Nedelja, 18.01.2009.

00:13

Dogovor Rusije i Ukrajine oko gasa

Rusija i Ukrajina sutra potpisuju dogovor o razrešenju gasne krize. Još neizvesno kada bi moglo da počne normalno snabdevanje gasom.

Izvor: B92

Dogovor Rusije i Ukrajine oko gasa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Joe Zeppelin

pre 15 godina

USA poziva Rusiju i Gazprom da "odmah" (!) nastave isporuku gasa?! Bolje bi im bilo da temeljno pociste svoje dvoriste, obnove svoju katastrofalnu ekonomiju od koje ceo svet ispasta i prekinu krize i krvoprolica sirom planete. Uskoro pocinje inauguracija Baraka Obame. Nadam se da njegovi potparoli nece davati ovako glupe izjave. Pa valjda Rusija ima dovoljno mozga kome ce i po kojoj ceni davati svoje resurse. Uz to imaju i nekoliko hiljada megatona argumenata, za razliku od mucenog Iraka...

ququ lele

pre 15 godina

Sada ce da se javi Juscenko i da kaze:
-Da Rusi treba da puste gas u kolicini od najmanje 300 miliona km
-Da Ukrajina hoce da pusti taj gas
-Da Julija T nije imala ovlascenje da potpise ugovor
-Da je ugovor stetan za Ukrajinu
-Da ne postoje tehnicke mogucnosti da se realizuje taj ugovor
bla-bla-bla

Dejan

pre 15 godina

Nisam ni znao da je premijer Ukrajine zena, i to tako opasna,a s druge strane tako izgleda kao iz neke bajke sa tom pletenicom...Podseca me malo na Narniu :)

Prevodilac

pre 15 godina

U Ukrajini, Rusiji, na Zapadu, ispod nas i oko nas je sve puno gasa. Covek to jednostavno oseca. Spavaj mirno narode! Ne vredi se sekirati, ni reci trositi. Ako ga i zafali mi tu ne mozemo nista. Drugi ce vec resiti ovu za nas neresivu enigmu. Iz RS vec je spas (mazut) na vidiku. Hvala Dodiku!

Ivan

pre 15 godina

Ma usladilo se Putinu da pregovara sa ovako lepom premijerkom, pa zato se i oduzilo toliko... j...s evropu i njen gas pored ovakve sagovorrnice :)

goran

pre 15 godina

Samo čitam ovo što se piše i stvarno se ne mogu da načudim otkuda sve ove informacije ovim našim ljudima. Ja kad bih ovako nešto pisao , počeo bi tekst sa rečenicom "Sad ću da nagađam ". Ozbiljnim ljudima ne priliči da pričaju nešto što ne znaju. Zato ću pokušati da iznesem svoj stav bez nagađanja. Rusija je daleko , Norveška takođe a gas a pogotovo njegova cena u budućnosti će biti veoma , veoma nestabilna stvar. Srbija treba da energiju traži u obnovljivim izvorima i u elektro energiji jer ima mogućnosti za tako nešto .Termoelektrane, posebno hidroelektrane,ulaganje u solarnu energiju i energiju vetra verujem da mogu da obezbede tu toliko željenu energetsku nezavisnost ili barem toliku nezavisnost da se ne moramo ubiti ako nema gasa. O tome treba sada razmišljati jer kad dodju vremena da gas umesto 250 dolara košta 1000 dolara ili više onda će biti kasno, a uveren sam da nećemo čekati dugo do tog momenta . Videli smo šta se dešava sa naftom , veoma vrzo je izletela na 150 dolara. Imajući u vidu da su to sve potrošivi izvori i da ih po najboljim procenama ima još 20-ak godina ja mislim da je bolje sada razmišljati o tome kako da se živi bez gasa i nafte nego o nekom Južnom toku . Inače ....

Bane

pre 15 godina

Svi koji pisu o alternativnim izvorima energije zaboravljaju da je taj vid dobivanja energije visestruko skuplji nego energija dobivena od ruskog plina.Srpska privreda i stanovnistvo ne moze podnjeti placanje visoke cijene energije dobivene iz alternativnih izvora.Tako da je moja sugestija da se u velikom luku zaobidje prica o alternativnim izvorima energije, barem jos jedno 20 do 30 godina.

Analiticar

pre 15 godina

Sledece godine je moguce ocekivati istu pricu, ponovo ce biti problema oko ugovora. Jer ispada da od januara 2010. godine Ukrajina ne dobija nikakve povlastice, ni sto se tice cene samog gasa, ni cene tranzita. To im nikako nece odgovarati i opet ce pokusati tu situaciju da poprave blokadom tranzita. Glavni problem je u tome sto je vlast Ukrajine od 2004 godine okrenuta prema USA i EU, na kraju krajeva Juscenko je okrenut zapadu u svakom pogledu (ne znaci mnogo, ali cinjenica je da mu je zena Amerikanka). E sada, problem je u tome sto USA i EU u zadnjih skoro 5 godina nisu ispunile ni jedno obecanje dato Ukrajini tokom izbora 2004 godine. Prethodni predsednik Leonid Kucma je bio okrenut Rusiji, sto je normalno jer ce Ukrajina uvek, sto geografski, sto po mentalitetu biti bliza Rusiji nego li zemljama EU. U periodu do 2004 godine Ukrajina je placala simbolicnu cenu gasa Rusiji, politicka situacija je bila stabilna, i samim tim ekonomska takodje. Zemlja se razvijala, bilo je jako puno stranih investicija. Ne verujem u teorije zavere, ali ekonomski razvoj Rusije i Ukrajine u paketu ocigledno nije odgovarao zapadnim zemljama, pa su resili da umesaju prste. Rezultat: pro zapadna vlast u Ukrajini apsolutno nista nije uspela da uradi u zadnjih 5 godina. Nijedno obecanje koje je njima dato od zapadnih zemalja nije ispunjeno, takodje odnos sa Rusijom se pogorsao. A ekonomska situacija je katastrofalna, strane firme se povlace sa trzista, nema stranih investicija, itd. itd. Ostalo je da vidimo kako ce se situacija razvijati!

Intelektualac1

pre 15 godina

Mislim da posle svih ovih desavanja itekako ima znacaj ko ce biti vlasnik NIS-a.
Jer zaista nam nije potrebno da jednog dana udjemo u ove probleme sa naftom, mazutom, benzinom, kao sada sa bratskim Ruskim gasom.
U tome je kakva takva energetska bezbednost zemlje, jer ne postoji zemlja u svetu koja je dala svoju zlatnu akciju naftne kompanije drugoj drzavi, ili svoje najvece potencijalno skladiste gasa drugoj drzavi.
Je l vlasnik zlatne akcije Gazproma mozda neka druga drzava, ili njeni tajkuni?
E pa obozavaoci Vladimira Vladimirovica sve to mozete pronaci na Google.

pile

pre 15 godina

Ja ne verujem da je na delu neka "zavera" Evrope i SAD prema Rusiji. Mislim da je u pitanju samo najobicnija svadja novopecenih bivso-komunistickih lidera koji nemaju ama bas nikakvih veza sa modernim medjunardnim odnosima i poslovnom etikom.

milos

pre 15 godina

Proslo hladno vreme, Rusi sad imaju gasa, ucena im nije u potpunosti uspela. Sada se kao dogovore za par sati, a nisu mogli za predhodnih 15 dana. Sve mi se cini da su u ovoj ucenjivackoj igri ucestvovali zajedno. Sto se tice juznog toka culi smo pre neki dan da njegova izgradnja treba da kosta 22 milijarde evra. Rusi ce da ga grade ali pare da obezbedi Evropa da ne bi bila zavisna od Ukrajine. Lepo spakovana Putinova prica. Sta ce od svega ovoga da izade videcemo. U meduvremenu cemo mi izmedu sebe da se delimo na rusofile i evropljane i glozimo kao sto smo to radili ovih dana, ne baveci se sustinom.

Banatian

pre 15 godina

Pa otoplilo... Jasno je kao dan da Rusi NISU imali dosta gasa za isporuku, sada kada su dnevne temperature porasle iznašlo se rešenje koje je, o paradoksa, manje-više isto kao i pre eskalacije krize...

simens

pre 15 godina

Dogvorice se tako sto ce Ukrajina pristati na evropsku cenu gasa, a Rusija ce pristati da odustane od izgradnje "juznog toka" gasovoda, a mi cemo dobiti najenergicniju rusku pomoc u "odbrani Kosova". Malo li je?

Rus

pre 15 godina

Ma nema od toga nista, nema Julija Vladimirovna mandat da prica o tome, Jusenko je poslao svog coveka koji ce sad vrsiti opstrukciju. Ma ko ne zna Ukrajince moze da poveruje.

Mirko

pre 15 godina

Treba konacno da rezimiramo koji su to alternativni izvori energije i koliko bi oni uopste Srbiji pomogli. Ovde je pomenuta Belgija pa recimo da uzmemo nju za primer. Belgija ima hub u Sea Bruges koji se snabdeva iz vise izvora, pre svega iz Severnog mora na cijim obodima sama Belgija lezi (izvori su engleski i norveski), zatim iz ruskih izvora, Holandije, Katra, Alzira... Kako je ruski izvor ogranicen, postignut je dogovor sa Gaspromom da se ruski gas, kao najveci izvor, prevozi preko Engleske do zapadne Evrope. Sam hub ima kapacitet za cuvanje od 9 miliona kubnih metara gasa (znaci da mogu da prezive jednu zimu bez problema). Iz ovih podataka vrlo je jasno koliko je Srbiji znacajan Juzni tok, pre svega sto se na ruski gas oslanjaju najvece EU zemlje, zatim sto je Srbija svetlosnim godinama udaljena od hubova koji idu preko Severnog mora i sto bi visestruko placala tranzit gasa preko velikih EU zemalja jer joj je pregovaracka pozicija beznacajna. Zakljucak je da alternativni metodi postoje, ali nije ekonomski opravdano da budu poistoveceni sa Juznim tokom. Srbija pored svega nije bila u stanju da napuni trenutni kapacitet Banatskog dvora od 3 miliona kubnih metara.

Antiglobalista

pre 15 godina

Imaju li Amerika i EU neki gasovod da se prema njima okrenemo i mi i ostale zemlje I. Evrope?
Mislim kad ovoliko huškaju prvo Gruziju sad i Ukrajinu protiv Rusije mora da se ima neka alternativa. O humanim, antiraketnim štitovima u Poljskoj i Češkoj da ne pričamo...

Ladislav

pre 15 godina

Priče o ugroženosti onih koji imaju energente je deplasirana. Samo preko Ukrajine bi Rusija trebala da isporučuje 330 milona kubnih metara gasa dnevno, po važećim cenama to je oko 15o miliona dolara dnevno. Ko zna da računa neka izračuna koliko je to. A onda u račun staviti i ostale gasovode i naftu... Osnova ove krize nisu ni ekonomski problemi Ukrajine, osnova su dosadašnje svetske imperije koje ubrzano i nepovratno gube svoje pozicije i grozničavo traže način da zaustave ekspanziju onih koji su veoma dobro naučili nametnute lekcije iz kapitalizma. Ne treba ni sumnjati da se u svemu ovom ništa značajno neće dogoditi, sem što će odredjeni deo Evrope biti izložen restrkcijama energenata. Evropi treba gas, Rusi ga imaju za prodaju, način transporta će se rešiti u nekom kratkom roku od godinu, dve, i za to vreme niti će se Evropa smrznuti, niti će Rusija ekonomski propasti. A avioni strateškog partnerstva će i dalje leteti prema Kijevu i iz Kijeva na "dobronamerne" konsultacije, bez značajnijih mogućnosti da zaustave promene odnosa snaga u svetu. Svako je imao svoju šansu, problem imperija nije u IMATI nego u UMETI...

Bojan Todorović

pre 15 godina

Ukrajina počinje da plaća tržišnu cenu gasa, a za uzvrat Rusiji daje popust na dogovoreni tranzit ?! Još samo da im Brat Vlado oprosti što su se smrzavali pred njegovim očima i idila potpuna! E blago i njima i nama što trčimo u bratski zagrljaj.

12021955DZMN

pre 15 godina

Super sto su se dogovorili. Ukrajina ce valjda ovog puta ispostovati dogovoreno. Ovo je samo razlog vise da Rusija izgradi juzni tok. Pa srecno im bilo!
Rusofil

intelektualac2

pre 15 godina

Nemacka nema problema sa ruskim gasom zato sto ga dobija preko Belorusije. Toliko o energetskoj nezavisnosti. Eneregija ne moze da se stvori iz nicega. U Evropi nema drugog gasa osim norveskog (koga uzimaju Englezi) ili ruskog. Ko ce biti vlasnik NIS nema nikakve veze sa energetskom nezavisnoscu. Mogu vlasnik NIS da budu i Japanci, opet ce kroz cevi ici gas iz Rusije, jer drugi ne postoji. Sama ta prica o ekonomskoj nezavisnosti je prica iz 19. veka, jer u 21. veku globalizacije, niko ne moze biti nezavistan u starovremenskom smislu. Energetski nacionalizam i samodovoljnost su mrtvi vec 50 godina. Samo nasi moderni nacionalisti to ne mogu da shvate.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

???
Dok su bile strane delegacje (ukljucujuci nasu) nisu uspeli da se dogovore, a posle pola sata, u 4 oka se dogovorili Putin i Timosenkova? Pa ispade na kraju da su ovo Rusi i Ukrajinci zajedno zamesali ili je Putin bas neki dobar frajer, sta ovo bi??

intelektualac

pre 15 godina

Obe zemlje su u velikim problemima ekonomske prirode.
Ukrajina koja nije u mogucnosti da placa vecu cenu Ruskog gasa i sa druge strane Rusija koja je destkovana usled velikog pada cene energenata na svetskom trzistu.
Javnost Srbije je bila uskracena za informacije oko Gazproma , koji ima velikih finansijskih problema usled nedostataka sredstava za pokretanje eksploatacije novig gasnih izvora.
Postojeci izvori iz kojih crpe gas nemaju bas tolike rezerve koliko javnost u Srbiji misli da ima usled neadekvatnog obavestavanja javnosti.
Za pokretanje novih gasnih nalazista Gazpromu je potrebno na desetine milijardi dolara koje jednostavno nemaju i plus sto ih u buducnosti ceka enormna investicija oko izgradnje postojeceg ili nepostojeceg juznog toka.
Ove godine cena gasa na svetskom trzistu ce biti uskladjena prema ceni sirove nafte , sto znaci smanjeni priliv deviza u Rusku kasu u iznosu od neverovatnih 70% .
Cela problematike se desava upravo zbog toga , a ne oko nekih tricavih par stotina miliona dolara Ukrajinskog duga.
Sa druge strane EU i USA sa svojom sofisticiranom masinerijom jako dobro koriste ovaj trenutak da probaju ekonomski sto vise oslabiti Rusiju, i za sada uspevaju vise nego dobro u tome.
Javnosti je mozda nepoznata informacija da zemlje zapadne Evrope , Svajcarska, Holandija, Francuska, Spanija , Velika Britanija, Danska , Belgija , Nemacka , nemaju ama bas nikakve probleme oko snabdevanja gasom jer imaju alternativne izvore, dok su osakacene zemlje Istocne Evrope uz pomalo Madjarsku Cesku i Slovacku kojima ce fondovi EU nadoknaditi gubitak proizveden gasnom krizom.
Naravoucenije trebamo izvuci sami , usled svega ovoga.
Jos uvek nije kasno da sacuvamo NIS i Banatski Dvor u vlasnistvu Srbije i osiguramo kakvu takvu energetsku bezbednost .
A o krivcima za ugrozavanje energetske bezbednosti , drugom prilikom , doci ce dan kada ce biti pokrenuta krivicna odgovornost.

intelektualac

pre 15 godina

Obe zemlje su u velikim problemima ekonomske prirode.
Ukrajina koja nije u mogucnosti da placa vecu cenu Ruskog gasa i sa druge strane Rusija koja je destkovana usled velikog pada cene energenata na svetskom trzistu.
Javnost Srbije je bila uskracena za informacije oko Gazproma , koji ima velikih finansijskih problema usled nedostataka sredstava za pokretanje eksploatacije novig gasnih izvora.
Postojeci izvori iz kojih crpe gas nemaju bas tolike rezerve koliko javnost u Srbiji misli da ima usled neadekvatnog obavestavanja javnosti.
Za pokretanje novih gasnih nalazista Gazpromu je potrebno na desetine milijardi dolara koje jednostavno nemaju i plus sto ih u buducnosti ceka enormna investicija oko izgradnje postojeceg ili nepostojeceg juznog toka.
Ove godine cena gasa na svetskom trzistu ce biti uskladjena prema ceni sirove nafte , sto znaci smanjeni priliv deviza u Rusku kasu u iznosu od neverovatnih 70% .
Cela problematike se desava upravo zbog toga , a ne oko nekih tricavih par stotina miliona dolara Ukrajinskog duga.
Sa druge strane EU i USA sa svojom sofisticiranom masinerijom jako dobro koriste ovaj trenutak da probaju ekonomski sto vise oslabiti Rusiju, i za sada uspevaju vise nego dobro u tome.
Javnosti je mozda nepoznata informacija da zemlje zapadne Evrope , Svajcarska, Holandija, Francuska, Spanija , Velika Britanija, Danska , Belgija , Nemacka , nemaju ama bas nikakve probleme oko snabdevanja gasom jer imaju alternativne izvore, dok su osakacene zemlje Istocne Evrope uz pomalo Madjarsku Cesku i Slovacku kojima ce fondovi EU nadoknaditi gubitak proizveden gasnom krizom.
Naravoucenije trebamo izvuci sami , usled svega ovoga.
Jos uvek nije kasno da sacuvamo NIS i Banatski Dvor u vlasnistvu Srbije i osiguramo kakvu takvu energetsku bezbednost .
A o krivcima za ugrozavanje energetske bezbednosti , drugom prilikom , doci ce dan kada ce biti pokrenuta krivicna odgovornost.

intelektualac2

pre 15 godina

Nemacka nema problema sa ruskim gasom zato sto ga dobija preko Belorusije. Toliko o energetskoj nezavisnosti. Eneregija ne moze da se stvori iz nicega. U Evropi nema drugog gasa osim norveskog (koga uzimaju Englezi) ili ruskog. Ko ce biti vlasnik NIS nema nikakve veze sa energetskom nezavisnoscu. Mogu vlasnik NIS da budu i Japanci, opet ce kroz cevi ici gas iz Rusije, jer drugi ne postoji. Sama ta prica o ekonomskoj nezavisnosti je prica iz 19. veka, jer u 21. veku globalizacije, niko ne moze biti nezavistan u starovremenskom smislu. Energetski nacionalizam i samodovoljnost su mrtvi vec 50 godina. Samo nasi moderni nacionalisti to ne mogu da shvate.

Ladislav

pre 15 godina

Priče o ugroženosti onih koji imaju energente je deplasirana. Samo preko Ukrajine bi Rusija trebala da isporučuje 330 milona kubnih metara gasa dnevno, po važećim cenama to je oko 15o miliona dolara dnevno. Ko zna da računa neka izračuna koliko je to. A onda u račun staviti i ostale gasovode i naftu... Osnova ove krize nisu ni ekonomski problemi Ukrajine, osnova su dosadašnje svetske imperije koje ubrzano i nepovratno gube svoje pozicije i grozničavo traže način da zaustave ekspanziju onih koji su veoma dobro naučili nametnute lekcije iz kapitalizma. Ne treba ni sumnjati da se u svemu ovom ništa značajno neće dogoditi, sem što će odredjeni deo Evrope biti izložen restrkcijama energenata. Evropi treba gas, Rusi ga imaju za prodaju, način transporta će se rešiti u nekom kratkom roku od godinu, dve, i za to vreme niti će se Evropa smrznuti, niti će Rusija ekonomski propasti. A avioni strateškog partnerstva će i dalje leteti prema Kijevu i iz Kijeva na "dobronamerne" konsultacije, bez značajnijih mogućnosti da zaustave promene odnosa snaga u svetu. Svako je imao svoju šansu, problem imperija nije u IMATI nego u UMETI...

Antiglobalista

pre 15 godina

Imaju li Amerika i EU neki gasovod da se prema njima okrenemo i mi i ostale zemlje I. Evrope?
Mislim kad ovoliko huškaju prvo Gruziju sad i Ukrajinu protiv Rusije mora da se ima neka alternativa. O humanim, antiraketnim štitovima u Poljskoj i Češkoj da ne pričamo...

Rus

pre 15 godina

Ma nema od toga nista, nema Julija Vladimirovna mandat da prica o tome, Jusenko je poslao svog coveka koji ce sad vrsiti opstrukciju. Ma ko ne zna Ukrajince moze da poveruje.

12021955DZMN

pre 15 godina

Super sto su se dogovorili. Ukrajina ce valjda ovog puta ispostovati dogovoreno. Ovo je samo razlog vise da Rusija izgradi juzni tok. Pa srecno im bilo!
Rusofil

D.Savic,Paris

pre 15 godina

???
Dok su bile strane delegacje (ukljucujuci nasu) nisu uspeli da se dogovore, a posle pola sata, u 4 oka se dogovorili Putin i Timosenkova? Pa ispade na kraju da su ovo Rusi i Ukrajinci zajedno zamesali ili je Putin bas neki dobar frajer, sta ovo bi??

Mirko

pre 15 godina

Treba konacno da rezimiramo koji su to alternativni izvori energije i koliko bi oni uopste Srbiji pomogli. Ovde je pomenuta Belgija pa recimo da uzmemo nju za primer. Belgija ima hub u Sea Bruges koji se snabdeva iz vise izvora, pre svega iz Severnog mora na cijim obodima sama Belgija lezi (izvori su engleski i norveski), zatim iz ruskih izvora, Holandije, Katra, Alzira... Kako je ruski izvor ogranicen, postignut je dogovor sa Gaspromom da se ruski gas, kao najveci izvor, prevozi preko Engleske do zapadne Evrope. Sam hub ima kapacitet za cuvanje od 9 miliona kubnih metara gasa (znaci da mogu da prezive jednu zimu bez problema). Iz ovih podataka vrlo je jasno koliko je Srbiji znacajan Juzni tok, pre svega sto se na ruski gas oslanjaju najvece EU zemlje, zatim sto je Srbija svetlosnim godinama udaljena od hubova koji idu preko Severnog mora i sto bi visestruko placala tranzit gasa preko velikih EU zemalja jer joj je pregovaracka pozicija beznacajna. Zakljucak je da alternativni metodi postoje, ali nije ekonomski opravdano da budu poistoveceni sa Juznim tokom. Srbija pored svega nije bila u stanju da napuni trenutni kapacitet Banatskog dvora od 3 miliona kubnih metara.

Bojan Todorović

pre 15 godina

Ukrajina počinje da plaća tržišnu cenu gasa, a za uzvrat Rusiji daje popust na dogovoreni tranzit ?! Još samo da im Brat Vlado oprosti što su se smrzavali pred njegovim očima i idila potpuna! E blago i njima i nama što trčimo u bratski zagrljaj.

simens

pre 15 godina

Dogvorice se tako sto ce Ukrajina pristati na evropsku cenu gasa, a Rusija ce pristati da odustane od izgradnje "juznog toka" gasovoda, a mi cemo dobiti najenergicniju rusku pomoc u "odbrani Kosova". Malo li je?

milos

pre 15 godina

Proslo hladno vreme, Rusi sad imaju gasa, ucena im nije u potpunosti uspela. Sada se kao dogovore za par sati, a nisu mogli za predhodnih 15 dana. Sve mi se cini da su u ovoj ucenjivackoj igri ucestvovali zajedno. Sto se tice juznog toka culi smo pre neki dan da njegova izgradnja treba da kosta 22 milijarde evra. Rusi ce da ga grade ali pare da obezbedi Evropa da ne bi bila zavisna od Ukrajine. Lepo spakovana Putinova prica. Sta ce od svega ovoga da izade videcemo. U meduvremenu cemo mi izmedu sebe da se delimo na rusofile i evropljane i glozimo kao sto smo to radili ovih dana, ne baveci se sustinom.

Intelektualac1

pre 15 godina

Mislim da posle svih ovih desavanja itekako ima znacaj ko ce biti vlasnik NIS-a.
Jer zaista nam nije potrebno da jednog dana udjemo u ove probleme sa naftom, mazutom, benzinom, kao sada sa bratskim Ruskim gasom.
U tome je kakva takva energetska bezbednost zemlje, jer ne postoji zemlja u svetu koja je dala svoju zlatnu akciju naftne kompanije drugoj drzavi, ili svoje najvece potencijalno skladiste gasa drugoj drzavi.
Je l vlasnik zlatne akcije Gazproma mozda neka druga drzava, ili njeni tajkuni?
E pa obozavaoci Vladimira Vladimirovica sve to mozete pronaci na Google.

Analiticar

pre 15 godina

Sledece godine je moguce ocekivati istu pricu, ponovo ce biti problema oko ugovora. Jer ispada da od januara 2010. godine Ukrajina ne dobija nikakve povlastice, ni sto se tice cene samog gasa, ni cene tranzita. To im nikako nece odgovarati i opet ce pokusati tu situaciju da poprave blokadom tranzita. Glavni problem je u tome sto je vlast Ukrajine od 2004 godine okrenuta prema USA i EU, na kraju krajeva Juscenko je okrenut zapadu u svakom pogledu (ne znaci mnogo, ali cinjenica je da mu je zena Amerikanka). E sada, problem je u tome sto USA i EU u zadnjih skoro 5 godina nisu ispunile ni jedno obecanje dato Ukrajini tokom izbora 2004 godine. Prethodni predsednik Leonid Kucma je bio okrenut Rusiji, sto je normalno jer ce Ukrajina uvek, sto geografski, sto po mentalitetu biti bliza Rusiji nego li zemljama EU. U periodu do 2004 godine Ukrajina je placala simbolicnu cenu gasa Rusiji, politicka situacija je bila stabilna, i samim tim ekonomska takodje. Zemlja se razvijala, bilo je jako puno stranih investicija. Ne verujem u teorije zavere, ali ekonomski razvoj Rusije i Ukrajine u paketu ocigledno nije odgovarao zapadnim zemljama, pa su resili da umesaju prste. Rezultat: pro zapadna vlast u Ukrajini apsolutno nista nije uspela da uradi u zadnjih 5 godina. Nijedno obecanje koje je njima dato od zapadnih zemalja nije ispunjeno, takodje odnos sa Rusijom se pogorsao. A ekonomska situacija je katastrofalna, strane firme se povlace sa trzista, nema stranih investicija, itd. itd. Ostalo je da vidimo kako ce se situacija razvijati!

Banatian

pre 15 godina

Pa otoplilo... Jasno je kao dan da Rusi NISU imali dosta gasa za isporuku, sada kada su dnevne temperature porasle iznašlo se rešenje koje je, o paradoksa, manje-više isto kao i pre eskalacije krize...

pile

pre 15 godina

Ja ne verujem da je na delu neka "zavera" Evrope i SAD prema Rusiji. Mislim da je u pitanju samo najobicnija svadja novopecenih bivso-komunistickih lidera koji nemaju ama bas nikakvih veza sa modernim medjunardnim odnosima i poslovnom etikom.

Joe Zeppelin

pre 15 godina

USA poziva Rusiju i Gazprom da "odmah" (!) nastave isporuku gasa?! Bolje bi im bilo da temeljno pociste svoje dvoriste, obnove svoju katastrofalnu ekonomiju od koje ceo svet ispasta i prekinu krize i krvoprolica sirom planete. Uskoro pocinje inauguracija Baraka Obame. Nadam se da njegovi potparoli nece davati ovako glupe izjave. Pa valjda Rusija ima dovoljno mozga kome ce i po kojoj ceni davati svoje resurse. Uz to imaju i nekoliko hiljada megatona argumenata, za razliku od mucenog Iraka...

goran

pre 15 godina

Samo čitam ovo što se piše i stvarno se ne mogu da načudim otkuda sve ove informacije ovim našim ljudima. Ja kad bih ovako nešto pisao , počeo bi tekst sa rečenicom "Sad ću da nagađam ". Ozbiljnim ljudima ne priliči da pričaju nešto što ne znaju. Zato ću pokušati da iznesem svoj stav bez nagađanja. Rusija je daleko , Norveška takođe a gas a pogotovo njegova cena u budućnosti će biti veoma , veoma nestabilna stvar. Srbija treba da energiju traži u obnovljivim izvorima i u elektro energiji jer ima mogućnosti za tako nešto .Termoelektrane, posebno hidroelektrane,ulaganje u solarnu energiju i energiju vetra verujem da mogu da obezbede tu toliko željenu energetsku nezavisnost ili barem toliku nezavisnost da se ne moramo ubiti ako nema gasa. O tome treba sada razmišljati jer kad dodju vremena da gas umesto 250 dolara košta 1000 dolara ili više onda će biti kasno, a uveren sam da nećemo čekati dugo do tog momenta . Videli smo šta se dešava sa naftom , veoma vrzo je izletela na 150 dolara. Imajući u vidu da su to sve potrošivi izvori i da ih po najboljim procenama ima još 20-ak godina ja mislim da je bolje sada razmišljati o tome kako da se živi bez gasa i nafte nego o nekom Južnom toku . Inače ....

Bane

pre 15 godina

Svi koji pisu o alternativnim izvorima energije zaboravljaju da je taj vid dobivanja energije visestruko skuplji nego energija dobivena od ruskog plina.Srpska privreda i stanovnistvo ne moze podnjeti placanje visoke cijene energije dobivene iz alternativnih izvora.Tako da je moja sugestija da se u velikom luku zaobidje prica o alternativnim izvorima energije, barem jos jedno 20 do 30 godina.

Ivan

pre 15 godina

Ma usladilo se Putinu da pregovara sa ovako lepom premijerkom, pa zato se i oduzilo toliko... j...s evropu i njen gas pored ovakve sagovorrnice :)

ququ lele

pre 15 godina

Sada ce da se javi Juscenko i da kaze:
-Da Rusi treba da puste gas u kolicini od najmanje 300 miliona km
-Da Ukrajina hoce da pusti taj gas
-Da Julija T nije imala ovlascenje da potpise ugovor
-Da je ugovor stetan za Ukrajinu
-Da ne postoje tehnicke mogucnosti da se realizuje taj ugovor
bla-bla-bla

Prevodilac

pre 15 godina

U Ukrajini, Rusiji, na Zapadu, ispod nas i oko nas je sve puno gasa. Covek to jednostavno oseca. Spavaj mirno narode! Ne vredi se sekirati, ni reci trositi. Ako ga i zafali mi tu ne mozemo nista. Drugi ce vec resiti ovu za nas neresivu enigmu. Iz RS vec je spas (mazut) na vidiku. Hvala Dodiku!

Dejan

pre 15 godina

Nisam ni znao da je premijer Ukrajine zena, i to tako opasna,a s druge strane tako izgleda kao iz neke bajke sa tom pletenicom...Podseca me malo na Narniu :)

intelektualac

pre 15 godina

Obe zemlje su u velikim problemima ekonomske prirode.
Ukrajina koja nije u mogucnosti da placa vecu cenu Ruskog gasa i sa druge strane Rusija koja je destkovana usled velikog pada cene energenata na svetskom trzistu.
Javnost Srbije je bila uskracena za informacije oko Gazproma , koji ima velikih finansijskih problema usled nedostataka sredstava za pokretanje eksploatacije novig gasnih izvora.
Postojeci izvori iz kojih crpe gas nemaju bas tolike rezerve koliko javnost u Srbiji misli da ima usled neadekvatnog obavestavanja javnosti.
Za pokretanje novih gasnih nalazista Gazpromu je potrebno na desetine milijardi dolara koje jednostavno nemaju i plus sto ih u buducnosti ceka enormna investicija oko izgradnje postojeceg ili nepostojeceg juznog toka.
Ove godine cena gasa na svetskom trzistu ce biti uskladjena prema ceni sirove nafte , sto znaci smanjeni priliv deviza u Rusku kasu u iznosu od neverovatnih 70% .
Cela problematike se desava upravo zbog toga , a ne oko nekih tricavih par stotina miliona dolara Ukrajinskog duga.
Sa druge strane EU i USA sa svojom sofisticiranom masinerijom jako dobro koriste ovaj trenutak da probaju ekonomski sto vise oslabiti Rusiju, i za sada uspevaju vise nego dobro u tome.
Javnosti je mozda nepoznata informacija da zemlje zapadne Evrope , Svajcarska, Holandija, Francuska, Spanija , Velika Britanija, Danska , Belgija , Nemacka , nemaju ama bas nikakve probleme oko snabdevanja gasom jer imaju alternativne izvore, dok su osakacene zemlje Istocne Evrope uz pomalo Madjarsku Cesku i Slovacku kojima ce fondovi EU nadoknaditi gubitak proizveden gasnom krizom.
Naravoucenije trebamo izvuci sami , usled svega ovoga.
Jos uvek nije kasno da sacuvamo NIS i Banatski Dvor u vlasnistvu Srbije i osiguramo kakvu takvu energetsku bezbednost .
A o krivcima za ugrozavanje energetske bezbednosti , drugom prilikom , doci ce dan kada ce biti pokrenuta krivicna odgovornost.

12021955DZMN

pre 15 godina

Super sto su se dogovorili. Ukrajina ce valjda ovog puta ispostovati dogovoreno. Ovo je samo razlog vise da Rusija izgradi juzni tok. Pa srecno im bilo!
Rusofil

Bojan Todorović

pre 15 godina

Ukrajina počinje da plaća tržišnu cenu gasa, a za uzvrat Rusiji daje popust na dogovoreni tranzit ?! Još samo da im Brat Vlado oprosti što su se smrzavali pred njegovim očima i idila potpuna! E blago i njima i nama što trčimo u bratski zagrljaj.

intelektualac2

pre 15 godina

Nemacka nema problema sa ruskim gasom zato sto ga dobija preko Belorusije. Toliko o energetskoj nezavisnosti. Eneregija ne moze da se stvori iz nicega. U Evropi nema drugog gasa osim norveskog (koga uzimaju Englezi) ili ruskog. Ko ce biti vlasnik NIS nema nikakve veze sa energetskom nezavisnoscu. Mogu vlasnik NIS da budu i Japanci, opet ce kroz cevi ici gas iz Rusije, jer drugi ne postoji. Sama ta prica o ekonomskoj nezavisnosti je prica iz 19. veka, jer u 21. veku globalizacije, niko ne moze biti nezavistan u starovremenskom smislu. Energetski nacionalizam i samodovoljnost su mrtvi vec 50 godina. Samo nasi moderni nacionalisti to ne mogu da shvate.

Banatian

pre 15 godina

Pa otoplilo... Jasno je kao dan da Rusi NISU imali dosta gasa za isporuku, sada kada su dnevne temperature porasle iznašlo se rešenje koje je, o paradoksa, manje-više isto kao i pre eskalacije krize...

simens

pre 15 godina

Dogvorice se tako sto ce Ukrajina pristati na evropsku cenu gasa, a Rusija ce pristati da odustane od izgradnje "juznog toka" gasovoda, a mi cemo dobiti najenergicniju rusku pomoc u "odbrani Kosova". Malo li je?

pile

pre 15 godina

Ja ne verujem da je na delu neka "zavera" Evrope i SAD prema Rusiji. Mislim da je u pitanju samo najobicnija svadja novopecenih bivso-komunistickih lidera koji nemaju ama bas nikakvih veza sa modernim medjunardnim odnosima i poslovnom etikom.

Intelektualac1

pre 15 godina

Mislim da posle svih ovih desavanja itekako ima znacaj ko ce biti vlasnik NIS-a.
Jer zaista nam nije potrebno da jednog dana udjemo u ove probleme sa naftom, mazutom, benzinom, kao sada sa bratskim Ruskim gasom.
U tome je kakva takva energetska bezbednost zemlje, jer ne postoji zemlja u svetu koja je dala svoju zlatnu akciju naftne kompanije drugoj drzavi, ili svoje najvece potencijalno skladiste gasa drugoj drzavi.
Je l vlasnik zlatne akcije Gazproma mozda neka druga drzava, ili njeni tajkuni?
E pa obozavaoci Vladimira Vladimirovica sve to mozete pronaci na Google.

Antiglobalista

pre 15 godina

Imaju li Amerika i EU neki gasovod da se prema njima okrenemo i mi i ostale zemlje I. Evrope?
Mislim kad ovoliko huškaju prvo Gruziju sad i Ukrajinu protiv Rusije mora da se ima neka alternativa. O humanim, antiraketnim štitovima u Poljskoj i Češkoj da ne pričamo...

milos

pre 15 godina

Proslo hladno vreme, Rusi sad imaju gasa, ucena im nije u potpunosti uspela. Sada se kao dogovore za par sati, a nisu mogli za predhodnih 15 dana. Sve mi se cini da su u ovoj ucenjivackoj igri ucestvovali zajedno. Sto se tice juznog toka culi smo pre neki dan da njegova izgradnja treba da kosta 22 milijarde evra. Rusi ce da ga grade ali pare da obezbedi Evropa da ne bi bila zavisna od Ukrajine. Lepo spakovana Putinova prica. Sta ce od svega ovoga da izade videcemo. U meduvremenu cemo mi izmedu sebe da se delimo na rusofile i evropljane i glozimo kao sto smo to radili ovih dana, ne baveci se sustinom.

Ladislav

pre 15 godina

Priče o ugroženosti onih koji imaju energente je deplasirana. Samo preko Ukrajine bi Rusija trebala da isporučuje 330 milona kubnih metara gasa dnevno, po važećim cenama to je oko 15o miliona dolara dnevno. Ko zna da računa neka izračuna koliko je to. A onda u račun staviti i ostale gasovode i naftu... Osnova ove krize nisu ni ekonomski problemi Ukrajine, osnova su dosadašnje svetske imperije koje ubrzano i nepovratno gube svoje pozicije i grozničavo traže način da zaustave ekspanziju onih koji su veoma dobro naučili nametnute lekcije iz kapitalizma. Ne treba ni sumnjati da se u svemu ovom ništa značajno neće dogoditi, sem što će odredjeni deo Evrope biti izložen restrkcijama energenata. Evropi treba gas, Rusi ga imaju za prodaju, način transporta će se rešiti u nekom kratkom roku od godinu, dve, i za to vreme niti će se Evropa smrznuti, niti će Rusija ekonomski propasti. A avioni strateškog partnerstva će i dalje leteti prema Kijevu i iz Kijeva na "dobronamerne" konsultacije, bez značajnijih mogućnosti da zaustave promene odnosa snaga u svetu. Svako je imao svoju šansu, problem imperija nije u IMATI nego u UMETI...

Rus

pre 15 godina

Ma nema od toga nista, nema Julija Vladimirovna mandat da prica o tome, Jusenko je poslao svog coveka koji ce sad vrsiti opstrukciju. Ma ko ne zna Ukrajince moze da poveruje.

goran

pre 15 godina

Samo čitam ovo što se piše i stvarno se ne mogu da načudim otkuda sve ove informacije ovim našim ljudima. Ja kad bih ovako nešto pisao , počeo bi tekst sa rečenicom "Sad ću da nagađam ". Ozbiljnim ljudima ne priliči da pričaju nešto što ne znaju. Zato ću pokušati da iznesem svoj stav bez nagađanja. Rusija je daleko , Norveška takođe a gas a pogotovo njegova cena u budućnosti će biti veoma , veoma nestabilna stvar. Srbija treba da energiju traži u obnovljivim izvorima i u elektro energiji jer ima mogućnosti za tako nešto .Termoelektrane, posebno hidroelektrane,ulaganje u solarnu energiju i energiju vetra verujem da mogu da obezbede tu toliko željenu energetsku nezavisnost ili barem toliku nezavisnost da se ne moramo ubiti ako nema gasa. O tome treba sada razmišljati jer kad dodju vremena da gas umesto 250 dolara košta 1000 dolara ili više onda će biti kasno, a uveren sam da nećemo čekati dugo do tog momenta . Videli smo šta se dešava sa naftom , veoma vrzo je izletela na 150 dolara. Imajući u vidu da su to sve potrošivi izvori i da ih po najboljim procenama ima još 20-ak godina ja mislim da je bolje sada razmišljati o tome kako da se živi bez gasa i nafte nego o nekom Južnom toku . Inače ....

Bane

pre 15 godina

Svi koji pisu o alternativnim izvorima energije zaboravljaju da je taj vid dobivanja energije visestruko skuplji nego energija dobivena od ruskog plina.Srpska privreda i stanovnistvo ne moze podnjeti placanje visoke cijene energije dobivene iz alternativnih izvora.Tako da je moja sugestija da se u velikom luku zaobidje prica o alternativnim izvorima energije, barem jos jedno 20 do 30 godina.

Analiticar

pre 15 godina

Sledece godine je moguce ocekivati istu pricu, ponovo ce biti problema oko ugovora. Jer ispada da od januara 2010. godine Ukrajina ne dobija nikakve povlastice, ni sto se tice cene samog gasa, ni cene tranzita. To im nikako nece odgovarati i opet ce pokusati tu situaciju da poprave blokadom tranzita. Glavni problem je u tome sto je vlast Ukrajine od 2004 godine okrenuta prema USA i EU, na kraju krajeva Juscenko je okrenut zapadu u svakom pogledu (ne znaci mnogo, ali cinjenica je da mu je zena Amerikanka). E sada, problem je u tome sto USA i EU u zadnjih skoro 5 godina nisu ispunile ni jedno obecanje dato Ukrajini tokom izbora 2004 godine. Prethodni predsednik Leonid Kucma je bio okrenut Rusiji, sto je normalno jer ce Ukrajina uvek, sto geografski, sto po mentalitetu biti bliza Rusiji nego li zemljama EU. U periodu do 2004 godine Ukrajina je placala simbolicnu cenu gasa Rusiji, politicka situacija je bila stabilna, i samim tim ekonomska takodje. Zemlja se razvijala, bilo je jako puno stranih investicija. Ne verujem u teorije zavere, ali ekonomski razvoj Rusije i Ukrajine u paketu ocigledno nije odgovarao zapadnim zemljama, pa su resili da umesaju prste. Rezultat: pro zapadna vlast u Ukrajini apsolutno nista nije uspela da uradi u zadnjih 5 godina. Nijedno obecanje koje je njima dato od zapadnih zemalja nije ispunjeno, takodje odnos sa Rusijom se pogorsao. A ekonomska situacija je katastrofalna, strane firme se povlace sa trzista, nema stranih investicija, itd. itd. Ostalo je da vidimo kako ce se situacija razvijati!

Ivan

pre 15 godina

Ma usladilo se Putinu da pregovara sa ovako lepom premijerkom, pa zato se i oduzilo toliko... j...s evropu i njen gas pored ovakve sagovorrnice :)

D.Savic,Paris

pre 15 godina

???
Dok su bile strane delegacje (ukljucujuci nasu) nisu uspeli da se dogovore, a posle pola sata, u 4 oka se dogovorili Putin i Timosenkova? Pa ispade na kraju da su ovo Rusi i Ukrajinci zajedno zamesali ili je Putin bas neki dobar frajer, sta ovo bi??

Mirko

pre 15 godina

Treba konacno da rezimiramo koji su to alternativni izvori energije i koliko bi oni uopste Srbiji pomogli. Ovde je pomenuta Belgija pa recimo da uzmemo nju za primer. Belgija ima hub u Sea Bruges koji se snabdeva iz vise izvora, pre svega iz Severnog mora na cijim obodima sama Belgija lezi (izvori su engleski i norveski), zatim iz ruskih izvora, Holandije, Katra, Alzira... Kako je ruski izvor ogranicen, postignut je dogovor sa Gaspromom da se ruski gas, kao najveci izvor, prevozi preko Engleske do zapadne Evrope. Sam hub ima kapacitet za cuvanje od 9 miliona kubnih metara gasa (znaci da mogu da prezive jednu zimu bez problema). Iz ovih podataka vrlo je jasno koliko je Srbiji znacajan Juzni tok, pre svega sto se na ruski gas oslanjaju najvece EU zemlje, zatim sto je Srbija svetlosnim godinama udaljena od hubova koji idu preko Severnog mora i sto bi visestruko placala tranzit gasa preko velikih EU zemalja jer joj je pregovaracka pozicija beznacajna. Zakljucak je da alternativni metodi postoje, ali nije ekonomski opravdano da budu poistoveceni sa Juznim tokom. Srbija pored svega nije bila u stanju da napuni trenutni kapacitet Banatskog dvora od 3 miliona kubnih metara.

Prevodilac

pre 15 godina

U Ukrajini, Rusiji, na Zapadu, ispod nas i oko nas je sve puno gasa. Covek to jednostavno oseca. Spavaj mirno narode! Ne vredi se sekirati, ni reci trositi. Ako ga i zafali mi tu ne mozemo nista. Drugi ce vec resiti ovu za nas neresivu enigmu. Iz RS vec je spas (mazut) na vidiku. Hvala Dodiku!

Joe Zeppelin

pre 15 godina

USA poziva Rusiju i Gazprom da "odmah" (!) nastave isporuku gasa?! Bolje bi im bilo da temeljno pociste svoje dvoriste, obnove svoju katastrofalnu ekonomiju od koje ceo svet ispasta i prekinu krize i krvoprolica sirom planete. Uskoro pocinje inauguracija Baraka Obame. Nadam se da njegovi potparoli nece davati ovako glupe izjave. Pa valjda Rusija ima dovoljno mozga kome ce i po kojoj ceni davati svoje resurse. Uz to imaju i nekoliko hiljada megatona argumenata, za razliku od mucenog Iraka...

Dejan

pre 15 godina

Nisam ni znao da je premijer Ukrajine zena, i to tako opasna,a s druge strane tako izgleda kao iz neke bajke sa tom pletenicom...Podseca me malo na Narniu :)

ququ lele

pre 15 godina

Sada ce da se javi Juscenko i da kaze:
-Da Rusi treba da puste gas u kolicini od najmanje 300 miliona km
-Da Ukrajina hoce da pusti taj gas
-Da Julija T nije imala ovlascenje da potpise ugovor
-Da je ugovor stetan za Ukrajinu
-Da ne postoje tehnicke mogucnosti da se realizuje taj ugovor
bla-bla-bla