Četvrtak, 04.06.2009.

01:10

Grad usvojio odluku o razrešenju

Gradsko veće Beograda usvojilo je, na predlog gradonačelnika, odluku o razrešenju direktorke DZ Novi Beograd Katerine Vekić, saopšteno je iz Uprave grada.

Izvor: B92

Grad usvojio odluku o razrešenju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

medstudent

pre 14 godina

Dokle god se budu zaposljavala mamina i tatina deca, a mladi lekari sa prosekom preko 9,5 budu cekali specijalizaciju (bilo koju) u proseku 3, 4 god ili ono sto je mnogo pametnije, budu odlazili iz ove zemlje i dokle god lekari ne budu bili placeni kako dolikuje nekome ko 90% svog zivota posvecuje drugom coveku i to bolesnom, umesto svojoj porodici i sebi, ovakve stvari ce se desavati. Glavni problem je NEZNANJE, a potom i neorganizovanost naseg zdravstvenog sistema, pocevsi od samog fakulteta.

Read more, learn more, change the globe.

S

pre 14 godina

Ako neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu... Odakle gospođi direktorki ideja da može da ignoriše zahteve za svoju smenu, nakon svega što se dogodilo...

dr.med. zivorad

pre 14 godina

Smena direktorke doma zdravlja je još jedan manevar da se sačuva nedodirljivi i ministar zdravlja dr. T. Milosavljević. Koji očigledno nije sposoban da ostei nikakvu odgovornost.
Zaboravio je, kao i svi političari da nisu sami sebi svrha, već da su tu zbog nas, a ne obrnuto.
Uzalundo je trošiti reci...

MARIJANA

pre 14 godina

nije ovo ni prvi a nazalost ni poslednji put da se tako nesto desi, ali nijedan pedijatar ne radi lumbalnu punkciju kada dete ima temperaturu da bi video da li je meningitis u pitanju. zamislite kada bi to radili kod svekog febrilnog stanja. doktorke su uradile sta su mislile da treba a za to su skolovane. pitajte stotine roditelja ciju decu lece da li su zadovoljni njihovim radom. jesu sigurno. i dok ne stignu rezultati obdukcije ne treba nista komentarisati... ne treba niko nikoga da osudjuje bez dobrih i jakih argumenata, a ko se malo razume u medicinu zna da dete u jednom trenutku moze da bude potpuno zdravo a da samo sat vremena kasnije moze da ima pneumoniju ili bronhitis ili temperaturu 40 C.

zbunjeni

pre 14 godina

Meni jos uvek nije jasno gde je konkretna lekarska greska? Po onome sto se zna o meningitisu kod dece (nadjite bilo koji medicinski sajt pa procitajte) nisam ubedjen da su lekarke napravile gresku. Znam da idem "uz vetar" ali posto sam u struci znam da dijagnostika nije bas tako jednostavna stvar kako bi sad mnogi hteli da prikazu. Kako bih voleo da su stvari zaista tako jednostavne: dodjes kod lekara i za 10-15 minuta se zna sta ti je.

hocu akciju, ali STVARNO

pre 14 godina

pa dobro dokle cete vi nas da pravite budalama? razresena direktorka doma zdravlja?!!
ma super ste odreagovali.
ne kazem ja da ona nije odgovorna za desavanja u njenoj ustanovi, ali ako cemo linijom odgovornosti onda treba da podnesu ostavke clanovi gradske vlade, jer je nju grad postavio na tu funkciju, ministar zdravlja, pa i vlada na kraju krajeva... svi su na neki nacin odgovorni.
ali ono sto mene zanima, a o cemu niko nece nista da kaze - sta ce biti sa ove dve doktorke koje su direktno krive?

unohneehmatz

pre 14 godina

Pored direktorke, jos neko bi morao da podnese ostavku. Zna se kako ide hijerarhija... i zasto se sada postavlja pitanje nepostojanja protokola?

Plikuscht

pre 14 godina

Dr, Stankovicu,

Ako će, kako sami kazete (!) 'istina o smrti šesnaestomesečne bebe i odgovornosti lekara moći da se utvrdi najranije 15 dana od njene smrti pošto je potrebno toliko vremena da bi se obavile sve stručne analize' na osnovu cega vi dajete sebi slobodu da tvrdite da je izvestaj 'skandalozan' i osipate drvlje i kamenje po toj istoj 'odgovornosti lekara'!?

gradjanin

pre 14 godina

Da li je moguce da je nejodgovornija osoba u ovome direktorka doma zdravlja? Samo njena smena je obavljena po hitnom postupku, zbog propusta u dokumentaciji dve doktorke (same demantuju na sajtu doma zdravlja Novi Beograd da su propusti u vodjenju dokumentacije u celom Domu zdravlja. Da li je ovo ponovo politizacija slucaja i mogucnost smene direktora iz opzicione partije? Da li je Dom zdravlja Novi Beograd pripao u raspodeli G17? Ko je odgovoran za sraman nalaz zdravstvene inspekcije? Ko je odgovoran za brojne smrtne slucajeve sa sumnjom lekarske greske po Srbiji? Koji je direktor jos smenjen? Da li su oni vec iz G17?
Ministre OSTAVKA!!

Katarina

pre 14 godina

Dr. Stanković je otvoreno i iznad svega pošteno dao svoj komentar kao vrstan ii pošten lekar i čovek. SKANDALOZNO je sve što je gosp. ministar izjavio i nadam se samo pokušao da po ko zna koji put sačuva svoju fotelju. Dr. Stanković kaže da zbog takvih izjava treba neko da podnese ostavku. Zna se ko. gospodine ministre idite vec jednom. Zbog obmanjivanja javnosti treba i krivično da odgovarate. Nemojte terati narod da zbog Vas izlazi na ulice. Vaših nadmenih izjava i nadmenog ponašanja je već previše. Odlazite!

dr

pre 14 godina

Kao lekar zelim da podrzim kolege koji se javljaju makar anonimno, pisuci o tome kakve se strasne stvari desavaju u nasem zdravstvu. Javno ne smemo, nemamo dovoljno hrabrosti mi koji imamo sta da izgubimo. Oni od nas koji rade posteno, daju sve od sebe i vole ljude, ne vrednuju svoj rad novcem (zato sto novac ne moze da vrednuje zdravlje i zivot) prolaze strasno u ovom drustvu. Mi smo sklonjeni, hronicno odbacivani, marginalizovani i diskriminisani. Na zalost trpimo bas zato sto zivimo od plate (bedno) i time hranimo svoju decu pa ne mozemo sebi da dozvolimo da ostanemo bez posla zbog materijalne egzistencije ali ni da trpimo psihicke torture na poslu i da se razboljevamo zbog toga sto i drugi odn nase porodice od nas zavise. Za vase citaoce koji mozda nisu upuceni, protokoli lecenja su zaista nesto najvaznije u zdravstvenom sistemu i okosnica su urednjenog postupanja prema pacijentu u dijagnostickom i terapijskom smislu. Sadasnji ljudi koji su na "vlasti" ucinice sve sto je u njihovoj moci da se ne usvoje protokoli i da se sistem ne uredi zato sto onda po prirodi stvari mora doci do potpune promene u svemu a tada za njih ne bi bilo mesta. Ja sam kao covek i kao lekar ocajna gledajuci svaki dan pandemonijum u kojem se nalazimo.

partibrejker, opet

pre 14 godina

Moram da kažem još jednu reč, pošto vidim da ipak nije do kraja jasno šta protokol jeste, možda najbolje na primeru.

Ako moja stara mati, koja je (vrlo uproščeno rečeno) pre godinu dana "pošla ka šlogu", pa se "predomislila" (tranzitorna moždana ishemija, normalna kilaža, regulisana hipertenzija itd., disciplinovan pacijent), pa nedavno opet krenula sa skokovima pritiska - lokalni lekar opšte prakse NE MOŽE da joj, sa takvom istorijom bolesti i terapijom, da Lasix i pošalje je kući. DVA PUTA (treći put sam ja išla s njom, ishod ne želite da znate).

PROTOKOL kaže da se (u njenom konkretnom slučaju, u zadatim okolnostima i stanju pacijenta) meri pritisak i daje: jedan beta-blokator, jedan diuretik, čeka sat vremena, opet meri pritisak (OPET PROTOKOL: na obe ruke, dva puta, pouzdanim aparatom - ne elektronskim kineskim itd., koji pritisak na kojoj ruci se uzima kao validan), i procenjuje stanje (OPET PROTOKOL: pritisak u zadatim jasno definisanim okolnostima ne sme da se obori na 120/80, itd.), i - da ne gnjavim: OVI PROTOKOLI SE NALAZE NA SAJTU MINISTARSTVA ZDRAVLJA, dakle - gospođa doktor, lekar moje majke, je imala, posle bar 25 godina staža, da skine sa sajta i pročita, blago meni, ako dotad nije naučila.
Sve se odvija u velikom dispanzeru, u velikom mestu.

Dakle, tome protokoli služe, i pravi doktori ih itekako znaju. I administativne, i terapijske.

Izvinjavam se zbog pisanja velikim slovima na trenutke, i zbog zloupotrebe prostora na pretužnoj temi, ali moramo se izgleda derati da bi nas neko čuo....

Ljiljana Pejin

pre 14 godina

Da li je ministarstvo preduzelo korake da se ovakve greske ne ponove. Da li su organizovali preko potrebnu obnovu znanja. U vecini evropskih zemalja lekari idu na proveru znanja svakih 3-4 godine.
Mi smo taoci malog broja kadrova u G17, pa doktor Milosavljevic mora da drzi ministarsko mesto, iako nije sposoban, sto pokazuje porast broja umrlih u poslednjih osam godina.

Doktorka

pre 14 godina

Bravo kolega ..samo ste me dopunili.. a, koliko bi mogli jos, sa iznosenjem surovih istina o neznanju, imperijama, korupciji, neznanju....ako ovi komentari, tuznim povodom zbog smrti male devojcice, probude samosvest pacijenata da i oni polako dignu glas protiv loseg u nasem sistemu, mozda onda ima nade, za sve nas, kako lekare, tako i pacijente. I ne zaboravimo, svi jednoga dana budemo i pacjent..makar jedan put u zivotu.
Doktorka

Petar A

pre 14 godina

Ne znam zasto se Stankovic ljuti. Ne ulazeci u detalje konkretnog slucaja (kao sto to nije ni Stankovic uradio), ja bez problema mogu da zamislim situaciju kada je lijecenje provedeno prema medicinskim pravilima, a da je dokumentacija manjkava. Ljekari ne vole dokumentovanje i uvijek ce biti veliki jaz izmedju uradjenog i zapisanog.
Predsjednica Komore trazi protokole. Protokoli su na zalost jedna neminovnost danas kada se medicina toliko razvila. Na zalost, jer "ubijaju" individualnost doktora, ali u redu, i nije velika zrtva urediti da svi doktori rade na isti nacin. Veci je problem sastaviti te protokole, jer razvoj medicine ide mnogo brze nego sto se pojedine novosti stignu provjeriti. I uvijek ce biti "modernih" koji bi u protokole stavili novosti, ali i "skeptika" koji bi da se svaka novost najprije provjeri na minimum 1500 homogenih pacijenata.

snezana radulac

pre 14 godina

Prijavila sam se sinoć za uključenje u UVEĆANJE, međutim nisu me pozvali. Ali imam potrebu da javno prokomentarišem ono što sam čula i videla u emisiji. SVAKA ČAST DOKTORU STANKOVIĆU, koji je jedini od sagovornika za sve one koji su ga pažljivo slušali između redova bukvalno rekao: DA, KRIVE SU DOKTORKE IZ DOMA ZDRAVLJA NOVI BEOGRAD. Što se tiče dok.Radosavljević, predsednice Lekarske komore Srbije, nije trebalo ni da dolazi u emisiju jer kad god se pojavi u nekoj emisiji , kao prvo ne sme od T.Milosavljevića da kaže ništa protiv zdravstva i lekara, da ne bi dobila otkaz sa te funkcije, a koliko ja znam Lekarska komora treba da radi na dobrobit i zaštitu pacijenata a ne da brani svoje nesavesne kolege i loše zdravstvo. Želim da se ogradim i kažem, a ne pohvalim, sve DOBRE I ODGOVORNE LEKARE, koji se osećaju loše u ovakvim situacijama jer se i oni osećaju prozvanim. Hvala Bogu, ipak je takvih više nego ovih druigih. Međutim, ovih drugih, neodgovornih, drskih, korumpiranih... je toliko mnogo, i takve su štetočine da će se dobri lekari teško odbraniti. Činjenica je da su dve lekarke u Domu zdravlja napravile svojim nečinjenjem u lečenju male Natalije takve greške koje su dovele do gubitka malog Anđela i neprebolnu ranu za čitavu porodicu Tešić. E sada , ako naš Večiti ministar poziva direktora Doma zdravlja kao glave istog, da iz moralnih razloga da ostavku, pa on je Glava čitavog zdravstva u Srbiji, gde je njegov moralni razlog za ostavkom. Riba smrdi od glave, a ne od repa.
Ako i ovaj slučaj prođe kao i svi prethodni, nekažnjeno, onda narode Srbije počni da se pitaš da li je tačna ona: KAKAV NAROD, TAKVA I VLAST! Da li zbilja ne zaslužujemo odgovornije i bolje ljude bar na ovako važnim mestima od kojih nam bukvalno zavise životi a posebno životi naše dece?

Big Appler

pre 14 godina

Pratim ovaj tragican dogadjaj od samog pocetka i svaki put mi se place kada citam. Zamolicu da se pojedinci uzdrze od nesuvislih komentara jer oni ili nemaju decu ili su kao i mnogi lekari oguglali na sve oko sebe.

Cinjenica je da se beba koja ima 40 stepeni ne sme vracati kuci bez detaljne analize njenog stanja i upucivanja u relevantnije institucije ako je institucija u koju se prvobitno doslo nesposbna da uradi ono sto je neophodno.

Zaista se nadam da ce neko za ovo da odgovara.

Gaga

pre 14 godina

Gospodine Stankoviću, zaslužujete da se zbog Vas i samo u Vašem slučaju promeni pravopis i da ispred Vašeg imena stoji "DR." velikim slovima.Svaka Vam čast! A to da li je moguće da se u toku lečenja sprovode ispravne metode i da se o njima vodi "pogrešna dokumentacija". . . Ma ljudi, da li zaista mislite da smo toliki retardi. Nismo lekari ali i mi po nešto znamo o odnosu između sprovedenih metoda i vođenju dokumentacije o njima. Ako pojedini lekari nisu dovoljno stručni da vode dokumetaciju o svom radu pa obrazujete ih. Inače ovi iz Lekarske komore bi po nekad mogli i da, zaista ispitaju slučaj pre davanja bilo kakve izjave.Pitam se da li su, pored toga što su lekari, i ljudi.Neka pomisle na svoju decu! Nisam ni očekivala da će se izjasnili u prilog lekarske greške a ipak, roditelji su ostali bez svog andjela.

jelena

pre 14 godina

Neverovatno, nema protokola o lecenju pacijenata. Znaci, dele se licence, a lekari u stvari nisu obavezni da postuju odredjenu procedurukoja bi tim protokolom bila propisana. Sram vas bilo!

Pedja

pre 14 godina

Ljudi, ma mozemo mi ovde da kuckamo do sutra, da pljujemo po Tomici i ostalima ali koliko vidim, o tome nigde ni reci na TVu, sto je nevidjena sramota. Gde su sada one silne kontakt emisije, tet-a-tet emisije sa npr. ministrom zdravlja ali sa ukljucenjima gledalaca? Ma od svega toga nema NISTA! A neko ce opet umreti..danas, sutra, sledece nedelje.. A da se nesto desi nekom od likova sa estrade..pa brujalo bi do neba!!!!

arandjelovcanka

pre 14 godina

Moj prelep, mali gradic vise ni ne lici na ono sto je nekada bio. Izgubio je status banje, privreda je mrtva, ljudi razocarani, mladi obrazovani ljudi su otisli jer su grad "osvojili" ovakvi...Svabici, Cirici i njima slicni i nema tamo mlad, dobar, posten covek sta da trazi. Sem da ponekad, vikendom dodje kuci i pita se kada ce ih neko pohapsiti i stvarno kazniti, zbog drugih koji taj grad vole, stvarno vole.
Cestitke za ovaj potez ako se na tome ne stane. Ima ih jos...

TARA

pre 14 godina

Malo je reci da sam zgrozena.Prvi put u zivotu cujem da je neko umro zbog *papira*. Kod nas se izgleda i od toga moze umreti. Stravicno, kako sama smrt tako i izjave nekih *bitnih faktora* drustva.

dragan

pre 14 godina

Moje saucesce porodici.Strasno.I mi smo sa NBG,a sa 15 dana su nas poslali na institut za majku i dete zbog grceva u stomaku gde su nam bebu slikali rendgenom iako smo naknadno saznali da se to nikako ne radi,pri tom su nas zbog nejasnog rezultata primili na odeljenje a doktor je zeleo da se igra sa nasom bebom i radi neke testove za koje sam zahvaljujuci internetu saznao da su jako agresivni i da se nikako ne preporucuju kod malih beba.Naravno detetu nije bilo nista,a nasa doktorka u DZ NBG nam je rekla da izbegavamo da nam dete ide u obdaniste da je izlazemo kontaktu sa drugim ljudima jer je zdravstveni sistem katastrofalan i da nedo BOG da nam se dete razboli i da obavezno nadjemo vezu ako se razboli itd.Hvala joj na tome.A sto se tice vecnog ministra Milosavljevica do sad je bilo milion razloga da podnese ostavku ali obraz i djon su jedno te isto...

Pacijent

pre 14 godina

Kada ministar (ministrova inspekcija) kaže da će ispitati slučaj tako što će proveriti medicinsku dokumentaciju, mene to, blago je reći, užasava.
Kakva je to provera kada tu dokumentaciju pišu i čuvaju upravo lekari čiji se rad proverava.
Šta oni tamo upisuju (dopisuju ili brišu) to niko od pacijenata ne zna. Da li uopšte postoji trag da ste bili kod lekara, a kamo li kako su vas i zašto lečili.
I sad na osnovu tako nečega ministar (inspekcija) prosuđuje da li je bilo propusta u lečenju. A šta je sa pacijentovom stranom priče. Koja dokumentacija pruža uvid u to?
Protokola nema a već godinama se priča o njima.
OK. Možda to i nije tako jednostavno, ali zar ne bi bilo sasvim lako uvesti obavezu lekara da za svaki pregled napravi pisani izveštaj čiju jednu kopiju daje pacijentu. Oni (savesni) svakako to pišu u karton, što to ne bi napisali na papiru, potpisali, udarili pečat i priložili jedan primerak u karton pacijenta a drugi mu dali. Ako koriste računar i famozni "e-Karton" tim lakše (print dugme, 2 kopije). Specijalisti i sada daju pisane izveštaje ali ne postoji kopija za pacijenta (nosite ga svom lekaru koji ga prilaže u karton).
Nama (puno) dodatnog posla za lekare i dužeg čekanja na red, samo malo više papira, ali manje problema sa "propustima u dokumentaciji" pošto pacijent ima svoju kopiju, a mnogo više nesavesnog lečenja u nalazima inspekcije.
Moje saučešće porodici.

Ми смо паметнији!

pre 14 godina

Увођење протокола или "standard operating procedures" би био савршен потез. Из искуства знам за случај, гдје је Општа болница у Бечу, 4-5 по величини и квалитету у Европи, прије само неколико мјесеци, званично, урадила управо то, мада особље одавно самоиницијативно(!?) примјењује овај систем. Људи су буквално прекопирали Харвард и друге водеће америчке установе. Сви протоколи су прављени на основу статистичких података, "фид-бека", а односе се буквално, од намјештања кревета и односа према пацијентима, преко правила документовања поступака, па до најкомпликованијих дијагностичких корака!
Само, питање је колико би то функционисало у нашем менталитету, струка није упитна. Било би: "Ја овим послом већ 30год. храним дјецу а он ће мени да не вадим добро крв!!?"
Било би и реплика "гдје је Харвард а гдје смо ми". ОК, ту ништа није спорно, али све то може врло лако да се прилагоди нашим условима и могућностима. Кад би то постало законска одредница мислим да би имали неупоредиво мање оваквих случајева по здравственим установама.
Али...

dr.med. zivorad

pre 14 godina

Usvajanje obaveznog protokola dokumentacije je suštinski problem!
Jer se tada lako utvrdi ko je gde i kad napravio grešku, a ovako je kriv svaki lekar koji radi u Srbiji.
A najodgovornija osoba koja nije uvela te protokole je ministar zdravlja Milosavljević,koji je inace poznat ko ministar sa najdužim stažom od preko 8 godina i preživeo ukupno 4 izborna ciklusa.Tako da ne može da se vadi da nije imao vremena ili da je neko drugi kriv zbog neusvajanja protokola.
Pozivam medije na javni poziv za ostavku ministra zdravlja!

Roditelj

pre 14 godina

Bilo kakav komentar je suvišan a cena GREŠKE je velika. Šta može da uteši roditelje koji izgube dete? Nikakva reč utehe ne postoji.
Da li iznova, iz godine u godinu, treba da se suočavamo sa strašnim posledicama dela nesposobnih i nestručnih lekara, predvođeni nesposobnim ministrom. Šta podrazumeva reforma zdravstva. E pa upravo prevenciju ovakvih stvari i poboljšanje usluge.Od 2000-e godine reforme nije ni bilo, osim što su kupljeni kompjuteri sa svaku ordinaciju, okrečeni prostori i zamenjeni prozori,umesto da je svaki Dom zdravlja opremljen savremenom laboratorijom i da se na drugačiji način organizuje rad u laboratorijama (sve po pravilu rade do 12h). I dalje smo tamo gde smo bili pre 40 godina u pogledu usluge.
Kao zabrinut roditelj mogu da kažem sledeće: radim na poprilično odgovornom mestu i svaki propust se plaća. A kako se konstatuje nečiji propust - postoji pisana procedura. Svuda ih ima: piloti aviona, inženjeri u fabrikama, astronauti u svemirskim stanicama, u finansijskim institucijama, vozači autobusa, proizvodnji hrane (HACCP), ali ih nema tamo gde treba, kada se leči ili spasava ljudski život. U našem zdravstu ne postoje procedure već ste prepušteni prilikom lečenja intuiciji, stečenom znanju sa studija i kasnije stečenom iskustvu lekara. Kako se to primenjuje u praksi - diskreciono pravo. Primer iz ličnog iskustva pre par godina: u Bgd.-u doktor propisuje trudnicama da uzimaju prirodni progesteron dok prijateljici u Mladonovcu brufen, onako iz iskustva?!
Kada budu postojale pisane procedure tada možemo da kažemo da smo dostigli adekvatan nivo usluge koji je merljiv. Jer ovakvi propusti sa smrtnim ishodom, to nije usluga. Dakle očekujem ostavku ministra za početak, jer nije započeo a kamoli sproveo bilo kakvu reformu za svog mandata, usled ograničenih kapaciteta, nestručnosti i nesposobnosti da nakon svih ovih godina skenira situaciju u zdravstvu i otkloni toliko vidljive probleme.

Modesti

pre 14 godina

Sve price o protokolima, zastiti lekara od pacijenata i obrnuto, krizi sistema su upravo to: price. Ono sto vise ne postoji je lekar koji je zavrsio studije da bi praktikovao medicinu i lecio.
Sa voznim parkom ili ne, oni vise nikoga ne mogu da izlece, a bolnice su postale skladista u koja odlazemo svoja tela kad bas nemamo nikakvog drugog izlaza. To dosad nije vazilo i za decu, jer smo naivno mislili da imaju bar nekih skrupula i bar malo znanja. A kolege koje sve vide i cute, stite profesiju kalkulanata, umisljenih strucnjaka i beskicmenjaka. Medicina vise ne stanuje ovde.

daysleeper

pre 14 godina

Problem nam je sto nema protokola. Ma kako da ne! Covek treba da bude iznad procedura i protokola, kakve su to gluposti. I poznato je da sto se vise procedura namece, to gusi ljude. A sve drzavne ustanove su toliko zatrpane procedurama. Kad se porodilja poradja, oni kazu: Sacekajte, vas lekar nije u ovoj smeni. E, to je procedura! Ljudi su ti koji prave greske, nikad to nije nedostatak procedure! Sta ce ti procedura za savesnog radnika???

Nezadovoljni korisnik zdravstvenih usluga

pre 14 godina

Ministar zdravlja ponovo pokušava da odbrani što se odbraniti ne može i zato i on treba da snosi odgovornost.

partibrejker

pre 14 godina

Najzad reči jednog časnog čoveka i doktora, koji je i u najstrašnijim vremenima govorio istinu, koji je lično i profesionalno prošao i Scilu i Haribdu... Uopšte ne sumnjam da će ga napasti, zbog toga što je rekao samo ono što se uči na Sudskoj medicini u okviru REDOVNIH studija, da ne govorim o integritetu i znanju ozbiljnog specijaliste kakav je dr Stanković.

Sve što su prethodni komentari rekli - stoji, itekako: i da je školovanje lekara skandalozno, da itekako postoji kupoprodaja ispita, i - ne nepotizam nego već odavno i "dinastičke" cele katedre, ordinacije i klinike, da neznanje bulji u nas iz svih uglova, da ne govorimo o Onom Gore - da nema jasne i dugoročne politike zdravstvene zaštite (da ponovim, i ovo se učilo na petoj godini OSNOVNIH studija medicinskog fakulteta), da ovo, da ono...

Kao i gospođa iznad mene, i ja mogu roman da pišem o tome kako je šef jedne katedre na fakultetu čovek diplomirao sa malo preko 6.00 (kada je u istom konkursu odbijen izuzetno sposoban kolega sa 9.60!), a to je bilo pre oko 21 godinu - šta je ovaj mogao naučiti studente do danas?! A ima zvučno prezime, ima...
No, da na dužim...

Meni je savršeno jasno zašto časni, nekorumpirani, čestiti i ozbiljni doktori ćute, i vrlo verovatno će i dalje, ali mi nije jasno zašto to narod generalno pretežno ne shvata...

Ljudi moji, stanje u zdravstvu je potpuno isto kao u ma kom segmentu privrede (ili "privrede"): imate Velike Igrače, koji obrću ogroman novac, koji su do te mere moćni da može i glava da se izgubi, da se izgubi pravo na rad, da ne govorim o ostalom.
Čestit medicinski svet je kao prvo - zastrašen, i ko imalo zna šta se događa, drži jezik za zubima. Oponentima se preti, SLD nema neku ingerenciju ni realnu moć, opšti je haos, a Vladajući koriste svaku mogučnost da zavade: privatne protiv državnih i obrnuto, Vojvođane protiv Srbijanaca, Srbijance protiv Beograđana, svi neistomišljenici su "izdajnici", "provokatori", i znate već šta sve ne... A u toj zavadi, "nestaju" ogromne količine novca, i državnog i privatnog, i od pacijenata, i od zdravstvenog osiguranja...
Fiskalizacija (pretežno samo privatnog segmenta zdravstva) je samo segment cele "rabote"...

Drugo, možda se da primetiti, kad pažljivo gledate: čestiti RADE, deru se od rintanja, i to sa osmehom, u sve tri smene, voze kola koja ne vrede Bog zna šta, i osim straha - nemaju realnog vremena ni mogućnosti da se suprotstave.
Najbolje što mogu je da plate famoznu članarinu za famoznu Komoru i da pognu glavu, u nadi da neće izgubiti posao, biti premešteni u nedođiju, ili - ako su privatnici - biti potopljeni (po prijavi "kolege", naravno) sa 500.000 ili više dinara kazne.

Sve ovo što pišem je JAVNA TAJNA, postoji online na mnogo mesta, ali - pazite - formiranje ma kakvog udruživanja unutar medicinske profesije su zabranjena....šta mislite, zašto?

Da me neko ne razume pogrešno, ne branim nikog, daleko bilo, od stradanja male Natalije i njenih roditelja odbrane nema, ni pred Bogom ni pred ljudima, ali neke stvari šira javnost treba da zna.

Oni koji su "tamo gde treba", ne treba im stručno znanje... Samo s ove strane lica đon, a sa ove potkovica. Mi "mali" zasad ne možemo skoro pa ništa.

Još jednom, saučešće i saosećanje nesrećnim roditeljima, poštovanje dr Stankoviću, i pozdrav svim pacijentima, i svim časnim kolegama/koleginicama koji još drže do Kodeksa, Zakletve i profesionalnog odnosa prema onima koji su nam poklonili poverenje....

Bora

pre 14 godina

Neko rece "Tomice zar ne vidis sta ti rade lekari". Ne razumem, je l' to onaj Tomica sto je odredio da pregled po pacijentu traje 10-ak minuta, pa ko ima srecu da mu pogode dijagnozu, ima srecu, moze i loto da igra..

Adam Krum

pre 14 godina

Radisavljeviceva smatra da nam trebaju...PROTOKOLI??! A koliko to nama protokola treba? Pa npr. sam "protokol" o izboru svog lekara opste prakse je katastrofalan, jer ako vam se neso desi a omasite smenu svog doktora oklevaju po pola sata dok se ne smiluju da vas prime na pregled, a u vecini slucajeva sve se zavrsi tako sto sestra na salteru odlucuje da li ste hitan slucaj ili ne. Kako bi bilo da imamo protokol o tome da studenti medicine ne placaju vise svoje ispite i jos imaju dovoljno smelosti da otvoreno pricaju o tome? I sta se desi kada zbog belog mantila na takav nacin izadju sa fakulteta? Evo na mom primeru je posledica sto su me tri godine lecili od hronicnog sinusitisa a u pitanju je bila alergija na grinje, koju sam otkrio tako sto sam samoinicijativno (!) a ne sa uputom otisao na alergo test. Siguran sam da slicnih primera o "strucnosti" doktora ima koliko hocete.

Jos uvek nema kraja !!!

pre 14 godina

"Хронологија трагедије

11. мај – Родитељи доводе Наталију у ДЗ „Нови Београд”, огранак у Блоку 44. Др Загорка Радовић-Крстић сматра да је реч о „инфекцији респираторних органа”.

13. мај – Наталији је све горе, родитељи је поново доводе у Дом здравља. Др Лидија Манић их враћа кући.

14. мај – Девојчици је изразито лоше, родитељи поново долазе у Дом здравља. Др Татјана Илић дете хитно шаље у Тиршову. По доласку у ову установу Наталијино срце престаје да куца док је мајка држи у наручју. Лекари су успешно обавили реанимацију, али је дете у коми.

14–30. мај – Живот девојчице се одржава на апаратима. Наталија је преминула у суботу 30. маја око 20 часова."
Tomica-OSTAVKA, Direktorka-OSTAVKA, a najodgovornija za smrt ovog andjela na SUD.

Anamarija

pre 14 godina

I opet ja - sta cu, nerviram se - mi ovde imamo dilemu da li je Mladic, koji je odgovoran, ovako ili onako, za smrt hiljada ljudi, heroj ili zlikovac, a ostrvili smo se na lekare koji, iako nisu nepogresivi, ipak spasavaju zivote

Тигрица

pre 14 godina

Зашто је бебица кремирана? Шта ако се испостави да нису узети сви узорци потребни за анализу?

ivan

pre 14 godina

Kad citam ovo osecam takav gnev u sebi da je to strasno.Ljudi izgubise dete u tren oka zbog nekakve dokumentacije koja prema dosadasnjim izjavama izgleda da je "sama sebe vodila" a ne neko odgovorno lice.NA kraju ce neki kompijuterski virus biti odgovoran jer je inficirao neki Word fajl ?!?! I sta glasacemo ponovo, oni se pregrupisu i opet jovo na novo! Stvarno ocajna situacija. Vazno da su oni uveli fiskalne kase da nas deru a deca neka nam umiru. Jedva se ljudi danas i odluce na taj korak da imaju dece a kada im se rode .... ma uzas narode! Stvarno mi je zao roditelja!

Ana

pre 14 godina

normalno bi bilo da lekari sami podnesu ostavku a ne da ih neko na to podseca, inace, lekari ,najpre sami, su svoju profesiju srozali i iskompromitovali do te mere, da je to sramota za ljudsku vrstu a kamoli za toliko plemenit poziv...a onda moze da se potegne strucnost, gde i kako su sticali diplome, ako vec nisu sami ljudi i nemaju elementarno postenje da priznaju sebi da nisu za nesto, neka neko smisli mehanizam zastite ove muke od naroda...tuzno, tragicno, jadno, ocajno...

sonja

pre 14 godina

Pa jel ti Tomice vidis da ti bolnice izgledaju kao za vreme I svetskog rata, da deca umiru od temperature kao u srednjem veku, da je porodjaj isto sto i ruski rulet, da starci leze danima u fekalijama, da su lekovi skuplji od prosecne plate a doktori lece samo uz vezu i pare
ODSTUPI vec jednom!

Dusan

pre 14 godina

Moj otac je nastradao greskom lekara na VMA gde Vi radite i nije jedini. Na VMA rade lekari koji blage veze nemaju o svom poslu a njih niko ne moze da kontrolise. Zalio sam se Ministarstvu zdravlja ali su mi rekli da oni ne mogu da kontrolisu VMA. Cak sam se i namucio da dobijem kopiju medicinske dokumentacije jer oni to ne daju, tako se stite, a po zakonu su bili duzni da mi daju.

Nitu

pre 14 godina

Gledajuci i slusajuci emisiju Uvecanje dolazim do zakljucka da su dve polarizovane strane po temi, tj o lekarskim greskama. Pravnice realno tumace nastalo nepovoljno stanje i po zdravstvo, i za pacijente i za savesne lekare ali, dosta uzdrzano. Tako radi i dokor Stankovic. Pretsednica lekarske komore ima nejasan stav ali vise je u fonu odbrane lekara i to uporno kao da su joj pacijenti protivnici. Opsti utisak: slaba nada za ugrosene ili ostecene pacijente. Termin lekarska greska je neprihvatljiv. Nema lekarske greske. Ima samo neznanje. Ono se kombinuje sa nesavescu, neodgovornoscu, bahatoscu i svim domacim i stranim sinonimima O narcisoizmu zdravstvenih radnika ne treba ni govoriti, to je mega strava. A, ljubaznost, predusretljivost, kultura dijaloga sa pacijentima i njihovim pratiocima je, takoreci, nepoznat pojam. U zdr. ustanove se ide sa strahom i to se odlaze do krajnosti kada lecenje moze da bude kasno. Nisu pacijenti krivi, oni traze pomoc od, nadaju se, strucnih lekara koje placaju iz svog dzepa preko budzeta. Najveci broj pacijenata ima negativna iskustva sa zdr. osobljem. Svaka cast izuzetcima, ali samo izuzetcima. I ja sam imao jako negativno iskustvo. Lezao sam u jednom KC 17 dana a tek sesnaesti dan sam saznao ko mi je lekar i to na moje uporno insistiranje. Vizite su bile u stilu brzog Gonzalesa. Nista. Pa i prosle nedelje, 31 maja, U KCS u Beogradu sam imao problem kada sam bio nezadovoljan radom lekara i izrazio nezadovoljstvo, on je pozvao pretpostavljenog koji je dosao sa dva pratioca obucene u izrazito crne uniforme kako bi preduzeli, po njihovoj oceni, potrebne mere u vidu batinanja ili izbacivanja i sl. Pravi horor u KCS. Inace, pretpostavljeni je bio vrlo ljubazan dijametralna suprotnost ordinirajucem lekaru. Suma sumarum: spasavaj se ko moze od ovakve zdravstvene sluzbe. Opet, svaka cast pojedincima.

gradjanka

pre 14 godina

Od kada su ove Komore formirane (od 2006.godine) ova gospodja priča o nepostojanju protokola. Od tada su prošle tri godine i šta se postiglo?Očigledno da za tri godina postojanja Komore nisu uradile ništa po pitanju unapredjenja zdravstvenog sistema i zaštite pacijenata.Ali već tri godina troše novac u ogromnim iznosima i to bez ikakvog obzira. Uvode neke bodove, edukacije i koje sve nebuloze, a pacijenti umiru u sve većem broju i nikome ništa.Pogledaje finansijski izveštaj Komore medicinskih sestara i vidite koliko je navodno novca utrošeno za Sudove časti u 2008. godini (milionski iznosi) a šta se postiglo? Ako za tri i po godina Komore nisu uradile ništa - onda je valjda logično da ih treba ukinuti kao parazitske organe koji troše tudji novac, a ništa ne postižu.

Milan

pre 14 godina

Pa to je strava osnovno 1x1 u nasem zdravstvu ne funkcionise kako se neko moze leciti bez osnovnih podataka o pacijentu. Ja sam diabeticar i nalazim se vec s jednom nogom na povratku u Srbiju polako me zabrinjava sta ce biti samnom kada budem za koji mesec zavidan od nase medicine. Nije to samo politika i ministar to su za mene na prvom mestu doktori i svi strucnjaci i organizacije u medicini koji sami treba da imaju interes da pacijenti imaju garantovano najbolju negu s njihove strane. Ili misle da na ovaj nacin mogu proci sa svojim greskama lakse.
Dajte ljudi nemojte samo o parama misliti mada ako bi se narod kod vas sigurnije osecao ne bi o skupljem zdravstvu puno razmisljao.
Radite aktivno na poboljsanju ne samo vaseg finansijskog stanja nego i onog osnovnog, stanja naseg zdravstva u Srbiji.

Radosavljevic

pre 14 godina

Rodjaka je najjaca: "...Protokoli da skinu odgovornost sa lekara..." !!????
Pa ko ce onda da snosi odgovornost za ishod i tok "lecenja"? Portiri!??? Ovo je vec za verovali ili ne, skandal je preblag izraz.

Slavko

pre 14 godina

Eto sada saznajemo da su potrebni i protokoli. Znači, ne postoji medicinsko znanje i praksa već je potrebno da se učimo "diplomatiji", protokolima i sl.

Dr Agan

pre 14 godina

Advokati, lekari, vojnici, ekonomisti, svestenici, akademici... a od skora i menadzeri. Ovo su 'sigurne profesije' i deca se od malena forsiraju kako da se kroz njih infiltriraju u sistem da bi mogla da imaju dobar polozaj u drustvu i samim tim finansijsku sigurnost kroz zivot. Cak i postoje kao tradicionalno porodicna zanimanja koja se nastavljaju sa kolena na koleno. Ako do te sigurnosti ne mogu da dodju legitimnim putem, pojedinci ce uciniti sve da taj obecani plan ostvare. Kada se jos to pomesa sa mediokritetom ili promasenom profesijom, tako sto pritisci cesto imucne porodice doprinose da se neadekvatni ljudi bave ovim profesijama, dobijete jednu opstu katastrofu u pravosudju, ekonomiji, medicini, vojsci, crkvi, prosveti...

Cast izuzecima koji su stvarno talentovani, uspesni i eticni u ovim profesijama, ali je njih jako malo, i oni ne moraju da pribegavaju nelegitimnim sredstvima da bi do zasluzenog polozaja dosli. Problem je nastao zbog nesrazmernog uvecanja broja ljudi na planeti, pa ovakvim 'casnim' profesijama prilaze ljudi diskutabilnih sposobnosti, koji inace ne bi imali predispozicije za njih.

To postoji svuda u svetu, ali je kod nas to posebno izrazeno jer imamo takozvani 'zatvoreni sistem' koji smo kulturoloski nasledili od Otomanskog carstva i koji je duboko ukorenjen u mentalitet. Na to se samo nakalemio SFRJ obrazac gde su bile bolje mogucnosti napredovanja preko partije, tek intenziviran kroz utemeljenje sistema korupcije 90-ih, pa se ljudi diskutabilnih profesionalnih sposobnosti i danas rado odlucuju da traze zastitu politickih partija. I eto tragedije za drustvo, zato sto se istinski profesionalci smatraju nepodobnim, jer je u partijskim krugovima osnovni kriterijum slepa poslusnost koja nije svojstvena mislenim ljudima. Ja sam svedok ovakvog sistema negativne selekcije na svojoj kozi cak i u modernoj reklamnoj agenciji u Srbiji. Samo nas evropski zakoni mogu spasiti i hvala Evropi sto ima strpljenja za nas! Imajmo i mi za nju! Ko radi, ne boji se gladi, a ko mulja, taj domulja, pre ili kasnije!

Goran

pre 14 godina

Svaka čast gospodinu Stankoviću koji je svojim dosadašnjim radom pokazao da je veliki stručnjak, ali pre svega ispravan i pošten ČOVEK.Uopšte ne sumnjam ni u jednu reč koju je izjavio, a gospoda iz Ministarstva na čelu sa Ministrom bi trebala dobro da se zamisle posle svih ovih nemilih događaja u našem zdravstvu.Zar oni stvarno misle da mi laici možemo da poverujemo da je dete pravilno lečeno, ali je nažalost umrlo zbog loše administracije.

Ivana

pre 14 godina

Samo da dodam, kolegama, da je uvedeno Gebelsovko pravilo da se ne govori o nasim greskama, propustima, ophodjenju prema pacijentima i kolegama -nesto najsramotnije za profesiju. Od kada je poceo ovaj "talas", gde je kako neko rece-probijen zakon omerte, ljudi se cude sta bi sa nasim zdravstvom. Drage kolege, ja sam doborvoljno napustila pre izvesnog vremena( dala otkaz) jednoj Beogradskoj elitnoj ustanovi, jel vise nisam mogla da gledam sta se radi:
Primaju pacijeti u terminalnoj fazi bolesti (karcinoma) i " lece", a od rodbine uzima novac (jasno smo svi znali ko je ko, pa pogledati vozni park je dovoljno!), primani slucajevi pacijeta u inoperabilnom stanju, da bi se "povlasnjecene" kolege i koleginice ucile, govorile neistine pacijetima, ako su im ordinarijusi iz "suprotnog tabora"...ah, da, za neupucene, polaganje specijalistickih ispita na nivou osnovno skole gde su "miljenici" dobijali pitanja!!!??? unapred od predsednika komisija, i posle obicno i lepe pozicije..
Mi smo za radikalnu promenu a pre svega promenu nacina edukacije, i istinske provere znanja..cast izuzecima i kad su u pitanju profesori i mladji kadrovi. Ali nazalost, ovih je vise. A od nas svih se vise ne ocekuje da budemo ono, sto na zapadu prvo jeste MD-Medical doctor-pa onda specijalista ovoga ili onoga. Etika nam je na niskom nivou, a i pacijeti dolaze senzibilisani maltretiranjem koje prethodno dozive. I onda normalno ponasanje shvataju kao nesto izuzetno. Iskreno zelim da se makar nesto promeni. Na kraju krajeva, za nije i obicnom coveku jasno da ima nesto lose, kada "eminetnom hirurgu" prebiju ruke kriminalci, a on onda daje srceparajucu isposvest( a o tome kako je posao profesor, znamo mi iz struke)- a zaboravlja da napomene da ima finaskijskih mogucnosti da sinu za 18.ti rodjendan kupi automobil od 20 i vise hiljada evra..pa se onda jada da ga tuku kriminalci..i dosta slicnih primera.
Zato ja se ispunim, kada nekom pomognem, pa makar i oko uraslog nokta, a dobijem samo jedno hvala. Zelim koretnim i predanim kolegama sto laksi rad, a Gospodin ministar i njegova klika- ostavka, ako ne i zatvor.
Doktorka

bezimena

pre 14 godina

Cena korupcije je nestručnost, ali u zdravstvu ona rezultira gubitkom ljudskih života! Večiti ministar MORA da podnese OSTAVKU ili mora biti SMENJEN čak i po cenu da Vlada padne! Smrt ovog deteta ne sme ostati jedna u nizu, previše je bilo smrti zbog lekarske greške, nemara, nestručnosti ili "nečinjenja" (jer neko nije imao da da mito) za vladavine ovog ministra, a on svega pere ruke kao "da nije odavde"!
DOSTA JE, ne može više tako, nije T. Milosavljević nenadoknadiv, već ljudski život!

p.s.lekari koji rade pošteno i savesno, ako žele poštovanje svoje profesije neka dignu glas protiv kolega koji je blate, i neka se prisete da ne postoje pacijenti zbog njih, nego oni zbog pacijenata!

dr Proka

pre 14 godina

Nedodirljivi su! Pogledajte http://www.merck.com/mmpe/index.html npr u konkretnom slučaju : http://www.merck.com/mmpe/sec16.html tu su svetski standardi i procedure koje treba samo da se usvoje. Dok nemamo standarde, imamo umesto medicine političke stranke koje postavljaju direktore, lekare a pre svega ministra koji očigledno nije dorastao svom zadatku, već samo svojoj stranci.

ilija

pre 14 godina

Uskoro ce i ova prasina da se slegne jer ovde previse stvari ne valja... Izlaz iz ovoga nisu ni sudovi, ni ostavke, ni otkazi. Izlaz iz ovoga je da se pravim strucnjacima daju isti uslovi za zivot kao sto imaju poslanici ako ne i bolji da vise ni jedan od strucnjaka i ljudi sa znanjem ne ode trbuhom za kruhom nego da mu drzava omoguci najbolji moguc zivot da ostane i da svoje znanje deli drugima. To je izlaz jer budimo iskreni sve sto valja svake godine odlazi u sve vecem broju, cak i onisto su falicni sa znanjem idu i ostaju oni najgori (cast izuzetcima) i ti sto su ostali stvaraju tu novu srbiju i to sto je srbija danas je zapravo ono sto je krenulo pre 20 godina. Vlada treba da ucini sve sto moze da ucenim ljudima omoguci najbolji moguc zivot jer samo tako zemlja moze ici napred i samo tako se ovakve tragedije mogu izbeci. Da su te doktorice to namerno radile... Iskreno sumnjam i mislim da je laz da jesu, ali da nisu dobro radile to je vise no ocigledno a za to su krive one ali pre svega pni sto su ih medicini ucili jer da su ih oni ucili valjano i da su one to znale kako valja ili bi do sad bile na zapadu ili bi svoj posao uradile kako treba i tragedija bi bila izbegnta. I sta ce biti ako one i dobiju otkaz? Dva nova socijalna slucaja? Ili dva nova doktora na crno? A ko dolazi na njihovo mesto?najbolji student medicine sigurno ne, niti onaj ko je zavrsio u nekom razumnom roku. Ko dolazi umesto njih?neko sa znanjem kao i one i onda sve ispocetka...
I zato resenje po meni nisu ostavke ili otkazi, to je samo zadovoljenje narodnih masa a ne resenje. Resenje je ulaganje u skolstvo i u kadrove, sa njima dolazi bolji zivot a ne sa otkazima ili ko zna cime... A vlada ako to nije u stanju da uradi, onda treba da kompletna da ostavku jer onda ne radi svoj osnovni zadatak-svojim gradjanima da cini zivot boljim.

razmislilac

pre 14 godina

G. Stankovic, posten covek u nepostenoj zemlji...

Ocekujem da zbog iznosenja istine napadnu njega, a ne problem, kao sto to obicno biva.

Dakle, mozemo ocekivati uskoro nesto kompromitujuce o g. Stankovicu. Sta god da bude, mene nece prevariti - covek govori istinu, to mu je najveci "greh".

Zorka Radic

pre 14 godina

Izvestaj je stvarno skandalozan i nesto iz korena mora da se menja u nashem zdravstvenom sistemu. Konftrontiranje izmedju gradjana/pacijenata i lekara/medicinskog osoblja postaje sve izrazitije. Pacijenti su opravdano nezadovoljni, gnevni i besni, ali ni lekarima nije lako jer je chitava bransha na udaru. Ipak, Ministarstvo zdravlja i ministar za ovo snose punu odgovornost. Ukoliko nisu dorasli resavanju corsokaka u koji smo zapali, trebalo bi da odstupe. Odgovorna je i Vlada u celini, pa i Skupstina, jer je potrebno donositi zakone, unositi izmene, jednom recju potrebno je raditi - a oni NE RADE.

Realan

pre 14 godina

OK ostavke, ali bre zbog ovoga neko mora u zatvor! Ti lekari su strucnjaci, i verujuci u to, roditelji su postupali po njihovim uputsvima, sto bih uradio i ja, i svi! I videli smo tragican ishod. Ovakvi "propusti" ne smeju da se zavrsavaju samo sa otkazima, u pitanju je dete... I da nije dete... Roditeljima nista sada ne moze pomoci, ali mi kao drustvo moramo nesto da menjamo u sistemu zdravstvene zastite, narocito dece.
A dokaz da nesto ne stima vidi se u pozivu Djilasa da lekari podnesu ostavke. I treba da ih pozove, ali to pokazuje da institucije u ovoj zemlji ne funkcionisu. Ministar zdravlja je taj koji ovde treba da se javi, a ne gradonacelnik, sto pozdravljam. A ministar Milosavljevic posle javljanja, da podeli otkaze, i on da podnese ostavku! A onda tuzilastvo, sudovi...

Ivana

pre 14 godina

Samo da dodam, kolegama, da je uvedeno Gebelsovko pravilo da se ne govori o nasim greskama, propustima, ophodjenju prema pacijentima i kolegama -nesto najsramotnije za profesiju. Od kada je poceo ovaj "talas", gde je kako neko rece-probijen zakon omerte, ljudi se cude sta bi sa nasim zdravstvom. Drage kolege, ja sam doborvoljno napustila pre izvesnog vremena( dala otkaz) jednoj Beogradskoj elitnoj ustanovi, jel vise nisam mogla da gledam sta se radi:
Primaju pacijeti u terminalnoj fazi bolesti (karcinoma) i " lece", a od rodbine uzima novac (jasno smo svi znali ko je ko, pa pogledati vozni park je dovoljno!), primani slucajevi pacijeta u inoperabilnom stanju, da bi se "povlasnjecene" kolege i koleginice ucile, govorile neistine pacijetima, ako su im ordinarijusi iz "suprotnog tabora"...ah, da, za neupucene, polaganje specijalistickih ispita na nivou osnovno skole gde su "miljenici" dobijali pitanja!!!??? unapred od predsednika komisija, i posle obicno i lepe pozicije..
Mi smo za radikalnu promenu a pre svega promenu nacina edukacije, i istinske provere znanja..cast izuzecima i kad su u pitanju profesori i mladji kadrovi. Ali nazalost, ovih je vise. A od nas svih se vise ne ocekuje da budemo ono, sto na zapadu prvo jeste MD-Medical doctor-pa onda specijalista ovoga ili onoga. Etika nam je na niskom nivou, a i pacijeti dolaze senzibilisani maltretiranjem koje prethodno dozive. I onda normalno ponasanje shvataju kao nesto izuzetno. Iskreno zelim da se makar nesto promeni. Na kraju krajeva, za nije i obicnom coveku jasno da ima nesto lose, kada "eminetnom hirurgu" prebiju ruke kriminalci, a on onda daje srceparajucu isposvest( a o tome kako je posao profesor, znamo mi iz struke)- a zaboravlja da napomene da ima finaskijskih mogucnosti da sinu za 18.ti rodjendan kupi automobil od 20 i vise hiljada evra..pa se onda jada da ga tuku kriminalci..i dosta slicnih primera.
Zato ja se ispunim, kada nekom pomognem, pa makar i oko uraslog nokta, a dobijem samo jedno hvala. Zelim koretnim i predanim kolegama sto laksi rad, a Gospodin ministar i njegova klika- ostavka, ako ne i zatvor.
Doktorka

Realan

pre 14 godina

OK ostavke, ali bre zbog ovoga neko mora u zatvor! Ti lekari su strucnjaci, i verujuci u to, roditelji su postupali po njihovim uputsvima, sto bih uradio i ja, i svi! I videli smo tragican ishod. Ovakvi "propusti" ne smeju da se zavrsavaju samo sa otkazima, u pitanju je dete... I da nije dete... Roditeljima nista sada ne moze pomoci, ali mi kao drustvo moramo nesto da menjamo u sistemu zdravstvene zastite, narocito dece.
A dokaz da nesto ne stima vidi se u pozivu Djilasa da lekari podnesu ostavke. I treba da ih pozove, ali to pokazuje da institucije u ovoj zemlji ne funkcionisu. Ministar zdravlja je taj koji ovde treba da se javi, a ne gradonacelnik, sto pozdravljam. A ministar Milosavljevic posle javljanja, da podeli otkaze, i on da podnese ostavku! A onda tuzilastvo, sudovi...

Zorka Radic

pre 14 godina

Izvestaj je stvarno skandalozan i nesto iz korena mora da se menja u nashem zdravstvenom sistemu. Konftrontiranje izmedju gradjana/pacijenata i lekara/medicinskog osoblja postaje sve izrazitije. Pacijenti su opravdano nezadovoljni, gnevni i besni, ali ni lekarima nije lako jer je chitava bransha na udaru. Ipak, Ministarstvo zdravlja i ministar za ovo snose punu odgovornost. Ukoliko nisu dorasli resavanju corsokaka u koji smo zapali, trebalo bi da odstupe. Odgovorna je i Vlada u celini, pa i Skupstina, jer je potrebno donositi zakone, unositi izmene, jednom recju potrebno je raditi - a oni NE RADE.

razmislilac

pre 14 godina

G. Stankovic, posten covek u nepostenoj zemlji...

Ocekujem da zbog iznosenja istine napadnu njega, a ne problem, kao sto to obicno biva.

Dakle, mozemo ocekivati uskoro nesto kompromitujuce o g. Stankovicu. Sta god da bude, mene nece prevariti - covek govori istinu, to mu je najveci "greh".

bezimena

pre 14 godina

Cena korupcije je nestručnost, ali u zdravstvu ona rezultira gubitkom ljudskih života! Večiti ministar MORA da podnese OSTAVKU ili mora biti SMENJEN čak i po cenu da Vlada padne! Smrt ovog deteta ne sme ostati jedna u nizu, previše je bilo smrti zbog lekarske greške, nemara, nestručnosti ili "nečinjenja" (jer neko nije imao da da mito) za vladavine ovog ministra, a on svega pere ruke kao "da nije odavde"!
DOSTA JE, ne može više tako, nije T. Milosavljević nenadoknadiv, već ljudski život!

p.s.lekari koji rade pošteno i savesno, ako žele poštovanje svoje profesije neka dignu glas protiv kolega koji je blate, i neka se prisete da ne postoje pacijenti zbog njih, nego oni zbog pacijenata!

sonja

pre 14 godina

Pa jel ti Tomice vidis da ti bolnice izgledaju kao za vreme I svetskog rata, da deca umiru od temperature kao u srednjem veku, da je porodjaj isto sto i ruski rulet, da starci leze danima u fekalijama, da su lekovi skuplji od prosecne plate a doktori lece samo uz vezu i pare
ODSTUPI vec jednom!

Goran

pre 14 godina

Svaka čast gospodinu Stankoviću koji je svojim dosadašnjim radom pokazao da je veliki stručnjak, ali pre svega ispravan i pošten ČOVEK.Uopšte ne sumnjam ni u jednu reč koju je izjavio, a gospoda iz Ministarstva na čelu sa Ministrom bi trebala dobro da se zamisle posle svih ovih nemilih događaja u našem zdravstvu.Zar oni stvarno misle da mi laici možemo da poverujemo da je dete pravilno lečeno, ali je nažalost umrlo zbog loše administracije.

Jos uvek nema kraja !!!

pre 14 godina

"Хронологија трагедије

11. мај – Родитељи доводе Наталију у ДЗ „Нови Београд”, огранак у Блоку 44. Др Загорка Радовић-Крстић сматра да је реч о „инфекцији респираторних органа”.

13. мај – Наталији је све горе, родитељи је поново доводе у Дом здравља. Др Лидија Манић их враћа кући.

14. мај – Девојчици је изразито лоше, родитељи поново долазе у Дом здравља. Др Татјана Илић дете хитно шаље у Тиршову. По доласку у ову установу Наталијино срце престаје да куца док је мајка држи у наручју. Лекари су успешно обавили реанимацију, али је дете у коми.

14–30. мај – Живот девојчице се одржава на апаратима. Наталија је преминула у суботу 30. маја око 20 часова."
Tomica-OSTAVKA, Direktorka-OSTAVKA, a najodgovornija za smrt ovog andjela na SUD.

partibrejker

pre 14 godina

Najzad reči jednog časnog čoveka i doktora, koji je i u najstrašnijim vremenima govorio istinu, koji je lično i profesionalno prošao i Scilu i Haribdu... Uopšte ne sumnjam da će ga napasti, zbog toga što je rekao samo ono što se uči na Sudskoj medicini u okviru REDOVNIH studija, da ne govorim o integritetu i znanju ozbiljnog specijaliste kakav je dr Stanković.

Sve što su prethodni komentari rekli - stoji, itekako: i da je školovanje lekara skandalozno, da itekako postoji kupoprodaja ispita, i - ne nepotizam nego već odavno i "dinastičke" cele katedre, ordinacije i klinike, da neznanje bulji u nas iz svih uglova, da ne govorimo o Onom Gore - da nema jasne i dugoročne politike zdravstvene zaštite (da ponovim, i ovo se učilo na petoj godini OSNOVNIH studija medicinskog fakulteta), da ovo, da ono...

Kao i gospođa iznad mene, i ja mogu roman da pišem o tome kako je šef jedne katedre na fakultetu čovek diplomirao sa malo preko 6.00 (kada je u istom konkursu odbijen izuzetno sposoban kolega sa 9.60!), a to je bilo pre oko 21 godinu - šta je ovaj mogao naučiti studente do danas?! A ima zvučno prezime, ima...
No, da na dužim...

Meni je savršeno jasno zašto časni, nekorumpirani, čestiti i ozbiljni doktori ćute, i vrlo verovatno će i dalje, ali mi nije jasno zašto to narod generalno pretežno ne shvata...

Ljudi moji, stanje u zdravstvu je potpuno isto kao u ma kom segmentu privrede (ili "privrede"): imate Velike Igrače, koji obrću ogroman novac, koji su do te mere moćni da može i glava da se izgubi, da se izgubi pravo na rad, da ne govorim o ostalom.
Čestit medicinski svet je kao prvo - zastrašen, i ko imalo zna šta se događa, drži jezik za zubima. Oponentima se preti, SLD nema neku ingerenciju ni realnu moć, opšti je haos, a Vladajući koriste svaku mogučnost da zavade: privatne protiv državnih i obrnuto, Vojvođane protiv Srbijanaca, Srbijance protiv Beograđana, svi neistomišljenici su "izdajnici", "provokatori", i znate već šta sve ne... A u toj zavadi, "nestaju" ogromne količine novca, i državnog i privatnog, i od pacijenata, i od zdravstvenog osiguranja...
Fiskalizacija (pretežno samo privatnog segmenta zdravstva) je samo segment cele "rabote"...

Drugo, možda se da primetiti, kad pažljivo gledate: čestiti RADE, deru se od rintanja, i to sa osmehom, u sve tri smene, voze kola koja ne vrede Bog zna šta, i osim straha - nemaju realnog vremena ni mogućnosti da se suprotstave.
Najbolje što mogu je da plate famoznu članarinu za famoznu Komoru i da pognu glavu, u nadi da neće izgubiti posao, biti premešteni u nedođiju, ili - ako su privatnici - biti potopljeni (po prijavi "kolege", naravno) sa 500.000 ili više dinara kazne.

Sve ovo što pišem je JAVNA TAJNA, postoji online na mnogo mesta, ali - pazite - formiranje ma kakvog udruživanja unutar medicinske profesije su zabranjena....šta mislite, zašto?

Da me neko ne razume pogrešno, ne branim nikog, daleko bilo, od stradanja male Natalije i njenih roditelja odbrane nema, ni pred Bogom ni pred ljudima, ali neke stvari šira javnost treba da zna.

Oni koji su "tamo gde treba", ne treba im stručno znanje... Samo s ove strane lica đon, a sa ove potkovica. Mi "mali" zasad ne možemo skoro pa ništa.

Još jednom, saučešće i saosećanje nesrećnim roditeljima, poštovanje dr Stankoviću, i pozdrav svim pacijentima, i svim časnim kolegama/koleginicama koji još drže do Kodeksa, Zakletve i profesionalnog odnosa prema onima koji su nam poklonili poverenje....

ivan

pre 14 godina

Kad citam ovo osecam takav gnev u sebi da je to strasno.Ljudi izgubise dete u tren oka zbog nekakve dokumentacije koja prema dosadasnjim izjavama izgleda da je "sama sebe vodila" a ne neko odgovorno lice.NA kraju ce neki kompijuterski virus biti odgovoran jer je inficirao neki Word fajl ?!?! I sta glasacemo ponovo, oni se pregrupisu i opet jovo na novo! Stvarno ocajna situacija. Vazno da su oni uveli fiskalne kase da nas deru a deca neka nam umiru. Jedva se ljudi danas i odluce na taj korak da imaju dece a kada im se rode .... ma uzas narode! Stvarno mi je zao roditelja!

Dr Agan

pre 14 godina

Advokati, lekari, vojnici, ekonomisti, svestenici, akademici... a od skora i menadzeri. Ovo su 'sigurne profesije' i deca se od malena forsiraju kako da se kroz njih infiltriraju u sistem da bi mogla da imaju dobar polozaj u drustvu i samim tim finansijsku sigurnost kroz zivot. Cak i postoje kao tradicionalno porodicna zanimanja koja se nastavljaju sa kolena na koleno. Ako do te sigurnosti ne mogu da dodju legitimnim putem, pojedinci ce uciniti sve da taj obecani plan ostvare. Kada se jos to pomesa sa mediokritetom ili promasenom profesijom, tako sto pritisci cesto imucne porodice doprinose da se neadekvatni ljudi bave ovim profesijama, dobijete jednu opstu katastrofu u pravosudju, ekonomiji, medicini, vojsci, crkvi, prosveti...

Cast izuzecima koji su stvarno talentovani, uspesni i eticni u ovim profesijama, ali je njih jako malo, i oni ne moraju da pribegavaju nelegitimnim sredstvima da bi do zasluzenog polozaja dosli. Problem je nastao zbog nesrazmernog uvecanja broja ljudi na planeti, pa ovakvim 'casnim' profesijama prilaze ljudi diskutabilnih sposobnosti, koji inace ne bi imali predispozicije za njih.

To postoji svuda u svetu, ali je kod nas to posebno izrazeno jer imamo takozvani 'zatvoreni sistem' koji smo kulturoloski nasledili od Otomanskog carstva i koji je duboko ukorenjen u mentalitet. Na to se samo nakalemio SFRJ obrazac gde su bile bolje mogucnosti napredovanja preko partije, tek intenziviran kroz utemeljenje sistema korupcije 90-ih, pa se ljudi diskutabilnih profesionalnih sposobnosti i danas rado odlucuju da traze zastitu politickih partija. I eto tragedije za drustvo, zato sto se istinski profesionalci smatraju nepodobnim, jer je u partijskim krugovima osnovni kriterijum slepa poslusnost koja nije svojstvena mislenim ljudima. Ja sam svedok ovakvog sistema negativne selekcije na svojoj kozi cak i u modernoj reklamnoj agenciji u Srbiji. Samo nas evropski zakoni mogu spasiti i hvala Evropi sto ima strpljenja za nas! Imajmo i mi za nju! Ko radi, ne boji se gladi, a ko mulja, taj domulja, pre ili kasnije!

Radosavljevic

pre 14 godina

Rodjaka je najjaca: "...Protokoli da skinu odgovornost sa lekara..." !!????
Pa ko ce onda da snosi odgovornost za ishod i tok "lecenja"? Portiri!??? Ovo je vec za verovali ili ne, skandal je preblag izraz.

ilija

pre 14 godina

Uskoro ce i ova prasina da se slegne jer ovde previse stvari ne valja... Izlaz iz ovoga nisu ni sudovi, ni ostavke, ni otkazi. Izlaz iz ovoga je da se pravim strucnjacima daju isti uslovi za zivot kao sto imaju poslanici ako ne i bolji da vise ni jedan od strucnjaka i ljudi sa znanjem ne ode trbuhom za kruhom nego da mu drzava omoguci najbolji moguc zivot da ostane i da svoje znanje deli drugima. To je izlaz jer budimo iskreni sve sto valja svake godine odlazi u sve vecem broju, cak i onisto su falicni sa znanjem idu i ostaju oni najgori (cast izuzetcima) i ti sto su ostali stvaraju tu novu srbiju i to sto je srbija danas je zapravo ono sto je krenulo pre 20 godina. Vlada treba da ucini sve sto moze da ucenim ljudima omoguci najbolji moguc zivot jer samo tako zemlja moze ici napred i samo tako se ovakve tragedije mogu izbeci. Da su te doktorice to namerno radile... Iskreno sumnjam i mislim da je laz da jesu, ali da nisu dobro radile to je vise no ocigledno a za to su krive one ali pre svega pni sto su ih medicini ucili jer da su ih oni ucili valjano i da su one to znale kako valja ili bi do sad bile na zapadu ili bi svoj posao uradile kako treba i tragedija bi bila izbegnta. I sta ce biti ako one i dobiju otkaz? Dva nova socijalna slucaja? Ili dva nova doktora na crno? A ko dolazi na njihovo mesto?najbolji student medicine sigurno ne, niti onaj ko je zavrsio u nekom razumnom roku. Ko dolazi umesto njih?neko sa znanjem kao i one i onda sve ispocetka...
I zato resenje po meni nisu ostavke ili otkazi, to je samo zadovoljenje narodnih masa a ne resenje. Resenje je ulaganje u skolstvo i u kadrove, sa njima dolazi bolji zivot a ne sa otkazima ili ko zna cime... A vlada ako to nije u stanju da uradi, onda treba da kompletna da ostavku jer onda ne radi svoj osnovni zadatak-svojim gradjanima da cini zivot boljim.

Bora

pre 14 godina

Neko rece "Tomice zar ne vidis sta ti rade lekari". Ne razumem, je l' to onaj Tomica sto je odredio da pregled po pacijentu traje 10-ak minuta, pa ko ima srecu da mu pogode dijagnozu, ima srecu, moze i loto da igra..

gradjanka

pre 14 godina

Od kada su ove Komore formirane (od 2006.godine) ova gospodja priča o nepostojanju protokola. Od tada su prošle tri godine i šta se postiglo?Očigledno da za tri godina postojanja Komore nisu uradile ništa po pitanju unapredjenja zdravstvenog sistema i zaštite pacijenata.Ali već tri godina troše novac u ogromnim iznosima i to bez ikakvog obzira. Uvode neke bodove, edukacije i koje sve nebuloze, a pacijenti umiru u sve većem broju i nikome ništa.Pogledaje finansijski izveštaj Komore medicinskih sestara i vidite koliko je navodno novca utrošeno za Sudove časti u 2008. godini (milionski iznosi) a šta se postiglo? Ako za tri i po godina Komore nisu uradile ništa - onda je valjda logično da ih treba ukinuti kao parazitske organe koji troše tudji novac, a ništa ne postižu.

dr Proka

pre 14 godina

Nedodirljivi su! Pogledajte http://www.merck.com/mmpe/index.html npr u konkretnom slučaju : http://www.merck.com/mmpe/sec16.html tu su svetski standardi i procedure koje treba samo da se usvoje. Dok nemamo standarde, imamo umesto medicine političke stranke koje postavljaju direktore, lekare a pre svega ministra koji očigledno nije dorastao svom zadatku, već samo svojoj stranci.

Тигрица

pre 14 godina

Зашто је бебица кремирана? Шта ако се испостави да нису узети сви узорци потребни за анализу?

Nezadovoljni korisnik zdravstvenih usluga

pre 14 godina

Ministar zdravlja ponovo pokušava da odbrani što se odbraniti ne može i zato i on treba da snosi odgovornost.

dr.med. zivorad

pre 14 godina

Usvajanje obaveznog protokola dokumentacije je suštinski problem!
Jer se tada lako utvrdi ko je gde i kad napravio grešku, a ovako je kriv svaki lekar koji radi u Srbiji.
A najodgovornija osoba koja nije uvela te protokole je ministar zdravlja Milosavljević,koji je inace poznat ko ministar sa najdužim stažom od preko 8 godina i preživeo ukupno 4 izborna ciklusa.Tako da ne može da se vadi da nije imao vremena ili da je neko drugi kriv zbog neusvajanja protokola.
Pozivam medije na javni poziv za ostavku ministra zdravlja!

Slavko

pre 14 godina

Eto sada saznajemo da su potrebni i protokoli. Znači, ne postoji medicinsko znanje i praksa već je potrebno da se učimo "diplomatiji", protokolima i sl.

Dusan

pre 14 godina

Moj otac je nastradao greskom lekara na VMA gde Vi radite i nije jedini. Na VMA rade lekari koji blage veze nemaju o svom poslu a njih niko ne moze da kontrolise. Zalio sam se Ministarstvu zdravlja ali su mi rekli da oni ne mogu da kontrolisu VMA. Cak sam se i namucio da dobijem kopiju medicinske dokumentacije jer oni to ne daju, tako se stite, a po zakonu su bili duzni da mi daju.

Nitu

pre 14 godina

Gledajuci i slusajuci emisiju Uvecanje dolazim do zakljucka da su dve polarizovane strane po temi, tj o lekarskim greskama. Pravnice realno tumace nastalo nepovoljno stanje i po zdravstvo, i za pacijente i za savesne lekare ali, dosta uzdrzano. Tako radi i dokor Stankovic. Pretsednica lekarske komore ima nejasan stav ali vise je u fonu odbrane lekara i to uporno kao da su joj pacijenti protivnici. Opsti utisak: slaba nada za ugrosene ili ostecene pacijente. Termin lekarska greska je neprihvatljiv. Nema lekarske greske. Ima samo neznanje. Ono se kombinuje sa nesavescu, neodgovornoscu, bahatoscu i svim domacim i stranim sinonimima O narcisoizmu zdravstvenih radnika ne treba ni govoriti, to je mega strava. A, ljubaznost, predusretljivost, kultura dijaloga sa pacijentima i njihovim pratiocima je, takoreci, nepoznat pojam. U zdr. ustanove se ide sa strahom i to se odlaze do krajnosti kada lecenje moze da bude kasno. Nisu pacijenti krivi, oni traze pomoc od, nadaju se, strucnih lekara koje placaju iz svog dzepa preko budzeta. Najveci broj pacijenata ima negativna iskustva sa zdr. osobljem. Svaka cast izuzetcima, ali samo izuzetcima. I ja sam imao jako negativno iskustvo. Lezao sam u jednom KC 17 dana a tek sesnaesti dan sam saznao ko mi je lekar i to na moje uporno insistiranje. Vizite su bile u stilu brzog Gonzalesa. Nista. Pa i prosle nedelje, 31 maja, U KCS u Beogradu sam imao problem kada sam bio nezadovoljan radom lekara i izrazio nezadovoljstvo, on je pozvao pretpostavljenog koji je dosao sa dva pratioca obucene u izrazito crne uniforme kako bi preduzeli, po njihovoj oceni, potrebne mere u vidu batinanja ili izbacivanja i sl. Pravi horor u KCS. Inace, pretpostavljeni je bio vrlo ljubazan dijametralna suprotnost ordinirajucem lekaru. Suma sumarum: spasavaj se ko moze od ovakve zdravstvene sluzbe. Opet, svaka cast pojedincima.

Ми смо паметнији!

pre 14 godina

Увођење протокола или "standard operating procedures" би био савршен потез. Из искуства знам за случај, гдје је Општа болница у Бечу, 4-5 по величини и квалитету у Европи, прије само неколико мјесеци, званично, урадила управо то, мада особље одавно самоиницијативно(!?) примјењује овај систем. Људи су буквално прекопирали Харвард и друге водеће америчке установе. Сви протоколи су прављени на основу статистичких података, "фид-бека", а односе се буквално, од намјештања кревета и односа према пацијентима, преко правила документовања поступака, па до најкомпликованијих дијагностичких корака!
Само, питање је колико би то функционисало у нашем менталитету, струка није упитна. Било би: "Ја овим послом већ 30год. храним дјецу а он ће мени да не вадим добро крв!!?"
Било би и реплика "гдје је Харвард а гдје смо ми". ОК, ту ништа није спорно, али све то може врло лако да се прилагоди нашим условима и могућностима. Кад би то постало законска одредница мислим да би имали неупоредиво мање оваквих случајева по здравственим установама.
Али...

Pedja

pre 14 godina

Ljudi, ma mozemo mi ovde da kuckamo do sutra, da pljujemo po Tomici i ostalima ali koliko vidim, o tome nigde ni reci na TVu, sto je nevidjena sramota. Gde su sada one silne kontakt emisije, tet-a-tet emisije sa npr. ministrom zdravlja ali sa ukljucenjima gledalaca? Ma od svega toga nema NISTA! A neko ce opet umreti..danas, sutra, sledece nedelje.. A da se nesto desi nekom od likova sa estrade..pa brujalo bi do neba!!!!

Ana

pre 14 godina

normalno bi bilo da lekari sami podnesu ostavku a ne da ih neko na to podseca, inace, lekari ,najpre sami, su svoju profesiju srozali i iskompromitovali do te mere, da je to sramota za ljudsku vrstu a kamoli za toliko plemenit poziv...a onda moze da se potegne strucnost, gde i kako su sticali diplome, ako vec nisu sami ljudi i nemaju elementarno postenje da priznaju sebi da nisu za nesto, neka neko smisli mehanizam zastite ove muke od naroda...tuzno, tragicno, jadno, ocajno...

snezana radulac

pre 14 godina

Prijavila sam se sinoć za uključenje u UVEĆANJE, međutim nisu me pozvali. Ali imam potrebu da javno prokomentarišem ono što sam čula i videla u emisiji. SVAKA ČAST DOKTORU STANKOVIĆU, koji je jedini od sagovornika za sve one koji su ga pažljivo slušali između redova bukvalno rekao: DA, KRIVE SU DOKTORKE IZ DOMA ZDRAVLJA NOVI BEOGRAD. Što se tiče dok.Radosavljević, predsednice Lekarske komore Srbije, nije trebalo ni da dolazi u emisiju jer kad god se pojavi u nekoj emisiji , kao prvo ne sme od T.Milosavljevića da kaže ništa protiv zdravstva i lekara, da ne bi dobila otkaz sa te funkcije, a koliko ja znam Lekarska komora treba da radi na dobrobit i zaštitu pacijenata a ne da brani svoje nesavesne kolege i loše zdravstvo. Želim da se ogradim i kažem, a ne pohvalim, sve DOBRE I ODGOVORNE LEKARE, koji se osećaju loše u ovakvim situacijama jer se i oni osećaju prozvanim. Hvala Bogu, ipak je takvih više nego ovih druigih. Međutim, ovih drugih, neodgovornih, drskih, korumpiranih... je toliko mnogo, i takve su štetočine da će se dobri lekari teško odbraniti. Činjenica je da su dve lekarke u Domu zdravlja napravile svojim nečinjenjem u lečenju male Natalije takve greške koje su dovele do gubitka malog Anđela i neprebolnu ranu za čitavu porodicu Tešić. E sada , ako naš Večiti ministar poziva direktora Doma zdravlja kao glave istog, da iz moralnih razloga da ostavku, pa on je Glava čitavog zdravstva u Srbiji, gde je njegov moralni razlog za ostavkom. Riba smrdi od glave, a ne od repa.
Ako i ovaj slučaj prođe kao i svi prethodni, nekažnjeno, onda narode Srbije počni da se pitaš da li je tačna ona: KAKAV NAROD, TAKVA I VLAST! Da li zbilja ne zaslužujemo odgovornije i bolje ljude bar na ovako važnim mestima od kojih nam bukvalno zavise životi a posebno životi naše dece?

Big Appler

pre 14 godina

Pratim ovaj tragican dogadjaj od samog pocetka i svaki put mi se place kada citam. Zamolicu da se pojedinci uzdrze od nesuvislih komentara jer oni ili nemaju decu ili su kao i mnogi lekari oguglali na sve oko sebe.

Cinjenica je da se beba koja ima 40 stepeni ne sme vracati kuci bez detaljne analize njenog stanja i upucivanja u relevantnije institucije ako je institucija u koju se prvobitno doslo nesposbna da uradi ono sto je neophodno.

Zaista se nadam da ce neko za ovo da odgovara.

Adam Krum

pre 14 godina

Radisavljeviceva smatra da nam trebaju...PROTOKOLI??! A koliko to nama protokola treba? Pa npr. sam "protokol" o izboru svog lekara opste prakse je katastrofalan, jer ako vam se neso desi a omasite smenu svog doktora oklevaju po pola sata dok se ne smiluju da vas prime na pregled, a u vecini slucajeva sve se zavrsi tako sto sestra na salteru odlucuje da li ste hitan slucaj ili ne. Kako bi bilo da imamo protokol o tome da studenti medicine ne placaju vise svoje ispite i jos imaju dovoljno smelosti da otvoreno pricaju o tome? I sta se desi kada zbog belog mantila na takav nacin izadju sa fakulteta? Evo na mom primeru je posledica sto su me tri godine lecili od hronicnog sinusitisa a u pitanju je bila alergija na grinje, koju sam otkrio tako sto sam samoinicijativno (!) a ne sa uputom otisao na alergo test. Siguran sam da slicnih primera o "strucnosti" doktora ima koliko hocete.

Roditelj

pre 14 godina

Bilo kakav komentar je suvišan a cena GREŠKE je velika. Šta može da uteši roditelje koji izgube dete? Nikakva reč utehe ne postoji.
Da li iznova, iz godine u godinu, treba da se suočavamo sa strašnim posledicama dela nesposobnih i nestručnih lekara, predvođeni nesposobnim ministrom. Šta podrazumeva reforma zdravstva. E pa upravo prevenciju ovakvih stvari i poboljšanje usluge.Od 2000-e godine reforme nije ni bilo, osim što su kupljeni kompjuteri sa svaku ordinaciju, okrečeni prostori i zamenjeni prozori,umesto da je svaki Dom zdravlja opremljen savremenom laboratorijom i da se na drugačiji način organizuje rad u laboratorijama (sve po pravilu rade do 12h). I dalje smo tamo gde smo bili pre 40 godina u pogledu usluge.
Kao zabrinut roditelj mogu da kažem sledeće: radim na poprilično odgovornom mestu i svaki propust se plaća. A kako se konstatuje nečiji propust - postoji pisana procedura. Svuda ih ima: piloti aviona, inženjeri u fabrikama, astronauti u svemirskim stanicama, u finansijskim institucijama, vozači autobusa, proizvodnji hrane (HACCP), ali ih nema tamo gde treba, kada se leči ili spasava ljudski život. U našem zdravstu ne postoje procedure već ste prepušteni prilikom lečenja intuiciji, stečenom znanju sa studija i kasnije stečenom iskustvu lekara. Kako se to primenjuje u praksi - diskreciono pravo. Primer iz ličnog iskustva pre par godina: u Bgd.-u doktor propisuje trudnicama da uzimaju prirodni progesteron dok prijateljici u Mladonovcu brufen, onako iz iskustva?!
Kada budu postojale pisane procedure tada možemo da kažemo da smo dostigli adekvatan nivo usluge koji je merljiv. Jer ovakvi propusti sa smrtnim ishodom, to nije usluga. Dakle očekujem ostavku ministra za početak, jer nije započeo a kamoli sproveo bilo kakvu reformu za svog mandata, usled ograničenih kapaciteta, nestručnosti i nesposobnosti da nakon svih ovih godina skenira situaciju u zdravstvu i otkloni toliko vidljive probleme.

dr

pre 14 godina

Kao lekar zelim da podrzim kolege koji se javljaju makar anonimno, pisuci o tome kakve se strasne stvari desavaju u nasem zdravstvu. Javno ne smemo, nemamo dovoljno hrabrosti mi koji imamo sta da izgubimo. Oni od nas koji rade posteno, daju sve od sebe i vole ljude, ne vrednuju svoj rad novcem (zato sto novac ne moze da vrednuje zdravlje i zivot) prolaze strasno u ovom drustvu. Mi smo sklonjeni, hronicno odbacivani, marginalizovani i diskriminisani. Na zalost trpimo bas zato sto zivimo od plate (bedno) i time hranimo svoju decu pa ne mozemo sebi da dozvolimo da ostanemo bez posla zbog materijalne egzistencije ali ni da trpimo psihicke torture na poslu i da se razboljevamo zbog toga sto i drugi odn nase porodice od nas zavise. Za vase citaoce koji mozda nisu upuceni, protokoli lecenja su zaista nesto najvaznije u zdravstvenom sistemu i okosnica su urednjenog postupanja prema pacijentu u dijagnostickom i terapijskom smislu. Sadasnji ljudi koji su na "vlasti" ucinice sve sto je u njihovoj moci da se ne usvoje protokoli i da se sistem ne uredi zato sto onda po prirodi stvari mora doci do potpune promene u svemu a tada za njih ne bi bilo mesta. Ja sam kao covek i kao lekar ocajna gledajuci svaki dan pandemonijum u kojem se nalazimo.

Doktorka

pre 14 godina

Bravo kolega ..samo ste me dopunili.. a, koliko bi mogli jos, sa iznosenjem surovih istina o neznanju, imperijama, korupciji, neznanju....ako ovi komentari, tuznim povodom zbog smrti male devojcice, probude samosvest pacijenata da i oni polako dignu glas protiv loseg u nasem sistemu, mozda onda ima nade, za sve nas, kako lekare, tako i pacijente. I ne zaboravimo, svi jednoga dana budemo i pacjent..makar jedan put u zivotu.
Doktorka

daysleeper

pre 14 godina

Problem nam je sto nema protokola. Ma kako da ne! Covek treba da bude iznad procedura i protokola, kakve su to gluposti. I poznato je da sto se vise procedura namece, to gusi ljude. A sve drzavne ustanove su toliko zatrpane procedurama. Kad se porodilja poradja, oni kazu: Sacekajte, vas lekar nije u ovoj smeni. E, to je procedura! Ljudi su ti koji prave greske, nikad to nije nedostatak procedure! Sta ce ti procedura za savesnog radnika???

Modesti

pre 14 godina

Sve price o protokolima, zastiti lekara od pacijenata i obrnuto, krizi sistema su upravo to: price. Ono sto vise ne postoji je lekar koji je zavrsio studije da bi praktikovao medicinu i lecio.
Sa voznim parkom ili ne, oni vise nikoga ne mogu da izlece, a bolnice su postale skladista u koja odlazemo svoja tela kad bas nemamo nikakvog drugog izlaza. To dosad nije vazilo i za decu, jer smo naivno mislili da imaju bar nekih skrupula i bar malo znanja. A kolege koje sve vide i cute, stite profesiju kalkulanata, umisljenih strucnjaka i beskicmenjaka. Medicina vise ne stanuje ovde.

dragan

pre 14 godina

Moje saucesce porodici.Strasno.I mi smo sa NBG,a sa 15 dana su nas poslali na institut za majku i dete zbog grceva u stomaku gde su nam bebu slikali rendgenom iako smo naknadno saznali da se to nikako ne radi,pri tom su nas zbog nejasnog rezultata primili na odeljenje a doktor je zeleo da se igra sa nasom bebom i radi neke testove za koje sam zahvaljujuci internetu saznao da su jako agresivni i da se nikako ne preporucuju kod malih beba.Naravno detetu nije bilo nista,a nasa doktorka u DZ NBG nam je rekla da izbegavamo da nam dete ide u obdaniste da je izlazemo kontaktu sa drugim ljudima jer je zdravstveni sistem katastrofalan i da nedo BOG da nam se dete razboli i da obavezno nadjemo vezu ako se razboli itd.Hvala joj na tome.A sto se tice vecnog ministra Milosavljevica do sad je bilo milion razloga da podnese ostavku ali obraz i djon su jedno te isto...

jelena

pre 14 godina

Neverovatno, nema protokola o lecenju pacijenata. Znaci, dele se licence, a lekari u stvari nisu obavezni da postuju odredjenu procedurukoja bi tim protokolom bila propisana. Sram vas bilo!

Ljiljana Pejin

pre 14 godina

Da li je ministarstvo preduzelo korake da se ovakve greske ne ponove. Da li su organizovali preko potrebnu obnovu znanja. U vecini evropskih zemalja lekari idu na proveru znanja svakih 3-4 godine.
Mi smo taoci malog broja kadrova u G17, pa doktor Milosavljevic mora da drzi ministarsko mesto, iako nije sposoban, sto pokazuje porast broja umrlih u poslednjih osam godina.

partibrejker, opet

pre 14 godina

Moram da kažem još jednu reč, pošto vidim da ipak nije do kraja jasno šta protokol jeste, možda najbolje na primeru.

Ako moja stara mati, koja je (vrlo uproščeno rečeno) pre godinu dana "pošla ka šlogu", pa se "predomislila" (tranzitorna moždana ishemija, normalna kilaža, regulisana hipertenzija itd., disciplinovan pacijent), pa nedavno opet krenula sa skokovima pritiska - lokalni lekar opšte prakse NE MOŽE da joj, sa takvom istorijom bolesti i terapijom, da Lasix i pošalje je kući. DVA PUTA (treći put sam ja išla s njom, ishod ne želite da znate).

PROTOKOL kaže da se (u njenom konkretnom slučaju, u zadatim okolnostima i stanju pacijenta) meri pritisak i daje: jedan beta-blokator, jedan diuretik, čeka sat vremena, opet meri pritisak (OPET PROTOKOL: na obe ruke, dva puta, pouzdanim aparatom - ne elektronskim kineskim itd., koji pritisak na kojoj ruci se uzima kao validan), i procenjuje stanje (OPET PROTOKOL: pritisak u zadatim jasno definisanim okolnostima ne sme da se obori na 120/80, itd.), i - da ne gnjavim: OVI PROTOKOLI SE NALAZE NA SAJTU MINISTARSTVA ZDRAVLJA, dakle - gospođa doktor, lekar moje majke, je imala, posle bar 25 godina staža, da skine sa sajta i pročita, blago meni, ako dotad nije naučila.
Sve se odvija u velikom dispanzeru, u velikom mestu.

Dakle, tome protokoli služe, i pravi doktori ih itekako znaju. I administativne, i terapijske.

Izvinjavam se zbog pisanja velikim slovima na trenutke, i zbog zloupotrebe prostora na pretužnoj temi, ali moramo se izgleda derati da bi nas neko čuo....

Pacijent

pre 14 godina

Kada ministar (ministrova inspekcija) kaže da će ispitati slučaj tako što će proveriti medicinsku dokumentaciju, mene to, blago je reći, užasava.
Kakva je to provera kada tu dokumentaciju pišu i čuvaju upravo lekari čiji se rad proverava.
Šta oni tamo upisuju (dopisuju ili brišu) to niko od pacijenata ne zna. Da li uopšte postoji trag da ste bili kod lekara, a kamo li kako su vas i zašto lečili.
I sad na osnovu tako nečega ministar (inspekcija) prosuđuje da li je bilo propusta u lečenju. A šta je sa pacijentovom stranom priče. Koja dokumentacija pruža uvid u to?
Protokola nema a već godinama se priča o njima.
OK. Možda to i nije tako jednostavno, ali zar ne bi bilo sasvim lako uvesti obavezu lekara da za svaki pregled napravi pisani izveštaj čiju jednu kopiju daje pacijentu. Oni (savesni) svakako to pišu u karton, što to ne bi napisali na papiru, potpisali, udarili pečat i priložili jedan primerak u karton pacijenta a drugi mu dali. Ako koriste računar i famozni "e-Karton" tim lakše (print dugme, 2 kopije). Specijalisti i sada daju pisane izveštaje ali ne postoji kopija za pacijenta (nosite ga svom lekaru koji ga prilaže u karton).
Nama (puno) dodatnog posla za lekare i dužeg čekanja na red, samo malo više papira, ali manje problema sa "propustima u dokumentaciji" pošto pacijent ima svoju kopiju, a mnogo više nesavesnog lečenja u nalazima inspekcije.
Moje saučešće porodici.

gradjanin

pre 14 godina

Da li je moguce da je nejodgovornija osoba u ovome direktorka doma zdravlja? Samo njena smena je obavljena po hitnom postupku, zbog propusta u dokumentaciji dve doktorke (same demantuju na sajtu doma zdravlja Novi Beograd da su propusti u vodjenju dokumentacije u celom Domu zdravlja. Da li je ovo ponovo politizacija slucaja i mogucnost smene direktora iz opzicione partije? Da li je Dom zdravlja Novi Beograd pripao u raspodeli G17? Ko je odgovoran za sraman nalaz zdravstvene inspekcije? Ko je odgovoran za brojne smrtne slucajeve sa sumnjom lekarske greske po Srbiji? Koji je direktor jos smenjen? Da li su oni vec iz G17?
Ministre OSTAVKA!!

Gaga

pre 14 godina

Gospodine Stankoviću, zaslužujete da se zbog Vas i samo u Vašem slučaju promeni pravopis i da ispred Vašeg imena stoji "DR." velikim slovima.Svaka Vam čast! A to da li je moguće da se u toku lečenja sprovode ispravne metode i da se o njima vodi "pogrešna dokumentacija". . . Ma ljudi, da li zaista mislite da smo toliki retardi. Nismo lekari ali i mi po nešto znamo o odnosu između sprovedenih metoda i vođenju dokumentacije o njima. Ako pojedini lekari nisu dovoljno stručni da vode dokumetaciju o svom radu pa obrazujete ih. Inače ovi iz Lekarske komore bi po nekad mogli i da, zaista ispitaju slučaj pre davanja bilo kakve izjave.Pitam se da li su, pored toga što su lekari, i ljudi.Neka pomisle na svoju decu! Nisam ni očekivala da će se izjasnili u prilog lekarske greške a ipak, roditelji su ostali bez svog andjela.

Katarina

pre 14 godina

Dr. Stanković je otvoreno i iznad svega pošteno dao svoj komentar kao vrstan ii pošten lekar i čovek. SKANDALOZNO je sve što je gosp. ministar izjavio i nadam se samo pokušao da po ko zna koji put sačuva svoju fotelju. Dr. Stanković kaže da zbog takvih izjava treba neko da podnese ostavku. Zna se ko. gospodine ministre idite vec jednom. Zbog obmanjivanja javnosti treba i krivično da odgovarate. Nemojte terati narod da zbog Vas izlazi na ulice. Vaših nadmenih izjava i nadmenog ponašanja je već previše. Odlazite!

Anamarija

pre 14 godina

I opet ja - sta cu, nerviram se - mi ovde imamo dilemu da li je Mladic, koji je odgovoran, ovako ili onako, za smrt hiljada ljudi, heroj ili zlikovac, a ostrvili smo se na lekare koji, iako nisu nepogresivi, ipak spasavaju zivote

TARA

pre 14 godina

Malo je reci da sam zgrozena.Prvi put u zivotu cujem da je neko umro zbog *papira*. Kod nas se izgleda i od toga moze umreti. Stravicno, kako sama smrt tako i izjave nekih *bitnih faktora* drustva.

Milan

pre 14 godina

Pa to je strava osnovno 1x1 u nasem zdravstvu ne funkcionise kako se neko moze leciti bez osnovnih podataka o pacijentu. Ja sam diabeticar i nalazim se vec s jednom nogom na povratku u Srbiju polako me zabrinjava sta ce biti samnom kada budem za koji mesec zavidan od nase medicine. Nije to samo politika i ministar to su za mene na prvom mestu doktori i svi strucnjaci i organizacije u medicini koji sami treba da imaju interes da pacijenti imaju garantovano najbolju negu s njihove strane. Ili misle da na ovaj nacin mogu proci sa svojim greskama lakse.
Dajte ljudi nemojte samo o parama misliti mada ako bi se narod kod vas sigurnije osecao ne bi o skupljem zdravstvu puno razmisljao.
Radite aktivno na poboljsanju ne samo vaseg finansijskog stanja nego i onog osnovnog, stanja naseg zdravstva u Srbiji.

arandjelovcanka

pre 14 godina

Moj prelep, mali gradic vise ni ne lici na ono sto je nekada bio. Izgubio je status banje, privreda je mrtva, ljudi razocarani, mladi obrazovani ljudi su otisli jer su grad "osvojili" ovakvi...Svabici, Cirici i njima slicni i nema tamo mlad, dobar, posten covek sta da trazi. Sem da ponekad, vikendom dodje kuci i pita se kada ce ih neko pohapsiti i stvarno kazniti, zbog drugih koji taj grad vole, stvarno vole.
Cestitke za ovaj potez ako se na tome ne stane. Ima ih jos...

zbunjeni

pre 14 godina

Meni jos uvek nije jasno gde je konkretna lekarska greska? Po onome sto se zna o meningitisu kod dece (nadjite bilo koji medicinski sajt pa procitajte) nisam ubedjen da su lekarke napravile gresku. Znam da idem "uz vetar" ali posto sam u struci znam da dijagnostika nije bas tako jednostavna stvar kako bi sad mnogi hteli da prikazu. Kako bih voleo da su stvari zaista tako jednostavne: dodjes kod lekara i za 10-15 minuta se zna sta ti je.

dr.med. zivorad

pre 14 godina

Smena direktorke doma zdravlja je još jedan manevar da se sačuva nedodirljivi i ministar zdravlja dr. T. Milosavljević. Koji očigledno nije sposoban da ostei nikakvu odgovornost.
Zaboravio je, kao i svi političari da nisu sami sebi svrha, već da su tu zbog nas, a ne obrnuto.
Uzalundo je trošiti reci...

MARIJANA

pre 14 godina

nije ovo ni prvi a nazalost ni poslednji put da se tako nesto desi, ali nijedan pedijatar ne radi lumbalnu punkciju kada dete ima temperaturu da bi video da li je meningitis u pitanju. zamislite kada bi to radili kod svekog febrilnog stanja. doktorke su uradile sta su mislile da treba a za to su skolovane. pitajte stotine roditelja ciju decu lece da li su zadovoljni njihovim radom. jesu sigurno. i dok ne stignu rezultati obdukcije ne treba nista komentarisati... ne treba niko nikoga da osudjuje bez dobrih i jakih argumenata, a ko se malo razume u medicinu zna da dete u jednom trenutku moze da bude potpuno zdravo a da samo sat vremena kasnije moze da ima pneumoniju ili bronhitis ili temperaturu 40 C.

hocu akciju, ali STVARNO

pre 14 godina

pa dobro dokle cete vi nas da pravite budalama? razresena direktorka doma zdravlja?!!
ma super ste odreagovali.
ne kazem ja da ona nije odgovorna za desavanja u njenoj ustanovi, ali ako cemo linijom odgovornosti onda treba da podnesu ostavke clanovi gradske vlade, jer je nju grad postavio na tu funkciju, ministar zdravlja, pa i vlada na kraju krajeva... svi su na neki nacin odgovorni.
ali ono sto mene zanima, a o cemu niko nece nista da kaze - sta ce biti sa ove dve doktorke koje su direktno krive?

S

pre 14 godina

Ako neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu... Odakle gospođi direktorki ideja da može da ignoriše zahteve za svoju smenu, nakon svega što se dogodilo...

unohneehmatz

pre 14 godina

Pored direktorke, jos neko bi morao da podnese ostavku. Zna se kako ide hijerarhija... i zasto se sada postavlja pitanje nepostojanja protokola?

Plikuscht

pre 14 godina

Dr, Stankovicu,

Ako će, kako sami kazete (!) 'istina o smrti šesnaestomesečne bebe i odgovornosti lekara moći da se utvrdi najranije 15 dana od njene smrti pošto je potrebno toliko vremena da bi se obavile sve stručne analize' na osnovu cega vi dajete sebi slobodu da tvrdite da je izvestaj 'skandalozan' i osipate drvlje i kamenje po toj istoj 'odgovornosti lekara'!?

Petar A

pre 14 godina

Ne znam zasto se Stankovic ljuti. Ne ulazeci u detalje konkretnog slucaja (kao sto to nije ni Stankovic uradio), ja bez problema mogu da zamislim situaciju kada je lijecenje provedeno prema medicinskim pravilima, a da je dokumentacija manjkava. Ljekari ne vole dokumentovanje i uvijek ce biti veliki jaz izmedju uradjenog i zapisanog.
Predsjednica Komore trazi protokole. Protokoli su na zalost jedna neminovnost danas kada se medicina toliko razvila. Na zalost, jer "ubijaju" individualnost doktora, ali u redu, i nije velika zrtva urediti da svi doktori rade na isti nacin. Veci je problem sastaviti te protokole, jer razvoj medicine ide mnogo brze nego sto se pojedine novosti stignu provjeriti. I uvijek ce biti "modernih" koji bi u protokole stavili novosti, ali i "skeptika" koji bi da se svaka novost najprije provjeri na minimum 1500 homogenih pacijenata.

medstudent

pre 14 godina

Dokle god se budu zaposljavala mamina i tatina deca, a mladi lekari sa prosekom preko 9,5 budu cekali specijalizaciju (bilo koju) u proseku 3, 4 god ili ono sto je mnogo pametnije, budu odlazili iz ove zemlje i dokle god lekari ne budu bili placeni kako dolikuje nekome ko 90% svog zivota posvecuje drugom coveku i to bolesnom, umesto svojoj porodici i sebi, ovakve stvari ce se desavati. Glavni problem je NEZNANJE, a potom i neorganizovanost naseg zdravstvenog sistema, pocevsi od samog fakulteta.

Read more, learn more, change the globe.

Anamarija

pre 14 godina

I opet ja - sta cu, nerviram se - mi ovde imamo dilemu da li je Mladic, koji je odgovoran, ovako ili onako, za smrt hiljada ljudi, heroj ili zlikovac, a ostrvili smo se na lekare koji, iako nisu nepogresivi, ipak spasavaju zivote

Petar A

pre 14 godina

Ne znam zasto se Stankovic ljuti. Ne ulazeci u detalje konkretnog slucaja (kao sto to nije ni Stankovic uradio), ja bez problema mogu da zamislim situaciju kada je lijecenje provedeno prema medicinskim pravilima, a da je dokumentacija manjkava. Ljekari ne vole dokumentovanje i uvijek ce biti veliki jaz izmedju uradjenog i zapisanog.
Predsjednica Komore trazi protokole. Protokoli su na zalost jedna neminovnost danas kada se medicina toliko razvila. Na zalost, jer "ubijaju" individualnost doktora, ali u redu, i nije velika zrtva urediti da svi doktori rade na isti nacin. Veci je problem sastaviti te protokole, jer razvoj medicine ide mnogo brze nego sto se pojedine novosti stignu provjeriti. I uvijek ce biti "modernih" koji bi u protokole stavili novosti, ali i "skeptika" koji bi da se svaka novost najprije provjeri na minimum 1500 homogenih pacijenata.

Plikuscht

pre 14 godina

Dr, Stankovicu,

Ako će, kako sami kazete (!) 'istina o smrti šesnaestomesečne bebe i odgovornosti lekara moći da se utvrdi najranije 15 dana od njene smrti pošto je potrebno toliko vremena da bi se obavile sve stručne analize' na osnovu cega vi dajete sebi slobodu da tvrdite da je izvestaj 'skandalozan' i osipate drvlje i kamenje po toj istoj 'odgovornosti lekara'!?

ilija

pre 14 godina

Uskoro ce i ova prasina da se slegne jer ovde previse stvari ne valja... Izlaz iz ovoga nisu ni sudovi, ni ostavke, ni otkazi. Izlaz iz ovoga je da se pravim strucnjacima daju isti uslovi za zivot kao sto imaju poslanici ako ne i bolji da vise ni jedan od strucnjaka i ljudi sa znanjem ne ode trbuhom za kruhom nego da mu drzava omoguci najbolji moguc zivot da ostane i da svoje znanje deli drugima. To je izlaz jer budimo iskreni sve sto valja svake godine odlazi u sve vecem broju, cak i onisto su falicni sa znanjem idu i ostaju oni najgori (cast izuzetcima) i ti sto su ostali stvaraju tu novu srbiju i to sto je srbija danas je zapravo ono sto je krenulo pre 20 godina. Vlada treba da ucini sve sto moze da ucenim ljudima omoguci najbolji moguc zivot jer samo tako zemlja moze ici napred i samo tako se ovakve tragedije mogu izbeci. Da su te doktorice to namerno radile... Iskreno sumnjam i mislim da je laz da jesu, ali da nisu dobro radile to je vise no ocigledno a za to su krive one ali pre svega pni sto su ih medicini ucili jer da su ih oni ucili valjano i da su one to znale kako valja ili bi do sad bile na zapadu ili bi svoj posao uradile kako treba i tragedija bi bila izbegnta. I sta ce biti ako one i dobiju otkaz? Dva nova socijalna slucaja? Ili dva nova doktora na crno? A ko dolazi na njihovo mesto?najbolji student medicine sigurno ne, niti onaj ko je zavrsio u nekom razumnom roku. Ko dolazi umesto njih?neko sa znanjem kao i one i onda sve ispocetka...
I zato resenje po meni nisu ostavke ili otkazi, to je samo zadovoljenje narodnih masa a ne resenje. Resenje je ulaganje u skolstvo i u kadrove, sa njima dolazi bolji zivot a ne sa otkazima ili ko zna cime... A vlada ako to nije u stanju da uradi, onda treba da kompletna da ostavku jer onda ne radi svoj osnovni zadatak-svojim gradjanima da cini zivot boljim.

Slavko

pre 14 godina

Eto sada saznajemo da su potrebni i protokoli. Znači, ne postoji medicinsko znanje i praksa već je potrebno da se učimo "diplomatiji", protokolima i sl.

zbunjeni

pre 14 godina

Meni jos uvek nije jasno gde je konkretna lekarska greska? Po onome sto se zna o meningitisu kod dece (nadjite bilo koji medicinski sajt pa procitajte) nisam ubedjen da su lekarke napravile gresku. Znam da idem "uz vetar" ali posto sam u struci znam da dijagnostika nije bas tako jednostavna stvar kako bi sad mnogi hteli da prikazu. Kako bih voleo da su stvari zaista tako jednostavne: dodjes kod lekara i za 10-15 minuta se zna sta ti je.

MARIJANA

pre 14 godina

nije ovo ni prvi a nazalost ni poslednji put da se tako nesto desi, ali nijedan pedijatar ne radi lumbalnu punkciju kada dete ima temperaturu da bi video da li je meningitis u pitanju. zamislite kada bi to radili kod svekog febrilnog stanja. doktorke su uradile sta su mislile da treba a za to su skolovane. pitajte stotine roditelja ciju decu lece da li su zadovoljni njihovim radom. jesu sigurno. i dok ne stignu rezultati obdukcije ne treba nista komentarisati... ne treba niko nikoga da osudjuje bez dobrih i jakih argumenata, a ko se malo razume u medicinu zna da dete u jednom trenutku moze da bude potpuno zdravo a da samo sat vremena kasnije moze da ima pneumoniju ili bronhitis ili temperaturu 40 C.

Realan

pre 14 godina

OK ostavke, ali bre zbog ovoga neko mora u zatvor! Ti lekari su strucnjaci, i verujuci u to, roditelji su postupali po njihovim uputsvima, sto bih uradio i ja, i svi! I videli smo tragican ishod. Ovakvi "propusti" ne smeju da se zavrsavaju samo sa otkazima, u pitanju je dete... I da nije dete... Roditeljima nista sada ne moze pomoci, ali mi kao drustvo moramo nesto da menjamo u sistemu zdravstvene zastite, narocito dece.
A dokaz da nesto ne stima vidi se u pozivu Djilasa da lekari podnesu ostavke. I treba da ih pozove, ali to pokazuje da institucije u ovoj zemlji ne funkcionisu. Ministar zdravlja je taj koji ovde treba da se javi, a ne gradonacelnik, sto pozdravljam. A ministar Milosavljevic posle javljanja, da podeli otkaze, i on da podnese ostavku! A onda tuzilastvo, sudovi...

Dusan

pre 14 godina

Moj otac je nastradao greskom lekara na VMA gde Vi radite i nije jedini. Na VMA rade lekari koji blage veze nemaju o svom poslu a njih niko ne moze da kontrolise. Zalio sam se Ministarstvu zdravlja ali su mi rekli da oni ne mogu da kontrolisu VMA. Cak sam se i namucio da dobijem kopiju medicinske dokumentacije jer oni to ne daju, tako se stite, a po zakonu su bili duzni da mi daju.

partibrejker, opet

pre 14 godina

Moram da kažem još jednu reč, pošto vidim da ipak nije do kraja jasno šta protokol jeste, možda najbolje na primeru.

Ako moja stara mati, koja je (vrlo uproščeno rečeno) pre godinu dana "pošla ka šlogu", pa se "predomislila" (tranzitorna moždana ishemija, normalna kilaža, regulisana hipertenzija itd., disciplinovan pacijent), pa nedavno opet krenula sa skokovima pritiska - lokalni lekar opšte prakse NE MOŽE da joj, sa takvom istorijom bolesti i terapijom, da Lasix i pošalje je kući. DVA PUTA (treći put sam ja išla s njom, ishod ne želite da znate).

PROTOKOL kaže da se (u njenom konkretnom slučaju, u zadatim okolnostima i stanju pacijenta) meri pritisak i daje: jedan beta-blokator, jedan diuretik, čeka sat vremena, opet meri pritisak (OPET PROTOKOL: na obe ruke, dva puta, pouzdanim aparatom - ne elektronskim kineskim itd., koji pritisak na kojoj ruci se uzima kao validan), i procenjuje stanje (OPET PROTOKOL: pritisak u zadatim jasno definisanim okolnostima ne sme da se obori na 120/80, itd.), i - da ne gnjavim: OVI PROTOKOLI SE NALAZE NA SAJTU MINISTARSTVA ZDRAVLJA, dakle - gospođa doktor, lekar moje majke, je imala, posle bar 25 godina staža, da skine sa sajta i pročita, blago meni, ako dotad nije naučila.
Sve se odvija u velikom dispanzeru, u velikom mestu.

Dakle, tome protokoli služe, i pravi doktori ih itekako znaju. I administativne, i terapijske.

Izvinjavam se zbog pisanja velikim slovima na trenutke, i zbog zloupotrebe prostora na pretužnoj temi, ali moramo se izgleda derati da bi nas neko čuo....

dr

pre 14 godina

Kao lekar zelim da podrzim kolege koji se javljaju makar anonimno, pisuci o tome kakve se strasne stvari desavaju u nasem zdravstvu. Javno ne smemo, nemamo dovoljno hrabrosti mi koji imamo sta da izgubimo. Oni od nas koji rade posteno, daju sve od sebe i vole ljude, ne vrednuju svoj rad novcem (zato sto novac ne moze da vrednuje zdravlje i zivot) prolaze strasno u ovom drustvu. Mi smo sklonjeni, hronicno odbacivani, marginalizovani i diskriminisani. Na zalost trpimo bas zato sto zivimo od plate (bedno) i time hranimo svoju decu pa ne mozemo sebi da dozvolimo da ostanemo bez posla zbog materijalne egzistencije ali ni da trpimo psihicke torture na poslu i da se razboljevamo zbog toga sto i drugi odn nase porodice od nas zavise. Za vase citaoce koji mozda nisu upuceni, protokoli lecenja su zaista nesto najvaznije u zdravstvenom sistemu i okosnica su urednjenog postupanja prema pacijentu u dijagnostickom i terapijskom smislu. Sadasnji ljudi koji su na "vlasti" ucinice sve sto je u njihovoj moci da se ne usvoje protokoli i da se sistem ne uredi zato sto onda po prirodi stvari mora doci do potpune promene u svemu a tada za njih ne bi bilo mesta. Ja sam kao covek i kao lekar ocajna gledajuci svaki dan pandemonijum u kojem se nalazimo.

Zorka Radic

pre 14 godina

Izvestaj je stvarno skandalozan i nesto iz korena mora da se menja u nashem zdravstvenom sistemu. Konftrontiranje izmedju gradjana/pacijenata i lekara/medicinskog osoblja postaje sve izrazitije. Pacijenti su opravdano nezadovoljni, gnevni i besni, ali ni lekarima nije lako jer je chitava bransha na udaru. Ipak, Ministarstvo zdravlja i ministar za ovo snose punu odgovornost. Ukoliko nisu dorasli resavanju corsokaka u koji smo zapali, trebalo bi da odstupe. Odgovorna je i Vlada u celini, pa i Skupstina, jer je potrebno donositi zakone, unositi izmene, jednom recju potrebno je raditi - a oni NE RADE.

razmislilac

pre 14 godina

G. Stankovic, posten covek u nepostenoj zemlji...

Ocekujem da zbog iznosenja istine napadnu njega, a ne problem, kao sto to obicno biva.

Dakle, mozemo ocekivati uskoro nesto kompromitujuce o g. Stankovicu. Sta god da bude, mene nece prevariti - covek govori istinu, to mu je najveci "greh".

Ivana

pre 14 godina

Samo da dodam, kolegama, da je uvedeno Gebelsovko pravilo da se ne govori o nasim greskama, propustima, ophodjenju prema pacijentima i kolegama -nesto najsramotnije za profesiju. Od kada je poceo ovaj "talas", gde je kako neko rece-probijen zakon omerte, ljudi se cude sta bi sa nasim zdravstvom. Drage kolege, ja sam doborvoljno napustila pre izvesnog vremena( dala otkaz) jednoj Beogradskoj elitnoj ustanovi, jel vise nisam mogla da gledam sta se radi:
Primaju pacijeti u terminalnoj fazi bolesti (karcinoma) i " lece", a od rodbine uzima novac (jasno smo svi znali ko je ko, pa pogledati vozni park je dovoljno!), primani slucajevi pacijeta u inoperabilnom stanju, da bi se "povlasnjecene" kolege i koleginice ucile, govorile neistine pacijetima, ako su im ordinarijusi iz "suprotnog tabora"...ah, da, za neupucene, polaganje specijalistickih ispita na nivou osnovno skole gde su "miljenici" dobijali pitanja!!!??? unapred od predsednika komisija, i posle obicno i lepe pozicije..
Mi smo za radikalnu promenu a pre svega promenu nacina edukacije, i istinske provere znanja..cast izuzecima i kad su u pitanju profesori i mladji kadrovi. Ali nazalost, ovih je vise. A od nas svih se vise ne ocekuje da budemo ono, sto na zapadu prvo jeste MD-Medical doctor-pa onda specijalista ovoga ili onoga. Etika nam je na niskom nivou, a i pacijeti dolaze senzibilisani maltretiranjem koje prethodno dozive. I onda normalno ponasanje shvataju kao nesto izuzetno. Iskreno zelim da se makar nesto promeni. Na kraju krajeva, za nije i obicnom coveku jasno da ima nesto lose, kada "eminetnom hirurgu" prebiju ruke kriminalci, a on onda daje srceparajucu isposvest( a o tome kako je posao profesor, znamo mi iz struke)- a zaboravlja da napomene da ima finaskijskih mogucnosti da sinu za 18.ti rodjendan kupi automobil od 20 i vise hiljada evra..pa se onda jada da ga tuku kriminalci..i dosta slicnih primera.
Zato ja se ispunim, kada nekom pomognem, pa makar i oko uraslog nokta, a dobijem samo jedno hvala. Zelim koretnim i predanim kolegama sto laksi rad, a Gospodin ministar i njegova klika- ostavka, ako ne i zatvor.
Doktorka

Dr Agan

pre 14 godina

Advokati, lekari, vojnici, ekonomisti, svestenici, akademici... a od skora i menadzeri. Ovo su 'sigurne profesije' i deca se od malena forsiraju kako da se kroz njih infiltriraju u sistem da bi mogla da imaju dobar polozaj u drustvu i samim tim finansijsku sigurnost kroz zivot. Cak i postoje kao tradicionalno porodicna zanimanja koja se nastavljaju sa kolena na koleno. Ako do te sigurnosti ne mogu da dodju legitimnim putem, pojedinci ce uciniti sve da taj obecani plan ostvare. Kada se jos to pomesa sa mediokritetom ili promasenom profesijom, tako sto pritisci cesto imucne porodice doprinose da se neadekvatni ljudi bave ovim profesijama, dobijete jednu opstu katastrofu u pravosudju, ekonomiji, medicini, vojsci, crkvi, prosveti...

Cast izuzecima koji su stvarno talentovani, uspesni i eticni u ovim profesijama, ali je njih jako malo, i oni ne moraju da pribegavaju nelegitimnim sredstvima da bi do zasluzenog polozaja dosli. Problem je nastao zbog nesrazmernog uvecanja broja ljudi na planeti, pa ovakvim 'casnim' profesijama prilaze ljudi diskutabilnih sposobnosti, koji inace ne bi imali predispozicije za njih.

To postoji svuda u svetu, ali je kod nas to posebno izrazeno jer imamo takozvani 'zatvoreni sistem' koji smo kulturoloski nasledili od Otomanskog carstva i koji je duboko ukorenjen u mentalitet. Na to se samo nakalemio SFRJ obrazac gde su bile bolje mogucnosti napredovanja preko partije, tek intenziviran kroz utemeljenje sistema korupcije 90-ih, pa se ljudi diskutabilnih profesionalnih sposobnosti i danas rado odlucuju da traze zastitu politickih partija. I eto tragedije za drustvo, zato sto se istinski profesionalci smatraju nepodobnim, jer je u partijskim krugovima osnovni kriterijum slepa poslusnost koja nije svojstvena mislenim ljudima. Ja sam svedok ovakvog sistema negativne selekcije na svojoj kozi cak i u modernoj reklamnoj agenciji u Srbiji. Samo nas evropski zakoni mogu spasiti i hvala Evropi sto ima strpljenja za nas! Imajmo i mi za nju! Ko radi, ne boji se gladi, a ko mulja, taj domulja, pre ili kasnije!

Тигрица

pre 14 godina

Зашто је бебица кремирана? Шта ако се испостави да нису узети сви узорци потребни за анализу?

daysleeper

pre 14 godina

Problem nam je sto nema protokola. Ma kako da ne! Covek treba da bude iznad procedura i protokola, kakve su to gluposti. I poznato je da sto se vise procedura namece, to gusi ljude. A sve drzavne ustanove su toliko zatrpane procedurama. Kad se porodilja poradja, oni kazu: Sacekajte, vas lekar nije u ovoj smeni. E, to je procedura! Ljudi su ti koji prave greske, nikad to nije nedostatak procedure! Sta ce ti procedura za savesnog radnika???

bezimena

pre 14 godina

Cena korupcije je nestručnost, ali u zdravstvu ona rezultira gubitkom ljudskih života! Večiti ministar MORA da podnese OSTAVKU ili mora biti SMENJEN čak i po cenu da Vlada padne! Smrt ovog deteta ne sme ostati jedna u nizu, previše je bilo smrti zbog lekarske greške, nemara, nestručnosti ili "nečinjenja" (jer neko nije imao da da mito) za vladavine ovog ministra, a on svega pere ruke kao "da nije odavde"!
DOSTA JE, ne može više tako, nije T. Milosavljević nenadoknadiv, već ljudski život!

p.s.lekari koji rade pošteno i savesno, ako žele poštovanje svoje profesije neka dignu glas protiv kolega koji je blate, i neka se prisete da ne postoje pacijenti zbog njih, nego oni zbog pacijenata!

dr Proka

pre 14 godina

Nedodirljivi su! Pogledajte http://www.merck.com/mmpe/index.html npr u konkretnom slučaju : http://www.merck.com/mmpe/sec16.html tu su svetski standardi i procedure koje treba samo da se usvoje. Dok nemamo standarde, imamo umesto medicine političke stranke koje postavljaju direktore, lekare a pre svega ministra koji očigledno nije dorastao svom zadatku, već samo svojoj stranci.

Radosavljevic

pre 14 godina

Rodjaka je najjaca: "...Protokoli da skinu odgovornost sa lekara..." !!????
Pa ko ce onda da snosi odgovornost za ishod i tok "lecenja"? Portiri!??? Ovo je vec za verovali ili ne, skandal je preblag izraz.

partibrejker

pre 14 godina

Najzad reči jednog časnog čoveka i doktora, koji je i u najstrašnijim vremenima govorio istinu, koji je lično i profesionalno prošao i Scilu i Haribdu... Uopšte ne sumnjam da će ga napasti, zbog toga što je rekao samo ono što se uči na Sudskoj medicini u okviru REDOVNIH studija, da ne govorim o integritetu i znanju ozbiljnog specijaliste kakav je dr Stanković.

Sve što su prethodni komentari rekli - stoji, itekako: i da je školovanje lekara skandalozno, da itekako postoji kupoprodaja ispita, i - ne nepotizam nego već odavno i "dinastičke" cele katedre, ordinacije i klinike, da neznanje bulji u nas iz svih uglova, da ne govorimo o Onom Gore - da nema jasne i dugoročne politike zdravstvene zaštite (da ponovim, i ovo se učilo na petoj godini OSNOVNIH studija medicinskog fakulteta), da ovo, da ono...

Kao i gospođa iznad mene, i ja mogu roman da pišem o tome kako je šef jedne katedre na fakultetu čovek diplomirao sa malo preko 6.00 (kada je u istom konkursu odbijen izuzetno sposoban kolega sa 9.60!), a to je bilo pre oko 21 godinu - šta je ovaj mogao naučiti studente do danas?! A ima zvučno prezime, ima...
No, da na dužim...

Meni je savršeno jasno zašto časni, nekorumpirani, čestiti i ozbiljni doktori ćute, i vrlo verovatno će i dalje, ali mi nije jasno zašto to narod generalno pretežno ne shvata...

Ljudi moji, stanje u zdravstvu je potpuno isto kao u ma kom segmentu privrede (ili "privrede"): imate Velike Igrače, koji obrću ogroman novac, koji su do te mere moćni da može i glava da se izgubi, da se izgubi pravo na rad, da ne govorim o ostalom.
Čestit medicinski svet je kao prvo - zastrašen, i ko imalo zna šta se događa, drži jezik za zubima. Oponentima se preti, SLD nema neku ingerenciju ni realnu moć, opšti je haos, a Vladajući koriste svaku mogučnost da zavade: privatne protiv državnih i obrnuto, Vojvođane protiv Srbijanaca, Srbijance protiv Beograđana, svi neistomišljenici su "izdajnici", "provokatori", i znate već šta sve ne... A u toj zavadi, "nestaju" ogromne količine novca, i državnog i privatnog, i od pacijenata, i od zdravstvenog osiguranja...
Fiskalizacija (pretežno samo privatnog segmenta zdravstva) je samo segment cele "rabote"...

Drugo, možda se da primetiti, kad pažljivo gledate: čestiti RADE, deru se od rintanja, i to sa osmehom, u sve tri smene, voze kola koja ne vrede Bog zna šta, i osim straha - nemaju realnog vremena ni mogućnosti da se suprotstave.
Najbolje što mogu je da plate famoznu članarinu za famoznu Komoru i da pognu glavu, u nadi da neće izgubiti posao, biti premešteni u nedođiju, ili - ako su privatnici - biti potopljeni (po prijavi "kolege", naravno) sa 500.000 ili više dinara kazne.

Sve ovo što pišem je JAVNA TAJNA, postoji online na mnogo mesta, ali - pazite - formiranje ma kakvog udruživanja unutar medicinske profesije su zabranjena....šta mislite, zašto?

Da me neko ne razume pogrešno, ne branim nikog, daleko bilo, od stradanja male Natalije i njenih roditelja odbrane nema, ni pred Bogom ni pred ljudima, ali neke stvari šira javnost treba da zna.

Oni koji su "tamo gde treba", ne treba im stručno znanje... Samo s ove strane lica đon, a sa ove potkovica. Mi "mali" zasad ne možemo skoro pa ništa.

Još jednom, saučešće i saosećanje nesrećnim roditeljima, poštovanje dr Stankoviću, i pozdrav svim pacijentima, i svim časnim kolegama/koleginicama koji još drže do Kodeksa, Zakletve i profesionalnog odnosa prema onima koji su nam poklonili poverenje....

Ми смо паметнији!

pre 14 godina

Увођење протокола или "standard operating procedures" би био савршен потез. Из искуства знам за случај, гдје је Општа болница у Бечу, 4-5 по величини и квалитету у Европи, прије само неколико мјесеци, званично, урадила управо то, мада особље одавно самоиницијативно(!?) примјењује овај систем. Људи су буквално прекопирали Харвард и друге водеће америчке установе. Сви протоколи су прављени на основу статистичких података, "фид-бека", а односе се буквално, од намјештања кревета и односа према пацијентима, преко правила документовања поступака, па до најкомпликованијих дијагностичких корака!
Само, питање је колико би то функционисало у нашем менталитету, струка није упитна. Било би: "Ја овим послом већ 30год. храним дјецу а он ће мени да не вадим добро крв!!?"
Било би и реплика "гдје је Харвард а гдје смо ми". ОК, ту ништа није спорно, али све то може врло лако да се прилагоди нашим условима и могућностима. Кад би то постало законска одредница мислим да би имали неупоредиво мање оваквих случајева по здравственим установама.
Али...

Goran

pre 14 godina

Svaka čast gospodinu Stankoviću koji je svojim dosadašnjim radom pokazao da je veliki stručnjak, ali pre svega ispravan i pošten ČOVEK.Uopšte ne sumnjam ni u jednu reč koju je izjavio, a gospoda iz Ministarstva na čelu sa Ministrom bi trebala dobro da se zamisle posle svih ovih nemilih događaja u našem zdravstvu.Zar oni stvarno misle da mi laici možemo da poverujemo da je dete pravilno lečeno, ali je nažalost umrlo zbog loše administracije.

dr.med. zivorad

pre 14 godina

Usvajanje obaveznog protokola dokumentacije je suštinski problem!
Jer se tada lako utvrdi ko je gde i kad napravio grešku, a ovako je kriv svaki lekar koji radi u Srbiji.
A najodgovornija osoba koja nije uvela te protokole je ministar zdravlja Milosavljević,koji je inace poznat ko ministar sa najdužim stažom od preko 8 godina i preživeo ukupno 4 izborna ciklusa.Tako da ne može da se vadi da nije imao vremena ili da je neko drugi kriv zbog neusvajanja protokola.
Pozivam medije na javni poziv za ostavku ministra zdravlja!

Nitu

pre 14 godina

Gledajuci i slusajuci emisiju Uvecanje dolazim do zakljucka da su dve polarizovane strane po temi, tj o lekarskim greskama. Pravnice realno tumace nastalo nepovoljno stanje i po zdravstvo, i za pacijente i za savesne lekare ali, dosta uzdrzano. Tako radi i dokor Stankovic. Pretsednica lekarske komore ima nejasan stav ali vise je u fonu odbrane lekara i to uporno kao da su joj pacijenti protivnici. Opsti utisak: slaba nada za ugrosene ili ostecene pacijente. Termin lekarska greska je neprihvatljiv. Nema lekarske greske. Ima samo neznanje. Ono se kombinuje sa nesavescu, neodgovornoscu, bahatoscu i svim domacim i stranim sinonimima O narcisoizmu zdravstvenih radnika ne treba ni govoriti, to je mega strava. A, ljubaznost, predusretljivost, kultura dijaloga sa pacijentima i njihovim pratiocima je, takoreci, nepoznat pojam. U zdr. ustanove se ide sa strahom i to se odlaze do krajnosti kada lecenje moze da bude kasno. Nisu pacijenti krivi, oni traze pomoc od, nadaju se, strucnih lekara koje placaju iz svog dzepa preko budzeta. Najveci broj pacijenata ima negativna iskustva sa zdr. osobljem. Svaka cast izuzetcima, ali samo izuzetcima. I ja sam imao jako negativno iskustvo. Lezao sam u jednom KC 17 dana a tek sesnaesti dan sam saznao ko mi je lekar i to na moje uporno insistiranje. Vizite su bile u stilu brzog Gonzalesa. Nista. Pa i prosle nedelje, 31 maja, U KCS u Beogradu sam imao problem kada sam bio nezadovoljan radom lekara i izrazio nezadovoljstvo, on je pozvao pretpostavljenog koji je dosao sa dva pratioca obucene u izrazito crne uniforme kako bi preduzeli, po njihovoj oceni, potrebne mere u vidu batinanja ili izbacivanja i sl. Pravi horor u KCS. Inace, pretpostavljeni je bio vrlo ljubazan dijametralna suprotnost ordinirajucem lekaru. Suma sumarum: spasavaj se ko moze od ovakve zdravstvene sluzbe. Opet, svaka cast pojedincima.

gradjanka

pre 14 godina

Od kada su ove Komore formirane (od 2006.godine) ova gospodja priča o nepostojanju protokola. Od tada su prošle tri godine i šta se postiglo?Očigledno da za tri godina postojanja Komore nisu uradile ništa po pitanju unapredjenja zdravstvenog sistema i zaštite pacijenata.Ali već tri godina troše novac u ogromnim iznosima i to bez ikakvog obzira. Uvode neke bodove, edukacije i koje sve nebuloze, a pacijenti umiru u sve većem broju i nikome ništa.Pogledaje finansijski izveštaj Komore medicinskih sestara i vidite koliko je navodno novca utrošeno za Sudove časti u 2008. godini (milionski iznosi) a šta se postiglo? Ako za tri i po godina Komore nisu uradile ništa - onda je valjda logično da ih treba ukinuti kao parazitske organe koji troše tudji novac, a ništa ne postižu.

ivan

pre 14 godina

Kad citam ovo osecam takav gnev u sebi da je to strasno.Ljudi izgubise dete u tren oka zbog nekakve dokumentacije koja prema dosadasnjim izjavama izgleda da je "sama sebe vodila" a ne neko odgovorno lice.NA kraju ce neki kompijuterski virus biti odgovoran jer je inficirao neki Word fajl ?!?! I sta glasacemo ponovo, oni se pregrupisu i opet jovo na novo! Stvarno ocajna situacija. Vazno da su oni uveli fiskalne kase da nas deru a deca neka nam umiru. Jedva se ljudi danas i odluce na taj korak da imaju dece a kada im se rode .... ma uzas narode! Stvarno mi je zao roditelja!

Ana

pre 14 godina

normalno bi bilo da lekari sami podnesu ostavku a ne da ih neko na to podseca, inace, lekari ,najpre sami, su svoju profesiju srozali i iskompromitovali do te mere, da je to sramota za ljudsku vrstu a kamoli za toliko plemenit poziv...a onda moze da se potegne strucnost, gde i kako su sticali diplome, ako vec nisu sami ljudi i nemaju elementarno postenje da priznaju sebi da nisu za nesto, neka neko smisli mehanizam zastite ove muke od naroda...tuzno, tragicno, jadno, ocajno...

Jos uvek nema kraja !!!

pre 14 godina

"Хронологија трагедије

11. мај – Родитељи доводе Наталију у ДЗ „Нови Београд”, огранак у Блоку 44. Др Загорка Радовић-Крстић сматра да је реч о „инфекцији респираторних органа”.

13. мај – Наталији је све горе, родитељи је поново доводе у Дом здравља. Др Лидија Манић их враћа кући.

14. мај – Девојчици је изразито лоше, родитељи поново долазе у Дом здравља. Др Татјана Илић дете хитно шаље у Тиршову. По доласку у ову установу Наталијино срце престаје да куца док је мајка држи у наручју. Лекари су успешно обавили реанимацију, али је дете у коми.

14–30. мај – Живот девојчице се одржава на апаратима. Наталија је преминула у суботу 30. маја око 20 часова."
Tomica-OSTAVKA, Direktorka-OSTAVKA, a najodgovornija za smrt ovog andjela na SUD.

Adam Krum

pre 14 godina

Radisavljeviceva smatra da nam trebaju...PROTOKOLI??! A koliko to nama protokola treba? Pa npr. sam "protokol" o izboru svog lekara opste prakse je katastrofalan, jer ako vam se neso desi a omasite smenu svog doktora oklevaju po pola sata dok se ne smiluju da vas prime na pregled, a u vecini slucajeva sve se zavrsi tako sto sestra na salteru odlucuje da li ste hitan slucaj ili ne. Kako bi bilo da imamo protokol o tome da studenti medicine ne placaju vise svoje ispite i jos imaju dovoljno smelosti da otvoreno pricaju o tome? I sta se desi kada zbog belog mantila na takav nacin izadju sa fakulteta? Evo na mom primeru je posledica sto su me tri godine lecili od hronicnog sinusitisa a u pitanju je bila alergija na grinje, koju sam otkrio tako sto sam samoinicijativno (!) a ne sa uputom otisao na alergo test. Siguran sam da slicnih primera o "strucnosti" doktora ima koliko hocete.

Modesti

pre 14 godina

Sve price o protokolima, zastiti lekara od pacijenata i obrnuto, krizi sistema su upravo to: price. Ono sto vise ne postoji je lekar koji je zavrsio studije da bi praktikovao medicinu i lecio.
Sa voznim parkom ili ne, oni vise nikoga ne mogu da izlece, a bolnice su postale skladista u koja odlazemo svoja tela kad bas nemamo nikakvog drugog izlaza. To dosad nije vazilo i za decu, jer smo naivno mislili da imaju bar nekih skrupula i bar malo znanja. A kolege koje sve vide i cute, stite profesiju kalkulanata, umisljenih strucnjaka i beskicmenjaka. Medicina vise ne stanuje ovde.

Big Appler

pre 14 godina

Pratim ovaj tragican dogadjaj od samog pocetka i svaki put mi se place kada citam. Zamolicu da se pojedinci uzdrze od nesuvislih komentara jer oni ili nemaju decu ili su kao i mnogi lekari oguglali na sve oko sebe.

Cinjenica je da se beba koja ima 40 stepeni ne sme vracati kuci bez detaljne analize njenog stanja i upucivanja u relevantnije institucije ako je institucija u koju se prvobitno doslo nesposbna da uradi ono sto je neophodno.

Zaista se nadam da ce neko za ovo da odgovara.

S

pre 14 godina

Ako neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu... Odakle gospođi direktorki ideja da može da ignoriše zahteve za svoju smenu, nakon svega što se dogodilo...

sonja

pre 14 godina

Pa jel ti Tomice vidis da ti bolnice izgledaju kao za vreme I svetskog rata, da deca umiru od temperature kao u srednjem veku, da je porodjaj isto sto i ruski rulet, da starci leze danima u fekalijama, da su lekovi skuplji od prosecne plate a doktori lece samo uz vezu i pare
ODSTUPI vec jednom!

Nezadovoljni korisnik zdravstvenih usluga

pre 14 godina

Ministar zdravlja ponovo pokušava da odbrani što se odbraniti ne može i zato i on treba da snosi odgovornost.

Bora

pre 14 godina

Neko rece "Tomice zar ne vidis sta ti rade lekari". Ne razumem, je l' to onaj Tomica sto je odredio da pregled po pacijentu traje 10-ak minuta, pa ko ima srecu da mu pogode dijagnozu, ima srecu, moze i loto da igra..

jelena

pre 14 godina

Neverovatno, nema protokola o lecenju pacijenata. Znaci, dele se licence, a lekari u stvari nisu obavezni da postuju odredjenu procedurukoja bi tim protokolom bila propisana. Sram vas bilo!

snezana radulac

pre 14 godina

Prijavila sam se sinoć za uključenje u UVEĆANJE, međutim nisu me pozvali. Ali imam potrebu da javno prokomentarišem ono što sam čula i videla u emisiji. SVAKA ČAST DOKTORU STANKOVIĆU, koji je jedini od sagovornika za sve one koji su ga pažljivo slušali između redova bukvalno rekao: DA, KRIVE SU DOKTORKE IZ DOMA ZDRAVLJA NOVI BEOGRAD. Što se tiče dok.Radosavljević, predsednice Lekarske komore Srbije, nije trebalo ni da dolazi u emisiju jer kad god se pojavi u nekoj emisiji , kao prvo ne sme od T.Milosavljevića da kaže ništa protiv zdravstva i lekara, da ne bi dobila otkaz sa te funkcije, a koliko ja znam Lekarska komora treba da radi na dobrobit i zaštitu pacijenata a ne da brani svoje nesavesne kolege i loše zdravstvo. Želim da se ogradim i kažem, a ne pohvalim, sve DOBRE I ODGOVORNE LEKARE, koji se osećaju loše u ovakvim situacijama jer se i oni osećaju prozvanim. Hvala Bogu, ipak je takvih više nego ovih druigih. Međutim, ovih drugih, neodgovornih, drskih, korumpiranih... je toliko mnogo, i takve su štetočine da će se dobri lekari teško odbraniti. Činjenica je da su dve lekarke u Domu zdravlja napravile svojim nečinjenjem u lečenju male Natalije takve greške koje su dovele do gubitka malog Anđela i neprebolnu ranu za čitavu porodicu Tešić. E sada , ako naš Večiti ministar poziva direktora Doma zdravlja kao glave istog, da iz moralnih razloga da ostavku, pa on je Glava čitavog zdravstva u Srbiji, gde je njegov moralni razlog za ostavkom. Riba smrdi od glave, a ne od repa.
Ako i ovaj slučaj prođe kao i svi prethodni, nekažnjeno, onda narode Srbije počni da se pitaš da li je tačna ona: KAKAV NAROD, TAKVA I VLAST! Da li zbilja ne zaslužujemo odgovornije i bolje ljude bar na ovako važnim mestima od kojih nam bukvalno zavise životi a posebno životi naše dece?

Gaga

pre 14 godina

Gospodine Stankoviću, zaslužujete da se zbog Vas i samo u Vašem slučaju promeni pravopis i da ispred Vašeg imena stoji "DR." velikim slovima.Svaka Vam čast! A to da li je moguće da se u toku lečenja sprovode ispravne metode i da se o njima vodi "pogrešna dokumentacija". . . Ma ljudi, da li zaista mislite da smo toliki retardi. Nismo lekari ali i mi po nešto znamo o odnosu između sprovedenih metoda i vođenju dokumentacije o njima. Ako pojedini lekari nisu dovoljno stručni da vode dokumetaciju o svom radu pa obrazujete ih. Inače ovi iz Lekarske komore bi po nekad mogli i da, zaista ispitaju slučaj pre davanja bilo kakve izjave.Pitam se da li su, pored toga što su lekari, i ljudi.Neka pomisle na svoju decu! Nisam ni očekivala da će se izjasnili u prilog lekarske greške a ipak, roditelji su ostali bez svog andjela.

Katarina

pre 14 godina

Dr. Stanković je otvoreno i iznad svega pošteno dao svoj komentar kao vrstan ii pošten lekar i čovek. SKANDALOZNO je sve što je gosp. ministar izjavio i nadam se samo pokušao da po ko zna koji put sačuva svoju fotelju. Dr. Stanković kaže da zbog takvih izjava treba neko da podnese ostavku. Zna se ko. gospodine ministre idite vec jednom. Zbog obmanjivanja javnosti treba i krivično da odgovarate. Nemojte terati narod da zbog Vas izlazi na ulice. Vaših nadmenih izjava i nadmenog ponašanja je već previše. Odlazite!

Milan

pre 14 godina

Pa to je strava osnovno 1x1 u nasem zdravstvu ne funkcionise kako se neko moze leciti bez osnovnih podataka o pacijentu. Ja sam diabeticar i nalazim se vec s jednom nogom na povratku u Srbiju polako me zabrinjava sta ce biti samnom kada budem za koji mesec zavidan od nase medicine. Nije to samo politika i ministar to su za mene na prvom mestu doktori i svi strucnjaci i organizacije u medicini koji sami treba da imaju interes da pacijenti imaju garantovano najbolju negu s njihove strane. Ili misle da na ovaj nacin mogu proci sa svojim greskama lakse.
Dajte ljudi nemojte samo o parama misliti mada ako bi se narod kod vas sigurnije osecao ne bi o skupljem zdravstvu puno razmisljao.
Radite aktivno na poboljsanju ne samo vaseg finansijskog stanja nego i onog osnovnog, stanja naseg zdravstva u Srbiji.

Roditelj

pre 14 godina

Bilo kakav komentar je suvišan a cena GREŠKE je velika. Šta može da uteši roditelje koji izgube dete? Nikakva reč utehe ne postoji.
Da li iznova, iz godine u godinu, treba da se suočavamo sa strašnim posledicama dela nesposobnih i nestručnih lekara, predvođeni nesposobnim ministrom. Šta podrazumeva reforma zdravstva. E pa upravo prevenciju ovakvih stvari i poboljšanje usluge.Od 2000-e godine reforme nije ni bilo, osim što su kupljeni kompjuteri sa svaku ordinaciju, okrečeni prostori i zamenjeni prozori,umesto da je svaki Dom zdravlja opremljen savremenom laboratorijom i da se na drugačiji način organizuje rad u laboratorijama (sve po pravilu rade do 12h). I dalje smo tamo gde smo bili pre 40 godina u pogledu usluge.
Kao zabrinut roditelj mogu da kažem sledeće: radim na poprilično odgovornom mestu i svaki propust se plaća. A kako se konstatuje nečiji propust - postoji pisana procedura. Svuda ih ima: piloti aviona, inženjeri u fabrikama, astronauti u svemirskim stanicama, u finansijskim institucijama, vozači autobusa, proizvodnji hrane (HACCP), ali ih nema tamo gde treba, kada se leči ili spasava ljudski život. U našem zdravstu ne postoje procedure već ste prepušteni prilikom lečenja intuiciji, stečenom znanju sa studija i kasnije stečenom iskustvu lekara. Kako se to primenjuje u praksi - diskreciono pravo. Primer iz ličnog iskustva pre par godina: u Bgd.-u doktor propisuje trudnicama da uzimaju prirodni progesteron dok prijateljici u Mladonovcu brufen, onako iz iskustva?!
Kada budu postojale pisane procedure tada možemo da kažemo da smo dostigli adekvatan nivo usluge koji je merljiv. Jer ovakvi propusti sa smrtnim ishodom, to nije usluga. Dakle očekujem ostavku ministra za početak, jer nije započeo a kamoli sproveo bilo kakvu reformu za svog mandata, usled ograničenih kapaciteta, nestručnosti i nesposobnosti da nakon svih ovih godina skenira situaciju u zdravstvu i otkloni toliko vidljive probleme.

Pacijent

pre 14 godina

Kada ministar (ministrova inspekcija) kaže da će ispitati slučaj tako što će proveriti medicinsku dokumentaciju, mene to, blago je reći, užasava.
Kakva je to provera kada tu dokumentaciju pišu i čuvaju upravo lekari čiji se rad proverava.
Šta oni tamo upisuju (dopisuju ili brišu) to niko od pacijenata ne zna. Da li uopšte postoji trag da ste bili kod lekara, a kamo li kako su vas i zašto lečili.
I sad na osnovu tako nečega ministar (inspekcija) prosuđuje da li je bilo propusta u lečenju. A šta je sa pacijentovom stranom priče. Koja dokumentacija pruža uvid u to?
Protokola nema a već godinama se priča o njima.
OK. Možda to i nije tako jednostavno, ali zar ne bi bilo sasvim lako uvesti obavezu lekara da za svaki pregled napravi pisani izveštaj čiju jednu kopiju daje pacijentu. Oni (savesni) svakako to pišu u karton, što to ne bi napisali na papiru, potpisali, udarili pečat i priložili jedan primerak u karton pacijenta a drugi mu dali. Ako koriste računar i famozni "e-Karton" tim lakše (print dugme, 2 kopije). Specijalisti i sada daju pisane izveštaje ali ne postoji kopija za pacijenta (nosite ga svom lekaru koji ga prilaže u karton).
Nama (puno) dodatnog posla za lekare i dužeg čekanja na red, samo malo više papira, ali manje problema sa "propustima u dokumentaciji" pošto pacijent ima svoju kopiju, a mnogo više nesavesnog lečenja u nalazima inspekcije.
Moje saučešće porodici.

dragan

pre 14 godina

Moje saucesce porodici.Strasno.I mi smo sa NBG,a sa 15 dana su nas poslali na institut za majku i dete zbog grceva u stomaku gde su nam bebu slikali rendgenom iako smo naknadno saznali da se to nikako ne radi,pri tom su nas zbog nejasnog rezultata primili na odeljenje a doktor je zeleo da se igra sa nasom bebom i radi neke testove za koje sam zahvaljujuci internetu saznao da su jako agresivni i da se nikako ne preporucuju kod malih beba.Naravno detetu nije bilo nista,a nasa doktorka u DZ NBG nam je rekla da izbegavamo da nam dete ide u obdaniste da je izlazemo kontaktu sa drugim ljudima jer je zdravstveni sistem katastrofalan i da nedo BOG da nam se dete razboli i da obavezno nadjemo vezu ako se razboli itd.Hvala joj na tome.A sto se tice vecnog ministra Milosavljevica do sad je bilo milion razloga da podnese ostavku ali obraz i djon su jedno te isto...

Pedja

pre 14 godina

Ljudi, ma mozemo mi ovde da kuckamo do sutra, da pljujemo po Tomici i ostalima ali koliko vidim, o tome nigde ni reci na TVu, sto je nevidjena sramota. Gde su sada one silne kontakt emisije, tet-a-tet emisije sa npr. ministrom zdravlja ali sa ukljucenjima gledalaca? Ma od svega toga nema NISTA! A neko ce opet umreti..danas, sutra, sledece nedelje.. A da se nesto desi nekom od likova sa estrade..pa brujalo bi do neba!!!!

arandjelovcanka

pre 14 godina

Moj prelep, mali gradic vise ni ne lici na ono sto je nekada bio. Izgubio je status banje, privreda je mrtva, ljudi razocarani, mladi obrazovani ljudi su otisli jer su grad "osvojili" ovakvi...Svabici, Cirici i njima slicni i nema tamo mlad, dobar, posten covek sta da trazi. Sem da ponekad, vikendom dodje kuci i pita se kada ce ih neko pohapsiti i stvarno kazniti, zbog drugih koji taj grad vole, stvarno vole.
Cestitke za ovaj potez ako se na tome ne stane. Ima ih jos...

TARA

pre 14 godina

Malo je reci da sam zgrozena.Prvi put u zivotu cujem da je neko umro zbog *papira*. Kod nas se izgleda i od toga moze umreti. Stravicno, kako sama smrt tako i izjave nekih *bitnih faktora* drustva.

Ljiljana Pejin

pre 14 godina

Da li je ministarstvo preduzelo korake da se ovakve greske ne ponove. Da li su organizovali preko potrebnu obnovu znanja. U vecini evropskih zemalja lekari idu na proveru znanja svakih 3-4 godine.
Mi smo taoci malog broja kadrova u G17, pa doktor Milosavljevic mora da drzi ministarsko mesto, iako nije sposoban, sto pokazuje porast broja umrlih u poslednjih osam godina.

Doktorka

pre 14 godina

Bravo kolega ..samo ste me dopunili.. a, koliko bi mogli jos, sa iznosenjem surovih istina o neznanju, imperijama, korupciji, neznanju....ako ovi komentari, tuznim povodom zbog smrti male devojcice, probude samosvest pacijenata da i oni polako dignu glas protiv loseg u nasem sistemu, mozda onda ima nade, za sve nas, kako lekare, tako i pacijente. I ne zaboravimo, svi jednoga dana budemo i pacjent..makar jedan put u zivotu.
Doktorka

gradjanin

pre 14 godina

Da li je moguce da je nejodgovornija osoba u ovome direktorka doma zdravlja? Samo njena smena je obavljena po hitnom postupku, zbog propusta u dokumentaciji dve doktorke (same demantuju na sajtu doma zdravlja Novi Beograd da su propusti u vodjenju dokumentacije u celom Domu zdravlja. Da li je ovo ponovo politizacija slucaja i mogucnost smene direktora iz opzicione partije? Da li je Dom zdravlja Novi Beograd pripao u raspodeli G17? Ko je odgovoran za sraman nalaz zdravstvene inspekcije? Ko je odgovoran za brojne smrtne slucajeve sa sumnjom lekarske greske po Srbiji? Koji je direktor jos smenjen? Da li su oni vec iz G17?
Ministre OSTAVKA!!

hocu akciju, ali STVARNO

pre 14 godina

pa dobro dokle cete vi nas da pravite budalama? razresena direktorka doma zdravlja?!!
ma super ste odreagovali.
ne kazem ja da ona nije odgovorna za desavanja u njenoj ustanovi, ali ako cemo linijom odgovornosti onda treba da podnesu ostavke clanovi gradske vlade, jer je nju grad postavio na tu funkciju, ministar zdravlja, pa i vlada na kraju krajeva... svi su na neki nacin odgovorni.
ali ono sto mene zanima, a o cemu niko nece nista da kaze - sta ce biti sa ove dve doktorke koje su direktno krive?

unohneehmatz

pre 14 godina

Pored direktorke, jos neko bi morao da podnese ostavku. Zna se kako ide hijerarhija... i zasto se sada postavlja pitanje nepostojanja protokola?

dr.med. zivorad

pre 14 godina

Smena direktorke doma zdravlja je još jedan manevar da se sačuva nedodirljivi i ministar zdravlja dr. T. Milosavljević. Koji očigledno nije sposoban da ostei nikakvu odgovornost.
Zaboravio je, kao i svi političari da nisu sami sebi svrha, već da su tu zbog nas, a ne obrnuto.
Uzalundo je trošiti reci...

medstudent

pre 14 godina

Dokle god se budu zaposljavala mamina i tatina deca, a mladi lekari sa prosekom preko 9,5 budu cekali specijalizaciju (bilo koju) u proseku 3, 4 god ili ono sto je mnogo pametnije, budu odlazili iz ove zemlje i dokle god lekari ne budu bili placeni kako dolikuje nekome ko 90% svog zivota posvecuje drugom coveku i to bolesnom, umesto svojoj porodici i sebi, ovakve stvari ce se desavati. Glavni problem je NEZNANJE, a potom i neorganizovanost naseg zdravstvenog sistema, pocevsi od samog fakulteta.

Read more, learn more, change the globe.