Pronađeno još opasnih materija

Beograd, Kragujevac, Gornji Milanovac -- U opštini Knić pronađene su nove količine opasnih materija iz fabrike "Zvezda Helios". Sumnja se da postoje mnogo veće količine.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
 1. ova prica sa prosipanjem paljenjem otpada je po Milanovackom kraju javna tajna vec nekoliko godina. bilo je desetine prijava ekoloskoj inspekciji i odeljenju inspekcijske sluzbe SO u G MIlanovcu. umorih se vise pisuci ministarstvima, lokalnoj upravi, novinama, inspekcijama... i niko nista.. to je i razumljivo Milanovac je malo mesto... svi se znaju... ruka ruku mije.. u blizini moje kuce u selu Gornja Crnuca spaljeno je i prosuto 3600 litara ovog kancerogenog otpada.. bilo je desetine prijava inspekcijskoj sluzbi.. reagovali su tromo i lenjo uz prethodnu dojavu pociniocu da skloni neprosutu zalihu na drugu lokaciju.. jel vidite korupciju? i to je javna tajna.. i opet niko nista... jbg.. SRBIJA!!!
  (ekoloska savest, 1. mart 2009 01:10)

  # Link komentara

 2. Ne treba nama NATO da izvrsi genocid nad nama i nasom zemljom, vodom i vazduhom.
  Imamo mi svoje trovace, nase 'savesne' gradjane, koji ce dokrajciti i sebe i nas!
  Ne trebaju nama nama ni bolnice za lecenje kancerogenih bolesti.
  Nama trebaju ustanove kakve na ovoj planeti jos nisu postojale, ustanove za lecenje mentalnih bolesti i poremecaja.
  Medju svojim drustvenim redovima imamo najveci kancer u drustvu koji postoji, a to je nepostojanje savesti i truncice svesti o tome sta je dobro a sta je zlo!
  Ne trebaju nama neprijatelji, mi smo sami sebi neprijatelji!
  I da, mi smo zaista 'nebeski narod', vise nas ima na nebu nego sto nas hoda na zemlji!
  (Ina, 1. mart 2009 00:50)

  # Link komentara

 3. Srbija je vec unistena politicki, moralno i materijalno. Sada je na redu zagadjivanje zemlje zahvaljujuci pohlepi (ne seljackoj) i neznanju. Blago nama.
  (Zoran, 28. februar 2009 23:38)

  # Link komentara

 4. Pa ko je sad tu kriv: Slovenci ili onaj ko je sa njima pregovarao o uslovima za izgradnju fabrike u Srbiji? Nasi jedva cekaju da se docepaju visokih provizija tako da pristaju na sve. Kad dodje do ovakvih problema nasima je najlakse da optuze Slovence za svoje licne propuste. Tada su provizije vec uveliko potrosene pa lokalno stanovnistvo ispasta kao i svi mi zajedno zbog zagadjena zivotne sredine. Neodgovorno ponasanje dovodi u Srbiju zastarele tehnologije koje vise niko nece, tako da cemo se mi tesko osloboditi raznog otpada.
  (Mirjana, 28. februar 2009 23:02)

  # Link komentara

 5. Hajdemo, polako. Ovo što se desilo je krajnje neodgovorno od strane zaposlenih u Zvezdi-Helios. Niko ne može da me ubedi da je samo jedan čovek kriv a ostali su nedužni. Pa da li je moguće da se u nekoj firmi plaća transport „nečega“ a da niko drugi sem jednog čoveka ne zna o čemu se radi. Pa nisu valjda sami ulazili i tovarili. Nadam se da neće biti „tresla se gora rodio se miš“. Par dana po medijima i kraj. Sve se zaboravi (ne bi me čudilo da se i ovako završi jer mi Srbi lako zaboravljamo). No hajde da vidimo dalje. Šta je sa ostalim proizvođačima boja (pomenute su zvezda i Duga jer su istog vlasnika), šta je sa Zorkom, Pomoravljem, Maksimom, Nevenom, Jubom i td. Da li svi ispunjavaju sve zakonom propisane uslove za rad. Mada mislim da su najveći zagađivači najmanji proizvođači. Pa svaki grad ima nekog lokalnog proizvođača boja. Zadovoljavaju li sve te male podrumske proizvodnje potrebne uslove za rad? Ko im je dao odobrenje za rad? Neki korumpirani državni činovnik. A gde odlažu otpad? U kanalizaciju. Ove velike firme bar imaju stručnjake, a lokalni proizvođači nemaju pojma šta rade. Ovo što je Zvezda činila je zločin, ali ja verujem da su u pitanju samo prljavi rastvarači (derivati nafte pa su ih zato seljaci i koristili za paljenje vrzina). Ako su u pitanju derivati nafte, da li onda analogno treba zatvoriti i NIS, tj. rafinerije. Koliko one zagađuju prirodnu sredinu. Koliko puta je u Pančevu količina benzena (čini mi se da je bio benzen) bila iznad dozvoljene granice. Da li treba pogušiti u Srbiji celokupnu hemijsku industriju? metalska je već ugašena. Od čega će Srbija da živi – od trgovine. Ti meni danas prodaš ja tebi sutra. Može li to tako? Da postoje stručni ljudi u državi a ne partijski kadrovici, odavno bi porazmislili kako da se stvari u Srbiji promene.
  (ogorcen, 28. februar 2009 19:54)

  # Link komentara

 6. Pa šta je sada ljudi? Ovi radnici koji sada kukaju zbog gubitka posla, a nisu kukali zbog zagadjenbja zivotne sredine, i svi oni koji su najodgovorniji za ovo zagadjenje, nisu u proseku razliciti od nas koji citamo ove tekstove, jer smo u globalu kao narod neodgovorni prema svemu i svakome, pa sta se onda čudimo? Brinemo se samo onda kada smo mi tuđom nebrigom groženi, a što sami sebe svesno ugrožavamo nezdravom ishranom, pićem, duvanom, i raznim drugim štetnim postupcima koji do nas stoje, tu smo sasvim ravnodušni, a ovakve vesto nak pomažu da se sami osećamo uzvišenije i bolje u svom licemerstvu.
  (Misha, 28. februar 2009 18:06)

  # Link komentara

 7. Boze sto je ovo naduvana prica. Naravno da za nepropisno postupanje sa otpadom treba kaznjavati, ali kad to radi drzava onda nikom nista (Bor, Pancevo, mnoge druge fabrike pre privatizacije). Ovako - privatnik se nekom zamerio, pa hajde da ga malo...
  Ovo, inace, uopste nije izolovan slucaj. Seljaci u okolini Lazarevca uzimaju ugljenu prasinu da "djubre" kukuruz, jer su ubedjeni da onda "raste veci". Itd. ima primera iza svakog coska. A "opasne materije" u konkretnom slucaju su verovatno organski rastvaraci i razredjivaci, tj. prazna burad od toga. Sve to spada u tzv. opasne materije.
  (BoKi, 28. februar 2009 17:28)

  # Link komentara

 8. Odmah zatvoriti fabriku i preduzece, najstorozije kazniti sve odgovorne, radnike, da ne ostanu bez posla, angazovati da rade na dekontaminaciji terena, imovinu oduzeti i tako obezbediti novac za dekontaminaciju.
  Pa kakva je to zemlja u kojoj je trovanje i ubijanje naroda normalna pojava?!
  I sve zato sto su neki tako gladni para, nikad im nije dosta.
  E, vala, nama je dosta, preko glave!
  (B.M., 28. februar 2009 17:02)

  # Link komentara

 9. Vec danima slusamo o opasnim materijama a nikako da saznamo o cemu se radi. Uporedo na TV pricaju o fantasticnom centru za kontrolu trovanja na VMA i slicnim ekipama. Gospodo doktori, ministri, pukovnici i ostali naucnici, ovaj narod vas placa-prilicno dobro i sasvim konkretno. Izjasnite se pre neko sto pocrkamo od tih nepoznatih materija.
  (Ljubomir Pandurovic, 28. februar 2009 16:53)

  # Link komentara

 10. Zameram sam sebi na ovakvim emocijama, ali ponekad zaista pozelim da se smrtna kazna vrati na velika vrata. Kazu, posledice ce se videti tek za 5-10 godina. Kada? Mislite kada nasha deca obole od kancera, tada cemo znati koliko je stete naneto? Ocajan sam...
  (Mikica, 28. februar 2009 16:25)

  # Link komentara

 11. Klupko je, nadam se, pocelo da se odmotava. Nije ovo jedini slucaj trgovine opasnim materijama u Gornjem Milanovcu, a da se pri tom nije mislilo ni na zdravlje ni na okolinu vec samo na profit. Ima jos par firmi koje su se na slican nacin resile opasnih materija, samo je pitanje da li ce one u ovom postupku biti pomenute. Ovo je samo vrh ledenog brega.
  (Milan, 28. februar 2009 15:58)

  # Link komentara

 12. eto Kako moja Becevica dodje u Vesti. Jedno divno selo u Gruzi i Sumadiji , naslo se da bude djubriste , hemiske"mafije". Selo koje je primer cistoce voda i vazduha i svega ostalog.
  Cestitam
  (Zoran, 28. februar 2009 15:13)

  # Link komentara

 13. U pitanju je politicko - interesna sprega, u cilju izbegavanja svake odgovornosti i pljachkanja... Gradjani se truju bez trunke grize savesti, masovno boluju od kancera... Nikada ovo nece postati uredjena drzava, sve dok se jednom ne utvrdi sta je normalno, a sta nije.
  (Senor Cockroach, 28. februar 2009 15:00)

  # Link komentara

 14. Sad lepo, svu burad na voz pa u Domzale, u Sloveniju na poklon dragom Heliosu.
  (Dragan, 28. februar 2009 14:17)

  # Link komentara

 15. Koliki dugo već ovo rade.
  I gde su sve istovarali ili ispirali.
  U reke,na njive,u jezera,u kišne kanalizacije.
  Gradjani Gornjeg Milanovca su već duži niz godina prijavljvali, ali kome?
  Direktor Zvezde obraća se saopštenjem.
  Inspektorka dostavlja zapisnik nadležnom sudu.
  Da li ćemo saznati o kojoj vrsti otrova i kancera se radi. Koje su štete po zdravlje, koliko nas ili naše dece je obolelo od ovih trovača. Na koji niz godina su zatrovane reke polja, proizvodi sa tih polja.
  Da li osim prijave ima neko ko će sa ovim zločinom podrobnije i dublje da se bavi.
  Jer jedan grad pije vodu sa gružanskog jezera, Despotovica u koju su ladno ipuštali i prosipali otrov teće prema Čačaku, uliva se u Moravu a znamo koliko gradova leži na ovoj reci.
  Pa seljaci brdjanske klisure su zalivali sa Despotovice svoje posede a sledeće jutro nalazili sve izgorelo.
  A siguran sam da ovakvih zlotvora ima još u Srbiji.
  Nikako samo medijski i sve se zaboravi, jer mi ćemo jedni druge potrovati ako se ne preduzmu hitne akcije.
  (miroslav, 28. februar 2009 12:36)

  # Link komentara