Utorak, 19.05.2009.

00:07

Bajden zabrinut stanjem u BiH

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u Sarajevu da je zabrinut zbog pravca kojom se BiH kreće.

Izvor: B92

Bajden zabrinut stanjem u BiH IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Vanja

pre 14 godina

Moram samo spomenuti da su granice BiH potvrdjene Dejtonskim Sporazumum (dakle, nije se nikome nista nametnulo), pa mi nije jasno zasto se stalno usporedjuju granice BiH sa onima u Srbiji. Vi se niste mogli dogovoriti sa svojim Albancima o neodredjenom statusu devet punih godina i na kraju se sve zavrsilo njihovom jednostranom nezavisnoscu. Mi se u Bosni patimo sa Miloradom Dodikom, jer je to cijena koju smo izabrali da bi smo ostali jedna zemlja. Srbi u Bosni i Hercegovini cine trecinu stanovnistva, a u sustini imaju apsolutnu kontrolu nad 50% zemlje, a uz to i punu ravnopravnost sa druga dva naroda na drzavnom nivou. Dakle, Srbi su opet ravnopravniji od ostalih, ali i to Dodiku i kompaniji smeta, jer oni izgleda nisu u stanju zivjeti s drugima. Zastava BiH vise nije njen istorijski simbol ljiljani (koji nisu vrijedjali nikoga), ali zato Republika Srpska i dalje koristi zastavu Republike Srbije, iako su, bar na papiru, i Bosnjaci i Hrvati ravnopravni gradjani tog entiteta. Da ne govorim da vecina ratnih zlocinaca odgovornih za smrt desetina hiljada nesrba u RS, kao i sistematski progon 700 000 nesrba iz tog entiteta nikada nece biti uhvaceni. Vi Albancima koji s Kosovom cine skoro 30% stanovnistva niste ponudili ni konstitutivnost, niti ikakve beneficije na drzavnom nivou, pa me i ne cudi sto su odabrali nezavisnost. Srpski politicari bi mogli pokazati malo vise ljudskosti i jednostavno drzati prste dalje od Bosne, jer tamo niko Srbima ne prijeti, a Republika Srpska ako nije u stanju ispuniti svoje obaveze iz Dejtona mozda i ne bi trebala da postoji.

Neo

pre 14 godina

Jedva čekam nove rasplete u narednoj deceniji.Na kraju ću se posle svega setiti jednog lepog 20tog maja daleke 2009te i provaliti pod kojim smo mi to stavkama njihovog masterplana bili.

A mi živimo u matrix-u,brinemo hoće li ići neka autobuska linija....Šta li nam je 'veliki brat' ovog puta spremio za večeru ?

tale

pre 14 godina

Slusao sam Bajdenov govor u BH skupstini. Bio je jako zanimljiv i poucan za sve.
Naruzio je i jedne i druge i trece
Nije pominjao nicija konkretna imena, ali jeste generalno govorio. Uveren sam da ce se pojedini politicari prepoznati i shvatiti ovo kao poslednje upozorenje.
Sastao se posle toga odvojeno sa Dodikom i Silajdjicem, ali nije bilo sopstenja posle.i svi su uvereni da ih je ruzio i pretio te da zato i nije bilo saopstenja.
Neki politicari se vec pocinju pravdati

Vuk

pre 14 godina

mene samo zanima u koliko ce sati da bude ta zurka i koliko ce grad biti "zatvoren"! malo sam postao alergican na te posete i demonstracije, pa ovom prilikom predlazem da se u buducnosti ovakve i slicne manifestacije presele u selo Pecinci, nadomak Beograda.. Tamo ljudi, ionako, ne rade nista!! pozz

ivan

pre 14 godina

Sutra je jedan veoma poseban i nesvakidasnji dan jer ce kod sajma biti najmanja guzva u odnosu na ostale delove grada! Sa Zarkova doci u Zemun na posao, uhhh, to je izazov! Idem na spavanje i ustajem u 4:00h, potom biciklom do Ade, pa camcem na Novi Beograd, pesaka do prve stanice 73-ojke i posle je lako. U povratku se necu zuriti, bicu produktivniji u radu, mozda cak i povisicu dobijem. I to sva zahvaljujuci ameru. Eto vidite, nije tesko kada na vreme isplanirate!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"Bajden je poručio da je jedini pravi put za prosperitet zemlje pridruživanje BIH Evropskoj uniji kao celovite zemlje." A sta ce reci u Beogradu - isto to ili potpuno suprotno? Za nas "granice nisu vazne" ali u Bosni jesu? Bio sam dete kad se stvorila BiH, pa ne znam ciji je to patent gurati 3 para rogova u istu vrecu, ali to nikad nece zaziveti na nacin na koji SAD ocekuju. A i zasto bi, zar su Albanci neka "nadrasa" pa imaju jedini pravo na samoopredeljenje na bazi separatizma?

Shomi

pre 14 godina

"Sedam godina - kaze zamisljeno i otezuci reci Hamdi-beg - sedam godina! A sjecate li se kakva je onda uzbuna i povika bila zbog tih konzula i zbog toga ... toga ... Bunaparte? Te Bunaparta ovdje, te Bunaparta ondje. Svijet mu je tijesan; njegovoj sili nema mere ni karara."

Ivo Andric, u Beogradu 1942 godine, o dogadjajima pocetkom 19. veka.
Tamni je to vilajet, bio i ostace.

bezimena

pre 14 godina

Da su Bajden i ostali zapadni mineri SFRJ, razmišljali o posledicama rušenja te države, sada ne bi bili zabrinuti! Šta god se dešava, to je posledica njihovog nerazmišljanja, njihova krivica i njihova odgovornost!

Dzox Zvezdara

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da se jos uvek bavimo starim pricama. Nova administracija u SAD zeli da nova era odnosa izmedju nase zemlje i Amerike pocne sto pre... nadam se da isto zelimo i mi... zelim Borisu da sutra kaze ono sto misli da gospodin Bajden treba da cuje i da istovremeno od doticnog cuje ono sto svi prizeljkujemo...i mislim da smo svi zajedno blizu jedne normalne Srbije... uz SAD kao partnera, a ne protivnika...

neshonni

pre 14 godina

Ameri žele unitarnu Bosnu, nezavisno Kosovo- ono što je suprotno srpskim interesima - i kako mogu da se razvijaju dobri medjusobni odnosi, ulaskom u NATO, pa ni to nama ne treba!
i Srbija ima svoje interese i ima demokratsko pravo da ih brani svidjalo se to Bajdenu ili već kome u belom svetu!
Kosovo nikada priznato od strane Srbije i Bosna nikada unitarna, RS mora zauvek postojati - pa i mi imamo pravo da zastupamo ovakva stanovišta! Niko nema prava da nam nameće svoje interese sem naravno silom što je svetski policajac već pokazao da zna činiti iako sebe smatra najdemokratskijom zemljom na svetu, ma ajde!

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako se Biden zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma onda nema govora o unitarnoj BiH. Republika Srpska je upravo rezultat kompromisa u Daytonu.
I sama pomisao na želje Sarajeva za unitarnom BiH izazvala bi neprilike a kamoli da to pokušaju ostvariti jer to jednostavno nije moguće. Ni Srbi ni Hrvati neće pristati na takvu suludu ideju. Sumnjam da je ikome vani u interesu da sprovede takav eksperiment jer dovoljno problema ima na Balkanu i samo bi još to nedostajalo.

nalle

pre 14 godina

ja samo znam da sutra:od 11-14h moram da spustim roletne, zatvorim sve prozore, ne smem da izadjem iz zgrade ni da udjem u nju, niko ne sme da mi dodje u posetu u tom periodu, a koga da pitam ako nekome u zgradi, daleko bilo pozli sta onda??

zabava

pre 14 godina

Ma ljudi, nema ovo veze sa politikom, covek je cuo da ima odlican cirkus u skupstini Srbije pa je resio da se zabavi malo kad je vec u regionu. Evo sad rekose na RTS-u da ce da poseti skupstinu :) A vi mislili on dosao iz nekih ozbiljnih razloga.

skandinavac

pre 14 godina

Pa covjek dosao da javno i otvoreno podrzi EU int.tzv, zapadnog Balkana ..uslovi su jednostavni unitarna Bosna, i Srbija da prizna Kosovo..plus totalni povrat Srba u Hrvatsku.
E, sad sto su nacionalisticke inspiracije izgubile kompas i treba sad narodu objasniti ono sto kaze Bora Corba "za ideale ginule budale" to nije briga doticnog gospodina.

Obama Deception

pre 14 godina

Ko mi je kriv što sam se prošle godine smejao servilnosti Hrvata, oni su bar imali zbog čega da budu servilni, a zbog čega mi? Čime nas je to zadužio Džo Bajden?

Ratko Krsmanović

pre 14 godina

Značajan deo informacija o Bajdenovoj balkanskoj turneji se iscrpljuje opisivanjem scenografijom megalomanskih mera bezbednosti i zaštite tokom putovanja, dok se prilično stidljivo ukazuje na scenario novih prekrajanja Balkana i razaranja teritorijalnog integriteta određenih država pod plaštom reformi a sa ciljem ostvarivanja sveobuhvatne kontrole od strane NATO u ovom delu Evrope.
Nema sumnje da najveći deo predstavnika sadašnje vlasti u Srbiji dobro poznaju i razumeju jezik i način koji koristi potpredsednik SAD Džozef Bajden. Deo njih je još u prošloj deceniji uobličavan po kalupima i kampovima United States Informatio Agency a kroz podučavanja generala Džordža Varda, penzionisanog pukovnika Roberta Helvia i logistiku nezaobilaznog funkcionera CIA-e Daniela Servera i drugih NATO-apostola. Ta okolnost uz činjenicu da je Srbija velika žrtva NATO, da nam je NATO oteo srce države sa svim posledicama po žrtvu svirepe agresije, može predstavljati izvesni stepen moralne superiornosti u predstojećim razgovorima. Srbiji treba samo ravnopravan status sa zemljma u regionu.
O predstojećoj ulozi NATO u Srbiji, moralo bi se prethodno potpuno i bez ostatka razjasniti o kojem i kakvom savezu se radi. Da li je u pitanju evropski NATO, kao jedan uređen kontinentalni sistem bezbednosti koji garantuje bezbednost svima u Evropi, ili je po sredi NATO koji gradi NATO-vsku Evropu i koji predstavlja svojevrsnu pretnju drugim državama i drugim regionima. U takvim okolnostima je realno računati na savezništvo i podršku drugih zemalja, uključujući i Rusiju, koji žele da sa NATO postignu dogovor kao garantom jednake bezbednosti za sve u Evropi. Dakle, status NATO-a u Srbiji treba da zavisi od definicije njegove uloge i ciljeva a ne od diskrecionog prava ili raspoloženja prolaznih garnitura na vlasti.

Viva

pre 14 godina

Bajden ce u Sarajevu iskazati podršku Vašingtona Dejtonskom sporazumu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potrebno približavanje BiH-a NATO-u i EU. Jos samo da nam se uspavana lepotica Republika Srpska, zaspala u srednjem veku, probudi, i njen princ, Dodik, ceznju za vlastitom drzavom-tvrdjavom odsanja, eto sunca u Bosni. Ima jedna Bosna, dve nikad nisu postojale. To zna i, preko mora, Bajden.

Goran

pre 14 godina

Srpska diplomatija, kao i u vreme Milosevica, pokusace da jednu pricu prica iza zatvorenih vrata a drugu za nasu javnost i unutrasnje politicke potrebe, kao da ne znaju da je takva politika dozivela krah 2000 godine . Samo Srbi ne priznaju greske i ne uce se na njima !

Dejan Dunic

pre 14 godina

Americka spoljna politika, koja se zalaze za pristup Turske u E.U. zanemaruje cinjenicu da Evropa ima 3 sekularne drzave sa visokim brojem madrasa skola: Albanija, Bosna i Kosovo i da ruku prijateljstva sa muslimanskim svetom treba pruziti u geografskom, ako ne alfebetskom redosledu.

Misko

pre 14 godina

O boze...i kako sad? Kuda da idem na posao ili sa posla? Pa vi niste normalni...Najbolje da bude neradni dan posto ce bar pola zaposlenih negde "debelo" da zaglavi!

Misa

pre 14 godina

E baš lepo što dolazi. Može da pokupi ove loše kasetne bombe, što nisu eksplodirale. Da svojoj vojnoj industriji pokaže gde su grešili, da im se više ne dešava da bombe ne eksplodiraju (to stvara loš utisak o njima).
Nišlija koji je promašen!

London

pre 14 godina

Skoro čitava vest je posvećena merama obezbeđenja, kao da je to nešto specijalno ili zanimljivo. Ni malo analize o značenju posete, o mogućim temama, o mogućim odgovorima lokalnih političara na zahteve koje Bajden neminovno donosi, ništa o izjavama ili najavama iz Amerike pred ovu posetu, ni jedne reči o tome šta relevantni kongresmeni i senatori u Americi imaju da kažu o ovoj poseti, ni jedne reči o tome šta su relevatni evropski političari rekli (a neko sigurno nešto jeste rekao).

Na žalost, samo je bitno kako je oklopljen Bajdenov auto i koliko policajaca će da bleji po ćoškovima na ulicama kroz koje Bajden nikada neće proći.

raso krajisnik

pre 14 godina

Hoce li biti ekstra-insajdera da saznamo kad i koliko puta je bio na toaleti ???
A ko bi bre rekao da ce Amerika i okupirani deo Kosmeta tako brzo imati ekonomske pregovore na ravnopravnoj i istoj visini ??
Samo ovaj put izgleda Sejdiu ima da pazi da mu Amerikanac ne drmne sat ....
Kako vjetar brzo menja pravac ....

vladimir

pre 14 godina

Pretpostavljam da verujete da ruski visoki zvanicnici (predsednik ili premijer) obavljaju posete stranim drzavama bez najviseg nivoa obezbedjenja ?!? Pa naravno da ne, iste su mere, isti je protokol, isto je blokiran vazdusni prostor za sve visoke zvanicnike najvecih svetskih sila, bez razlike, bilo da su ti zvanicnici ruski, americki, kineski, francuski. I iste su mer bez obzira na drzavu domacina, nad nemackim vazdusnim prostorom, konkretno iznad Berlina, sve vreme su kruzili americki lovci dok je americki predsednik bio u poseti. I zavarivani su sahtovi. Isto (veoma slicno) je i sa ruskim. Nego bi najbolje bilo da nas niko i ne posecuje, kao u vreme Slobice, pa da mi svetu odavde diktiramo pravila ponasanja i protokola...

taksist

pre 14 godina

Ne daj boze da nam neko kaze kuda ce se sutra kretati g. potpredsednik.

Razumem ja vasu brigu za njegovu bezbednost, ali razumite i vi nasu potrebu da barem pokusamo da izbegnemo guzve koje cete sutra napraviti.

Jadno vam je to osiguranje ako se zasniva na tome da nam ne kazete kuda da ne idemo sutra.

Tito se vozio u otvorenom automobilu i nije mu nista falilo.

marco

pre 14 godina

Covek dolazi da kaze svima u regionu da imaju sansu da zive kao sav normalan demokratski svet. Nazalost, mi cemo ovde to poslednji shvatiti, kao i uvek u istoriji, pa ce nam posle opet neko drugi biti kriv.
Nadam se da ce Boris ipak imati snage da kaze g. Bajdenu da zelimo da im budemo saveznici i da zelimo u EU i NATO.

Bata Djora Sr.

pre 14 godina

To sa hapsenjem nije nista novo. Toga je bilo i za vreme SFRJ. Kad je neko dolazio u zvanicnu posetu, znalo se ko duzi cebe i spava u Padinjaku par dana.

Misa

pre 14 godina

E baš lepo što dolazi. Može da pokupi ove loše kasetne bombe, što nisu eksplodirale. Da svojoj vojnoj industriji pokaže gde su grešili, da im se više ne dešava da bombe ne eksplodiraju (to stvara loš utisak o njima).
Nišlija koji je promašen!

taksist

pre 14 godina

Ne daj boze da nam neko kaze kuda ce se sutra kretati g. potpredsednik.

Razumem ja vasu brigu za njegovu bezbednost, ali razumite i vi nasu potrebu da barem pokusamo da izbegnemo guzve koje cete sutra napraviti.

Jadno vam je to osiguranje ako se zasniva na tome da nam ne kazete kuda da ne idemo sutra.

Tito se vozio u otvorenom automobilu i nije mu nista falilo.

marco

pre 14 godina

Covek dolazi da kaze svima u regionu da imaju sansu da zive kao sav normalan demokratski svet. Nazalost, mi cemo ovde to poslednji shvatiti, kao i uvek u istoriji, pa ce nam posle opet neko drugi biti kriv.
Nadam se da ce Boris ipak imati snage da kaze g. Bajdenu da zelimo da im budemo saveznici i da zelimo u EU i NATO.

Bata Djora Sr.

pre 14 godina

To sa hapsenjem nije nista novo. Toga je bilo i za vreme SFRJ. Kad je neko dolazio u zvanicnu posetu, znalo se ko duzi cebe i spava u Padinjaku par dana.

vladimir

pre 14 godina

Pretpostavljam da verujete da ruski visoki zvanicnici (predsednik ili premijer) obavljaju posete stranim drzavama bez najviseg nivoa obezbedjenja ?!? Pa naravno da ne, iste su mere, isti je protokol, isto je blokiran vazdusni prostor za sve visoke zvanicnike najvecih svetskih sila, bez razlike, bilo da su ti zvanicnici ruski, americki, kineski, francuski. I iste su mer bez obzira na drzavu domacina, nad nemackim vazdusnim prostorom, konkretno iznad Berlina, sve vreme su kruzili americki lovci dok je americki predsednik bio u poseti. I zavarivani su sahtovi. Isto (veoma slicno) je i sa ruskim. Nego bi najbolje bilo da nas niko i ne posecuje, kao u vreme Slobice, pa da mi svetu odavde diktiramo pravila ponasanja i protokola...

London

pre 14 godina

Skoro čitava vest je posvećena merama obezbeđenja, kao da je to nešto specijalno ili zanimljivo. Ni malo analize o značenju posete, o mogućim temama, o mogućim odgovorima lokalnih političara na zahteve koje Bajden neminovno donosi, ništa o izjavama ili najavama iz Amerike pred ovu posetu, ni jedne reči o tome šta relevantni kongresmeni i senatori u Americi imaju da kažu o ovoj poseti, ni jedne reči o tome šta su relevatni evropski političari rekli (a neko sigurno nešto jeste rekao).

Na žalost, samo je bitno kako je oklopljen Bajdenov auto i koliko policajaca će da bleji po ćoškovima na ulicama kroz koje Bajden nikada neće proći.

Obama Deception

pre 14 godina

Ko mi je kriv što sam se prošle godine smejao servilnosti Hrvata, oni su bar imali zbog čega da budu servilni, a zbog čega mi? Čime nas je to zadužio Džo Bajden?

neshonni

pre 14 godina

Ameri žele unitarnu Bosnu, nezavisno Kosovo- ono što je suprotno srpskim interesima - i kako mogu da se razvijaju dobri medjusobni odnosi, ulaskom u NATO, pa ni to nama ne treba!
i Srbija ima svoje interese i ima demokratsko pravo da ih brani svidjalo se to Bajdenu ili već kome u belom svetu!
Kosovo nikada priznato od strane Srbije i Bosna nikada unitarna, RS mora zauvek postojati - pa i mi imamo pravo da zastupamo ovakva stanovišta! Niko nema prava da nam nameće svoje interese sem naravno silom što je svetski policajac već pokazao da zna činiti iako sebe smatra najdemokratskijom zemljom na svetu, ma ajde!

nalle

pre 14 godina

ja samo znam da sutra:od 11-14h moram da spustim roletne, zatvorim sve prozore, ne smem da izadjem iz zgrade ni da udjem u nju, niko ne sme da mi dodje u posetu u tom periodu, a koga da pitam ako nekome u zgradi, daleko bilo pozli sta onda??

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako se Biden zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma onda nema govora o unitarnoj BiH. Republika Srpska je upravo rezultat kompromisa u Daytonu.
I sama pomisao na želje Sarajeva za unitarnom BiH izazvala bi neprilike a kamoli da to pokušaju ostvariti jer to jednostavno nije moguće. Ni Srbi ni Hrvati neće pristati na takvu suludu ideju. Sumnjam da je ikome vani u interesu da sprovede takav eksperiment jer dovoljno problema ima na Balkanu i samo bi još to nedostajalo.

raso krajisnik

pre 14 godina

Hoce li biti ekstra-insajdera da saznamo kad i koliko puta je bio na toaleti ???
A ko bi bre rekao da ce Amerika i okupirani deo Kosmeta tako brzo imati ekonomske pregovore na ravnopravnoj i istoj visini ??
Samo ovaj put izgleda Sejdiu ima da pazi da mu Amerikanac ne drmne sat ....
Kako vjetar brzo menja pravac ....

bezimena

pre 14 godina

Da su Bajden i ostali zapadni mineri SFRJ, razmišljali o posledicama rušenja te države, sada ne bi bili zabrinuti! Šta god se dešava, to je posledica njihovog nerazmišljanja, njihova krivica i njihova odgovornost!

Viva

pre 14 godina

Bajden ce u Sarajevu iskazati podršku Vašingtona Dejtonskom sporazumu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potrebno približavanje BiH-a NATO-u i EU. Jos samo da nam se uspavana lepotica Republika Srpska, zaspala u srednjem veku, probudi, i njen princ, Dodik, ceznju za vlastitom drzavom-tvrdjavom odsanja, eto sunca u Bosni. Ima jedna Bosna, dve nikad nisu postojale. To zna i, preko mora, Bajden.

Ratko Krsmanović

pre 14 godina

Značajan deo informacija o Bajdenovoj balkanskoj turneji se iscrpljuje opisivanjem scenografijom megalomanskih mera bezbednosti i zaštite tokom putovanja, dok se prilično stidljivo ukazuje na scenario novih prekrajanja Balkana i razaranja teritorijalnog integriteta određenih država pod plaštom reformi a sa ciljem ostvarivanja sveobuhvatne kontrole od strane NATO u ovom delu Evrope.
Nema sumnje da najveći deo predstavnika sadašnje vlasti u Srbiji dobro poznaju i razumeju jezik i način koji koristi potpredsednik SAD Džozef Bajden. Deo njih je još u prošloj deceniji uobličavan po kalupima i kampovima United States Informatio Agency a kroz podučavanja generala Džordža Varda, penzionisanog pukovnika Roberta Helvia i logistiku nezaobilaznog funkcionera CIA-e Daniela Servera i drugih NATO-apostola. Ta okolnost uz činjenicu da je Srbija velika žrtva NATO, da nam je NATO oteo srce države sa svim posledicama po žrtvu svirepe agresije, može predstavljati izvesni stepen moralne superiornosti u predstojećim razgovorima. Srbiji treba samo ravnopravan status sa zemljma u regionu.
O predstojećoj ulozi NATO u Srbiji, moralo bi se prethodno potpuno i bez ostatka razjasniti o kojem i kakvom savezu se radi. Da li je u pitanju evropski NATO, kao jedan uređen kontinentalni sistem bezbednosti koji garantuje bezbednost svima u Evropi, ili je po sredi NATO koji gradi NATO-vsku Evropu i koji predstavlja svojevrsnu pretnju drugim državama i drugim regionima. U takvim okolnostima je realno računati na savezništvo i podršku drugih zemalja, uključujući i Rusiju, koji žele da sa NATO postignu dogovor kao garantom jednake bezbednosti za sve u Evropi. Dakle, status NATO-a u Srbiji treba da zavisi od definicije njegove uloge i ciljeva a ne od diskrecionog prava ili raspoloženja prolaznih garnitura na vlasti.

Goran

pre 14 godina

Srpska diplomatija, kao i u vreme Milosevica, pokusace da jednu pricu prica iza zatvorenih vrata a drugu za nasu javnost i unutrasnje politicke potrebe, kao da ne znaju da je takva politika dozivela krah 2000 godine . Samo Srbi ne priznaju greske i ne uce se na njima !

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"Bajden je poručio da je jedini pravi put za prosperitet zemlje pridruživanje BIH Evropskoj uniji kao celovite zemlje." A sta ce reci u Beogradu - isto to ili potpuno suprotno? Za nas "granice nisu vazne" ali u Bosni jesu? Bio sam dete kad se stvorila BiH, pa ne znam ciji je to patent gurati 3 para rogova u istu vrecu, ali to nikad nece zaziveti na nacin na koji SAD ocekuju. A i zasto bi, zar su Albanci neka "nadrasa" pa imaju jedini pravo na samoopredeljenje na bazi separatizma?

zabava

pre 14 godina

Ma ljudi, nema ovo veze sa politikom, covek je cuo da ima odlican cirkus u skupstini Srbije pa je resio da se zabavi malo kad je vec u regionu. Evo sad rekose na RTS-u da ce da poseti skupstinu :) A vi mislili on dosao iz nekih ozbiljnih razloga.

Misko

pre 14 godina

O boze...i kako sad? Kuda da idem na posao ili sa posla? Pa vi niste normalni...Najbolje da bude neradni dan posto ce bar pola zaposlenih negde "debelo" da zaglavi!

Shomi

pre 14 godina

"Sedam godina - kaze zamisljeno i otezuci reci Hamdi-beg - sedam godina! A sjecate li se kakva je onda uzbuna i povika bila zbog tih konzula i zbog toga ... toga ... Bunaparte? Te Bunaparta ovdje, te Bunaparta ondje. Svijet mu je tijesan; njegovoj sili nema mere ni karara."

Ivo Andric, u Beogradu 1942 godine, o dogadjajima pocetkom 19. veka.
Tamni je to vilajet, bio i ostace.

skandinavac

pre 14 godina

Pa covjek dosao da javno i otvoreno podrzi EU int.tzv, zapadnog Balkana ..uslovi su jednostavni unitarna Bosna, i Srbija da prizna Kosovo..plus totalni povrat Srba u Hrvatsku.
E, sad sto su nacionalisticke inspiracije izgubile kompas i treba sad narodu objasniti ono sto kaze Bora Corba "za ideale ginule budale" to nije briga doticnog gospodina.

Dzox Zvezdara

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da se jos uvek bavimo starim pricama. Nova administracija u SAD zeli da nova era odnosa izmedju nase zemlje i Amerike pocne sto pre... nadam se da isto zelimo i mi... zelim Borisu da sutra kaze ono sto misli da gospodin Bajden treba da cuje i da istovremeno od doticnog cuje ono sto svi prizeljkujemo...i mislim da smo svi zajedno blizu jedne normalne Srbije... uz SAD kao partnera, a ne protivnika...

tale

pre 14 godina

Slusao sam Bajdenov govor u BH skupstini. Bio je jako zanimljiv i poucan za sve.
Naruzio je i jedne i druge i trece
Nije pominjao nicija konkretna imena, ali jeste generalno govorio. Uveren sam da ce se pojedini politicari prepoznati i shvatiti ovo kao poslednje upozorenje.
Sastao se posle toga odvojeno sa Dodikom i Silajdjicem, ali nije bilo sopstenja posle.i svi su uvereni da ih je ruzio i pretio te da zato i nije bilo saopstenja.
Neki politicari se vec pocinju pravdati

Vuk

pre 14 godina

mene samo zanima u koliko ce sati da bude ta zurka i koliko ce grad biti "zatvoren"! malo sam postao alergican na te posete i demonstracije, pa ovom prilikom predlazem da se u buducnosti ovakve i slicne manifestacije presele u selo Pecinci, nadomak Beograda.. Tamo ljudi, ionako, ne rade nista!! pozz

ivan

pre 14 godina

Sutra je jedan veoma poseban i nesvakidasnji dan jer ce kod sajma biti najmanja guzva u odnosu na ostale delove grada! Sa Zarkova doci u Zemun na posao, uhhh, to je izazov! Idem na spavanje i ustajem u 4:00h, potom biciklom do Ade, pa camcem na Novi Beograd, pesaka do prve stanice 73-ojke i posle je lako. U povratku se necu zuriti, bicu produktivniji u radu, mozda cak i povisicu dobijem. I to sva zahvaljujuci ameru. Eto vidite, nije tesko kada na vreme isplanirate!

Dejan Dunic

pre 14 godina

Americka spoljna politika, koja se zalaze za pristup Turske u E.U. zanemaruje cinjenicu da Evropa ima 3 sekularne drzave sa visokim brojem madrasa skola: Albanija, Bosna i Kosovo i da ruku prijateljstva sa muslimanskim svetom treba pruziti u geografskom, ako ne alfebetskom redosledu.

Neo

pre 14 godina

Jedva čekam nove rasplete u narednoj deceniji.Na kraju ću se posle svega setiti jednog lepog 20tog maja daleke 2009te i provaliti pod kojim smo mi to stavkama njihovog masterplana bili.

A mi živimo u matrix-u,brinemo hoće li ići neka autobuska linija....Šta li nam je 'veliki brat' ovog puta spremio za večeru ?

Vanja

pre 14 godina

Moram samo spomenuti da su granice BiH potvrdjene Dejtonskim Sporazumum (dakle, nije se nikome nista nametnulo), pa mi nije jasno zasto se stalno usporedjuju granice BiH sa onima u Srbiji. Vi se niste mogli dogovoriti sa svojim Albancima o neodredjenom statusu devet punih godina i na kraju se sve zavrsilo njihovom jednostranom nezavisnoscu. Mi se u Bosni patimo sa Miloradom Dodikom, jer je to cijena koju smo izabrali da bi smo ostali jedna zemlja. Srbi u Bosni i Hercegovini cine trecinu stanovnistva, a u sustini imaju apsolutnu kontrolu nad 50% zemlje, a uz to i punu ravnopravnost sa druga dva naroda na drzavnom nivou. Dakle, Srbi su opet ravnopravniji od ostalih, ali i to Dodiku i kompaniji smeta, jer oni izgleda nisu u stanju zivjeti s drugima. Zastava BiH vise nije njen istorijski simbol ljiljani (koji nisu vrijedjali nikoga), ali zato Republika Srpska i dalje koristi zastavu Republike Srbije, iako su, bar na papiru, i Bosnjaci i Hrvati ravnopravni gradjani tog entiteta. Da ne govorim da vecina ratnih zlocinaca odgovornih za smrt desetina hiljada nesrba u RS, kao i sistematski progon 700 000 nesrba iz tog entiteta nikada nece biti uhvaceni. Vi Albancima koji s Kosovom cine skoro 30% stanovnistva niste ponudili ni konstitutivnost, niti ikakve beneficije na drzavnom nivou, pa me i ne cudi sto su odabrali nezavisnost. Srpski politicari bi mogli pokazati malo vise ljudskosti i jednostavno drzati prste dalje od Bosne, jer tamo niko Srbima ne prijeti, a Republika Srpska ako nije u stanju ispuniti svoje obaveze iz Dejtona mozda i ne bi trebala da postoji.

marco

pre 14 godina

Covek dolazi da kaze svima u regionu da imaju sansu da zive kao sav normalan demokratski svet. Nazalost, mi cemo ovde to poslednji shvatiti, kao i uvek u istoriji, pa ce nam posle opet neko drugi biti kriv.
Nadam se da ce Boris ipak imati snage da kaze g. Bajdenu da zelimo da im budemo saveznici i da zelimo u EU i NATO.

Viva

pre 14 godina

Bajden ce u Sarajevu iskazati podršku Vašingtona Dejtonskom sporazumu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potrebno približavanje BiH-a NATO-u i EU. Jos samo da nam se uspavana lepotica Republika Srpska, zaspala u srednjem veku, probudi, i njen princ, Dodik, ceznju za vlastitom drzavom-tvrdjavom odsanja, eto sunca u Bosni. Ima jedna Bosna, dve nikad nisu postojale. To zna i, preko mora, Bajden.

vladimir

pre 14 godina

Pretpostavljam da verujete da ruski visoki zvanicnici (predsednik ili premijer) obavljaju posete stranim drzavama bez najviseg nivoa obezbedjenja ?!? Pa naravno da ne, iste su mere, isti je protokol, isto je blokiran vazdusni prostor za sve visoke zvanicnike najvecih svetskih sila, bez razlike, bilo da su ti zvanicnici ruski, americki, kineski, francuski. I iste su mer bez obzira na drzavu domacina, nad nemackim vazdusnim prostorom, konkretno iznad Berlina, sve vreme su kruzili americki lovci dok je americki predsednik bio u poseti. I zavarivani su sahtovi. Isto (veoma slicno) je i sa ruskim. Nego bi najbolje bilo da nas niko i ne posecuje, kao u vreme Slobice, pa da mi svetu odavde diktiramo pravila ponasanja i protokola...

Dzox Zvezdara

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da se jos uvek bavimo starim pricama. Nova administracija u SAD zeli da nova era odnosa izmedju nase zemlje i Amerike pocne sto pre... nadam se da isto zelimo i mi... zelim Borisu da sutra kaze ono sto misli da gospodin Bajden treba da cuje i da istovremeno od doticnog cuje ono sto svi prizeljkujemo...i mislim da smo svi zajedno blizu jedne normalne Srbije... uz SAD kao partnera, a ne protivnika...

skandinavac

pre 14 godina

Pa covjek dosao da javno i otvoreno podrzi EU int.tzv, zapadnog Balkana ..uslovi su jednostavni unitarna Bosna, i Srbija da prizna Kosovo..plus totalni povrat Srba u Hrvatsku.
E, sad sto su nacionalisticke inspiracije izgubile kompas i treba sad narodu objasniti ono sto kaze Bora Corba "za ideale ginule budale" to nije briga doticnog gospodina.

Misa

pre 14 godina

E baš lepo što dolazi. Može da pokupi ove loše kasetne bombe, što nisu eksplodirale. Da svojoj vojnoj industriji pokaže gde su grešili, da im se više ne dešava da bombe ne eksplodiraju (to stvara loš utisak o njima).
Nišlija koji je promašen!

neshonni

pre 14 godina

Ameri žele unitarnu Bosnu, nezavisno Kosovo- ono što je suprotno srpskim interesima - i kako mogu da se razvijaju dobri medjusobni odnosi, ulaskom u NATO, pa ni to nama ne treba!
i Srbija ima svoje interese i ima demokratsko pravo da ih brani svidjalo se to Bajdenu ili već kome u belom svetu!
Kosovo nikada priznato od strane Srbije i Bosna nikada unitarna, RS mora zauvek postojati - pa i mi imamo pravo da zastupamo ovakva stanovišta! Niko nema prava da nam nameće svoje interese sem naravno silom što je svetski policajac već pokazao da zna činiti iako sebe smatra najdemokratskijom zemljom na svetu, ma ajde!

Dejan Dunic

pre 14 godina

Americka spoljna politika, koja se zalaze za pristup Turske u E.U. zanemaruje cinjenicu da Evropa ima 3 sekularne drzave sa visokim brojem madrasa skola: Albanija, Bosna i Kosovo i da ruku prijateljstva sa muslimanskim svetom treba pruziti u geografskom, ako ne alfebetskom redosledu.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"Bajden je poručio da je jedini pravi put za prosperitet zemlje pridruživanje BIH Evropskoj uniji kao celovite zemlje." A sta ce reci u Beogradu - isto to ili potpuno suprotno? Za nas "granice nisu vazne" ali u Bosni jesu? Bio sam dete kad se stvorila BiH, pa ne znam ciji je to patent gurati 3 para rogova u istu vrecu, ali to nikad nece zaziveti na nacin na koji SAD ocekuju. A i zasto bi, zar su Albanci neka "nadrasa" pa imaju jedini pravo na samoopredeljenje na bazi separatizma?

Goran

pre 14 godina

Srpska diplomatija, kao i u vreme Milosevica, pokusace da jednu pricu prica iza zatvorenih vrata a drugu za nasu javnost i unutrasnje politicke potrebe, kao da ne znaju da je takva politika dozivela krah 2000 godine . Samo Srbi ne priznaju greske i ne uce se na njima !

taksist

pre 14 godina

Ne daj boze da nam neko kaze kuda ce se sutra kretati g. potpredsednik.

Razumem ja vasu brigu za njegovu bezbednost, ali razumite i vi nasu potrebu da barem pokusamo da izbegnemo guzve koje cete sutra napraviti.

Jadno vam je to osiguranje ako se zasniva na tome da nam ne kazete kuda da ne idemo sutra.

Tito se vozio u otvorenom automobilu i nije mu nista falilo.

raso krajisnik

pre 14 godina

Hoce li biti ekstra-insajdera da saznamo kad i koliko puta je bio na toaleti ???
A ko bi bre rekao da ce Amerika i okupirani deo Kosmeta tako brzo imati ekonomske pregovore na ravnopravnoj i istoj visini ??
Samo ovaj put izgleda Sejdiu ima da pazi da mu Amerikanac ne drmne sat ....
Kako vjetar brzo menja pravac ....

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Ako se Biden zalaže za poštivanje Daytonskog sporazuma onda nema govora o unitarnoj BiH. Republika Srpska je upravo rezultat kompromisa u Daytonu.
I sama pomisao na želje Sarajeva za unitarnom BiH izazvala bi neprilike a kamoli da to pokušaju ostvariti jer to jednostavno nije moguće. Ni Srbi ni Hrvati neće pristati na takvu suludu ideju. Sumnjam da je ikome vani u interesu da sprovede takav eksperiment jer dovoljno problema ima na Balkanu i samo bi još to nedostajalo.

bezimena

pre 14 godina

Da su Bajden i ostali zapadni mineri SFRJ, razmišljali o posledicama rušenja te države, sada ne bi bili zabrinuti! Šta god se dešava, to je posledica njihovog nerazmišljanja, njihova krivica i njihova odgovornost!

Ratko Krsmanović

pre 14 godina

Značajan deo informacija o Bajdenovoj balkanskoj turneji se iscrpljuje opisivanjem scenografijom megalomanskih mera bezbednosti i zaštite tokom putovanja, dok se prilično stidljivo ukazuje na scenario novih prekrajanja Balkana i razaranja teritorijalnog integriteta određenih država pod plaštom reformi a sa ciljem ostvarivanja sveobuhvatne kontrole od strane NATO u ovom delu Evrope.
Nema sumnje da najveći deo predstavnika sadašnje vlasti u Srbiji dobro poznaju i razumeju jezik i način koji koristi potpredsednik SAD Džozef Bajden. Deo njih je još u prošloj deceniji uobličavan po kalupima i kampovima United States Informatio Agency a kroz podučavanja generala Džordža Varda, penzionisanog pukovnika Roberta Helvia i logistiku nezaobilaznog funkcionera CIA-e Daniela Servera i drugih NATO-apostola. Ta okolnost uz činjenicu da je Srbija velika žrtva NATO, da nam je NATO oteo srce države sa svim posledicama po žrtvu svirepe agresije, može predstavljati izvesni stepen moralne superiornosti u predstojećim razgovorima. Srbiji treba samo ravnopravan status sa zemljma u regionu.
O predstojećoj ulozi NATO u Srbiji, moralo bi se prethodno potpuno i bez ostatka razjasniti o kojem i kakvom savezu se radi. Da li je u pitanju evropski NATO, kao jedan uređen kontinentalni sistem bezbednosti koji garantuje bezbednost svima u Evropi, ili je po sredi NATO koji gradi NATO-vsku Evropu i koji predstavlja svojevrsnu pretnju drugim državama i drugim regionima. U takvim okolnostima je realno računati na savezništvo i podršku drugih zemalja, uključujući i Rusiju, koji žele da sa NATO postignu dogovor kao garantom jednake bezbednosti za sve u Evropi. Dakle, status NATO-a u Srbiji treba da zavisi od definicije njegove uloge i ciljeva a ne od diskrecionog prava ili raspoloženja prolaznih garnitura na vlasti.

Obama Deception

pre 14 godina

Ko mi je kriv što sam se prošle godine smejao servilnosti Hrvata, oni su bar imali zbog čega da budu servilni, a zbog čega mi? Čime nas je to zadužio Džo Bajden?

Shomi

pre 14 godina

"Sedam godina - kaze zamisljeno i otezuci reci Hamdi-beg - sedam godina! A sjecate li se kakva je onda uzbuna i povika bila zbog tih konzula i zbog toga ... toga ... Bunaparte? Te Bunaparta ovdje, te Bunaparta ondje. Svijet mu je tijesan; njegovoj sili nema mere ni karara."

Ivo Andric, u Beogradu 1942 godine, o dogadjajima pocetkom 19. veka.
Tamni je to vilajet, bio i ostace.

tale

pre 14 godina

Slusao sam Bajdenov govor u BH skupstini. Bio je jako zanimljiv i poucan za sve.
Naruzio je i jedne i druge i trece
Nije pominjao nicija konkretna imena, ali jeste generalno govorio. Uveren sam da ce se pojedini politicari prepoznati i shvatiti ovo kao poslednje upozorenje.
Sastao se posle toga odvojeno sa Dodikom i Silajdjicem, ali nije bilo sopstenja posle.i svi su uvereni da ih je ruzio i pretio te da zato i nije bilo saopstenja.
Neki politicari se vec pocinju pravdati

nalle

pre 14 godina

ja samo znam da sutra:od 11-14h moram da spustim roletne, zatvorim sve prozore, ne smem da izadjem iz zgrade ni da udjem u nju, niko ne sme da mi dodje u posetu u tom periodu, a koga da pitam ako nekome u zgradi, daleko bilo pozli sta onda??

zabava

pre 14 godina

Ma ljudi, nema ovo veze sa politikom, covek je cuo da ima odlican cirkus u skupstini Srbije pa je resio da se zabavi malo kad je vec u regionu. Evo sad rekose na RTS-u da ce da poseti skupstinu :) A vi mislili on dosao iz nekih ozbiljnih razloga.

Vuk

pre 14 godina

mene samo zanima u koliko ce sati da bude ta zurka i koliko ce grad biti "zatvoren"! malo sam postao alergican na te posete i demonstracije, pa ovom prilikom predlazem da se u buducnosti ovakve i slicne manifestacije presele u selo Pecinci, nadomak Beograda.. Tamo ljudi, ionako, ne rade nista!! pozz

ivan

pre 14 godina

Sutra je jedan veoma poseban i nesvakidasnji dan jer ce kod sajma biti najmanja guzva u odnosu na ostale delove grada! Sa Zarkova doci u Zemun na posao, uhhh, to je izazov! Idem na spavanje i ustajem u 4:00h, potom biciklom do Ade, pa camcem na Novi Beograd, pesaka do prve stanice 73-ojke i posle je lako. U povratku se necu zuriti, bicu produktivniji u radu, mozda cak i povisicu dobijem. I to sva zahvaljujuci ameru. Eto vidite, nije tesko kada na vreme isplanirate!

Vanja

pre 14 godina

Moram samo spomenuti da su granice BiH potvrdjene Dejtonskim Sporazumum (dakle, nije se nikome nista nametnulo), pa mi nije jasno zasto se stalno usporedjuju granice BiH sa onima u Srbiji. Vi se niste mogli dogovoriti sa svojim Albancima o neodredjenom statusu devet punih godina i na kraju se sve zavrsilo njihovom jednostranom nezavisnoscu. Mi se u Bosni patimo sa Miloradom Dodikom, jer je to cijena koju smo izabrali da bi smo ostali jedna zemlja. Srbi u Bosni i Hercegovini cine trecinu stanovnistva, a u sustini imaju apsolutnu kontrolu nad 50% zemlje, a uz to i punu ravnopravnost sa druga dva naroda na drzavnom nivou. Dakle, Srbi su opet ravnopravniji od ostalih, ali i to Dodiku i kompaniji smeta, jer oni izgleda nisu u stanju zivjeti s drugima. Zastava BiH vise nije njen istorijski simbol ljiljani (koji nisu vrijedjali nikoga), ali zato Republika Srpska i dalje koristi zastavu Republike Srbije, iako su, bar na papiru, i Bosnjaci i Hrvati ravnopravni gradjani tog entiteta. Da ne govorim da vecina ratnih zlocinaca odgovornih za smrt desetina hiljada nesrba u RS, kao i sistematski progon 700 000 nesrba iz tog entiteta nikada nece biti uhvaceni. Vi Albancima koji s Kosovom cine skoro 30% stanovnistva niste ponudili ni konstitutivnost, niti ikakve beneficije na drzavnom nivou, pa me i ne cudi sto su odabrali nezavisnost. Srpski politicari bi mogli pokazati malo vise ljudskosti i jednostavno drzati prste dalje od Bosne, jer tamo niko Srbima ne prijeti, a Republika Srpska ako nije u stanju ispuniti svoje obaveze iz Dejtona mozda i ne bi trebala da postoji.

London

pre 14 godina

Skoro čitava vest je posvećena merama obezbeđenja, kao da je to nešto specijalno ili zanimljivo. Ni malo analize o značenju posete, o mogućim temama, o mogućim odgovorima lokalnih političara na zahteve koje Bajden neminovno donosi, ništa o izjavama ili najavama iz Amerike pred ovu posetu, ni jedne reči o tome šta relevantni kongresmeni i senatori u Americi imaju da kažu o ovoj poseti, ni jedne reči o tome šta su relevatni evropski političari rekli (a neko sigurno nešto jeste rekao).

Na žalost, samo je bitno kako je oklopljen Bajdenov auto i koliko policajaca će da bleji po ćoškovima na ulicama kroz koje Bajden nikada neće proći.

Misko

pre 14 godina

O boze...i kako sad? Kuda da idem na posao ili sa posla? Pa vi niste normalni...Najbolje da bude neradni dan posto ce bar pola zaposlenih negde "debelo" da zaglavi!

Bata Djora Sr.

pre 14 godina

To sa hapsenjem nije nista novo. Toga je bilo i za vreme SFRJ. Kad je neko dolazio u zvanicnu posetu, znalo se ko duzi cebe i spava u Padinjaku par dana.

Neo

pre 14 godina

Jedva čekam nove rasplete u narednoj deceniji.Na kraju ću se posle svega setiti jednog lepog 20tog maja daleke 2009te i provaliti pod kojim smo mi to stavkama njihovog masterplana bili.

A mi živimo u matrix-u,brinemo hoće li ići neka autobuska linija....Šta li nam je 'veliki brat' ovog puta spremio za večeru ?