Razbijen kartel na tržištu lekova

Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije donela rešenje kojim se dogovor velikih proizvođača i distributera lekova proglašava nevažećim. Slede i krivične prijave.

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
 1. Pogledajte samo resenje komisije za zastitu konkurencije,uvozni lek ucestvuje na nasem trzistu sa svega 1% tako da su izgovori nasih proizvodjaca da je ovo njima namestila neka strana mafija cista glupos,t a na tenderima za javne nabavke u zdravstvenim ustanovama protivno svim pravilima farmaceutske struke raspisuju se tenderi pod nazivom domaci lek, umesto da se napise genericko ime leka sto je najpravilnij,e cime se uvozni lekovi odmah izbacuju sa trzista sto opet ide u prilog tvrdnji o postojanju velikog monopola ovde kod nas.Ovo je detaljno objasnjenje za ljude koji se ne bave ovom strukom od onih koji se vec dugo bave.
  (Dalibor, 10. januar 2009 17:23)

  # Link komentara

 2. Da se pitaju uvoznici, zatvorili bi i ovo malo industrije u Srbiji, da bi mogli da uvoze i bogate se.To su uradili sa Azotarom, sa Galenikom nece moci !
  (Beogradjanin, 10. januar 2009 15:24)

  # Link komentara

 3. Bilo bi lepo ovo pravno da se resi, sramota je da pojedine veledrogerije klece i mole na kapiji Hemofarma i Galenike zato sto zele za svoj novac da kupe njihovu robu dok ovi grosisti mogu da plivaju u moru robe koju dobijaju... To je sve ukupno grozno!
  (Sofija, 9. januar 2009 20:52)

  # Link komentara

 4. Sto se kvaliteta Galenikinih lekova tice, oni su vrhunski. Postoji nekoliko stepenica za njihovu kontrolu, kako internu, tako i eksternu. U kompaniji postoji citav jedan sektor koji se bavi kontrolom kvaliteta, i gde rade vrhunski strucnjaci za ovu oblast. Ja svoju decu lecim Galenikinim lekovima, jer znam kako se proizvode i da su kvalitetni.
  (Zoran Pantelic, radnik Galenike, 9. januar 2009 20:00)

  # Link komentara

 5. Galenika? Koji su to hostapleri!
  Svi oni prave lekove od najgorih kineskih supstanci, a drzava im preko Agencije za lekove, omogucava monopol, jer za uvozne lekove i domace ne vaze ista pravila, uvoznike ceka pakao dok ne registruju lek koji se prodaje u celom svetu.
  (veterinar, 9. januar 2009 19:02)

  # Link komentara

 6. Jos da su im proizvodi kvalitetni, pa da im oprostimo. Ja godinama korisitm jedan slovenacki lek (hronicna bolest) koji mi je uvek pomagao. Taj lek je trenutno neregistrovan kod nas i sad moram da moljakam okolo ljude koji idu u Makedoniju ili Bosnu kao '93. ili moram i ja put pod noge. Domaca alternativa nije ni za sta, a pri tome je jedva 50 dinara jeftinija. Kljucno pitanje je: koji proizvodi domacih proizvodjaca lekova imaju neki svetski priznat GMP standard (nema veze sto je generika u pitanju), a ako nemaju, zasto nemaju? I zasto se svi mi kolektivno pravimo blesavi? Svi smo kukali zbog dva dana bez grejanja, a ne razmisljamo sta dajemo deci kad se razbole.
  (Komakino, 9. januar 2009 15:08)

  # Link komentara

 7. Postovanje prema predsednici komisije koja je imala petlju i herca da donese odluku protivnu
  mocnoj farmaceutskoj mafiji koja nesumnjivo hara ovim prostorom. Stop monopolu pod plastom velike brige za pacijenta!!!!
  (Seka farmaceutkinja, 9. januar 2009 13:58)

  # Link komentara

 8. Sve je to lepo, ali bez obzira ko distribuira lekove i Galenika i Hemofarm(Stada) proizvode takozvane "generic" lekove koji se prave od jeftinijih sirovina i namenjeni su zemljama treceg sveta. Jeste da su jeftiniji, ali cesto slabije deluju i cesce izazivaju sporedne efekte (muka, proliv, povracanje u najmanju ruku). Pokusajte da kupite bilo koji lek u apoteci i ponudice vam prvo domaci generic isto kao sto ce vam u Maxi diskontu ponuditi Gavrilovic salamu. Ako hocete dobar lek ili dobru salamu (citaj: uvoznu), moracete da platite barem duplu cenu ako uopste i mozete da nadjete zeljeni proizvod. Toliko o slobodnom srpskom trzistu.
  (Ritter, 9. januar 2009 10:51)

  # Link komentara

 9. Sve mafije i koze nostre u poredjenju sa medicinskom mafijom su mala deca. Od americke do srpske.
  (SVI VI STO MASTATE O SRECI, 9. januar 2009 09:27)

  # Link komentara

 10. Pozitivna vest, još kada bi se utvrdilo na kom delu "puta" nestaju lekovi iz velikih zdravstvenih ustanova!
  (bezimena, 9. januar 2009 08:19)

  # Link komentara

 11. Konacno je neko reagovao! Ali sumnjam da ce biti ikakvog pomaka, jer pomenuta mafija ce tesko biti kaznjena, a i lako zaradjeni novac (a radi se o basnoslovnim sumama, jer se pojedinci bogate preko noci, kupuju stanove kao sto neko kupuje carape) im se toliko osladio, da ce sigurno istim obezbediti svoje sigurne pozicije ( "mito and korupcija"). I da, ovo je samo vrh ledenog brega, koreni ovog kriminala su duboki, i razgranati...
  (Jelena, 9. januar 2009 08:00)

  # Link komentara

 12. Kakvi su to ljudi koji prave monopol na trgovinu lekovima? Beskrupolozni i bezdušni naši sugrađani kojima ni sam ljudski život nije bitan samo ako će da napune džepove...
  (Vladimir, 9. januar 2009 04:13)

  # Link komentara