Nedelja, 02.08.2009.

01:36

Preševska dolina kao region

Skupština albanskih odbornika, koju čine odbornici iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, zatražila formiranje posebnog regiona Preševske doline.

Izvor: FoNet

Preševska dolina kao region IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

uspavana dolina Srbija

pre 14 godina

U gradovima Bujanovac, Preševo i Medveđa, Albanci čine većinu samo u Preševu. Ipak, ako se gledaju opštine, Albanci su ubedljiva većina u Preševu i blaga u Bujanovcu (54,69%). U opštini Medveđa su Srbi ubedljiva većina (70,03%).
Da li bi neko od Albanaca ovde mogao da pojasni - na koji način oni drže da je Medveđa toliko bitna za njih, ako njih i nema u tolikom broju tamo? Kao odgovor prihvatam i da pravi finu geografsku celinu sa prve dve opštine, što mi jedino pada na pamet.

Presevljan - Albanac

pre 14 godina

... Jel moze neko molim vas da mi kaze u cemu je problem? Ili sto je to politicki strasno da su albanski odbornici trazili sa zadnje njihove sednice!!! Jesu usudili nasilje? Jesu? Jesu jasno rekli da su protiv nasilja i zastrasivanja? Jesu. Ja kao drzavljanin, albanske nacionalnosti, ove zemlje Srbije ne mogu da shvatim jednu stvar. Zasto kada Madjari ili Bosnjaci traze svoj geografski region, to je sasvim u redu , legitimno, politicki korektno i sasvim normalan instrument politicke borbe . Ali kada god mi albanci isticemo neku politicko ideju , ili imamo neki legitiman zahtev prema drzavi , onda nastaje haos, histerija, kampanje protiv albanske nacionalne zajednice koja broji oko 60.000 dusi. Da dobro ste citali 60.000 . Oni nisu trazili da taj region bude deo Kosova , Albanije, Makedonije ili neke druge zemlje, nego deo regionalizovane i decentralizovane moderne Srbije, drzave svi njenih gradjana, valjda. Molim vas prestanite sa takvim ponasanjem , posto vredjate sve nas koji smo za normalan zivot svi naroda u ovim prostorima, a najvise vredjate vasu politicku intelegenciju!!

j o k e r

pre 14 godina

e stvarno me interesuje sta ce predsednik, vlada, policija i vojska srbije da odgovore na ovu najnoviju albansku provokaciju sa juga srbije! da li ocekuju da se raspametimo, pa da "mali firer" (kao ministar policije i vice premijer vlade srbije !?) sps-a po vec vidjenom scenariju bivseg i pokojnog vodje posalje 60.000 policajaca da smiri teroriste, ili ce vojska da se spusti po sutanovicu, da obezbedi novo zariste albanskih separatista ili ce tadic kao vec po obicaju da odrzi jednu osecajnu i pametnu govoranciju o dobrosusedskim odnosima u srbiji i na balkanu i jos jednom da podseti da je srbija jedinstvena sa kosovom i metohijom u sebi sto je neraskidiva cinjenica kao i da je srbija najjaci faktor mira na balkanu!!! da li je nekome bar muka vec od ovih i ovakvih pametovanja! 30 godina se samo prica i bije boj za jedinstvo, a sa svih strana stize "pomoc" samo onih, koji zele da nas razbiju i dezorjentisu!!! d o k l e bre!???

zarko

pre 14 godina

NAJMANJE JE VAZNO kako ce se nesta zvati!!
(Ima ona stara koja kaze "zovi me i glinenim cupom, samo me nemoj razbiti")
Nas najveci problem je to sto ce ubrzo Srbi u tom kraju (ma kako ga mi zvali) postati manjina. Srbi ,trazeci posao, beze na sever ka Beogradu dok Albanci ostaju i njihov broj se stalno povecava.

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Jedni gradjani Srbije moraju shvatiti da nisu samo Srbi njeni gradjani, a drugi gradjani Srbije, koji nisu Srbi, moraju da shvate da su oni ipak njeni gradjani i da su u njoj dobrodosli. Politika treba da radi na ucvrscivanju ove "ideologije".

bezimena

pre 14 godina

"Preševska dolina" NE POSTOJI a regionalizacija po nacionalnom "ključu" je neprihvatljiva za bilo koje demokratsko društvu!

Ono što Srbija mora hitno da uradi to je decentralizacija, radi ravnomernog razvoja, i odredjivanje povećanja nataliteta kao PRVOG nacionalnog interesa. U suprotnom, Srbija će se svesti na Beograd, silom prirode i to vrlo brzo!

Ozbiljnost države bi podrazumevala da se prestane sa samoobmanjivanjem oko nepostojećeg "pitanja" KIM i usmeravanje energije i para na REALNE probleme, koji su možda još uvek rešivi!

Nc

pre 14 godina

Cinjenica je da vecini srba nije stalo do Srbije. U suprotnom bi jos pre nekoliko decenija posmenjivala nekoliko vlasti, sve dok se ne dodje do one koja je sposobna da nesto i uradi. Ljudi su jednostavno zadovoljni onima koji ispaljuju parole na zadatu temu ("niko ne sme da vas bije", "Kosovo je srce Srbije" itd.) i nije im bitno da li se nesto efektivno i postigne.

Sasa Sentic

pre 14 godina

Zasto prihvatamo njihov separatisticki naziv "presevska dolina" !? Opstine Presevo i Bujanovac su opstine koje se nalaze u Pcinjskom regionu, i to su jedini sluzbeni nazivi.

Zoran

pre 14 godina

Drage komsije Albanci,
Da li mozete sebi , a drugima ako hocete, da objasnite cemu sve ovo sto radite. Da li biste bolje ziveli ako bi drzavna granica Albanije bila negde kod Nisa? Ili mozda na Kosmaju, ili Dunavu? Da li biste imali vise hleba za svoju decu ako bi jednog dana Gdansk bio albanski lucki grad? Kolika teritorija vam je potrebna da biste ziveli mirno i zadovoljno?Imate maticnu drzavu Albaniju, evo dobiste i Kosovo,sta ce vam vise stvarno mi nije jasno.Da biste bolje ziveli nije vam potrebna teritorija.Pogledajte malo Lihtenstajn ili Luksemburg.Ili obrnuto , obratite paznju na Rusiju ili Brazil. Nije kolicina zaposednute teritorije garant visokog kvaliteta zivota. Uzmite se u pamet i skolujte vasu decu, radite vise , pa ce jednog dana doci i bolji zivot. Nije najvaznije cija ti zastava visi sa prozora, nego kako zivis pod tom zastavom.

Pantagruel

pre 14 godina

Propušten je pravi istorijski trenutak. U junu 1999, kada su naša vojska, policija i reka izbeglica krenuli da se povlače sa Kosova, trebalo ih je samu usmeriti u albanska sela na jugu Srbije i otvoriti puteve za njihove izbegličke kolone ka Prištini.
Kao i mnogo puta ranije, ni tada nismo razmišljali strategijski.
Cenu plaćamo danas i tek ćemo je plačati.

daча

pre 14 godina

Jedino rešenje je po svaku cenu forsirati naseljavanje nealbanskog stanovništva u toj regiji, jer čim Albanci budu činili 80% populacije ode i jug!

kraja

pre 14 godina

podrzavam ih u nameri da se takvi slucajevi procesuiraju u nekoj medjunarodnoj instituciji...posto albanci neobicno vole ameriku, predlazem gvantanamo ili abu-graib...oni su ugled celom svetu kako se covecno i u roku primenjuje pravda...

Agron

pre 14 godina

Trazenje vise prava demokratskim sredstvima nije nikakav zlocin. Ne znam jel me cudi sto su se neki raspojasali i pjene zbog trazenja vise prava. Jeli netko od vas bio u Presevu u zadnje vrijeme. Kakvo zadnje vrijeme! Zadnjih 30 godina. Ssustavno zapostavljivano i od komunistickog nam rezima i kasnije Milosevicevog rezima. Nije se nista promjenilo nabolje. Jedine investicije su bile od strane medjunarodnih NGO (NVO)

CityWatch

pre 14 godina

A zasto samo region? A da odmah sada Srbija dozvoli prikljucenje tog regiona Kosovu? Ovo sto se desava u Presevu, Bujanovcu i Medvedji je isto sto se pre mnogo godina desavalo na Kosovu i Metohiji. Rec je o cistom separatizmu. Nadam se da nece moci. Albanci su naviknuti da dobiju sve sto zele i zato nemaju nakvu zelju da se prikljuce drustu drzave u kojoj zive. Taman posla da ih neko hapsi zbog terorizma, droge i slicnih dela. Odmah zakukaju OSCE, EU, Stejt departmentu i NVO sektoru. Mislim, sta da objasnjavam. Sve znamo, sve smo videli.

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Zaista bi bilo neophodno oduzeti Dacicu mogucnost za preduzimanje u buducnosti ovakvih "spektakularnih" mera, akcija specijalne policije. One podsecaju na vec dozivljeno i vidjeno. Mozda se sve moglo resiti slanjem poziva osumnjicenima, ili slanjem dva tri obicna policajca na vrata. U procesuiranju ovih slučajeva mogli bi, u najmanju ruku biti ukljuceni neki faktori iz međunarodnog pravnog mehanizma. Takva bi sudska istina, dobivena na taj nacin, imala svoju validnost. Sigurnost i mir su neophodni i drzavi i njenim gradjanima, takodje i u Presevskoj dolini.

AleksandarM

pre 14 godina

Eksperiment koji je najavila ova vlast, a da bi udomila sve svoje stranacke poslusnike i njihove rodjake, kroz stvaranje brojnih regija, ce nam se obiti o glavu. Sve te regije su potencijalne nove banana drzavice na ovim prostorima. Ovaj zahtev to otvoreno pokazuje. Svojim amaterizmom u vodjenju drzave i u nacinu organizacije i primene jedne dobre evropske ekonomske kategorije razvoja regija, nasa administracija je pretvorila u cisto administrativno-cinovnicko-birokratizovanu kategoriju i u trojanskog konja po pitanju daljeg bujanja secesionizma.

kosta

pre 14 godina

Bez obzira na sve price, JEDINA PRAVA ISTINA JE da ce za nekih 15 godina Srbi u celom Juznom delu Srbije biti manjina,a dobro znamo sta to znaci kada dodje do izbora. Vreme radi za Albance.

shofer

pre 14 godina

Strašno...pitam se samo kako bi na ovako nešto reagovala svaka normalna i dostojanstvena država...zaista nemam više reči za ovu sprdnju i ponižavanje naše države,bruka i sramota...

Prota Mateja

pre 14 godina

Pod hitno staviti do znanja ovi albanskim odbornicima da ce svaki nastavak antidrzavne politike bito ostro i beskompromisno zaustavljen. Od regiona po etnickom kriterijumu nema nista.

kosta

pre 14 godina

Bez obzira na sve price, JEDINA PRAVA ISTINA JE da ce za nekih 15 godina Srbi u celom Juznom delu Srbije biti manjina,a dobro znamo sta to znaci kada dodje do izbora. Vreme radi za Albance.

shofer

pre 14 godina

Strašno...pitam se samo kako bi na ovako nešto reagovala svaka normalna i dostojanstvena država...zaista nemam više reči za ovu sprdnju i ponižavanje naše države,bruka i sramota...

Prota Mateja

pre 14 godina

Pod hitno staviti do znanja ovi albanskim odbornicima da ce svaki nastavak antidrzavne politike bito ostro i beskompromisno zaustavljen. Od regiona po etnickom kriterijumu nema nista.

Zoran

pre 14 godina

Drage komsije Albanci,
Da li mozete sebi , a drugima ako hocete, da objasnite cemu sve ovo sto radite. Da li biste bolje ziveli ako bi drzavna granica Albanije bila negde kod Nisa? Ili mozda na Kosmaju, ili Dunavu? Da li biste imali vise hleba za svoju decu ako bi jednog dana Gdansk bio albanski lucki grad? Kolika teritorija vam je potrebna da biste ziveli mirno i zadovoljno?Imate maticnu drzavu Albaniju, evo dobiste i Kosovo,sta ce vam vise stvarno mi nije jasno.Da biste bolje ziveli nije vam potrebna teritorija.Pogledajte malo Lihtenstajn ili Luksemburg.Ili obrnuto , obratite paznju na Rusiju ili Brazil. Nije kolicina zaposednute teritorije garant visokog kvaliteta zivota. Uzmite se u pamet i skolujte vasu decu, radite vise , pa ce jednog dana doci i bolji zivot. Nije najvaznije cija ti zastava visi sa prozora, nego kako zivis pod tom zastavom.

Pantagruel

pre 14 godina

Propušten je pravi istorijski trenutak. U junu 1999, kada su naša vojska, policija i reka izbeglica krenuli da se povlače sa Kosova, trebalo ih je samu usmeriti u albanska sela na jugu Srbije i otvoriti puteve za njihove izbegličke kolone ka Prištini.
Kao i mnogo puta ranije, ni tada nismo razmišljali strategijski.
Cenu plaćamo danas i tek ćemo je plačati.

CityWatch

pre 14 godina

A zasto samo region? A da odmah sada Srbija dozvoli prikljucenje tog regiona Kosovu? Ovo sto se desava u Presevu, Bujanovcu i Medvedji je isto sto se pre mnogo godina desavalo na Kosovu i Metohiji. Rec je o cistom separatizmu. Nadam se da nece moci. Albanci su naviknuti da dobiju sve sto zele i zato nemaju nakvu zelju da se prikljuce drustu drzave u kojoj zive. Taman posla da ih neko hapsi zbog terorizma, droge i slicnih dela. Odmah zakukaju OSCE, EU, Stejt departmentu i NVO sektoru. Mislim, sta da objasnjavam. Sve znamo, sve smo videli.

daча

pre 14 godina

Jedino rešenje je po svaku cenu forsirati naseljavanje nealbanskog stanovništva u toj regiji, jer čim Albanci budu činili 80% populacije ode i jug!

Sasa Sentic

pre 14 godina

Zasto prihvatamo njihov separatisticki naziv "presevska dolina" !? Opstine Presevo i Bujanovac su opstine koje se nalaze u Pcinjskom regionu, i to su jedini sluzbeni nazivi.

AleksandarM

pre 14 godina

Eksperiment koji je najavila ova vlast, a da bi udomila sve svoje stranacke poslusnike i njihove rodjake, kroz stvaranje brojnih regija, ce nam se obiti o glavu. Sve te regije su potencijalne nove banana drzavice na ovim prostorima. Ovaj zahtev to otvoreno pokazuje. Svojim amaterizmom u vodjenju drzave i u nacinu organizacije i primene jedne dobre evropske ekonomske kategorije razvoja regija, nasa administracija je pretvorila u cisto administrativno-cinovnicko-birokratizovanu kategoriju i u trojanskog konja po pitanju daljeg bujanja secesionizma.

kraja

pre 14 godina

podrzavam ih u nameri da se takvi slucajevi procesuiraju u nekoj medjunarodnoj instituciji...posto albanci neobicno vole ameriku, predlazem gvantanamo ili abu-graib...oni su ugled celom svetu kako se covecno i u roku primenjuje pravda...

Agron

pre 14 godina

Trazenje vise prava demokratskim sredstvima nije nikakav zlocin. Ne znam jel me cudi sto su se neki raspojasali i pjene zbog trazenja vise prava. Jeli netko od vas bio u Presevu u zadnje vrijeme. Kakvo zadnje vrijeme! Zadnjih 30 godina. Ssustavno zapostavljivano i od komunistickog nam rezima i kasnije Milosevicevog rezima. Nije se nista promjenilo nabolje. Jedine investicije su bile od strane medjunarodnih NGO (NVO)

Nc

pre 14 godina

Cinjenica je da vecini srba nije stalo do Srbije. U suprotnom bi jos pre nekoliko decenija posmenjivala nekoliko vlasti, sve dok se ne dodje do one koja je sposobna da nesto i uradi. Ljudi su jednostavno zadovoljni onima koji ispaljuju parole na zadatu temu ("niko ne sme da vas bije", "Kosovo je srce Srbije" itd.) i nije im bitno da li se nesto efektivno i postigne.

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Jedni gradjani Srbije moraju shvatiti da nisu samo Srbi njeni gradjani, a drugi gradjani Srbije, koji nisu Srbi, moraju da shvate da su oni ipak njeni gradjani i da su u njoj dobrodosli. Politika treba da radi na ucvrscivanju ove "ideologije".

zarko

pre 14 godina

NAJMANJE JE VAZNO kako ce se nesta zvati!!
(Ima ona stara koja kaze "zovi me i glinenim cupom, samo me nemoj razbiti")
Nas najveci problem je to sto ce ubrzo Srbi u tom kraju (ma kako ga mi zvali) postati manjina. Srbi ,trazeci posao, beze na sever ka Beogradu dok Albanci ostaju i njihov broj se stalno povecava.

Presevljan - Albanac

pre 14 godina

... Jel moze neko molim vas da mi kaze u cemu je problem? Ili sto je to politicki strasno da su albanski odbornici trazili sa zadnje njihove sednice!!! Jesu usudili nasilje? Jesu? Jesu jasno rekli da su protiv nasilja i zastrasivanja? Jesu. Ja kao drzavljanin, albanske nacionalnosti, ove zemlje Srbije ne mogu da shvatim jednu stvar. Zasto kada Madjari ili Bosnjaci traze svoj geografski region, to je sasvim u redu , legitimno, politicki korektno i sasvim normalan instrument politicke borbe . Ali kada god mi albanci isticemo neku politicko ideju , ili imamo neki legitiman zahtev prema drzavi , onda nastaje haos, histerija, kampanje protiv albanske nacionalne zajednice koja broji oko 60.000 dusi. Da dobro ste citali 60.000 . Oni nisu trazili da taj region bude deo Kosova , Albanije, Makedonije ili neke druge zemlje, nego deo regionalizovane i decentralizovane moderne Srbije, drzave svi njenih gradjana, valjda. Molim vas prestanite sa takvim ponasanjem , posto vredjate sve nas koji smo za normalan zivot svi naroda u ovim prostorima, a najvise vredjate vasu politicku intelegenciju!!

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Zaista bi bilo neophodno oduzeti Dacicu mogucnost za preduzimanje u buducnosti ovakvih "spektakularnih" mera, akcija specijalne policije. One podsecaju na vec dozivljeno i vidjeno. Mozda se sve moglo resiti slanjem poziva osumnjicenima, ili slanjem dva tri obicna policajca na vrata. U procesuiranju ovih slučajeva mogli bi, u najmanju ruku biti ukljuceni neki faktori iz međunarodnog pravnog mehanizma. Takva bi sudska istina, dobivena na taj nacin, imala svoju validnost. Sigurnost i mir su neophodni i drzavi i njenim gradjanima, takodje i u Presevskoj dolini.

bezimena

pre 14 godina

"Preševska dolina" NE POSTOJI a regionalizacija po nacionalnom "ključu" je neprihvatljiva za bilo koje demokratsko društvu!

Ono što Srbija mora hitno da uradi to je decentralizacija, radi ravnomernog razvoja, i odredjivanje povećanja nataliteta kao PRVOG nacionalnog interesa. U suprotnom, Srbija će se svesti na Beograd, silom prirode i to vrlo brzo!

Ozbiljnost države bi podrazumevala da se prestane sa samoobmanjivanjem oko nepostojećeg "pitanja" KIM i usmeravanje energije i para na REALNE probleme, koji su možda još uvek rešivi!

j o k e r

pre 14 godina

e stvarno me interesuje sta ce predsednik, vlada, policija i vojska srbije da odgovore na ovu najnoviju albansku provokaciju sa juga srbije! da li ocekuju da se raspametimo, pa da "mali firer" (kao ministar policije i vice premijer vlade srbije !?) sps-a po vec vidjenom scenariju bivseg i pokojnog vodje posalje 60.000 policajaca da smiri teroriste, ili ce vojska da se spusti po sutanovicu, da obezbedi novo zariste albanskih separatista ili ce tadic kao vec po obicaju da odrzi jednu osecajnu i pametnu govoranciju o dobrosusedskim odnosima u srbiji i na balkanu i jos jednom da podseti da je srbija jedinstvena sa kosovom i metohijom u sebi sto je neraskidiva cinjenica kao i da je srbija najjaci faktor mira na balkanu!!! da li je nekome bar muka vec od ovih i ovakvih pametovanja! 30 godina se samo prica i bije boj za jedinstvo, a sa svih strana stize "pomoc" samo onih, koji zele da nas razbiju i dezorjentisu!!! d o k l e bre!???

uspavana dolina Srbija

pre 14 godina

U gradovima Bujanovac, Preševo i Medveđa, Albanci čine većinu samo u Preševu. Ipak, ako se gledaju opštine, Albanci su ubedljiva većina u Preševu i blaga u Bujanovcu (54,69%). U opštini Medveđa su Srbi ubedljiva većina (70,03%).
Da li bi neko od Albanaca ovde mogao da pojasni - na koji način oni drže da je Medveđa toliko bitna za njih, ako njih i nema u tolikom broju tamo? Kao odgovor prihvatam i da pravi finu geografsku celinu sa prve dve opštine, što mi jedino pada na pamet.

Agron

pre 14 godina

Trazenje vise prava demokratskim sredstvima nije nikakav zlocin. Ne znam jel me cudi sto su se neki raspojasali i pjene zbog trazenja vise prava. Jeli netko od vas bio u Presevu u zadnje vrijeme. Kakvo zadnje vrijeme! Zadnjih 30 godina. Ssustavno zapostavljivano i od komunistickog nam rezima i kasnije Milosevicevog rezima. Nije se nista promjenilo nabolje. Jedine investicije su bile od strane medjunarodnih NGO (NVO)

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Zaista bi bilo neophodno oduzeti Dacicu mogucnost za preduzimanje u buducnosti ovakvih "spektakularnih" mera, akcija specijalne policije. One podsecaju na vec dozivljeno i vidjeno. Mozda se sve moglo resiti slanjem poziva osumnjicenima, ili slanjem dva tri obicna policajca na vrata. U procesuiranju ovih slučajeva mogli bi, u najmanju ruku biti ukljuceni neki faktori iz međunarodnog pravnog mehanizma. Takva bi sudska istina, dobivena na taj nacin, imala svoju validnost. Sigurnost i mir su neophodni i drzavi i njenim gradjanima, takodje i u Presevskoj dolini.

Prota Mateja

pre 14 godina

Pod hitno staviti do znanja ovi albanskim odbornicima da ce svaki nastavak antidrzavne politike bito ostro i beskompromisno zaustavljen. Od regiona po etnickom kriterijumu nema nista.

shofer

pre 14 godina

Strašno...pitam se samo kako bi na ovako nešto reagovala svaka normalna i dostojanstvena država...zaista nemam više reči za ovu sprdnju i ponižavanje naše države,bruka i sramota...

Pantagruel

pre 14 godina

Propušten je pravi istorijski trenutak. U junu 1999, kada su naša vojska, policija i reka izbeglica krenuli da se povlače sa Kosova, trebalo ih je samu usmeriti u albanska sela na jugu Srbije i otvoriti puteve za njihove izbegličke kolone ka Prištini.
Kao i mnogo puta ranije, ni tada nismo razmišljali strategijski.
Cenu plaćamo danas i tek ćemo je plačati.

kosta

pre 14 godina

Bez obzira na sve price, JEDINA PRAVA ISTINA JE da ce za nekih 15 godina Srbi u celom Juznom delu Srbije biti manjina,a dobro znamo sta to znaci kada dodje do izbora. Vreme radi za Albance.

Sasa Sentic

pre 14 godina

Zasto prihvatamo njihov separatisticki naziv "presevska dolina" !? Opstine Presevo i Bujanovac su opstine koje se nalaze u Pcinjskom regionu, i to su jedini sluzbeni nazivi.

Zoran

pre 14 godina

Drage komsije Albanci,
Da li mozete sebi , a drugima ako hocete, da objasnite cemu sve ovo sto radite. Da li biste bolje ziveli ako bi drzavna granica Albanije bila negde kod Nisa? Ili mozda na Kosmaju, ili Dunavu? Da li biste imali vise hleba za svoju decu ako bi jednog dana Gdansk bio albanski lucki grad? Kolika teritorija vam je potrebna da biste ziveli mirno i zadovoljno?Imate maticnu drzavu Albaniju, evo dobiste i Kosovo,sta ce vam vise stvarno mi nije jasno.Da biste bolje ziveli nije vam potrebna teritorija.Pogledajte malo Lihtenstajn ili Luksemburg.Ili obrnuto , obratite paznju na Rusiju ili Brazil. Nije kolicina zaposednute teritorije garant visokog kvaliteta zivota. Uzmite se u pamet i skolujte vasu decu, radite vise , pa ce jednog dana doci i bolji zivot. Nije najvaznije cija ti zastava visi sa prozora, nego kako zivis pod tom zastavom.

Presevljan - Albanac

pre 14 godina

... Jel moze neko molim vas da mi kaze u cemu je problem? Ili sto je to politicki strasno da su albanski odbornici trazili sa zadnje njihove sednice!!! Jesu usudili nasilje? Jesu? Jesu jasno rekli da su protiv nasilja i zastrasivanja? Jesu. Ja kao drzavljanin, albanske nacionalnosti, ove zemlje Srbije ne mogu da shvatim jednu stvar. Zasto kada Madjari ili Bosnjaci traze svoj geografski region, to je sasvim u redu , legitimno, politicki korektno i sasvim normalan instrument politicke borbe . Ali kada god mi albanci isticemo neku politicko ideju , ili imamo neki legitiman zahtev prema drzavi , onda nastaje haos, histerija, kampanje protiv albanske nacionalne zajednice koja broji oko 60.000 dusi. Da dobro ste citali 60.000 . Oni nisu trazili da taj region bude deo Kosova , Albanije, Makedonije ili neke druge zemlje, nego deo regionalizovane i decentralizovane moderne Srbije, drzave svi njenih gradjana, valjda. Molim vas prestanite sa takvim ponasanjem , posto vredjate sve nas koji smo za normalan zivot svi naroda u ovim prostorima, a najvise vredjate vasu politicku intelegenciju!!

CityWatch

pre 14 godina

A zasto samo region? A da odmah sada Srbija dozvoli prikljucenje tog regiona Kosovu? Ovo sto se desava u Presevu, Bujanovcu i Medvedji je isto sto se pre mnogo godina desavalo na Kosovu i Metohiji. Rec je o cistom separatizmu. Nadam se da nece moci. Albanci su naviknuti da dobiju sve sto zele i zato nemaju nakvu zelju da se prikljuce drustu drzave u kojoj zive. Taman posla da ih neko hapsi zbog terorizma, droge i slicnih dela. Odmah zakukaju OSCE, EU, Stejt departmentu i NVO sektoru. Mislim, sta da objasnjavam. Sve znamo, sve smo videli.

daча

pre 14 godina

Jedino rešenje je po svaku cenu forsirati naseljavanje nealbanskog stanovništva u toj regiji, jer čim Albanci budu činili 80% populacije ode i jug!

AleksandarM

pre 14 godina

Eksperiment koji je najavila ova vlast, a da bi udomila sve svoje stranacke poslusnike i njihove rodjake, kroz stvaranje brojnih regija, ce nam se obiti o glavu. Sve te regije su potencijalne nove banana drzavice na ovim prostorima. Ovaj zahtev to otvoreno pokazuje. Svojim amaterizmom u vodjenju drzave i u nacinu organizacije i primene jedne dobre evropske ekonomske kategorije razvoja regija, nasa administracija je pretvorila u cisto administrativno-cinovnicko-birokratizovanu kategoriju i u trojanskog konja po pitanju daljeg bujanja secesionizma.

kraja

pre 14 godina

podrzavam ih u nameri da se takvi slucajevi procesuiraju u nekoj medjunarodnoj instituciji...posto albanci neobicno vole ameriku, predlazem gvantanamo ili abu-graib...oni su ugled celom svetu kako se covecno i u roku primenjuje pravda...

Nc

pre 14 godina

Cinjenica je da vecini srba nije stalo do Srbije. U suprotnom bi jos pre nekoliko decenija posmenjivala nekoliko vlasti, sve dok se ne dodje do one koja je sposobna da nesto i uradi. Ljudi su jednostavno zadovoljni onima koji ispaljuju parole na zadatu temu ("niko ne sme da vas bije", "Kosovo je srce Srbije" itd.) i nije im bitno da li se nesto efektivno i postigne.

bezimena

pre 14 godina

"Preševska dolina" NE POSTOJI a regionalizacija po nacionalnom "ključu" je neprihvatljiva za bilo koje demokratsko društvu!

Ono što Srbija mora hitno da uradi to je decentralizacija, radi ravnomernog razvoja, i odredjivanje povećanja nataliteta kao PRVOG nacionalnog interesa. U suprotnom, Srbija će se svesti na Beograd, silom prirode i to vrlo brzo!

Ozbiljnost države bi podrazumevala da se prestane sa samoobmanjivanjem oko nepostojećeg "pitanja" KIM i usmeravanje energije i para na REALNE probleme, koji su možda još uvek rešivi!

S(N)enad, Skopje

pre 14 godina

Jedni gradjani Srbije moraju shvatiti da nisu samo Srbi njeni gradjani, a drugi gradjani Srbije, koji nisu Srbi, moraju da shvate da su oni ipak njeni gradjani i da su u njoj dobrodosli. Politika treba da radi na ucvrscivanju ove "ideologije".

j o k e r

pre 14 godina

e stvarno me interesuje sta ce predsednik, vlada, policija i vojska srbije da odgovore na ovu najnoviju albansku provokaciju sa juga srbije! da li ocekuju da se raspametimo, pa da "mali firer" (kao ministar policije i vice premijer vlade srbije !?) sps-a po vec vidjenom scenariju bivseg i pokojnog vodje posalje 60.000 policajaca da smiri teroriste, ili ce vojska da se spusti po sutanovicu, da obezbedi novo zariste albanskih separatista ili ce tadic kao vec po obicaju da odrzi jednu osecajnu i pametnu govoranciju o dobrosusedskim odnosima u srbiji i na balkanu i jos jednom da podseti da je srbija jedinstvena sa kosovom i metohijom u sebi sto je neraskidiva cinjenica kao i da je srbija najjaci faktor mira na balkanu!!! da li je nekome bar muka vec od ovih i ovakvih pametovanja! 30 godina se samo prica i bije boj za jedinstvo, a sa svih strana stize "pomoc" samo onih, koji zele da nas razbiju i dezorjentisu!!! d o k l e bre!???

zarko

pre 14 godina

NAJMANJE JE VAZNO kako ce se nesta zvati!!
(Ima ona stara koja kaze "zovi me i glinenim cupom, samo me nemoj razbiti")
Nas najveci problem je to sto ce ubrzo Srbi u tom kraju (ma kako ga mi zvali) postati manjina. Srbi ,trazeci posao, beze na sever ka Beogradu dok Albanci ostaju i njihov broj se stalno povecava.

uspavana dolina Srbija

pre 14 godina

U gradovima Bujanovac, Preševo i Medveđa, Albanci čine većinu samo u Preševu. Ipak, ako se gledaju opštine, Albanci su ubedljiva većina u Preševu i blaga u Bujanovcu (54,69%). U opštini Medveđa su Srbi ubedljiva većina (70,03%).
Da li bi neko od Albanaca ovde mogao da pojasni - na koji način oni drže da je Medveđa toliko bitna za njih, ako njih i nema u tolikom broju tamo? Kao odgovor prihvatam i da pravi finu geografsku celinu sa prve dve opštine, što mi jedino pada na pamet.