Utorak, 12.05.2009.

01:06

Pilot projekat „Đačke uniforme“

U osnovnoj školi "22.oktobar" u Surčinu počelo je sprovođenje pilot projekta "Đačke uniforme". Učenici prvog razreda ubuduće će na nastavu dolaziti u uniformi.

Izvor: B92

Pilot projekat „Ðaèke uniforme“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 13 godina

Uniforme treba zakonom zabraniti!
koga mi zavaravamo???
deca dobro znaju koliko ko ima para i sta moze, koliko koji ranac kosta i koliko kosta mercedes a koliko truli yugo kada roditelji dodju po dete, deca nisu glupa.
manite se vi engleske nismo im ni na 1000godina.
u vojsci mi je najteza bila unforma mada sam bio u spec. jedinicama gde je przenje...
bolje da se uvedu pravila oblacenja, a ne komunisticki fazoni, resavajte vi mnogo vece i znacajnije probleme.

justice

pre 14 godina

Da li stvarno mislite da ce odgovoran roditelj poslati devojcicu u skolu u ovim suknjicama na -10.
Da li stvarno mislite da ce jedna uniforma biti dovoljna za svakodnevni odlazak u skolu?
Da li stvarno mislite da ce na +30 deca nositi bluze na dugacke rukave?
Da li stvarno mislite da se i po uniformama nece raspoznavati, jer i one ce biti od razlicitog materijala, razlicitih proizvodjaca, razlicitih marki, razlicitih dodatnih detalja.
Sve sam to prosla jer sam u skolu isla u vreme kada su bile obavezne plave kecelje.
Zar nije bolje raditi na tome da se smanji razlika u materijalnom polozaju roditelja te dece (ona druga deca, deca politicara, novopecenih biznismena, folk pevaca i slicnih ionako ne idu u skole u Srbiji)
Ili mozda neko ima nekog rodjaka u navedenoj konfekcijskoj kuci koja radi uniforme po narudzbi?
Ma nista, ja to samo onako razmisljam... a mozda cemo i to uskoro gledati u Insajderu...

Sasa-Krusevac

pre 14 godina

Gospodine Djilas - uniforme su se u Srbiji nosile 40 godina.
Kad vec pominjete Englesku trebalo je da se raspitate ko tamo nosi uniforme: deca koja idu u PRIVATNU skolu nose ne zbog socijalnog stanja vec zbog prestiza. Ako vec uvodite englesku praksu onda tu decu u uniformama treba rasporediti u muske i zenske razrede jer tako je u Engleskoj - nema zajedno decaci i devojcice u tim skolama sa uniformama.
Mi sve kopiramo ali pogresno i nakaradno.
Cilj ovoga je da neko uzme pare od roditelja - pomenite koliko kosta jedan komplet kod Todora...

ns

pre 14 godina

Umesto što se uvode uniforme, bilo bi bolje da se povede računa o tome da deca dolaze čista, uredna i pristojno obučena u školu. Smatram da trenerke, majice do pupka, majice bez leđa i sl. nisu primerene za školu.

Zimogrozljiva

pre 14 godina

Ono sto meni bode oci, a niko nije primetio jeste: Zasto devojcice moraju da budu u haljinicama? Da li ih moraju nositi i kad se razduva kosava na -14? Ja ni mrtva ne bih pustila moje zensko dete u haljinici po losem vremenu.

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Da, slikate se sa djackim uniformama odrzavajuci privid da nesto radite, a ovamo s druge strane poklanjate pojedincima po 5ha u centru grada!

antiuniforma

pre 14 godina

A sto samo decu po skolama da uniformisemo, sto da ne i studente, pa i zaposlene, nema tamo nista manje sikaniranja po socijalnoj osnovi? Pa kada se svi isto oblacimo, zasto onda i da ne vozimo ista kola i ne zivimo svi u istim stanovima, sa istim namestajem. Probali to komunisti po Kini i Vijetnamu, pa posle decenija eksperimentisanja digli ruke.

Djilas, koji mi je inace simpatican, je ovom prilikom potpuno promasio temu. U pojedinim se zemljama djacke uniforme nose ne zbog prikrivanja socijalnih razlika, vec zbog ocuvanja tradicije i seme "red, rad i disciplina". Kao da cemo mi sada ako obucemo decu u uniforme postati Englezi?! Ili ako zategnemo i nakosimo oci postati pametni i vredni kao Japanci! Visak forme, manjak sustine po ko zna koji put u Srbiji...

ana

pre 14 godina

pretpostavka da će uniforme uskratiti deci saznanje o postojanju socijalnih razlika jeste potpuno neosnovana, ali ne možemo se baš tako lako služiti uopštavanjima.
Uniforme ne služe da decu ubede da su u životu svi isti, već tome da ih podsete da u školi treba da vladaju pravila prema kojima svi treba da budu tretirani na isti način. Ponekad nije ni nastavnicima ili roditeljima na odmet takvo podsećanje. Škola nije ulica i tamo se šalju maloletna deca po sili zakona. O praktičnom aspektu eksperimenta i npr. ceni školske uniforme neću ni počinjati -

Andjela

pre 14 godina

Potpuno sam protiv uniformisanja dece, jer jedno od osnovih prava je pravo na izrazavanje putem oblacenja. Mnogi se tako identifikuju. Ono sto je problem je sto vlada treba da ima dobar i normalan socijalni program, kojim bi se razlike medju decom u osnovnoj skoli iznivelisale, a ne ovako. Ovo je katastrofa u 21. veku.

Nesha

pre 14 godina

Odlicno, nadam se da ce sada Djilas imati vremena da otvori deciji park u 63. bloku.
Zavrsen je jos pre nedelju dana ali su pre neki dan uklonili igracke jer mora svecano Djilas da ga otvori pa tek onda deca da krenu da se igraju.

filiyu

pre 14 godina

To bi trebalo zakonski uvesti kao obavezu za sve ucenike od pocetka do kraja skolovanja. Treba sva deca da budu jednobrazna. Pa dok su nase starije generacije nosile uniforme bilo je i mnogo vise uspeha u skolama i postovanja skole kao institucije. Sada je ipak u vecini skola "divlji zapad".

Milos

pre 14 godina

Jedan komplet je premalo, odnosno da je nemoguce uniformu odrzavati cistom, posebno imajuci u vidu navike dece tog uzrasta.

I daleko od toga da mene ove uniforme podsecaju na socijalizam ili komunizam, pre na jedno pravednije drustvo. Imao sam vise novca od svojih drugova u skoli i to nikada nisam pokazivao, ali sam puno puta video kako nekome ciji su roditelji jedva zaradili za nove patike tu obucu uzimaju neki nasilnici. Danas imamo sasvim drugaciji problem - skole uvode pravila oblacena zbog neprikladne odece, uglavnom starijih ucenica. Ako su uniforme resenje i za ovaj problem, samo napred.

Aleksandar

pre 14 godina

Uniformom se ne moze prikriti socijalni status - opet ce tu ostati skolski pribor, mobilni telefoni, uzina, grickalice, slike sa egzoticnih mora... Ono sto se prikriva uniformom je decija kreativnost, stvaranje sopstvenog odevnog ukusa od malih nogu, samostalnost (bar u tom jednom segmentu) i sveukupno `svoje Ja` kod dece. Inace, pobrkali ste to sa UK - tamo se nose uniforme sa ablemima skola da se deca pokazu, tj. da svi vide da idu u neku elitnu skolu. I druga stvar - zasto od dece uopste sakrivati da postoje, da ih tako nazovemo, klasne razlike? Da nece da zive u iluziji do svoje 19-te godine pa da odjednom saznaju da, gle cuda, postoje bogatiji i siromasni? Treba im od malih nogu objasniti da to postoji, da ce uvek postojati, i da socijalni status nije bitan dokle god su deca normalna... Tako je draga drzavo i dragi roditelji - perite svoje neciste obraze preko decijih ledja...

Jututunska pedagogija

pre 14 godina

Sama zamisao je OK, samo to nije nov izum, uniforme su se u Srbiji nosile u skolama dugi niz godina u XX veku, to treba da znaju ovi danasnji "inovatori".
Ipak ima nesto sto kod nas uvek pokvari svaku dobru zamisao. Cene ove odece je BEZOBRAZNO visoka.
Ocigledno, neko, ili neki, su se tu debelo "ugradili".

I.

pre 14 godina

Super! Evo nečega na čemu će deca da vežbaju borbu za svoja prava. Ta borba je korisna, poučna i... romantična!

Bio sam treći razred gimnazije kad su se (skoro!) svi učenici moje škole skupili u dvorištu, demonstrativno pobacali uniforme na gomilu i odbili da se vrate na časove. Škljocalo se upaljačima. Posle "pregovora" direktor je prihvatio da ukine obavezu nošenja uniformi - "samo da se spreči požar".

Divna pobeda - u vreme znano kao "I posle Tita Tito!"! Tako sam se osećao samo još Petog oktobra!

Oslobađanje od đačkih uniformi će i ovoj generaciji biti prvi praktični trening za borbu protiv totalitarizma. Nek vam je sa srećom!

Djape

pre 14 godina

Apsolutno podrzavam akciju sprecavanja deljenja dece u skoli po materijalnom statusu, sto sam licno doziveo kao dete 80ih.

Treba insistirati kod ministarstva obrazovanja da se sa ovim ne rade pilot projekti, vec da se te od sledece godine uvede ODMAH I POD OBAVEZNO!

Marija

pre 14 godina

Da li to znaci da deca idu 5 dana u nedelji u istoj uniformi u skolu? Sta kad se isprlja? Plus sam izracunala da je 1.600.000 dinara podeljenjo sa 97 oko 16.500. Deca dobijaju po 2 kompleta, znaci da 1 set kosta oko 8000 dinara! Kakav bezobrazluk...

M

pre 14 godina

Umesto zatvaranja ociju pred siromastvom, ovo je nesto elegantnija varijanta. "Pokrivanje" siromastva, spakovano u pricu o engleskoj tradiciji. Daleko je UK.

Dejan

pre 14 godina

Da nije tužno bilo bi smešno. Djačke uniforme pilot program, ma hajde molim vas. Djačke uniforme su se nosile još pre tridesest godina. A moja majka nije mogla da udje u školu bez uniforme. Ne mogu da se načudim šta sve prolazi kod našeg naroda.

milutin

pre 14 godina

Mislim da je ovo pravi potez gradskih vlasti. Smatram da bi, što pre, ovo trebalo uraditi u svim školama u Beogradu i da grad finasira nabavku uniformi, a ne da se pare rasipaju bespotrebnim asvaltiranjem pojedinih ulica po pet-šest puta za dve godine. I zašto ne reći da smo mi ovo imali pre par decenija. Zašto se stidimo da kažemo da je nešto bilo dobro. Socijalizam je, kakav god da je bio, bio sistem, a ovo danas je anarhija.

Nele

pre 14 godina

Apsolutna podrska ovom pilot programu. Mislim da ne treba mnogo da se razmislja. Uvesti sto pre u sve skole u Srbiji. Neka bar deca odrastu bez razmisljanja sta ce danas da obuku a da ne budu ismejana od strane dece (cast izuzecima) koja ne znaju za rec "nema".

Nenad

pre 14 godina

ma ljud bre ja sam 90ih zavrsavao i osnovnu i srednju skolu, ja se dobro secam tih izivljavanja i sikaniranja i mojih i mojih drugova kada neko ima stare iscepane stvari ili odecu sa pijace ili od starijeg brata. Potpuno podrzavam Djilasa, kada vec izvan skola jedna deca jedu poparu a druga krmenadle i prsut, bar onda da u skoli nemaju komplekse zato sto im cale radi za 20 hiljada a keva riba stepenice. Pun pogodak u ovo krizno vreme, lepo je videti da gradske vlasti nesto urade da se manje oseca kriza i jad i besparica. Gospodine Djilas svaka cast, ovo je domacinski i jako human potez

bezimena

pre 14 godina

"Malo ko od nas se seti da l' je video uživo ili na tv-u kako u nekim zemljama poput Engleske i nekim drugim većina dece ima svoje uniforme..."

G-dine Djilas, bolje Vam ide rad nego priča!

Ovde su se uniforme nosile 40 GODINA, sve do sredine 80-tih (Vi ste je nosili takodje), a iz istih razloga koje sada predstavljate kao eksperimentalne i po "ugledu" na Englesku itd.

Čega se boji ova vlast kada strogo pazi da slučajno ne spomene pozitivne strane i rešenja socijalističkog vremena, IAKO IH VRAĆA!?

Intelektualac

pre 14 godina

Sve je to lepo, odkad je to trebalo da deca budu u uniformama, ali sada opterecivati budzet roditelja u ovoj krizi za decije uniforme zarad nekog namestenog tendera za te iste uniforme je degutantno.
U ovoj zemlji je sve namesteno, kradje su pale na sve sitnije grane jer nema vise para pa aj na sitno sada da se namestaju tenderi kako kod kome treba lova.
Iskreno se nadam da nisam u pravu, ali ovo je Srbija.

Nenad

pre 14 godina

ma ljud bre ja sam 90ih zavrsavao i osnovnu i srednju skolu, ja se dobro secam tih izivljavanja i sikaniranja i mojih i mojih drugova kada neko ima stare iscepane stvari ili odecu sa pijace ili od starijeg brata. Potpuno podrzavam Djilasa, kada vec izvan skola jedna deca jedu poparu a druga krmenadle i prsut, bar onda da u skoli nemaju komplekse zato sto im cale radi za 20 hiljada a keva riba stepenice. Pun pogodak u ovo krizno vreme, lepo je videti da gradske vlasti nesto urade da se manje oseca kriza i jad i besparica. Gospodine Djilas svaka cast, ovo je domacinski i jako human potez

bezimena

pre 14 godina

"Malo ko od nas se seti da l' je video uživo ili na tv-u kako u nekim zemljama poput Engleske i nekim drugim većina dece ima svoje uniforme..."

G-dine Djilas, bolje Vam ide rad nego priča!

Ovde su se uniforme nosile 40 GODINA, sve do sredine 80-tih (Vi ste je nosili takodje), a iz istih razloga koje sada predstavljate kao eksperimentalne i po "ugledu" na Englesku itd.

Čega se boji ova vlast kada strogo pazi da slučajno ne spomene pozitivne strane i rešenja socijalističkog vremena, IAKO IH VRAĆA!?

Aleksandar

pre 14 godina

Uniformom se ne moze prikriti socijalni status - opet ce tu ostati skolski pribor, mobilni telefoni, uzina, grickalice, slike sa egzoticnih mora... Ono sto se prikriva uniformom je decija kreativnost, stvaranje sopstvenog odevnog ukusa od malih nogu, samostalnost (bar u tom jednom segmentu) i sveukupno `svoje Ja` kod dece. Inace, pobrkali ste to sa UK - tamo se nose uniforme sa ablemima skola da se deca pokazu, tj. da svi vide da idu u neku elitnu skolu. I druga stvar - zasto od dece uopste sakrivati da postoje, da ih tako nazovemo, klasne razlike? Da nece da zive u iluziji do svoje 19-te godine pa da odjednom saznaju da, gle cuda, postoje bogatiji i siromasni? Treba im od malih nogu objasniti da to postoji, da ce uvek postojati, i da socijalni status nije bitan dokle god su deca normalna... Tako je draga drzavo i dragi roditelji - perite svoje neciste obraze preko decijih ledja...

Intelektualac

pre 14 godina

Sve je to lepo, odkad je to trebalo da deca budu u uniformama, ali sada opterecivati budzet roditelja u ovoj krizi za decije uniforme zarad nekog namestenog tendera za te iste uniforme je degutantno.
U ovoj zemlji je sve namesteno, kradje su pale na sve sitnije grane jer nema vise para pa aj na sitno sada da se namestaju tenderi kako kod kome treba lova.
Iskreno se nadam da nisam u pravu, ali ovo je Srbija.

Nele

pre 14 godina

Apsolutna podrska ovom pilot programu. Mislim da ne treba mnogo da se razmislja. Uvesti sto pre u sve skole u Srbiji. Neka bar deca odrastu bez razmisljanja sta ce danas da obuku a da ne budu ismejana od strane dece (cast izuzecima) koja ne znaju za rec "nema".

Marija

pre 14 godina

Da li to znaci da deca idu 5 dana u nedelji u istoj uniformi u skolu? Sta kad se isprlja? Plus sam izracunala da je 1.600.000 dinara podeljenjo sa 97 oko 16.500. Deca dobijaju po 2 kompleta, znaci da 1 set kosta oko 8000 dinara! Kakav bezobrazluk...

Jututunska pedagogija

pre 14 godina

Sama zamisao je OK, samo to nije nov izum, uniforme su se u Srbiji nosile u skolama dugi niz godina u XX veku, to treba da znaju ovi danasnji "inovatori".
Ipak ima nesto sto kod nas uvek pokvari svaku dobru zamisao. Cene ove odece je BEZOBRAZNO visoka.
Ocigledno, neko, ili neki, su se tu debelo "ugradili".

M

pre 14 godina

Umesto zatvaranja ociju pred siromastvom, ovo je nesto elegantnija varijanta. "Pokrivanje" siromastva, spakovano u pricu o engleskoj tradiciji. Daleko je UK.

Dejan

pre 14 godina

Da nije tužno bilo bi smešno. Djačke uniforme pilot program, ma hajde molim vas. Djačke uniforme su se nosile još pre tridesest godina. A moja majka nije mogla da udje u školu bez uniforme. Ne mogu da se načudim šta sve prolazi kod našeg naroda.

milutin

pre 14 godina

Mislim da je ovo pravi potez gradskih vlasti. Smatram da bi, što pre, ovo trebalo uraditi u svim školama u Beogradu i da grad finasira nabavku uniformi, a ne da se pare rasipaju bespotrebnim asvaltiranjem pojedinih ulica po pet-šest puta za dve godine. I zašto ne reći da smo mi ovo imali pre par decenija. Zašto se stidimo da kažemo da je nešto bilo dobro. Socijalizam je, kakav god da je bio, bio sistem, a ovo danas je anarhija.

I.

pre 14 godina

Super! Evo nečega na čemu će deca da vežbaju borbu za svoja prava. Ta borba je korisna, poučna i... romantična!

Bio sam treći razred gimnazije kad su se (skoro!) svi učenici moje škole skupili u dvorištu, demonstrativno pobacali uniforme na gomilu i odbili da se vrate na časove. Škljocalo se upaljačima. Posle "pregovora" direktor je prihvatio da ukine obavezu nošenja uniformi - "samo da se spreči požar".

Divna pobeda - u vreme znano kao "I posle Tita Tito!"! Tako sam se osećao samo još Petog oktobra!

Oslobađanje od đačkih uniformi će i ovoj generaciji biti prvi praktični trening za borbu protiv totalitarizma. Nek vam je sa srećom!

filiyu

pre 14 godina

To bi trebalo zakonski uvesti kao obavezu za sve ucenike od pocetka do kraja skolovanja. Treba sva deca da budu jednobrazna. Pa dok su nase starije generacije nosile uniforme bilo je i mnogo vise uspeha u skolama i postovanja skole kao institucije. Sada je ipak u vecini skola "divlji zapad".

Milos

pre 14 godina

Jedan komplet je premalo, odnosno da je nemoguce uniformu odrzavati cistom, posebno imajuci u vidu navike dece tog uzrasta.

I daleko od toga da mene ove uniforme podsecaju na socijalizam ili komunizam, pre na jedno pravednije drustvo. Imao sam vise novca od svojih drugova u skoli i to nikada nisam pokazivao, ali sam puno puta video kako nekome ciji su roditelji jedva zaradili za nove patike tu obucu uzimaju neki nasilnici. Danas imamo sasvim drugaciji problem - skole uvode pravila oblacena zbog neprikladne odece, uglavnom starijih ucenica. Ako su uniforme resenje i za ovaj problem, samo napred.

Djape

pre 14 godina

Apsolutno podrzavam akciju sprecavanja deljenja dece u skoli po materijalnom statusu, sto sam licno doziveo kao dete 80ih.

Treba insistirati kod ministarstva obrazovanja da se sa ovim ne rade pilot projekti, vec da se te od sledece godine uvede ODMAH I POD OBAVEZNO!

Nesha

pre 14 godina

Odlicno, nadam se da ce sada Djilas imati vremena da otvori deciji park u 63. bloku.
Zavrsen je jos pre nedelju dana ali su pre neki dan uklonili igracke jer mora svecano Djilas da ga otvori pa tek onda deca da krenu da se igraju.

Zimogrozljiva

pre 14 godina

Ono sto meni bode oci, a niko nije primetio jeste: Zasto devojcice moraju da budu u haljinicama? Da li ih moraju nositi i kad se razduva kosava na -14? Ja ni mrtva ne bih pustila moje zensko dete u haljinici po losem vremenu.

antiuniforma

pre 14 godina

A sto samo decu po skolama da uniformisemo, sto da ne i studente, pa i zaposlene, nema tamo nista manje sikaniranja po socijalnoj osnovi? Pa kada se svi isto oblacimo, zasto onda i da ne vozimo ista kola i ne zivimo svi u istim stanovima, sa istim namestajem. Probali to komunisti po Kini i Vijetnamu, pa posle decenija eksperimentisanja digli ruke.

Djilas, koji mi je inace simpatican, je ovom prilikom potpuno promasio temu. U pojedinim se zemljama djacke uniforme nose ne zbog prikrivanja socijalnih razlika, vec zbog ocuvanja tradicije i seme "red, rad i disciplina". Kao da cemo mi sada ako obucemo decu u uniforme postati Englezi?! Ili ako zategnemo i nakosimo oci postati pametni i vredni kao Japanci! Visak forme, manjak sustine po ko zna koji put u Srbiji...

ns

pre 14 godina

Umesto što se uvode uniforme, bilo bi bolje da se povede računa o tome da deca dolaze čista, uredna i pristojno obučena u školu. Smatram da trenerke, majice do pupka, majice bez leđa i sl. nisu primerene za školu.

ana

pre 14 godina

pretpostavka da će uniforme uskratiti deci saznanje o postojanju socijalnih razlika jeste potpuno neosnovana, ali ne možemo se baš tako lako služiti uopštavanjima.
Uniforme ne služe da decu ubede da su u životu svi isti, već tome da ih podsete da u školi treba da vladaju pravila prema kojima svi treba da budu tretirani na isti način. Ponekad nije ni nastavnicima ili roditeljima na odmet takvo podsećanje. Škola nije ulica i tamo se šalju maloletna deca po sili zakona. O praktičnom aspektu eksperimenta i npr. ceni školske uniforme neću ni počinjati -

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Da, slikate se sa djackim uniformama odrzavajuci privid da nesto radite, a ovamo s druge strane poklanjate pojedincima po 5ha u centru grada!

Andjela

pre 14 godina

Potpuno sam protiv uniformisanja dece, jer jedno od osnovih prava je pravo na izrazavanje putem oblacenja. Mnogi se tako identifikuju. Ono sto je problem je sto vlada treba da ima dobar i normalan socijalni program, kojim bi se razlike medju decom u osnovnoj skoli iznivelisale, a ne ovako. Ovo je katastrofa u 21. veku.

Sasa-Krusevac

pre 14 godina

Gospodine Djilas - uniforme su se u Srbiji nosile 40 godina.
Kad vec pominjete Englesku trebalo je da se raspitate ko tamo nosi uniforme: deca koja idu u PRIVATNU skolu nose ne zbog socijalnog stanja vec zbog prestiza. Ako vec uvodite englesku praksu onda tu decu u uniformama treba rasporediti u muske i zenske razrede jer tako je u Engleskoj - nema zajedno decaci i devojcice u tim skolama sa uniformama.
Mi sve kopiramo ali pogresno i nakaradno.
Cilj ovoga je da neko uzme pare od roditelja - pomenite koliko kosta jedan komplet kod Todora...

justice

pre 14 godina

Da li stvarno mislite da ce odgovoran roditelj poslati devojcicu u skolu u ovim suknjicama na -10.
Da li stvarno mislite da ce jedna uniforma biti dovoljna za svakodnevni odlazak u skolu?
Da li stvarno mislite da ce na +30 deca nositi bluze na dugacke rukave?
Da li stvarno mislite da se i po uniformama nece raspoznavati, jer i one ce biti od razlicitog materijala, razlicitih proizvodjaca, razlicitih marki, razlicitih dodatnih detalja.
Sve sam to prosla jer sam u skolu isla u vreme kada su bile obavezne plave kecelje.
Zar nije bolje raditi na tome da se smanji razlika u materijalnom polozaju roditelja te dece (ona druga deca, deca politicara, novopecenih biznismena, folk pevaca i slicnih ionako ne idu u skole u Srbiji)
Ili mozda neko ima nekog rodjaka u navedenoj konfekcijskoj kuci koja radi uniforme po narudzbi?
Ma nista, ja to samo onako razmisljam... a mozda cemo i to uskoro gledati u Insajderu...

sasa

pre 13 godina

Uniforme treba zakonom zabraniti!
koga mi zavaravamo???
deca dobro znaju koliko ko ima para i sta moze, koliko koji ranac kosta i koliko kosta mercedes a koliko truli yugo kada roditelji dodju po dete, deca nisu glupa.
manite se vi engleske nismo im ni na 1000godina.
u vojsci mi je najteza bila unforma mada sam bio u spec. jedinicama gde je przenje...
bolje da se uvedu pravila oblacenja, a ne komunisticki fazoni, resavajte vi mnogo vece i znacajnije probleme.

I.

pre 14 godina

Super! Evo nečega na čemu će deca da vežbaju borbu za svoja prava. Ta borba je korisna, poučna i... romantična!

Bio sam treći razred gimnazije kad su se (skoro!) svi učenici moje škole skupili u dvorištu, demonstrativno pobacali uniforme na gomilu i odbili da se vrate na časove. Škljocalo se upaljačima. Posle "pregovora" direktor je prihvatio da ukine obavezu nošenja uniformi - "samo da se spreči požar".

Divna pobeda - u vreme znano kao "I posle Tita Tito!"! Tako sam se osećao samo još Petog oktobra!

Oslobađanje od đačkih uniformi će i ovoj generaciji biti prvi praktični trening za borbu protiv totalitarizma. Nek vam je sa srećom!

Dejan

pre 14 godina

Da nije tužno bilo bi smešno. Djačke uniforme pilot program, ma hajde molim vas. Djačke uniforme su se nosile još pre tridesest godina. A moja majka nije mogla da udje u školu bez uniforme. Ne mogu da se načudim šta sve prolazi kod našeg naroda.

Intelektualac

pre 14 godina

Sve je to lepo, odkad je to trebalo da deca budu u uniformama, ali sada opterecivati budzet roditelja u ovoj krizi za decije uniforme zarad nekog namestenog tendera za te iste uniforme je degutantno.
U ovoj zemlji je sve namesteno, kradje su pale na sve sitnije grane jer nema vise para pa aj na sitno sada da se namestaju tenderi kako kod kome treba lova.
Iskreno se nadam da nisam u pravu, ali ovo je Srbija.

M

pre 14 godina

Umesto zatvaranja ociju pred siromastvom, ovo je nesto elegantnija varijanta. "Pokrivanje" siromastva, spakovano u pricu o engleskoj tradiciji. Daleko je UK.

bezimena

pre 14 godina

"Malo ko od nas se seti da l' je video uživo ili na tv-u kako u nekim zemljama poput Engleske i nekim drugim većina dece ima svoje uniforme..."

G-dine Djilas, bolje Vam ide rad nego priča!

Ovde su se uniforme nosile 40 GODINA, sve do sredine 80-tih (Vi ste je nosili takodje), a iz istih razloga koje sada predstavljate kao eksperimentalne i po "ugledu" na Englesku itd.

Čega se boji ova vlast kada strogo pazi da slučajno ne spomene pozitivne strane i rešenja socijalističkog vremena, IAKO IH VRAĆA!?

Nenad

pre 14 godina

ma ljud bre ja sam 90ih zavrsavao i osnovnu i srednju skolu, ja se dobro secam tih izivljavanja i sikaniranja i mojih i mojih drugova kada neko ima stare iscepane stvari ili odecu sa pijace ili od starijeg brata. Potpuno podrzavam Djilasa, kada vec izvan skola jedna deca jedu poparu a druga krmenadle i prsut, bar onda da u skoli nemaju komplekse zato sto im cale radi za 20 hiljada a keva riba stepenice. Pun pogodak u ovo krizno vreme, lepo je videti da gradske vlasti nesto urade da se manje oseca kriza i jad i besparica. Gospodine Djilas svaka cast, ovo je domacinski i jako human potez

Nele

pre 14 godina

Apsolutna podrska ovom pilot programu. Mislim da ne treba mnogo da se razmislja. Uvesti sto pre u sve skole u Srbiji. Neka bar deca odrastu bez razmisljanja sta ce danas da obuku a da ne budu ismejana od strane dece (cast izuzecima) koja ne znaju za rec "nema".

milutin

pre 14 godina

Mislim da je ovo pravi potez gradskih vlasti. Smatram da bi, što pre, ovo trebalo uraditi u svim školama u Beogradu i da grad finasira nabavku uniformi, a ne da se pare rasipaju bespotrebnim asvaltiranjem pojedinih ulica po pet-šest puta za dve godine. I zašto ne reći da smo mi ovo imali pre par decenija. Zašto se stidimo da kažemo da je nešto bilo dobro. Socijalizam je, kakav god da je bio, bio sistem, a ovo danas je anarhija.

Djape

pre 14 godina

Apsolutno podrzavam akciju sprecavanja deljenja dece u skoli po materijalnom statusu, sto sam licno doziveo kao dete 80ih.

Treba insistirati kod ministarstva obrazovanja da se sa ovim ne rade pilot projekti, vec da se te od sledece godine uvede ODMAH I POD OBAVEZNO!

Andjela

pre 14 godina

Potpuno sam protiv uniformisanja dece, jer jedno od osnovih prava je pravo na izrazavanje putem oblacenja. Mnogi se tako identifikuju. Ono sto je problem je sto vlada treba da ima dobar i normalan socijalni program, kojim bi se razlike medju decom u osnovnoj skoli iznivelisale, a ne ovako. Ovo je katastrofa u 21. veku.

filiyu

pre 14 godina

To bi trebalo zakonski uvesti kao obavezu za sve ucenike od pocetka do kraja skolovanja. Treba sva deca da budu jednobrazna. Pa dok su nase starije generacije nosile uniforme bilo je i mnogo vise uspeha u skolama i postovanja skole kao institucije. Sada je ipak u vecini skola "divlji zapad".

Aleksandar

pre 14 godina

Uniformom se ne moze prikriti socijalni status - opet ce tu ostati skolski pribor, mobilni telefoni, uzina, grickalice, slike sa egzoticnih mora... Ono sto se prikriva uniformom je decija kreativnost, stvaranje sopstvenog odevnog ukusa od malih nogu, samostalnost (bar u tom jednom segmentu) i sveukupno `svoje Ja` kod dece. Inace, pobrkali ste to sa UK - tamo se nose uniforme sa ablemima skola da se deca pokazu, tj. da svi vide da idu u neku elitnu skolu. I druga stvar - zasto od dece uopste sakrivati da postoje, da ih tako nazovemo, klasne razlike? Da nece da zive u iluziji do svoje 19-te godine pa da odjednom saznaju da, gle cuda, postoje bogatiji i siromasni? Treba im od malih nogu objasniti da to postoji, da ce uvek postojati, i da socijalni status nije bitan dokle god su deca normalna... Tako je draga drzavo i dragi roditelji - perite svoje neciste obraze preko decijih ledja...

antiuniforma

pre 14 godina

A sto samo decu po skolama da uniformisemo, sto da ne i studente, pa i zaposlene, nema tamo nista manje sikaniranja po socijalnoj osnovi? Pa kada se svi isto oblacimo, zasto onda i da ne vozimo ista kola i ne zivimo svi u istim stanovima, sa istim namestajem. Probali to komunisti po Kini i Vijetnamu, pa posle decenija eksperimentisanja digli ruke.

Djilas, koji mi je inace simpatican, je ovom prilikom potpuno promasio temu. U pojedinim se zemljama djacke uniforme nose ne zbog prikrivanja socijalnih razlika, vec zbog ocuvanja tradicije i seme "red, rad i disciplina". Kao da cemo mi sada ako obucemo decu u uniforme postati Englezi?! Ili ako zategnemo i nakosimo oci postati pametni i vredni kao Japanci! Visak forme, manjak sustine po ko zna koji put u Srbiji...

Nesha

pre 14 godina

Odlicno, nadam se da ce sada Djilas imati vremena da otvori deciji park u 63. bloku.
Zavrsen je jos pre nedelju dana ali su pre neki dan uklonili igracke jer mora svecano Djilas da ga otvori pa tek onda deca da krenu da se igraju.

Zimogrozljiva

pre 14 godina

Ono sto meni bode oci, a niko nije primetio jeste: Zasto devojcice moraju da budu u haljinicama? Da li ih moraju nositi i kad se razduva kosava na -14? Ja ni mrtva ne bih pustila moje zensko dete u haljinici po losem vremenu.

Marija

pre 14 godina

Da li to znaci da deca idu 5 dana u nedelji u istoj uniformi u skolu? Sta kad se isprlja? Plus sam izracunala da je 1.600.000 dinara podeljenjo sa 97 oko 16.500. Deca dobijaju po 2 kompleta, znaci da 1 set kosta oko 8000 dinara! Kakav bezobrazluk...

Milos

pre 14 godina

Jedan komplet je premalo, odnosno da je nemoguce uniformu odrzavati cistom, posebno imajuci u vidu navike dece tog uzrasta.

I daleko od toga da mene ove uniforme podsecaju na socijalizam ili komunizam, pre na jedno pravednije drustvo. Imao sam vise novca od svojih drugova u skoli i to nikada nisam pokazivao, ali sam puno puta video kako nekome ciji su roditelji jedva zaradili za nove patike tu obucu uzimaju neki nasilnici. Danas imamo sasvim drugaciji problem - skole uvode pravila oblacena zbog neprikladne odece, uglavnom starijih ucenica. Ako su uniforme resenje i za ovaj problem, samo napred.

Sasa-Krusevac

pre 14 godina

Gospodine Djilas - uniforme su se u Srbiji nosile 40 godina.
Kad vec pominjete Englesku trebalo je da se raspitate ko tamo nosi uniforme: deca koja idu u PRIVATNU skolu nose ne zbog socijalnog stanja vec zbog prestiza. Ako vec uvodite englesku praksu onda tu decu u uniformama treba rasporediti u muske i zenske razrede jer tako je u Engleskoj - nema zajedno decaci i devojcice u tim skolama sa uniformama.
Mi sve kopiramo ali pogresno i nakaradno.
Cilj ovoga je da neko uzme pare od roditelja - pomenite koliko kosta jedan komplet kod Todora...

Sixto, Novi Sad

pre 14 godina

Da, slikate se sa djackim uniformama odrzavajuci privid da nesto radite, a ovamo s druge strane poklanjate pojedincima po 5ha u centru grada!

ns

pre 14 godina

Umesto što se uvode uniforme, bilo bi bolje da se povede računa o tome da deca dolaze čista, uredna i pristojno obučena u školu. Smatram da trenerke, majice do pupka, majice bez leđa i sl. nisu primerene za školu.

ana

pre 14 godina

pretpostavka da će uniforme uskratiti deci saznanje o postojanju socijalnih razlika jeste potpuno neosnovana, ali ne možemo se baš tako lako služiti uopštavanjima.
Uniforme ne služe da decu ubede da su u životu svi isti, već tome da ih podsete da u školi treba da vladaju pravila prema kojima svi treba da budu tretirani na isti način. Ponekad nije ni nastavnicima ili roditeljima na odmet takvo podsećanje. Škola nije ulica i tamo se šalju maloletna deca po sili zakona. O praktičnom aspektu eksperimenta i npr. ceni školske uniforme neću ni počinjati -

justice

pre 14 godina

Da li stvarno mislite da ce odgovoran roditelj poslati devojcicu u skolu u ovim suknjicama na -10.
Da li stvarno mislite da ce jedna uniforma biti dovoljna za svakodnevni odlazak u skolu?
Da li stvarno mislite da ce na +30 deca nositi bluze na dugacke rukave?
Da li stvarno mislite da se i po uniformama nece raspoznavati, jer i one ce biti od razlicitog materijala, razlicitih proizvodjaca, razlicitih marki, razlicitih dodatnih detalja.
Sve sam to prosla jer sam u skolu isla u vreme kada su bile obavezne plave kecelje.
Zar nije bolje raditi na tome da se smanji razlika u materijalnom polozaju roditelja te dece (ona druga deca, deca politicara, novopecenih biznismena, folk pevaca i slicnih ionako ne idu u skole u Srbiji)
Ili mozda neko ima nekog rodjaka u navedenoj konfekcijskoj kuci koja radi uniforme po narudzbi?
Ma nista, ja to samo onako razmisljam... a mozda cemo i to uskoro gledati u Insajderu...

Jututunska pedagogija

pre 14 godina

Sama zamisao je OK, samo to nije nov izum, uniforme su se u Srbiji nosile u skolama dugi niz godina u XX veku, to treba da znaju ovi danasnji "inovatori".
Ipak ima nesto sto kod nas uvek pokvari svaku dobru zamisao. Cene ove odece je BEZOBRAZNO visoka.
Ocigledno, neko, ili neki, su se tu debelo "ugradili".

sasa

pre 13 godina

Uniforme treba zakonom zabraniti!
koga mi zavaravamo???
deca dobro znaju koliko ko ima para i sta moze, koliko koji ranac kosta i koliko kosta mercedes a koliko truli yugo kada roditelji dodju po dete, deca nisu glupa.
manite se vi engleske nismo im ni na 1000godina.
u vojsci mi je najteza bila unforma mada sam bio u spec. jedinicama gde je przenje...
bolje da se uvedu pravila oblacenja, a ne komunisticki fazoni, resavajte vi mnogo vece i znacajnije probleme.