Subota, 31.01.2009.

00:46

Radnici "Zastave" očekivali više

Radnici "Zastave" nisu iznenađeni najavom o početku proizvodnje "punta" u Kragujevcu, ali kažu da su očekivali veću proizvodnjnu vozila.

Izvor: B92

Radnici "Zastave" oèekivali više IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 15 godina

Ko još pita radnike čemu se oni nadaju? Da nije države, niko se ne bi ni brinuo o Zastavi. Večito ih je država pomagala i plaćala, setimo se samo pre godinu dana kako su vrištali kada im je ukinuto plaćanje 100 evra mesečno za nerad.

Jednostavno, zastarele automobile ne vredi proizvoditi i to je to.

Kao što su mnogi rekli, treba da budu srećni što će se bilo šta praviti u Zastavi.

Jedino što mene nećete videti da kupujem nekvalitetno zato da bih pomagao domaću privredu. Baš me briga. Kupiću najjeftinije i čime sam zadovoljan, bilo domaće ili ne.

Dexter

pre 15 godina

Vazno je da krene, nemojte negativne komentare a proizvodnja jos nije pocela!!!
Ko zna sta sve moze da se izrodi u narednih 10 godina iz ovog pocetnog "malog" posla!!!
Budimo optimisti i kupujmo domace i pomocicemo i Zastavi i radnicima tamo, i drzavi i privredi i nakraju sveukupno i samim sebi.
To se tako radi na zapadu!!!

strucnjak

pre 15 godina

Samoupravljaci. Pa oni ni posle 25 godina nisu znali Yugo da naprave kako treba. Sramota od strane njih i njihovog sindikalnog vodje a takodje i njihovih partijskih ucitelja, Kostunice, Ilica, Nikolica i Seselja.

histerik

pre 15 godina

Malo matematike. 1000 radnika puta 300 evra (bruto plata) x 12 meseci jednako je 3 600 000 evra. Kada to podelimo sa 15 000 automobila to je 240 evra po automobilu se odvaja za plate zaposlenih. Naravno ovde nisu ukalkulisane zarade menadžmenta, koji se verovatno neće zadovoljiti platama ispod 2000 evra mesečno. Neka ih ima dvadeset to je još 32 evra po automobilu. Na puntovu cenu od 8 000 evra to izađe 3,4 %. Sve to nije tako strašno ukoliko bi Fiat uključio i druge delove srpske privrede koji bi radili delove za njihova vozila. Međutim, na nekoliko mesta je rečeno da će Zastava samo sklapati punta.

nada

pre 15 godina

Radnici ocekivali vise....ccc. Mozda su ocekivali i kapucino kad dodju ujutru na posao. Ko mene pita u mojoj firmi sta sam ja ocekivao. Nek cute i budu srecni sto uopste rade. Dok su pravili juga njihova ocekivanja su bila ispunjena il sta? Stvarno ne bi trebalo objavljivati ovakve vesti.

taya

pre 15 godina

Nema mesta radosti, nista nije mrdnulo sa mrtve tacke... Punto samo nastavlja da se proizvodi, a radnici i dalje nemaju sigurnost, dok drzava jos uvek ima problem. Mozda veci nego sto je imala. Kako opravdati "poklon" od 200 miliona evrica u kesu Italijanima, a za uzvrat samo magla i cuveno "bice sve u redu, samo jos..."... Dokle!?

Realista

pre 15 godina

Nije "Fiat" došao u Kragujevac da uposli nezaposlene, vec da ostvari profit. Da bi ostvarili profit, prvo ce da debelo razmisle koliko mogu da ulože a da im se uloženo što brže vrati. Ukoliko procene da će u startu imati gubitke, onda će sigurno ići na minimalna ulaganja, a i ta minimalna ulaganja će gledati da što više odlože. Pored toga, i ono minimalno lokalne radne snage što uposle, gledaće da što manje plate- za svakih 10 evra manje plate po radniku, italijanski menadžeri, poslati iz centrale, verovatno će dobijati bonuse u najmanje 100 puta većem iznosu. Dakle, gledano iz ugla prosečnog kragujevačkog Zastavinog radnika, bolje je da nisu ni dolazili, ako već nisu došli pre 20-ak godina, kad auto industrija nije bila u ovolikoj krizi.

Fiatofil

pre 15 godina

Ne znam zasto bilo ko ocekuje da cena punta bude 5.000 eur. U Italiji najjeftiniji "punto classic", kako ga zovu, kosta okruglo 10.000 eur sa troja vrata i motorom 1,2 litra sa 60 KS. Najjeftiniji dizel je 1,3 multijet sa 70 KS i kosta 11.850 eur. Nemoguce je da bi kod nas bio duplo jeftiniji... Dakle, te cene su cene lokalnog proizvoda na lokalnom trzistu, bez carine...

Muzicari

pre 15 godina

Realno, ono sto je bilo iole vredno kao ljudski resurs, a pri tom i htelo da radi, dosad je otislo iz Zastave, kao i iz ostalih propalih firmi, i uveliko se naslo i snaslo od 2000. Ono sto je ostalo jos ima i "muzicku zelju", a ako se dobro secam, ni testovi im nisu bili po volji??? Ma, kako da ne, Italijani samo njih cekaju, da im pire u 'ladnu corbu!

milan

pre 15 godina

Pa ljudi nije jedino Zastava propala firma koju treba spasiti i radna mesta sačuvati. Takvih propalih firmi je na stotine po Srbiji, ali jedino treba Zastavu sačuvati jer je gradonačelnik iz + stranke. A Yugo da su pravili kinezi verovatno bi koštao 1500€

Dusko

pre 15 godina

Kragujevcani su ispali vrlo naivni, da ne kazem nesto drugo, nije lepo. Naseli su na kampanju od izbora i glasali za one koji su odgovorni za njihov sunovrat. Taj ugovor o sklapanju Punta je star 2 godine, pa neka se pitaju zasto bivsa / sadasnja vlast nisu ranije doneli mere za podsticaj prodaje, time i proizvodnje Punta ?! Vrlo naivno i bezglavo ponasanje Kragujevcana.....

djape071

pre 15 godina

Izbori 2008 su "dobijeni" na racun price o velikim investicijama u autoindustriju. Bila je prica "svima nama ce biti bolje". Sada kada je izvesno da od tih prica nece biti nista, mnogi se izvlace na cinjenicu - pa dobro, Zastava je i tako i tako godinama propadala. O cemu se onda ovde radi? Zar je politicka svest prosecnog gradjanina Srbije spala na tu meru da mu neko moze ispred ociju mahati novcanicom od 100 eura i onda da se na taj nacin formira njegovo misljenje. Pa onda kada gradjanin da glas, ta novcanica se vrati u dzep onoga ko je mahao sa njom. O tome se ovde radi. Sporazum sa FIAT-om je skolopljen krajem leta prosle godine, u septembru se desila kriza u SAD i sada saznajemo da je odjednom citava autoindustrija pred krahom na osnovu rezultata iz poslednjeg kvartala? MA NEMOJ? To su price za malu decu. Godinama oni vuku gubitke, ne mogu da prate istocne proizvodjace i sada su iskoristili trenutak da zatraze pomoc od drzave, kao i banke. I onda zapadne drzave "narezu" par stotina milijardi eura iz kompjutera i misle da ce na taj nacin resiti problem. Gospodo, bojim se da problem ovoga puta nece resiti i da ce problemi na zapadu biti sve veci a posledice gore. Ovo nas je uverilo da ne znamo sa sigurnoscu hocemo li mi, gradjani Srbiji imati leba u EU. To je sada samo pretpostavka. Radnici, gradjani Kragujevca su u pravu kada su nezadovoljni, jer njima je nesto obecano, a sada im se govori nesto deseto i onda se jos oni napadaju sto ukazuju na to? Nisam ni ja pristalica subvencionisanja autoindustrije od strane drzave, ali GOSPODO zar nije to isto sto traze radnici FIAT-a u Italiji od italijanske vlade, radnici GM-a, Krajslera od vlade SAD i sto ce ubrzo zatraziti i ostali proizvodjaci zapadnih zemalja od svojih vlada, kao sto su zatrazile SVE banke tih zemalja. Obecali ste - ispunite. Ako ne mozete ispuniti, onda lepo se pokupite sa mesta na kojima ste. U Davos vise niko ne, ZASTO?

sasa jokic

pre 15 godina

Zao mi je sto je Kragujevac izgubio veliku sansu zbog ekonomske krize, ali budimo realni, treba biti vise nego zadovoljan sto nisu totalno odustali od posla, imajuci u vidu sta se desava na svetskom trzistu automobila!

hronolog

pre 15 godina

Za one kratkog pamćenja, desetka dizel (punto 1.9 JTD, 85 KS) se već prodavala kod nas pre par godina. Ali, po ceni od 11.200 evrića nisu prodali gotovo ni jedan pa su odustali i vratili ih Italijanima.

Maja

pre 15 godina

Ovo je najveca prevara! Pa on je potpisao ono sto je odavno placeno. Mi, poreski obveznici, debelo placamo Fiat da dodje da bi ispalo da je ova vlast napravila cudo. Cela ideja im je bila da kao naprave cudo od najveceg gubitasa, pa da se nacija primi-evo ako su spasli Kragujevac, i nas ce. A taj njihov dafina-jezda projekat ce skupo da nas kosta, a zastava ce da propadne. Ta industrija je i pre krize svugde bila u propadanju. Umesto da smo taj silni novac ulozili u nesto drugo i te ljude zaposlili. Ovako skupo placamo njihovu sarenu lazu, a samo ce neki Fiatovi zvanicnici da uzmu silnu lovu za ovo sto ih Mladja seta i slika se. Verovatno se valjaju od smeha na temu - Balkanci i sareni baloni...

Srpski-vo

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da neko jos uvek pita radnike Zastave sta oni misle o svemu. Vec 20-ak godina zive na grbaci svih nas i sada su ponovo nezadovoljni. Zastavu je trebalo zatvoriti kada su sa 200000 pali na 5000 vozila godisnje i sada je niko ne bi pominjao, a svi zajedno bismo ustedeli 500 miliona evra koje su upravo nezadovoljni radnici dobili za svoj nerad.
Evo opsirnijeg razmisljanja na mom blogu http://www.srpski-vo.com/

Mića

pre 15 godina

Je l to taj posao "veka" koji neće zaposliti ni hiljadu ranika?! Nema SRBIJI hleba bez MOTIKE. Kada SRBIJA bude prekrivena plantažama LEŠNIKA, ORAHA, ŠLJIVA i drugog voća. Kada se u SRBIJI zabele staklenici i plastenici za uzgoj povrća, TADE će se u SRBIJI živeti BOLJE! Prehrambena indistrija nikada neće biti u krizi. SRBIJA LEŠNIK. SRBIJA ORAH. SRBIJA VINO. SRBIJA POVRĆE... To su brendovi Srbije. NIKADA brend Srbije neće biti Srbija automobili...

veljko

pre 15 godina

He he he, pa u Srbiji, da se proizvodi ne znam sta, taj proizvod mora biti skuplji od svih ostali u okruzenju, tako da ce taj punto, go ko od majke rodjen, kostati kao neka tamo dacija sa klimom i ABS-om , ali zaboga, to je domaci proizvod. Ma bas me briga i za domaci proizvod, zar je malo sto me drzava globi preko svih ovih nameta, jos da im ja finansiram ekstra profite u auto industriji, punto sa klimom, ABS- om, fabrickom muzikom, elektro podizacima, i dizel motorom, ako bude kostao oko 6.000 eura, to bi bila cena za Srbiju. A ovako, bolje da prodamo 1000 automobila sa 1000 eura zaradom, nego 10.000 automobila sa 250 eura zarade. Takvom logikom je sve i propalo, pogotovo u zastavi.

Marko Markovic

pre 15 godina

Ko hoce da vidi, videce. Na prici oko Fijata su dobijeni izbori. I sad efektom bumeranga, dosli su u problem. Ko je sta dobio, a ko izgubio. Fiat je dobio fabriku na "majke mi", ulozicemo pare. Vlada izbore i skinula je stavku "subvencija zastave" iz budzeta. Radnici su dobili otkaze, a da im niko nije javio. Jer cemu testiranja i konkursi ako imaju posao. Da li je ko sta dobio jos, to ne znam. Pogledajte, ko se vrti u celoj prici...G17 i gradonacelnik i kadar, i ovi iz vlade, sve G17. Ali prica je jos dublja. Igra se na zaboravu kao standardnoj karakteristici. I sad oko punta. prvo je odavno placena licenca, zatim model se ne proizvodi vise, postoje zalihe od prosle godine, preskup je. Zatim sta cudi, gde je zastupnik Fiata u celoj prici (Delta M). onda, kako to da politicari i sindikati vode komercijalne poslove. Gde je rukovodstvo. ko hoce da vidi, videce...

sarjann

pre 15 godina

U momentu teske fin. krize koja je zahvatila ceo svet i dok vodece svetske firme za proizvodnju automobila obustavljaju prodaju i dalja investiranja, FIAT zapocinje, i daje procenu za 15000 vozila za tekucu godinu!!! Naravno, sve to nije dovoljno za vecite kriticare... ni to nije dovoljno, cinjenica da se fabrika izvlaci iz propasti i da radnici sada imaju cemu da se nadaju... ni to nije dovoljno... ponekad se pitam, a kada je dosta, kada cemo poceti da razmisljamo na pravi nacin i da se naucimo da cenimo ono sto imamo, a da se secamo onoga sto nismo imali???

Vaskez NS

pre 15 godina

1. Punto dizel se već pravi, u Italiji naravno.
2. Sve što iz Zastave bude izašlo kao osnovni benc model, a bude koštalo preko 5.000 €, biće preskupo i pući će.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Tuzno je sve sto se desava i nama i ostalim zemljama, ali mene jos vise rastuzuju jucerasnji komentari na prvu vest o ovom sporazumu sa FIAT-om, u kojima neki ljudi iskazuju veliki optimizam, a koji je baziran uglavnom na emocijama. Brojne realne cinjenice, navedene u vecini komentara, ovim optimistima ne dopiru do svesti pa je sa njihove strane bilo cak i sarkasticnih komentara tipa "Gde su sada skeptici?", kao da su tekoce nestale carobnim stapicem, a probleme videli samo oni koji mrze svoju zemlju, narod i vladu. Sa takvim "samozaslepljavanjem" nam se ne obecava nista dobro, jer su ekonomija i proizvodnja neumoljive i retko se obaziru na neciju emocije. Iz ove vesti danas ipak se vidi neki realniji pristup, oprezan i trezven, pa cemo mozda nekako i preziveti do nekih boljih dana.

Chikanski

pre 15 godina

Niti će Srbija ikad postati moderna evropska zemlja, niti će Zastava postati ozbiljna autoindustrija. Nemamo mi za to ni snage, ni volje, ni pameti.
Ovde uspeva samo "Šljivovica". Zato i razmišljamo tako, kao da smo svi pijani.

Mile

pre 15 godina

Mozete biti srecni da ste dobili i ovoliko. Ako uopste dobijete i to.

Fabrike automobila se ili zatvaraju ili smanjuju proizvodnju ... a tu se otvara (bar tako cujem) fabrika. Zato cutite i uzivajte.

salle

pre 15 godina

Zasto je jugo imao prodju i epitet ''nacionale'', zato sto je kostao (barem kada sam
ga ja kupio,novog) oko 4000 dm davno...ali pretvoren u evro.
Ne smem ni da pomislim kako bi neki model mogao da dostigne kupovnu moc na ovim prostorima jer ruku na srce
ko od vas radnika ima i 7,8a da ne kazem 10 hiljada za novi auto pa makar i na kredu.
Sigurno je i nekome od vas receno, nekada...nemas ti, ali ima ko ima... ovo je drzava kontrasta... do kada? gotovo
je...nazalost

Ilija

pre 15 godina

U momentu kada skoro ne postoji auto kompanija koja nije obustavila proizvodnju na nekoliko ili nedelja zbog slabe prodaje i nagomilanih zaliha vozila ovi iz zastave umesto da budu presrecni sto ce poceti da rade i proizvode (ovog puta nadajmo se puno boljeg kvaliteta) kola oni se bune... Sta vise reci...

Pera

pre 15 godina

Cela Evropa i Amerika ubrzano rade na proizvodnji automobila sa motorima koji veoma malo zagadjuju zivotnu sredinu, a mi cemo da proizvodimo punto na dizel... mi smo i dalje u proslom veku i ne mrdamo odatle

MAX

pre 15 godina

Je l ja to dobro cujem ili ce se stvarno KONACNO proizvoditi sigurno i punto sa dizel motorom????!!!????

Verujem u uspeh vladinih mera ukoliko FIAT PUNTO DIZEL bude kostao manje od 10000 jer ce to onda siguran sam podstaci mnoge na kupovinu.

Cak cu se i ja razmisliti.....

dejan

pre 15 godina

Kakve garancije hoce g. Mihajlovic? Da ce biti dizajniran novi auto i da ce se dobro prodavati. Ili da ce ga kupci kupovati. Takve garancije niko ne moze da im da. Bolje gledajte kako radite svoj posao i napredujte u tome. Samo vam je to garancija.

Dejan

pre 15 godina

O cemu se ovde radi? O sudbini 15-20 hiljada radnika jedne (na zalost) propale fabrike? Drzava je ulozila vec preko 10.000 evra po jednom radnom mestu u Zastavi, a Fijat ko zna kad ce i da li ce. Ne verujem da ce radnici imati Bog zna kakve plate. Da li smo mogli pametnije da ulazemo taj novac? Sad cemo jos da kreditiramo kupovinu punta jer je i trziste izgleda problem...
Zaboravite autoindustriju, svet je i ovako prenatrpan automobilima...

dejan

pre 15 godina

Kakve garancije hoce g. Mihajlovic? Da ce biti dizajniran novi auto i da ce se dobro prodavati. Ili da ce ga kupci kupovati. Takve garancije niko ne moze da im da. Bolje gledajte kako radite svoj posao i napredujte u tome. Samo vam je to garancija.

Mića

pre 15 godina

Je l to taj posao "veka" koji neće zaposliti ni hiljadu ranika?! Nema SRBIJI hleba bez MOTIKE. Kada SRBIJA bude prekrivena plantažama LEŠNIKA, ORAHA, ŠLJIVA i drugog voća. Kada se u SRBIJI zabele staklenici i plastenici za uzgoj povrća, TADE će se u SRBIJI živeti BOLJE! Prehrambena indistrija nikada neće biti u krizi. SRBIJA LEŠNIK. SRBIJA ORAH. SRBIJA VINO. SRBIJA POVRĆE... To su brendovi Srbije. NIKADA brend Srbije neće biti Srbija automobili...

Dejan

pre 15 godina

O cemu se ovde radi? O sudbini 15-20 hiljada radnika jedne (na zalost) propale fabrike? Drzava je ulozila vec preko 10.000 evra po jednom radnom mestu u Zastavi, a Fijat ko zna kad ce i da li ce. Ne verujem da ce radnici imati Bog zna kakve plate. Da li smo mogli pametnije da ulazemo taj novac? Sad cemo jos da kreditiramo kupovinu punta jer je i trziste izgleda problem...
Zaboravite autoindustriju, svet je i ovako prenatrpan automobilima...

Chikanski

pre 15 godina

Niti će Srbija ikad postati moderna evropska zemlja, niti će Zastava postati ozbiljna autoindustrija. Nemamo mi za to ni snage, ni volje, ni pameti.
Ovde uspeva samo "Šljivovica". Zato i razmišljamo tako, kao da smo svi pijani.

Ilija

pre 15 godina

U momentu kada skoro ne postoji auto kompanija koja nije obustavila proizvodnju na nekoliko ili nedelja zbog slabe prodaje i nagomilanih zaliha vozila ovi iz zastave umesto da budu presrecni sto ce poceti da rade i proizvode (ovog puta nadajmo se puno boljeg kvaliteta) kola oni se bune... Sta vise reci...

Mile

pre 15 godina

Mozete biti srecni da ste dobili i ovoliko. Ako uopste dobijete i to.

Fabrike automobila se ili zatvaraju ili smanjuju proizvodnju ... a tu se otvara (bar tako cujem) fabrika. Zato cutite i uzivajte.

Maja

pre 15 godina

Ovo je najveca prevara! Pa on je potpisao ono sto je odavno placeno. Mi, poreski obveznici, debelo placamo Fiat da dodje da bi ispalo da je ova vlast napravila cudo. Cela ideja im je bila da kao naprave cudo od najveceg gubitasa, pa da se nacija primi-evo ako su spasli Kragujevac, i nas ce. A taj njihov dafina-jezda projekat ce skupo da nas kosta, a zastava ce da propadne. Ta industrija je i pre krize svugde bila u propadanju. Umesto da smo taj silni novac ulozili u nesto drugo i te ljude zaposlili. Ovako skupo placamo njihovu sarenu lazu, a samo ce neki Fiatovi zvanicnici da uzmu silnu lovu za ovo sto ih Mladja seta i slika se. Verovatno se valjaju od smeha na temu - Balkanci i sareni baloni...

Marko Markovic

pre 15 godina

Ko hoce da vidi, videce. Na prici oko Fijata su dobijeni izbori. I sad efektom bumeranga, dosli su u problem. Ko je sta dobio, a ko izgubio. Fiat je dobio fabriku na "majke mi", ulozicemo pare. Vlada izbore i skinula je stavku "subvencija zastave" iz budzeta. Radnici su dobili otkaze, a da im niko nije javio. Jer cemu testiranja i konkursi ako imaju posao. Da li je ko sta dobio jos, to ne znam. Pogledajte, ko se vrti u celoj prici...G17 i gradonacelnik i kadar, i ovi iz vlade, sve G17. Ali prica je jos dublja. Igra se na zaboravu kao standardnoj karakteristici. I sad oko punta. prvo je odavno placena licenca, zatim model se ne proizvodi vise, postoje zalihe od prosle godine, preskup je. Zatim sta cudi, gde je zastupnik Fiata u celoj prici (Delta M). onda, kako to da politicari i sindikati vode komercijalne poslove. Gde je rukovodstvo. ko hoce da vidi, videce...

MAX

pre 15 godina

Je l ja to dobro cujem ili ce se stvarno KONACNO proizvoditi sigurno i punto sa dizel motorom????!!!????

Verujem u uspeh vladinih mera ukoliko FIAT PUNTO DIZEL bude kostao manje od 10000 jer ce to onda siguran sam podstaci mnoge na kupovinu.

Cak cu se i ja razmisliti.....

Srpski-vo

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da neko jos uvek pita radnike Zastave sta oni misle o svemu. Vec 20-ak godina zive na grbaci svih nas i sada su ponovo nezadovoljni. Zastavu je trebalo zatvoriti kada su sa 200000 pali na 5000 vozila godisnje i sada je niko ne bi pominjao, a svi zajedno bismo ustedeli 500 miliona evra koje su upravo nezadovoljni radnici dobili za svoj nerad.
Evo opsirnijeg razmisljanja na mom blogu http://www.srpski-vo.com/

Pera

pre 15 godina

Cela Evropa i Amerika ubrzano rade na proizvodnji automobila sa motorima koji veoma malo zagadjuju zivotnu sredinu, a mi cemo da proizvodimo punto na dizel... mi smo i dalje u proslom veku i ne mrdamo odatle

Vaskez NS

pre 15 godina

1. Punto dizel se već pravi, u Italiji naravno.
2. Sve što iz Zastave bude izašlo kao osnovni benc model, a bude koštalo preko 5.000 €, biće preskupo i pući će.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Tuzno je sve sto se desava i nama i ostalim zemljama, ali mene jos vise rastuzuju jucerasnji komentari na prvu vest o ovom sporazumu sa FIAT-om, u kojima neki ljudi iskazuju veliki optimizam, a koji je baziran uglavnom na emocijama. Brojne realne cinjenice, navedene u vecini komentara, ovim optimistima ne dopiru do svesti pa je sa njihove strane bilo cak i sarkasticnih komentara tipa "Gde su sada skeptici?", kao da su tekoce nestale carobnim stapicem, a probleme videli samo oni koji mrze svoju zemlju, narod i vladu. Sa takvim "samozaslepljavanjem" nam se ne obecava nista dobro, jer su ekonomija i proizvodnja neumoljive i retko se obaziru na neciju emocije. Iz ove vesti danas ipak se vidi neki realniji pristup, oprezan i trezven, pa cemo mozda nekako i preziveti do nekih boljih dana.

milan

pre 15 godina

Pa ljudi nije jedino Zastava propala firma koju treba spasiti i radna mesta sačuvati. Takvih propalih firmi je na stotine po Srbiji, ali jedino treba Zastavu sačuvati jer je gradonačelnik iz + stranke. A Yugo da su pravili kinezi verovatno bi koštao 1500€

salle

pre 15 godina

Zasto je jugo imao prodju i epitet ''nacionale'', zato sto je kostao (barem kada sam
ga ja kupio,novog) oko 4000 dm davno...ali pretvoren u evro.
Ne smem ni da pomislim kako bi neki model mogao da dostigne kupovnu moc na ovim prostorima jer ruku na srce
ko od vas radnika ima i 7,8a da ne kazem 10 hiljada za novi auto pa makar i na kredu.
Sigurno je i nekome od vas receno, nekada...nemas ti, ali ima ko ima... ovo je drzava kontrasta... do kada? gotovo
je...nazalost

veljko

pre 15 godina

He he he, pa u Srbiji, da se proizvodi ne znam sta, taj proizvod mora biti skuplji od svih ostali u okruzenju, tako da ce taj punto, go ko od majke rodjen, kostati kao neka tamo dacija sa klimom i ABS-om , ali zaboga, to je domaci proizvod. Ma bas me briga i za domaci proizvod, zar je malo sto me drzava globi preko svih ovih nameta, jos da im ja finansiram ekstra profite u auto industriji, punto sa klimom, ABS- om, fabrickom muzikom, elektro podizacima, i dizel motorom, ako bude kostao oko 6.000 eura, to bi bila cena za Srbiju. A ovako, bolje da prodamo 1000 automobila sa 1000 eura zaradom, nego 10.000 automobila sa 250 eura zarade. Takvom logikom je sve i propalo, pogotovo u zastavi.

hronolog

pre 15 godina

Za one kratkog pamćenja, desetka dizel (punto 1.9 JTD, 85 KS) se već prodavala kod nas pre par godina. Ali, po ceni od 11.200 evrića nisu prodali gotovo ni jedan pa su odustali i vratili ih Italijanima.

djape071

pre 15 godina

Izbori 2008 su "dobijeni" na racun price o velikim investicijama u autoindustriju. Bila je prica "svima nama ce biti bolje". Sada kada je izvesno da od tih prica nece biti nista, mnogi se izvlace na cinjenicu - pa dobro, Zastava je i tako i tako godinama propadala. O cemu se onda ovde radi? Zar je politicka svest prosecnog gradjanina Srbije spala na tu meru da mu neko moze ispred ociju mahati novcanicom od 100 eura i onda da se na taj nacin formira njegovo misljenje. Pa onda kada gradjanin da glas, ta novcanica se vrati u dzep onoga ko je mahao sa njom. O tome se ovde radi. Sporazum sa FIAT-om je skolopljen krajem leta prosle godine, u septembru se desila kriza u SAD i sada saznajemo da je odjednom citava autoindustrija pred krahom na osnovu rezultata iz poslednjeg kvartala? MA NEMOJ? To su price za malu decu. Godinama oni vuku gubitke, ne mogu da prate istocne proizvodjace i sada su iskoristili trenutak da zatraze pomoc od drzave, kao i banke. I onda zapadne drzave "narezu" par stotina milijardi eura iz kompjutera i misle da ce na taj nacin resiti problem. Gospodo, bojim se da problem ovoga puta nece resiti i da ce problemi na zapadu biti sve veci a posledice gore. Ovo nas je uverilo da ne znamo sa sigurnoscu hocemo li mi, gradjani Srbiji imati leba u EU. To je sada samo pretpostavka. Radnici, gradjani Kragujevca su u pravu kada su nezadovoljni, jer njima je nesto obecano, a sada im se govori nesto deseto i onda se jos oni napadaju sto ukazuju na to? Nisam ni ja pristalica subvencionisanja autoindustrije od strane drzave, ali GOSPODO zar nije to isto sto traze radnici FIAT-a u Italiji od italijanske vlade, radnici GM-a, Krajslera od vlade SAD i sto ce ubrzo zatraziti i ostali proizvodjaci zapadnih zemalja od svojih vlada, kao sto su zatrazile SVE banke tih zemalja. Obecali ste - ispunite. Ako ne mozete ispuniti, onda lepo se pokupite sa mesta na kojima ste. U Davos vise niko ne, ZASTO?

Muzicari

pre 15 godina

Realno, ono sto je bilo iole vredno kao ljudski resurs, a pri tom i htelo da radi, dosad je otislo iz Zastave, kao i iz ostalih propalih firmi, i uveliko se naslo i snaslo od 2000. Ono sto je ostalo jos ima i "muzicku zelju", a ako se dobro secam, ni testovi im nisu bili po volji??? Ma, kako da ne, Italijani samo njih cekaju, da im pire u 'ladnu corbu!

sarjann

pre 15 godina

U momentu teske fin. krize koja je zahvatila ceo svet i dok vodece svetske firme za proizvodnju automobila obustavljaju prodaju i dalja investiranja, FIAT zapocinje, i daje procenu za 15000 vozila za tekucu godinu!!! Naravno, sve to nije dovoljno za vecite kriticare... ni to nije dovoljno, cinjenica da se fabrika izvlaci iz propasti i da radnici sada imaju cemu da se nadaju... ni to nije dovoljno... ponekad se pitam, a kada je dosta, kada cemo poceti da razmisljamo na pravi nacin i da se naucimo da cenimo ono sto imamo, a da se secamo onoga sto nismo imali???

sasa jokic

pre 15 godina

Zao mi je sto je Kragujevac izgubio veliku sansu zbog ekonomske krize, ali budimo realni, treba biti vise nego zadovoljan sto nisu totalno odustali od posla, imajuci u vidu sta se desava na svetskom trzistu automobila!

Dusko

pre 15 godina

Kragujevcani su ispali vrlo naivni, da ne kazem nesto drugo, nije lepo. Naseli su na kampanju od izbora i glasali za one koji su odgovorni za njihov sunovrat. Taj ugovor o sklapanju Punta je star 2 godine, pa neka se pitaju zasto bivsa / sadasnja vlast nisu ranije doneli mere za podsticaj prodaje, time i proizvodnje Punta ?! Vrlo naivno i bezglavo ponasanje Kragujevcana.....

strucnjak

pre 15 godina

Samoupravljaci. Pa oni ni posle 25 godina nisu znali Yugo da naprave kako treba. Sramota od strane njih i njihovog sindikalnog vodje a takodje i njihovih partijskih ucitelja, Kostunice, Ilica, Nikolica i Seselja.

Realista

pre 15 godina

Nije "Fiat" došao u Kragujevac da uposli nezaposlene, vec da ostvari profit. Da bi ostvarili profit, prvo ce da debelo razmisle koliko mogu da ulože a da im se uloženo što brže vrati. Ukoliko procene da će u startu imati gubitke, onda će sigurno ići na minimalna ulaganja, a i ta minimalna ulaganja će gledati da što više odlože. Pored toga, i ono minimalno lokalne radne snage što uposle, gledaće da što manje plate- za svakih 10 evra manje plate po radniku, italijanski menadžeri, poslati iz centrale, verovatno će dobijati bonuse u najmanje 100 puta većem iznosu. Dakle, gledano iz ugla prosečnog kragujevačkog Zastavinog radnika, bolje je da nisu ni dolazili, ako već nisu došli pre 20-ak godina, kad auto industrija nije bila u ovolikoj krizi.

nada

pre 15 godina

Radnici ocekivali vise....ccc. Mozda su ocekivali i kapucino kad dodju ujutru na posao. Ko mene pita u mojoj firmi sta sam ja ocekivao. Nek cute i budu srecni sto uopste rade. Dok su pravili juga njihova ocekivanja su bila ispunjena il sta? Stvarno ne bi trebalo objavljivati ovakve vesti.

Fiatofil

pre 15 godina

Ne znam zasto bilo ko ocekuje da cena punta bude 5.000 eur. U Italiji najjeftiniji "punto classic", kako ga zovu, kosta okruglo 10.000 eur sa troja vrata i motorom 1,2 litra sa 60 KS. Najjeftiniji dizel je 1,3 multijet sa 70 KS i kosta 11.850 eur. Nemoguce je da bi kod nas bio duplo jeftiniji... Dakle, te cene su cene lokalnog proizvoda na lokalnom trzistu, bez carine...

taya

pre 15 godina

Nema mesta radosti, nista nije mrdnulo sa mrtve tacke... Punto samo nastavlja da se proizvodi, a radnici i dalje nemaju sigurnost, dok drzava jos uvek ima problem. Mozda veci nego sto je imala. Kako opravdati "poklon" od 200 miliona evrica u kesu Italijanima, a za uzvrat samo magla i cuveno "bice sve u redu, samo jos..."... Dokle!?

histerik

pre 15 godina

Malo matematike. 1000 radnika puta 300 evra (bruto plata) x 12 meseci jednako je 3 600 000 evra. Kada to podelimo sa 15 000 automobila to je 240 evra po automobilu se odvaja za plate zaposlenih. Naravno ovde nisu ukalkulisane zarade menadžmenta, koji se verovatno neće zadovoljiti platama ispod 2000 evra mesečno. Neka ih ima dvadeset to je još 32 evra po automobilu. Na puntovu cenu od 8 000 evra to izađe 3,4 %. Sve to nije tako strašno ukoliko bi Fiat uključio i druge delove srpske privrede koji bi radili delove za njihova vozila. Međutim, na nekoliko mesta je rečeno da će Zastava samo sklapati punta.

Dexter

pre 15 godina

Vazno je da krene, nemojte negativne komentare a proizvodnja jos nije pocela!!!
Ko zna sta sve moze da se izrodi u narednih 10 godina iz ovog pocetnog "malog" posla!!!
Budimo optimisti i kupujmo domace i pomocicemo i Zastavi i radnicima tamo, i drzavi i privredi i nakraju sveukupno i samim sebi.
To se tako radi na zapadu!!!

Ja

pre 15 godina

Ko još pita radnike čemu se oni nadaju? Da nije države, niko se ne bi ni brinuo o Zastavi. Večito ih je država pomagala i plaćala, setimo se samo pre godinu dana kako su vrištali kada im je ukinuto plaćanje 100 evra mesečno za nerad.

Jednostavno, zastarele automobile ne vredi proizvoditi i to je to.

Kao što su mnogi rekli, treba da budu srećni što će se bilo šta praviti u Zastavi.

Jedino što mene nećete videti da kupujem nekvalitetno zato da bih pomagao domaću privredu. Baš me briga. Kupiću najjeftinije i čime sam zadovoljan, bilo domaće ili ne.

MAX

pre 15 godina

Je l ja to dobro cujem ili ce se stvarno KONACNO proizvoditi sigurno i punto sa dizel motorom????!!!????

Verujem u uspeh vladinih mera ukoliko FIAT PUNTO DIZEL bude kostao manje od 10000 jer ce to onda siguran sam podstaci mnoge na kupovinu.

Cak cu se i ja razmisliti.....

Pera

pre 15 godina

Cela Evropa i Amerika ubrzano rade na proizvodnji automobila sa motorima koji veoma malo zagadjuju zivotnu sredinu, a mi cemo da proizvodimo punto na dizel... mi smo i dalje u proslom veku i ne mrdamo odatle

Dejan

pre 15 godina

O cemu se ovde radi? O sudbini 15-20 hiljada radnika jedne (na zalost) propale fabrike? Drzava je ulozila vec preko 10.000 evra po jednom radnom mestu u Zastavi, a Fijat ko zna kad ce i da li ce. Ne verujem da ce radnici imati Bog zna kakve plate. Da li smo mogli pametnije da ulazemo taj novac? Sad cemo jos da kreditiramo kupovinu punta jer je i trziste izgleda problem...
Zaboravite autoindustriju, svet je i ovako prenatrpan automobilima...

Mića

pre 15 godina

Je l to taj posao "veka" koji neće zaposliti ni hiljadu ranika?! Nema SRBIJI hleba bez MOTIKE. Kada SRBIJA bude prekrivena plantažama LEŠNIKA, ORAHA, ŠLJIVA i drugog voća. Kada se u SRBIJI zabele staklenici i plastenici za uzgoj povrća, TADE će se u SRBIJI živeti BOLJE! Prehrambena indistrija nikada neće biti u krizi. SRBIJA LEŠNIK. SRBIJA ORAH. SRBIJA VINO. SRBIJA POVRĆE... To su brendovi Srbije. NIKADA brend Srbije neće biti Srbija automobili...

Chikanski

pre 15 godina

Niti će Srbija ikad postati moderna evropska zemlja, niti će Zastava postati ozbiljna autoindustrija. Nemamo mi za to ni snage, ni volje, ni pameti.
Ovde uspeva samo "Šljivovica". Zato i razmišljamo tako, kao da smo svi pijani.

dejan

pre 15 godina

Kakve garancije hoce g. Mihajlovic? Da ce biti dizajniran novi auto i da ce se dobro prodavati. Ili da ce ga kupci kupovati. Takve garancije niko ne moze da im da. Bolje gledajte kako radite svoj posao i napredujte u tome. Samo vam je to garancija.

Ilija

pre 15 godina

U momentu kada skoro ne postoji auto kompanija koja nije obustavila proizvodnju na nekoliko ili nedelja zbog slabe prodaje i nagomilanih zaliha vozila ovi iz zastave umesto da budu presrecni sto ce poceti da rade i proizvode (ovog puta nadajmo se puno boljeg kvaliteta) kola oni se bune... Sta vise reci...

sarjann

pre 15 godina

U momentu teske fin. krize koja je zahvatila ceo svet i dok vodece svetske firme za proizvodnju automobila obustavljaju prodaju i dalja investiranja, FIAT zapocinje, i daje procenu za 15000 vozila za tekucu godinu!!! Naravno, sve to nije dovoljno za vecite kriticare... ni to nije dovoljno, cinjenica da se fabrika izvlaci iz propasti i da radnici sada imaju cemu da se nadaju... ni to nije dovoljno... ponekad se pitam, a kada je dosta, kada cemo poceti da razmisljamo na pravi nacin i da se naucimo da cenimo ono sto imamo, a da se secamo onoga sto nismo imali???

sasa jokic

pre 15 godina

Zao mi je sto je Kragujevac izgubio veliku sansu zbog ekonomske krize, ali budimo realni, treba biti vise nego zadovoljan sto nisu totalno odustali od posla, imajuci u vidu sta se desava na svetskom trzistu automobila!

Maja

pre 15 godina

Ovo je najveca prevara! Pa on je potpisao ono sto je odavno placeno. Mi, poreski obveznici, debelo placamo Fiat da dodje da bi ispalo da je ova vlast napravila cudo. Cela ideja im je bila da kao naprave cudo od najveceg gubitasa, pa da se nacija primi-evo ako su spasli Kragujevac, i nas ce. A taj njihov dafina-jezda projekat ce skupo da nas kosta, a zastava ce da propadne. Ta industrija je i pre krize svugde bila u propadanju. Umesto da smo taj silni novac ulozili u nesto drugo i te ljude zaposlili. Ovako skupo placamo njihovu sarenu lazu, a samo ce neki Fiatovi zvanicnici da uzmu silnu lovu za ovo sto ih Mladja seta i slika se. Verovatno se valjaju od smeha na temu - Balkanci i sareni baloni...

Mile

pre 15 godina

Mozete biti srecni da ste dobili i ovoliko. Ako uopste dobijete i to.

Fabrike automobila se ili zatvaraju ili smanjuju proizvodnju ... a tu se otvara (bar tako cujem) fabrika. Zato cutite i uzivajte.

Srpski-vo

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da neko jos uvek pita radnike Zastave sta oni misle o svemu. Vec 20-ak godina zive na grbaci svih nas i sada su ponovo nezadovoljni. Zastavu je trebalo zatvoriti kada su sa 200000 pali na 5000 vozila godisnje i sada je niko ne bi pominjao, a svi zajedno bismo ustedeli 500 miliona evra koje su upravo nezadovoljni radnici dobili za svoj nerad.
Evo opsirnijeg razmisljanja na mom blogu http://www.srpski-vo.com/

Vaskez NS

pre 15 godina

1. Punto dizel se već pravi, u Italiji naravno.
2. Sve što iz Zastave bude izašlo kao osnovni benc model, a bude koštalo preko 5.000 €, biće preskupo i pući će.

veljko

pre 15 godina

He he he, pa u Srbiji, da se proizvodi ne znam sta, taj proizvod mora biti skuplji od svih ostali u okruzenju, tako da ce taj punto, go ko od majke rodjen, kostati kao neka tamo dacija sa klimom i ABS-om , ali zaboga, to je domaci proizvod. Ma bas me briga i za domaci proizvod, zar je malo sto me drzava globi preko svih ovih nameta, jos da im ja finansiram ekstra profite u auto industriji, punto sa klimom, ABS- om, fabrickom muzikom, elektro podizacima, i dizel motorom, ako bude kostao oko 6.000 eura, to bi bila cena za Srbiju. A ovako, bolje da prodamo 1000 automobila sa 1000 eura zaradom, nego 10.000 automobila sa 250 eura zarade. Takvom logikom je sve i propalo, pogotovo u zastavi.

Dusko

pre 15 godina

Kragujevcani su ispali vrlo naivni, da ne kazem nesto drugo, nije lepo. Naseli su na kampanju od izbora i glasali za one koji su odgovorni za njihov sunovrat. Taj ugovor o sklapanju Punta je star 2 godine, pa neka se pitaju zasto bivsa / sadasnja vlast nisu ranije doneli mere za podsticaj prodaje, time i proizvodnje Punta ?! Vrlo naivno i bezglavo ponasanje Kragujevcana.....

Marko Markovic

pre 15 godina

Ko hoce da vidi, videce. Na prici oko Fijata su dobijeni izbori. I sad efektom bumeranga, dosli su u problem. Ko je sta dobio, a ko izgubio. Fiat je dobio fabriku na "majke mi", ulozicemo pare. Vlada izbore i skinula je stavku "subvencija zastave" iz budzeta. Radnici su dobili otkaze, a da im niko nije javio. Jer cemu testiranja i konkursi ako imaju posao. Da li je ko sta dobio jos, to ne znam. Pogledajte, ko se vrti u celoj prici...G17 i gradonacelnik i kadar, i ovi iz vlade, sve G17. Ali prica je jos dublja. Igra se na zaboravu kao standardnoj karakteristici. I sad oko punta. prvo je odavno placena licenca, zatim model se ne proizvodi vise, postoje zalihe od prosle godine, preskup je. Zatim sta cudi, gde je zastupnik Fiata u celoj prici (Delta M). onda, kako to da politicari i sindikati vode komercijalne poslove. Gde je rukovodstvo. ko hoce da vidi, videce...

djape071

pre 15 godina

Izbori 2008 su "dobijeni" na racun price o velikim investicijama u autoindustriju. Bila je prica "svima nama ce biti bolje". Sada kada je izvesno da od tih prica nece biti nista, mnogi se izvlace na cinjenicu - pa dobro, Zastava je i tako i tako godinama propadala. O cemu se onda ovde radi? Zar je politicka svest prosecnog gradjanina Srbije spala na tu meru da mu neko moze ispred ociju mahati novcanicom od 100 eura i onda da se na taj nacin formira njegovo misljenje. Pa onda kada gradjanin da glas, ta novcanica se vrati u dzep onoga ko je mahao sa njom. O tome se ovde radi. Sporazum sa FIAT-om je skolopljen krajem leta prosle godine, u septembru se desila kriza u SAD i sada saznajemo da je odjednom citava autoindustrija pred krahom na osnovu rezultata iz poslednjeg kvartala? MA NEMOJ? To su price za malu decu. Godinama oni vuku gubitke, ne mogu da prate istocne proizvodjace i sada su iskoristili trenutak da zatraze pomoc od drzave, kao i banke. I onda zapadne drzave "narezu" par stotina milijardi eura iz kompjutera i misle da ce na taj nacin resiti problem. Gospodo, bojim se da problem ovoga puta nece resiti i da ce problemi na zapadu biti sve veci a posledice gore. Ovo nas je uverilo da ne znamo sa sigurnoscu hocemo li mi, gradjani Srbiji imati leba u EU. To je sada samo pretpostavka. Radnici, gradjani Kragujevca su u pravu kada su nezadovoljni, jer njima je nesto obecano, a sada im se govori nesto deseto i onda se jos oni napadaju sto ukazuju na to? Nisam ni ja pristalica subvencionisanja autoindustrije od strane drzave, ali GOSPODO zar nije to isto sto traze radnici FIAT-a u Italiji od italijanske vlade, radnici GM-a, Krajslera od vlade SAD i sto ce ubrzo zatraziti i ostali proizvodjaci zapadnih zemalja od svojih vlada, kao sto su zatrazile SVE banke tih zemalja. Obecali ste - ispunite. Ako ne mozete ispuniti, onda lepo se pokupite sa mesta na kojima ste. U Davos vise niko ne, ZASTO?

Muzicari

pre 15 godina

Realno, ono sto je bilo iole vredno kao ljudski resurs, a pri tom i htelo da radi, dosad je otislo iz Zastave, kao i iz ostalih propalih firmi, i uveliko se naslo i snaslo od 2000. Ono sto je ostalo jos ima i "muzicku zelju", a ako se dobro secam, ni testovi im nisu bili po volji??? Ma, kako da ne, Italijani samo njih cekaju, da im pire u 'ladnu corbu!

salle

pre 15 godina

Zasto je jugo imao prodju i epitet ''nacionale'', zato sto je kostao (barem kada sam
ga ja kupio,novog) oko 4000 dm davno...ali pretvoren u evro.
Ne smem ni da pomislim kako bi neki model mogao da dostigne kupovnu moc na ovim prostorima jer ruku na srce
ko od vas radnika ima i 7,8a da ne kazem 10 hiljada za novi auto pa makar i na kredu.
Sigurno je i nekome od vas receno, nekada...nemas ti, ali ima ko ima... ovo je drzava kontrasta... do kada? gotovo
je...nazalost

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Tuzno je sve sto se desava i nama i ostalim zemljama, ali mene jos vise rastuzuju jucerasnji komentari na prvu vest o ovom sporazumu sa FIAT-om, u kojima neki ljudi iskazuju veliki optimizam, a koji je baziran uglavnom na emocijama. Brojne realne cinjenice, navedene u vecini komentara, ovim optimistima ne dopiru do svesti pa je sa njihove strane bilo cak i sarkasticnih komentara tipa "Gde su sada skeptici?", kao da su tekoce nestale carobnim stapicem, a probleme videli samo oni koji mrze svoju zemlju, narod i vladu. Sa takvim "samozaslepljavanjem" nam se ne obecava nista dobro, jer su ekonomija i proizvodnja neumoljive i retko se obaziru na neciju emocije. Iz ove vesti danas ipak se vidi neki realniji pristup, oprezan i trezven, pa cemo mozda nekako i preziveti do nekih boljih dana.

hronolog

pre 15 godina

Za one kratkog pamćenja, desetka dizel (punto 1.9 JTD, 85 KS) se već prodavala kod nas pre par godina. Ali, po ceni od 11.200 evrića nisu prodali gotovo ni jedan pa su odustali i vratili ih Italijanima.

Realista

pre 15 godina

Nije "Fiat" došao u Kragujevac da uposli nezaposlene, vec da ostvari profit. Da bi ostvarili profit, prvo ce da debelo razmisle koliko mogu da ulože a da im se uloženo što brže vrati. Ukoliko procene da će u startu imati gubitke, onda će sigurno ići na minimalna ulaganja, a i ta minimalna ulaganja će gledati da što više odlože. Pored toga, i ono minimalno lokalne radne snage što uposle, gledaće da što manje plate- za svakih 10 evra manje plate po radniku, italijanski menadžeri, poslati iz centrale, verovatno će dobijati bonuse u najmanje 100 puta većem iznosu. Dakle, gledano iz ugla prosečnog kragujevačkog Zastavinog radnika, bolje je da nisu ni dolazili, ako već nisu došli pre 20-ak godina, kad auto industrija nije bila u ovolikoj krizi.

strucnjak

pre 15 godina

Samoupravljaci. Pa oni ni posle 25 godina nisu znali Yugo da naprave kako treba. Sramota od strane njih i njihovog sindikalnog vodje a takodje i njihovih partijskih ucitelja, Kostunice, Ilica, Nikolica i Seselja.

Fiatofil

pre 15 godina

Ne znam zasto bilo ko ocekuje da cena punta bude 5.000 eur. U Italiji najjeftiniji "punto classic", kako ga zovu, kosta okruglo 10.000 eur sa troja vrata i motorom 1,2 litra sa 60 KS. Najjeftiniji dizel je 1,3 multijet sa 70 KS i kosta 11.850 eur. Nemoguce je da bi kod nas bio duplo jeftiniji... Dakle, te cene su cene lokalnog proizvoda na lokalnom trzistu, bez carine...

taya

pre 15 godina

Nema mesta radosti, nista nije mrdnulo sa mrtve tacke... Punto samo nastavlja da se proizvodi, a radnici i dalje nemaju sigurnost, dok drzava jos uvek ima problem. Mozda veci nego sto je imala. Kako opravdati "poklon" od 200 miliona evrica u kesu Italijanima, a za uzvrat samo magla i cuveno "bice sve u redu, samo jos..."... Dokle!?

Dexter

pre 15 godina

Vazno je da krene, nemojte negativne komentare a proizvodnja jos nije pocela!!!
Ko zna sta sve moze da se izrodi u narednih 10 godina iz ovog pocetnog "malog" posla!!!
Budimo optimisti i kupujmo domace i pomocicemo i Zastavi i radnicima tamo, i drzavi i privredi i nakraju sveukupno i samim sebi.
To se tako radi na zapadu!!!

milan

pre 15 godina

Pa ljudi nije jedino Zastava propala firma koju treba spasiti i radna mesta sačuvati. Takvih propalih firmi je na stotine po Srbiji, ali jedino treba Zastavu sačuvati jer je gradonačelnik iz + stranke. A Yugo da su pravili kinezi verovatno bi koštao 1500€

nada

pre 15 godina

Radnici ocekivali vise....ccc. Mozda su ocekivali i kapucino kad dodju ujutru na posao. Ko mene pita u mojoj firmi sta sam ja ocekivao. Nek cute i budu srecni sto uopste rade. Dok su pravili juga njihova ocekivanja su bila ispunjena il sta? Stvarno ne bi trebalo objavljivati ovakve vesti.

histerik

pre 15 godina

Malo matematike. 1000 radnika puta 300 evra (bruto plata) x 12 meseci jednako je 3 600 000 evra. Kada to podelimo sa 15 000 automobila to je 240 evra po automobilu se odvaja za plate zaposlenih. Naravno ovde nisu ukalkulisane zarade menadžmenta, koji se verovatno neće zadovoljiti platama ispod 2000 evra mesečno. Neka ih ima dvadeset to je još 32 evra po automobilu. Na puntovu cenu od 8 000 evra to izađe 3,4 %. Sve to nije tako strašno ukoliko bi Fiat uključio i druge delove srpske privrede koji bi radili delove za njihova vozila. Međutim, na nekoliko mesta je rečeno da će Zastava samo sklapati punta.

Ja

pre 15 godina

Ko još pita radnike čemu se oni nadaju? Da nije države, niko se ne bi ni brinuo o Zastavi. Večito ih je država pomagala i plaćala, setimo se samo pre godinu dana kako su vrištali kada im je ukinuto plaćanje 100 evra mesečno za nerad.

Jednostavno, zastarele automobile ne vredi proizvoditi i to je to.

Kao što su mnogi rekli, treba da budu srećni što će se bilo šta praviti u Zastavi.

Jedino što mene nećete videti da kupujem nekvalitetno zato da bih pomagao domaću privredu. Baš me briga. Kupiću najjeftinije i čime sam zadovoljan, bilo domaće ili ne.