Petak, 16.01.2009.

01:53

Putin: Blizu smo dogovora sa EU

Rusija i evropski potrošači blizu su dogovora koji može da deblokira tranzit gasa iz Rusije preko Ukrajine, izjavio je premijer Rusije Vladimir Putin.

Izvor: B92

Putin: Blizu smo dogovora sa EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Американац

pre 15 godina

русија, по америчкој филозофији, сада има 100% право да започне војну акцију против украјине и да заузме гасовод не би ли одржала не сметан проток гаса кроз украјину!!!

bezimena

pre 15 godina

"Osnovni principi pregovora biće: nikakvi posrednici, direktni odnosi između Naftogasa Ukrajine i Gasproma, uzajamno prihvatljive cene za gas i tranzit, nikakvi razgovori o mogućnosti privatizacije ukrajinskog gasnog sistema, ceo ruski gas namenjen Evropi biće do poslednjeg grama isporučen", navela je Timošenko.

Ukrajina se očigledno žestoko brani od "bratskog" zagrljaja!

Stojko Vrankovic

pre 15 godina

Sovjetski Savez (Rusija + Ukrajina + ostala mafija) naucila je EU vaznu lekciju: Ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju. EU (nema svrhe trositi reci o Srbiji - ruskoj guberniji, u kojoj gubernator i njegove sluge poklanjaju naftnu kompaniju sa monopolskim polozajem ruskom okupatoru), dakle EU mora da zbaci sa sebe ruske energetske okove i gradi naftovode iz zapadne Afrike preko Gibraltara, gigantsku hidro elektranu u slivu reke Kongo (planirani zavrsetak 2022 godine) i njene dalekovode (jedan krak planiran preko Marocco i Gibraltara do EU, a drugi do Republic of South Africa), kao i da koristi alternativne obnovljive izvore energije po mnogo brzoj stopi nego do sada umesto sto se tesi laznom nadom da je Rusija pouzdan snabdevac energentima i "partner" Evrope. Graditi fisione reaktore, koristiti energiju plime i oseke, vetra, sunca, zatim vodonik, spaljivanje otpada, apsolutno sve, sve - samo ruski gas i naftu NE! Dole mafija, laz i korupcija! Zivela sloboda! Ziveo slobodni svet!

Detlić

pre 15 godina

Niko ne razume šta znači kada neko ne ume, nema sa čim i nema sa kim... Ukrajina je prošla kao i mnogi strateški partneri, u problemu je koji ne može da reši i dugoročno je sebe zakopala u probleme. Trista miliona kubnih metara tehničkog gasa je problem koji je ona napravila, i koji ona nije u stanju rešiti bez pomoći. A niko ne pomaže. Znaju to i Rusi i Evropska unija, ali svi koriste situaciju da ostvare neke svoje ciljeve, definitivno uništavajući i onaj minimum državničkog kredibiliteta Ukrajine. Nije slučajno da su emisari ruskog gasnog giganta, u vreme najveće gasne krize, slučajno i neobavezno posetili interesantne i dogovorene zemlje širom Evrope, čak dve su u Jadranu, koje su idealne za gradnju gasnih terminala. I koje su otporne na uticaje strateških partnera...

Prevodilac

pre 15 godina

EU moze pretiti, ali to je malo. Od jedinstva EU ni u ovom slucaju nema nista. Jer simbol ujedinjene Evrope, je njena razjedinjenost, cim se pojavi ozbiljniji problem? EU je najlepsa ideja od kako postoji ovaj kontinent. Ali nazalost preovladavaju u njoj jako izrazeni nacionalni egoizmi. Ja verujem da ce ova kavga izmedju UKR i RUS jos potrajati. Jednostavno, radi se i ovde o vitalnim interesima ove dve zemlje. Dok Evropa strogo gleda svoje, nemoguce je tudje prevideti. Jedino u ovom smislu imaju i Rusija i Ukrajina pravo. Ali to da ove dve zemlje jednostavno potpisju ugovore, pa ih posle ignorisu, je neprihvatljivo. Sto bi se reklo: levom rukom potpisuju da ce gas poteci, a istovremeno desnom zavrcu ventile. Evropa gubi nerve, a mi? Mi mozemo opet aktuelizirati stari narodnjacki hit: Bila mi je jedna topla zima, bila mi je a sad vise nije... Nas narod je uvek ziveo nadajuci se prolecu. (Prolece je doba, kad se tek svi ljudski i besplatno pocinjemo grejati, zahvaljujuci dragom Bogu).

demokrata

pre 15 godina

Prvo EU, a i nama je potreban gas. Jeftiniji od mazuta, manje zagadjuje od uglja, bezbedniji od cernobila i nuklearki... Drugo Rusija je izvor. Sve ostalo izmedju je nebitno i lako resivo. Pogodjeni su sad drugorazredni clanovi eu pa zato se ne resava problem. Nemci recimo imaju velike rezerve. Da je kod njih kriza da vidis kako bi se resila za 24h. Samo kazu - Ukrajina ne moze u EU nema investicija i nema ulaska u nato i to je to. Rusija je pouzdan snabdevac, a kad i javno mnjenje EU bude pritislo preko svojih vlada Ukrajinu, nema nikakvih problema. Ukrajina je tu sitan igrac. A nekima je jos toplo pa mogu da gledaju Ukrajinsku igru.

Steva

pre 15 godina

Stvarno mi nije jasno šta se tu svi čude i spominju nekakvu pravdu i moral. U pitanju su najobičniji interesi.
Rusi su digli cenu gasa Ukrajincima tri puta, jer je to njihov interes. A i Ukrajina više neće da bude ruski pion, pa će sad da plaća (evropsku tj srpsku) cenu gasa. E posto Ukrajincima nije u interesu da rade ono što je u ruskom interesu (kao Srbija) nego ono što je u njihovom, cena tranzita ne može da ostane ista. Pošto ugovor o ceni transporta važi još par godina, Ukrajinci su uradili jedino što su mogli, iskoristili su što Rusi nisu na vreme potpisali tehnički sporazum o transportu gasa, i sada se vade na to da nema transporta jer nema ni tehničkih uslova. A tehnički uslovi će se stvoriti kad Rusi ili ponude staru cenu Ukrajini, ili se poveća cena transporta. Našli Ukrajinci način da zaštite svoj interes.

Poenta je da su Ukrajinci uradili jedino što su mogli, i to na legalan način. Nisu oni Srbi pa da pristanu da zaborave na sebe i da rade u interesu ruske imperijalističke oligarhije koja preko gasa pokušava da spreči Ukrajinu da postane deo Evrope.

Kumov kum

pre 15 godina

Šta Ukrajinci traže? Traže da im Rusi prvo napune gasni sistem, da bi mogao početi transport. Neznano ko ga je ispraznio. I tako može da se desi po nekoliko puta mesečno, i svaki put sistem treba napuniti. Hoće li Rusi pristati na takav način transporta? Hoće li Ukrajina nešto garantovati u vezi tehničkog gasa? Teško. Hoće li Evropa dobiti gas ove zime? Ako je stav Ukrajine tvrd i posle Londona, onda i to teško. Problem je korisnika gasa što će njihove interese "zastupati" garnitura koja se sastaje u Kijevu. Biće smrzavanja u Evropi, ali tako će se manje misliti na nedaće ekonomske krize, jer "pre nego što bude bolje može da bude mnogo gore"...

Dusan

pre 15 godina

Sada je sve ogoljeno i sve je jasno. Juščenko je zapadni igrač, a Timošenko ruski. Cela ova igranka je vezana za to da li će Ukrajina biti pod ruskom ili zapadnom sferom uticaja... A mi smo, kao i uvek, kolateralna šteta... Vreme je za buđenje!

Ratko

pre 15 godina

E, tek sad treba da tuzimo Ukrajinu, sto neko rece, gas se i dalje transportuje i preko Belorusije i tu nema nikakvih problema, znaci nije problem u Rusiji vec u Ukrajini!

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Stvar je jednostavna. To je pozorišna predstava. Skretanje pažnje stanovništva EU od razvoja dogadjaja na bliskom istoku. 1+1=2. Videćete da će uskoro nešto veliko, da se desi ispod žita.

Pop

pre 15 godina

Dakle, Rusi imaju gas, a Ukrajinci gasovod preko svoje teritorije. Sto bi rekli, i jedni i drugi imaju visok ucenjivacki potencijal. Dokle god ne bude alternative, Ukrajinci mogu da zatezu, svidelo se to nekom ili ne.

Brown

pre 15 godina

Ma da. Sve će biti kako tata Brown kaže. Ovo je prosto postalo nepodnošljivo kako se Ukrajinci ulizuju Englezima, pretvarajući ekonomsko-pravni problem u politički. Prilično licemerno, bezobrazno i odvratno. Da ne bude zabune ni Rusi nisu cvećke, ali...

Homo Gibanikus

pre 15 godina

Kakav go. Ameri su ga zaista odlicno odradili. RUS 1 : USA 1. Igra se nastavlja.

p.s. A sada je corba potpuna tu su i Englezi, mirodjija u svakoj mutljavini.

Zoran

pre 15 godina

Može Juščenko da da besplatan tranzit, može da se busa da nije kriv. Ali, kako misli da plati dug Rusima?

Hoće li priznati da je on dužan da plati (i kad) tranzitni gas koji je "nestao"?

Ostalo je samo ekonomsko-propagandni rat koji je Putin započeo izjavom da više nema jeftinog gasa.

Juščenko je fin prema Evropi (i Americi). A kako će rešiti ako Rusi kažu da više nema gasa za Ukrajinu dok ne plate dugove i da posmatrači treba da nadgledaju tranzit?

A Evropljani trube da su Rusi nepouzdani snabdevači. A gde će naći drugog snabdevača? I pošto će biti gas od tog drugog?

Da nisam zavisnik od tog gasa i da Rusi nisu na gubitku, još bih i navijao da ne daju gas dok Ukrajina ne plati dugove.

Pera

pre 15 godina

I dalje mislim da je Rusija nesposobna, jer godinama nije ulozila ni cent u infrastrukturu koja bi zaobisla Ukrajinu. Trebalo je da misle na buducnost.

Ladislav

pre 15 godina

Ako se već spominje logika, kako se može tumačiti da predsednik Ukrajine ne ide u Moskvu na pregovore, jer spor je izmedju Ukrajine i Rusije, ne zove ruske zvaničnike u Kijev na pregovore, ne ide u Brisel na pregovore, Evropska Unija je direktno ugrožena, već ide u London? A Britanci zavise od ruskog gasa i ukrajinskog tranzita 0 %, ne uvoze ga. Koja je tu logika? No, možda ima logike, samo je mi ne vidimo...

TO JE I BIO CILJ GLOBALISTA

pre 15 godina

Najnovijim događajima, "bačena je veoma tamna senka na sposobnost Rusije da bude pouzdan snabdevač Evrope" gasom, izjavio je juče na konferenciji za štampu u Madridu Fatih Birol

bili

pre 15 godina

Ovo vec prelazi sve granice i sada se jasno vidi odakle se pumpa gasna kriza...medjutim, na veliku zalost svih sto mrze Ruse fakti ostaju

1. Evropi treba gas i tek ce trebati

2. Gas u Evropu dolazi iz Rusije, i moci ce da dolazi samo iz Rusije bar narednih 15 godina, osim ako se ne izgrade novi gasovodi, samo ne znam gde i prema kome

3. Ruske rezerve gasa su ogromne i Evropa joj nije, kako neki kazu glavno trziste, oni samo mogu da okrenu gas prema Kini i Indiji...

A sto se nas tice:

1. Mi gas mozemo da kupimo samo od Rusa i ni od koga drugog, jer gas se ne kupuje u konzervama

2. Problem sa Ukrajinom i gasovodom preko njene teritorije se nece resiti narednih 10 godina i stalno ce biti problema: stvar je vrlo jednostavna, Ukrajina nema da plati gas jer je nerazvijena zemlja, gasovod ide preko njene teritorije, i ona moze samo da pravi ovakve probleme da bi uspela da izvuce od Rusa sve sto moze za dzabe, i pravice ovakve probleme i u buducnosti

3. Nadam se da ce ovo uticati da Rusi grade juzni i severni gasovod, i to je nama jedina sansa da imamo stabilno snadbevanje u buducnosti, al nista se nece desiti pre 2015

I to vam je to, bice ovde frke i narednih godina, spremite se

pera lozac

pre 15 godina

Znaci ako gas ide preko Belorusije bez problema onda nikom nista, a ako isti taj gas zbog nekog razloga ne moze da stigne preko Ukrajine onda su Rusi problem. Znaci dobavljac i potrosac isti u oba slucaja, a "transporter" razlicit, sa prvim nema problema sa drugim ima i zakljucak je da je problem u dobavljacu. Zanima me logika kojom se doslo do toga.

Bgboy

pre 15 godina

Ovo je stvarno smesno! Rusija izgubila status pouzdanog snabdevaca?! A Ukrajina je pouzdan partner?! Nisam neko ko obozava Ruse, gledam ih kao i na sve ostale, ali ovo sto se desava sad je van pameti. Da li bi ti isti koji kazu ovo za Ruse, dopustili da njih neko potkrada? Ljudi jednostavno nikom nece da poklanjaju ono sto je njihovo. A sto su Ukrajinci navikli da kradu tudje, a sad vise ne moze, sta da im radim. Sad ce morati da plate to sto dobijaju...

VladimirNI

pre 15 godina

Na stranu Ukrajina i njena uloga u celoj prici, Rusi su sebi uspeli da zabiju vrlo lep auto gol. Njihovo glavno trziste, Evropa, ce vrlo brzo obezediti sebi alernativu. A Rusija ce morati da se ozbiljno potrudi da popravi svoj imidz kao poslovni partner. Uostalom, ni nas u Srbiji se ne tice mnogo sta je problem, mi smo dogovor sklopili sa Rusima i ako oni ne mogu da dostave gas do nase granice jedino njih imamo da krivimo (i nas same zbog verovanja 'prijateljima').

Dragan

pre 15 godina

Za nas obićne smrtnike je mnogo dobro kada ima ko da nam objasni pozadinu raznih dešavanja u svetu. Tako mnogo bolje znamo situaciju oko terora u Mumbaju, oko Gruzije, oko Gaze, a i sada oko spora Rusije i Ukrajine. Korektnu Ukrajinsku vlast treba pohvaliti i podržati, ipak je to budući član Unije i NATO, a nepouzdanoj Rusiji, sklonoj lažnim optužbama, treba otkazati isporuke gasa... Bože, Bože, koje su ovo logičke konstrukcije... Skoro svet nije imao nesposobnije ljude za rešavanje kriza, ne samo velikih globalnih, kao što je ekonomska, nego i malih regionalnih. I što je najgore, niko i ne pokušava da utvrdi kako nastaju krize, jedna za drugom, i sve opasnije. Možda i to nešto govori. Posebno je razočaravajuća nesamostalnost i neotpornost Evropske Unije, istorijski, organizaciono i intelektualno najmoćnijeg svetskog potencijala.

3banchi

pre 15 godina

Sad se vidi ko je glavni kuvar ove corbe... upravo je Juscenko njima otisao pod noge. Uz to dobio covek satisfakciju da je Ukrajina pouzdani tranzitni partner, a da su Rusi nepouzdani snabdevac. Kad se niko u Evropi jos nije javno oglasavao po pitanju krivice, nasli su se tu, uvek americkim interesima verni Britanci.

Satir

pre 15 godina

Još jedan sukob između USA i Rusije koji puca po tuđim leđima. Teško da će preporuka o pouzdanosti ugroziti poziciju Rusije koja je u skoro monopolističkom položaju u Evropi, po količini energenata kojom učestvuje u Evropi, sojim kapacitetima i položajem. Jasno je koja je svrha Ukraine u svemu, i cela priča o (ne)dozvoljavanju pristupa posmatračima - smešno!
U svakom slučaju ne brinem ja ni za Ruse ni Amere, ali gde sada da se zakače EU i Rusija a mi potpisasmo sa Rusima prodaju NIS-a..... Da se nisu oko toga podžapali!?
Mala bara, puno krokodila!!

Mr X

pre 15 godina

Ako je verovati ovoj vesti (a zašto ne, ako smo verovali i neproverenim izjavama iz Rusije), izgleda da postoji veliki problem na ruskoj strani.
Interesuju me reakcije domaćih rusofila.

Alex

pre 15 godina

Juscenko se bez razloga sluzi jeftinim marketinskim trikovima (kao eto on je spreman i besplatno da transportuje gas, ali eto vidite dobavljac ni to ne prihvata te zbog te situacije do potrosaca ne stizu dovoljne kolicine gasa), situacija je veoma jednostavno resiva
1. platite dug dobavljacu (ma kako se on zvao)
2. dogovorite (realnu) novu cenu sa dobavljacem (ma ko on bio)
3. naplatite transport gasa preko svoje teritorije kao i ostalim dobavljacima (ako imate neke druge)

Radost Evrope

pre 15 godina

Koje li je ovo zamešateljstvo! Ovde ima i ludih i zbunjenih i blesavih i smrznutih, a javnost Evrope zapravo uopšte nema pojma šta se zaista dešava. Ovo je primer cenzure informacija "par excellence".

X

pre 15 godina

Ha Ha Ha! :)) E kakav cirkus!

E, pa kad Braun kaze da je Ukrajina pouzdana za tranzit gasa - valjda sad svima treba da nam je jasno da je Ukrajina pouzdana! Kako samo ranije nismo shvatili? Pa gde su nam oci bile svima?! E bas hvala Braunu sto je tako predusretljiv - jako je pomogao u resavanju ovog spora! Sta bi svi mi bez njega?! I bez Engleza?!

I naravno, dan uoci sastanka Timosenkove, njen rival sa unutrasnjepoliticke scene, Juscenko (ima +2% podrske biraca), nudi neki dogovor Rusiji, nakon sto je pre toga isao, verovatno po instrukcije, u London - umesto u Moskvu, jer sa Rusijom ima problem - a u Rusiju, bas zato i ne sme, jer da mu je cista savest i da moze nesto da uradi, isao bi. A predlog je opet isti - da Rusija opet daje gas dzabe i to opet tako da se ne spominje da je Ukrajina otimala gas i da se, kao u nekom usnulom stanju, predje preko toga. Ukrajina ce, eto, da transportuje gas dzabe (kod Engleza nema nista dzabe!), ali i Rusija mora da daje gas dzabe!

Jel' su ti ljudi na drogama, na cemu li su?!!

EU Komisija je krajem novembra objavila drugu procenu energetske strategije u kojoj je zakljucila da ce se zavisnost EU od Ruskog gasa u narednim godinama znacajno povecati i da je nemoguce ocekivati da se ta zavisnost smanji pre 2020!

Pa koga oni farbaju s tim stosevima da je Rusija nepouzdan dobavljac?! Koga je uopste i briga sta misle, ionako se foliraju sve vreme. Nek kupuju od Alzira ili Irana, ako im se vise svidja.
S obzirom na to sta pricaju, to bi vec odavno i uradili - uradili bi i bez price - da mogu!

Osim toga, ako i nadju dobavljaca za Nabuko (a nemaju pojma ko bi to bio - a konkurencija za dobavljaca je sjajna, sve nepozdaniji od nepuzdanijeg!), tim gasovodom ce podmirivati ne vise od 5% potreba. I tad ostaje jos vise od 15% nabavke preko Rusije. Kad i ako to urade!

Foliranti.

BUs

pre 15 godina

Da zamislimo sledecu situaciju koja recimo nije moguca ali je poruka veoma jasna:

Iran blokira isporuku americke i engleske nafte koja ide preko njegove teritorije i uz to ostane duzan Busu milijardu evra? Da li bi Evropa rekla da su AMerikanci i Englezi nesigurni partneri ili bi poslali hiljade vojnika da odblokiraju naftovod, Iranski rezim bi nazvali dikatorskim i veoma brzo bi ga svrgli uz vojnu intervenciju .

Mislite o tome????

Dejan

pre 15 godina

I opet je Rusija 'izgubila'. Ameri su joj fino u rukavicama vratili za Gruziju. Mislim da je red za Rusiju da udje u tu 'famoznu' EU, pa, ako treba i u taj NATO, jer jednostavno nema snage, a niti ideje da igra te pokvarene igrice. Pare (pocev od Amera pa do Rusa) da se usmjere u istrazivanje svemira, fiziku, medicinu, pomoc gladnima i uspostavu mira na ovoj maloj planeti. Ulaganje u ratnu masineriju do sada nikome dobroga nije donijelo, niti ce, osim, ratnim profiterima.

BUs

pre 15 godina

Da zamislimo sledecu situaciju koja recimo nije moguca ali je poruka veoma jasna:

Iran blokira isporuku americke i engleske nafte koja ide preko njegove teritorije i uz to ostane duzan Busu milijardu evra? Da li bi Evropa rekla da su AMerikanci i Englezi nesigurni partneri ili bi poslali hiljade vojnika da odblokiraju naftovod, Iranski rezim bi nazvali dikatorskim i veoma brzo bi ga svrgli uz vojnu intervenciju .

Mislite o tome????

X

pre 15 godina

Ha Ha Ha! :)) E kakav cirkus!

E, pa kad Braun kaze da je Ukrajina pouzdana za tranzit gasa - valjda sad svima treba da nam je jasno da je Ukrajina pouzdana! Kako samo ranije nismo shvatili? Pa gde su nam oci bile svima?! E bas hvala Braunu sto je tako predusretljiv - jako je pomogao u resavanju ovog spora! Sta bi svi mi bez njega?! I bez Engleza?!

I naravno, dan uoci sastanka Timosenkove, njen rival sa unutrasnjepoliticke scene, Juscenko (ima +2% podrske biraca), nudi neki dogovor Rusiji, nakon sto je pre toga isao, verovatno po instrukcije, u London - umesto u Moskvu, jer sa Rusijom ima problem - a u Rusiju, bas zato i ne sme, jer da mu je cista savest i da moze nesto da uradi, isao bi. A predlog je opet isti - da Rusija opet daje gas dzabe i to opet tako da se ne spominje da je Ukrajina otimala gas i da se, kao u nekom usnulom stanju, predje preko toga. Ukrajina ce, eto, da transportuje gas dzabe (kod Engleza nema nista dzabe!), ali i Rusija mora da daje gas dzabe!

Jel' su ti ljudi na drogama, na cemu li su?!!

EU Komisija je krajem novembra objavila drugu procenu energetske strategije u kojoj je zakljucila da ce se zavisnost EU od Ruskog gasa u narednim godinama znacajno povecati i da je nemoguce ocekivati da se ta zavisnost smanji pre 2020!

Pa koga oni farbaju s tim stosevima da je Rusija nepouzdan dobavljac?! Koga je uopste i briga sta misle, ionako se foliraju sve vreme. Nek kupuju od Alzira ili Irana, ako im se vise svidja.
S obzirom na to sta pricaju, to bi vec odavno i uradili - uradili bi i bez price - da mogu!

Osim toga, ako i nadju dobavljaca za Nabuko (a nemaju pojma ko bi to bio - a konkurencija za dobavljaca je sjajna, sve nepozdaniji od nepuzdanijeg!), tim gasovodom ce podmirivati ne vise od 5% potreba. I tad ostaje jos vise od 15% nabavke preko Rusije. Kad i ako to urade!

Foliranti.

pera lozac

pre 15 godina

Znaci ako gas ide preko Belorusije bez problema onda nikom nista, a ako isti taj gas zbog nekog razloga ne moze da stigne preko Ukrajine onda su Rusi problem. Znaci dobavljac i potrosac isti u oba slucaja, a "transporter" razlicit, sa prvim nema problema sa drugim ima i zakljucak je da je problem u dobavljacu. Zanima me logika kojom se doslo do toga.

3banchi

pre 15 godina

Sad se vidi ko je glavni kuvar ove corbe... upravo je Juscenko njima otisao pod noge. Uz to dobio covek satisfakciju da je Ukrajina pouzdani tranzitni partner, a da su Rusi nepouzdani snabdevac. Kad se niko u Evropi jos nije javno oglasavao po pitanju krivice, nasli su se tu, uvek americkim interesima verni Britanci.

TO JE I BIO CILJ GLOBALISTA

pre 15 godina

Najnovijim događajima, "bačena je veoma tamna senka na sposobnost Rusije da bude pouzdan snabdevač Evrope" gasom, izjavio je juče na konferenciji za štampu u Madridu Fatih Birol

Ladislav

pre 15 godina

Ako se već spominje logika, kako se može tumačiti da predsednik Ukrajine ne ide u Moskvu na pregovore, jer spor je izmedju Ukrajine i Rusije, ne zove ruske zvaničnike u Kijev na pregovore, ne ide u Brisel na pregovore, Evropska Unija je direktno ugrožena, već ide u London? A Britanci zavise od ruskog gasa i ukrajinskog tranzita 0 %, ne uvoze ga. Koja je tu logika? No, možda ima logike, samo je mi ne vidimo...

bili

pre 15 godina

Ovo vec prelazi sve granice i sada se jasno vidi odakle se pumpa gasna kriza...medjutim, na veliku zalost svih sto mrze Ruse fakti ostaju

1. Evropi treba gas i tek ce trebati

2. Gas u Evropu dolazi iz Rusije, i moci ce da dolazi samo iz Rusije bar narednih 15 godina, osim ako se ne izgrade novi gasovodi, samo ne znam gde i prema kome

3. Ruske rezerve gasa su ogromne i Evropa joj nije, kako neki kazu glavno trziste, oni samo mogu da okrenu gas prema Kini i Indiji...

A sto se nas tice:

1. Mi gas mozemo da kupimo samo od Rusa i ni od koga drugog, jer gas se ne kupuje u konzervama

2. Problem sa Ukrajinom i gasovodom preko njene teritorije se nece resiti narednih 10 godina i stalno ce biti problema: stvar je vrlo jednostavna, Ukrajina nema da plati gas jer je nerazvijena zemlja, gasovod ide preko njene teritorije, i ona moze samo da pravi ovakve probleme da bi uspela da izvuce od Rusa sve sto moze za dzabe, i pravice ovakve probleme i u buducnosti

3. Nadam se da ce ovo uticati da Rusi grade juzni i severni gasovod, i to je nama jedina sansa da imamo stabilno snadbevanje u buducnosti, al nista se nece desiti pre 2015

I to vam je to, bice ovde frke i narednih godina, spremite se

Alex

pre 15 godina

Juscenko se bez razloga sluzi jeftinim marketinskim trikovima (kao eto on je spreman i besplatno da transportuje gas, ali eto vidite dobavljac ni to ne prihvata te zbog te situacije do potrosaca ne stizu dovoljne kolicine gasa), situacija je veoma jednostavno resiva
1. platite dug dobavljacu (ma kako se on zvao)
2. dogovorite (realnu) novu cenu sa dobavljacem (ma ko on bio)
3. naplatite transport gasa preko svoje teritorije kao i ostalim dobavljacima (ako imate neke druge)

Bgboy

pre 15 godina

Ovo je stvarno smesno! Rusija izgubila status pouzdanog snabdevaca?! A Ukrajina je pouzdan partner?! Nisam neko ko obozava Ruse, gledam ih kao i na sve ostale, ali ovo sto se desava sad je van pameti. Da li bi ti isti koji kazu ovo za Ruse, dopustili da njih neko potkrada? Ljudi jednostavno nikom nece da poklanjaju ono sto je njihovo. A sto su Ukrajinci navikli da kradu tudje, a sad vise ne moze, sta da im radim. Sad ce morati da plate to sto dobijaju...

Dejan

pre 15 godina

I opet je Rusija 'izgubila'. Ameri su joj fino u rukavicama vratili za Gruziju. Mislim da je red za Rusiju da udje u tu 'famoznu' EU, pa, ako treba i u taj NATO, jer jednostavno nema snage, a niti ideje da igra te pokvarene igrice. Pare (pocev od Amera pa do Rusa) da se usmjere u istrazivanje svemira, fiziku, medicinu, pomoc gladnima i uspostavu mira na ovoj maloj planeti. Ulaganje u ratnu masineriju do sada nikome dobroga nije donijelo, niti ce, osim, ratnim profiterima.

Radost Evrope

pre 15 godina

Koje li je ovo zamešateljstvo! Ovde ima i ludih i zbunjenih i blesavih i smrznutih, a javnost Evrope zapravo uopšte nema pojma šta se zaista dešava. Ovo je primer cenzure informacija "par excellence".

Dragan

pre 15 godina

Za nas obićne smrtnike je mnogo dobro kada ima ko da nam objasni pozadinu raznih dešavanja u svetu. Tako mnogo bolje znamo situaciju oko terora u Mumbaju, oko Gruzije, oko Gaze, a i sada oko spora Rusije i Ukrajine. Korektnu Ukrajinsku vlast treba pohvaliti i podržati, ipak je to budući član Unije i NATO, a nepouzdanoj Rusiji, sklonoj lažnim optužbama, treba otkazati isporuke gasa... Bože, Bože, koje su ovo logičke konstrukcije... Skoro svet nije imao nesposobnije ljude za rešavanje kriza, ne samo velikih globalnih, kao što je ekonomska, nego i malih regionalnih. I što je najgore, niko i ne pokušava da utvrdi kako nastaju krize, jedna za drugom, i sve opasnije. Možda i to nešto govori. Posebno je razočaravajuća nesamostalnost i neotpornost Evropske Unije, istorijski, organizaciono i intelektualno najmoćnijeg svetskog potencijala.

Mr X

pre 15 godina

Ako je verovati ovoj vesti (a zašto ne, ako smo verovali i neproverenim izjavama iz Rusije), izgleda da postoji veliki problem na ruskoj strani.
Interesuju me reakcije domaćih rusofila.

Pera

pre 15 godina

I dalje mislim da je Rusija nesposobna, jer godinama nije ulozila ni cent u infrastrukturu koja bi zaobisla Ukrajinu. Trebalo je da misle na buducnost.

Zoran

pre 15 godina

Može Juščenko da da besplatan tranzit, može da se busa da nije kriv. Ali, kako misli da plati dug Rusima?

Hoće li priznati da je on dužan da plati (i kad) tranzitni gas koji je "nestao"?

Ostalo je samo ekonomsko-propagandni rat koji je Putin započeo izjavom da više nema jeftinog gasa.

Juščenko je fin prema Evropi (i Americi). A kako će rešiti ako Rusi kažu da više nema gasa za Ukrajinu dok ne plate dugove i da posmatrači treba da nadgledaju tranzit?

A Evropljani trube da su Rusi nepouzdani snabdevači. A gde će naći drugog snabdevača? I pošto će biti gas od tog drugog?

Da nisam zavisnik od tog gasa i da Rusi nisu na gubitku, još bih i navijao da ne daju gas dok Ukrajina ne plati dugove.

Ratko

pre 15 godina

E, tek sad treba da tuzimo Ukrajinu, sto neko rece, gas se i dalje transportuje i preko Belorusije i tu nema nikakvih problema, znaci nije problem u Rusiji vec u Ukrajini!

Brown

pre 15 godina

Ma da. Sve će biti kako tata Brown kaže. Ovo je prosto postalo nepodnošljivo kako se Ukrajinci ulizuju Englezima, pretvarajući ekonomsko-pravni problem u politički. Prilično licemerno, bezobrazno i odvratno. Da ne bude zabune ni Rusi nisu cvećke, ali...

VladimirNI

pre 15 godina

Na stranu Ukrajina i njena uloga u celoj prici, Rusi su sebi uspeli da zabiju vrlo lep auto gol. Njihovo glavno trziste, Evropa, ce vrlo brzo obezediti sebi alernativu. A Rusija ce morati da se ozbiljno potrudi da popravi svoj imidz kao poslovni partner. Uostalom, ni nas u Srbiji se ne tice mnogo sta je problem, mi smo dogovor sklopili sa Rusima i ako oni ne mogu da dostave gas do nase granice jedino njih imamo da krivimo (i nas same zbog verovanja 'prijateljima').

Homo Gibanikus

pre 15 godina

Kakav go. Ameri su ga zaista odlicno odradili. RUS 1 : USA 1. Igra se nastavlja.

p.s. A sada je corba potpuna tu su i Englezi, mirodjija u svakoj mutljavini.

Steva

pre 15 godina

Stvarno mi nije jasno šta se tu svi čude i spominju nekakvu pravdu i moral. U pitanju su najobičniji interesi.
Rusi su digli cenu gasa Ukrajincima tri puta, jer je to njihov interes. A i Ukrajina više neće da bude ruski pion, pa će sad da plaća (evropsku tj srpsku) cenu gasa. E posto Ukrajincima nije u interesu da rade ono što je u ruskom interesu (kao Srbija) nego ono što je u njihovom, cena tranzita ne može da ostane ista. Pošto ugovor o ceni transporta važi još par godina, Ukrajinci su uradili jedino što su mogli, iskoristili su što Rusi nisu na vreme potpisali tehnički sporazum o transportu gasa, i sada se vade na to da nema transporta jer nema ni tehničkih uslova. A tehnički uslovi će se stvoriti kad Rusi ili ponude staru cenu Ukrajini, ili se poveća cena transporta. Našli Ukrajinci način da zaštite svoj interes.

Poenta je da su Ukrajinci uradili jedino što su mogli, i to na legalan način. Nisu oni Srbi pa da pristanu da zaborave na sebe i da rade u interesu ruske imperijalističke oligarhije koja preko gasa pokušava da spreči Ukrajinu da postane deo Evrope.

demokrata

pre 15 godina

Prvo EU, a i nama je potreban gas. Jeftiniji od mazuta, manje zagadjuje od uglja, bezbedniji od cernobila i nuklearki... Drugo Rusija je izvor. Sve ostalo izmedju je nebitno i lako resivo. Pogodjeni su sad drugorazredni clanovi eu pa zato se ne resava problem. Nemci recimo imaju velike rezerve. Da je kod njih kriza da vidis kako bi se resila za 24h. Samo kazu - Ukrajina ne moze u EU nema investicija i nema ulaska u nato i to je to. Rusija je pouzdan snabdevac, a kad i javno mnjenje EU bude pritislo preko svojih vlada Ukrajinu, nema nikakvih problema. Ukrajina je tu sitan igrac. A nekima je jos toplo pa mogu da gledaju Ukrajinsku igru.

Satir

pre 15 godina

Još jedan sukob između USA i Rusije koji puca po tuđim leđima. Teško da će preporuka o pouzdanosti ugroziti poziciju Rusije koja je u skoro monopolističkom položaju u Evropi, po količini energenata kojom učestvuje u Evropi, sojim kapacitetima i položajem. Jasno je koja je svrha Ukraine u svemu, i cela priča o (ne)dozvoljavanju pristupa posmatračima - smešno!
U svakom slučaju ne brinem ja ni za Ruse ni Amere, ali gde sada da se zakače EU i Rusija a mi potpisasmo sa Rusima prodaju NIS-a..... Da se nisu oko toga podžapali!?
Mala bara, puno krokodila!!

Dusan

pre 15 godina

Sada je sve ogoljeno i sve je jasno. Juščenko je zapadni igrač, a Timošenko ruski. Cela ova igranka je vezana za to da li će Ukrajina biti pod ruskom ili zapadnom sferom uticaja... A mi smo, kao i uvek, kolateralna šteta... Vreme je za buđenje!

Pop

pre 15 godina

Dakle, Rusi imaju gas, a Ukrajinci gasovod preko svoje teritorije. Sto bi rekli, i jedni i drugi imaju visok ucenjivacki potencijal. Dokle god ne bude alternative, Ukrajinci mogu da zatezu, svidelo se to nekom ili ne.

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Stvar je jednostavna. To je pozorišna predstava. Skretanje pažnje stanovništva EU od razvoja dogadjaja na bliskom istoku. 1+1=2. Videćete da će uskoro nešto veliko, da se desi ispod žita.

Kumov kum

pre 15 godina

Šta Ukrajinci traže? Traže da im Rusi prvo napune gasni sistem, da bi mogao početi transport. Neznano ko ga je ispraznio. I tako može da se desi po nekoliko puta mesečno, i svaki put sistem treba napuniti. Hoće li Rusi pristati na takav način transporta? Hoće li Ukrajina nešto garantovati u vezi tehničkog gasa? Teško. Hoće li Evropa dobiti gas ove zime? Ako je stav Ukrajine tvrd i posle Londona, onda i to teško. Problem je korisnika gasa što će njihove interese "zastupati" garnitura koja se sastaje u Kijevu. Biće smrzavanja u Evropi, ali tako će se manje misliti na nedaće ekonomske krize, jer "pre nego što bude bolje može da bude mnogo gore"...

Американац

pre 15 godina

русија, по америчкој филозофији, сада има 100% право да започне војну акцију против украјине и да заузме гасовод не би ли одржала не сметан проток гаса кроз украјину!!!

Stojko Vrankovic

pre 15 godina

Sovjetski Savez (Rusija + Ukrajina + ostala mafija) naucila je EU vaznu lekciju: Ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju. EU (nema svrhe trositi reci o Srbiji - ruskoj guberniji, u kojoj gubernator i njegove sluge poklanjaju naftnu kompaniju sa monopolskim polozajem ruskom okupatoru), dakle EU mora da zbaci sa sebe ruske energetske okove i gradi naftovode iz zapadne Afrike preko Gibraltara, gigantsku hidro elektranu u slivu reke Kongo (planirani zavrsetak 2022 godine) i njene dalekovode (jedan krak planiran preko Marocco i Gibraltara do EU, a drugi do Republic of South Africa), kao i da koristi alternativne obnovljive izvore energije po mnogo brzoj stopi nego do sada umesto sto se tesi laznom nadom da je Rusija pouzdan snabdevac energentima i "partner" Evrope. Graditi fisione reaktore, koristiti energiju plime i oseke, vetra, sunca, zatim vodonik, spaljivanje otpada, apsolutno sve, sve - samo ruski gas i naftu NE! Dole mafija, laz i korupcija! Zivela sloboda! Ziveo slobodni svet!

bezimena

pre 15 godina

"Osnovni principi pregovora biće: nikakvi posrednici, direktni odnosi između Naftogasa Ukrajine i Gasproma, uzajamno prihvatljive cene za gas i tranzit, nikakvi razgovori o mogućnosti privatizacije ukrajinskog gasnog sistema, ceo ruski gas namenjen Evropi biće do poslednjeg grama isporučen", navela je Timošenko.

Ukrajina se očigledno žestoko brani od "bratskog" zagrljaja!

Prevodilac

pre 15 godina

EU moze pretiti, ali to je malo. Od jedinstva EU ni u ovom slucaju nema nista. Jer simbol ujedinjene Evrope, je njena razjedinjenost, cim se pojavi ozbiljniji problem? EU je najlepsa ideja od kako postoji ovaj kontinent. Ali nazalost preovladavaju u njoj jako izrazeni nacionalni egoizmi. Ja verujem da ce ova kavga izmedju UKR i RUS jos potrajati. Jednostavno, radi se i ovde o vitalnim interesima ove dve zemlje. Dok Evropa strogo gleda svoje, nemoguce je tudje prevideti. Jedino u ovom smislu imaju i Rusija i Ukrajina pravo. Ali to da ove dve zemlje jednostavno potpisju ugovore, pa ih posle ignorisu, je neprihvatljivo. Sto bi se reklo: levom rukom potpisuju da ce gas poteci, a istovremeno desnom zavrcu ventile. Evropa gubi nerve, a mi? Mi mozemo opet aktuelizirati stari narodnjacki hit: Bila mi je jedna topla zima, bila mi je a sad vise nije... Nas narod je uvek ziveo nadajuci se prolecu. (Prolece je doba, kad se tek svi ljudski i besplatno pocinjemo grejati, zahvaljujuci dragom Bogu).

Detlić

pre 15 godina

Niko ne razume šta znači kada neko ne ume, nema sa čim i nema sa kim... Ukrajina je prošla kao i mnogi strateški partneri, u problemu je koji ne može da reši i dugoročno je sebe zakopala u probleme. Trista miliona kubnih metara tehničkog gasa je problem koji je ona napravila, i koji ona nije u stanju rešiti bez pomoći. A niko ne pomaže. Znaju to i Rusi i Evropska unija, ali svi koriste situaciju da ostvare neke svoje ciljeve, definitivno uništavajući i onaj minimum državničkog kredibiliteta Ukrajine. Nije slučajno da su emisari ruskog gasnog giganta, u vreme najveće gasne krize, slučajno i neobavezno posetili interesantne i dogovorene zemlje širom Evrope, čak dve su u Jadranu, koje su idealne za gradnju gasnih terminala. I koje su otporne na uticaje strateških partnera...

Mr X

pre 15 godina

Ako je verovati ovoj vesti (a zašto ne, ako smo verovali i neproverenim izjavama iz Rusije), izgleda da postoji veliki problem na ruskoj strani.
Interesuju me reakcije domaćih rusofila.

VladimirNI

pre 15 godina

Na stranu Ukrajina i njena uloga u celoj prici, Rusi su sebi uspeli da zabiju vrlo lep auto gol. Njihovo glavno trziste, Evropa, ce vrlo brzo obezediti sebi alernativu. A Rusija ce morati da se ozbiljno potrudi da popravi svoj imidz kao poslovni partner. Uostalom, ni nas u Srbiji se ne tice mnogo sta je problem, mi smo dogovor sklopili sa Rusima i ako oni ne mogu da dostave gas do nase granice jedino njih imamo da krivimo (i nas same zbog verovanja 'prijateljima').

Dejan

pre 15 godina

I opet je Rusija 'izgubila'. Ameri su joj fino u rukavicama vratili za Gruziju. Mislim da je red za Rusiju da udje u tu 'famoznu' EU, pa, ako treba i u taj NATO, jer jednostavno nema snage, a niti ideje da igra te pokvarene igrice. Pare (pocev od Amera pa do Rusa) da se usmjere u istrazivanje svemira, fiziku, medicinu, pomoc gladnima i uspostavu mira na ovoj maloj planeti. Ulaganje u ratnu masineriju do sada nikome dobroga nije donijelo, niti ce, osim, ratnim profiterima.

Steva

pre 15 godina

Stvarno mi nije jasno šta se tu svi čude i spominju nekakvu pravdu i moral. U pitanju su najobičniji interesi.
Rusi su digli cenu gasa Ukrajincima tri puta, jer je to njihov interes. A i Ukrajina više neće da bude ruski pion, pa će sad da plaća (evropsku tj srpsku) cenu gasa. E posto Ukrajincima nije u interesu da rade ono što je u ruskom interesu (kao Srbija) nego ono što je u njihovom, cena tranzita ne može da ostane ista. Pošto ugovor o ceni transporta važi još par godina, Ukrajinci su uradili jedino što su mogli, iskoristili su što Rusi nisu na vreme potpisali tehnički sporazum o transportu gasa, i sada se vade na to da nema transporta jer nema ni tehničkih uslova. A tehnički uslovi će se stvoriti kad Rusi ili ponude staru cenu Ukrajini, ili se poveća cena transporta. Našli Ukrajinci način da zaštite svoj interes.

Poenta je da su Ukrajinci uradili jedino što su mogli, i to na legalan način. Nisu oni Srbi pa da pristanu da zaborave na sebe i da rade u interesu ruske imperijalističke oligarhije koja preko gasa pokušava da spreči Ukrajinu da postane deo Evrope.

Pera

pre 15 godina

I dalje mislim da je Rusija nesposobna, jer godinama nije ulozila ni cent u infrastrukturu koja bi zaobisla Ukrajinu. Trebalo je da misle na buducnost.

BUs

pre 15 godina

Da zamislimo sledecu situaciju koja recimo nije moguca ali je poruka veoma jasna:

Iran blokira isporuku americke i engleske nafte koja ide preko njegove teritorije i uz to ostane duzan Busu milijardu evra? Da li bi Evropa rekla da su AMerikanci i Englezi nesigurni partneri ili bi poslali hiljade vojnika da odblokiraju naftovod, Iranski rezim bi nazvali dikatorskim i veoma brzo bi ga svrgli uz vojnu intervenciju .

Mislite o tome????

X

pre 15 godina

Ha Ha Ha! :)) E kakav cirkus!

E, pa kad Braun kaze da je Ukrajina pouzdana za tranzit gasa - valjda sad svima treba da nam je jasno da je Ukrajina pouzdana! Kako samo ranije nismo shvatili? Pa gde su nam oci bile svima?! E bas hvala Braunu sto je tako predusretljiv - jako je pomogao u resavanju ovog spora! Sta bi svi mi bez njega?! I bez Engleza?!

I naravno, dan uoci sastanka Timosenkove, njen rival sa unutrasnjepoliticke scene, Juscenko (ima +2% podrske biraca), nudi neki dogovor Rusiji, nakon sto je pre toga isao, verovatno po instrukcije, u London - umesto u Moskvu, jer sa Rusijom ima problem - a u Rusiju, bas zato i ne sme, jer da mu je cista savest i da moze nesto da uradi, isao bi. A predlog je opet isti - da Rusija opet daje gas dzabe i to opet tako da se ne spominje da je Ukrajina otimala gas i da se, kao u nekom usnulom stanju, predje preko toga. Ukrajina ce, eto, da transportuje gas dzabe (kod Engleza nema nista dzabe!), ali i Rusija mora da daje gas dzabe!

Jel' su ti ljudi na drogama, na cemu li su?!!

EU Komisija je krajem novembra objavila drugu procenu energetske strategije u kojoj je zakljucila da ce se zavisnost EU od Ruskog gasa u narednim godinama znacajno povecati i da je nemoguce ocekivati da se ta zavisnost smanji pre 2020!

Pa koga oni farbaju s tim stosevima da je Rusija nepouzdan dobavljac?! Koga je uopste i briga sta misle, ionako se foliraju sve vreme. Nek kupuju od Alzira ili Irana, ako im se vise svidja.
S obzirom na to sta pricaju, to bi vec odavno i uradili - uradili bi i bez price - da mogu!

Osim toga, ako i nadju dobavljaca za Nabuko (a nemaju pojma ko bi to bio - a konkurencija za dobavljaca je sjajna, sve nepozdaniji od nepuzdanijeg!), tim gasovodom ce podmirivati ne vise od 5% potreba. I tad ostaje jos vise od 15% nabavke preko Rusije. Kad i ako to urade!

Foliranti.

Stojko Vrankovic

pre 15 godina

Sovjetski Savez (Rusija + Ukrajina + ostala mafija) naucila je EU vaznu lekciju: Ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju. EU (nema svrhe trositi reci o Srbiji - ruskoj guberniji, u kojoj gubernator i njegove sluge poklanjaju naftnu kompaniju sa monopolskim polozajem ruskom okupatoru), dakle EU mora da zbaci sa sebe ruske energetske okove i gradi naftovode iz zapadne Afrike preko Gibraltara, gigantsku hidro elektranu u slivu reke Kongo (planirani zavrsetak 2022 godine) i njene dalekovode (jedan krak planiran preko Marocco i Gibraltara do EU, a drugi do Republic of South Africa), kao i da koristi alternativne obnovljive izvore energije po mnogo brzoj stopi nego do sada umesto sto se tesi laznom nadom da je Rusija pouzdan snabdevac energentima i "partner" Evrope. Graditi fisione reaktore, koristiti energiju plime i oseke, vetra, sunca, zatim vodonik, spaljivanje otpada, apsolutno sve, sve - samo ruski gas i naftu NE! Dole mafija, laz i korupcija! Zivela sloboda! Ziveo slobodni svet!

Homo Gibanikus

pre 15 godina

Kakav go. Ameri su ga zaista odlicno odradili. RUS 1 : USA 1. Igra se nastavlja.

p.s. A sada je corba potpuna tu su i Englezi, mirodjija u svakoj mutljavini.

3banchi

pre 15 godina

Sad se vidi ko je glavni kuvar ove corbe... upravo je Juscenko njima otisao pod noge. Uz to dobio covek satisfakciju da je Ukrajina pouzdani tranzitni partner, a da su Rusi nepouzdani snabdevac. Kad se niko u Evropi jos nije javno oglasavao po pitanju krivice, nasli su se tu, uvek americkim interesima verni Britanci.

pera lozac

pre 15 godina

Znaci ako gas ide preko Belorusije bez problema onda nikom nista, a ako isti taj gas zbog nekog razloga ne moze da stigne preko Ukrajine onda su Rusi problem. Znaci dobavljac i potrosac isti u oba slucaja, a "transporter" razlicit, sa prvim nema problema sa drugim ima i zakljucak je da je problem u dobavljacu. Zanima me logika kojom se doslo do toga.

Alex

pre 15 godina

Juscenko se bez razloga sluzi jeftinim marketinskim trikovima (kao eto on je spreman i besplatno da transportuje gas, ali eto vidite dobavljac ni to ne prihvata te zbog te situacije do potrosaca ne stizu dovoljne kolicine gasa), situacija je veoma jednostavno resiva
1. platite dug dobavljacu (ma kako se on zvao)
2. dogovorite (realnu) novu cenu sa dobavljacem (ma ko on bio)
3. naplatite transport gasa preko svoje teritorije kao i ostalim dobavljacima (ako imate neke druge)

Satir

pre 15 godina

Još jedan sukob između USA i Rusije koji puca po tuđim leđima. Teško da će preporuka o pouzdanosti ugroziti poziciju Rusije koja je u skoro monopolističkom položaju u Evropi, po količini energenata kojom učestvuje u Evropi, sojim kapacitetima i položajem. Jasno je koja je svrha Ukraine u svemu, i cela priča o (ne)dozvoljavanju pristupa posmatračima - smešno!
U svakom slučaju ne brinem ja ni za Ruse ni Amere, ali gde sada da se zakače EU i Rusija a mi potpisasmo sa Rusima prodaju NIS-a..... Da se nisu oko toga podžapali!?
Mala bara, puno krokodila!!

TO JE I BIO CILJ GLOBALISTA

pre 15 godina

Najnovijim događajima, "bačena je veoma tamna senka na sposobnost Rusije da bude pouzdan snabdevač Evrope" gasom, izjavio je juče na konferenciji za štampu u Madridu Fatih Birol

Bgboy

pre 15 godina

Ovo je stvarno smesno! Rusija izgubila status pouzdanog snabdevaca?! A Ukrajina je pouzdan partner?! Nisam neko ko obozava Ruse, gledam ih kao i na sve ostale, ali ovo sto se desava sad je van pameti. Da li bi ti isti koji kazu ovo za Ruse, dopustili da njih neko potkrada? Ljudi jednostavno nikom nece da poklanjaju ono sto je njihovo. A sto su Ukrajinci navikli da kradu tudje, a sad vise ne moze, sta da im radim. Sad ce morati da plate to sto dobijaju...

Ratko

pre 15 godina

E, tek sad treba da tuzimo Ukrajinu, sto neko rece, gas se i dalje transportuje i preko Belorusije i tu nema nikakvih problema, znaci nije problem u Rusiji vec u Ukrajini!

bili

pre 15 godina

Ovo vec prelazi sve granice i sada se jasno vidi odakle se pumpa gasna kriza...medjutim, na veliku zalost svih sto mrze Ruse fakti ostaju

1. Evropi treba gas i tek ce trebati

2. Gas u Evropu dolazi iz Rusije, i moci ce da dolazi samo iz Rusije bar narednih 15 godina, osim ako se ne izgrade novi gasovodi, samo ne znam gde i prema kome

3. Ruske rezerve gasa su ogromne i Evropa joj nije, kako neki kazu glavno trziste, oni samo mogu da okrenu gas prema Kini i Indiji...

A sto se nas tice:

1. Mi gas mozemo da kupimo samo od Rusa i ni od koga drugog, jer gas se ne kupuje u konzervama

2. Problem sa Ukrajinom i gasovodom preko njene teritorije se nece resiti narednih 10 godina i stalno ce biti problema: stvar je vrlo jednostavna, Ukrajina nema da plati gas jer je nerazvijena zemlja, gasovod ide preko njene teritorije, i ona moze samo da pravi ovakve probleme da bi uspela da izvuce od Rusa sve sto moze za dzabe, i pravice ovakve probleme i u buducnosti

3. Nadam se da ce ovo uticati da Rusi grade juzni i severni gasovod, i to je nama jedina sansa da imamo stabilno snadbevanje u buducnosti, al nista se nece desiti pre 2015

I to vam je to, bice ovde frke i narednih godina, spremite se

Zoran

pre 15 godina

Može Juščenko da da besplatan tranzit, može da se busa da nije kriv. Ali, kako misli da plati dug Rusima?

Hoće li priznati da je on dužan da plati (i kad) tranzitni gas koji je "nestao"?

Ostalo je samo ekonomsko-propagandni rat koji je Putin započeo izjavom da više nema jeftinog gasa.

Juščenko je fin prema Evropi (i Americi). A kako će rešiti ako Rusi kažu da više nema gasa za Ukrajinu dok ne plate dugove i da posmatrači treba da nadgledaju tranzit?

A Evropljani trube da su Rusi nepouzdani snabdevači. A gde će naći drugog snabdevača? I pošto će biti gas od tog drugog?

Da nisam zavisnik od tog gasa i da Rusi nisu na gubitku, još bih i navijao da ne daju gas dok Ukrajina ne plati dugove.

Pop

pre 15 godina

Dakle, Rusi imaju gas, a Ukrajinci gasovod preko svoje teritorije. Sto bi rekli, i jedni i drugi imaju visok ucenjivacki potencijal. Dokle god ne bude alternative, Ukrajinci mogu da zatezu, svidelo se to nekom ili ne.

Radost Evrope

pre 15 godina

Koje li je ovo zamešateljstvo! Ovde ima i ludih i zbunjenih i blesavih i smrznutih, a javnost Evrope zapravo uopšte nema pojma šta se zaista dešava. Ovo je primer cenzure informacija "par excellence".

Dragan

pre 15 godina

Za nas obićne smrtnike je mnogo dobro kada ima ko da nam objasni pozadinu raznih dešavanja u svetu. Tako mnogo bolje znamo situaciju oko terora u Mumbaju, oko Gruzije, oko Gaze, a i sada oko spora Rusije i Ukrajine. Korektnu Ukrajinsku vlast treba pohvaliti i podržati, ipak je to budući član Unije i NATO, a nepouzdanoj Rusiji, sklonoj lažnim optužbama, treba otkazati isporuke gasa... Bože, Bože, koje su ovo logičke konstrukcije... Skoro svet nije imao nesposobnije ljude za rešavanje kriza, ne samo velikih globalnih, kao što je ekonomska, nego i malih regionalnih. I što je najgore, niko i ne pokušava da utvrdi kako nastaju krize, jedna za drugom, i sve opasnije. Možda i to nešto govori. Posebno je razočaravajuća nesamostalnost i neotpornost Evropske Unije, istorijski, organizaciono i intelektualno najmoćnijeg svetskog potencijala.

Brown

pre 15 godina

Ma da. Sve će biti kako tata Brown kaže. Ovo je prosto postalo nepodnošljivo kako se Ukrajinci ulizuju Englezima, pretvarajući ekonomsko-pravni problem u politički. Prilično licemerno, bezobrazno i odvratno. Da ne bude zabune ni Rusi nisu cvećke, ali...

Dusan

pre 15 godina

Sada je sve ogoljeno i sve je jasno. Juščenko je zapadni igrač, a Timošenko ruski. Cela ova igranka je vezana za to da li će Ukrajina biti pod ruskom ili zapadnom sferom uticaja... A mi smo, kao i uvek, kolateralna šteta... Vreme je za buđenje!

bezimena

pre 15 godina

"Osnovni principi pregovora biće: nikakvi posrednici, direktni odnosi između Naftogasa Ukrajine i Gasproma, uzajamno prihvatljive cene za gas i tranzit, nikakvi razgovori o mogućnosti privatizacije ukrajinskog gasnog sistema, ceo ruski gas namenjen Evropi biće do poslednjeg grama isporučen", navela je Timošenko.

Ukrajina se očigledno žestoko brani od "bratskog" zagrljaja!

Ladislav

pre 15 godina

Ako se već spominje logika, kako se može tumačiti da predsednik Ukrajine ne ide u Moskvu na pregovore, jer spor je izmedju Ukrajine i Rusije, ne zove ruske zvaničnike u Kijev na pregovore, ne ide u Brisel na pregovore, Evropska Unija je direktno ugrožena, već ide u London? A Britanci zavise od ruskog gasa i ukrajinskog tranzita 0 %, ne uvoze ga. Koja je tu logika? No, možda ima logike, samo je mi ne vidimo...

Miki, Ljubljana

pre 15 godina

Stvar je jednostavna. To je pozorišna predstava. Skretanje pažnje stanovništva EU od razvoja dogadjaja na bliskom istoku. 1+1=2. Videćete da će uskoro nešto veliko, da se desi ispod žita.

Prevodilac

pre 15 godina

EU moze pretiti, ali to je malo. Od jedinstva EU ni u ovom slucaju nema nista. Jer simbol ujedinjene Evrope, je njena razjedinjenost, cim se pojavi ozbiljniji problem? EU je najlepsa ideja od kako postoji ovaj kontinent. Ali nazalost preovladavaju u njoj jako izrazeni nacionalni egoizmi. Ja verujem da ce ova kavga izmedju UKR i RUS jos potrajati. Jednostavno, radi se i ovde o vitalnim interesima ove dve zemlje. Dok Evropa strogo gleda svoje, nemoguce je tudje prevideti. Jedino u ovom smislu imaju i Rusija i Ukrajina pravo. Ali to da ove dve zemlje jednostavno potpisju ugovore, pa ih posle ignorisu, je neprihvatljivo. Sto bi se reklo: levom rukom potpisuju da ce gas poteci, a istovremeno desnom zavrcu ventile. Evropa gubi nerve, a mi? Mi mozemo opet aktuelizirati stari narodnjacki hit: Bila mi je jedna topla zima, bila mi je a sad vise nije... Nas narod je uvek ziveo nadajuci se prolecu. (Prolece je doba, kad se tek svi ljudski i besplatno pocinjemo grejati, zahvaljujuci dragom Bogu).

Американац

pre 15 godina

русија, по америчкој филозофији, сада има 100% право да започне војну акцију против украјине и да заузме гасовод не би ли одржала не сметан проток гаса кроз украјину!!!

Kumov kum

pre 15 godina

Šta Ukrajinci traže? Traže da im Rusi prvo napune gasni sistem, da bi mogao početi transport. Neznano ko ga je ispraznio. I tako može da se desi po nekoliko puta mesečno, i svaki put sistem treba napuniti. Hoće li Rusi pristati na takav način transporta? Hoće li Ukrajina nešto garantovati u vezi tehničkog gasa? Teško. Hoće li Evropa dobiti gas ove zime? Ako je stav Ukrajine tvrd i posle Londona, onda i to teško. Problem je korisnika gasa što će njihove interese "zastupati" garnitura koja se sastaje u Kijevu. Biće smrzavanja u Evropi, ali tako će se manje misliti na nedaće ekonomske krize, jer "pre nego što bude bolje može da bude mnogo gore"...

demokrata

pre 15 godina

Prvo EU, a i nama je potreban gas. Jeftiniji od mazuta, manje zagadjuje od uglja, bezbedniji od cernobila i nuklearki... Drugo Rusija je izvor. Sve ostalo izmedju je nebitno i lako resivo. Pogodjeni su sad drugorazredni clanovi eu pa zato se ne resava problem. Nemci recimo imaju velike rezerve. Da je kod njih kriza da vidis kako bi se resila za 24h. Samo kazu - Ukrajina ne moze u EU nema investicija i nema ulaska u nato i to je to. Rusija je pouzdan snabdevac, a kad i javno mnjenje EU bude pritislo preko svojih vlada Ukrajinu, nema nikakvih problema. Ukrajina je tu sitan igrac. A nekima je jos toplo pa mogu da gledaju Ukrajinsku igru.

Detlić

pre 15 godina

Niko ne razume šta znači kada neko ne ume, nema sa čim i nema sa kim... Ukrajina je prošla kao i mnogi strateški partneri, u problemu je koji ne može da reši i dugoročno je sebe zakopala u probleme. Trista miliona kubnih metara tehničkog gasa je problem koji je ona napravila, i koji ona nije u stanju rešiti bez pomoći. A niko ne pomaže. Znaju to i Rusi i Evropska unija, ali svi koriste situaciju da ostvare neke svoje ciljeve, definitivno uništavajući i onaj minimum državničkog kredibiliteta Ukrajine. Nije slučajno da su emisari ruskog gasnog giganta, u vreme najveće gasne krize, slučajno i neobavezno posetili interesantne i dogovorene zemlje širom Evrope, čak dve su u Jadranu, koje su idealne za gradnju gasnih terminala. I koje su otporne na uticaje strateških partnera...