Utorak, 23.06.2009.

11:52

Stigla prijava protiv đaka za napad

U Okružno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici stigla je krivična prijava protiv učenika Srednje škole "Nikola Tesla", koji je za vreme časa napao nastavnicu hemije.

Izvor: B92

Stigla prijava protiv ðaka za napad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Jelica

pre 14 godina

Mislim da su deca u ovoj zemlji zapostavljena i nezasticena u skolama, jer su i direktori i prosvetni radnici nekontrolisani.Kod vecine dece izazvani su revolti zbog samovolje profesora a i direktora koje, ruku na srce niko ne kontrolise. Sto je jos zalosnije sporovi oko nepravde koje su nanete ucenicima sporo se ili nikad i ne rese,konkretno,na nivou pokrajine, sto iznosim iz licnog iskustva.Često, direktori skola,ne postuju zakon niti prava ucenika, sprovode svoja pravila,kao u mom slučaju.Potrebna je jako poostrena kontrola inspekcije u svim skolama u ovoj zemlji. Pa zasto inace sluzi prosvetna inspekcija, samo kad roditelji dodju na noge i kad je jako malo vremena da se istera pravda.Moje iskustvo kaze da su direktori i profesori nedodirljivi, bar u mom gradu Pančevu,a verujem i u drugim mestima.Da ne budem preostra, ima jako dobrih profesora, koji ne dolaze u konflikt sa decom i koje deca postuju.

mm

pre 14 godina

Molim vas, pa prosvetna inspekcija samo gleda da li je svako slovo na mestu, da li je tačka, zarez ili crta pravilno povučena, da li piše Sl. gl. br taj i taj, a ave ostalo ih uopšte ne zanima niti imaju pojma!
Učenik je znao ocenu, ali je namerno provocirao profesorku koja može baka da mu bude i još fizički nasrnuo na nju! Gde je tu poštovanje i vaspitanje!
BRUKA I SRAMOTA ZA PROSVETU, ZA DRŽAVU A POSEBNO ZA OMLADINU!

Mira

pre 14 godina

Imamo snimak incidenta kao objektivan zapis desavanja. Sta bi bilo da nema snimka, da se dogadjaj rekonstruise na osnovu izjava ucesnika i ucenika- posmatraca? Da li bi tada profesorka imala i minimalne sanse da dokaze maltretiranje koje je prethodilo udarcu? Podrzavam peticiju protiv inspekcije iz Ministrarstva prosvete. Bila sam 5 godina profesor i znam kako je tesko raditi sa nasilnim ucenicima.

bg

pre 14 godina

ako su utvrdili da je ona prva napala, znaci li to da je sve ono sto je on uradio pre toga u redu? i da je pretnja, otimanje, ugrozavanje dozvoljeno ponasanje ubuduce?

v.m.

pre 14 godina

Svi koji su sokirani nalazom inspekcije, neka napisu protestno pismo ministarstvu obrazovanja, pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, i direktoru skole. Ja sam svoje vec poslao!

razocarana

pre 14 godina

A da im lepo svima damo ocene koje zele i time resimo problem? Ovo je skandal! Sta ste ocekivali od prosvetne inspekcije, oni su uvek na strani ucenika. Znam za slucaj kada je vise puta ponistavana ocena komisije na popravnom ispitu u jednoj beogradskoj srednjoj skoli, jer su se roditelji zalili.Cak je otac deteta zahtevao od mene da mu kao pedagog dam neku pedagosku dvojku ili ce me tuziti ministarstvu jer znate, on ima veze, pa ja vise nigde necu dobiti posao.Na kraju je ucenik dobio prelaznu ocenu, na koji nacin ne zelim da znam. Sta vise reci, ukidanje finansija za Petnicu, disciplinski postupak protiv profesorke.... STIDIM SE!

baxus

pre 14 godina

Video sam snimak, i klinac prvo pokusava da uzme dnevnik, profesorka pokusava da ga odgurne na sta joj on drmne samar...
Tada pridje nekoliko klinaca, odvoji ga od nje, on se posle 10-15 sekundi opet vrati i drmne joj jos samar-dva, pa se opet odmakne, pa se vrati i tako par puta...
1. nema on sta da trazi dnevnik
2. da ga je ona udarila pa njemu pao mrak na oci, on bi je odmah nalupao na mrtvo ime, ne bi se vracao x puta da joj lupi po koju pljusku

Ne kazem da je profesorka 100% nevina zrtva, ali po njegovom drzanju i ponasanju koje sam video na snimku bih rekao da je taj klinac obican kabadahija koji nije navikao da mu iko kaze: "ne moze"

buki

pre 14 godina

Kako ih samo nije sramota. Na snimku se lepo vidi da je maltretiranje profesorke trajalo i trajalo da bi dostiglo vrhunac u pokusaju otimanju dnevnika iz ruke. Na sta to lici? Pa on je nju saterao u cosak? I ona treba da odgovara? Unosi joj se u lice, gura je u cosak i otima dnevnik , da vidim da li bi to uradio da je umesto nje bio profesor iole jace gradje?
Da li mozda treba da im dozvolimo da biju profesore pa da ih onda uredno prijavimo inspekciji? Jel' onda ponizenje manje?
Ponizenje za nju kao profesora i ljudsko bice a i nas kao clanove ovog drustva.

lemikson

pre 14 godina

Generacija sam '71. Zavrsio skole, fakultet, sam sebi nasao jako dobar posao u Bgd-u, otisao iz zemlje pre pet godina, odlicno se snasao tamo gde zivim sada, retko ko veruje da sam sa porodicom dosao u Toronto bez igde ikoga svoga ovde (osim gomile generacijskih drugara koji su uglavnom prolazili istu pricu i zavrsili na istom mestu...). Elem, sta hocu da kazem... U osnovnoj skoli su nam zavrtali usi, vukli zulufe i lupali samare.. I meni, nestasno dete (ali ne nevaspitano,), mada uglavnom UVEK medju najboljim djacima. U srednjoj je bilo malo manje toga, ali se mnogo dobro znalo sa kim nema zezanja. Pazi, niko nije bio pametniji od nas iz Matematickog odeljenja, ali nikom, nikad nije palo napamet da se sprda sa ozbiljnim profesorima, nikada... Naucili smo lekciju, od roditelja pre svega i iz skole. Ista prica i za Masinac u Beogradu. Na svu srecu zavrsio sam ga na vreme dok je jos uvek moglo da se hvali time... I posle svega sto sam prosao i posle svega sto sam video (a bilo je dosta toga, da ce Bog bice jos), pored roditelja najboljih na svetu koje imam, zalim sto nisam vise imao profesora koji su strogi, koji znaju da pokazu primer, koji mogu i smeju da te smeste tamo gde ti je mesto, i koji ce da te podstaknu da mislis brze i trcis duze. Da ti je mesto gde i svim 15-to godisnjacima, dodaj ili oduzmi, da probas da razumes, da probas da postujes i da se nadas da ces nesto da napravis od sebe... Svaka cast ovoj profesorki i ako je tako uradila... Ali, svet se menja, i sve to o cemu ja pricam samo govori o tome koliko sam ja ostario, i koliko se toga menja ka necemu sto mi ne mozemo da razumemo... Sta da kezem, sem tuga, golema tuga... Oprosti im Boze ne znaju sta rade... Pala je noc i zavladao je Pink. Molim se za profesorku da ce da nadje svoj mir, i ona i njena porodica. I opet, da zavrsim sa ovim, niko nije bio pametniji od mene i mojih drugara, i niko nije znao da napravi vece fore, od 2 razreda pa na dalje i dan danas... I eto cega se ja secam i cemu sam ja zahvalan, i cemu cu se nadati da cu naci negde za moga sina...

Marko

pre 14 godina

Cuo sam da je na YouTube postojao i drugi snimak trajanja od 5 minuta na kome se vidi kako ucenik maltretira profesoricu pre nego sto ga je ona "udarila" (ona grdosija sumnjam da je uopste i osetio da ga je udarila). Pokusao sam da nadjem video ali je ostao samo preview (na kojem je jasno pisalo 4:58 sec) a video je obrisan. Pre ove sramne odluke nadleznih da jadnu profesoricu stave u istu poziciju kao i ucenika, mora se naci i taj drugi snimak. Ucenik koji je snimao ga sigurno poseduje. Inace koliko sam razigniran ponasanjem ovog maloletnpg delikventa toliko i ponasanjem ostalih ucenika. Niko od njih nije ustao da odbrani jadnu zenu, vec su ga kao pomocnici boksera samo malo zaustavljali kad se previse "zaleti" pa ga onda opet pustali da nastavi zapoceto. Kao da su na ulici a ne u skoli. Mada koliko "postovanje" imaju za skolu to je za njih na zalost isto. I verovatno ulicu cene kao bolju skolu.

pera

pre 14 godina

Ne bi bilo loše da imamo i državu. Pa ovo ga nema ni među plemenima.
Kakva vlast, takva i inspekcija. Noje ona slučajno osudila profesorku. Izaći će na videlo kasnije zašto je tako. Ili je neki tatin sin, ili...
E SRBIJO!!!!!

Šošon

pre 14 godina

Divnih li vesti danas u Srbiji!
Osudiće i nastavnicu.
Naravno kada je jedini kodeks da ne smeju ni "preko" da pogledaju u dete.
A onda...
Umesto da je u zatvoru, čovek koji je osuđen zbog nasilja u porodici i bluda nad kćerkom, odlukom suda u Lazarevcu pušten je na slobodu.
Perfektno društvo, nema šta.

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

Stvarno, zbunjujuce deluju pravila sluzbe - u odnosu na direktan uticaj na ponasanje dece. Sta bi bilo npr, da je nastavnik uzvratio, u samoodbrani? Prema pravilima, on nema pravo na to. Ili na kraju, dodeliti neki stepen "sluzbenog lica", tako da se fizicki napad na prosvetno lice tretira kao napad na policiju. Ne verujem da bi ovaj bednik smeo da digne ruku na policajca - a ako ima pravde, dobice propisanu kaznu.

Milos

pre 14 godina

Ma svaka vam cast "gospodo"! Udarnicki gradite "drustvo" u kojem je normalno napasti policajca i pokusati zabiti mu upaljenu baklju u usta, a jos normalnije traziti "pravdu za urosa". Posle cete da se zalite kako profesori i nastavnici ne rade svoj posao pa su vam od dece napravili neobrazovane divljake. E pa svi vi koji imate opravdanja za ovu sramotu i trazite deo krivice u postupku proferice, setite se ovoga kada vas budu zvali iz milicije da dodjete po vasu FINU decu!!!!!!

Uzas

pre 14 godina

Tadicu, Dacicu vidite li sta vam se desava sa drzavom. Da li cete cekati da ocajan narod preuzme sam pravdu na ulici? Uzasno sam posramljen sto zivim u ovakvoj zemlji.

The Blue

pre 14 godina

Ovo je skandalozno i sramotno.
Huligan napada profesorku, otima joj dnevnik i protiv nje se pokreće disciplinski postupak!
Šta je žena trebala da radi?
Da mu dopusti da je vređa, otima dnevnik, ugrožava njen autoritet koji je jedan od osnovnih postulata u pedagogiji?
Tom kriminalcu u začetku je već mesto u nekom popravnom domu do punoletstva a kasnije će sam sebi prokrčiti put do pravog zatvora, u kome završavaju slučajevi ovakvih klinaca na kojima se već danas jasno vidi ko su i šta će biti.

E1

pre 14 godina

Mozda je nastavnica prva UDARILA ucenika, ali to nije PRVA UPOTREBA SILE u ovom incidentu.
Vec je njen udarac bio samoodbrana.
U Americi, gde predajem, ovakvo unosenje u facu BILO KOJOJ osobi, a ne autoritetu kao sto je nastavnik, pa gurkanje i otimanje SLUZBENOG INSTRUMENTA (dnevnika) VEC JE UPOTREBA SILE.

Nemojmo brkati babe i zabe.

Zorana Majstorovic Stanisavljevic

pre 14 godina

Ovaj slučaj ne treba gledati kao problem između profesora i učenika. To što mu je profesorka, to dodaje njegovoj krivici. Osnovno je da je mladić u punoj snazi napao ženu koja je pred penzijom. Osnovno je da je jači udarao slabijeg.

Goran

pre 14 godina

Gledajući ovaj snimak, profesorka uopšte nije kriva. Užasno sam razočaran kako će ispekcija pokrenuti disciplinski postupak protiv žrtve, odnosno profesorke. Takvim postupkom ispekcije upravo će nagraditi ovog nevaspitanog, nekulturnog i bahatog sileđjiju. Tim postupkom će se posdstaći i drugi ili slični ovom agresivcu da se silom i bahatošću sve stvari mogu rešiti. Pa se pitam kuda to mi kao društvo idemo ako nam iz samog vrha kažu odnosno optužuju žrtvu a nasilje navodno će sankcionisati to naravno kao mrtvo slovo na papiru. I ja sam roditelj ali za ovakvo ponašanje isključivo je krivac učenik koji je napao profesorku.

dan

pre 14 godina

U svemu ovome najviše me zanima uloga psihologa i pedagoga u školskom sistemu. Da li ti ljudi nešto rade u školama i koliko rade? Pretpostavljam da je uloga ovih lica na radu u školstvu da u saradnji s nastavnicima rešavaju probleme. Nekim nastavnicima i pored visoke stručnosti nedostaje pedagoška žica i jednostavno ne znaju da rade s decom. Na hemiji se ne uči pedagogija...

Supervisor

pre 14 godina

Skandalozna odluka komisije da pokrene disciplinski postupak protiv zene koja se branila. Opste je poznato koliko su danasnji klinci agresivni, kolika su opasnost za pojedince i drustvo! Ova skandalozna odluka treba pod hitno da se ukine a clanovi ove komisije koliko su nekompetentni odmah da podnesu ostavke i da prestanu da se bave prosvetom! Sramota bre! Ovo je javni poziv svim delikventima da mogu bez straha da biju profesore i da rade sta hoce jer ce znati da profesori posle ovoga nece smeti ni da zucnu! Sta je sledece, da samaraju roditelje! Ako se sad ne digne glas protiv ovoga, nastace totalni haos! Puna podrska profesorki!

Jova NS

pre 14 godina

Ovo je skandaliozno. Ja apsolutno nemam reci. Pa ta nastavnica je toliko mala i sitna da nije mogla nikakvu pretnju da predstavlja tom bilmezu.
Neverovatno.

Izvršna i sudska vlast

pre 14 godina

Ne vidim svrhu internog disciplinskog postupka, ako je u toku sudski postupak. Ako već postoji policijska istraga, odnosno saslušanje predmetnog profesora i saslušanje učenika u prisustvu branioca, te privatna krivična tužba od strane profesora, zašto se sad prosvetna inspekcija pojavljuje u javnosti sa svojom "presudom", odn. zahtevom za pokretanje disciplinskog postupka u istom predmetu koji je pred Sudom?

Oki

pre 14 godina

Profesori upisuju svaku ocenu u dnevnik nakon što je saopšte učeniku. Iz iskustva, učenike baš briga za ocene i ne trude se da ih zapamte.
Učenici ne smeju da imaju pristup dnevniku, nego profesori mogu da im pročitaju, eventualno.
Tek kad dođe kraj godine i podobijaju ocene koje su zaslužili onda se sete, pa bi oni to lično da vide.
Sve ocene su čuli ranije ali ih je bilo baš briga.
Ovo što smo videli je potez osobe koja je ponižena (dobiće 1) pa želi da istera neku svoju pravdu.
Da li ste vi nekad prilazili profesorima, podizali ton, a da ne pričam o udaranju?

Marija

pre 14 godina

Ja radim u prosveti kao profesor matematike i jedino sto mogu da kazem je da mi je drago zbog ovakvih komentara. To mi uliva bar malo nade!

bezobrazluk

pre 14 godina

Tako je profesoricu bacite na ulicu a Miladinu Kovacevicu platite 1000000 dolara posto je on patriota! A i detetu bi trebalo da platite mozda ce sledeci put i on prebiti nekog u inostranstvu!

ja

pre 14 godina

cuvena prosvetna pokrajinska inspekcija....procesljajte sta je do sada radila ta insepkcija i videcete koga brani. samo korumpirane profesore. i svi treba da trazimo ko je taj inspektor i ta komisija imenom i prezimenom. strasno...

Sloba

pre 14 godina

"Inspekcijska komisija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje je, na osnovu inspekcijskog nalaza, konstatovala da je nastavnica hemije u srednjoj stručnoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici Marija Mošić prva udarila učenika, a da joj je on uzvratio udarcima i nedoličnim ponašanjem."

Znači komisija nije utvrdila ograničavanje slobode kretanja, guranje, pokušaj otimanja dnevnika pre nego što je profesorka udarila "učenika". Sankcije-otkaz za komisiju, za direktora i za školskog psihologa. Ovaj snimak je posledica, uzroci, ako se ograničimo na školski sistem, svakakao nisu u profesorki pred penzijom.

taraba

pre 14 godina

tipican trik kriminalaca a i drugih, toliko te provociraju (jer su jaci, a ti nemocan, sateran) i onda se zna, ona je bila prva. ali nazalost reziser je to lepo iz dobrog ugla sve snimio. jer ima drugo sta da se prica. jeste videli kako je on njoj zavrno ruku (62 god), mogle su joj sve kosti popucati.

dO

pre 14 godina

Jesu loše ocene iz predmeta, u nekom opštem slučaju, ogledalo i nastavnika/predavača/profesora, ALI: sa kakvim znanjem izlaze đaci iz osnovnih i srednjih škola, i sa kakvim rupama, nezainteresovanošću i bahatim ponašanjem treba da se profesori nose? Naročito profesori sa 30-40 godina radnog veka koji znaju kako se radi i koji s pravom očekuju da đaci imaju elementarna znanja, koja oni nemaju - a nemaju ih u poslednjih 10-15 godina. Takođe, nemojte smetnuti s uma da je u pitanju tehnička škola, a nema skoro ni jedne jedine tehničke škole u Srbiji gde su đaci IOLE zainteresovani za bilo koji predmet, a kamoli za tamo neku hemiju.

heineken

pre 14 godina

kada ovaj klinac postane zapazeni lokalni kriminalac, bice do kraja svog zivota (cca jos 4 godine) zahvalan profesorki sto ga ja na ovaj nacin "izvela na pravi put" i od njega napravila "zvezdu"

nekad ucenik sad doktor

pre 14 godina

Profesorka je ucenika udarila prva?! Da, ali pogledajte snimak malo bolje... Decko je sabio u cosak, gurao je, nije joj dao da mrdne. Sta on uopste ima da radi za katedrom?! Zena je instinktivno krenula da se odbrani, a ovaj junak je onda nasrnuo na nju, samarao je i pljuvao! Da li je to normalno, I sad treba disciplinski postupak da se vodi i protiv nje?! Zemljo Srbijo! Posto nista kod nas nije normalno, ovo je sasvim ocekivano... Ne mogu da komentarisem broj losih ocena iz hemije, to je druga tema, i o tome treba da se pozabavi inspekcija - ovo prvo je klasicno nasilje za popravni dom...

w

pre 14 godina

Sram vas i stid bilo "inspekcijo" !!! Da li negde i kako moze da se zali na ovu odluku, da se protestuje i da se trazi da se ispita nerad, "podobnost" i "strucnost" te i takve inpekcije i takvog inspektora ?! Znaci, balavi delikvent je prisao, otimao i napadao jadnu zenu, nije ona prisla njemu, i sad je po ovom pametnjakovicu ona kriva !? Da ne pominjem da s eradi o starijoj gospodji, jos uz to zeni. Mora da je "inspektor" neki stranacki kolega roditeljima ovog lika u pokusaju, te treba traziti i istragu inspektora i njegovog inspektorata ! Sramota ! Neki misle da mogu sve i svasta da rade jer imaju jake veze, strasno ! Trebaju svi roditelji da ispisu svoju decu iz te skole koja stiti manijake, a treba i da smene takve organe i njihove inspektore.

mina

pre 14 godina

radila sam kao profesor matematikeu jednoj beogradskoj skol ivise od trideset godina. situacija u prosveti jeste delom odraz vremena u kome zivimo i koje je iz nas, ali ono sto ne sme da bude, a pokazalo se da jeste, da je ovo ministarstvo resor za potkusurivanje, i da redovno sluzi onima koji dobiju minimalnu vecinu na izborima i time pravo da formiraju vladu, udovolje koalicionim partnerima po pitanju broja resora a ne po ZNACAJU.
naravno da ocena mora da bude javna i da se saopsti uceniku, ali to ne znaci da ucenik ima pravo da zahteva uvid gledanjem u dnevnik a kamoli otimanjem istog. zato postoji razredni staresina, otvorena vrata za roditelje ...
prosvetni radnici bi pre svega trebalo da se izbore protiv ovakvih, tzv sindikata, pa onda za promenu nakaradnih zakona i pravilnika, zasnovanih na istim, da se vec jednom uvede red u ovu oblast, ne samo po pitanju disciplinskih odredbi, vec i reformi, programa i svega ostalog . narocito, nacina izbora direktora, koji od njih stvara obicne podanike i cuvare ^MIRA^ u skolama.

A šta ste očekivali?

pre 14 godina

Stara srpska priča, gde žrtva postaje krivac.

Hitno da se ovom klipanu isplati milion dolara, jer su mu ugrožena dečja prava.

Konstruktivnost

pre 14 godina

Mislim da je ovo u nalazu inspekcije vrlo bitno:
"Ovom incidentu je prethodio niz propusta, počevši od nedovoljnog stručno-pedagoškog nadzora, ukazivanja na problem velikog broja slabih ocena iz hemije, pa do odsustva preventivnog delovanja"...
Zasto je vazno? Iz jednostavnog razloga sto je stanje u toj celoj skoli (da ne idem dalje, pa i ja govorim o poremecenom sistemu vrednosti iako jeste jer se brani nerad) neadekvatno (upotrebljavam blazi izraz:) Kad su u skoli primetili - ako jesu - da iz hemije ima toliko slabih ocena, zasto nisu nista preduzeli da se ta nastavnica NATERA da RADI, jer veliki broj takvih ocena je slika njenog strucnog itd. rada. U velikoj je zabludi svaki onaj nastavnik koji svoj autoritet "brani" slabom ocenom.
Dvadesetak godina sam u procesu nastave. Struka mi je jezik i knjizevnost. Kazu da je to jedan od tezih predmeta, a ja znam dobro koliko treba rada i napora da se izbegne los rezultat (slaba ocena) i da ucenici ZAVOLE predmet. Imao sam i opstinskih, i republickih pobednika (ucenici, a i ja za svoj rad). Ima ih sad i novinara, i pesnika, i nastanika jezika.
Kazem: slaba ocena je najilustrativnija slika rada nastavnika i kolektiva u kojem je taj nastavnik. Sta je radio pedagog i psiholog (ako ga/ih skola ima)? Sta je uradio direktor? Jedva je docekao da se ucenik o kojem je rec ispise, pa da "zavrsi stvar". Linija manjeg otpora. Moze li se u ovakvoj situaciji tek tako ispisati iz skole? I, zato, svi oni snose punu odgovornost za sve sto se desilo i (nije, a trebalo je) pre smaranja.
Vaspitanje zahteva mnogo, mnogo ljubavi, strpljenja i postovanja licnosti vaspitanika. (Pogledajte kako samo nastavnica razgovara sa ucenikom koji joj je kasnije vratio udarac.)
Ovaj incident je i mnogo ruzna ilustracija i naseg nacina razmisljanja. Nase sebicnosti, pre svega.

student

pre 14 godina

Profesorka je vise puta pokusala da zaobidje ucenika i udalji se od katedre ali joj on to nije dozvolio. Vise puta ucenik je pokusao da otme dnevnik profesorki i cak na momente to i uspeo. Strpljenje profesorke je za divljenje a ne za osudu. Zena je bila u poslednjoj radnoj nedelji pred penziju sto bi trebalo da podrazumeva i bogato znanje, iskustvo ali i autoritet. Umesto toga, ucenik joj je narusio dostojanstvo a inspekcija je potpuno ponizila stavljanjem u isti kos sa maloletnim nasilnikom.
Garantujem da ce utaj ucenik za koju godinu biti zapazeni clan podzemlja a onda ce se mnogi koji sad pametuju setiti profesorke i njene ljudske reakcije i podrzati je. Bice kasno. I za nju i za njega.

angelina

pre 14 godina

Svašta!
On je napravio PRVI kontakt!
Trebalo je malo bolje da pogledaju SNIMAK.
I dalje mi je mnogo veća impresija - učenici koji sede i "čačkaju nos"!!

Selah Leylek

pre 14 godina

Sve podrske nastavnici. Mi nismo nikad smeli da gledamo u dnevnik, ako cemo da idemo u detalje i formalnosti. Decija prava treba da ostvaruju i da se bore da bolje udzbenike, ucionice, vise putovanja, vise znanja. To njih ne interesuje, samo mobilni i krpice (orgadjujem se, mnogo sam ljuta, pa samo izlazi iz mene). Ne znam ko je gori, deca ili roditelji. Tesko nama za 10 godina, kad deca koja nista nisu naucila budu ucitelji, pravnici, ekonomisti...

Milko

pre 14 godina

Sada mi je lakše.
Bio sam se zabrinuo da će se profesorka izvući nekažnjeno a tako izblamirala sirotog učenika.
A on baš neki fin dečko.
Nego da mu majka nije slučajno negde savetnik, ili tako nešto?

eeeeeeeeeeee

pre 14 godina

kakva sramota..znam zenu, to mi je bivsa koleginica, posvecena je svom poslu, odgovorna je i pravedna. zivi sama i ceo zivot je provela u prosveti i sirokih je interesovanja - druge nauke, umetnost. ona stvarno nije zasluzila da se provlaci po novinama i da je 'pametnjakovici' jos okrivljuju jer se branila od dzibera

Natalija

pre 14 godina

Dodatne besmislice! Kakav je život u jednoj državi zavisi od SISTEMA VREDNOSTI. Od 1989 g Sloba je uveo sistem vrednosti “ako ne umemo da RADIMO UMEMO DA SE BIJEMO”! Taj sistem nije DEMONTIRAN do dana današnjeg. A nije demontiran jer ta demotaža ide u paketu sa LUSTRACIJOM. Srbija neće imati nikavu civilizovanu budućnost dok se ne oslobodi samoubilačke ideologije koju su stvorili Sloba, Voja i &. Naša politička i kulturan elita nije u stanju da se nosi sa našim BAZNIM problemima. Samobmanjivanje i LAGANJE ( o svemu, našoj prošlosti, istoriji, tradiciji, našim vrenostima i tsl) je nastavljeno. Jer smo prespavali vekove znanja i kulture? Jesmo. Jer bilo 4 rata, koja smo izgubili? Jeste – A kad gledate naše elektronske i pisane medije da li se to u njima može videti? Ne. Oni se bave SPORTOM, pevanjem I IGRANJEM (i biraju filmove koji POTSTIČU AGRESIJU svake vrste). Takvi mediji mogu da postoje u Švajcarskoj, Švedskoj i tsl ali ne i u Srbiji – mi moramo koristiti SVE RESURSE koje IMAMO SAMO SA JEDNIM CILJEM a to je obrazovanje i samoobrazovanje APSOLUTNO U SVEMU! Umesto toga evo i ove godine svi mediji će preći u dvo mesečnu “letnju šemu” i tsl, univerzijada će da širi laž kako je Srbija savsvim normalna država. Da li bi postojala današnja Nemačka da su posle 2 svetskog rata – nemci pravili privid normalne države – i svu emergiju države trošili na – sport, zabavu tj. BEŽANJE od stvarnosti? Narod zna odgovor na to pitanje ali naša tzv elita NE ZNA!

Satir

pre 14 godina

Ispravna odluka, mislim da učenik nije jedini krivac u celom incidentu.
Postupak učenika ipak je za svaku osudu, kao i nasilničko ponašanje koje je prethodilo udarcima, i koje se nastavilo još nekoliko minuta kasnije.
Postupak profesorke je na svoj način zabrinjavajući, ni ja ne znam kako bih reagovao u sličnoj situaciji, ali ne verujem da bih pokušao udariti naslinika duplo krupnijeg od sebe (u 62-oj godini).
Da li smo svi potpuno poludeli?

Roditelj, ne prosvetar!

pre 14 godina

Ako ovoj profesorki date otkaz, da je sreće i razuma svi prosvetni radnici bi trebali da izađu na ulice.
Dosta mi je priča o beskonačnim pravima dece, o katastrofalnim ocenama, popravljanju istih urgencijama koje neretko stižu i iz ministarstva (koje je, uzgred, uvek i stalno na strani dece, bez obzira ko je u pravu), bahatosti učenika i roditelja, divljaštvu u školama i na časovima...
Dobro pazite kome ostavljate ovu zemlju (čast retkim časnim izuzecima)!

voxy

pre 14 godina

E, to je prava slika Srbije. Hoštapleri su zaštićeni kao beli medvedi i na kraju uvek ustanove da je profesor kriv...
Zašto taj "učenik" nije nasrnuo na nastavnika - muskarca???

Tanja

pre 14 godina

Svedoci smo sveopsteg urusavanja vrednosnog sistema drustva kao celine, i obrazovnog sistema kao temelja jednog drustva. Obrazovanje je potpuno beskorisno tamo gde ljudi ne cene znanje i profesori su beskorisni onima koji ne cene znanje. Profesori nisu svima beskorisni. Na srecu, ima puno dece kojima ce njihov rad mnogo znaciti, a ima i onih, kao sto je ovaj sa snimka, kojima nece nista. Ovaj mladic je jasno pokazao u koju grupu spada, i tu dileme nema. Sto se tice profesorke, bez obzira na njenu reakciju u datoj situaciji , profesor mora da se postuje i da predstavlja autoritet, i tu nema spora. Ucenici treba da znaju svoja prava, ali neizostavno i obaveze, a ne da ljudi koji rade u prosveti taj posao obavljaju sa strahom, otaljavajuci ga na ivici nervnog sloma jer ucenici nema sta sebi nece dozvoliti. Znam puno prosvetnih radnika koji piju lekove za smirenje pre svakog odlaska na posao, i zive u konstantnom stresu. I onda ne smes detetu nista da kazes, ne daj Boze uradis, jer si automatski los pedagog i prosvetni radnik. A roditelji su posebna prica – kad ih razredni staresina pozove na roditeljski da se upoznaju sa redom i pravilima koja u vaze u skoli za ucenike, pola roditelja jednostavno ne dodje. Npr. jedno pravilo: upotreba mobilnih telefona na casu zabranjena je, tacnije moze da se nosi ali mora da se iskljuci. To pravilo ne postuje prakticno ni jedan ucenik, a ako se profesor slucajno usudi da oduzme mobilni uceniku, odmah bude optuzen da mu narusava privatnost?! Sa ovakvom disciplinom u skolama, ja samo cekam dan kada ce neki alkoholisani tikvan uleteti sa oruzijem i pobiti pola skole. Valjda cemo se onda opametiti i uvesti disciplinu u skole. Onakvu disciplinu kakva je nekad postojala i koja se postovala kao Sveto pismo.

majka

pre 14 godina

Ako hocemo da zaista budemo posteni i prema jednoj i prema drugoj strani u ovom "incidentu" onda sam za to da se ispita i udeo profesorke u celoj prici. Snimak je prvo prikazivao pokusaj ovog decaka da vidi ocene sto mu nije dozvoljeno uz potpuno omalovazavanje i na kraju i upotrebu samara.
Kako bi smo se svi mi osecali u toj situaciji? kako se osecamo kada nas neko sikanira, ignorise, fizicki kaznjava? Ja prva imam potrebu da uzvratim/
Ne opravdavam postupak ovog decaka ali zapitajmo se da li je i profesorka malo ili malo vise doprinela ovakvom ishodu.
Sada kada je krenula hajka na njega ona je ta koja je predstavljena kao zrtva, ona se tek sada oglasava. Zasto? Verovatno je i sama svesna da je deo krivice i njen.

Aleksandra

pre 14 godina

Nemam reci na sramotnu odluku prosvetne inspekcije. Nastavnica treba da odgovara jer je prva napala ucenika - pa da li su inspektori takvi da nisu videli sta je dovelo do takvog postupka od strane nastavnice. Neko je juce ostavio odlican komentar da se nasilnik ponasao prema nastavnici-zrtvi tako da je ona morala prva da reaguje (da bi odbranila sebe i dnevnik koji joj on otima iz ruke)i time sebi obezbedio opravdanje za divljacko ponasanje, jer, pobogu, ona je njega napala prva. Da li su inspektori uopste pokusali da sebi predstave kako se zena u tim trenucima osecala? Jasno je kao dan da je zena bila u soku i uplasena i da je to sto je udarila napasnika reakcija iz straha. A kako i da se ne oseca ugrozenom kad pred sobom ima grmalja bez trunke vaspitanja i skrupula koji ni od cega ne preza? Uzas! Mogla bih ceo traktat da napisem o ovome koliko sam besna. Ljudima iz prosvetne inspekcije stvarno 'svaka cast'.

Jadranka

pre 14 godina

Fakat je da je koleginica profesorka prva udarila,ali nakon sto joj je oteo dnevnik iz ruke...Reakcija u samoodbrani,ko zna kako bi bilo ko od nas reagovao da nam se nesto takvo desi...Ona njega dva puta,ako sam dobro videla,a on nju malo vise puta,ako sam opet dobro videla...
Ne znam zasto ucenici lepo ne podnesu prijavu na svaku nasu ocenu kojom nisu zadovoljni,lepo ce ih ispitati komisija i sve da se zavrsi civilizovano,a ne ovako...
Moja preporuka kao profesorice sa samo 7 godina staza je da se ni u kakve diskusije sa ucenicima ne ulazi,lepo im ukazati koja su im zakonska prava protiv nas i neka tako rese probleme,a ne da nas mlate.Ja uvek tako kazem djaku ako nije zadovoljan,da ode,napise prijavu protiv mene i moje ocene i necu da se svadjam uopste.
Daj Boze da nam uvedu beneficirani radni staz,pa da ranije idemo u penziju.Ne vidim sebe sa 62 godine u prosveti,nego u ludnici!Za bednih 400 evra i 16 godina zavrsene skole,sramota je kako smo ponizena vrsta...

Roditelj, ne prosvetar!

pre 14 godina

Ako ovoj profesorki date otkaz, da je sreće i razuma svi prosvetni radnici bi trebali da izađu na ulice.
Dosta mi je priča o beskonačnim pravima dece, o katastrofalnim ocenama, popravljanju istih urgencijama koje neretko stižu i iz ministarstva (koje je, uzgred, uvek i stalno na strani dece, bez obzira ko je u pravu), bahatosti učenika i roditelja, divljaštvu u školama i na časovima...
Dobro pazite kome ostavljate ovu zemlju (čast retkim časnim izuzecima)!

Aleksandra

pre 14 godina

Nemam reci na sramotnu odluku prosvetne inspekcije. Nastavnica treba da odgovara jer je prva napala ucenika - pa da li su inspektori takvi da nisu videli sta je dovelo do takvog postupka od strane nastavnice. Neko je juce ostavio odlican komentar da se nasilnik ponasao prema nastavnici-zrtvi tako da je ona morala prva da reaguje (da bi odbranila sebe i dnevnik koji joj on otima iz ruke)i time sebi obezbedio opravdanje za divljacko ponasanje, jer, pobogu, ona je njega napala prva. Da li su inspektori uopste pokusali da sebi predstave kako se zena u tim trenucima osecala? Jasno je kao dan da je zena bila u soku i uplasena i da je to sto je udarila napasnika reakcija iz straha. A kako i da se ne oseca ugrozenom kad pred sobom ima grmalja bez trunke vaspitanja i skrupula koji ni od cega ne preza? Uzas! Mogla bih ceo traktat da napisem o ovome koliko sam besna. Ljudima iz prosvetne inspekcije stvarno 'svaka cast'.

voxy

pre 14 godina

E, to je prava slika Srbije. Hoštapleri su zaštićeni kao beli medvedi i na kraju uvek ustanove da je profesor kriv...
Zašto taj "učenik" nije nasrnuo na nastavnika - muskarca???

eeeeeeeeeeee

pre 14 godina

kakva sramota..znam zenu, to mi je bivsa koleginica, posvecena je svom poslu, odgovorna je i pravedna. zivi sama i ceo zivot je provela u prosveti i sirokih je interesovanja - druge nauke, umetnost. ona stvarno nije zasluzila da se provlaci po novinama i da je 'pametnjakovici' jos okrivljuju jer se branila od dzibera

Jadranka

pre 14 godina

Fakat je da je koleginica profesorka prva udarila,ali nakon sto joj je oteo dnevnik iz ruke...Reakcija u samoodbrani,ko zna kako bi bilo ko od nas reagovao da nam se nesto takvo desi...Ona njega dva puta,ako sam dobro videla,a on nju malo vise puta,ako sam opet dobro videla...
Ne znam zasto ucenici lepo ne podnesu prijavu na svaku nasu ocenu kojom nisu zadovoljni,lepo ce ih ispitati komisija i sve da se zavrsi civilizovano,a ne ovako...
Moja preporuka kao profesorice sa samo 7 godina staza je da se ni u kakve diskusije sa ucenicima ne ulazi,lepo im ukazati koja su im zakonska prava protiv nas i neka tako rese probleme,a ne da nas mlate.Ja uvek tako kazem djaku ako nije zadovoljan,da ode,napise prijavu protiv mene i moje ocene i necu da se svadjam uopste.
Daj Boze da nam uvedu beneficirani radni staz,pa da ranije idemo u penziju.Ne vidim sebe sa 62 godine u prosveti,nego u ludnici!Za bednih 400 evra i 16 godina zavrsene skole,sramota je kako smo ponizena vrsta...

student

pre 14 godina

Profesorka je vise puta pokusala da zaobidje ucenika i udalji se od katedre ali joj on to nije dozvolio. Vise puta ucenik je pokusao da otme dnevnik profesorki i cak na momente to i uspeo. Strpljenje profesorke je za divljenje a ne za osudu. Zena je bila u poslednjoj radnoj nedelji pred penziju sto bi trebalo da podrazumeva i bogato znanje, iskustvo ali i autoritet. Umesto toga, ucenik joj je narusio dostojanstvo a inspekcija je potpuno ponizila stavljanjem u isti kos sa maloletnim nasilnikom.
Garantujem da ce utaj ucenik za koju godinu biti zapazeni clan podzemlja a onda ce se mnogi koji sad pametuju setiti profesorke i njene ljudske reakcije i podrzati je. Bice kasno. I za nju i za njega.

nekad ucenik sad doktor

pre 14 godina

Profesorka je ucenika udarila prva?! Da, ali pogledajte snimak malo bolje... Decko je sabio u cosak, gurao je, nije joj dao da mrdne. Sta on uopste ima da radi za katedrom?! Zena je instinktivno krenula da se odbrani, a ovaj junak je onda nasrnuo na nju, samarao je i pljuvao! Da li je to normalno, I sad treba disciplinski postupak da se vodi i protiv nje?! Zemljo Srbijo! Posto nista kod nas nije normalno, ovo je sasvim ocekivano... Ne mogu da komentarisem broj losih ocena iz hemije, to je druga tema, i o tome treba da se pozabavi inspekcija - ovo prvo je klasicno nasilje za popravni dom...

w

pre 14 godina

Sram vas i stid bilo "inspekcijo" !!! Da li negde i kako moze da se zali na ovu odluku, da se protestuje i da se trazi da se ispita nerad, "podobnost" i "strucnost" te i takve inpekcije i takvog inspektora ?! Znaci, balavi delikvent je prisao, otimao i napadao jadnu zenu, nije ona prisla njemu, i sad je po ovom pametnjakovicu ona kriva !? Da ne pominjem da s eradi o starijoj gospodji, jos uz to zeni. Mora da je "inspektor" neki stranacki kolega roditeljima ovog lika u pokusaju, te treba traziti i istragu inspektora i njegovog inspektorata ! Sramota ! Neki misle da mogu sve i svasta da rade jer imaju jake veze, strasno ! Trebaju svi roditelji da ispisu svoju decu iz te skole koja stiti manijake, a treba i da smene takve organe i njihove inspektore.

Tanja

pre 14 godina

Svedoci smo sveopsteg urusavanja vrednosnog sistema drustva kao celine, i obrazovnog sistema kao temelja jednog drustva. Obrazovanje je potpuno beskorisno tamo gde ljudi ne cene znanje i profesori su beskorisni onima koji ne cene znanje. Profesori nisu svima beskorisni. Na srecu, ima puno dece kojima ce njihov rad mnogo znaciti, a ima i onih, kao sto je ovaj sa snimka, kojima nece nista. Ovaj mladic je jasno pokazao u koju grupu spada, i tu dileme nema. Sto se tice profesorke, bez obzira na njenu reakciju u datoj situaciji , profesor mora da se postuje i da predstavlja autoritet, i tu nema spora. Ucenici treba da znaju svoja prava, ali neizostavno i obaveze, a ne da ljudi koji rade u prosveti taj posao obavljaju sa strahom, otaljavajuci ga na ivici nervnog sloma jer ucenici nema sta sebi nece dozvoliti. Znam puno prosvetnih radnika koji piju lekove za smirenje pre svakog odlaska na posao, i zive u konstantnom stresu. I onda ne smes detetu nista da kazes, ne daj Boze uradis, jer si automatski los pedagog i prosvetni radnik. A roditelji su posebna prica – kad ih razredni staresina pozove na roditeljski da se upoznaju sa redom i pravilima koja u vaze u skoli za ucenike, pola roditelja jednostavno ne dodje. Npr. jedno pravilo: upotreba mobilnih telefona na casu zabranjena je, tacnije moze da se nosi ali mora da se iskljuci. To pravilo ne postuje prakticno ni jedan ucenik, a ako se profesor slucajno usudi da oduzme mobilni uceniku, odmah bude optuzen da mu narusava privatnost?! Sa ovakvom disciplinom u skolama, ja samo cekam dan kada ce neki alkoholisani tikvan uleteti sa oruzijem i pobiti pola skole. Valjda cemo se onda opametiti i uvesti disciplinu u skole. Onakvu disciplinu kakva je nekad postojala i koja se postovala kao Sveto pismo.

A šta ste očekivali?

pre 14 godina

Stara srpska priča, gde žrtva postaje krivac.

Hitno da se ovom klipanu isplati milion dolara, jer su mu ugrožena dečja prava.

angelina

pre 14 godina

Svašta!
On je napravio PRVI kontakt!
Trebalo je malo bolje da pogledaju SNIMAK.
I dalje mi je mnogo veća impresija - učenici koji sede i "čačkaju nos"!!

Milko

pre 14 godina

Sada mi je lakše.
Bio sam se zabrinuo da će se profesorka izvući nekažnjeno a tako izblamirala sirotog učenika.
A on baš neki fin dečko.
Nego da mu majka nije slučajno negde savetnik, ili tako nešto?

E1

pre 14 godina

Mozda je nastavnica prva UDARILA ucenika, ali to nije PRVA UPOTREBA SILE u ovom incidentu.
Vec je njen udarac bio samoodbrana.
U Americi, gde predajem, ovakvo unosenje u facu BILO KOJOJ osobi, a ne autoritetu kao sto je nastavnik, pa gurkanje i otimanje SLUZBENOG INSTRUMENTA (dnevnika) VEC JE UPOTREBA SILE.

Nemojmo brkati babe i zabe.

Satir

pre 14 godina

Ispravna odluka, mislim da učenik nije jedini krivac u celom incidentu.
Postupak učenika ipak je za svaku osudu, kao i nasilničko ponašanje koje je prethodilo udarcima, i koje se nastavilo još nekoliko minuta kasnije.
Postupak profesorke je na svoj način zabrinjavajući, ni ja ne znam kako bih reagovao u sličnoj situaciji, ali ne verujem da bih pokušao udariti naslinika duplo krupnijeg od sebe (u 62-oj godini).
Da li smo svi potpuno poludeli?

Goran

pre 14 godina

Gledajući ovaj snimak, profesorka uopšte nije kriva. Užasno sam razočaran kako će ispekcija pokrenuti disciplinski postupak protiv žrtve, odnosno profesorke. Takvim postupkom ispekcije upravo će nagraditi ovog nevaspitanog, nekulturnog i bahatog sileđjiju. Tim postupkom će se posdstaći i drugi ili slični ovom agresivcu da se silom i bahatošću sve stvari mogu rešiti. Pa se pitam kuda to mi kao društvo idemo ako nam iz samog vrha kažu odnosno optužuju žrtvu a nasilje navodno će sankcionisati to naravno kao mrtvo slovo na papiru. I ja sam roditelj ali za ovakvo ponašanje isključivo je krivac učenik koji je napao profesorku.

mina

pre 14 godina

radila sam kao profesor matematikeu jednoj beogradskoj skol ivise od trideset godina. situacija u prosveti jeste delom odraz vremena u kome zivimo i koje je iz nas, ali ono sto ne sme da bude, a pokazalo se da jeste, da je ovo ministarstvo resor za potkusurivanje, i da redovno sluzi onima koji dobiju minimalnu vecinu na izborima i time pravo da formiraju vladu, udovolje koalicionim partnerima po pitanju broja resora a ne po ZNACAJU.
naravno da ocena mora da bude javna i da se saopsti uceniku, ali to ne znaci da ucenik ima pravo da zahteva uvid gledanjem u dnevnik a kamoli otimanjem istog. zato postoji razredni staresina, otvorena vrata za roditelje ...
prosvetni radnici bi pre svega trebalo da se izbore protiv ovakvih, tzv sindikata, pa onda za promenu nakaradnih zakona i pravilnika, zasnovanih na istim, da se vec jednom uvede red u ovu oblast, ne samo po pitanju disciplinskih odredbi, vec i reformi, programa i svega ostalog . narocito, nacina izbora direktora, koji od njih stvara obicne podanike i cuvare ^MIRA^ u skolama.

Selah Leylek

pre 14 godina

Sve podrske nastavnici. Mi nismo nikad smeli da gledamo u dnevnik, ako cemo da idemo u detalje i formalnosti. Decija prava treba da ostvaruju i da se bore da bolje udzbenike, ucionice, vise putovanja, vise znanja. To njih ne interesuje, samo mobilni i krpice (orgadjujem se, mnogo sam ljuta, pa samo izlazi iz mene). Ne znam ko je gori, deca ili roditelji. Tesko nama za 10 godina, kad deca koja nista nisu naucila budu ucitelji, pravnici, ekonomisti...

majka

pre 14 godina

Ako hocemo da zaista budemo posteni i prema jednoj i prema drugoj strani u ovom "incidentu" onda sam za to da se ispita i udeo profesorke u celoj prici. Snimak je prvo prikazivao pokusaj ovog decaka da vidi ocene sto mu nije dozvoljeno uz potpuno omalovazavanje i na kraju i upotrebu samara.
Kako bi smo se svi mi osecali u toj situaciji? kako se osecamo kada nas neko sikanira, ignorise, fizicki kaznjava? Ja prva imam potrebu da uzvratim/
Ne opravdavam postupak ovog decaka ali zapitajmo se da li je i profesorka malo ili malo vise doprinela ovakvom ishodu.
Sada kada je krenula hajka na njega ona je ta koja je predstavljena kao zrtva, ona se tek sada oglasava. Zasto? Verovatno je i sama svesna da je deo krivice i njen.

Natalija

pre 14 godina

Dodatne besmislice! Kakav je život u jednoj državi zavisi od SISTEMA VREDNOSTI. Od 1989 g Sloba je uveo sistem vrednosti “ako ne umemo da RADIMO UMEMO DA SE BIJEMO”! Taj sistem nije DEMONTIRAN do dana današnjeg. A nije demontiran jer ta demotaža ide u paketu sa LUSTRACIJOM. Srbija neće imati nikavu civilizovanu budućnost dok se ne oslobodi samoubilačke ideologije koju su stvorili Sloba, Voja i &. Naša politička i kulturan elita nije u stanju da se nosi sa našim BAZNIM problemima. Samobmanjivanje i LAGANJE ( o svemu, našoj prošlosti, istoriji, tradiciji, našim vrenostima i tsl) je nastavljeno. Jer smo prespavali vekove znanja i kulture? Jesmo. Jer bilo 4 rata, koja smo izgubili? Jeste – A kad gledate naše elektronske i pisane medije da li se to u njima može videti? Ne. Oni se bave SPORTOM, pevanjem I IGRANJEM (i biraju filmove koji POTSTIČU AGRESIJU svake vrste). Takvi mediji mogu da postoje u Švajcarskoj, Švedskoj i tsl ali ne i u Srbiji – mi moramo koristiti SVE RESURSE koje IMAMO SAMO SA JEDNIM CILJEM a to je obrazovanje i samoobrazovanje APSOLUTNO U SVEMU! Umesto toga evo i ove godine svi mediji će preći u dvo mesečnu “letnju šemu” i tsl, univerzijada će da širi laž kako je Srbija savsvim normalna država. Da li bi postojala današnja Nemačka da su posle 2 svetskog rata – nemci pravili privid normalne države – i svu emergiju države trošili na – sport, zabavu tj. BEŽANJE od stvarnosti? Narod zna odgovor na to pitanje ali naša tzv elita NE ZNA!

Supervisor

pre 14 godina

Skandalozna odluka komisije da pokrene disciplinski postupak protiv zene koja se branila. Opste je poznato koliko su danasnji klinci agresivni, kolika su opasnost za pojedince i drustvo! Ova skandalozna odluka treba pod hitno da se ukine a clanovi ove komisije koliko su nekompetentni odmah da podnesu ostavke i da prestanu da se bave prosvetom! Sramota bre! Ovo je javni poziv svim delikventima da mogu bez straha da biju profesore i da rade sta hoce jer ce znati da profesori posle ovoga nece smeti ni da zucnu! Sta je sledece, da samaraju roditelje! Ako se sad ne digne glas protiv ovoga, nastace totalni haos! Puna podrska profesorki!

bezobrazluk

pre 14 godina

Tako je profesoricu bacite na ulicu a Miladinu Kovacevicu platite 1000000 dolara posto je on patriota! A i detetu bi trebalo da platite mozda ce sledeci put i on prebiti nekog u inostranstvu!

Marija

pre 14 godina

Ja radim u prosveti kao profesor matematike i jedino sto mogu da kazem je da mi je drago zbog ovakvih komentara. To mi uliva bar malo nade!

Sloba

pre 14 godina

"Inspekcijska komisija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje je, na osnovu inspekcijskog nalaza, konstatovala da je nastavnica hemije u srednjoj stručnoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici Marija Mošić prva udarila učenika, a da joj je on uzvratio udarcima i nedoličnim ponašanjem."

Znači komisija nije utvrdila ograničavanje slobode kretanja, guranje, pokušaj otimanja dnevnika pre nego što je profesorka udarila "učenika". Sankcije-otkaz za komisiju, za direktora i za školskog psihologa. Ovaj snimak je posledica, uzroci, ako se ograničimo na školski sistem, svakakao nisu u profesorki pred penzijom.

Jova NS

pre 14 godina

Ovo je skandaliozno. Ja apsolutno nemam reci. Pa ta nastavnica je toliko mala i sitna da nije mogla nikakvu pretnju da predstavlja tom bilmezu.
Neverovatno.

taraba

pre 14 godina

tipican trik kriminalaca a i drugih, toliko te provociraju (jer su jaci, a ti nemocan, sateran) i onda se zna, ona je bila prva. ali nazalost reziser je to lepo iz dobrog ugla sve snimio. jer ima drugo sta da se prica. jeste videli kako je on njoj zavrno ruku (62 god), mogle su joj sve kosti popucati.

ja

pre 14 godina

cuvena prosvetna pokrajinska inspekcija....procesljajte sta je do sada radila ta insepkcija i videcete koga brani. samo korumpirane profesore. i svi treba da trazimo ko je taj inspektor i ta komisija imenom i prezimenom. strasno...

Oki

pre 14 godina

Profesori upisuju svaku ocenu u dnevnik nakon što je saopšte učeniku. Iz iskustva, učenike baš briga za ocene i ne trude se da ih zapamte.
Učenici ne smeju da imaju pristup dnevniku, nego profesori mogu da im pročitaju, eventualno.
Tek kad dođe kraj godine i podobijaju ocene koje su zaslužili onda se sete, pa bi oni to lično da vide.
Sve ocene su čuli ranije ali ih je bilo baš briga.
Ovo što smo videli je potez osobe koja je ponižena (dobiće 1) pa želi da istera neku svoju pravdu.
Da li ste vi nekad prilazili profesorima, podizali ton, a da ne pričam o udaranju?

Zorana Majstorovic Stanisavljevic

pre 14 godina

Ovaj slučaj ne treba gledati kao problem između profesora i učenika. To što mu je profesorka, to dodaje njegovoj krivici. Osnovno je da je mladić u punoj snazi napao ženu koja je pred penzijom. Osnovno je da je jači udarao slabijeg.

dO

pre 14 godina

Jesu loše ocene iz predmeta, u nekom opštem slučaju, ogledalo i nastavnika/predavača/profesora, ALI: sa kakvim znanjem izlaze đaci iz osnovnih i srednjih škola, i sa kakvim rupama, nezainteresovanošću i bahatim ponašanjem treba da se profesori nose? Naročito profesori sa 30-40 godina radnog veka koji znaju kako se radi i koji s pravom očekuju da đaci imaju elementarna znanja, koja oni nemaju - a nemaju ih u poslednjih 10-15 godina. Takođe, nemojte smetnuti s uma da je u pitanju tehnička škola, a nema skoro ni jedne jedine tehničke škole u Srbiji gde su đaci IOLE zainteresovani za bilo koji predmet, a kamoli za tamo neku hemiju.

The Blue

pre 14 godina

Ovo je skandalozno i sramotno.
Huligan napada profesorku, otima joj dnevnik i protiv nje se pokreće disciplinski postupak!
Šta je žena trebala da radi?
Da mu dopusti da je vređa, otima dnevnik, ugrožava njen autoritet koji je jedan od osnovnih postulata u pedagogiji?
Tom kriminalcu u začetku je već mesto u nekom popravnom domu do punoletstva a kasnije će sam sebi prokrčiti put do pravog zatvora, u kome završavaju slučajevi ovakvih klinaca na kojima se već danas jasno vidi ko su i šta će biti.

heineken

pre 14 godina

kada ovaj klinac postane zapazeni lokalni kriminalac, bice do kraja svog zivota (cca jos 4 godine) zahvalan profesorki sto ga ja na ovaj nacin "izvela na pravi put" i od njega napravila "zvezdu"

Konstruktivnost

pre 14 godina

Mislim da je ovo u nalazu inspekcije vrlo bitno:
"Ovom incidentu je prethodio niz propusta, počevši od nedovoljnog stručno-pedagoškog nadzora, ukazivanja na problem velikog broja slabih ocena iz hemije, pa do odsustva preventivnog delovanja"...
Zasto je vazno? Iz jednostavnog razloga sto je stanje u toj celoj skoli (da ne idem dalje, pa i ja govorim o poremecenom sistemu vrednosti iako jeste jer se brani nerad) neadekvatno (upotrebljavam blazi izraz:) Kad su u skoli primetili - ako jesu - da iz hemije ima toliko slabih ocena, zasto nisu nista preduzeli da se ta nastavnica NATERA da RADI, jer veliki broj takvih ocena je slika njenog strucnog itd. rada. U velikoj je zabludi svaki onaj nastavnik koji svoj autoritet "brani" slabom ocenom.
Dvadesetak godina sam u procesu nastave. Struka mi je jezik i knjizevnost. Kazu da je to jedan od tezih predmeta, a ja znam dobro koliko treba rada i napora da se izbegne los rezultat (slaba ocena) i da ucenici ZAVOLE predmet. Imao sam i opstinskih, i republickih pobednika (ucenici, a i ja za svoj rad). Ima ih sad i novinara, i pesnika, i nastanika jezika.
Kazem: slaba ocena je najilustrativnija slika rada nastavnika i kolektiva u kojem je taj nastavnik. Sta je radio pedagog i psiholog (ako ga/ih skola ima)? Sta je uradio direktor? Jedva je docekao da se ucenik o kojem je rec ispise, pa da "zavrsi stvar". Linija manjeg otpora. Moze li se u ovakvoj situaciji tek tako ispisati iz skole? I, zato, svi oni snose punu odgovornost za sve sto se desilo i (nije, a trebalo je) pre smaranja.
Vaspitanje zahteva mnogo, mnogo ljubavi, strpljenja i postovanja licnosti vaspitanika. (Pogledajte kako samo nastavnica razgovara sa ucenikom koji joj je kasnije vratio udarac.)
Ovaj incident je i mnogo ruzna ilustracija i naseg nacina razmisljanja. Nase sebicnosti, pre svega.

Milos

pre 14 godina

Ma svaka vam cast "gospodo"! Udarnicki gradite "drustvo" u kojem je normalno napasti policajca i pokusati zabiti mu upaljenu baklju u usta, a jos normalnije traziti "pravdu za urosa". Posle cete da se zalite kako profesori i nastavnici ne rade svoj posao pa su vam od dece napravili neobrazovane divljake. E pa svi vi koji imate opravdanja za ovu sramotu i trazite deo krivice u postupku proferice, setite se ovoga kada vas budu zvali iz milicije da dodjete po vasu FINU decu!!!!!!

Izvršna i sudska vlast

pre 14 godina

Ne vidim svrhu internog disciplinskog postupka, ako je u toku sudski postupak. Ako već postoji policijska istraga, odnosno saslušanje predmetnog profesora i saslušanje učenika u prisustvu branioca, te privatna krivična tužba od strane profesora, zašto se sad prosvetna inspekcija pojavljuje u javnosti sa svojom "presudom", odn. zahtevom za pokretanje disciplinskog postupka u istom predmetu koji je pred Sudom?

dan

pre 14 godina

U svemu ovome najviše me zanima uloga psihologa i pedagoga u školskom sistemu. Da li ti ljudi nešto rade u školama i koliko rade? Pretpostavljam da je uloga ovih lica na radu u školstvu da u saradnji s nastavnicima rešavaju probleme. Nekim nastavnicima i pored visoke stručnosti nedostaje pedagoška žica i jednostavno ne znaju da rade s decom. Na hemiji se ne uči pedagogija...

Šošon

pre 14 godina

Divnih li vesti danas u Srbiji!
Osudiće i nastavnicu.
Naravno kada je jedini kodeks da ne smeju ni "preko" da pogledaju u dete.
A onda...
Umesto da je u zatvoru, čovek koji je osuđen zbog nasilja u porodici i bluda nad kćerkom, odlukom suda u Lazarevcu pušten je na slobodu.
Perfektno društvo, nema šta.

Marko

pre 14 godina

Cuo sam da je na YouTube postojao i drugi snimak trajanja od 5 minuta na kome se vidi kako ucenik maltretira profesoricu pre nego sto ga je ona "udarila" (ona grdosija sumnjam da je uopste i osetio da ga je udarila). Pokusao sam da nadjem video ali je ostao samo preview (na kojem je jasno pisalo 4:58 sec) a video je obrisan. Pre ove sramne odluke nadleznih da jadnu profesoricu stave u istu poziciju kao i ucenika, mora se naci i taj drugi snimak. Ucenik koji je snimao ga sigurno poseduje. Inace koliko sam razigniran ponasanjem ovog maloletnpg delikventa toliko i ponasanjem ostalih ucenika. Niko od njih nije ustao da odbrani jadnu zenu, vec su ga kao pomocnici boksera samo malo zaustavljali kad se previse "zaleti" pa ga onda opet pustali da nastavi zapoceto. Kao da su na ulici a ne u skoli. Mada koliko "postovanje" imaju za skolu to je za njih na zalost isto. I verovatno ulicu cene kao bolju skolu.

Uzas

pre 14 godina

Tadicu, Dacicu vidite li sta vam se desava sa drzavom. Da li cete cekati da ocajan narod preuzme sam pravdu na ulici? Uzasno sam posramljen sto zivim u ovakvoj zemlji.

buki

pre 14 godina

Kako ih samo nije sramota. Na snimku se lepo vidi da je maltretiranje profesorke trajalo i trajalo da bi dostiglo vrhunac u pokusaju otimanju dnevnika iz ruke. Na sta to lici? Pa on je nju saterao u cosak? I ona treba da odgovara? Unosi joj se u lice, gura je u cosak i otima dnevnik , da vidim da li bi to uradio da je umesto nje bio profesor iole jace gradje?
Da li mozda treba da im dozvolimo da biju profesore pa da ih onda uredno prijavimo inspekciji? Jel' onda ponizenje manje?
Ponizenje za nju kao profesora i ljudsko bice a i nas kao clanove ovog drustva.

pera

pre 14 godina

Ne bi bilo loše da imamo i državu. Pa ovo ga nema ni među plemenima.
Kakva vlast, takva i inspekcija. Noje ona slučajno osudila profesorku. Izaći će na videlo kasnije zašto je tako. Ili je neki tatin sin, ili...
E SRBIJO!!!!!

lemikson

pre 14 godina

Generacija sam '71. Zavrsio skole, fakultet, sam sebi nasao jako dobar posao u Bgd-u, otisao iz zemlje pre pet godina, odlicno se snasao tamo gde zivim sada, retko ko veruje da sam sa porodicom dosao u Toronto bez igde ikoga svoga ovde (osim gomile generacijskih drugara koji su uglavnom prolazili istu pricu i zavrsili na istom mestu...). Elem, sta hocu da kazem... U osnovnoj skoli su nam zavrtali usi, vukli zulufe i lupali samare.. I meni, nestasno dete (ali ne nevaspitano,), mada uglavnom UVEK medju najboljim djacima. U srednjoj je bilo malo manje toga, ali se mnogo dobro znalo sa kim nema zezanja. Pazi, niko nije bio pametniji od nas iz Matematickog odeljenja, ali nikom, nikad nije palo napamet da se sprda sa ozbiljnim profesorima, nikada... Naucili smo lekciju, od roditelja pre svega i iz skole. Ista prica i za Masinac u Beogradu. Na svu srecu zavrsio sam ga na vreme dok je jos uvek moglo da se hvali time... I posle svega sto sam prosao i posle svega sto sam video (a bilo je dosta toga, da ce Bog bice jos), pored roditelja najboljih na svetu koje imam, zalim sto nisam vise imao profesora koji su strogi, koji znaju da pokazu primer, koji mogu i smeju da te smeste tamo gde ti je mesto, i koji ce da te podstaknu da mislis brze i trcis duze. Da ti je mesto gde i svim 15-to godisnjacima, dodaj ili oduzmi, da probas da razumes, da probas da postujes i da se nadas da ces nesto da napravis od sebe... Svaka cast ovoj profesorki i ako je tako uradila... Ali, svet se menja, i sve to o cemu ja pricam samo govori o tome koliko sam ja ostario, i koliko se toga menja ka necemu sto mi ne mozemo da razumemo... Sta da kezem, sem tuga, golema tuga... Oprosti im Boze ne znaju sta rade... Pala je noc i zavladao je Pink. Molim se za profesorku da ce da nadje svoj mir, i ona i njena porodica. I opet, da zavrsim sa ovim, niko nije bio pametniji od mene i mojih drugara, i niko nije znao da napravi vece fore, od 2 razreda pa na dalje i dan danas... I eto cega se ja secam i cemu sam ja zahvalan, i cemu cu se nadati da cu naci negde za moga sina...

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

Stvarno, zbunjujuce deluju pravila sluzbe - u odnosu na direktan uticaj na ponasanje dece. Sta bi bilo npr, da je nastavnik uzvratio, u samoodbrani? Prema pravilima, on nema pravo na to. Ili na kraju, dodeliti neki stepen "sluzbenog lica", tako da se fizicki napad na prosvetno lice tretira kao napad na policiju. Ne verujem da bi ovaj bednik smeo da digne ruku na policajca - a ako ima pravde, dobice propisanu kaznu.

razocarana

pre 14 godina

A da im lepo svima damo ocene koje zele i time resimo problem? Ovo je skandal! Sta ste ocekivali od prosvetne inspekcije, oni su uvek na strani ucenika. Znam za slucaj kada je vise puta ponistavana ocena komisije na popravnom ispitu u jednoj beogradskoj srednjoj skoli, jer su se roditelji zalili.Cak je otac deteta zahtevao od mene da mu kao pedagog dam neku pedagosku dvojku ili ce me tuziti ministarstvu jer znate, on ima veze, pa ja vise nigde necu dobiti posao.Na kraju je ucenik dobio prelaznu ocenu, na koji nacin ne zelim da znam. Sta vise reci, ukidanje finansija za Petnicu, disciplinski postupak protiv profesorke.... STIDIM SE!

baxus

pre 14 godina

Video sam snimak, i klinac prvo pokusava da uzme dnevnik, profesorka pokusava da ga odgurne na sta joj on drmne samar...
Tada pridje nekoliko klinaca, odvoji ga od nje, on se posle 10-15 sekundi opet vrati i drmne joj jos samar-dva, pa se opet odmakne, pa se vrati i tako par puta...
1. nema on sta da trazi dnevnik
2. da ga je ona udarila pa njemu pao mrak na oci, on bi je odmah nalupao na mrtvo ime, ne bi se vracao x puta da joj lupi po koju pljusku

Ne kazem da je profesorka 100% nevina zrtva, ali po njegovom drzanju i ponasanju koje sam video na snimku bih rekao da je taj klinac obican kabadahija koji nije navikao da mu iko kaze: "ne moze"

v.m.

pre 14 godina

Svi koji su sokirani nalazom inspekcije, neka napisu protestno pismo ministarstvu obrazovanja, pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, i direktoru skole. Ja sam svoje vec poslao!

bg

pre 14 godina

ako su utvrdili da je ona prva napala, znaci li to da je sve ono sto je on uradio pre toga u redu? i da je pretnja, otimanje, ugrozavanje dozvoljeno ponasanje ubuduce?

Mira

pre 14 godina

Imamo snimak incidenta kao objektivan zapis desavanja. Sta bi bilo da nema snimka, da se dogadjaj rekonstruise na osnovu izjava ucesnika i ucenika- posmatraca? Da li bi tada profesorka imala i minimalne sanse da dokaze maltretiranje koje je prethodilo udarcu? Podrzavam peticiju protiv inspekcije iz Ministrarstva prosvete. Bila sam 5 godina profesor i znam kako je tesko raditi sa nasilnim ucenicima.

mm

pre 14 godina

Molim vas, pa prosvetna inspekcija samo gleda da li je svako slovo na mestu, da li je tačka, zarez ili crta pravilno povučena, da li piše Sl. gl. br taj i taj, a ave ostalo ih uopšte ne zanima niti imaju pojma!
Učenik je znao ocenu, ali je namerno provocirao profesorku koja može baka da mu bude i još fizički nasrnuo na nju! Gde je tu poštovanje i vaspitanje!
BRUKA I SRAMOTA ZA PROSVETU, ZA DRŽAVU A POSEBNO ZA OMLADINU!

Jelica

pre 14 godina

Mislim da su deca u ovoj zemlji zapostavljena i nezasticena u skolama, jer su i direktori i prosvetni radnici nekontrolisani.Kod vecine dece izazvani su revolti zbog samovolje profesora a i direktora koje, ruku na srce niko ne kontrolise. Sto je jos zalosnije sporovi oko nepravde koje su nanete ucenicima sporo se ili nikad i ne rese,konkretno,na nivou pokrajine, sto iznosim iz licnog iskustva.Često, direktori skola,ne postuju zakon niti prava ucenika, sprovode svoja pravila,kao u mom slučaju.Potrebna je jako poostrena kontrola inspekcije u svim skolama u ovoj zemlji. Pa zasto inace sluzi prosvetna inspekcija, samo kad roditelji dodju na noge i kad je jako malo vremena da se istera pravda.Moje iskustvo kaze da su direktori i profesori nedodirljivi, bar u mom gradu Pančevu,a verujem i u drugim mestima.Da ne budem preostra, ima jako dobrih profesora, koji ne dolaze u konflikt sa decom i koje deca postuju.

Satir

pre 14 godina

Ispravna odluka, mislim da učenik nije jedini krivac u celom incidentu.
Postupak učenika ipak je za svaku osudu, kao i nasilničko ponašanje koje je prethodilo udarcima, i koje se nastavilo još nekoliko minuta kasnije.
Postupak profesorke je na svoj način zabrinjavajući, ni ja ne znam kako bih reagovao u sličnoj situaciji, ali ne verujem da bih pokušao udariti naslinika duplo krupnijeg od sebe (u 62-oj godini).
Da li smo svi potpuno poludeli?

majka

pre 14 godina

Ako hocemo da zaista budemo posteni i prema jednoj i prema drugoj strani u ovom "incidentu" onda sam za to da se ispita i udeo profesorke u celoj prici. Snimak je prvo prikazivao pokusaj ovog decaka da vidi ocene sto mu nije dozvoljeno uz potpuno omalovazavanje i na kraju i upotrebu samara.
Kako bi smo se svi mi osecali u toj situaciji? kako se osecamo kada nas neko sikanira, ignorise, fizicki kaznjava? Ja prva imam potrebu da uzvratim/
Ne opravdavam postupak ovog decaka ali zapitajmo se da li je i profesorka malo ili malo vise doprinela ovakvom ishodu.
Sada kada je krenula hajka na njega ona je ta koja je predstavljena kao zrtva, ona se tek sada oglasava. Zasto? Verovatno je i sama svesna da je deo krivice i njen.

Roditelj, ne prosvetar!

pre 14 godina

Ako ovoj profesorki date otkaz, da je sreće i razuma svi prosvetni radnici bi trebali da izađu na ulice.
Dosta mi je priča o beskonačnim pravima dece, o katastrofalnim ocenama, popravljanju istih urgencijama koje neretko stižu i iz ministarstva (koje je, uzgred, uvek i stalno na strani dece, bez obzira ko je u pravu), bahatosti učenika i roditelja, divljaštvu u školama i na časovima...
Dobro pazite kome ostavljate ovu zemlju (čast retkim časnim izuzecima)!

Konstruktivnost

pre 14 godina

Mislim da je ovo u nalazu inspekcije vrlo bitno:
"Ovom incidentu je prethodio niz propusta, počevši od nedovoljnog stručno-pedagoškog nadzora, ukazivanja na problem velikog broja slabih ocena iz hemije, pa do odsustva preventivnog delovanja"...
Zasto je vazno? Iz jednostavnog razloga sto je stanje u toj celoj skoli (da ne idem dalje, pa i ja govorim o poremecenom sistemu vrednosti iako jeste jer se brani nerad) neadekvatno (upotrebljavam blazi izraz:) Kad su u skoli primetili - ako jesu - da iz hemije ima toliko slabih ocena, zasto nisu nista preduzeli da se ta nastavnica NATERA da RADI, jer veliki broj takvih ocena je slika njenog strucnog itd. rada. U velikoj je zabludi svaki onaj nastavnik koji svoj autoritet "brani" slabom ocenom.
Dvadesetak godina sam u procesu nastave. Struka mi je jezik i knjizevnost. Kazu da je to jedan od tezih predmeta, a ja znam dobro koliko treba rada i napora da se izbegne los rezultat (slaba ocena) i da ucenici ZAVOLE predmet. Imao sam i opstinskih, i republickih pobednika (ucenici, a i ja za svoj rad). Ima ih sad i novinara, i pesnika, i nastanika jezika.
Kazem: slaba ocena je najilustrativnija slika rada nastavnika i kolektiva u kojem je taj nastavnik. Sta je radio pedagog i psiholog (ako ga/ih skola ima)? Sta je uradio direktor? Jedva je docekao da se ucenik o kojem je rec ispise, pa da "zavrsi stvar". Linija manjeg otpora. Moze li se u ovakvoj situaciji tek tako ispisati iz skole? I, zato, svi oni snose punu odgovornost za sve sto se desilo i (nije, a trebalo je) pre smaranja.
Vaspitanje zahteva mnogo, mnogo ljubavi, strpljenja i postovanja licnosti vaspitanika. (Pogledajte kako samo nastavnica razgovara sa ucenikom koji joj je kasnije vratio udarac.)
Ovaj incident je i mnogo ruzna ilustracija i naseg nacina razmisljanja. Nase sebicnosti, pre svega.

voxy

pre 14 godina

E, to je prava slika Srbije. Hoštapleri su zaštićeni kao beli medvedi i na kraju uvek ustanove da je profesor kriv...
Zašto taj "učenik" nije nasrnuo na nastavnika - muskarca???

Natalija

pre 14 godina

Dodatne besmislice! Kakav je život u jednoj državi zavisi od SISTEMA VREDNOSTI. Od 1989 g Sloba je uveo sistem vrednosti “ako ne umemo da RADIMO UMEMO DA SE BIJEMO”! Taj sistem nije DEMONTIRAN do dana današnjeg. A nije demontiran jer ta demotaža ide u paketu sa LUSTRACIJOM. Srbija neće imati nikavu civilizovanu budućnost dok se ne oslobodi samoubilačke ideologije koju su stvorili Sloba, Voja i &. Naša politička i kulturan elita nije u stanju da se nosi sa našim BAZNIM problemima. Samobmanjivanje i LAGANJE ( o svemu, našoj prošlosti, istoriji, tradiciji, našim vrenostima i tsl) je nastavljeno. Jer smo prespavali vekove znanja i kulture? Jesmo. Jer bilo 4 rata, koja smo izgubili? Jeste – A kad gledate naše elektronske i pisane medije da li se to u njima može videti? Ne. Oni se bave SPORTOM, pevanjem I IGRANJEM (i biraju filmove koji POTSTIČU AGRESIJU svake vrste). Takvi mediji mogu da postoje u Švajcarskoj, Švedskoj i tsl ali ne i u Srbiji – mi moramo koristiti SVE RESURSE koje IMAMO SAMO SA JEDNIM CILJEM a to je obrazovanje i samoobrazovanje APSOLUTNO U SVEMU! Umesto toga evo i ove godine svi mediji će preći u dvo mesečnu “letnju šemu” i tsl, univerzijada će da širi laž kako je Srbija savsvim normalna država. Da li bi postojala današnja Nemačka da su posle 2 svetskog rata – nemci pravili privid normalne države – i svu emergiju države trošili na – sport, zabavu tj. BEŽANJE od stvarnosti? Narod zna odgovor na to pitanje ali naša tzv elita NE ZNA!

Aleksandra

pre 14 godina

Nemam reci na sramotnu odluku prosvetne inspekcije. Nastavnica treba da odgovara jer je prva napala ucenika - pa da li su inspektori takvi da nisu videli sta je dovelo do takvog postupka od strane nastavnice. Neko je juce ostavio odlican komentar da se nasilnik ponasao prema nastavnici-zrtvi tako da je ona morala prva da reaguje (da bi odbranila sebe i dnevnik koji joj on otima iz ruke)i time sebi obezbedio opravdanje za divljacko ponasanje, jer, pobogu, ona je njega napala prva. Da li su inspektori uopste pokusali da sebi predstave kako se zena u tim trenucima osecala? Jasno je kao dan da je zena bila u soku i uplasena i da je to sto je udarila napasnika reakcija iz straha. A kako i da se ne oseca ugrozenom kad pred sobom ima grmalja bez trunke vaspitanja i skrupula koji ni od cega ne preza? Uzas! Mogla bih ceo traktat da napisem o ovome koliko sam besna. Ljudima iz prosvetne inspekcije stvarno 'svaka cast'.

Jadranka

pre 14 godina

Fakat je da je koleginica profesorka prva udarila,ali nakon sto joj je oteo dnevnik iz ruke...Reakcija u samoodbrani,ko zna kako bi bilo ko od nas reagovao da nam se nesto takvo desi...Ona njega dva puta,ako sam dobro videla,a on nju malo vise puta,ako sam opet dobro videla...
Ne znam zasto ucenici lepo ne podnesu prijavu na svaku nasu ocenu kojom nisu zadovoljni,lepo ce ih ispitati komisija i sve da se zavrsi civilizovano,a ne ovako...
Moja preporuka kao profesorice sa samo 7 godina staza je da se ni u kakve diskusije sa ucenicima ne ulazi,lepo im ukazati koja su im zakonska prava protiv nas i neka tako rese probleme,a ne da nas mlate.Ja uvek tako kazem djaku ako nije zadovoljan,da ode,napise prijavu protiv mene i moje ocene i necu da se svadjam uopste.
Daj Boze da nam uvedu beneficirani radni staz,pa da ranije idemo u penziju.Ne vidim sebe sa 62 godine u prosveti,nego u ludnici!Za bednih 400 evra i 16 godina zavrsene skole,sramota je kako smo ponizena vrsta...

eeeeeeeeeeee

pre 14 godina

kakva sramota..znam zenu, to mi je bivsa koleginica, posvecena je svom poslu, odgovorna je i pravedna. zivi sama i ceo zivot je provela u prosveti i sirokih je interesovanja - druge nauke, umetnost. ona stvarno nije zasluzila da se provlaci po novinama i da je 'pametnjakovici' jos okrivljuju jer se branila od dzibera

Tanja

pre 14 godina

Svedoci smo sveopsteg urusavanja vrednosnog sistema drustva kao celine, i obrazovnog sistema kao temelja jednog drustva. Obrazovanje je potpuno beskorisno tamo gde ljudi ne cene znanje i profesori su beskorisni onima koji ne cene znanje. Profesori nisu svima beskorisni. Na srecu, ima puno dece kojima ce njihov rad mnogo znaciti, a ima i onih, kao sto je ovaj sa snimka, kojima nece nista. Ovaj mladic je jasno pokazao u koju grupu spada, i tu dileme nema. Sto se tice profesorke, bez obzira na njenu reakciju u datoj situaciji , profesor mora da se postuje i da predstavlja autoritet, i tu nema spora. Ucenici treba da znaju svoja prava, ali neizostavno i obaveze, a ne da ljudi koji rade u prosveti taj posao obavljaju sa strahom, otaljavajuci ga na ivici nervnog sloma jer ucenici nema sta sebi nece dozvoliti. Znam puno prosvetnih radnika koji piju lekove za smirenje pre svakog odlaska na posao, i zive u konstantnom stresu. I onda ne smes detetu nista da kazes, ne daj Boze uradis, jer si automatski los pedagog i prosvetni radnik. A roditelji su posebna prica – kad ih razredni staresina pozove na roditeljski da se upoznaju sa redom i pravilima koja u vaze u skoli za ucenike, pola roditelja jednostavno ne dodje. Npr. jedno pravilo: upotreba mobilnih telefona na casu zabranjena je, tacnije moze da se nosi ali mora da se iskljuci. To pravilo ne postuje prakticno ni jedan ucenik, a ako se profesor slucajno usudi da oduzme mobilni uceniku, odmah bude optuzen da mu narusava privatnost?! Sa ovakvom disciplinom u skolama, ja samo cekam dan kada ce neki alkoholisani tikvan uleteti sa oruzijem i pobiti pola skole. Valjda cemo se onda opametiti i uvesti disciplinu u skole. Onakvu disciplinu kakva je nekad postojala i koja se postovala kao Sveto pismo.

w

pre 14 godina

Sram vas i stid bilo "inspekcijo" !!! Da li negde i kako moze da se zali na ovu odluku, da se protestuje i da se trazi da se ispita nerad, "podobnost" i "strucnost" te i takve inpekcije i takvog inspektora ?! Znaci, balavi delikvent je prisao, otimao i napadao jadnu zenu, nije ona prisla njemu, i sad je po ovom pametnjakovicu ona kriva !? Da ne pominjem da s eradi o starijoj gospodji, jos uz to zeni. Mora da je "inspektor" neki stranacki kolega roditeljima ovog lika u pokusaju, te treba traziti i istragu inspektora i njegovog inspektorata ! Sramota ! Neki misle da mogu sve i svasta da rade jer imaju jake veze, strasno ! Trebaju svi roditelji da ispisu svoju decu iz te skole koja stiti manijake, a treba i da smene takve organe i njihove inspektore.

angelina

pre 14 godina

Svašta!
On je napravio PRVI kontakt!
Trebalo je malo bolje da pogledaju SNIMAK.
I dalje mi je mnogo veća impresija - učenici koji sede i "čačkaju nos"!!

A šta ste očekivali?

pre 14 godina

Stara srpska priča, gde žrtva postaje krivac.

Hitno da se ovom klipanu isplati milion dolara, jer su mu ugrožena dečja prava.

nekad ucenik sad doktor

pre 14 godina

Profesorka je ucenika udarila prva?! Da, ali pogledajte snimak malo bolje... Decko je sabio u cosak, gurao je, nije joj dao da mrdne. Sta on uopste ima da radi za katedrom?! Zena je instinktivno krenula da se odbrani, a ovaj junak je onda nasrnuo na nju, samarao je i pljuvao! Da li je to normalno, I sad treba disciplinski postupak da se vodi i protiv nje?! Zemljo Srbijo! Posto nista kod nas nije normalno, ovo je sasvim ocekivano... Ne mogu da komentarisem broj losih ocena iz hemije, to je druga tema, i o tome treba da se pozabavi inspekcija - ovo prvo je klasicno nasilje za popravni dom...

Milko

pre 14 godina

Sada mi je lakše.
Bio sam se zabrinuo da će se profesorka izvući nekažnjeno a tako izblamirala sirotog učenika.
A on baš neki fin dečko.
Nego da mu majka nije slučajno negde savetnik, ili tako nešto?

student

pre 14 godina

Profesorka je vise puta pokusala da zaobidje ucenika i udalji se od katedre ali joj on to nije dozvolio. Vise puta ucenik je pokusao da otme dnevnik profesorki i cak na momente to i uspeo. Strpljenje profesorke je za divljenje a ne za osudu. Zena je bila u poslednjoj radnoj nedelji pred penziju sto bi trebalo da podrazumeva i bogato znanje, iskustvo ali i autoritet. Umesto toga, ucenik joj je narusio dostojanstvo a inspekcija je potpuno ponizila stavljanjem u isti kos sa maloletnim nasilnikom.
Garantujem da ce utaj ucenik za koju godinu biti zapazeni clan podzemlja a onda ce se mnogi koji sad pametuju setiti profesorke i njene ljudske reakcije i podrzati je. Bice kasno. I za nju i za njega.

Marija

pre 14 godina

Ja radim u prosveti kao profesor matematike i jedino sto mogu da kazem je da mi je drago zbog ovakvih komentara. To mi uliva bar malo nade!

Supervisor

pre 14 godina

Skandalozna odluka komisije da pokrene disciplinski postupak protiv zene koja se branila. Opste je poznato koliko su danasnji klinci agresivni, kolika su opasnost za pojedince i drustvo! Ova skandalozna odluka treba pod hitno da se ukine a clanovi ove komisije koliko su nekompetentni odmah da podnesu ostavke i da prestanu da se bave prosvetom! Sramota bre! Ovo je javni poziv svim delikventima da mogu bez straha da biju profesore i da rade sta hoce jer ce znati da profesori posle ovoga nece smeti ni da zucnu! Sta je sledece, da samaraju roditelje! Ako se sad ne digne glas protiv ovoga, nastace totalni haos! Puna podrska profesorki!

bezobrazluk

pre 14 godina

Tako je profesoricu bacite na ulicu a Miladinu Kovacevicu platite 1000000 dolara posto je on patriota! A i detetu bi trebalo da platite mozda ce sledeci put i on prebiti nekog u inostranstvu!

E1

pre 14 godina

Mozda je nastavnica prva UDARILA ucenika, ali to nije PRVA UPOTREBA SILE u ovom incidentu.
Vec je njen udarac bio samoodbrana.
U Americi, gde predajem, ovakvo unosenje u facu BILO KOJOJ osobi, a ne autoritetu kao sto je nastavnik, pa gurkanje i otimanje SLUZBENOG INSTRUMENTA (dnevnika) VEC JE UPOTREBA SILE.

Nemojmo brkati babe i zabe.

Goran

pre 14 godina

Gledajući ovaj snimak, profesorka uopšte nije kriva. Užasno sam razočaran kako će ispekcija pokrenuti disciplinski postupak protiv žrtve, odnosno profesorke. Takvim postupkom ispekcije upravo će nagraditi ovog nevaspitanog, nekulturnog i bahatog sileđjiju. Tim postupkom će se posdstaći i drugi ili slični ovom agresivcu da se silom i bahatošću sve stvari mogu rešiti. Pa se pitam kuda to mi kao društvo idemo ako nam iz samog vrha kažu odnosno optužuju žrtvu a nasilje navodno će sankcionisati to naravno kao mrtvo slovo na papiru. I ja sam roditelj ali za ovakvo ponašanje isključivo je krivac učenik koji je napao profesorku.

Selah Leylek

pre 14 godina

Sve podrske nastavnici. Mi nismo nikad smeli da gledamo u dnevnik, ako cemo da idemo u detalje i formalnosti. Decija prava treba da ostvaruju i da se bore da bolje udzbenike, ucionice, vise putovanja, vise znanja. To njih ne interesuje, samo mobilni i krpice (orgadjujem se, mnogo sam ljuta, pa samo izlazi iz mene). Ne znam ko je gori, deca ili roditelji. Tesko nama za 10 godina, kad deca koja nista nisu naucila budu ucitelji, pravnici, ekonomisti...

Oki

pre 14 godina

Profesori upisuju svaku ocenu u dnevnik nakon što je saopšte učeniku. Iz iskustva, učenike baš briga za ocene i ne trude se da ih zapamte.
Učenici ne smeju da imaju pristup dnevniku, nego profesori mogu da im pročitaju, eventualno.
Tek kad dođe kraj godine i podobijaju ocene koje su zaslužili onda se sete, pa bi oni to lično da vide.
Sve ocene su čuli ranije ali ih je bilo baš briga.
Ovo što smo videli je potez osobe koja je ponižena (dobiće 1) pa želi da istera neku svoju pravdu.
Da li ste vi nekad prilazili profesorima, podizali ton, a da ne pričam o udaranju?

mina

pre 14 godina

radila sam kao profesor matematikeu jednoj beogradskoj skol ivise od trideset godina. situacija u prosveti jeste delom odraz vremena u kome zivimo i koje je iz nas, ali ono sto ne sme da bude, a pokazalo se da jeste, da je ovo ministarstvo resor za potkusurivanje, i da redovno sluzi onima koji dobiju minimalnu vecinu na izborima i time pravo da formiraju vladu, udovolje koalicionim partnerima po pitanju broja resora a ne po ZNACAJU.
naravno da ocena mora da bude javna i da se saopsti uceniku, ali to ne znaci da ucenik ima pravo da zahteva uvid gledanjem u dnevnik a kamoli otimanjem istog. zato postoji razredni staresina, otvorena vrata za roditelje ...
prosvetni radnici bi pre svega trebalo da se izbore protiv ovakvih, tzv sindikata, pa onda za promenu nakaradnih zakona i pravilnika, zasnovanih na istim, da se vec jednom uvede red u ovu oblast, ne samo po pitanju disciplinskih odredbi, vec i reformi, programa i svega ostalog . narocito, nacina izbora direktora, koji od njih stvara obicne podanike i cuvare ^MIRA^ u skolama.

Zorana Majstorovic Stanisavljevic

pre 14 godina

Ovaj slučaj ne treba gledati kao problem između profesora i učenika. To što mu je profesorka, to dodaje njegovoj krivici. Osnovno je da je mladić u punoj snazi napao ženu koja je pred penzijom. Osnovno je da je jači udarao slabijeg.

The Blue

pre 14 godina

Ovo je skandalozno i sramotno.
Huligan napada profesorku, otima joj dnevnik i protiv nje se pokreće disciplinski postupak!
Šta je žena trebala da radi?
Da mu dopusti da je vređa, otima dnevnik, ugrožava njen autoritet koji je jedan od osnovnih postulata u pedagogiji?
Tom kriminalcu u začetku je već mesto u nekom popravnom domu do punoletstva a kasnije će sam sebi prokrčiti put do pravog zatvora, u kome završavaju slučajevi ovakvih klinaca na kojima se već danas jasno vidi ko su i šta će biti.

Sloba

pre 14 godina

"Inspekcijska komisija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje je, na osnovu inspekcijskog nalaza, konstatovala da je nastavnica hemije u srednjoj stručnoj školi "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici Marija Mošić prva udarila učenika, a da joj je on uzvratio udarcima i nedoličnim ponašanjem."

Znači komisija nije utvrdila ograničavanje slobode kretanja, guranje, pokušaj otimanja dnevnika pre nego što je profesorka udarila "učenika". Sankcije-otkaz za komisiju, za direktora i za školskog psihologa. Ovaj snimak je posledica, uzroci, ako se ograničimo na školski sistem, svakakao nisu u profesorki pred penzijom.

lemikson

pre 14 godina

Generacija sam '71. Zavrsio skole, fakultet, sam sebi nasao jako dobar posao u Bgd-u, otisao iz zemlje pre pet godina, odlicno se snasao tamo gde zivim sada, retko ko veruje da sam sa porodicom dosao u Toronto bez igde ikoga svoga ovde (osim gomile generacijskih drugara koji su uglavnom prolazili istu pricu i zavrsili na istom mestu...). Elem, sta hocu da kazem... U osnovnoj skoli su nam zavrtali usi, vukli zulufe i lupali samare.. I meni, nestasno dete (ali ne nevaspitano,), mada uglavnom UVEK medju najboljim djacima. U srednjoj je bilo malo manje toga, ali se mnogo dobro znalo sa kim nema zezanja. Pazi, niko nije bio pametniji od nas iz Matematickog odeljenja, ali nikom, nikad nije palo napamet da se sprda sa ozbiljnim profesorima, nikada... Naucili smo lekciju, od roditelja pre svega i iz skole. Ista prica i za Masinac u Beogradu. Na svu srecu zavrsio sam ga na vreme dok je jos uvek moglo da se hvali time... I posle svega sto sam prosao i posle svega sto sam video (a bilo je dosta toga, da ce Bog bice jos), pored roditelja najboljih na svetu koje imam, zalim sto nisam vise imao profesora koji su strogi, koji znaju da pokazu primer, koji mogu i smeju da te smeste tamo gde ti je mesto, i koji ce da te podstaknu da mislis brze i trcis duze. Da ti je mesto gde i svim 15-to godisnjacima, dodaj ili oduzmi, da probas da razumes, da probas da postujes i da se nadas da ces nesto da napravis od sebe... Svaka cast ovoj profesorki i ako je tako uradila... Ali, svet se menja, i sve to o cemu ja pricam samo govori o tome koliko sam ja ostario, i koliko se toga menja ka necemu sto mi ne mozemo da razumemo... Sta da kezem, sem tuga, golema tuga... Oprosti im Boze ne znaju sta rade... Pala je noc i zavladao je Pink. Molim se za profesorku da ce da nadje svoj mir, i ona i njena porodica. I opet, da zavrsim sa ovim, niko nije bio pametniji od mene i mojih drugara, i niko nije znao da napravi vece fore, od 2 razreda pa na dalje i dan danas... I eto cega se ja secam i cemu sam ja zahvalan, i cemu cu se nadati da cu naci negde za moga sina...

Jova NS

pre 14 godina

Ovo je skandaliozno. Ja apsolutno nemam reci. Pa ta nastavnica je toliko mala i sitna da nije mogla nikakvu pretnju da predstavlja tom bilmezu.
Neverovatno.

Slobodan Djakovic

pre 14 godina

Stvarno, zbunjujuce deluju pravila sluzbe - u odnosu na direktan uticaj na ponasanje dece. Sta bi bilo npr, da je nastavnik uzvratio, u samoodbrani? Prema pravilima, on nema pravo na to. Ili na kraju, dodeliti neki stepen "sluzbenog lica", tako da se fizicki napad na prosvetno lice tretira kao napad na policiju. Ne verujem da bi ovaj bednik smeo da digne ruku na policajca - a ako ima pravde, dobice propisanu kaznu.

Šošon

pre 14 godina

Divnih li vesti danas u Srbiji!
Osudiće i nastavnicu.
Naravno kada je jedini kodeks da ne smeju ni "preko" da pogledaju u dete.
A onda...
Umesto da je u zatvoru, čovek koji je osuđen zbog nasilja u porodici i bluda nad kćerkom, odlukom suda u Lazarevcu pušten je na slobodu.
Perfektno društvo, nema šta.

Izvršna i sudska vlast

pre 14 godina

Ne vidim svrhu internog disciplinskog postupka, ako je u toku sudski postupak. Ako već postoji policijska istraga, odnosno saslušanje predmetnog profesora i saslušanje učenika u prisustvu branioca, te privatna krivična tužba od strane profesora, zašto se sad prosvetna inspekcija pojavljuje u javnosti sa svojom "presudom", odn. zahtevom za pokretanje disciplinskog postupka u istom predmetu koji je pred Sudom?

dan

pre 14 godina

U svemu ovome najviše me zanima uloga psihologa i pedagoga u školskom sistemu. Da li ti ljudi nešto rade u školama i koliko rade? Pretpostavljam da je uloga ovih lica na radu u školstvu da u saradnji s nastavnicima rešavaju probleme. Nekim nastavnicima i pored visoke stručnosti nedostaje pedagoška žica i jednostavno ne znaju da rade s decom. Na hemiji se ne uči pedagogija...

Milos

pre 14 godina

Ma svaka vam cast "gospodo"! Udarnicki gradite "drustvo" u kojem je normalno napasti policajca i pokusati zabiti mu upaljenu baklju u usta, a jos normalnije traziti "pravdu za urosa". Posle cete da se zalite kako profesori i nastavnici ne rade svoj posao pa su vam od dece napravili neobrazovane divljake. E pa svi vi koji imate opravdanja za ovu sramotu i trazite deo krivice u postupku proferice, setite se ovoga kada vas budu zvali iz milicije da dodjete po vasu FINU decu!!!!!!

Uzas

pre 14 godina

Tadicu, Dacicu vidite li sta vam se desava sa drzavom. Da li cete cekati da ocajan narod preuzme sam pravdu na ulici? Uzasno sam posramljen sto zivim u ovakvoj zemlji.

heineken

pre 14 godina

kada ovaj klinac postane zapazeni lokalni kriminalac, bice do kraja svog zivota (cca jos 4 godine) zahvalan profesorki sto ga ja na ovaj nacin "izvela na pravi put" i od njega napravila "zvezdu"

ja

pre 14 godina

cuvena prosvetna pokrajinska inspekcija....procesljajte sta je do sada radila ta insepkcija i videcete koga brani. samo korumpirane profesore. i svi treba da trazimo ko je taj inspektor i ta komisija imenom i prezimenom. strasno...

pera

pre 14 godina

Ne bi bilo loše da imamo i državu. Pa ovo ga nema ni među plemenima.
Kakva vlast, takva i inspekcija. Noje ona slučajno osudila profesorku. Izaći će na videlo kasnije zašto je tako. Ili je neki tatin sin, ili...
E SRBIJO!!!!!

taraba

pre 14 godina

tipican trik kriminalaca a i drugih, toliko te provociraju (jer su jaci, a ti nemocan, sateran) i onda se zna, ona je bila prva. ali nazalost reziser je to lepo iz dobrog ugla sve snimio. jer ima drugo sta da se prica. jeste videli kako je on njoj zavrno ruku (62 god), mogle su joj sve kosti popucati.

baxus

pre 14 godina

Video sam snimak, i klinac prvo pokusava da uzme dnevnik, profesorka pokusava da ga odgurne na sta joj on drmne samar...
Tada pridje nekoliko klinaca, odvoji ga od nje, on se posle 10-15 sekundi opet vrati i drmne joj jos samar-dva, pa se opet odmakne, pa se vrati i tako par puta...
1. nema on sta da trazi dnevnik
2. da ga je ona udarila pa njemu pao mrak na oci, on bi je odmah nalupao na mrtvo ime, ne bi se vracao x puta da joj lupi po koju pljusku

Ne kazem da je profesorka 100% nevina zrtva, ali po njegovom drzanju i ponasanju koje sam video na snimku bih rekao da je taj klinac obican kabadahija koji nije navikao da mu iko kaze: "ne moze"

dO

pre 14 godina

Jesu loše ocene iz predmeta, u nekom opštem slučaju, ogledalo i nastavnika/predavača/profesora, ALI: sa kakvim znanjem izlaze đaci iz osnovnih i srednjih škola, i sa kakvim rupama, nezainteresovanošću i bahatim ponašanjem treba da se profesori nose? Naročito profesori sa 30-40 godina radnog veka koji znaju kako se radi i koji s pravom očekuju da đaci imaju elementarna znanja, koja oni nemaju - a nemaju ih u poslednjih 10-15 godina. Takođe, nemojte smetnuti s uma da je u pitanju tehnička škola, a nema skoro ni jedne jedine tehničke škole u Srbiji gde su đaci IOLE zainteresovani za bilo koji predmet, a kamoli za tamo neku hemiju.

Marko

pre 14 godina

Cuo sam da je na YouTube postojao i drugi snimak trajanja od 5 minuta na kome se vidi kako ucenik maltretira profesoricu pre nego sto ga je ona "udarila" (ona grdosija sumnjam da je uopste i osetio da ga je udarila). Pokusao sam da nadjem video ali je ostao samo preview (na kojem je jasno pisalo 4:58 sec) a video je obrisan. Pre ove sramne odluke nadleznih da jadnu profesoricu stave u istu poziciju kao i ucenika, mora se naci i taj drugi snimak. Ucenik koji je snimao ga sigurno poseduje. Inace koliko sam razigniran ponasanjem ovog maloletnpg delikventa toliko i ponasanjem ostalih ucenika. Niko od njih nije ustao da odbrani jadnu zenu, vec su ga kao pomocnici boksera samo malo zaustavljali kad se previse "zaleti" pa ga onda opet pustali da nastavi zapoceto. Kao da su na ulici a ne u skoli. Mada koliko "postovanje" imaju za skolu to je za njih na zalost isto. I verovatno ulicu cene kao bolju skolu.

buki

pre 14 godina

Kako ih samo nije sramota. Na snimku se lepo vidi da je maltretiranje profesorke trajalo i trajalo da bi dostiglo vrhunac u pokusaju otimanju dnevnika iz ruke. Na sta to lici? Pa on je nju saterao u cosak? I ona treba da odgovara? Unosi joj se u lice, gura je u cosak i otima dnevnik , da vidim da li bi to uradio da je umesto nje bio profesor iole jace gradje?
Da li mozda treba da im dozvolimo da biju profesore pa da ih onda uredno prijavimo inspekciji? Jel' onda ponizenje manje?
Ponizenje za nju kao profesora i ljudsko bice a i nas kao clanove ovog drustva.

razocarana

pre 14 godina

A da im lepo svima damo ocene koje zele i time resimo problem? Ovo je skandal! Sta ste ocekivali od prosvetne inspekcije, oni su uvek na strani ucenika. Znam za slucaj kada je vise puta ponistavana ocena komisije na popravnom ispitu u jednoj beogradskoj srednjoj skoli, jer su se roditelji zalili.Cak je otac deteta zahtevao od mene da mu kao pedagog dam neku pedagosku dvojku ili ce me tuziti ministarstvu jer znate, on ima veze, pa ja vise nigde necu dobiti posao.Na kraju je ucenik dobio prelaznu ocenu, na koji nacin ne zelim da znam. Sta vise reci, ukidanje finansija za Petnicu, disciplinski postupak protiv profesorke.... STIDIM SE!

v.m.

pre 14 godina

Svi koji su sokirani nalazom inspekcije, neka napisu protestno pismo ministarstvu obrazovanja, pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, i direktoru skole. Ja sam svoje vec poslao!

bg

pre 14 godina

ako su utvrdili da je ona prva napala, znaci li to da je sve ono sto je on uradio pre toga u redu? i da je pretnja, otimanje, ugrozavanje dozvoljeno ponasanje ubuduce?

Mira

pre 14 godina

Imamo snimak incidenta kao objektivan zapis desavanja. Sta bi bilo da nema snimka, da se dogadjaj rekonstruise na osnovu izjava ucesnika i ucenika- posmatraca? Da li bi tada profesorka imala i minimalne sanse da dokaze maltretiranje koje je prethodilo udarcu? Podrzavam peticiju protiv inspekcije iz Ministrarstva prosvete. Bila sam 5 godina profesor i znam kako je tesko raditi sa nasilnim ucenicima.

mm

pre 14 godina

Molim vas, pa prosvetna inspekcija samo gleda da li je svako slovo na mestu, da li je tačka, zarez ili crta pravilno povučena, da li piše Sl. gl. br taj i taj, a ave ostalo ih uopšte ne zanima niti imaju pojma!
Učenik je znao ocenu, ali je namerno provocirao profesorku koja može baka da mu bude i još fizički nasrnuo na nju! Gde je tu poštovanje i vaspitanje!
BRUKA I SRAMOTA ZA PROSVETU, ZA DRŽAVU A POSEBNO ZA OMLADINU!

Jelica

pre 14 godina

Mislim da su deca u ovoj zemlji zapostavljena i nezasticena u skolama, jer su i direktori i prosvetni radnici nekontrolisani.Kod vecine dece izazvani su revolti zbog samovolje profesora a i direktora koje, ruku na srce niko ne kontrolise. Sto je jos zalosnije sporovi oko nepravde koje su nanete ucenicima sporo se ili nikad i ne rese,konkretno,na nivou pokrajine, sto iznosim iz licnog iskustva.Često, direktori skola,ne postuju zakon niti prava ucenika, sprovode svoja pravila,kao u mom slučaju.Potrebna je jako poostrena kontrola inspekcije u svim skolama u ovoj zemlji. Pa zasto inace sluzi prosvetna inspekcija, samo kad roditelji dodju na noge i kad je jako malo vremena da se istera pravda.Moje iskustvo kaze da su direktori i profesori nedodirljivi, bar u mom gradu Pančevu,a verujem i u drugim mestima.Da ne budem preostra, ima jako dobrih profesora, koji ne dolaze u konflikt sa decom i koje deca postuju.