Sreda, 04.03.2009.

01:19

Naplaćivanje ginekologa na porođaju

Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" predložila je Ministarstvu zdravlja da se prisustvo izabranog lekara na porođaju ubuduće naplaćuje 20.000 dinara.

Izvor: B92

Naplaæivanje ginekologa na poroðaju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

Majka iz Finske

pre 15 godina

Vesti iz prve ruke o porodjaju u inostranstvu, porodila sam se 2 puta u Finskoj:
- poradja vas babica a ne lekar;
- porodjaju prisustvuje dezurni lekar, a ne nekakav izabrani; i pojavljuje se samo povremeno da proveri da li sve tece normalno,
- epiduralna anestezija se ne placa, kao ni druge vrste olaksica pri porodjaju
- muz prisustvuje porodjaju, ne placa se, jer je to najvazniji dogadjaj u zivotu,
- od prve sekunde zivota ocu je dozvoljen pristup u porodiliste kad god to pozeli, sem nocu,
- dete je kraj majke ali uz pomoc i instrukciju sestara.
Dakle - ko zeli u Evropu, vrlo je jednostavno.

Mili_77

pre 15 godina

U normalnim zemljama lekar dolazi na porodjaj ukoliko bude komplikacija, ukoliko ne porodjaj vodi babica. Cak i kada lekar dodje ne treba da mu se plati...
Ukoliko nas uporedjujete sa ostalim zemljama onda radite tako i platite nam po 200€ evra sto smo se uopste porodile, kako to dobijaju majke po Nemackoj!!!

mali princ

pre 15 godina

svaka cast na stavu orgnizacije 'majka hrabrost'! u najmanju ruku uslovi koji se namecu buducim roditeljima su grozni! cak i ljudi koji su bili u mogucnosti da plate sve zvanicne i ne zvanice troskove, i koji su imali 'vezu' nemaju uvek pozitivna iskustva i normalan i human tretman od strane bolnickog osoblja. strasno mi je sto se trudnice standardno tretiraju kao krave na porodiljskoj traci.

Stanislav

pre 15 godina

Citajuci komentare, primetio sam da skoro svi kritikuju placanje a isto tako bi hteli da njihov izabrani lekar dodje na porodjaj. Pa ne moze i babe i zabe. I taj ginekolog treba da ima svoje vreme za odmor a ne dzabe da dolazi na svaki poziv. Trenutni zakon o zabrani rada ginekolozima van svog radnog vremena bi bio ok da je to realno izvodljivo. Ali nije... nije cak ni humano. Mnogi svakako zele da plate da im izabrani ginekolog dodje na porodjaj, iako shvataju da tako podrzavaju korupciju. Mnogi (oni casni) ginekolozi su sada u nezavidnom polozaju. Zeni, koju su vise meseci svojim savetima vodili kroz trudnocu, za koju su se na neki nacin i vezali, kada dodje taj cin ne mogu da pomognu svojim prisustvom da se i zena oseca bolje. A porodjaj ne bira vreme... Kada bi se ovo sprovelo u delo a napravila opsezna akcija policije da se nadju necasni ginekolozi, pa prvo ih lupis po dzepu a onda da izgube licencu, mislim da bi bilo sjajno. Onda bi se zakonski regulisao dolazak odabranog ginekologa i svakako smanjila korupcija. Oni alavi kojima nikad nije dosta bi zavrsili svoju karijeru.

Razocarana

pre 15 godina

Mislite da preko naplacivanja porodjaja smanjite korupciju?
U leskovackoj bolnici koliko znamo korupcija se naglo povecala od kako su poceli nasi dragi ginekolozi da naplacuju porodjaje!
Boze sta sve necu da cujem!

Moler

pre 15 godina

Taj problem se moze rijesiti vrlo jednostavno. Treba objaviti na svim medijima da se sprovodi suzbijanje korupcije kod lekara i da ce velikom broju lekara biti ponudjeno mito od strane saradnika policije. Onima koji prihvate mito bice oduzeta dozvola da se bave tim poslom, a odredjen broj ce da zavrsi na robiji kao primjer ostalima. 99.9% ce shvatiti da ima puno da izgubi, a onih 0.1 ce im to dati i za pravo.

Licno iskustvo

pre 15 godina

Soba veličine 4.5x2.5 metra. Plavi pod od neke gumeno-plastične smese. Sjajan, na nekim mestima i uglačan, ako naiđe debela, brkata čistačica sa svojim aparatom da ga uglača besmisleno vojnički. Na podu parče gaze sa krvavom flekom. Zidovi su prekriveni krem tapetima. Dosadnim. Ne baš preteratno živahnim i životnim. Umesto da ti olakšaju muke, čine ti ih još gorim. Spušten plafon, prekriven jednoličnim, nekada belim kockama od pola metra. Ima ih 5 u širinu i 9 u dužinu. Sa njega visi morbidni braon luster kabla zavezanog u petlju da ga učini kraćim, da slučajno neki vajni doktor ne bi povredio svoju cenjenu glavu. Braon vrata, braon orman, braon komoda i krem braon nahtkasna. Fotelje braon bež, komada tri. Sve izgleda bedno, staro, izanđalo i bez trunke života u sebi. Bolnica nije mesto koje odiše radošću, životom i šarenilom, ali verujem da bi živopisnije boje učinile i da se pacijenti osećaju bolje. Ali koga briga za to. Sve je pokretna traka a pacijenti su trupla označena brojevima, koji se ništa ne pitaju, kao polutke u kasapnici.
Dreka po hodnicima, smejanje, vriska, cika, dovikivanje, lupanje vratima, kantama za smeće, pomešan smrad duvanskog dima i jakih parfema koji se širi bolničkim odeljenjem, kotrljanje kolica sa pokvarenim točkićem, opet dovikivanje i vika, točkić kao da će da otpadne svakog časa uz nesnosnu buku i škripanje.
Kolica na tri nivoa. Obično je na vrhu jelo i piće, na sredini hleb i salata a na dnu se krije neki slatkiš, koh na primer. Zavisi od hotela do hotela, i kategorije restorana istog. Mada, ne sećam se da sam i u najgorim hotelima iz vremena socijalizma čuo takvo klaparanje i cijukanje. Ova kolica svojim prolaskom kroz hodnik bude i one sa najčvršćim snom i pritom prave konstantni atak na živce. Ne bi bilo strašno preživeti klaparanje u hotelskom restoranu u iščekivanju nekog dobrog jela. Ali, na ovim kolicima nema hrane ni slatkiša. Na vrhu su lekovi, igle, hartmanovi rastvori, glukoze i fruktoze, u sredini gaze i alkohol a na dnu infuzioni sistemi i špricevi. A nema ni restorana.
Ovo je svakodnevno maltretiranje pacijenata u bolnici u Srbiji. Bolnica prepuna buke, lupanja, klaparanja i duvanskog dima. Prepuna namrgođenog osoblja koje pacijente tretira kao stoku, kao zarobljenike u logoru, prepuna nestručnih kvazi lekara, prepuna smrada, korupcije, odsustva svakog ljudskog dostojanstva i ljudskosti. Bolnica Srbija.

Aleksa

pre 15 godina

Samo da zaokruzimo, sa primerom iz prakse:

zvanicni troskovi:
15.000 prisustvo oca
10.000 epidural
50 Eura dnevno apartman (pet dana, samo da stignu rezultati krvi)

nezvanicni
anesteziolog 200 e
lekar 400 e

sta je pozeljno jos platiti:

bris za tatu 1000 dinara
CTG 4X1000 dinara (mora, ako vam je zivot mio, posto zvanicnim kanalima radite jedan, sto je katastrofa, i cekate ga oko 5,6,7, 8 i vise sati (kao ja dok nisam naucila da treba da platim)
privatni ultrazvuk (jer zvanicni nesto krci, a i otac da ceka napolju, jer citiram - ovo je zdravstvena ustanova), jednom u 6 nedelja, 9 meseci, svaki put oko 3000 dinara

E onda, malo za sestre, za babicu, pa za patronaznu sestru, jer i tu mora da se malo gurne u dzep, pa za pregled kukova, koji sad ispade svaki mesec, pa za vezbice, nije da trebaju, ali znate mladi roditelji, nece da skodi...PA U KRUG.
Dok god strah vlada nama, a pristojnost se krije....

Mia

pre 15 godina

... Siroka slika problema se nigde ne uocava. Mnogi tvrde kako su usluge koje se naplacuju dodatno kod nas na porodjaju (npr. epiduralna anestezija, apartman) svugde u svetu podrazumevaju. Nazovimo ovo greskom broj jedan; ovakve usluge mozda jesu u vecini zapadnih zemalja ono sto se zove “standard of care” ali su itekako ekstra naplacene. Jedina razlika je u tome, sto u vecini zapadnih zemalja to je sve placeno preko osiguranje, a vi placate participaciju za odredjenu uslugu u ovom slucaju porodjaj. Ukoliko nemate osiguranje, u Americi cete morati da izdvojite oko $10,000 za porodjaj (ukoliko uspete da vas prime u bolnicu bez osiguranja); ako pak imate osiguranje, iz svog dzepa cete izdvojiti izmedju $500 i $1000 dolara za porodjaj koji podrazumeva sav “luksuz” koji je naveden u tekstu, a osiguranje ce platiti razliku do pune cene. Ali, nemoj te zaboraviti da tokom godine ste vi ti koji placate mesecno osiguranje u proseku oko $300 - $400 (za dvoje pod pretpostavkom da ste u dvadesetim/tridesetim, zdravi, bez bilo kakve istorije bolesti ili potencijalnih rizika) sto na godisnjem nivou iznosi $3600 - $4800 koje cete skinuti sa svoje plate. Jednom recju, nista nije besplatno niti se sve podrazumeva.
Druga greska je u pretpostavci da lekar koji vam prati trudnocu ce biti i na porodjaju. Ne samo da to nije tacno, vec tokom trudnoce cete vrlo cesto biti u situaciji da tokom vasih redovnih kontrola budete pregledani od strane vise razlicitih lekara, u zavisnosti ko je trenutno u ordinaciji u kojoj se lecite.
O platama, statusu i postovanju visoko skolovanih lekara mislim da ne vredi ni razgovarati a jos manje praviti bilo kakvo poredjenje (prim.aut. da li se iko ikada pobunio za cene uluga frizera €50 ili vise?!?)
U Srbiji se radi o problemu celokupnog zdravstvenog sistema, osiguranja i socijalnog osiguranja. Slazem se da ne treba zdavlje pacijenata i kvalitet usluga da zavise od toga koliko cete “podmazati” svog lekara, ali isto tako se ne slazem da se automatski i sa predrasudom odbacuje svaki predlog koji bi potencijalno mogao da vodi u dobrom pravcu koji bi nadasve pomogao sadasnjim i buducim pacijentima. Na zalost, kod nas su svi navikli da se sve dobija besplatno i da nista ne treba da se plati. E pa gospodo, dosao je kraj tim vremenima; vreme je da se svi naucimo da “nema besplatnog rucka” i da neko to sve na kraju ipak mora da plati.

možda budući roditelj- ako platimo!

pre 15 godina

Dragi moji, dobar deo vas je stigao do porođaja i niste imali problem (ili ne veliki) oko začeća bebe. Supruga i ja smo pre dvadesetak dana "završili" seansu oko vantelesne oplodnje u Narodnom frontu i šta mislite kakav je bio ishod? Naravno negativan! Od preko 40 (četrdeset) žena koje su stigle do aspiracije jajnih ćelija desetak je dočekalo vraćanje istih a ostala je trudna jedna i to ona koju je doveo doktor kojoj je on bio "veza". Samo da pojasnim, bilo je žena kojima su "uzimali" po 10-12 jajnih ćelija i ni kod jedne se te ćelije nisu oplodile. Mojoj supruzi su izvadili 7, moj nalaz sperme bio uredan(čak jako dobar) i- NIŠTA!
Razmislite i o tom aspektu odlaska naših para, jer su to sve vantelesne plaćene od strane RZZO.

Bojan

pre 15 godina

Ljudi, hocete decu, kazete vlada bela kuga. Pa kako kada izmisljate nove i nove nacine da uzmete ljudima pare. Pa ko jos normalan hoce da ima decu. Ministar zdravlja kaze da ako hocemo da biramo konfor onda i da platimo. Pa ne trazimo hotel od 5 zvezdica, nego nekog da izvrsi porodjaj!

Milan

pre 15 godina

Ja ne razumem kako moze izabrani ginekolog da bude na porodjaju. U redu je ako je u pitanju zakazani porodjaj, ali kako moze izabrani ginekolog ko ima svoje redovne dnevne obaveze, zakazane preglede, druge porodjaje, odsutan je, da bude u bolnici onog trenutka kad zenu uhvate trudovi?

Ako je dezuran tog dana/noci onda ce je on poroditi, ako nije, poradjace je neko drugi. I nema nikakve naplate.

Marija

pre 15 godina

"Svaka trudnica u ovoj zemlji ima pravo da u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je ne košta baš ništa"
A gde su oni silni doprinosi, mito i sl. ? To se je l’ ne racuna? Ma budimo ozbiljni! A tek ovo : "Dopunska stvar je - ako vi odlučite da hoćete da birate neki svoj poseban komfor… “
Aman ljudi otkada je komfor lekar koji je pratio trudnocu, upoznao se s eventualnim komplikacijama, zdravstvenim stanjem trudnice, promenama u pritisku i slicno!
Ja sam se dva puta porodila u Belgiji: sama u sobi (platilo osiguranje), OBAVEZNO prisustvo mog ginekologa, dve babice koje se ponasaju kao andjeli, vode vas u jakuzi da vas manje boli, stalno proveravaju otkucaje srca bebe, ukoliko porodjaj potraje pitaju da li prihvatate fórceps i slicne zastarele metode … A epiduralnu vas nagovaraju da uzmete (ja sam je elem, na nas komunjarski stoicki nacin odbijala) i doziraju tek toliko da vas ne boli ali da ipak mozete da pratite trudove…
Da ne tupim: ni centa iz mog dzepa, jedini poklon lekaru bile su drazeje koje se drze u sobi za posetu! Soba u koju mi moze doci ko god pozeli IAKO beba lezi pored mene i to 24 sata dnevno! Niko ne misli da ce se beba razboleti, niti se cuva narednih 40 dana kod kuce da slucajno ne izadje i ne pokupi koji virus…
Srbijo, probudi se i kroci u modernije doba. Belgija vazi za staromodnu, zastarelu drzavu zapadne Evrope. Moracu da ih posaljem do nase lepe Srbije na utehu!

Lepo ste to smislili

pre 15 godina

S R A M O T A !

Ne mogu da verujem sta covek kaze "Tako bi se smanjila korupcija"...pa pored reketa koji mora da plati doktoru,mora da plati i drzavi! Posalji trojicu u zatvor zbog korupcije,pa ces videti kako ce se sve to smanjiti... Sramota i vrapci na grani znaju da u svakoj(ali bas SVAKOJ) bolnici moras da podplatis doktora... a ako ga ne platis oni kazu "ne znam od cega si bolestan" i na taj nacin je "ubijeno" na hiljade ljudi u zadnjih desetak godina. Zivim u Americi,jeste ovde skupo i preskupo biti u bolnici,npr "obican" prelom ruke bez osiguranja kosta oko 6-7 hiljada dolara, ali sa osiguranjem to ne kosta skoro nista, i ovde ne postoji rec "ne znam od cega ste bolesni"...
Sramota za Srbiju,zelim da se vratim i nedostaje mi majka Srbija,ali kada vidim ovakve stvari,zelja me prodje...
Vi ste svi grobari srpskog roda,sramota da vas je

Kragujevac

pre 15 godina

Supruga mi se poradjala u Minhenu(gde i zivimo) vec 2 puta. O tome kako je soba (ili kako to oni zovu "boks") za porodjaj uredjena ne bih da pricam, posto bi neko mozda pomislio da preterujem. Naravno da sam prisustvovao na oba porodjaja, posto je ovde to apsolutno uobicajena praksa, retki su muzevi koji ne budu na porodjaju. Sedeo sam pored svoje supruge sve vreme (jenom 21 sat a jednom 3 sata) potpuno normalno obucen i obuven, bez maski,paravana, specijalnih odela i drugih stvari. Pri prvom porodjaju su sestre posle nekoliko sati htele da mi uvezu krevet da mogu i ja da legnem,posto je bilo ocigledno da ce dugo da traje. U trenucima porodjaja oko moje supruge je bilo 7 do 8 ljudi (dve anesteziste,dve babice, doktor itditd, i naravno ja u svoj toj guzvi).Niko ni jedne sekunde nije pokusao da mi kaze da idem napolje, prihvatili su me skoro kao deo tima(posto sam eto medicinski tehnicar). O sobi u kojoj su majka i beba takodje ne treba trositi reci. Posete su dozvoljene celog dana,a ocevi mogu da dodju apsolutno uvek (cak i nocu).PRISUSTVO RODJENJU NASE DVOJE DECE BILO JE I OSTALO NESTO APSOLUTNO NAJLEPSE,NAJVECE I NAJUPECATLJIVIJE STO MI SE DESILO U ZIVOTU, I HVALA DRAGOM BOGU STO SAM TO DOZIVEO ZAJEDNO SA SVOJOM SUPRUGOM

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Meni je predlog OK, ako će da se uvede zakon da doktor automatski ostaje bez licence ukoliko zahteva bilo kakvu cifru preko toga. Naš dragi srpski narod, sa zadovoljstvom plaća sve gluposti od muzike na svadbama do advokata za sudjenje sa komšijama. Kada treba da plati uslugu lekara koji se školovao 20 godina da bi mogao da radi to što radi, to mu nekako ne leži. To mu je bacanje para. Situacija nije idealna, korupciju prvo treba kanalisati u zakonske okvire, pa onda promenom zakona i sprovodjenjem istog, korupciju polako iskoreniti. To je jedan od puteva i meni se čini OK. Većina Srba pa bi sve radila djonom.

Mirko

pre 15 godina

Predlazem da porodilista pripadnu Ministarstvu za Nacionalni Investicioni Plan koje treba da pokrije sve ove izdatke. Ovo treba da bude investicija broj jedan za naciju koja izumire.
Broj dva bi bilo penzionisanje svih politicara iznad 40 godina starosti.
Bez ovakvih smelih poteza buducnosti nema ni u EU ni u Rusiji.

Vladini Paketi

pre 15 godina

E stvarno covek nema vise sta da kaze na sve ovo.Jednostavno nema reci da opise svu ovu negativnost, jer su reci: korupcija, mito, kriminal, mafija, razbojnici jednostavno istrosene i nedovoljne da bi se losa situacija u porodilistima i zdravstvu uopste opisala.
Ne znam zasto glasamo uvek za iste likove i zasto uvek udaramo glavom u zid, a namagarce nas na isti nacin svaki put? Kako moze neki veciti ministar zdravlja da odlucuje koliko ce ko i u kakvim uslovima da naplacuje zdravstvene usluge? Stalno nam trabunjaju kako vlada bela kuga i kako majke treba vise da radjaju, a sa druge strane oni sami neporomisljenim(?) odlukama proizvode belu kugu!

Moja supruga se porodila u Kanadi. Za porodjaj koji je bio na carski rez (moralo je tako) nismo nista platili. U timu je bilo 2-3 doktora (od toga jedan koji je suprugu pratio kroz trudnocu), jedan anesteziolog, i 4-5 medicinskih sestara.
Znaci ponavljam, nismo platili NISTA. Medicinska sestra koja je mojoj supruzi pomagala prvih 2-3 dana oko osnovih stvari se iznenadila i zacudila kada smo joj kao mali znak paznje i zahvalnosti poklonili MALU bombonjeru. Zena je jednostavno pocrvenila i jedva je prihvatila taj mali znak zahvalosti. Bilo ju je sramota i stid posto medicinske setra u Kanadi ne ocekuju nikakve poklone.
Jedina stvar koju smo platili je bila privatna soba (jedno 15 kvadratnih metara) u kojoj je moja supruga boravila sama. Cena tog smestaja je za 3 dana bila $100 CAD = 5000RSD
Da smo odlucili da ide u "normalnu" sobu (u kojoj NEMA vise od 3 trudnice) nebi platili nista.

Srbijo stidi se!!!

jan

pre 15 godina

Ovo je skandalozno. Pa izgleda da ona tko nema novca više ne može ni roditi.
Plaća se inekcija protiv bolova, prisustvo supruga, liječnik ... Pa ljudi gdje vam je zdravstvani (bolnički)i civilizacijski standard ?

Misha PL

pre 15 godina

Moja supruga se porodila u Poljskoj u kojoj momentalno zivimo, jedino sto mogu da vam kazem je sledece: ovde NEMA PLACANJA nicega, ni porodjaja, ni prisustva oca!
Svaka cast Srbijo!! Nije ni cudo zasto nas ima sve manje i manje!!

brost

pre 15 godina

Osetljiva tema...
Mislim da se ovde preskače nekoliko koraka. Definisati standardne usluge. Potruditi se da se standard i poštuje. Potom, moguće je i uvesti vanstandardne usluge i naplaćivati ih. Ovakvim postupkom se čini da bolnice žele samo da se ugrade u korupciju...

Srboljub

pre 15 godina

Sramota,

1) taj dodatni trosak od 20 000 dinara nikako nece pomoci povecanju nataliteta

2) trudnice ionako ne primaju ceo licni dohodak za vreme trudnoce te bi ovaj trosak jos vise otezao njihov polozaj

3) trebalo bi da ginekologe ako se ne varam placa ustanova u kojoj rade... kome saobracajac dodatno naplacuje sto kontrolise saobracaj???

Vladan R

pre 15 godina

Izjava jedan: “Iako se o korupciji pri porođajima samo nagađalo, praksa u zapadnim zemljama govori da je normalno da trudnicu porađa lekar koji je trudnoću i pratio. Međutim, U KLINIKAMA u Srbiji od 1. juna, prema rečima ministra zdravlja, TO CE SE NAPLACIVATI jer to inače nije dozvoljeno”(zasto se gospoda ne uporede sa evropskim standardim I u obavezama nego samo kada treba oteti novac )
Izjava dva: “Svaka trudnica u ovoj zemlji ima PRAVO DA u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je NE KOSTA BAS NISTA", kaže on.
Uocava li neko kontradikciju u ove dv e recenice vajnog nam ministra recenice ili sam ja lud, posebno sto mi nije jasno sta je hteo da kaze u prvoj povezujuci korupciju pri porodjajima sa time da je na zapadu normalno da lekar koji prati trudnocu prisustvuje porodjaju (osim ako nije zeleo posredno da prizna da je kod nas zabrana prisustva uvedena da bi se omogucila korupcija)
I samo pitanje kako ce to spreciti lekara koji je dosad uzimao 500 evra da ihi i dalje uzima tj da razliku od 100 ponudjenih regularno zatrazi jos 400 na crno. To je jedino uradjeno da se i bolnica malo ugradi ali ne daj boze da to bude od doktorovih 500 evra.

natalija

pre 15 godina

Dragi g. Milosavljevic, jedini nacin da se zaista postigne zeljeni efekat jeste da se uvede obaveza da porodjaju mora da prisustvuje lekar koji je vodio trudnocu, i to bez ikakive novcane nadoknade.
Zamislite tu divotu, Vi obavezete lekara zakonom, a majke na taj nacin zastitite da ne moze niko da ih ucenjuje.

zoran

pre 15 godina

Potpuno propala i unistena drzava za ruiniranim zdravstvenim sistemom i nesposobnom vladom...i oni se bore protiv bijele kuge kakva ironija za taj novac mozete da se porodite i u evropskim porodilistima, a ne u ovim nasim srednjevijekovnim gdje jos bebe "siroko" povijaju iako se to u svijetu ne radi vec 30g....

Zoran

pre 15 godina

Kada bi zene znale kako se poradja u USA i UK (gde mi se zena poradjala) rastrgle bi akusere u Srbiji.

Majka Hrabrost je divna inicijativa i zalosno je da ce se ona iskoristiti za pogorsanje pozicija porodilja (kazna). Vi ste ljudi u rukama nekoliko hiljada gospodara koji sa vama rade sta hoce. Zoran je bio u pravu kada je rekao "U svakoj drzavi ima mafije, samo kod nas mafija ima drzavu".

Najjiskrenije mi zao sto je to takva drzava i sto se svaka akcija pretvori u spostvenu suprotnost i karikature.

Vladan R

pre 15 godina

Katastrofa je da vi morate da nekog dodatno placate da bi obavio posao za koji je vec placen. I sta bi sa onim pravom pacijenta da mozete slobodno da promenite lekara tj da imate pravo izbora istog. Moze ali kada doplatite 20000 dinira pa to je tek nesto vise od pola prosecne plate. "sitnica jedna". Sta je sledece da se naplacuje i prisustvo babice uz izgovora da su se zene svojevremeno ,pre jedno dva veka, u stalama poradjale pa ko vele mogu i sada.

Prljavi mantili

pre 15 godina

Kada bi u ovoj zemlji lekari odgovarali za greske koje nacine (precesto i fatalne) ova prica bi imala smisla. Ovako se sve svodi na ucenu glavom deteta i buduce majke. Ako ne platite dobicete nekog lekara pa sta vam Bog da. Ako platite u sigurnim ste rukama. Odumiranje naseg naroda usled smanjenja prirastaja bice kazna za nas odnos prema deci i njihovim majkama. Nivo zdravstvene zastite u Srbiji je sramotno nizak (cak i u privatnim klinikama) ali je zato nezasitost lekara ogromna.

mama

pre 15 godina

Porodila sam se u Frontu 2005. Iako sam mogla da platim 'vezu' - nisam. od nas 4 u sobi, tri su dale kovertu u mom prisustvu.na zalost, sve 3 su losije prosle od mene, a i njihove bebe. pare koje su dale im nista nisu kupile. u zivotu sam se osecala najjadnije samo u tom periodu trudnoce i kada sam postala majka. sve vreme sam imala utisak da nas lekari preziru zbog stanja u kome smo. ljudskosti nema. secam se da su moja baba i deda jako brinuli o svojim zivotinjama na selu kada su donosile na svet svoje mlade i zvali veterinare koji su umeli po par sati da sede uz zivotinju. ono sto sam dozivela i videla u NF daleko da je bilo na nivou usluge i tretmana koje je veterinar ukazao zivotinjama.
toliko o srbiji!

Razum ili

pre 15 godina

Od skora porodilje u BG-u imaju 100% plate, pa što i porodilišta nešto da ne ućare, kako drugačije gledati na ovu odluku?
A s obzirom na belu kugu, izgleda da ni porođaj neće još dugo biti u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, biće to luksuz.
Svaka čast za put koji ste izabrali, još da se pokaže ko će vas pratiti....

ana

pre 15 godina

Privatizovati porodilišta. Zabraniti istovremeni rad u državnim i privatnim institucijama. Onda ko hoće nek ide privatno da plati. A ko nema da plati nek se poradja državno. Vuk sit, koze na broju.

Aleksa

pre 15 godina

S obzirom da Srbija ima razvijen bankarski sistem, predlazem da banke omoguce da se na ime novorodjenceta digne stand-by kredit za pokrivanje svih troskova, zvanicnih i nezvanicnih. Pa kad novorodjence odraste i zaposli se, lepo da pocne da otplacuje.

Salu na stranu, NF je stvarno za izbegavanje, treba omoguciti otvaranje privatnih porodilista (uz ispunjavanje svih potrebnih uslova) gde bi postojao cenovnik i gotovo.

Uroš

pre 15 godina

Strašno je to što s dogadja u vezi s porodjajima. A tek da znate šta se radi kod veštačke oplodnje, pa i one koju sufinansra država...

joe

pre 15 godina

Obrazlozenje da lekari traze novac zato sto nisu dovoljno placeni u odnosu na obrazovanje koje imaju, ne stoji. Mnogi ljudi imaju visoko obrazovanje i malo su placeni. Lekari imaju priliku da traze novac jer se pacijenti plase za svoje zdravlje i znaju da ih niko nece pogledati ako ne plate. To je ucena najgore vrste. Cast izuzecima, ali ucenjivati ljude da bi radio svoj posao za koji inace primas platu je krajnje nemoralno. Mozda se nekome od njih ne dopada da ih neko javno nazove nemoralnima...ali to je istina .

Olivera

pre 15 godina

APSOLUTNO se slazem sa ovim clankom, tj. sa njegovim sustinskim stavom da bi umesto naplacivanja 'strahova' trebalo pooštriti kvalitet usluga u porodilištima, tako da porodilje imaju podjednako poverenje u svakog državnog ginekologa. Porodila sam se u Beogradu i videla kako se 'dezurni' ginekolozi ponasaju prema zenama koje nemaju 'svog doktora', i to je strahota. Takve likove, koji svoju profesionalnost, iliti nedostatak iste, vezuju za to da li ce dobiti novac ili ne, treba otpustiti i krivicno goniti, a svi znaju ko su oni. Mene je moj doktor doveo na porodjaj i indukciju 10 dana pre termina, samo da bi se osigurao da je on dezuran kad se ja poradjam, drugim recima da ce dobiti svojih 500 eura. I dobio je. A kad sam to ispricala lekaru u inostranstvu, nazvao je taj postupak 'varvarskim'. E to je nase zdravstvo.

dr.Sokrates

pre 15 godina

Ovo je normalna pojava u citavom svetu pa cak i u Rusiji. Zasto neko ko ima para ne moze da bira i lekara i apartman i epiduralnu anesteziju. Zasto bi to bila korupcija. Svi pricaju o korupciji iz izvora rekla kazaala. Ako je neko dao neke pare nekom lekaru mogao je odmah to da prijavi. Ne kazem da nema davanja mita ali generalizovati na sve lekare to je sramota. Pogledajte samo po cekaonicama svako nosi neku kesu sa bombonjerom ili picem ili kafom. Da li to lekari traze. Da li je to mito. Ispravna odluka GAK-a.

Advokat

pre 15 godina

Evo i mene ceka prvo ocinstvo za koji mesec pa da iznesem neko moje vidjenje cele ove stvari. I ja smatram da je, s jedne strane licni lekar, u koga imamo poverenje, privilegija i da to treba da se plati. Koliko, to je odvojeno pitanje i naravno da mi si gadi da se u porodilistu svi, od direktora do cistacice ugradjuju u taj, verovatno najvazniji i najlepsi cin u zivotu svakog roditelja. Dakle, ja sam spreman da platim sta treba da bi lekarska usluga (koja se u onim sredjenim zemljama ne placa ili se veoma malo placa) bila obavljena tako da moja supruga i nas mali sin budu zivi i zdravi! S druge strane, ja ne zelim da platim to sto se zove "preko reda"! Ako bude takva situacija da moja supruga ulece preko reda, dok njih 5 ostalih ceka u hodniku, ja cu licno da podnesem krivicne prijave, svedocicu pred sudom i medijma i necu se skrasiti dok svi koji tako postupaju ne budu suspendovani!!!

sosa

pre 15 godina

Evo zasto Srbija treba pod hitno da udje u EU. Ovde NEMA korupcije u zdravstvu. Svi placamo mesecno osiguranje, koje je +/- isto za SVE. Porodila sam se dva puta, bez problema, kao mali znak paznje, kupili smo sestrama po buket cveca. Da, ali sestre i doktori rade u humanim uslovima, zna se radno vreme, i plate su im odlicne. To se kod nas u Srbiji ne moze reci. Tako treba da nam bude jasno zasto korupcija na prvom mestu uopste i postoji. Kada jednom budemo uspeli kao drustvo da delimo EU standarde, prestacemo da komentarisemo teme koje nisu vredne ljudskog dostojanstva.

Pozdrav iz lepe Holandije.

buduca majka

pre 15 godina

Zasto bi mi neko zabranio da se porodim kod lekara koji mi je vodio trudnocu i u koga imam poverenja. Cenovnik je napravljen i ko ima para to da plati zasto da ne. Ko nema ili nece postoji redovan put za porodjaj. Koliko zmnam niko nije ni iz jednog porodilista vracen. Kakva bi tu korupcija bila. Nije to operacija kuka ili srca gde je moguce dati pare da bi se preko reda doslo do operacije ali i tu je to svedeno na najmanju mogucu meru jer preko sajta RZZO moze da se vidi kompletna lista cekanja. Ovaj protest verovatno potice ili je iniciran od ginekologa akusera koji sebe ne vide u mogucnosti da poradjaju na predlozeni nacin

Stanislav

pre 15 godina

Ovo je super vest! Kako tom gradjanskom savezu nije jasno da ce ovo smanjiti korupciju koja trenutno postoji u gigantskoj meri! Alavi ginekolozi ce i dalje traziti daleko vece pare (neke tarife idu i do 1000 evra), ali kad postoji zakon, i ako je lepo u bolnici prikazana tarifa, onda ce i pacijenti biti na cisto ko je lopov a ko nije. Ovo svakako mora da postoji! Ako neko hoce specijalnog ginekologa, neka lepo plati ginekologu prekovremeni rad ali i klinici takodje! Mnogi su ginekolozi pretvorili klinike u svoje privatne ordinacije a da ona sama od toga nema nista. U svakom slucaju, tarifa od 20.000 dinara nije toliko velika za one kojima se bas bira. Drugi je problem sto se mnoge usluge tokom trudnoce dodatno naplacuju sto ne bi smelo (UltraZvuk, razni pregledi). Kada bi se ovo placanje porodjaja ozvanicilo, verovatno bi bilo prostora da se ukine placanje ovih standardnih pregleda u trudnoci jer bi se oni naplacivali od naplate porodjaja.

Teo

pre 15 godina

...U drugim zemljama je sasvim normalno da izabrani doktor radi svoj posao bez obzira o kojem se danu ili vremenu radi, a nesto sto je sasvim prirodno je prisustvo oca ili odabrane osobe pri samom porodjaju a sve to sa osmehom, ljubazno i bez ikakvih dodatnih troskova ili podmicivanja.
Dok bude bilo takvih koji ce im dodatno debelo placati, za usluge za koje su vec placeni tj. za obavljanje njihove duznosti, nema razloga za bilo sta menjati po pitanju primanja mita i sl. Zalosno!

razocarani lekar

pre 15 godina

prosto ne mogu da poverujem da je čovek koji je bio sjajan kao asistent pre mnogo godina, postao vrstan ginekolog, sada i direktor takve ustanove kakva je "front", bahatošću koja se graniči sa surovošću kaže "'ajde da damo ženama preko hleba pogaču!" - o kom hlebu priča??? onom u kome ono što bi trebalo da bude najuzvišeniji doživljaj u ženinom životu žene prolaze pakao? dovoljno je pročitati priče na sajtu "majka hrabrost", i potvrditi da je roditi u srbiji uglavnom ravno glavnoj ulozi u horor filmu a-produkcuje. sramota!

Ja

pre 15 godina

Nije ovo pokušaj legalizacije plaćanja. Ovo je pokušaj stvaranja dodatnog nameta, jer, zašto nam ne bi uzeli još, ako mogu (a uvek se može). Nema tog budućeg roditelja koji neće na ma koji način doći do sredstava da bi obezbedio siguran dolazak na svet potomka. Ne želim da pričam o svom iskustvu. Samo mogu reći da se nikada u životu nisam osećala tako jadno, nedostojno i poniženo, bez obzira na plaćanje svega što je bilo potrebno. Imam jedno dete (zahvaljujući izmedju ostalog i tome), a učinila sam sve da sebe dovedem u stanje amnezije boravka u porodilištu, što se tiče. Osećaj sreće zbog majćinstva, dobila sam tek po dolasku kući. Bruka za sve, a šteta za nebeski narod!

Goran

pre 15 godina

Srpske bolnice su najobicnije mafijaska udruzenja, sada je na delu pokusaj legalizacije kriminalnih poslova, nijedna privatna bolnica ne placa porez i ne prijavljuje bolesnike, lekari rade na crno, drzavne bolnice odobravaju klasicno reketiranje cak i trudnica...uzas koji je zahvati nase drustvo prerasta u potpunu anarhiju, hvala B92 da pokusava da se izbori sa mafijaskom hobotnicom.

Mirijam

pre 15 godina

U celom svetu otac prisutvuje porodjaju, to je najvisi cin ocinstva,z asto se bojati infekcija.?
Ima za to sredstava i nacina da se sve uradi, higjenski. Otac u svetu ostaje uz majku i dete svo vreme dok je majka smestena u porodilistu, obicno je to 2-3 dana. Epiduralna anestezija je svetu besplatna. Dostupna svakoj porodilji koja dodje na vreme i zatrazi je. Pa u Srbiji se borimo za visi natalitet, treba uraditi sve sto u drugim zemljama postoji godinama.

zoran

pre 15 godina

Stidim se onog sto se desava u drustvu, Kad ce da se stane sa korupcijom pogotovu u zdravstvu, radim kao lekar i stidim se svega sto gledam zadnjih godina, posebno od 5 oktobra na ovamo, pa ovo je legalizovana pljacka , svi kradu u institucijama, sadje normalno da nista ne mozes da zavrsis ako nekog ne podmazes. Potreban je novi oktobar, 6.

Petar

pre 15 godina

Ubiranje poreza od mita koji lekari uzimaju je logican, cilj nije iskorenje korupcije nego da dodatni novac dobije bolnica i zaposleni koji to ne dobijaju i pocinju da traze svo deo. Smanje novca, sve vise krokodila u zdravstvu na cijem celu su najkorumpiraniji i oni koji moraju obezbediti poslove i novac i za partije koje ih postavljaju na te funkcije. Vecernje klinike su poptuno ista vrsta financija, ginekolog ili hirurg nece raditi ispod uobicajenih 500-1000 evra ali ce sada bolesnik morati da placa i bolnici porez koji naravno nijedan lekar ne placa. U bolnicama se vec prave kalkulacije koliko ce bolnice zaraditi od ovih "mafijaskih poreza" i cak su oformili koordinatore za pracenje "akcije". Srpsko zdravstvo je potpuno kriminalizovano i nejasno je da nijedan partija nema komenatr na "zdravstvenu mafiju".

Revoltirani otac

pre 15 godina

Neverovatno sta se sve radi, meni se zena porodila prvi put 2006, prisustvovao sam porodjaju, platio, platili smo i epidural, posle smo platili doktoru, anesteziologu, naravno sve u kovertama i ostalo.. naravno da smo imali doktorku u frontu, koja vise ne radi tamo, ali morali smo da joj damo odredjeni kesh, jer se to podrazumeva.. Ove godine mi se zena pre mesec dana porodila drugi put, hteo sam da prisustvujem, ali se prisustvo oca placa 15000din+PDV! Pa koji je to bezobrazluk!!! Sta se tu naplacuje, pitam se, trosenje bolnickog svezeg vazduha?? Placa se i apartman, cujem 10000 po danu, a za sta se to placa?? Za uslove koji su ravni vijetnamskim, pa tamo je kao u klanici ljudi!! Naravno da nisam prisustvovao porodjaju jer mi ne pada na pamet da im dajem ni dinara vise, a bogami smo i zavrsili sa decom valjda, pa nek idu da se poradjaju u ovoj uzasnoj zemlji oni koji donose ovakve odluke!!! Pa da li ste bili skoro u porodilistu Narodni Front?? Samo mu ime kaze..Narodni Front.. Neverovatno da se tolike pare uzimaju, a nigde ni fiskalnog racuna.. pa ovo je legalizacija pljacke! !a sta pokriva obavezno zdravstveno osiguranje i gde idu te nase pare pitam se, kad se sve placa, epidural se placa 10000, a u Visegradskoj je besplatan, pa gde je tu logika?? taj isti epidural mozete da kupite u apoteci za par hiljada, pa kome ide ostatak tih para.. podele oni izmedju sebe u bolnici?? a uz to daj babici, daj anesteziologu, daj doktoru i plati apartman??pa ovo je necuveno!!!

Novopeceni tata

pre 15 godina

Moji utisci se ne uklapaju bas u atmosferu ostalih komentara, mozda zato sto sam nedavno imao jako lepo iskustvo - postao sam tata pre nekih 10-ak dana :-)
Ja i zena smo zeleli da imamo izabranog lekara, a nekoga ko se zadesi na dezurstvu (iako je to legitimna opcija - i besplatna). Porodjaj je krenuo neocekivano u subotu uvece, u 2 ujutro smo stigli u porodiliste, ja sam pozvao doktorku sa kojom smo pricali ranije (preporucena kao strucna i profesionalna). Probudio sam je u sred noci u sred vikenda i ona je dosla i brzo i bezbedno porodila moju zenu.
Gospodo, to je velika privilegija, i nama je dala osecaj sigurnosti i opustenosti koji nema cenu. Zivot majke i bebe cesto zavisi od strucnosti i profesionalnosti osoblja u porodilistima. Znam da ima raznih prica i ima slucajeva kada neko ne radi svoj posao jer nije podmicen, i po meni to je za dugogodisnju zatvorsku kaznu, ali ne treba to mesati sa privilegijom da mi izabremo nekoga za koga smatramo da je najstrucniji i pozovemo ga u sred noci - to bi bilo nemoguce u bilo kojoj drugoj zemlji.
Hteo bih samo da kazem da sa svim ovim ogorcenjem ne zaboravimo da ljudi koji rade u porodilistima spasavaju desetine zivota (majki i beba) svaki dan, i mi kao drustvo ne znamo to da cenimo dovoljno, sto je i jedan od razloga zasto je situacija tako haoticna kao sto jeste. Neki pokusaj regulacije i formalizacije onoga sto vec funkcionise po meni je dobrodosao, iako mislim da treba da postoji sistemsko resenje, a ne ovako pojedinacno...

Satir

pre 15 godina

Ako se u zdravstvu nastavi sa ovakvim merama, neće biti druge nego da se sami borimo za svoje.
Ako mi se već odbija za to zdravstvo od koga na kraju nemamo ništa, jer većinu pregleda moram obaviti privatno ili čekati 2-3 meseca, kada dođe do porođaja da vidim kako će nekoga da spreče. Tražiće verovatno ocu da pokaže fiskalni račun pre ulaza u salu ili će se naplaćivati na licu mesta....
20 000 za željenog lekara, pa pola-pola, pa da li iko kapira da je prosečna plata u Srbiji ispod 35000 dinara, a lekaru za porođaj od 30-50 minuta extra dodatak 10 000, da bi radio svoj posao.
Bruka!!
Mislim da će u porodilištima morati pojačati obezbeđenje da im narod ne bi ....
Mnogo su se izbezobrazili!

undercover

pre 15 godina

Nositi ozvučenje, dati mito i sve snimiti, sačekati da prođe porođaj, a onda sve to odneti u policiju? Da li bi snimak bio prihvatljiv dokaz protiv ološa?

taraba

pre 15 godina

da shvate oni koji za drugo ni ne znaju, u zapadnom zemljama sve operacije idu na teret osiguranja. bez obzira porodjaj sa komplikacijjama ili ne ( carski rez ili recimo totalno izlomljene noge) jedino sto vas kosta 10-20 eura dnevno bolnica, pa koliko dana budete. mislim da je to u redu, bar za dorucak da platite i da vam ne padne na pamet da date kafu nekom recimo, s sve posle bolnice, bez obzira koliko traje je zabadava, a sto kaze jedan ovde se posle operacije ne vidi skoro rez gde je bio. samo mi smo takav narod, jos malo pa cemo i portiru da platimo sto ce nas pustiti da udjemo u bolnicu

Jovica

pre 15 godina

Pri porodjaju mog sina na Betaniji u Novom Sadu, tarifa za babicu da "poosebno" brine o porodilji na porodjaju je bila 200e + 500 din da ranije iznesu bebu...
Inache ti treba preporuka za vezu.
(prim. pedijatrijska sestra)
Da se zna, ako neko oce u Novi Sad. Ne daj Boze da prodje bilo ko ono shto smo ja i zena proshli u Betaniji. (nismo znali kome i koliko da platimo)

samoja

pre 15 godina

Ma daj te sklonite gdina Milosavljevica vise zaista nemogu da varim kako treba. Taj je sve sto je uradio radio za nase DOBRO. Pa kako nam onda nije DOBRO!

Sasa

pre 15 godina

Imamo uzasno iskustvo u porodilistu u Novom Sadu. Supruga je 2 dana imala kod njih lagane kontrakcije a oni su je zavlacili od ponedeljka do srede, da bi u utorak uvece dobila snazne kontrakcije. Uradjen carski, pod hitno, a preko noci je zanemarena i niko do jutra nije primetio da ona unutra krvari. Ujutro je uspela da me nazove i oprastala se od mene jer je znala da odlazi. Inace je tokom noci stalno ih upozoravala da s njom nesto nije u redu a doktori su to ignorisali. Tek 10sati posle carskog su shvatili da ima tesko unutrasnje krvarenje, pod hitno je ponovo operisana, svi doktori su bili u sali i samo par minuta je delilo od smrti. Odstranili su joj zdravu matericu, jajnik i jajovod jer je zbog njihove aljkavosti krvarila iznutra tokom cele noci. Zasto je cekala 2 dana sa laganim kontrakcijama - zato sto se cekalo da se "ispruzimo","da ubrzamo" porodjaj, da pokazemo koliko smo spremni da nagradimo lekare. A mi se eto nismo setili da je to u pitanju ... pa smo valjda sami krivi za ono sto se desilo....

Marko_011

pre 15 godina

Moja prijateljica je platila 500 eura mita u Narodnom Frontu, iako za te pare nije dobila nista bolju uslugu od standardne.

Policija ocigledno ne radi svoj posao, tj. nas Ministar Dacic, jer ovakva javna tajna u pravnoj drzavi ocigledno ne bi smelo da se tolerise.

Ti doktori zaradjuju vise u drazavnom porodilistu, nego da odu u Beli Svet.

majka

pre 15 godina

Prdlažem hapšenje svih lekara svih struka pa da prvo dokažu svoju nevinost na sudu. Da vide koliko su žene bespomoćne na porođaju kad im niko ne prilazi u trenutku kada im se dešava nešto najlepše, a sami lekari i drugo osoblje od toga prave jedan sramni čin u kojima se žena oseća kao da se bori za sopstveni život, a ne kao da donosi jedan novi. Još jedan predlog da se sadašnji Ministar veštački oplodi da prođe kroz sve kroz šta prolazi jedna trudnica jer to je valjda jedini način da prestane da priča o prozorima i vratima koje je zamenio dok je on Ministar. Sramno

djordje

pre 15 godina

Pa to se zove PDV na korupciju.
moracemo dati 500e+20.000din!
dali je neko razmisljao da otvori za agenciju za porodjaje.
pa organizujete ture u inostranstvo da se nase zene tamo poradjaju a u nekim zemljama bi deca imala i pravo na drzavljanstvo.
ako ovo procita ministar cucete to kao njegov predlog:
npr: preko agencije za porodjaje mozete po vrlo povoljnim uslovima tokom avgusta i septembra da se porodite u rumuniji i belorusiji.
cena 300e+troskovi vize za majku.

Vecni grad

pre 15 godina

U Italiji, kao i u mnogo drugih zemalja EU, postoji ovakva vrsta legalne naplate, za tzv. intramoenia-u, kada lekar dolazi van radnog vremena i usmerena je upravo na obesmisljavanje korupcije.
Ako su i pored toga trudnica i njena porodica primorani da (pot)plate lekara, to je onda problem za policiju, a ne za Ministra zdravlja i uredbu koju donosi.

ja

pre 15 godina

ovo nije uradjeno da se legalizuje korupcija vec da se odgovornost usmeri ka pravoj osobi...
Naime, uvek je bilo i bice da ko zeli i ima mogucnosti moze da pozove lekara kojeg hoce i to nije nista sporno, sporno je ako nesto krene po zlu a onda je odgovoran dezurni lekar u porodilistu. Ne mali broj puta se desilo da je odgovarao covek koji nije ni video pacijentkinju...
Moram da priznam da sam licno imao dil sa doktorom koji slovi za najboljeg u mestu i da mi je, kada se on pojavio u sred noci u bolnici, sav strah i sva nervoza iscezla. Sta god milio o zdravstvu i ministru, ovo podrzavam.

Budalica

pre 15 godina

Meni je termin za dve nedelje, citajuci sve ovo srecna sam sto ne moram da se porodim u Srbiji. To sto se radi i placa je sramota. Ima li jos humanosti u nasoj lepoj drzavi?

Ritter

pre 15 godina

Zivim vec godinama u inostranstvu i video sam i bolnice i porodilista. Ovakav atak na elementarnu humanost izaziva u meni samo uzasan osecaj agresivnosti. Sva sreca po doktore i ministre sto ne zivim u Srbiji a da mi ne daj Boze zatreba neka njihova usluga.

R

pre 15 godina

Drage buduce mame, verujte mi (licna iskustva), dok je stanje ovakvo, bolje je da skupite novac i platite. Moje prvo dete je samo cudom prezivelo porodjaj i cudom nema posledica. Ko tako nesto dozivi, nikad vise ne bi rizikovao. I ja mrzim mito i korupciju vise od svega, u svom poslu ne bih uzela ni cokoladicu od klijenta, ali kad su u pitanju zivot i zdravlje moje dece, zazmurim na sve.

Nesa

pre 15 godina

Lekari i sestre i ostalo med. osoblje koji traze mito su najgori sljam koji zemjom hoda. Drasticno bih kaznio sve do jednog: astronomska dinarska kazna, visegodisnji zatvor i zabrana zaposlenja u zdravstvu do kraja zivota. A nas bajni m. je Vranica koja drugoj vrani oci ne vadi. Likove bih razjurio i doveo na posao sve one postene doktore, lekare i ginekologe koji cekaju na posao na birou a ne mogu da se zaposle jer ne poznaju nikog u ministrastvu ili ne poznaju licno najgoreg i najnesposobnijeg ministra ikada...

sonja

pre 15 godina

vec mi se zeludac okrenuo dok sa citala tekst!!!! Ovaj Dusan Stanojevic nije normalan covek!!!Koliko su bezobrazni!!! Ovo je strasno!! Kako ih samo nije sramota

Mila I

pre 15 godina

Sjajno. Eto novih genijalnih ideja na temu "Kako da našim građanima ulepšamo život za malu nadoknadu". Na primer, mogle bi i opštine da uvedu uslugu: šalter sa ljubaznim službenikom +2000 dinara...

vuja

pre 15 godina

I tako...!(kako kaze Radasin)
Sve vise me ideje naseg dragog ministra i njegovih kalifa,ne iznenadjuju. Verujem da ce uskoro u porodilistima da kada porodilja izlazi sa bebom, dobije koliko je litara vazduha udahnula i izdahnula po ceni xxx, ili mozda koliko je puta bila u toaletu...
Postavlja se pitanje gde je nestao moral i etika u toj lekarskoj struci? Verujem da sam ministar nema ideju sta znace reci moral i etika, kada sve svoje mandate nas gradjane gleda u oci i obmanjuje. Ako je i od Vas ministre, mnogo je!

Iceman

pre 15 godina

Naplacuju prisustvo oca, epiduralnu, anesteziologa koji ce dati epiduralnu, pa onda apartman kako ne bi bili u sobi sa detetom gde vam majstor kreci iznad glave, ali otac ne sme da vidi bebu da je ne prehladi, sad jos i doktora, pa bolje da se poradjamo po kucama ili da idemo u inostransvo da izvrsimo porodjaj nego da nam ovde sve zivo naplate. Zena mi se poradjala prosle godine u frontu. Imala je pored sebe svoju patronaznu sestru koja se brinula o njoj i koja je usivala dok zena pored nje nije bila te srece pa su joj dolazile sestre i govorile da se ne dere jer ako je mogla da se je.. onda moze i da cuti kad se poradja. Nismo imali za apartman tako da je bila u sobi sa tri zene koje su joj pomagale jer sestara ni od korova. Dete nije htelo da sisa i vristalo je dan i noc, a da zeni niko nije dosao da pomogne ili da neki savet tako da je dosla kuci izmrcvarena i pod utiskom da je kriva sto je bila trudna i sto se porodila i onda posle svega toga jos da ih placamo. Sramota. U ovoj drzavi jos samo treba da uvedu porez na zivot, pa da svi placamo sto disemo vazduh i sto se mrdamo. Doneli su i odluku da se vrse isplatama porodiljama koje su nezaposlene ali samo onim koje su se porodile pre 3 meseca, a moja se porodila pre 6 tako da nista od toga. Ovde svi kukaju kako vlada bela kuga, a sve cine da nikada i nepozelite da imate dete zbog svih troskova koji vas cekaju, a za koje je odgovorna drzava

Mashinovodja

pre 15 godina

Što se sad svi kao nešto sablažnjuju i čude "ju, bože slatki, zar korupcija i u porodilištima?!!"
A ja pitam: ZAŠTO NE I U PORODILIŠTIMA?! Ko tamo radi? Neki nadljudi s druge planete, ili samo obični ljudi kao što smo svi mi i koji su sastavni deo ovog urušenog i propalog društva? Društva kome su popustile sve moralne kočnice i u kojem je postalo prihvatljivo i normalno apsolutno sve što donosi neku "zaradu", pa makar i neko usput i umro?!
Kad mogu političari da nas ovako drsko i bezočno pljačkaju, zašto ne bi mogli i lekari? Zašto bi oni trebalo da se uzdržavaju? I lekari su samo ljudi, naši sugrađani, zar ne? Diploma Medicinskog fakulteta niti povećava, niti smanjuje moralne i etičke kvalitete vlasnika diplome. Ako ih nije imao pre studija, na studijama ih sigurno neće steći.
Korupcija u porodlištima samo je jedan od mnogobrojnih vidova sveopšte korupcije koja razjeda i uništava ovo društvo i naciju. Ja razumem ogorčenost ljudi na korumpirane lekare jer svakome je svoje zdravlje najpreče, ali na njih treba gledati pre kao na simptome a ne uzroke teške bolesti. Uzroci su izvan medicinskih ustanova, imaju konkretna imena i prezimena, gledamo ih svaki dan na TV i uvek i iznova glasamo za njih na svim izborima. Kao dobre i poslušne ovce u šta su nas pretvorili.

Sale

pre 15 godina

Moja zena se porodila carsim rezom (nije narucen - nego je moralo tako) u Srbiji u bolnici Narodni Front. Carski rez je radio isti doktor koji je porodio Cecu (navodno nas najbolji). I stvarno smo morali (jos jednom - morali) da damo 500 evra doktoru. Par godina kasnije se porodila u Svedskoj. Tamo su komentarisali kako je prvi carski rez radjen tehnikom iz 60ih (tatalno prevazidjeno). Inace sam dobio upozorenje da ne smem cak ni cokoladu da nosim kao poklon. Tako da je sve kostalo (posto tamo mora da se plati jedan deo troskova) oko 20 evra.
Pozdrav

anika

pre 15 godina

Svidja mi se ovo "...otvara prostor za korupciju...". U porodilistima vlada korupcija vise nego bilo gde.
Svi znamo da mi, zene odlazimo u privatne ordinacije za vreme trajanja trudnoce, a onda taj isti lekar koji radi i u bolnici, dodje da obavi porodjaj. Racuni u privatnim klinikama se placaju, a dodaje se i preko toga. Ovo je jedini nacin da se prema vama u porodilistu ophode kao pacijentu i ljudskom bicu.

Ne znam kako je u drugim gradovima, ali u Nishu, osoblje medicinskih sestara u porodilistu je sa NAJMANJE etickog i profesionalnog ponasanja (svi znamo sta to znaci). I to je nesto sto nikako ne razumem. U bilo kom drugom delu klinickog centra u Nishu, osoblje medicinskih sestara je dobro, profesionalno i savesno.
Ne znam sta se to desava u porodilistu???
Mozda bi trebalo to istraziti i napraviti emisiju o tome.

taraba

pre 15 godina

20000 dinara za izabranog lekara i jos ono plus, da ne omane, mislim da je ipak bolje da se babice ponovo sa svojim tablama pojave po gradu, ako vec moram da platim sto je stvar drzave

Lea

pre 15 godina

Apsolutno se slazem. Zena koja ne zeli da rizikuje da na porodjaju bude izmaltretirana i ponizavana, treba u proseku da izdvoji oko 1000 eur za usluge koje se u civilizovanom svetu podrazumevaju.
Naravno ne kazem da su svi lekari korumpirani, cast izuzetcima, ima i takvih.
Sve u svemu porodjaj u Srbiji se pretvorio u pravu nocnu moru, kako god okrenete.

Trudnica

pre 15 godina

Pitam se samo sta rade nase sluzbe bezbednosti?!! Korupcija na porodilistu ucenjivanjem zdravlja majke i deteta je dno dna za jednu zemlju. Da li neko utice na nase organe bezbednosti da se ne pozabave i rasciste ova pitanja?!! Neka se onda javno kaze da ovoj zemlji treba duplo manje ljudi a ne da se pusta 'Vreme je za bebe' po citav dan.

pactko

pre 15 godina

vest bi bila da se javlja kako negde NEMA korupcije. Jeste da je ovo vid posebno surove korupcije, ali je ona zaista prisutna. Uverio sam se lično - imao sam sreće da mogu platiti najskupljeg lekara u gradu, pa je supruga zaista vrhunski porođena, ali istovremeno smo videli kako druge porodilje niko ni ne pogleda!

dr_dzekil

pre 15 godina

Sta ce biti sledece?A kao drzava se bori protiv `bele kuge`..
Sve i svi su u ovoj drzavi skloni korupciji(ili su vec korunpirani)
Npr.ja radim u magacinu voca i povrca.Kako je voce i provce sklono trulenju redovno ima smeca za baciti.U 90% slucajeva to mi sami radimo (kante u kombi,i na smetliste)iako redovno placamo komunalne usluge.Eh sad djubretari dolaze jednom sedmicno i ako ja njih ne vidim i ne iznesem kesu voca(povrac)oni ladno prodju(kao i juce)..

Djuro P.

pre 15 godina

Cista korupcija, samo na kulturan nacin, legalizovana. Izgleda bas dosta stvari kriminalnih kod nas se legalizuje. Sta je sledeci korak, uplata reketa preko uplatnice sa placenim PDV om?

realni

pre 15 godina

Price o korupciji su izlizane, ko god zeli moze da prijavi lekara koji trazi novac i da ga uz pomoc policije posalje iza resetaka, problem je u tome sto ljudi sami nude novac a lekari normalno to prihvataju jer ti ljudi rade za manji novac nego sto zaradi prosecni beogradski taksista a razlika izmedju ta dva zanimanja je vise nego ocigledna...to je velika sramota za ovu drzavu sto nase lekare koji znaju svoj posao ne placa adekvatno i na neki nacin nas sve tera u korupciju i kriminal jer nije se lako pomiriti da si desetak godina ucio neke skole a da te vrednuju kao osnovca!

Altea

pre 15 godina

Sami sebi smo najveci neprijatelji. Ovako se podstice bela kuga, umesto da porodjaj bude bez troskova a lekari za svoju pohlepu budu ostro kaznjavani.

Jovan

pre 15 godina

Ma, o cemu vi pricate... na porodilistu je zesci kriminal i prvenstveno bezobrazluk. Dovoljno je da stojite u holu 15 min, pa cete videti kako podmazani lekari uvode svoje trudnice preko reda i to najhladnije bez blama...i to ispred nosa trudnica koje cekaju i po tri sata. Odavno nista strashnije nisam video. Zena mi se nedavno poradjala prvi put i ostali smo zabezeknuti.... korupcija na svakom koraku!!!

ana

pre 15 godina

Pozdravljam sve akcije gradjanske inicijative "Majka hrabrost". Nisam nikada videla da neko tako proaktivno i konstruktivno pristupa rešavanju problema u ovoj zemlji.
Problem nas kao nacije je taj što imamo običaj da čekamo da neko reši sve umesto nas. Naravno da izabrani zvaničnici treba da budu lideri u sprovodjenju reformi (što kod nas nažalost nije slučaj), ali i mi, gradjani, treba da uzmemo aktivnog udela u promenama koje očekujemo da se dogode. Tu kao dobar primer služi "Majka hrabrost".

sosa

pre 15 godina

Vec se godinama lekaru placa 500 E da bi prisustvovao porodjaju. Doticni lekar cak i ne dolazi van svog radnog vremena, vec zakazuje porodjaj za tada kad radi, a zena na indukciju.

lala

pre 15 godina

A zasto te zene placaju tih 500e. Verujem da mnoge zene nemaju i ne placaju. Pa se ipak porode. Istina neznam kakvo je stanje u Beogradu ali nemaju sigurno svi da plate toliko. Ali te sve doplate zvanicne koje su ovde navedene-STRASNO.
Sada mi se cini jos apsurdnijim raznorazne reklame politicara kako nam preti bela kuga i kako toboz drzava pomaze mladim parovima. Otac sam dvoje male dece i kada su se oni rodili bilo je ljudi koji su placali debelo da dobiju poseban tretman ( mada im ni to u nekim slucajevima na zalost nije pomoglo) i kolege lekari su sujetni pogotovo ako oni nisu dobili koverat.
Zatvor i oduzimanje licence, strogo kaznjavanje.
dvostruka korist:
1. Sklanjamo sljam iz tako plemenite profesije gde savesni i predani lekari nemogu da budu cenjeni i postovani zbog nekolicine svojih kolega.
2. Dobar primer za buduce lekare kako treba da se ponasaju i od koje plate preba da zive.
Zivela demokratija, ali i batina je iz raja izasla.

bezimena

pre 15 godina

Ovo jeste legalizovanje korupcije, ali sumnjam da neće proći, obzirom da večiti ministar zdravlja godinama vredno radi, upravo na takvoj "vrsti" zdravstvenog "sistema".

Mirko

pre 15 godina

Evo, ako je Tadic zaista iskren kada govori o borbi protiv korupcije ovo je pravo mesto za prvi potez.
Neverovatno da su u zemlji gde preti "bela kuga" porodilje suocene sa ovakvim ucenama. Treba da primaju 20000 dinara a ne da plate.

Dusan

pre 15 godina

Sve je potpuno tacno, a ima i daleko ruznijih detalja. Ova klinika nije jedina,lekari u svim porodilistima ocekuju i traze mito. Desava se da devojke ukoliko nisu dale mito,ne mogu biti sigurne sta ih ocekuje pri porodjaju i da li ce im zivot biti ugrozen. Ovo se mora hitno resiti,jer tu i pocinje zivot coveka. Ima se tu jos mnogo reci,ali sve je receno,za pricu vise nema vremena,sada su samo dela,ali iskrena dela bitna.

neda

pre 15 godina

zalazem se da se pacijantkinjama omoguci da same izaberu lekara koji ce ih poradjati. Time sam i tarifiranje usluga. Ko je u mogucnosti, platice! I sada se placa!

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Prevršila dara meru, i ako je od večnog ministra "zdravlja" - previše je.
Njegove nakaradne ideje su pogubnije, ustvari, od nekadašnje njegove koleginice da izbaci Darvina iz škole.
Po sećanju, najvažnije:
1. izbačena je stomatologija iz sistema zdravstvene zaštite, od koje u normalnom svetu počinje zdravlje ljudi;
2. ruiniran ugled prestižne ustanove Torlak;
3. objašnjeno kao epohalno delo da lekari sa 6 godina studija i specijalizacijom iz, psihijatrije, na pr, mogu se baviti alternativnom medicinom, tj spravljanjem čajeva iz Pelagićevog narodnog učitelja;
4. pred očima javnosti defiluju mu doktorke koje mašu čarobnim štapićima i "magnetišu vodu" - kao lek nad lekovima. Drugi reklamiraju magnete kao eliksir, bez znanja i morala iz fizike i fiziologije, da je to opasna ujdurma, jer magneti na telu mogu remetiti (i remete) fluktuaciju gvožđa, što može imati kobne posledice ako se gvožđe i masnoća udruže pa naprave tromb). Da se ne priča o debeloj podvali sa kaktusom, koga domoroci jedu sirovog u Meksiku - a žive 30-40 godina!
5. izmislio je "način" kršenja Zakona o radu - omogućavajući teške zloupotrebe lekarima, da rade u državnim ustanovama za platu i osiguranje, a da pacijente isceđuju u "svojoj" privatnoj praksi! (analogno bi bilo da Dinkić traži da posle službenog kontrolisanja raskrsnice, saobraćajac dva sata to radi privatno za svoj račun, ili žandarmi da hapse, ili - da ministar po dva sata nedeljno vodi SVOJU PRIVATNU politiku...
6. humanu svetsku činjenicu bezbolnog porođaja - već je legalizovao kao korupciju; isto tako i dodatno raslojavanje i uvijanje u crno ogromnog postotka porodilja, kojima porodice ne mogu sakupiti lovu za prisustvo supruga...
Uostalom, ima li ikoga da predmetnom ministru kaže: u državnoj zdravstvenoj ustanovi ne može biti razlike između pacijenata, naročito ne vezano za ekonomsko stanje porodice! Ili ugasiti porodilišta i bolnice o trošku naroda, ili svi jednaki! Nikakve dodatne izume ne prihvatiti od ovog ministra, jer narod koji se gasi zbog bele kuge - makar NE SME destimulisati rađanje...
(što se ne ugleda na ministra prosvete, sa časnom idejom o besplatnim udžbenicima - ako zaživi?)

mali mix

pre 15 godina

Svi poreski obveznici solidarno placaju drzavni resurs ali povlascenu uslugu (konfor, epidural, izbor specijaliste... ) samo bogata manjina ostvaruje novcanom doplatom. U drzavnoj bolnici na budzetu sa drzavnim sluzbenicima! Pravednost, jednakost, dostupnost u javnom zdravlju??? Ovakvo ponasanje u drzavnom zdravstvu je poziv na prestanak placanja obaveznog zdravstvenog osiguranja.Cemu obavezni doprinos ako sve mora da se ponovo plati iz dzepa u drzavnim ustanovama.
Neophodnaje hitan promena koruptivnih zakona koji omogucavaju ovakvo ponasanje drzavnih direktora i poziv na odgovornost Upravnog odbora bolnica koji dopusta ovakvu otvorenu pljacku gradjana.

Зоран

pre 15 godina

Ма јес, где има мита и корупције у породилиштима!? Ви ен слушате шта Томица Милосављевић стално понавља: Спорадични слулчајеви. Изоловани случајеви. А не да има тих изолованих случајева, мало више превише. па ми кад смо напуштали Србију 1999., моја жена добила гинекологију специјализацију и причамо некима како ипак одлазимо, а он њиој: Па ти си блесава, па тамо паре падају као киша, шта ћеш на запад!? И сигуран сам да је стање исто или горе у целом здравству и сада.

V

pre 15 godina

Možete li da zamislite kakav čovek bi trebalo biti pa tražiti opravdanja za gotovo genocidni odnos prema majkama i plodu odnosno novorođenčetu.
Čak bi i ono što bi velika većina nažalost prihvatila kao sasvim prihvatljivo ponašanje bilo ispod svakog civilizacijskog nivoa. Čak i obraćanje sa [i]ti[/i] je krajnji neukus, a ono što se inače dešava su psovke, čak do udaraca. Zar je odbrana ugleda profesije zaista spala na negiranje istine uz dopuštanje da se ovako nastavi, jer, eto, ima dobrih lekara koji bi onda takođe nosili etiketu loših ljudi! Dokle više sa kolektivističkim manipulacijama svake vrste, pri čemu je još možda najnečovečniji postupak tzv. dobrih i savesnih koji zbog mogućnosti da se na profesiju pogleda kritički radije prikrivaju pravo stanje. Oni časni su već sasvim dovoljno propatili pod nečoveštvom bele mafije da bi na bilo koji način morali da brinu o pročišćenju koje neminovno sledi, pravnim postupcima možda (ne zaboravimo ko i kako još uvek vlada) ali neizbežno onim mnogo značajnijim, neizbežnim a često potcenjenim. Neko to zaista sve vidi i pobeći se ne može. Ako je to nekom smešno... neka se slobodno nasmeje.

Buduci tata

pre 15 godina

Dodjite u Sombor da vidite kakve varijante se traze. Po cenu ugrozavanja zivota i mame i deteta. Surovo, bez milosti! To se zovu lekari???!!!

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Prevršila dara meru, i ako je od večnog ministra "zdravlja" - previše je.
Njegove nakaradne ideje su pogubnije, ustvari, od nekadašnje njegove koleginice da izbaci Darvina iz škole.
Po sećanju, najvažnije:
1. izbačena je stomatologija iz sistema zdravstvene zaštite, od koje u normalnom svetu počinje zdravlje ljudi;
2. ruiniran ugled prestižne ustanove Torlak;
3. objašnjeno kao epohalno delo da lekari sa 6 godina studija i specijalizacijom iz, psihijatrije, na pr, mogu se baviti alternativnom medicinom, tj spravljanjem čajeva iz Pelagićevog narodnog učitelja;
4. pred očima javnosti defiluju mu doktorke koje mašu čarobnim štapićima i "magnetišu vodu" - kao lek nad lekovima. Drugi reklamiraju magnete kao eliksir, bez znanja i morala iz fizike i fiziologije, da je to opasna ujdurma, jer magneti na telu mogu remetiti (i remete) fluktuaciju gvožđa, što može imati kobne posledice ako se gvožđe i masnoća udruže pa naprave tromb). Da se ne priča o debeloj podvali sa kaktusom, koga domoroci jedu sirovog u Meksiku - a žive 30-40 godina!
5. izmislio je "način" kršenja Zakona o radu - omogućavajući teške zloupotrebe lekarima, da rade u državnim ustanovama za platu i osiguranje, a da pacijente isceđuju u "svojoj" privatnoj praksi! (analogno bi bilo da Dinkić traži da posle službenog kontrolisanja raskrsnice, saobraćajac dva sata to radi privatno za svoj račun, ili žandarmi da hapse, ili - da ministar po dva sata nedeljno vodi SVOJU PRIVATNU politiku...
6. humanu svetsku činjenicu bezbolnog porođaja - već je legalizovao kao korupciju; isto tako i dodatno raslojavanje i uvijanje u crno ogromnog postotka porodilja, kojima porodice ne mogu sakupiti lovu za prisustvo supruga...
Uostalom, ima li ikoga da predmetnom ministru kaže: u državnoj zdravstvenoj ustanovi ne može biti razlike između pacijenata, naročito ne vezano za ekonomsko stanje porodice! Ili ugasiti porodilišta i bolnice o trošku naroda, ili svi jednaki! Nikakve dodatne izume ne prihvatiti od ovog ministra, jer narod koji se gasi zbog bele kuge - makar NE SME destimulisati rađanje...
(što se ne ugleda na ministra prosvete, sa časnom idejom o besplatnim udžbenicima - ako zaživi?)

Sale

pre 15 godina

Moja zena se porodila carsim rezom (nije narucen - nego je moralo tako) u Srbiji u bolnici Narodni Front. Carski rez je radio isti doktor koji je porodio Cecu (navodno nas najbolji). I stvarno smo morali (jos jednom - morali) da damo 500 evra doktoru. Par godina kasnije se porodila u Svedskoj. Tamo su komentarisali kako je prvi carski rez radjen tehnikom iz 60ih (tatalno prevazidjeno). Inace sam dobio upozorenje da ne smem cak ni cokoladu da nosim kao poklon. Tako da je sve kostalo (posto tamo mora da se plati jedan deo troskova) oko 20 evra.
Pozdrav

Buduci tata

pre 15 godina

Dodjite u Sombor da vidite kakve varijante se traze. Po cenu ugrozavanja zivota i mame i deteta. Surovo, bez milosti! To se zovu lekari???!!!

Mila I

pre 15 godina

Sjajno. Eto novih genijalnih ideja na temu "Kako da našim građanima ulepšamo život za malu nadoknadu". Na primer, mogle bi i opštine da uvedu uslugu: šalter sa ljubaznim službenikom +2000 dinara...

Mirko

pre 15 godina

Evo, ako je Tadic zaista iskren kada govori o borbi protiv korupcije ovo je pravo mesto za prvi potez.
Neverovatno da su u zemlji gde preti "bela kuga" porodilje suocene sa ovakvim ucenama. Treba da primaju 20000 dinara a ne da plate.

Iceman

pre 15 godina

Naplacuju prisustvo oca, epiduralnu, anesteziologa koji ce dati epiduralnu, pa onda apartman kako ne bi bili u sobi sa detetom gde vam majstor kreci iznad glave, ali otac ne sme da vidi bebu da je ne prehladi, sad jos i doktora, pa bolje da se poradjamo po kucama ili da idemo u inostransvo da izvrsimo porodjaj nego da nam ovde sve zivo naplate. Zena mi se poradjala prosle godine u frontu. Imala je pored sebe svoju patronaznu sestru koja se brinula o njoj i koja je usivala dok zena pored nje nije bila te srece pa su joj dolazile sestre i govorile da se ne dere jer ako je mogla da se je.. onda moze i da cuti kad se poradja. Nismo imali za apartman tako da je bila u sobi sa tri zene koje su joj pomagale jer sestara ni od korova. Dete nije htelo da sisa i vristalo je dan i noc, a da zeni niko nije dosao da pomogne ili da neki savet tako da je dosla kuci izmrcvarena i pod utiskom da je kriva sto je bila trudna i sto se porodila i onda posle svega toga jos da ih placamo. Sramota. U ovoj drzavi jos samo treba da uvedu porez na zivot, pa da svi placamo sto disemo vazduh i sto se mrdamo. Doneli su i odluku da se vrse isplatama porodiljama koje su nezaposlene ali samo onim koje su se porodile pre 3 meseca, a moja se porodila pre 6 tako da nista od toga. Ovde svi kukaju kako vlada bela kuga, a sve cine da nikada i nepozelite da imate dete zbog svih troskova koji vas cekaju, a za koje je odgovorna drzava

mali mix

pre 15 godina

Svi poreski obveznici solidarno placaju drzavni resurs ali povlascenu uslugu (konfor, epidural, izbor specijaliste... ) samo bogata manjina ostvaruje novcanom doplatom. U drzavnoj bolnici na budzetu sa drzavnim sluzbenicima! Pravednost, jednakost, dostupnost u javnom zdravlju??? Ovakvo ponasanje u drzavnom zdravstvu je poziv na prestanak placanja obaveznog zdravstvenog osiguranja.Cemu obavezni doprinos ako sve mora da se ponovo plati iz dzepa u drzavnim ustanovama.
Neophodnaje hitan promena koruptivnih zakona koji omogucavaju ovakvo ponasanje drzavnih direktora i poziv na odgovornost Upravnog odbora bolnica koji dopusta ovakvu otvorenu pljacku gradjana.

Sasa

pre 15 godina

Imamo uzasno iskustvo u porodilistu u Novom Sadu. Supruga je 2 dana imala kod njih lagane kontrakcije a oni su je zavlacili od ponedeljka do srede, da bi u utorak uvece dobila snazne kontrakcije. Uradjen carski, pod hitno, a preko noci je zanemarena i niko do jutra nije primetio da ona unutra krvari. Ujutro je uspela da me nazove i oprastala se od mene jer je znala da odlazi. Inace je tokom noci stalno ih upozoravala da s njom nesto nije u redu a doktori su to ignorisali. Tek 10sati posle carskog su shvatili da ima tesko unutrasnje krvarenje, pod hitno je ponovo operisana, svi doktori su bili u sali i samo par minuta je delilo od smrti. Odstranili su joj zdravu matericu, jajnik i jajovod jer je zbog njihove aljkavosti krvarila iznutra tokom cele noci. Zasto je cekala 2 dana sa laganim kontrakcijama - zato sto se cekalo da se "ispruzimo","da ubrzamo" porodjaj, da pokazemo koliko smo spremni da nagradimo lekare. A mi se eto nismo setili da je to u pitanju ... pa smo valjda sami krivi za ono sto se desilo....

Jovan

pre 15 godina

Ma, o cemu vi pricate... na porodilistu je zesci kriminal i prvenstveno bezobrazluk. Dovoljno je da stojite u holu 15 min, pa cete videti kako podmazani lekari uvode svoje trudnice preko reda i to najhladnije bez blama...i to ispred nosa trudnica koje cekaju i po tri sata. Odavno nista strashnije nisam video. Zena mi se nedavno poradjala prvi put i ostali smo zabezeknuti.... korupcija na svakom koraku!!!

Зоран

pre 15 godina

Ма јес, где има мита и корупције у породилиштима!? Ви ен слушате шта Томица Милосављевић стално понавља: Спорадични слулчајеви. Изоловани случајеви. А не да има тих изолованих случајева, мало више превише. па ми кад смо напуштали Србију 1999., моја жена добила гинекологију специјализацију и причамо некима како ипак одлазимо, а он њиој: Па ти си блесава, па тамо паре падају као киша, шта ћеш на запад!? И сигуран сам да је стање исто или горе у целом здравству и сада.

V

pre 15 godina

Možete li da zamislite kakav čovek bi trebalo biti pa tražiti opravdanja za gotovo genocidni odnos prema majkama i plodu odnosno novorođenčetu.
Čak bi i ono što bi velika većina nažalost prihvatila kao sasvim prihvatljivo ponašanje bilo ispod svakog civilizacijskog nivoa. Čak i obraćanje sa [i]ti[/i] je krajnji neukus, a ono što se inače dešava su psovke, čak do udaraca. Zar je odbrana ugleda profesije zaista spala na negiranje istine uz dopuštanje da se ovako nastavi, jer, eto, ima dobrih lekara koji bi onda takođe nosili etiketu loših ljudi! Dokle više sa kolektivističkim manipulacijama svake vrste, pri čemu je još možda najnečovečniji postupak tzv. dobrih i savesnih koji zbog mogućnosti da se na profesiju pogleda kritički radije prikrivaju pravo stanje. Oni časni su već sasvim dovoljno propatili pod nečoveštvom bele mafije da bi na bilo koji način morali da brinu o pročišćenju koje neminovno sledi, pravnim postupcima možda (ne zaboravimo ko i kako još uvek vlada) ali neizbežno onim mnogo značajnijim, neizbežnim a često potcenjenim. Neko to zaista sve vidi i pobeći se ne može. Ako je to nekom smešno... neka se slobodno nasmeje.

sosa

pre 15 godina

Vec se godinama lekaru placa 500 E da bi prisustvovao porodjaju. Doticni lekar cak i ne dolazi van svog radnog vremena, vec zakazuje porodjaj za tada kad radi, a zena na indukciju.

sonja

pre 15 godina

vec mi se zeludac okrenuo dok sa citala tekst!!!! Ovaj Dusan Stanojevic nije normalan covek!!!Koliko su bezobrazni!!! Ovo je strasno!! Kako ih samo nije sramota

Mashinovodja

pre 15 godina

Što se sad svi kao nešto sablažnjuju i čude "ju, bože slatki, zar korupcija i u porodilištima?!!"
A ja pitam: ZAŠTO NE I U PORODILIŠTIMA?! Ko tamo radi? Neki nadljudi s druge planete, ili samo obični ljudi kao što smo svi mi i koji su sastavni deo ovog urušenog i propalog društva? Društva kome su popustile sve moralne kočnice i u kojem je postalo prihvatljivo i normalno apsolutno sve što donosi neku "zaradu", pa makar i neko usput i umro?!
Kad mogu političari da nas ovako drsko i bezočno pljačkaju, zašto ne bi mogli i lekari? Zašto bi oni trebalo da se uzdržavaju? I lekari su samo ljudi, naši sugrađani, zar ne? Diploma Medicinskog fakulteta niti povećava, niti smanjuje moralne i etičke kvalitete vlasnika diplome. Ako ih nije imao pre studija, na studijama ih sigurno neće steći.
Korupcija u porodlištima samo je jedan od mnogobrojnih vidova sveopšte korupcije koja razjeda i uništava ovo društvo i naciju. Ja razumem ogorčenost ljudi na korumpirane lekare jer svakome je svoje zdravlje najpreče, ali na njih treba gledati pre kao na simptome a ne uzroke teške bolesti. Uzroci su izvan medicinskih ustanova, imaju konkretna imena i prezimena, gledamo ih svaki dan na TV i uvek i iznova glasamo za njih na svim izborima. Kao dobre i poslušne ovce u šta su nas pretvorili.

ana

pre 15 godina

Pozdravljam sve akcije gradjanske inicijative "Majka hrabrost". Nisam nikada videla da neko tako proaktivno i konstruktivno pristupa rešavanju problema u ovoj zemlji.
Problem nas kao nacije je taj što imamo običaj da čekamo da neko reši sve umesto nas. Naravno da izabrani zvaničnici treba da budu lideri u sprovodjenju reformi (što kod nas nažalost nije slučaj), ali i mi, gradjani, treba da uzmemo aktivnog udela u promenama koje očekujemo da se dogode. Tu kao dobar primer služi "Majka hrabrost".

Ritter

pre 15 godina

Zivim vec godinama u inostranstvu i video sam i bolnice i porodilista. Ovakav atak na elementarnu humanost izaziva u meni samo uzasan osecaj agresivnosti. Sva sreca po doktore i ministre sto ne zivim u Srbiji a da mi ne daj Boze zatreba neka njihova usluga.

djordje

pre 15 godina

Pa to se zove PDV na korupciju.
moracemo dati 500e+20.000din!
dali je neko razmisljao da otvori za agenciju za porodjaje.
pa organizujete ture u inostranstvo da se nase zene tamo poradjaju a u nekim zemljama bi deca imala i pravo na drzavljanstvo.
ako ovo procita ministar cucete to kao njegov predlog:
npr: preko agencije za porodjaje mozete po vrlo povoljnim uslovima tokom avgusta i septembra da se porodite u rumuniji i belorusiji.
cena 300e+troskovi vize za majku.

Lea

pre 15 godina

Apsolutno se slazem. Zena koja ne zeli da rizikuje da na porodjaju bude izmaltretirana i ponizavana, treba u proseku da izdvoji oko 1000 eur za usluge koje se u civilizovanom svetu podrazumevaju.
Naravno ne kazem da su svi lekari korumpirani, cast izuzetcima, ima i takvih.
Sve u svemu porodjaj u Srbiji se pretvorio u pravu nocnu moru, kako god okrenete.

Revoltirani otac

pre 15 godina

Neverovatno sta se sve radi, meni se zena porodila prvi put 2006, prisustvovao sam porodjaju, platio, platili smo i epidural, posle smo platili doktoru, anesteziologu, naravno sve u kovertama i ostalo.. naravno da smo imali doktorku u frontu, koja vise ne radi tamo, ali morali smo da joj damo odredjeni kesh, jer se to podrazumeva.. Ove godine mi se zena pre mesec dana porodila drugi put, hteo sam da prisustvujem, ali se prisustvo oca placa 15000din+PDV! Pa koji je to bezobrazluk!!! Sta se tu naplacuje, pitam se, trosenje bolnickog svezeg vazduha?? Placa se i apartman, cujem 10000 po danu, a za sta se to placa?? Za uslove koji su ravni vijetnamskim, pa tamo je kao u klanici ljudi!! Naravno da nisam prisustvovao porodjaju jer mi ne pada na pamet da im dajem ni dinara vise, a bogami smo i zavrsili sa decom valjda, pa nek idu da se poradjaju u ovoj uzasnoj zemlji oni koji donose ovakve odluke!!! Pa da li ste bili skoro u porodilistu Narodni Front?? Samo mu ime kaze..Narodni Front.. Neverovatno da se tolike pare uzimaju, a nigde ni fiskalnog racuna.. pa ovo je legalizacija pljacke! !a sta pokriva obavezno zdravstveno osiguranje i gde idu te nase pare pitam se, kad se sve placa, epidural se placa 10000, a u Visegradskoj je besplatan, pa gde je tu logika?? taj isti epidural mozete da kupite u apoteci za par hiljada, pa kome ide ostatak tih para.. podele oni izmedju sebe u bolnici?? a uz to daj babici, daj anesteziologu, daj doktoru i plati apartman??pa ovo je necuveno!!!

Dusan

pre 15 godina

Sve je potpuno tacno, a ima i daleko ruznijih detalja. Ova klinika nije jedina,lekari u svim porodilistima ocekuju i traze mito. Desava se da devojke ukoliko nisu dale mito,ne mogu biti sigurne sta ih ocekuje pri porodjaju i da li ce im zivot biti ugrozen. Ovo se mora hitno resiti,jer tu i pocinje zivot coveka. Ima se tu jos mnogo reci,ali sve je receno,za pricu vise nema vremena,sada su samo dela,ali iskrena dela bitna.

majka

pre 15 godina

Prdlažem hapšenje svih lekara svih struka pa da prvo dokažu svoju nevinost na sudu. Da vide koliko su žene bespomoćne na porođaju kad im niko ne prilazi u trenutku kada im se dešava nešto najlepše, a sami lekari i drugo osoblje od toga prave jedan sramni čin u kojima se žena oseća kao da se bori za sopstveni život, a ne kao da donosi jedan novi. Još jedan predlog da se sadašnji Ministar veštački oplodi da prođe kroz sve kroz šta prolazi jedna trudnica jer to je valjda jedini način da prestane da priča o prozorima i vratima koje je zamenio dok je on Ministar. Sramno

Nesa

pre 15 godina

Lekari i sestre i ostalo med. osoblje koji traze mito su najgori sljam koji zemjom hoda. Drasticno bih kaznio sve do jednog: astronomska dinarska kazna, visegodisnji zatvor i zabrana zaposlenja u zdravstvu do kraja zivota. A nas bajni m. je Vranica koja drugoj vrani oci ne vadi. Likove bih razjurio i doveo na posao sve one postene doktore, lekare i ginekologe koji cekaju na posao na birou a ne mogu da se zaposle jer ne poznaju nikog u ministrastvu ili ne poznaju licno najgoreg i najnesposobnijeg ministra ikada...

lala

pre 15 godina

A zasto te zene placaju tih 500e. Verujem da mnoge zene nemaju i ne placaju. Pa se ipak porode. Istina neznam kakvo je stanje u Beogradu ali nemaju sigurno svi da plate toliko. Ali te sve doplate zvanicne koje su ovde navedene-STRASNO.
Sada mi se cini jos apsurdnijim raznorazne reklame politicara kako nam preti bela kuga i kako toboz drzava pomaze mladim parovima. Otac sam dvoje male dece i kada su se oni rodili bilo je ljudi koji su placali debelo da dobiju poseban tretman ( mada im ni to u nekim slucajevima na zalost nije pomoglo) i kolege lekari su sujetni pogotovo ako oni nisu dobili koverat.
Zatvor i oduzimanje licence, strogo kaznjavanje.
dvostruka korist:
1. Sklanjamo sljam iz tako plemenite profesije gde savesni i predani lekari nemogu da budu cenjeni i postovani zbog nekolicine svojih kolega.
2. Dobar primer za buduce lekare kako treba da se ponasaju i od koje plate preba da zive.
Zivela demokratija, ali i batina je iz raja izasla.

Altea

pre 15 godina

Sami sebi smo najveci neprijatelji. Ovako se podstice bela kuga, umesto da porodjaj bude bez troskova a lekari za svoju pohlepu budu ostro kaznjavani.

Budalica

pre 15 godina

Meni je termin za dve nedelje, citajuci sve ovo srecna sam sto ne moram da se porodim u Srbiji. To sto se radi i placa je sramota. Ima li jos humanosti u nasoj lepoj drzavi?

Marko_011

pre 15 godina

Moja prijateljica je platila 500 eura mita u Narodnom Frontu, iako za te pare nije dobila nista bolju uslugu od standardne.

Policija ocigledno ne radi svoj posao, tj. nas Ministar Dacic, jer ovakva javna tajna u pravnoj drzavi ocigledno ne bi smelo da se tolerise.

Ti doktori zaradjuju vise u drazavnom porodilistu, nego da odu u Beli Svet.

anika

pre 15 godina

Svidja mi se ovo "...otvara prostor za korupciju...". U porodilistima vlada korupcija vise nego bilo gde.
Svi znamo da mi, zene odlazimo u privatne ordinacije za vreme trajanja trudnoce, a onda taj isti lekar koji radi i u bolnici, dodje da obavi porodjaj. Racuni u privatnim klinikama se placaju, a dodaje se i preko toga. Ovo je jedini nacin da se prema vama u porodilistu ophode kao pacijentu i ljudskom bicu.

Ne znam kako je u drugim gradovima, ali u Nishu, osoblje medicinskih sestara u porodilistu je sa NAJMANJE etickog i profesionalnog ponasanja (svi znamo sta to znaci). I to je nesto sto nikako ne razumem. U bilo kom drugom delu klinickog centra u Nishu, osoblje medicinskih sestara je dobro, profesionalno i savesno.
Ne znam sta se to desava u porodilistu???
Mozda bi trebalo to istraziti i napraviti emisiju o tome.

Trudnica

pre 15 godina

Pitam se samo sta rade nase sluzbe bezbednosti?!! Korupcija na porodilistu ucenjivanjem zdravlja majke i deteta je dno dna za jednu zemlju. Da li neko utice na nase organe bezbednosti da se ne pozabave i rasciste ova pitanja?!! Neka se onda javno kaze da ovoj zemlji treba duplo manje ljudi a ne da se pusta 'Vreme je za bebe' po citav dan.

vuja

pre 15 godina

I tako...!(kako kaze Radasin)
Sve vise me ideje naseg dragog ministra i njegovih kalifa,ne iznenadjuju. Verujem da ce uskoro u porodilistima da kada porodilja izlazi sa bebom, dobije koliko je litara vazduha udahnula i izdahnula po ceni xxx, ili mozda koliko je puta bila u toaletu...
Postavlja se pitanje gde je nestao moral i etika u toj lekarskoj struci? Verujem da sam ministar nema ideju sta znace reci moral i etika, kada sve svoje mandate nas gradjane gleda u oci i obmanjuje. Ako je i od Vas ministre, mnogo je!

bezimena

pre 15 godina

Ovo jeste legalizovanje korupcije, ali sumnjam da neće proći, obzirom da večiti ministar zdravlja godinama vredno radi, upravo na takvoj "vrsti" zdravstvenog "sistema".

undercover

pre 15 godina

Nositi ozvučenje, dati mito i sve snimiti, sačekati da prođe porođaj, a onda sve to odneti u policiju? Da li bi snimak bio prihvatljiv dokaz protiv ološa?

Olivera

pre 15 godina

APSOLUTNO se slazem sa ovim clankom, tj. sa njegovim sustinskim stavom da bi umesto naplacivanja 'strahova' trebalo pooštriti kvalitet usluga u porodilištima, tako da porodilje imaju podjednako poverenje u svakog državnog ginekologa. Porodila sam se u Beogradu i videla kako se 'dezurni' ginekolozi ponasaju prema zenama koje nemaju 'svog doktora', i to je strahota. Takve likove, koji svoju profesionalnost, iliti nedostatak iste, vezuju za to da li ce dobiti novac ili ne, treba otpustiti i krivicno goniti, a svi znaju ko su oni. Mene je moj doktor doveo na porodjaj i indukciju 10 dana pre termina, samo da bi se osigurao da je on dezuran kad se ja poradjam, drugim recima da ce dobiti svojih 500 eura. I dobio je. A kad sam to ispricala lekaru u inostranstvu, nazvao je taj postupak 'varvarskim'. E to je nase zdravstvo.

Zoran

pre 15 godina

Kada bi zene znale kako se poradja u USA i UK (gde mi se zena poradjala) rastrgle bi akusere u Srbiji.

Majka Hrabrost je divna inicijativa i zalosno je da ce se ona iskoristiti za pogorsanje pozicija porodilja (kazna). Vi ste ljudi u rukama nekoliko hiljada gospodara koji sa vama rade sta hoce. Zoran je bio u pravu kada je rekao "U svakoj drzavi ima mafije, samo kod nas mafija ima drzavu".

Najjiskrenije mi zao sto je to takva drzava i sto se svaka akcija pretvori u spostvenu suprotnost i karikature.

Djuro P.

pre 15 godina

Cista korupcija, samo na kulturan nacin, legalizovana. Izgleda bas dosta stvari kriminalnih kod nas se legalizuje. Sta je sledeci korak, uplata reketa preko uplatnice sa placenim PDV om?

pactko

pre 15 godina

vest bi bila da se javlja kako negde NEMA korupcije. Jeste da je ovo vid posebno surove korupcije, ali je ona zaista prisutna. Uverio sam se lično - imao sam sreće da mogu platiti najskupljeg lekara u gradu, pa je supruga zaista vrhunski porođena, ali istovremeno smo videli kako druge porodilje niko ni ne pogleda!

Goran

pre 15 godina

Srpske bolnice su najobicnije mafijaska udruzenja, sada je na delu pokusaj legalizacije kriminalnih poslova, nijedna privatna bolnica ne placa porez i ne prijavljuje bolesnike, lekari rade na crno, drzavne bolnice odobravaju klasicno reketiranje cak i trudnica...uzas koji je zahvati nase drustvo prerasta u potpunu anarhiju, hvala B92 da pokusava da se izbori sa mafijaskom hobotnicom.

mama

pre 15 godina

Porodila sam se u Frontu 2005. Iako sam mogla da platim 'vezu' - nisam. od nas 4 u sobi, tri su dale kovertu u mom prisustvu.na zalost, sve 3 su losije prosle od mene, a i njihove bebe. pare koje su dale im nista nisu kupile. u zivotu sam se osecala najjadnije samo u tom periodu trudnoce i kada sam postala majka. sve vreme sam imala utisak da nas lekari preziru zbog stanja u kome smo. ljudskosti nema. secam se da su moja baba i deda jako brinuli o svojim zivotinjama na selu kada su donosile na svet svoje mlade i zvali veterinare koji su umeli po par sati da sede uz zivotinju. ono sto sam dozivela i videla u NF daleko da je bilo na nivou usluge i tretmana koje je veterinar ukazao zivotinjama.
toliko o srbiji!

razocarani lekar

pre 15 godina

prosto ne mogu da poverujem da je čovek koji je bio sjajan kao asistent pre mnogo godina, postao vrstan ginekolog, sada i direktor takve ustanove kakva je "front", bahatošću koja se graniči sa surovošću kaže "'ajde da damo ženama preko hleba pogaču!" - o kom hlebu priča??? onom u kome ono što bi trebalo da bude najuzvišeniji doživljaj u ženinom životu žene prolaze pakao? dovoljno je pročitati priče na sajtu "majka hrabrost", i potvrditi da je roditi u srbiji uglavnom ravno glavnoj ulozi u horor filmu a-produkcuje. sramota!

Jovica

pre 15 godina

Pri porodjaju mog sina na Betaniji u Novom Sadu, tarifa za babicu da "poosebno" brine o porodilji na porodjaju je bila 200e + 500 din da ranije iznesu bebu...
Inache ti treba preporuka za vezu.
(prim. pedijatrijska sestra)
Da se zna, ako neko oce u Novi Sad. Ne daj Boze da prodje bilo ko ono shto smo ja i zena proshli u Betaniji. (nismo znali kome i koliko da platimo)

R

pre 15 godina

Drage buduce mame, verujte mi (licna iskustva), dok je stanje ovakvo, bolje je da skupite novac i platite. Moje prvo dete je samo cudom prezivelo porodjaj i cudom nema posledica. Ko tako nesto dozivi, nikad vise ne bi rizikovao. I ja mrzim mito i korupciju vise od svega, u svom poslu ne bih uzela ni cokoladicu od klijenta, ali kad su u pitanju zivot i zdravlje moje dece, zazmurim na sve.

Kragujevac

pre 15 godina

Supruga mi se poradjala u Minhenu(gde i zivimo) vec 2 puta. O tome kako je soba (ili kako to oni zovu "boks") za porodjaj uredjena ne bih da pricam, posto bi neko mozda pomislio da preterujem. Naravno da sam prisustvovao na oba porodjaja, posto je ovde to apsolutno uobicajena praksa, retki su muzevi koji ne budu na porodjaju. Sedeo sam pored svoje supruge sve vreme (jenom 21 sat a jednom 3 sata) potpuno normalno obucen i obuven, bez maski,paravana, specijalnih odela i drugih stvari. Pri prvom porodjaju su sestre posle nekoliko sati htele da mi uvezu krevet da mogu i ja da legnem,posto je bilo ocigledno da ce dugo da traje. U trenucima porodjaja oko moje supruge je bilo 7 do 8 ljudi (dve anesteziste,dve babice, doktor itditd, i naravno ja u svoj toj guzvi).Niko ni jedne sekunde nije pokusao da mi kaze da idem napolje, prihvatili su me skoro kao deo tima(posto sam eto medicinski tehnicar). O sobi u kojoj su majka i beba takodje ne treba trositi reci. Posete su dozvoljene celog dana,a ocevi mogu da dodju apsolutno uvek (cak i nocu).PRISUSTVO RODJENJU NASE DVOJE DECE BILO JE I OSTALO NESTO APSOLUTNO NAJLEPSE,NAJVECE I NAJUPECATLJIVIJE STO MI SE DESILO U ZIVOTU, I HVALA DRAGOM BOGU STO SAM TO DOZIVEO ZAJEDNO SA SVOJOM SUPRUGOM

realni

pre 15 godina

Price o korupciji su izlizane, ko god zeli moze da prijavi lekara koji trazi novac i da ga uz pomoc policije posalje iza resetaka, problem je u tome sto ljudi sami nude novac a lekari normalno to prihvataju jer ti ljudi rade za manji novac nego sto zaradi prosecni beogradski taksista a razlika izmedju ta dva zanimanja je vise nego ocigledna...to je velika sramota za ovu drzavu sto nase lekare koji znaju svoj posao ne placa adekvatno i na neki nacin nas sve tera u korupciju i kriminal jer nije se lako pomiriti da si desetak godina ucio neke skole a da te vrednuju kao osnovca!

zoran

pre 15 godina

Stidim se onog sto se desava u drustvu, Kad ce da se stane sa korupcijom pogotovu u zdravstvu, radim kao lekar i stidim se svega sto gledam zadnjih godina, posebno od 5 oktobra na ovamo, pa ovo je legalizovana pljacka , svi kradu u institucijama, sadje normalno da nista ne mozes da zavrsis ako nekog ne podmazes. Potreban je novi oktobar, 6.

Aleksa

pre 15 godina

Samo da zaokruzimo, sa primerom iz prakse:

zvanicni troskovi:
15.000 prisustvo oca
10.000 epidural
50 Eura dnevno apartman (pet dana, samo da stignu rezultati krvi)

nezvanicni
anesteziolog 200 e
lekar 400 e

sta je pozeljno jos platiti:

bris za tatu 1000 dinara
CTG 4X1000 dinara (mora, ako vam je zivot mio, posto zvanicnim kanalima radite jedan, sto je katastrofa, i cekate ga oko 5,6,7, 8 i vise sati (kao ja dok nisam naucila da treba da platim)
privatni ultrazvuk (jer zvanicni nesto krci, a i otac da ceka napolju, jer citiram - ovo je zdravstvena ustanova), jednom u 6 nedelja, 9 meseci, svaki put oko 3000 dinara

E onda, malo za sestre, za babicu, pa za patronaznu sestru, jer i tu mora da se malo gurne u dzep, pa za pregled kukova, koji sad ispade svaki mesec, pa za vezbice, nije da trebaju, ali znate mladi roditelji, nece da skodi...PA U KRUG.
Dok god strah vlada nama, a pristojnost se krije....

joe

pre 15 godina

Obrazlozenje da lekari traze novac zato sto nisu dovoljno placeni u odnosu na obrazovanje koje imaju, ne stoji. Mnogi ljudi imaju visoko obrazovanje i malo su placeni. Lekari imaju priliku da traze novac jer se pacijenti plase za svoje zdravlje i znaju da ih niko nece pogledati ako ne plate. To je ucena najgore vrste. Cast izuzecima, ali ucenjivati ljude da bi radio svoj posao za koji inace primas platu je krajnje nemoralno. Mozda se nekome od njih ne dopada da ih neko javno nazove nemoralnima...ali to je istina .

Vladini Paketi

pre 15 godina

E stvarno covek nema vise sta da kaze na sve ovo.Jednostavno nema reci da opise svu ovu negativnost, jer su reci: korupcija, mito, kriminal, mafija, razbojnici jednostavno istrosene i nedovoljne da bi se losa situacija u porodilistima i zdravstvu uopste opisala.
Ne znam zasto glasamo uvek za iste likove i zasto uvek udaramo glavom u zid, a namagarce nas na isti nacin svaki put? Kako moze neki veciti ministar zdravlja da odlucuje koliko ce ko i u kakvim uslovima da naplacuje zdravstvene usluge? Stalno nam trabunjaju kako vlada bela kuga i kako majke treba vise da radjaju, a sa druge strane oni sami neporomisljenim(?) odlukama proizvode belu kugu!

Moja supruga se porodila u Kanadi. Za porodjaj koji je bio na carski rez (moralo je tako) nismo nista platili. U timu je bilo 2-3 doktora (od toga jedan koji je suprugu pratio kroz trudnocu), jedan anesteziolog, i 4-5 medicinskih sestara.
Znaci ponavljam, nismo platili NISTA. Medicinska sestra koja je mojoj supruzi pomagala prvih 2-3 dana oko osnovih stvari se iznenadila i zacudila kada smo joj kao mali znak paznje i zahvalnosti poklonili MALU bombonjeru. Zena je jednostavno pocrvenila i jedva je prihvatila taj mali znak zahvalosti. Bilo ju je sramota i stid posto medicinske setra u Kanadi ne ocekuju nikakve poklone.
Jedina stvar koju smo platili je bila privatna soba (jedno 15 kvadratnih metara) u kojoj je moja supruga boravila sama. Cena tog smestaja je za 3 dana bila $100 CAD = 5000RSD
Da smo odlucili da ide u "normalnu" sobu (u kojoj NEMA vise od 3 trudnice) nebi platili nista.

Srbijo stidi se!!!

Ja

pre 15 godina

Nije ovo pokušaj legalizacije plaćanja. Ovo je pokušaj stvaranja dodatnog nameta, jer, zašto nam ne bi uzeli još, ako mogu (a uvek se može). Nema tog budućeg roditelja koji neće na ma koji način doći do sredstava da bi obezbedio siguran dolazak na svet potomka. Ne želim da pričam o svom iskustvu. Samo mogu reći da se nikada u životu nisam osećala tako jadno, nedostojno i poniženo, bez obzira na plaćanje svega što je bilo potrebno. Imam jedno dete (zahvaljujući izmedju ostalog i tome), a učinila sam sve da sebe dovedem u stanje amnezije boravka u porodilištu, što se tiče. Osećaj sreće zbog majćinstva, dobila sam tek po dolasku kući. Bruka za sve, a šteta za nebeski narod!

samoja

pre 15 godina

Ma daj te sklonite gdina Milosavljevica vise zaista nemogu da varim kako treba. Taj je sve sto je uradio radio za nase DOBRO. Pa kako nam onda nije DOBRO!

Misha PL

pre 15 godina

Moja supruga se porodila u Poljskoj u kojoj momentalno zivimo, jedino sto mogu da vam kazem je sledece: ovde NEMA PLACANJA nicega, ni porodjaja, ni prisustva oca!
Svaka cast Srbijo!! Nije ni cudo zasto nas ima sve manje i manje!!

Petar

pre 15 godina

Ubiranje poreza od mita koji lekari uzimaju je logican, cilj nije iskorenje korupcije nego da dodatni novac dobije bolnica i zaposleni koji to ne dobijaju i pocinju da traze svo deo. Smanje novca, sve vise krokodila u zdravstvu na cijem celu su najkorumpiraniji i oni koji moraju obezbediti poslove i novac i za partije koje ih postavljaju na te funkcije. Vecernje klinike su poptuno ista vrsta financija, ginekolog ili hirurg nece raditi ispod uobicajenih 500-1000 evra ali ce sada bolesnik morati da placa i bolnici porez koji naravno nijedan lekar ne placa. U bolnicama se vec prave kalkulacije koliko ce bolnice zaraditi od ovih "mafijaskih poreza" i cak su oformili koordinatore za pracenje "akcije". Srpsko zdravstvo je potpuno kriminalizovano i nejasno je da nijedan partija nema komenatr na "zdravstvenu mafiju".

Mirijam

pre 15 godina

U celom svetu otac prisutvuje porodjaju, to je najvisi cin ocinstva,z asto se bojati infekcija.?
Ima za to sredstava i nacina da se sve uradi, higjenski. Otac u svetu ostaje uz majku i dete svo vreme dok je majka smestena u porodilistu, obicno je to 2-3 dana. Epiduralna anestezija je svetu besplatna. Dostupna svakoj porodilji koja dodje na vreme i zatrazi je. Pa u Srbiji se borimo za visi natalitet, treba uraditi sve sto u drugim zemljama postoji godinama.

taraba

pre 15 godina

da shvate oni koji za drugo ni ne znaju, u zapadnom zemljama sve operacije idu na teret osiguranja. bez obzira porodjaj sa komplikacijjama ili ne ( carski rez ili recimo totalno izlomljene noge) jedino sto vas kosta 10-20 eura dnevno bolnica, pa koliko dana budete. mislim da je to u redu, bar za dorucak da platite i da vam ne padne na pamet da date kafu nekom recimo, s sve posle bolnice, bez obzira koliko traje je zabadava, a sto kaze jedan ovde se posle operacije ne vidi skoro rez gde je bio. samo mi smo takav narod, jos malo pa cemo i portiru da platimo sto ce nas pustiti da udjemo u bolnicu

Satir

pre 15 godina

Ako se u zdravstvu nastavi sa ovakvim merama, neće biti druge nego da se sami borimo za svoje.
Ako mi se već odbija za to zdravstvo od koga na kraju nemamo ništa, jer većinu pregleda moram obaviti privatno ili čekati 2-3 meseca, kada dođe do porođaja da vidim kako će nekoga da spreče. Tražiće verovatno ocu da pokaže fiskalni račun pre ulaza u salu ili će se naplaćivati na licu mesta....
20 000 za željenog lekara, pa pola-pola, pa da li iko kapira da je prosečna plata u Srbiji ispod 35000 dinara, a lekaru za porođaj od 30-50 minuta extra dodatak 10 000, da bi radio svoj posao.
Bruka!!
Mislim da će u porodilištima morati pojačati obezbeđenje da im narod ne bi ....
Mnogo su se izbezobrazili!

taraba

pre 15 godina

20000 dinara za izabranog lekara i jos ono plus, da ne omane, mislim da je ipak bolje da se babice ponovo sa svojim tablama pojave po gradu, ako vec moram da platim sto je stvar drzave

dr_dzekil

pre 15 godina

Sta ce biti sledece?A kao drzava se bori protiv `bele kuge`..
Sve i svi su u ovoj drzavi skloni korupciji(ili su vec korunpirani)
Npr.ja radim u magacinu voca i povrca.Kako je voce i provce sklono trulenju redovno ima smeca za baciti.U 90% slucajeva to mi sami radimo (kante u kombi,i na smetliste)iako redovno placamo komunalne usluge.Eh sad djubretari dolaze jednom sedmicno i ako ja njih ne vidim i ne iznesem kesu voca(povrac)oni ladno prodju(kao i juce)..

Uroš

pre 15 godina

Strašno je to što s dogadja u vezi s porodjajima. A tek da znate šta se radi kod veštačke oplodnje, pa i one koju sufinansra država...

ana

pre 15 godina

Privatizovati porodilišta. Zabraniti istovremeni rad u državnim i privatnim institucijama. Onda ko hoće nek ide privatno da plati. A ko nema da plati nek se poradja državno. Vuk sit, koze na broju.

zoran

pre 15 godina

Potpuno propala i unistena drzava za ruiniranim zdravstvenim sistemom i nesposobnom vladom...i oni se bore protiv bijele kuge kakva ironija za taj novac mozete da se porodite i u evropskim porodilistima, a ne u ovim nasim srednjevijekovnim gdje jos bebe "siroko" povijaju iako se to u svijetu ne radi vec 30g....

Advokat

pre 15 godina

Evo i mene ceka prvo ocinstvo za koji mesec pa da iznesem neko moje vidjenje cele ove stvari. I ja smatram da je, s jedne strane licni lekar, u koga imamo poverenje, privilegija i da to treba da se plati. Koliko, to je odvojeno pitanje i naravno da mi si gadi da se u porodilistu svi, od direktora do cistacice ugradjuju u taj, verovatno najvazniji i najlepsi cin u zivotu svakog roditelja. Dakle, ja sam spreman da platim sta treba da bi lekarska usluga (koja se u onim sredjenim zemljama ne placa ili se veoma malo placa) bila obavljena tako da moja supruga i nas mali sin budu zivi i zdravi! S druge strane, ja ne zelim da platim to sto se zove "preko reda"! Ako bude takva situacija da moja supruga ulece preko reda, dok njih 5 ostalih ceka u hodniku, ja cu licno da podnesem krivicne prijave, svedocicu pred sudom i medijma i necu se skrasiti dok svi koji tako postupaju ne budu suspendovani!!!

neda

pre 15 godina

zalazem se da se pacijantkinjama omoguci da same izaberu lekara koji ce ih poradjati. Time sam i tarifiranje usluga. Ko je u mogucnosti, platice! I sada se placa!

možda budući roditelj- ako platimo!

pre 15 godina

Dragi moji, dobar deo vas je stigao do porođaja i niste imali problem (ili ne veliki) oko začeća bebe. Supruga i ja smo pre dvadesetak dana "završili" seansu oko vantelesne oplodnje u Narodnom frontu i šta mislite kakav je bio ishod? Naravno negativan! Od preko 40 (četrdeset) žena koje su stigle do aspiracije jajnih ćelija desetak je dočekalo vraćanje istih a ostala je trudna jedna i to ona koju je doveo doktor kojoj je on bio "veza". Samo da pojasnim, bilo je žena kojima su "uzimali" po 10-12 jajnih ćelija i ni kod jedne se te ćelije nisu oplodile. Mojoj supruzi su izvadili 7, moj nalaz sperme bio uredan(čak jako dobar) i- NIŠTA!
Razmislite i o tom aspektu odlaska naših para, jer su to sve vantelesne plaćene od strane RZZO.

Marija

pre 15 godina

"Svaka trudnica u ovoj zemlji ima pravo da u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je ne košta baš ništa"
A gde su oni silni doprinosi, mito i sl. ? To se je l’ ne racuna? Ma budimo ozbiljni! A tek ovo : "Dopunska stvar je - ako vi odlučite da hoćete da birate neki svoj poseban komfor… “
Aman ljudi otkada je komfor lekar koji je pratio trudnocu, upoznao se s eventualnim komplikacijama, zdravstvenim stanjem trudnice, promenama u pritisku i slicno!
Ja sam se dva puta porodila u Belgiji: sama u sobi (platilo osiguranje), OBAVEZNO prisustvo mog ginekologa, dve babice koje se ponasaju kao andjeli, vode vas u jakuzi da vas manje boli, stalno proveravaju otkucaje srca bebe, ukoliko porodjaj potraje pitaju da li prihvatate fórceps i slicne zastarele metode … A epiduralnu vas nagovaraju da uzmete (ja sam je elem, na nas komunjarski stoicki nacin odbijala) i doziraju tek toliko da vas ne boli ali da ipak mozete da pratite trudove…
Da ne tupim: ni centa iz mog dzepa, jedini poklon lekaru bile su drazeje koje se drze u sobi za posetu! Soba u koju mi moze doci ko god pozeli IAKO beba lezi pored mene i to 24 sata dnevno! Niko ne misli da ce se beba razboleti, niti se cuva narednih 40 dana kod kuce da slucajno ne izadje i ne pokupi koji virus…
Srbijo, probudi se i kroci u modernije doba. Belgija vazi za staromodnu, zastarelu drzavu zapadne Evrope. Moracu da ih posaljem do nase lepe Srbije na utehu!

Vecni grad

pre 15 godina

U Italiji, kao i u mnogo drugih zemalja EU, postoji ovakva vrsta legalne naplate, za tzv. intramoenia-u, kada lekar dolazi van radnog vremena i usmerena je upravo na obesmisljavanje korupcije.
Ako su i pored toga trudnica i njena porodica primorani da (pot)plate lekara, to je onda problem za policiju, a ne za Ministra zdravlja i uredbu koju donosi.

sosa

pre 15 godina

Evo zasto Srbija treba pod hitno da udje u EU. Ovde NEMA korupcije u zdravstvu. Svi placamo mesecno osiguranje, koje je +/- isto za SVE. Porodila sam se dva puta, bez problema, kao mali znak paznje, kupili smo sestrama po buket cveca. Da, ali sestre i doktori rade u humanim uslovima, zna se radno vreme, i plate su im odlicne. To se kod nas u Srbiji ne moze reci. Tako treba da nam bude jasno zasto korupcija na prvom mestu uopste i postoji. Kada jednom budemo uspeli kao drustvo da delimo EU standarde, prestacemo da komentarisemo teme koje nisu vredne ljudskog dostojanstva.

Pozdrav iz lepe Holandije.

natalija

pre 15 godina

Dragi g. Milosavljevic, jedini nacin da se zaista postigne zeljeni efekat jeste da se uvede obaveza da porodjaju mora da prisustvuje lekar koji je vodio trudnocu, i to bez ikakive novcane nadoknade.
Zamislite tu divotu, Vi obavezete lekara zakonom, a majke na taj nacin zastitite da ne moze niko da ih ucenjuje.

jan

pre 15 godina

Ovo je skandalozno. Pa izgleda da ona tko nema novca više ne može ni roditi.
Plaća se inekcija protiv bolova, prisustvo supruga, liječnik ... Pa ljudi gdje vam je zdravstvani (bolnički)i civilizacijski standard ?

Srboljub

pre 15 godina

Sramota,

1) taj dodatni trosak od 20 000 dinara nikako nece pomoci povecanju nataliteta

2) trudnice ionako ne primaju ceo licni dohodak za vreme trudnoce te bi ovaj trosak jos vise otezao njihov polozaj

3) trebalo bi da ginekologe ako se ne varam placa ustanova u kojoj rade... kome saobracajac dodatno naplacuje sto kontrolise saobracaj???

Vladan R

pre 15 godina

Katastrofa je da vi morate da nekog dodatno placate da bi obavio posao za koji je vec placen. I sta bi sa onim pravom pacijenta da mozete slobodno da promenite lekara tj da imate pravo izbora istog. Moze ali kada doplatite 20000 dinira pa to je tek nesto vise od pola prosecne plate. "sitnica jedna". Sta je sledece da se naplacuje i prisustvo babice uz izgovora da su se zene svojevremeno ,pre jedno dva veka, u stalama poradjale pa ko vele mogu i sada.

Aleksa

pre 15 godina

S obzirom da Srbija ima razvijen bankarski sistem, predlazem da banke omoguce da se na ime novorodjenceta digne stand-by kredit za pokrivanje svih troskova, zvanicnih i nezvanicnih. Pa kad novorodjence odraste i zaposli se, lepo da pocne da otplacuje.

Salu na stranu, NF je stvarno za izbegavanje, treba omoguciti otvaranje privatnih porodilista (uz ispunjavanje svih potrebnih uslova) gde bi postojao cenovnik i gotovo.

Novopeceni tata

pre 15 godina

Moji utisci se ne uklapaju bas u atmosferu ostalih komentara, mozda zato sto sam nedavno imao jako lepo iskustvo - postao sam tata pre nekih 10-ak dana :-)
Ja i zena smo zeleli da imamo izabranog lekara, a nekoga ko se zadesi na dezurstvu (iako je to legitimna opcija - i besplatna). Porodjaj je krenuo neocekivano u subotu uvece, u 2 ujutro smo stigli u porodiliste, ja sam pozvao doktorku sa kojom smo pricali ranije (preporucena kao strucna i profesionalna). Probudio sam je u sred noci u sred vikenda i ona je dosla i brzo i bezbedno porodila moju zenu.
Gospodo, to je velika privilegija, i nama je dala osecaj sigurnosti i opustenosti koji nema cenu. Zivot majke i bebe cesto zavisi od strucnosti i profesionalnosti osoblja u porodilistima. Znam da ima raznih prica i ima slucajeva kada neko ne radi svoj posao jer nije podmicen, i po meni to je za dugogodisnju zatvorsku kaznu, ali ne treba to mesati sa privilegijom da mi izabremo nekoga za koga smatramo da je najstrucniji i pozovemo ga u sred noci - to bi bilo nemoguce u bilo kojoj drugoj zemlji.
Hteo bih samo da kazem da sa svim ovim ogorcenjem ne zaboravimo da ljudi koji rade u porodilistima spasavaju desetine zivota (majki i beba) svaki dan, i mi kao drustvo ne znamo to da cenimo dovoljno, sto je i jedan od razloga zasto je situacija tako haoticna kao sto jeste. Neki pokusaj regulacije i formalizacije onoga sto vec funkcionise po meni je dobrodosao, iako mislim da treba da postoji sistemsko resenje, a ne ovako pojedinacno...

Prljavi mantili

pre 15 godina

Kada bi u ovoj zemlji lekari odgovarali za greske koje nacine (precesto i fatalne) ova prica bi imala smisla. Ovako se sve svodi na ucenu glavom deteta i buduce majke. Ako ne platite dobicete nekog lekara pa sta vam Bog da. Ako platite u sigurnim ste rukama. Odumiranje naseg naroda usled smanjenja prirastaja bice kazna za nas odnos prema deci i njihovim majkama. Nivo zdravstvene zastite u Srbiji je sramotno nizak (cak i u privatnim klinikama) ali je zato nezasitost lekara ogromna.

Lepo ste to smislili

pre 15 godina

S R A M O T A !

Ne mogu da verujem sta covek kaze "Tako bi se smanjila korupcija"...pa pored reketa koji mora da plati doktoru,mora da plati i drzavi! Posalji trojicu u zatvor zbog korupcije,pa ces videti kako ce se sve to smanjiti... Sramota i vrapci na grani znaju da u svakoj(ali bas SVAKOJ) bolnici moras da podplatis doktora... a ako ga ne platis oni kazu "ne znam od cega si bolestan" i na taj nacin je "ubijeno" na hiljade ljudi u zadnjih desetak godina. Zivim u Americi,jeste ovde skupo i preskupo biti u bolnici,npr "obican" prelom ruke bez osiguranja kosta oko 6-7 hiljada dolara, ali sa osiguranjem to ne kosta skoro nista, i ovde ne postoji rec "ne znam od cega ste bolesni"...
Sramota za Srbiju,zelim da se vratim i nedostaje mi majka Srbija,ali kada vidim ovakve stvari,zelja me prodje...
Vi ste svi grobari srpskog roda,sramota da vas je

Vladan R

pre 15 godina

Izjava jedan: “Iako se o korupciji pri porođajima samo nagađalo, praksa u zapadnim zemljama govori da je normalno da trudnicu porađa lekar koji je trudnoću i pratio. Međutim, U KLINIKAMA u Srbiji od 1. juna, prema rečima ministra zdravlja, TO CE SE NAPLACIVATI jer to inače nije dozvoljeno”(zasto se gospoda ne uporede sa evropskim standardim I u obavezama nego samo kada treba oteti novac )
Izjava dva: “Svaka trudnica u ovoj zemlji ima PRAVO DA u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je NE KOSTA BAS NISTA", kaže on.
Uocava li neko kontradikciju u ove dv e recenice vajnog nam ministra recenice ili sam ja lud, posebno sto mi nije jasno sta je hteo da kaze u prvoj povezujuci korupciju pri porodjajima sa time da je na zapadu normalno da lekar koji prati trudnocu prisustvuje porodjaju (osim ako nije zeleo posredno da prizna da je kod nas zabrana prisustva uvedena da bi se omogucila korupcija)
I samo pitanje kako ce to spreciti lekara koji je dosad uzimao 500 evra da ihi i dalje uzima tj da razliku od 100 ponudjenih regularno zatrazi jos 400 na crno. To je jedino uradjeno da se i bolnica malo ugradi ali ne daj boze da to bude od doktorovih 500 evra.

Bojan

pre 15 godina

Ljudi, hocete decu, kazete vlada bela kuga. Pa kako kada izmisljate nove i nove nacine da uzmete ljudima pare. Pa ko jos normalan hoce da ima decu. Ministar zdravlja kaze da ako hocemo da biramo konfor onda i da platimo. Pa ne trazimo hotel od 5 zvezdica, nego nekog da izvrsi porodjaj!

Licno iskustvo

pre 15 godina

Soba veličine 4.5x2.5 metra. Plavi pod od neke gumeno-plastične smese. Sjajan, na nekim mestima i uglačan, ako naiđe debela, brkata čistačica sa svojim aparatom da ga uglača besmisleno vojnički. Na podu parče gaze sa krvavom flekom. Zidovi su prekriveni krem tapetima. Dosadnim. Ne baš preteratno živahnim i životnim. Umesto da ti olakšaju muke, čine ti ih još gorim. Spušten plafon, prekriven jednoličnim, nekada belim kockama od pola metra. Ima ih 5 u širinu i 9 u dužinu. Sa njega visi morbidni braon luster kabla zavezanog u petlju da ga učini kraćim, da slučajno neki vajni doktor ne bi povredio svoju cenjenu glavu. Braon vrata, braon orman, braon komoda i krem braon nahtkasna. Fotelje braon bež, komada tri. Sve izgleda bedno, staro, izanđalo i bez trunke života u sebi. Bolnica nije mesto koje odiše radošću, životom i šarenilom, ali verujem da bi živopisnije boje učinile i da se pacijenti osećaju bolje. Ali koga briga za to. Sve je pokretna traka a pacijenti su trupla označena brojevima, koji se ništa ne pitaju, kao polutke u kasapnici.
Dreka po hodnicima, smejanje, vriska, cika, dovikivanje, lupanje vratima, kantama za smeće, pomešan smrad duvanskog dima i jakih parfema koji se širi bolničkim odeljenjem, kotrljanje kolica sa pokvarenim točkićem, opet dovikivanje i vika, točkić kao da će da otpadne svakog časa uz nesnosnu buku i škripanje.
Kolica na tri nivoa. Obično je na vrhu jelo i piće, na sredini hleb i salata a na dnu se krije neki slatkiš, koh na primer. Zavisi od hotela do hotela, i kategorije restorana istog. Mada, ne sećam se da sam i u najgorim hotelima iz vremena socijalizma čuo takvo klaparanje i cijukanje. Ova kolica svojim prolaskom kroz hodnik bude i one sa najčvršćim snom i pritom prave konstantni atak na živce. Ne bi bilo strašno preživeti klaparanje u hotelskom restoranu u iščekivanju nekog dobrog jela. Ali, na ovim kolicima nema hrane ni slatkiša. Na vrhu su lekovi, igle, hartmanovi rastvori, glukoze i fruktoze, u sredini gaze i alkohol a na dnu infuzioni sistemi i špricevi. A nema ni restorana.
Ovo je svakodnevno maltretiranje pacijenata u bolnici u Srbiji. Bolnica prepuna buke, lupanja, klaparanja i duvanskog dima. Prepuna namrgođenog osoblja koje pacijente tretira kao stoku, kao zarobljenike u logoru, prepuna nestručnih kvazi lekara, prepuna smrada, korupcije, odsustva svakog ljudskog dostojanstva i ljudskosti. Bolnica Srbija.

Mia

pre 15 godina

... Siroka slika problema se nigde ne uocava. Mnogi tvrde kako su usluge koje se naplacuju dodatno kod nas na porodjaju (npr. epiduralna anestezija, apartman) svugde u svetu podrazumevaju. Nazovimo ovo greskom broj jedan; ovakve usluge mozda jesu u vecini zapadnih zemalja ono sto se zove “standard of care” ali su itekako ekstra naplacene. Jedina razlika je u tome, sto u vecini zapadnih zemalja to je sve placeno preko osiguranje, a vi placate participaciju za odredjenu uslugu u ovom slucaju porodjaj. Ukoliko nemate osiguranje, u Americi cete morati da izdvojite oko $10,000 za porodjaj (ukoliko uspete da vas prime u bolnicu bez osiguranja); ako pak imate osiguranje, iz svog dzepa cete izdvojiti izmedju $500 i $1000 dolara za porodjaj koji podrazumeva sav “luksuz” koji je naveden u tekstu, a osiguranje ce platiti razliku do pune cene. Ali, nemoj te zaboraviti da tokom godine ste vi ti koji placate mesecno osiguranje u proseku oko $300 - $400 (za dvoje pod pretpostavkom da ste u dvadesetim/tridesetim, zdravi, bez bilo kakve istorije bolesti ili potencijalnih rizika) sto na godisnjem nivou iznosi $3600 - $4800 koje cete skinuti sa svoje plate. Jednom recju, nista nije besplatno niti se sve podrazumeva.
Druga greska je u pretpostavci da lekar koji vam prati trudnocu ce biti i na porodjaju. Ne samo da to nije tacno, vec tokom trudnoce cete vrlo cesto biti u situaciji da tokom vasih redovnih kontrola budete pregledani od strane vise razlicitih lekara, u zavisnosti ko je trenutno u ordinaciji u kojoj se lecite.
O platama, statusu i postovanju visoko skolovanih lekara mislim da ne vredi ni razgovarati a jos manje praviti bilo kakvo poredjenje (prim.aut. da li se iko ikada pobunio za cene uluga frizera €50 ili vise?!?)
U Srbiji se radi o problemu celokupnog zdravstvenog sistema, osiguranja i socijalnog osiguranja. Slazem se da ne treba zdavlje pacijenata i kvalitet usluga da zavise od toga koliko cete “podmazati” svog lekara, ali isto tako se ne slazem da se automatski i sa predrasudom odbacuje svaki predlog koji bi potencijalno mogao da vodi u dobrom pravcu koji bi nadasve pomogao sadasnjim i buducim pacijentima. Na zalost, kod nas su svi navikli da se sve dobija besplatno i da nista ne treba da se plati. E pa gospodo, dosao je kraj tim vremenima; vreme je da se svi naucimo da “nema besplatnog rucka” i da neko to sve na kraju ipak mora da plati.

ja

pre 15 godina

ovo nije uradjeno da se legalizuje korupcija vec da se odgovornost usmeri ka pravoj osobi...
Naime, uvek je bilo i bice da ko zeli i ima mogucnosti moze da pozove lekara kojeg hoce i to nije nista sporno, sporno je ako nesto krene po zlu a onda je odgovoran dezurni lekar u porodilistu. Ne mali broj puta se desilo da je odgovarao covek koji nije ni video pacijentkinju...
Moram da priznam da sam licno imao dil sa doktorom koji slovi za najboljeg u mestu i da mi je, kada se on pojavio u sred noci u bolnici, sav strah i sva nervoza iscezla. Sta god milio o zdravstvu i ministru, ovo podrzavam.

buduca majka

pre 15 godina

Zasto bi mi neko zabranio da se porodim kod lekara koji mi je vodio trudnocu i u koga imam poverenja. Cenovnik je napravljen i ko ima para to da plati zasto da ne. Ko nema ili nece postoji redovan put za porodjaj. Koliko zmnam niko nije ni iz jednog porodilista vracen. Kakva bi tu korupcija bila. Nije to operacija kuka ili srca gde je moguce dati pare da bi se preko reda doslo do operacije ali i tu je to svedeno na najmanju mogucu meru jer preko sajta RZZO moze da se vidi kompletna lista cekanja. Ovaj protest verovatno potice ili je iniciran od ginekologa akusera koji sebe ne vide u mogucnosti da poradjaju na predlozeni nacin

Teo

pre 15 godina

...U drugim zemljama je sasvim normalno da izabrani doktor radi svoj posao bez obzira o kojem se danu ili vremenu radi, a nesto sto je sasvim prirodno je prisustvo oca ili odabrane osobe pri samom porodjaju a sve to sa osmehom, ljubazno i bez ikakvih dodatnih troskova ili podmicivanja.
Dok bude bilo takvih koji ce im dodatno debelo placati, za usluge za koje su vec placeni tj. za obavljanje njihove duznosti, nema razloga za bilo sta menjati po pitanju primanja mita i sl. Zalosno!

brost

pre 15 godina

Osetljiva tema...
Mislim da se ovde preskače nekoliko koraka. Definisati standardne usluge. Potruditi se da se standard i poštuje. Potom, moguće je i uvesti vanstandardne usluge i naplaćivati ih. Ovakvim postupkom se čini da bolnice žele samo da se ugrade u korupciju...

Razum ili

pre 15 godina

Od skora porodilje u BG-u imaju 100% plate, pa što i porodilišta nešto da ne ućare, kako drugačije gledati na ovu odluku?
A s obzirom na belu kugu, izgleda da ni porođaj neće još dugo biti u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, biće to luksuz.
Svaka čast za put koji ste izabrali, još da se pokaže ko će vas pratiti....

Milan

pre 15 godina

Ja ne razumem kako moze izabrani ginekolog da bude na porodjaju. U redu je ako je u pitanju zakazani porodjaj, ali kako moze izabrani ginekolog ko ima svoje redovne dnevne obaveze, zakazane preglede, druge porodjaje, odsutan je, da bude u bolnici onog trenutka kad zenu uhvate trudovi?

Ako je dezuran tog dana/noci onda ce je on poroditi, ako nije, poradjace je neko drugi. I nema nikakve naplate.

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Meni je predlog OK, ako će da se uvede zakon da doktor automatski ostaje bez licence ukoliko zahteva bilo kakvu cifru preko toga. Naš dragi srpski narod, sa zadovoljstvom plaća sve gluposti od muzike na svadbama do advokata za sudjenje sa komšijama. Kada treba da plati uslugu lekara koji se školovao 20 godina da bi mogao da radi to što radi, to mu nekako ne leži. To mu je bacanje para. Situacija nije idealna, korupciju prvo treba kanalisati u zakonske okvire, pa onda promenom zakona i sprovodjenjem istog, korupciju polako iskoreniti. To je jedan od puteva i meni se čini OK. Većina Srba pa bi sve radila djonom.

Majka iz Finske

pre 15 godina

Vesti iz prve ruke o porodjaju u inostranstvu, porodila sam se 2 puta u Finskoj:
- poradja vas babica a ne lekar;
- porodjaju prisustvuje dezurni lekar, a ne nekakav izabrani; i pojavljuje se samo povremeno da proveri da li sve tece normalno,
- epiduralna anestezija se ne placa, kao ni druge vrste olaksica pri porodjaju
- muz prisustvuje porodjaju, ne placa se, jer je to najvazniji dogadjaj u zivotu,
- od prve sekunde zivota ocu je dozvoljen pristup u porodiliste kad god to pozeli, sem nocu,
- dete je kraj majke ali uz pomoc i instrukciju sestara.
Dakle - ko zeli u Evropu, vrlo je jednostavno.

dr.Sokrates

pre 15 godina

Ovo je normalna pojava u citavom svetu pa cak i u Rusiji. Zasto neko ko ima para ne moze da bira i lekara i apartman i epiduralnu anesteziju. Zasto bi to bila korupcija. Svi pricaju o korupciji iz izvora rekla kazaala. Ako je neko dao neke pare nekom lekaru mogao je odmah to da prijavi. Ne kazem da nema davanja mita ali generalizovati na sve lekare to je sramota. Pogledajte samo po cekaonicama svako nosi neku kesu sa bombonjerom ili picem ili kafom. Da li to lekari traze. Da li je to mito. Ispravna odluka GAK-a.

Stanislav

pre 15 godina

Ovo je super vest! Kako tom gradjanskom savezu nije jasno da ce ovo smanjiti korupciju koja trenutno postoji u gigantskoj meri! Alavi ginekolozi ce i dalje traziti daleko vece pare (neke tarife idu i do 1000 evra), ali kad postoji zakon, i ako je lepo u bolnici prikazana tarifa, onda ce i pacijenti biti na cisto ko je lopov a ko nije. Ovo svakako mora da postoji! Ako neko hoce specijalnog ginekologa, neka lepo plati ginekologu prekovremeni rad ali i klinici takodje! Mnogi su ginekolozi pretvorili klinike u svoje privatne ordinacije a da ona sama od toga nema nista. U svakom slucaju, tarifa od 20.000 dinara nije toliko velika za one kojima se bas bira. Drugi je problem sto se mnoge usluge tokom trudnoce dodatno naplacuju sto ne bi smelo (UltraZvuk, razni pregledi). Kada bi se ovo placanje porodjaja ozvanicilo, verovatno bi bilo prostora da se ukine placanje ovih standardnih pregleda u trudnoci jer bi se oni naplacivali od naplate porodjaja.

mali princ

pre 15 godina

svaka cast na stavu orgnizacije 'majka hrabrost'! u najmanju ruku uslovi koji se namecu buducim roditeljima su grozni! cak i ljudi koji su bili u mogucnosti da plate sve zvanicne i ne zvanice troskove, i koji su imali 'vezu' nemaju uvek pozitivna iskustva i normalan i human tretman od strane bolnickog osoblja. strasno mi je sto se trudnice standardno tretiraju kao krave na porodiljskoj traci.

Mirko

pre 15 godina

Predlazem da porodilista pripadnu Ministarstvu za Nacionalni Investicioni Plan koje treba da pokrije sve ove izdatke. Ovo treba da bude investicija broj jedan za naciju koja izumire.
Broj dva bi bilo penzionisanje svih politicara iznad 40 godina starosti.
Bez ovakvih smelih poteza buducnosti nema ni u EU ni u Rusiji.

Moler

pre 15 godina

Taj problem se moze rijesiti vrlo jednostavno. Treba objaviti na svim medijima da se sprovodi suzbijanje korupcije kod lekara i da ce velikom broju lekara biti ponudjeno mito od strane saradnika policije. Onima koji prihvate mito bice oduzeta dozvola da se bave tim poslom, a odredjen broj ce da zavrsi na robiji kao primjer ostalima. 99.9% ce shvatiti da ima puno da izgubi, a onih 0.1 ce im to dati i za pravo.

Razocarana

pre 15 godina

Mislite da preko naplacivanja porodjaja smanjite korupciju?
U leskovackoj bolnici koliko znamo korupcija se naglo povecala od kako su poceli nasi dragi ginekolozi da naplacuju porodjaje!
Boze sta sve necu da cujem!

Stanislav

pre 15 godina

Citajuci komentare, primetio sam da skoro svi kritikuju placanje a isto tako bi hteli da njihov izabrani lekar dodje na porodjaj. Pa ne moze i babe i zabe. I taj ginekolog treba da ima svoje vreme za odmor a ne dzabe da dolazi na svaki poziv. Trenutni zakon o zabrani rada ginekolozima van svog radnog vremena bi bio ok da je to realno izvodljivo. Ali nije... nije cak ni humano. Mnogi svakako zele da plate da im izabrani ginekolog dodje na porodjaj, iako shvataju da tako podrzavaju korupciju. Mnogi (oni casni) ginekolozi su sada u nezavidnom polozaju. Zeni, koju su vise meseci svojim savetima vodili kroz trudnocu, za koju su se na neki nacin i vezali, kada dodje taj cin ne mogu da pomognu svojim prisustvom da se i zena oseca bolje. A porodjaj ne bira vreme... Kada bi se ovo sprovelo u delo a napravila opsezna akcija policije da se nadju necasni ginekolozi, pa prvo ih lupis po dzepu a onda da izgube licencu, mislim da bi bilo sjajno. Onda bi se zakonski regulisao dolazak odabranog ginekologa i svakako smanjila korupcija. Oni alavi kojima nikad nije dosta bi zavrsili svoju karijeru.

Mili_77

pre 15 godina

U normalnim zemljama lekar dolazi na porodjaj ukoliko bude komplikacija, ukoliko ne porodjaj vodi babica. Cak i kada lekar dodje ne treba da mu se plati...
Ukoliko nas uporedjujete sa ostalim zemljama onda radite tako i platite nam po 200€ evra sto smo se uopste porodile, kako to dobijaju majke po Nemackoj!!!

neda

pre 15 godina

zalazem se da se pacijantkinjama omoguci da same izaberu lekara koji ce ih poradjati. Time sam i tarifiranje usluga. Ko je u mogucnosti, platice! I sada se placa!

realni

pre 15 godina

Price o korupciji su izlizane, ko god zeli moze da prijavi lekara koji trazi novac i da ga uz pomoc policije posalje iza resetaka, problem je u tome sto ljudi sami nude novac a lekari normalno to prihvataju jer ti ljudi rade za manji novac nego sto zaradi prosecni beogradski taksista a razlika izmedju ta dva zanimanja je vise nego ocigledna...to je velika sramota za ovu drzavu sto nase lekare koji znaju svoj posao ne placa adekvatno i na neki nacin nas sve tera u korupciju i kriminal jer nije se lako pomiriti da si desetak godina ucio neke skole a da te vrednuju kao osnovca!

dr.Sokrates

pre 15 godina

Ovo je normalna pojava u citavom svetu pa cak i u Rusiji. Zasto neko ko ima para ne moze da bira i lekara i apartman i epiduralnu anesteziju. Zasto bi to bila korupcija. Svi pricaju o korupciji iz izvora rekla kazaala. Ako je neko dao neke pare nekom lekaru mogao je odmah to da prijavi. Ne kazem da nema davanja mita ali generalizovati na sve lekare to je sramota. Pogledajte samo po cekaonicama svako nosi neku kesu sa bombonjerom ili picem ili kafom. Da li to lekari traze. Da li je to mito. Ispravna odluka GAK-a.

Novopeceni tata

pre 15 godina

Moji utisci se ne uklapaju bas u atmosferu ostalih komentara, mozda zato sto sam nedavno imao jako lepo iskustvo - postao sam tata pre nekih 10-ak dana :-)
Ja i zena smo zeleli da imamo izabranog lekara, a nekoga ko se zadesi na dezurstvu (iako je to legitimna opcija - i besplatna). Porodjaj je krenuo neocekivano u subotu uvece, u 2 ujutro smo stigli u porodiliste, ja sam pozvao doktorku sa kojom smo pricali ranije (preporucena kao strucna i profesionalna). Probudio sam je u sred noci u sred vikenda i ona je dosla i brzo i bezbedno porodila moju zenu.
Gospodo, to je velika privilegija, i nama je dala osecaj sigurnosti i opustenosti koji nema cenu. Zivot majke i bebe cesto zavisi od strucnosti i profesionalnosti osoblja u porodilistima. Znam da ima raznih prica i ima slucajeva kada neko ne radi svoj posao jer nije podmicen, i po meni to je za dugogodisnju zatvorsku kaznu, ali ne treba to mesati sa privilegijom da mi izabremo nekoga za koga smatramo da je najstrucniji i pozovemo ga u sred noci - to bi bilo nemoguce u bilo kojoj drugoj zemlji.
Hteo bih samo da kazem da sa svim ovim ogorcenjem ne zaboravimo da ljudi koji rade u porodilistima spasavaju desetine zivota (majki i beba) svaki dan, i mi kao drustvo ne znamo to da cenimo dovoljno, sto je i jedan od razloga zasto je situacija tako haoticna kao sto jeste. Neki pokusaj regulacije i formalizacije onoga sto vec funkcionise po meni je dobrodosao, iako mislim da treba da postoji sistemsko resenje, a ne ovako pojedinacno...

buduca majka

pre 15 godina

Zasto bi mi neko zabranio da se porodim kod lekara koji mi je vodio trudnocu i u koga imam poverenja. Cenovnik je napravljen i ko ima para to da plati zasto da ne. Ko nema ili nece postoji redovan put za porodjaj. Koliko zmnam niko nije ni iz jednog porodilista vracen. Kakva bi tu korupcija bila. Nije to operacija kuka ili srca gde je moguce dati pare da bi se preko reda doslo do operacije ali i tu je to svedeno na najmanju mogucu meru jer preko sajta RZZO moze da se vidi kompletna lista cekanja. Ovaj protest verovatno potice ili je iniciran od ginekologa akusera koji sebe ne vide u mogucnosti da poradjaju na predlozeni nacin

ja

pre 15 godina

ovo nije uradjeno da se legalizuje korupcija vec da se odgovornost usmeri ka pravoj osobi...
Naime, uvek je bilo i bice da ko zeli i ima mogucnosti moze da pozove lekara kojeg hoce i to nije nista sporno, sporno je ako nesto krene po zlu a onda je odgovoran dezurni lekar u porodilistu. Ne mali broj puta se desilo da je odgovarao covek koji nije ni video pacijentkinju...
Moram da priznam da sam licno imao dil sa doktorom koji slovi za najboljeg u mestu i da mi je, kada se on pojavio u sred noci u bolnici, sav strah i sva nervoza iscezla. Sta god milio o zdravstvu i ministru, ovo podrzavam.

R

pre 15 godina

Drage buduce mame, verujte mi (licna iskustva), dok je stanje ovakvo, bolje je da skupite novac i platite. Moje prvo dete je samo cudom prezivelo porodjaj i cudom nema posledica. Ko tako nesto dozivi, nikad vise ne bi rizikovao. I ja mrzim mito i korupciju vise od svega, u svom poslu ne bih uzela ni cokoladicu od klijenta, ali kad su u pitanju zivot i zdravlje moje dece, zazmurim na sve.

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Meni je predlog OK, ako će da se uvede zakon da doktor automatski ostaje bez licence ukoliko zahteva bilo kakvu cifru preko toga. Naš dragi srpski narod, sa zadovoljstvom plaća sve gluposti od muzike na svadbama do advokata za sudjenje sa komšijama. Kada treba da plati uslugu lekara koji se školovao 20 godina da bi mogao da radi to što radi, to mu nekako ne leži. To mu je bacanje para. Situacija nije idealna, korupciju prvo treba kanalisati u zakonske okvire, pa onda promenom zakona i sprovodjenjem istog, korupciju polako iskoreniti. To je jedan od puteva i meni se čini OK. Većina Srba pa bi sve radila djonom.

Vecni grad

pre 15 godina

U Italiji, kao i u mnogo drugih zemalja EU, postoji ovakva vrsta legalne naplate, za tzv. intramoenia-u, kada lekar dolazi van radnog vremena i usmerena je upravo na obesmisljavanje korupcije.
Ako su i pored toga trudnica i njena porodica primorani da (pot)plate lekara, to je onda problem za policiju, a ne za Ministra zdravlja i uredbu koju donosi.

Stanislav

pre 15 godina

Ovo je super vest! Kako tom gradjanskom savezu nije jasno da ce ovo smanjiti korupciju koja trenutno postoji u gigantskoj meri! Alavi ginekolozi ce i dalje traziti daleko vece pare (neke tarife idu i do 1000 evra), ali kad postoji zakon, i ako je lepo u bolnici prikazana tarifa, onda ce i pacijenti biti na cisto ko je lopov a ko nije. Ovo svakako mora da postoji! Ako neko hoce specijalnog ginekologa, neka lepo plati ginekologu prekovremeni rad ali i klinici takodje! Mnogi su ginekolozi pretvorili klinike u svoje privatne ordinacije a da ona sama od toga nema nista. U svakom slucaju, tarifa od 20.000 dinara nije toliko velika za one kojima se bas bira. Drugi je problem sto se mnoge usluge tokom trudnoce dodatno naplacuju sto ne bi smelo (UltraZvuk, razni pregledi). Kada bi se ovo placanje porodjaja ozvanicilo, verovatno bi bilo prostora da se ukine placanje ovih standardnih pregleda u trudnoci jer bi se oni naplacivali od naplate porodjaja.

Momčilo Vasić

pre 15 godina

Prevršila dara meru, i ako je od večnog ministra "zdravlja" - previše je.
Njegove nakaradne ideje su pogubnije, ustvari, od nekadašnje njegove koleginice da izbaci Darvina iz škole.
Po sećanju, najvažnije:
1. izbačena je stomatologija iz sistema zdravstvene zaštite, od koje u normalnom svetu počinje zdravlje ljudi;
2. ruiniran ugled prestižne ustanove Torlak;
3. objašnjeno kao epohalno delo da lekari sa 6 godina studija i specijalizacijom iz, psihijatrije, na pr, mogu se baviti alternativnom medicinom, tj spravljanjem čajeva iz Pelagićevog narodnog učitelja;
4. pred očima javnosti defiluju mu doktorke koje mašu čarobnim štapićima i "magnetišu vodu" - kao lek nad lekovima. Drugi reklamiraju magnete kao eliksir, bez znanja i morala iz fizike i fiziologije, da je to opasna ujdurma, jer magneti na telu mogu remetiti (i remete) fluktuaciju gvožđa, što može imati kobne posledice ako se gvožđe i masnoća udruže pa naprave tromb). Da se ne priča o debeloj podvali sa kaktusom, koga domoroci jedu sirovog u Meksiku - a žive 30-40 godina!
5. izmislio je "način" kršenja Zakona o radu - omogućavajući teške zloupotrebe lekarima, da rade u državnim ustanovama za platu i osiguranje, a da pacijente isceđuju u "svojoj" privatnoj praksi! (analogno bi bilo da Dinkić traži da posle službenog kontrolisanja raskrsnice, saobraćajac dva sata to radi privatno za svoj račun, ili žandarmi da hapse, ili - da ministar po dva sata nedeljno vodi SVOJU PRIVATNU politiku...
6. humanu svetsku činjenicu bezbolnog porođaja - već je legalizovao kao korupciju; isto tako i dodatno raslojavanje i uvijanje u crno ogromnog postotka porodilja, kojima porodice ne mogu sakupiti lovu za prisustvo supruga...
Uostalom, ima li ikoga da predmetnom ministru kaže: u državnoj zdravstvenoj ustanovi ne može biti razlike između pacijenata, naročito ne vezano za ekonomsko stanje porodice! Ili ugasiti porodilišta i bolnice o trošku naroda, ili svi jednaki! Nikakve dodatne izume ne prihvatiti od ovog ministra, jer narod koji se gasi zbog bele kuge - makar NE SME destimulisati rađanje...
(što se ne ugleda na ministra prosvete, sa časnom idejom o besplatnim udžbenicima - ako zaživi?)

Srboljub

pre 15 godina

Sramota,

1) taj dodatni trosak od 20 000 dinara nikako nece pomoci povecanju nataliteta

2) trudnice ionako ne primaju ceo licni dohodak za vreme trudnoce te bi ovaj trosak jos vise otezao njihov polozaj

3) trebalo bi da ginekologe ako se ne varam placa ustanova u kojoj rade... kome saobracajac dodatno naplacuje sto kontrolise saobracaj???

Lea

pre 15 godina

Apsolutno se slazem. Zena koja ne zeli da rizikuje da na porodjaju bude izmaltretirana i ponizavana, treba u proseku da izdvoji oko 1000 eur za usluge koje se u civilizovanom svetu podrazumevaju.
Naravno ne kazem da su svi lekari korumpirani, cast izuzetcima, ima i takvih.
Sve u svemu porodjaj u Srbiji se pretvorio u pravu nocnu moru, kako god okrenete.

Mia

pre 15 godina

... Siroka slika problema se nigde ne uocava. Mnogi tvrde kako su usluge koje se naplacuju dodatno kod nas na porodjaju (npr. epiduralna anestezija, apartman) svugde u svetu podrazumevaju. Nazovimo ovo greskom broj jedan; ovakve usluge mozda jesu u vecini zapadnih zemalja ono sto se zove “standard of care” ali su itekako ekstra naplacene. Jedina razlika je u tome, sto u vecini zapadnih zemalja to je sve placeno preko osiguranje, a vi placate participaciju za odredjenu uslugu u ovom slucaju porodjaj. Ukoliko nemate osiguranje, u Americi cete morati da izdvojite oko $10,000 za porodjaj (ukoliko uspete da vas prime u bolnicu bez osiguranja); ako pak imate osiguranje, iz svog dzepa cete izdvojiti izmedju $500 i $1000 dolara za porodjaj koji podrazumeva sav “luksuz” koji je naveden u tekstu, a osiguranje ce platiti razliku do pune cene. Ali, nemoj te zaboraviti da tokom godine ste vi ti koji placate mesecno osiguranje u proseku oko $300 - $400 (za dvoje pod pretpostavkom da ste u dvadesetim/tridesetim, zdravi, bez bilo kakve istorije bolesti ili potencijalnih rizika) sto na godisnjem nivou iznosi $3600 - $4800 koje cete skinuti sa svoje plate. Jednom recju, nista nije besplatno niti se sve podrazumeva.
Druga greska je u pretpostavci da lekar koji vam prati trudnocu ce biti i na porodjaju. Ne samo da to nije tacno, vec tokom trudnoce cete vrlo cesto biti u situaciji da tokom vasih redovnih kontrola budete pregledani od strane vise razlicitih lekara, u zavisnosti ko je trenutno u ordinaciji u kojoj se lecite.
O platama, statusu i postovanju visoko skolovanih lekara mislim da ne vredi ni razgovarati a jos manje praviti bilo kakvo poredjenje (prim.aut. da li se iko ikada pobunio za cene uluga frizera €50 ili vise?!?)
U Srbiji se radi o problemu celokupnog zdravstvenog sistema, osiguranja i socijalnog osiguranja. Slazem se da ne treba zdavlje pacijenata i kvalitet usluga da zavise od toga koliko cete “podmazati” svog lekara, ali isto tako se ne slazem da se automatski i sa predrasudom odbacuje svaki predlog koji bi potencijalno mogao da vodi u dobrom pravcu koji bi nadasve pomogao sadasnjim i buducim pacijentima. Na zalost, kod nas su svi navikli da se sve dobija besplatno i da nista ne treba da se plati. E pa gospodo, dosao je kraj tim vremenima; vreme je da se svi naucimo da “nema besplatnog rucka” i da neko to sve na kraju ipak mora da plati.

Buduci tata

pre 15 godina

Dodjite u Sombor da vidite kakve varijante se traze. Po cenu ugrozavanja zivota i mame i deteta. Surovo, bez milosti! To se zovu lekari???!!!

lala

pre 15 godina

A zasto te zene placaju tih 500e. Verujem da mnoge zene nemaju i ne placaju. Pa se ipak porode. Istina neznam kakvo je stanje u Beogradu ali nemaju sigurno svi da plate toliko. Ali te sve doplate zvanicne koje su ovde navedene-STRASNO.
Sada mi se cini jos apsurdnijim raznorazne reklame politicara kako nam preti bela kuga i kako toboz drzava pomaze mladim parovima. Otac sam dvoje male dece i kada su se oni rodili bilo je ljudi koji su placali debelo da dobiju poseban tretman ( mada im ni to u nekim slucajevima na zalost nije pomoglo) i kolege lekari su sujetni pogotovo ako oni nisu dobili koverat.
Zatvor i oduzimanje licence, strogo kaznjavanje.
dvostruka korist:
1. Sklanjamo sljam iz tako plemenite profesije gde savesni i predani lekari nemogu da budu cenjeni i postovani zbog nekolicine svojih kolega.
2. Dobar primer za buduce lekare kako treba da se ponasaju i od koje plate preba da zive.
Zivela demokratija, ali i batina je iz raja izasla.

Trudnica

pre 15 godina

Pitam se samo sta rade nase sluzbe bezbednosti?!! Korupcija na porodilistu ucenjivanjem zdravlja majke i deteta je dno dna za jednu zemlju. Da li neko utice na nase organe bezbednosti da se ne pozabave i rasciste ova pitanja?!! Neka se onda javno kaze da ovoj zemlji treba duplo manje ljudi a ne da se pusta 'Vreme je za bebe' po citav dan.

anika

pre 15 godina

Svidja mi se ovo "...otvara prostor za korupciju...". U porodilistima vlada korupcija vise nego bilo gde.
Svi znamo da mi, zene odlazimo u privatne ordinacije za vreme trajanja trudnoce, a onda taj isti lekar koji radi i u bolnici, dodje da obavi porodjaj. Racuni u privatnim klinikama se placaju, a dodaje se i preko toga. Ovo je jedini nacin da se prema vama u porodilistu ophode kao pacijentu i ljudskom bicu.

Ne znam kako je u drugim gradovima, ali u Nishu, osoblje medicinskih sestara u porodilistu je sa NAJMANJE etickog i profesionalnog ponasanja (svi znamo sta to znaci). I to je nesto sto nikako ne razumem. U bilo kom drugom delu klinickog centra u Nishu, osoblje medicinskih sestara je dobro, profesionalno i savesno.
Ne znam sta se to desava u porodilistu???
Mozda bi trebalo to istraziti i napraviti emisiju o tome.

mali mix

pre 15 godina

Svi poreski obveznici solidarno placaju drzavni resurs ali povlascenu uslugu (konfor, epidural, izbor specijaliste... ) samo bogata manjina ostvaruje novcanom doplatom. U drzavnoj bolnici na budzetu sa drzavnim sluzbenicima! Pravednost, jednakost, dostupnost u javnom zdravlju??? Ovakvo ponasanje u drzavnom zdravstvu je poziv na prestanak placanja obaveznog zdravstvenog osiguranja.Cemu obavezni doprinos ako sve mora da se ponovo plati iz dzepa u drzavnim ustanovama.
Neophodnaje hitan promena koruptivnih zakona koji omogucavaju ovakvo ponasanje drzavnih direktora i poziv na odgovornost Upravnog odbora bolnica koji dopusta ovakvu otvorenu pljacku gradjana.

Mirko

pre 15 godina

Evo, ako je Tadic zaista iskren kada govori o borbi protiv korupcije ovo je pravo mesto za prvi potez.
Neverovatno da su u zemlji gde preti "bela kuga" porodilje suocene sa ovakvim ucenama. Treba da primaju 20000 dinara a ne da plate.

majka

pre 15 godina

Prdlažem hapšenje svih lekara svih struka pa da prvo dokažu svoju nevinost na sudu. Da vide koliko su žene bespomoćne na porođaju kad im niko ne prilazi u trenutku kada im se dešava nešto najlepše, a sami lekari i drugo osoblje od toga prave jedan sramni čin u kojima se žena oseća kao da se bori za sopstveni život, a ne kao da donosi jedan novi. Još jedan predlog da se sadašnji Ministar veštački oplodi da prođe kroz sve kroz šta prolazi jedna trudnica jer to je valjda jedini način da prestane da priča o prozorima i vratima koje je zamenio dok je on Ministar. Sramno

sosa

pre 15 godina

Evo zasto Srbija treba pod hitno da udje u EU. Ovde NEMA korupcije u zdravstvu. Svi placamo mesecno osiguranje, koje je +/- isto za SVE. Porodila sam se dva puta, bez problema, kao mali znak paznje, kupili smo sestrama po buket cveca. Da, ali sestre i doktori rade u humanim uslovima, zna se radno vreme, i plate su im odlicne. To se kod nas u Srbiji ne moze reci. Tako treba da nam bude jasno zasto korupcija na prvom mestu uopste i postoji. Kada jednom budemo uspeli kao drustvo da delimo EU standarde, prestacemo da komentarisemo teme koje nisu vredne ljudskog dostojanstva.

Pozdrav iz lepe Holandije.

Зоран

pre 15 godina

Ма јес, где има мита и корупције у породилиштима!? Ви ен слушате шта Томица Милосављевић стално понавља: Спорадични слулчајеви. Изоловани случајеви. А не да има тих изолованих случајева, мало више превише. па ми кад смо напуштали Србију 1999., моја жена добила гинекологију специјализацију и причамо некима како ипак одлазимо, а он њиој: Па ти си блесава, па тамо паре падају као киша, шта ћеш на запад!? И сигуран сам да је стање исто или горе у целом здравству и сада.

sonja

pre 15 godina

vec mi se zeludac okrenuo dok sa citala tekst!!!! Ovaj Dusan Stanojevic nije normalan covek!!!Koliko su bezobrazni!!! Ovo je strasno!! Kako ih samo nije sramota

vuja

pre 15 godina

I tako...!(kako kaze Radasin)
Sve vise me ideje naseg dragog ministra i njegovih kalifa,ne iznenadjuju. Verujem da ce uskoro u porodilistima da kada porodilja izlazi sa bebom, dobije koliko je litara vazduha udahnula i izdahnula po ceni xxx, ili mozda koliko je puta bila u toaletu...
Postavlja se pitanje gde je nestao moral i etika u toj lekarskoj struci? Verujem da sam ministar nema ideju sta znace reci moral i etika, kada sve svoje mandate nas gradjane gleda u oci i obmanjuje. Ako je i od Vas ministre, mnogo je!

Mashinovodja

pre 15 godina

Što se sad svi kao nešto sablažnjuju i čude "ju, bože slatki, zar korupcija i u porodilištima?!!"
A ja pitam: ZAŠTO NE I U PORODILIŠTIMA?! Ko tamo radi? Neki nadljudi s druge planete, ili samo obični ljudi kao što smo svi mi i koji su sastavni deo ovog urušenog i propalog društva? Društva kome su popustile sve moralne kočnice i u kojem je postalo prihvatljivo i normalno apsolutno sve što donosi neku "zaradu", pa makar i neko usput i umro?!
Kad mogu političari da nas ovako drsko i bezočno pljačkaju, zašto ne bi mogli i lekari? Zašto bi oni trebalo da se uzdržavaju? I lekari su samo ljudi, naši sugrađani, zar ne? Diploma Medicinskog fakulteta niti povećava, niti smanjuje moralne i etičke kvalitete vlasnika diplome. Ako ih nije imao pre studija, na studijama ih sigurno neće steći.
Korupcija u porodlištima samo je jedan od mnogobrojnih vidova sveopšte korupcije koja razjeda i uništava ovo društvo i naciju. Ja razumem ogorčenost ljudi na korumpirane lekare jer svakome je svoje zdravlje najpreče, ali na njih treba gledati pre kao na simptome a ne uzroke teške bolesti. Uzroci su izvan medicinskih ustanova, imaju konkretna imena i prezimena, gledamo ih svaki dan na TV i uvek i iznova glasamo za njih na svim izborima. Kao dobre i poslušne ovce u šta su nas pretvorili.

Satir

pre 15 godina

Ako se u zdravstvu nastavi sa ovakvim merama, neće biti druge nego da se sami borimo za svoje.
Ako mi se već odbija za to zdravstvo od koga na kraju nemamo ništa, jer većinu pregleda moram obaviti privatno ili čekati 2-3 meseca, kada dođe do porođaja da vidim kako će nekoga da spreče. Tražiće verovatno ocu da pokaže fiskalni račun pre ulaza u salu ili će se naplaćivati na licu mesta....
20 000 za željenog lekara, pa pola-pola, pa da li iko kapira da je prosečna plata u Srbiji ispod 35000 dinara, a lekaru za porođaj od 30-50 minuta extra dodatak 10 000, da bi radio svoj posao.
Bruka!!
Mislim da će u porodilištima morati pojačati obezbeđenje da im narod ne bi ....
Mnogo su se izbezobrazili!

razocarani lekar

pre 15 godina

prosto ne mogu da poverujem da je čovek koji je bio sjajan kao asistent pre mnogo godina, postao vrstan ginekolog, sada i direktor takve ustanove kakva je "front", bahatošću koja se graniči sa surovošću kaže "'ajde da damo ženama preko hleba pogaču!" - o kom hlebu priča??? onom u kome ono što bi trebalo da bude najuzvišeniji doživljaj u ženinom životu žene prolaze pakao? dovoljno je pročitati priče na sajtu "majka hrabrost", i potvrditi da je roditi u srbiji uglavnom ravno glavnoj ulozi u horor filmu a-produkcuje. sramota!

Advokat

pre 15 godina

Evo i mene ceka prvo ocinstvo za koji mesec pa da iznesem neko moje vidjenje cele ove stvari. I ja smatram da je, s jedne strane licni lekar, u koga imamo poverenje, privilegija i da to treba da se plati. Koliko, to je odvojeno pitanje i naravno da mi si gadi da se u porodilistu svi, od direktora do cistacice ugradjuju u taj, verovatno najvazniji i najlepsi cin u zivotu svakog roditelja. Dakle, ja sam spreman da platim sta treba da bi lekarska usluga (koja se u onim sredjenim zemljama ne placa ili se veoma malo placa) bila obavljena tako da moja supruga i nas mali sin budu zivi i zdravi! S druge strane, ja ne zelim da platim to sto se zove "preko reda"! Ako bude takva situacija da moja supruga ulece preko reda, dok njih 5 ostalih ceka u hodniku, ja cu licno da podnesem krivicne prijave, svedocicu pred sudom i medijma i necu se skrasiti dok svi koji tako postupaju ne budu suspendovani!!!

V

pre 15 godina

Možete li da zamislite kakav čovek bi trebalo biti pa tražiti opravdanja za gotovo genocidni odnos prema majkama i plodu odnosno novorođenčetu.
Čak bi i ono što bi velika većina nažalost prihvatila kao sasvim prihvatljivo ponašanje bilo ispod svakog civilizacijskog nivoa. Čak i obraćanje sa [i]ti[/i] je krajnji neukus, a ono što se inače dešava su psovke, čak do udaraca. Zar je odbrana ugleda profesije zaista spala na negiranje istine uz dopuštanje da se ovako nastavi, jer, eto, ima dobrih lekara koji bi onda takođe nosili etiketu loših ljudi! Dokle više sa kolektivističkim manipulacijama svake vrste, pri čemu je još možda najnečovečniji postupak tzv. dobrih i savesnih koji zbog mogućnosti da se na profesiju pogleda kritički radije prikrivaju pravo stanje. Oni časni su već sasvim dovoljno propatili pod nečoveštvom bele mafije da bi na bilo koji način morali da brinu o pročišćenju koje neminovno sledi, pravnim postupcima možda (ne zaboravimo ko i kako još uvek vlada) ali neizbežno onim mnogo značajnijim, neizbežnim a često potcenjenim. Neko to zaista sve vidi i pobeći se ne može. Ako je to nekom smešno... neka se slobodno nasmeje.

ana

pre 15 godina

Pozdravljam sve akcije gradjanske inicijative "Majka hrabrost". Nisam nikada videla da neko tako proaktivno i konstruktivno pristupa rešavanju problema u ovoj zemlji.
Problem nas kao nacije je taj što imamo običaj da čekamo da neko reši sve umesto nas. Naravno da izabrani zvaničnici treba da budu lideri u sprovodjenju reformi (što kod nas nažalost nije slučaj), ali i mi, gradjani, treba da uzmemo aktivnog udela u promenama koje očekujemo da se dogode. Tu kao dobar primer služi "Majka hrabrost".

Iceman

pre 15 godina

Naplacuju prisustvo oca, epiduralnu, anesteziologa koji ce dati epiduralnu, pa onda apartman kako ne bi bili u sobi sa detetom gde vam majstor kreci iznad glave, ali otac ne sme da vidi bebu da je ne prehladi, sad jos i doktora, pa bolje da se poradjamo po kucama ili da idemo u inostransvo da izvrsimo porodjaj nego da nam ovde sve zivo naplate. Zena mi se poradjala prosle godine u frontu. Imala je pored sebe svoju patronaznu sestru koja se brinula o njoj i koja je usivala dok zena pored nje nije bila te srece pa su joj dolazile sestre i govorile da se ne dere jer ako je mogla da se je.. onda moze i da cuti kad se poradja. Nismo imali za apartman tako da je bila u sobi sa tri zene koje su joj pomagale jer sestara ni od korova. Dete nije htelo da sisa i vristalo je dan i noc, a da zeni niko nije dosao da pomogne ili da neki savet tako da je dosla kuci izmrcvarena i pod utiskom da je kriva sto je bila trudna i sto se porodila i onda posle svega toga jos da ih placamo. Sramota. U ovoj drzavi jos samo treba da uvedu porez na zivot, pa da svi placamo sto disemo vazduh i sto se mrdamo. Doneli su i odluku da se vrse isplatama porodiljama koje su nezaposlene ali samo onim koje su se porodile pre 3 meseca, a moja se porodila pre 6 tako da nista od toga. Ovde svi kukaju kako vlada bela kuga, a sve cine da nikada i nepozelite da imate dete zbog svih troskova koji vas cekaju, a za koje je odgovorna drzava

Ja

pre 15 godina

Nije ovo pokušaj legalizacije plaćanja. Ovo je pokušaj stvaranja dodatnog nameta, jer, zašto nam ne bi uzeli još, ako mogu (a uvek se može). Nema tog budućeg roditelja koji neće na ma koji način doći do sredstava da bi obezbedio siguran dolazak na svet potomka. Ne želim da pričam o svom iskustvu. Samo mogu reći da se nikada u životu nisam osećala tako jadno, nedostojno i poniženo, bez obzira na plaćanje svega što je bilo potrebno. Imam jedno dete (zahvaljujući izmedju ostalog i tome), a učinila sam sve da sebe dovedem u stanje amnezije boravka u porodilištu, što se tiče. Osećaj sreće zbog majćinstva, dobila sam tek po dolasku kući. Bruka za sve, a šteta za nebeski narod!

Zoran

pre 15 godina

Kada bi zene znale kako se poradja u USA i UK (gde mi se zena poradjala) rastrgle bi akusere u Srbiji.

Majka Hrabrost je divna inicijativa i zalosno je da ce se ona iskoristiti za pogorsanje pozicija porodilja (kazna). Vi ste ljudi u rukama nekoliko hiljada gospodara koji sa vama rade sta hoce. Zoran je bio u pravu kada je rekao "U svakoj drzavi ima mafije, samo kod nas mafija ima drzavu".

Najjiskrenije mi zao sto je to takva drzava i sto se svaka akcija pretvori u spostvenu suprotnost i karikature.

Aleksa

pre 15 godina

S obzirom da Srbija ima razvijen bankarski sistem, predlazem da banke omoguce da se na ime novorodjenceta digne stand-by kredit za pokrivanje svih troskova, zvanicnih i nezvanicnih. Pa kad novorodjence odraste i zaposli se, lepo da pocne da otplacuje.

Salu na stranu, NF je stvarno za izbegavanje, treba omoguciti otvaranje privatnih porodilista (uz ispunjavanje svih potrebnih uslova) gde bi postojao cenovnik i gotovo.

natalija

pre 15 godina

Dragi g. Milosavljevic, jedini nacin da se zaista postigne zeljeni efekat jeste da se uvede obaveza da porodjaju mora da prisustvuje lekar koji je vodio trudnocu, i to bez ikakive novcane nadoknade.
Zamislite tu divotu, Vi obavezete lekara zakonom, a majke na taj nacin zastitite da ne moze niko da ih ucenjuje.

Marija

pre 15 godina

"Svaka trudnica u ovoj zemlji ima pravo da u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je ne košta baš ništa"
A gde su oni silni doprinosi, mito i sl. ? To se je l’ ne racuna? Ma budimo ozbiljni! A tek ovo : "Dopunska stvar je - ako vi odlučite da hoćete da birate neki svoj poseban komfor… “
Aman ljudi otkada je komfor lekar koji je pratio trudnocu, upoznao se s eventualnim komplikacijama, zdravstvenim stanjem trudnice, promenama u pritisku i slicno!
Ja sam se dva puta porodila u Belgiji: sama u sobi (platilo osiguranje), OBAVEZNO prisustvo mog ginekologa, dve babice koje se ponasaju kao andjeli, vode vas u jakuzi da vas manje boli, stalno proveravaju otkucaje srca bebe, ukoliko porodjaj potraje pitaju da li prihvatate fórceps i slicne zastarele metode … A epiduralnu vas nagovaraju da uzmete (ja sam je elem, na nas komunjarski stoicki nacin odbijala) i doziraju tek toliko da vas ne boli ali da ipak mozete da pratite trudove…
Da ne tupim: ni centa iz mog dzepa, jedini poklon lekaru bile su drazeje koje se drze u sobi za posetu! Soba u koju mi moze doci ko god pozeli IAKO beba lezi pored mene i to 24 sata dnevno! Niko ne misli da ce se beba razboleti, niti se cuva narednih 40 dana kod kuce da slucajno ne izadje i ne pokupi koji virus…
Srbijo, probudi se i kroci u modernije doba. Belgija vazi za staromodnu, zastarelu drzavu zapadne Evrope. Moracu da ih posaljem do nase lepe Srbije na utehu!

Altea

pre 15 godina

Sami sebi smo najveci neprijatelji. Ovako se podstice bela kuga, umesto da porodjaj bude bez troskova a lekari za svoju pohlepu budu ostro kaznjavani.

Sale

pre 15 godina

Moja zena se porodila carsim rezom (nije narucen - nego je moralo tako) u Srbiji u bolnici Narodni Front. Carski rez je radio isti doktor koji je porodio Cecu (navodno nas najbolji). I stvarno smo morali (jos jednom - morali) da damo 500 evra doktoru. Par godina kasnije se porodila u Svedskoj. Tamo su komentarisali kako je prvi carski rez radjen tehnikom iz 60ih (tatalno prevazidjeno). Inace sam dobio upozorenje da ne smem cak ni cokoladu da nosim kao poklon. Tako da je sve kostalo (posto tamo mora da se plati jedan deo troskova) oko 20 evra.
Pozdrav

taraba

pre 15 godina

20000 dinara za izabranog lekara i jos ono plus, da ne omane, mislim da je ipak bolje da se babice ponovo sa svojim tablama pojave po gradu, ako vec moram da platim sto je stvar drzave

Mila I

pre 15 godina

Sjajno. Eto novih genijalnih ideja na temu "Kako da našim građanima ulepšamo život za malu nadoknadu". Na primer, mogle bi i opštine da uvedu uslugu: šalter sa ljubaznim službenikom +2000 dinara...

undercover

pre 15 godina

Nositi ozvučenje, dati mito i sve snimiti, sačekati da prođe porođaj, a onda sve to odneti u policiju? Da li bi snimak bio prihvatljiv dokaz protiv ološa?

zoran

pre 15 godina

Stidim se onog sto se desava u drustvu, Kad ce da se stane sa korupcijom pogotovu u zdravstvu, radim kao lekar i stidim se svega sto gledam zadnjih godina, posebno od 5 oktobra na ovamo, pa ovo je legalizovana pljacka , svi kradu u institucijama, sadje normalno da nista ne mozes da zavrsis ako nekog ne podmazes. Potreban je novi oktobar, 6.

Mirijam

pre 15 godina

U celom svetu otac prisutvuje porodjaju, to je najvisi cin ocinstva,z asto se bojati infekcija.?
Ima za to sredstava i nacina da se sve uradi, higjenski. Otac u svetu ostaje uz majku i dete svo vreme dok je majka smestena u porodilistu, obicno je to 2-3 dana. Epiduralna anestezija je svetu besplatna. Dostupna svakoj porodilji koja dodje na vreme i zatrazi je. Pa u Srbiji se borimo za visi natalitet, treba uraditi sve sto u drugim zemljama postoji godinama.

ana

pre 15 godina

Privatizovati porodilišta. Zabraniti istovremeni rad u državnim i privatnim institucijama. Onda ko hoće nek ide privatno da plati. A ko nema da plati nek se poradja državno. Vuk sit, koze na broju.

Prljavi mantili

pre 15 godina

Kada bi u ovoj zemlji lekari odgovarali za greske koje nacine (precesto i fatalne) ova prica bi imala smisla. Ovako se sve svodi na ucenu glavom deteta i buduce majke. Ako ne platite dobicete nekog lekara pa sta vam Bog da. Ako platite u sigurnim ste rukama. Odumiranje naseg naroda usled smanjenja prirastaja bice kazna za nas odnos prema deci i njihovim majkama. Nivo zdravstvene zastite u Srbiji je sramotno nizak (cak i u privatnim klinikama) ali je zato nezasitost lekara ogromna.

Vladan R

pre 15 godina

Katastrofa je da vi morate da nekog dodatno placate da bi obavio posao za koji je vec placen. I sta bi sa onim pravom pacijenta da mozete slobodno da promenite lekara tj da imate pravo izbora istog. Moze ali kada doplatite 20000 dinira pa to je tek nesto vise od pola prosecne plate. "sitnica jedna". Sta je sledece da se naplacuje i prisustvo babice uz izgovora da su se zene svojevremeno ,pre jedno dva veka, u stalama poradjale pa ko vele mogu i sada.

Misha PL

pre 15 godina

Moja supruga se porodila u Poljskoj u kojoj momentalno zivimo, jedino sto mogu da vam kazem je sledece: ovde NEMA PLACANJA nicega, ni porodjaja, ni prisustva oca!
Svaka cast Srbijo!! Nije ni cudo zasto nas ima sve manje i manje!!

Dusan

pre 15 godina

Sve je potpuno tacno, a ima i daleko ruznijih detalja. Ova klinika nije jedina,lekari u svim porodilistima ocekuju i traze mito. Desava se da devojke ukoliko nisu dale mito,ne mogu biti sigurne sta ih ocekuje pri porodjaju i da li ce im zivot biti ugrozen. Ovo se mora hitno resiti,jer tu i pocinje zivot coveka. Ima se tu jos mnogo reci,ali sve je receno,za pricu vise nema vremena,sada su samo dela,ali iskrena dela bitna.

bezimena

pre 15 godina

Ovo jeste legalizovanje korupcije, ali sumnjam da neće proći, obzirom da večiti ministar zdravlja godinama vredno radi, upravo na takvoj "vrsti" zdravstvenog "sistema".

Jovan

pre 15 godina

Ma, o cemu vi pricate... na porodilistu je zesci kriminal i prvenstveno bezobrazluk. Dovoljno je da stojite u holu 15 min, pa cete videti kako podmazani lekari uvode svoje trudnice preko reda i to najhladnije bez blama...i to ispred nosa trudnica koje cekaju i po tri sata. Odavno nista strashnije nisam video. Zena mi se nedavno poradjala prvi put i ostali smo zabezeknuti.... korupcija na svakom koraku!!!

sosa

pre 15 godina

Vec se godinama lekaru placa 500 E da bi prisustvovao porodjaju. Doticni lekar cak i ne dolazi van svog radnog vremena, vec zakazuje porodjaj za tada kad radi, a zena na indukciju.

pactko

pre 15 godina

vest bi bila da se javlja kako negde NEMA korupcije. Jeste da je ovo vid posebno surove korupcije, ali je ona zaista prisutna. Uverio sam se lično - imao sam sreće da mogu platiti najskupljeg lekara u gradu, pa je supruga zaista vrhunski porođena, ali istovremeno smo videli kako druge porodilje niko ni ne pogleda!

Ritter

pre 15 godina

Zivim vec godinama u inostranstvu i video sam i bolnice i porodilista. Ovakav atak na elementarnu humanost izaziva u meni samo uzasan osecaj agresivnosti. Sva sreca po doktore i ministre sto ne zivim u Srbiji a da mi ne daj Boze zatreba neka njihova usluga.

Nesa

pre 15 godina

Lekari i sestre i ostalo med. osoblje koji traze mito su najgori sljam koji zemjom hoda. Drasticno bih kaznio sve do jednog: astronomska dinarska kazna, visegodisnji zatvor i zabrana zaposlenja u zdravstvu do kraja zivota. A nas bajni m. je Vranica koja drugoj vrani oci ne vadi. Likove bih razjurio i doveo na posao sve one postene doktore, lekare i ginekologe koji cekaju na posao na birou a ne mogu da se zaposle jer ne poznaju nikog u ministrastvu ili ne poznaju licno najgoreg i najnesposobnijeg ministra ikada...

Marko_011

pre 15 godina

Moja prijateljica je platila 500 eura mita u Narodnom Frontu, iako za te pare nije dobila nista bolju uslugu od standardne.

Policija ocigledno ne radi svoj posao, tj. nas Ministar Dacic, jer ovakva javna tajna u pravnoj drzavi ocigledno ne bi smelo da se tolerise.

Ti doktori zaradjuju vise u drazavnom porodilistu, nego da odu u Beli Svet.

Revoltirani otac

pre 15 godina

Neverovatno sta se sve radi, meni se zena porodila prvi put 2006, prisustvovao sam porodjaju, platio, platili smo i epidural, posle smo platili doktoru, anesteziologu, naravno sve u kovertama i ostalo.. naravno da smo imali doktorku u frontu, koja vise ne radi tamo, ali morali smo da joj damo odredjeni kesh, jer se to podrazumeva.. Ove godine mi se zena pre mesec dana porodila drugi put, hteo sam da prisustvujem, ali se prisustvo oca placa 15000din+PDV! Pa koji je to bezobrazluk!!! Sta se tu naplacuje, pitam se, trosenje bolnickog svezeg vazduha?? Placa se i apartman, cujem 10000 po danu, a za sta se to placa?? Za uslove koji su ravni vijetnamskim, pa tamo je kao u klanici ljudi!! Naravno da nisam prisustvovao porodjaju jer mi ne pada na pamet da im dajem ni dinara vise, a bogami smo i zavrsili sa decom valjda, pa nek idu da se poradjaju u ovoj uzasnoj zemlji oni koji donose ovakve odluke!!! Pa da li ste bili skoro u porodilistu Narodni Front?? Samo mu ime kaze..Narodni Front.. Neverovatno da se tolike pare uzimaju, a nigde ni fiskalnog racuna.. pa ovo je legalizacija pljacke! !a sta pokriva obavezno zdravstveno osiguranje i gde idu te nase pare pitam se, kad se sve placa, epidural se placa 10000, a u Visegradskoj je besplatan, pa gde je tu logika?? taj isti epidural mozete da kupite u apoteci za par hiljada, pa kome ide ostatak tih para.. podele oni izmedju sebe u bolnici?? a uz to daj babici, daj anesteziologu, daj doktoru i plati apartman??pa ovo je necuveno!!!

Goran

pre 15 godina

Srpske bolnice su najobicnije mafijaska udruzenja, sada je na delu pokusaj legalizacije kriminalnih poslova, nijedna privatna bolnica ne placa porez i ne prijavljuje bolesnike, lekari rade na crno, drzavne bolnice odobravaju klasicno reketiranje cak i trudnica...uzas koji je zahvati nase drustvo prerasta u potpunu anarhiju, hvala B92 da pokusava da se izbori sa mafijaskom hobotnicom.

joe

pre 15 godina

Obrazlozenje da lekari traze novac zato sto nisu dovoljno placeni u odnosu na obrazovanje koje imaju, ne stoji. Mnogi ljudi imaju visoko obrazovanje i malo su placeni. Lekari imaju priliku da traze novac jer se pacijenti plase za svoje zdravlje i znaju da ih niko nece pogledati ako ne plate. To je ucena najgore vrste. Cast izuzecima, ali ucenjivati ljude da bi radio svoj posao za koji inace primas platu je krajnje nemoralno. Mozda se nekome od njih ne dopada da ih neko javno nazove nemoralnima...ali to je istina .

Olivera

pre 15 godina

APSOLUTNO se slazem sa ovim clankom, tj. sa njegovim sustinskim stavom da bi umesto naplacivanja 'strahova' trebalo pooštriti kvalitet usluga u porodilištima, tako da porodilje imaju podjednako poverenje u svakog državnog ginekologa. Porodila sam se u Beogradu i videla kako se 'dezurni' ginekolozi ponasaju prema zenama koje nemaju 'svog doktora', i to je strahota. Takve likove, koji svoju profesionalnost, iliti nedostatak iste, vezuju za to da li ce dobiti novac ili ne, treba otpustiti i krivicno goniti, a svi znaju ko su oni. Mene je moj doktor doveo na porodjaj i indukciju 10 dana pre termina, samo da bi se osigurao da je on dezuran kad se ja poradjam, drugim recima da ce dobiti svojih 500 eura. I dobio je. A kad sam to ispricala lekaru u inostranstvu, nazvao je taj postupak 'varvarskim'. E to je nase zdravstvo.

Vladan R

pre 15 godina

Izjava jedan: “Iako se o korupciji pri porođajima samo nagađalo, praksa u zapadnim zemljama govori da je normalno da trudnicu porađa lekar koji je trudnoću i pratio. Međutim, U KLINIKAMA u Srbiji od 1. juna, prema rečima ministra zdravlja, TO CE SE NAPLACIVATI jer to inače nije dozvoljeno”(zasto se gospoda ne uporede sa evropskim standardim I u obavezama nego samo kada treba oteti novac )
Izjava dva: “Svaka trudnica u ovoj zemlji ima PRAVO DA u zdravstvenom sistemu Srbije dobije brigu od kada zatrudni - sve vreme trudnoće i kada se porodi i posle, i da je NE KOSTA BAS NISTA", kaže on.
Uocava li neko kontradikciju u ove dv e recenice vajnog nam ministra recenice ili sam ja lud, posebno sto mi nije jasno sta je hteo da kaze u prvoj povezujuci korupciju pri porodjajima sa time da je na zapadu normalno da lekar koji prati trudnocu prisustvuje porodjaju (osim ako nije zeleo posredno da prizna da je kod nas zabrana prisustva uvedena da bi se omogucila korupcija)
I samo pitanje kako ce to spreciti lekara koji je dosad uzimao 500 evra da ihi i dalje uzima tj da razliku od 100 ponudjenih regularno zatrazi jos 400 na crno. To je jedino uradjeno da se i bolnica malo ugradi ali ne daj boze da to bude od doktorovih 500 evra.

brost

pre 15 godina

Osetljiva tema...
Mislim da se ovde preskače nekoliko koraka. Definisati standardne usluge. Potruditi se da se standard i poštuje. Potom, moguće je i uvesti vanstandardne usluge i naplaćivati ih. Ovakvim postupkom se čini da bolnice žele samo da se ugrade u korupciju...

jan

pre 15 godina

Ovo je skandalozno. Pa izgleda da ona tko nema novca više ne može ni roditi.
Plaća se inekcija protiv bolova, prisustvo supruga, liječnik ... Pa ljudi gdje vam je zdravstvani (bolnički)i civilizacijski standard ?

Milan

pre 15 godina

Ja ne razumem kako moze izabrani ginekolog da bude na porodjaju. U redu je ako je u pitanju zakazani porodjaj, ali kako moze izabrani ginekolog ko ima svoje redovne dnevne obaveze, zakazane preglede, druge porodjaje, odsutan je, da bude u bolnici onog trenutka kad zenu uhvate trudovi?

Ako je dezuran tog dana/noci onda ce je on poroditi, ako nije, poradjace je neko drugi. I nema nikakve naplate.

Lepo ste to smislili

pre 15 godina

S R A M O T A !

Ne mogu da verujem sta covek kaze "Tako bi se smanjila korupcija"...pa pored reketa koji mora da plati doktoru,mora da plati i drzavi! Posalji trojicu u zatvor zbog korupcije,pa ces videti kako ce se sve to smanjiti... Sramota i vrapci na grani znaju da u svakoj(ali bas SVAKOJ) bolnici moras da podplatis doktora... a ako ga ne platis oni kazu "ne znam od cega si bolestan" i na taj nacin je "ubijeno" na hiljade ljudi u zadnjih desetak godina. Zivim u Americi,jeste ovde skupo i preskupo biti u bolnici,npr "obican" prelom ruke bez osiguranja kosta oko 6-7 hiljada dolara, ali sa osiguranjem to ne kosta skoro nista, i ovde ne postoji rec "ne znam od cega ste bolesni"...
Sramota za Srbiju,zelim da se vratim i nedostaje mi majka Srbija,ali kada vidim ovakve stvari,zelja me prodje...
Vi ste svi grobari srpskog roda,sramota da vas je

Aleksa

pre 15 godina

Samo da zaokruzimo, sa primerom iz prakse:

zvanicni troskovi:
15.000 prisustvo oca
10.000 epidural
50 Eura dnevno apartman (pet dana, samo da stignu rezultati krvi)

nezvanicni
anesteziolog 200 e
lekar 400 e

sta je pozeljno jos platiti:

bris za tatu 1000 dinara
CTG 4X1000 dinara (mora, ako vam je zivot mio, posto zvanicnim kanalima radite jedan, sto je katastrofa, i cekate ga oko 5,6,7, 8 i vise sati (kao ja dok nisam naucila da treba da platim)
privatni ultrazvuk (jer zvanicni nesto krci, a i otac da ceka napolju, jer citiram - ovo je zdravstvena ustanova), jednom u 6 nedelja, 9 meseci, svaki put oko 3000 dinara

E onda, malo za sestre, za babicu, pa za patronaznu sestru, jer i tu mora da se malo gurne u dzep, pa za pregled kukova, koji sad ispade svaki mesec, pa za vezbice, nije da trebaju, ali znate mladi roditelji, nece da skodi...PA U KRUG.
Dok god strah vlada nama, a pristojnost se krije....

Djuro P.

pre 15 godina

Cista korupcija, samo na kulturan nacin, legalizovana. Izgleda bas dosta stvari kriminalnih kod nas se legalizuje. Sta je sledeci korak, uplata reketa preko uplatnice sa placenim PDV om?

Budalica

pre 15 godina

Meni je termin za dve nedelje, citajuci sve ovo srecna sam sto ne moram da se porodim u Srbiji. To sto se radi i placa je sramota. Ima li jos humanosti u nasoj lepoj drzavi?

Sasa

pre 15 godina

Imamo uzasno iskustvo u porodilistu u Novom Sadu. Supruga je 2 dana imala kod njih lagane kontrakcije a oni su je zavlacili od ponedeljka do srede, da bi u utorak uvece dobila snazne kontrakcije. Uradjen carski, pod hitno, a preko noci je zanemarena i niko do jutra nije primetio da ona unutra krvari. Ujutro je uspela da me nazove i oprastala se od mene jer je znala da odlazi. Inace je tokom noci stalno ih upozoravala da s njom nesto nije u redu a doktori su to ignorisali. Tek 10sati posle carskog su shvatili da ima tesko unutrasnje krvarenje, pod hitno je ponovo operisana, svi doktori su bili u sali i samo par minuta je delilo od smrti. Odstranili su joj zdravu matericu, jajnik i jajovod jer je zbog njihove aljkavosti krvarila iznutra tokom cele noci. Zasto je cekala 2 dana sa laganim kontrakcijama - zato sto se cekalo da se "ispruzimo","da ubrzamo" porodjaj, da pokazemo koliko smo spremni da nagradimo lekare. A mi se eto nismo setili da je to u pitanju ... pa smo valjda sami krivi za ono sto se desilo....

djordje

pre 15 godina

Pa to se zove PDV na korupciju.
moracemo dati 500e+20.000din!
dali je neko razmisljao da otvori za agenciju za porodjaje.
pa organizujete ture u inostranstvo da se nase zene tamo poradjaju a u nekim zemljama bi deca imala i pravo na drzavljanstvo.
ako ovo procita ministar cucete to kao njegov predlog:
npr: preko agencije za porodjaje mozete po vrlo povoljnim uslovima tokom avgusta i septembra da se porodite u rumuniji i belorusiji.
cena 300e+troskovi vize za majku.

taraba

pre 15 godina

da shvate oni koji za drugo ni ne znaju, u zapadnom zemljama sve operacije idu na teret osiguranja. bez obzira porodjaj sa komplikacijjama ili ne ( carski rez ili recimo totalno izlomljene noge) jedino sto vas kosta 10-20 eura dnevno bolnica, pa koliko dana budete. mislim da je to u redu, bar za dorucak da platite i da vam ne padne na pamet da date kafu nekom recimo, s sve posle bolnice, bez obzira koliko traje je zabadava, a sto kaze jedan ovde se posle operacije ne vidi skoro rez gde je bio. samo mi smo takav narod, jos malo pa cemo i portiru da platimo sto ce nas pustiti da udjemo u bolnicu

samoja

pre 15 godina

Ma daj te sklonite gdina Milosavljevica vise zaista nemogu da varim kako treba. Taj je sve sto je uradio radio za nase DOBRO. Pa kako nam onda nije DOBRO!

Teo

pre 15 godina

...U drugim zemljama je sasvim normalno da izabrani doktor radi svoj posao bez obzira o kojem se danu ili vremenu radi, a nesto sto je sasvim prirodno je prisustvo oca ili odabrane osobe pri samom porodjaju a sve to sa osmehom, ljubazno i bez ikakvih dodatnih troskova ili podmicivanja.
Dok bude bilo takvih koji ce im dodatno debelo placati, za usluge za koje su vec placeni tj. za obavljanje njihove duznosti, nema razloga za bilo sta menjati po pitanju primanja mita i sl. Zalosno!

zoran

pre 15 godina

Potpuno propala i unistena drzava za ruiniranim zdravstvenim sistemom i nesposobnom vladom...i oni se bore protiv bijele kuge kakva ironija za taj novac mozete da se porodite i u evropskim porodilistima, a ne u ovim nasim srednjevijekovnim gdje jos bebe "siroko" povijaju iako se to u svijetu ne radi vec 30g....

mama

pre 15 godina

Porodila sam se u Frontu 2005. Iako sam mogla da platim 'vezu' - nisam. od nas 4 u sobi, tri su dale kovertu u mom prisustvu.na zalost, sve 3 su losije prosle od mene, a i njihove bebe. pare koje su dale im nista nisu kupile. u zivotu sam se osecala najjadnije samo u tom periodu trudnoce i kada sam postala majka. sve vreme sam imala utisak da nas lekari preziru zbog stanja u kome smo. ljudskosti nema. secam se da su moja baba i deda jako brinuli o svojim zivotinjama na selu kada su donosile na svet svoje mlade i zvali veterinare koji su umeli po par sati da sede uz zivotinju. ono sto sam dozivela i videla u NF daleko da je bilo na nivou usluge i tretmana koje je veterinar ukazao zivotinjama.
toliko o srbiji!

Vladini Paketi

pre 15 godina

E stvarno covek nema vise sta da kaze na sve ovo.Jednostavno nema reci da opise svu ovu negativnost, jer su reci: korupcija, mito, kriminal, mafija, razbojnici jednostavno istrosene i nedovoljne da bi se losa situacija u porodilistima i zdravstvu uopste opisala.
Ne znam zasto glasamo uvek za iste likove i zasto uvek udaramo glavom u zid, a namagarce nas na isti nacin svaki put? Kako moze neki veciti ministar zdravlja da odlucuje koliko ce ko i u kakvim uslovima da naplacuje zdravstvene usluge? Stalno nam trabunjaju kako vlada bela kuga i kako majke treba vise da radjaju, a sa druge strane oni sami neporomisljenim(?) odlukama proizvode belu kugu!

Moja supruga se porodila u Kanadi. Za porodjaj koji je bio na carski rez (moralo je tako) nismo nista platili. U timu je bilo 2-3 doktora (od toga jedan koji je suprugu pratio kroz trudnocu), jedan anesteziolog, i 4-5 medicinskih sestara.
Znaci ponavljam, nismo platili NISTA. Medicinska sestra koja je mojoj supruzi pomagala prvih 2-3 dana oko osnovih stvari se iznenadila i zacudila kada smo joj kao mali znak paznje i zahvalnosti poklonili MALU bombonjeru. Zena je jednostavno pocrvenila i jedva je prihvatila taj mali znak zahvalosti. Bilo ju je sramota i stid posto medicinske setra u Kanadi ne ocekuju nikakve poklone.
Jedina stvar koju smo platili je bila privatna soba (jedno 15 kvadratnih metara) u kojoj je moja supruga boravila sama. Cena tog smestaja je za 3 dana bila $100 CAD = 5000RSD
Da smo odlucili da ide u "normalnu" sobu (u kojoj NEMA vise od 3 trudnice) nebi platili nista.

Srbijo stidi se!!!

Mirko

pre 15 godina

Predlazem da porodilista pripadnu Ministarstvu za Nacionalni Investicioni Plan koje treba da pokrije sve ove izdatke. Ovo treba da bude investicija broj jedan za naciju koja izumire.
Broj dva bi bilo penzionisanje svih politicara iznad 40 godina starosti.
Bez ovakvih smelih poteza buducnosti nema ni u EU ni u Rusiji.

Kragujevac

pre 15 godina

Supruga mi se poradjala u Minhenu(gde i zivimo) vec 2 puta. O tome kako je soba (ili kako to oni zovu "boks") za porodjaj uredjena ne bih da pricam, posto bi neko mozda pomislio da preterujem. Naravno da sam prisustvovao na oba porodjaja, posto je ovde to apsolutno uobicajena praksa, retki su muzevi koji ne budu na porodjaju. Sedeo sam pored svoje supruge sve vreme (jenom 21 sat a jednom 3 sata) potpuno normalno obucen i obuven, bez maski,paravana, specijalnih odela i drugih stvari. Pri prvom porodjaju su sestre posle nekoliko sati htele da mi uvezu krevet da mogu i ja da legnem,posto je bilo ocigledno da ce dugo da traje. U trenucima porodjaja oko moje supruge je bilo 7 do 8 ljudi (dve anesteziste,dve babice, doktor itditd, i naravno ja u svoj toj guzvi).Niko ni jedne sekunde nije pokusao da mi kaze da idem napolje, prihvatili su me skoro kao deo tima(posto sam eto medicinski tehnicar). O sobi u kojoj su majka i beba takodje ne treba trositi reci. Posete su dozvoljene celog dana,a ocevi mogu da dodju apsolutno uvek (cak i nocu).PRISUSTVO RODJENJU NASE DVOJE DECE BILO JE I OSTALO NESTO APSOLUTNO NAJLEPSE,NAJVECE I NAJUPECATLJIVIJE STO MI SE DESILO U ZIVOTU, I HVALA DRAGOM BOGU STO SAM TO DOZIVEO ZAJEDNO SA SVOJOM SUPRUGOM

Bojan

pre 15 godina

Ljudi, hocete decu, kazete vlada bela kuga. Pa kako kada izmisljate nove i nove nacine da uzmete ljudima pare. Pa ko jos normalan hoce da ima decu. Ministar zdravlja kaze da ako hocemo da biramo konfor onda i da platimo. Pa ne trazimo hotel od 5 zvezdica, nego nekog da izvrsi porodjaj!

Majka iz Finske

pre 15 godina

Vesti iz prve ruke o porodjaju u inostranstvu, porodila sam se 2 puta u Finskoj:
- poradja vas babica a ne lekar;
- porodjaju prisustvuje dezurni lekar, a ne nekakav izabrani; i pojavljuje se samo povremeno da proveri da li sve tece normalno,
- epiduralna anestezija se ne placa, kao ni druge vrste olaksica pri porodjaju
- muz prisustvuje porodjaju, ne placa se, jer je to najvazniji dogadjaj u zivotu,
- od prve sekunde zivota ocu je dozvoljen pristup u porodiliste kad god to pozeli, sem nocu,
- dete je kraj majke ali uz pomoc i instrukciju sestara.
Dakle - ko zeli u Evropu, vrlo je jednostavno.

dr_dzekil

pre 15 godina

Sta ce biti sledece?A kao drzava se bori protiv `bele kuge`..
Sve i svi su u ovoj drzavi skloni korupciji(ili su vec korunpirani)
Npr.ja radim u magacinu voca i povrca.Kako je voce i provce sklono trulenju redovno ima smeca za baciti.U 90% slucajeva to mi sami radimo (kante u kombi,i na smetliste)iako redovno placamo komunalne usluge.Eh sad djubretari dolaze jednom sedmicno i ako ja njih ne vidim i ne iznesem kesu voca(povrac)oni ladno prodju(kao i juce)..

Jovica

pre 15 godina

Pri porodjaju mog sina na Betaniji u Novom Sadu, tarifa za babicu da "poosebno" brine o porodilji na porodjaju je bila 200e + 500 din da ranije iznesu bebu...
Inache ti treba preporuka za vezu.
(prim. pedijatrijska sestra)
Da se zna, ako neko oce u Novi Sad. Ne daj Boze da prodje bilo ko ono shto smo ja i zena proshli u Betaniji. (nismo znali kome i koliko da platimo)

Petar

pre 15 godina

Ubiranje poreza od mita koji lekari uzimaju je logican, cilj nije iskorenje korupcije nego da dodatni novac dobije bolnica i zaposleni koji to ne dobijaju i pocinju da traze svo deo. Smanje novca, sve vise krokodila u zdravstvu na cijem celu su najkorumpiraniji i oni koji moraju obezbediti poslove i novac i za partije koje ih postavljaju na te funkcije. Vecernje klinike su poptuno ista vrsta financija, ginekolog ili hirurg nece raditi ispod uobicajenih 500-1000 evra ali ce sada bolesnik morati da placa i bolnici porez koji naravno nijedan lekar ne placa. U bolnicama se vec prave kalkulacije koliko ce bolnice zaraditi od ovih "mafijaskih poreza" i cak su oformili koordinatore za pracenje "akcije". Srpsko zdravstvo je potpuno kriminalizovano i nejasno je da nijedan partija nema komenatr na "zdravstvenu mafiju".

Uroš

pre 15 godina

Strašno je to što s dogadja u vezi s porodjajima. A tek da znate šta se radi kod veštačke oplodnje, pa i one koju sufinansra država...

Razum ili

pre 15 godina

Od skora porodilje u BG-u imaju 100% plate, pa što i porodilišta nešto da ne ućare, kako drugačije gledati na ovu odluku?
A s obzirom na belu kugu, izgleda da ni porođaj neće još dugo biti u osnovnoj zdravstvenoj zaštiti, biće to luksuz.
Svaka čast za put koji ste izabrali, još da se pokaže ko će vas pratiti....

možda budući roditelj- ako platimo!

pre 15 godina

Dragi moji, dobar deo vas je stigao do porođaja i niste imali problem (ili ne veliki) oko začeća bebe. Supruga i ja smo pre dvadesetak dana "završili" seansu oko vantelesne oplodnje u Narodnom frontu i šta mislite kakav je bio ishod? Naravno negativan! Od preko 40 (četrdeset) žena koje su stigle do aspiracije jajnih ćelija desetak je dočekalo vraćanje istih a ostala je trudna jedna i to ona koju je doveo doktor kojoj je on bio "veza". Samo da pojasnim, bilo je žena kojima su "uzimali" po 10-12 jajnih ćelija i ni kod jedne se te ćelije nisu oplodile. Mojoj supruzi su izvadili 7, moj nalaz sperme bio uredan(čak jako dobar) i- NIŠTA!
Razmislite i o tom aspektu odlaska naših para, jer su to sve vantelesne plaćene od strane RZZO.

Licno iskustvo

pre 15 godina

Soba veličine 4.5x2.5 metra. Plavi pod od neke gumeno-plastične smese. Sjajan, na nekim mestima i uglačan, ako naiđe debela, brkata čistačica sa svojim aparatom da ga uglača besmisleno vojnički. Na podu parče gaze sa krvavom flekom. Zidovi su prekriveni krem tapetima. Dosadnim. Ne baš preteratno živahnim i životnim. Umesto da ti olakšaju muke, čine ti ih još gorim. Spušten plafon, prekriven jednoličnim, nekada belim kockama od pola metra. Ima ih 5 u širinu i 9 u dužinu. Sa njega visi morbidni braon luster kabla zavezanog u petlju da ga učini kraćim, da slučajno neki vajni doktor ne bi povredio svoju cenjenu glavu. Braon vrata, braon orman, braon komoda i krem braon nahtkasna. Fotelje braon bež, komada tri. Sve izgleda bedno, staro, izanđalo i bez trunke života u sebi. Bolnica nije mesto koje odiše radošću, životom i šarenilom, ali verujem da bi živopisnije boje učinile i da se pacijenti osećaju bolje. Ali koga briga za to. Sve je pokretna traka a pacijenti su trupla označena brojevima, koji se ništa ne pitaju, kao polutke u kasapnici.
Dreka po hodnicima, smejanje, vriska, cika, dovikivanje, lupanje vratima, kantama za smeće, pomešan smrad duvanskog dima i jakih parfema koji se širi bolničkim odeljenjem, kotrljanje kolica sa pokvarenim točkićem, opet dovikivanje i vika, točkić kao da će da otpadne svakog časa uz nesnosnu buku i škripanje.
Kolica na tri nivoa. Obično je na vrhu jelo i piće, na sredini hleb i salata a na dnu se krije neki slatkiš, koh na primer. Zavisi od hotela do hotela, i kategorije restorana istog. Mada, ne sećam se da sam i u najgorim hotelima iz vremena socijalizma čuo takvo klaparanje i cijukanje. Ova kolica svojim prolaskom kroz hodnik bude i one sa najčvršćim snom i pritom prave konstantni atak na živce. Ne bi bilo strašno preživeti klaparanje u hotelskom restoranu u iščekivanju nekog dobrog jela. Ali, na ovim kolicima nema hrane ni slatkiša. Na vrhu su lekovi, igle, hartmanovi rastvori, glukoze i fruktoze, u sredini gaze i alkohol a na dnu infuzioni sistemi i špricevi. A nema ni restorana.
Ovo je svakodnevno maltretiranje pacijenata u bolnici u Srbiji. Bolnica prepuna buke, lupanja, klaparanja i duvanskog dima. Prepuna namrgođenog osoblja koje pacijente tretira kao stoku, kao zarobljenike u logoru, prepuna nestručnih kvazi lekara, prepuna smrada, korupcije, odsustva svakog ljudskog dostojanstva i ljudskosti. Bolnica Srbija.

Moler

pre 15 godina

Taj problem se moze rijesiti vrlo jednostavno. Treba objaviti na svim medijima da se sprovodi suzbijanje korupcije kod lekara i da ce velikom broju lekara biti ponudjeno mito od strane saradnika policije. Onima koji prihvate mito bice oduzeta dozvola da se bave tim poslom, a odredjen broj ce da zavrsi na robiji kao primjer ostalima. 99.9% ce shvatiti da ima puno da izgubi, a onih 0.1 ce im to dati i za pravo.

Razocarana

pre 15 godina

Mislite da preko naplacivanja porodjaja smanjite korupciju?
U leskovackoj bolnici koliko znamo korupcija se naglo povecala od kako su poceli nasi dragi ginekolozi da naplacuju porodjaje!
Boze sta sve necu da cujem!

Stanislav

pre 15 godina

Citajuci komentare, primetio sam da skoro svi kritikuju placanje a isto tako bi hteli da njihov izabrani lekar dodje na porodjaj. Pa ne moze i babe i zabe. I taj ginekolog treba da ima svoje vreme za odmor a ne dzabe da dolazi na svaki poziv. Trenutni zakon o zabrani rada ginekolozima van svog radnog vremena bi bio ok da je to realno izvodljivo. Ali nije... nije cak ni humano. Mnogi svakako zele da plate da im izabrani ginekolog dodje na porodjaj, iako shvataju da tako podrzavaju korupciju. Mnogi (oni casni) ginekolozi su sada u nezavidnom polozaju. Zeni, koju su vise meseci svojim savetima vodili kroz trudnocu, za koju su se na neki nacin i vezali, kada dodje taj cin ne mogu da pomognu svojim prisustvom da se i zena oseca bolje. A porodjaj ne bira vreme... Kada bi se ovo sprovelo u delo a napravila opsezna akcija policije da se nadju necasni ginekolozi, pa prvo ih lupis po dzepu a onda da izgube licencu, mislim da bi bilo sjajno. Onda bi se zakonski regulisao dolazak odabranog ginekologa i svakako smanjila korupcija. Oni alavi kojima nikad nije dosta bi zavrsili svoju karijeru.

mali princ

pre 15 godina

svaka cast na stavu orgnizacije 'majka hrabrost'! u najmanju ruku uslovi koji se namecu buducim roditeljima su grozni! cak i ljudi koji su bili u mogucnosti da plate sve zvanicne i ne zvanice troskove, i koji su imali 'vezu' nemaju uvek pozitivna iskustva i normalan i human tretman od strane bolnickog osoblja. strasno mi je sto se trudnice standardno tretiraju kao krave na porodiljskoj traci.

Mili_77

pre 15 godina

U normalnim zemljama lekar dolazi na porodjaj ukoliko bude komplikacija, ukoliko ne porodjaj vodi babica. Cak i kada lekar dodje ne treba da mu se plati...
Ukoliko nas uporedjujete sa ostalim zemljama onda radite tako i platite nam po 200€ evra sto smo se uopste porodile, kako to dobijaju majke po Nemackoj!!!