Subota, 28.02.2009.

12:04

Ministarstvo: "Punto" ipak za sve

Ministarstvo ekonomije, posle žalbi poljoprivrednika, tvrdi da će od ponedeljka i oni moći da dobiju povoljan kredit za kupovinu “punta”.

Izvor: B92

Ministarstvo: "Punto" ipak za sve IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Nesa

pre 15 godina

Podjite od jednostavnog pitanja, ko ce imati koristi od ovog programa. Svi, Drzava-resava se krseva sa ulica, veca bezbednost, manje nesreca, manje zrtava, zastava pravi profit, veci budzet od poreza, taksi i osiguranja.
Zastava-prilika da se pokrene proizvodnja i poveca kada kriza prodje, radnici napokon zaradjuju plate, komponentasi ce moci da rade i zarade, pokrecu se ostale grane-zanatstvo, trgovina, izgradnja stanova...
Vozaci-Nov auto-najbolji auto. Jednostavno, ne postoji bolji auto za te pare. Alternativa je KIA Picanto-6990E. Ne treba ih ni porediti...

zoran

pre 15 godina

stara štednja, nova štednja, novi stanovi, novi automobili, stari lopovi, novi lopovi, kapitalni promašaji, kapitalne igre bez granica,...

Milan

pre 15 godina

Opet se mlati prazna slama, po ko zna koji put. Umesto sto ce da strace tih 120 milijardi bolje da su smanjili poreze i doprinose za procenat koji bi odgovarao tom iznosu. Sta ce kredit firmi koja je izvozila neku robu, pa sad zbog krize za tom robom nema neke traznje. Opet se novac uzima od onih koji posluju (kako-tako) a drzava ga obrce na neprimeren nacin. Umesto da stvori uslove da banke daju povoljne kredite (sto im je i posao) drzava se igra banke.

dezurni komentator

pre 15 godina

kako sam privatnik, i kako moja firma nije dovoljno sigurna za banke, i kako su poceli zestoko da smanjuju dozvoljene minuse, nisam im bas pogodna musterija za ovakve vrste kredita.
da radim u javnom preduzecu, bilo bi ekstra, ali ovako, nema od tog posla nista.
u stvari, i to je bolja varijanta, bolje deset godina star suzuki nego nov fiat.
ako me vec drzava dere na svakom cosku, ne mora i kroz ove kredite.

Boban

pre 15 godina

Naša vlada ne subvencioniše samo italijanski Fijat i strane banke već i prodavca Fijatovih vozila. A treba li reći da je jedini ovlašćeni prodavac Fijatovih vozila u Srbiji - naravno Delta.

Zbunjen...

pre 15 godina

Drzava pomaze Fiatu da rasproda automobile koje niko vise u Evropi nece da kupi!? Takodje, ova vozila nisu proizvedena u Kragujevcu, vec u Italiji i uvezena Srbiju, a povoljni krediti se, bar kako se objavljuje na TV i po stampi, daju iskljucivo za prozvode made in Serbia?

Sta je bilo sa Opel-Astrom koja je takodje "usla" Srbiju kao domace vozilo, tj. nije placena carina (2000 auta!)?

Nista ne razumem...

Darko

pre 15 godina

Ovo je matematika drzave Srbije.

Iz Budzeta a od poreza nasih gradjana dacemo stranim bankama odredjenu sumu novca da zaduze nase gradjane kupovinom Italijanskih automobila.
Na taj nacin mi cemo zaduziti nase gradjane, pospesiti Austrijske, Grcke i druge strane banke kao i Italijansku privredu. Istovremeno uz zaduzenje nasih gradjana osiromasicemo i drzavu Srbiju.

Da sam ja javni tuzilac svakako bi se raspitao u vladi da li je ovo na liniji nacionalnog interesa ili je rec o madjionicarskom triku dostojnom Josipa Broza.

A da sam bilo koji zastupnik proizvodjaca automobila ( osim Fijata) tuzio bi Drzavu Srbiju.

Bora Boric

pre 15 godina

Od cijih para ce vlada da subvencionise kredite za Punto??
Da li ima nekog ko je NORMALN U SRBIJI!!!
Vlada subvencionise i Fiat i banke NASIM PARAMA, aloooo!!!!!!

Boric Boric

pre 15 godina

Dakle svakoj familiji da se dodeli po jedan ovaj novi jugic. I svi da budemo srecni dok trosak ne dodje na naplatu i dok traje poznati Kragujevacki kvalitet.

preduzetnik

pre 15 godina

Tačno, da bi preduzetnik, paušalno oporezovan, dobio kredit, treba da stavi hipoteku na stan, da ima garanciju PRAVNOG lica, da prikaže poslovanje na različite načine - za bar par godina unazad (što se često traži i od pravnog lica koje je žirant/garant) i sve slične "radosti" (različito od banke do banke) koje zahtevaju beskrajno šetanje i gubljenje vremena...

Sa neizvesnim ishodom, jerbo, za Banku smo mi, praktično - švorc. Nesigurna rabota, za razliku od službenika u poreskoj upravi, recimo...:).

Mislim, nema veze što nisam nikom dužna ni za šta niti sam kad bila, što nisam nikad imala kredit, čak ni kreditnu karticu, što poslujem pozitivno skoro 20 godina, što nisam ja kriva što ne vodim knjige (bar nekoliko puta sam podnosila zahtev da pređem sa paušala na vođenje knjiga), ja formalno-pravno - sa stanovišta Banke - imam "nesigurnu" platicu od oko 28.000 dinara, i svaka čistačica u javnom preduzeću može za pola sata da dobije kredit, a ja ne mogu (izvinjavam se ovoj časnoj profesiji, ništa lično).

Pre par godina su moji prijatelji (vlasnici radnje) utrošili 73 dana na skupljanje dokumentacije za dobijanje kredita za stan...Pedantni inženjeri pa sračunali :).

I, sada - naš ministar ovo sve ne zna, ili šta?
Kao, ovaj populizam nas negde vodi?
O, da...

Zmaj

pre 15 godina

Preko 4000 ovaca do sada...Pretpostavimo da placate ratu od 100 evra mesecno za punto bez ucesca(kakvog li apsurda? Izrazavaju cenu u evrima). 7 godina=84 meseca=8400 evra. Evro je sada 94, ali oni ce ga lako podici na 120, a plate ce vam ostati iste. Za 8500 evra vi dobijete auto srednje klase go ko pistolj. Za te pare mozete kupiti samo takvog polovnjaka koji je i tako polovan kvalitetniji od tog krsa. A mi ostali cemo da dobijemo povecane akcize za gorive, vecu stopu PDV-a i slicne "olaksice" na osnovu kojih ce drzava da subvencionise iste te sto kupuju. Prakticno, drzava kaze: Ja tebi dam auto na kredit koji cu ja subvencionisati od tvojih para koje ces ti meni dati kroz povecane akcize, povecanu stopu PDV i ostale dadzbine. Naravno, ja cu od tebe da uzmem i malo vise da i meni nesto ostane jer sam se setila tako dobre ideje da namamim tebe ovcu...

Spartan

pre 15 godina

Koja je to diskriminacija! Ne moze kredit ako imate vise od 65 god na dan zadnje rate. U Americi ne da bi vas kaznila drzava da tako poslujete (banku) nego bi isli u zatvor za krsenje Ustava i zakona o diskriminaciji. Ovde su poljoprivrednici i penzioneri zasticeni ko polarni medvedi a kod nas su to gradjani treceg reda. Srbijo...

Darko

pre 15 godina

Da, recimo kako vlasnik koji ima 70 godina da reciklira svoj stari auto i ostvari subvenciju.
Ne moze cak ni da prenese pravo na svoju decu.
I evo paradoksa ja recimo odvezem svoj auto na reciklazu a necu da kupim Punto i ne dobijem 1000 eura.
Dobijem za taj auto neku cenu po kg starog gvozdja...

Ja hocu recimo da kupim Fijatov kombi.??!!

Ili odvezem polovan kombi ? Polovan Kamion ???

Budalasina i mlacenje prazne slame a pre svega improvizacija i neozbiljnost.

Premijer bi zaista morao da obuzda neke ministre ili bar da ih skloni od medija.

Recimo kolicina raznih fix ideja koje ispaljuje Dinkic su direktno proporcionalne kolicini njegove medijske zastupljenosti.
Da ga covek zaposli kao portparola imao bi vecito i neprekidno saopstenje.
Kuci ne bi isao .

I to vidi komlpetna Srbija osim premijera jer ministar za ekonomiju je u stvari slobodan strelac i nije u ingerenciji premijera. Pa tako kad po obicaju ode mast u propast pasce vlada i igra se novo kolo.

Cvetkovic sigurno vise ne zeli da bude premijer pa mu je svejedna i sadasnjost i buducnost. Prosto ne mozete biti do te mere flegmaticni osim ako vas nista ne interesuje.

Max

pre 15 godina

Ček, ček, ček malo.....
Na delu, bar u ovom tekstu, je brkanje baba, žabe i ostalih različitih stvari.
Nigde ne stoji da su ovo kreditne olakšice za SVE građane, već samo za odrećene kategorije.
Isto tako kao što su povoljni krediti i subvencije za kupovinu opreme, "hemikalija", semena i mašina davane ISKLJČIVO poljoprivrednicima a ja i moje kolege nismo mogle da ih koristimo da kupimo kola.
Sada je red na drugu grupu građana da bude subvencionisana.

Drugo, NIKO poljoprivrednicima nije zabranio da uzimaju kredite za vozila. Mogu ali pod drugim uslovima. Tako ako im treba vozilo "da idu 20 km do opštine" neka podignu normalan kredit ili lizing i eto im vožnje.

Subvencije UVEK idu samo prema određenoj grupi građana. Kada bi subvencije važile za SVE građane istovremeno kompletna država bi bankrotirala za nepunu godinu dana.

Malo, samo malo, više realnosti u očekivanjima i svima će biti OK.

Sonja

pre 15 godina

Ne mogu poljoprivrednici, a ne mogu ni PENZIONERI, jer su ograničili godinama, tako da u trenutku poslednje rate kredita ne možete da imate više od 65, a kod nekih 68 godina!!!
Šta to znači - da vam je poslednji voz u šezdeset godina, što znači 5 godina pre odlaska u penziju????
STVARNO SRAMOTA!

ivana

pre 15 godina

poljoprivrednici ne mogu da dobiju povoljni kredit a poljoprivreda nam propada, a mi smo mahom poljoprivredna zemlja? bas logicno, kao i svaku meru, pravilo koje vlada/skupstina u ovoj zemlji donosi.

Darko

pre 15 godina

Ovo je prvi kolateral zabune koju plasira Vlada Srbije.
Vladine mere nisu upucene ka privredi vec ka bankama .
Kredit daju banke a vlada Srbije samo subvencionise banke da bi one uopste izdavale kredite.
Naravno poenta je u riziku i visini prinosa.

Banke hoce da ( a neke ni to ) da izdaju rizicne kredite po visokim kamatama a vlada Srbije im svojom subvencijom garantuje onoliki procenat kamate kolika je cena novca iz stranih izvora.
Vlada bi da privuce strani kapital kroz pozajmice bancinih centrala svojim filijalama i da na taj nacin spreci odliv kapitala iz Srbije.
Sustinski to ima veze sa privredom ali tek u drugom koraku koji je sa istu predugacak.
Inace sa Puntom Vlada pravi medvedju uslugu nasoj privredi ali ....

Znaci nisu ovo mere za spas privrede nego finansijskog sistema i zato nastaju nesuglasice.

Inace privreda nema odakle da vrati ni glavnicu pa je sve to supljha prica. Glavnicu su pojele upravo visoke kamate pa u ukupnom skoru Srpska privreda: Banke = 0:0.
Vazno je da se pojede poneki cevap ....neko kupus neko meso u proseku svi jedu sarmu.

Srle

pre 15 godina

Ne radi se tu iskljucivo o tome da samo poljoprivrednici ne mogu da dobiju kredite, vec se radi o tome da bilo koji preduzetnik ne moze da dobije kredit jer te u banci pitaju "gde ste zaposleni". A kad im kazes da pogledaju mesecni obrt njih to ne zanima, jer navodno nemaju garanciju. A kad ih pitas kakvu garanciju imaju da onaj koji je zaposlen nece sutra ostati bez posla oni slegnu ramenima. Ogranicenost. Valjda smo mi uvek bili malo ograniceni pa se ne vredi oko toga vise nervirati...

Bankar

pre 15 godina

Dragi građani Srbije sad Vam je šansa da dobijete povoljan kredit! Sve što Vam treba je obezbeđenje 300% od vrednosti kredita ili depozit 150%!
Ovce su za šišanje...

Sonja

pre 15 godina

Ne mogu poljoprivrednici, a ne mogu ni PENZIONERI, jer su ograničili godinama, tako da u trenutku poslednje rate kredita ne možete da imate više od 65, a kod nekih 68 godina!!!
Šta to znači - da vam je poslednji voz u šezdeset godina, što znači 5 godina pre odlaska u penziju????
STVARNO SRAMOTA!

Bora Boric

pre 15 godina

Od cijih para ce vlada da subvencionise kredite za Punto??
Da li ima nekog ko je NORMALN U SRBIJI!!!
Vlada subvencionise i Fiat i banke NASIM PARAMA, aloooo!!!!!!

Srle

pre 15 godina

Ne radi se tu iskljucivo o tome da samo poljoprivrednici ne mogu da dobiju kredite, vec se radi o tome da bilo koji preduzetnik ne moze da dobije kredit jer te u banci pitaju "gde ste zaposleni". A kad im kazes da pogledaju mesecni obrt njih to ne zanima, jer navodno nemaju garanciju. A kad ih pitas kakvu garanciju imaju da onaj koji je zaposlen nece sutra ostati bez posla oni slegnu ramenima. Ogranicenost. Valjda smo mi uvek bili malo ograniceni pa se ne vredi oko toga vise nervirati...

Bankar

pre 15 godina

Dragi građani Srbije sad Vam je šansa da dobijete povoljan kredit! Sve što Vam treba je obezbeđenje 300% od vrednosti kredita ili depozit 150%!
Ovce su za šišanje...

Max

pre 15 godina

Ček, ček, ček malo.....
Na delu, bar u ovom tekstu, je brkanje baba, žabe i ostalih različitih stvari.
Nigde ne stoji da su ovo kreditne olakšice za SVE građane, već samo za odrećene kategorije.
Isto tako kao što su povoljni krediti i subvencije za kupovinu opreme, "hemikalija", semena i mašina davane ISKLJČIVO poljoprivrednicima a ja i moje kolege nismo mogle da ih koristimo da kupimo kola.
Sada je red na drugu grupu građana da bude subvencionisana.

Drugo, NIKO poljoprivrednicima nije zabranio da uzimaju kredite za vozila. Mogu ali pod drugim uslovima. Tako ako im treba vozilo "da idu 20 km do opštine" neka podignu normalan kredit ili lizing i eto im vožnje.

Subvencije UVEK idu samo prema određenoj grupi građana. Kada bi subvencije važile za SVE građane istovremeno kompletna država bi bankrotirala za nepunu godinu dana.

Malo, samo malo, više realnosti u očekivanjima i svima će biti OK.

Darko

pre 15 godina

Ovo je prvi kolateral zabune koju plasira Vlada Srbije.
Vladine mere nisu upucene ka privredi vec ka bankama .
Kredit daju banke a vlada Srbije samo subvencionise banke da bi one uopste izdavale kredite.
Naravno poenta je u riziku i visini prinosa.

Banke hoce da ( a neke ni to ) da izdaju rizicne kredite po visokim kamatama a vlada Srbije im svojom subvencijom garantuje onoliki procenat kamate kolika je cena novca iz stranih izvora.
Vlada bi da privuce strani kapital kroz pozajmice bancinih centrala svojim filijalama i da na taj nacin spreci odliv kapitala iz Srbije.
Sustinski to ima veze sa privredom ali tek u drugom koraku koji je sa istu predugacak.
Inace sa Puntom Vlada pravi medvedju uslugu nasoj privredi ali ....

Znaci nisu ovo mere za spas privrede nego finansijskog sistema i zato nastaju nesuglasice.

Inace privreda nema odakle da vrati ni glavnicu pa je sve to supljha prica. Glavnicu su pojele upravo visoke kamate pa u ukupnom skoru Srpska privreda: Banke = 0:0.
Vazno je da se pojede poneki cevap ....neko kupus neko meso u proseku svi jedu sarmu.

Spartan

pre 15 godina

Koja je to diskriminacija! Ne moze kredit ako imate vise od 65 god na dan zadnje rate. U Americi ne da bi vas kaznila drzava da tako poslujete (banku) nego bi isli u zatvor za krsenje Ustava i zakona o diskriminaciji. Ovde su poljoprivrednici i penzioneri zasticeni ko polarni medvedi a kod nas su to gradjani treceg reda. Srbijo...

Darko

pre 15 godina

Ovo je matematika drzave Srbije.

Iz Budzeta a od poreza nasih gradjana dacemo stranim bankama odredjenu sumu novca da zaduze nase gradjane kupovinom Italijanskih automobila.
Na taj nacin mi cemo zaduziti nase gradjane, pospesiti Austrijske, Grcke i druge strane banke kao i Italijansku privredu. Istovremeno uz zaduzenje nasih gradjana osiromasicemo i drzavu Srbiju.

Da sam ja javni tuzilac svakako bi se raspitao u vladi da li je ovo na liniji nacionalnog interesa ili je rec o madjionicarskom triku dostojnom Josipa Broza.

A da sam bilo koji zastupnik proizvodjaca automobila ( osim Fijata) tuzio bi Drzavu Srbiju.

Zmaj

pre 15 godina

Preko 4000 ovaca do sada...Pretpostavimo da placate ratu od 100 evra mesecno za punto bez ucesca(kakvog li apsurda? Izrazavaju cenu u evrima). 7 godina=84 meseca=8400 evra. Evro je sada 94, ali oni ce ga lako podici na 120, a plate ce vam ostati iste. Za 8500 evra vi dobijete auto srednje klase go ko pistolj. Za te pare mozete kupiti samo takvog polovnjaka koji je i tako polovan kvalitetniji od tog krsa. A mi ostali cemo da dobijemo povecane akcize za gorive, vecu stopu PDV-a i slicne "olaksice" na osnovu kojih ce drzava da subvencionise iste te sto kupuju. Prakticno, drzava kaze: Ja tebi dam auto na kredit koji cu ja subvencionisati od tvojih para koje ces ti meni dati kroz povecane akcize, povecanu stopu PDV i ostale dadzbine. Naravno, ja cu od tebe da uzmem i malo vise da i meni nesto ostane jer sam se setila tako dobre ideje da namamim tebe ovcu...

Darko

pre 15 godina

Da, recimo kako vlasnik koji ima 70 godina da reciklira svoj stari auto i ostvari subvenciju.
Ne moze cak ni da prenese pravo na svoju decu.
I evo paradoksa ja recimo odvezem svoj auto na reciklazu a necu da kupim Punto i ne dobijem 1000 eura.
Dobijem za taj auto neku cenu po kg starog gvozdja...

Ja hocu recimo da kupim Fijatov kombi.??!!

Ili odvezem polovan kombi ? Polovan Kamion ???

Budalasina i mlacenje prazne slame a pre svega improvizacija i neozbiljnost.

Premijer bi zaista morao da obuzda neke ministre ili bar da ih skloni od medija.

Recimo kolicina raznih fix ideja koje ispaljuje Dinkic su direktno proporcionalne kolicini njegove medijske zastupljenosti.
Da ga covek zaposli kao portparola imao bi vecito i neprekidno saopstenje.
Kuci ne bi isao .

I to vidi komlpetna Srbija osim premijera jer ministar za ekonomiju je u stvari slobodan strelac i nije u ingerenciji premijera. Pa tako kad po obicaju ode mast u propast pasce vlada i igra se novo kolo.

Cvetkovic sigurno vise ne zeli da bude premijer pa mu je svejedna i sadasnjost i buducnost. Prosto ne mozete biti do te mere flegmaticni osim ako vas nista ne interesuje.

ivana

pre 15 godina

poljoprivrednici ne mogu da dobiju povoljni kredit a poljoprivreda nam propada, a mi smo mahom poljoprivredna zemlja? bas logicno, kao i svaku meru, pravilo koje vlada/skupstina u ovoj zemlji donosi.

Zbunjen...

pre 15 godina

Drzava pomaze Fiatu da rasproda automobile koje niko vise u Evropi nece da kupi!? Takodje, ova vozila nisu proizvedena u Kragujevcu, vec u Italiji i uvezena Srbiju, a povoljni krediti se, bar kako se objavljuje na TV i po stampi, daju iskljucivo za prozvode made in Serbia?

Sta je bilo sa Opel-Astrom koja je takodje "usla" Srbiju kao domace vozilo, tj. nije placena carina (2000 auta!)?

Nista ne razumem...

preduzetnik

pre 15 godina

Tačno, da bi preduzetnik, paušalno oporezovan, dobio kredit, treba da stavi hipoteku na stan, da ima garanciju PRAVNOG lica, da prikaže poslovanje na različite načine - za bar par godina unazad (što se često traži i od pravnog lica koje je žirant/garant) i sve slične "radosti" (različito od banke do banke) koje zahtevaju beskrajno šetanje i gubljenje vremena...

Sa neizvesnim ishodom, jerbo, za Banku smo mi, praktično - švorc. Nesigurna rabota, za razliku od službenika u poreskoj upravi, recimo...:).

Mislim, nema veze što nisam nikom dužna ni za šta niti sam kad bila, što nisam nikad imala kredit, čak ni kreditnu karticu, što poslujem pozitivno skoro 20 godina, što nisam ja kriva što ne vodim knjige (bar nekoliko puta sam podnosila zahtev da pređem sa paušala na vođenje knjiga), ja formalno-pravno - sa stanovišta Banke - imam "nesigurnu" platicu od oko 28.000 dinara, i svaka čistačica u javnom preduzeću može za pola sata da dobije kredit, a ja ne mogu (izvinjavam se ovoj časnoj profesiji, ništa lično).

Pre par godina su moji prijatelji (vlasnici radnje) utrošili 73 dana na skupljanje dokumentacije za dobijanje kredita za stan...Pedantni inženjeri pa sračunali :).

I, sada - naš ministar ovo sve ne zna, ili šta?
Kao, ovaj populizam nas negde vodi?
O, da...

Boban

pre 15 godina

Naša vlada ne subvencioniše samo italijanski Fijat i strane banke već i prodavca Fijatovih vozila. A treba li reći da je jedini ovlašćeni prodavac Fijatovih vozila u Srbiji - naravno Delta.

Boric Boric

pre 15 godina

Dakle svakoj familiji da se dodeli po jedan ovaj novi jugic. I svi da budemo srecni dok trosak ne dodje na naplatu i dok traje poznati Kragujevacki kvalitet.

zoran

pre 15 godina

stara štednja, nova štednja, novi stanovi, novi automobili, stari lopovi, novi lopovi, kapitalni promašaji, kapitalne igre bez granica,...

Milan

pre 15 godina

Opet se mlati prazna slama, po ko zna koji put. Umesto sto ce da strace tih 120 milijardi bolje da su smanjili poreze i doprinose za procenat koji bi odgovarao tom iznosu. Sta ce kredit firmi koja je izvozila neku robu, pa sad zbog krize za tom robom nema neke traznje. Opet se novac uzima od onih koji posluju (kako-tako) a drzava ga obrce na neprimeren nacin. Umesto da stvori uslove da banke daju povoljne kredite (sto im je i posao) drzava se igra banke.

dezurni komentator

pre 15 godina

kako sam privatnik, i kako moja firma nije dovoljno sigurna za banke, i kako su poceli zestoko da smanjuju dozvoljene minuse, nisam im bas pogodna musterija za ovakve vrste kredita.
da radim u javnom preduzecu, bilo bi ekstra, ali ovako, nema od tog posla nista.
u stvari, i to je bolja varijanta, bolje deset godina star suzuki nego nov fiat.
ako me vec drzava dere na svakom cosku, ne mora i kroz ove kredite.

Nesa

pre 15 godina

Podjite od jednostavnog pitanja, ko ce imati koristi od ovog programa. Svi, Drzava-resava se krseva sa ulica, veca bezbednost, manje nesreca, manje zrtava, zastava pravi profit, veci budzet od poreza, taksi i osiguranja.
Zastava-prilika da se pokrene proizvodnja i poveca kada kriza prodje, radnici napokon zaradjuju plate, komponentasi ce moci da rade i zarade, pokrecu se ostale grane-zanatstvo, trgovina, izgradnja stanova...
Vozaci-Nov auto-najbolji auto. Jednostavno, ne postoji bolji auto za te pare. Alternativa je KIA Picanto-6990E. Ne treba ih ni porediti...

Max

pre 15 godina

Ček, ček, ček malo.....
Na delu, bar u ovom tekstu, je brkanje baba, žabe i ostalih različitih stvari.
Nigde ne stoji da su ovo kreditne olakšice za SVE građane, već samo za odrećene kategorije.
Isto tako kao što su povoljni krediti i subvencije za kupovinu opreme, "hemikalija", semena i mašina davane ISKLJČIVO poljoprivrednicima a ja i moje kolege nismo mogle da ih koristimo da kupimo kola.
Sada je red na drugu grupu građana da bude subvencionisana.

Drugo, NIKO poljoprivrednicima nije zabranio da uzimaju kredite za vozila. Mogu ali pod drugim uslovima. Tako ako im treba vozilo "da idu 20 km do opštine" neka podignu normalan kredit ili lizing i eto im vožnje.

Subvencije UVEK idu samo prema određenoj grupi građana. Kada bi subvencije važile za SVE građane istovremeno kompletna država bi bankrotirala za nepunu godinu dana.

Malo, samo malo, više realnosti u očekivanjima i svima će biti OK.

Bankar

pre 15 godina

Dragi građani Srbije sad Vam je šansa da dobijete povoljan kredit! Sve što Vam treba je obezbeđenje 300% od vrednosti kredita ili depozit 150%!
Ovce su za šišanje...

Zmaj

pre 15 godina

Preko 4000 ovaca do sada...Pretpostavimo da placate ratu od 100 evra mesecno za punto bez ucesca(kakvog li apsurda? Izrazavaju cenu u evrima). 7 godina=84 meseca=8400 evra. Evro je sada 94, ali oni ce ga lako podici na 120, a plate ce vam ostati iste. Za 8500 evra vi dobijete auto srednje klase go ko pistolj. Za te pare mozete kupiti samo takvog polovnjaka koji je i tako polovan kvalitetniji od tog krsa. A mi ostali cemo da dobijemo povecane akcize za gorive, vecu stopu PDV-a i slicne "olaksice" na osnovu kojih ce drzava da subvencionise iste te sto kupuju. Prakticno, drzava kaze: Ja tebi dam auto na kredit koji cu ja subvencionisati od tvojih para koje ces ti meni dati kroz povecane akcize, povecanu stopu PDV i ostale dadzbine. Naravno, ja cu od tebe da uzmem i malo vise da i meni nesto ostane jer sam se setila tako dobre ideje da namamim tebe ovcu...

Spartan

pre 15 godina

Koja je to diskriminacija! Ne moze kredit ako imate vise od 65 god na dan zadnje rate. U Americi ne da bi vas kaznila drzava da tako poslujete (banku) nego bi isli u zatvor za krsenje Ustava i zakona o diskriminaciji. Ovde su poljoprivrednici i penzioneri zasticeni ko polarni medvedi a kod nas su to gradjani treceg reda. Srbijo...

Sonja

pre 15 godina

Ne mogu poljoprivrednici, a ne mogu ni PENZIONERI, jer su ograničili godinama, tako da u trenutku poslednje rate kredita ne možete da imate više od 65, a kod nekih 68 godina!!!
Šta to znači - da vam je poslednji voz u šezdeset godina, što znači 5 godina pre odlaska u penziju????
STVARNO SRAMOTA!

Bora Boric

pre 15 godina

Od cijih para ce vlada da subvencionise kredite za Punto??
Da li ima nekog ko je NORMALN U SRBIJI!!!
Vlada subvencionise i Fiat i banke NASIM PARAMA, aloooo!!!!!!

Boric Boric

pre 15 godina

Dakle svakoj familiji da se dodeli po jedan ovaj novi jugic. I svi da budemo srecni dok trosak ne dodje na naplatu i dok traje poznati Kragujevacki kvalitet.

Darko

pre 15 godina

Da, recimo kako vlasnik koji ima 70 godina da reciklira svoj stari auto i ostvari subvenciju.
Ne moze cak ni da prenese pravo na svoju decu.
I evo paradoksa ja recimo odvezem svoj auto na reciklazu a necu da kupim Punto i ne dobijem 1000 eura.
Dobijem za taj auto neku cenu po kg starog gvozdja...

Ja hocu recimo da kupim Fijatov kombi.??!!

Ili odvezem polovan kombi ? Polovan Kamion ???

Budalasina i mlacenje prazne slame a pre svega improvizacija i neozbiljnost.

Premijer bi zaista morao da obuzda neke ministre ili bar da ih skloni od medija.

Recimo kolicina raznih fix ideja koje ispaljuje Dinkic su direktno proporcionalne kolicini njegove medijske zastupljenosti.
Da ga covek zaposli kao portparola imao bi vecito i neprekidno saopstenje.
Kuci ne bi isao .

I to vidi komlpetna Srbija osim premijera jer ministar za ekonomiju je u stvari slobodan strelac i nije u ingerenciji premijera. Pa tako kad po obicaju ode mast u propast pasce vlada i igra se novo kolo.

Cvetkovic sigurno vise ne zeli da bude premijer pa mu je svejedna i sadasnjost i buducnost. Prosto ne mozete biti do te mere flegmaticni osim ako vas nista ne interesuje.

Darko

pre 15 godina

Ovo je matematika drzave Srbije.

Iz Budzeta a od poreza nasih gradjana dacemo stranim bankama odredjenu sumu novca da zaduze nase gradjane kupovinom Italijanskih automobila.
Na taj nacin mi cemo zaduziti nase gradjane, pospesiti Austrijske, Grcke i druge strane banke kao i Italijansku privredu. Istovremeno uz zaduzenje nasih gradjana osiromasicemo i drzavu Srbiju.

Da sam ja javni tuzilac svakako bi se raspitao u vladi da li je ovo na liniji nacionalnog interesa ili je rec o madjionicarskom triku dostojnom Josipa Broza.

A da sam bilo koji zastupnik proizvodjaca automobila ( osim Fijata) tuzio bi Drzavu Srbiju.

Boban

pre 15 godina

Naša vlada ne subvencioniše samo italijanski Fijat i strane banke već i prodavca Fijatovih vozila. A treba li reći da je jedini ovlašćeni prodavac Fijatovih vozila u Srbiji - naravno Delta.

Darko

pre 15 godina

Ovo je prvi kolateral zabune koju plasira Vlada Srbije.
Vladine mere nisu upucene ka privredi vec ka bankama .
Kredit daju banke a vlada Srbije samo subvencionise banke da bi one uopste izdavale kredite.
Naravno poenta je u riziku i visini prinosa.

Banke hoce da ( a neke ni to ) da izdaju rizicne kredite po visokim kamatama a vlada Srbije im svojom subvencijom garantuje onoliki procenat kamate kolika je cena novca iz stranih izvora.
Vlada bi da privuce strani kapital kroz pozajmice bancinih centrala svojim filijalama i da na taj nacin spreci odliv kapitala iz Srbije.
Sustinski to ima veze sa privredom ali tek u drugom koraku koji je sa istu predugacak.
Inace sa Puntom Vlada pravi medvedju uslugu nasoj privredi ali ....

Znaci nisu ovo mere za spas privrede nego finansijskog sistema i zato nastaju nesuglasice.

Inace privreda nema odakle da vrati ni glavnicu pa je sve to supljha prica. Glavnicu su pojele upravo visoke kamate pa u ukupnom skoru Srpska privreda: Banke = 0:0.
Vazno je da se pojede poneki cevap ....neko kupus neko meso u proseku svi jedu sarmu.

Zbunjen...

pre 15 godina

Drzava pomaze Fiatu da rasproda automobile koje niko vise u Evropi nece da kupi!? Takodje, ova vozila nisu proizvedena u Kragujevcu, vec u Italiji i uvezena Srbiju, a povoljni krediti se, bar kako se objavljuje na TV i po stampi, daju iskljucivo za prozvode made in Serbia?

Sta je bilo sa Opel-Astrom koja je takodje "usla" Srbiju kao domace vozilo, tj. nije placena carina (2000 auta!)?

Nista ne razumem...

Srle

pre 15 godina

Ne radi se tu iskljucivo o tome da samo poljoprivrednici ne mogu da dobiju kredite, vec se radi o tome da bilo koji preduzetnik ne moze da dobije kredit jer te u banci pitaju "gde ste zaposleni". A kad im kazes da pogledaju mesecni obrt njih to ne zanima, jer navodno nemaju garanciju. A kad ih pitas kakvu garanciju imaju da onaj koji je zaposlen nece sutra ostati bez posla oni slegnu ramenima. Ogranicenost. Valjda smo mi uvek bili malo ograniceni pa se ne vredi oko toga vise nervirati...

dezurni komentator

pre 15 godina

kako sam privatnik, i kako moja firma nije dovoljno sigurna za banke, i kako su poceli zestoko da smanjuju dozvoljene minuse, nisam im bas pogodna musterija za ovakve vrste kredita.
da radim u javnom preduzecu, bilo bi ekstra, ali ovako, nema od tog posla nista.
u stvari, i to je bolja varijanta, bolje deset godina star suzuki nego nov fiat.
ako me vec drzava dere na svakom cosku, ne mora i kroz ove kredite.

ivana

pre 15 godina

poljoprivrednici ne mogu da dobiju povoljni kredit a poljoprivreda nam propada, a mi smo mahom poljoprivredna zemlja? bas logicno, kao i svaku meru, pravilo koje vlada/skupstina u ovoj zemlji donosi.

Milan

pre 15 godina

Opet se mlati prazna slama, po ko zna koji put. Umesto sto ce da strace tih 120 milijardi bolje da su smanjili poreze i doprinose za procenat koji bi odgovarao tom iznosu. Sta ce kredit firmi koja je izvozila neku robu, pa sad zbog krize za tom robom nema neke traznje. Opet se novac uzima od onih koji posluju (kako-tako) a drzava ga obrce na neprimeren nacin. Umesto da stvori uslove da banke daju povoljne kredite (sto im je i posao) drzava se igra banke.

preduzetnik

pre 15 godina

Tačno, da bi preduzetnik, paušalno oporezovan, dobio kredit, treba da stavi hipoteku na stan, da ima garanciju PRAVNOG lica, da prikaže poslovanje na različite načine - za bar par godina unazad (što se često traži i od pravnog lica koje je žirant/garant) i sve slične "radosti" (različito od banke do banke) koje zahtevaju beskrajno šetanje i gubljenje vremena...

Sa neizvesnim ishodom, jerbo, za Banku smo mi, praktično - švorc. Nesigurna rabota, za razliku od službenika u poreskoj upravi, recimo...:).

Mislim, nema veze što nisam nikom dužna ni za šta niti sam kad bila, što nisam nikad imala kredit, čak ni kreditnu karticu, što poslujem pozitivno skoro 20 godina, što nisam ja kriva što ne vodim knjige (bar nekoliko puta sam podnosila zahtev da pređem sa paušala na vođenje knjiga), ja formalno-pravno - sa stanovišta Banke - imam "nesigurnu" platicu od oko 28.000 dinara, i svaka čistačica u javnom preduzeću može za pola sata da dobije kredit, a ja ne mogu (izvinjavam se ovoj časnoj profesiji, ništa lično).

Pre par godina su moji prijatelji (vlasnici radnje) utrošili 73 dana na skupljanje dokumentacije za dobijanje kredita za stan...Pedantni inženjeri pa sračunali :).

I, sada - naš ministar ovo sve ne zna, ili šta?
Kao, ovaj populizam nas negde vodi?
O, da...

zoran

pre 15 godina

stara štednja, nova štednja, novi stanovi, novi automobili, stari lopovi, novi lopovi, kapitalni promašaji, kapitalne igre bez granica,...

Nesa

pre 15 godina

Podjite od jednostavnog pitanja, ko ce imati koristi od ovog programa. Svi, Drzava-resava se krseva sa ulica, veca bezbednost, manje nesreca, manje zrtava, zastava pravi profit, veci budzet od poreza, taksi i osiguranja.
Zastava-prilika da se pokrene proizvodnja i poveca kada kriza prodje, radnici napokon zaradjuju plate, komponentasi ce moci da rade i zarade, pokrecu se ostale grane-zanatstvo, trgovina, izgradnja stanova...
Vozaci-Nov auto-najbolji auto. Jednostavno, ne postoji bolji auto za te pare. Alternativa je KIA Picanto-6990E. Ne treba ih ni porediti...