Srbija i Deklaracija iz Terezina

Beograd -- Srbija odlučila da bude samo posmatrač na konferenciji u Pragu gde je potpisana deklaracija o nastavku restitucije imovine oduzete Jevrejima tokom holokausta.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Nazalost takve nepravde je tesko ispraviti. Mi danas imamo stotine hiljada Srba kojima je imovina oteta po Hrvatskoj, Bosni, Kosovu..., kojima bi se nepravda mogla relativno lako ispraviti ali ni to, skoro, ne interesuje nasu vladu, kamo li nesto sto je bilo prije 70 god.
  Srbija je tokom WWII bila okupirana zemlja, za razliku od odredjenih susjeda koji su, stavise, ucestvovali i u okupaciji dobrog dijela Srbije, a da ne pominjemo da su bili i kreatori holokausta. A zasto neki cinovnicic u nekom ministarstvu ima vise ovlascenje u realizacije neke neobavezujuce deklaracije, od jednog ambasadora, to vjerovatno samo on zna...
  (Moler, 5. jul 2009 07:04)
 2. Ovo nema veze sa antisemitizmom nego bi morali vratiti svima a s obzirom koliko je Srbija ažurna vlasnici otete imovine bi se prilično načekali.

  Priznaje Kosova od strane Izraela nema veze s ovim nego isključivo sa trenutnim interesima Izraela.
  (Bez_Cenzure, 5. jul 2009 00:07)
 3. Gospodo a dali znate da ako bi se u srbiji vracala ta imovina, morali bi da vrate polovinu kruga dvojke? A njima to naravno neodgovara
  (Vladimir, 4. jul 2009 23:49)
 4. "Potpisalo ju je 46 zemalja, uključujući sve države bivše Jugoslavije.

  Jedino su se izdvojili Vatikan i Srbija..."

  Poznato je kakvu je ulogu, na ovim prostorima, na strani fašizma, imao Vatikan u II Sv. ratu. Dovoljno je reći: JASENOVAC!

  Poznato je i da je Beograd bio prvi grad u porobljenoj Evropi koji je "rešio pitanje Jevreja"! Nedićeva slika još visi u Skupštini...

  Ova vlast nas bruka i sramoti na svakom koraku i još se kao čudi, što nas svet gleda sa nipodaštavanjem!
  (bezimena, 4. jul 2009 23:17)
 5. Za razliku od drugih koji su reagovali, ja tvrdim da je Vlada Republike Srbije postupila u skladu sa politikom koja dostojno predstavlja (današnju) Srbiju. Jer, da nije tako, na tu konferenciju bi otišao u najmanju ruku premijer, osudio nacističke zločine i njihove današnje branioce i obavezao se da Srbija obešteti žrtve terora i nepravde.
  (Goran Jeličić, 4. jul 2009 23:06)
 6. "Deklaracija iz Terezina nije pravno obavezujući dokument već ima moralni značaj" - ovo je bas simpaticno imajuci u vidu kako vodece sile sveta lako krse pravno obavezujuca dokumenta, tako da postavlja se pitanje koja je svrha ovog dokumenta? Moralna? Pa, sa aktuelnom politickom scenom, etika ne igra ama bas nikakvu ulogu.
  Brad London
  (Brad, 4. jul 2009 22:56)
 7. Nasa vlada nije uopste antisemitska i ovo nema veze sa Jevrejima nego ako vrati Jevrejima morace i Srbima,puno toga SPC a to je vrlo velika suma i zemljiste,dakle ne moze to preko noci a sve optuzbe da smo antisemiti padaju u vodu,na zalost mnogima koji da nas zavade sa Izraelom.Uostalom,kod nas nikad nije bilo mnogo Jevreja,sta treba sve Hrvati da im vrate,nece im biti lako a uostalom,mi smo jedini u okruzenju bili na istoj strani u 2-om svetskom ratu sa Jevrejima,ostali imaju sta da im vracaju,nase Jevreje su pobili Nemci,Srbija tu nije nista skrivila a to sto ne umemo da vodimo politiku - to je sasvim druga stvar...
  (D.Savic,Paris, 4. jul 2009 22:04)
 8. Svaka nam čast, još jednom smo dokazali da prednjačimo u antiantifašizmu. Ministre Jeremiću, imate reč...?
  (Civilizacija, 4. jul 2009 21:01)
 9. TIPICNO za Srbiju i njena ministarstva.
  Zanimljivi je da je deklaracija NEOBAVEZUJUCA, ali bez obzira na to Srbija nece da je potpise i jos plus po tome da niko iz vlade nije prisustvovao osim naseg anbasora u Ceskoj koji je bio bez apsolutno ikakvih ovlastenja od vlade.
  Da to nije i nase priznanje tj izbegavanje posledica onoga sta su radili Nedic i njegovi zandari koji su po recima verhahta ocistili Beograd od Jevreja pre nego sto su to uradile Paveliceve ustase u Zagrebu iako je predratni Beograd brojcano imao vise Jevreja nego Zagreb.
  I sada ce u svemu ovome opet neko videsti zaveru protiv nas. g Firera smo pustili da ode u Italiju bez problema-zadrzavanja - nismo mu oduzeli pasos iako je bio osudjen.
  (mile, 4. jul 2009 20:58)
 10. Ma ne vraćaju oni nikome, nije u pitanju antisemitizam već ...
  Druže Tito mi ti se kunemo ... znate već šta se pevalo u školama.
  (boris, 4. jul 2009 20:56)
 11. Logika je prosta: ako se vrati 500 miliona evra Jevrejima, moraće da vrate i 50 milijardi evra porodicama kojima su komunisti oduzeli SVE zato što su nam se dede i pradede borili na strani Jugoslovenske Kraljevske Vojske.
  (Zoran Petrović, 4. jul 2009 20:22)
 12. Pa kako da im vlada vrati imovinu kada su te iste vlade prodali(poklonili)domaćim ratno-poratnim profiterima.Pa pogledajte ko je vlasnik zemlje po Vojvodini.Međutim neznam kako će objasniti napolju da se zemlja vraća samo SPC i RMC,a ostalim konfesijama i gradjanima ne.
  (ravangrad, 4. jul 2009 20:13)
 13. Ovo je skandalozan propust vlade!
  (Zoki, 4. jul 2009 18:46)
 14. Jeremic tokom sluzbene posete Israelu posetio je Muzej Holokausta Jad Vasemu gde je polozio venac u Sali secanja, odajuci postu milionima Jevreja koji su ubijeni u Holokaustu.
  I na kraju svoje posete nisu falile Jeremiceve izjave o prijateljskim odnosima dviju drzava i razumevanju Vlade Tel Aviva za stav Beograda u vezi Kosova.

  - A sta je imovinom koja nije vracena legitimnim vlasnicima (Jevrejima), zasto se izbegavaju takvi susreti, zasto nasa Vlada ne kaze istinu, da je to njihovo i nepravedno oduzeto ali za sad nemamo kapacitete za njeno vracanje odnosno odstetu ali da cese to vratiti, za to nas obavezuje ne samo ustav vec i prijateljstvo s'Israelom (?)
  Mozemo mi prevariti ceo svet ali ne i Israel !!! zato ne cudi me izjava Israelskog Premijera B.Natanjahu da je njegova Vlada pokrenula postupak priznanja Kosova...
  (B.Todorski, 4. jul 2009 18:31)
 15. Sta reci?Kada treba nekome da vrate oduzetu imovinu to urade preko noci,ali kada treba da vrate e onda im trebaju Decenije n!!!Imanje mog oca jos nisu vratili jer na toj povrstni od par hektara "velikani" su napravili kuce (radi se o Deliblatskoj pescari)!
  (Lala, 4. jul 2009 18:10)
 16. sramota me je nase vlade
  (ANTIFA, 4. jul 2009 18:05)
 17. Ovo je skandal. Ta imovina mora da se vrati.Restitucija se odlaze,vracanje imovine zrtvama holokausta se odlaze, kao da svi politicari imaju rezervnu domovinu.Da li su oni svesni da srozavaju ugled zemlje na cijem su celu a samim tim i svoj i svoje dece ?
  (M.Popovic, 4. jul 2009 17:49)