Server: Balkanu treba novi Dejton

Beograd -- Balkanu je potreban novi Dejtonski sporazum, poručio je Danijel Server, sa Američkog instituta za mir, u intevjuu “Večernjim novostima“.

Izvor: Večernje novosti
Pošaljite komentar
 1. "Zaboravite! Nema priznavanja!"
  Nešto slično sam slušao i za Kosovo pre 15-ak godina...
  (Stokton, 21. mart 2009 01:49)
 2. Da, novi Dejton, čisto da svi balkanski političari imaju šta da podrivaju narednih 20-ak godina.
  (Srki, 21. mart 2009 01:51)
 3. Bosna kao ovakva tvorevina neće opstati duže od još 10-ak godina.
  Živi bili pa videli...
  (Srki, 21. mart 2009 01:58)
 4. Sada je najpogodnije vreme za resavanje balkanskog pitanja, svi akteri su pod prinudnom upravom medjunarodne zajednice, vojno ili ekonomski. Proslo je 10 godina od zadnjeg balkanskog rata, zakljuceno sa Dejtonom koji bas nije resio puno problema. U bosni postoji dupla srbska drzava, koja bas ne priznaje pripadnost istoj drzavi. U srbiji, uzroku svih balkanskih problema, narod nije imao priliku da sam konstituise drzavu po svojoj meri, vec je nasledjivao poropale drzavne zajednice, zajedno sa birokratijom. Vojvodini dopustiti podelu na evropski i balkanski, sto je vec realnost. Neka svi odluce sami, gde ce i skim ziveti. Bolje je rastati se, nego zajedno nestati. Pitajte narod, a ne politicare. Referendumom ako treba.
  (southlander, 21. mart 2009 02:29)
 5. Gospodin Server mora da zna da ce ako ikada dodje do Dejtona 2, biti jasno definisana paralela izmedju Kosova i Republike Srpske, barem sto se Srpskih interesa tice.
  Zivo me zanima dali ce "medjunarodna zajednica", ovu diplomatsko pravnu vratolomiju, pocevsi od nalaza Badinterove komisije i "ne menjanja Republickih granica bivse YU", pa do danas, pravdati, jednistvenim slucajem.
  I drugo, zanima me gde je granica popustljivosti kod nas, za sargarepu zvanu "bolji zivot" (obecavanu od EU skoro 1 deceniju).
  (Petar S., 21. mart 2009 04:59)
 6. Neka, hvala, mozda neki drugi put...
  (Balkan boy, 21. mart 2009 08:26)
 7. Eto, stiglo je vreme da čak i gospodin Server, za koga svi u Srbiji znaju ko je i šta je pričao o Srbiji, počinje da menja ploču.

  I naravno, sve ide u tom pravcu da se organizuje velika Balkanska konferencija, na kojoj će da se, nadam se jednom za svagda, razreše sva pitanja teritorijalnog razgraničenja. To je jedino pravedno rešenje, a i u interesu je SAD, koje žele što brža da se povuku sa ovih prostora koji ne predstavljaju nikakv prioritet za njih, i da se posvete drugim stvarima. Ali prvo moraju da reše probleme, jer bez toga bi se vrlo brzo vratili ovamo a to bi ih onda koštalo 10 puta više nego što ih košta sada.
  A rešenje postoji i američka administracija odlično zna koje je to rešenje. To je SRPSKI POTPIS na nezavisnost Kosova. Medjutim, iako su se nadali da će ga dobiti za džabe, sada vide da ima se taj plan, godinu dana od proglašenja nezavisnosti, nije ostvario i da su sve manje šanse da će se ostvariti. Naročito posle španskog povlačenja iz KFOR-a. Zato će morati Srbiji da daju nešto za taj potpis, a šta će to da bude, to će biti odlučeno na Blakanskoj konferenciji.

  Tako da će g.Server, za koga do pre 6 meseci niste mogli da pomislite da će raći da Srbi nisu krivi za sve, za 6 meseci, iako sada tvrdi suprotno, reći da ako se želi trajni mir na Balkanu, da je potrebno da se menjaju i granice (poslednji put).
  (Jastreb, 21. mart 2009 10:30)
 8. Evo opet pocinju lobisti sa pritiscima i stvaranjem atmosfere u javnosti. Cilj sustinski jeste da se balans iz Dejtona promeni u korist jedne strane (naravno ne srpske). Rezultat takve konferencije moze biti samo veca centralizacija Bosne ako ne i nesto gore.
  Na zalost ti lobisti zaboravljaju da je Dejton bio posledica rata, i da bi nametanje resenja bilo pogubno za Bosnu. Politicka nestabilnost u Bosni je i ovako najvecim delom kreirana konstantnim pritiscima za veca ovlascenja centralnih organa od strane Bosnjaka i dela medjunarodne zajednice, kao i priznavanjem Kosova.
  (Milos Krstic, 21. mart 2009 10:53)
 9. Nezgodan je ovaj Balkan. Kako god poredješ sve kockice uvek jedna fali.
  (Sava Drugi, 21. mart 2009 11:17)
 10. Balkanu bi bilo najbolje kad bi sami Balkanci rekli konacno NE stranom mijesanju i posvete se jedni drugima na nekim zajednickim, postenijim osnovama suzivota. Kad ce se to desiti - najvjerovatnije nikad jer 'veliki' periodicno osiguraju da se prolije krv....Ko bi odolio 'priljateljskoj' ponudi sa strane da se konacno osvetite komsiji za sve one moje jabuke koje su pale na njegovu njivu...
  (Realni, 21. mart 2009 12:02)
 11. Bosnu i Hecegovinu mrze i Srbi i Hrvati,i kao takva ne može opstati.Što se tiče Ustavnih reformi u BIH,one se ne odnose na suštinsko,tj.kako bi trebala da bude teritorijalna org.države.Bošnjaci žele ukidanje RS,a Srbi nastoje da je očuvaju. Po meni jedino pravo rješenje je konfederalni status BIH u kom bi bila država Republika Srpska.Što se tiče Srbije,ovaj Statut koji je predviđen ustvari čini Vojvodinu državom u državi što ustvari samo jača separatističke težnje. UVijek je uzbudljivo na brdovitom Balkanu.
  (marko, 21. mart 2009 12:33)
 12. Svaki narod treba da ima svoju drzavu u istoriskim granicama ali ne iz srednjeg veka a svakako pre glupih ratova a ostali narodi koji nisu vecinski izbor gde ce da zive - u maticnoj ili drzavi u takvim istoriskim granicama ali sa punom politickom ravnopravnoscu i gradjanskim pravima. To se odnosi i na Bosnjake i Albance u Srbiji, Srbe u Bosni i Hrvatskoj - Hrvate u Srbiji i Bosni. jedino je to put sve ostalo je menjanje granica putem stvaranja i odrzavanja i manipulacije sa nacionalnim osecanjima radi teritorija i arogantnosti i nista vise. Jugoslavije nema sa tim se moramo pomiriti (i niko tu nije nevin za raspad) ali ako hocemo nacionalne drzavice u drzavama onda je istina da se ceo Balkan mora preurediti ukljucujuci Srbiju. I onda tu nema hocu tudje svoje ne dam nego po istom principu. U Srbiji i Bosni je delom to vec ucinjeno nasilno ostaje da se dovrsi a to je nemoguce bez novog nasilja jer je puno zla i surovih i planiranih i neplaniranih etnickih ciscenja u tome svemu bilo - pa neka svako zakljuci sta je realno na Balkanu....
  (Istoricar, 21. mart 2009 14:41)
 13. "Što bi rekli u Bruklinu, gde sam inače rođen: Zaboravite!" Daleko je Bruklin, a ja sam npr. iz Brajkovca, ge se kaze: Pamti pa vrati.
  (čije reči, 21. mart 2009 16:04)