Subota, 09.05.2009.

10:33

Kosovu ponuđeno članstvo u MMF-u

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda potvrdio je u petak glasanje svog Odbora guvernera da se Kosovo primi u članstvo te svetske finansijske intitucije.

Izvor: Beta

Kosovu ponuðeno èlanstvo u MMF-u IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

greg

pre 14 godina

Ne razumem svu ovu euforiju albanskih nacionalista. Amerikanci su malo pritisli i omogucili da "drzava Kosova" bude primljena u organizaciju gde i inace Amerikanci imaju najveci uticaj. I to je dokaz kako je "drzava Kosova" stvarno drzava ili da je "drzava Kosova" nezavisna? Smesno. Videcemo sta ce biti sa clanstvom te albansko-americke tvorevine na Kosovu u organizacijama gde se ne odlucuje onako kako Amerikanci narede a takvih organizacija je malcice vise nego ovakvih kakva je MMF. Nego, sta sada ocekuju albanski nacionalsiti, da ce sada svi pasti u nesvest i potrcati da priznaju drzavnost te njihove tvorevine na Kosovu? "Drzava Kosova" je jedan protektorat, koji niti kontrolise teritoriju za koju smatra da mu pripada, niti je nezavisan posto i finansijski i po svemu drugome ZAVISI i te kako od Amerikanaca. Sami Albanci ni uz pomoc milijardi koje su stizale na Kosovo nisu uspeli cak ni struju da obezbede za one koji zive na Kosovu. Postavlja se pitanje da li postoji ista za sta je zasluzna sama "drzava Kosova" ili "kosovari" a da to nisu omogucili ili "sredili" Amerikanci? Na zalost, ne postoji apsolutno nista. I to govori i o tome koliko je drzava ta "drzava Kosova" i koliki je potencijal te "drzave". Uglavnom, Albanci sa Kosova su imali zanimaciju zadnjih nedelja, njihovo rukovodstvo je uspelo da skrene paznju sa stanja u toj njihovoj "dzravi", ovu namestenu igru oko clanstva u MMF ce albanski politicari prikazati kao neki ogroman uspeh mlade "drzave Kosova" a jedino na dobitku je MMF koji ima jos jednog klijenta ali i Srbija koja ce makar deo novca koji placa za dugove Kosova sada preusmeriti na nesto mnogo pametnije i korisnije.

Enver

pre 14 godina

Nisu sad pare u pitanju. Pitanje je koliko stete je naneto prijemom Kosova u jednu medjunarodnu organizaciju zemalja.
To je jos jedan u nizu poraza lakonskih diplomata iz Srbije koji svoj posao svode na razgledanje prirodnih i kulturnih lepota nama nam prijateljskih zemalja. Nihova putovanja su turisticke prirode a njihov posao svodi se na pokusaje prevodjena raznih odluka i saopstenja drugih zemalja. Polako guse narod u svojim manipulacijama istinom.
Da su pametni da jos ovog istog trenutka priznaju kosovo i otarase se jada i crne rupe koja guta pare.
Verujte niko od politicara ne brine o srpskom narodu tamo, oni su samo adut u kartama. O cemu se brine Srpska diplomatija? O TREPCI. Narod im nije potreban. Srbi na kosovu moraju jednom da shvate da moraju da se okrenu sebi i svom razumu a ne Beogradu.

Neutron

pre 14 godina

I sta sad. Dakle Jeremic i Tadic su krivi? Ne mogu da se nacudim naivnoscu ljudi. Izgleda da su se neki ponadali da ce ova dvojca da promene stav USA i EU na neki smek. Pa nece. Nemojte se tome nadati, ako ste se tome uopste i nadali. Njihov je zadatak da, po sto manju stetu po nas, ako je uopste moguce nju izbegnuti, legalno ne priznati kosovsku tvorevinu i ici dalje, pa da vidimo sta ce nam naredna vremena doneti, kao u slucaju Baskije, Korzike, Kurdistana, Palestine, Kipra, da ne nabrajam jer takvih slucaja ima u nedogled i to ne samo u ovom istorijiskom trenutju, vec od kad postoji ljudsko bice a pojavice se novi slucajevi, u to nemojte sumnjati. Mapa zemlje se je menjala od kad postoje nacije i menjace se i dalje.Zadatak Jeremica i Tadica je da ne stave potpis na predaju, O tome se radi. To sto se suprotnim stranama to ne svidja to je njihov problem. Mi bismo da oni potpisu kapitulaciju, ali oni to za sada nece uraditi, reciprocno, to je nas problem. Dakle, polako...Sto bi se reklo, ponasaj se pristojno i cekaj priliku.

rammstein

pre 14 godina

Vikacemo mi jednog dana svi u glas Kosovo nije Srbija, kad ovi iz MMF-a vide da je to u stvari crna rupa koja samo jede i jede i jede dolare....Pa kad onda budu rekli, evo vam Kosovo pa ajde sve to sto je ta crna rupa pojela da Srbija lepo vrati nazad.

Sasa

pre 14 godina

Argentina je otplatila svoj dug tek kada je prestala da slusa MMF tj. kada su ignorisali njihove "spasonosne" savete i kredite. Mislite o tome !

tkosa

pre 14 godina

Posto sa pojedinacnim priznavanjem Kosova ide povuci-potegni, lukavi Ameri su se dosetili da Kosovo direktno ubace u MMF i tako mu omoguce drustvo medju 186 zemalja i to pod imenom "Republika Kosovo".Dakle,Kosovu se otvara put ka zaduzivanju sto moze naneti velike stete Srbiji jer Kosovo nije clan UN pa bi pravno, Srbija bila nosilac dugova. Ovo mi lici na jos jednu u nizu podvala od strane Washington-a i ako je i od njega, mnogo je.

Jovan

pre 14 godina

Dakle situacija je sledeca. Drzava Makedonija se zvanicno vodi u MMF-u pod imenom Bivsa Jugoslevenska Republika Makedonija, a "nasoj juznoj pokrajini" je ponudjeno clanstvo pod imenom Republika Kosovo. I sada, neka mi neko objasni kako to da clanstvo u MMF ne znaci priznavanje nezavinosti? Ne znam bas da li se u MMF-u isticu zastave zemalja clanice, ali verujem da ce nasa delegacija morati da sedi u sali gde se ngde nalazi tabla sa imenom Republike Kosovo.

holden

pre 14 godina

Ovo je jos jedan udarac za nasu borbu za ocuvanje Kosova i politicki se sada ta borba okoncala potpunim porazom. Ipak politika je promenljiva, ne znaci da u drugacijem odnosu snaga, nekada u buducnosti Kosovo ne moze ponovo biti vraceno nasoj drzavi. Mi treba da nastavimo da verujemo u to, da zivimo normalno svoje zivote, pomazemo bracu s Kosova koji zele da ostanu tamo da zive i bore se za ocuvanje srpskog identiteta, istovremeno da nastavimo bitku na pravnom polju, jer medjunarodno pravo moze da se krsi ali ne moze da nestane i jednoga dana mozda i ova nepravda bude ispravljena.

Ko koga?

pre 14 godina

Ovde (u Kanadi), 8. maja (sinoc) u 23h45 je objavljeno da je Kosovo POSTALO 186 clanica MMF. U vesti se kaze da joj to clanstvo obezbedjuje tehnicku asistenciju i "finansijske pozajmice za razvoj ekonomije i resavanje prioritetnih socijalnih pitanja". S druge strane, kaze se u vesti, Taci se obavezao da ce voditi borbu protiv korupcije i promovisati demokratske institucije kako bi se "osigurala i postovala prava manjinskih Srba."
PS Nadam se da ne zamerate sto sam prepricao vest koja je na francuskom.
Pozdrav svima i hvala.
http://www.canoe.com/infos/international/archives/2009/05/20090508-234536.html

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Uskoro (kad bude trebalo vracati kredite) ce i u Pristini vikati "Kosovo je Srbija!" a mi cemo morati ili da otplacujemo njihove NOVE dugove ili da kazemo "Kosovo nije Srbija.". Sad je jos komplikovanije.

Miks

pre 14 godina

Plasim se da ce sada oni moci da uzimaju kredite za obnovu, ali da ce sve to nama ici na racun, pa cemo i te dugove otplacivati. Jer prava vise nigde nema, narocito kada su velike sile i njihova volja u pitanju. Hajde bas da vidimo ko ce vracati kosovske dugove i stare i nove, sta mislite?

samo polako

pre 14 godina

Ја лично немам никаквих посебних веза - емотивних или материјалних - са Косовом, и драго би ми било да видим да га се Србија отараси, наравно уз гарантовање људских права мањина. Међутим, морам да приметим да је ММФ само једна приватна фирма којој је, дакле, интерес ПРОФИТ, док ова вест и већина коментара имају призвук као да се ради о некаквим званичним међудржавним пословима.
Далеко им лепа кућа, и једнима и другима.

Miki

pre 14 godina

Da li ce sada Srbija napustiti tu organizaciju koja je kljucna da zemlja moze preziveti!? Da li ce proterivati sluzbenike MMF-a kao ambasadore nekih zemalja koje su priznali Kosovo!? Da li ce uopste ucestvovati u rad te organizacije sada kad je tamo i Republika Kosovo!? Ovo su vazna pitanja sa one koji su rekli da nece "nikada" priznati tu "laznu" drzavu, a sada ta "lazna" drzava sedi kao nezavisna clanica u MMF zajedno sa nezavisnom Srbijom!!!

me

pre 14 godina

Koji salto mortame !!!!
Prvo su politicari govorili da ce uciniti sve samo da Kosovo ne udje u MMF,a sada kada lobiranje nije uspelo i Kosovo je primljeno, to po njima odjednom ispada da je "super" jer ce "samo vracati svoje dugove".
Moze li malo manje skakanja iz krajnosti u krajnost

logika

pre 14 godina

Eto ti sad problemi. Srbija sigurno nece prihatiti pomoc o tri ipo milijarde dol. od MMf-a, zato sto je ovaj uclanio u svoje redove Kosovo kao nezavisnu Republiku, tj. drzavu

danilo

pre 14 godina

Kaze Jeremic da je Kosovo uslo u MMF ali ipak nije uslo u UN! Dodaje on da ima jos drzava koje su u MMF ali ipak nisu clanice UN. To je njegov pokusaj da pokaze kako ima jos clanica MMF ali da nisu nezavisne. Naravno, nije rekao koje su to clanice. A to su: Svajcarska i San Marino. Dve itekako nezavisne drzave. Kosovo je trece.

Marko

pre 14 godina

Ovo je i ocekivano, obzirom da u MMF-u glavnu rec vode Amerikanci i zemlje koje su ih uglavnom priznale. Pitanje je zasto se ovo nije desilo ranije.
Sa druge strane, MMF je institucija koja pomaze zemljama da odrze kratkoroccnu stabilnost... Ne znam kome odgovara da Kosovo bude socijalna bomba, gde ce vlasti usmeravati nezadovoljstvo gradjana na gradjane druge veroispovesti ili etnicke pripadnosti.

ovca

pre 14 godina

Može li neko ko se blje razume u ove stvari da mi odgovori na sledeće pitanje:
Da li je ovaj gest nagrada Kosovu za proneveru subvencija Evropske Unije?

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Pa sta ? kao da je to nesto vazno ? I Sumadija "da samo hoce" mogla bi postati clanica MMF ! Ja licno "verujem" nasim zvanicnicima da Kosovo samo iz tog razloga sto je postalo clan MMF "nije ni blizu" da postane drzava ! Ja uvek slusam ono sto mi kazu Tadic i Jeremic i nemam nikakve "sumnje" u njihove izjave, na veliku srecu nisam Ja taj sto ocenjuje ovu situaciju, inace "primecujem kod sebe" da bih ja mislio sasvim drugacije tj. "pogresno" !!!

slavko

pre 14 godina

S obzirom da je ministar Jeremić u Južnoj Africi, primanje Kosova u MMF sigurno ne znači ništa. Kud bre panika. Mirno spavajte, sve je pod kontrolom.

dax

pre 14 godina

Dovoljno je samo ovaj pasus i to sve govori o sadasnjem polozaju Kosova Da bi se neka država kvalifikovala za članstvo u MMF-u, prema Statutu te finansijske institucije, potrebno je da ispuni tri uslova - mora biti međunarodno priznata država, da kontroliše spoljne poslove i da bude spremna i sposobna da izvršava obaveze koje proističu iz Statuta Fonda.

smesko

pre 14 godina

Pa ovo je vise nego odlicno! Sad ce morati da sami servisiraju svoje dugove. A MMF nije instanca koja odlucuje o nezavisnosti - to su UN! Ovo nije moglo bolje da prodje po Srbiju!

dax

pre 14 godina

Dovoljno je samo ovaj pasus i to sve govori o sadasnjem polozaju Kosova Da bi se neka država kvalifikovala za članstvo u MMF-u, prema Statutu te finansijske institucije, potrebno je da ispuni tri uslova - mora biti međunarodno priznata država, da kontroliše spoljne poslove i da bude spremna i sposobna da izvršava obaveze koje proističu iz Statuta Fonda.

Miki

pre 14 godina

Da li ce sada Srbija napustiti tu organizaciju koja je kljucna da zemlja moze preziveti!? Da li ce proterivati sluzbenike MMF-a kao ambasadore nekih zemalja koje su priznali Kosovo!? Da li ce uopste ucestvovati u rad te organizacije sada kad je tamo i Republika Kosovo!? Ovo su vazna pitanja sa one koji su rekli da nece "nikada" priznati tu "laznu" drzavu, a sada ta "lazna" drzava sedi kao nezavisna clanica u MMF zajedno sa nezavisnom Srbijom!!!

danilo

pre 14 godina

Kaze Jeremic da je Kosovo uslo u MMF ali ipak nije uslo u UN! Dodaje on da ima jos drzava koje su u MMF ali ipak nisu clanice UN. To je njegov pokusaj da pokaze kako ima jos clanica MMF ali da nisu nezavisne. Naravno, nije rekao koje su to clanice. A to su: Svajcarska i San Marino. Dve itekako nezavisne drzave. Kosovo je trece.

slavko

pre 14 godina

S obzirom da je ministar Jeremić u Južnoj Africi, primanje Kosova u MMF sigurno ne znači ništa. Kud bre panika. Mirno spavajte, sve je pod kontrolom.

logika

pre 14 godina

Eto ti sad problemi. Srbija sigurno nece prihatiti pomoc o tri ipo milijarde dol. od MMf-a, zato sto je ovaj uclanio u svoje redove Kosovo kao nezavisnu Republiku, tj. drzavu

smesko

pre 14 godina

Pa ovo je vise nego odlicno! Sad ce morati da sami servisiraju svoje dugove. A MMF nije instanca koja odlucuje o nezavisnosti - to su UN! Ovo nije moglo bolje da prodje po Srbiju!

me

pre 14 godina

Koji salto mortame !!!!
Prvo su politicari govorili da ce uciniti sve samo da Kosovo ne udje u MMF,a sada kada lobiranje nije uspelo i Kosovo je primljeno, to po njima odjednom ispada da je "super" jer ce "samo vracati svoje dugove".
Moze li malo manje skakanja iz krajnosti u krajnost

Jovan

pre 14 godina

Dakle situacija je sledeca. Drzava Makedonija se zvanicno vodi u MMF-u pod imenom Bivsa Jugoslevenska Republika Makedonija, a "nasoj juznoj pokrajini" je ponudjeno clanstvo pod imenom Republika Kosovo. I sada, neka mi neko objasni kako to da clanstvo u MMF ne znaci priznavanje nezavinosti? Ne znam bas da li se u MMF-u isticu zastave zemalja clanice, ali verujem da ce nasa delegacija morati da sedi u sali gde se ngde nalazi tabla sa imenom Republike Kosovo.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Pa sta ? kao da je to nesto vazno ? I Sumadija "da samo hoce" mogla bi postati clanica MMF ! Ja licno "verujem" nasim zvanicnicima da Kosovo samo iz tog razloga sto je postalo clan MMF "nije ni blizu" da postane drzava ! Ja uvek slusam ono sto mi kazu Tadic i Jeremic i nemam nikakve "sumnje" u njihove izjave, na veliku srecu nisam Ja taj sto ocenjuje ovu situaciju, inace "primecujem kod sebe" da bih ja mislio sasvim drugacije tj. "pogresno" !!!

ovca

pre 14 godina

Može li neko ko se blje razume u ove stvari da mi odgovori na sledeće pitanje:
Da li je ovaj gest nagrada Kosovu za proneveru subvencija Evropske Unije?

Marko

pre 14 godina

Ovo je i ocekivano, obzirom da u MMF-u glavnu rec vode Amerikanci i zemlje koje su ih uglavnom priznale. Pitanje je zasto se ovo nije desilo ranije.
Sa druge strane, MMF je institucija koja pomaze zemljama da odrze kratkoroccnu stabilnost... Ne znam kome odgovara da Kosovo bude socijalna bomba, gde ce vlasti usmeravati nezadovoljstvo gradjana na gradjane druge veroispovesti ili etnicke pripadnosti.

Ko koga?

pre 14 godina

Ovde (u Kanadi), 8. maja (sinoc) u 23h45 je objavljeno da je Kosovo POSTALO 186 clanica MMF. U vesti se kaze da joj to clanstvo obezbedjuje tehnicku asistenciju i "finansijske pozajmice za razvoj ekonomije i resavanje prioritetnih socijalnih pitanja". S druge strane, kaze se u vesti, Taci se obavezao da ce voditi borbu protiv korupcije i promovisati demokratske institucije kako bi se "osigurala i postovala prava manjinskih Srba."
PS Nadam se da ne zamerate sto sam prepricao vest koja je na francuskom.
Pozdrav svima i hvala.
http://www.canoe.com/infos/international/archives/2009/05/20090508-234536.html

samo polako

pre 14 godina

Ја лично немам никаквих посебних веза - емотивних или материјалних - са Косовом, и драго би ми било да видим да га се Србија отараси, наравно уз гарантовање људских права мањина. Међутим, морам да приметим да је ММФ само једна приватна фирма којој је, дакле, интерес ПРОФИТ, док ова вест и већина коментара имају призвук као да се ради о некаквим званичним међудржавним пословима.
Далеко им лепа кућа, и једнима и другима.

Sasa

pre 14 godina

Argentina je otplatila svoj dug tek kada je prestala da slusa MMF tj. kada su ignorisali njihove "spasonosne" savete i kredite. Mislite o tome !

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Uskoro (kad bude trebalo vracati kredite) ce i u Pristini vikati "Kosovo je Srbija!" a mi cemo morati ili da otplacujemo njihove NOVE dugove ili da kazemo "Kosovo nije Srbija.". Sad je jos komplikovanije.

tkosa

pre 14 godina

Posto sa pojedinacnim priznavanjem Kosova ide povuci-potegni, lukavi Ameri su se dosetili da Kosovo direktno ubace u MMF i tako mu omoguce drustvo medju 186 zemalja i to pod imenom "Republika Kosovo".Dakle,Kosovu se otvara put ka zaduzivanju sto moze naneti velike stete Srbiji jer Kosovo nije clan UN pa bi pravno, Srbija bila nosilac dugova. Ovo mi lici na jos jednu u nizu podvala od strane Washington-a i ako je i od njega, mnogo je.

holden

pre 14 godina

Ovo je jos jedan udarac za nasu borbu za ocuvanje Kosova i politicki se sada ta borba okoncala potpunim porazom. Ipak politika je promenljiva, ne znaci da u drugacijem odnosu snaga, nekada u buducnosti Kosovo ne moze ponovo biti vraceno nasoj drzavi. Mi treba da nastavimo da verujemo u to, da zivimo normalno svoje zivote, pomazemo bracu s Kosova koji zele da ostanu tamo da zive i bore se za ocuvanje srpskog identiteta, istovremeno da nastavimo bitku na pravnom polju, jer medjunarodno pravo moze da se krsi ali ne moze da nestane i jednoga dana mozda i ova nepravda bude ispravljena.

Miks

pre 14 godina

Plasim se da ce sada oni moci da uzimaju kredite za obnovu, ali da ce sve to nama ici na racun, pa cemo i te dugove otplacivati. Jer prava vise nigde nema, narocito kada su velike sile i njihova volja u pitanju. Hajde bas da vidimo ko ce vracati kosovske dugove i stare i nove, sta mislite?

rammstein

pre 14 godina

Vikacemo mi jednog dana svi u glas Kosovo nije Srbija, kad ovi iz MMF-a vide da je to u stvari crna rupa koja samo jede i jede i jede dolare....Pa kad onda budu rekli, evo vam Kosovo pa ajde sve to sto je ta crna rupa pojela da Srbija lepo vrati nazad.

Enver

pre 14 godina

Nisu sad pare u pitanju. Pitanje je koliko stete je naneto prijemom Kosova u jednu medjunarodnu organizaciju zemalja.
To je jos jedan u nizu poraza lakonskih diplomata iz Srbije koji svoj posao svode na razgledanje prirodnih i kulturnih lepota nama nam prijateljskih zemalja. Nihova putovanja su turisticke prirode a njihov posao svodi se na pokusaje prevodjena raznih odluka i saopstenja drugih zemalja. Polako guse narod u svojim manipulacijama istinom.
Da su pametni da jos ovog istog trenutka priznaju kosovo i otarase se jada i crne rupe koja guta pare.
Verujte niko od politicara ne brine o srpskom narodu tamo, oni su samo adut u kartama. O cemu se brine Srpska diplomatija? O TREPCI. Narod im nije potreban. Srbi na kosovu moraju jednom da shvate da moraju da se okrenu sebi i svom razumu a ne Beogradu.

Neutron

pre 14 godina

I sta sad. Dakle Jeremic i Tadic su krivi? Ne mogu da se nacudim naivnoscu ljudi. Izgleda da su se neki ponadali da ce ova dvojca da promene stav USA i EU na neki smek. Pa nece. Nemojte se tome nadati, ako ste se tome uopste i nadali. Njihov je zadatak da, po sto manju stetu po nas, ako je uopste moguce nju izbegnuti, legalno ne priznati kosovsku tvorevinu i ici dalje, pa da vidimo sta ce nam naredna vremena doneti, kao u slucaju Baskije, Korzike, Kurdistana, Palestine, Kipra, da ne nabrajam jer takvih slucaja ima u nedogled i to ne samo u ovom istorijiskom trenutju, vec od kad postoji ljudsko bice a pojavice se novi slucajevi, u to nemojte sumnjati. Mapa zemlje se je menjala od kad postoje nacije i menjace se i dalje.Zadatak Jeremica i Tadica je da ne stave potpis na predaju, O tome se radi. To sto se suprotnim stranama to ne svidja to je njihov problem. Mi bismo da oni potpisu kapitulaciju, ali oni to za sada nece uraditi, reciprocno, to je nas problem. Dakle, polako...Sto bi se reklo, ponasaj se pristojno i cekaj priliku.

greg

pre 14 godina

Ne razumem svu ovu euforiju albanskih nacionalista. Amerikanci su malo pritisli i omogucili da "drzava Kosova" bude primljena u organizaciju gde i inace Amerikanci imaju najveci uticaj. I to je dokaz kako je "drzava Kosova" stvarno drzava ili da je "drzava Kosova" nezavisna? Smesno. Videcemo sta ce biti sa clanstvom te albansko-americke tvorevine na Kosovu u organizacijama gde se ne odlucuje onako kako Amerikanci narede a takvih organizacija je malcice vise nego ovakvih kakva je MMF. Nego, sta sada ocekuju albanski nacionalsiti, da ce sada svi pasti u nesvest i potrcati da priznaju drzavnost te njihove tvorevine na Kosovu? "Drzava Kosova" je jedan protektorat, koji niti kontrolise teritoriju za koju smatra da mu pripada, niti je nezavisan posto i finansijski i po svemu drugome ZAVISI i te kako od Amerikanaca. Sami Albanci ni uz pomoc milijardi koje su stizale na Kosovo nisu uspeli cak ni struju da obezbede za one koji zive na Kosovu. Postavlja se pitanje da li postoji ista za sta je zasluzna sama "drzava Kosova" ili "kosovari" a da to nisu omogucili ili "sredili" Amerikanci? Na zalost, ne postoji apsolutno nista. I to govori i o tome koliko je drzava ta "drzava Kosova" i koliki je potencijal te "drzave". Uglavnom, Albanci sa Kosova su imali zanimaciju zadnjih nedelja, njihovo rukovodstvo je uspelo da skrene paznju sa stanja u toj njihovoj "dzravi", ovu namestenu igru oko clanstva u MMF ce albanski politicari prikazati kao neki ogroman uspeh mlade "drzave Kosova" a jedino na dobitku je MMF koji ima jos jednog klijenta ali i Srbija koja ce makar deo novca koji placa za dugove Kosova sada preusmeriti na nesto mnogo pametnije i korisnije.

smesko

pre 14 godina

Pa ovo je vise nego odlicno! Sad ce morati da sami servisiraju svoje dugove. A MMF nije instanca koja odlucuje o nezavisnosti - to su UN! Ovo nije moglo bolje da prodje po Srbiju!

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Pa sta ? kao da je to nesto vazno ? I Sumadija "da samo hoce" mogla bi postati clanica MMF ! Ja licno "verujem" nasim zvanicnicima da Kosovo samo iz tog razloga sto je postalo clan MMF "nije ni blizu" da postane drzava ! Ja uvek slusam ono sto mi kazu Tadic i Jeremic i nemam nikakve "sumnje" u njihove izjave, na veliku srecu nisam Ja taj sto ocenjuje ovu situaciju, inace "primecujem kod sebe" da bih ja mislio sasvim drugacije tj. "pogresno" !!!

holden

pre 14 godina

Ovo je jos jedan udarac za nasu borbu za ocuvanje Kosova i politicki se sada ta borba okoncala potpunim porazom. Ipak politika je promenljiva, ne znaci da u drugacijem odnosu snaga, nekada u buducnosti Kosovo ne moze ponovo biti vraceno nasoj drzavi. Mi treba da nastavimo da verujemo u to, da zivimo normalno svoje zivote, pomazemo bracu s Kosova koji zele da ostanu tamo da zive i bore se za ocuvanje srpskog identiteta, istovremeno da nastavimo bitku na pravnom polju, jer medjunarodno pravo moze da se krsi ali ne moze da nestane i jednoga dana mozda i ova nepravda bude ispravljena.

rammstein

pre 14 godina

Vikacemo mi jednog dana svi u glas Kosovo nije Srbija, kad ovi iz MMF-a vide da je to u stvari crna rupa koja samo jede i jede i jede dolare....Pa kad onda budu rekli, evo vam Kosovo pa ajde sve to sto je ta crna rupa pojela da Srbija lepo vrati nazad.

ovca

pre 14 godina

Može li neko ko se blje razume u ove stvari da mi odgovori na sledeće pitanje:
Da li je ovaj gest nagrada Kosovu za proneveru subvencija Evropske Unije?

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Uskoro (kad bude trebalo vracati kredite) ce i u Pristini vikati "Kosovo je Srbija!" a mi cemo morati ili da otplacujemo njihove NOVE dugove ili da kazemo "Kosovo nije Srbija.". Sad je jos komplikovanije.

Sasa

pre 14 godina

Argentina je otplatila svoj dug tek kada je prestala da slusa MMF tj. kada su ignorisali njihove "spasonosne" savete i kredite. Mislite o tome !

Marko

pre 14 godina

Ovo je i ocekivano, obzirom da u MMF-u glavnu rec vode Amerikanci i zemlje koje su ih uglavnom priznale. Pitanje je zasto se ovo nije desilo ranije.
Sa druge strane, MMF je institucija koja pomaze zemljama da odrze kratkoroccnu stabilnost... Ne znam kome odgovara da Kosovo bude socijalna bomba, gde ce vlasti usmeravati nezadovoljstvo gradjana na gradjane druge veroispovesti ili etnicke pripadnosti.

tkosa

pre 14 godina

Posto sa pojedinacnim priznavanjem Kosova ide povuci-potegni, lukavi Ameri su se dosetili da Kosovo direktno ubace u MMF i tako mu omoguce drustvo medju 186 zemalja i to pod imenom "Republika Kosovo".Dakle,Kosovu se otvara put ka zaduzivanju sto moze naneti velike stete Srbiji jer Kosovo nije clan UN pa bi pravno, Srbija bila nosilac dugova. Ovo mi lici na jos jednu u nizu podvala od strane Washington-a i ako je i od njega, mnogo je.

Miks

pre 14 godina

Plasim se da ce sada oni moci da uzimaju kredite za obnovu, ali da ce sve to nama ici na racun, pa cemo i te dugove otplacivati. Jer prava vise nigde nema, narocito kada su velike sile i njihova volja u pitanju. Hajde bas da vidimo ko ce vracati kosovske dugove i stare i nove, sta mislite?

samo polako

pre 14 godina

Ја лично немам никаквих посебних веза - емотивних или материјалних - са Косовом, и драго би ми било да видим да га се Србија отараси, наравно уз гарантовање људских права мањина. Међутим, морам да приметим да је ММФ само једна приватна фирма којој је, дакле, интерес ПРОФИТ, док ова вест и већина коментара имају призвук као да се ради о некаквим званичним међудржавним пословима.
Далеко им лепа кућа, и једнима и другима.

dax

pre 14 godina

Dovoljno je samo ovaj pasus i to sve govori o sadasnjem polozaju Kosova Da bi se neka država kvalifikovala za članstvo u MMF-u, prema Statutu te finansijske institucije, potrebno je da ispuni tri uslova - mora biti međunarodno priznata država, da kontroliše spoljne poslove i da bude spremna i sposobna da izvršava obaveze koje proističu iz Statuta Fonda.

danilo

pre 14 godina

Kaze Jeremic da je Kosovo uslo u MMF ali ipak nije uslo u UN! Dodaje on da ima jos drzava koje su u MMF ali ipak nisu clanice UN. To je njegov pokusaj da pokaze kako ima jos clanica MMF ali da nisu nezavisne. Naravno, nije rekao koje su to clanice. A to su: Svajcarska i San Marino. Dve itekako nezavisne drzave. Kosovo je trece.

slavko

pre 14 godina

S obzirom da je ministar Jeremić u Južnoj Africi, primanje Kosova u MMF sigurno ne znači ništa. Kud bre panika. Mirno spavajte, sve je pod kontrolom.

Miki

pre 14 godina

Da li ce sada Srbija napustiti tu organizaciju koja je kljucna da zemlja moze preziveti!? Da li ce proterivati sluzbenike MMF-a kao ambasadore nekih zemalja koje su priznali Kosovo!? Da li ce uopste ucestvovati u rad te organizacije sada kad je tamo i Republika Kosovo!? Ovo su vazna pitanja sa one koji su rekli da nece "nikada" priznati tu "laznu" drzavu, a sada ta "lazna" drzava sedi kao nezavisna clanica u MMF zajedno sa nezavisnom Srbijom!!!

Neutron

pre 14 godina

I sta sad. Dakle Jeremic i Tadic su krivi? Ne mogu da se nacudim naivnoscu ljudi. Izgleda da su se neki ponadali da ce ova dvojca da promene stav USA i EU na neki smek. Pa nece. Nemojte se tome nadati, ako ste se tome uopste i nadali. Njihov je zadatak da, po sto manju stetu po nas, ako je uopste moguce nju izbegnuti, legalno ne priznati kosovsku tvorevinu i ici dalje, pa da vidimo sta ce nam naredna vremena doneti, kao u slucaju Baskije, Korzike, Kurdistana, Palestine, Kipra, da ne nabrajam jer takvih slucaja ima u nedogled i to ne samo u ovom istorijiskom trenutju, vec od kad postoji ljudsko bice a pojavice se novi slucajevi, u to nemojte sumnjati. Mapa zemlje se je menjala od kad postoje nacije i menjace se i dalje.Zadatak Jeremica i Tadica je da ne stave potpis na predaju, O tome se radi. To sto se suprotnim stranama to ne svidja to je njihov problem. Mi bismo da oni potpisu kapitulaciju, ali oni to za sada nece uraditi, reciprocno, to je nas problem. Dakle, polako...Sto bi se reklo, ponasaj se pristojno i cekaj priliku.

greg

pre 14 godina

Ne razumem svu ovu euforiju albanskih nacionalista. Amerikanci su malo pritisli i omogucili da "drzava Kosova" bude primljena u organizaciju gde i inace Amerikanci imaju najveci uticaj. I to je dokaz kako je "drzava Kosova" stvarno drzava ili da je "drzava Kosova" nezavisna? Smesno. Videcemo sta ce biti sa clanstvom te albansko-americke tvorevine na Kosovu u organizacijama gde se ne odlucuje onako kako Amerikanci narede a takvih organizacija je malcice vise nego ovakvih kakva je MMF. Nego, sta sada ocekuju albanski nacionalsiti, da ce sada svi pasti u nesvest i potrcati da priznaju drzavnost te njihove tvorevine na Kosovu? "Drzava Kosova" je jedan protektorat, koji niti kontrolise teritoriju za koju smatra da mu pripada, niti je nezavisan posto i finansijski i po svemu drugome ZAVISI i te kako od Amerikanaca. Sami Albanci ni uz pomoc milijardi koje su stizale na Kosovo nisu uspeli cak ni struju da obezbede za one koji zive na Kosovu. Postavlja se pitanje da li postoji ista za sta je zasluzna sama "drzava Kosova" ili "kosovari" a da to nisu omogucili ili "sredili" Amerikanci? Na zalost, ne postoji apsolutno nista. I to govori i o tome koliko je drzava ta "drzava Kosova" i koliki je potencijal te "drzave". Uglavnom, Albanci sa Kosova su imali zanimaciju zadnjih nedelja, njihovo rukovodstvo je uspelo da skrene paznju sa stanja u toj njihovoj "dzravi", ovu namestenu igru oko clanstva u MMF ce albanski politicari prikazati kao neki ogroman uspeh mlade "drzave Kosova" a jedino na dobitku je MMF koji ima jos jednog klijenta ali i Srbija koja ce makar deo novca koji placa za dugove Kosova sada preusmeriti na nesto mnogo pametnije i korisnije.

me

pre 14 godina

Koji salto mortame !!!!
Prvo su politicari govorili da ce uciniti sve samo da Kosovo ne udje u MMF,a sada kada lobiranje nije uspelo i Kosovo je primljeno, to po njima odjednom ispada da je "super" jer ce "samo vracati svoje dugove".
Moze li malo manje skakanja iz krajnosti u krajnost

Jovan

pre 14 godina

Dakle situacija je sledeca. Drzava Makedonija se zvanicno vodi u MMF-u pod imenom Bivsa Jugoslevenska Republika Makedonija, a "nasoj juznoj pokrajini" je ponudjeno clanstvo pod imenom Republika Kosovo. I sada, neka mi neko objasni kako to da clanstvo u MMF ne znaci priznavanje nezavinosti? Ne znam bas da li se u MMF-u isticu zastave zemalja clanice, ali verujem da ce nasa delegacija morati da sedi u sali gde se ngde nalazi tabla sa imenom Republike Kosovo.

logika

pre 14 godina

Eto ti sad problemi. Srbija sigurno nece prihatiti pomoc o tri ipo milijarde dol. od MMf-a, zato sto je ovaj uclanio u svoje redove Kosovo kao nezavisnu Republiku, tj. drzavu

Ko koga?

pre 14 godina

Ovde (u Kanadi), 8. maja (sinoc) u 23h45 je objavljeno da je Kosovo POSTALO 186 clanica MMF. U vesti se kaze da joj to clanstvo obezbedjuje tehnicku asistenciju i "finansijske pozajmice za razvoj ekonomije i resavanje prioritetnih socijalnih pitanja". S druge strane, kaze se u vesti, Taci se obavezao da ce voditi borbu protiv korupcije i promovisati demokratske institucije kako bi se "osigurala i postovala prava manjinskih Srba."
PS Nadam se da ne zamerate sto sam prepricao vest koja je na francuskom.
Pozdrav svima i hvala.
http://www.canoe.com/infos/international/archives/2009/05/20090508-234536.html

Enver

pre 14 godina

Nisu sad pare u pitanju. Pitanje je koliko stete je naneto prijemom Kosova u jednu medjunarodnu organizaciju zemalja.
To je jos jedan u nizu poraza lakonskih diplomata iz Srbije koji svoj posao svode na razgledanje prirodnih i kulturnih lepota nama nam prijateljskih zemalja. Nihova putovanja su turisticke prirode a njihov posao svodi se na pokusaje prevodjena raznih odluka i saopstenja drugih zemalja. Polako guse narod u svojim manipulacijama istinom.
Da su pametni da jos ovog istog trenutka priznaju kosovo i otarase se jada i crne rupe koja guta pare.
Verujte niko od politicara ne brine o srpskom narodu tamo, oni su samo adut u kartama. O cemu se brine Srpska diplomatija? O TREPCI. Narod im nije potreban. Srbi na kosovu moraju jednom da shvate da moraju da se okrenu sebi i svom razumu a ne Beogradu.