Ponedeljak, 06.07.2009.

00:42

Malo poznate vrste osiguranja

Mnogi građani nisu ni svesni da su po automatizmu osigurani od nezgoda u gradskom prevozu ili od kvarova zbog visokog napona u domaćinstvima.

Izvor: B92

Malo poznate vrste osiguranja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Ogi

pre 14 godina

Tri godine sam placala osiguranje za sve clanove porodice (za slucaj bolesti, povrede ili smrti). Radi se o osiguranju koje je ponudjeno uz uplatnicu Infostana. Kada mi je otac umro, otisla sam da naplatim osiguranje. Sluzbenica mi je postavljala pitanja tipa:
-od cega je vas otac umro (od karcinoma),
- koliko dugo je umirao (???),
-da li ste ga uopste vodili kod lekara
(??? - nemam komentara!)
- da li ste uopste pokusavali da ga izlecite
(?????)
- i sl.,

da bi nam, na kraju dodelili citavih 90 eura!!!

Tri godine redovnog placanja osiguranja donelo nam je cak 90 eura...

Beli

pre 14 godina

"Redovnim plaćanjem računa za struju osigurani ste i od kvarova nastalih u mreži usled povećanja napona ili lošeg rada elektrodistribucije."

Pre par godina je malo jace nevreme pokidalo zice na drvenim banderama u mojoj ulici (mislim jedinoj u BG-u u kojoj drvene bandere jos postoje!). Doslo je do el. udara i nama su pregoreli skoro svi uredjaji u kuci (2 TV-a, video, 2 radio-aparata i sve sijalice). Sve komsije iz moje ulice su imale isti problem. EDB nas je uputila na osiguravajucu kucu preko koje posluju. Posle milion popunjenih obrazaca, prilozenih racuna i uverenja, silnog ignorisanja i odbijanja, nasli smo "vezu", koja nam je "u poverenju" rekla sledece: "Savetujem Vam da tuzite EDB, spor cete dobiti sigurno, i to je jedini nacin, jer kako bi smo mi saradjivali sa EDB-om kada bi placali za svaku stetu koju gradjani pretrpe!"

Naravno, nismo tuzili, poznato je koliko sudski sporovi traju u ovoj zemlji, a i komsije su odlucile da je jeftinije da plate sami popravke uredjaja nego troskove koje bi sudjenje prouzrokovalo!

Interesantno je napomenuti da je EDB posle ovoga u roku od 24 h sve drvene bandere u ulici zamenila betonskim (da smo ih tuzili pretpostavljam da bi tvrdili da su drvene bandere zamenjene jos pre 20 godina!).

haha

pre 14 godina

Pa zar to nije sukob interesa kad oni šalju svog čoveka da proceni štetu? Naravno da će smanjiti iznos štete jer je radnik osiguravajuće firme koja treba da isplati novac.

pera lozac

pre 14 godina

U osnovno osiguranje kuce spada osiguranje od pada aviona, meteora ili satelita na kucu. Ali da bi ste osigurali kucu od poplave onda morate biti ekspert i prouciti bar dve enciklopedije...

osiguranik

pre 14 godina

I ja imam pozitivno iskustvo sa jednim privatnim osiguranjem, da ne navodim ime, pretprosle godine u nevremenu mi je stradao krov na kuci, stotinak crepova, izasli su da procene stetu sutradan posle prijave a pare sam dobio za 7 dana, sve bilo korektno i vise od toga. Prosle godine, clan domacinstva je imao tesku operaciju (kancer) za koju smo takodje posle podnete dokumentacije dobili novac za 10-ak dana, doduse cifra je po meni bila mala ali je isplacena. Inace sam placao osiguranje preko uplatnice za komunalije i iskreno nemam pojma sta mi je sve obuhvaceno tim osiguranjem. Kada su se desila ova dva slucaja, samo sam ih zvao i pitao da li imam pravo na odstetu i posle potvrde da imam, odmah sam prijavljivao slucaj.

Vrasko

pre 14 godina

Moje, ipak pozitivno iskustvo sa naplatom osiguranja od EPS-a, tj. osiguravajuceg drustva sa kojim su imali ugovor.
Tokom noci je struja "nestajala i dolazila" (budio me je stampac koji se palio i gasio). Sutra TV nije radio. Pozvao sam info tel EPS-a i uputili su me na os.drustvo. Tamo sam popunio formular i rekli su mi da im donesem racun iz tv servisa. Dobio sam novac za nekih mesec i po dana. Samo treba biti uporan i posle 3 nedelje povremeno se raspitati (bio sam dva puta). Iz razgovora sa ljudima iz reda sam zakljucio da oni koji ne dolaze da se raspituju bivalu zaboravljeni. Dok beba ne zaplace nema ni sise...
Znaci kvarovi na uredjajima mogu da se naplate ali treba biti uporan. Mislim da prijava kvarova treba da se poklopi sa nekom njihovom evidencijom o problemima u mrezi...

DrAsko

pre 14 godina

Ja imam jako dobro iskustvo (u vise navrata) s Dunav osiguranjem. Placam ga preko infostana i do sada su mi uvek dolazili brzo, bili su ljubazni i korektni a uplata je uvek bila u roku od 7-10 dana. Ruku na srcu uvek su bile manje stavke - po par hiljada dinara.

pedjica

pre 14 godina

Ko uspe da naplati svaka mu cast. Ja sam morao da tuyim jedno od osiguranja zbog toga sto nisu hteli da mi plate stetu na vozilu. Jednostavno su mi rekli: Tuzite nas!

zaposlen u osiguranju

pre 14 godina

Radim u osiguranju od 1995. godine i ceo život slušam ovakve katastrofalne komentare o tome kako su osiguranja prevaranti i vaćaroši. Kao da prodajemo drogu i kradenu robu!

'Alo, ljudi, u Srbiji postoji 24 društva za osiguranje (životno, neživotno i reosiguranje). Od toga, domaći su praktično samo još Dunav, DunavRE i AMS. Dok je narod posmatrao tranziciju kako prolazi pored njega, osiguranje je ozbiljno prošlo kroz reforme. One još nisu dovoljne, ali daleko od toga da nisu odmakle.

Informišite se. Živeli ste 20 godina bez ikakvog osiguranja, počnite da se raspitujete. Imate Narodnu banku koja štiti prava "potrošača usluga osiguranja", štete se isplaćuju (naravno, negativne pojedinosti prve dobijaju publicitet i on se posle teško popravlja, ali više vam ne treba veza da naplatite štetu). To što osiguranja koriste zakonske i ugovorne mogućnosti da umanjuju isplate jeste loše za kupce, ali je legalno - informišite se pre nego što platite neku polisu, pa ako Vam se ne dopadne, nemojte je kupiti, ili još malo doplatite (ko može) da "popunite rupe" u pokriću.

Osiguranje je jedna od najstarijih delatnosti (čak i najkonzervativnijih - tu su pravila igre odavno uspostavljena i nema mnogo novotarija - jednom se obavestiš i to ti je to za dugi niz godina). To "prevarantsko" osiguranje vekovima u normalnim zemljama funkcioniše na isti način. Nemoguće da je ceo svet blesav, samo smo mi pametni, pa nam osiguranje ne treba. Ta priča o tome kako su osiguranja prevaranti je alibi za Vašu neinformisanost.

Izvinjavam se onima kojima se surova istina ne dopada.

bezimena

pre 14 godina

Za razliku od dosadašnjih komentatora, ja imam pozitivno iskustvo. U kraćem vremenskom periodu sam imala dve teže operacije i pošto sam podnela sva dokumenta, pripadajuće osiguranje mi je isplaćeno tačno u roku, bez ikakvih problema!

pin

pre 14 godina

Lepo je sto smo saznali nesto o nasim eventualnim pravima i verujem da ona , na papiru zaista i postoje,medjutim veliko je pitanje koliko smo u mogucnosti da ih i ostvarimo.Uplacujem infostan i Dunav osiguranje godinama,procureo mi je krov i unistio pola plafona, u Dunavu mi je objasnjeno da ne pokrivaju stetu 'koja dolazi spolja'.Morao sam stetu sam da popravim. Od tada poplave pravim sam,'iznutra'.

Miloš

pre 14 godina

Ovo što osiguravajuća društva tvrde - isplada za možda i nekoliko dana - nije istina. Oni će vam sve reći samo da uplatite polisu.

Moja majka je doživela nesreću u autobusu GSB-a i teže se povredila. Bila je osigurana, tj. "osigurana" kod jednog osiguravajućeg društva koje neću imenovati ali reći ću samo da je domaće i da je bilo monopolista pre dolaska stranih osiguravajućih kuća. Ispostavilo se da su muke koje je doživela u autobusu bile daleko manje od onih muka koje je doživela kada je pokušala da naplati SVOJ novaca, jt. polisu, koja joj je bila preko neophodna za lečenje. Natezanje je trajalo toliko dugo i konačna isplaćena suma bila je toliko manja od one koju je zaista trebala da dobije da sam se tu za čitav život naučio šta su osiguravajuća društva. Kao što je jedan porodični prijatelj prokomentarisao: "U inostranstvu bi bilo nezamislivo da osiguravajuća kuća pravi ovolike probleme pri isplati, svi klijenti bi im momentalno pobegli." Možda u inostranstvu ali u Srbiji ne.

I kad smo već kod inostranstva, ako ste nekada slušali horor priče o američkom zdravstvenom osiguranju gde plaćate čitav život velike mesešne rate da bi na kraju ugovor bio poništen onog momenta kada se razbolite, nemojte imati mnogo zabluda da je kod nas drugačije, samo ne za zdravstveno nego i za svako drugo osiguranje.

taraba

pre 14 godina

kako se neozbiljno vozi i koci, pa i nije lose onda sa osiguranjem.samo ono sitno na kraju pisano, treba bar dva puta da si mrtav da bi imao pravo da trazis od tog osiguranja nesto.

sale

pre 14 godina

Kao sto rece neko predhodni, inspektori osiguranja se cekaju neretko mesecima da dodju i da naprave "uvidjaj", a to je obicno sve sto cete dobiti od osiguravajuce kuce.
Nego, kako mi da te pare koje ko i gomilu drugih stvari dajemo u nista, da prosledimo nekoj ozbiljnijoj osiguravajucoj kuci koja moze jako brzo da reaguje!?Ko je pouzdan po tom pitanju?
Onaj kome stan/kuca se zapali, bas njega briga sto ce da dobije novac za 6 meseci do godinu dana, treba mu krov nad glavom.

goran kocev

pre 14 godina

pucano mi je iz puske u prozor o cemu postoji i izvestaj policije a posto sam vise godina osiguranik dunav osiguranja nisam mogao DA NAPLATIM NI TROSKOVE POPRAVKE PROZORA!

bezimena

pre 14 godina

Odličan tekst! Bilo bi jako dobro kada bi neko podstakao Zaštitnika gradjana Sašu Jankovića da se pozabavi informisanjem gradjana o ovoj temi i sl., pa da nam, umesto reklama raznih banaka, sa uplatnicama "Infostana" stigne neka brošura o gradjanskim pravima!

p.s.uzgred, s kojim pravom nas "Infostan" zatrpava reklamama i zašto se iz RZZO dostavljaju "Infostanu" (ili "Prizmi") adrese penzionera?

Miloš

pre 14 godina

"U osiguravajućim društvima navode da, u zavsnosti od štete, svoj novac možete dobiti veoma brzo, pa i u roku od svega nekoliko dana."

Ovo je laž. Procenitelji neretko dolaze nedeljama pa čak i mesecima kasnije. Poznajem previše ljudi kojima se nešto desilo i čekali su procenitelje, kada su videli da isti neće ni doći skorije, plaćali su iz svog džepa što je trebalo pa kada bi se procenitelji na kraju i pojavili "procenili" bi da nije bilo nikakve štete... Prevara...

*bane*

pre 14 godina

* Mnogi naši sugrađani sa obirom na situaciju u novčaniku, mogu da zapale svoje stanove, da bi "vrlo brzo došli do milion din. za 50 kvadrata! Pišete kao interesentnu ideju, u kojoj se vidi kako je naše društvo, "dobro organizovano i da nas ništa ne sme iznenaditi" !!

bezimena

pre 14 godina

Odličan tekst! Bilo bi jako dobro kada bi neko podstakao Zaštitnika gradjana Sašu Jankovića da se pozabavi informisanjem gradjana o ovoj temi i sl., pa da nam, umesto reklama raznih banaka, sa uplatnicama "Infostana" stigne neka brošura o gradjanskim pravima!

p.s.uzgred, s kojim pravom nas "Infostan" zatrpava reklamama i zašto se iz RZZO dostavljaju "Infostanu" (ili "Prizmi") adrese penzionera?

goran kocev

pre 14 godina

pucano mi je iz puske u prozor o cemu postoji i izvestaj policije a posto sam vise godina osiguranik dunav osiguranja nisam mogao DA NAPLATIM NI TROSKOVE POPRAVKE PROZORA!

Miloš

pre 14 godina

"U osiguravajućim društvima navode da, u zavsnosti od štete, svoj novac možete dobiti veoma brzo, pa i u roku od svega nekoliko dana."

Ovo je laž. Procenitelji neretko dolaze nedeljama pa čak i mesecima kasnije. Poznajem previše ljudi kojima se nešto desilo i čekali su procenitelje, kada su videli da isti neće ni doći skorije, plaćali su iz svog džepa što je trebalo pa kada bi se procenitelji na kraju i pojavili "procenili" bi da nije bilo nikakve štete... Prevara...

Miloš

pre 14 godina

Ovo što osiguravajuća društva tvrde - isplada za možda i nekoliko dana - nije istina. Oni će vam sve reći samo da uplatite polisu.

Moja majka je doživela nesreću u autobusu GSB-a i teže se povredila. Bila je osigurana, tj. "osigurana" kod jednog osiguravajućeg društva koje neću imenovati ali reći ću samo da je domaće i da je bilo monopolista pre dolaska stranih osiguravajućih kuća. Ispostavilo se da su muke koje je doživela u autobusu bile daleko manje od onih muka koje je doživela kada je pokušala da naplati SVOJ novaca, jt. polisu, koja joj je bila preko neophodna za lečenje. Natezanje je trajalo toliko dugo i konačna isplaćena suma bila je toliko manja od one koju je zaista trebala da dobije da sam se tu za čitav život naučio šta su osiguravajuća društva. Kao što je jedan porodični prijatelj prokomentarisao: "U inostranstvu bi bilo nezamislivo da osiguravajuća kuća pravi ovolike probleme pri isplati, svi klijenti bi im momentalno pobegli." Možda u inostranstvu ali u Srbiji ne.

I kad smo već kod inostranstva, ako ste nekada slušali horor priče o američkom zdravstvenom osiguranju gde plaćate čitav život velike mesešne rate da bi na kraju ugovor bio poništen onog momenta kada se razbolite, nemojte imati mnogo zabluda da je kod nas drugačije, samo ne za zdravstveno nego i za svako drugo osiguranje.

pin

pre 14 godina

Lepo je sto smo saznali nesto o nasim eventualnim pravima i verujem da ona , na papiru zaista i postoje,medjutim veliko je pitanje koliko smo u mogucnosti da ih i ostvarimo.Uplacujem infostan i Dunav osiguranje godinama,procureo mi je krov i unistio pola plafona, u Dunavu mi je objasnjeno da ne pokrivaju stetu 'koja dolazi spolja'.Morao sam stetu sam da popravim. Od tada poplave pravim sam,'iznutra'.

pedjica

pre 14 godina

Ko uspe da naplati svaka mu cast. Ja sam morao da tuyim jedno od osiguranja zbog toga sto nisu hteli da mi plate stetu na vozilu. Jednostavno su mi rekli: Tuzite nas!

sale

pre 14 godina

Kao sto rece neko predhodni, inspektori osiguranja se cekaju neretko mesecima da dodju i da naprave "uvidjaj", a to je obicno sve sto cete dobiti od osiguravajuce kuce.
Nego, kako mi da te pare koje ko i gomilu drugih stvari dajemo u nista, da prosledimo nekoj ozbiljnijoj osiguravajucoj kuci koja moze jako brzo da reaguje!?Ko je pouzdan po tom pitanju?
Onaj kome stan/kuca se zapali, bas njega briga sto ce da dobije novac za 6 meseci do godinu dana, treba mu krov nad glavom.

bezimena

pre 14 godina

Za razliku od dosadašnjih komentatora, ja imam pozitivno iskustvo. U kraćem vremenskom periodu sam imala dve teže operacije i pošto sam podnela sva dokumenta, pripadajuće osiguranje mi je isplaćeno tačno u roku, bez ikakvih problema!

zaposlen u osiguranju

pre 14 godina

Radim u osiguranju od 1995. godine i ceo život slušam ovakve katastrofalne komentare o tome kako su osiguranja prevaranti i vaćaroši. Kao da prodajemo drogu i kradenu robu!

'Alo, ljudi, u Srbiji postoji 24 društva za osiguranje (životno, neživotno i reosiguranje). Od toga, domaći su praktično samo još Dunav, DunavRE i AMS. Dok je narod posmatrao tranziciju kako prolazi pored njega, osiguranje je ozbiljno prošlo kroz reforme. One još nisu dovoljne, ali daleko od toga da nisu odmakle.

Informišite se. Živeli ste 20 godina bez ikakvog osiguranja, počnite da se raspitujete. Imate Narodnu banku koja štiti prava "potrošača usluga osiguranja", štete se isplaćuju (naravno, negativne pojedinosti prve dobijaju publicitet i on se posle teško popravlja, ali više vam ne treba veza da naplatite štetu). To što osiguranja koriste zakonske i ugovorne mogućnosti da umanjuju isplate jeste loše za kupce, ali je legalno - informišite se pre nego što platite neku polisu, pa ako Vam se ne dopadne, nemojte je kupiti, ili još malo doplatite (ko može) da "popunite rupe" u pokriću.

Osiguranje je jedna od najstarijih delatnosti (čak i najkonzervativnijih - tu su pravila igre odavno uspostavljena i nema mnogo novotarija - jednom se obavestiš i to ti je to za dugi niz godina). To "prevarantsko" osiguranje vekovima u normalnim zemljama funkcioniše na isti način. Nemoguće da je ceo svet blesav, samo smo mi pametni, pa nam osiguranje ne treba. Ta priča o tome kako su osiguranja prevaranti je alibi za Vašu neinformisanost.

Izvinjavam se onima kojima se surova istina ne dopada.

pera lozac

pre 14 godina

U osnovno osiguranje kuce spada osiguranje od pada aviona, meteora ili satelita na kucu. Ali da bi ste osigurali kucu od poplave onda morate biti ekspert i prouciti bar dve enciklopedije...

taraba

pre 14 godina

kako se neozbiljno vozi i koci, pa i nije lose onda sa osiguranjem.samo ono sitno na kraju pisano, treba bar dva puta da si mrtav da bi imao pravo da trazis od tog osiguranja nesto.

*bane*

pre 14 godina

* Mnogi naši sugrađani sa obirom na situaciju u novčaniku, mogu da zapale svoje stanove, da bi "vrlo brzo došli do milion din. za 50 kvadrata! Pišete kao interesentnu ideju, u kojoj se vidi kako je naše društvo, "dobro organizovano i da nas ništa ne sme iznenaditi" !!

haha

pre 14 godina

Pa zar to nije sukob interesa kad oni šalju svog čoveka da proceni štetu? Naravno da će smanjiti iznos štete jer je radnik osiguravajuće firme koja treba da isplati novac.

DrAsko

pre 14 godina

Ja imam jako dobro iskustvo (u vise navrata) s Dunav osiguranjem. Placam ga preko infostana i do sada su mi uvek dolazili brzo, bili su ljubazni i korektni a uplata je uvek bila u roku od 7-10 dana. Ruku na srcu uvek su bile manje stavke - po par hiljada dinara.

Vrasko

pre 14 godina

Moje, ipak pozitivno iskustvo sa naplatom osiguranja od EPS-a, tj. osiguravajuceg drustva sa kojim su imali ugovor.
Tokom noci je struja "nestajala i dolazila" (budio me je stampac koji se palio i gasio). Sutra TV nije radio. Pozvao sam info tel EPS-a i uputili su me na os.drustvo. Tamo sam popunio formular i rekli su mi da im donesem racun iz tv servisa. Dobio sam novac za nekih mesec i po dana. Samo treba biti uporan i posle 3 nedelje povremeno se raspitati (bio sam dva puta). Iz razgovora sa ljudima iz reda sam zakljucio da oni koji ne dolaze da se raspituju bivalu zaboravljeni. Dok beba ne zaplace nema ni sise...
Znaci kvarovi na uredjajima mogu da se naplate ali treba biti uporan. Mislim da prijava kvarova treba da se poklopi sa nekom njihovom evidencijom o problemima u mrezi...

osiguranik

pre 14 godina

I ja imam pozitivno iskustvo sa jednim privatnim osiguranjem, da ne navodim ime, pretprosle godine u nevremenu mi je stradao krov na kuci, stotinak crepova, izasli su da procene stetu sutradan posle prijave a pare sam dobio za 7 dana, sve bilo korektno i vise od toga. Prosle godine, clan domacinstva je imao tesku operaciju (kancer) za koju smo takodje posle podnete dokumentacije dobili novac za 10-ak dana, doduse cifra je po meni bila mala ali je isplacena. Inace sam placao osiguranje preko uplatnice za komunalije i iskreno nemam pojma sta mi je sve obuhvaceno tim osiguranjem. Kada su se desila ova dva slucaja, samo sam ih zvao i pitao da li imam pravo na odstetu i posle potvrde da imam, odmah sam prijavljivao slucaj.

Beli

pre 14 godina

"Redovnim plaćanjem računa za struju osigurani ste i od kvarova nastalih u mreži usled povećanja napona ili lošeg rada elektrodistribucije."

Pre par godina je malo jace nevreme pokidalo zice na drvenim banderama u mojoj ulici (mislim jedinoj u BG-u u kojoj drvene bandere jos postoje!). Doslo je do el. udara i nama su pregoreli skoro svi uredjaji u kuci (2 TV-a, video, 2 radio-aparata i sve sijalice). Sve komsije iz moje ulice su imale isti problem. EDB nas je uputila na osiguravajucu kucu preko koje posluju. Posle milion popunjenih obrazaca, prilozenih racuna i uverenja, silnog ignorisanja i odbijanja, nasli smo "vezu", koja nam je "u poverenju" rekla sledece: "Savetujem Vam da tuzite EDB, spor cete dobiti sigurno, i to je jedini nacin, jer kako bi smo mi saradjivali sa EDB-om kada bi placali za svaku stetu koju gradjani pretrpe!"

Naravno, nismo tuzili, poznato je koliko sudski sporovi traju u ovoj zemlji, a i komsije su odlucile da je jeftinije da plate sami popravke uredjaja nego troskove koje bi sudjenje prouzrokovalo!

Interesantno je napomenuti da je EDB posle ovoga u roku od 24 h sve drvene bandere u ulici zamenila betonskim (da smo ih tuzili pretpostavljam da bi tvrdili da su drvene bandere zamenjene jos pre 20 godina!).

Ogi

pre 14 godina

Tri godine sam placala osiguranje za sve clanove porodice (za slucaj bolesti, povrede ili smrti). Radi se o osiguranju koje je ponudjeno uz uplatnicu Infostana. Kada mi je otac umro, otisla sam da naplatim osiguranje. Sluzbenica mi je postavljala pitanja tipa:
-od cega je vas otac umro (od karcinoma),
- koliko dugo je umirao (???),
-da li ste ga uopste vodili kod lekara
(??? - nemam komentara!)
- da li ste uopste pokusavali da ga izlecite
(?????)
- i sl.,

da bi nam, na kraju dodelili citavih 90 eura!!!

Tri godine redovnog placanja osiguranja donelo nam je cak 90 eura...

zaposlen u osiguranju

pre 14 godina

Radim u osiguranju od 1995. godine i ceo život slušam ovakve katastrofalne komentare o tome kako su osiguranja prevaranti i vaćaroši. Kao da prodajemo drogu i kradenu robu!

'Alo, ljudi, u Srbiji postoji 24 društva za osiguranje (životno, neživotno i reosiguranje). Od toga, domaći su praktično samo još Dunav, DunavRE i AMS. Dok je narod posmatrao tranziciju kako prolazi pored njega, osiguranje je ozbiljno prošlo kroz reforme. One još nisu dovoljne, ali daleko od toga da nisu odmakle.

Informišite se. Živeli ste 20 godina bez ikakvog osiguranja, počnite da se raspitujete. Imate Narodnu banku koja štiti prava "potrošača usluga osiguranja", štete se isplaćuju (naravno, negativne pojedinosti prve dobijaju publicitet i on se posle teško popravlja, ali više vam ne treba veza da naplatite štetu). To što osiguranja koriste zakonske i ugovorne mogućnosti da umanjuju isplate jeste loše za kupce, ali je legalno - informišite se pre nego što platite neku polisu, pa ako Vam se ne dopadne, nemojte je kupiti, ili još malo doplatite (ko može) da "popunite rupe" u pokriću.

Osiguranje je jedna od najstarijih delatnosti (čak i najkonzervativnijih - tu su pravila igre odavno uspostavljena i nema mnogo novotarija - jednom se obavestiš i to ti je to za dugi niz godina). To "prevarantsko" osiguranje vekovima u normalnim zemljama funkcioniše na isti način. Nemoguće da je ceo svet blesav, samo smo mi pametni, pa nam osiguranje ne treba. Ta priča o tome kako su osiguranja prevaranti je alibi za Vašu neinformisanost.

Izvinjavam se onima kojima se surova istina ne dopada.

*bane*

pre 14 godina

* Mnogi naši sugrađani sa obirom na situaciju u novčaniku, mogu da zapale svoje stanove, da bi "vrlo brzo došli do milion din. za 50 kvadrata! Pišete kao interesentnu ideju, u kojoj se vidi kako je naše društvo, "dobro organizovano i da nas ništa ne sme iznenaditi" !!

bezimena

pre 14 godina

Za razliku od dosadašnjih komentatora, ja imam pozitivno iskustvo. U kraćem vremenskom periodu sam imala dve teže operacije i pošto sam podnela sva dokumenta, pripadajuće osiguranje mi je isplaćeno tačno u roku, bez ikakvih problema!

DrAsko

pre 14 godina

Ja imam jako dobro iskustvo (u vise navrata) s Dunav osiguranjem. Placam ga preko infostana i do sada su mi uvek dolazili brzo, bili su ljubazni i korektni a uplata je uvek bila u roku od 7-10 dana. Ruku na srcu uvek su bile manje stavke - po par hiljada dinara.

Miloš

pre 14 godina

Ovo što osiguravajuća društva tvrde - isplada za možda i nekoliko dana - nije istina. Oni će vam sve reći samo da uplatite polisu.

Moja majka je doživela nesreću u autobusu GSB-a i teže se povredila. Bila je osigurana, tj. "osigurana" kod jednog osiguravajućeg društva koje neću imenovati ali reći ću samo da je domaće i da je bilo monopolista pre dolaska stranih osiguravajućih kuća. Ispostavilo se da su muke koje je doživela u autobusu bile daleko manje od onih muka koje je doživela kada je pokušala da naplati SVOJ novaca, jt. polisu, koja joj je bila preko neophodna za lečenje. Natezanje je trajalo toliko dugo i konačna isplaćena suma bila je toliko manja od one koju je zaista trebala da dobije da sam se tu za čitav život naučio šta su osiguravajuća društva. Kao što je jedan porodični prijatelj prokomentarisao: "U inostranstvu bi bilo nezamislivo da osiguravajuća kuća pravi ovolike probleme pri isplati, svi klijenti bi im momentalno pobegli." Možda u inostranstvu ali u Srbiji ne.

I kad smo već kod inostranstva, ako ste nekada slušali horor priče o američkom zdravstvenom osiguranju gde plaćate čitav život velike mesešne rate da bi na kraju ugovor bio poništen onog momenta kada se razbolite, nemojte imati mnogo zabluda da je kod nas drugačije, samo ne za zdravstveno nego i za svako drugo osiguranje.

pera lozac

pre 14 godina

U osnovno osiguranje kuce spada osiguranje od pada aviona, meteora ili satelita na kucu. Ali da bi ste osigurali kucu od poplave onda morate biti ekspert i prouciti bar dve enciklopedije...

Miloš

pre 14 godina

"U osiguravajućim društvima navode da, u zavsnosti od štete, svoj novac možete dobiti veoma brzo, pa i u roku od svega nekoliko dana."

Ovo je laž. Procenitelji neretko dolaze nedeljama pa čak i mesecima kasnije. Poznajem previše ljudi kojima se nešto desilo i čekali su procenitelje, kada su videli da isti neće ni doći skorije, plaćali su iz svog džepa što je trebalo pa kada bi se procenitelji na kraju i pojavili "procenili" bi da nije bilo nikakve štete... Prevara...

bezimena

pre 14 godina

Odličan tekst! Bilo bi jako dobro kada bi neko podstakao Zaštitnika gradjana Sašu Jankovića da se pozabavi informisanjem gradjana o ovoj temi i sl., pa da nam, umesto reklama raznih banaka, sa uplatnicama "Infostana" stigne neka brošura o gradjanskim pravima!

p.s.uzgred, s kojim pravom nas "Infostan" zatrpava reklamama i zašto se iz RZZO dostavljaju "Infostanu" (ili "Prizmi") adrese penzionera?

taraba

pre 14 godina

kako se neozbiljno vozi i koci, pa i nije lose onda sa osiguranjem.samo ono sitno na kraju pisano, treba bar dva puta da si mrtav da bi imao pravo da trazis od tog osiguranja nesto.

osiguranik

pre 14 godina

I ja imam pozitivno iskustvo sa jednim privatnim osiguranjem, da ne navodim ime, pretprosle godine u nevremenu mi je stradao krov na kuci, stotinak crepova, izasli su da procene stetu sutradan posle prijave a pare sam dobio za 7 dana, sve bilo korektno i vise od toga. Prosle godine, clan domacinstva je imao tesku operaciju (kancer) za koju smo takodje posle podnete dokumentacije dobili novac za 10-ak dana, doduse cifra je po meni bila mala ali je isplacena. Inace sam placao osiguranje preko uplatnice za komunalije i iskreno nemam pojma sta mi je sve obuhvaceno tim osiguranjem. Kada su se desila ova dva slucaja, samo sam ih zvao i pitao da li imam pravo na odstetu i posle potvrde da imam, odmah sam prijavljivao slucaj.

haha

pre 14 godina

Pa zar to nije sukob interesa kad oni šalju svog čoveka da proceni štetu? Naravno da će smanjiti iznos štete jer je radnik osiguravajuće firme koja treba da isplati novac.

Ogi

pre 14 godina

Tri godine sam placala osiguranje za sve clanove porodice (za slucaj bolesti, povrede ili smrti). Radi se o osiguranju koje je ponudjeno uz uplatnicu Infostana. Kada mi je otac umro, otisla sam da naplatim osiguranje. Sluzbenica mi je postavljala pitanja tipa:
-od cega je vas otac umro (od karcinoma),
- koliko dugo je umirao (???),
-da li ste ga uopste vodili kod lekara
(??? - nemam komentara!)
- da li ste uopste pokusavali da ga izlecite
(?????)
- i sl.,

da bi nam, na kraju dodelili citavih 90 eura!!!

Tri godine redovnog placanja osiguranja donelo nam je cak 90 eura...

goran kocev

pre 14 godina

pucano mi je iz puske u prozor o cemu postoji i izvestaj policije a posto sam vise godina osiguranik dunav osiguranja nisam mogao DA NAPLATIM NI TROSKOVE POPRAVKE PROZORA!

pin

pre 14 godina

Lepo je sto smo saznali nesto o nasim eventualnim pravima i verujem da ona , na papiru zaista i postoje,medjutim veliko je pitanje koliko smo u mogucnosti da ih i ostvarimo.Uplacujem infostan i Dunav osiguranje godinama,procureo mi je krov i unistio pola plafona, u Dunavu mi je objasnjeno da ne pokrivaju stetu 'koja dolazi spolja'.Morao sam stetu sam da popravim. Od tada poplave pravim sam,'iznutra'.

sale

pre 14 godina

Kao sto rece neko predhodni, inspektori osiguranja se cekaju neretko mesecima da dodju i da naprave "uvidjaj", a to je obicno sve sto cete dobiti od osiguravajuce kuce.
Nego, kako mi da te pare koje ko i gomilu drugih stvari dajemo u nista, da prosledimo nekoj ozbiljnijoj osiguravajucoj kuci koja moze jako brzo da reaguje!?Ko je pouzdan po tom pitanju?
Onaj kome stan/kuca se zapali, bas njega briga sto ce da dobije novac za 6 meseci do godinu dana, treba mu krov nad glavom.

pedjica

pre 14 godina

Ko uspe da naplati svaka mu cast. Ja sam morao da tuyim jedno od osiguranja zbog toga sto nisu hteli da mi plate stetu na vozilu. Jednostavno su mi rekli: Tuzite nas!

Vrasko

pre 14 godina

Moje, ipak pozitivno iskustvo sa naplatom osiguranja od EPS-a, tj. osiguravajuceg drustva sa kojim su imali ugovor.
Tokom noci je struja "nestajala i dolazila" (budio me je stampac koji se palio i gasio). Sutra TV nije radio. Pozvao sam info tel EPS-a i uputili su me na os.drustvo. Tamo sam popunio formular i rekli su mi da im donesem racun iz tv servisa. Dobio sam novac za nekih mesec i po dana. Samo treba biti uporan i posle 3 nedelje povremeno se raspitati (bio sam dva puta). Iz razgovora sa ljudima iz reda sam zakljucio da oni koji ne dolaze da se raspituju bivalu zaboravljeni. Dok beba ne zaplace nema ni sise...
Znaci kvarovi na uredjajima mogu da se naplate ali treba biti uporan. Mislim da prijava kvarova treba da se poklopi sa nekom njihovom evidencijom o problemima u mrezi...

Beli

pre 14 godina

"Redovnim plaćanjem računa za struju osigurani ste i od kvarova nastalih u mreži usled povećanja napona ili lošeg rada elektrodistribucije."

Pre par godina je malo jace nevreme pokidalo zice na drvenim banderama u mojoj ulici (mislim jedinoj u BG-u u kojoj drvene bandere jos postoje!). Doslo je do el. udara i nama su pregoreli skoro svi uredjaji u kuci (2 TV-a, video, 2 radio-aparata i sve sijalice). Sve komsije iz moje ulice su imale isti problem. EDB nas je uputila na osiguravajucu kucu preko koje posluju. Posle milion popunjenih obrazaca, prilozenih racuna i uverenja, silnog ignorisanja i odbijanja, nasli smo "vezu", koja nam je "u poverenju" rekla sledece: "Savetujem Vam da tuzite EDB, spor cete dobiti sigurno, i to je jedini nacin, jer kako bi smo mi saradjivali sa EDB-om kada bi placali za svaku stetu koju gradjani pretrpe!"

Naravno, nismo tuzili, poznato je koliko sudski sporovi traju u ovoj zemlji, a i komsije su odlucile da je jeftinije da plate sami popravke uredjaja nego troskove koje bi sudjenje prouzrokovalo!

Interesantno je napomenuti da je EDB posle ovoga u roku od 24 h sve drvene bandere u ulici zamenila betonskim (da smo ih tuzili pretpostavljam da bi tvrdili da su drvene bandere zamenjene jos pre 20 godina!).