Sreda, 18.03.2009.

01:36

Trećina ne izdaje fiskalne račune

Više od 30 odsto poreskih obveznika koji moraju da izdaju fiskalne račune to ne čini, izjavio je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

Izvor: Beta

Treæina ne izdaje fiskalne raèune IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

duki

pre 15 godina

Izdajem fiskalne racune svima. Imam robu iskljucivo "na belo", sto znaci da placam redovno i PDV. Kraj sa krajem ne mogu da sastavim i dobavljacima jedva placam robu kada platim zakup lokala, doprinose drzavi i plate radnicima. Pa koliko treba da prodam robe da sa razumnim marzama u maloj radnji mogu da zaradim za sve obaveze koje imam. Morao sam i svetlecu reklamu da kupim i postavim, a naravno i da platim drzavi njeno isticanje, kao da imam milione u steku. Na sve to placam svakog meseca uredjaj za skidanje podataka sa fiskalne kase Telekomu po 500 dinara. Izracunajte kolika je to zarada za Telekom. Par miliona kasa puta 500 dinara jednako je MNOGO. Sve su to trikovi da drzava otme sve sto moze i ne moze od malih, a onda premijer izjavi i ostane ziv, da ce teret krize da podnesu bogati. Ma boga ti.

GuC

pre 15 godina

Pre par godina, otvorio moj drug pet shop, prvi mesec katastrofa, prihod od 1500 din... sva roba legalna, sa papirima i deklaracijama, sve platio unapred!!
Opština Voždovac šalje rešenje koje nije procenat (nepoznat) od prijavljenog prihoda, već je iznos prihoda od 1500 utrostručen!! Napišemo prigovor i pitamo da li su uočili da je prihod toliki...??
Oni ga pozovu, postave na stolicu i kažu, budalo jedna... radi se ovako i nikako drugačije... tada je bio PRIMORAN da shvati šta piše po zakonu, a šta ga čeka od države i njenih malih biro-krimosa. I od tada sve je super... blinka lampica, on pošalje prihod i super!! Deli fiskalne račune šakom i kapom i strepi samo od "muzičkog" inspektora jer sluša muziku sa svog kompjutera, kazne strašne...država, očajna!

Mashinovodja

pre 15 godina

Slažem se da neplaćanjem poreza svi mi gubimo u krajnjoj liniji jer je to toliko manje novca za infrastrukturu, školstvo, zdravstvo i ostalo za šta bi trebalo da bude odgovorna država.
Međutim, s druge strane, smatram da je svako zavrtanje za porez OVE i i OVAKVE države bogougodno delo jer je država totalno neodgovorna prema građanima koji plaćaju porez i pune budžet.
Lojalnost mora bti dvosmerna, a ne samo u smeru građanin-država. Na primer, zašto već sedam godina se ne objavljuju podaci o trošenju bužetskih sredstava, odnosno ne postoje zvanični javno dostupni podaci po godinama kako i na šta je (po)trošen novac posreskih obveznika!
Kako to da smo mi jedna od retkih država u Evropi u kojoj ne postoji revizorska komisija (ili postoji na papiru, ali u stvarnosti ne radi)?
Osim toga, što bih ja davao svoj novac raznim državnim miljenicima da ga razbacuju lopatama kroz prozore? Posle miliona za Miladina, drastično sam promenio mišljenje u vezi toga da li treba ili ne treba plaćati porez. Utaju poreza više ne smatram krađom od svih građana, nego samo malim povraćajem dela novca koji neodgovorna država na razne načine svakodnevno pljačka od građana.

kvrc

pre 15 godina

Imam ideju! Da se organizuje da svaki građanin mora da skupi i da nazad državi svakog meseca fiskalnih u iznosu od najmanje (recimo) 75% sopstvene neto plate, penzije ili drugih primanja (naravno umanjenih za kredite i sl) pa da vidiš kako bi denuncijanti-građani skupljali račune. Ovako, ja prvi ne uzimam fiskalne kod malih trgovaca, baš me briga ako ih ne izdaje, bolje da nahrani on svoju decu nego neki trtolež iz stranke/agencije/ministarstva i sl.

ekonomista

pre 15 godina

Kamo lepe sreće da samo trećina neizdaje račune i Fakture.
1)Lekari
2)Advokati
3)Trafike)
4)Mehaničari
5)Autoprevoznici
6)razni majstori
7)SVERCERI NA Bulevaru itd.
8)Servisi
9)fotografi.
10.Turističke firme(uključujuči i KoN-Tiki.
11) KINEZI ???.
Bolje je postaviti pitanje ko izdaje fiskalne račune.
Takodje treba itekako proveriti finansijsko stanje inspektora(mnogi idu na duola letovanja,voze stalno nova kola,itd.

Posetilac

pre 15 godina

Suboticki buvljak sa par hiljada tezgi ne placa porez, a jos se zove da ironija bude veca Trzni Centar. I nisu samo Kinezi, nego Krajinci bili iz Bosne ili Hrvatske glavni akteri ne placanja poreza, dok im se kuce i vozni parkovi uvecavaju. Takodje lako kvarljiva hrana od mesa do sira se takodje prodaju po pijacama i nikome nista. Drzava ne postoji na datoj pijaci.

poreski obveznuk

pre 15 godina

Licno mislim da u svemu ovome oko kontrole izdavanja fiskalnih racuna ima dosta koristoljublja. Naime to se sve odjednom desi i to u trenutku kada vlada respravlja o planiranju budzeta koji je ispraznila troseci pare na gluposti i na enormne plate pojedinaca i sada naravno to neko mora da plati, a ko ce drugi nego poreski obveznici! Pa gde je ta inspekcija bila tolike godine da postepeno ukazuje na greske i da upucuje poslodavce kako pravilno da rade? Mislim da oni imaju samo jedan cilj napisati sto vecu mogucu kaznu i u sto vise primeraka.

MM

pre 15 godina

U frizerskom salonu (salonima) nikad nisam dobila fiskalni račun, a samo ja im mesečno ostavljam poprilično para. Toga pravila se ne pridržavaju, ali se striktno pridržavaju zabrane pušenja (naravno ja to podržavam). Ispred starog Merkatora, godinama lakrdija od raznih prodaja, inspekcija ih najuri (imaju dobru dojavu) i vraćaju se posle pola sata. Takstisti voze po njima prilagodjenom taksimetru (i u to sam se uverila). Ljudi se tako ponašaju jer imaju lične koristi, ali šta radi država da spreči sve nelegalne radnje?

Međ Šljivama

pre 15 godina

... Samo dugotrajnim "treningom strogoće" se može promeniti svest. Ovako, uvede se npr. obavezno vezivanje u kolima i traje onoliko koliko traje rigorozna kontrola i kažnjavanje. Isto je i sa fiskalnim računima, pušenjem. I slažem se da riba smrdi od glave, ali kako reče pokojni premijer - Srbija je zbir svih nas. I taj mentalitet pojedinca se preslikava u mentalitet naroda i države i imamo to što imamo - bahatost, nemanje osećaja za opšte dobro, sebičnost, samodovoljnost. A taj pojedinac svoje primitivno ponašanje pravda "nepravednim sistemom" i lošom vlašću, pa kad "mogu oni, onda ću i ja". I nema veze što bi, kad bi se dokopao malo vlasti, verovatno bio isti ili gori. Savesni su često u manjini, pa ispadaju budale. I tako u krug, negativna spirala...

sira slika

pre 15 godina

Pa, i bolje im je da ne izdaju. Njima ne mozete nista, a ovi koji rade legalno, non stop su na vasoj meti, jer stalno hoćete jos.

ml

pre 15 godina

Ako ova drzava samo brine o tome kako da uzme pare, a pri tome ne pruza nikakve usluge, nabrajam: ja moram da se bijem sa majmunima u prevozu i na putu koji voze bahato, ja moram da kontrolisem investitora kada mi zida zgradu, ja sam odgovoran za parice od podruma do mog stana (a ne drzavni telekom), ja sam odgovoran da jurim stanara kome curi voda (a ne komunalno), ja nemam mesta za parkiranje zbog vozila koja stoje tu 50 godina, a sada cu jos i da jurim za fiskalni racun. E hocu ... (svi znaju nastavak).

Predlagač

pre 15 godina

Ova pojava je značajno uzela maha u poslednih par godina, a verovatno preti da uskoro uruši sistem PDV-a, prvenstveno u maloprodaji i uslugama.
Predlažem da Ministarstvo finansija pokrene medijsku kampanju o ovoj veoma važnoj temi. Za početak, neka objavi stope PDV za najčešće kategorije robe i usluga (8% i 18%), tako da kupci imaju jasan pregled (skalu) kako se obračunava PDV za artikle za koje se u najvećem broju izbegava da izda fiskalni račun. Da se građani-kupci jasno i glasno upute da, u slučaju da im prodavac ne izda fiskalni račun, imaju dva načina kako da postupaju: 1) Da mu uopšte ne plate robu odn. uslugu. 2) Da mu plate iznos umanjen za stopu PDV - npr. ako račun, usmeno iskazan, iznosi npr. 1000 dinara, a PDV za predmetnu robu/uslugu iznosi 18%, da plati tačno 847 dinara, i ako se prodavac buni a i dalje ne izdaje fiskalni račun, da se odmah okrene i ode i pozove finansijsku/poresku inspekciju sa svog mobilnog telefona na besplatni broj, jedinstven za celu zemlju - gde bi njegov poziv, sa svim potrebnim podacima bio snimljen i procesuiran istog dana. Da se donese propis po kome bi, u ovakvim slučajevima, PDV bio naknadno naplaćen na teret prekršioca zakona, a ne na teret kupca koji nije dobio fiskalni račun.

sofronije

pre 15 godina

Kada je uveden pdv i otpočeo proces fiskalizacije vlast je za kratko vreme ogroman deo sive ekonomije preselila u legalne tokove ovim potezom i to smo svi pozdravljali. Ali verujem da su efektima ovih mera i novcem koji se slivao u državni budžet svi bili iznenadjeni, naročito vlast koja je počela sve lagodnije da se ponaša kada je novac poreskih obveznika u pitanju, trošeći sve neumerenije na raskalašan život i sopstvenu korupciju. A to su novci koji treba da idu u infrastrukturu, zdravstvo, školstvo. Kakve su nam te stvari vidimo svaki dan: u fazi truljenja nakon raspada. Kakva je imovinska karta svakog ko je na vlasti: možemo samo da maštamo. U isto vreme Država nikada nije položila gradjanima račune gde je potrošila i koliko NAŠIH NOVACA, pa kada pročitam ovakve naslove gde se poreska uprava žali i kuka ja to čitam kao smanjili su im se džeparci, a creva im raširena navikla na komotan život pa krče. Iskreno ako me neko pljačka sasvim je svejedno da li je to država kroz korumpirani aparat ili trgovac ako ne izda račun, samo mislim da je gore u prvom slučaju kada država pljačka, jer tada nemam ni infrastrukturu ni zdravstvo ni ostalo, a kad to trgovac čini, bar dobijem proizvod kojeg sam pazario

uzgred

pre 15 godina

Ovo se rešava vrlo lako: pošaljite inspekciju da završi posao i utera potraživanja. Zašto bi svi oni koji uredno plaćaju svoje namete morali da pokrivaju državne gubitke i krpe rupe u budžetu nastale lagodnim "zanemarivanjem plaćanja" dažbina te trećine? Povećavanjem tih nameta i poreza onima koji su uredne platiše stvara se apsurd: umesto da država naplati ono što joj pripada od onih koji joj ne plaćaju-uzima sve više od onih koji plaćaju.Gde to ima? A izbegavanje poreza je "sport" koji je star koliko i država-neplaćanje poreza nije stvar prekršajnog već krivičnog postupka u svakoj iole normalnoj zemlji. Dokle će 2/3 urednih platiša da pokriva gubitke u državoj kasi i to samo zato što su izvršni organi neefikasni? I gde je tu pravda na delu?

ja

pre 15 godina

bas ih briga. ja znam jednog sto ne iydaje fiskalne racune i ne prijavljuje radnike a do sada je kupio 2 stana vikendicu i nova kola. malo li je? alo bre drzavo? covek nije platio porez drzavi nije platio porez na dohodak. alo ljudi. pa procesljajte malo katastar zemljisnje knjige i ostalo. sta smo mi ?

obveznik

pre 15 godina

Fino, bas ste lepo smislili da se navelamite na male radnje! Bas one "valjaju" milione! Pravite se gluvi i slepi pred avionima i kamionima koji nekome donose bogatsvo, vasi kontrolori ne smeju nosom da privire nekim velikim kucama ciji dnevni obrt ide koliko mali nemaju ni za godinu. Bila sam svedok kada je jedan vas kolega u bloku 70 u Bg uzeo od kineza mito. Bilo je pred kraj radnog vremena i izgleda da je to uigran scenario. O cemu mi pricamo? O tome da li sam danas ostavila neotkucano 1000 dinara, od bednog pazara 5-6 hiljada, i da li mi je to neophodno deci za dzeparac i da im kupim voce kada krenem kuci? Deci, koja od ove drzave nisu dobila ni dinara decjeg dodatka i koja od rodjenja slusaju teske price i gledaju nemastinu. Kucacemo sve kada lopovi iz vrha drzave budu iza resetaka, a ono sto su pokrali vrate. Problem je sto u "istorijskim" potezima nase vlasti velikima ode kapa, a nama malima glava. Dok je ovakva drzava, ipak, kucacu koliko ja hocu. Koliko god dam ovakvoj drzavi, mnogo je, nije ni toliko zasluzila!

posmatrac

pre 15 godina

Kada je vec o kinezima rec, pogledajte samo kolike kirije placaju, cak i u provincijama to je 500- 1000 eura. U tim istim provincijama, mali preduzetnici jedva izlaze na kraj sa kreditima od par stotina eura. Postav;lja se pitanje KAKO? Drzava bi to trebala znati, tamo su najpametniji stavljeni za savetnike.

dule

pre 15 godina

A zašto da izdaju. Da bi "oni" mogli da zaposle još kog savetnika od 20 i kusur godina kojem je to prvo radno iskustvo, da bi "oni" mogli da zaposle još kojeg kuma, švalerku, šogora ili šta već. Dragi moji, riba smrdi od glave, krenite od sami sebe a posle ostalima pridikujte o društveno opasnim delovanjima.

gringo

pre 15 godina

Pa mislim da je sasvim svejedno, izdavali fiskalni racun ili ne. Novac se svakako na kraju prelije u privatne dzepove, samo u gornjem kritikovanom slucaju u dzepove onog koji je mozda taj novac i zaradio.

stanko

pre 15 godina

Pre bih rekao da trecina izdaje racune. Od kafica, pekara, buvljaka i kineza ne secam se da mi je neko da fiskalni racun a da ga ja licno nisam trazio. A bas ti sto vam ne izdaju fiskalne racune najvise kukaju na lose puteve, lose uslove u zdravstvu skolama itd. Zato svi trazite racune jer ako vec placamo punu cenu barem znamo gde idu pare...

Ivan

pre 15 godina

Ponovo je sve vise prodavaca po trotoarima, piraterija cveta, profesori knjige prodaju po kancelarijama jer skriptarnice saradjuju sa fotokopirnicama, kinezi su zasticeni ko beli medvedi! Kada ce vec jednom inspektor kazniti fotokopirnicu zbog povrede autorskih prava? Jos uvek nisam do sada cuo da se tako nesto desilo!

Nele

pre 15 godina

Hoce li neko, i moze li (ili sme) da primora Kineze da izdaju fiskalne racune? Mozda su oni gosti pa za njih ne vaze propisi koji vaze za nase gradjane koji drze privatne radnje? Ne mogu da verujem da inspektori nemaju pojma da Kinezi u 99% slucajeva ne izdaju fiskalni racun. Teraju me da pomisljam da to sto "nemaju pojma" cine za odredjenu sumu novca.

Nele

pre 15 godina

Hoce li neko, i moze li (ili sme) da primora Kineze da izdaju fiskalne racune? Mozda su oni gosti pa za njih ne vaze propisi koji vaze za nase gradjane koji drze privatne radnje? Ne mogu da verujem da inspektori nemaju pojma da Kinezi u 99% slucajeva ne izdaju fiskalni racun. Teraju me da pomisljam da to sto "nemaju pojma" cine za odredjenu sumu novca.

obveznik

pre 15 godina

Fino, bas ste lepo smislili da se navelamite na male radnje! Bas one "valjaju" milione! Pravite se gluvi i slepi pred avionima i kamionima koji nekome donose bogatsvo, vasi kontrolori ne smeju nosom da privire nekim velikim kucama ciji dnevni obrt ide koliko mali nemaju ni za godinu. Bila sam svedok kada je jedan vas kolega u bloku 70 u Bg uzeo od kineza mito. Bilo je pred kraj radnog vremena i izgleda da je to uigran scenario. O cemu mi pricamo? O tome da li sam danas ostavila neotkucano 1000 dinara, od bednog pazara 5-6 hiljada, i da li mi je to neophodno deci za dzeparac i da im kupim voce kada krenem kuci? Deci, koja od ove drzave nisu dobila ni dinara decjeg dodatka i koja od rodjenja slusaju teske price i gledaju nemastinu. Kucacemo sve kada lopovi iz vrha drzave budu iza resetaka, a ono sto su pokrali vrate. Problem je sto u "istorijskim" potezima nase vlasti velikima ode kapa, a nama malima glava. Dok je ovakva drzava, ipak, kucacu koliko ja hocu. Koliko god dam ovakvoj drzavi, mnogo je, nije ni toliko zasluzila!

sofronije

pre 15 godina

Kada je uveden pdv i otpočeo proces fiskalizacije vlast je za kratko vreme ogroman deo sive ekonomije preselila u legalne tokove ovim potezom i to smo svi pozdravljali. Ali verujem da su efektima ovih mera i novcem koji se slivao u državni budžet svi bili iznenadjeni, naročito vlast koja je počela sve lagodnije da se ponaša kada je novac poreskih obveznika u pitanju, trošeći sve neumerenije na raskalašan život i sopstvenu korupciju. A to su novci koji treba da idu u infrastrukturu, zdravstvo, školstvo. Kakve su nam te stvari vidimo svaki dan: u fazi truljenja nakon raspada. Kakva je imovinska karta svakog ko je na vlasti: možemo samo da maštamo. U isto vreme Država nikada nije položila gradjanima račune gde je potrošila i koliko NAŠIH NOVACA, pa kada pročitam ovakve naslove gde se poreska uprava žali i kuka ja to čitam kao smanjili su im se džeparci, a creva im raširena navikla na komotan život pa krče. Iskreno ako me neko pljačka sasvim je svejedno da li je to država kroz korumpirani aparat ili trgovac ako ne izda račun, samo mislim da je gore u prvom slučaju kada država pljačka, jer tada nemam ni infrastrukturu ni zdravstvo ni ostalo, a kad to trgovac čini, bar dobijem proizvod kojeg sam pazario

dule

pre 15 godina

A zašto da izdaju. Da bi "oni" mogli da zaposle još kog savetnika od 20 i kusur godina kojem je to prvo radno iskustvo, da bi "oni" mogli da zaposle još kojeg kuma, švalerku, šogora ili šta već. Dragi moji, riba smrdi od glave, krenite od sami sebe a posle ostalima pridikujte o društveno opasnim delovanjima.

Ivan

pre 15 godina

Ponovo je sve vise prodavaca po trotoarima, piraterija cveta, profesori knjige prodaju po kancelarijama jer skriptarnice saradjuju sa fotokopirnicama, kinezi su zasticeni ko beli medvedi! Kada ce vec jednom inspektor kazniti fotokopirnicu zbog povrede autorskih prava? Jos uvek nisam do sada cuo da se tako nesto desilo!

ja

pre 15 godina

bas ih briga. ja znam jednog sto ne iydaje fiskalne racune i ne prijavljuje radnike a do sada je kupio 2 stana vikendicu i nova kola. malo li je? alo bre drzavo? covek nije platio porez drzavi nije platio porez na dohodak. alo ljudi. pa procesljajte malo katastar zemljisnje knjige i ostalo. sta smo mi ?

stanko

pre 15 godina

Pre bih rekao da trecina izdaje racune. Od kafica, pekara, buvljaka i kineza ne secam se da mi je neko da fiskalni racun a da ga ja licno nisam trazio. A bas ti sto vam ne izdaju fiskalne racune najvise kukaju na lose puteve, lose uslove u zdravstvu skolama itd. Zato svi trazite racune jer ako vec placamo punu cenu barem znamo gde idu pare...

uzgred

pre 15 godina

Ovo se rešava vrlo lako: pošaljite inspekciju da završi posao i utera potraživanja. Zašto bi svi oni koji uredno plaćaju svoje namete morali da pokrivaju državne gubitke i krpe rupe u budžetu nastale lagodnim "zanemarivanjem plaćanja" dažbina te trećine? Povećavanjem tih nameta i poreza onima koji su uredne platiše stvara se apsurd: umesto da država naplati ono što joj pripada od onih koji joj ne plaćaju-uzima sve više od onih koji plaćaju.Gde to ima? A izbegavanje poreza je "sport" koji je star koliko i država-neplaćanje poreza nije stvar prekršajnog već krivičnog postupka u svakoj iole normalnoj zemlji. Dokle će 2/3 urednih platiša da pokriva gubitke u državoj kasi i to samo zato što su izvršni organi neefikasni? I gde je tu pravda na delu?

ml

pre 15 godina

Ako ova drzava samo brine o tome kako da uzme pare, a pri tome ne pruza nikakve usluge, nabrajam: ja moram da se bijem sa majmunima u prevozu i na putu koji voze bahato, ja moram da kontrolisem investitora kada mi zida zgradu, ja sam odgovoran za parice od podruma do mog stana (a ne drzavni telekom), ja sam odgovoran da jurim stanara kome curi voda (a ne komunalno), ja nemam mesta za parkiranje zbog vozila koja stoje tu 50 godina, a sada cu jos i da jurim za fiskalni racun. E hocu ... (svi znaju nastavak).

gringo

pre 15 godina

Pa mislim da je sasvim svejedno, izdavali fiskalni racun ili ne. Novac se svakako na kraju prelije u privatne dzepove, samo u gornjem kritikovanom slucaju u dzepove onog koji je mozda taj novac i zaradio.

kvrc

pre 15 godina

Imam ideju! Da se organizuje da svaki građanin mora da skupi i da nazad državi svakog meseca fiskalnih u iznosu od najmanje (recimo) 75% sopstvene neto plate, penzije ili drugih primanja (naravno umanjenih za kredite i sl) pa da vidiš kako bi denuncijanti-građani skupljali račune. Ovako, ja prvi ne uzimam fiskalne kod malih trgovaca, baš me briga ako ih ne izdaje, bolje da nahrani on svoju decu nego neki trtolež iz stranke/agencije/ministarstva i sl.

Međ Šljivama

pre 15 godina

... Samo dugotrajnim "treningom strogoće" se može promeniti svest. Ovako, uvede se npr. obavezno vezivanje u kolima i traje onoliko koliko traje rigorozna kontrola i kažnjavanje. Isto je i sa fiskalnim računima, pušenjem. I slažem se da riba smrdi od glave, ali kako reče pokojni premijer - Srbija je zbir svih nas. I taj mentalitet pojedinca se preslikava u mentalitet naroda i države i imamo to što imamo - bahatost, nemanje osećaja za opšte dobro, sebičnost, samodovoljnost. A taj pojedinac svoje primitivno ponašanje pravda "nepravednim sistemom" i lošom vlašću, pa kad "mogu oni, onda ću i ja". I nema veze što bi, kad bi se dokopao malo vlasti, verovatno bio isti ili gori. Savesni su često u manjini, pa ispadaju budale. I tako u krug, negativna spirala...

MM

pre 15 godina

U frizerskom salonu (salonima) nikad nisam dobila fiskalni račun, a samo ja im mesečno ostavljam poprilično para. Toga pravila se ne pridržavaju, ali se striktno pridržavaju zabrane pušenja (naravno ja to podržavam). Ispred starog Merkatora, godinama lakrdija od raznih prodaja, inspekcija ih najuri (imaju dobru dojavu) i vraćaju se posle pola sata. Takstisti voze po njima prilagodjenom taksimetru (i u to sam se uverila). Ljudi se tako ponašaju jer imaju lične koristi, ali šta radi država da spreči sve nelegalne radnje?

posmatrac

pre 15 godina

Kada je vec o kinezima rec, pogledajte samo kolike kirije placaju, cak i u provincijama to je 500- 1000 eura. U tim istim provincijama, mali preduzetnici jedva izlaze na kraj sa kreditima od par stotina eura. Postav;lja se pitanje KAKO? Drzava bi to trebala znati, tamo su najpametniji stavljeni za savetnike.

Predlagač

pre 15 godina

Ova pojava je značajno uzela maha u poslednih par godina, a verovatno preti da uskoro uruši sistem PDV-a, prvenstveno u maloprodaji i uslugama.
Predlažem da Ministarstvo finansija pokrene medijsku kampanju o ovoj veoma važnoj temi. Za početak, neka objavi stope PDV za najčešće kategorije robe i usluga (8% i 18%), tako da kupci imaju jasan pregled (skalu) kako se obračunava PDV za artikle za koje se u najvećem broju izbegava da izda fiskalni račun. Da se građani-kupci jasno i glasno upute da, u slučaju da im prodavac ne izda fiskalni račun, imaju dva načina kako da postupaju: 1) Da mu uopšte ne plate robu odn. uslugu. 2) Da mu plate iznos umanjen za stopu PDV - npr. ako račun, usmeno iskazan, iznosi npr. 1000 dinara, a PDV za predmetnu robu/uslugu iznosi 18%, da plati tačno 847 dinara, i ako se prodavac buni a i dalje ne izdaje fiskalni račun, da se odmah okrene i ode i pozove finansijsku/poresku inspekciju sa svog mobilnog telefona na besplatni broj, jedinstven za celu zemlju - gde bi njegov poziv, sa svim potrebnim podacima bio snimljen i procesuiran istog dana. Da se donese propis po kome bi, u ovakvim slučajevima, PDV bio naknadno naplaćen na teret prekršioca zakona, a ne na teret kupca koji nije dobio fiskalni račun.

Posetilac

pre 15 godina

Suboticki buvljak sa par hiljada tezgi ne placa porez, a jos se zove da ironija bude veca Trzni Centar. I nisu samo Kinezi, nego Krajinci bili iz Bosne ili Hrvatske glavni akteri ne placanja poreza, dok im se kuce i vozni parkovi uvecavaju. Takodje lako kvarljiva hrana od mesa do sira se takodje prodaju po pijacama i nikome nista. Drzava ne postoji na datoj pijaci.

poreski obveznuk

pre 15 godina

Licno mislim da u svemu ovome oko kontrole izdavanja fiskalnih racuna ima dosta koristoljublja. Naime to se sve odjednom desi i to u trenutku kada vlada respravlja o planiranju budzeta koji je ispraznila troseci pare na gluposti i na enormne plate pojedinaca i sada naravno to neko mora da plati, a ko ce drugi nego poreski obveznici! Pa gde je ta inspekcija bila tolike godine da postepeno ukazuje na greske i da upucuje poslodavce kako pravilno da rade? Mislim da oni imaju samo jedan cilj napisati sto vecu mogucu kaznu i u sto vise primeraka.

ekonomista

pre 15 godina

Kamo lepe sreće da samo trećina neizdaje račune i Fakture.
1)Lekari
2)Advokati
3)Trafike)
4)Mehaničari
5)Autoprevoznici
6)razni majstori
7)SVERCERI NA Bulevaru itd.
8)Servisi
9)fotografi.
10.Turističke firme(uključujuči i KoN-Tiki.
11) KINEZI ???.
Bolje je postaviti pitanje ko izdaje fiskalne račune.
Takodje treba itekako proveriti finansijsko stanje inspektora(mnogi idu na duola letovanja,voze stalno nova kola,itd.

duki

pre 15 godina

Izdajem fiskalne racune svima. Imam robu iskljucivo "na belo", sto znaci da placam redovno i PDV. Kraj sa krajem ne mogu da sastavim i dobavljacima jedva placam robu kada platim zakup lokala, doprinose drzavi i plate radnicima. Pa koliko treba da prodam robe da sa razumnim marzama u maloj radnji mogu da zaradim za sve obaveze koje imam. Morao sam i svetlecu reklamu da kupim i postavim, a naravno i da platim drzavi njeno isticanje, kao da imam milione u steku. Na sve to placam svakog meseca uredjaj za skidanje podataka sa fiskalne kase Telekomu po 500 dinara. Izracunajte kolika je to zarada za Telekom. Par miliona kasa puta 500 dinara jednako je MNOGO. Sve su to trikovi da drzava otme sve sto moze i ne moze od malih, a onda premijer izjavi i ostane ziv, da ce teret krize da podnesu bogati. Ma boga ti.

Mashinovodja

pre 15 godina

Slažem se da neplaćanjem poreza svi mi gubimo u krajnjoj liniji jer je to toliko manje novca za infrastrukturu, školstvo, zdravstvo i ostalo za šta bi trebalo da bude odgovorna država.
Međutim, s druge strane, smatram da je svako zavrtanje za porez OVE i i OVAKVE države bogougodno delo jer je država totalno neodgovorna prema građanima koji plaćaju porez i pune budžet.
Lojalnost mora bti dvosmerna, a ne samo u smeru građanin-država. Na primer, zašto već sedam godina se ne objavljuju podaci o trošenju bužetskih sredstava, odnosno ne postoje zvanični javno dostupni podaci po godinama kako i na šta je (po)trošen novac posreskih obveznika!
Kako to da smo mi jedna od retkih država u Evropi u kojoj ne postoji revizorska komisija (ili postoji na papiru, ali u stvarnosti ne radi)?
Osim toga, što bih ja davao svoj novac raznim državnim miljenicima da ga razbacuju lopatama kroz prozore? Posle miliona za Miladina, drastično sam promenio mišljenje u vezi toga da li treba ili ne treba plaćati porez. Utaju poreza više ne smatram krađom od svih građana, nego samo malim povraćajem dela novca koji neodgovorna država na razne načine svakodnevno pljačka od građana.

sira slika

pre 15 godina

Pa, i bolje im je da ne izdaju. Njima ne mozete nista, a ovi koji rade legalno, non stop su na vasoj meti, jer stalno hoćete jos.

GuC

pre 15 godina

Pre par godina, otvorio moj drug pet shop, prvi mesec katastrofa, prihod od 1500 din... sva roba legalna, sa papirima i deklaracijama, sve platio unapred!!
Opština Voždovac šalje rešenje koje nije procenat (nepoznat) od prijavljenog prihoda, već je iznos prihoda od 1500 utrostručen!! Napišemo prigovor i pitamo da li su uočili da je prihod toliki...??
Oni ga pozovu, postave na stolicu i kažu, budalo jedna... radi se ovako i nikako drugačije... tada je bio PRIMORAN da shvati šta piše po zakonu, a šta ga čeka od države i njenih malih biro-krimosa. I od tada sve je super... blinka lampica, on pošalje prihod i super!! Deli fiskalne račune šakom i kapom i strepi samo od "muzičkog" inspektora jer sluša muziku sa svog kompjutera, kazne strašne...država, očajna!

obveznik

pre 15 godina

Fino, bas ste lepo smislili da se navelamite na male radnje! Bas one "valjaju" milione! Pravite se gluvi i slepi pred avionima i kamionima koji nekome donose bogatsvo, vasi kontrolori ne smeju nosom da privire nekim velikim kucama ciji dnevni obrt ide koliko mali nemaju ni za godinu. Bila sam svedok kada je jedan vas kolega u bloku 70 u Bg uzeo od kineza mito. Bilo je pred kraj radnog vremena i izgleda da je to uigran scenario. O cemu mi pricamo? O tome da li sam danas ostavila neotkucano 1000 dinara, od bednog pazara 5-6 hiljada, i da li mi je to neophodno deci za dzeparac i da im kupim voce kada krenem kuci? Deci, koja od ove drzave nisu dobila ni dinara decjeg dodatka i koja od rodjenja slusaju teske price i gledaju nemastinu. Kucacemo sve kada lopovi iz vrha drzave budu iza resetaka, a ono sto su pokrali vrate. Problem je sto u "istorijskim" potezima nase vlasti velikima ode kapa, a nama malima glava. Dok je ovakva drzava, ipak, kucacu koliko ja hocu. Koliko god dam ovakvoj drzavi, mnogo je, nije ni toliko zasluzila!

Ivan

pre 15 godina

Ponovo je sve vise prodavaca po trotoarima, piraterija cveta, profesori knjige prodaju po kancelarijama jer skriptarnice saradjuju sa fotokopirnicama, kinezi su zasticeni ko beli medvedi! Kada ce vec jednom inspektor kazniti fotokopirnicu zbog povrede autorskih prava? Jos uvek nisam do sada cuo da se tako nesto desilo!

Nele

pre 15 godina

Hoce li neko, i moze li (ili sme) da primora Kineze da izdaju fiskalne racune? Mozda su oni gosti pa za njih ne vaze propisi koji vaze za nase gradjane koji drze privatne radnje? Ne mogu da verujem da inspektori nemaju pojma da Kinezi u 99% slucajeva ne izdaju fiskalni racun. Teraju me da pomisljam da to sto "nemaju pojma" cine za odredjenu sumu novca.

gringo

pre 15 godina

Pa mislim da je sasvim svejedno, izdavali fiskalni racun ili ne. Novac se svakako na kraju prelije u privatne dzepove, samo u gornjem kritikovanom slucaju u dzepove onog koji je mozda taj novac i zaradio.

Predlagač

pre 15 godina

Ova pojava je značajno uzela maha u poslednih par godina, a verovatno preti da uskoro uruši sistem PDV-a, prvenstveno u maloprodaji i uslugama.
Predlažem da Ministarstvo finansija pokrene medijsku kampanju o ovoj veoma važnoj temi. Za početak, neka objavi stope PDV za najčešće kategorije robe i usluga (8% i 18%), tako da kupci imaju jasan pregled (skalu) kako se obračunava PDV za artikle za koje se u najvećem broju izbegava da izda fiskalni račun. Da se građani-kupci jasno i glasno upute da, u slučaju da im prodavac ne izda fiskalni račun, imaju dva načina kako da postupaju: 1) Da mu uopšte ne plate robu odn. uslugu. 2) Da mu plate iznos umanjen za stopu PDV - npr. ako račun, usmeno iskazan, iznosi npr. 1000 dinara, a PDV za predmetnu robu/uslugu iznosi 18%, da plati tačno 847 dinara, i ako se prodavac buni a i dalje ne izdaje fiskalni račun, da se odmah okrene i ode i pozove finansijsku/poresku inspekciju sa svog mobilnog telefona na besplatni broj, jedinstven za celu zemlju - gde bi njegov poziv, sa svim potrebnim podacima bio snimljen i procesuiran istog dana. Da se donese propis po kome bi, u ovakvim slučajevima, PDV bio naknadno naplaćen na teret prekršioca zakona, a ne na teret kupca koji nije dobio fiskalni račun.

Posetilac

pre 15 godina

Suboticki buvljak sa par hiljada tezgi ne placa porez, a jos se zove da ironija bude veca Trzni Centar. I nisu samo Kinezi, nego Krajinci bili iz Bosne ili Hrvatske glavni akteri ne placanja poreza, dok im se kuce i vozni parkovi uvecavaju. Takodje lako kvarljiva hrana od mesa do sira se takodje prodaju po pijacama i nikome nista. Drzava ne postoji na datoj pijaci.

dule

pre 15 godina

A zašto da izdaju. Da bi "oni" mogli da zaposle još kog savetnika od 20 i kusur godina kojem je to prvo radno iskustvo, da bi "oni" mogli da zaposle još kojeg kuma, švalerku, šogora ili šta već. Dragi moji, riba smrdi od glave, krenite od sami sebe a posle ostalima pridikujte o društveno opasnim delovanjima.

kvrc

pre 15 godina

Imam ideju! Da se organizuje da svaki građanin mora da skupi i da nazad državi svakog meseca fiskalnih u iznosu od najmanje (recimo) 75% sopstvene neto plate, penzije ili drugih primanja (naravno umanjenih za kredite i sl) pa da vidiš kako bi denuncijanti-građani skupljali račune. Ovako, ja prvi ne uzimam fiskalne kod malih trgovaca, baš me briga ako ih ne izdaje, bolje da nahrani on svoju decu nego neki trtolež iz stranke/agencije/ministarstva i sl.

ja

pre 15 godina

bas ih briga. ja znam jednog sto ne iydaje fiskalne racune i ne prijavljuje radnike a do sada je kupio 2 stana vikendicu i nova kola. malo li je? alo bre drzavo? covek nije platio porez drzavi nije platio porez na dohodak. alo ljudi. pa procesljajte malo katastar zemljisnje knjige i ostalo. sta smo mi ?

stanko

pre 15 godina

Pre bih rekao da trecina izdaje racune. Od kafica, pekara, buvljaka i kineza ne secam se da mi je neko da fiskalni racun a da ga ja licno nisam trazio. A bas ti sto vam ne izdaju fiskalne racune najvise kukaju na lose puteve, lose uslove u zdravstvu skolama itd. Zato svi trazite racune jer ako vec placamo punu cenu barem znamo gde idu pare...

posmatrac

pre 15 godina

Kada je vec o kinezima rec, pogledajte samo kolike kirije placaju, cak i u provincijama to je 500- 1000 eura. U tim istim provincijama, mali preduzetnici jedva izlaze na kraj sa kreditima od par stotina eura. Postav;lja se pitanje KAKO? Drzava bi to trebala znati, tamo su najpametniji stavljeni za savetnike.

uzgred

pre 15 godina

Ovo se rešava vrlo lako: pošaljite inspekciju da završi posao i utera potraživanja. Zašto bi svi oni koji uredno plaćaju svoje namete morali da pokrivaju državne gubitke i krpe rupe u budžetu nastale lagodnim "zanemarivanjem plaćanja" dažbina te trećine? Povećavanjem tih nameta i poreza onima koji su uredne platiše stvara se apsurd: umesto da država naplati ono što joj pripada od onih koji joj ne plaćaju-uzima sve više od onih koji plaćaju.Gde to ima? A izbegavanje poreza je "sport" koji je star koliko i država-neplaćanje poreza nije stvar prekršajnog već krivičnog postupka u svakoj iole normalnoj zemlji. Dokle će 2/3 urednih platiša da pokriva gubitke u državoj kasi i to samo zato što su izvršni organi neefikasni? I gde je tu pravda na delu?

sira slika

pre 15 godina

Pa, i bolje im je da ne izdaju. Njima ne mozete nista, a ovi koji rade legalno, non stop su na vasoj meti, jer stalno hoćete jos.

MM

pre 15 godina

U frizerskom salonu (salonima) nikad nisam dobila fiskalni račun, a samo ja im mesečno ostavljam poprilično para. Toga pravila se ne pridržavaju, ali se striktno pridržavaju zabrane pušenja (naravno ja to podržavam). Ispred starog Merkatora, godinama lakrdija od raznih prodaja, inspekcija ih najuri (imaju dobru dojavu) i vraćaju se posle pola sata. Takstisti voze po njima prilagodjenom taksimetru (i u to sam se uverila). Ljudi se tako ponašaju jer imaju lične koristi, ali šta radi država da spreči sve nelegalne radnje?

Međ Šljivama

pre 15 godina

... Samo dugotrajnim "treningom strogoće" se može promeniti svest. Ovako, uvede se npr. obavezno vezivanje u kolima i traje onoliko koliko traje rigorozna kontrola i kažnjavanje. Isto je i sa fiskalnim računima, pušenjem. I slažem se da riba smrdi od glave, ali kako reče pokojni premijer - Srbija je zbir svih nas. I taj mentalitet pojedinca se preslikava u mentalitet naroda i države i imamo to što imamo - bahatost, nemanje osećaja za opšte dobro, sebičnost, samodovoljnost. A taj pojedinac svoje primitivno ponašanje pravda "nepravednim sistemom" i lošom vlašću, pa kad "mogu oni, onda ću i ja". I nema veze što bi, kad bi se dokopao malo vlasti, verovatno bio isti ili gori. Savesni su često u manjini, pa ispadaju budale. I tako u krug, negativna spirala...

ml

pre 15 godina

Ako ova drzava samo brine o tome kako da uzme pare, a pri tome ne pruza nikakve usluge, nabrajam: ja moram da se bijem sa majmunima u prevozu i na putu koji voze bahato, ja moram da kontrolisem investitora kada mi zida zgradu, ja sam odgovoran za parice od podruma do mog stana (a ne drzavni telekom), ja sam odgovoran da jurim stanara kome curi voda (a ne komunalno), ja nemam mesta za parkiranje zbog vozila koja stoje tu 50 godina, a sada cu jos i da jurim za fiskalni racun. E hocu ... (svi znaju nastavak).

ekonomista

pre 15 godina

Kamo lepe sreće da samo trećina neizdaje račune i Fakture.
1)Lekari
2)Advokati
3)Trafike)
4)Mehaničari
5)Autoprevoznici
6)razni majstori
7)SVERCERI NA Bulevaru itd.
8)Servisi
9)fotografi.
10.Turističke firme(uključujuči i KoN-Tiki.
11) KINEZI ???.
Bolje je postaviti pitanje ko izdaje fiskalne račune.
Takodje treba itekako proveriti finansijsko stanje inspektora(mnogi idu na duola letovanja,voze stalno nova kola,itd.

sofronije

pre 15 godina

Kada je uveden pdv i otpočeo proces fiskalizacije vlast je za kratko vreme ogroman deo sive ekonomije preselila u legalne tokove ovim potezom i to smo svi pozdravljali. Ali verujem da su efektima ovih mera i novcem koji se slivao u državni budžet svi bili iznenadjeni, naročito vlast koja je počela sve lagodnije da se ponaša kada je novac poreskih obveznika u pitanju, trošeći sve neumerenije na raskalašan život i sopstvenu korupciju. A to su novci koji treba da idu u infrastrukturu, zdravstvo, školstvo. Kakve su nam te stvari vidimo svaki dan: u fazi truljenja nakon raspada. Kakva je imovinska karta svakog ko je na vlasti: možemo samo da maštamo. U isto vreme Država nikada nije položila gradjanima račune gde je potrošila i koliko NAŠIH NOVACA, pa kada pročitam ovakve naslove gde se poreska uprava žali i kuka ja to čitam kao smanjili su im se džeparci, a creva im raširena navikla na komotan život pa krče. Iskreno ako me neko pljačka sasvim je svejedno da li je to država kroz korumpirani aparat ili trgovac ako ne izda račun, samo mislim da je gore u prvom slučaju kada država pljačka, jer tada nemam ni infrastrukturu ni zdravstvo ni ostalo, a kad to trgovac čini, bar dobijem proizvod kojeg sam pazario

poreski obveznuk

pre 15 godina

Licno mislim da u svemu ovome oko kontrole izdavanja fiskalnih racuna ima dosta koristoljublja. Naime to se sve odjednom desi i to u trenutku kada vlada respravlja o planiranju budzeta koji je ispraznila troseci pare na gluposti i na enormne plate pojedinaca i sada naravno to neko mora da plati, a ko ce drugi nego poreski obveznici! Pa gde je ta inspekcija bila tolike godine da postepeno ukazuje na greske i da upucuje poslodavce kako pravilno da rade? Mislim da oni imaju samo jedan cilj napisati sto vecu mogucu kaznu i u sto vise primeraka.

Mashinovodja

pre 15 godina

Slažem se da neplaćanjem poreza svi mi gubimo u krajnjoj liniji jer je to toliko manje novca za infrastrukturu, školstvo, zdravstvo i ostalo za šta bi trebalo da bude odgovorna država.
Međutim, s druge strane, smatram da je svako zavrtanje za porez OVE i i OVAKVE države bogougodno delo jer je država totalno neodgovorna prema građanima koji plaćaju porez i pune budžet.
Lojalnost mora bti dvosmerna, a ne samo u smeru građanin-država. Na primer, zašto već sedam godina se ne objavljuju podaci o trošenju bužetskih sredstava, odnosno ne postoje zvanični javno dostupni podaci po godinama kako i na šta je (po)trošen novac posreskih obveznika!
Kako to da smo mi jedna od retkih država u Evropi u kojoj ne postoji revizorska komisija (ili postoji na papiru, ali u stvarnosti ne radi)?
Osim toga, što bih ja davao svoj novac raznim državnim miljenicima da ga razbacuju lopatama kroz prozore? Posle miliona za Miladina, drastično sam promenio mišljenje u vezi toga da li treba ili ne treba plaćati porez. Utaju poreza više ne smatram krađom od svih građana, nego samo malim povraćajem dela novca koji neodgovorna država na razne načine svakodnevno pljačka od građana.

GuC

pre 15 godina

Pre par godina, otvorio moj drug pet shop, prvi mesec katastrofa, prihod od 1500 din... sva roba legalna, sa papirima i deklaracijama, sve platio unapred!!
Opština Voždovac šalje rešenje koje nije procenat (nepoznat) od prijavljenog prihoda, već je iznos prihoda od 1500 utrostručen!! Napišemo prigovor i pitamo da li su uočili da je prihod toliki...??
Oni ga pozovu, postave na stolicu i kažu, budalo jedna... radi se ovako i nikako drugačije... tada je bio PRIMORAN da shvati šta piše po zakonu, a šta ga čeka od države i njenih malih biro-krimosa. I od tada sve je super... blinka lampica, on pošalje prihod i super!! Deli fiskalne račune šakom i kapom i strepi samo od "muzičkog" inspektora jer sluša muziku sa svog kompjutera, kazne strašne...država, očajna!

duki

pre 15 godina

Izdajem fiskalne racune svima. Imam robu iskljucivo "na belo", sto znaci da placam redovno i PDV. Kraj sa krajem ne mogu da sastavim i dobavljacima jedva placam robu kada platim zakup lokala, doprinose drzavi i plate radnicima. Pa koliko treba da prodam robe da sa razumnim marzama u maloj radnji mogu da zaradim za sve obaveze koje imam. Morao sam i svetlecu reklamu da kupim i postavim, a naravno i da platim drzavi njeno isticanje, kao da imam milione u steku. Na sve to placam svakog meseca uredjaj za skidanje podataka sa fiskalne kase Telekomu po 500 dinara. Izracunajte kolika je to zarada za Telekom. Par miliona kasa puta 500 dinara jednako je MNOGO. Sve su to trikovi da drzava otme sve sto moze i ne moze od malih, a onda premijer izjavi i ostane ziv, da ce teret krize da podnesu bogati. Ma boga ti.