Sreda, 14.01.2009.

00:31

Evropa i dalje bez gasa

Evropa je i dalje bez ruskog gasa. Dok Rusija i Ukrajina prebacuju odgovornost jedna na drugu, Evropska komisija preti tužbama Gaspromu i Naftogasu.

Izvor: B92

Evropa i dalje bez gasa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 15 godina

Ma nasi ljudi vole da se povedu za modom umesto da *igraju* na sigurnu kartu. Ko ih je terao da se vezuju na gas koji je hiljadama km daleko. Svako pametan je mogao da pretpostavi da se moze desiti da nesto *pukne* i ode grejanje u vetar. Lepo su se nasi stari grejali prvo na drva pa posle na ugalj. Ali ne lezi vraze, po modi, svi redom predjose na naftarice, a ubrzo potom na termo peci. Srecom nisu izmislili peci na atomski pogon pa da svi predjemo na njih. A da smo ostali na drvima ili na uglju sad bi se svima smejali. Doduse, sad je loz ulje ponovo jeftino, pa izvadimo, ko ih je sacuvao, nafta peci pa da nam svi zavide, a ne da se sa svima svadjamo.

Ivona

pre 15 godina

ko još može da misli da je ovo prepucavanje između Rusije i Ukrajine? Ono što Evropa i Amerika nisu uspele sa jadnom Gruzijom, pokušavaju sada sa Ukrajinom. Najave evropske komisije o traženju alternativnog naćina snabdevanja zbog nepouzdanosti, samo idu u prilog tome.

rusin iz vojvodine

pre 15 godina

Ovo je sve cista politika i priprema za naredne izbore u Ukrajini. Tu je i problem crnomorske flote u Ukrajini a vazno je pomenuti da Rusi koriste luke u Ukrajini za 37 puta manju naknadu od npr. Amerikanaca u Portugalu.
Juce je Kievski institut drustvenih nauka objavio rezultate javnog mnenja.
Proruska Partija regiona , zbog cijeg niskog rejtinga je po meni i pokrenuta ova kriza nije podigla svoj rejting. Ona je i dalje na 20%. Yulia Timosenko vodi a jaca i Viktro Juscenko kao i pro NATO orijentisani Arseni Jatsenyuk.
88% biraca Partije Regiona podrzava Rusiju u sporu ali su ostale partije uz svoju drzavu od 90% Timosenkove do 100% lista Volodimira Klicka, poznatog boskera.
Ukupno oko 66% ukrajinaca podzavava svoju zemlju u sporu.
Raste i podrske EU, oko 69% i NATO oko 44%.
Putin tesko da moze vise preko istoka zemlje ( u kojem zivi ruska manjina) da utice na politku Ukrajine, jer je definitivno Ukrajina krenula putem zapada.

Prevodilac

pre 15 godina

Rusija tezi totalnoj dominaciji u proizvodnji i liferovanju gasu u Evropi, tako da Ukrajina svojim polozajem, i svojom tvrdoglavoscu pravi smetnju, u izvodjenju ovoga njenog plana. Drzati Evropu u gasnom sah-matu Rusija moze samo ako joj Ukrajina ili ustupi gasovod, ili ga proda (vidi NIS). Ukrajina ne zeli nista od toga, cak se drznula da pregovara sa NATO-m i EU u vezi njene integracije u ove dve organizacije. I tu Rusi gube nerve. Cenu placa Balkan i istocna Evropa, kao najjeftinije, (i lakocemo sa njima!) musterije. Podrska ukrajinskoj principijelnosti, zbog bolje njihove i nase gasne buducnosti!

Dusan

pre 15 godina

Ciji je sada Banatski Dvor (mislim na podzemno skladiste gasa). Predsednik Tadic rece da nam je sada prioritet da ga sto pre zavrsimo, ali ne kaze da li je i to deo NIS-a. Ako jeste, a mi smo ga (pro)dali Rusima, sto bi onda ulagali u nesto sto nije nase, pa posle kad se Rusi i Ukrajinci kao ponovo posvadjaju, mi opet nemamo svoje skladiste i svoj gas...

Kockar

pre 15 godina

Pošto prognoze kažu da će hladna zima potrajati, predlažem da se Ukrajina po hitnom i skraćenom postupku primi u Evropsku uniju i NATO, bez obzira na ranije neoprezne negativne stavove o tome iz Evrope... I neće biti problema sa tranzitom gasa...

Futurama

pre 15 godina

Apropo ukrajinske tvrdnje da su im Rusi poslali gas nezgodnom rutom. Na sledecoj slici (vidi http://en.rian.ru/img/119481814_free.html) mozete videti gasovode kojima se gas transportuje preko Ukrajine. Rusi su pokusavali da posalju gas iz regiona Kurska (na slici gornji desni ugao). Ja odavde zaista ne vidim kako bi transport ruskog gasa ometao transport domaceg gasa ka korisnicima. Cak i da je to slucaj Ukrajinci bi mogli da za sebe (istocni deo zemlje) koriste ruski gas a da svoj iz skladista posalju u Evropu (tacnije na Balkan).
Nece biti potrebno mnogo vremena dok i evropski posmatraci ne zakljuce isto a onda se Ukrajini smesi tuzba i osbiljno pogorsanje odnosa sa EU.
Zasto Ukrajinski politicari rade to sto rade nije mi jasno jer je na duze staze ovo politicki autogol, ako ne i nekoliko golova.

Mashinovodja

pre 15 godina

"..., ali je iz Evropske komisije saopšteno da posmatrači nisu imali puni pristup gasnim stanicama ni u Ukrajini ni u Rusiji..."
Tu je cela suština "problema".
A zašto posmatrači nisu dobili puni pristup gasnim stanicama, ni u Rusiji, ni u Ukrajini? Zato što i Rusija i Ukrajina debelo muljaju i bezobrazno koriste gužvu i hladnoću. A mi, kao i obično, ponašamno se navijački i neznalački, pa ne samo da smo 100% i bezrezervno za jednu ili za drugu stranu, nego se još i međusobno svađamo ko je u celoj priči "prav" a ko "kriv". Nije niko, i nema tu ni čistih, ni nedužnih. Ali mi smo toliko slepi i naivni, da čak i ne vidimo da je obema stranama (osim muljanja i drskosti) zajedničko i to da ih podjednako i 1000% zabole lakat za nas i kako je (sad) nama.

Zar nije tako

pre 15 godina

Cekajte ljudi...ja znam samo da sam ja potpisao ugovor o ispuruci gasa za moje domacinstvo sa Srbijagasom, a od koga ce oni da uzimaju ili kupuju gas tacno me briga. trenutno kupuju od Nemaca i Madjara. ja se samo plasim da sada ne izadju i kazu da su povecali cenu gasa jer ga nabavljaju po vecim cenama iz evropske unije. njima je ovaj spor samo izgovor da bi odgovornost prebacili na nekog drugog, ruse, ukrajinu ma sve jedno je... SPOSOBNI SU SAMO DA SEBI UZMU PLATE.

Mladen

pre 15 godina

radim u stranoj firmi koja ima ogromne gubitke i licno nije mi sve jedno koliko ce trajati ova igra. sto je najgore, ne vidi se kraj ni moguci rasplet, a neki tamo iz EU preporucuje da se razmotre alternativna resenja.
nesto mi se ne cini da je resenje kupovati po 500 evra gas u Austriji da bi pokrenuli industriju.

bezimena

pre 15 godina

Nama uopšte nije važno ko je "kriv" i šta je u pozadini rusko-ukrajinskog sukoba, već ko ne ispunjava UGOVORNE OBAVEZE u trgovini gasom (čista ekonomska kategorija), a to je RUSIJA! Bezobrazluk je od Vlade i da pomisli da može prebaciti plaćanje štetne posledice na gradjane!!!

PR izvestac iz Iraka

pre 15 godina

Ako je nadati se da u Srbiji jos ima normalnih, danas moraju pitati zasto odjednom Ukrajina ne moze da tranzitira gas u Evropu (pri cemu odlicno zaradjuje na tom tranzitu). Kako je do juce mogla, a danas, kada se na glavne "ventile" postavljaju medjunarodni posmatraci, odjednom ne moze! Ma hajde, ovo bi i moja Baba savladala pre sto godina! Ali, stvar jeste mnogo slozenija i to treba jasno reci: ovakvim ponasanjem ne da Ukrajina samo krade sto se ukrasti moze (jos ako to radi decenijama, nije lako sabrati dugovanja), a pritom ocekuje da posle "razvoda braka" sa Rusima ima alimentaciju u vidu jeftine energije... sad je Ukrajina ona strana u energetskoj prici koja treba da (po uputstvima multinacionalnih kompanija iz SAD i nekih evropskih zemalja koje upravu ulaze u "bulu") pokaze da Rusi nisu dovoljno sigurni snabdevaci i da pod hitno treba uskociti u Iran (kao onomad i u Irak iz koga tako sramno crpu naftu ordinarni okupatori u ime sirenja demokratije). Vazno je da se glupi milioni Evropljana zavedu pricom da, eto , bas mora da se okupira Iran zbog ko zna cega, elem da bi posle nastao alternativni izvor gasa za Evropu. Taj izvor gasa ce, kao i nafta iz Iraka, biti toliko krvavi da volim da odem u sumu bilo gde u Srbiji, lozim drva i ne mirisem ono sto danas mirisu ulicama Iraka neka nejaka deca, ma cija bila. Jesmo li mi ista od alimentacije dobili nakon razvoda braka u onoj lepoj i bogatoj Jugoslaviji? NISMO! A ni zasluzili nismo... tako je i sa raspadom SSSR. Ne moze niko pretendovati da bude vrlo samostalan a da pri tome ne uvazava cinjenicu da sve sto danas ima, ima zahvaljujuci onoj bivsoj zemlji, kako god se ona zvala!! I jos nesto: jesmo li licemerni kada ovde sprovodimo PR akcije za pomoc deci i nemocnima, ako istovremeno ne osudimo zlocine koji se u ime osvajanja energetskih izvora sirom sveta dogadjaju svaki dan na nase oci!!!

nesto sasvim drugacije...

pre 15 godina

Danas sam pricao sa kolegom, ukraincem, bivsi KGB.
Covek rece nesto kao, ovo mi mirise na neki tajni dogovor rusije i ukraine... ajde malo da zezamo evropu, nek vide koliko smo bitni, doslo je i nasih 5 min, a tvoja srbija, balkan... pa kakve su to banana drzave kada ni nedelju dana ne mogu samostalno da preguraju? jesu li to ozbiljne drzave koje drze konce (sudbinu) u svojim rukama ili tzv. 'nezavisne drzave', sa gomilom sarlatana koji pojma nemaju sta znaci drzava?

Coco Bill

pre 15 godina

Mene ne interesuje ni "Rusofilsstvo" niti bilo koja druga "filstva", pa da branim jedne, a napadam druge, ili obratno. Ja samo znam da smo ovde, od bivšeg predsednika Vlade kao i od pojedinih prošlih i sadašnjih ministara, malte ne histerično, ubeđivani da nam sporazim sa Rusijom obezbeđuje ne samo gas, nego i SIGURNOST u snabdevanju gasom. I šta sad ?! Ne samo što je otpao taj gas nego otpade i ta čuvena sigurnost, pa se pitam šta će biti sledeće godine ?... pa one tamo ? Hoće li ovako stalno biti "hoće, neće, ide ne ide, evo sutra stiže....itd. Hoćemo li imati samo obećanja, pa da se na njih grejemo?

Neuzat

pre 15 godina

Zanimljiva mi je polemika ko je kriv, a ko nije, i primecuje se da su vecina komentara upereni upravo u tom pravcu, odredjivanja krivca. Rekao bih da vecina u Srbiji ima naviku da na takav nacin inace prilazi stvarima, mada u zivotu stvari nisu tako jednostavne, tzv crno-belo. Ukrajina ima prava da stiti svoje interese, naime Rusija je pokusala na mala vrata da podigne cenu isporuke gasa Ukrajini iako imaju drugaciji ugovor, mada Ukrajina zbog toga nema prava da blokira Evropu vec da prebaci to na drugi gasni tok. Rusija se s druge strane predstavlja potpuno nevina (kao i uvek), iako je odbila kontrolu E.U. o proveri da li isporucuju onoliko gasa koliko su zemlje E.U. (i Balkan) platile. Rezime je da je veoma tesko odrediti krivca, ocigledno je da je u pitanju neko prikrivanje s obe strane. Narocito kad se uzme u obzir cime se bavila premijerka Ukrajine (da, upravo trgovinom gasa i time postala vrlo bogata do svoje 30) i podignute optuznice prema njenom suprugu (da takodje gas). S druge strane je 'Gasprom' ciji je sam upravni odbor pod velikim istraznim pitanjem. Amerikanci (ili kako ih maloumni zovu 'zapadni mentori' - sta god to znacilo, iskreno voleo bih da je i Srbiji mentor pa da zivim normalno) nemaju apsolutno nikakve veze sa celokupnom pricom, naime Amerika je trenutno vrlo zauzeta unutrasnjim poslovima zemlje, tu priliku je recimo iskoristio Izrael za napad na Gazu. Zanimljivo mi je provlacenje na domacoj sceni, kako je Amerika pritisnula Ukrajinu da zatvori gas, kako bi se Rusi pokazali kao losi momci. Hmmm, nesto mi tu lici na Domaci Bezobrazluk (skr: DB), i to vrlo Besmisleno i Agresivno (!) u smislu upiranje prstom u domacoj javnosti na Ukrajinu i Ameriku (koja nema veze s ovim), odredjivanje krivaca i tvrdnje da neko namerno narusava ugled Rusije. Stvari nisu tako jednostavne u ovom sporu i rekao bih da je predlog E.U. da posebno drzave tuze i Rusiju i Ukrajinu dosta dobar i da dosta toga govori o kompleksnosti ovog slucaja. A kriticarima samo jedne ili druge strane preporucujem da se malo objektivnije informisu o pomenutom procesu.

S postovanjem...

Miro

Visprentije

pre 15 godina

Ljudi, pa sta pricate?!:
"Rusi su u pravu 100%"
"Rusi ucenjuju Ukrajinu"
"Kad ce Srbija tuziti Rusiju, Ukrajinu"
Ljudi, dignite glavu iz peska!
Svi se bave posledicama, a niko uzrocima! Zasto nemamo gasa? - Zato sto nije zavrseno skladiste!!!
Ko je kriv?! - Srpski politicari!
Ko ce od njih da odgovara? -Niko.
Da li je u redu sto Rusija ne isporucuje gas? - Nije!
Da li je u redu da Rusija i Ukrajina resavaju spor usred zime? - Nije!
Ali, ponavljam, sta ih briga KAD IM SE MOZE!!!
Sta Srbija moze da uradi?
Moze da zavrsi PREKO POTREBNO, DUGO OCEKIVANO, KONSTANTNO NAJAVLJIVANO, G A S N O S K L A D I S T E - BANATSKI DVOR!!!
Bas me briga za Rusiju i Ukrajinu, mene interesuje zasto Vlada Srbije (za koju sam glasao) nije obezbedila dovoljno gasa pred zimu, ZASTO??? Mogu da kudim Putina i Medvedeva i Juscenka koliko god hocu, ali od toga nikakve koristi!
Srbijo, treba se osloniti samo na sebe, i pamet u glavu!

from Russia with love

pre 15 godina

Cudi me da jos nisam nigde procitao vest da su 19. decembra Kondoliza Rajs i ukrajinski ministar spoljnih poslova Vladimir Ogrizko podpisali dogovor o strateskom partnerstvu? Cini mi se da su tada i poceli problemi na relaciji Moskva-Kijev

Milan

pre 15 godina

Ukrajina je velika zemlja i isto toliko korumpirana i siromasna. Da li znate da su oni siromasniji od nas jedno 5 puta? Tamo su prosecne plate kao sto su kod nas bile u najgorem vremenu devedesetih. Ukrajinci trpe velika ponizenja po Evropi kao gastarbajteri, fakultetski obrazovani muskarci rade kao majstori i domari, a zene kao cistacice i znate jos sta vec. Nece tako lako popustiti Rusima jer nemaju sta da izgube, zemlja im se raspada. A ako nastave dovoljno dugo ovako, mozda izdejstvuju od Evrope neke povlastice ili im cak i plate dug da bi opet pustali gas.

Pipi

pre 15 godina

"Možda su tehnološke mogućnosti ukrajinskog gasovoda takve da gas ne može da prodje kroz sistem, ovo je moguće..."- Putin. A meni je nemoguce da je to sve do juce imalo tehnoloske mogucnosti i radilo i da sad odjednom ne radi. Ili smo mi svi ludi ili je sve ovo jos jedna u nizu igranki velikih sila, sto je u stvari i ocigledno. I to po sistemu “hajde malo da skrenemo temu tamo pa onda ovamo, pa da se opet vratimo na stara zarista..." i tako u krug. I naravno, sve to preko grbice obicnih ljudi koji se i dalje "loze" na njihovu pricu dok za to vreme gine hiljade i hiljade neduznih na svim stranama sveta. I naravno, sve to bez svesti o tome da zivimo na tankoj pokorici ispod koje kljuca uzarena lava dok jurimo kroz svemir ogromnom brzinom. Meni je to vec dovoljan razlog da izadjem na ulicu i vristim iz sveg glasa od straha i ne trebaju mi jos dodatne, ruzne i strasne vesti o nesvesti ljudskog roda koje citam a kojih je svakim danom sve vise i vise. U toku je najveca epidemija virusa destrukcije i nistavila od koga je covecanstvo masovno obolelo. Izgleda da nam nisu bila dovoljna dva svetska rata nego nam treba jos jedan da se totalno dotucemo pa ko prezivi pricace ali u pecini uz logorsku vatru. Mozda je ovo sve pripremna vezba za neke nove uslove opstanka koje ce nam napraviti svojom ludoscu, pohlepom i zeljom za moci i vladanjem.

Dragan

pre 15 godina

Izvesno je da ovaj spor izmedju Rusije i Ukrajine ima političku pozadinu sa jasnim ciljevima. Štete zbog neisporučenog gasa i moguće "humanitarne katastrofe" u jednom delu Evrope su neophodne žrtve koje treba da daju veliku težinu čitavom slučaju. A velika težina je neophodna da bi se preduzele isto takve mere za rešavanje. Ta agresivna i diletantska politika nasilja u svim krajevima sveta ima i svoje ishodište. Ovaj put je malo verovatno da je ishodište baš Rusija, jer je uočljiva široka lepeza dešavanja koji su usmereni protiv te države. Čitave porodice medija, političara, analitičara, javnih ličnosti i ostalih dežurnih dušebrižnika upadljivo znaju ko je krivac i usput jadikuju zbog pogubnih uticaja svetske krize na Rusiju i rusku privredu. To, valjda, da se neko ne bi dosetio gde je najveća panika. A upravo je Rusija najbezbolnije izložena uticaju krize, bez spoljnog duga je, sa velikim finansijskim rezervama, energenata i sirovina ima u izobilju, nema industrije megakapaciteta koja zavisi od medjunarodnog tržišta, većina stanovništva ne živi na bankarskim karticama i kreditima, itd itd. Sve to je jedna priča i nejasno je zašto se na silu povezuje sa provokativnim Ukrajinskim ponašanjem, i uopšte sporom oko tranzita gasa. Njihov medjusobni spor oko prodaje gasa, cene, naknade za tranzit i naplate mogu rešiti medjusobno, dogovorom, pritiskom, uz posredovanje, ili čak ucenama, nemaju potrebe da se sve preliva na Evropu. No, više je nego jasno da takva potreba negde postoji, iz već navedenih razloga. Problem je što u nečijim rukama slobodno funkcionišu mehanizmi za uvlačenje u sukob čak i onih koji to ne žele. A iza svakog sukoba stoji i nečiji interes.

Šumadinac

pre 15 godina

Koliko vidim Rusi će sačekati da mi dogradimo Banatski Dvor, pa tek onda da im poklonimo NIS, a platiće nam isto ko što je SSSR platio dug Jugoslaviji

Medvedevljeve usluge

pre 15 godina

Sa stanovista Srbije situacija je cista kao suza - Rusi stvarno zele da nam posalju gas koji nas sleduje, ali on ne dolazi zbog Ukrajine koja je blokirala celokupan tranzit kroz svoju teritoriju. Medjutim, kada se sagleda geneza citavog ovog spora, situacija nije ni izbliza toliko cista.

Pre koju godinu kada je Rusija (Gasprom je drzavna firma) isto htela da izboksuje neke svoje uslove, sacekali su najhladniji zimski period, iskljucili gas Ukrajincima i zapoceli pregovore. Ovoga puta su gas iskljucili na novu godinu, i zapoceli pregovore... E pa ovoga puta su se ocito malo preracunali. Njihovi vajni KGB analiticari koji su pretpostavili da ce u situaciji kada se desetine miliona Ukrajinaca smrzava njihova vlast pristati na sve sta joj se nametne su omanuli i sada svi lancano placamo cenu te katastrofalne procenr (i mi i Rusi i Ukrajinci i pola Evrope). Na mogucnost da Kijev uzvrati djonom i zavrne slavine ostatku Evrope nisu ni pomisljali - pa ipak su oni postali "sluge zapada" ili kako to vec KGB kvalifikuje, i "sigurno" se ne bi zamerali svojim novim "gazdama" bla bla bla... Ukrajince ocito zabole za smrzavanje ostatka Evrope i kada je vec "ucenjivacki potencijal" kljucna stvar u ovim pregovorima oni su odmah izasli sa svojim glavnim "adutima" i podsetili svoju rusku bracu/komsije da su oni jedina "nezaobilazna" zemlja kada je o gasu rec, pa ako vec moraju da ga placaju trzisno, "moze im se" da pokusaju da izdejstvuju "bezobraznu" cenu tranzita. Naizgled deluje kao da sada svi zele da se kriza okonca, ali da li je bas tako? Posle svih katastrofa oko svetske ekonomske krize koja je Ruse mozda jace pogodila nego bilo koga drugog, velikog pada cene nafte i preskupe (u dolarskom smislu) gruzijske epizode, gas je ostao Ruski glavni privredni oslonac i brana - ali koliko god je izvoz ovog artikla od vitalne vaznosti po njih, opet im imponuje da jEvropi pokazu koliko od nje energetski zavise, a ovo je i zapocelo da bi se disciplinovala Ukrajna, a njenim ponizavanjem uzdrmala pozicija pred vazne izbore snaga koje su manje okrenute ka Moskvi... pa zar tek tako da progutaju sve sto su... Ukrajina sa druge strane zeli da se vise okrene zapadu i da se otrgne od visevekovnog "bratskog" zagrljaja majcice Rusije, koji se izgleda osim Srbije i Belorusije svima vese ogadio ko je imao to istorijsko zadovoljstvo da ga okusi... i Kijev je svestan da ovom prljavom igrom veliki deo Evrope gura maltene blizu "humanitarne katastrofe". Medjutim, sa druge strane, kao da hoce da pokazu kako jednu evropsku zamlju od 50 miliona stanovnika ne moze neko da ponizava i da ucenjuje kako mu se prohte, a pred one bitne izbore antiruski bes vladajucoj garnituri moze samo da pomogne. Ostatak Evrope bi prirodno trebao biti na ruskoj strani od koje dobija preko potreban gas, ali zahvaljujuci zalihama jednu zimu mogu da se nekako skrpe, pa ne zele previse da pritiskaju Kijev jer se plase da bi se Rusiji "energetsko ucenjivanje" moglo previse osladiti pa danas Ukrajina - sutra neko drugi, a i zasto da miniraju ukrajinsku vlast koja im je prihvatljivija od njihove opozicije. I tako dolazimo do ove aktuelne "ovnovi na brnu" situacije gde svi pristaju na krupne ustupke - ali se niko ne mrda sa mesta.

bezimena

pre 15 godina

Sinoć je objavljeno da Vlada razmatra da li će podneti tužbu protiv Ukrajine!? Još jedna besmislica, jer mi sa Ukrajinom nemamo nikakav ugovor o kupovini i isporuci gasa, već sa RUSIJOM kojoj gas i plaćamo, a koja se pokazala krajnje nesposobnom da izvršava svoje ugovorne obaveze, čime nam je nanela ogromnu štetu! Kakve Rusija i Ukrajine imaju probleme izmedju sebe, nas se ni najmanje ne tiče, to je isključivo problem te dve zemlje! Rusija je u obavezi da nas obešteti, naravno ne samo nas, koliko će to da košta i da li će zbog toga da bankrotira, to je njen problem!

Prodavac magle

pre 15 godina

E sto se ovde ljudi prave naivni (a pravedni) dok se "ljute" na Rusiju.
Cinjenice su sledece:
1. Rusija ima ugovor sa Ukrajinom zakljucno sa 2010. o cijeni transporta. Na osnovu tih cijena i nudi i prodaje gas Evropi.
2. Ugovor o cijeni gasa za Ukrajinu je istekao zakljucno sa krajem 2008. + Ukrajina duguje velike pare Gaspromu, krade gas i nece da ga plati + ne priznaje da krade i da bilo sta duguje.
3. Rusija prodaje gas drugima na osnovu svog vazeceg ugovora sa tranzitnim zemljama + ima klauzulu "force majeure" kao sto ona postoji u skoro svim ugovorima koji vi potpisete sa bankama, finansijskim insitucijama, osiguravajucim zavodima itd. koji znaci da pod promijenjenim uslovima izvan kontrole ugovornih strana recimo rata, zemljotresa, pada komete ... ili Ukrajinske blokade transporta ugovor se suspenduje bez da isporucilac snosi bilo kakve odstetne posljedice.
4. U sustini Ukrajina moze da trazi bilo koje tranzitne troskove (i pored vazeceg ugovora sa Rusijom) samo neka to javno objavi. U tom slucaju Gasprom se poziva na "force majeure" i objavljuje da se suspenduje ugovor o isporuci gasa.
5. To kako je Srbija potpisala ugovor sa Rusijom pa Rusija MORA (i uopsteno da Rusija bilo sta "mora") da isporuci gas mozete samo da sanjate. Rusija ce vam u tom slucaju isporuciti gas do granice, a vi ga onda nosite kuci u dzepovima ili kako vec zelite. Ili mozda kada avion ne moze da sleti na aerodrom zbog magle/kise/bilo cega vi onda sjednete na sred kabine placuci zahtijevajuci da avion mora da sleti jer cete izgubiti vezu za sledeci let (sve pokazujuci na avionsku kartu na kojoj pise kako cete sleteti na taj aerodrom u toliko sati da pilot mora da sleti dole jer tako pise u karti). E onda pilot, naravno pod pritiskom takvih nepobitnih cinjenica, okrene avion pa sleti dole. I onda su nasli crvenkapicu zivu u vukovom stomaku.

Realno!!

pre 15 godina

Kao i obicno politicka igra Moskve, kako to kad im Belorusi stalno ''kraduckaju'' gas to Putinu ne smeta. Cista politicka igra, a Srbija ima potpisan ugovor sa Rusima, i treba ih tuziti zato sto taj kontrakt nije ispunjen. Rusofilizam u Srbiji i njihovo stalno opravdanje njihove Rusje vec se granici sa zdravim razumom. Ako se pogledaju sve zemlje u okruzenju imaju neki problem sa Rusijom osim Blorusije. Ukrajina, Gruzija, Poljska, Madjarska, Slovacka, Balticke zemlje....to meni nesto govori da nije nesto u redu sa tom Rusijom i njihovom ekspanzionistickom politikom u tom regionu, a ne Ukrajine, koja zeli u EU.

kalimero

pre 15 godina

Jadno je ovo što se dešava, ali mi smo samo posmatrači i oni koji će uvek izvisiti. Pitam se samo jedno. Gde su vajni novinari-istražitelji da pronjuškaju zašto se izgradnja toplovoda TENT-NBGD neslavno završila. Ubeđen sam da je bilo urađeno preko 50% radova kada je neko obustavio radove. Cevovodi su bili postavljeni, a potom izvađeni i rupe zatrpane. Voda Save se ne bi zagrejavala nizvodno od Obrenovca, a ceo NBGD se mogao grejati toplom vodom koja se sada baca u reku. Pitam se kome je to trebalo, a odgovor se sam nudi...

Slobodan Djakovic

pre 15 godina

Ruski "kolac" kosta 450USD, za EU. Ako Rusi zele Ukrajini da ga prodaju za te pare, onda Kijev moze i sebi da digne cenu, tako sto ce Rusima naplacivati "ekonomsku cenu tranzita". Ali Rusima to ne odgovara. U suprotnom, Rusi ne mogu da prodaju kolace (citaj: gas). Ali onda Rusija nema kome da prodaje kolace, pa gubi pare. Onda bi se EU brze okrenula drugim trzistima, sto je pozadina cele price. Neko treci ima svoje interese i radi na njihovom ostvarivanju. Svi ostali smo zrtve profita.

Nađa

pre 15 godina

Nije mi jasno zašto se naši političari utrkuju da pravdaju Putina u celoj ovoj po svoj prilici političkoj igri oko Ukrajine i gasa. Mi smo potpisali ugovor sa Rusijom preko onog njihovog posrednika Rosgasa sa debelom provizijom da će nas redovno snabdevati gasom i još smo se hvalili specijalnim statusom, a sad od gasa ništa čak ni izvinjenje nego još izigravamo tumača ruske politike. Mi nismo ništa potpisali sa Ukrajinom pa samim tim ne bi trebalo ni da se bavimo tom zemljom već od Rusa to jest Gasproma da tražimo da redovno ispunjava svoje obaveze, a kako će on rešiti svoje sporove sa Ukrajinom nas nije briga. Digla se velika i opravdana galama oko skladišta Banatski dvor, ali nikako da čujemo čije je to skladište to jest ko je većinski vlasnik do juče se govorilo da je to Rosgas u visini od 75% a danas ih niko ne pominje i ne poteže njihove obaveze i po pitanju snabdevanja, a i samog skladišta kako njegovih upotrebnih mogućnosti tako i popunjenosti, a i obaveza posrednika u celoj ovoj krizi odjednom nestadoše iz priče, a provizija očigledno ne povlači bilo kakvu obavezu.

novosadjanka

pre 15 godina

Mene ne interesuje ko se sa kime prepucava oko gasa mene interesuje da licno meni i svim ostalim gradjanima Rus nadoknaditi troskove placanja vecih racuna za struju jer se moramo dogrevati zbog loseg kvaliteta gasa. Sa Rusima je potpisan ugovor -darodavni ugovor- o redovoj isporuci gasa, zato je to problem Rusa, a ne nas gradjana.
Nasa vlada sada treba da presavije tabak i da tuzi medjunarodnom sudu Ruse zbog neizvrsenih ugovornih obaveza prema Srbiji. Sva objasnjenja gospode iz ruske ambasade NE PRIHVATAM, nego draga gospodo agitujte kod Putina i Medvedova da se pridrzavaju osnovni pravila trgovine

crnaguja

pre 15 godina

Strpite se do 27. januara kada ce u Budimpesti biti odrzan samit zemalja clanica konzorcijuma za izgradnju gasovoda Nabuko koji ce posle ove ujdurme biti ekspresno izgradjen uz mogucnost da EU finansira ceo projekat.
Koliko kod imao lose misljenje o putinovskoj Rusiji mislim da oni nisu krivi za ovo, jer u trenutku kada vec mesecima gube na ceni nafte prestanak isporuke gasa znaci katastrofu za ionako posustalu rusku ekonomiju.

Rusi ovaj put 100% u pravu

pre 15 godina

Ne volim teorije zavere, ali volim logiku, nikada se Ukrajina ne bi ovako ponašala da joj ne sugeriše sa Zapada. Siguran sa da bi joj se odmah priključila i Gruzija u ovom bezobrazluku, samo ne prolazi gasovod za Evropu preko njih.

goodman

pre 15 godina

Kako moze Ukrajina da zaustavi protok gasa za Evropu zbog "neprihvatljivih uslova za tranzit" kada su pretodno potpisali sporazum u prisustvu delegata iz EU. Ovo me podseca na ministra Dinkica, koji je posto je parafirao sporazum sa Rusijom oko prodaje NIS-a, sledeci dan poceo da trazi boljeg ponudjaca.

Bacvanin

pre 15 godina

Ja ne razumem ovo silno pravdanje Putina...
Srbija je podpisala ugovor sa Ruskom federacijom o isporuci gasa Srbiji. Rusija je duzna da isporuci gas Srbiji (medjunarodnim ugovorom obavezana). Transport gasa je takodje problem Rusije, ne Srbije. Ako Rusija ima problema sa Ukrajinom ili marsovcima, taj problem treba da resava, ali je to ne lisava ugovorene obaveze da isporuci gas Srbiji.
Mene ne zanimaju problemi Rusije, imam i ja svoje probleme, a ima ih i Togo, ali ja hocu gas, koji smo platitili.
Zar ja trebam da razimsljam o tome, kakve probleme imam zena vozaca kamiona pekare, kada u radnji kupim hleb?
Ostavimo se emocija, one nisu korisne u biznisu (sem u Holandiji, pored objekata sa crvenom lampom). Druzba je druzba, a sluzba je sluzba.
Rusi su se obavezali ugovorom da ce nesto uraditi i taj ugovor nisu ispunili. Zbog toga trebaju da odgovaraju na medjunarodnom trgovinskom sudu i da nadoknade stetu gradjanima koji se greju na plin i privredi, koja je stala. Ako oni smatraju da je neko drugi kriv za to, neka naplate svoju stetu tom trecem licu. Ne trebaju mi opravdanja, jer za njih ne placam, a i kaloricna vrednost im je jako niska, meni treba gas.
Ako Rusija ne moze da obezbedi ugovorom definisane usluge i robu, onda treba traziti drugog partnera, koji to moze. Meni je svejedno odakle je gas kojim se grejem, da li je on dosao iz Rusije, Irana, Alzira ili Brazila, mene zanima koliko kostata i da li mi mogu izporuciti.
Brodski terminali za LNG postoje i u Jadranu, u Crnom moru, u Egejskom, pa hajde da drugim kanalima nabavimo gas, zasto on mora biti ruski gas? Uhvatili smo se za ruski gas, kao da ima neka magicna dejstva na patriotizam ljudi u Srbiji.

beogradjanin

pre 15 godina

Hoce li konacno drzava Srbija tuziti Rusiju za neisporucene kolicine gasa i za neisporucene begunce koje trazi srpsko pravosudje?
I da, hoce li podsetiti Ruse da nam jos nisu platili za NIS i da ih pitaju je l vazi ono majke mi platicemo u aprilu?

Rusi ovaj put 100% u pravu

pre 15 godina

Ne volim teorije zavere, ali volim logiku, nikada se Ukrajina ne bi ovako ponašala da joj ne sugeriše sa Zapada. Siguran sa da bi joj se odmah priključila i Gruzija u ovom bezobrazluku, samo ne prolazi gasovod za Evropu preko njih.

Bacvanin

pre 15 godina

Ja ne razumem ovo silno pravdanje Putina...
Srbija je podpisala ugovor sa Ruskom federacijom o isporuci gasa Srbiji. Rusija je duzna da isporuci gas Srbiji (medjunarodnim ugovorom obavezana). Transport gasa je takodje problem Rusije, ne Srbije. Ako Rusija ima problema sa Ukrajinom ili marsovcima, taj problem treba da resava, ali je to ne lisava ugovorene obaveze da isporuci gas Srbiji.
Mene ne zanimaju problemi Rusije, imam i ja svoje probleme, a ima ih i Togo, ali ja hocu gas, koji smo platitili.
Zar ja trebam da razimsljam o tome, kakve probleme imam zena vozaca kamiona pekare, kada u radnji kupim hleb?
Ostavimo se emocija, one nisu korisne u biznisu (sem u Holandiji, pored objekata sa crvenom lampom). Druzba je druzba, a sluzba je sluzba.
Rusi su se obavezali ugovorom da ce nesto uraditi i taj ugovor nisu ispunili. Zbog toga trebaju da odgovaraju na medjunarodnom trgovinskom sudu i da nadoknade stetu gradjanima koji se greju na plin i privredi, koja je stala. Ako oni smatraju da je neko drugi kriv za to, neka naplate svoju stetu tom trecem licu. Ne trebaju mi opravdanja, jer za njih ne placam, a i kaloricna vrednost im je jako niska, meni treba gas.
Ako Rusija ne moze da obezbedi ugovorom definisane usluge i robu, onda treba traziti drugog partnera, koji to moze. Meni je svejedno odakle je gas kojim se grejem, da li je on dosao iz Rusije, Irana, Alzira ili Brazila, mene zanima koliko kostata i da li mi mogu izporuciti.
Brodski terminali za LNG postoje i u Jadranu, u Crnom moru, u Egejskom, pa hajde da drugim kanalima nabavimo gas, zasto on mora biti ruski gas? Uhvatili smo se za ruski gas, kao da ima neka magicna dejstva na patriotizam ljudi u Srbiji.

goodman

pre 15 godina

Kako moze Ukrajina da zaustavi protok gasa za Evropu zbog "neprihvatljivih uslova za tranzit" kada su pretodno potpisali sporazum u prisustvu delegata iz EU. Ovo me podseca na ministra Dinkica, koji je posto je parafirao sporazum sa Rusijom oko prodaje NIS-a, sledeci dan poceo da trazi boljeg ponudjaca.

Prodavac magle

pre 15 godina

E sto se ovde ljudi prave naivni (a pravedni) dok se "ljute" na Rusiju.
Cinjenice su sledece:
1. Rusija ima ugovor sa Ukrajinom zakljucno sa 2010. o cijeni transporta. Na osnovu tih cijena i nudi i prodaje gas Evropi.
2. Ugovor o cijeni gasa za Ukrajinu je istekao zakljucno sa krajem 2008. + Ukrajina duguje velike pare Gaspromu, krade gas i nece da ga plati + ne priznaje da krade i da bilo sta duguje.
3. Rusija prodaje gas drugima na osnovu svog vazeceg ugovora sa tranzitnim zemljama + ima klauzulu "force majeure" kao sto ona postoji u skoro svim ugovorima koji vi potpisete sa bankama, finansijskim insitucijama, osiguravajucim zavodima itd. koji znaci da pod promijenjenim uslovima izvan kontrole ugovornih strana recimo rata, zemljotresa, pada komete ... ili Ukrajinske blokade transporta ugovor se suspenduje bez da isporucilac snosi bilo kakve odstetne posljedice.
4. U sustini Ukrajina moze da trazi bilo koje tranzitne troskove (i pored vazeceg ugovora sa Rusijom) samo neka to javno objavi. U tom slucaju Gasprom se poziva na "force majeure" i objavljuje da se suspenduje ugovor o isporuci gasa.
5. To kako je Srbija potpisala ugovor sa Rusijom pa Rusija MORA (i uopsteno da Rusija bilo sta "mora") da isporuci gas mozete samo da sanjate. Rusija ce vam u tom slucaju isporuciti gas do granice, a vi ga onda nosite kuci u dzepovima ili kako vec zelite. Ili mozda kada avion ne moze da sleti na aerodrom zbog magle/kise/bilo cega vi onda sjednete na sred kabine placuci zahtijevajuci da avion mora da sleti jer cete izgubiti vezu za sledeci let (sve pokazujuci na avionsku kartu na kojoj pise kako cete sleteti na taj aerodrom u toliko sati da pilot mora da sleti dole jer tako pise u karti). E onda pilot, naravno pod pritiskom takvih nepobitnih cinjenica, okrene avion pa sleti dole. I onda su nasli crvenkapicu zivu u vukovom stomaku.

beogradjanin

pre 15 godina

Hoce li konacno drzava Srbija tuziti Rusiju za neisporucene kolicine gasa i za neisporucene begunce koje trazi srpsko pravosudje?
I da, hoce li podsetiti Ruse da nam jos nisu platili za NIS i da ih pitaju je l vazi ono majke mi platicemo u aprilu?

Realno!!

pre 15 godina

Kao i obicno politicka igra Moskve, kako to kad im Belorusi stalno ''kraduckaju'' gas to Putinu ne smeta. Cista politicka igra, a Srbija ima potpisan ugovor sa Rusima, i treba ih tuziti zato sto taj kontrakt nije ispunjen. Rusofilizam u Srbiji i njihovo stalno opravdanje njihove Rusje vec se granici sa zdravim razumom. Ako se pogledaju sve zemlje u okruzenju imaju neki problem sa Rusijom osim Blorusije. Ukrajina, Gruzija, Poljska, Madjarska, Slovacka, Balticke zemlje....to meni nesto govori da nije nesto u redu sa tom Rusijom i njihovom ekspanzionistickom politikom u tom regionu, a ne Ukrajine, koja zeli u EU.

Visprentije

pre 15 godina

Ljudi, pa sta pricate?!:
"Rusi su u pravu 100%"
"Rusi ucenjuju Ukrajinu"
"Kad ce Srbija tuziti Rusiju, Ukrajinu"
Ljudi, dignite glavu iz peska!
Svi se bave posledicama, a niko uzrocima! Zasto nemamo gasa? - Zato sto nije zavrseno skladiste!!!
Ko je kriv?! - Srpski politicari!
Ko ce od njih da odgovara? -Niko.
Da li je u redu sto Rusija ne isporucuje gas? - Nije!
Da li je u redu da Rusija i Ukrajina resavaju spor usred zime? - Nije!
Ali, ponavljam, sta ih briga KAD IM SE MOZE!!!
Sta Srbija moze da uradi?
Moze da zavrsi PREKO POTREBNO, DUGO OCEKIVANO, KONSTANTNO NAJAVLJIVANO, G A S N O S K L A D I S T E - BANATSKI DVOR!!!
Bas me briga za Rusiju i Ukrajinu, mene interesuje zasto Vlada Srbije (za koju sam glasao) nije obezbedila dovoljno gasa pred zimu, ZASTO??? Mogu da kudim Putina i Medvedeva i Juscenka koliko god hocu, ali od toga nikakve koristi!
Srbijo, treba se osloniti samo na sebe, i pamet u glavu!

kalimero

pre 15 godina

Jadno je ovo što se dešava, ali mi smo samo posmatrači i oni koji će uvek izvisiti. Pitam se samo jedno. Gde su vajni novinari-istražitelji da pronjuškaju zašto se izgradnja toplovoda TENT-NBGD neslavno završila. Ubeđen sam da je bilo urađeno preko 50% radova kada je neko obustavio radove. Cevovodi su bili postavljeni, a potom izvađeni i rupe zatrpane. Voda Save se ne bi zagrejavala nizvodno od Obrenovca, a ceo NBGD se mogao grejati toplom vodom koja se sada baca u reku. Pitam se kome je to trebalo, a odgovor se sam nudi...

Šumadinac

pre 15 godina

Koliko vidim Rusi će sačekati da mi dogradimo Banatski Dvor, pa tek onda da im poklonimo NIS, a platiće nam isto ko što je SSSR platio dug Jugoslaviji

bezimena

pre 15 godina

Sinoć je objavljeno da Vlada razmatra da li će podneti tužbu protiv Ukrajine!? Još jedna besmislica, jer mi sa Ukrajinom nemamo nikakav ugovor o kupovini i isporuci gasa, već sa RUSIJOM kojoj gas i plaćamo, a koja se pokazala krajnje nesposobnom da izvršava svoje ugovorne obaveze, čime nam je nanela ogromnu štetu! Kakve Rusija i Ukrajine imaju probleme izmedju sebe, nas se ni najmanje ne tiče, to je isključivo problem te dve zemlje! Rusija je u obavezi da nas obešteti, naravno ne samo nas, koliko će to da košta i da li će zbog toga da bankrotira, to je njen problem!

Medvedevljeve usluge

pre 15 godina

Sa stanovista Srbije situacija je cista kao suza - Rusi stvarno zele da nam posalju gas koji nas sleduje, ali on ne dolazi zbog Ukrajine koja je blokirala celokupan tranzit kroz svoju teritoriju. Medjutim, kada se sagleda geneza citavog ovog spora, situacija nije ni izbliza toliko cista.

Pre koju godinu kada je Rusija (Gasprom je drzavna firma) isto htela da izboksuje neke svoje uslove, sacekali su najhladniji zimski period, iskljucili gas Ukrajincima i zapoceli pregovore. Ovoga puta su gas iskljucili na novu godinu, i zapoceli pregovore... E pa ovoga puta su se ocito malo preracunali. Njihovi vajni KGB analiticari koji su pretpostavili da ce u situaciji kada se desetine miliona Ukrajinaca smrzava njihova vlast pristati na sve sta joj se nametne su omanuli i sada svi lancano placamo cenu te katastrofalne procenr (i mi i Rusi i Ukrajinci i pola Evrope). Na mogucnost da Kijev uzvrati djonom i zavrne slavine ostatku Evrope nisu ni pomisljali - pa ipak su oni postali "sluge zapada" ili kako to vec KGB kvalifikuje, i "sigurno" se ne bi zamerali svojim novim "gazdama" bla bla bla... Ukrajince ocito zabole za smrzavanje ostatka Evrope i kada je vec "ucenjivacki potencijal" kljucna stvar u ovim pregovorima oni su odmah izasli sa svojim glavnim "adutima" i podsetili svoju rusku bracu/komsije da su oni jedina "nezaobilazna" zemlja kada je o gasu rec, pa ako vec moraju da ga placaju trzisno, "moze im se" da pokusaju da izdejstvuju "bezobraznu" cenu tranzita. Naizgled deluje kao da sada svi zele da se kriza okonca, ali da li je bas tako? Posle svih katastrofa oko svetske ekonomske krize koja je Ruse mozda jace pogodila nego bilo koga drugog, velikog pada cene nafte i preskupe (u dolarskom smislu) gruzijske epizode, gas je ostao Ruski glavni privredni oslonac i brana - ali koliko god je izvoz ovog artikla od vitalne vaznosti po njih, opet im imponuje da jEvropi pokazu koliko od nje energetski zavise, a ovo je i zapocelo da bi se disciplinovala Ukrajna, a njenim ponizavanjem uzdrmala pozicija pred vazne izbore snaga koje su manje okrenute ka Moskvi... pa zar tek tako da progutaju sve sto su... Ukrajina sa druge strane zeli da se vise okrene zapadu i da se otrgne od visevekovnog "bratskog" zagrljaja majcice Rusije, koji se izgleda osim Srbije i Belorusije svima vese ogadio ko je imao to istorijsko zadovoljstvo da ga okusi... i Kijev je svestan da ovom prljavom igrom veliki deo Evrope gura maltene blizu "humanitarne katastrofe". Medjutim, sa druge strane, kao da hoce da pokazu kako jednu evropsku zamlju od 50 miliona stanovnika ne moze neko da ponizava i da ucenjuje kako mu se prohte, a pred one bitne izbore antiruski bes vladajucoj garnituri moze samo da pomogne. Ostatak Evrope bi prirodno trebao biti na ruskoj strani od koje dobija preko potreban gas, ali zahvaljujuci zalihama jednu zimu mogu da se nekako skrpe, pa ne zele previse da pritiskaju Kijev jer se plase da bi se Rusiji "energetsko ucenjivanje" moglo previse osladiti pa danas Ukrajina - sutra neko drugi, a i zasto da miniraju ukrajinsku vlast koja im je prihvatljivija od njihove opozicije. I tako dolazimo do ove aktuelne "ovnovi na brnu" situacije gde svi pristaju na krupne ustupke - ali se niko ne mrda sa mesta.

from Russia with love

pre 15 godina

Cudi me da jos nisam nigde procitao vest da su 19. decembra Kondoliza Rajs i ukrajinski ministar spoljnih poslova Vladimir Ogrizko podpisali dogovor o strateskom partnerstvu? Cini mi se da su tada i poceli problemi na relaciji Moskva-Kijev

Slobodan Djakovic

pre 15 godina

Ruski "kolac" kosta 450USD, za EU. Ako Rusi zele Ukrajini da ga prodaju za te pare, onda Kijev moze i sebi da digne cenu, tako sto ce Rusima naplacivati "ekonomsku cenu tranzita". Ali Rusima to ne odgovara. U suprotnom, Rusi ne mogu da prodaju kolace (citaj: gas). Ali onda Rusija nema kome da prodaje kolace, pa gubi pare. Onda bi se EU brze okrenula drugim trzistima, sto je pozadina cele price. Neko treci ima svoje interese i radi na njihovom ostvarivanju. Svi ostali smo zrtve profita.

Nađa

pre 15 godina

Nije mi jasno zašto se naši političari utrkuju da pravdaju Putina u celoj ovoj po svoj prilici političkoj igri oko Ukrajine i gasa. Mi smo potpisali ugovor sa Rusijom preko onog njihovog posrednika Rosgasa sa debelom provizijom da će nas redovno snabdevati gasom i još smo se hvalili specijalnim statusom, a sad od gasa ništa čak ni izvinjenje nego još izigravamo tumača ruske politike. Mi nismo ništa potpisali sa Ukrajinom pa samim tim ne bi trebalo ni da se bavimo tom zemljom već od Rusa to jest Gasproma da tražimo da redovno ispunjava svoje obaveze, a kako će on rešiti svoje sporove sa Ukrajinom nas nije briga. Digla se velika i opravdana galama oko skladišta Banatski dvor, ali nikako da čujemo čije je to skladište to jest ko je većinski vlasnik do juče se govorilo da je to Rosgas u visini od 75% a danas ih niko ne pominje i ne poteže njihove obaveze i po pitanju snabdevanja, a i samog skladišta kako njegovih upotrebnih mogućnosti tako i popunjenosti, a i obaveza posrednika u celoj ovoj krizi odjednom nestadoše iz priče, a provizija očigledno ne povlači bilo kakvu obavezu.

PR izvestac iz Iraka

pre 15 godina

Ako je nadati se da u Srbiji jos ima normalnih, danas moraju pitati zasto odjednom Ukrajina ne moze da tranzitira gas u Evropu (pri cemu odlicno zaradjuje na tom tranzitu). Kako je do juce mogla, a danas, kada se na glavne "ventile" postavljaju medjunarodni posmatraci, odjednom ne moze! Ma hajde, ovo bi i moja Baba savladala pre sto godina! Ali, stvar jeste mnogo slozenija i to treba jasno reci: ovakvim ponasanjem ne da Ukrajina samo krade sto se ukrasti moze (jos ako to radi decenijama, nije lako sabrati dugovanja), a pritom ocekuje da posle "razvoda braka" sa Rusima ima alimentaciju u vidu jeftine energije... sad je Ukrajina ona strana u energetskoj prici koja treba da (po uputstvima multinacionalnih kompanija iz SAD i nekih evropskih zemalja koje upravu ulaze u "bulu") pokaze da Rusi nisu dovoljno sigurni snabdevaci i da pod hitno treba uskociti u Iran (kao onomad i u Irak iz koga tako sramno crpu naftu ordinarni okupatori u ime sirenja demokratije). Vazno je da se glupi milioni Evropljana zavedu pricom da, eto , bas mora da se okupira Iran zbog ko zna cega, elem da bi posle nastao alternativni izvor gasa za Evropu. Taj izvor gasa ce, kao i nafta iz Iraka, biti toliko krvavi da volim da odem u sumu bilo gde u Srbiji, lozim drva i ne mirisem ono sto danas mirisu ulicama Iraka neka nejaka deca, ma cija bila. Jesmo li mi ista od alimentacije dobili nakon razvoda braka u onoj lepoj i bogatoj Jugoslaviji? NISMO! A ni zasluzili nismo... tako je i sa raspadom SSSR. Ne moze niko pretendovati da bude vrlo samostalan a da pri tome ne uvazava cinjenicu da sve sto danas ima, ima zahvaljujuci onoj bivsoj zemlji, kako god se ona zvala!! I jos nesto: jesmo li licemerni kada ovde sprovodimo PR akcije za pomoc deci i nemocnima, ako istovremeno ne osudimo zlocine koji se u ime osvajanja energetskih izvora sirom sveta dogadjaju svaki dan na nase oci!!!

novosadjanka

pre 15 godina

Mene ne interesuje ko se sa kime prepucava oko gasa mene interesuje da licno meni i svim ostalim gradjanima Rus nadoknaditi troskove placanja vecih racuna za struju jer se moramo dogrevati zbog loseg kvaliteta gasa. Sa Rusima je potpisan ugovor -darodavni ugovor- o redovoj isporuci gasa, zato je to problem Rusa, a ne nas gradjana.
Nasa vlada sada treba da presavije tabak i da tuzi medjunarodnom sudu Ruse zbog neizvrsenih ugovornih obaveza prema Srbiji. Sva objasnjenja gospode iz ruske ambasade NE PRIHVATAM, nego draga gospodo agitujte kod Putina i Medvedova da se pridrzavaju osnovni pravila trgovine

crnaguja

pre 15 godina

Strpite se do 27. januara kada ce u Budimpesti biti odrzan samit zemalja clanica konzorcijuma za izgradnju gasovoda Nabuko koji ce posle ove ujdurme biti ekspresno izgradjen uz mogucnost da EU finansira ceo projekat.
Koliko kod imao lose misljenje o putinovskoj Rusiji mislim da oni nisu krivi za ovo, jer u trenutku kada vec mesecima gube na ceni nafte prestanak isporuke gasa znaci katastrofu za ionako posustalu rusku ekonomiju.

Milan

pre 15 godina

Ukrajina je velika zemlja i isto toliko korumpirana i siromasna. Da li znate da su oni siromasniji od nas jedno 5 puta? Tamo su prosecne plate kao sto su kod nas bile u najgorem vremenu devedesetih. Ukrajinci trpe velika ponizenja po Evropi kao gastarbajteri, fakultetski obrazovani muskarci rade kao majstori i domari, a zene kao cistacice i znate jos sta vec. Nece tako lako popustiti Rusima jer nemaju sta da izgube, zemlja im se raspada. A ako nastave dovoljno dugo ovako, mozda izdejstvuju od Evrope neke povlastice ili im cak i plate dug da bi opet pustali gas.

Coco Bill

pre 15 godina

Mene ne interesuje ni "Rusofilsstvo" niti bilo koja druga "filstva", pa da branim jedne, a napadam druge, ili obratno. Ja samo znam da smo ovde, od bivšeg predsednika Vlade kao i od pojedinih prošlih i sadašnjih ministara, malte ne histerično, ubeđivani da nam sporazim sa Rusijom obezbeđuje ne samo gas, nego i SIGURNOST u snabdevanju gasom. I šta sad ?! Ne samo što je otpao taj gas nego otpade i ta čuvena sigurnost, pa se pitam šta će biti sledeće godine ?... pa one tamo ? Hoće li ovako stalno biti "hoće, neće, ide ne ide, evo sutra stiže....itd. Hoćemo li imati samo obećanja, pa da se na njih grejemo?

Pipi

pre 15 godina

"Možda su tehnološke mogućnosti ukrajinskog gasovoda takve da gas ne može da prodje kroz sistem, ovo je moguće..."- Putin. A meni je nemoguce da je to sve do juce imalo tehnoloske mogucnosti i radilo i da sad odjednom ne radi. Ili smo mi svi ludi ili je sve ovo jos jedna u nizu igranki velikih sila, sto je u stvari i ocigledno. I to po sistemu “hajde malo da skrenemo temu tamo pa onda ovamo, pa da se opet vratimo na stara zarista..." i tako u krug. I naravno, sve to preko grbice obicnih ljudi koji se i dalje "loze" na njihovu pricu dok za to vreme gine hiljade i hiljade neduznih na svim stranama sveta. I naravno, sve to bez svesti o tome da zivimo na tankoj pokorici ispod koje kljuca uzarena lava dok jurimo kroz svemir ogromnom brzinom. Meni je to vec dovoljan razlog da izadjem na ulicu i vristim iz sveg glasa od straha i ne trebaju mi jos dodatne, ruzne i strasne vesti o nesvesti ljudskog roda koje citam a kojih je svakim danom sve vise i vise. U toku je najveca epidemija virusa destrukcije i nistavila od koga je covecanstvo masovno obolelo. Izgleda da nam nisu bila dovoljna dva svetska rata nego nam treba jos jedan da se totalno dotucemo pa ko prezivi pricace ali u pecini uz logorsku vatru. Mozda je ovo sve pripremna vezba za neke nove uslove opstanka koje ce nam napraviti svojom ludoscu, pohlepom i zeljom za moci i vladanjem.

nesto sasvim drugacije...

pre 15 godina

Danas sam pricao sa kolegom, ukraincem, bivsi KGB.
Covek rece nesto kao, ovo mi mirise na neki tajni dogovor rusije i ukraine... ajde malo da zezamo evropu, nek vide koliko smo bitni, doslo je i nasih 5 min, a tvoja srbija, balkan... pa kakve su to banana drzave kada ni nedelju dana ne mogu samostalno da preguraju? jesu li to ozbiljne drzave koje drze konce (sudbinu) u svojim rukama ili tzv. 'nezavisne drzave', sa gomilom sarlatana koji pojma nemaju sta znaci drzava?

Dragan

pre 15 godina

Izvesno je da ovaj spor izmedju Rusije i Ukrajine ima političku pozadinu sa jasnim ciljevima. Štete zbog neisporučenog gasa i moguće "humanitarne katastrofe" u jednom delu Evrope su neophodne žrtve koje treba da daju veliku težinu čitavom slučaju. A velika težina je neophodna da bi se preduzele isto takve mere za rešavanje. Ta agresivna i diletantska politika nasilja u svim krajevima sveta ima i svoje ishodište. Ovaj put je malo verovatno da je ishodište baš Rusija, jer je uočljiva široka lepeza dešavanja koji su usmereni protiv te države. Čitave porodice medija, političara, analitičara, javnih ličnosti i ostalih dežurnih dušebrižnika upadljivo znaju ko je krivac i usput jadikuju zbog pogubnih uticaja svetske krize na Rusiju i rusku privredu. To, valjda, da se neko ne bi dosetio gde je najveća panika. A upravo je Rusija najbezbolnije izložena uticaju krize, bez spoljnog duga je, sa velikim finansijskim rezervama, energenata i sirovina ima u izobilju, nema industrije megakapaciteta koja zavisi od medjunarodnog tržišta, većina stanovništva ne živi na bankarskim karticama i kreditima, itd itd. Sve to je jedna priča i nejasno je zašto se na silu povezuje sa provokativnim Ukrajinskim ponašanjem, i uopšte sporom oko tranzita gasa. Njihov medjusobni spor oko prodaje gasa, cene, naknade za tranzit i naplate mogu rešiti medjusobno, dogovorom, pritiskom, uz posredovanje, ili čak ucenama, nemaju potrebe da se sve preliva na Evropu. No, više je nego jasno da takva potreba negde postoji, iz već navedenih razloga. Problem je što u nečijim rukama slobodno funkcionišu mehanizmi za uvlačenje u sukob čak i onih koji to ne žele. A iza svakog sukoba stoji i nečiji interes.

bezimena

pre 15 godina

Nama uopšte nije važno ko je "kriv" i šta je u pozadini rusko-ukrajinskog sukoba, već ko ne ispunjava UGOVORNE OBAVEZE u trgovini gasom (čista ekonomska kategorija), a to je RUSIJA! Bezobrazluk je od Vlade i da pomisli da može prebaciti plaćanje štetne posledice na gradjane!!!

Neuzat

pre 15 godina

Zanimljiva mi je polemika ko je kriv, a ko nije, i primecuje se da su vecina komentara upereni upravo u tom pravcu, odredjivanja krivca. Rekao bih da vecina u Srbiji ima naviku da na takav nacin inace prilazi stvarima, mada u zivotu stvari nisu tako jednostavne, tzv crno-belo. Ukrajina ima prava da stiti svoje interese, naime Rusija je pokusala na mala vrata da podigne cenu isporuke gasa Ukrajini iako imaju drugaciji ugovor, mada Ukrajina zbog toga nema prava da blokira Evropu vec da prebaci to na drugi gasni tok. Rusija se s druge strane predstavlja potpuno nevina (kao i uvek), iako je odbila kontrolu E.U. o proveri da li isporucuju onoliko gasa koliko su zemlje E.U. (i Balkan) platile. Rezime je da je veoma tesko odrediti krivca, ocigledno je da je u pitanju neko prikrivanje s obe strane. Narocito kad se uzme u obzir cime se bavila premijerka Ukrajine (da, upravo trgovinom gasa i time postala vrlo bogata do svoje 30) i podignute optuznice prema njenom suprugu (da takodje gas). S druge strane je 'Gasprom' ciji je sam upravni odbor pod velikim istraznim pitanjem. Amerikanci (ili kako ih maloumni zovu 'zapadni mentori' - sta god to znacilo, iskreno voleo bih da je i Srbiji mentor pa da zivim normalno) nemaju apsolutno nikakve veze sa celokupnom pricom, naime Amerika je trenutno vrlo zauzeta unutrasnjim poslovima zemlje, tu priliku je recimo iskoristio Izrael za napad na Gazu. Zanimljivo mi je provlacenje na domacoj sceni, kako je Amerika pritisnula Ukrajinu da zatvori gas, kako bi se Rusi pokazali kao losi momci. Hmmm, nesto mi tu lici na Domaci Bezobrazluk (skr: DB), i to vrlo Besmisleno i Agresivno (!) u smislu upiranje prstom u domacoj javnosti na Ukrajinu i Ameriku (koja nema veze s ovim), odredjivanje krivaca i tvrdnje da neko namerno narusava ugled Rusije. Stvari nisu tako jednostavne u ovom sporu i rekao bih da je predlog E.U. da posebno drzave tuze i Rusiju i Ukrajinu dosta dobar i da dosta toga govori o kompleksnosti ovog slucaja. A kriticarima samo jedne ili druge strane preporucujem da se malo objektivnije informisu o pomenutom procesu.

S postovanjem...

Miro

Prevodilac

pre 15 godina

Rusija tezi totalnoj dominaciji u proizvodnji i liferovanju gasu u Evropi, tako da Ukrajina svojim polozajem, i svojom tvrdoglavoscu pravi smetnju, u izvodjenju ovoga njenog plana. Drzati Evropu u gasnom sah-matu Rusija moze samo ako joj Ukrajina ili ustupi gasovod, ili ga proda (vidi NIS). Ukrajina ne zeli nista od toga, cak se drznula da pregovara sa NATO-m i EU u vezi njene integracije u ove dve organizacije. I tu Rusi gube nerve. Cenu placa Balkan i istocna Evropa, kao najjeftinije, (i lakocemo sa njima!) musterije. Podrska ukrajinskoj principijelnosti, zbog bolje njihove i nase gasne buducnosti!

Kockar

pre 15 godina

Pošto prognoze kažu da će hladna zima potrajati, predlažem da se Ukrajina po hitnom i skraćenom postupku primi u Evropsku uniju i NATO, bez obzira na ranije neoprezne negativne stavove o tome iz Evrope... I neće biti problema sa tranzitom gasa...

rusin iz vojvodine

pre 15 godina

Ovo je sve cista politika i priprema za naredne izbore u Ukrajini. Tu je i problem crnomorske flote u Ukrajini a vazno je pomenuti da Rusi koriste luke u Ukrajini za 37 puta manju naknadu od npr. Amerikanaca u Portugalu.
Juce je Kievski institut drustvenih nauka objavio rezultate javnog mnenja.
Proruska Partija regiona , zbog cijeg niskog rejtinga je po meni i pokrenuta ova kriza nije podigla svoj rejting. Ona je i dalje na 20%. Yulia Timosenko vodi a jaca i Viktro Juscenko kao i pro NATO orijentisani Arseni Jatsenyuk.
88% biraca Partije Regiona podrzava Rusiju u sporu ali su ostale partije uz svoju drzavu od 90% Timosenkove do 100% lista Volodimira Klicka, poznatog boskera.
Ukupno oko 66% ukrajinaca podzavava svoju zemlju u sporu.
Raste i podrske EU, oko 69% i NATO oko 44%.
Putin tesko da moze vise preko istoka zemlje ( u kojem zivi ruska manjina) da utice na politku Ukrajine, jer je definitivno Ukrajina krenula putem zapada.

Zar nije tako

pre 15 godina

Cekajte ljudi...ja znam samo da sam ja potpisao ugovor o ispuruci gasa za moje domacinstvo sa Srbijagasom, a od koga ce oni da uzimaju ili kupuju gas tacno me briga. trenutno kupuju od Nemaca i Madjara. ja se samo plasim da sada ne izadju i kazu da su povecali cenu gasa jer ga nabavljaju po vecim cenama iz evropske unije. njima je ovaj spor samo izgovor da bi odgovornost prebacili na nekog drugog, ruse, ukrajinu ma sve jedno je... SPOSOBNI SU SAMO DA SEBI UZMU PLATE.

Mashinovodja

pre 15 godina

"..., ali je iz Evropske komisije saopšteno da posmatrači nisu imali puni pristup gasnim stanicama ni u Ukrajini ni u Rusiji..."
Tu je cela suština "problema".
A zašto posmatrači nisu dobili puni pristup gasnim stanicama, ni u Rusiji, ni u Ukrajini? Zato što i Rusija i Ukrajina debelo muljaju i bezobrazno koriste gužvu i hladnoću. A mi, kao i obično, ponašamno se navijački i neznalački, pa ne samo da smo 100% i bezrezervno za jednu ili za drugu stranu, nego se još i međusobno svađamo ko je u celoj priči "prav" a ko "kriv". Nije niko, i nema tu ni čistih, ni nedužnih. Ali mi smo toliko slepi i naivni, da čak i ne vidimo da je obema stranama (osim muljanja i drskosti) zajedničko i to da ih podjednako i 1000% zabole lakat za nas i kako je (sad) nama.

Futurama

pre 15 godina

Apropo ukrajinske tvrdnje da su im Rusi poslali gas nezgodnom rutom. Na sledecoj slici (vidi http://en.rian.ru/img/119481814_free.html) mozete videti gasovode kojima se gas transportuje preko Ukrajine. Rusi su pokusavali da posalju gas iz regiona Kurska (na slici gornji desni ugao). Ja odavde zaista ne vidim kako bi transport ruskog gasa ometao transport domaceg gasa ka korisnicima. Cak i da je to slucaj Ukrajinci bi mogli da za sebe (istocni deo zemlje) koriste ruski gas a da svoj iz skladista posalju u Evropu (tacnije na Balkan).
Nece biti potrebno mnogo vremena dok i evropski posmatraci ne zakljuce isto a onda se Ukrajini smesi tuzba i osbiljno pogorsanje odnosa sa EU.
Zasto Ukrajinski politicari rade to sto rade nije mi jasno jer je na duze staze ovo politicki autogol, ako ne i nekoliko golova.

Dusan

pre 15 godina

Ciji je sada Banatski Dvor (mislim na podzemno skladiste gasa). Predsednik Tadic rece da nam je sada prioritet da ga sto pre zavrsimo, ali ne kaze da li je i to deo NIS-a. Ako jeste, a mi smo ga (pro)dali Rusima, sto bi onda ulagali u nesto sto nije nase, pa posle kad se Rusi i Ukrajinci kao ponovo posvadjaju, mi opet nemamo svoje skladiste i svoj gas...

Mladen

pre 15 godina

radim u stranoj firmi koja ima ogromne gubitke i licno nije mi sve jedno koliko ce trajati ova igra. sto je najgore, ne vidi se kraj ni moguci rasplet, a neki tamo iz EU preporucuje da se razmotre alternativna resenja.
nesto mi se ne cini da je resenje kupovati po 500 evra gas u Austriji da bi pokrenuli industriju.

Ivona

pre 15 godina

ko još može da misli da je ovo prepucavanje između Rusije i Ukrajine? Ono što Evropa i Amerika nisu uspele sa jadnom Gruzijom, pokušavaju sada sa Ukrajinom. Najave evropske komisije o traženju alternativnog naćina snabdevanja zbog nepouzdanosti, samo idu u prilog tome.

Mile

pre 15 godina

Ma nasi ljudi vole da se povedu za modom umesto da *igraju* na sigurnu kartu. Ko ih je terao da se vezuju na gas koji je hiljadama km daleko. Svako pametan je mogao da pretpostavi da se moze desiti da nesto *pukne* i ode grejanje u vetar. Lepo su se nasi stari grejali prvo na drva pa posle na ugalj. Ali ne lezi vraze, po modi, svi redom predjose na naftarice, a ubrzo potom na termo peci. Srecom nisu izmislili peci na atomski pogon pa da svi predjemo na njih. A da smo ostali na drvima ili na uglju sad bi se svima smejali. Doduse, sad je loz ulje ponovo jeftino, pa izvadimo, ko ih je sacuvao, nafta peci pa da nam svi zavide, a ne da se sa svima svadjamo.

Bacvanin

pre 15 godina

Ja ne razumem ovo silno pravdanje Putina...
Srbija je podpisala ugovor sa Ruskom federacijom o isporuci gasa Srbiji. Rusija je duzna da isporuci gas Srbiji (medjunarodnim ugovorom obavezana). Transport gasa je takodje problem Rusije, ne Srbije. Ako Rusija ima problema sa Ukrajinom ili marsovcima, taj problem treba da resava, ali je to ne lisava ugovorene obaveze da isporuci gas Srbiji.
Mene ne zanimaju problemi Rusije, imam i ja svoje probleme, a ima ih i Togo, ali ja hocu gas, koji smo platitili.
Zar ja trebam da razimsljam o tome, kakve probleme imam zena vozaca kamiona pekare, kada u radnji kupim hleb?
Ostavimo se emocija, one nisu korisne u biznisu (sem u Holandiji, pored objekata sa crvenom lampom). Druzba je druzba, a sluzba je sluzba.
Rusi su se obavezali ugovorom da ce nesto uraditi i taj ugovor nisu ispunili. Zbog toga trebaju da odgovaraju na medjunarodnom trgovinskom sudu i da nadoknade stetu gradjanima koji se greju na plin i privredi, koja je stala. Ako oni smatraju da je neko drugi kriv za to, neka naplate svoju stetu tom trecem licu. Ne trebaju mi opravdanja, jer za njih ne placam, a i kaloricna vrednost im je jako niska, meni treba gas.
Ako Rusija ne moze da obezbedi ugovorom definisane usluge i robu, onda treba traziti drugog partnera, koji to moze. Meni je svejedno odakle je gas kojim se grejem, da li je on dosao iz Rusije, Irana, Alzira ili Brazila, mene zanima koliko kostata i da li mi mogu izporuciti.
Brodski terminali za LNG postoje i u Jadranu, u Crnom moru, u Egejskom, pa hajde da drugim kanalima nabavimo gas, zasto on mora biti ruski gas? Uhvatili smo se za ruski gas, kao da ima neka magicna dejstva na patriotizam ljudi u Srbiji.

beogradjanin

pre 15 godina

Hoce li konacno drzava Srbija tuziti Rusiju za neisporucene kolicine gasa i za neisporucene begunce koje trazi srpsko pravosudje?
I da, hoce li podsetiti Ruse da nam jos nisu platili za NIS i da ih pitaju je l vazi ono majke mi platicemo u aprilu?

Realno!!

pre 15 godina

Kao i obicno politicka igra Moskve, kako to kad im Belorusi stalno ''kraduckaju'' gas to Putinu ne smeta. Cista politicka igra, a Srbija ima potpisan ugovor sa Rusima, i treba ih tuziti zato sto taj kontrakt nije ispunjen. Rusofilizam u Srbiji i njihovo stalno opravdanje njihove Rusje vec se granici sa zdravim razumom. Ako se pogledaju sve zemlje u okruzenju imaju neki problem sa Rusijom osim Blorusije. Ukrajina, Gruzija, Poljska, Madjarska, Slovacka, Balticke zemlje....to meni nesto govori da nije nesto u redu sa tom Rusijom i njihovom ekspanzionistickom politikom u tom regionu, a ne Ukrajine, koja zeli u EU.

Rusi ovaj put 100% u pravu

pre 15 godina

Ne volim teorije zavere, ali volim logiku, nikada se Ukrajina ne bi ovako ponašala da joj ne sugeriše sa Zapada. Siguran sa da bi joj se odmah priključila i Gruzija u ovom bezobrazluku, samo ne prolazi gasovod za Evropu preko njih.

bezimena

pre 15 godina

Sinoć je objavljeno da Vlada razmatra da li će podneti tužbu protiv Ukrajine!? Još jedna besmislica, jer mi sa Ukrajinom nemamo nikakav ugovor o kupovini i isporuci gasa, već sa RUSIJOM kojoj gas i plaćamo, a koja se pokazala krajnje nesposobnom da izvršava svoje ugovorne obaveze, čime nam je nanela ogromnu štetu! Kakve Rusija i Ukrajine imaju probleme izmedju sebe, nas se ni najmanje ne tiče, to je isključivo problem te dve zemlje! Rusija je u obavezi da nas obešteti, naravno ne samo nas, koliko će to da košta i da li će zbog toga da bankrotira, to je njen problem!

novosadjanka

pre 15 godina

Mene ne interesuje ko se sa kime prepucava oko gasa mene interesuje da licno meni i svim ostalim gradjanima Rus nadoknaditi troskove placanja vecih racuna za struju jer se moramo dogrevati zbog loseg kvaliteta gasa. Sa Rusima je potpisan ugovor -darodavni ugovor- o redovoj isporuci gasa, zato je to problem Rusa, a ne nas gradjana.
Nasa vlada sada treba da presavije tabak i da tuzi medjunarodnom sudu Ruse zbog neizvrsenih ugovornih obaveza prema Srbiji. Sva objasnjenja gospode iz ruske ambasade NE PRIHVATAM, nego draga gospodo agitujte kod Putina i Medvedova da se pridrzavaju osnovni pravila trgovine

bezimena

pre 15 godina

Nama uopšte nije važno ko je "kriv" i šta je u pozadini rusko-ukrajinskog sukoba, već ko ne ispunjava UGOVORNE OBAVEZE u trgovini gasom (čista ekonomska kategorija), a to je RUSIJA! Bezobrazluk je od Vlade i da pomisli da može prebaciti plaćanje štetne posledice na gradjane!!!

Nađa

pre 15 godina

Nije mi jasno zašto se naši političari utrkuju da pravdaju Putina u celoj ovoj po svoj prilici političkoj igri oko Ukrajine i gasa. Mi smo potpisali ugovor sa Rusijom preko onog njihovog posrednika Rosgasa sa debelom provizijom da će nas redovno snabdevati gasom i još smo se hvalili specijalnim statusom, a sad od gasa ništa čak ni izvinjenje nego još izigravamo tumača ruske politike. Mi nismo ništa potpisali sa Ukrajinom pa samim tim ne bi trebalo ni da se bavimo tom zemljom već od Rusa to jest Gasproma da tražimo da redovno ispunjava svoje obaveze, a kako će on rešiti svoje sporove sa Ukrajinom nas nije briga. Digla se velika i opravdana galama oko skladišta Banatski dvor, ali nikako da čujemo čije je to skladište to jest ko je većinski vlasnik do juče se govorilo da je to Rosgas u visini od 75% a danas ih niko ne pominje i ne poteže njihove obaveze i po pitanju snabdevanja, a i samog skladišta kako njegovih upotrebnih mogućnosti tako i popunjenosti, a i obaveza posrednika u celoj ovoj krizi odjednom nestadoše iz priče, a provizija očigledno ne povlači bilo kakvu obavezu.

Slobodan Djakovic

pre 15 godina

Ruski "kolac" kosta 450USD, za EU. Ako Rusi zele Ukrajini da ga prodaju za te pare, onda Kijev moze i sebi da digne cenu, tako sto ce Rusima naplacivati "ekonomsku cenu tranzita". Ali Rusima to ne odgovara. U suprotnom, Rusi ne mogu da prodaju kolace (citaj: gas). Ali onda Rusija nema kome da prodaje kolace, pa gubi pare. Onda bi se EU brze okrenula drugim trzistima, sto je pozadina cele price. Neko treci ima svoje interese i radi na njihovom ostvarivanju. Svi ostali smo zrtve profita.

Prodavac magle

pre 15 godina

E sto se ovde ljudi prave naivni (a pravedni) dok se "ljute" na Rusiju.
Cinjenice su sledece:
1. Rusija ima ugovor sa Ukrajinom zakljucno sa 2010. o cijeni transporta. Na osnovu tih cijena i nudi i prodaje gas Evropi.
2. Ugovor o cijeni gasa za Ukrajinu je istekao zakljucno sa krajem 2008. + Ukrajina duguje velike pare Gaspromu, krade gas i nece da ga plati + ne priznaje da krade i da bilo sta duguje.
3. Rusija prodaje gas drugima na osnovu svog vazeceg ugovora sa tranzitnim zemljama + ima klauzulu "force majeure" kao sto ona postoji u skoro svim ugovorima koji vi potpisete sa bankama, finansijskim insitucijama, osiguravajucim zavodima itd. koji znaci da pod promijenjenim uslovima izvan kontrole ugovornih strana recimo rata, zemljotresa, pada komete ... ili Ukrajinske blokade transporta ugovor se suspenduje bez da isporucilac snosi bilo kakve odstetne posljedice.
4. U sustini Ukrajina moze da trazi bilo koje tranzitne troskove (i pored vazeceg ugovora sa Rusijom) samo neka to javno objavi. U tom slucaju Gasprom se poziva na "force majeure" i objavljuje da se suspenduje ugovor o isporuci gasa.
5. To kako je Srbija potpisala ugovor sa Rusijom pa Rusija MORA (i uopsteno da Rusija bilo sta "mora") da isporuci gas mozete samo da sanjate. Rusija ce vam u tom slucaju isporuciti gas do granice, a vi ga onda nosite kuci u dzepovima ili kako vec zelite. Ili mozda kada avion ne moze da sleti na aerodrom zbog magle/kise/bilo cega vi onda sjednete na sred kabine placuci zahtijevajuci da avion mora da sleti jer cete izgubiti vezu za sledeci let (sve pokazujuci na avionsku kartu na kojoj pise kako cete sleteti na taj aerodrom u toliko sati da pilot mora da sleti dole jer tako pise u karti). E onda pilot, naravno pod pritiskom takvih nepobitnih cinjenica, okrene avion pa sleti dole. I onda su nasli crvenkapicu zivu u vukovom stomaku.

goodman

pre 15 godina

Kako moze Ukrajina da zaustavi protok gasa za Evropu zbog "neprihvatljivih uslova za tranzit" kada su pretodno potpisali sporazum u prisustvu delegata iz EU. Ovo me podseca na ministra Dinkica, koji je posto je parafirao sporazum sa Rusijom oko prodaje NIS-a, sledeci dan poceo da trazi boljeg ponudjaca.

Neuzat

pre 15 godina

Zanimljiva mi je polemika ko je kriv, a ko nije, i primecuje se da su vecina komentara upereni upravo u tom pravcu, odredjivanja krivca. Rekao bih da vecina u Srbiji ima naviku da na takav nacin inace prilazi stvarima, mada u zivotu stvari nisu tako jednostavne, tzv crno-belo. Ukrajina ima prava da stiti svoje interese, naime Rusija je pokusala na mala vrata da podigne cenu isporuke gasa Ukrajini iako imaju drugaciji ugovor, mada Ukrajina zbog toga nema prava da blokira Evropu vec da prebaci to na drugi gasni tok. Rusija se s druge strane predstavlja potpuno nevina (kao i uvek), iako je odbila kontrolu E.U. o proveri da li isporucuju onoliko gasa koliko su zemlje E.U. (i Balkan) platile. Rezime je da je veoma tesko odrediti krivca, ocigledno je da je u pitanju neko prikrivanje s obe strane. Narocito kad se uzme u obzir cime se bavila premijerka Ukrajine (da, upravo trgovinom gasa i time postala vrlo bogata do svoje 30) i podignute optuznice prema njenom suprugu (da takodje gas). S druge strane je 'Gasprom' ciji je sam upravni odbor pod velikim istraznim pitanjem. Amerikanci (ili kako ih maloumni zovu 'zapadni mentori' - sta god to znacilo, iskreno voleo bih da je i Srbiji mentor pa da zivim normalno) nemaju apsolutno nikakve veze sa celokupnom pricom, naime Amerika je trenutno vrlo zauzeta unutrasnjim poslovima zemlje, tu priliku je recimo iskoristio Izrael za napad na Gazu. Zanimljivo mi je provlacenje na domacoj sceni, kako je Amerika pritisnula Ukrajinu da zatvori gas, kako bi se Rusi pokazali kao losi momci. Hmmm, nesto mi tu lici na Domaci Bezobrazluk (skr: DB), i to vrlo Besmisleno i Agresivno (!) u smislu upiranje prstom u domacoj javnosti na Ukrajinu i Ameriku (koja nema veze s ovim), odredjivanje krivaca i tvrdnje da neko namerno narusava ugled Rusije. Stvari nisu tako jednostavne u ovom sporu i rekao bih da je predlog E.U. da posebno drzave tuze i Rusiju i Ukrajinu dosta dobar i da dosta toga govori o kompleksnosti ovog slucaja. A kriticarima samo jedne ili druge strane preporucujem da se malo objektivnije informisu o pomenutom procesu.

S postovanjem...

Miro

Medvedevljeve usluge

pre 15 godina

Sa stanovista Srbije situacija je cista kao suza - Rusi stvarno zele da nam posalju gas koji nas sleduje, ali on ne dolazi zbog Ukrajine koja je blokirala celokupan tranzit kroz svoju teritoriju. Medjutim, kada se sagleda geneza citavog ovog spora, situacija nije ni izbliza toliko cista.

Pre koju godinu kada je Rusija (Gasprom je drzavna firma) isto htela da izboksuje neke svoje uslove, sacekali su najhladniji zimski period, iskljucili gas Ukrajincima i zapoceli pregovore. Ovoga puta su gas iskljucili na novu godinu, i zapoceli pregovore... E pa ovoga puta su se ocito malo preracunali. Njihovi vajni KGB analiticari koji su pretpostavili da ce u situaciji kada se desetine miliona Ukrajinaca smrzava njihova vlast pristati na sve sta joj se nametne su omanuli i sada svi lancano placamo cenu te katastrofalne procenr (i mi i Rusi i Ukrajinci i pola Evrope). Na mogucnost da Kijev uzvrati djonom i zavrne slavine ostatku Evrope nisu ni pomisljali - pa ipak su oni postali "sluge zapada" ili kako to vec KGB kvalifikuje, i "sigurno" se ne bi zamerali svojim novim "gazdama" bla bla bla... Ukrajince ocito zabole za smrzavanje ostatka Evrope i kada je vec "ucenjivacki potencijal" kljucna stvar u ovim pregovorima oni su odmah izasli sa svojim glavnim "adutima" i podsetili svoju rusku bracu/komsije da su oni jedina "nezaobilazna" zemlja kada je o gasu rec, pa ako vec moraju da ga placaju trzisno, "moze im se" da pokusaju da izdejstvuju "bezobraznu" cenu tranzita. Naizgled deluje kao da sada svi zele da se kriza okonca, ali da li je bas tako? Posle svih katastrofa oko svetske ekonomske krize koja je Ruse mozda jace pogodila nego bilo koga drugog, velikog pada cene nafte i preskupe (u dolarskom smislu) gruzijske epizode, gas je ostao Ruski glavni privredni oslonac i brana - ali koliko god je izvoz ovog artikla od vitalne vaznosti po njih, opet im imponuje da jEvropi pokazu koliko od nje energetski zavise, a ovo je i zapocelo da bi se disciplinovala Ukrajna, a njenim ponizavanjem uzdrmala pozicija pred vazne izbore snaga koje su manje okrenute ka Moskvi... pa zar tek tako da progutaju sve sto su... Ukrajina sa druge strane zeli da se vise okrene zapadu i da se otrgne od visevekovnog "bratskog" zagrljaja majcice Rusije, koji se izgleda osim Srbije i Belorusije svima vese ogadio ko je imao to istorijsko zadovoljstvo da ga okusi... i Kijev je svestan da ovom prljavom igrom veliki deo Evrope gura maltene blizu "humanitarne katastrofe". Medjutim, sa druge strane, kao da hoce da pokazu kako jednu evropsku zamlju od 50 miliona stanovnika ne moze neko da ponizava i da ucenjuje kako mu se prohte, a pred one bitne izbore antiruski bes vladajucoj garnituri moze samo da pomogne. Ostatak Evrope bi prirodno trebao biti na ruskoj strani od koje dobija preko potreban gas, ali zahvaljujuci zalihama jednu zimu mogu da se nekako skrpe, pa ne zele previse da pritiskaju Kijev jer se plase da bi se Rusiji "energetsko ucenjivanje" moglo previse osladiti pa danas Ukrajina - sutra neko drugi, a i zasto da miniraju ukrajinsku vlast koja im je prihvatljivija od njihove opozicije. I tako dolazimo do ove aktuelne "ovnovi na brnu" situacije gde svi pristaju na krupne ustupke - ali se niko ne mrda sa mesta.

Šumadinac

pre 15 godina

Koliko vidim Rusi će sačekati da mi dogradimo Banatski Dvor, pa tek onda da im poklonimo NIS, a platiće nam isto ko što je SSSR platio dug Jugoslaviji

crnaguja

pre 15 godina

Strpite se do 27. januara kada ce u Budimpesti biti odrzan samit zemalja clanica konzorcijuma za izgradnju gasovoda Nabuko koji ce posle ove ujdurme biti ekspresno izgradjen uz mogucnost da EU finansira ceo projekat.
Koliko kod imao lose misljenje o putinovskoj Rusiji mislim da oni nisu krivi za ovo, jer u trenutku kada vec mesecima gube na ceni nafte prestanak isporuke gasa znaci katastrofu za ionako posustalu rusku ekonomiju.

Coco Bill

pre 15 godina

Mene ne interesuje ni "Rusofilsstvo" niti bilo koja druga "filstva", pa da branim jedne, a napadam druge, ili obratno. Ja samo znam da smo ovde, od bivšeg predsednika Vlade kao i od pojedinih prošlih i sadašnjih ministara, malte ne histerično, ubeđivani da nam sporazim sa Rusijom obezbeđuje ne samo gas, nego i SIGURNOST u snabdevanju gasom. I šta sad ?! Ne samo što je otpao taj gas nego otpade i ta čuvena sigurnost, pa se pitam šta će biti sledeće godine ?... pa one tamo ? Hoće li ovako stalno biti "hoće, neće, ide ne ide, evo sutra stiže....itd. Hoćemo li imati samo obećanja, pa da se na njih grejemo?

Prevodilac

pre 15 godina

Rusija tezi totalnoj dominaciji u proizvodnji i liferovanju gasu u Evropi, tako da Ukrajina svojim polozajem, i svojom tvrdoglavoscu pravi smetnju, u izvodjenju ovoga njenog plana. Drzati Evropu u gasnom sah-matu Rusija moze samo ako joj Ukrajina ili ustupi gasovod, ili ga proda (vidi NIS). Ukrajina ne zeli nista od toga, cak se drznula da pregovara sa NATO-m i EU u vezi njene integracije u ove dve organizacije. I tu Rusi gube nerve. Cenu placa Balkan i istocna Evropa, kao najjeftinije, (i lakocemo sa njima!) musterije. Podrska ukrajinskoj principijelnosti, zbog bolje njihove i nase gasne buducnosti!

Milan

pre 15 godina

Ukrajina je velika zemlja i isto toliko korumpirana i siromasna. Da li znate da su oni siromasniji od nas jedno 5 puta? Tamo su prosecne plate kao sto su kod nas bile u najgorem vremenu devedesetih. Ukrajinci trpe velika ponizenja po Evropi kao gastarbajteri, fakultetski obrazovani muskarci rade kao majstori i domari, a zene kao cistacice i znate jos sta vec. Nece tako lako popustiti Rusima jer nemaju sta da izgube, zemlja im se raspada. A ako nastave dovoljno dugo ovako, mozda izdejstvuju od Evrope neke povlastice ili im cak i plate dug da bi opet pustali gas.

PR izvestac iz Iraka

pre 15 godina

Ako je nadati se da u Srbiji jos ima normalnih, danas moraju pitati zasto odjednom Ukrajina ne moze da tranzitira gas u Evropu (pri cemu odlicno zaradjuje na tom tranzitu). Kako je do juce mogla, a danas, kada se na glavne "ventile" postavljaju medjunarodni posmatraci, odjednom ne moze! Ma hajde, ovo bi i moja Baba savladala pre sto godina! Ali, stvar jeste mnogo slozenija i to treba jasno reci: ovakvim ponasanjem ne da Ukrajina samo krade sto se ukrasti moze (jos ako to radi decenijama, nije lako sabrati dugovanja), a pritom ocekuje da posle "razvoda braka" sa Rusima ima alimentaciju u vidu jeftine energije... sad je Ukrajina ona strana u energetskoj prici koja treba da (po uputstvima multinacionalnih kompanija iz SAD i nekih evropskih zemalja koje upravu ulaze u "bulu") pokaze da Rusi nisu dovoljno sigurni snabdevaci i da pod hitno treba uskociti u Iran (kao onomad i u Irak iz koga tako sramno crpu naftu ordinarni okupatori u ime sirenja demokratije). Vazno je da se glupi milioni Evropljana zavedu pricom da, eto , bas mora da se okupira Iran zbog ko zna cega, elem da bi posle nastao alternativni izvor gasa za Evropu. Taj izvor gasa ce, kao i nafta iz Iraka, biti toliko krvavi da volim da odem u sumu bilo gde u Srbiji, lozim drva i ne mirisem ono sto danas mirisu ulicama Iraka neka nejaka deca, ma cija bila. Jesmo li mi ista od alimentacije dobili nakon razvoda braka u onoj lepoj i bogatoj Jugoslaviji? NISMO! A ni zasluzili nismo... tako je i sa raspadom SSSR. Ne moze niko pretendovati da bude vrlo samostalan a da pri tome ne uvazava cinjenicu da sve sto danas ima, ima zahvaljujuci onoj bivsoj zemlji, kako god se ona zvala!! I jos nesto: jesmo li licemerni kada ovde sprovodimo PR akcije za pomoc deci i nemocnima, ako istovremeno ne osudimo zlocine koji se u ime osvajanja energetskih izvora sirom sveta dogadjaju svaki dan na nase oci!!!

from Russia with love

pre 15 godina

Cudi me da jos nisam nigde procitao vest da su 19. decembra Kondoliza Rajs i ukrajinski ministar spoljnih poslova Vladimir Ogrizko podpisali dogovor o strateskom partnerstvu? Cini mi se da su tada i poceli problemi na relaciji Moskva-Kijev

Pipi

pre 15 godina

"Možda su tehnološke mogućnosti ukrajinskog gasovoda takve da gas ne može da prodje kroz sistem, ovo je moguće..."- Putin. A meni je nemoguce da je to sve do juce imalo tehnoloske mogucnosti i radilo i da sad odjednom ne radi. Ili smo mi svi ludi ili je sve ovo jos jedna u nizu igranki velikih sila, sto je u stvari i ocigledno. I to po sistemu “hajde malo da skrenemo temu tamo pa onda ovamo, pa da se opet vratimo na stara zarista..." i tako u krug. I naravno, sve to preko grbice obicnih ljudi koji se i dalje "loze" na njihovu pricu dok za to vreme gine hiljade i hiljade neduznih na svim stranama sveta. I naravno, sve to bez svesti o tome da zivimo na tankoj pokorici ispod koje kljuca uzarena lava dok jurimo kroz svemir ogromnom brzinom. Meni je to vec dovoljan razlog da izadjem na ulicu i vristim iz sveg glasa od straha i ne trebaju mi jos dodatne, ruzne i strasne vesti o nesvesti ljudskog roda koje citam a kojih je svakim danom sve vise i vise. U toku je najveca epidemija virusa destrukcije i nistavila od koga je covecanstvo masovno obolelo. Izgleda da nam nisu bila dovoljna dva svetska rata nego nam treba jos jedan da se totalno dotucemo pa ko prezivi pricace ali u pecini uz logorsku vatru. Mozda je ovo sve pripremna vezba za neke nove uslove opstanka koje ce nam napraviti svojom ludoscu, pohlepom i zeljom za moci i vladanjem.

nesto sasvim drugacije...

pre 15 godina

Danas sam pricao sa kolegom, ukraincem, bivsi KGB.
Covek rece nesto kao, ovo mi mirise na neki tajni dogovor rusije i ukraine... ajde malo da zezamo evropu, nek vide koliko smo bitni, doslo je i nasih 5 min, a tvoja srbija, balkan... pa kakve su to banana drzave kada ni nedelju dana ne mogu samostalno da preguraju? jesu li to ozbiljne drzave koje drze konce (sudbinu) u svojim rukama ili tzv. 'nezavisne drzave', sa gomilom sarlatana koji pojma nemaju sta znaci drzava?

Dragan

pre 15 godina

Izvesno je da ovaj spor izmedju Rusije i Ukrajine ima političku pozadinu sa jasnim ciljevima. Štete zbog neisporučenog gasa i moguće "humanitarne katastrofe" u jednom delu Evrope su neophodne žrtve koje treba da daju veliku težinu čitavom slučaju. A velika težina je neophodna da bi se preduzele isto takve mere za rešavanje. Ta agresivna i diletantska politika nasilja u svim krajevima sveta ima i svoje ishodište. Ovaj put je malo verovatno da je ishodište baš Rusija, jer je uočljiva široka lepeza dešavanja koji su usmereni protiv te države. Čitave porodice medija, političara, analitičara, javnih ličnosti i ostalih dežurnih dušebrižnika upadljivo znaju ko je krivac i usput jadikuju zbog pogubnih uticaja svetske krize na Rusiju i rusku privredu. To, valjda, da se neko ne bi dosetio gde je najveća panika. A upravo je Rusija najbezbolnije izložena uticaju krize, bez spoljnog duga je, sa velikim finansijskim rezervama, energenata i sirovina ima u izobilju, nema industrije megakapaciteta koja zavisi od medjunarodnog tržišta, većina stanovništva ne živi na bankarskim karticama i kreditima, itd itd. Sve to je jedna priča i nejasno je zašto se na silu povezuje sa provokativnim Ukrajinskim ponašanjem, i uopšte sporom oko tranzita gasa. Njihov medjusobni spor oko prodaje gasa, cene, naknade za tranzit i naplate mogu rešiti medjusobno, dogovorom, pritiskom, uz posredovanje, ili čak ucenama, nemaju potrebe da se sve preliva na Evropu. No, više je nego jasno da takva potreba negde postoji, iz već navedenih razloga. Problem je što u nečijim rukama slobodno funkcionišu mehanizmi za uvlačenje u sukob čak i onih koji to ne žele. A iza svakog sukoba stoji i nečiji interes.

Futurama

pre 15 godina

Apropo ukrajinske tvrdnje da su im Rusi poslali gas nezgodnom rutom. Na sledecoj slici (vidi http://en.rian.ru/img/119481814_free.html) mozete videti gasovode kojima se gas transportuje preko Ukrajine. Rusi su pokusavali da posalju gas iz regiona Kurska (na slici gornji desni ugao). Ja odavde zaista ne vidim kako bi transport ruskog gasa ometao transport domaceg gasa ka korisnicima. Cak i da je to slucaj Ukrajinci bi mogli da za sebe (istocni deo zemlje) koriste ruski gas a da svoj iz skladista posalju u Evropu (tacnije na Balkan).
Nece biti potrebno mnogo vremena dok i evropski posmatraci ne zakljuce isto a onda se Ukrajini smesi tuzba i osbiljno pogorsanje odnosa sa EU.
Zasto Ukrajinski politicari rade to sto rade nije mi jasno jer je na duze staze ovo politicki autogol, ako ne i nekoliko golova.

Mashinovodja

pre 15 godina

"..., ali je iz Evropske komisije saopšteno da posmatrači nisu imali puni pristup gasnim stanicama ni u Ukrajini ni u Rusiji..."
Tu je cela suština "problema".
A zašto posmatrači nisu dobili puni pristup gasnim stanicama, ni u Rusiji, ni u Ukrajini? Zato što i Rusija i Ukrajina debelo muljaju i bezobrazno koriste gužvu i hladnoću. A mi, kao i obično, ponašamno se navijački i neznalački, pa ne samo da smo 100% i bezrezervno za jednu ili za drugu stranu, nego se još i međusobno svađamo ko je u celoj priči "prav" a ko "kriv". Nije niko, i nema tu ni čistih, ni nedužnih. Ali mi smo toliko slepi i naivni, da čak i ne vidimo da je obema stranama (osim muljanja i drskosti) zajedničko i to da ih podjednako i 1000% zabole lakat za nas i kako je (sad) nama.

rusin iz vojvodine

pre 15 godina

Ovo je sve cista politika i priprema za naredne izbore u Ukrajini. Tu je i problem crnomorske flote u Ukrajini a vazno je pomenuti da Rusi koriste luke u Ukrajini za 37 puta manju naknadu od npr. Amerikanaca u Portugalu.
Juce je Kievski institut drustvenih nauka objavio rezultate javnog mnenja.
Proruska Partija regiona , zbog cijeg niskog rejtinga je po meni i pokrenuta ova kriza nije podigla svoj rejting. Ona je i dalje na 20%. Yulia Timosenko vodi a jaca i Viktro Juscenko kao i pro NATO orijentisani Arseni Jatsenyuk.
88% biraca Partije Regiona podrzava Rusiju u sporu ali su ostale partije uz svoju drzavu od 90% Timosenkove do 100% lista Volodimira Klicka, poznatog boskera.
Ukupno oko 66% ukrajinaca podzavava svoju zemlju u sporu.
Raste i podrske EU, oko 69% i NATO oko 44%.
Putin tesko da moze vise preko istoka zemlje ( u kojem zivi ruska manjina) da utice na politku Ukrajine, jer je definitivno Ukrajina krenula putem zapada.

Kockar

pre 15 godina

Pošto prognoze kažu da će hladna zima potrajati, predlažem da se Ukrajina po hitnom i skraćenom postupku primi u Evropsku uniju i NATO, bez obzira na ranije neoprezne negativne stavove o tome iz Evrope... I neće biti problema sa tranzitom gasa...

kalimero

pre 15 godina

Jadno je ovo što se dešava, ali mi smo samo posmatrači i oni koji će uvek izvisiti. Pitam se samo jedno. Gde su vajni novinari-istražitelji da pronjuškaju zašto se izgradnja toplovoda TENT-NBGD neslavno završila. Ubeđen sam da je bilo urađeno preko 50% radova kada je neko obustavio radove. Cevovodi su bili postavljeni, a potom izvađeni i rupe zatrpane. Voda Save se ne bi zagrejavala nizvodno od Obrenovca, a ceo NBGD se mogao grejati toplom vodom koja se sada baca u reku. Pitam se kome je to trebalo, a odgovor se sam nudi...

Visprentije

pre 15 godina

Ljudi, pa sta pricate?!:
"Rusi su u pravu 100%"
"Rusi ucenjuju Ukrajinu"
"Kad ce Srbija tuziti Rusiju, Ukrajinu"
Ljudi, dignite glavu iz peska!
Svi se bave posledicama, a niko uzrocima! Zasto nemamo gasa? - Zato sto nije zavrseno skladiste!!!
Ko je kriv?! - Srpski politicari!
Ko ce od njih da odgovara? -Niko.
Da li je u redu sto Rusija ne isporucuje gas? - Nije!
Da li je u redu da Rusija i Ukrajina resavaju spor usred zime? - Nije!
Ali, ponavljam, sta ih briga KAD IM SE MOZE!!!
Sta Srbija moze da uradi?
Moze da zavrsi PREKO POTREBNO, DUGO OCEKIVANO, KONSTANTNO NAJAVLJIVANO, G A S N O S K L A D I S T E - BANATSKI DVOR!!!
Bas me briga za Rusiju i Ukrajinu, mene interesuje zasto Vlada Srbije (za koju sam glasao) nije obezbedila dovoljno gasa pred zimu, ZASTO??? Mogu da kudim Putina i Medvedeva i Juscenka koliko god hocu, ali od toga nikakve koristi!
Srbijo, treba se osloniti samo na sebe, i pamet u glavu!

Mladen

pre 15 godina

radim u stranoj firmi koja ima ogromne gubitke i licno nije mi sve jedno koliko ce trajati ova igra. sto je najgore, ne vidi se kraj ni moguci rasplet, a neki tamo iz EU preporucuje da se razmotre alternativna resenja.
nesto mi se ne cini da je resenje kupovati po 500 evra gas u Austriji da bi pokrenuli industriju.

Zar nije tako

pre 15 godina

Cekajte ljudi...ja znam samo da sam ja potpisao ugovor o ispuruci gasa za moje domacinstvo sa Srbijagasom, a od koga ce oni da uzimaju ili kupuju gas tacno me briga. trenutno kupuju od Nemaca i Madjara. ja se samo plasim da sada ne izadju i kazu da su povecali cenu gasa jer ga nabavljaju po vecim cenama iz evropske unije. njima je ovaj spor samo izgovor da bi odgovornost prebacili na nekog drugog, ruse, ukrajinu ma sve jedno je... SPOSOBNI SU SAMO DA SEBI UZMU PLATE.

Dusan

pre 15 godina

Ciji je sada Banatski Dvor (mislim na podzemno skladiste gasa). Predsednik Tadic rece da nam je sada prioritet da ga sto pre zavrsimo, ali ne kaze da li je i to deo NIS-a. Ako jeste, a mi smo ga (pro)dali Rusima, sto bi onda ulagali u nesto sto nije nase, pa posle kad se Rusi i Ukrajinci kao ponovo posvadjaju, mi opet nemamo svoje skladiste i svoj gas...

Ivona

pre 15 godina

ko još može da misli da je ovo prepucavanje između Rusije i Ukrajine? Ono što Evropa i Amerika nisu uspele sa jadnom Gruzijom, pokušavaju sada sa Ukrajinom. Najave evropske komisije o traženju alternativnog naćina snabdevanja zbog nepouzdanosti, samo idu u prilog tome.

Mile

pre 15 godina

Ma nasi ljudi vole da se povedu za modom umesto da *igraju* na sigurnu kartu. Ko ih je terao da se vezuju na gas koji je hiljadama km daleko. Svako pametan je mogao da pretpostavi da se moze desiti da nesto *pukne* i ode grejanje u vetar. Lepo su se nasi stari grejali prvo na drva pa posle na ugalj. Ali ne lezi vraze, po modi, svi redom predjose na naftarice, a ubrzo potom na termo peci. Srecom nisu izmislili peci na atomski pogon pa da svi predjemo na njih. A da smo ostali na drvima ili na uglju sad bi se svima smejali. Doduse, sad je loz ulje ponovo jeftino, pa izvadimo, ko ih je sacuvao, nafta peci pa da nam svi zavide, a ne da se sa svima svadjamo.