FT: Srbija se predomislila

London -- Fajnenšel tajms izveštava da se Vlada Srbije predomislila o uvođenju novog poreza od šest odsto na prihode veće od 12.000 dinara.

Izvor: FoNet
Pošaljite komentar
 1. Komentar prosečnog Engleza na ovu vest:
  Kako uopšte neko može da preživi sa stotinak funti a ne još i da se oporezuje sa 6%.
  (6%, 31. mart 2009 10:03)
 2. Vlada treba da stegne zube i odradi posao, jer nije na vlasti da bi bila voljena, nego da bi odradila najbolje za Srbiju. Uplasila se komentara na sajtovima i javnog pritiska, pa sad nikakva resenja ne nudi... Nazalost, ni vlada ni narod prethodnih par dana nisu pokazali da su dorasli krizi i ozbiljnosti problema koji su ispred nas. Porez mora da postoji, verovatno ne 6% ali neki mora, ali mora da se smanji i administracija. Vreme je da se ljudi prisete od cega je skracenica SSSS na nasem grbu. Izbori bi bili pogubni u ovom trenutku, tako da se nadam da ce vlada izaci iz ovog perioda neodlucnosti i da ce uspeti da pronadje pravo resenje, a da ce narod da prihvati da smo ipak u velikoj krizi i da nema lakih i lepih resenja.
  Smanjenje administracije + porez od 3% bi mozda bilo neko medjuresenje.
  (vlada, 31. mart 2009 10:28)
 3. moze 6% moze i 10%ali onda lopovima pardon politicarima 20-30%
   (lopovima pardon politicarima 20-30%.surovo ali pravedno, 31. mart 2009 10:35)
 4. Jadna je Srbija kada u vreme finansijske krize ima premijera ekonomistu koji nema svoj stav ni po jednom ekonomskom pitanju već radi kao dugme - na pritisak.
  (kartmen, 31. mart 2009 10:37)
 5. MMF ima uslov da Vlada SRbije uštedi 100 mlr ali ne odredjuje kako će ona to učiniti!

  Vlada je bila brzopleta, pa je umesto ŠTEDNJE imala "ideju" da raspiše NAMET na vilajet, nemajući predstavu koliko narod teško živi. Umesto friziranih statistika, koje su joj osnov za donošenje ovakvih odluka, Vladi bi bilo bolje da "sidje" malo medju običan svet i vidi kako narod zaista živi! Prosečan gradjanin se ne može sresti na prijemima i otvaranjima šoping molova!

  Jedini ministar koji ima kontakt sa narodom je R.Ljajić, mogli bi i njega malo da poslušaju!
  (bezimena, 31. mart 2009 10:45)
 6. Taj neimenovani ministar bi trebao da podnese ostavku jer ne zna da se povecanjem poreza ne postizu ustede nego povecavaju prihodi. Serpe i pistaljke su opet u modi...
  (supersonic, 31. mart 2009 10:58)
 7. uplašili se štrajkova i protesta pa sad pokušavaju na neki drugi način da prebace troškove krize na običan narod dok tajkuni dobijaju injekcije i subvencije. biće ovo vrelo leto
  (kool savage, 31. mart 2009 11:08)
 8. Ovo, da cisto bude jasno ko stoji iza predlozenog poreza.
  Predlagac je MMF, tako da sve (dosadasnje) kritike, treba adresirati na pravu adresu, a to je MMF, a ne vlada Srbije.
  (Petar S., 31. mart 2009 11:18)
 9. Uopšte ne verujem da je MMF tražio od Vlade da oporezuje ionako siromašne građane. Međutim, MMF godinama traži od Srbije da se smanji javna potrošnja i uvede red u javnim finansijama, kao i privatizuju javna preduzeća. Ipak, bruka za srpsku vladu koja nema nikakav plan.
  (Sladjana, 31. mart 2009 11:19)
 10. Glavni problem je taj sto su birokrate "pojele" sve. Kao sto vidite na Zapadu nije toliki problem kapital jer drzave dotiraju preduzeca da bi im pomogla da prezive a nasa kasa je prazna. Oni bi da uzimaju od privrede da bi napunile budzet. A onda su hteli da umesto da otpuste visak birokratske vojske raspodele teret svima da ne bi neko ostao bez posla od "zasluznih" clanova partije. E pa nece moci.I jos nesto u vezi poreza na plate, da ne mislite da su oni bas toliko naivni,porez na zarade vec postoji (ukljucen u bruto platu) pa nisu mogli da proguraju pricu preko njega jer bi onda jedno primanje bili oporezovano dva puta sto je protivno zakonu . Zato su se setili neto plate i "solidarnosti". A da li je neko razmisljao o tome sta bi strane firme uradile za koje bi domaci radnik poskupeo? Da li bi se mozda izmestile
  (Mozda gresim?, 31. mart 2009 13:40)
 11. Kako su samo mucno neuki, nemusti, kako su jadni... hteli bi da vidimo kako su oni pametni i nesto rade, a ne znaju ni kako ni cime... a hteli bi da ostanu nedodirljivi, da ih "volimo", da nam otimaju, da nas lazu... misle da to mogu i sa MMFom, misle da su i od njih pametniji, kao sto su mislili kada su davali koncesiju za nepostojeci auto put, kada su brljali sa NIS ugovorom i Rusima, sad to isto sa MMF... pa koji ste vi to genijalci?
  Kad prvi od vas zaglavi robiju, pusticete strucne stvari EXPERTIMA, a ne partijskim muvama. Prosto mi nedostaje izraz za to sto ste vi, zato NA ULICE i to sto pre... i ja imam ideju kako da se sa MMF om dogovorim!
  (GuC, 31. mart 2009 14:09)
 12. Da nam ne bi opet neko drugi bio kriv, MMF godinama unazad savetuje smanjenje javne potrošnje, smanjenje deficita u trgovini sa svetom itd, dakle sve sto i svaki vrabac na grani zna, ali sve to nije uradjeno na vreme po sistemu "lako cemo", ali i pod pritiskom onih kojima takvo stanje odgovara, ne razmisljajuci da je takvo stanje neodrzivo na duzi rok, odnosno kada se sve rasproda. Glupost i gramzivost su majke propasti, ali ima i ono da je svaki kraj i novi pocetak.
  (vegan, 31. mart 2009 14:45)
 13. Sama ova zamisao da se oporezuju gradjani koji imaju vise od 12000 (a ne recimo vise od 50-60000) je nenormalna. Rade sve da bi navodno pomogli siromasnima a upravo uzimaju od njih. Zato nema para za narodne kuhinje i slicne pomoci gladnima a ima u restoranima Vlade i Skupstine dzabalesku da se jede i pije sta se oce. Jedino resenje je da iz republickih organa otpuste onaj visak zaposlenih da ne dolaze za dzabe na posao i smetaju. Neka narod ostave na miru jer ce im trebati ako nista drugo za glasanje.
  (Bozo Jelovac, 31. mart 2009 20:33)
 14. Gledajući kako ova Vlada svaki put vuče pogrešan potez, već vidim šta će se sada desiti:
  radi smanjenja javne potrošnje odlučiće se da otpuste barem trećinu radnika u državnoj administraciji. Kako u državnoj administraciji jedna trećina još nešto i radi, jedna trećina zbog sposobnosti bolje i da ne radi, a poslednja trećina su partijski aparatčiki, šta mislite, koja trećina će da dobije otkaz?
  Plašim se da ne zakukamo na kraju za onih 6%...
  (Byja, 31. mart 2009 20:49)