ubuduce ima da mu "ogulimo kozu" (zalosna mu majka sto ga je rodila).Oni sto su se pre "nafatirali" krseci te iste zakone sve se oprasta.

privatnik

pre 14 godina

Ocuvanje radnih mesta? Cijih? Njihovih cinovnickih i porodicnih, sa sve otpremninom da mogu da izdrze do penzije. I to ce uzeti od nas istih, cija radna mesta nece da cuvaju. NECE MOCI TAKO.