Umka: Kuće opasne po život

Beograd -- Na Umci kod Beograda ima kuća koje klize prema reci Savi. Zbog poremećaja tla, porodice koje žive na klizištu strahuju da će i njihovi domovi nestati.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ponovo je bio prilog na televiziji o porodici Stevanovic sa Umke. Strasno je i tuzno da tim ljudima niko nece da pomogne. Da drzava i grad gleda dvoje male dece u kuci koja se rusi, i da jedino resenje za njih ima da ih istera na ulicu-da niko ne odgovara ako neko u toj kuci pogine.
  (Snezana, 13. januar 2011 15:09)

  # Link komentara

 2. Zaista je nezahvalno.komentarisati, bilo sta vezano za ovu problematiku pogotovo od osoba koje sa istom nisu upoznate, dovoljno, da bi o tome komentarisali. Porodicna kuca u kojoj sam zivela 30 g. prakticno vise nije za upotrebu, od nadleznih, dobijeno je resenje za iseljenje, zbog opasnosti koja je neminovna za dalji zivot u njoj. Napomimjem, kuca je izgradjena 1962g.sa svom potrebnom dokumentacijom, uradjena je po dozvoljenom planu, kao i skoro sve kuce na podrucju klizista. To su uglavnom prizemne kuce, uradjene po svim standardima i propisima. Govorim upravo o kucama koje za svoju izgradnju poseduju gradjevinsku i sve druge dozvole. Ko je 1962 g. mogao predpostaviti da ce od jednog predivnog mesta, koje se proteze uz reku Savu, koje je okruzeno divnom vegetacijom, sumom, izletiste, nekadasnje, postati jedna prirodna katastrofa, za koju krivac ne postoji. Mozda, eventualna nemarnost , doseljenih naknadno, koji su najkatastrofalniju gresku napravili zatrpavajuci, postojece odvode, drenaze, i na taj nacin ugrozili stabilnost kako svojih tako i vec postojecih objekata. Unapred zahvalna, svakom ko ne zna, nije dovoljno upucen u problematiku, da ne ostavlja komentare. Da se sto vise komentara, dostojnih, vezan za ovaj problem nadje na ovom sajtu. Promeniti se verovatno ne moze nista, to stanovnici Umke, deo gde je najvece kliziste, znaju, upoznati su. Ne znam samo sta ce se desiti kada glavni put koji prolazi tom deonicom, jednoga dana osvane u lepoj nam reci Savi, ili pak survan u necijem dvoristu. JOVANOVIC.M.ZORICA
  (Jovanovic Zorica, 5. april 2010 23:08)

  # Link komentara

 3. prodajem povoljno kucu u Dubokom-Umka, jos malo pa u centru... :)
  (nevena, 24. maj 2009 17:31)

  # Link komentara

 4. Ja zivim u ovoj kuci, imam 26 godina, a kucu obnavljam od svoje petneste. Moj otac je dobio dozvolu za gradnju 1968 god. a za kliziste je saznao 1981. god, ima gradjevinsku dozvolu za ceo objekat u celini nista nije gradjeno preko plana i dozvole. Ja se samo pitam da li opstina grad ili bilo ko nadlezan ceka da nam kuce padnu na glavu, pa da uzmu u obzir nase pitanje. Ovim putem bih se zahvalio novinarki B92 sto je imala sluha da nas saslusa.
  (ljubimir stevanovic, 1. april 2009 00:15)

  # Link komentara

 5. Pa i vrapci na grani znaju da se na Umci kod prodaje kuca ne pita : "kolko' je stara?" nego "kolko' je presla?"
  (obren city, 31. mart 2009 19:04)

  # Link komentara

 6. Dokle god Umka, Grocka, Obrenovac itd. budu teritorija Beograda, dotle im nema pomoći! Beograd jedva može da održava centar i užu periferiju, što je izuzetno skupo. Zato je veća ulaganja, za područja koja geografski zaista ne pripadaju gradu, iluzorno očekivati i tražiti od ovog grada.
  (bezimena, 31. mart 2009 18:16)

  # Link komentara

 7. ako im je zaista izdata dozvola za gradnju onda grad snosi odgovornost, ali sanacija klizista je izuzetno teska i skupa, prakticno nemoguca cesto, tako da je preseljenje prakticno jedino resenje. Ali treba naglasiti, a to znam iz licnog iskustva, da je vecina problema sa klizistima u Beogradu nastala zbog nelegalne gradnje, i narocito nelegalnog nadzidjivanja objekata, umesto malih porodicnih kuca dizu se visespratnice koje tlo jednostavno ne moze da izdrzi. Pola Karaburme ce jednog dana zavrsiti u Dunavu zbog toga..
  (iii, 31. mart 2009 18:11)

  # Link komentara

 8. Pa sto su gradili kucu na nestabilnom terenu? A jos gore sto su imali gradjevinsku dozvolu!?
  (MIlan, 31. mart 2009 17:12)

  # Link komentara