Nedelja, 23.08.2009.

00:00

Niš, regionalni spasilački centar

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da će sa ruskom vladom razgovarati o ideji da Niš postane regionalni centar za delovanje u vanrednim situacijama.

Izvor: B92

Niš, regionalni spasilaèki centar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Bane iz Tudjine

pre 14 godina

Opet nas Ivica vodi na istok. Kakve veze ima Rusija sa "vanrednim situacijama" u ovom delu Evrope. Sto mi njih pitamo gde da napravimo regionalni centar za ovo ili ono. Kao, njima treba Nis u slucaju nuklearne katastrofe negde oko Moskve. Cini mi se da Ivica hoce Ruse blizu Kosova, zlu ne trebalo (ako se zpali suma i sl.). Opet se Srbija stavlja u makaze izmedju Rusije i Zapada.

Mile

pre 14 godina

S obzirom da je ovaj region deo Evrope (tj, svuda oko nas su zemlje EU), a ne Ruske Federacije, zar nije trebalo da Dačić prvo sa EU razgovara o ovoj ideji, pa onda potom, zašto da ne, i sa Rusima?

opravdan strah?

pre 14 godina

Nešto me je strah od takvog centra za vanredne situacije, jer kod nas nema ni katastrofalnih požara, ni strašnih zemljotresa da bi postojala potreba za tako nečim (pre bi tako nešto trebale da imaju Grčka zbog velikih požara ili opasno trusna područja širom sveta).
Samo da ne bude da se preko naših leđa (teritorije) svađaju i ucenjuju velike zemlje, tipa SAD i Rusije, jer ćemo u tom slučaju svi mi ovde biti kolateralna šteta.

Nislija

pre 14 godina

Pa tako to biva... izmeste gasni centar a daju nam spasilacki. Ako se jos malo bunimo dobicemo i centar za zaprasivanje komaraca, da nam zamazu oci. Tuga

Aca Znalac

pre 14 godina

Dačiću, prijatelju, kakav centar. Niš je bio centar intelektualne srpske celovitiosti. Niš je spao da bude bedni grad iz kojeg perspektiva srpske mladeži beži. Zbog čega, ministre Dačiću?

Amos

pre 14 godina

Pocelo je - Rusi su odlucili da je ovo njihova interesna zona i ovakvih vesti cemo se naslusati u narednih godinu dana. Krenuli su sa uzimanjem (a ne kupovinom) NISa, uskoro stizu banke, firme, oruzje.. i to sve na krilima SPSa ciji kadrovi osiguravaju ceo posao (najcesce neki feniksi jos iz Slobinog doba).
Sad, pitanje je da li dolaze zato sto ih mi zovemo pa racunamo da ce i EU/Ameri krenuti da nas zasipaju ponudama, kako bi drzali balans ili Rusi dolaze samo zato sto u Srbiji mogu zgodno da se ukline u inace potpuno NATO okruzenje.
Kako god bilo imamo samo dva scenarija - ili cemo prosperirati zbog toga ili cemo biti centar potencijalnih buducihg potkusurivanja i sukoba.

zoran

pre 14 godina

Meni ovo mirise na vojnu bazu..??
Slika i prilka Bondstila sa Kosova...

Sta to drugo sa Rusima mozemo graditi u Nisu, koji je od pamtiveka bio raskrsnica raznim vojskama.
Kakav centar, Rusi da grade, protiv zemljotresa u Srbiji??
Dacicu, Dacicu...

dejan

pre 14 godina

Taman covek pomisli malo se sredio ovaj SPS, ali ne vredi... ruska ljubav zaborava nema. Samo da je rusko...
Zastrasujuce je u stvari to sto je SPS ideoloski najbliza DS-u.
Sve se vise uvidja da je gospodin Boris Tadic imao ulogu trojanskog konja na izborima.

ZvonimirTheKing

pre 14 godina

Ajde recimo taj regionalni centar. Koga on spasava i od cega? Kako misli centar dejstvovati u Subotici? I sta s time, za ime bozije, ima Ruska Federacija ??? Sve sam biser do bisera.

miladin

pre 14 godina

A zasto se sa Rusima to dogovara? Kakve veze Rusi imaju sa osnivanjem i eventualno delovanjem tog regionalnog spasilackog centra, kad Srbija, na srecu, nije u ruskom regionu? Ali je, izgleda, na zalost, definitivno podisla ruskom uticaju. Kako ono bese slogan Borisa Tadica i DS za poslednje izbore: Za evropsku Srbiju ili za rusku Srbiju? Nesto vise nisam siguran... Ali jedno jesam siguran: oni koji se vezu za Rusiju od koje su se otkacile sve zemlje koje teze demokratiji i napretku, koji ovde uspostavljaju pokret nesvrstanih, sklapaju strateska partnerstva sa svim i svakim, nikad vise moj glas dobiti nece! A kad bude puklo ovo vekovno prijateljstvo majke Rusije i Srbijice, ima da se pusi! Zivi bili pa videli! Ovoliki izlivi prijateljstva i ljubavi nikad u Srbiji dugo nisu trajali, a ta ljubav uvek se zavrsavala na stetu Srbije i njenih gradjana.

Pera

pre 14 godina

Ako sam dobro razumeo, Dačić temo nekim Rusima nudi otvaranje regionalnog centra za krize na našoj teritoriji, pri čemu je taj region već u EU, ili će biti u najskorije vreme?

Julius

pre 14 godina

Ministar MUP-a Srbije je juce u Nisu ijavio da ce sa ministrom za "vanredne situacije" Ruske federacije razgovarati o ideji da Nis bude "regionalni centar a delovanje u vanrednim situacijama u ovom delu Evrope"!
Sta se podrazumeva pod vanrednim situacijama "i drugo", moze se pretpostaviti, to jest ratovi. A, ko je Dacica ovlastio da u Nisu stvori vojnu bazu Ruske federacije, to je pitanje koju treba da postave nadlezni organi Srbije, ali bogme i medjunarodni faktori.
Da li Dacic sa ruskim pajdasima namerava da parira vojnim bazama NATO-a u bivsim sovjetskim republikama, pa da stvori rusku vojnu bazu u "Evropskoj Srbiji", to ce verovatno oceniti nadlezni.
Setimo se, da je ambasador Ruske federacije u Beogradu, Konuzin, krajem juna ove godine, u Beloj Crkvi,izjavio RTV Vojvodine "da su vojni odnosi dve drzave sve bolji, a da preko 70 posto grajdjana Srbije je protiv clanstva u NATO"!. Spojimo sadasnju izjavu Dacica sa izjavom Konuzina, pa dobijamo rezultat = vojni savez Srbija - Ruska federacija! Vojni savezi uvek se sklapaju u nameri vodjenja ratova. Da li to Dacic misli da vodi rat sa NATO savezom za oslobodjenje Kosova, ili hoce da potpalji treci svetski rat, i tako udje u istoriji, koju vise nema ko da cita?!

Djoka

pre 14 godina

Spasilacki centar u zajednici sa Rusima - izvrsna ideja. U slucaju nekog zemljotresa, cunamija, pozara ili ko zna kakvog cuda - samo okrenes Ruju, i sve se resi kao od sale! Samo da li je Dacic uopste svestan da Rusi NECE da peku prste oko Kosova, koje je jos uvek pod direktnom kontrolom NATO pakta - a ne izgleda bas da ce se to stanje u dogledno vreme promeniti -, te da im je na primer Abhazija ipak malcice milija i draza od Srbije, sa ili bez Kosova. Pa ni Belorusija nema nikakvu vajdicu od Rusije, cemu li se nas domisljati Dacic samo nada, kakvu li to ujdurmu sprema?

Confused

pre 14 godina

Deluje prosto neverovatno da će Niš dobiti ''privilegiju'' da bude regionalni centar. Ali, zašto? Na ovim našim prostorima večito postoje i postojaće vanredne situacije. Hvala bogu, pa ozbiljnijih i učestalijih elementarnih nepogoda nije bilo. Što je i dobro - manje posla za regionalni centar.
Sa druge strane, baš se pitam zašto je baš jug izabran za ovaj resor?? Ili ne postoji mogućnost čitanja između redova.
A sa Rusima je bolje da se potpiše sporazum o prolasku gasovoda kroz Niš, bar ćemo imati neke koristi od toga.
Pečat svemu jeste - živela decentralizacija - ali možda ne na ovaj način..

koli

pre 14 godina

Dole SPS, dole socijalizam! Koje jeo njegov lebac zna kako je bio gorak. Eksperimentisanje drzavom ko vlastitim feudalnim atarom, zar to jos ima? I od cega da nas brani i spasava ovaj ministar? Zona "straha i trepeta" se ne siri oko nas, ona je cesto producirana od nasih ministara. Cilj je opstanak na vlasti. To zna svaki djak.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

KOSA MI SE DIGNE kad samo neko iz vlade pomene Rusiju ! Svaka nada da ce Srbija bar nekada postati "evropska zemlja", rasprsi se kao balon od sapunice ! Svi koji su mogli preskli su "pupcanu vrpcu" samo je Srbiji kao jedinoj drzavi u EVROPI ostao "pupak vezan" za Rusiju a sad jos i za Kinu ? Pitam se samo odakle to pravo srpskim politicarima da vecito tu "saku jada" tj. Srbiju i njen narod "zalazu" da bi Rusija sacuvala neki uticaj na Balkanu i "sprecila sirenje" NATO-a ! Sirenje NATO-a je OSLOBADJANJE za svaku "demokratksku drzavu" i cuvar "demokratskih vrednosti i slobode" od kojekakvih diktatorskih rezima gde su osnovna ljudska prava uglavnom ugrozena ! Sta tu NEODGOVARA Srbiji a odgovara svim susednim zemljama ? S'kakvim pravom politicari Srbije ostavljaju i "praunucicima" neresen problem "geografske pripadnosti" Srbije ? Zar niko u toj zemlji ne primeti da je sva "pamet" pobegla iz Srbije na "ZAPAD" sve zbog "RUSA" koji su vecito na CELU DRZAVE !

J O K E R

pre 14 godina

prvo i pre svega: cija je to ideja!? nase vlade, evrope, ili rusije...ili je mozda "genijalni" dacicev predlog?!ako je ideja potekla od nase vlade ili evrope, otkuda onda razgovaramo sa rusima!?? ali, ako je kojim slucajem daciceva - ili ruska...onda treba sve da nam je jasno!!! sve je isto samo njega nema!!! ima li budnih i pametnih u srbiji!? sad je vreme!!!

Ostatak

pre 14 godina

Odlicna ideja!
Jedna od retkih stvari koja u Rusiji funkcionise bolje nego na zapadu je njihovo Ministarstvo za vanredne situacije. Spasioci, vatrogasci, hitna pomoc, ABHO jedinice, demineri, svi pod istim krovom i uvezbani u zajednickim akcijama. Imaju svoje avione, helikoptere, brodove i druga sredstva da mogu jako brzo i efikasno da regauju u slucaju velikih nesreca na bilo kom delu teritorije. Obucavaju se na sopstvenim velikim poligonima sa npr simuliranim zeleznickim i avionskim nesrecama, poplavama, rusevinama i sl. Balkanske zemlje su premale da bi mogle same da formiraju ovakve grupe, ali jedan zajednicki centar je zaista dobra ideja. Narocito obzirom da svake godine vidimo sumske pozare prevelike da se drzave same izbore sa njima. U Nisu postoji infrastruktura koja bi mogla da se koristi a sada zvrji skoro prazna - velike kasarne i aerodrom i koja bi bez vecih ulaganja mogla da se prilagodi za ovo.

goran

pre 14 godina

Mogao se Dacic potruditi i malo poblize nam objasniti sta je po toj "ideji" vanredna situacija? Je li samo elemenatrna nepogoda kao recimo zemljotres, poplava ? Jeli tu i terorizam (ko tj koji organ, onda odlucuje da se radi o terorizmu i mobilise bas taj centar)
Malo je cudno/neuobicajeno da ministar, a ne cela vlada nakon razmatranja (ako je uopste i razmatrala) baca ovo kao bombu kragujevku u narod. U normalnom svetu ovo sve razmotri vlada i onda to PRVO U TAJNOSTI ponudi drugoj vladi (Rusiji) koja to isto razmatra na svojoj sednici i onda se diplomatskim putem dogovore da obe vlade istovremeno izadju u javnost.
Kako nas mladi ministar inostranih poslova rece "U svetu se sve prvo dogovori iza zatvorenih vrata pa TEK KADA se sve "izgladi" tj nadju odgovori na sva moguca pitnja, izlazi se u javnost"

Milos

pre 14 godina

Prvo kupite vatrogasnoj brigadi nove kamione, a ne da voze one TAM-ove i FAP-ove krseveiz kojih iscuri pola vode dok stignu na mesto pozara.

Angry Bob

pre 14 godina

Kakve veze ima ludi Sojgu sa zemljotresima i poplavama u Srbiji?! Kamufliranjo zauzimanje strateskih polozaja na Balkanu... Rusi prave bazu. Nista drugo.

Milan

pre 14 godina

Jel ovo znaci da ako su neke poplave i nepogode u Sibiru, onda se u Nisu sastaju ruski ministar za vanredne situacije i Dacic i ko tu sve treba da bude?
Ili recimo poplave u Jasi Tomic...zasedanje u Nisu?

davor

pre 14 godina

Kako to sve nas ministar u sekundi lepo prelomi preko noge?? Pravi ministar, ali za komunizami totalirarizam. Recimo, S.Koreja ili Kuba. A misljenja i rasprave u vladi, stavovi drugih politickih stranaka koje su u toj vladi, javna rasprava, Skupstina ??
Kao da mu je nesto u rodu Milorad Dodik, koji se za sve pita u RS i vlada kao despot.

samo pitam

pre 14 godina

Cudna neka "ideja" !!
- Da li ideja za taj "centar" potice sa nase strane tj. od nase vlade i dali je ona ideju uopste razmatrala pre nego je ponudi drugom?
- ako ne, od koga onda ideja potice?
- sta uopste znaci termin "vanredna situacija"
- koji organ se sastaje i proglsava tu "situaciju" narocito ako se radi o vise razlicitih drzava?
- Ako se podrazumevaju i "vojne situacije" kako misle da ce Rusi slobodno dolaziti ako je Srbija sada skoro sa svake strane okruzna NATO-m
- Da li ce vlada ili Skupstina donositi ikakve odluke jer se radi o akciji vojnika ili policije druge drzave sto je protivustavno

Otvara se milion podpitanja

samo pitam

pre 14 godina

Cudna neka "ideja" !!
- Da li ideja za taj "centar" potice sa nase strane tj. od nase vlade i dali je ona ideju uopste razmatrala pre nego je ponudi drugom?
- ako ne, od koga onda ideja potice?
- sta uopste znaci termin "vanredna situacija"
- koji organ se sastaje i proglsava tu "situaciju" narocito ako se radi o vise razlicitih drzava?
- Ako se podrazumevaju i "vojne situacije" kako misle da ce Rusi slobodno dolaziti ako je Srbija sada skoro sa svake strane okruzna NATO-m
- Da li ce vlada ili Skupstina donositi ikakve odluke jer se radi o akciji vojnika ili policije druge drzave sto je protivustavno

Otvara se milion podpitanja

davor

pre 14 godina

Kako to sve nas ministar u sekundi lepo prelomi preko noge?? Pravi ministar, ali za komunizami totalirarizam. Recimo, S.Koreja ili Kuba. A misljenja i rasprave u vladi, stavovi drugih politickih stranaka koje su u toj vladi, javna rasprava, Skupstina ??
Kao da mu je nesto u rodu Milorad Dodik, koji se za sve pita u RS i vlada kao despot.

Milos

pre 14 godina

Prvo kupite vatrogasnoj brigadi nove kamione, a ne da voze one TAM-ove i FAP-ove krseveiz kojih iscuri pola vode dok stignu na mesto pozara.

Julius

pre 14 godina

Ministar MUP-a Srbije je juce u Nisu ijavio da ce sa ministrom za "vanredne situacije" Ruske federacije razgovarati o ideji da Nis bude "regionalni centar a delovanje u vanrednim situacijama u ovom delu Evrope"!
Sta se podrazumeva pod vanrednim situacijama "i drugo", moze se pretpostaviti, to jest ratovi. A, ko je Dacica ovlastio da u Nisu stvori vojnu bazu Ruske federacije, to je pitanje koju treba da postave nadlezni organi Srbije, ali bogme i medjunarodni faktori.
Da li Dacic sa ruskim pajdasima namerava da parira vojnim bazama NATO-a u bivsim sovjetskim republikama, pa da stvori rusku vojnu bazu u "Evropskoj Srbiji", to ce verovatno oceniti nadlezni.
Setimo se, da je ambasador Ruske federacije u Beogradu, Konuzin, krajem juna ove godine, u Beloj Crkvi,izjavio RTV Vojvodine "da su vojni odnosi dve drzave sve bolji, a da preko 70 posto grajdjana Srbije je protiv clanstva u NATO"!. Spojimo sadasnju izjavu Dacica sa izjavom Konuzina, pa dobijamo rezultat = vojni savez Srbija - Ruska federacija! Vojni savezi uvek se sklapaju u nameri vodjenja ratova. Da li to Dacic misli da vodi rat sa NATO savezom za oslobodjenje Kosova, ili hoce da potpalji treci svetski rat, i tako udje u istoriji, koju vise nema ko da cita?!

ZvonimirTheKing

pre 14 godina

Ajde recimo taj regionalni centar. Koga on spasava i od cega? Kako misli centar dejstvovati u Subotici? I sta s time, za ime bozije, ima Ruska Federacija ??? Sve sam biser do bisera.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

KOSA MI SE DIGNE kad samo neko iz vlade pomene Rusiju ! Svaka nada da ce Srbija bar nekada postati "evropska zemlja", rasprsi se kao balon od sapunice ! Svi koji su mogli preskli su "pupcanu vrpcu" samo je Srbiji kao jedinoj drzavi u EVROPI ostao "pupak vezan" za Rusiju a sad jos i za Kinu ? Pitam se samo odakle to pravo srpskim politicarima da vecito tu "saku jada" tj. Srbiju i njen narod "zalazu" da bi Rusija sacuvala neki uticaj na Balkanu i "sprecila sirenje" NATO-a ! Sirenje NATO-a je OSLOBADJANJE za svaku "demokratksku drzavu" i cuvar "demokratskih vrednosti i slobode" od kojekakvih diktatorskih rezima gde su osnovna ljudska prava uglavnom ugrozena ! Sta tu NEODGOVARA Srbiji a odgovara svim susednim zemljama ? S'kakvim pravom politicari Srbije ostavljaju i "praunucicima" neresen problem "geografske pripadnosti" Srbije ? Zar niko u toj zemlji ne primeti da je sva "pamet" pobegla iz Srbije na "ZAPAD" sve zbog "RUSA" koji su vecito na CELU DRZAVE !

Nislija

pre 14 godina

Pa tako to biva... izmeste gasni centar a daju nam spasilacki. Ako se jos malo bunimo dobicemo i centar za zaprasivanje komaraca, da nam zamazu oci. Tuga

Bane iz Tudjine

pre 14 godina

Opet nas Ivica vodi na istok. Kakve veze ima Rusija sa "vanrednim situacijama" u ovom delu Evrope. Sto mi njih pitamo gde da napravimo regionalni centar za ovo ili ono. Kao, njima treba Nis u slucaju nuklearne katastrofe negde oko Moskve. Cini mi se da Ivica hoce Ruse blizu Kosova, zlu ne trebalo (ako se zpali suma i sl.). Opet se Srbija stavlja u makaze izmedju Rusije i Zapada.

Ostatak

pre 14 godina

Odlicna ideja!
Jedna od retkih stvari koja u Rusiji funkcionise bolje nego na zapadu je njihovo Ministarstvo za vanredne situacije. Spasioci, vatrogasci, hitna pomoc, ABHO jedinice, demineri, svi pod istim krovom i uvezbani u zajednickim akcijama. Imaju svoje avione, helikoptere, brodove i druga sredstva da mogu jako brzo i efikasno da regauju u slucaju velikih nesreca na bilo kom delu teritorije. Obucavaju se na sopstvenim velikim poligonima sa npr simuliranim zeleznickim i avionskim nesrecama, poplavama, rusevinama i sl. Balkanske zemlje su premale da bi mogle same da formiraju ovakve grupe, ali jedan zajednicki centar je zaista dobra ideja. Narocito obzirom da svake godine vidimo sumske pozare prevelike da se drzave same izbore sa njima. U Nisu postoji infrastruktura koja bi mogla da se koristi a sada zvrji skoro prazna - velike kasarne i aerodrom i koja bi bez vecih ulaganja mogla da se prilagodi za ovo.

Confused

pre 14 godina

Deluje prosto neverovatno da će Niš dobiti ''privilegiju'' da bude regionalni centar. Ali, zašto? Na ovim našim prostorima večito postoje i postojaće vanredne situacije. Hvala bogu, pa ozbiljnijih i učestalijih elementarnih nepogoda nije bilo. Što je i dobro - manje posla za regionalni centar.
Sa druge strane, baš se pitam zašto je baš jug izabran za ovaj resor?? Ili ne postoji mogućnost čitanja između redova.
A sa Rusima je bolje da se potpiše sporazum o prolasku gasovoda kroz Niš, bar ćemo imati neke koristi od toga.
Pečat svemu jeste - živela decentralizacija - ali možda ne na ovaj način..

zoran

pre 14 godina

Meni ovo mirise na vojnu bazu..??
Slika i prilka Bondstila sa Kosova...

Sta to drugo sa Rusima mozemo graditi u Nisu, koji je od pamtiveka bio raskrsnica raznim vojskama.
Kakav centar, Rusi da grade, protiv zemljotresa u Srbiji??
Dacicu, Dacicu...

Aca Znalac

pre 14 godina

Dačiću, prijatelju, kakav centar. Niš je bio centar intelektualne srpske celovitiosti. Niš je spao da bude bedni grad iz kojeg perspektiva srpske mladeži beži. Zbog čega, ministre Dačiću?

opravdan strah?

pre 14 godina

Nešto me je strah od takvog centra za vanredne situacije, jer kod nas nema ni katastrofalnih požara, ni strašnih zemljotresa da bi postojala potreba za tako nečim (pre bi tako nešto trebale da imaju Grčka zbog velikih požara ili opasno trusna područja širom sveta).
Samo da ne bude da se preko naših leđa (teritorije) svađaju i ucenjuju velike zemlje, tipa SAD i Rusije, jer ćemo u tom slučaju svi mi ovde biti kolateralna šteta.

Mile

pre 14 godina

S obzirom da je ovaj region deo Evrope (tj, svuda oko nas su zemlje EU), a ne Ruske Federacije, zar nije trebalo da Dačić prvo sa EU razgovara o ovoj ideji, pa onda potom, zašto da ne, i sa Rusima?

J O K E R

pre 14 godina

prvo i pre svega: cija je to ideja!? nase vlade, evrope, ili rusije...ili je mozda "genijalni" dacicev predlog?!ako je ideja potekla od nase vlade ili evrope, otkuda onda razgovaramo sa rusima!?? ali, ako je kojim slucajem daciceva - ili ruska...onda treba sve da nam je jasno!!! sve je isto samo njega nema!!! ima li budnih i pametnih u srbiji!? sad je vreme!!!

Pera

pre 14 godina

Ako sam dobro razumeo, Dačić temo nekim Rusima nudi otvaranje regionalnog centra za krize na našoj teritoriji, pri čemu je taj region već u EU, ili će biti u najskorije vreme?

miladin

pre 14 godina

A zasto se sa Rusima to dogovara? Kakve veze Rusi imaju sa osnivanjem i eventualno delovanjem tog regionalnog spasilackog centra, kad Srbija, na srecu, nije u ruskom regionu? Ali je, izgleda, na zalost, definitivno podisla ruskom uticaju. Kako ono bese slogan Borisa Tadica i DS za poslednje izbore: Za evropsku Srbiju ili za rusku Srbiju? Nesto vise nisam siguran... Ali jedno jesam siguran: oni koji se vezu za Rusiju od koje su se otkacile sve zemlje koje teze demokratiji i napretku, koji ovde uspostavljaju pokret nesvrstanih, sklapaju strateska partnerstva sa svim i svakim, nikad vise moj glas dobiti nece! A kad bude puklo ovo vekovno prijateljstvo majke Rusije i Srbijice, ima da se pusi! Zivi bili pa videli! Ovoliki izlivi prijateljstva i ljubavi nikad u Srbiji dugo nisu trajali, a ta ljubav uvek se zavrsavala na stetu Srbije i njenih gradjana.

Angry Bob

pre 14 godina

Kakve veze ima ludi Sojgu sa zemljotresima i poplavama u Srbiji?! Kamufliranjo zauzimanje strateskih polozaja na Balkanu... Rusi prave bazu. Nista drugo.

koli

pre 14 godina

Dole SPS, dole socijalizam! Koje jeo njegov lebac zna kako je bio gorak. Eksperimentisanje drzavom ko vlastitim feudalnim atarom, zar to jos ima? I od cega da nas brani i spasava ovaj ministar? Zona "straha i trepeta" se ne siri oko nas, ona je cesto producirana od nasih ministara. Cilj je opstanak na vlasti. To zna svaki djak.

Djoka

pre 14 godina

Spasilacki centar u zajednici sa Rusima - izvrsna ideja. U slucaju nekog zemljotresa, cunamija, pozara ili ko zna kakvog cuda - samo okrenes Ruju, i sve se resi kao od sale! Samo da li je Dacic uopste svestan da Rusi NECE da peku prste oko Kosova, koje je jos uvek pod direktnom kontrolom NATO pakta - a ne izgleda bas da ce se to stanje u dogledno vreme promeniti -, te da im je na primer Abhazija ipak malcice milija i draza od Srbije, sa ili bez Kosova. Pa ni Belorusija nema nikakvu vajdicu od Rusije, cemu li se nas domisljati Dacic samo nada, kakvu li to ujdurmu sprema?

dejan

pre 14 godina

Taman covek pomisli malo se sredio ovaj SPS, ali ne vredi... ruska ljubav zaborava nema. Samo da je rusko...
Zastrasujuce je u stvari to sto je SPS ideoloski najbliza DS-u.
Sve se vise uvidja da je gospodin Boris Tadic imao ulogu trojanskog konja na izborima.

Milan

pre 14 godina

Jel ovo znaci da ako su neke poplave i nepogode u Sibiru, onda se u Nisu sastaju ruski ministar za vanredne situacije i Dacic i ko tu sve treba da bude?
Ili recimo poplave u Jasi Tomic...zasedanje u Nisu?

goran

pre 14 godina

Mogao se Dacic potruditi i malo poblize nam objasniti sta je po toj "ideji" vanredna situacija? Je li samo elemenatrna nepogoda kao recimo zemljotres, poplava ? Jeli tu i terorizam (ko tj koji organ, onda odlucuje da se radi o terorizmu i mobilise bas taj centar)
Malo je cudno/neuobicajeno da ministar, a ne cela vlada nakon razmatranja (ako je uopste i razmatrala) baca ovo kao bombu kragujevku u narod. U normalnom svetu ovo sve razmotri vlada i onda to PRVO U TAJNOSTI ponudi drugoj vladi (Rusiji) koja to isto razmatra na svojoj sednici i onda se diplomatskim putem dogovore da obe vlade istovremeno izadju u javnost.
Kako nas mladi ministar inostranih poslova rece "U svetu se sve prvo dogovori iza zatvorenih vrata pa TEK KADA se sve "izgladi" tj nadju odgovori na sva moguca pitnja, izlazi se u javnost"

Amos

pre 14 godina

Pocelo je - Rusi su odlucili da je ovo njihova interesna zona i ovakvih vesti cemo se naslusati u narednih godinu dana. Krenuli su sa uzimanjem (a ne kupovinom) NISa, uskoro stizu banke, firme, oruzje.. i to sve na krilima SPSa ciji kadrovi osiguravaju ceo posao (najcesce neki feniksi jos iz Slobinog doba).
Sad, pitanje je da li dolaze zato sto ih mi zovemo pa racunamo da ce i EU/Ameri krenuti da nas zasipaju ponudama, kako bi drzali balans ili Rusi dolaze samo zato sto u Srbiji mogu zgodno da se ukline u inace potpuno NATO okruzenje.
Kako god bilo imamo samo dva scenarija - ili cemo prosperirati zbog toga ili cemo biti centar potencijalnih buducihg potkusurivanja i sukoba.

samo pitam

pre 14 godina

Cudna neka "ideja" !!
- Da li ideja za taj "centar" potice sa nase strane tj. od nase vlade i dali je ona ideju uopste razmatrala pre nego je ponudi drugom?
- ako ne, od koga onda ideja potice?
- sta uopste znaci termin "vanredna situacija"
- koji organ se sastaje i proglsava tu "situaciju" narocito ako se radi o vise razlicitih drzava?
- Ako se podrazumevaju i "vojne situacije" kako misle da ce Rusi slobodno dolaziti ako je Srbija sada skoro sa svake strane okruzna NATO-m
- Da li ce vlada ili Skupstina donositi ikakve odluke jer se radi o akciji vojnika ili policije druge drzave sto je protivustavno

Otvara se milion podpitanja

davor

pre 14 godina

Kako to sve nas ministar u sekundi lepo prelomi preko noge?? Pravi ministar, ali za komunizami totalirarizam. Recimo, S.Koreja ili Kuba. A misljenja i rasprave u vladi, stavovi drugih politickih stranaka koje su u toj vladi, javna rasprava, Skupstina ??
Kao da mu je nesto u rodu Milorad Dodik, koji se za sve pita u RS i vlada kao despot.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

KOSA MI SE DIGNE kad samo neko iz vlade pomene Rusiju ! Svaka nada da ce Srbija bar nekada postati "evropska zemlja", rasprsi se kao balon od sapunice ! Svi koji su mogli preskli su "pupcanu vrpcu" samo je Srbiji kao jedinoj drzavi u EVROPI ostao "pupak vezan" za Rusiju a sad jos i za Kinu ? Pitam se samo odakle to pravo srpskim politicarima da vecito tu "saku jada" tj. Srbiju i njen narod "zalazu" da bi Rusija sacuvala neki uticaj na Balkanu i "sprecila sirenje" NATO-a ! Sirenje NATO-a je OSLOBADJANJE za svaku "demokratksku drzavu" i cuvar "demokratskih vrednosti i slobode" od kojekakvih diktatorskih rezima gde su osnovna ljudska prava uglavnom ugrozena ! Sta tu NEODGOVARA Srbiji a odgovara svim susednim zemljama ? S'kakvim pravom politicari Srbije ostavljaju i "praunucicima" neresen problem "geografske pripadnosti" Srbije ? Zar niko u toj zemlji ne primeti da je sva "pamet" pobegla iz Srbije na "ZAPAD" sve zbog "RUSA" koji su vecito na CELU DRZAVE !

Milan

pre 14 godina

Jel ovo znaci da ako su neke poplave i nepogode u Sibiru, onda se u Nisu sastaju ruski ministar za vanredne situacije i Dacic i ko tu sve treba da bude?
Ili recimo poplave u Jasi Tomic...zasedanje u Nisu?

Angry Bob

pre 14 godina

Kakve veze ima ludi Sojgu sa zemljotresima i poplavama u Srbiji?! Kamufliranjo zauzimanje strateskih polozaja na Balkanu... Rusi prave bazu. Nista drugo.

goran

pre 14 godina

Mogao se Dacic potruditi i malo poblize nam objasniti sta je po toj "ideji" vanredna situacija? Je li samo elemenatrna nepogoda kao recimo zemljotres, poplava ? Jeli tu i terorizam (ko tj koji organ, onda odlucuje da se radi o terorizmu i mobilise bas taj centar)
Malo je cudno/neuobicajeno da ministar, a ne cela vlada nakon razmatranja (ako je uopste i razmatrala) baca ovo kao bombu kragujevku u narod. U normalnom svetu ovo sve razmotri vlada i onda to PRVO U TAJNOSTI ponudi drugoj vladi (Rusiji) koja to isto razmatra na svojoj sednici i onda se diplomatskim putem dogovore da obe vlade istovremeno izadju u javnost.
Kako nas mladi ministar inostranih poslova rece "U svetu se sve prvo dogovori iza zatvorenih vrata pa TEK KADA se sve "izgladi" tj nadju odgovori na sva moguca pitnja, izlazi se u javnost"

J O K E R

pre 14 godina

prvo i pre svega: cija je to ideja!? nase vlade, evrope, ili rusije...ili je mozda "genijalni" dacicev predlog?!ako je ideja potekla od nase vlade ili evrope, otkuda onda razgovaramo sa rusima!?? ali, ako je kojim slucajem daciceva - ili ruska...onda treba sve da nam je jasno!!! sve je isto samo njega nema!!! ima li budnih i pametnih u srbiji!? sad je vreme!!!

koli

pre 14 godina

Dole SPS, dole socijalizam! Koje jeo njegov lebac zna kako je bio gorak. Eksperimentisanje drzavom ko vlastitim feudalnim atarom, zar to jos ima? I od cega da nas brani i spasava ovaj ministar? Zona "straha i trepeta" se ne siri oko nas, ona je cesto producirana od nasih ministara. Cilj je opstanak na vlasti. To zna svaki djak.

Djoka

pre 14 godina

Spasilacki centar u zajednici sa Rusima - izvrsna ideja. U slucaju nekog zemljotresa, cunamija, pozara ili ko zna kakvog cuda - samo okrenes Ruju, i sve se resi kao od sale! Samo da li je Dacic uopste svestan da Rusi NECE da peku prste oko Kosova, koje je jos uvek pod direktnom kontrolom NATO pakta - a ne izgleda bas da ce se to stanje u dogledno vreme promeniti -, te da im je na primer Abhazija ipak malcice milija i draza od Srbije, sa ili bez Kosova. Pa ni Belorusija nema nikakvu vajdicu od Rusije, cemu li se nas domisljati Dacic samo nada, kakvu li to ujdurmu sprema?

Julius

pre 14 godina

Ministar MUP-a Srbije je juce u Nisu ijavio da ce sa ministrom za "vanredne situacije" Ruske federacije razgovarati o ideji da Nis bude "regionalni centar a delovanje u vanrednim situacijama u ovom delu Evrope"!
Sta se podrazumeva pod vanrednim situacijama "i drugo", moze se pretpostaviti, to jest ratovi. A, ko je Dacica ovlastio da u Nisu stvori vojnu bazu Ruske federacije, to je pitanje koju treba da postave nadlezni organi Srbije, ali bogme i medjunarodni faktori.
Da li Dacic sa ruskim pajdasima namerava da parira vojnim bazama NATO-a u bivsim sovjetskim republikama, pa da stvori rusku vojnu bazu u "Evropskoj Srbiji", to ce verovatno oceniti nadlezni.
Setimo se, da je ambasador Ruske federacije u Beogradu, Konuzin, krajem juna ove godine, u Beloj Crkvi,izjavio RTV Vojvodine "da su vojni odnosi dve drzave sve bolji, a da preko 70 posto grajdjana Srbije je protiv clanstva u NATO"!. Spojimo sadasnju izjavu Dacica sa izjavom Konuzina, pa dobijamo rezultat = vojni savez Srbija - Ruska federacija! Vojni savezi uvek se sklapaju u nameri vodjenja ratova. Da li to Dacic misli da vodi rat sa NATO savezom za oslobodjenje Kosova, ili hoce da potpalji treci svetski rat, i tako udje u istoriji, koju vise nema ko da cita?!

Pera

pre 14 godina

Ako sam dobro razumeo, Dačić temo nekim Rusima nudi otvaranje regionalnog centra za krize na našoj teritoriji, pri čemu je taj region već u EU, ili će biti u najskorije vreme?

ZvonimirTheKing

pre 14 godina

Ajde recimo taj regionalni centar. Koga on spasava i od cega? Kako misli centar dejstvovati u Subotici? I sta s time, za ime bozije, ima Ruska Federacija ??? Sve sam biser do bisera.

miladin

pre 14 godina

A zasto se sa Rusima to dogovara? Kakve veze Rusi imaju sa osnivanjem i eventualno delovanjem tog regionalnog spasilackog centra, kad Srbija, na srecu, nije u ruskom regionu? Ali je, izgleda, na zalost, definitivno podisla ruskom uticaju. Kako ono bese slogan Borisa Tadica i DS za poslednje izbore: Za evropsku Srbiju ili za rusku Srbiju? Nesto vise nisam siguran... Ali jedno jesam siguran: oni koji se vezu za Rusiju od koje su se otkacile sve zemlje koje teze demokratiji i napretku, koji ovde uspostavljaju pokret nesvrstanih, sklapaju strateska partnerstva sa svim i svakim, nikad vise moj glas dobiti nece! A kad bude puklo ovo vekovno prijateljstvo majke Rusije i Srbijice, ima da se pusi! Zivi bili pa videli! Ovoliki izlivi prijateljstva i ljubavi nikad u Srbiji dugo nisu trajali, a ta ljubav uvek se zavrsavala na stetu Srbije i njenih gradjana.

dejan

pre 14 godina

Taman covek pomisli malo se sredio ovaj SPS, ali ne vredi... ruska ljubav zaborava nema. Samo da je rusko...
Zastrasujuce je u stvari to sto je SPS ideoloski najbliza DS-u.
Sve se vise uvidja da je gospodin Boris Tadic imao ulogu trojanskog konja na izborima.

Amos

pre 14 godina

Pocelo je - Rusi su odlucili da je ovo njihova interesna zona i ovakvih vesti cemo se naslusati u narednih godinu dana. Krenuli su sa uzimanjem (a ne kupovinom) NISa, uskoro stizu banke, firme, oruzje.. i to sve na krilima SPSa ciji kadrovi osiguravaju ceo posao (najcesce neki feniksi jos iz Slobinog doba).
Sad, pitanje je da li dolaze zato sto ih mi zovemo pa racunamo da ce i EU/Ameri krenuti da nas zasipaju ponudama, kako bi drzali balans ili Rusi dolaze samo zato sto u Srbiji mogu zgodno da se ukline u inace potpuno NATO okruzenje.
Kako god bilo imamo samo dva scenarija - ili cemo prosperirati zbog toga ili cemo biti centar potencijalnih buducihg potkusurivanja i sukoba.

Mile

pre 14 godina

S obzirom da je ovaj region deo Evrope (tj, svuda oko nas su zemlje EU), a ne Ruske Federacije, zar nije trebalo da Dačić prvo sa EU razgovara o ovoj ideji, pa onda potom, zašto da ne, i sa Rusima?

Ostatak

pre 14 godina

Odlicna ideja!
Jedna od retkih stvari koja u Rusiji funkcionise bolje nego na zapadu je njihovo Ministarstvo za vanredne situacije. Spasioci, vatrogasci, hitna pomoc, ABHO jedinice, demineri, svi pod istim krovom i uvezbani u zajednickim akcijama. Imaju svoje avione, helikoptere, brodove i druga sredstva da mogu jako brzo i efikasno da regauju u slucaju velikih nesreca na bilo kom delu teritorije. Obucavaju se na sopstvenim velikim poligonima sa npr simuliranim zeleznickim i avionskim nesrecama, poplavama, rusevinama i sl. Balkanske zemlje su premale da bi mogle same da formiraju ovakve grupe, ali jedan zajednicki centar je zaista dobra ideja. Narocito obzirom da svake godine vidimo sumske pozare prevelike da se drzave same izbore sa njima. U Nisu postoji infrastruktura koja bi mogla da se koristi a sada zvrji skoro prazna - velike kasarne i aerodrom i koja bi bez vecih ulaganja mogla da se prilagodi za ovo.

Bane iz Tudjine

pre 14 godina

Opet nas Ivica vodi na istok. Kakve veze ima Rusija sa "vanrednim situacijama" u ovom delu Evrope. Sto mi njih pitamo gde da napravimo regionalni centar za ovo ili ono. Kao, njima treba Nis u slucaju nuklearne katastrofe negde oko Moskve. Cini mi se da Ivica hoce Ruse blizu Kosova, zlu ne trebalo (ako se zpali suma i sl.). Opet se Srbija stavlja u makaze izmedju Rusije i Zapada.

Milos

pre 14 godina

Prvo kupite vatrogasnoj brigadi nove kamione, a ne da voze one TAM-ove i FAP-ove krseveiz kojih iscuri pola vode dok stignu na mesto pozara.

Confused

pre 14 godina

Deluje prosto neverovatno da će Niš dobiti ''privilegiju'' da bude regionalni centar. Ali, zašto? Na ovim našim prostorima večito postoje i postojaće vanredne situacije. Hvala bogu, pa ozbiljnijih i učestalijih elementarnih nepogoda nije bilo. Što je i dobro - manje posla za regionalni centar.
Sa druge strane, baš se pitam zašto je baš jug izabran za ovaj resor?? Ili ne postoji mogućnost čitanja između redova.
A sa Rusima je bolje da se potpiše sporazum o prolasku gasovoda kroz Niš, bar ćemo imati neke koristi od toga.
Pečat svemu jeste - živela decentralizacija - ali možda ne na ovaj način..

zoran

pre 14 godina

Meni ovo mirise na vojnu bazu..??
Slika i prilka Bondstila sa Kosova...

Sta to drugo sa Rusima mozemo graditi u Nisu, koji je od pamtiveka bio raskrsnica raznim vojskama.
Kakav centar, Rusi da grade, protiv zemljotresa u Srbiji??
Dacicu, Dacicu...

Aca Znalac

pre 14 godina

Dačiću, prijatelju, kakav centar. Niš je bio centar intelektualne srpske celovitiosti. Niš je spao da bude bedni grad iz kojeg perspektiva srpske mladeži beži. Zbog čega, ministre Dačiću?

Nislija

pre 14 godina

Pa tako to biva... izmeste gasni centar a daju nam spasilacki. Ako se jos malo bunimo dobicemo i centar za zaprasivanje komaraca, da nam zamazu oci. Tuga

opravdan strah?

pre 14 godina

Nešto me je strah od takvog centra za vanredne situacije, jer kod nas nema ni katastrofalnih požara, ni strašnih zemljotresa da bi postojala potreba za tako nečim (pre bi tako nešto trebale da imaju Grčka zbog velikih požara ili opasno trusna područja širom sveta).
Samo da ne bude da se preko naših leđa (teritorije) svađaju i ucenjuju velike zemlje, tipa SAD i Rusije, jer ćemo u tom slučaju svi mi ovde biti kolateralna šteta.