Petak, 29.05.2009.

01:25

Moždana smrt zbog lekarske greške

Šesnaestomesečna beba N.T, posle dve pogrešne dijagnoze lekara Doma zdravlja Novi Beograd, sada je u stanju moždane smrti.

Izvor: B92

Moždana smrt zbog lekarske greške IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Andrija

pre 14 godina

Uzasna tragedija. Nemam reci.

Domovi zdravlja na Novom Beogradu su kao tvrdjave koje sluze da odbijaju pacijente. Ne daj boze da se zaputite po lekarsku pomoc. Meni treba u proseku i po mesec dana da bih dosao do izabranog lekara. Moja supruga je mesecima obigravala oko ordinacije izabranog ginekologa, da bi je svaki put vracani sa saltera recima da nema vise slobodnog mesta za pregled. Na kraju, je iako vec 18 godina uplacuje za zdravstvenu zastitu otisla u privatni Dom zdravlja na redovni godisnji pregled i "pukla" preko 7.000 dinara sa pregledom dojki jer to u domovima zdravlja ne rade, a moja supruga ima problem sa tim. I, sto je najvaznije, prema njoj su se u privatnoj ordinaciji ponasali kao prema coveku, rekli joj sve sto je zanima, posavetovali je, ohrabrili... Ali nemamo svi na raspolaganju taj novac.
DAKLE, MINISTRE, SRAM VAS BILO. U OVOJ ZEMLJI MOZE DA SE LECI SAMO ONAJ KO IMA NOVCA. SVI OSTALI, IAKO IM SE IZ ZARADA ODUZIMA ZA ZDRAVSTVENU ZASTITU, NEMAJU PRAVO NA DOSTOJANSTVENO LECENJE.

Ivan, Subotica

pre 14 godina

Ovaj tužan slučaj me je podsetio na moje lično iskustvo od pre par godina sa mojom ćerkicom od 5 godina. Imala je tri dana temperaturu 40-41C. Vodili smo je dva puta u dispanzer, dva puta na hitnu pomoć i jednom u bolnicu, i svuda su nam rekli da je u pitanju viroza i da idemo kući i to bez ikakvih pregleda.
Kada sam zamolio lekara da barem da uput za vađenje krvi ili rengen pluća rečeno mi je na vrlo ružan način da nisam ja lekar itd. Epilog je bio taj da smo dete odneli u privatnu kliniku (pozajmili smo pare) i tamo je urađen pregled krvi i rendgen i ustanovila se teška upala pluća, i oni su odmah dete prebacili u bolnicu i bukvalno hvala dragom Bogu da je naša ćerkica nakon 10 dana intenzivnog bolničkog lečenja ostala živa.
Naravno na naše žalbe na nemarne lekare, niko od nadležnih se nije udostojio ni odgovoriti. Šta još reći a da to bude nešto novo u ovoj našoj napaćenoj Srbiji, i kada će se već i kod nas jednom moći normalno živeti, koliko još izbora treba da bude?

nena

pre 14 godina

Osnovno je da lekar uzme dobru anamnezu i uradi fizikalni pregled /meningealne znake/. Uvek treba misliti na bakteriskji meningitis kod dece od 6 meseci do 2 godine jer nasa deca nisu vakcinisan protiv najcescih izazivaca ovih meningitisa, a tada prestaje , TJ.POCINJE DA SLABI PASIVNO PRENESENI IMUNITET DOBIJEN OD MAJKE DOJENJEM.visoka T , los pedijatar u DZ /nema ju dovoljno klinickog iskustva/ dete u kola I odmah u bolnicu bez uputa.

David Kecman

pre 14 godina

Cinjenica je da se radi o teskom i asiptomaticnom oboljenju koje se cesto zavrsava tragicnim ishodom. Ali je i cinjenica da na pregledu 24 sata pre padanja u komu i potpune devastacije organizma uz prisutne simptome nije posumnjano u ovu tesku bolest i dete upuceno u bolnicu. Koliko verujete u to? Svi mi se svaki dan na svojim poslovima suocavamo sa problemima i neresivim situacijama ali nam je to u opisu radnog mesta i nemamo izbora nego da odreagujemo koliko god to bilo naocigled neizvodljivo. U ovom slucaju pedijatar nije odreagovao a zrtve koje pritom podnosimo prevazilaze bilo kakvo opravdanje, radi se o najvrednijem sto imamo. Ukratko, beba je mogla da umre kod kuce. Tako nesto je nedopustivo za primarnu zdravstvenu zastitu gde im je posao da prvi posumnjaju u ozbiljnost onoga sto im pricamo i upute nas na ljude koji mogu konkretnije da pomognu bez obzira na konacan ishod. Hvala svima na podrsci.

dragana

pre 14 godina

u drugom novobeogradskom domu zdravlja mojoj cerki nisu dali trecu vakcinu protiv hepatitisa,srecom privatna doktorka je pogledala karton vakcinacije pa smo odmah reagovali! njihova nepaznja i nebriga navode da se covek zapita kako spavaju i zive.... nadam se iskreno da ce devojcica biti dobro. neka joj Bog pomogne i njoj i njenim roditeljima.

Polako sa linčovanjem!

pre 14 godina

Kod dece tog uzrasta pravovremena dijagnoza meningitisa je vrlo otežana, jer se meningitis u tom uzrastu manifestuje potpuno nespecifičnim simptomima i znacima, a meningealni znaci (ukočenost vrata itd.) su po pravilu ODSUTNI (kada se (i ako se) pojave, obično je već kasno).

Jedino što pobuđuje sumnju je poremećaj svesti (opadanje budnosti i poremećaj afekta) - što čak ni majka deteta ponekad ne primeti na vreme, povraćanje i visoka temperatura (koja takođe ne mora biti prisutna). To su potpuno nespecifični simptomi i znaci zajednički za veliki broj potpuno različitih bolesti, pa se vrlo lako desi da se ne posumnja na vreme...

Ovim ne pokušavam nikoga da opravdam, samo iznosim podatke koji se mogu naći u svakom udžbeniku iz infektivnih bolesti.

Posmatrac

pre 14 godina

Nazalost većina lekara ne shvata da su oni na tom mestu samo zbog pacijenata i nista drugo, Ja sam jedan od onih koji je iskusio šta znači bahatost i nestručnost lekara, i zato se nadam da će se dete izvući i nastaviti normalan zivot a nestručnim i bahatim lekarima treba i nadzor i inspekcija (čast izuzecima), jer lekarske greske koštaju zivota !!!

Milan

pre 14 godina

Pre godinu dana sam odveo moju ćerkicu u Tiršovu koja je bila dežurna klinika te noći kada smo ja i moja supruga ustanovili da je naša ćerkica dobila 40 temperaturu. U Tiršovoj su nas dočekali na foru 'šta ćete vi ovde ,detetu nije ništa', a moje dete se grčilo i prevrtalo očima. Sestre su zajedno sa doktoricom sedele u jednoj kancelariji i nisu htele ni da izađu, samo su nam dale da popije brufen i dali nam toplomer da izmerimo temperaturu deteta posle 5 min. Moja ćerkica nije mogla da popije lek jer je sve u momentu ispovratila (po ko zna koji put). Dok ja nisam ušao u kancelariju i počeo da vičem na medicinske sestre i doktoricu niko nije hteo da uradi ništa, tek posle su se zainteresovale za slučaj. Plašim se da nisu tada odreagovale kako treba ja bi sada bio u zatvoru, jer ne bi dozvolio da se mom detetu nešto dogodi zbog nereagovanja ili greške lekara. Na sreću, moj slučaj se dobro završio. Većina doktora i medicinskog osoblja u većini ustanova u Srbiji je totalno nezainteresovano za pacijente, i to je surova istina, nažalost. Teško mi je i da pomislim kroz šta prolaze roditelji ove male devojčice, samo se molim da će Bog uslišiti njihove molitve i da će im vratiti u zagrljaj zdravo dete kakvo je i bilo.

Iko

pre 14 godina

Zgrozen sam! Ljudi moji, da je moje dete u pitanju, i da sam ja na mestu nesrecnih roditelja, ne znam kako bih uspeo da obuzdam svoj bes

Darko

pre 14 godina

U Srbiji u zemlji Nedođiji još jedna tužna vest mi izmami suze i bes.
Daće Bog da nestanu lekari "neljudi" koji traže pare za operaciju deteta, kao i oni što nemaju veze sa Hipokratovom zakletvom!
Podrška roditeljima a Gospodu molitva za ozdravljenje bebe!

Eva

pre 14 godina

Ovo sto se desilo je toliko strasno da nemam reci...Zalosno je to sto smo mi narod sa kratkom memorijom, pa se vec kroz nedelju dana necemo secati ovog malog maceta...Halo, narode, probudi se!!!
Sta jos treba da se desi da bi Tomica Milosavljevic bio smenjen??? Riba od glave smrdi...

Haron

pre 14 godina

Ljudi, nasim lekarima su samo procenti i EUR. u glavi, cast izuzecima.Kada na to dodamo farmakolosku mafiju koja direktno daje procente lekarima za prepisane recepte ili ih vodi na krstarenja, licno znam za slucajeve. Dodjemo na to da jedino sami sebi mozemo pomoci maksimalno cuvajuci sebe pazeci sta jedemo i kako zivimo.A ako morate kod lekara onda se pomolite onom u koga verujete! Za meningitis postoje i vakcine gospodine ministre ako niste culi, kazu da su najbolje one americke.Ako niste sposobni da uvedete red u odnosu pacijent-lekar dajte ostavku! Kako sada stvari stoje sistem vrednosti i neodgovornost ce uciniti da kao nacija nestanemo, pojescemo sami sebe!!! Neka Bog blagoslovi devojcicu i da joj snage za ozdravljenje! Pomolimo se za nju!!!

miki

pre 14 godina

Dom zdravlja novi beograd radi sa ambulantama koje su izgradjene jos pre 30 godina za postojece kapacitete. Broj ambulanta je isti a stanovnistvo se povecalo 10 puta.Prosecno lekari imaju preko 50 pacijenata svaki dan koje moraju da prime.Podelite broj pacijenata na radno vreme i dobicete da lekar ima po pacijentu 2 min za pregled. STA OCEKUJETE-KVALITET? Koliko se izgradilo trznih centara,shoping molova-nikoga nije briga za ambulante i zdravstvo-i kad se desi tragedija-udri po doktorima. Ili su vam potrebne svakodnevne afere da pokrijete sustinu problema-DRZAVA NAM SE RASPADA-zasto ministar ne podnese ostavku-koja je ovo afera u zdravstvu po redu? Poslao je inspekciju-i to je resenje-pa on je ministar od 5 oktobra 2000 god-pitajte njega zasto Novi Beograd nema zdravstvene kapacitete da pokrije svo stanovnistvo.

ksenija

pre 14 godina

majka sam dvoje, sada vec odrasle dece, a javljam se sa velikom tugom jer sam procitala jos jutros clanak o maloj devojcici i ceo dan sam pod tim utiskom. Sta sada reci kad je mala u komi? Najstrastnije je njoj jadnoj, pa njenim nesrecnim roditeljima. Rodjena sestra mi je umrla 1968.g.od vakcine koja, kako su mojima rekli, nije bila dobra, tj, izazvala je decju paralizu. Znam kako je njima bilo jer sam odrasla u porodici koja je imala takvu tragediju. Svoju decu dok su bila mala sam vodila kod vise lekara, a mladjem sinu je eminetni lekar sa devet meseci konstatovao hemoroid, dok je drugi odmah rekao da je to fistula na cmaru, odmah je operisan i hvala Bogu, i dan danas u redu. U Tirsovoj su bili iznenadjeni da je pedijatar tako rano i na vreme konstatovao fistulu. Samo da ne bude po onom nasem cuvenom, vesti traju dan - dva i gotovo. Roditelji, drzite se, molim se za vas.

David

pre 14 godina

Mislim da do ovog nije trebalo doci da su ti lekari preduzeli neophodne mere i ispitivanje da se ovo ne bi desilo, velika je bruka za nase zdravstvo i za ljude koji su polozili Hpokratovu zakletvu. Zbog njihove greske dete umire, to je zalosno. Smatram da te doktore treba sankcionisati jer su krivi za takav propust u lecenju i oduzeti im licencu za rad da vise nikad ne bi mogli da tako nesto naprave. Neka ih bude sram sto ne postuju datu zakletvu...

vampirbg

pre 14 godina

Roditeljima preporucujem da odmah tuze lekare i da ne prestaju dok im dozivotno ne bude oduzeta licenca i jos pride zaplenjena imovina na ime odstete jer ovakvo nesto ne sme da se desi... Par takvih slucajeva i svi ce paziti sta rade... Jos su i prepravljali nalaze kad su shvatili sta su uradili?!

miki

pre 14 godina

Zbog smrti jedne porodilje i jedne bebe u Kragujevackom klinickom centru neki od doktora su, kako je naveo ministar zdravlja Milosavljevic iz moralnih razloga, podneli ostavku. Kada ce se i da li ce se i on setiti da, nakon svih tragicnih slucajeva do kojih je doslo i zbog haosa u zdravstvu, iz moralnih razloga podnese ostavku?

svajcaracusrbiji

pre 14 godina

kakva drzava, takve i institucije. miki maus drzava. i dalje, nakon mesec dana kakao zivim u srbiji, ostajem sokiran kako u ovoj drzavi nista, ali bas nista nije u redu. ljudi su previse arogantni, uopste nisu pedantni, ponasaju se kao da su skupili svu pamet sveta! probudite se!!

hipokrat

pre 14 godina

gde je nestala humanost,ljudskost,...i sve ono na sta su se svi doktori obavezali i polozili hipokratovu zakletvu,...treba sve doktore kazniti koji su odgovorni, naravno oduzeti im licencu za rad za sva vremena, a ministar mora da odgovara za ovo sto se desava u zdravstvu, pocev od korupcije, javasluka, pa do nestrucnosti pojedinih lekara i med. osoblja,....gde je nestalo pravo i zakon u ovoj "banana" drzavi?!...ima li kraj svemo ovome?!

Sasa

pre 14 godina

Bebici i roditeljima, da im Bog pomogne i vrati zdravlje i srecu.
Ovakve vesti su ipak previse ceste da bi odgovornost spala samo na konkretnu doktorku. Ministar sve vreme govori o izgrdnji SISTEMA a sistem ocigledno ne funkcionise. Korupcija, neodgovornost, bahatost, nezainteresovanost, grube greske su pojmovi koji se danas vezuju za zdravstvo u Srbiji. Prava pacijenata postoje samo na papiru. Za to nije odgovorna, ili je najmanje odgovoran jedan lekar (ali i pojedinacna odgovornost mora da postoji). Za to je odgovoran ministar i oni koji su napravili ovakav sistem. A kakav je zna svako ko je i jednom bio kod lekara. Prva recenica kada se govori o doktorima je: "Ne d`o ti Bog da ti zatrebaju".
Pacijenti, ali i dobri lekari su zrtve takvog sistema za koji je najodgovorniji jedan covek. Rezultate njegovog rada najbolje opisuje ovaj slucaj, ne zato sto je drastican, a jeste, nego zato sto je takvih slucajeva sve vise.

pactko

pre 14 godina

Roditeljima ništa neće vratiti uništen život, ali
ove bahate neznalice i neradnike treba kazniti za primer - najmanje doživotnom zabranom bavljenja bilo kakvim lekarskim poslom. Sve ispod toga bi bila uvreda za zdrav razum

nataša

pre 14 godina

Aman, bre, ljudi dokle više??? Šta još treba da se desi da se neko od vrhuške pomeri sa svog mesta? I kako onog dežurnog ministra zdravlja nije sramota da se pogleda u ogledalo, a kamoli tek da pogleda sa TV ekrana javnosti u oči sa svojim nebuloznim izjavama? Da nisam u koži tim roditeljima!!! I da li neko uopšte obavetašava neobaveštenog Tadića da mu je narod bolestan i da je došlo vreme da neko za nešto NAJZAD preuzme odgovornost!??? Ako ministar nema obraz, valjda ga ima Cvetković, aman ljudi VALJDA GA NEKO OD DEŽURNIH PREPAMETNIH POLITIČARA IMA??!!!...JEDNOM MORA DOĆI KRAJ OVOM LUDILU...!!!! Malo je reći da mi je iskreno žao deteta i njegovih roditelja...Ovakve ''greške'' u zdravstvu su neprihvatljive!!! NEVEROVATNO!!!...Ima li bahatosti kraja?? Ili je ovo prirodna selekcija? ....

Goran

pre 14 godina

Neko je već pomenuo a ja podvlačim - radi se o NEZNANJU. nažalost, neznanje je često povezano sa arogancijom. Kada dođete u dodir sa arogantnim doktorom, bežite glavom bez obzira. Da li ste ikada sreli arogantnog i pametnog čoveka u jednoj osobi? Naravno za to neznanje nisu krivi samo doktori nego ceo naš školski i specijalizantski sistem. Naši doktori ne idu na seminare, uglavnom ne znaju strane jezike (pa ne mogu da iskoriste ni elektronske seminare). Garantujem da kada bi se naš doktor obreo u jednoj srednje opremljenoj zapadnoj ambulanti, ne bi znao ni da uključi pola aparata. Jedina razlika među našim doktorima je da oni koji su svesni svog nepotpunog obrazovanja šalju vas dalje, dok ne nađete nekog ko može da vam pomogne a oni arogantni počinju rečenice sa "šta vi hoćete".

Valjevac

pre 14 godina

Jadno nam je zdravstvo ,kada svakih par meseci, po jedno dete nastrada! Strasno!!! Bruka i sramota! Slazem se sa sugradjankom, za lekare u Valjevu, sve je tacno! Npr.da primite AT zastitu, dodjete u Dom zdravlja, predate knjizicu, cekate oko sat vremena da dodjete na red, dobijete od lekara uput za odeljenje, pa opet izmedju dva sata da primite AT zastitu...npr...dodjete na previjanje rane, predate knjizicu, cekate opet sat vremena, da vam lekar napise na parce papira, da vam "ljubazna"sestra kaze "izadjite u hodnik i cekajte", opet 45 min...

CityWatch

pre 14 godina

DZ Novi Beograd, nista cudno. Samo je ovaj slucaj dosao do medija. A i radi se o detetu. Moj stric je pre dve godine otisao na pregled jer se nije osecao dobro. Doktorka ga isprozivala i naruzila da panici. Ipak je insistirao na kardioloskom pregledu. Preko volje ga je pregledala i ponovo naruzila da je panicar. Ismejavala ga. Sta ce, krenuo je privatno da vadi krv i sve to sto treba. Umro je posle dva dana od jakog infarkta u 57 godini. Niko nikada nece odgovarati. Mozda kada nekom poznatom ili mocnom neko blizak strada zbog nedopustivog nemara u nasem zdrastvu.

bezimena

pre 14 godina

Koliko jos pacijenata, po drzavnim i privatnim klinikama, treba da umre krivicom lekara, da bi T. Milosavljevic, ne podneo ostavku, nego bio SMENJEN???

Duchamps

pre 14 godina

Kao otac šesnaestomesečne devojčice kojoj je lekarska mafija još u porodilištu radila o glavi - nestručnim podvezivanjem pupka kao vidom "osvete" za naše nepristajanje da damo mito - očinski molim unesrećene roditelje da zločince gone do kraja, svim sredstvima. Ministra treba hitno smeniti. Rukovodstvo doma zdravlja pritvoriti do daljnjeg. Zgrožen sam.

Milos Pazova

pre 14 godina

Greske su sastavni deo svakog posla ma koliko se trudili da ih izbegnemo, ali nemar bilo koga, a posebno lekara je nedopustiv. Lekari koji nisu odgovorno radili svoj posao moraju biti kaznjeni, ali ne samo oni, da se ovo desilo bilo gde u svetu ostavke bi se momentalno podnosile. Da li je poneo ostavku direktor doma zdravlja, da li se uopste oglasio. O ministru zdravlja ne treba ni govoriti, zdravstvo bez njega ni ovako jadno ne bi postojalo, tako bar on misli.

pedja

pre 14 godina

Ja sam otac 5 mesecne bebe. Nema tu sta da se prica. Posaljite im na adresu policiju, lisice na ruke i u zatvor. Minimalno 15-20 godina zatvora, za jedan tek stvoren zivot. Kako ih bre nije sramota. Igraju se sa ljudskim zivotima, kao da ni jedan nije vredan. Ko nece da radi u bolnicama kako treba, na ulicu po metlu u ruke ili ispod mosta, pa neka prose. Za napravljene minimalne greske, oduzimanje diplome i zvanja lekara i dozivotna zabrana bavljenja tim poslom.

Saska

pre 14 godina

Moja deca se lece u pomenutom domu zdravlja.Vise puta smo bili vraceni uz komentar "to je virus, skidajte temperaturu dva, tri dana".To se desavalo iskljucivo kada smo dolazili kod lekara koji su zamena nasoj doktorki Galovic .Ali kada odemo kod dr Galovic uvek sam bila prezadovoljna pregledom i lecenjem. Mislim da je ona jedini lekar (na predskolskom) koji zasluzuje tu titulu LEKAR.

D.P.

pre 14 godina

Strasno je to sto se desilo, nadam se da ce beba da prezivi i da bude dobro. Mislim da svi mi sto bi rekli englezi "lajemo pod pogresnim drvetom". Lekari najcesce imaju jedan zajednicki strasan problem- NEZNANJE. To neznanje potice od apsolutno nekompetentnih nastavnika sa medicinskog fakulteta koji je GLAVNI UZROK problema. Studente i specijalizante NEMA KO NICEMU DA NAUCI- nastavni kadar NE ZNA. SVI smo krivi. Decenijama dozvoljavamo, cutimo i trpimo uzase. U nastavu se ide ISKLJUCIVO VEZAMA koje su karaktera cosa nostre i u taj zatvoreni krug NEMA PRISTUPA. Nema ni rudimentarnog vrednovanja znanja. Sa naseg medicinskog fakulteta izlaze lekari koji NE ZNAJU da pregledaju, da slusaju srce, da naprave elementarnu diferencijalnu dijagnozu..
Ne radi se tu o osornosti (ona je samo stit za neznanje) ni o evrima, kovretima.. Problem je NAJSTRASNIJI MOGUCI. NEMA KO da nas leci. NECE NI BITI dok nam je TOMICE i njegove ekipe profesora. Budimo spremni na to. NEMA tu pomoci od advokata, sudova, vikanja, medija. Jednostavno NEMA ZNANJA i tu nista ne pomaze. Bog nek nam je u pomoci.

Pedja

pre 14 godina

I posle Tomica trazi da oni dobiju status sluzbenog lica. Uskoro ce zbog ovakvih stvari da traze i poslanicki imunitet. G17 je u poslednjih nekoliko godina toliko podigao doktorske plate i celu bransu dok je vrlo malo ucinjeno na odnosu prema pacijenntima i kvalitetu usluge. Vise islo na stvaranje glasackog tela za jednu stranku nego na unapredjenje zdravstva.

Jovana

pre 14 godina

Moj sin je uspeo da prezivi bez posledica tu strasnu bolest. Zivimo u Nemackoj gde se sve to desilo.Lekari hitne pomoci nisu uspeli da je dijagnosticiraju. Srecom dosao je nas kucni lekar koji ga je hitno poslao u bolnicu u zadnjem minutu.Kasnije mi je doktor iz bolnice rekao da ako dete ne moze lagano da savije bradu ka vratu da ako nikako drugacije ne mogu da dodjem do bolnice,da onda kolima sa bolesnim detetom prodjem kroz ulaz,jer od brzine pocetka lecenja zavisi ishod. Strasno mi je zao tog deteta i roditelja,ja se i posle toliko vremena povremeno budim od tog straha.

vinskamusica59

pre 14 godina

Vukajlovicka + Tomica Milosavljevic + G-17+ = haos u zdravstvu.


P.S. Moralni resorni ministri posle ovakve bruke podnose ostavke.

Umetnica

pre 14 godina

Prema ovim vestima, dete je u stvari više nije sa nama... A stepen nesavesnosti, kada doktorka u panici retroaktivno prepravlja nalaze u kartonu da bi prikrila svoju neodgovornost i nestručnost, taj postupak zaslužuje svaku osudu i sankcije. Ovo nisu laička tumačenja - naime, zbog bolesti u porodici, svi smo vrlo dobro informisani o prirodi te bolesti: ne igramo se lekara, ali možemo dobro da razumemo šta se događa. Ta lekarska arogancija, gde dezavuišu pacijente jednim nadmenim "Nije to za laike" je nedopustiva, i niko to ne bi trebalo da trpi. Ova porodica je izgubila svoje detence, bebu, i ne postoji nikakvo pravo koje omogućava ijednom doktoru da im se obraća sa visine. Posebno što je majka bebe, koliko razumem, i sama medicinsko lice i verovatno vrlo dobro razume procese u vezi ovog slučaja.

Revoltiran

pre 14 godina

Posto stanjujem u blizini ovog DZ i posto sam hronicni bolesnik (dijabetes i visoki pritisak) moram svakog meseca da idem lekaru po recepte za lekove. Ovaj DZ je leglo neradnika i neznalica, i ne jednom sam doziveo takve neprijatnosti da ih je nemoguce i zamisliti, i uopste me ne cudi to sto se dogodilo ovim roditeljima i njihovom detetu. Ovaj DZ bi trebalo raspustiti i dovesti nove strucne lekare koji hoce da rade. A roditeljima zelim da im dete ozdravi i da nikada vise ne zadju u ovo ruglo od Doma zdravlja. Gospodine ministre, ucinite nesto, spasite nas neznalica i neradnika.

Otac 2je male dece!

pre 14 godina

Moju zenu su u Limanskoj ambulanti u N.Sadu posto je nas doktor bio na godisnjem a nase dete je imalo visoku temperaturu i povracanje je doktorica koja vazi za najbolju u toj ambulanti rekla svasta mojoj zeni, kako nas slucaj nije hitan i da mi nismo njeni pacijenti tj moje dete da bi zatim naredne 2ve nedelje mi dete bilo bolesno jer je imalo stomacni grip a mi smo ponovo dosli kroz nekoliko dana kada se nas doktor vratio sa godisnjeg! Doktorica ima srece sto ja nisam bio tada sa mojom suprugom jer bih nazalost morao da joj objasnim neke stvari zbog takve arogancije, nazalost na moju sramotu sto bih tako nesto ucinio a na njenu zalost ko zna kako bi ona zavrsila verovatno na bolovanju!

nsmama

pre 14 godina

ovo je dokaz da sredstva koja nam otimaju za zdravstveno osiguranje ne idu tamo gde treba
cilj je sto manje uputa sto vise vanstandardnih terapija sto vise direktnog placanja u samim ordinacijama sto manje lekara i sestara kojima treba dati platu i onda mnogo vise ostane ministru i njegovoj maloj i odabranoj grupi
deca u ns osnovnim skolama su trebala ovih dana da prime drugu turu vakcine protiv hepatitisa ali su u dz rekli da je nemaju a prijavljeno je kroz budzet da je nabavljena kompletna tura (idu tri vakcinisanja) gde su pare kad nema vakcina?
pacijent treba da za svoje novce bira gde ce biti lecen
zasto nisu napravljeni paketi osiguranja pa izvolte
ni sifarnici za fiskalne kase za lekare NE POSTOJE!!!
ministar = trgovac zdravljem

Miki

pre 14 godina

Ja sam imao dijagnozu meningitisa pre 30 godina. Otisao sam u seosku ambulantu, doktor mi je samo naglo savio glavu i rekao \"aha\" i za sat vremena sam bio u bolnici. Sve se zavrsilo kako treba.
Zato ne mogu da verujem da lekari, jadni, ne mogu bas sve da pogode. Ipak se radi i o strucnosti anarocito o odgovornosti. Ja sam imao srece da naidjem na nekog ko zna svoj posao.

Milan

pre 14 godina

... nema u clanku nista laickog, vec jednostavno navodjenje realnih cinjenica koje su dovele do tragedije.
Do sada nisam cuo ni za jedan slucaj da su necija deca doktora bila ovako tretirana i da su na kraju umrla ili obogaljena. Ili politicara, sudija, tajkuna, bogatasa... Najlakse je doktorima da se sakrivaju iza ministarstva i lekarske komore. Zasticeni ste kao beli medvedi. Svi vam donose i prinose i podmicuju vas kao da ste neka bozanstva.

mara

pre 14 godina

nadam se da ce se bebica uspesno oporaviti!!strasno je recimo da u inostranstvu postoje dobre vakcine (prevenar)koje se daju 3 puta u razmaku od par meseci i oko 2 god.deteta daje se poslednja 4 doza.Nase dete je primilo 2 doze(u inostransrvu)i kada je trebao da primi 3 dozu niko u DZ u srbiji nijehteo da mu da zato sto ta vakcina nije registrovana kod nas.morali smo da putujemo u inost.da bi detetu dali vakcinu!Zasto kod nas ta efikasna vakcina ne postoji???neki kazu skupa cena,ali vi je preporucite pa ko hoce nek izvoli,.....

DJ

pre 14 godina

Lekaru koji pocne recenicu sa "sta hocete" treba oduzeti dozvolu. To je sramota da se doktor na takav nacin ponasa prema pacijentima, pogotovo kada je pacijent u pitanju 16.-o mesecna beba.

Drago mi je da je objavljeno ime tih "lekara".

Bebi zelim sve najbolje i nadam se da ce se brzo izvuci.

Shany

pre 14 godina

Svaki put kada procitam ovako nesto ja se prosto skamenim od uzasa. I sama sam majka i svoju decu nikada ne vodim u DZ sem na rutinske preglede. Na zalost zivimo u takvom vremenu i u takvoj drzavi da covek treba da se osloni na svoju intuiciju i da ono sto mu lekar kaze ne uzima zdravo za gotovo vec ako je bilo sta sumnivo odmah ide dalje i trazi pomoc na nekom drugom mestu.
Na zalost strasno je i to sto se meningitis moze spreciti trenutno postojecim vakcinama koje se mogu dobiti vec u II mesecu zivota, prva je prevenar protiv pneumokoka koja je izmedju ostalog takodje jedan od izazivaca meningitisa a druga je protiv meningokoka. Obe vakcine su poprilicno skupe, oko 100 eur svaka, mogu se kupiti kod nas ali ih nasi lekari iz DZ ne preporucuju roditeljima ili zato sto za njih nikada nisu culi ili zato sto misle valjda da ono sto preporuci Svetska zdravstvena organizacija za nas nije dovoljno dobro a oni znaju bolje. Svi roditelji koji imaju mogucnosti treba svoju decu max da zastite i da se sami informisu o svemu sto je u svetu dostupno a u srednjevekovnoj Srbiji jos uvek ne.
Sve je ovo jako tuzno sto se desava u nasem zdravstvu a najstrasnije je sto za greske nesavesnih, nadobudnih i nedovoljno strucnih lekara placaju neduzna deca ...
Lekari koji su krivi za ovo na sud i oduzimanje licence....UZAS

yesyes

pre 14 godina

Prestrasno. Nedopustivo. Deca su najranjivija. Imam i ja malu decu, pa mi je od ove vesti bukvalno pozlilo. Molim Boga da tom jadnom detetu bude bolje i da ne ostanu neke posledice. A te dve kvazidoktorice neka preuzmu odgovornost. Sramota.

pera detlic

pre 14 godina

Iz licnog iskustva: Cim na nesto sumnjate, odmah na internet i proverite sto americke sto svetske izvore sa simptomima. Uglavnom je svuda jednostavno objasnjeno na sta treba obratiti paznju.
Na taj nacin smo spasili starije dete koje je sa godinu dana 6 meseci na svakih dve nedelje imalo temperaturu 40 na svaka cetri sata, pa sve tako po dve nedelje. Uvek kad smo isli kod lekara bilo je "Pa to je normalno za decu".

Uz to, obavezno proveravajte sastojke i posledice lekova.

Sva sreca pa smo uspeli da posle nekog vremena iskopamo vrhunskog pedijatra u Domu zdravlja.

Inace uputstvo za mlade roditelje: cim detetu ne uspete da snizite znacajno temperaturu duze od 1 dan, sedite na kicmu lekaru.

student

pre 14 godina

jedno pitanje, cemu sluzi Beli telefon, kad ne funkcionise? Prijavio sam korupciju u zdravstvu nisam dobio nikakav odgovor ni posle 3 meseca, (iako automat kaze da posle 2 nedelje cu biti pismeno obavesten). kome da se zalim?

lekari kao popovi

pre 14 godina

Sa sistemom izdavanja licenci kakav postoji ovde nije ni cudo da se ovakve stvari desavaju. O medicinskom fakultetu da ne pricamo. znam ljude koji su ga zavrsili posteno ali oni su izuzetak.

Goran

pre 14 godina

Kada je o suspenzijama reč ne zaboravimo DIREKTORE i NAČELNIKE jer oni su odgovorni da sistem funkcioniše tako da ljudska greška bude svedena na minimum.

doktor

pre 14 godina

...Laicka tumacenja mogu samo doneti vise stete od koristi. Medijska kampanja nije nacin da se rese problemi! Postoje strucne institucije (Ministartsvo zdravlja, lekarska komora...) koje ce dati strucno misljenje. Do tada se mora postojati presumcija nevinosti!!. Ukoliko se utvrdi krivica treba kazniti...

dr Abulle II

pre 14 godina

Nase dete je sa tolikom temperaturom vraceno uz izjavu da je u pitanju virus i da ce da prodje za 2-3 dana. 7. dana su u Tirsovoj utvrdili da je u pitanju teska upala bubrega. Nikada necu zaboraviti malo telo koje se ne pomera koje sam uneo u bolnicu. Kada sam ih tuzio pozvali su me sa molbom da povucem tuzbu i da je to doktorka koja "do sada nije pravila greske"
Drzim palceve ovim roditeljima da im se dete izvuce...

Djordje

pre 14 godina

ne treba suspendovati samo lekare ustanova u kojim se desavaju ovakve stvari, nego zatvarati i ustanove jer isti ti direktori i ostali pajtosi primaju takve "LEKARE" koji verovatno kupuju diplome. da sam ja na vlasti doneo bi zakon da takvi ljudi odgovaraju na sudu za pokusaj ubistva. niko ne moze da kaze da se takve stvari desavaju kada sami lekari ne odrade pregled do kraja kako bi odklonili sumnju da se radi o tezem obolenju. detetu i porodici zelim brz oporavak.

Jelena

pre 14 godina

Nadam se samo da ce bebici biti dobro, samo da se tu desi cudo, neka se mala dusica izbori... Ja nisam lekar, samo cu ubrzo postati mama, ali koliko znam da temperatura od 40 nije OK i da se i nama velikim tada vec pokusava skinuti i na druge nacine. A da se bebica samo "skine" sa dnevnog reda sa varijantom " virus" je stvarno!!!! Sincica moje prijateljice su sa malo nizom temperaturom isto vracali iz (mislim) doma zdravlja, sa istim izgovorom, samo sto je malisa imao "samo" jaku upalu usiju koju doktorke nisu mogle da primete sa udaljenosti od dva metra( malisan nije mogao da guta. a grlo mu nije bilo crveno, pritisak iza usiju bi dao odgovor, ali ko bi se svega setio)... Dajte, doktori, budite malo i dobri ljudi. Zamislite da je vase dete u pitanju ponekad kad vam dodje pacijent.

Miskomoj

pre 14 godina

Na zalaost, izgleda da roditelji nisu ispostovali osnovnu proceduru, a to je 200 EUR u dzepic lekarki, kako bi ona odmah postavila pravu dijagnozu i preuzela inicijativu da se obave sve analize i pregledi. Posle ove finansijske (kes u dzepic) inekcije, cak bi i licno sa roditeljima isla po DZ, kako bi svojim prisustvom i autoritetom obezbedila maksimalnu efikasnost i ubrzala procedure.
Samo neka se devojcica sto pre oporavi sa sto manje posledica! Podrska roditeljima!

mama M.

pre 14 godina

Dovoljno je samo ući u dom zdravlja u kome se ovaj nesrećni slučaj dogodio, pa da čoveku sve bude jasno. Na prijemnim šalterima vas dočekuju sumnjičave sestre, uverene da ste tu zbog hira a ne zbog bolesti, sopstvene ili detetove. Da vas primi i savesno pregleda matični doktor? Utopija! Da vam se priušti ozbiljan kontrolni pregled? Taman posla! Nedavni događaj: bila sam u ordinaciji sa detetom 15 minuta - od toga je dr. 10 minuta imala ležerni,lagani privatni telefonski razgovor. Preostalih 5 minuta: bez udubljivanja u malog pacijenta....Ne mogu da zamislim tako duboku, korenitu promenu sistema u kojoj se ovakve stvari više neće događati. Ali se od srca nadam da će se malena oporaviti. A ubuduće odlazim kod lekara sa primerkom ovog teksta u rukama.

Mila Jovicic

pre 14 godina

Ovo mi je tako dobro poznato, da se najezim!!!!!!! Ne znam kako je u drugim domovima zdravlja, ali u ovom je nejteze dobiti uput za nekog specijalistu. Njima je sve virusna infekcija i treba da budemo srecni kada izvade krv detetu (inace to rade bez ikakve analize u 99% slucajva). Imam dete koje je cesto bolesno, upale usiju, temperature...i njima je najlakse da daju neki antibiotik i nikom nista...ne daj Boze da posalju dete na timpanometriju ili sicno. A da ne pricam o "strucnoj" sluzbi u DZ...rade i sa odraslima i sa decom i mozete misliti kako je to. Uzas, uzas, uzas. I onda nas muka natera da nocu idemo na razne klinike, jer tada ne treba uput i tamo urade sve analize odmah. Ministar samo prica, prica, a situacija u zdravstvu je katastrofalna. Samo se nadam da ce bebac biti dobro, a roditeljima mogu samo da pozelim snagu da izadju iz ove situacije normalni

Amos

pre 14 godina

Doktor NE SME da "vaga izmedju svog pacijenta i gubitka svog posla"!! Jer njegov posao je - pacijent! Ako mu nije bitan pacijent, onda ni ne treba da je na tom poslu.

sanja

pre 14 godina

kakve diskusije - susepnzija i gotovo! I jos nesto, sjajno je sto ste napisali imena ovih lekara u tekstu, da drugi znaju da ne idu kod njih, da ih prepoznaju komsije i prijatelji, da pokazuju prstom na njih na ulici, pa da se drugi put vodi racuna. Tako funkcionise demokratsko drustvo a ne ono stalno "neki" lekar, ili "neki" policajac ili "neki" direktor...kad budu komsije pocele da se smeju i pokazuju prstima da vidite kako ce svi da rade svoj posao kako treba.

Bob Sent Kler

pre 14 godina

Imam dva mala deteta i oba se lece u pomentom DZ, iako dr. Manic nije nasa doktorka. Ne zelim da nikoga niti opravfavam niti nekome sudim, jer nisam Bog, ali sam se sav najezio od ovog slucaja. Ja sam ovu dijagnozu, idite kuci, virus je, spremite se da skidate temperaturu 3 dana, cuo jedno 10-15 puta do sada, sto za jedno, sto za drugo dete.
To je sve u sklopu najnovijih istrazivanja da su antibiotici stetni pa se njihova primena odlaze do zadnjeg. Istina je da u 95% slucajeva uvedu antibiotike, a apilog je da nakon 1-2 nedelje mucenja deteta i nas roditelja, nerviranja i sekiracije, uvedu antibiotike i zavrse sve za 3 dana. Pre par nedelja smo vodili dete jedno popodne kod lekara sa visokom temperaturom, dobili dijagnozu virus idite kuci, a vec sutra ujutru dobili 5 injekcija. Ovo naravno nije slucaj samo u DZ NBGD vec svuda sirom Srbije. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali je kod nas svaki put zavrsavano antibioticima, sem kad temp nije bila zbog vakcine ili rasta zubica.
Pamet u glavu gospodo doktori, zivoti su u pitanju i to oni najbitniji zbog koji svi radimo i zivimo. Dzaba posle sve.
I jedna stvar (za sada jedina) koja me nervira u pomenutom DZ je laboratorija, jer kad se ide na odmor ide cela laboratorija na odmor i onda po pravilu ne radi mesecima. Mi ipak Tomice placamo doprinose i poreze za ovo!

Zivot nema cenu

pre 14 godina

Bakterijski meningitis je iuzetno podmukla bolest koja je odnela mnogo decjih zivota. Dijagnostika treba da se prilagodi tezini bolesti i da se u takvim slucajevima uvek ide na to da se najpre iskljuci meningitis. Ja sam ga dobio i preziveo davne 1977. godine kao dvomesecna beba. Danas, kada citam ovu vest, molim Boga da spase zivot ove devojcice kao sto je onda spasao moj. Ali isto tako smatram da i ljudi treba da ucine svoje i da je sprece i dijagnostikuju u ranoj fazi, sistemskim odredbama i pojedinacnim radom. Zasto se novac, vreme (i ne znam ni sam sta jos) stede na decjim zivotima?

mipko

pre 14 godina

Moje najiskrenije zelje porodici Tesic da se izbore sa ovom tugom koja ih je snasla.

Nemoral, nekultura i 500 000 obrazovanih koji su otisli iz ove zemlje... sve pocinje da uzima svoj danak. Na zalost bice sve gore i gore.

Bilo bi utesno kada bi mediji makar ovu pricu forsirali do kraja. Do samog kraja da se vidi neki efekat. Da te dve (nadri)lekarke budu javno osramocene i da im se zabrani rad. Ovako imamo nenormalnu medijsku kampanju protiv Crne Reke, dok ce ova tragedija biti zaboravljena za 3 dana.

Pavel Mahdjik

pre 14 godina

Moj sin je na upropasten visestrukim greskama lekara u Visegradskoj, tako sto je moja supruga na silu porodjena pre vremena (u 30. nedelji, prirodnim putem uz pritiskanje stomaka), zbog navodne infekcije koja nije postojala, sto sam kasnije saznao iz poverljivih izvora. Zbog grubog porodjaja, dete je imalo obilno krvarenje u glavici i kao posledicu dobilo hidrocefalus zbog koga i danas (ima nepune 4 godine) nosi shant (pumpica u glavi koja sprovodi visak likvora iz mozga u zeludac). Pored toga, posto je preveremno rodjen, smesten je na odeljenje neonatologije u Visegradskoj uz uvereavanja lekara kako oni imaju najbolje inkubatore i opremu. Mozda imaju najsavremeniju opremu, ali zato imaju lekare koji nisu ni strucni ni odgovorni, tako da je za mesec dana, nebrigom lekara on dodatno upropsten, jer je dobio trajno ostecenje ocne retine 5. stepena (citaj potpuno je slep), uz zvanican izvetsaj njihovog oftalmologa da je ocni nalaz uredan. Oni su jednostavno mislili da ce on da umre pa mu nisu stitili oci, a nisu mu redovno ni punktirali likvor iz glavice. Zbog pogorsanja njegovog stanja posle mesec dana je isao na operaciju glave u Tirsovu, gde su mi posle operacije sami lekari iz Tirsove preporucili da se on prebaci na Institut za neonatlogiju.

Ne zelim dalje da duzim, ali ovim mojim komentarom zelim samo da pohvalim sve lekare iz Tirsove i instituta za neonatologiju, a svakome kome se dete, ne daj boze, preveremeno rodi u Visegradskoj, da ga odmah vade sa njihovog odeljenja za neonatologiju i da ga prebace kako znaju i umeju na instit za neonatologiju, jer ce jedino tamo svako prevremeno rodjeno dete dobiti strucnu i odgovornu negu. Ako se, daj boze, moja supruga ponovo bude poradjala, to sigurno nece biti u Visegradskoj, a mozda nece biti ni u nasoj zemlji.

kesa

pre 14 godina

Ovo je toliko strasna vest!
Zelim sve najbolje maloj bebi a doktorkama suspenziju, pokretanje pitanja odgovornosti zbog nemara i da nikad vise ne udju ni u jedan dom zdravlja, cak ni kao medicinske sestre.
Praticu ovaj slucaj do kraja, i bas me zanima kako ce se sve zavrsiti. A vec vidim ministra zdravlja kako izdaje saopstenje kojim staje na stranu lekara...

bezimena

pre 14 godina

I ove dve "dr" su izgleda došle do diplome za keš...dok se ne stane korupciji za vrat, najpre u prosvetnom sistemu, dotle će, nažalost, ovakve vesti biti svakodnevne!

Petar

pre 14 godina

Lekari treba da budu odgovorni i da ne rade sve moguce upute, analize i izdavanje recepata sto, se cesto radi za prijatelje, ali, valjda, moze da shvati da nesto nije u redu kada beba ima visoku temperaturu! Analiza krvi i urina kosta kod privatnika 1000 din, a, pretpostavljam, kada se radi preko DZ je dosta jeftinije. Imam puno prijatelja lekara i smatram da je to jedina oblast u Srbiji koja nije ni taknuta po pitanju reforme. Nista se ne radi, ljute se sto nemaju dobre plate, a ima ih po DZ i bolnicama koliko hocete. Lekari, morate i vi nesto da uradite...
SVAKA CAST IZUZECIMA!

tit

pre 14 godina

Zabraniti rad pa krivična prijava, a onda i kazna za nesavesno lečenje.
Neće biti mnogo od pomoći detetu niti njenim roditeljima, ali hoće drugima.
Inače ovo je klasičan primer kada lekar leči kao na pokretnoj traci, daje dijagnozu na osnovu toga što već nekoliko dana ima povećan broj pacijanta sa virozom, upalom grla ili zato što pacijent ima slične simptome kao prethodni.

Tyler Durden

pre 14 godina

Nase drustvo je moralno i eticki potpuno propalo. Mi smo nacija koja je u uzasnom stanju.
Nase bice ne sadrzi osnovnu ljudsku solidarnost i brigu za ljudsko bice koje se obrati za pomoc. Ja sam otac dvoje male dece koja su pre 3 dana prestala imati visoke temperature. Da mi se dogodilo ovako nesto, verovatno bih mentalno postao veoma nestabilan. Ne mogu ni da zamislim kako je sada roditeljima deteta. .... Ova zemlja nije na rubu propasti. Ona je u dubokom ponoru rspada i degradacije. Obezvredjivanja osnovnih ljudskih i humanih postulata - to je nasa svakodnevnica. Uzas.

Lekarsko dete

pre 14 godina

Paternalisticki odnos medicinskog osoblja je izbezumljujuci. Ponasaju se kao da su svi pacijenti pomalo retardirani i da ne znaju nista ni o cemu. Zato se takve stvari i desavaju, ali istina je i da su ograniceni finansijama i da imaju s tim problema. Reforma zdravstva u vremenima kad se nema novca je skoro nemoguca, a i danas, u vreme kapitalizma vecina lekara smatra da se njihove usluge moraju naplacivati. Promene misljenje kad oni postanu pacijenti.

Goran Kraljevo

pre 14 godina

Nekima ce se uciniti da je sledece poredjenje neumesno no ipak: Mnogo puta sam se uverio da veterinari imaju idealan odnos prema zivotinji koju pregledaju, sto ne mozemo reci za deo medicinskog osoblja. A zasto? Verovatno zato sto veterinari su to ucili jer vole, a deo medicinskog osoblja samo zato sto je cenjeno zanimanje.

Martin

pre 14 godina

Od glave riba smrdi. Veciti ministar bez rezultata postavlja direktore DZ i bolnica sa katastrofalmim rezultatima. U tim ustanovama (cast MALOBROJNIM izuzecima) rade lekari koji su dobili diplome slichno kao shto su "studenti" prava iz Kragujevca dobili diplome. I shta se onda chudimo shto su lekari takvi? I shto su nam pravnici takvi? I shto su nam politichari takvi kakvi jesu? Ovoj zemlji nemoze da krene bolje dok sve stvari ne dodju na svoje mesto.

Zhao mi je deteta. Nagledao sam se raznih lekarskih greshaka. Ima toga i u drugimi zemljama, nismo mi jedini, ali nigde nisam video toliko bahatosti kao kod nas...

ljilja

pre 14 godina

dodite u Valjevo de vidite sta je nebriga i bezobrazluk lekara. Mi smo mali grad i ako nemate nekog poznatog lekara ili cak cistacicu u bolnici ostavice vas na hodniku da lezite ceo dan. A za usluge vas uvek posalju u privatan sektor gde su lekari susta ljubaznost. Stvarno se pitam kada ce jednom lekari poceti da odgovaraju za svoje postupke jer ovde se radi o ljudskim zivotima. Moja majka je umrla zbog toga sto je lekarka slavila prvo Novu godinu pa bozic pa Stepanjdan, posle je bilo kasno. I nikom nista, desilo se. Kome da se zalimo?? I ma li ko da ga je briga ? Ko ce da pomogne maloj devojcici sada? a novac nije izgovor, nisu lekari tako lose placeni danas kada je pola drzave na minimalcu, sramota.

Sladjana

pre 14 godina

Ljudi, smirite strasti. Prvo, doktor je covek kao i svaki drugi i naravno da moze da pogresi. Strasno zvuci, ali mi moramo da gledamo i iz drugog ugla. Drugo, deca imaju visoku temperaturu bar nekoliko puta godisnje i to nije dovoljno da se pomisli da je neka grozna bolest kao meningitis. Istina, ako su roditelji vodili dete tri puta kod doktora, ja bih verovala materinskom instinktu...

roditelj

pre 14 godina

Ja sam "dete" koje je nekad (pre 46 godina) bilo iz sličnih razloga u istom stanju, i ostalo živo, zdravo i normalno.
Imala sam streptokoknu anginu, sa žestokom temperaturom i povraćanjem naknadno, kod ambulantnog pedijatra su me vodili tri dana, i ujutru i u podne i uveče (veliki grad!), dok moj otac nije fizičkom pretnjom iznudio uput za dečiju bolnicu, jer dama nije htela da ga da...
Doneli su me već u soporoznom stanju, dete od 12 meseci, na prijemu sa žestokom dehidracijom i ketoacidozom, znacima meningitisa, nadalje danima u komi, a mojima su obazrivo rekli da se ishod ne zna, ne samo u smislu preživljavanja, nego i u smislu mentalnih i motoričkih oštećenja...
Posle više meseci u bolnici, opet su me učili da hodam, i što čega je bilo, ali sam od onda do danas sasvim normalan i zdrav čovek. Imam kompletnu dokumentaciju o svemu...

Ovo pišem da bi mladi roditelji imali makar neku nadu, jer - iako je stanje teško, možda Bog učini onaj neki gest, možda ga ipak i još uvek ima...

Divim se vašoj hrabrosti, pravi potez ste povukli sa medijskim eksponiranjem, ne dajte se, a ima nas još koji molimo za vaše dete, za vas, a možda i za nas same...

Vaše dete i vi ste u našim srcima, čuvajte se i sve najbolje.

stamibi

pre 14 godina

Radi se o tome da doktorka nije uradila najprostiji moguci test da proveri radi li se o meningitisu, a to je da pokusa da savije bebi glavu tako da brada dodirne grudnu kost! Nije skupo, ne treba mnogo vremena, samo znanje i briga za detetovo zdravlje! Doktorka nije imala ili znanje ili brigu, sta god da je u pitanju, tragicno je.

Shone

pre 14 godina

Potpun nedostatak odgovornosti je ono sto paralise celo nase drustvo, pa i zdravstvo. Lekar ce uvek ici laksim putem (za sebe naravno) jer kod nas ne postoji kultura parnicenja. Cak i ako ga neko tuzi, ceo proces ce se razvlaciti godinama, a ishod je krajnje neizvestan. Jadni su ti ljudi ciji zivoti zavise od cefa neljudi...

objektivna

pre 14 godina

A da li mozda javnost zna koliko su ogranicene mogucnostoi lekara u DZ, najpre tehnicke, a onda materijalne. Svaki pregled van DZ ide na teret DZ i doktora koji je pacijenta uputio. Pa onda nakon debelog driblanja od strane direktora obicno na kraju meseca sledi lista sa onim lekarima koji su najvise "ostetili" DZ. Onda dr mora da vaga izmedju svog pacijenta i gubitka svog posla.
Ne pricam na pamet.
Pitajte svog doktora.
Trazite uput za neki pregled.
Trazite uput za mamografiju npr koja je preventivna danas i preporucljiva posle 45g pa cete dobiti odgovor. Toliko o reformi zdravstva i ovakvim slucajevima.
Zao mi je devojcice i roditelja najvise.

Otac jednog deteta

pre 14 godina

Momentalno suspendovanje i pokretanje postupka za oduzimanje lekarkse licence od strane Lekarske komore. A roditelji, čim beba ozdravi, - dobrog advokata i na Sud.

Dragan Loncar

pre 14 godina

Greske se svuda desavaju, ali ova arogancija lekara je apsolutno nedopustiva. Doziveo sam i ja svasta u Klinickom Centru u Beogradu. Lekari, ako ne zelite da pomognete i pomerite guzicu da uradite potrebne analize, bez obzira koliko malo ili mnogo bili placeni, i bez obzira na to koga lecite, sklonite se... idite u prevremenu penziju, valjajte cvece na pijaci, samo sto dalje od ljudi.

Dragan Loncar

pre 14 godina

Greske se svuda desavaju, ali ova arogancija lekara je apsolutno nedopustiva. Doziveo sam i ja svasta u Klinickom Centru u Beogradu. Lekari, ako ne zelite da pomognete i pomerite guzicu da uradite potrebne analize, bez obzira koliko malo ili mnogo bili placeni, i bez obzira na to koga lecite, sklonite se... idite u prevremenu penziju, valjajte cvece na pijaci, samo sto dalje od ljudi.

stamibi

pre 14 godina

Radi se o tome da doktorka nije uradila najprostiji moguci test da proveri radi li se o meningitisu, a to je da pokusa da savije bebi glavu tako da brada dodirne grudnu kost! Nije skupo, ne treba mnogo vremena, samo znanje i briga za detetovo zdravlje! Doktorka nije imala ili znanje ili brigu, sta god da je u pitanju, tragicno je.

roditelj

pre 14 godina

Ja sam "dete" koje je nekad (pre 46 godina) bilo iz sličnih razloga u istom stanju, i ostalo živo, zdravo i normalno.
Imala sam streptokoknu anginu, sa žestokom temperaturom i povraćanjem naknadno, kod ambulantnog pedijatra su me vodili tri dana, i ujutru i u podne i uveče (veliki grad!), dok moj otac nije fizičkom pretnjom iznudio uput za dečiju bolnicu, jer dama nije htela da ga da...
Doneli su me već u soporoznom stanju, dete od 12 meseci, na prijemu sa žestokom dehidracijom i ketoacidozom, znacima meningitisa, nadalje danima u komi, a mojima su obazrivo rekli da se ishod ne zna, ne samo u smislu preživljavanja, nego i u smislu mentalnih i motoričkih oštećenja...
Posle više meseci u bolnici, opet su me učili da hodam, i što čega je bilo, ali sam od onda do danas sasvim normalan i zdrav čovek. Imam kompletnu dokumentaciju o svemu...

Ovo pišem da bi mladi roditelji imali makar neku nadu, jer - iako je stanje teško, možda Bog učini onaj neki gest, možda ga ipak i još uvek ima...

Divim se vašoj hrabrosti, pravi potez ste povukli sa medijskim eksponiranjem, ne dajte se, a ima nas još koji molimo za vaše dete, za vas, a možda i za nas same...

Vaše dete i vi ste u našim srcima, čuvajte se i sve najbolje.

Otac jednog deteta

pre 14 godina

Momentalno suspendovanje i pokretanje postupka za oduzimanje lekarkse licence od strane Lekarske komore. A roditelji, čim beba ozdravi, - dobrog advokata i na Sud.

Pavel Mahdjik

pre 14 godina

Moj sin je na upropasten visestrukim greskama lekara u Visegradskoj, tako sto je moja supruga na silu porodjena pre vremena (u 30. nedelji, prirodnim putem uz pritiskanje stomaka), zbog navodne infekcije koja nije postojala, sto sam kasnije saznao iz poverljivih izvora. Zbog grubog porodjaja, dete je imalo obilno krvarenje u glavici i kao posledicu dobilo hidrocefalus zbog koga i danas (ima nepune 4 godine) nosi shant (pumpica u glavi koja sprovodi visak likvora iz mozga u zeludac). Pored toga, posto je preveremno rodjen, smesten je na odeljenje neonatologije u Visegradskoj uz uvereavanja lekara kako oni imaju najbolje inkubatore i opremu. Mozda imaju najsavremeniju opremu, ali zato imaju lekare koji nisu ni strucni ni odgovorni, tako da je za mesec dana, nebrigom lekara on dodatno upropsten, jer je dobio trajno ostecenje ocne retine 5. stepena (citaj potpuno je slep), uz zvanican izvetsaj njihovog oftalmologa da je ocni nalaz uredan. Oni su jednostavno mislili da ce on da umre pa mu nisu stitili oci, a nisu mu redovno ni punktirali likvor iz glavice. Zbog pogorsanja njegovog stanja posle mesec dana je isao na operaciju glave u Tirsovu, gde su mi posle operacije sami lekari iz Tirsove preporucili da se on prebaci na Institut za neonatlogiju.

Ne zelim dalje da duzim, ali ovim mojim komentarom zelim samo da pohvalim sve lekare iz Tirsove i instituta za neonatologiju, a svakome kome se dete, ne daj boze, preveremeno rodi u Visegradskoj, da ga odmah vade sa njihovog odeljenja za neonatologiju i da ga prebace kako znaju i umeju na instit za neonatologiju, jer ce jedino tamo svako prevremeno rodjeno dete dobiti strucnu i odgovornu negu. Ako se, daj boze, moja supruga ponovo bude poradjala, to sigurno nece biti u Visegradskoj, a mozda nece biti ni u nasoj zemlji.

Shone

pre 14 godina

Potpun nedostatak odgovornosti je ono sto paralise celo nase drustvo, pa i zdravstvo. Lekar ce uvek ici laksim putem (za sebe naravno) jer kod nas ne postoji kultura parnicenja. Cak i ako ga neko tuzi, ceo proces ce se razvlaciti godinama, a ishod je krajnje neizvestan. Jadni su ti ljudi ciji zivoti zavise od cefa neljudi...

Amos

pre 14 godina

Doktor NE SME da "vaga izmedju svog pacijenta i gubitka svog posla"!! Jer njegov posao je - pacijent! Ako mu nije bitan pacijent, onda ni ne treba da je na tom poslu.

Goran Kraljevo

pre 14 godina

Nekima ce se uciniti da je sledece poredjenje neumesno no ipak: Mnogo puta sam se uverio da veterinari imaju idealan odnos prema zivotinji koju pregledaju, sto ne mozemo reci za deo medicinskog osoblja. A zasto? Verovatno zato sto veterinari su to ucili jer vole, a deo medicinskog osoblja samo zato sto je cenjeno zanimanje.

objektivna

pre 14 godina

A da li mozda javnost zna koliko su ogranicene mogucnostoi lekara u DZ, najpre tehnicke, a onda materijalne. Svaki pregled van DZ ide na teret DZ i doktora koji je pacijenta uputio. Pa onda nakon debelog driblanja od strane direktora obicno na kraju meseca sledi lista sa onim lekarima koji su najvise "ostetili" DZ. Onda dr mora da vaga izmedju svog pacijenta i gubitka svog posla.
Ne pricam na pamet.
Pitajte svog doktora.
Trazite uput za neki pregled.
Trazite uput za mamografiju npr koja je preventivna danas i preporucljiva posle 45g pa cete dobiti odgovor. Toliko o reformi zdravstva i ovakvim slucajevima.
Zao mi je devojcice i roditelja najvise.

Martin

pre 14 godina

Od glave riba smrdi. Veciti ministar bez rezultata postavlja direktore DZ i bolnica sa katastrofalmim rezultatima. U tim ustanovama (cast MALOBROJNIM izuzecima) rade lekari koji su dobili diplome slichno kao shto su "studenti" prava iz Kragujevca dobili diplome. I shta se onda chudimo shto su lekari takvi? I shto su nam pravnici takvi? I shto su nam politichari takvi kakvi jesu? Ovoj zemlji nemoze da krene bolje dok sve stvari ne dodju na svoje mesto.

Zhao mi je deteta. Nagledao sam se raznih lekarskih greshaka. Ima toga i u drugimi zemljama, nismo mi jedini, ali nigde nisam video toliko bahatosti kao kod nas...

student

pre 14 godina

jedno pitanje, cemu sluzi Beli telefon, kad ne funkcionise? Prijavio sam korupciju u zdravstvu nisam dobio nikakav odgovor ni posle 3 meseca, (iako automat kaze da posle 2 nedelje cu biti pismeno obavesten). kome da se zalim?

ljilja

pre 14 godina

dodite u Valjevo de vidite sta je nebriga i bezobrazluk lekara. Mi smo mali grad i ako nemate nekog poznatog lekara ili cak cistacicu u bolnici ostavice vas na hodniku da lezite ceo dan. A za usluge vas uvek posalju u privatan sektor gde su lekari susta ljubaznost. Stvarno se pitam kada ce jednom lekari poceti da odgovaraju za svoje postupke jer ovde se radi o ljudskim zivotima. Moja majka je umrla zbog toga sto je lekarka slavila prvo Novu godinu pa bozic pa Stepanjdan, posle je bilo kasno. I nikom nista, desilo se. Kome da se zalimo?? I ma li ko da ga je briga ? Ko ce da pomogne maloj devojcici sada? a novac nije izgovor, nisu lekari tako lose placeni danas kada je pola drzave na minimalcu, sramota.

Zivot nema cenu

pre 14 godina

Bakterijski meningitis je iuzetno podmukla bolest koja je odnela mnogo decjih zivota. Dijagnostika treba da se prilagodi tezini bolesti i da se u takvim slucajevima uvek ide na to da se najpre iskljuci meningitis. Ja sam ga dobio i preziveo davne 1977. godine kao dvomesecna beba. Danas, kada citam ovu vest, molim Boga da spase zivot ove devojcice kao sto je onda spasao moj. Ali isto tako smatram da i ljudi treba da ucine svoje i da je sprece i dijagnostikuju u ranoj fazi, sistemskim odredbama i pojedinacnim radom. Zasto se novac, vreme (i ne znam ni sam sta jos) stede na decjim zivotima?

dr Abulle II

pre 14 godina

Nase dete je sa tolikom temperaturom vraceno uz izjavu da je u pitanju virus i da ce da prodje za 2-3 dana. 7. dana su u Tirsovoj utvrdili da je u pitanju teska upala bubrega. Nikada necu zaboraviti malo telo koje se ne pomera koje sam uneo u bolnicu. Kada sam ih tuzio pozvali su me sa molbom da povucem tuzbu i da je to doktorka koja "do sada nije pravila greske"
Drzim palceve ovim roditeljima da im se dete izvuce...

mama M.

pre 14 godina

Dovoljno je samo ući u dom zdravlja u kome se ovaj nesrećni slučaj dogodio, pa da čoveku sve bude jasno. Na prijemnim šalterima vas dočekuju sumnjičave sestre, uverene da ste tu zbog hira a ne zbog bolesti, sopstvene ili detetove. Da vas primi i savesno pregleda matični doktor? Utopija! Da vam se priušti ozbiljan kontrolni pregled? Taman posla! Nedavni događaj: bila sam u ordinaciji sa detetom 15 minuta - od toga je dr. 10 minuta imala ležerni,lagani privatni telefonski razgovor. Preostalih 5 minuta: bez udubljivanja u malog pacijenta....Ne mogu da zamislim tako duboku, korenitu promenu sistema u kojoj se ovakve stvari više neće događati. Ali se od srca nadam da će se malena oporaviti. A ubuduće odlazim kod lekara sa primerkom ovog teksta u rukama.

kesa

pre 14 godina

Ovo je toliko strasna vest!
Zelim sve najbolje maloj bebi a doktorkama suspenziju, pokretanje pitanja odgovornosti zbog nemara i da nikad vise ne udju ni u jedan dom zdravlja, cak ni kao medicinske sestre.
Praticu ovaj slucaj do kraja, i bas me zanima kako ce se sve zavrsiti. A vec vidim ministra zdravlja kako izdaje saopstenje kojim staje na stranu lekara...

Tyler Durden

pre 14 godina

Nase drustvo je moralno i eticki potpuno propalo. Mi smo nacija koja je u uzasnom stanju.
Nase bice ne sadrzi osnovnu ljudsku solidarnost i brigu za ljudsko bice koje se obrati za pomoc. Ja sam otac dvoje male dece koja su pre 3 dana prestala imati visoke temperature. Da mi se dogodilo ovako nesto, verovatno bih mentalno postao veoma nestabilan. Ne mogu ni da zamislim kako je sada roditeljima deteta. .... Ova zemlja nije na rubu propasti. Ona je u dubokom ponoru rspada i degradacije. Obezvredjivanja osnovnih ljudskih i humanih postulata - to je nasa svakodnevnica. Uzas.

sanja

pre 14 godina

kakve diskusije - susepnzija i gotovo! I jos nesto, sjajno je sto ste napisali imena ovih lekara u tekstu, da drugi znaju da ne idu kod njih, da ih prepoznaju komsije i prijatelji, da pokazuju prstom na njih na ulici, pa da se drugi put vodi racuna. Tako funkcionise demokratsko drustvo a ne ono stalno "neki" lekar, ili "neki" policajac ili "neki" direktor...kad budu komsije pocele da se smeju i pokazuju prstima da vidite kako ce svi da rade svoj posao kako treba.

pera detlic

pre 14 godina

Iz licnog iskustva: Cim na nesto sumnjate, odmah na internet i proverite sto americke sto svetske izvore sa simptomima. Uglavnom je svuda jednostavno objasnjeno na sta treba obratiti paznju.
Na taj nacin smo spasili starije dete koje je sa godinu dana 6 meseci na svakih dve nedelje imalo temperaturu 40 na svaka cetri sata, pa sve tako po dve nedelje. Uvek kad smo isli kod lekara bilo je "Pa to je normalno za decu".

Uz to, obavezno proveravajte sastojke i posledice lekova.

Sva sreca pa smo uspeli da posle nekog vremena iskopamo vrhunskog pedijatra u Domu zdravlja.

Inace uputstvo za mlade roditelje: cim detetu ne uspete da snizite znacajno temperaturu duze od 1 dan, sedite na kicmu lekaru.

tit

pre 14 godina

Zabraniti rad pa krivična prijava, a onda i kazna za nesavesno lečenje.
Neće biti mnogo od pomoći detetu niti njenim roditeljima, ali hoće drugima.
Inače ovo je klasičan primer kada lekar leči kao na pokretnoj traci, daje dijagnozu na osnovu toga što već nekoliko dana ima povećan broj pacijanta sa virozom, upalom grla ili zato što pacijent ima slične simptome kao prethodni.

Miskomoj

pre 14 godina

Na zalaost, izgleda da roditelji nisu ispostovali osnovnu proceduru, a to je 200 EUR u dzepic lekarki, kako bi ona odmah postavila pravu dijagnozu i preuzela inicijativu da se obave sve analize i pregledi. Posle ove finansijske (kes u dzepic) inekcije, cak bi i licno sa roditeljima isla po DZ, kako bi svojim prisustvom i autoritetom obezbedila maksimalnu efikasnost i ubrzala procedure.
Samo neka se devojcica sto pre oporavi sa sto manje posledica! Podrska roditeljima!

mipko

pre 14 godina

Moje najiskrenije zelje porodici Tesic da se izbore sa ovom tugom koja ih je snasla.

Nemoral, nekultura i 500 000 obrazovanih koji su otisli iz ove zemlje... sve pocinje da uzima svoj danak. Na zalost bice sve gore i gore.

Bilo bi utesno kada bi mediji makar ovu pricu forsirali do kraja. Do samog kraja da se vidi neki efekat. Da te dve (nadri)lekarke budu javno osramocene i da im se zabrani rad. Ovako imamo nenormalnu medijsku kampanju protiv Crne Reke, dok ce ova tragedija biti zaboravljena za 3 dana.

Bob Sent Kler

pre 14 godina

Imam dva mala deteta i oba se lece u pomentom DZ, iako dr. Manic nije nasa doktorka. Ne zelim da nikoga niti opravfavam niti nekome sudim, jer nisam Bog, ali sam se sav najezio od ovog slucaja. Ja sam ovu dijagnozu, idite kuci, virus je, spremite se da skidate temperaturu 3 dana, cuo jedno 10-15 puta do sada, sto za jedno, sto za drugo dete.
To je sve u sklopu najnovijih istrazivanja da su antibiotici stetni pa se njihova primena odlaze do zadnjeg. Istina je da u 95% slucajeva uvedu antibiotike, a apilog je da nakon 1-2 nedelje mucenja deteta i nas roditelja, nerviranja i sekiracije, uvedu antibiotike i zavrse sve za 3 dana. Pre par nedelja smo vodili dete jedno popodne kod lekara sa visokom temperaturom, dobili dijagnozu virus idite kuci, a vec sutra ujutru dobili 5 injekcija. Ovo naravno nije slucaj samo u DZ NBGD vec svuda sirom Srbije. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali je kod nas svaki put zavrsavano antibioticima, sem kad temp nije bila zbog vakcine ili rasta zubica.
Pamet u glavu gospodo doktori, zivoti su u pitanju i to oni najbitniji zbog koji svi radimo i zivimo. Dzaba posle sve.
I jedna stvar (za sada jedina) koja me nervira u pomenutom DZ je laboratorija, jer kad se ide na odmor ide cela laboratorija na odmor i onda po pravilu ne radi mesecima. Mi ipak Tomice placamo doprinose i poreze za ovo!

DJ

pre 14 godina

Lekaru koji pocne recenicu sa "sta hocete" treba oduzeti dozvolu. To je sramota da se doktor na takav nacin ponasa prema pacijentima, pogotovo kada je pacijent u pitanju 16.-o mesecna beba.

Drago mi je da je objavljeno ime tih "lekara".

Bebi zelim sve najbolje i nadam se da ce se brzo izvuci.

Duchamps

pre 14 godina

Kao otac šesnaestomesečne devojčice kojoj je lekarska mafija još u porodilištu radila o glavi - nestručnim podvezivanjem pupka kao vidom "osvete" za naše nepristajanje da damo mito - očinski molim unesrećene roditelje da zločince gone do kraja, svim sredstvima. Ministra treba hitno smeniti. Rukovodstvo doma zdravlja pritvoriti do daljnjeg. Zgrožen sam.

Mila Jovicic

pre 14 godina

Ovo mi je tako dobro poznato, da se najezim!!!!!!! Ne znam kako je u drugim domovima zdravlja, ali u ovom je nejteze dobiti uput za nekog specijalistu. Njima je sve virusna infekcija i treba da budemo srecni kada izvade krv detetu (inace to rade bez ikakve analize u 99% slucajva). Imam dete koje je cesto bolesno, upale usiju, temperature...i njima je najlakse da daju neki antibiotik i nikom nista...ne daj Boze da posalju dete na timpanometriju ili sicno. A da ne pricam o "strucnoj" sluzbi u DZ...rade i sa odraslima i sa decom i mozete misliti kako je to. Uzas, uzas, uzas. I onda nas muka natera da nocu idemo na razne klinike, jer tada ne treba uput i tamo urade sve analize odmah. Ministar samo prica, prica, a situacija u zdravstvu je katastrofalna. Samo se nadam da ce bebac biti dobro, a roditeljima mogu samo da pozelim snagu da izadju iz ove situacije normalni

Miki

pre 14 godina

Ja sam imao dijagnozu meningitisa pre 30 godina. Otisao sam u seosku ambulantu, doktor mi je samo naglo savio glavu i rekao \"aha\" i za sat vremena sam bio u bolnici. Sve se zavrsilo kako treba.
Zato ne mogu da verujem da lekari, jadni, ne mogu bas sve da pogode. Ipak se radi i o strucnosti anarocito o odgovornosti. Ja sam imao srece da naidjem na nekog ko zna svoj posao.

Goran

pre 14 godina

Kada je o suspenzijama reč ne zaboravimo DIREKTORE i NAČELNIKE jer oni su odgovorni da sistem funkcioniše tako da ljudska greška bude svedena na minimum.

bezimena

pre 14 godina

I ove dve "dr" su izgleda došle do diplome za keš...dok se ne stane korupciji za vrat, najpre u prosvetnom sistemu, dotle će, nažalost, ovakve vesti biti svakodnevne!

Lekarsko dete

pre 14 godina

Paternalisticki odnos medicinskog osoblja je izbezumljujuci. Ponasaju se kao da su svi pacijenti pomalo retardirani i da ne znaju nista ni o cemu. Zato se takve stvari i desavaju, ali istina je i da su ograniceni finansijama i da imaju s tim problema. Reforma zdravstva u vremenima kad se nema novca je skoro nemoguca, a i danas, u vreme kapitalizma vecina lekara smatra da se njihove usluge moraju naplacivati. Promene misljenje kad oni postanu pacijenti.

D.P.

pre 14 godina

Strasno je to sto se desilo, nadam se da ce beba da prezivi i da bude dobro. Mislim da svi mi sto bi rekli englezi "lajemo pod pogresnim drvetom". Lekari najcesce imaju jedan zajednicki strasan problem- NEZNANJE. To neznanje potice od apsolutno nekompetentnih nastavnika sa medicinskog fakulteta koji je GLAVNI UZROK problema. Studente i specijalizante NEMA KO NICEMU DA NAUCI- nastavni kadar NE ZNA. SVI smo krivi. Decenijama dozvoljavamo, cutimo i trpimo uzase. U nastavu se ide ISKLJUCIVO VEZAMA koje su karaktera cosa nostre i u taj zatvoreni krug NEMA PRISTUPA. Nema ni rudimentarnog vrednovanja znanja. Sa naseg medicinskog fakulteta izlaze lekari koji NE ZNAJU da pregledaju, da slusaju srce, da naprave elementarnu diferencijalnu dijagnozu..
Ne radi se tu o osornosti (ona je samo stit za neznanje) ni o evrima, kovretima.. Problem je NAJSTRASNIJI MOGUCI. NEMA KO da nas leci. NECE NI BITI dok nam je TOMICE i njegove ekipe profesora. Budimo spremni na to. NEMA tu pomoci od advokata, sudova, vikanja, medija. Jednostavno NEMA ZNANJA i tu nista ne pomaze. Bog nek nam je u pomoci.

Jelena

pre 14 godina

Nadam se samo da ce bebici biti dobro, samo da se tu desi cudo, neka se mala dusica izbori... Ja nisam lekar, samo cu ubrzo postati mama, ali koliko znam da temperatura od 40 nije OK i da se i nama velikim tada vec pokusava skinuti i na druge nacine. A da se bebica samo "skine" sa dnevnog reda sa varijantom " virus" je stvarno!!!! Sincica moje prijateljice su sa malo nizom temperaturom isto vracali iz (mislim) doma zdravlja, sa istim izgovorom, samo sto je malisa imao "samo" jaku upalu usiju koju doktorke nisu mogle da primete sa udaljenosti od dva metra( malisan nije mogao da guta. a grlo mu nije bilo crveno, pritisak iza usiju bi dao odgovor, ali ko bi se svega setio)... Dajte, doktori, budite malo i dobri ljudi. Zamislite da je vase dete u pitanju ponekad kad vam dodje pacijent.

Petar

pre 14 godina

Lekari treba da budu odgovorni i da ne rade sve moguce upute, analize i izdavanje recepata sto, se cesto radi za prijatelje, ali, valjda, moze da shvati da nesto nije u redu kada beba ima visoku temperaturu! Analiza krvi i urina kosta kod privatnika 1000 din, a, pretpostavljam, kada se radi preko DZ je dosta jeftinije. Imam puno prijatelja lekara i smatram da je to jedina oblast u Srbiji koja nije ni taknuta po pitanju reforme. Nista se ne radi, ljute se sto nemaju dobre plate, a ima ih po DZ i bolnicama koliko hocete. Lekari, morate i vi nesto da uradite...
SVAKA CAST IZUZECIMA!

pedja

pre 14 godina

Ja sam otac 5 mesecne bebe. Nema tu sta da se prica. Posaljite im na adresu policiju, lisice na ruke i u zatvor. Minimalno 15-20 godina zatvora, za jedan tek stvoren zivot. Kako ih bre nije sramota. Igraju se sa ljudskim zivotima, kao da ni jedan nije vredan. Ko nece da radi u bolnicama kako treba, na ulicu po metlu u ruke ili ispod mosta, pa neka prose. Za napravljene minimalne greske, oduzimanje diplome i zvanja lekara i dozivotna zabrana bavljenja tim poslom.

mara

pre 14 godina

nadam se da ce se bebica uspesno oporaviti!!strasno je recimo da u inostranstvu postoje dobre vakcine (prevenar)koje se daju 3 puta u razmaku od par meseci i oko 2 god.deteta daje se poslednja 4 doza.Nase dete je primilo 2 doze(u inostransrvu)i kada je trebao da primi 3 dozu niko u DZ u srbiji nijehteo da mu da zato sto ta vakcina nije registrovana kod nas.morali smo da putujemo u inost.da bi detetu dali vakcinu!Zasto kod nas ta efikasna vakcina ne postoji???neki kazu skupa cena,ali vi je preporucite pa ko hoce nek izvoli,.....

Shany

pre 14 godina

Svaki put kada procitam ovako nesto ja se prosto skamenim od uzasa. I sama sam majka i svoju decu nikada ne vodim u DZ sem na rutinske preglede. Na zalost zivimo u takvom vremenu i u takvoj drzavi da covek treba da se osloni na svoju intuiciju i da ono sto mu lekar kaze ne uzima zdravo za gotovo vec ako je bilo sta sumnivo odmah ide dalje i trazi pomoc na nekom drugom mestu.
Na zalost strasno je i to sto se meningitis moze spreciti trenutno postojecim vakcinama koje se mogu dobiti vec u II mesecu zivota, prva je prevenar protiv pneumokoka koja je izmedju ostalog takodje jedan od izazivaca meningitisa a druga je protiv meningokoka. Obe vakcine su poprilicno skupe, oko 100 eur svaka, mogu se kupiti kod nas ali ih nasi lekari iz DZ ne preporucuju roditeljima ili zato sto za njih nikada nisu culi ili zato sto misle valjda da ono sto preporuci Svetska zdravstvena organizacija za nas nije dovoljno dobro a oni znaju bolje. Svi roditelji koji imaju mogucnosti treba svoju decu max da zastite i da se sami informisu o svemu sto je u svetu dostupno a u srednjevekovnoj Srbiji jos uvek ne.
Sve je ovo jako tuzno sto se desava u nasem zdravstvu a najstrasnije je sto za greske nesavesnih, nadobudnih i nedovoljno strucnih lekara placaju neduzna deca ...
Lekari koji su krivi za ovo na sud i oduzimanje licence....UZAS

lekari kao popovi

pre 14 godina

Sa sistemom izdavanja licenci kakav postoji ovde nije ni cudo da se ovakve stvari desavaju. O medicinskom fakultetu da ne pricamo. znam ljude koji su ga zavrsili posteno ali oni su izuzetak.

Milan

pre 14 godina

... nema u clanku nista laickog, vec jednostavno navodjenje realnih cinjenica koje su dovele do tragedije.
Do sada nisam cuo ni za jedan slucaj da su necija deca doktora bila ovako tretirana i da su na kraju umrla ili obogaljena. Ili politicara, sudija, tajkuna, bogatasa... Najlakse je doktorima da se sakrivaju iza ministarstva i lekarske komore. Zasticeni ste kao beli medvedi. Svi vam donose i prinose i podmicuju vas kao da ste neka bozanstva.

CityWatch

pre 14 godina

DZ Novi Beograd, nista cudno. Samo je ovaj slucaj dosao do medija. A i radi se o detetu. Moj stric je pre dve godine otisao na pregled jer se nije osecao dobro. Doktorka ga isprozivala i naruzila da panici. Ipak je insistirao na kardioloskom pregledu. Preko volje ga je pregledala i ponovo naruzila da je panicar. Ismejavala ga. Sta ce, krenuo je privatno da vadi krv i sve to sto treba. Umro je posle dva dana od jakog infarkta u 57 godini. Niko nikada nece odgovarati. Mozda kada nekom poznatom ili mocnom neko blizak strada zbog nedopustivog nemara u nasem zdrastvu.

vinskamusica59

pre 14 godina

Vukajlovicka + Tomica Milosavljevic + G-17+ = haos u zdravstvu.


P.S. Moralni resorni ministri posle ovakve bruke podnose ostavke.

Umetnica

pre 14 godina

Prema ovim vestima, dete je u stvari više nije sa nama... A stepen nesavesnosti, kada doktorka u panici retroaktivno prepravlja nalaze u kartonu da bi prikrila svoju neodgovornost i nestručnost, taj postupak zaslužuje svaku osudu i sankcije. Ovo nisu laička tumačenja - naime, zbog bolesti u porodici, svi smo vrlo dobro informisani o prirodi te bolesti: ne igramo se lekara, ali možemo dobro da razumemo šta se događa. Ta lekarska arogancija, gde dezavuišu pacijente jednim nadmenim "Nije to za laike" je nedopustiva, i niko to ne bi trebalo da trpi. Ova porodica je izgubila svoje detence, bebu, i ne postoji nikakvo pravo koje omogućava ijednom doktoru da im se obraća sa visine. Posebno što je majka bebe, koliko razumem, i sama medicinsko lice i verovatno vrlo dobro razume procese u vezi ovog slučaja.

Djordje

pre 14 godina

ne treba suspendovati samo lekare ustanova u kojim se desavaju ovakve stvari, nego zatvarati i ustanove jer isti ti direktori i ostali pajtosi primaju takve "LEKARE" koji verovatno kupuju diplome. da sam ja na vlasti doneo bi zakon da takvi ljudi odgovaraju na sudu za pokusaj ubistva. niko ne moze da kaze da se takve stvari desavaju kada sami lekari ne odrade pregled do kraja kako bi odklonili sumnju da se radi o tezem obolenju. detetu i porodici zelim brz oporavak.

yesyes

pre 14 godina

Prestrasno. Nedopustivo. Deca su najranjivija. Imam i ja malu decu, pa mi je od ove vesti bukvalno pozlilo. Molim Boga da tom jadnom detetu bude bolje i da ne ostanu neke posledice. A te dve kvazidoktorice neka preuzmu odgovornost. Sramota.

Revoltiran

pre 14 godina

Posto stanjujem u blizini ovog DZ i posto sam hronicni bolesnik (dijabetes i visoki pritisak) moram svakog meseca da idem lekaru po recepte za lekove. Ovaj DZ je leglo neradnika i neznalica, i ne jednom sam doziveo takve neprijatnosti da ih je nemoguce i zamisliti, i uopste me ne cudi to sto se dogodilo ovim roditeljima i njihovom detetu. Ovaj DZ bi trebalo raspustiti i dovesti nove strucne lekare koji hoce da rade. A roditeljima zelim da im dete ozdravi i da nikada vise ne zadju u ovo ruglo od Doma zdravlja. Gospodine ministre, ucinite nesto, spasite nas neznalica i neradnika.

Sladjana

pre 14 godina

Ljudi, smirite strasti. Prvo, doktor je covek kao i svaki drugi i naravno da moze da pogresi. Strasno zvuci, ali mi moramo da gledamo i iz drugog ugla. Drugo, deca imaju visoku temperaturu bar nekoliko puta godisnje i to nije dovoljno da se pomisli da je neka grozna bolest kao meningitis. Istina, ako su roditelji vodili dete tri puta kod doktora, ja bih verovala materinskom instinktu...

Goran

pre 14 godina

Neko je već pomenuo a ja podvlačim - radi se o NEZNANJU. nažalost, neznanje je često povezano sa arogancijom. Kada dođete u dodir sa arogantnim doktorom, bežite glavom bez obzira. Da li ste ikada sreli arogantnog i pametnog čoveka u jednoj osobi? Naravno za to neznanje nisu krivi samo doktori nego ceo naš školski i specijalizantski sistem. Naši doktori ne idu na seminare, uglavnom ne znaju strane jezike (pa ne mogu da iskoriste ni elektronske seminare). Garantujem da kada bi se naš doktor obreo u jednoj srednje opremljenoj zapadnoj ambulanti, ne bi znao ni da uključi pola aparata. Jedina razlika među našim doktorima je da oni koji su svesni svog nepotpunog obrazovanja šalju vas dalje, dok ne nađete nekog ko može da vam pomogne a oni arogantni počinju rečenice sa "šta vi hoćete".

Jovana

pre 14 godina

Moj sin je uspeo da prezivi bez posledica tu strasnu bolest. Zivimo u Nemackoj gde se sve to desilo.Lekari hitne pomoci nisu uspeli da je dijagnosticiraju. Srecom dosao je nas kucni lekar koji ga je hitno poslao u bolnicu u zadnjem minutu.Kasnije mi je doktor iz bolnice rekao da ako dete ne moze lagano da savije bradu ka vratu da ako nikako drugacije ne mogu da dodjem do bolnice,da onda kolima sa bolesnim detetom prodjem kroz ulaz,jer od brzine pocetka lecenja zavisi ishod. Strasno mi je zao tog deteta i roditelja,ja se i posle toliko vremena povremeno budim od tog straha.

nsmama

pre 14 godina

ovo je dokaz da sredstva koja nam otimaju za zdravstveno osiguranje ne idu tamo gde treba
cilj je sto manje uputa sto vise vanstandardnih terapija sto vise direktnog placanja u samim ordinacijama sto manje lekara i sestara kojima treba dati platu i onda mnogo vise ostane ministru i njegovoj maloj i odabranoj grupi
deca u ns osnovnim skolama su trebala ovih dana da prime drugu turu vakcine protiv hepatitisa ali su u dz rekli da je nemaju a prijavljeno je kroz budzet da je nabavljena kompletna tura (idu tri vakcinisanja) gde su pare kad nema vakcina?
pacijent treba da za svoje novce bira gde ce biti lecen
zasto nisu napravljeni paketi osiguranja pa izvolte
ni sifarnici za fiskalne kase za lekare NE POSTOJE!!!
ministar = trgovac zdravljem

Saska

pre 14 godina

Moja deca se lece u pomenutom domu zdravlja.Vise puta smo bili vraceni uz komentar "to je virus, skidajte temperaturu dva, tri dana".To se desavalo iskljucivo kada smo dolazili kod lekara koji su zamena nasoj doktorki Galovic .Ali kada odemo kod dr Galovic uvek sam bila prezadovoljna pregledom i lecenjem. Mislim da je ona jedini lekar (na predskolskom) koji zasluzuje tu titulu LEKAR.

Pedja

pre 14 godina

I posle Tomica trazi da oni dobiju status sluzbenog lica. Uskoro ce zbog ovakvih stvari da traze i poslanicki imunitet. G17 je u poslednjih nekoliko godina toliko podigao doktorske plate i celu bransu dok je vrlo malo ucinjeno na odnosu prema pacijenntima i kvalitetu usluge. Vise islo na stvaranje glasackog tela za jednu stranku nego na unapredjenje zdravstva.

bezimena

pre 14 godina

Koliko jos pacijenata, po drzavnim i privatnim klinikama, treba da umre krivicom lekara, da bi T. Milosavljevic, ne podneo ostavku, nego bio SMENJEN???

svajcaracusrbiji

pre 14 godina

kakva drzava, takve i institucije. miki maus drzava. i dalje, nakon mesec dana kakao zivim u srbiji, ostajem sokiran kako u ovoj drzavi nista, ali bas nista nije u redu. ljudi su previse arogantni, uopste nisu pedantni, ponasaju se kao da su skupili svu pamet sveta! probudite se!!

nataša

pre 14 godina

Aman, bre, ljudi dokle više??? Šta još treba da se desi da se neko od vrhuške pomeri sa svog mesta? I kako onog dežurnog ministra zdravlja nije sramota da se pogleda u ogledalo, a kamoli tek da pogleda sa TV ekrana javnosti u oči sa svojim nebuloznim izjavama? Da nisam u koži tim roditeljima!!! I da li neko uopšte obavetašava neobaveštenog Tadića da mu je narod bolestan i da je došlo vreme da neko za nešto NAJZAD preuzme odgovornost!??? Ako ministar nema obraz, valjda ga ima Cvetković, aman ljudi VALJDA GA NEKO OD DEŽURNIH PREPAMETNIH POLITIČARA IMA??!!!...JEDNOM MORA DOĆI KRAJ OVOM LUDILU...!!!! Malo je reći da mi je iskreno žao deteta i njegovih roditelja...Ovakve ''greške'' u zdravstvu su neprihvatljive!!! NEVEROVATNO!!!...Ima li bahatosti kraja?? Ili je ovo prirodna selekcija? ....

miki

pre 14 godina

Dom zdravlja novi beograd radi sa ambulantama koje su izgradjene jos pre 30 godina za postojece kapacitete. Broj ambulanta je isti a stanovnistvo se povecalo 10 puta.Prosecno lekari imaju preko 50 pacijenata svaki dan koje moraju da prime.Podelite broj pacijenata na radno vreme i dobicete da lekar ima po pacijentu 2 min za pregled. STA OCEKUJETE-KVALITET? Koliko se izgradilo trznih centara,shoping molova-nikoga nije briga za ambulante i zdravstvo-i kad se desi tragedija-udri po doktorima. Ili su vam potrebne svakodnevne afere da pokrijete sustinu problema-DRZAVA NAM SE RASPADA-zasto ministar ne podnese ostavku-koja je ovo afera u zdravstvu po redu? Poslao je inspekciju-i to je resenje-pa on je ministar od 5 oktobra 2000 god-pitajte njega zasto Novi Beograd nema zdravstvene kapacitete da pokrije svo stanovnistvo.

miki

pre 14 godina

Zbog smrti jedne porodilje i jedne bebe u Kragujevackom klinickom centru neki od doktora su, kako je naveo ministar zdravlja Milosavljevic iz moralnih razloga, podneli ostavku. Kada ce se i da li ce se i on setiti da, nakon svih tragicnih slucajeva do kojih je doslo i zbog haosa u zdravstvu, iz moralnih razloga podnese ostavku?

Otac 2je male dece!

pre 14 godina

Moju zenu su u Limanskoj ambulanti u N.Sadu posto je nas doktor bio na godisnjem a nase dete je imalo visoku temperaturu i povracanje je doktorica koja vazi za najbolju u toj ambulanti rekla svasta mojoj zeni, kako nas slucaj nije hitan i da mi nismo njeni pacijenti tj moje dete da bi zatim naredne 2ve nedelje mi dete bilo bolesno jer je imalo stomacni grip a mi smo ponovo dosli kroz nekoliko dana kada se nas doktor vratio sa godisnjeg! Doktorica ima srece sto ja nisam bio tada sa mojom suprugom jer bih nazalost morao da joj objasnim neke stvari zbog takve arogancije, nazalost na moju sramotu sto bih tako nesto ucinio a na njenu zalost ko zna kako bi ona zavrsila verovatno na bolovanju!

Sasa

pre 14 godina

Bebici i roditeljima, da im Bog pomogne i vrati zdravlje i srecu.
Ovakve vesti su ipak previse ceste da bi odgovornost spala samo na konkretnu doktorku. Ministar sve vreme govori o izgrdnji SISTEMA a sistem ocigledno ne funkcionise. Korupcija, neodgovornost, bahatost, nezainteresovanost, grube greske su pojmovi koji se danas vezuju za zdravstvo u Srbiji. Prava pacijenata postoje samo na papiru. Za to nije odgovorna, ili je najmanje odgovoran jedan lekar (ali i pojedinacna odgovornost mora da postoji). Za to je odgovoran ministar i oni koji su napravili ovakav sistem. A kakav je zna svako ko je i jednom bio kod lekara. Prva recenica kada se govori o doktorima je: "Ne d`o ti Bog da ti zatrebaju".
Pacijenti, ali i dobri lekari su zrtve takvog sistema za koji je najodgovorniji jedan covek. Rezultate njegovog rada najbolje opisuje ovaj slucaj, ne zato sto je drastican, a jeste, nego zato sto je takvih slucajeva sve vise.

pactko

pre 14 godina

Roditeljima ništa neće vratiti uništen život, ali
ove bahate neznalice i neradnike treba kazniti za primer - najmanje doživotnom zabranom bavljenja bilo kakvim lekarskim poslom. Sve ispod toga bi bila uvreda za zdrav razum

Milos Pazova

pre 14 godina

Greske su sastavni deo svakog posla ma koliko se trudili da ih izbegnemo, ali nemar bilo koga, a posebno lekara je nedopustiv. Lekari koji nisu odgovorno radili svoj posao moraju biti kaznjeni, ali ne samo oni, da se ovo desilo bilo gde u svetu ostavke bi se momentalno podnosile. Da li je poneo ostavku direktor doma zdravlja, da li se uopste oglasio. O ministru zdravlja ne treba ni govoriti, zdravstvo bez njega ni ovako jadno ne bi postojalo, tako bar on misli.

hipokrat

pre 14 godina

gde je nestala humanost,ljudskost,...i sve ono na sta su se svi doktori obavezali i polozili hipokratovu zakletvu,...treba sve doktore kazniti koji su odgovorni, naravno oduzeti im licencu za rad za sva vremena, a ministar mora da odgovara za ovo sto se desava u zdravstvu, pocev od korupcije, javasluka, pa do nestrucnosti pojedinih lekara i med. osoblja,....gde je nestalo pravo i zakon u ovoj "banana" drzavi?!...ima li kraj svemo ovome?!

vampirbg

pre 14 godina

Roditeljima preporucujem da odmah tuze lekare i da ne prestaju dok im dozivotno ne bude oduzeta licenca i jos pride zaplenjena imovina na ime odstete jer ovakvo nesto ne sme da se desi... Par takvih slucajeva i svi ce paziti sta rade... Jos su i prepravljali nalaze kad su shvatili sta su uradili?!

Milan

pre 14 godina

Pre godinu dana sam odveo moju ćerkicu u Tiršovu koja je bila dežurna klinika te noći kada smo ja i moja supruga ustanovili da je naša ćerkica dobila 40 temperaturu. U Tiršovoj su nas dočekali na foru 'šta ćete vi ovde ,detetu nije ništa', a moje dete se grčilo i prevrtalo očima. Sestre su zajedno sa doktoricom sedele u jednoj kancelariji i nisu htele ni da izađu, samo su nam dale da popije brufen i dali nam toplomer da izmerimo temperaturu deteta posle 5 min. Moja ćerkica nije mogla da popije lek jer je sve u momentu ispovratila (po ko zna koji put). Dok ja nisam ušao u kancelariju i počeo da vičem na medicinske sestre i doktoricu niko nije hteo da uradi ništa, tek posle su se zainteresovale za slučaj. Plašim se da nisu tada odreagovale kako treba ja bi sada bio u zatvoru, jer ne bi dozvolio da se mom detetu nešto dogodi zbog nereagovanja ili greške lekara. Na sreću, moj slučaj se dobro završio. Većina doktora i medicinskog osoblja u većini ustanova u Srbiji je totalno nezainteresovano za pacijente, i to je surova istina, nažalost. Teško mi je i da pomislim kroz šta prolaze roditelji ove male devojčice, samo se molim da će Bog uslišiti njihove molitve i da će im vratiti u zagrljaj zdravo dete kakvo je i bilo.

doktor

pre 14 godina

...Laicka tumacenja mogu samo doneti vise stete od koristi. Medijska kampanja nije nacin da se rese problemi! Postoje strucne institucije (Ministartsvo zdravlja, lekarska komora...) koje ce dati strucno misljenje. Do tada se mora postojati presumcija nevinosti!!. Ukoliko se utvrdi krivica treba kazniti...

Valjevac

pre 14 godina

Jadno nam je zdravstvo ,kada svakih par meseci, po jedno dete nastrada! Strasno!!! Bruka i sramota! Slazem se sa sugradjankom, za lekare u Valjevu, sve je tacno! Npr.da primite AT zastitu, dodjete u Dom zdravlja, predate knjizicu, cekate oko sat vremena da dodjete na red, dobijete od lekara uput za odeljenje, pa opet izmedju dva sata da primite AT zastitu...npr...dodjete na previjanje rane, predate knjizicu, cekate opet sat vremena, da vam lekar napise na parce papira, da vam "ljubazna"sestra kaze "izadjite u hodnik i cekajte", opet 45 min...

Eva

pre 14 godina

Ovo sto se desilo je toliko strasno da nemam reci...Zalosno je to sto smo mi narod sa kratkom memorijom, pa se vec kroz nedelju dana necemo secati ovog malog maceta...Halo, narode, probudi se!!!
Sta jos treba da se desi da bi Tomica Milosavljevic bio smenjen??? Riba od glave smrdi...

David

pre 14 godina

Mislim da do ovog nije trebalo doci da su ti lekari preduzeli neophodne mere i ispitivanje da se ovo ne bi desilo, velika je bruka za nase zdravstvo i za ljude koji su polozili Hpokratovu zakletvu. Zbog njihove greske dete umire, to je zalosno. Smatram da te doktore treba sankcionisati jer su krivi za takav propust u lecenju i oduzeti im licencu za rad da vise nikad ne bi mogli da tako nesto naprave. Neka ih bude sram sto ne postuju datu zakletvu...

Darko

pre 14 godina

U Srbiji u zemlji Nedođiji još jedna tužna vest mi izmami suze i bes.
Daće Bog da nestanu lekari "neljudi" koji traže pare za operaciju deteta, kao i oni što nemaju veze sa Hipokratovom zakletvom!
Podrška roditeljima a Gospodu molitva za ozdravljenje bebe!

Posmatrac

pre 14 godina

Nazalost većina lekara ne shvata da su oni na tom mestu samo zbog pacijenata i nista drugo, Ja sam jedan od onih koji je iskusio šta znači bahatost i nestručnost lekara, i zato se nadam da će se dete izvući i nastaviti normalan zivot a nestručnim i bahatim lekarima treba i nadzor i inspekcija (čast izuzecima), jer lekarske greske koštaju zivota !!!

Iko

pre 14 godina

Zgrozen sam! Ljudi moji, da je moje dete u pitanju, i da sam ja na mestu nesrecnih roditelja, ne znam kako bih uspeo da obuzdam svoj bes

Polako sa linčovanjem!

pre 14 godina

Kod dece tog uzrasta pravovremena dijagnoza meningitisa je vrlo otežana, jer se meningitis u tom uzrastu manifestuje potpuno nespecifičnim simptomima i znacima, a meningealni znaci (ukočenost vrata itd.) su po pravilu ODSUTNI (kada se (i ako se) pojave, obično je već kasno).

Jedino što pobuđuje sumnju je poremećaj svesti (opadanje budnosti i poremećaj afekta) - što čak ni majka deteta ponekad ne primeti na vreme, povraćanje i visoka temperatura (koja takođe ne mora biti prisutna). To su potpuno nespecifični simptomi i znaci zajednički za veliki broj potpuno različitih bolesti, pa se vrlo lako desi da se ne posumnja na vreme...

Ovim ne pokušavam nikoga da opravdam, samo iznosim podatke koji se mogu naći u svakom udžbeniku iz infektivnih bolesti.

David Kecman

pre 14 godina

Cinjenica je da se radi o teskom i asiptomaticnom oboljenju koje se cesto zavrsava tragicnim ishodom. Ali je i cinjenica da na pregledu 24 sata pre padanja u komu i potpune devastacije organizma uz prisutne simptome nije posumnjano u ovu tesku bolest i dete upuceno u bolnicu. Koliko verujete u to? Svi mi se svaki dan na svojim poslovima suocavamo sa problemima i neresivim situacijama ali nam je to u opisu radnog mesta i nemamo izbora nego da odreagujemo koliko god to bilo naocigled neizvodljivo. U ovom slucaju pedijatar nije odreagovao a zrtve koje pritom podnosimo prevazilaze bilo kakvo opravdanje, radi se o najvrednijem sto imamo. Ukratko, beba je mogla da umre kod kuce. Tako nesto je nedopustivo za primarnu zdravstvenu zastitu gde im je posao da prvi posumnjaju u ozbiljnost onoga sto im pricamo i upute nas na ljude koji mogu konkretnije da pomognu bez obzira na konacan ishod. Hvala svima na podrsci.

ksenija

pre 14 godina

majka sam dvoje, sada vec odrasle dece, a javljam se sa velikom tugom jer sam procitala jos jutros clanak o maloj devojcici i ceo dan sam pod tim utiskom. Sta sada reci kad je mala u komi? Najstrastnije je njoj jadnoj, pa njenim nesrecnim roditeljima. Rodjena sestra mi je umrla 1968.g.od vakcine koja, kako su mojima rekli, nije bila dobra, tj, izazvala je decju paralizu. Znam kako je njima bilo jer sam odrasla u porodici koja je imala takvu tragediju. Svoju decu dok su bila mala sam vodila kod vise lekara, a mladjem sinu je eminetni lekar sa devet meseci konstatovao hemoroid, dok je drugi odmah rekao da je to fistula na cmaru, odmah je operisan i hvala Bogu, i dan danas u redu. U Tirsovoj su bili iznenadjeni da je pedijatar tako rano i na vreme konstatovao fistulu. Samo da ne bude po onom nasem cuvenom, vesti traju dan - dva i gotovo. Roditelji, drzite se, molim se za vas.

Haron

pre 14 godina

Ljudi, nasim lekarima su samo procenti i EUR. u glavi, cast izuzecima.Kada na to dodamo farmakolosku mafiju koja direktno daje procente lekarima za prepisane recepte ili ih vodi na krstarenja, licno znam za slucajeve. Dodjemo na to da jedino sami sebi mozemo pomoci maksimalno cuvajuci sebe pazeci sta jedemo i kako zivimo.A ako morate kod lekara onda se pomolite onom u koga verujete! Za meningitis postoje i vakcine gospodine ministre ako niste culi, kazu da su najbolje one americke.Ako niste sposobni da uvedete red u odnosu pacijent-lekar dajte ostavku! Kako sada stvari stoje sistem vrednosti i neodgovornost ce uciniti da kao nacija nestanemo, pojescemo sami sebe!!! Neka Bog blagoslovi devojcicu i da joj snage za ozdravljenje! Pomolimo se za nju!!!

Ivan, Subotica

pre 14 godina

Ovaj tužan slučaj me je podsetio na moje lično iskustvo od pre par godina sa mojom ćerkicom od 5 godina. Imala je tri dana temperaturu 40-41C. Vodili smo je dva puta u dispanzer, dva puta na hitnu pomoć i jednom u bolnicu, i svuda su nam rekli da je u pitanju viroza i da idemo kući i to bez ikakvih pregleda.
Kada sam zamolio lekara da barem da uput za vađenje krvi ili rengen pluća rečeno mi je na vrlo ružan način da nisam ja lekar itd. Epilog je bio taj da smo dete odneli u privatnu kliniku (pozajmili smo pare) i tamo je urađen pregled krvi i rendgen i ustanovila se teška upala pluća, i oni su odmah dete prebacili u bolnicu i bukvalno hvala dragom Bogu da je naša ćerkica nakon 10 dana intenzivnog bolničkog lečenja ostala živa.
Naravno na naše žalbe na nemarne lekare, niko od nadležnih se nije udostojio ni odgovoriti. Šta još reći a da to bude nešto novo u ovoj našoj napaćenoj Srbiji, i kada će se već i kod nas jednom moći normalno živeti, koliko još izbora treba da bude?

nena

pre 14 godina

Osnovno je da lekar uzme dobru anamnezu i uradi fizikalni pregled /meningealne znake/. Uvek treba misliti na bakteriskji meningitis kod dece od 6 meseci do 2 godine jer nasa deca nisu vakcinisan protiv najcescih izazivaca ovih meningitisa, a tada prestaje , TJ.POCINJE DA SLABI PASIVNO PRENESENI IMUNITET DOBIJEN OD MAJKE DOJENJEM.visoka T , los pedijatar u DZ /nema ju dovoljno klinickog iskustva/ dete u kola I odmah u bolnicu bez uputa.

Andrija

pre 14 godina

Uzasna tragedija. Nemam reci.

Domovi zdravlja na Novom Beogradu su kao tvrdjave koje sluze da odbijaju pacijente. Ne daj boze da se zaputite po lekarsku pomoc. Meni treba u proseku i po mesec dana da bih dosao do izabranog lekara. Moja supruga je mesecima obigravala oko ordinacije izabranog ginekologa, da bi je svaki put vracani sa saltera recima da nema vise slobodnog mesta za pregled. Na kraju, je iako vec 18 godina uplacuje za zdravstvenu zastitu otisla u privatni Dom zdravlja na redovni godisnji pregled i "pukla" preko 7.000 dinara sa pregledom dojki jer to u domovima zdravlja ne rade, a moja supruga ima problem sa tim. I, sto je najvaznije, prema njoj su se u privatnoj ordinaciji ponasali kao prema coveku, rekli joj sve sto je zanima, posavetovali je, ohrabrili... Ali nemamo svi na raspolaganju taj novac.
DAKLE, MINISTRE, SRAM VAS BILO. U OVOJ ZEMLJI MOZE DA SE LECI SAMO ONAJ KO IMA NOVCA. SVI OSTALI, IAKO IM SE IZ ZARADA ODUZIMA ZA ZDRAVSTVENU ZASTITU, NEMAJU PRAVO NA DOSTOJANSTVENO LECENJE.

dragana

pre 14 godina

u drugom novobeogradskom domu zdravlja mojoj cerki nisu dali trecu vakcinu protiv hepatitisa,srecom privatna doktorka je pogledala karton vakcinacije pa smo odmah reagovali! njihova nepaznja i nebriga navode da se covek zapita kako spavaju i zive.... nadam se iskreno da ce devojcica biti dobro. neka joj Bog pomogne i njoj i njenim roditeljima.

objektivna

pre 14 godina

A da li mozda javnost zna koliko su ogranicene mogucnostoi lekara u DZ, najpre tehnicke, a onda materijalne. Svaki pregled van DZ ide na teret DZ i doktora koji je pacijenta uputio. Pa onda nakon debelog driblanja od strane direktora obicno na kraju meseca sledi lista sa onim lekarima koji su najvise "ostetili" DZ. Onda dr mora da vaga izmedju svog pacijenta i gubitka svog posla.
Ne pricam na pamet.
Pitajte svog doktora.
Trazite uput za neki pregled.
Trazite uput za mamografiju npr koja je preventivna danas i preporucljiva posle 45g pa cete dobiti odgovor. Toliko o reformi zdravstva i ovakvim slucajevima.
Zao mi je devojcice i roditelja najvise.

Sladjana

pre 14 godina

Ljudi, smirite strasti. Prvo, doktor je covek kao i svaki drugi i naravno da moze da pogresi. Strasno zvuci, ali mi moramo da gledamo i iz drugog ugla. Drugo, deca imaju visoku temperaturu bar nekoliko puta godisnje i to nije dovoljno da se pomisli da je neka grozna bolest kao meningitis. Istina, ako su roditelji vodili dete tri puta kod doktora, ja bih verovala materinskom instinktu...

doktor

pre 14 godina

...Laicka tumacenja mogu samo doneti vise stete od koristi. Medijska kampanja nije nacin da se rese problemi! Postoje strucne institucije (Ministartsvo zdravlja, lekarska komora...) koje ce dati strucno misljenje. Do tada se mora postojati presumcija nevinosti!!. Ukoliko se utvrdi krivica treba kazniti...

Otac jednog deteta

pre 14 godina

Momentalno suspendovanje i pokretanje postupka za oduzimanje lekarkse licence od strane Lekarske komore. A roditelji, čim beba ozdravi, - dobrog advokata i na Sud.

Dragan Loncar

pre 14 godina

Greske se svuda desavaju, ali ova arogancija lekara je apsolutno nedopustiva. Doziveo sam i ja svasta u Klinickom Centru u Beogradu. Lekari, ako ne zelite da pomognete i pomerite guzicu da uradite potrebne analize, bez obzira koliko malo ili mnogo bili placeni, i bez obzira na to koga lecite, sklonite se... idite u prevremenu penziju, valjajte cvece na pijaci, samo sto dalje od ljudi.

Miskomoj

pre 14 godina

Na zalaost, izgleda da roditelji nisu ispostovali osnovnu proceduru, a to je 200 EUR u dzepic lekarki, kako bi ona odmah postavila pravu dijagnozu i preuzela inicijativu da se obave sve analize i pregledi. Posle ove finansijske (kes u dzepic) inekcije, cak bi i licno sa roditeljima isla po DZ, kako bi svojim prisustvom i autoritetom obezbedila maksimalnu efikasnost i ubrzala procedure.
Samo neka se devojcica sto pre oporavi sa sto manje posledica! Podrska roditeljima!

stamibi

pre 14 godina

Radi se o tome da doktorka nije uradila najprostiji moguci test da proveri radi li se o meningitisu, a to je da pokusa da savije bebi glavu tako da brada dodirne grudnu kost! Nije skupo, ne treba mnogo vremena, samo znanje i briga za detetovo zdravlje! Doktorka nije imala ili znanje ili brigu, sta god da je u pitanju, tragicno je.

bezimena

pre 14 godina

I ove dve "dr" su izgleda došle do diplome za keš...dok se ne stane korupciji za vrat, najpre u prosvetnom sistemu, dotle će, nažalost, ovakve vesti biti svakodnevne!

Bob Sent Kler

pre 14 godina

Imam dva mala deteta i oba se lece u pomentom DZ, iako dr. Manic nije nasa doktorka. Ne zelim da nikoga niti opravfavam niti nekome sudim, jer nisam Bog, ali sam se sav najezio od ovog slucaja. Ja sam ovu dijagnozu, idite kuci, virus je, spremite se da skidate temperaturu 3 dana, cuo jedno 10-15 puta do sada, sto za jedno, sto za drugo dete.
To je sve u sklopu najnovijih istrazivanja da su antibiotici stetni pa se njihova primena odlaze do zadnjeg. Istina je da u 95% slucajeva uvedu antibiotike, a apilog je da nakon 1-2 nedelje mucenja deteta i nas roditelja, nerviranja i sekiracije, uvedu antibiotike i zavrse sve za 3 dana. Pre par nedelja smo vodili dete jedno popodne kod lekara sa visokom temperaturom, dobili dijagnozu virus idite kuci, a vec sutra ujutru dobili 5 injekcija. Ovo naravno nije slucaj samo u DZ NBGD vec svuda sirom Srbije. Ne znam kakva su iskustva drugih, ali je kod nas svaki put zavrsavano antibioticima, sem kad temp nije bila zbog vakcine ili rasta zubica.
Pamet u glavu gospodo doktori, zivoti su u pitanju i to oni najbitniji zbog koji svi radimo i zivimo. Dzaba posle sve.
I jedna stvar (za sada jedina) koja me nervira u pomenutom DZ je laboratorija, jer kad se ide na odmor ide cela laboratorija na odmor i onda po pravilu ne radi mesecima. Mi ipak Tomice placamo doprinose i poreze za ovo!

sanja

pre 14 godina

kakve diskusije - susepnzija i gotovo! I jos nesto, sjajno je sto ste napisali imena ovih lekara u tekstu, da drugi znaju da ne idu kod njih, da ih prepoznaju komsije i prijatelji, da pokazuju prstom na njih na ulici, pa da se drugi put vodi racuna. Tako funkcionise demokratsko drustvo a ne ono stalno "neki" lekar, ili "neki" policajac ili "neki" direktor...kad budu komsije pocele da se smeju i pokazuju prstima da vidite kako ce svi da rade svoj posao kako treba.

Shone

pre 14 godina

Potpun nedostatak odgovornosti je ono sto paralise celo nase drustvo, pa i zdravstvo. Lekar ce uvek ici laksim putem (za sebe naravno) jer kod nas ne postoji kultura parnicenja. Cak i ako ga neko tuzi, ceo proces ce se razvlaciti godinama, a ishod je krajnje neizvestan. Jadni su ti ljudi ciji zivoti zavise od cefa neljudi...

Amos

pre 14 godina

Doktor NE SME da "vaga izmedju svog pacijenta i gubitka svog posla"!! Jer njegov posao je - pacijent! Ako mu nije bitan pacijent, onda ni ne treba da je na tom poslu.

Otac 2je male dece!

pre 14 godina

Moju zenu su u Limanskoj ambulanti u N.Sadu posto je nas doktor bio na godisnjem a nase dete je imalo visoku temperaturu i povracanje je doktorica koja vazi za najbolju u toj ambulanti rekla svasta mojoj zeni, kako nas slucaj nije hitan i da mi nismo njeni pacijenti tj moje dete da bi zatim naredne 2ve nedelje mi dete bilo bolesno jer je imalo stomacni grip a mi smo ponovo dosli kroz nekoliko dana kada se nas doktor vratio sa godisnjeg! Doktorica ima srece sto ja nisam bio tada sa mojom suprugom jer bih nazalost morao da joj objasnim neke stvari zbog takve arogancije, nazalost na moju sramotu sto bih tako nesto ucinio a na njenu zalost ko zna kako bi ona zavrsila verovatno na bolovanju!

ljilja

pre 14 godina

dodite u Valjevo de vidite sta je nebriga i bezobrazluk lekara. Mi smo mali grad i ako nemate nekog poznatog lekara ili cak cistacicu u bolnici ostavice vas na hodniku da lezite ceo dan. A za usluge vas uvek posalju u privatan sektor gde su lekari susta ljubaznost. Stvarno se pitam kada ce jednom lekari poceti da odgovaraju za svoje postupke jer ovde se radi o ljudskim zivotima. Moja majka je umrla zbog toga sto je lekarka slavila prvo Novu godinu pa bozic pa Stepanjdan, posle je bilo kasno. I nikom nista, desilo se. Kome da se zalimo?? I ma li ko da ga je briga ? Ko ce da pomogne maloj devojcici sada? a novac nije izgovor, nisu lekari tako lose placeni danas kada je pola drzave na minimalcu, sramota.

Polako sa linčovanjem!

pre 14 godina

Kod dece tog uzrasta pravovremena dijagnoza meningitisa je vrlo otežana, jer se meningitis u tom uzrastu manifestuje potpuno nespecifičnim simptomima i znacima, a meningealni znaci (ukočenost vrata itd.) su po pravilu ODSUTNI (kada se (i ako se) pojave, obično je već kasno).

Jedino što pobuđuje sumnju je poremećaj svesti (opadanje budnosti i poremećaj afekta) - što čak ni majka deteta ponekad ne primeti na vreme, povraćanje i visoka temperatura (koja takođe ne mora biti prisutna). To su potpuno nespecifični simptomi i znaci zajednički za veliki broj potpuno različitih bolesti, pa se vrlo lako desi da se ne posumnja na vreme...

Ovim ne pokušavam nikoga da opravdam, samo iznosim podatke koji se mogu naći u svakom udžbeniku iz infektivnih bolesti.

Goran Kraljevo

pre 14 godina

Nekima ce se uciniti da je sledece poredjenje neumesno no ipak: Mnogo puta sam se uverio da veterinari imaju idealan odnos prema zivotinji koju pregledaju, sto ne mozemo reci za deo medicinskog osoblja. A zasto? Verovatno zato sto veterinari su to ucili jer vole, a deo medicinskog osoblja samo zato sto je cenjeno zanimanje.

mipko

pre 14 godina

Moje najiskrenije zelje porodici Tesic da se izbore sa ovom tugom koja ih je snasla.

Nemoral, nekultura i 500 000 obrazovanih koji su otisli iz ove zemlje... sve pocinje da uzima svoj danak. Na zalost bice sve gore i gore.

Bilo bi utesno kada bi mediji makar ovu pricu forsirali do kraja. Do samog kraja da se vidi neki efekat. Da te dve (nadri)lekarke budu javno osramocene i da im se zabrani rad. Ovako imamo nenormalnu medijsku kampanju protiv Crne Reke, dok ce ova tragedija biti zaboravljena za 3 dana.

Milan

pre 14 godina

... nema u clanku nista laickog, vec jednostavno navodjenje realnih cinjenica koje su dovele do tragedije.
Do sada nisam cuo ni za jedan slucaj da su necija deca doktora bila ovako tretirana i da su na kraju umrla ili obogaljena. Ili politicara, sudija, tajkuna, bogatasa... Najlakse je doktorima da se sakrivaju iza ministarstva i lekarske komore. Zasticeni ste kao beli medvedi. Svi vam donose i prinose i podmicuju vas kao da ste neka bozanstva.

David Kecman

pre 14 godina

Cinjenica je da se radi o teskom i asiptomaticnom oboljenju koje se cesto zavrsava tragicnim ishodom. Ali je i cinjenica da na pregledu 24 sata pre padanja u komu i potpune devastacije organizma uz prisutne simptome nije posumnjano u ovu tesku bolest i dete upuceno u bolnicu. Koliko verujete u to? Svi mi se svaki dan na svojim poslovima suocavamo sa problemima i neresivim situacijama ali nam je to u opisu radnog mesta i nemamo izbora nego da odreagujemo koliko god to bilo naocigled neizvodljivo. U ovom slucaju pedijatar nije odreagovao a zrtve koje pritom podnosimo prevazilaze bilo kakvo opravdanje, radi se o najvrednijem sto imamo. Ukratko, beba je mogla da umre kod kuce. Tako nesto je nedopustivo za primarnu zdravstvenu zastitu gde im je posao da prvi posumnjaju u ozbiljnost onoga sto im pricamo i upute nas na ljude koji mogu konkretnije da pomognu bez obzira na konacan ishod. Hvala svima na podrsci.

kesa

pre 14 godina

Ovo je toliko strasna vest!
Zelim sve najbolje maloj bebi a doktorkama suspenziju, pokretanje pitanja odgovornosti zbog nemara i da nikad vise ne udju ni u jedan dom zdravlja, cak ni kao medicinske sestre.
Praticu ovaj slucaj do kraja, i bas me zanima kako ce se sve zavrsiti. A vec vidim ministra zdravlja kako izdaje saopstenje kojim staje na stranu lekara...

D.P.

pre 14 godina

Strasno je to sto se desilo, nadam se da ce beba da prezivi i da bude dobro. Mislim da svi mi sto bi rekli englezi "lajemo pod pogresnim drvetom". Lekari najcesce imaju jedan zajednicki strasan problem- NEZNANJE. To neznanje potice od apsolutno nekompetentnih nastavnika sa medicinskog fakulteta koji je GLAVNI UZROK problema. Studente i specijalizante NEMA KO NICEMU DA NAUCI- nastavni kadar NE ZNA. SVI smo krivi. Decenijama dozvoljavamo, cutimo i trpimo uzase. U nastavu se ide ISKLJUCIVO VEZAMA koje su karaktera cosa nostre i u taj zatvoreni krug NEMA PRISTUPA. Nema ni rudimentarnog vrednovanja znanja. Sa naseg medicinskog fakulteta izlaze lekari koji NE ZNAJU da pregledaju, da slusaju srce, da naprave elementarnu diferencijalnu dijagnozu..
Ne radi se tu o osornosti (ona je samo stit za neznanje) ni o evrima, kovretima.. Problem je NAJSTRASNIJI MOGUCI. NEMA KO da nas leci. NECE NI BITI dok nam je TOMICE i njegove ekipe profesora. Budimo spremni na to. NEMA tu pomoci od advokata, sudova, vikanja, medija. Jednostavno NEMA ZNANJA i tu nista ne pomaze. Bog nek nam je u pomoci.

Pedja

pre 14 godina

I posle Tomica trazi da oni dobiju status sluzbenog lica. Uskoro ce zbog ovakvih stvari da traze i poslanicki imunitet. G17 je u poslednjih nekoliko godina toliko podigao doktorske plate i celu bransu dok je vrlo malo ucinjeno na odnosu prema pacijenntima i kvalitetu usluge. Vise islo na stvaranje glasackog tela za jednu stranku nego na unapredjenje zdravstva.

pedja

pre 14 godina

Ja sam otac 5 mesecne bebe. Nema tu sta da se prica. Posaljite im na adresu policiju, lisice na ruke i u zatvor. Minimalno 15-20 godina zatvora, za jedan tek stvoren zivot. Kako ih bre nije sramota. Igraju se sa ljudskim zivotima, kao da ni jedan nije vredan. Ko nece da radi u bolnicama kako treba, na ulicu po metlu u ruke ili ispod mosta, pa neka prose. Za napravljene minimalne greske, oduzimanje diplome i zvanja lekara i dozivotna zabrana bavljenja tim poslom.

Duchamps

pre 14 godina

Kao otac šesnaestomesečne devojčice kojoj je lekarska mafija još u porodilištu radila o glavi - nestručnim podvezivanjem pupka kao vidom "osvete" za naše nepristajanje da damo mito - očinski molim unesrećene roditelje da zločince gone do kraja, svim sredstvima. Ministra treba hitno smeniti. Rukovodstvo doma zdravlja pritvoriti do daljnjeg. Zgrožen sam.

David

pre 14 godina

Mislim da do ovog nije trebalo doci da su ti lekari preduzeli neophodne mere i ispitivanje da se ovo ne bi desilo, velika je bruka za nase zdravstvo i za ljude koji su polozili Hpokratovu zakletvu. Zbog njihove greske dete umire, to je zalosno. Smatram da te doktore treba sankcionisati jer su krivi za takav propust u lecenju i oduzeti im licencu za rad da vise nikad ne bi mogli da tako nesto naprave. Neka ih bude sram sto ne postuju datu zakletvu...

Posmatrac

pre 14 godina

Nazalost većina lekara ne shvata da su oni na tom mestu samo zbog pacijenata i nista drugo, Ja sam jedan od onih koji je iskusio šta znači bahatost i nestručnost lekara, i zato se nadam da će se dete izvući i nastaviti normalan zivot a nestručnim i bahatim lekarima treba i nadzor i inspekcija (čast izuzecima), jer lekarske greske koštaju zivota !!!

Lekarsko dete

pre 14 godina

Paternalisticki odnos medicinskog osoblja je izbezumljujuci. Ponasaju se kao da su svi pacijenti pomalo retardirani i da ne znaju nista ni o cemu. Zato se takve stvari i desavaju, ali istina je i da su ograniceni finansijama i da imaju s tim problema. Reforma zdravstva u vremenima kad se nema novca je skoro nemoguca, a i danas, u vreme kapitalizma vecina lekara smatra da se njihove usluge moraju naplacivati. Promene misljenje kad oni postanu pacijenti.

mama M.

pre 14 godina

Dovoljno je samo ući u dom zdravlja u kome se ovaj nesrećni slučaj dogodio, pa da čoveku sve bude jasno. Na prijemnim šalterima vas dočekuju sumnjičave sestre, uverene da ste tu zbog hira a ne zbog bolesti, sopstvene ili detetove. Da vas primi i savesno pregleda matični doktor? Utopija! Da vam se priušti ozbiljan kontrolni pregled? Taman posla! Nedavni događaj: bila sam u ordinaciji sa detetom 15 minuta - od toga je dr. 10 minuta imala ležerni,lagani privatni telefonski razgovor. Preostalih 5 minuta: bez udubljivanja u malog pacijenta....Ne mogu da zamislim tako duboku, korenitu promenu sistema u kojoj se ovakve stvari više neće događati. Ali se od srca nadam da će se malena oporaviti. A ubuduće odlazim kod lekara sa primerkom ovog teksta u rukama.

Djordje

pre 14 godina

ne treba suspendovati samo lekare ustanova u kojim se desavaju ovakve stvari, nego zatvarati i ustanove jer isti ti direktori i ostali pajtosi primaju takve "LEKARE" koji verovatno kupuju diplome. da sam ja na vlasti doneo bi zakon da takvi ljudi odgovaraju na sudu za pokusaj ubistva. niko ne moze da kaze da se takve stvari desavaju kada sami lekari ne odrade pregled do kraja kako bi odklonili sumnju da se radi o tezem obolenju. detetu i porodici zelim brz oporavak.

Goran

pre 14 godina

Kada je o suspenzijama reč ne zaboravimo DIREKTORE i NAČELNIKE jer oni su odgovorni da sistem funkcioniše tako da ljudska greška bude svedena na minimum.

Shany

pre 14 godina

Svaki put kada procitam ovako nesto ja se prosto skamenim od uzasa. I sama sam majka i svoju decu nikada ne vodim u DZ sem na rutinske preglede. Na zalost zivimo u takvom vremenu i u takvoj drzavi da covek treba da se osloni na svoju intuiciju i da ono sto mu lekar kaze ne uzima zdravo za gotovo vec ako je bilo sta sumnivo odmah ide dalje i trazi pomoc na nekom drugom mestu.
Na zalost strasno je i to sto se meningitis moze spreciti trenutno postojecim vakcinama koje se mogu dobiti vec u II mesecu zivota, prva je prevenar protiv pneumokoka koja je izmedju ostalog takodje jedan od izazivaca meningitisa a druga je protiv meningokoka. Obe vakcine su poprilicno skupe, oko 100 eur svaka, mogu se kupiti kod nas ali ih nasi lekari iz DZ ne preporucuju roditeljima ili zato sto za njih nikada nisu culi ili zato sto misle valjda da ono sto preporuci Svetska zdravstvena organizacija za nas nije dovoljno dobro a oni znaju bolje. Svi roditelji koji imaju mogucnosti treba svoju decu max da zastite i da se sami informisu o svemu sto je u svetu dostupno a u srednjevekovnoj Srbiji jos uvek ne.
Sve je ovo jako tuzno sto se desava u nasem zdravstvu a najstrasnije je sto za greske nesavesnih, nadobudnih i nedovoljno strucnih lekara placaju neduzna deca ...
Lekari koji su krivi za ovo na sud i oduzimanje licence....UZAS

Umetnica

pre 14 godina

Prema ovim vestima, dete je u stvari više nije sa nama... A stepen nesavesnosti, kada doktorka u panici retroaktivno prepravlja nalaze u kartonu da bi prikrila svoju neodgovornost i nestručnost, taj postupak zaslužuje svaku osudu i sankcije. Ovo nisu laička tumačenja - naime, zbog bolesti u porodici, svi smo vrlo dobro informisani o prirodi te bolesti: ne igramo se lekara, ali možemo dobro da razumemo šta se događa. Ta lekarska arogancija, gde dezavuišu pacijente jednim nadmenim "Nije to za laike" je nedopustiva, i niko to ne bi trebalo da trpi. Ova porodica je izgubila svoje detence, bebu, i ne postoji nikakvo pravo koje omogućava ijednom doktoru da im se obraća sa visine. Posebno što je majka bebe, koliko razumem, i sama medicinsko lice i verovatno vrlo dobro razume procese u vezi ovog slučaja.

Goran

pre 14 godina

Neko je već pomenuo a ja podvlačim - radi se o NEZNANJU. nažalost, neznanje je često povezano sa arogancijom. Kada dođete u dodir sa arogantnim doktorom, bežite glavom bez obzira. Da li ste ikada sreli arogantnog i pametnog čoveka u jednoj osobi? Naravno za to neznanje nisu krivi samo doktori nego ceo naš školski i specijalizantski sistem. Naši doktori ne idu na seminare, uglavnom ne znaju strane jezike (pa ne mogu da iskoriste ni elektronske seminare). Garantujem da kada bi se naš doktor obreo u jednoj srednje opremljenoj zapadnoj ambulanti, ne bi znao ni da uključi pola aparata. Jedina razlika među našim doktorima je da oni koji su svesni svog nepotpunog obrazovanja šalju vas dalje, dok ne nađete nekog ko može da vam pomogne a oni arogantni počinju rečenice sa "šta vi hoćete".

vampirbg

pre 14 godina

Roditeljima preporucujem da odmah tuze lekare i da ne prestaju dok im dozivotno ne bude oduzeta licenca i jos pride zaplenjena imovina na ime odstete jer ovakvo nesto ne sme da se desi... Par takvih slucajeva i svi ce paziti sta rade... Jos su i prepravljali nalaze kad su shvatili sta su uradili?!

Eva

pre 14 godina

Ovo sto se desilo je toliko strasno da nemam reci...Zalosno je to sto smo mi narod sa kratkom memorijom, pa se vec kroz nedelju dana necemo secati ovog malog maceta...Halo, narode, probudi se!!!
Sta jos treba da se desi da bi Tomica Milosavljevic bio smenjen??? Riba od glave smrdi...

Petar

pre 14 godina

Lekari treba da budu odgovorni i da ne rade sve moguce upute, analize i izdavanje recepata sto, se cesto radi za prijatelje, ali, valjda, moze da shvati da nesto nije u redu kada beba ima visoku temperaturu! Analiza krvi i urina kosta kod privatnika 1000 din, a, pretpostavljam, kada se radi preko DZ je dosta jeftinije. Imam puno prijatelja lekara i smatram da je to jedina oblast u Srbiji koja nije ni taknuta po pitanju reforme. Nista se ne radi, ljute se sto nemaju dobre plate, a ima ih po DZ i bolnicama koliko hocete. Lekari, morate i vi nesto da uradite...
SVAKA CAST IZUZECIMA!

Tyler Durden

pre 14 godina

Nase drustvo je moralno i eticki potpuno propalo. Mi smo nacija koja je u uzasnom stanju.
Nase bice ne sadrzi osnovnu ljudsku solidarnost i brigu za ljudsko bice koje se obrati za pomoc. Ja sam otac dvoje male dece koja su pre 3 dana prestala imati visoke temperature. Da mi se dogodilo ovako nesto, verovatno bih mentalno postao veoma nestabilan. Ne mogu ni da zamislim kako je sada roditeljima deteta. .... Ova zemlja nije na rubu propasti. Ona je u dubokom ponoru rspada i degradacije. Obezvredjivanja osnovnih ljudskih i humanih postulata - to je nasa svakodnevnica. Uzas.

Jelena

pre 14 godina

Nadam se samo da ce bebici biti dobro, samo da se tu desi cudo, neka se mala dusica izbori... Ja nisam lekar, samo cu ubrzo postati mama, ali koliko znam da temperatura od 40 nije OK i da se i nama velikim tada vec pokusava skinuti i na druge nacine. A da se bebica samo "skine" sa dnevnog reda sa varijantom " virus" je stvarno!!!! Sincica moje prijateljice su sa malo nizom temperaturom isto vracali iz (mislim) doma zdravlja, sa istim izgovorom, samo sto je malisa imao "samo" jaku upalu usiju koju doktorke nisu mogle da primete sa udaljenosti od dva metra( malisan nije mogao da guta. a grlo mu nije bilo crveno, pritisak iza usiju bi dao odgovor, ali ko bi se svega setio)... Dajte, doktori, budite malo i dobri ljudi. Zamislite da je vase dete u pitanju ponekad kad vam dodje pacijent.

DJ

pre 14 godina

Lekaru koji pocne recenicu sa "sta hocete" treba oduzeti dozvolu. To je sramota da se doktor na takav nacin ponasa prema pacijentima, pogotovo kada je pacijent u pitanju 16.-o mesecna beba.

Drago mi je da je objavljeno ime tih "lekara".

Bebi zelim sve najbolje i nadam se da ce se brzo izvuci.

mara

pre 14 godina

nadam se da ce se bebica uspesno oporaviti!!strasno je recimo da u inostranstvu postoje dobre vakcine (prevenar)koje se daju 3 puta u razmaku od par meseci i oko 2 god.deteta daje se poslednja 4 doza.Nase dete je primilo 2 doze(u inostransrvu)i kada je trebao da primi 3 dozu niko u DZ u srbiji nijehteo da mu da zato sto ta vakcina nije registrovana kod nas.morali smo da putujemo u inost.da bi detetu dali vakcinu!Zasto kod nas ta efikasna vakcina ne postoji???neki kazu skupa cena,ali vi je preporucite pa ko hoce nek izvoli,.....

Haron

pre 14 godina

Ljudi, nasim lekarima su samo procenti i EUR. u glavi, cast izuzecima.Kada na to dodamo farmakolosku mafiju koja direktno daje procente lekarima za prepisane recepte ili ih vodi na krstarenja, licno znam za slucajeve. Dodjemo na to da jedino sami sebi mozemo pomoci maksimalno cuvajuci sebe pazeci sta jedemo i kako zivimo.A ako morate kod lekara onda se pomolite onom u koga verujete! Za meningitis postoje i vakcine gospodine ministre ako niste culi, kazu da su najbolje one americke.Ako niste sposobni da uvedete red u odnosu pacijent-lekar dajte ostavku! Kako sada stvari stoje sistem vrednosti i neodgovornost ce uciniti da kao nacija nestanemo, pojescemo sami sebe!!! Neka Bog blagoslovi devojcicu i da joj snage za ozdravljenje! Pomolimo se za nju!!!

Iko

pre 14 godina

Zgrozen sam! Ljudi moji, da je moje dete u pitanju, i da sam ja na mestu nesrecnih roditelja, ne znam kako bih uspeo da obuzdam svoj bes

Martin

pre 14 godina

Od glave riba smrdi. Veciti ministar bez rezultata postavlja direktore DZ i bolnica sa katastrofalmim rezultatima. U tim ustanovama (cast MALOBROJNIM izuzecima) rade lekari koji su dobili diplome slichno kao shto su "studenti" prava iz Kragujevca dobili diplome. I shta se onda chudimo shto su lekari takvi? I shto su nam pravnici takvi? I shto su nam politichari takvi kakvi jesu? Ovoj zemlji nemoze da krene bolje dok sve stvari ne dodju na svoje mesto.

Zhao mi je deteta. Nagledao sam se raznih lekarskih greshaka. Ima toga i u drugimi zemljama, nismo mi jedini, ali nigde nisam video toliko bahatosti kao kod nas...

Zivot nema cenu

pre 14 godina

Bakterijski meningitis je iuzetno podmukla bolest koja je odnela mnogo decjih zivota. Dijagnostika treba da se prilagodi tezini bolesti i da se u takvim slucajevima uvek ide na to da se najpre iskljuci meningitis. Ja sam ga dobio i preziveo davne 1977. godine kao dvomesecna beba. Danas, kada citam ovu vest, molim Boga da spase zivot ove devojcice kao sto je onda spasao moj. Ali isto tako smatram da i ljudi treba da ucine svoje i da je sprece i dijagnostikuju u ranoj fazi, sistemskim odredbama i pojedinacnim radom. Zasto se novac, vreme (i ne znam ni sam sta jos) stede na decjim zivotima?

Mila Jovicic

pre 14 godina

Ovo mi je tako dobro poznato, da se najezim!!!!!!! Ne znam kako je u drugim domovima zdravlja, ali u ovom je nejteze dobiti uput za nekog specijalistu. Njima je sve virusna infekcija i treba da budemo srecni kada izvade krv detetu (inace to rade bez ikakve analize u 99% slucajva). Imam dete koje je cesto bolesno, upale usiju, temperature...i njima je najlakse da daju neki antibiotik i nikom nista...ne daj Boze da posalju dete na timpanometriju ili sicno. A da ne pricam o "strucnoj" sluzbi u DZ...rade i sa odraslima i sa decom i mozete misliti kako je to. Uzas, uzas, uzas. I onda nas muka natera da nocu idemo na razne klinike, jer tada ne treba uput i tamo urade sve analize odmah. Ministar samo prica, prica, a situacija u zdravstvu je katastrofalna. Samo se nadam da ce bebac biti dobro, a roditeljima mogu samo da pozelim snagu da izadju iz ove situacije normalni

pera detlic

pre 14 godina

Iz licnog iskustva: Cim na nesto sumnjate, odmah na internet i proverite sto americke sto svetske izvore sa simptomima. Uglavnom je svuda jednostavno objasnjeno na sta treba obratiti paznju.
Na taj nacin smo spasili starije dete koje je sa godinu dana 6 meseci na svakih dve nedelje imalo temperaturu 40 na svaka cetri sata, pa sve tako po dve nedelje. Uvek kad smo isli kod lekara bilo je "Pa to je normalno za decu".

Uz to, obavezno proveravajte sastojke i posledice lekova.

Sva sreca pa smo uspeli da posle nekog vremena iskopamo vrhunskog pedijatra u Domu zdravlja.

Inace uputstvo za mlade roditelje: cim detetu ne uspete da snizite znacajno temperaturu duze od 1 dan, sedite na kicmu lekaru.

pactko

pre 14 godina

Roditeljima ništa neće vratiti uništen život, ali
ove bahate neznalice i neradnike treba kazniti za primer - najmanje doživotnom zabranom bavljenja bilo kakvim lekarskim poslom. Sve ispod toga bi bila uvreda za zdrav razum

Milan

pre 14 godina

Pre godinu dana sam odveo moju ćerkicu u Tiršovu koja je bila dežurna klinika te noći kada smo ja i moja supruga ustanovili da je naša ćerkica dobila 40 temperaturu. U Tiršovoj su nas dočekali na foru 'šta ćete vi ovde ,detetu nije ništa', a moje dete se grčilo i prevrtalo očima. Sestre su zajedno sa doktoricom sedele u jednoj kancelariji i nisu htele ni da izađu, samo su nam dale da popije brufen i dali nam toplomer da izmerimo temperaturu deteta posle 5 min. Moja ćerkica nije mogla da popije lek jer je sve u momentu ispovratila (po ko zna koji put). Dok ja nisam ušao u kancelariju i počeo da vičem na medicinske sestre i doktoricu niko nije hteo da uradi ništa, tek posle su se zainteresovale za slučaj. Plašim se da nisu tada odreagovale kako treba ja bi sada bio u zatvoru, jer ne bi dozvolio da se mom detetu nešto dogodi zbog nereagovanja ili greške lekara. Na sreću, moj slučaj se dobro završio. Većina doktora i medicinskog osoblja u većini ustanova u Srbiji je totalno nezainteresovano za pacijente, i to je surova istina, nažalost. Teško mi je i da pomislim kroz šta prolaze roditelji ove male devojčice, samo se molim da će Bog uslišiti njihove molitve i da će im vratiti u zagrljaj zdravo dete kakvo je i bilo.

miki

pre 14 godina

Dom zdravlja novi beograd radi sa ambulantama koje su izgradjene jos pre 30 godina za postojece kapacitete. Broj ambulanta je isti a stanovnistvo se povecalo 10 puta.Prosecno lekari imaju preko 50 pacijenata svaki dan koje moraju da prime.Podelite broj pacijenata na radno vreme i dobicete da lekar ima po pacijentu 2 min za pregled. STA OCEKUJETE-KVALITET? Koliko se izgradilo trznih centara,shoping molova-nikoga nije briga za ambulante i zdravstvo-i kad se desi tragedija-udri po doktorima. Ili su vam potrebne svakodnevne afere da pokrijete sustinu problema-DRZAVA NAM SE RASPADA-zasto ministar ne podnese ostavku-koja je ovo afera u zdravstvu po redu? Poslao je inspekciju-i to je resenje-pa on je ministar od 5 oktobra 2000 god-pitajte njega zasto Novi Beograd nema zdravstvene kapacitete da pokrije svo stanovnistvo.

dragana

pre 14 godina

u drugom novobeogradskom domu zdravlja mojoj cerki nisu dali trecu vakcinu protiv hepatitisa,srecom privatna doktorka je pogledala karton vakcinacije pa smo odmah reagovali! njihova nepaznja i nebriga navode da se covek zapita kako spavaju i zive.... nadam se iskreno da ce devojcica biti dobro. neka joj Bog pomogne i njoj i njenim roditeljima.

roditelj

pre 14 godina

Ja sam "dete" koje je nekad (pre 46 godina) bilo iz sličnih razloga u istom stanju, i ostalo živo, zdravo i normalno.
Imala sam streptokoknu anginu, sa žestokom temperaturom i povraćanjem naknadno, kod ambulantnog pedijatra su me vodili tri dana, i ujutru i u podne i uveče (veliki grad!), dok moj otac nije fizičkom pretnjom iznudio uput za dečiju bolnicu, jer dama nije htela da ga da...
Doneli su me već u soporoznom stanju, dete od 12 meseci, na prijemu sa žestokom dehidracijom i ketoacidozom, znacima meningitisa, nadalje danima u komi, a mojima su obazrivo rekli da se ishod ne zna, ne samo u smislu preživljavanja, nego i u smislu mentalnih i motoričkih oštećenja...
Posle više meseci u bolnici, opet su me učili da hodam, i što čega je bilo, ali sam od onda do danas sasvim normalan i zdrav čovek. Imam kompletnu dokumentaciju o svemu...

Ovo pišem da bi mladi roditelji imali makar neku nadu, jer - iako je stanje teško, možda Bog učini onaj neki gest, možda ga ipak i još uvek ima...

Divim se vašoj hrabrosti, pravi potez ste povukli sa medijskim eksponiranjem, ne dajte se, a ima nas još koji molimo za vaše dete, za vas, a možda i za nas same...

Vaše dete i vi ste u našim srcima, čuvajte se i sve najbolje.

tit

pre 14 godina

Zabraniti rad pa krivična prijava, a onda i kazna za nesavesno lečenje.
Neće biti mnogo od pomoći detetu niti njenim roditeljima, ali hoće drugima.
Inače ovo je klasičan primer kada lekar leči kao na pokretnoj traci, daje dijagnozu na osnovu toga što već nekoliko dana ima povećan broj pacijanta sa virozom, upalom grla ili zato što pacijent ima slične simptome kao prethodni.

Pavel Mahdjik

pre 14 godina

Moj sin je na upropasten visestrukim greskama lekara u Visegradskoj, tako sto je moja supruga na silu porodjena pre vremena (u 30. nedelji, prirodnim putem uz pritiskanje stomaka), zbog navodne infekcije koja nije postojala, sto sam kasnije saznao iz poverljivih izvora. Zbog grubog porodjaja, dete je imalo obilno krvarenje u glavici i kao posledicu dobilo hidrocefalus zbog koga i danas (ima nepune 4 godine) nosi shant (pumpica u glavi koja sprovodi visak likvora iz mozga u zeludac). Pored toga, posto je preveremno rodjen, smesten je na odeljenje neonatologije u Visegradskoj uz uvereavanja lekara kako oni imaju najbolje inkubatore i opremu. Mozda imaju najsavremeniju opremu, ali zato imaju lekare koji nisu ni strucni ni odgovorni, tako da je za mesec dana, nebrigom lekara on dodatno upropsten, jer je dobio trajno ostecenje ocne retine 5. stepena (citaj potpuno je slep), uz zvanican izvetsaj njihovog oftalmologa da je ocni nalaz uredan. Oni su jednostavno mislili da ce on da umre pa mu nisu stitili oci, a nisu mu redovno ni punktirali likvor iz glavice. Zbog pogorsanja njegovog stanja posle mesec dana je isao na operaciju glave u Tirsovu, gde su mi posle operacije sami lekari iz Tirsove preporucili da se on prebaci na Institut za neonatlogiju.

Ne zelim dalje da duzim, ali ovim mojim komentarom zelim samo da pohvalim sve lekare iz Tirsove i instituta za neonatologiju, a svakome kome se dete, ne daj boze, preveremeno rodi u Visegradskoj, da ga odmah vade sa njihovog odeljenja za neonatologiju i da ga prebace kako znaju i umeju na instit za neonatologiju, jer ce jedino tamo svako prevremeno rodjeno dete dobiti strucnu i odgovornu negu. Ako se, daj boze, moja supruga ponovo bude poradjala, to sigurno nece biti u Visegradskoj, a mozda nece biti ni u nasoj zemlji.

dr Abulle II

pre 14 godina

Nase dete je sa tolikom temperaturom vraceno uz izjavu da je u pitanju virus i da ce da prodje za 2-3 dana. 7. dana su u Tirsovoj utvrdili da je u pitanju teska upala bubrega. Nikada necu zaboraviti malo telo koje se ne pomera koje sam uneo u bolnicu. Kada sam ih tuzio pozvali su me sa molbom da povucem tuzbu i da je to doktorka koja "do sada nije pravila greske"
Drzim palceve ovim roditeljima da im se dete izvuce...

student

pre 14 godina

jedno pitanje, cemu sluzi Beli telefon, kad ne funkcionise? Prijavio sam korupciju u zdravstvu nisam dobio nikakav odgovor ni posle 3 meseca, (iako automat kaze da posle 2 nedelje cu biti pismeno obavesten). kome da se zalim?

lekari kao popovi

pre 14 godina

Sa sistemom izdavanja licenci kakav postoji ovde nije ni cudo da se ovakve stvari desavaju. O medicinskom fakultetu da ne pricamo. znam ljude koji su ga zavrsili posteno ali oni su izuzetak.

yesyes

pre 14 godina

Prestrasno. Nedopustivo. Deca su najranjivija. Imam i ja malu decu, pa mi je od ove vesti bukvalno pozlilo. Molim Boga da tom jadnom detetu bude bolje i da ne ostanu neke posledice. A te dve kvazidoktorice neka preuzmu odgovornost. Sramota.

vinskamusica59

pre 14 godina

Vukajlovicka + Tomica Milosavljevic + G-17+ = haos u zdravstvu.


P.S. Moralni resorni ministri posle ovakve bruke podnose ostavke.

nsmama

pre 14 godina

ovo je dokaz da sredstva koja nam otimaju za zdravstveno osiguranje ne idu tamo gde treba
cilj je sto manje uputa sto vise vanstandardnih terapija sto vise direktnog placanja u samim ordinacijama sto manje lekara i sestara kojima treba dati platu i onda mnogo vise ostane ministru i njegovoj maloj i odabranoj grupi
deca u ns osnovnim skolama su trebala ovih dana da prime drugu turu vakcine protiv hepatitisa ali su u dz rekli da je nemaju a prijavljeno je kroz budzet da je nabavljena kompletna tura (idu tri vakcinisanja) gde su pare kad nema vakcina?
pacijent treba da za svoje novce bira gde ce biti lecen
zasto nisu napravljeni paketi osiguranja pa izvolte
ni sifarnici za fiskalne kase za lekare NE POSTOJE!!!
ministar = trgovac zdravljem

Saska

pre 14 godina

Moja deca se lece u pomenutom domu zdravlja.Vise puta smo bili vraceni uz komentar "to je virus, skidajte temperaturu dva, tri dana".To se desavalo iskljucivo kada smo dolazili kod lekara koji su zamena nasoj doktorki Galovic .Ali kada odemo kod dr Galovic uvek sam bila prezadovoljna pregledom i lecenjem. Mislim da je ona jedini lekar (na predskolskom) koji zasluzuje tu titulu LEKAR.

Milos Pazova

pre 14 godina

Greske su sastavni deo svakog posla ma koliko se trudili da ih izbegnemo, ali nemar bilo koga, a posebno lekara je nedopustiv. Lekari koji nisu odgovorno radili svoj posao moraju biti kaznjeni, ali ne samo oni, da se ovo desilo bilo gde u svetu ostavke bi se momentalno podnosile. Da li je poneo ostavku direktor doma zdravlja, da li se uopste oglasio. O ministru zdravlja ne treba ni govoriti, zdravstvo bez njega ni ovako jadno ne bi postojalo, tako bar on misli.

CityWatch

pre 14 godina

DZ Novi Beograd, nista cudno. Samo je ovaj slucaj dosao do medija. A i radi se o detetu. Moj stric je pre dve godine otisao na pregled jer se nije osecao dobro. Doktorka ga isprozivala i naruzila da panici. Ipak je insistirao na kardioloskom pregledu. Preko volje ga je pregledala i ponovo naruzila da je panicar. Ismejavala ga. Sta ce, krenuo je privatno da vadi krv i sve to sto treba. Umro je posle dva dana od jakog infarkta u 57 godini. Niko nikada nece odgovarati. Mozda kada nekom poznatom ili mocnom neko blizak strada zbog nedopustivog nemara u nasem zdrastvu.

bezimena

pre 14 godina

Koliko jos pacijenata, po drzavnim i privatnim klinikama, treba da umre krivicom lekara, da bi T. Milosavljevic, ne podneo ostavku, nego bio SMENJEN???

Valjevac

pre 14 godina

Jadno nam je zdravstvo ,kada svakih par meseci, po jedno dete nastrada! Strasno!!! Bruka i sramota! Slazem se sa sugradjankom, za lekare u Valjevu, sve je tacno! Npr.da primite AT zastitu, dodjete u Dom zdravlja, predate knjizicu, cekate oko sat vremena da dodjete na red, dobijete od lekara uput za odeljenje, pa opet izmedju dva sata da primite AT zastitu...npr...dodjete na previjanje rane, predate knjizicu, cekate opet sat vremena, da vam lekar napise na parce papira, da vam "ljubazna"sestra kaze "izadjite u hodnik i cekajte", opet 45 min...

ksenija

pre 14 godina

majka sam dvoje, sada vec odrasle dece, a javljam se sa velikom tugom jer sam procitala jos jutros clanak o maloj devojcici i ceo dan sam pod tim utiskom. Sta sada reci kad je mala u komi? Najstrastnije je njoj jadnoj, pa njenim nesrecnim roditeljima. Rodjena sestra mi je umrla 1968.g.od vakcine koja, kako su mojima rekli, nije bila dobra, tj, izazvala je decju paralizu. Znam kako je njima bilo jer sam odrasla u porodici koja je imala takvu tragediju. Svoju decu dok su bila mala sam vodila kod vise lekara, a mladjem sinu je eminetni lekar sa devet meseci konstatovao hemoroid, dok je drugi odmah rekao da je to fistula na cmaru, odmah je operisan i hvala Bogu, i dan danas u redu. U Tirsovoj su bili iznenadjeni da je pedijatar tako rano i na vreme konstatovao fistulu. Samo da ne bude po onom nasem cuvenom, vesti traju dan - dva i gotovo. Roditelji, drzite se, molim se za vas.

Darko

pre 14 godina

U Srbiji u zemlji Nedođiji još jedna tužna vest mi izmami suze i bes.
Daće Bog da nestanu lekari "neljudi" koji traže pare za operaciju deteta, kao i oni što nemaju veze sa Hipokratovom zakletvom!
Podrška roditeljima a Gospodu molitva za ozdravljenje bebe!

nena

pre 14 godina

Osnovno je da lekar uzme dobru anamnezu i uradi fizikalni pregled /meningealne znake/. Uvek treba misliti na bakteriskji meningitis kod dece od 6 meseci do 2 godine jer nasa deca nisu vakcinisan protiv najcescih izazivaca ovih meningitisa, a tada prestaje , TJ.POCINJE DA SLABI PASIVNO PRENESENI IMUNITET DOBIJEN OD MAJKE DOJENJEM.visoka T , los pedijatar u DZ /nema ju dovoljno klinickog iskustva/ dete u kola I odmah u bolnicu bez uputa.

Revoltiran

pre 14 godina

Posto stanjujem u blizini ovog DZ i posto sam hronicni bolesnik (dijabetes i visoki pritisak) moram svakog meseca da idem lekaru po recepte za lekove. Ovaj DZ je leglo neradnika i neznalica, i ne jednom sam doziveo takve neprijatnosti da ih je nemoguce i zamisliti, i uopste me ne cudi to sto se dogodilo ovim roditeljima i njihovom detetu. Ovaj DZ bi trebalo raspustiti i dovesti nove strucne lekare koji hoce da rade. A roditeljima zelim da im dete ozdravi i da nikada vise ne zadju u ovo ruglo od Doma zdravlja. Gospodine ministre, ucinite nesto, spasite nas neznalica i neradnika.

Miki

pre 14 godina

Ja sam imao dijagnozu meningitisa pre 30 godina. Otisao sam u seosku ambulantu, doktor mi je samo naglo savio glavu i rekao \"aha\" i za sat vremena sam bio u bolnici. Sve se zavrsilo kako treba.
Zato ne mogu da verujem da lekari, jadni, ne mogu bas sve da pogode. Ipak se radi i o strucnosti anarocito o odgovornosti. Ja sam imao srece da naidjem na nekog ko zna svoj posao.

Jovana

pre 14 godina

Moj sin je uspeo da prezivi bez posledica tu strasnu bolest. Zivimo u Nemackoj gde se sve to desilo.Lekari hitne pomoci nisu uspeli da je dijagnosticiraju. Srecom dosao je nas kucni lekar koji ga je hitno poslao u bolnicu u zadnjem minutu.Kasnije mi je doktor iz bolnice rekao da ako dete ne moze lagano da savije bradu ka vratu da ako nikako drugacije ne mogu da dodjem do bolnice,da onda kolima sa bolesnim detetom prodjem kroz ulaz,jer od brzine pocetka lecenja zavisi ishod. Strasno mi je zao tog deteta i roditelja,ja se i posle toliko vremena povremeno budim od tog straha.

nataša

pre 14 godina

Aman, bre, ljudi dokle više??? Šta još treba da se desi da se neko od vrhuške pomeri sa svog mesta? I kako onog dežurnog ministra zdravlja nije sramota da se pogleda u ogledalo, a kamoli tek da pogleda sa TV ekrana javnosti u oči sa svojim nebuloznim izjavama? Da nisam u koži tim roditeljima!!! I da li neko uopšte obavetašava neobaveštenog Tadića da mu je narod bolestan i da je došlo vreme da neko za nešto NAJZAD preuzme odgovornost!??? Ako ministar nema obraz, valjda ga ima Cvetković, aman ljudi VALJDA GA NEKO OD DEŽURNIH PREPAMETNIH POLITIČARA IMA??!!!...JEDNOM MORA DOĆI KRAJ OVOM LUDILU...!!!! Malo je reći da mi je iskreno žao deteta i njegovih roditelja...Ovakve ''greške'' u zdravstvu su neprihvatljive!!! NEVEROVATNO!!!...Ima li bahatosti kraja?? Ili je ovo prirodna selekcija? ....

hipokrat

pre 14 godina

gde je nestala humanost,ljudskost,...i sve ono na sta su se svi doktori obavezali i polozili hipokratovu zakletvu,...treba sve doktore kazniti koji su odgovorni, naravno oduzeti im licencu za rad za sva vremena, a ministar mora da odgovara za ovo sto se desava u zdravstvu, pocev od korupcije, javasluka, pa do nestrucnosti pojedinih lekara i med. osoblja,....gde je nestalo pravo i zakon u ovoj "banana" drzavi?!...ima li kraj svemo ovome?!

Sasa

pre 14 godina

Bebici i roditeljima, da im Bog pomogne i vrati zdravlje i srecu.
Ovakve vesti su ipak previse ceste da bi odgovornost spala samo na konkretnu doktorku. Ministar sve vreme govori o izgrdnji SISTEMA a sistem ocigledno ne funkcionise. Korupcija, neodgovornost, bahatost, nezainteresovanost, grube greske su pojmovi koji se danas vezuju za zdravstvo u Srbiji. Prava pacijenata postoje samo na papiru. Za to nije odgovorna, ili je najmanje odgovoran jedan lekar (ali i pojedinacna odgovornost mora da postoji). Za to je odgovoran ministar i oni koji su napravili ovakav sistem. A kakav je zna svako ko je i jednom bio kod lekara. Prva recenica kada se govori o doktorima je: "Ne d`o ti Bog da ti zatrebaju".
Pacijenti, ali i dobri lekari su zrtve takvog sistema za koji je najodgovorniji jedan covek. Rezultate njegovog rada najbolje opisuje ovaj slucaj, ne zato sto je drastican, a jeste, nego zato sto je takvih slucajeva sve vise.

svajcaracusrbiji

pre 14 godina

kakva drzava, takve i institucije. miki maus drzava. i dalje, nakon mesec dana kakao zivim u srbiji, ostajem sokiran kako u ovoj drzavi nista, ali bas nista nije u redu. ljudi su previse arogantni, uopste nisu pedantni, ponasaju se kao da su skupili svu pamet sveta! probudite se!!

miki

pre 14 godina

Zbog smrti jedne porodilje i jedne bebe u Kragujevackom klinickom centru neki od doktora su, kako je naveo ministar zdravlja Milosavljevic iz moralnih razloga, podneli ostavku. Kada ce se i da li ce se i on setiti da, nakon svih tragicnih slucajeva do kojih je doslo i zbog haosa u zdravstvu, iz moralnih razloga podnese ostavku?

Ivan, Subotica

pre 14 godina

Ovaj tužan slučaj me je podsetio na moje lično iskustvo od pre par godina sa mojom ćerkicom od 5 godina. Imala je tri dana temperaturu 40-41C. Vodili smo je dva puta u dispanzer, dva puta na hitnu pomoć i jednom u bolnicu, i svuda su nam rekli da je u pitanju viroza i da idemo kući i to bez ikakvih pregleda.
Kada sam zamolio lekara da barem da uput za vađenje krvi ili rengen pluća rečeno mi je na vrlo ružan način da nisam ja lekar itd. Epilog je bio taj da smo dete odneli u privatnu kliniku (pozajmili smo pare) i tamo je urađen pregled krvi i rendgen i ustanovila se teška upala pluća, i oni su odmah dete prebacili u bolnicu i bukvalno hvala dragom Bogu da je naša ćerkica nakon 10 dana intenzivnog bolničkog lečenja ostala živa.
Naravno na naše žalbe na nemarne lekare, niko od nadležnih se nije udostojio ni odgovoriti. Šta još reći a da to bude nešto novo u ovoj našoj napaćenoj Srbiji, i kada će se već i kod nas jednom moći normalno živeti, koliko još izbora treba da bude?

Andrija

pre 14 godina

Uzasna tragedija. Nemam reci.

Domovi zdravlja na Novom Beogradu su kao tvrdjave koje sluze da odbijaju pacijente. Ne daj boze da se zaputite po lekarsku pomoc. Meni treba u proseku i po mesec dana da bih dosao do izabranog lekara. Moja supruga je mesecima obigravala oko ordinacije izabranog ginekologa, da bi je svaki put vracani sa saltera recima da nema vise slobodnog mesta za pregled. Na kraju, je iako vec 18 godina uplacuje za zdravstvenu zastitu otisla u privatni Dom zdravlja na redovni godisnji pregled i "pukla" preko 7.000 dinara sa pregledom dojki jer to u domovima zdravlja ne rade, a moja supruga ima problem sa tim. I, sto je najvaznije, prema njoj su se u privatnoj ordinaciji ponasali kao prema coveku, rekli joj sve sto je zanima, posavetovali je, ohrabrili... Ali nemamo svi na raspolaganju taj novac.
DAKLE, MINISTRE, SRAM VAS BILO. U OVOJ ZEMLJI MOZE DA SE LECI SAMO ONAJ KO IMA NOVCA. SVI OSTALI, IAKO IM SE IZ ZARADA ODUZIMA ZA ZDRAVSTVENU ZASTITU, NEMAJU PRAVO NA DOSTOJANSTVENO LECENJE.