Utorak, 28.07.2009.

01:14

Nepoželjne jeftine avio-kompanije

Strane niskotarifne avio-kompanije na tržištu Srbije su očigledno nepoželjne, jer država štiti Jat ervejz, piše "Blic".

Izvor: Blic

Nepoželjne jeftine avio-kompanije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Marko (Stockholm)

pre 14 godina

Rece neko da sa JAT-om za pare dobijes poverenje i stizes sigurno na vreme. Nije nego! Leteo sam i tim JAT-om i nesto se bas i nije stizalo na vreme. A poverenje moje nisu zasluzili. Poslednji put kad sam leteo sa njima umesto normalnog aviona poslali su neki krsh na kome je pisalo MonteAir (ili tome slicno, ne secam se tacno) a u kabini sve natpisi na portugalskom (brazilska verzija)...Znaci ili su ga posudili od nekoga ko je isti kupio polovan od Brazila (mozes misliti) ili su ga sami kupili polovnog pa nisu stigli da ga prefarbaju.

Jelo - ako je to nekom uopste bitno na relacijama od 2-3 sata - meni nije bitno jer ko kaze da bas svakih sat vremena moram da jedem? A i bolje se jede u restoranu na aerodromu nego u bilo kom avionu. Kad smo kod jela tek se tu JAT sa svojim suvim sendvicima nije bas nesto proslavio...Jedino je pice bilo OK.

Da se vratimo "stizanju na vreme". Kasnio je meni JAT i to dobro...Kasnio mi je i Air Chance (kako Francuzi ironicno nazivaju Air France)...kasnio mi je i SAS! Stoga nije ni cudo sto mi je i Wizz Air par puta kasnio na relaciji Stockholm-Budimpesta. Leteo sam, i letim veoma cesto i Ryan Air-om. Jeste da su naporni sa bucnim reklamama i prodajom tricarija u avionu, ali se jos nije desilo da su mi kasnili.

Sto se tice povezivanja letova...jasno pise i na Ryan-ovom i na Wizz-ovom websajtu da kompanije voze "point-to-point" i da ne treba nikada povezivati letove sa manje od 3 sata razlike izmedju predvidjenog sletanja i poletanja. Kome tu sta nije jasno?

Samo za primer leteo sam nedavno od Stockholma do Alicante-a za 25o Eura povratna karta...Mogu samo sebe da krivim za tako (relativno) visoku cenu jer sam kartu kupio samo 5 dana pre polaska. U istom trenutku mi je SAS trazio 365 eura samo u jednom pravcu...znaci oko 700 povratna.
Naravno nisam uvek neorganizovan pa sam imao prilika da letim od Stockholma do Pariza i nazad za celih 19 eura...gde su tih 18 Eura bile takse a karte su bile po pedeset eurocenti. Pa kad "toliko" platim onda i mogu da se vozim malo duze do aerodroma..a od ustedjenog novca itekako mogu sebi da priustim luksuzan obrok u nekom luksuznom restoranu.
Znaci ko nije felksibilan (svojom voljom ili zato sto to nalazu prilike) lepo plati pa se vozi sa glavnog aerodroma i jede u avionu...Ko je fleksibilan plati mnogo manje. Bitno je da mogucnost izbora postoji.

Alcale

pre 14 godina

Znaci nasa stampa kada nema sta da radi izmislja zavere i onda se cudimo zasto narod stalno vidi neku zaveru.
Licno sam (sluzbeno) putovao u roku od 3 godine sa mnogo razlicitih kompanija. Ukupno preko 30 letova. Niko normalan u svetu ne uporedjuje te dve vrste kompanija. Jednostavno razlike su ogromne.Evo da navedem neke:
1.Low cost kompanije prodaju karte iskljucivo preko interneta, sto mnoooogo ljudi ne voli jer zele da kada daju pare odmah dobiju 'pravu' kartu.
2. Veci prljag se obavezno papreno naplacuje, sto kod JAT ili npr. Britisha nikad nije slucaj, postoji jako lepa tolerancija.
3. NIKAD ne mozes da budes siguran u vreme dolaska na odrediste. Jednostavno vreme na jefinim letovima je klizna stvar kao nasa zeleznica.
4.Otkazivanje letova je kao dobar dan, a da pritom necete dobiti neku nadoknadu ili ne daj boze placeni smestaj, sto da ovim drugim kompanijama nikad nije slucaj.
5.Kada JEDNOM poletite znajte da necete sleteti na glavni aerodrom vec na neke koji se nalaze dalje od grada.
6. Nikada nesmes da povezes letove jer ti niko nece nadoknaditi kartu koju si kupio za drugi let. Ima da ti se smeju u lice. To sa JATom nije slucaj.
7. Voleo bi da se uvede takav vid transposrta jedino mozda zbog mladih kojima nista nije bitno, mada ce i oni da shvate koliko su ove stvari bitne kada bi recimo planirali da stignu na dan koncerta u neki grad.
8. JAT se ne boji takve konkurencije jer npr. Snowflake je imao letove za BG koje je ukinuo iako su im cene bile nize i to poprilicno ali dzaba kada svi nasi a i stranci koji putuju sluzbeno idu JATom.
Jednostavno za pare koje dajes dobijes poverenje da stizes na cilj a ako se desi nesto nepredvidjeno imas nadokmadu.
Za zezanje i adrenalin low cost je super za ljude koji zele da stignu na vreme i koji ne zele da ih boli glava od gluposti sa kojima te smaraju na low cost... jednostavno receno zaboravi.
Znaci JAT nema nista protiv u to sam siguran ali moze biti da je problem aerodrom Nikola Tesla koji nece da spusti cene usluga (stavka na kojoj zaradjuju takve komapnije).
Koliko para toliko muzike.

Neša

pre 14 godina

Može jeftino da se leti, provereno! Pogledajte pa će vam sve biti jasno

http://www.serbiatravelers.org/index.php/iskustvenik/1961-jeftini-letovi

Od prvog januara sledeće godine kome će još trebati JAT?!

Letac

pre 14 godina

E sad, metimo prst na celo i zapitajmo se zasto Ferihegy 2 (aerodrom u Budimpesti) ima godisnje blizu 9 miliona putnika a Nikola Tesla svega 2,5. Dva grada, oba sa po 2 miliona stanovnika. Al dobro... Budimpesta je Budimpesta, a i Wizz Air je madarska kompanija. Pozdrav.

Hisuo Brit

pre 14 godina

svratih na sajt Aerlingusa koja koliko znam, i nije low cost kompanija, te slučajno odabrah let od Minhena do Londona za kraj avgusta npr 27/08 a povratak 05/09

Ima tu raznih cena, a upravo u opsegu od 0 do 10 evra ih je najvise.
I naravno, niko normalan ne tvrdi da su te cene stalno na raspolaganju i baš u potrebnim terminima. I naravo da su cene bez poreza i aerodromskih taksi. I naravno da u avionu nema jela/pića. I naravno da će, ako neko sutra pozeli da leti na toj relaciji morati da plati 200-300€.
Naravno...
Ali to smo valjda davno već naučili.

Jututunski turizam

pre 14 godina

U Srbiji nije pozeljno nista sto koristi njenim gradjanima, osobito ako im to omogucava da brze i lakse komuniciraju sa normalnim i civilizovanim svetom! Kad se vrate sa tih jeftinih putovanja, nece im se dopasti ono sto su od Srbije ucinili oni koji sprecavaju konkurenciju i normalan zivot u ovoj jadnoj zemlji.

Letac

pre 14 godina

Ovim pametnjakovicima koji tvrde da ne postoje karte za 5-10 eura bih toplo preporucio da posete sajtove 'low-cost' avioprevoznika... Srbija je puna ovih "sveznalica" i upravo zbog njih smo tu gde jesmo.

nataly_lux

pre 14 godina

...Nije tacno da nema leta ispod 100 evra....Beograd -Keln sa German Wings-om(mislim da je to jedina low-cost company)kod nas...uz sve takse kartu sam placala 85 evra..ali bilo je termina sa povoljnijim cenamaa koji meni nisu odgovarali.Znaci,nekad ce cena karte biti jako mala,a nekad visoka(kao i u u ostalim prosecnim avio kompanijama)..zavisi od datuma,dnevnog rasporeda itd...itd.Sto se opet ostavlja na volju putnicima da samo odluce sta je za njih povoljnije.)Aerodromi su mali,ali ne udaljeni po 1000 km od destinacije gde idete.Npr aerodrom German-Wings je oko 30km udaljen od Kelna i od Bona.Uglavnom sa svih aerodroma imate dobar prevoz...voz,autobus sa povoljnim cenama karata. A sto se smestaja tice,apsolutna je neistina da su avioni manje komforni. U cenu karte se ne uracunava pice i klopa(ali mozete kupiti u avionu za nekih 5-6 evra). Putovala sam sa JATOM, Al-Italia (najneljubaznije osoblje, nije ni cudo da su se ugasili). Ceskim prevoznicima (jedni od boljih prevoznika (osoblje ljubazno,klopa dobra (ako je to bitno nekom)), Luft-hansom, Austrian arrow (ubedljivo najlosiji avioni) itd,itd. Treba ostaviti ljudima izbor ..za svoje novce da idu s kojim hoce prevoznikom. Mislim da je u Zg Rayan air..nemam pojma. .Oni putuju i za Zadar, Split.. tako da turisti sa 150 evra imaju povratnu kartu od Hana gde im je aerodrom. Mislim ,sta reci?!

srebrni letac

pre 14 godina

...JAT svoje avione odrzava kvalitetno!? Tako sto "kanibalizuje" tj. skida delove sa jednog i montira ih na jos upotrebljive krseve? To je taj kvalitet!? Kada bi ste nesto znali o niskotarifnim kompanijama znali bi ste da su po broju udesa na samom zacelju u svetu. Najstariji od njih americki Southwest Airlines nikada nije ni imao ljudskih zrtava na svojim letovima. JAT je za vreme poslednjeg velikog "uspona" sedamdesetih godina, kada je masovno zaposljavao "zasluzne" vojne pilote imao vise teskih nesreca.

Realista

pre 14 godina

Ni ove godine kao ni prosle necu koristit usluge JAT nego WIZZ Air-a ,kartu za Palma de Mallorcu sam iz Budimpeste platio 124eura povratnu( da dobro ste procitali) povratnu sa svim taksama,dok ta ista iz Beograda kosta slagacu vas ali mislim da je 475eura naravno charter...na to ako se uzme u obzir da posle drugog putovanja sa istom avio kompanijom dobijate i neke popuste od 5-30%...sta reci nego da nisko budzetne avio kompanije mogu doneti samo dobro svima nama koji zelimo putovati i videti...pogotovo u letnjoj sezoni....

Lone Ranger

pre 14 godina

Ovo što se sada dešava sa stranim low-cost avio-kompanijama je čista diskrimancija nas gradjana(namerno kažem gradjana,a ne potrošača). Slično kao i sa haškim optuženicima, zbog jednog samoživog (JAT) trpi ceo narod.

qwerty

pre 14 godina

Bojkotujte JAT i aerodrom u Beogradu dok se stvari ne srede. Imate blizu Budimpestu, Temisvar, Osijek, Zagreb, Bratislavu... Ustedecete hiljade eura. Govorim iz iskustva.

Makoto Nagano

pre 14 godina

Ko sveta nije video i može da se loži da su avio karte 5 ili 20 evra. To je jeftin trik tzv low-cost kompanija, koje nešto jeftiniju avio-kartu tzv airfare omogućavaju nikakvom uslugom i neredovnim i nekvalitetnim održavanjem aviona. To vam je kao za automobil, možete kod ovlašćenog servisera, možete kod lokalnog majstora za sve tipove vozila, pa šta volite. Ono što ne može da se ne plati su aerodromske takse, i one su nešto niže 100 km od odredišta, u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, pa ko voli nek putuje tako. Samo kad se saberu svi troškovi ispadne skuplja dara nego mera. I nema šanse da let do bilo kog evropskog grada izađe manje od 150-200 eur. Dajte ljudi ne ložite se na tu praznu priču o low-cost kompanijama. Besplatan ručak ne postoji.

Aleksandar

pre 14 godina

Redovno koristim WizzAir iz Budimpeste i Temisvara i za vrlo jeftine novce obilazim Evropu a koliko znam iz tih gradova lete i nacionalne avio kompanije i niko se ne zali. Ne bih ni da pominjem koliko niskobudzetnih avio kompanija leti u zapadnoj Evropi i sve to pored nacionalnih avio prevoznika i ostalih niskobudzetnih kompanije.
Valjda je to ta konkurencija
:)

Londonac

pre 14 godina

Nece me JAT videti dokle god Swiss leti za Beograd svaki dan iz Ciriha, preko kojeg postoji odlicna veza za bilo koju destinaciju koja vam na pamet padne. Ovim zadriglim otimacima i prevarantima ne dam ni filera svog novca.

zgranut

pre 14 godina

Ovde se pokazuje odnos vlasti prema gradjanima, pljackanje do iznemoglosti. Zbog ovoga treba srusiti vladu, jer se ponasa antitrzisno i monopolski, na nas racun. A kad treba pomoci seljacima iz Vojvodine onda kazu, trziste diktira cenu...

Mashinovodja

pre 14 godina

Ih, bre, šta ste navalili, te "hoćemo jeftine low-cost kompanije", te "ne treba nam JAT"...
Naravno da nam ne treba JAT od koga normalna i pristojna firma nikad biti neće. Ali pomislite samo, ukidanjem JAT-a se sužava prostor za uhlebljenje i sinekure za krajnje nesposobne, ali poslušne i zaslužne stranačke "kadrove", plus za kumove, zemljake, šurnjaje i svastike.
Zato, molim bez iluzija, dok je ove i ovakve države, sa ovim i ovakvim političarima, biće i JAT-a i JAT-ovog monopola, i JAT-ovog parazitiranja na grbači građana Srbije. A biće i priča za niščije duhom kako "nama je apsolutno neophodna nacionalna aviokompanija jer je to jedan od izraza nacionalnog suvereniteta" i kako "JAT puni budžet". Samo što neće dodati inače sasvim nebitnu činjenicu da JAT (zasad) ima 90 miliona evra gubitka što je najmanje desetak puta više od onog koliko je "napunio budžet" i da će tu rupu neko kad-tad morati da pokrije. Kaže mi se da će to, kao i uvek, biti dobri i poslušni građani Srbije.

Milos

pre 14 godina

I evo ga razlog zasto vec godinama bojkotujem JAT i letim iskljucivo stranim kompanijama iz/do Beograda pa makar i kostale neznatno vise (sto je iovako retko slucaj), ne dajem ni dinar pokvarenim monopolistima.

Waistiny

pre 14 godina

5. oktobra rece jedan pametan covek iz gomile: "Skinuti SPS i rasformirati JAT. To su dva preduslova za put u EU."

I to je tacno.

20 evra moze svaki klinac da skupi, da skokne do, recimo, Beca, vidi kako je lepo kada je cisto, uredno, sredjeno, a ne da po Beogradu divlja, rusi i pali jer ne zna za bolje, jer su mu standardi koje mu je stvorio Milosevic jedino za sto zna.

Omogucite narodu da vidi svet, pa onda mozete imati dozivotnu akciju "Ocistimo Srbiju".

I, da... Rasformirajte JAT. Leglo korupcije, javasluka i nerada.

Uostalom, zasto su radnici JATa vredniji od radnika Magnohroma, npr?

Supervisor

pre 14 godina

E sad, a po kojoj to logici bi JAT poboljsao svoj status ako bi morao da spusti svoje cene zbog low cost kompanija, da smanji svoje prihode, da smanji svoju dobit, poveca svoje gubitke, izgubi trziste i na kraju propadne i hiljade radnika izgube posao....???

a da, to mora da je G17 pljuc logika po kojoj su i stotine firmi unistene tokom famoznih privatizacija na pocetku 21 veka...

Okanite se bre, i jace drzave stite svoja preduzeca a ne jadna Srbija koja je ekonomski opustosena i JAT pravi kolike tolike prihode za budzet. Pa vise ide u budzet od prihoda nego sto bi od privatizacije ili poreza sto bi placale neke druge kompanije...

Vesna

pre 14 godina

Da, državi je vrlo lako da štiti JAT direktno iz naših džepova. Sprečavanje konkurencije je i neka vrsta privrednog prekršaja, zar ne? Zbog ovakvog stava države osećam se prevareno i pokradeno svaki put kad kupujem preskupu avionsku kartu. Pogotovo kad znam koliko malo plaćaju u inostranstvu mnogo bogatiji od nas. Ima li ko da zaštiti potrošače???

Slobodno nebo :)

pre 14 godina

Dokle bre više zaštita JAT-a!? I sam JAT bi mogao da funkcioniše u sistemu slobodnog neba kad bi hteo da "malo" smanji cene svojih preskupih letova. Low Cost kompanije pružaju jeftine letove ali i manjak komfora, ne sleću na glavne aerodrome i slično. Putnike kojima su biznis i poslovna putovanja na prvom mestu ne intersuju takve kompanije i tu bi JAT uvek imao mušterije.
Sa druge strane dovesti jedan Ryanair koji bi recimo mogao da leti sa Batajničkog ili Niškog aerodroma, bi uz očekivano ukidanje viza bio pravi melem za ovu siromašnu i putovanja željnu državu. Zamislite brojne ponude koje skoro svaki dan izbacuje Ryanair! Recimo ponuda: Beograd - Pariz, povratna karta 5 evra sa svim taksama i troškovima u tom i tom periodu. I recimo neki student koji do sada nije nikada putovao van Srbije. Uzme svoj novi pasoš (za koji više ne treba viza) rezerviše let i sa skupljenih stotinak evra ode na tri dana i obiđe Pariz ili neki drugi grad Evrope.
Ovo ne govorim napamet već iz ličnog iskustva nekog ko studira u Evropi i koji je već putovao na ovaj način.

dO

pre 14 godina

Stvar je prosta: ako se dopusti konkurencija, postaviće se pitanje "zašto je JAT tako nesposoban i zašto ga plaćamo dobrim delom iz budžeta", a odmah potom i "zašto su politikantski rukovodioci JAT-a tako nesposobni i ko ih je tu namestio". Nezgodna pitanja, zaista.

Pre 20 godina smo imali sličnu situaciju sa SKJ koja je bila bogom dana za sve, najpametnija, najbolja i jedina, i nije dopuštala da joj se iko drugi meša u "društveno uređenje", no tu smo fazu proš... ups, pardon, pa zar i tu politikanti ne uvode jednoumno dvoumlje kako bi zadržali fotelje? Najveći je problem što su krajnje nesposobni i neefikasni ...

Waistiny

pre 14 godina

5. oktobra rece jedan pametan covek iz gomile: "Skinuti SPS i rasformirati JAT. To su dva preduslova za put u EU."

I to je tacno.

20 evra moze svaki klinac da skupi, da skokne do, recimo, Beca, vidi kako je lepo kada je cisto, uredno, sredjeno, a ne da po Beogradu divlja, rusi i pali jer ne zna za bolje, jer su mu standardi koje mu je stvorio Milosevic jedino za sto zna.

Omogucite narodu da vidi svet, pa onda mozete imati dozivotnu akciju "Ocistimo Srbiju".

I, da... Rasformirajte JAT. Leglo korupcije, javasluka i nerada.

Uostalom, zasto su radnici JATa vredniji od radnika Magnohroma, npr?

Slobodno nebo :)

pre 14 godina

Dokle bre više zaštita JAT-a!? I sam JAT bi mogao da funkcioniše u sistemu slobodnog neba kad bi hteo da "malo" smanji cene svojih preskupih letova. Low Cost kompanije pružaju jeftine letove ali i manjak komfora, ne sleću na glavne aerodrome i slično. Putnike kojima su biznis i poslovna putovanja na prvom mestu ne intersuju takve kompanije i tu bi JAT uvek imao mušterije.
Sa druge strane dovesti jedan Ryanair koji bi recimo mogao da leti sa Batajničkog ili Niškog aerodroma, bi uz očekivano ukidanje viza bio pravi melem za ovu siromašnu i putovanja željnu državu. Zamislite brojne ponude koje skoro svaki dan izbacuje Ryanair! Recimo ponuda: Beograd - Pariz, povratna karta 5 evra sa svim taksama i troškovima u tom i tom periodu. I recimo neki student koji do sada nije nikada putovao van Srbije. Uzme svoj novi pasoš (za koji više ne treba viza) rezerviše let i sa skupljenih stotinak evra ode na tri dana i obiđe Pariz ili neki drugi grad Evrope.
Ovo ne govorim napamet već iz ličnog iskustva nekog ko studira u Evropi i koji je već putovao na ovaj način.

Vesna

pre 14 godina

Da, državi je vrlo lako da štiti JAT direktno iz naših džepova. Sprečavanje konkurencije je i neka vrsta privrednog prekršaja, zar ne? Zbog ovakvog stava države osećam se prevareno i pokradeno svaki put kad kupujem preskupu avionsku kartu. Pogotovo kad znam koliko malo plaćaju u inostranstvu mnogo bogatiji od nas. Ima li ko da zaštiti potrošače???

Milos

pre 14 godina

I evo ga razlog zasto vec godinama bojkotujem JAT i letim iskljucivo stranim kompanijama iz/do Beograda pa makar i kostale neznatno vise (sto je iovako retko slucaj), ne dajem ni dinar pokvarenim monopolistima.

dO

pre 14 godina

Stvar je prosta: ako se dopusti konkurencija, postaviće se pitanje "zašto je JAT tako nesposoban i zašto ga plaćamo dobrim delom iz budžeta", a odmah potom i "zašto su politikantski rukovodioci JAT-a tako nesposobni i ko ih je tu namestio". Nezgodna pitanja, zaista.

Pre 20 godina smo imali sličnu situaciju sa SKJ koja je bila bogom dana za sve, najpametnija, najbolja i jedina, i nije dopuštala da joj se iko drugi meša u "društveno uređenje", no tu smo fazu proš... ups, pardon, pa zar i tu politikanti ne uvode jednoumno dvoumlje kako bi zadržali fotelje? Najveći je problem što su krajnje nesposobni i neefikasni ...

Londonac

pre 14 godina

Nece me JAT videti dokle god Swiss leti za Beograd svaki dan iz Ciriha, preko kojeg postoji odlicna veza za bilo koju destinaciju koja vam na pamet padne. Ovim zadriglim otimacima i prevarantima ne dam ni filera svog novca.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ih, bre, šta ste navalili, te "hoćemo jeftine low-cost kompanije", te "ne treba nam JAT"...
Naravno da nam ne treba JAT od koga normalna i pristojna firma nikad biti neće. Ali pomislite samo, ukidanjem JAT-a se sužava prostor za uhlebljenje i sinekure za krajnje nesposobne, ali poslušne i zaslužne stranačke "kadrove", plus za kumove, zemljake, šurnjaje i svastike.
Zato, molim bez iluzija, dok je ove i ovakve države, sa ovim i ovakvim političarima, biće i JAT-a i JAT-ovog monopola, i JAT-ovog parazitiranja na grbači građana Srbije. A biće i priča za niščije duhom kako "nama je apsolutno neophodna nacionalna aviokompanija jer je to jedan od izraza nacionalnog suvereniteta" i kako "JAT puni budžet". Samo što neće dodati inače sasvim nebitnu činjenicu da JAT (zasad) ima 90 miliona evra gubitka što je najmanje desetak puta više od onog koliko je "napunio budžet" i da će tu rupu neko kad-tad morati da pokrije. Kaže mi se da će to, kao i uvek, biti dobri i poslušni građani Srbije.

Lone Ranger

pre 14 godina

Ovo što se sada dešava sa stranim low-cost avio-kompanijama je čista diskrimancija nas gradjana(namerno kažem gradjana,a ne potrošača). Slično kao i sa haškim optuženicima, zbog jednog samoživog (JAT) trpi ceo narod.

Letac

pre 14 godina

Ovim pametnjakovicima koji tvrde da ne postoje karte za 5-10 eura bih toplo preporucio da posete sajtove 'low-cost' avioprevoznika... Srbija je puna ovih "sveznalica" i upravo zbog njih smo tu gde jesmo.

qwerty

pre 14 godina

Bojkotujte JAT i aerodrom u Beogradu dok se stvari ne srede. Imate blizu Budimpestu, Temisvar, Osijek, Zagreb, Bratislavu... Ustedecete hiljade eura. Govorim iz iskustva.

zgranut

pre 14 godina

Ovde se pokazuje odnos vlasti prema gradjanima, pljackanje do iznemoglosti. Zbog ovoga treba srusiti vladu, jer se ponasa antitrzisno i monopolski, na nas racun. A kad treba pomoci seljacima iz Vojvodine onda kazu, trziste diktira cenu...

Realista

pre 14 godina

Ni ove godine kao ni prosle necu koristit usluge JAT nego WIZZ Air-a ,kartu za Palma de Mallorcu sam iz Budimpeste platio 124eura povratnu( da dobro ste procitali) povratnu sa svim taksama,dok ta ista iz Beograda kosta slagacu vas ali mislim da je 475eura naravno charter...na to ako se uzme u obzir da posle drugog putovanja sa istom avio kompanijom dobijate i neke popuste od 5-30%...sta reci nego da nisko budzetne avio kompanije mogu doneti samo dobro svima nama koji zelimo putovati i videti...pogotovo u letnjoj sezoni....

Aleksandar

pre 14 godina

Redovno koristim WizzAir iz Budimpeste i Temisvara i za vrlo jeftine novce obilazim Evropu a koliko znam iz tih gradova lete i nacionalne avio kompanije i niko se ne zali. Ne bih ni da pominjem koliko niskobudzetnih avio kompanija leti u zapadnoj Evropi i sve to pored nacionalnih avio prevoznika i ostalih niskobudzetnih kompanije.
Valjda je to ta konkurencija
:)

nataly_lux

pre 14 godina

...Nije tacno da nema leta ispod 100 evra....Beograd -Keln sa German Wings-om(mislim da je to jedina low-cost company)kod nas...uz sve takse kartu sam placala 85 evra..ali bilo je termina sa povoljnijim cenamaa koji meni nisu odgovarali.Znaci,nekad ce cena karte biti jako mala,a nekad visoka(kao i u u ostalim prosecnim avio kompanijama)..zavisi od datuma,dnevnog rasporeda itd...itd.Sto se opet ostavlja na volju putnicima da samo odluce sta je za njih povoljnije.)Aerodromi su mali,ali ne udaljeni po 1000 km od destinacije gde idete.Npr aerodrom German-Wings je oko 30km udaljen od Kelna i od Bona.Uglavnom sa svih aerodroma imate dobar prevoz...voz,autobus sa povoljnim cenama karata. A sto se smestaja tice,apsolutna je neistina da su avioni manje komforni. U cenu karte se ne uracunava pice i klopa(ali mozete kupiti u avionu za nekih 5-6 evra). Putovala sam sa JATOM, Al-Italia (najneljubaznije osoblje, nije ni cudo da su se ugasili). Ceskim prevoznicima (jedni od boljih prevoznika (osoblje ljubazno,klopa dobra (ako je to bitno nekom)), Luft-hansom, Austrian arrow (ubedljivo najlosiji avioni) itd,itd. Treba ostaviti ljudima izbor ..za svoje novce da idu s kojim hoce prevoznikom. Mislim da je u Zg Rayan air..nemam pojma. .Oni putuju i za Zadar, Split.. tako da turisti sa 150 evra imaju povratnu kartu od Hana gde im je aerodrom. Mislim ,sta reci?!

Jututunski turizam

pre 14 godina

U Srbiji nije pozeljno nista sto koristi njenim gradjanima, osobito ako im to omogucava da brze i lakse komuniciraju sa normalnim i civilizovanim svetom! Kad se vrate sa tih jeftinih putovanja, nece im se dopasti ono sto su od Srbije ucinili oni koji sprecavaju konkurenciju i normalan zivot u ovoj jadnoj zemlji.

srebrni letac

pre 14 godina

...JAT svoje avione odrzava kvalitetno!? Tako sto "kanibalizuje" tj. skida delove sa jednog i montira ih na jos upotrebljive krseve? To je taj kvalitet!? Kada bi ste nesto znali o niskotarifnim kompanijama znali bi ste da su po broju udesa na samom zacelju u svetu. Najstariji od njih americki Southwest Airlines nikada nije ni imao ljudskih zrtava na svojim letovima. JAT je za vreme poslednjeg velikog "uspona" sedamdesetih godina, kada je masovno zaposljavao "zasluzne" vojne pilote imao vise teskih nesreca.

Hisuo Brit

pre 14 godina

svratih na sajt Aerlingusa koja koliko znam, i nije low cost kompanija, te slučajno odabrah let od Minhena do Londona za kraj avgusta npr 27/08 a povratak 05/09

Ima tu raznih cena, a upravo u opsegu od 0 do 10 evra ih je najvise.
I naravno, niko normalan ne tvrdi da su te cene stalno na raspolaganju i baš u potrebnim terminima. I naravo da su cene bez poreza i aerodromskih taksi. I naravno da u avionu nema jela/pića. I naravno da će, ako neko sutra pozeli da leti na toj relaciji morati da plati 200-300€.
Naravno...
Ali to smo valjda davno već naučili.

Letac

pre 14 godina

E sad, metimo prst na celo i zapitajmo se zasto Ferihegy 2 (aerodrom u Budimpesti) ima godisnje blizu 9 miliona putnika a Nikola Tesla svega 2,5. Dva grada, oba sa po 2 miliona stanovnika. Al dobro... Budimpesta je Budimpesta, a i Wizz Air je madarska kompanija. Pozdrav.

Supervisor

pre 14 godina

E sad, a po kojoj to logici bi JAT poboljsao svoj status ako bi morao da spusti svoje cene zbog low cost kompanija, da smanji svoje prihode, da smanji svoju dobit, poveca svoje gubitke, izgubi trziste i na kraju propadne i hiljade radnika izgube posao....???

a da, to mora da je G17 pljuc logika po kojoj su i stotine firmi unistene tokom famoznih privatizacija na pocetku 21 veka...

Okanite se bre, i jace drzave stite svoja preduzeca a ne jadna Srbija koja je ekonomski opustosena i JAT pravi kolike tolike prihode za budzet. Pa vise ide u budzet od prihoda nego sto bi od privatizacije ili poreza sto bi placale neke druge kompanije...

Makoto Nagano

pre 14 godina

Ko sveta nije video i može da se loži da su avio karte 5 ili 20 evra. To je jeftin trik tzv low-cost kompanija, koje nešto jeftiniju avio-kartu tzv airfare omogućavaju nikakvom uslugom i neredovnim i nekvalitetnim održavanjem aviona. To vam je kao za automobil, možete kod ovlašćenog servisera, možete kod lokalnog majstora za sve tipove vozila, pa šta volite. Ono što ne može da se ne plati su aerodromske takse, i one su nešto niže 100 km od odredišta, u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, pa ko voli nek putuje tako. Samo kad se saberu svi troškovi ispadne skuplja dara nego mera. I nema šanse da let do bilo kog evropskog grada izađe manje od 150-200 eur. Dajte ljudi ne ložite se na tu praznu priču o low-cost kompanijama. Besplatan ručak ne postoji.

Marko (Stockholm)

pre 14 godina

Rece neko da sa JAT-om za pare dobijes poverenje i stizes sigurno na vreme. Nije nego! Leteo sam i tim JAT-om i nesto se bas i nije stizalo na vreme. A poverenje moje nisu zasluzili. Poslednji put kad sam leteo sa njima umesto normalnog aviona poslali su neki krsh na kome je pisalo MonteAir (ili tome slicno, ne secam se tacno) a u kabini sve natpisi na portugalskom (brazilska verzija)...Znaci ili su ga posudili od nekoga ko je isti kupio polovan od Brazila (mozes misliti) ili su ga sami kupili polovnog pa nisu stigli da ga prefarbaju.

Jelo - ako je to nekom uopste bitno na relacijama od 2-3 sata - meni nije bitno jer ko kaze da bas svakih sat vremena moram da jedem? A i bolje se jede u restoranu na aerodromu nego u bilo kom avionu. Kad smo kod jela tek se tu JAT sa svojim suvim sendvicima nije bas nesto proslavio...Jedino je pice bilo OK.

Da se vratimo "stizanju na vreme". Kasnio je meni JAT i to dobro...Kasnio mi je i Air Chance (kako Francuzi ironicno nazivaju Air France)...kasnio mi je i SAS! Stoga nije ni cudo sto mi je i Wizz Air par puta kasnio na relaciji Stockholm-Budimpesta. Leteo sam, i letim veoma cesto i Ryan Air-om. Jeste da su naporni sa bucnim reklamama i prodajom tricarija u avionu, ali se jos nije desilo da su mi kasnili.

Sto se tice povezivanja letova...jasno pise i na Ryan-ovom i na Wizz-ovom websajtu da kompanije voze "point-to-point" i da ne treba nikada povezivati letove sa manje od 3 sata razlike izmedju predvidjenog sletanja i poletanja. Kome tu sta nije jasno?

Samo za primer leteo sam nedavno od Stockholma do Alicante-a za 25o Eura povratna karta...Mogu samo sebe da krivim za tako (relativno) visoku cenu jer sam kartu kupio samo 5 dana pre polaska. U istom trenutku mi je SAS trazio 365 eura samo u jednom pravcu...znaci oko 700 povratna.
Naravno nisam uvek neorganizovan pa sam imao prilika da letim od Stockholma do Pariza i nazad za celih 19 eura...gde su tih 18 Eura bile takse a karte su bile po pedeset eurocenti. Pa kad "toliko" platim onda i mogu da se vozim malo duze do aerodroma..a od ustedjenog novca itekako mogu sebi da priustim luksuzan obrok u nekom luksuznom restoranu.
Znaci ko nije felksibilan (svojom voljom ili zato sto to nalazu prilike) lepo plati pa se vozi sa glavnog aerodroma i jede u avionu...Ko je fleksibilan plati mnogo manje. Bitno je da mogucnost izbora postoji.

Neša

pre 14 godina

Može jeftino da se leti, provereno! Pogledajte pa će vam sve biti jasno

http://www.serbiatravelers.org/index.php/iskustvenik/1961-jeftini-letovi

Od prvog januara sledeće godine kome će još trebati JAT?!

Alcale

pre 14 godina

Znaci nasa stampa kada nema sta da radi izmislja zavere i onda se cudimo zasto narod stalno vidi neku zaveru.
Licno sam (sluzbeno) putovao u roku od 3 godine sa mnogo razlicitih kompanija. Ukupno preko 30 letova. Niko normalan u svetu ne uporedjuje te dve vrste kompanija. Jednostavno razlike su ogromne.Evo da navedem neke:
1.Low cost kompanije prodaju karte iskljucivo preko interneta, sto mnoooogo ljudi ne voli jer zele da kada daju pare odmah dobiju 'pravu' kartu.
2. Veci prljag se obavezno papreno naplacuje, sto kod JAT ili npr. Britisha nikad nije slucaj, postoji jako lepa tolerancija.
3. NIKAD ne mozes da budes siguran u vreme dolaska na odrediste. Jednostavno vreme na jefinim letovima je klizna stvar kao nasa zeleznica.
4.Otkazivanje letova je kao dobar dan, a da pritom necete dobiti neku nadoknadu ili ne daj boze placeni smestaj, sto da ovim drugim kompanijama nikad nije slucaj.
5.Kada JEDNOM poletite znajte da necete sleteti na glavni aerodrom vec na neke koji se nalaze dalje od grada.
6. Nikada nesmes da povezes letove jer ti niko nece nadoknaditi kartu koju si kupio za drugi let. Ima da ti se smeju u lice. To sa JATom nije slucaj.
7. Voleo bi da se uvede takav vid transposrta jedino mozda zbog mladih kojima nista nije bitno, mada ce i oni da shvate koliko su ove stvari bitne kada bi recimo planirali da stignu na dan koncerta u neki grad.
8. JAT se ne boji takve konkurencije jer npr. Snowflake je imao letove za BG koje je ukinuo iako su im cene bile nize i to poprilicno ali dzaba kada svi nasi a i stranci koji putuju sluzbeno idu JATom.
Jednostavno za pare koje dajes dobijes poverenje da stizes na cilj a ako se desi nesto nepredvidjeno imas nadokmadu.
Za zezanje i adrenalin low cost je super za ljude koji zele da stignu na vreme i koji ne zele da ih boli glava od gluposti sa kojima te smaraju na low cost... jednostavno receno zaboravi.
Znaci JAT nema nista protiv u to sam siguran ali moze biti da je problem aerodrom Nikola Tesla koji nece da spusti cene usluga (stavka na kojoj zaradjuju takve komapnije).
Koliko para toliko muzike.

Makoto Nagano

pre 14 godina

Ko sveta nije video i može da se loži da su avio karte 5 ili 20 evra. To je jeftin trik tzv low-cost kompanija, koje nešto jeftiniju avio-kartu tzv airfare omogućavaju nikakvom uslugom i neredovnim i nekvalitetnim održavanjem aviona. To vam je kao za automobil, možete kod ovlašćenog servisera, možete kod lokalnog majstora za sve tipove vozila, pa šta volite. Ono što ne može da se ne plati su aerodromske takse, i one su nešto niže 100 km od odredišta, u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, pa ko voli nek putuje tako. Samo kad se saberu svi troškovi ispadne skuplja dara nego mera. I nema šanse da let do bilo kog evropskog grada izađe manje od 150-200 eur. Dajte ljudi ne ložite se na tu praznu priču o low-cost kompanijama. Besplatan ručak ne postoji.

Supervisor

pre 14 godina

E sad, a po kojoj to logici bi JAT poboljsao svoj status ako bi morao da spusti svoje cene zbog low cost kompanija, da smanji svoje prihode, da smanji svoju dobit, poveca svoje gubitke, izgubi trziste i na kraju propadne i hiljade radnika izgube posao....???

a da, to mora da je G17 pljuc logika po kojoj su i stotine firmi unistene tokom famoznih privatizacija na pocetku 21 veka...

Okanite se bre, i jace drzave stite svoja preduzeca a ne jadna Srbija koja je ekonomski opustosena i JAT pravi kolike tolike prihode za budzet. Pa vise ide u budzet od prihoda nego sto bi od privatizacije ili poreza sto bi placale neke druge kompanije...

Alcale

pre 14 godina

Znaci nasa stampa kada nema sta da radi izmislja zavere i onda se cudimo zasto narod stalno vidi neku zaveru.
Licno sam (sluzbeno) putovao u roku od 3 godine sa mnogo razlicitih kompanija. Ukupno preko 30 letova. Niko normalan u svetu ne uporedjuje te dve vrste kompanija. Jednostavno razlike su ogromne.Evo da navedem neke:
1.Low cost kompanije prodaju karte iskljucivo preko interneta, sto mnoooogo ljudi ne voli jer zele da kada daju pare odmah dobiju 'pravu' kartu.
2. Veci prljag se obavezno papreno naplacuje, sto kod JAT ili npr. Britisha nikad nije slucaj, postoji jako lepa tolerancija.
3. NIKAD ne mozes da budes siguran u vreme dolaska na odrediste. Jednostavno vreme na jefinim letovima je klizna stvar kao nasa zeleznica.
4.Otkazivanje letova je kao dobar dan, a da pritom necete dobiti neku nadoknadu ili ne daj boze placeni smestaj, sto da ovim drugim kompanijama nikad nije slucaj.
5.Kada JEDNOM poletite znajte da necete sleteti na glavni aerodrom vec na neke koji se nalaze dalje od grada.
6. Nikada nesmes da povezes letove jer ti niko nece nadoknaditi kartu koju si kupio za drugi let. Ima da ti se smeju u lice. To sa JATom nije slucaj.
7. Voleo bi da se uvede takav vid transposrta jedino mozda zbog mladih kojima nista nije bitno, mada ce i oni da shvate koliko su ove stvari bitne kada bi recimo planirali da stignu na dan koncerta u neki grad.
8. JAT se ne boji takve konkurencije jer npr. Snowflake je imao letove za BG koje je ukinuo iako su im cene bile nize i to poprilicno ali dzaba kada svi nasi a i stranci koji putuju sluzbeno idu JATom.
Jednostavno za pare koje dajes dobijes poverenje da stizes na cilj a ako se desi nesto nepredvidjeno imas nadokmadu.
Za zezanje i adrenalin low cost je super za ljude koji zele da stignu na vreme i koji ne zele da ih boli glava od gluposti sa kojima te smaraju na low cost... jednostavno receno zaboravi.
Znaci JAT nema nista protiv u to sam siguran ali moze biti da je problem aerodrom Nikola Tesla koji nece da spusti cene usluga (stavka na kojoj zaradjuju takve komapnije).
Koliko para toliko muzike.

Waistiny

pre 14 godina

5. oktobra rece jedan pametan covek iz gomile: "Skinuti SPS i rasformirati JAT. To su dva preduslova za put u EU."

I to je tacno.

20 evra moze svaki klinac da skupi, da skokne do, recimo, Beca, vidi kako je lepo kada je cisto, uredno, sredjeno, a ne da po Beogradu divlja, rusi i pali jer ne zna za bolje, jer su mu standardi koje mu je stvorio Milosevic jedino za sto zna.

Omogucite narodu da vidi svet, pa onda mozete imati dozivotnu akciju "Ocistimo Srbiju".

I, da... Rasformirajte JAT. Leglo korupcije, javasluka i nerada.

Uostalom, zasto su radnici JATa vredniji od radnika Magnohroma, npr?

qwerty

pre 14 godina

Bojkotujte JAT i aerodrom u Beogradu dok se stvari ne srede. Imate blizu Budimpestu, Temisvar, Osijek, Zagreb, Bratislavu... Ustedecete hiljade eura. Govorim iz iskustva.

dO

pre 14 godina

Stvar je prosta: ako se dopusti konkurencija, postaviće se pitanje "zašto je JAT tako nesposoban i zašto ga plaćamo dobrim delom iz budžeta", a odmah potom i "zašto su politikantski rukovodioci JAT-a tako nesposobni i ko ih je tu namestio". Nezgodna pitanja, zaista.

Pre 20 godina smo imali sličnu situaciju sa SKJ koja je bila bogom dana za sve, najpametnija, najbolja i jedina, i nije dopuštala da joj se iko drugi meša u "društveno uređenje", no tu smo fazu proš... ups, pardon, pa zar i tu politikanti ne uvode jednoumno dvoumlje kako bi zadržali fotelje? Najveći je problem što su krajnje nesposobni i neefikasni ...

Milos

pre 14 godina

I evo ga razlog zasto vec godinama bojkotujem JAT i letim iskljucivo stranim kompanijama iz/do Beograda pa makar i kostale neznatno vise (sto je iovako retko slucaj), ne dajem ni dinar pokvarenim monopolistima.

Realista

pre 14 godina

Ni ove godine kao ni prosle necu koristit usluge JAT nego WIZZ Air-a ,kartu za Palma de Mallorcu sam iz Budimpeste platio 124eura povratnu( da dobro ste procitali) povratnu sa svim taksama,dok ta ista iz Beograda kosta slagacu vas ali mislim da je 475eura naravno charter...na to ako se uzme u obzir da posle drugog putovanja sa istom avio kompanijom dobijate i neke popuste od 5-30%...sta reci nego da nisko budzetne avio kompanije mogu doneti samo dobro svima nama koji zelimo putovati i videti...pogotovo u letnjoj sezoni....

Letac

pre 14 godina

Ovim pametnjakovicima koji tvrde da ne postoje karte za 5-10 eura bih toplo preporucio da posete sajtove 'low-cost' avioprevoznika... Srbija je puna ovih "sveznalica" i upravo zbog njih smo tu gde jesmo.

Lone Ranger

pre 14 godina

Ovo što se sada dešava sa stranim low-cost avio-kompanijama je čista diskrimancija nas gradjana(namerno kažem gradjana,a ne potrošača). Slično kao i sa haškim optuženicima, zbog jednog samoživog (JAT) trpi ceo narod.

Londonac

pre 14 godina

Nece me JAT videti dokle god Swiss leti za Beograd svaki dan iz Ciriha, preko kojeg postoji odlicna veza za bilo koju destinaciju koja vam na pamet padne. Ovim zadriglim otimacima i prevarantima ne dam ni filera svog novca.

srebrni letac

pre 14 godina

...JAT svoje avione odrzava kvalitetno!? Tako sto "kanibalizuje" tj. skida delove sa jednog i montira ih na jos upotrebljive krseve? To je taj kvalitet!? Kada bi ste nesto znali o niskotarifnim kompanijama znali bi ste da su po broju udesa na samom zacelju u svetu. Najstariji od njih americki Southwest Airlines nikada nije ni imao ljudskih zrtava na svojim letovima. JAT je za vreme poslednjeg velikog "uspona" sedamdesetih godina, kada je masovno zaposljavao "zasluzne" vojne pilote imao vise teskih nesreca.

Jututunski turizam

pre 14 godina

U Srbiji nije pozeljno nista sto koristi njenim gradjanima, osobito ako im to omogucava da brze i lakse komuniciraju sa normalnim i civilizovanim svetom! Kad se vrate sa tih jeftinih putovanja, nece im se dopasti ono sto su od Srbije ucinili oni koji sprecavaju konkurenciju i normalan zivot u ovoj jadnoj zemlji.

Slobodno nebo :)

pre 14 godina

Dokle bre više zaštita JAT-a!? I sam JAT bi mogao da funkcioniše u sistemu slobodnog neba kad bi hteo da "malo" smanji cene svojih preskupih letova. Low Cost kompanije pružaju jeftine letove ali i manjak komfora, ne sleću na glavne aerodrome i slično. Putnike kojima su biznis i poslovna putovanja na prvom mestu ne intersuju takve kompanije i tu bi JAT uvek imao mušterije.
Sa druge strane dovesti jedan Ryanair koji bi recimo mogao da leti sa Batajničkog ili Niškog aerodroma, bi uz očekivano ukidanje viza bio pravi melem za ovu siromašnu i putovanja željnu državu. Zamislite brojne ponude koje skoro svaki dan izbacuje Ryanair! Recimo ponuda: Beograd - Pariz, povratna karta 5 evra sa svim taksama i troškovima u tom i tom periodu. I recimo neki student koji do sada nije nikada putovao van Srbije. Uzme svoj novi pasoš (za koji više ne treba viza) rezerviše let i sa skupljenih stotinak evra ode na tri dana i obiđe Pariz ili neki drugi grad Evrope.
Ovo ne govorim napamet već iz ličnog iskustva nekog ko studira u Evropi i koji je već putovao na ovaj način.

zgranut

pre 14 godina

Ovde se pokazuje odnos vlasti prema gradjanima, pljackanje do iznemoglosti. Zbog ovoga treba srusiti vladu, jer se ponasa antitrzisno i monopolski, na nas racun. A kad treba pomoci seljacima iz Vojvodine onda kazu, trziste diktira cenu...

Aleksandar

pre 14 godina

Redovno koristim WizzAir iz Budimpeste i Temisvara i za vrlo jeftine novce obilazim Evropu a koliko znam iz tih gradova lete i nacionalne avio kompanije i niko se ne zali. Ne bih ni da pominjem koliko niskobudzetnih avio kompanija leti u zapadnoj Evropi i sve to pored nacionalnih avio prevoznika i ostalih niskobudzetnih kompanije.
Valjda je to ta konkurencija
:)

Mashinovodja

pre 14 godina

Ih, bre, šta ste navalili, te "hoćemo jeftine low-cost kompanije", te "ne treba nam JAT"...
Naravno da nam ne treba JAT od koga normalna i pristojna firma nikad biti neće. Ali pomislite samo, ukidanjem JAT-a se sužava prostor za uhlebljenje i sinekure za krajnje nesposobne, ali poslušne i zaslužne stranačke "kadrove", plus za kumove, zemljake, šurnjaje i svastike.
Zato, molim bez iluzija, dok je ove i ovakve države, sa ovim i ovakvim političarima, biće i JAT-a i JAT-ovog monopola, i JAT-ovog parazitiranja na grbači građana Srbije. A biće i priča za niščije duhom kako "nama je apsolutno neophodna nacionalna aviokompanija jer je to jedan od izraza nacionalnog suvereniteta" i kako "JAT puni budžet". Samo što neće dodati inače sasvim nebitnu činjenicu da JAT (zasad) ima 90 miliona evra gubitka što je najmanje desetak puta više od onog koliko je "napunio budžet" i da će tu rupu neko kad-tad morati da pokrije. Kaže mi se da će to, kao i uvek, biti dobri i poslušni građani Srbije.

Neša

pre 14 godina

Može jeftino da se leti, provereno! Pogledajte pa će vam sve biti jasno

http://www.serbiatravelers.org/index.php/iskustvenik/1961-jeftini-letovi

Od prvog januara sledeće godine kome će još trebati JAT?!

Vesna

pre 14 godina

Da, državi je vrlo lako da štiti JAT direktno iz naših džepova. Sprečavanje konkurencije je i neka vrsta privrednog prekršaja, zar ne? Zbog ovakvog stava države osećam se prevareno i pokradeno svaki put kad kupujem preskupu avionsku kartu. Pogotovo kad znam koliko malo plaćaju u inostranstvu mnogo bogatiji od nas. Ima li ko da zaštiti potrošače???

nataly_lux

pre 14 godina

...Nije tacno da nema leta ispod 100 evra....Beograd -Keln sa German Wings-om(mislim da je to jedina low-cost company)kod nas...uz sve takse kartu sam placala 85 evra..ali bilo je termina sa povoljnijim cenamaa koji meni nisu odgovarali.Znaci,nekad ce cena karte biti jako mala,a nekad visoka(kao i u u ostalim prosecnim avio kompanijama)..zavisi od datuma,dnevnog rasporeda itd...itd.Sto se opet ostavlja na volju putnicima da samo odluce sta je za njih povoljnije.)Aerodromi su mali,ali ne udaljeni po 1000 km od destinacije gde idete.Npr aerodrom German-Wings je oko 30km udaljen od Kelna i od Bona.Uglavnom sa svih aerodroma imate dobar prevoz...voz,autobus sa povoljnim cenama karata. A sto se smestaja tice,apsolutna je neistina da su avioni manje komforni. U cenu karte se ne uracunava pice i klopa(ali mozete kupiti u avionu za nekih 5-6 evra). Putovala sam sa JATOM, Al-Italia (najneljubaznije osoblje, nije ni cudo da su se ugasili). Ceskim prevoznicima (jedni od boljih prevoznika (osoblje ljubazno,klopa dobra (ako je to bitno nekom)), Luft-hansom, Austrian arrow (ubedljivo najlosiji avioni) itd,itd. Treba ostaviti ljudima izbor ..za svoje novce da idu s kojim hoce prevoznikom. Mislim da je u Zg Rayan air..nemam pojma. .Oni putuju i za Zadar, Split.. tako da turisti sa 150 evra imaju povratnu kartu od Hana gde im je aerodrom. Mislim ,sta reci?!

Hisuo Brit

pre 14 godina

svratih na sajt Aerlingusa koja koliko znam, i nije low cost kompanija, te slučajno odabrah let od Minhena do Londona za kraj avgusta npr 27/08 a povratak 05/09

Ima tu raznih cena, a upravo u opsegu od 0 do 10 evra ih je najvise.
I naravno, niko normalan ne tvrdi da su te cene stalno na raspolaganju i baš u potrebnim terminima. I naravo da su cene bez poreza i aerodromskih taksi. I naravno da u avionu nema jela/pića. I naravno da će, ako neko sutra pozeli da leti na toj relaciji morati da plati 200-300€.
Naravno...
Ali to smo valjda davno već naučili.

Letac

pre 14 godina

E sad, metimo prst na celo i zapitajmo se zasto Ferihegy 2 (aerodrom u Budimpesti) ima godisnje blizu 9 miliona putnika a Nikola Tesla svega 2,5. Dva grada, oba sa po 2 miliona stanovnika. Al dobro... Budimpesta je Budimpesta, a i Wizz Air je madarska kompanija. Pozdrav.

Marko (Stockholm)

pre 14 godina

Rece neko da sa JAT-om za pare dobijes poverenje i stizes sigurno na vreme. Nije nego! Leteo sam i tim JAT-om i nesto se bas i nije stizalo na vreme. A poverenje moje nisu zasluzili. Poslednji put kad sam leteo sa njima umesto normalnog aviona poslali su neki krsh na kome je pisalo MonteAir (ili tome slicno, ne secam se tacno) a u kabini sve natpisi na portugalskom (brazilska verzija)...Znaci ili su ga posudili od nekoga ko je isti kupio polovan od Brazila (mozes misliti) ili su ga sami kupili polovnog pa nisu stigli da ga prefarbaju.

Jelo - ako je to nekom uopste bitno na relacijama od 2-3 sata - meni nije bitno jer ko kaze da bas svakih sat vremena moram da jedem? A i bolje se jede u restoranu na aerodromu nego u bilo kom avionu. Kad smo kod jela tek se tu JAT sa svojim suvim sendvicima nije bas nesto proslavio...Jedino je pice bilo OK.

Da se vratimo "stizanju na vreme". Kasnio je meni JAT i to dobro...Kasnio mi je i Air Chance (kako Francuzi ironicno nazivaju Air France)...kasnio mi je i SAS! Stoga nije ni cudo sto mi je i Wizz Air par puta kasnio na relaciji Stockholm-Budimpesta. Leteo sam, i letim veoma cesto i Ryan Air-om. Jeste da su naporni sa bucnim reklamama i prodajom tricarija u avionu, ali se jos nije desilo da su mi kasnili.

Sto se tice povezivanja letova...jasno pise i na Ryan-ovom i na Wizz-ovom websajtu da kompanije voze "point-to-point" i da ne treba nikada povezivati letove sa manje od 3 sata razlike izmedju predvidjenog sletanja i poletanja. Kome tu sta nije jasno?

Samo za primer leteo sam nedavno od Stockholma do Alicante-a za 25o Eura povratna karta...Mogu samo sebe da krivim za tako (relativno) visoku cenu jer sam kartu kupio samo 5 dana pre polaska. U istom trenutku mi je SAS trazio 365 eura samo u jednom pravcu...znaci oko 700 povratna.
Naravno nisam uvek neorganizovan pa sam imao prilika da letim od Stockholma do Pariza i nazad za celih 19 eura...gde su tih 18 Eura bile takse a karte su bile po pedeset eurocenti. Pa kad "toliko" platim onda i mogu da se vozim malo duze do aerodroma..a od ustedjenog novca itekako mogu sebi da priustim luksuzan obrok u nekom luksuznom restoranu.
Znaci ko nije felksibilan (svojom voljom ili zato sto to nalazu prilike) lepo plati pa se vozi sa glavnog aerodroma i jede u avionu...Ko je fleksibilan plati mnogo manje. Bitno je da mogucnost izbora postoji.