Nedelja, 22.03.2009.

11:13

Završni račun i dalje "u mraku"

Sedmu godinu za redom Skupština nije prekontrolisala završni račun države. Niko od nadležnih ne zna ko je odgovoran što javnost ne zna kako država troši novac.

Izvor: B92

Završni raèun i dalje "u mraku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Mica Trofrtaljka

pre 15 godina

Nije zavrsni racun u "mraku" nego u "dzaku" k'o macka, a taj dzak svko vece nosi kuci magistar ekonomija Mladjani Dinkic! Sprdnja od drzave!

Normalno

pre 15 godina

Zar je neko ocekivao 'objasnjenja' za XY mld $ kako je potroseno od donacija, privatizacija, kredita, ... ostale sitne stavke za pojedine godine - sitnica.

Aleksandar

pre 15 godina

Ovakvim ponasanjem nam citavu drzavu vode u tunel i mrak. Na kraju ce sve rasprodati i potrositi, a drzavu staviti pod hipoteku. U Evropi se vec pojavljuju tekstovi koji govore da smo pred bankrotom. Jedino resenje za alave su ostre glasacke olovke.

Sveca na vetru

pre 15 godina

Koja slucajnost, na onom forumu na Kopaoniku bio je i predsednik Belorusije, JEDINI od stranih drzavnika (Dodika da ne racunamo).Ili mozda i nije sucajnost, bilo je bas simbolicno i uskladjeno.
U meni nema vise cak ni ogorcenja, ja vec duze vreme ne osecam ovu zemlju kao svoju. Oni koji bi trebalo da se brinu o gradjanima ove zemlje, ponasaju se gore od dahija, covek koji hoce posteno da zivi i radi ugrozen je kao vrsta pred istrebljenjem. Maske su pale, oni koji odlucuju o nasim sudbinama vise se ne trude da sacuvaju ni privid da postuju zakone koje su propisali za nas.Takva bezocnost i bahatost ne prilici ni banana drzavi, takvo ponasanje govori da drzave u stvari vise nema.

dO

pre 15 godina

Gospođa ministarka će "dati sve od sebe da završni račun bude objavljen"? Kako dirljivo - daće sve od sebe da se ispoštuje zakon.

Branka

pre 15 godina

Vlada Republike Srbije tolike pare trosi, da i najbolji madjionicari ne bi uspeli da "nastimuju " odgovarajuce i za javnost prihvatljive izvestaje. Finansijska sluzba Ministarstva spoljnih poslova prihvata racune i na "listu kupusa "koje podnose polu pismeni racunopolagaci. A da ne pricamo o tome da treba opravdati razne sudske troskove koji se vode zbog ne postovanja propisa u inostranstvu. Pa naravno da ne mogu da se objave izvestaji gde su pare !
Citanje novina i gledanje televizije u Srbiji je zbilja postalo opasno po zivot. Kolicinu gluposti i bezobrazluka od strane vlade tesko da mogu normalni ljudi da podnesu !!!??

Darko

pre 15 godina

Toliko o proevropskim partijama. Imali su devet godina da nešto promene, a samo su iste laži uvili u drugi papir. Narod to kupuje, navikao je. Ja ne vidim izlaz iz ovog beznađa...Sledeći izbori LDP i ...opet isti, pa promene stolice u Vladi i tako...a godine prolaze, za nas, za našu decu...

Marija

pre 15 godina

A onda hoce da uvode dodatni poreze za ``bogate gradjane``, jer zaboga kriza je i nema dovoljno para u budzetu!!! To kako se trose nase pare, nas naravno ne treba ni da zanima! Sramota!!! Nismo zasluzili ni da budemo kandidat za ulazak u EU! Ponovo pocinje da me obuzima bes i gnev prema ovoj i ovakvoj Srbiji, cija sam gradjanka i razumem sve one koji zele da odu drugde, ne zbog vecih plata i mogucnosti da putujes gde zelis, vec zbog reda, zakona i sistema, koji tamo u razvijenom svetu postoji i zivi, a kod nas se samo o njemu prica...

vajsberg

pre 15 godina

Mogu da se zakunem da sam u poslednjih 7 godina ne jednom slusao vesti koje su formulisane tako da se stekne utisak da se zavrsni racuni redovno svode i da su vazda dostupni tamo negde gde ih zainteresovani uvek mogu naci. Recimo, novinari?

Potpuno mi je fascinantno da se niko nikada nije obratio Rodoljubu Sabicu sa zalbom: "E, meni ne daju da vidim zavrsni racun!"

Mislim da se to moze porediti sa stanjem na Siciliji ili u Medelinu, u kojem nikom od obicnih gradjana ne pada na pamet da policiji prijavljuje pripadnika mafijashke familije, odnosno narko-kartela.

Nadam se da nikom nece pasti na pamet da ovo poredi sa Milosevicevim vremenom, kada je "ziva kinta" isla naokolo "koferima u gepeku" i "avionima za Kipar", ratni budzet Republike Srpske bio tek pozicija u budzetu SRJ u okviru stavki za VJ i ministarstvo odbrane (ako nekom nije jasno, nek redovnije prati hashka svedocenja ozbiljnih eksperata koje razni seselji ne mogu da "nadmase"), nekadasnji drzavno-partijsko-privredni funkcioneri iz vremena SFRJ postajali "uspesni biznismeni" sa "shtelama za shticovanje" i mrezama ulicnih dilera deviza koje, zacudo, niko ne hapsi... itd, itd...

U takvim uslovima, i moja pokojna baba je mogla da sastavi "chist" zavrshni rachun.

Tragikomichno je shto ovi u poslednjih 7 godina ne umeju ni to da urade.

Ili, verovatno tachnije, tragichno je shto ih je bash briga da takvo neshto rade. Kao da ce im faliti dlaka s glave zbog toga.

gravedigger

pre 15 godina

Pozdrav iz suncane i "uredjene" Italije!

Posle polucasovnog razgovora sa suprugom, podstaknutog ovim tekstom, dosli smo do zakljucka da je jedini nacin, da se ovakvom "varvaskom" ponasanju vlasti stane na put, da narod izadje na ulicu i "kaze" sta misli. Naravno, lako je iz inostranstva slati ovakav komentar, ali do te mere stojim iza ovakvog razmisljanja da bih se cak i vratio u Srbiju da pozdravim takav dogadjaj. (probajte da mi verujete)
Dotakli smo se i pojedinih institucija koje POSTOJE u Srbiji, ali na zalost su pod velikim pritiskom tj. uticajem vlasti, te su u nemogucnosti da na pravi nacin reaguju i saopste glas, ne naroda vec ZAKONA!!! Obaveze koje vlast u Srbiji mora da ispuni, da bi se RS prikljucila EU, nisu samo isporucivanje ratnih zlocinaca (TO JE OBAVEZA KOJA SE PODRAZUMEVA!!!). Medju tim obavezama su i transparentnost ovakvih podataka, formiranje gore pomenutih (nepristrasnih!) institucija etc. Ocigledno je, sa druge strane, da iste u RS uopste nisu nepristrasne i da mnogi koji rade u njima mozda i zele STVARNE promene, ali time dovode svoje polozaje u pitanje...
A mnoga su pitanja na koja nismo dobili odgovore: od "slucaja Kovacevic", privatizacije bilo kog DP, pa evo i ovog vezanog za zavrsni racun... Jako puno pitanja!!!
To je novac naseg naroda, znaci i moj novac i tvoj novac i nas novac, i kad ga damo nekome ko ga trazi za "tu i tu stvar" lepo bi bilo da nam dokumentuje da ga je za "tu i tu stvar" i potrosio, ali ocigledno je da nece.
Ministarka je tek druga prica, pa guverner narodne banke, pa bivsi ministri ekonomije i finansija i svi drugi (redom) iz ekipe koja je pre 10 godina obecavala brze i efikasne promene...
Promene se nisu desile!!!! Ono sto se desilo je samo bleda senka od onoga sto treba da se desi da bi Srbija bila u EU. Lazu nas, kao sto su nas lagali i pre! I ne razlikuju se mnogo od onih pre, jer su i dalje nedodirljivi i nezamenjivi. 10 godina!!!!!!!

tajna

pre 15 godina

hitno trazite zavrsne racune i smenite krivce sto nisu dostavljeni. ako ne moze dragutinovicka poverite verici barac. njoj se sve veruje. kad se ovo obavi znace se krivci za ovakvo stanje u zemlji

Serdjo

pre 15 godina

Probajte da za svoju firmu ne predate završni račun. Prvi put kazna od 100.000 dinara, drugi put do 1.000.000 dinara, posle toga zatvor, a kako policija radi možda i smrtna kazna. A država troši naše novce bez ikakvog završnog računa već osam godina. Pa izgleda da je i Sloba u nečemu bio bolji, za njegovo vreme se to ipak radilo.

preduzetnik

pre 15 godina

Pre neki dan mi je u radnji (dva zaposlena) bila inspektorka rada, koja je tražila da joj venčanim listom NOVIJIM OD 6 MESECI dokažem da je prisutni brka moj rođeni muž (od 1988. :)), pod pretnjom kazne koja je OD 400.000 din pa naviše (za neprijavljenog radnika).

Imam li pravo da znam kuda idu pare od taksi za novoizvađeni venčani list, kuda bi išle pare od kazne (puj,puj, daleko bilo, mogli bi odmah i da zatarabimo), i da li bi, možda, morala opet da se udajem? Samo pitam...

Da nije strašno, pa da bude i smešno....

Zora Pravnik

pre 15 godina

Vlada Srbije ocigledno sakriva svoj nerad sa omalovazavanjem srpske javnosti jer ne postuje osnovne principe da za svoj rad svake godine izdaje zavrsni racun. Ona sakriva armiju nepotrebnih sluzbenika u vladi i ustanovama Srbije na svim nivoima koje godisnje placa preko tri milijarde Evra. Sa tim milijardama je Srbija mogla danas da bude u EU jer bi bila najizgradjenija zemlja u Evropi. Srbi, nije li vreme da se opozove takva vlada i zakazu novi izbori?

Petar

pre 15 godina

Очигледно је да закони, прописи, уредбе, одлуке, расписи, приписи и свашта којешта важе само за "обичне" грађане (читај: ОВЦЕ), за владу и власт не важи ништа, осим онога што што они науме да важи. Овде ни Шабић не може да нам помогне, а изгледа не може ни сам Господ Бог. Они су јачи и од судбине, њима нико ништа не може. Џабе смо цепали плућа дувајући у пиштаљке, лупали у лонце и трпели батине Милошевићеве полиције.
Ето, сада живимо у срећи и сигурности и дивно се осећамо.

drzavljanin bez drzave

pre 15 godina

Kriza i diktatura nikada na ovim prostorima nisu ni prestajale. Tuzno je ziveti u zemlji gde si rodjen a osecas se kao stranac i nemas bilo kakva prava osim da te besomucno lazu i kradu. Odabrana "elita" etablirana nakon 1945. zivi van zakona i morala a obican svet postoji samo da bi im sluzio. Uvek nas je sopstvena drzava tretirala kao marvu a mozda i nismo za bolje kad sve to tako rezignirano i pasivno posmatramo. Jesu li nas do te mere anestezirali da nismo vise u stanju da zbog nase dece izborimo slobodu od ropstva na koje nas je rodjena drzava osudila zarad interesa nekolicine. Moramo shvatiti da slobodu niko nece doneti nego se za nju moramo boriti sami. Farsa od 5. oktobra je bila samo jedna u nizu obmana koja nam je dovela na vlast gomilu iskompleksiranog polusveta gladnog novca i spremnog na sve zarad sitne koristi a kao takvi su bili idealni za nastavak neometanog pljackanja ovog namucenog naroda. Izborne komedije i postizborne koalicione tragedije nam provereno nikakvu korist nisu donele a smetenjacima na vlasi i njihovim mentorima provereno jesu. Sloboda i pravda jesu najskuplje stvari na svetu ali i jedini moguci nacin za opstanak i razvoj drustva. Nase je proslo ali se za decu moramo boriti.

Blic misao

pre 15 godina

Sta Ministarstvo finansija i Vlada (ne) izracunaju, oni (ne) veruju da je istina. Ali cak i oni koji na prste broje, znaju bolje kakav je racun.

justice

pre 15 godina

Sada samo gledam. Ne citam tekst ali gledam sliku. I cudom se cudim. Gospoda koja sedi do gospodje ministarke i nesto joj sugerise, koja je njen bliski saradnik i koja ima znacajnog udela u tome sto zavrsni racun nije podnet, nikako nije mogla da organizuje rad svojih sluzbi i nije mogla da brine i o takvoj tricariji kao sto je zavrsni racun. Nemojmo preterivati. Pa kao bi onda pored svog redovnog posla na radnom mestu (koje po pravilu je jako odgovorno, trazi strucnost, stalni rad i stoprocentnu angazovanost) mogla da ide na raznorazna savetovanja i seminare, na kojima drzi glavnu rec. Naravno ona to sve radi za dobrobit svih nas ali jos se to tezgarenje debelo placa. Pitajte samo ucesnike seminara na kojima je ona glavni savetodavac koliko placaju kotizaciju?
I posto je gospodja na tako vaznom mestu, naravno ima uvid u sva dogadjanja, to prenosi na seminarima koje privatnik organizuje i debelo naplacuje, ona moze izmedju ostalog, biserno da izjavi, pred oko 200 ucesnika iz svih opstina, da je njoj jako zao sto neke opstine imaju daleko manje plate, ali to se desilo onog trenutka kada je masa zarada od strane ministarstva finansija zamrznuta opstinama, pod pretnjom prestanka prenosa transfernih sredstava, a da su neke opstine koje su imale "svoje ljude" u ministarstvu na vreme podigle plate zaposlenima tako da im je masa, u trenutku zamrzavanja, bila daleko veca. I sada je takvo stanje, propisi moraju da se postuju i tako ce biti do daljnjeg. A to daljnje traje li traje jer niko od njih nece da radi svoj posao i donese propise kojima bi se tako nepravican polozaj ispravio.
U stvari uradice ona to, ali nema sada vremena da se mesa u svoj posao, mora da ide na jos jednu dobro placenu tezgu..

Saša Dobromirov

pre 15 godina

Već godinama se pitam zašto se na srpskim auto-putevima ne izdaju fiskalni računi? Gde ide taj novac? Sigurno ne ide za izgradnju puteva.....
Jedno od zanimljivih pitanja za istraživačko novinarstvo.

mail

pre 15 godina

Kada ce drzava Srbija da bankrotira zbog svog ponasanja? Sigurno jednog dana, je l svakom dodje dug na naplatu. Prvo sto joj se desilo, niko od komsija nece da se druzi sa njom, svi se odvojli. Zatim polako joj se smanjuje imovina (bludni sinovi lose radili, pa se imovina rasparcava). Na kraju, porodica/drzava se raspada, svako na svoju stranu, drugi ljudi kupe stan, a prethodni vlasnici nestaju i u secanu. Zbogom ...

Asterix

pre 15 godina

Shmekerska drzava, "Shmeker State", shmekerski trosi nas novac, a ne znamo kako & gde....e ljudi a shto mi cutimo i ne bunimo se ?

Djordje Ekonomista Srpski

pre 15 godina

Zavrsni racun drzave Srbije nije objavljen iz prostog razloga sto drzava Srbija nece da obelodani da ima u svojoj vladi i svojim ustanovama ima vise od 50 (pedeset) hiljada nepotrebnih sluzbenika koji nista nerade ali imaju ogromne plate i naravno prave manjak u budzetu drzave koji mora da se sakrije. Zamislite sta bi Srbija izgradila sa oko 3(tri) milijarde Evra godisnje koje vlada sada trosi na nepotrebne sluzbenike? Svu infrastukturu - sve puteve, sve, modernizaciju cele zeljeznice, sve mostove, sve bolnice, skole i sve ostalo sto bi drzavu Srbiju dovelo u EU. Sada Drzava Srbija tone u dugove da bi placala nepotrebne sluzbenike a plackama nikad kraja. Ministre finansija gde je Zavrsni Racun o budzetu Srbije?

Dzoni

pre 15 godina

Sto pre shvatite da je Srbija banana republika i da postoji da bi ljudi na vlasti i oko nje ziveli ko sultani bice vam lakse i manje ce da se nervirate. Stranke su tu samo da zamazu oci

Vojislav

pre 15 godina

Obzirom da je u Srbiji sve ono, sa čim građani treba da budu iscrpno upoznati, uvek tajna, to ćemo sačekati bolja vremena da se takvo nešto desi.

Milan

pre 15 godina

Pored svih mojih simpatija i razumevanja kada vidite kako ta ista drzava kaznjava one koji ne predaju svoj zavrsni racun na vreme, nije u redu i nedeluje primerno niti stimulativno.

sofronije

pre 15 godina

U poslednje 2 nedelje po Beogradu je prava pohara različitih inspekcija, koje imaju naloge koliko para moraju da uteraju od malih firmi, tražeći kao povod za otimanje, do bola imbecilne prekršaje. Ako država ne polaže račun onima od kojih OTIMA pare, a pravi prekršaj za prekršajem, odakle joj pravo da svoje pione, tera da se ponašaju gore od janičara u tursko doba?

Tanja

pre 15 godina

Svaka firma mora da do 28. februara podnese zavrsni racun. Za to su krivi dosadasnji ministri finasija. Verovatno su u pitanju jako velike sume koje ne mogu tek tako da se ustimaju. Sigurno je da ministarka Dragutinovic ne moze da resi problem koji je ne resi zato sto su u pitanju ogromne sume i zato se ne predaje bilans. Tu je pod hitno potrebna revizorska komisija koja bi utvrdila koje stavke nisu tacno unete, jer sigurno je da ministarka ne moze za tako kratko vreme da uradi nesto sto godinama nije radjeno kako treba.

Đole

pre 15 godina

Pa zar je ikada i postojao običaj prezentovanja završnog računa u ovoj zemlji!?!?

Meni to nije poznato. Zašto bi mi, podanici, morali da znamo gde su naše pare??

Običan

pre 15 godina

A što se mi, obični ljudi brinemo gde su i na šta potrošene pare? Naše je da plaćamo, a ima ko da brine kako će potrošiti.

Jelena LdP Zemun

pre 15 godina

Srbija - 'mala evropska banana'
Hoce li neko podneti ostavku, javlja li se kod koga moralna odgovornosta ?
Na zalost, dok bude da je partijska pripadnost vaznija od strucnosti nece se stici dalje od sinonima 'Evropske bananice' posto smo za bananu previse mali

goran

pre 15 godina

"U zemljama Evropske unije, tako nešto predstavlja ozbiljno krivično delo."

"Ministar finansija spanije podneo je ostavku samo zato sto je zavrsni racun kasnio 10 dana..."

Kada Vam to odgovara pozivate se na EU, a puni ste rupa ko dzemper star 20godina koga su izjedali moljci...
Ja sam za to da neko za ovo odgovara krivicno, pa najveci kriminalac u ovom nasem bednom zivotu je bas drzava...

dragan

pre 15 godina

Suvlasnik sam d.o.o.koje nije radilo cele 2005. godine.
Trgovinski sud novčano kaznio je mene lično i preduzeće zato što nismo predali završni račun.

goran

pre 15 godina

"U zemljama Evropske unije, tako nešto predstavlja ozbiljno krivično delo."

"Ministar finansija spanije podneo je ostavku samo zato sto je zavrsni racun kasnio 10 dana..."

Kada Vam to odgovara pozivate se na EU, a puni ste rupa ko dzemper star 20godina koga su izjedali moljci...
Ja sam za to da neko za ovo odgovara krivicno, pa najveci kriminalac u ovom nasem bednom zivotu je bas drzava...

dragan

pre 15 godina

Suvlasnik sam d.o.o.koje nije radilo cele 2005. godine.
Trgovinski sud novčano kaznio je mene lično i preduzeće zato što nismo predali završni račun.

Djordje Ekonomista Srpski

pre 15 godina

Zavrsni racun drzave Srbije nije objavljen iz prostog razloga sto drzava Srbija nece da obelodani da ima u svojoj vladi i svojim ustanovama ima vise od 50 (pedeset) hiljada nepotrebnih sluzbenika koji nista nerade ali imaju ogromne plate i naravno prave manjak u budzetu drzave koji mora da se sakrije. Zamislite sta bi Srbija izgradila sa oko 3(tri) milijarde Evra godisnje koje vlada sada trosi na nepotrebne sluzbenike? Svu infrastukturu - sve puteve, sve, modernizaciju cele zeljeznice, sve mostove, sve bolnice, skole i sve ostalo sto bi drzavu Srbiju dovelo u EU. Sada Drzava Srbija tone u dugove da bi placala nepotrebne sluzbenike a plackama nikad kraja. Ministre finansija gde je Zavrsni Racun o budzetu Srbije?

Jelena LdP Zemun

pre 15 godina

Srbija - 'mala evropska banana'
Hoce li neko podneti ostavku, javlja li se kod koga moralna odgovornosta ?
Na zalost, dok bude da je partijska pripadnost vaznija od strucnosti nece se stici dalje od sinonima 'Evropske bananice' posto smo za bananu previse mali

sofronije

pre 15 godina

U poslednje 2 nedelje po Beogradu je prava pohara različitih inspekcija, koje imaju naloge koliko para moraju da uteraju od malih firmi, tražeći kao povod za otimanje, do bola imbecilne prekršaje. Ako država ne polaže račun onima od kojih OTIMA pare, a pravi prekršaj za prekršajem, odakle joj pravo da svoje pione, tera da se ponašaju gore od janičara u tursko doba?

Saša Dobromirov

pre 15 godina

Već godinama se pitam zašto se na srpskim auto-putevima ne izdaju fiskalni računi? Gde ide taj novac? Sigurno ne ide za izgradnju puteva.....
Jedno od zanimljivih pitanja za istraživačko novinarstvo.

drzavljanin bez drzave

pre 15 godina

Kriza i diktatura nikada na ovim prostorima nisu ni prestajale. Tuzno je ziveti u zemlji gde si rodjen a osecas se kao stranac i nemas bilo kakva prava osim da te besomucno lazu i kradu. Odabrana "elita" etablirana nakon 1945. zivi van zakona i morala a obican svet postoji samo da bi im sluzio. Uvek nas je sopstvena drzava tretirala kao marvu a mozda i nismo za bolje kad sve to tako rezignirano i pasivno posmatramo. Jesu li nas do te mere anestezirali da nismo vise u stanju da zbog nase dece izborimo slobodu od ropstva na koje nas je rodjena drzava osudila zarad interesa nekolicine. Moramo shvatiti da slobodu niko nece doneti nego se za nju moramo boriti sami. Farsa od 5. oktobra je bila samo jedna u nizu obmana koja nam je dovela na vlast gomilu iskompleksiranog polusveta gladnog novca i spremnog na sve zarad sitne koristi a kao takvi su bili idealni za nastavak neometanog pljackanja ovog namucenog naroda. Izborne komedije i postizborne koalicione tragedije nam provereno nikakvu korist nisu donele a smetenjacima na vlasi i njihovim mentorima provereno jesu. Sloboda i pravda jesu najskuplje stvari na svetu ali i jedini moguci nacin za opstanak i razvoj drustva. Nase je proslo ali se za decu moramo boriti.

Dzoni

pre 15 godina

Sto pre shvatite da je Srbija banana republika i da postoji da bi ljudi na vlasti i oko nje ziveli ko sultani bice vam lakse i manje ce da se nervirate. Stranke su tu samo da zamazu oci

Običan

pre 15 godina

A što se mi, obični ljudi brinemo gde su i na šta potrošene pare? Naše je da plaćamo, a ima ko da brine kako će potrošiti.

Đole

pre 15 godina

Pa zar je ikada i postojao običaj prezentovanja završnog računa u ovoj zemlji!?!?

Meni to nije poznato. Zašto bi mi, podanici, morali da znamo gde su naše pare??

Petar

pre 15 godina

Очигледно је да закони, прописи, уредбе, одлуке, расписи, приписи и свашта којешта важе само за "обичне" грађане (читај: ОВЦЕ), за владу и власт не важи ништа, осим онога што што они науме да важи. Овде ни Шабић не може да нам помогне, а изгледа не може ни сам Господ Бог. Они су јачи и од судбине, њима нико ништа не може. Џабе смо цепали плућа дувајући у пиштаљке, лупали у лонце и трпели батине Милошевићеве полиције.
Ето, сада живимо у срећи и сигурности и дивно се осећамо.

Zora Pravnik

pre 15 godina

Vlada Srbije ocigledno sakriva svoj nerad sa omalovazavanjem srpske javnosti jer ne postuje osnovne principe da za svoj rad svake godine izdaje zavrsni racun. Ona sakriva armiju nepotrebnih sluzbenika u vladi i ustanovama Srbije na svim nivoima koje godisnje placa preko tri milijarde Evra. Sa tim milijardama je Srbija mogla danas da bude u EU jer bi bila najizgradjenija zemlja u Evropi. Srbi, nije li vreme da se opozove takva vlada i zakazu novi izbori?

Milan

pre 15 godina

Pored svih mojih simpatija i razumevanja kada vidite kako ta ista drzava kaznjava one koji ne predaju svoj zavrsni racun na vreme, nije u redu i nedeluje primerno niti stimulativno.

Asterix

pre 15 godina

Shmekerska drzava, "Shmeker State", shmekerski trosi nas novac, a ne znamo kako & gde....e ljudi a shto mi cutimo i ne bunimo se ?

mail

pre 15 godina

Kada ce drzava Srbija da bankrotira zbog svog ponasanja? Sigurno jednog dana, je l svakom dodje dug na naplatu. Prvo sto joj se desilo, niko od komsija nece da se druzi sa njom, svi se odvojli. Zatim polako joj se smanjuje imovina (bludni sinovi lose radili, pa se imovina rasparcava). Na kraju, porodica/drzava se raspada, svako na svoju stranu, drugi ljudi kupe stan, a prethodni vlasnici nestaju i u secanu. Zbogom ...

justice

pre 15 godina

Sada samo gledam. Ne citam tekst ali gledam sliku. I cudom se cudim. Gospoda koja sedi do gospodje ministarke i nesto joj sugerise, koja je njen bliski saradnik i koja ima znacajnog udela u tome sto zavrsni racun nije podnet, nikako nije mogla da organizuje rad svojih sluzbi i nije mogla da brine i o takvoj tricariji kao sto je zavrsni racun. Nemojmo preterivati. Pa kao bi onda pored svog redovnog posla na radnom mestu (koje po pravilu je jako odgovorno, trazi strucnost, stalni rad i stoprocentnu angazovanost) mogla da ide na raznorazna savetovanja i seminare, na kojima drzi glavnu rec. Naravno ona to sve radi za dobrobit svih nas ali jos se to tezgarenje debelo placa. Pitajte samo ucesnike seminara na kojima je ona glavni savetodavac koliko placaju kotizaciju?
I posto je gospodja na tako vaznom mestu, naravno ima uvid u sva dogadjanja, to prenosi na seminarima koje privatnik organizuje i debelo naplacuje, ona moze izmedju ostalog, biserno da izjavi, pred oko 200 ucesnika iz svih opstina, da je njoj jako zao sto neke opstine imaju daleko manje plate, ali to se desilo onog trenutka kada je masa zarada od strane ministarstva finansija zamrznuta opstinama, pod pretnjom prestanka prenosa transfernih sredstava, a da su neke opstine koje su imale "svoje ljude" u ministarstvu na vreme podigle plate zaposlenima tako da im je masa, u trenutku zamrzavanja, bila daleko veca. I sada je takvo stanje, propisi moraju da se postuju i tako ce biti do daljnjeg. A to daljnje traje li traje jer niko od njih nece da radi svoj posao i donese propise kojima bi se tako nepravican polozaj ispravio.
U stvari uradice ona to, ali nema sada vremena da se mesa u svoj posao, mora da ide na jos jednu dobro placenu tezgu..

Serdjo

pre 15 godina

Probajte da za svoju firmu ne predate završni račun. Prvi put kazna od 100.000 dinara, drugi put do 1.000.000 dinara, posle toga zatvor, a kako policija radi možda i smrtna kazna. A država troši naše novce bez ikakvog završnog računa već osam godina. Pa izgleda da je i Sloba u nečemu bio bolji, za njegovo vreme se to ipak radilo.

Tanja

pre 15 godina

Svaka firma mora da do 28. februara podnese zavrsni racun. Za to su krivi dosadasnji ministri finasija. Verovatno su u pitanju jako velike sume koje ne mogu tek tako da se ustimaju. Sigurno je da ministarka Dragutinovic ne moze da resi problem koji je ne resi zato sto su u pitanju ogromne sume i zato se ne predaje bilans. Tu je pod hitno potrebna revizorska komisija koja bi utvrdila koje stavke nisu tacno unete, jer sigurno je da ministarka ne moze za tako kratko vreme da uradi nesto sto godinama nije radjeno kako treba.

Vojislav

pre 15 godina

Obzirom da je u Srbiji sve ono, sa čim građani treba da budu iscrpno upoznati, uvek tajna, to ćemo sačekati bolja vremena da se takvo nešto desi.

Blic misao

pre 15 godina

Sta Ministarstvo finansija i Vlada (ne) izracunaju, oni (ne) veruju da je istina. Ali cak i oni koji na prste broje, znaju bolje kakav je racun.

dO

pre 15 godina

Gospođa ministarka će "dati sve od sebe da završni račun bude objavljen"? Kako dirljivo - daće sve od sebe da se ispoštuje zakon.

gravedigger

pre 15 godina

Pozdrav iz suncane i "uredjene" Italije!

Posle polucasovnog razgovora sa suprugom, podstaknutog ovim tekstom, dosli smo do zakljucka da je jedini nacin, da se ovakvom "varvaskom" ponasanju vlasti stane na put, da narod izadje na ulicu i "kaze" sta misli. Naravno, lako je iz inostranstva slati ovakav komentar, ali do te mere stojim iza ovakvog razmisljanja da bih se cak i vratio u Srbiju da pozdravim takav dogadjaj. (probajte da mi verujete)
Dotakli smo se i pojedinih institucija koje POSTOJE u Srbiji, ali na zalost su pod velikim pritiskom tj. uticajem vlasti, te su u nemogucnosti da na pravi nacin reaguju i saopste glas, ne naroda vec ZAKONA!!! Obaveze koje vlast u Srbiji mora da ispuni, da bi se RS prikljucila EU, nisu samo isporucivanje ratnih zlocinaca (TO JE OBAVEZA KOJA SE PODRAZUMEVA!!!). Medju tim obavezama su i transparentnost ovakvih podataka, formiranje gore pomenutih (nepristrasnih!) institucija etc. Ocigledno je, sa druge strane, da iste u RS uopste nisu nepristrasne i da mnogi koji rade u njima mozda i zele STVARNE promene, ali time dovode svoje polozaje u pitanje...
A mnoga su pitanja na koja nismo dobili odgovore: od "slucaja Kovacevic", privatizacije bilo kog DP, pa evo i ovog vezanog za zavrsni racun... Jako puno pitanja!!!
To je novac naseg naroda, znaci i moj novac i tvoj novac i nas novac, i kad ga damo nekome ko ga trazi za "tu i tu stvar" lepo bi bilo da nam dokumentuje da ga je za "tu i tu stvar" i potrosio, ali ocigledno je da nece.
Ministarka je tek druga prica, pa guverner narodne banke, pa bivsi ministri ekonomije i finansija i svi drugi (redom) iz ekipe koja je pre 10 godina obecavala brze i efikasne promene...
Promene se nisu desile!!!! Ono sto se desilo je samo bleda senka od onoga sto treba da se desi da bi Srbija bila u EU. Lazu nas, kao sto su nas lagali i pre! I ne razlikuju se mnogo od onih pre, jer su i dalje nedodirljivi i nezamenjivi. 10 godina!!!!!!!

preduzetnik

pre 15 godina

Pre neki dan mi je u radnji (dva zaposlena) bila inspektorka rada, koja je tražila da joj venčanim listom NOVIJIM OD 6 MESECI dokažem da je prisutni brka moj rođeni muž (od 1988. :)), pod pretnjom kazne koja je OD 400.000 din pa naviše (za neprijavljenog radnika).

Imam li pravo da znam kuda idu pare od taksi za novoizvađeni venčani list, kuda bi išle pare od kazne (puj,puj, daleko bilo, mogli bi odmah i da zatarabimo), i da li bi, možda, morala opet da se udajem? Samo pitam...

Da nije strašno, pa da bude i smešno....

Marija

pre 15 godina

A onda hoce da uvode dodatni poreze za ``bogate gradjane``, jer zaboga kriza je i nema dovoljno para u budzetu!!! To kako se trose nase pare, nas naravno ne treba ni da zanima! Sramota!!! Nismo zasluzili ni da budemo kandidat za ulazak u EU! Ponovo pocinje da me obuzima bes i gnev prema ovoj i ovakvoj Srbiji, cija sam gradjanka i razumem sve one koji zele da odu drugde, ne zbog vecih plata i mogucnosti da putujes gde zelis, vec zbog reda, zakona i sistema, koji tamo u razvijenom svetu postoji i zivi, a kod nas se samo o njemu prica...

vajsberg

pre 15 godina

Mogu da se zakunem da sam u poslednjih 7 godina ne jednom slusao vesti koje su formulisane tako da se stekne utisak da se zavrsni racuni redovno svode i da su vazda dostupni tamo negde gde ih zainteresovani uvek mogu naci. Recimo, novinari?

Potpuno mi je fascinantno da se niko nikada nije obratio Rodoljubu Sabicu sa zalbom: "E, meni ne daju da vidim zavrsni racun!"

Mislim da se to moze porediti sa stanjem na Siciliji ili u Medelinu, u kojem nikom od obicnih gradjana ne pada na pamet da policiji prijavljuje pripadnika mafijashke familije, odnosno narko-kartela.

Nadam se da nikom nece pasti na pamet da ovo poredi sa Milosevicevim vremenom, kada je "ziva kinta" isla naokolo "koferima u gepeku" i "avionima za Kipar", ratni budzet Republike Srpske bio tek pozicija u budzetu SRJ u okviru stavki za VJ i ministarstvo odbrane (ako nekom nije jasno, nek redovnije prati hashka svedocenja ozbiljnih eksperata koje razni seselji ne mogu da "nadmase"), nekadasnji drzavno-partijsko-privredni funkcioneri iz vremena SFRJ postajali "uspesni biznismeni" sa "shtelama za shticovanje" i mrezama ulicnih dilera deviza koje, zacudo, niko ne hapsi... itd, itd...

U takvim uslovima, i moja pokojna baba je mogla da sastavi "chist" zavrshni rachun.

Tragikomichno je shto ovi u poslednjih 7 godina ne umeju ni to da urade.

Ili, verovatno tachnije, tragichno je shto ih je bash briga da takvo neshto rade. Kao da ce im faliti dlaka s glave zbog toga.

tajna

pre 15 godina

hitno trazite zavrsne racune i smenite krivce sto nisu dostavljeni. ako ne moze dragutinovicka poverite verici barac. njoj se sve veruje. kad se ovo obavi znace se krivci za ovakvo stanje u zemlji

Darko

pre 15 godina

Toliko o proevropskim partijama. Imali su devet godina da nešto promene, a samo su iste laži uvili u drugi papir. Narod to kupuje, navikao je. Ja ne vidim izlaz iz ovog beznađa...Sledeći izbori LDP i ...opet isti, pa promene stolice u Vladi i tako...a godine prolaze, za nas, za našu decu...

Branka

pre 15 godina

Vlada Republike Srbije tolike pare trosi, da i najbolji madjionicari ne bi uspeli da "nastimuju " odgovarajuce i za javnost prihvatljive izvestaje. Finansijska sluzba Ministarstva spoljnih poslova prihvata racune i na "listu kupusa "koje podnose polu pismeni racunopolagaci. A da ne pricamo o tome da treba opravdati razne sudske troskove koji se vode zbog ne postovanja propisa u inostranstvu. Pa naravno da ne mogu da se objave izvestaji gde su pare !
Citanje novina i gledanje televizije u Srbiji je zbilja postalo opasno po zivot. Kolicinu gluposti i bezobrazluka od strane vlade tesko da mogu normalni ljudi da podnesu !!!??

Sveca na vetru

pre 15 godina

Koja slucajnost, na onom forumu na Kopaoniku bio je i predsednik Belorusije, JEDINI od stranih drzavnika (Dodika da ne racunamo).Ili mozda i nije sucajnost, bilo je bas simbolicno i uskladjeno.
U meni nema vise cak ni ogorcenja, ja vec duze vreme ne osecam ovu zemlju kao svoju. Oni koji bi trebalo da se brinu o gradjanima ove zemlje, ponasaju se gore od dahija, covek koji hoce posteno da zivi i radi ugrozen je kao vrsta pred istrebljenjem. Maske su pale, oni koji odlucuju o nasim sudbinama vise se ne trude da sacuvaju ni privid da postuju zakone koje su propisali za nas.Takva bezocnost i bahatost ne prilici ni banana drzavi, takvo ponasanje govori da drzave u stvari vise nema.

Mica Trofrtaljka

pre 15 godina

Nije zavrsni racun u "mraku" nego u "dzaku" k'o macka, a taj dzak svko vece nosi kuci magistar ekonomija Mladjani Dinkic! Sprdnja od drzave!

Aleksandar

pre 15 godina

Ovakvim ponasanjem nam citavu drzavu vode u tunel i mrak. Na kraju ce sve rasprodati i potrositi, a drzavu staviti pod hipoteku. U Evropi se vec pojavljuju tekstovi koji govore da smo pred bankrotom. Jedino resenje za alave su ostre glasacke olovke.

Normalno

pre 15 godina

Zar je neko ocekivao 'objasnjenja' za XY mld $ kako je potroseno od donacija, privatizacija, kredita, ... ostale sitne stavke za pojedine godine - sitnica.

Običan

pre 15 godina

A što se mi, obični ljudi brinemo gde su i na šta potrošene pare? Naše je da plaćamo, a ima ko da brine kako će potrošiti.

Đole

pre 15 godina

Pa zar je ikada i postojao običaj prezentovanja završnog računa u ovoj zemlji!?!?

Meni to nije poznato. Zašto bi mi, podanici, morali da znamo gde su naše pare??

Tanja

pre 15 godina

Svaka firma mora da do 28. februara podnese zavrsni racun. Za to su krivi dosadasnji ministri finasija. Verovatno su u pitanju jako velike sume koje ne mogu tek tako da se ustimaju. Sigurno je da ministarka Dragutinovic ne moze da resi problem koji je ne resi zato sto su u pitanju ogromne sume i zato se ne predaje bilans. Tu je pod hitno potrebna revizorska komisija koja bi utvrdila koje stavke nisu tacno unete, jer sigurno je da ministarka ne moze za tako kratko vreme da uradi nesto sto godinama nije radjeno kako treba.

tajna

pre 15 godina

hitno trazite zavrsne racune i smenite krivce sto nisu dostavljeni. ako ne moze dragutinovicka poverite verici barac. njoj se sve veruje. kad se ovo obavi znace se krivci za ovakvo stanje u zemlji

Milan

pre 15 godina

Pored svih mojih simpatija i razumevanja kada vidite kako ta ista drzava kaznjava one koji ne predaju svoj zavrsni racun na vreme, nije u redu i nedeluje primerno niti stimulativno.

Saša Dobromirov

pre 15 godina

Već godinama se pitam zašto se na srpskim auto-putevima ne izdaju fiskalni računi? Gde ide taj novac? Sigurno ne ide za izgradnju puteva.....
Jedno od zanimljivih pitanja za istraživačko novinarstvo.

Darko

pre 15 godina

Toliko o proevropskim partijama. Imali su devet godina da nešto promene, a samo su iste laži uvili u drugi papir. Narod to kupuje, navikao je. Ja ne vidim izlaz iz ovog beznađa...Sledeći izbori LDP i ...opet isti, pa promene stolice u Vladi i tako...a godine prolaze, za nas, za našu decu...

Jelena LdP Zemun

pre 15 godina

Srbija - 'mala evropska banana'
Hoce li neko podneti ostavku, javlja li se kod koga moralna odgovornosta ?
Na zalost, dok bude da je partijska pripadnost vaznija od strucnosti nece se stici dalje od sinonima 'Evropske bananice' posto smo za bananu previse mali

dragan

pre 15 godina

Suvlasnik sam d.o.o.koje nije radilo cele 2005. godine.
Trgovinski sud novčano kaznio je mene lično i preduzeće zato što nismo predali završni račun.

Dzoni

pre 15 godina

Sto pre shvatite da je Srbija banana republika i da postoji da bi ljudi na vlasti i oko nje ziveli ko sultani bice vam lakse i manje ce da se nervirate. Stranke su tu samo da zamazu oci

Vojislav

pre 15 godina

Obzirom da je u Srbiji sve ono, sa čim građani treba da budu iscrpno upoznati, uvek tajna, to ćemo sačekati bolja vremena da se takvo nešto desi.

mail

pre 15 godina

Kada ce drzava Srbija da bankrotira zbog svog ponasanja? Sigurno jednog dana, je l svakom dodje dug na naplatu. Prvo sto joj se desilo, niko od komsija nece da se druzi sa njom, svi se odvojli. Zatim polako joj se smanjuje imovina (bludni sinovi lose radili, pa se imovina rasparcava). Na kraju, porodica/drzava se raspada, svako na svoju stranu, drugi ljudi kupe stan, a prethodni vlasnici nestaju i u secanu. Zbogom ...

drzavljanin bez drzave

pre 15 godina

Kriza i diktatura nikada na ovim prostorima nisu ni prestajale. Tuzno je ziveti u zemlji gde si rodjen a osecas se kao stranac i nemas bilo kakva prava osim da te besomucno lazu i kradu. Odabrana "elita" etablirana nakon 1945. zivi van zakona i morala a obican svet postoji samo da bi im sluzio. Uvek nas je sopstvena drzava tretirala kao marvu a mozda i nismo za bolje kad sve to tako rezignirano i pasivno posmatramo. Jesu li nas do te mere anestezirali da nismo vise u stanju da zbog nase dece izborimo slobodu od ropstva na koje nas je rodjena drzava osudila zarad interesa nekolicine. Moramo shvatiti da slobodu niko nece doneti nego se za nju moramo boriti sami. Farsa od 5. oktobra je bila samo jedna u nizu obmana koja nam je dovela na vlast gomilu iskompleksiranog polusveta gladnog novca i spremnog na sve zarad sitne koristi a kao takvi su bili idealni za nastavak neometanog pljackanja ovog namucenog naroda. Izborne komedije i postizborne koalicione tragedije nam provereno nikakvu korist nisu donele a smetenjacima na vlasi i njihovim mentorima provereno jesu. Sloboda i pravda jesu najskuplje stvari na svetu ali i jedini moguci nacin za opstanak i razvoj drustva. Nase je proslo ali se za decu moramo boriti.

vajsberg

pre 15 godina

Mogu da se zakunem da sam u poslednjih 7 godina ne jednom slusao vesti koje su formulisane tako da se stekne utisak da se zavrsni racuni redovno svode i da su vazda dostupni tamo negde gde ih zainteresovani uvek mogu naci. Recimo, novinari?

Potpuno mi je fascinantno da se niko nikada nije obratio Rodoljubu Sabicu sa zalbom: "E, meni ne daju da vidim zavrsni racun!"

Mislim da se to moze porediti sa stanjem na Siciliji ili u Medelinu, u kojem nikom od obicnih gradjana ne pada na pamet da policiji prijavljuje pripadnika mafijashke familije, odnosno narko-kartela.

Nadam se da nikom nece pasti na pamet da ovo poredi sa Milosevicevim vremenom, kada je "ziva kinta" isla naokolo "koferima u gepeku" i "avionima za Kipar", ratni budzet Republike Srpske bio tek pozicija u budzetu SRJ u okviru stavki za VJ i ministarstvo odbrane (ako nekom nije jasno, nek redovnije prati hashka svedocenja ozbiljnih eksperata koje razni seselji ne mogu da "nadmase"), nekadasnji drzavno-partijsko-privredni funkcioneri iz vremena SFRJ postajali "uspesni biznismeni" sa "shtelama za shticovanje" i mrezama ulicnih dilera deviza koje, zacudo, niko ne hapsi... itd, itd...

U takvim uslovima, i moja pokojna baba je mogla da sastavi "chist" zavrshni rachun.

Tragikomichno je shto ovi u poslednjih 7 godina ne umeju ni to da urade.

Ili, verovatno tachnije, tragichno je shto ih je bash briga da takvo neshto rade. Kao da ce im faliti dlaka s glave zbog toga.

goran

pre 15 godina

"U zemljama Evropske unije, tako nešto predstavlja ozbiljno krivično delo."

"Ministar finansija spanije podneo je ostavku samo zato sto je zavrsni racun kasnio 10 dana..."

Kada Vam to odgovara pozivate se na EU, a puni ste rupa ko dzemper star 20godina koga su izjedali moljci...
Ja sam za to da neko za ovo odgovara krivicno, pa najveci kriminalac u ovom nasem bednom zivotu je bas drzava...

Djordje Ekonomista Srpski

pre 15 godina

Zavrsni racun drzave Srbije nije objavljen iz prostog razloga sto drzava Srbija nece da obelodani da ima u svojoj vladi i svojim ustanovama ima vise od 50 (pedeset) hiljada nepotrebnih sluzbenika koji nista nerade ali imaju ogromne plate i naravno prave manjak u budzetu drzave koji mora da se sakrije. Zamislite sta bi Srbija izgradila sa oko 3(tri) milijarde Evra godisnje koje vlada sada trosi na nepotrebne sluzbenike? Svu infrastukturu - sve puteve, sve, modernizaciju cele zeljeznice, sve mostove, sve bolnice, skole i sve ostalo sto bi drzavu Srbiju dovelo u EU. Sada Drzava Srbija tone u dugove da bi placala nepotrebne sluzbenike a plackama nikad kraja. Ministre finansija gde je Zavrsni Racun o budzetu Srbije?

sofronije

pre 15 godina

U poslednje 2 nedelje po Beogradu je prava pohara različitih inspekcija, koje imaju naloge koliko para moraju da uteraju od malih firmi, tražeći kao povod za otimanje, do bola imbecilne prekršaje. Ako država ne polaže račun onima od kojih OTIMA pare, a pravi prekršaj za prekršajem, odakle joj pravo da svoje pione, tera da se ponašaju gore od janičara u tursko doba?

justice

pre 15 godina

Sada samo gledam. Ne citam tekst ali gledam sliku. I cudom se cudim. Gospoda koja sedi do gospodje ministarke i nesto joj sugerise, koja je njen bliski saradnik i koja ima znacajnog udela u tome sto zavrsni racun nije podnet, nikako nije mogla da organizuje rad svojih sluzbi i nije mogla da brine i o takvoj tricariji kao sto je zavrsni racun. Nemojmo preterivati. Pa kao bi onda pored svog redovnog posla na radnom mestu (koje po pravilu je jako odgovorno, trazi strucnost, stalni rad i stoprocentnu angazovanost) mogla da ide na raznorazna savetovanja i seminare, na kojima drzi glavnu rec. Naravno ona to sve radi za dobrobit svih nas ali jos se to tezgarenje debelo placa. Pitajte samo ucesnike seminara na kojima je ona glavni savetodavac koliko placaju kotizaciju?
I posto je gospodja na tako vaznom mestu, naravno ima uvid u sva dogadjanja, to prenosi na seminarima koje privatnik organizuje i debelo naplacuje, ona moze izmedju ostalog, biserno da izjavi, pred oko 200 ucesnika iz svih opstina, da je njoj jako zao sto neke opstine imaju daleko manje plate, ali to se desilo onog trenutka kada je masa zarada od strane ministarstva finansija zamrznuta opstinama, pod pretnjom prestanka prenosa transfernih sredstava, a da su neke opstine koje su imale "svoje ljude" u ministarstvu na vreme podigle plate zaposlenima tako da im je masa, u trenutku zamrzavanja, bila daleko veca. I sada je takvo stanje, propisi moraju da se postuju i tako ce biti do daljnjeg. A to daljnje traje li traje jer niko od njih nece da radi svoj posao i donese propise kojima bi se tako nepravican polozaj ispravio.
U stvari uradice ona to, ali nema sada vremena da se mesa u svoj posao, mora da ide na jos jednu dobro placenu tezgu..

Asterix

pre 15 godina

Shmekerska drzava, "Shmeker State", shmekerski trosi nas novac, a ne znamo kako & gde....e ljudi a shto mi cutimo i ne bunimo se ?

Blic misao

pre 15 godina

Sta Ministarstvo finansija i Vlada (ne) izracunaju, oni (ne) veruju da je istina. Ali cak i oni koji na prste broje, znaju bolje kakav je racun.

Zora Pravnik

pre 15 godina

Vlada Srbije ocigledno sakriva svoj nerad sa omalovazavanjem srpske javnosti jer ne postuje osnovne principe da za svoj rad svake godine izdaje zavrsni racun. Ona sakriva armiju nepotrebnih sluzbenika u vladi i ustanovama Srbije na svim nivoima koje godisnje placa preko tri milijarde Evra. Sa tim milijardama je Srbija mogla danas da bude u EU jer bi bila najizgradjenija zemlja u Evropi. Srbi, nije li vreme da se opozove takva vlada i zakazu novi izbori?

Petar

pre 15 godina

Очигледно је да закони, прописи, уредбе, одлуке, расписи, приписи и свашта којешта важе само за "обичне" грађане (читај: ОВЦЕ), за владу и власт не важи ништа, осим онога што што они науме да важи. Овде ни Шабић не може да нам помогне, а изгледа не може ни сам Господ Бог. Они су јачи и од судбине, њима нико ништа не може. Џабе смо цепали плућа дувајући у пиштаљке, лупали у лонце и трпели батине Милошевићеве полиције.
Ето, сада живимо у срећи и сигурности и дивно се осећамо.

preduzetnik

pre 15 godina

Pre neki dan mi je u radnji (dva zaposlena) bila inspektorka rada, koja je tražila da joj venčanim listom NOVIJIM OD 6 MESECI dokažem da je prisutni brka moj rođeni muž (od 1988. :)), pod pretnjom kazne koja je OD 400.000 din pa naviše (za neprijavljenog radnika).

Imam li pravo da znam kuda idu pare od taksi za novoizvađeni venčani list, kuda bi išle pare od kazne (puj,puj, daleko bilo, mogli bi odmah i da zatarabimo), i da li bi, možda, morala opet da se udajem? Samo pitam...

Da nije strašno, pa da bude i smešno....

Serdjo

pre 15 godina

Probajte da za svoju firmu ne predate završni račun. Prvi put kazna od 100.000 dinara, drugi put do 1.000.000 dinara, posle toga zatvor, a kako policija radi možda i smrtna kazna. A država troši naše novce bez ikakvog završnog računa već osam godina. Pa izgleda da je i Sloba u nečemu bio bolji, za njegovo vreme se to ipak radilo.

gravedigger

pre 15 godina

Pozdrav iz suncane i "uredjene" Italije!

Posle polucasovnog razgovora sa suprugom, podstaknutog ovim tekstom, dosli smo do zakljucka da je jedini nacin, da se ovakvom "varvaskom" ponasanju vlasti stane na put, da narod izadje na ulicu i "kaze" sta misli. Naravno, lako je iz inostranstva slati ovakav komentar, ali do te mere stojim iza ovakvog razmisljanja da bih se cak i vratio u Srbiju da pozdravim takav dogadjaj. (probajte da mi verujete)
Dotakli smo se i pojedinih institucija koje POSTOJE u Srbiji, ali na zalost su pod velikim pritiskom tj. uticajem vlasti, te su u nemogucnosti da na pravi nacin reaguju i saopste glas, ne naroda vec ZAKONA!!! Obaveze koje vlast u Srbiji mora da ispuni, da bi se RS prikljucila EU, nisu samo isporucivanje ratnih zlocinaca (TO JE OBAVEZA KOJA SE PODRAZUMEVA!!!). Medju tim obavezama su i transparentnost ovakvih podataka, formiranje gore pomenutih (nepristrasnih!) institucija etc. Ocigledno je, sa druge strane, da iste u RS uopste nisu nepristrasne i da mnogi koji rade u njima mozda i zele STVARNE promene, ali time dovode svoje polozaje u pitanje...
A mnoga su pitanja na koja nismo dobili odgovore: od "slucaja Kovacevic", privatizacije bilo kog DP, pa evo i ovog vezanog za zavrsni racun... Jako puno pitanja!!!
To je novac naseg naroda, znaci i moj novac i tvoj novac i nas novac, i kad ga damo nekome ko ga trazi za "tu i tu stvar" lepo bi bilo da nam dokumentuje da ga je za "tu i tu stvar" i potrosio, ali ocigledno je da nece.
Ministarka je tek druga prica, pa guverner narodne banke, pa bivsi ministri ekonomije i finansija i svi drugi (redom) iz ekipe koja je pre 10 godina obecavala brze i efikasne promene...
Promene se nisu desile!!!! Ono sto se desilo je samo bleda senka od onoga sto treba da se desi da bi Srbija bila u EU. Lazu nas, kao sto su nas lagali i pre! I ne razlikuju se mnogo od onih pre, jer su i dalje nedodirljivi i nezamenjivi. 10 godina!!!!!!!

Marija

pre 15 godina

A onda hoce da uvode dodatni poreze za ``bogate gradjane``, jer zaboga kriza je i nema dovoljno para u budzetu!!! To kako se trose nase pare, nas naravno ne treba ni da zanima! Sramota!!! Nismo zasluzili ni da budemo kandidat za ulazak u EU! Ponovo pocinje da me obuzima bes i gnev prema ovoj i ovakvoj Srbiji, cija sam gradjanka i razumem sve one koji zele da odu drugde, ne zbog vecih plata i mogucnosti da putujes gde zelis, vec zbog reda, zakona i sistema, koji tamo u razvijenom svetu postoji i zivi, a kod nas se samo o njemu prica...

Branka

pre 15 godina

Vlada Republike Srbije tolike pare trosi, da i najbolji madjionicari ne bi uspeli da "nastimuju " odgovarajuce i za javnost prihvatljive izvestaje. Finansijska sluzba Ministarstva spoljnih poslova prihvata racune i na "listu kupusa "koje podnose polu pismeni racunopolagaci. A da ne pricamo o tome da treba opravdati razne sudske troskove koji se vode zbog ne postovanja propisa u inostranstvu. Pa naravno da ne mogu da se objave izvestaji gde su pare !
Citanje novina i gledanje televizije u Srbiji je zbilja postalo opasno po zivot. Kolicinu gluposti i bezobrazluka od strane vlade tesko da mogu normalni ljudi da podnesu !!!??

Sveca na vetru

pre 15 godina

Koja slucajnost, na onom forumu na Kopaoniku bio je i predsednik Belorusije, JEDINI od stranih drzavnika (Dodika da ne racunamo).Ili mozda i nije sucajnost, bilo je bas simbolicno i uskladjeno.
U meni nema vise cak ni ogorcenja, ja vec duze vreme ne osecam ovu zemlju kao svoju. Oni koji bi trebalo da se brinu o gradjanima ove zemlje, ponasaju se gore od dahija, covek koji hoce posteno da zivi i radi ugrozen je kao vrsta pred istrebljenjem. Maske su pale, oni koji odlucuju o nasim sudbinama vise se ne trude da sacuvaju ni privid da postuju zakone koje su propisali za nas.Takva bezocnost i bahatost ne prilici ni banana drzavi, takvo ponasanje govori da drzave u stvari vise nema.

dO

pre 15 godina

Gospođa ministarka će "dati sve od sebe da završni račun bude objavljen"? Kako dirljivo - daće sve od sebe da se ispoštuje zakon.

Aleksandar

pre 15 godina

Ovakvim ponasanjem nam citavu drzavu vode u tunel i mrak. Na kraju ce sve rasprodati i potrositi, a drzavu staviti pod hipoteku. U Evropi se vec pojavljuju tekstovi koji govore da smo pred bankrotom. Jedino resenje za alave su ostre glasacke olovke.

Normalno

pre 15 godina

Zar je neko ocekivao 'objasnjenja' za XY mld $ kako je potroseno od donacija, privatizacija, kredita, ... ostale sitne stavke za pojedine godine - sitnica.

Mica Trofrtaljka

pre 15 godina

Nije zavrsni racun u "mraku" nego u "dzaku" k'o macka, a taj dzak svko vece nosi kuci magistar ekonomija Mladjani Dinkic! Sprdnja od drzave!