Nedelja, 30.11.2008.

00:06

Zimske gume za bezbrižniju vožnju

U Srbiji veliki broj ljudi smatra da nabavka zimskih guma predstavlja luksuz što, prema oceni saobraćajne policije, predstavlja opasnu zabludu.

Izvor: B92

Zimske gume za bezbrižniju vožnju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Ekrem

pre 15 godina

Zitat: "Klizanje na vozilu dešava se kao posledica toga što letnje gume ne mogu u dovoljnoj meri da tokom vožnje istisnu vodu na putu ispod površine točka"
Ovo nije tacno! Upravo letnje gume su tako profilizovane da mogu da istisnu vodu a ne zimske. Ko hoce da se uveri neka proba da koci leti sa zimskim gumama. Razlog za zimske gume su fine lamele koje se lepe po snegu i ledu i tako povecavaju efikasnost zimskih guma

Damir

pre 15 godina

Ko ode na MUP-ov sajt naci ce sledece:
"Услови које морају да испуне уређаји и опрема возила у саобраћају на путевима прописани су Правилником о димензијама, укупним масама и осовинском оптерећењу возила и о основним условима које морају да испуњавају уређаји и опрема на возилима у саобраћају на путавима ("Службени лист СФРЈ", број 50/82, 4/85, 11/85, 11/85, 65/85, 64/86 и 50/90).

Тако, у члану 94. наведеног Правилника прописано је да се под зимском опремом моторних и прикључних возила, у смислу овог Правилника, подразумевају пнеуматици за зимску употребу (М+С) на погонским точковима, односно радијални пнеуматици на свим точковима, или пнеуматици са летњим профилом ако возило у прибору има ланце за погонске точкове, а под зимском опремом аутобуса и теретних возила подразумева се још и лопата.

На горе наведеним пнеуматицима дубина шара газећег слоја, по обиму и ширини, мора износити најмање 4 мм и на возилима се не смеју постављати пнеуматици са ексерима.
С тим у вези, ставом 1. члана 192. Закона о основама безбедности саобраћаја на путевима прописано је да возила у саобраћају на путу морају да испуњавају прописане услове у погледу димензија, укупне масе и осовинског оптерећења, као и да имају исправне прописане уређаје и опрему."

Dalje se navode i kazne koje se mere od hiljada do desetina hiljada dinara. Znaci samo je potrebno da se primeni zakon, sto nije ni malo tesko. Dovoljno je da saobracajac pri nekoj redovnoj kontroli baci pogled na pogonske tockove (sto je 10-20 sekundi posla) i uveri da li su zimske gume u pitanju.

romale

pre 15 godina

Zimske gume nisu samo za VAŠU vožnju, kolege vozači, već da NE UBIJETE NEKOG DRUGOG zbog loše trakcije pneumatika PRI KOČENJU.
Zimskim gumama se kroz sneg vozi skoro jednako kao letnjim (nikako, čemu lanci služe za to malo snega kada se ide na snežne puteve?).
Zimskim gumama se PUNO BOLJE KOČI PO HLADNOM VREMENU na ulicama i magistralama gde vaši bližnji i daljnji GINU!
Život nema cenu a ni svest do kraja života da ste nekog ubili ili povredili zbog neadekvatnih guma.

Aleksandar

pre 15 godina

Mala ispravka, nisu ni u NL i u DE zakonom obavezne zimske gume. U NL nema nista povodom toga, a u DE je sledece: u slucaju saobracajne nesrece, vozilo koje je ucestvovalo u udesu, ako nema zimske gume, a uslovi (vremenski i putni) su bili za zimske gume - automatski nije osigurano.

Pored toga, zimske gume kostaju, to stoji. Ali ako ih vozite prosecno 3-4 meseca godisnje, one ce trajati 4 godine. 150 / 4 = 37,5 evra godisnje, odnosno 3,12 evra svakog meseca extra trosak.

Da su zimske gume bolje od letnjih u zimskim uslovima, mislim da ne treba trositi reci na to. A navoditi da je 'kradja' od strane vlade / drzave sto zeli sto manje nezgoda / mrtvih je apsurdno.

185x65x14

pre 15 godina

a gde to ima tako jeftine gume da se kupe, dve kostaju kako kazu 5-8000din, a 4 gume 150e!!!
Odmah cu da kupim 16 za te pare.
Obisao sam tri prodavnice i jednog vulkanizera i naj jeftinije sto su mi ponudili je 4900din a neki prosek je 5700din. Znaci dolazim do cifre od bar 20000din. a to nije 150e.I ko ce da me kazni kako u Klagenfurtu tako i u Srbiji ako ja montiram all season tires (cetri godisnja doba gume).

Sasko Velkovski

pre 15 godina

Ako neko misli da je za prosecnog gradjanina Svedske "prava sitnica" da odvoji 1000 evra za zimske gume, grdno se vara. Oplakao sam slucaj, istresao novcanik i kupio gume. Zakon kaze jasno: zimske gume od 1. decembra do 31. marta ili nema voznje. Ako to kaze zakon, diskusije, a ni komentara, nema.
Svi vrlo dobro znamo sta moramo da uradimo za nasu i bezbednost nase porodice, ali to radimo nerado jer mnogo kosta. Medjutim, ako nam Zakon "pomogne", onda to lakse uradimo. Uzgred, vazno je i to da postoji neko ko gleda da se zakon sprovodi.

Djape

pre 15 godina

Mislim da bi smo trebali da se malo zapitamo kada neko da odgovor nemam para za kupovinu zimskih guma. Imanje auta podrazumeva mnogo vishe od KUPOVINE istog: tehnicku ispravnosti i pogodnost za sve uslove voznje! Ako uslovi voznje nalazu uppotrebu zimskih pneumatika, mislim da iste treba upotrebljavati, a da zakon to mora da regulishe, recimo od 1. decembra do 1. marta.

Najpostenije receno, ne zelim da dozvolim da se neko pravda kako nema 150 EURA za zimske gume, jer jelte vozi 16 godina star auto,a sa druge strane u dzepu ima mobilno koji je vredan nekoliko stotina eura. Takve vozace treba tretirati kao ubice sa predumishljajem, posto znaju kakvu opasnost izazivaju svojim ponashanjem.

Takodje, treba uvesti i zakon o minimalnoj dubini share na gumama i starosti istih. Koliko ste puta videli na ulici manijake koji voze aute sa celavim gumama?

Lala

pre 15 godina

Ako cemo pravo, mi vec nekoliko godina u Vojvodini imamo 3-4 dana snega. Da izvinete, puno mi je 150 Evra za 3-4 dana voznje. Ako ste negde po brdima, to za vas ne vazi i ove gume su vam preko potrebne...

ex-yu

pre 15 godina

...M+S gume nisu zimske gume, nego za sva godišnja doba...takoreći univerzalne...ali po performansama se ne mogu porediti sa pravim zimskim gumama...

Vozac od '82.

pre 15 godina

Klima se, definitivno, promenila! Nekad je postojala jasna razlika izmedju 4 godisnja doba, sada je taj pojam postao relativan. Zimski pneumatici, tacnije M+S ("mud and snow"= blato i sneg) nephodni su samo na vozilima koja ce u takozvanom zimskom periodu da bivaju koriscena na asfaltnim putevima koji su prekriveni snegom i blatom(!). Sneg na asfaltnim putevima prvog i drugog reda vec godinama (i decenijama) kod nas je prolazna, kratkotrajna pojava, koja se desava najvise 2-3 puta u toku "zimske" sezone i traje najvise 2 do 3 dana. Prema tome, ko moze da se uzdrzi od voznje tih nekoliko "zimskih" dana, ne mora da kupuje M+S pneumatike, koje, cim temperatura "skoci" na +10 ili +12, treba da skida i da menja tzv. letnjim profilom, a potom, opet, za nekoliko dana, da skida i da zameni sa M+S (i tako u krug, nekih 20-30 puta, sve do Djurdjevdana). Led i ledena kisa su izuzetak, pri takvim uslovima voznje pomazu samo klasicne zimske gume sa ugradjenim spajkovima (klincima), koje se vise ne proizvode, a nisu ni dozvoljene za upotrebu. Dakle, M+S pneumatici su samo nacin da se prosecan vozac putnickog motornog vozila natera na dodatni trosak (+porez), uz opasku da ce takav pneumatik na prosecnim letnjim, prolecnim i jesenjim temperaturama brze da se haba od standardne "letnje" smese gazeceg sloja pneumatika. Jos ako nam to zakonski uvedu kao obavezu, to ce biti svojevrsna pljacka, ali i apsurd: vozaci ce koristiti stare (odstajale) letnje gume, ali i umereno pohabane zimske gume, umesto da se zakonski primoraju da, npr. ne koriste pneumatike starije od 6 godina (po datumu proizvodnje na pneumatiku). Naravno, moram da se ogradim u pogledu vozila javnog prevoza putnika i transporta robe, za koje bih se u potpunosti slozio da moraju da postave M+S, ali ne posle odredjenog datuma, vec cim prosecna dnevna temperatura padne ispod +7, na sta bi bili upozoreni putem javnih medija. Naravno, medijske kampanje koje promovisu pojacanu opreznost i bezbednost u zimskim uslovima voznje treba znacajno intenzivirati, a smanjiti besmisleni marketing za prosecan dzep nedostupnih ultra-novih modela automobila.

Gogisa

pre 15 godina

I ja sam bio misljenja da sa "dobrim letnjim" nema potrebe kupovati zimske gume... Do pretprosle godine. E, tada sam morao da podjem na kratku relaciju ali po jos ne rasciscenom putu. Na jednoj blagoj krivini uzbrdo, auto je jednostavno poceo da se spusta na bok, rekose mi da je to efekat sanki. Srecom, nisam izgubio pribranost i uspeo sam da ga slajfovanjem okrenem nazad i jedva se spustim do podnozja brda. Sutradan sam zamolio druga da otvori radnju (bila je nedelja) i proda mi 4 zimske gume sa felnama. Sad imam dva kompleta guma, i mislim da su mnooogooo jeftine u odnosu na cenu glave na ramenima ...

Milos

pre 15 godina

Ja nemam zimske gume jer nemam para da ih kupim 150e mene kosta registracija za yuga vozim na benzinu koji je skup i placam putarine najskuplje u Evopi a vozim auto star 16 godina. Taj auto je za mene nuzno zlo, smatram da su zimske gume potreba a ne luksuz ali da se ne lazemo noge se pruzaju koliko je jorgan dugacak. O winteri sve najbolje!!!

Miroslav

pre 15 godina

Vozači nemaju para da kupe zimske gume!? A za sahrane, bolničke troškove, popravke kola imaju?? U Evropi je jasno propisan Zakon sa kojim je od 15.11.do 15.3. obavezna zimska oprema, gume, lanci, lopata i ćebe u autu.
Bezbednost u saobraćaju je na 1. mestu, to je u svim zemljama odavno jasno i sprovedeno.

boris_su

pre 15 godina

Da, vazno je ovo, samo... Ja ne mogu da kupin zimske gume, kamoli auto, da i izkoristim te gume... Zato je to kod onih, na zapadu obavezno, jer oni mogu sebi to i da priuste. Njima nije problem, da kupe svaki dan 'leb, mleko i ostalo "sitnice"!

Prevodilac

pre 15 godina

Ne samo da je nabavka zimskih guma luksuz, nego su i udobne, tople, futrovane, zimske, cipele za mnoge, sanjani, luksuz. Kad se resi problem "pesadije" resi ce se lako i problem "motorizovanih snaga".

Igor

pre 15 godina

Ma kakvi apeli?
Zakon-Policija ga primeni i ćao.
Ali, pogledajte gume na policijskim automobilima. Da li oni pale svetla po prvom snegu? Da li pojačavaju kontrolu i sankcionišu brzu vožnju po snegu?
Ove stvari se mnogo lakše rešavaju kaznama nego pričom.

Nesa

pre 15 godina

"Nije lose ne znati nego kad covek ne zna i nece da nauci"! Ne koriscenje zimskih guma je samo jedna od zastrasujucih cinjenica u nasem saobracaju. Vezivanje sigurnosnih pojaseva napred ili pozadi, sigurnosna sedista za decu, ne postovanje ogranicenja brzine i uz to ne drzanje propisnog odstojanja kao i mnoge druge stvari su nesto sto nas covek samo ignorise i odbija da ptimeni. Da li ce neko zbog toga da ostane bez zivota ili ne nije dovoljan razlog da se uvedu oprobane mere sigurnosti a pogotovo kontrola i rigorozne sankcije za ubice, siledzije i neznalice po nasim putevima! Ne mora covek svako iskustvo sam da pravi. Ponesto bi mogli da naucimo i drugih.

Vozac

pre 15 godina

U normalnim zemljama zapadne Evrope zimske gume su obavezne (Holandija, Nemacka...) pa ako neko moze da vozi auto moze i da odvoji za svoju bezbednost i bezbednost drugih na putevima.

Herbie

pre 15 godina

Godinama cekamo taj novi Zakon, koji ipak nije carobni stapic. Medjutim voleo bih da mi neko javno objasni kada ce da se primenjuje postojeci Zakon u delu pusenja u kolima?

Zoran

pre 15 godina

Naravno da je bolje staviti zimske gume ali to nije presudno. Problem je sto vecina vozaca se zimi na putu ponasa kao i leti odnosno nisu sebe pripremili za zimske uslove na putu.

Dzoni

pre 15 godina

Koristim Winteru sad vec 3 zimu i po mom laickom misljenju je dobra tj primecujem veliku razliku odnosu na letnje kada je sneg na putu npr ABS se sa letnjim odmah ukljucuje pri kocenju jer letnja guma odmah krece da proklizava. Sve 4 mogu da se kupe za 150 eura i manje a prakticno to nije luksuz jer se tada zimi ne trose letnje gume pa izadje na isto. Naravno nijedna guma nece spasiti nekog ko vozi neprilagodjnom putu i uslovima voznje

Gogisa

pre 15 godina

I ja sam bio misljenja da sa "dobrim letnjim" nema potrebe kupovati zimske gume... Do pretprosle godine. E, tada sam morao da podjem na kratku relaciju ali po jos ne rasciscenom putu. Na jednoj blagoj krivini uzbrdo, auto je jednostavno poceo da se spusta na bok, rekose mi da je to efekat sanki. Srecom, nisam izgubio pribranost i uspeo sam da ga slajfovanjem okrenem nazad i jedva se spustim do podnozja brda. Sutradan sam zamolio druga da otvori radnju (bila je nedelja) i proda mi 4 zimske gume sa felnama. Sad imam dva kompleta guma, i mislim da su mnooogooo jeftine u odnosu na cenu glave na ramenima ...

Dzoni

pre 15 godina

Koristim Winteru sad vec 3 zimu i po mom laickom misljenju je dobra tj primecujem veliku razliku odnosu na letnje kada je sneg na putu npr ABS se sa letnjim odmah ukljucuje pri kocenju jer letnja guma odmah krece da proklizava. Sve 4 mogu da se kupe za 150 eura i manje a prakticno to nije luksuz jer se tada zimi ne trose letnje gume pa izadje na isto. Naravno nijedna guma nece spasiti nekog ko vozi neprilagodjnom putu i uslovima voznje

Zoran

pre 15 godina

Naravno da je bolje staviti zimske gume ali to nije presudno. Problem je sto vecina vozaca se zimi na putu ponasa kao i leti odnosno nisu sebe pripremili za zimske uslove na putu.

Vozac

pre 15 godina

U normalnim zemljama zapadne Evrope zimske gume su obavezne (Holandija, Nemacka...) pa ako neko moze da vozi auto moze i da odvoji za svoju bezbednost i bezbednost drugih na putevima.

Igor

pre 15 godina

Ma kakvi apeli?
Zakon-Policija ga primeni i ćao.
Ali, pogledajte gume na policijskim automobilima. Da li oni pale svetla po prvom snegu? Da li pojačavaju kontrolu i sankcionišu brzu vožnju po snegu?
Ove stvari se mnogo lakše rešavaju kaznama nego pričom.

Prevodilac

pre 15 godina

Ne samo da je nabavka zimskih guma luksuz, nego su i udobne, tople, futrovane, zimske, cipele za mnoge, sanjani, luksuz. Kad se resi problem "pesadije" resi ce se lako i problem "motorizovanih snaga".

Miroslav

pre 15 godina

Vozači nemaju para da kupe zimske gume!? A za sahrane, bolničke troškove, popravke kola imaju?? U Evropi je jasno propisan Zakon sa kojim je od 15.11.do 15.3. obavezna zimska oprema, gume, lanci, lopata i ćebe u autu.
Bezbednost u saobraćaju je na 1. mestu, to je u svim zemljama odavno jasno i sprovedeno.

Vozac od '82.

pre 15 godina

Klima se, definitivno, promenila! Nekad je postojala jasna razlika izmedju 4 godisnja doba, sada je taj pojam postao relativan. Zimski pneumatici, tacnije M+S ("mud and snow"= blato i sneg) nephodni su samo na vozilima koja ce u takozvanom zimskom periodu da bivaju koriscena na asfaltnim putevima koji su prekriveni snegom i blatom(!). Sneg na asfaltnim putevima prvog i drugog reda vec godinama (i decenijama) kod nas je prolazna, kratkotrajna pojava, koja se desava najvise 2-3 puta u toku "zimske" sezone i traje najvise 2 do 3 dana. Prema tome, ko moze da se uzdrzi od voznje tih nekoliko "zimskih" dana, ne mora da kupuje M+S pneumatike, koje, cim temperatura "skoci" na +10 ili +12, treba da skida i da menja tzv. letnjim profilom, a potom, opet, za nekoliko dana, da skida i da zameni sa M+S (i tako u krug, nekih 20-30 puta, sve do Djurdjevdana). Led i ledena kisa su izuzetak, pri takvim uslovima voznje pomazu samo klasicne zimske gume sa ugradjenim spajkovima (klincima), koje se vise ne proizvode, a nisu ni dozvoljene za upotrebu. Dakle, M+S pneumatici su samo nacin da se prosecan vozac putnickog motornog vozila natera na dodatni trosak (+porez), uz opasku da ce takav pneumatik na prosecnim letnjim, prolecnim i jesenjim temperaturama brze da se haba od standardne "letnje" smese gazeceg sloja pneumatika. Jos ako nam to zakonski uvedu kao obavezu, to ce biti svojevrsna pljacka, ali i apsurd: vozaci ce koristiti stare (odstajale) letnje gume, ali i umereno pohabane zimske gume, umesto da se zakonski primoraju da, npr. ne koriste pneumatike starije od 6 godina (po datumu proizvodnje na pneumatiku). Naravno, moram da se ogradim u pogledu vozila javnog prevoza putnika i transporta robe, za koje bih se u potpunosti slozio da moraju da postave M+S, ali ne posle odredjenog datuma, vec cim prosecna dnevna temperatura padne ispod +7, na sta bi bili upozoreni putem javnih medija. Naravno, medijske kampanje koje promovisu pojacanu opreznost i bezbednost u zimskim uslovima voznje treba znacajno intenzivirati, a smanjiti besmisleni marketing za prosecan dzep nedostupnih ultra-novih modela automobila.

Sasko Velkovski

pre 15 godina

Ako neko misli da je za prosecnog gradjanina Svedske "prava sitnica" da odvoji 1000 evra za zimske gume, grdno se vara. Oplakao sam slucaj, istresao novcanik i kupio gume. Zakon kaze jasno: zimske gume od 1. decembra do 31. marta ili nema voznje. Ako to kaze zakon, diskusije, a ni komentara, nema.
Svi vrlo dobro znamo sta moramo da uradimo za nasu i bezbednost nase porodice, ali to radimo nerado jer mnogo kosta. Medjutim, ako nam Zakon "pomogne", onda to lakse uradimo. Uzgred, vazno je i to da postoji neko ko gleda da se zakon sprovodi.

Nesa

pre 15 godina

"Nije lose ne znati nego kad covek ne zna i nece da nauci"! Ne koriscenje zimskih guma je samo jedna od zastrasujucih cinjenica u nasem saobracaju. Vezivanje sigurnosnih pojaseva napred ili pozadi, sigurnosna sedista za decu, ne postovanje ogranicenja brzine i uz to ne drzanje propisnog odstojanja kao i mnoge druge stvari su nesto sto nas covek samo ignorise i odbija da ptimeni. Da li ce neko zbog toga da ostane bez zivota ili ne nije dovoljan razlog da se uvedu oprobane mere sigurnosti a pogotovo kontrola i rigorozne sankcije za ubice, siledzije i neznalice po nasim putevima! Ne mora covek svako iskustvo sam da pravi. Ponesto bi mogli da naucimo i drugih.

Djape

pre 15 godina

Mislim da bi smo trebali da se malo zapitamo kada neko da odgovor nemam para za kupovinu zimskih guma. Imanje auta podrazumeva mnogo vishe od KUPOVINE istog: tehnicku ispravnosti i pogodnost za sve uslove voznje! Ako uslovi voznje nalazu uppotrebu zimskih pneumatika, mislim da iste treba upotrebljavati, a da zakon to mora da regulishe, recimo od 1. decembra do 1. marta.

Najpostenije receno, ne zelim da dozvolim da se neko pravda kako nema 150 EURA za zimske gume, jer jelte vozi 16 godina star auto,a sa druge strane u dzepu ima mobilno koji je vredan nekoliko stotina eura. Takve vozace treba tretirati kao ubice sa predumishljajem, posto znaju kakvu opasnost izazivaju svojim ponashanjem.

Takodje, treba uvesti i zakon o minimalnoj dubini share na gumama i starosti istih. Koliko ste puta videli na ulici manijake koji voze aute sa celavim gumama?

romale

pre 15 godina

Zimske gume nisu samo za VAŠU vožnju, kolege vozači, već da NE UBIJETE NEKOG DRUGOG zbog loše trakcije pneumatika PRI KOČENJU.
Zimskim gumama se kroz sneg vozi skoro jednako kao letnjim (nikako, čemu lanci služe za to malo snega kada se ide na snežne puteve?).
Zimskim gumama se PUNO BOLJE KOČI PO HLADNOM VREMENU na ulicama i magistralama gde vaši bližnji i daljnji GINU!
Život nema cenu a ni svest do kraja života da ste nekog ubili ili povredili zbog neadekvatnih guma.

Herbie

pre 15 godina

Godinama cekamo taj novi Zakon, koji ipak nije carobni stapic. Medjutim voleo bih da mi neko javno objasni kada ce da se primenjuje postojeci Zakon u delu pusenja u kolima?

Lala

pre 15 godina

Ako cemo pravo, mi vec nekoliko godina u Vojvodini imamo 3-4 dana snega. Da izvinete, puno mi je 150 Evra za 3-4 dana voznje. Ako ste negde po brdima, to za vas ne vazi i ove gume su vam preko potrebne...

Milos

pre 15 godina

Ja nemam zimske gume jer nemam para da ih kupim 150e mene kosta registracija za yuga vozim na benzinu koji je skup i placam putarine najskuplje u Evopi a vozim auto star 16 godina. Taj auto je za mene nuzno zlo, smatram da su zimske gume potreba a ne luksuz ali da se ne lazemo noge se pruzaju koliko je jorgan dugacak. O winteri sve najbolje!!!

Aleksandar

pre 15 godina

Mala ispravka, nisu ni u NL i u DE zakonom obavezne zimske gume. U NL nema nista povodom toga, a u DE je sledece: u slucaju saobracajne nesrece, vozilo koje je ucestvovalo u udesu, ako nema zimske gume, a uslovi (vremenski i putni) su bili za zimske gume - automatski nije osigurano.

Pored toga, zimske gume kostaju, to stoji. Ali ako ih vozite prosecno 3-4 meseca godisnje, one ce trajati 4 godine. 150 / 4 = 37,5 evra godisnje, odnosno 3,12 evra svakog meseca extra trosak.

Da su zimske gume bolje od letnjih u zimskim uslovima, mislim da ne treba trositi reci na to. A navoditi da je 'kradja' od strane vlade / drzave sto zeli sto manje nezgoda / mrtvih je apsurdno.

ex-yu

pre 15 godina

...M+S gume nisu zimske gume, nego za sva godišnja doba...takoreći univerzalne...ali po performansama se ne mogu porediti sa pravim zimskim gumama...

boris_su

pre 15 godina

Da, vazno je ovo, samo... Ja ne mogu da kupin zimske gume, kamoli auto, da i izkoristim te gume... Zato je to kod onih, na zapadu obavezno, jer oni mogu sebi to i da priuste. Njima nije problem, da kupe svaki dan 'leb, mleko i ostalo "sitnice"!

Damir

pre 15 godina

Ko ode na MUP-ov sajt naci ce sledece:
"Услови које морају да испуне уређаји и опрема возила у саобраћају на путевима прописани су Правилником о димензијама, укупним масама и осовинском оптерећењу возила и о основним условима које морају да испуњавају уређаји и опрема на возилима у саобраћају на путавима ("Службени лист СФРЈ", број 50/82, 4/85, 11/85, 11/85, 65/85, 64/86 и 50/90).

Тако, у члану 94. наведеног Правилника прописано је да се под зимском опремом моторних и прикључних возила, у смислу овог Правилника, подразумевају пнеуматици за зимску употребу (М+С) на погонским точковима, односно радијални пнеуматици на свим точковима, или пнеуматици са летњим профилом ако возило у прибору има ланце за погонске точкове, а под зимском опремом аутобуса и теретних возила подразумева се још и лопата.

На горе наведеним пнеуматицима дубина шара газећег слоја, по обиму и ширини, мора износити најмање 4 мм и на возилима се не смеју постављати пнеуматици са ексерима.
С тим у вези, ставом 1. члана 192. Закона о основама безбедности саобраћаја на путевима прописано је да возила у саобраћају на путу морају да испуњавају прописане услове у погледу димензија, укупне масе и осовинског оптерећења, као и да имају исправне прописане уређаје и опрему."

Dalje se navode i kazne koje se mere od hiljada do desetina hiljada dinara. Znaci samo je potrebno da se primeni zakon, sto nije ni malo tesko. Dovoljno je da saobracajac pri nekoj redovnoj kontroli baci pogled na pogonske tockove (sto je 10-20 sekundi posla) i uveri da li su zimske gume u pitanju.

185x65x14

pre 15 godina

a gde to ima tako jeftine gume da se kupe, dve kostaju kako kazu 5-8000din, a 4 gume 150e!!!
Odmah cu da kupim 16 za te pare.
Obisao sam tri prodavnice i jednog vulkanizera i naj jeftinije sto su mi ponudili je 4900din a neki prosek je 5700din. Znaci dolazim do cifre od bar 20000din. a to nije 150e.I ko ce da me kazni kako u Klagenfurtu tako i u Srbiji ako ja montiram all season tires (cetri godisnja doba gume).

Ekrem

pre 15 godina

Zitat: "Klizanje na vozilu dešava se kao posledica toga što letnje gume ne mogu u dovoljnoj meri da tokom vožnje istisnu vodu na putu ispod površine točka"
Ovo nije tacno! Upravo letnje gume su tako profilizovane da mogu da istisnu vodu a ne zimske. Ko hoce da se uveri neka proba da koci leti sa zimskim gumama. Razlog za zimske gume su fine lamele koje se lepe po snegu i ledu i tako povecavaju efikasnost zimskih guma

Vozac od '82.

pre 15 godina

Klima se, definitivno, promenila! Nekad je postojala jasna razlika izmedju 4 godisnja doba, sada je taj pojam postao relativan. Zimski pneumatici, tacnije M+S ("mud and snow"= blato i sneg) nephodni su samo na vozilima koja ce u takozvanom zimskom periodu da bivaju koriscena na asfaltnim putevima koji su prekriveni snegom i blatom(!). Sneg na asfaltnim putevima prvog i drugog reda vec godinama (i decenijama) kod nas je prolazna, kratkotrajna pojava, koja se desava najvise 2-3 puta u toku "zimske" sezone i traje najvise 2 do 3 dana. Prema tome, ko moze da se uzdrzi od voznje tih nekoliko "zimskih" dana, ne mora da kupuje M+S pneumatike, koje, cim temperatura "skoci" na +10 ili +12, treba da skida i da menja tzv. letnjim profilom, a potom, opet, za nekoliko dana, da skida i da zameni sa M+S (i tako u krug, nekih 20-30 puta, sve do Djurdjevdana). Led i ledena kisa su izuzetak, pri takvim uslovima voznje pomazu samo klasicne zimske gume sa ugradjenim spajkovima (klincima), koje se vise ne proizvode, a nisu ni dozvoljene za upotrebu. Dakle, M+S pneumatici su samo nacin da se prosecan vozac putnickog motornog vozila natera na dodatni trosak (+porez), uz opasku da ce takav pneumatik na prosecnim letnjim, prolecnim i jesenjim temperaturama brze da se haba od standardne "letnje" smese gazeceg sloja pneumatika. Jos ako nam to zakonski uvedu kao obavezu, to ce biti svojevrsna pljacka, ali i apsurd: vozaci ce koristiti stare (odstajale) letnje gume, ali i umereno pohabane zimske gume, umesto da se zakonski primoraju da, npr. ne koriste pneumatike starije od 6 godina (po datumu proizvodnje na pneumatiku). Naravno, moram da se ogradim u pogledu vozila javnog prevoza putnika i transporta robe, za koje bih se u potpunosti slozio da moraju da postave M+S, ali ne posle odredjenog datuma, vec cim prosecna dnevna temperatura padne ispod +7, na sta bi bili upozoreni putem javnih medija. Naravno, medijske kampanje koje promovisu pojacanu opreznost i bezbednost u zimskim uslovima voznje treba znacajno intenzivirati, a smanjiti besmisleni marketing za prosecan dzep nedostupnih ultra-novih modela automobila.

Prevodilac

pre 15 godina

Ne samo da je nabavka zimskih guma luksuz, nego su i udobne, tople, futrovane, zimske, cipele za mnoge, sanjani, luksuz. Kad se resi problem "pesadije" resi ce se lako i problem "motorizovanih snaga".

boris_su

pre 15 godina

Da, vazno je ovo, samo... Ja ne mogu da kupin zimske gume, kamoli auto, da i izkoristim te gume... Zato je to kod onih, na zapadu obavezno, jer oni mogu sebi to i da priuste. Njima nije problem, da kupe svaki dan 'leb, mleko i ostalo "sitnice"!

Lala

pre 15 godina

Ako cemo pravo, mi vec nekoliko godina u Vojvodini imamo 3-4 dana snega. Da izvinete, puno mi je 150 Evra za 3-4 dana voznje. Ako ste negde po brdima, to za vas ne vazi i ove gume su vam preko potrebne...

Milos

pre 15 godina

Ja nemam zimske gume jer nemam para da ih kupim 150e mene kosta registracija za yuga vozim na benzinu koji je skup i placam putarine najskuplje u Evopi a vozim auto star 16 godina. Taj auto je za mene nuzno zlo, smatram da su zimske gume potreba a ne luksuz ali da se ne lazemo noge se pruzaju koliko je jorgan dugacak. O winteri sve najbolje!!!

Herbie

pre 15 godina

Godinama cekamo taj novi Zakon, koji ipak nije carobni stapic. Medjutim voleo bih da mi neko javno objasni kada ce da se primenjuje postojeci Zakon u delu pusenja u kolima?

Zoran

pre 15 godina

Naravno da je bolje staviti zimske gume ali to nije presudno. Problem je sto vecina vozaca se zimi na putu ponasa kao i leti odnosno nisu sebe pripremili za zimske uslove na putu.

ex-yu

pre 15 godina

...M+S gume nisu zimske gume, nego za sva godišnja doba...takoreći univerzalne...ali po performansama se ne mogu porediti sa pravim zimskim gumama...

Vozac

pre 15 godina

U normalnim zemljama zapadne Evrope zimske gume su obavezne (Holandija, Nemacka...) pa ako neko moze da vozi auto moze i da odvoji za svoju bezbednost i bezbednost drugih na putevima.

Igor

pre 15 godina

Ma kakvi apeli?
Zakon-Policija ga primeni i ćao.
Ali, pogledajte gume na policijskim automobilima. Da li oni pale svetla po prvom snegu? Da li pojačavaju kontrolu i sankcionišu brzu vožnju po snegu?
Ove stvari se mnogo lakše rešavaju kaznama nego pričom.

Djape

pre 15 godina

Mislim da bi smo trebali da se malo zapitamo kada neko da odgovor nemam para za kupovinu zimskih guma. Imanje auta podrazumeva mnogo vishe od KUPOVINE istog: tehnicku ispravnosti i pogodnost za sve uslove voznje! Ako uslovi voznje nalazu uppotrebu zimskih pneumatika, mislim da iste treba upotrebljavati, a da zakon to mora da regulishe, recimo od 1. decembra do 1. marta.

Najpostenije receno, ne zelim da dozvolim da se neko pravda kako nema 150 EURA za zimske gume, jer jelte vozi 16 godina star auto,a sa druge strane u dzepu ima mobilno koji je vredan nekoliko stotina eura. Takve vozace treba tretirati kao ubice sa predumishljajem, posto znaju kakvu opasnost izazivaju svojim ponashanjem.

Takodje, treba uvesti i zakon o minimalnoj dubini share na gumama i starosti istih. Koliko ste puta videli na ulici manijake koji voze aute sa celavim gumama?

185x65x14

pre 15 godina

a gde to ima tako jeftine gume da se kupe, dve kostaju kako kazu 5-8000din, a 4 gume 150e!!!
Odmah cu da kupim 16 za te pare.
Obisao sam tri prodavnice i jednog vulkanizera i naj jeftinije sto su mi ponudili je 4900din a neki prosek je 5700din. Znaci dolazim do cifre od bar 20000din. a to nije 150e.I ko ce da me kazni kako u Klagenfurtu tako i u Srbiji ako ja montiram all season tires (cetri godisnja doba gume).

Dzoni

pre 15 godina

Koristim Winteru sad vec 3 zimu i po mom laickom misljenju je dobra tj primecujem veliku razliku odnosu na letnje kada je sneg na putu npr ABS se sa letnjim odmah ukljucuje pri kocenju jer letnja guma odmah krece da proklizava. Sve 4 mogu da se kupe za 150 eura i manje a prakticno to nije luksuz jer se tada zimi ne trose letnje gume pa izadje na isto. Naravno nijedna guma nece spasiti nekog ko vozi neprilagodjnom putu i uslovima voznje

Nesa

pre 15 godina

"Nije lose ne znati nego kad covek ne zna i nece da nauci"! Ne koriscenje zimskih guma je samo jedna od zastrasujucih cinjenica u nasem saobracaju. Vezivanje sigurnosnih pojaseva napred ili pozadi, sigurnosna sedista za decu, ne postovanje ogranicenja brzine i uz to ne drzanje propisnog odstojanja kao i mnoge druge stvari su nesto sto nas covek samo ignorise i odbija da ptimeni. Da li ce neko zbog toga da ostane bez zivota ili ne nije dovoljan razlog da se uvedu oprobane mere sigurnosti a pogotovo kontrola i rigorozne sankcije za ubice, siledzije i neznalice po nasim putevima! Ne mora covek svako iskustvo sam da pravi. Ponesto bi mogli da naucimo i drugih.

Miroslav

pre 15 godina

Vozači nemaju para da kupe zimske gume!? A za sahrane, bolničke troškove, popravke kola imaju?? U Evropi je jasno propisan Zakon sa kojim je od 15.11.do 15.3. obavezna zimska oprema, gume, lanci, lopata i ćebe u autu.
Bezbednost u saobraćaju je na 1. mestu, to je u svim zemljama odavno jasno i sprovedeno.

Gogisa

pre 15 godina

I ja sam bio misljenja da sa "dobrim letnjim" nema potrebe kupovati zimske gume... Do pretprosle godine. E, tada sam morao da podjem na kratku relaciju ali po jos ne rasciscenom putu. Na jednoj blagoj krivini uzbrdo, auto je jednostavno poceo da se spusta na bok, rekose mi da je to efekat sanki. Srecom, nisam izgubio pribranost i uspeo sam da ga slajfovanjem okrenem nazad i jedva se spustim do podnozja brda. Sutradan sam zamolio druga da otvori radnju (bila je nedelja) i proda mi 4 zimske gume sa felnama. Sad imam dva kompleta guma, i mislim da su mnooogooo jeftine u odnosu na cenu glave na ramenima ...

Sasko Velkovski

pre 15 godina

Ako neko misli da je za prosecnog gradjanina Svedske "prava sitnica" da odvoji 1000 evra za zimske gume, grdno se vara. Oplakao sam slucaj, istresao novcanik i kupio gume. Zakon kaze jasno: zimske gume od 1. decembra do 31. marta ili nema voznje. Ako to kaze zakon, diskusije, a ni komentara, nema.
Svi vrlo dobro znamo sta moramo da uradimo za nasu i bezbednost nase porodice, ali to radimo nerado jer mnogo kosta. Medjutim, ako nam Zakon "pomogne", onda to lakse uradimo. Uzgred, vazno je i to da postoji neko ko gleda da se zakon sprovodi.

Aleksandar

pre 15 godina

Mala ispravka, nisu ni u NL i u DE zakonom obavezne zimske gume. U NL nema nista povodom toga, a u DE je sledece: u slucaju saobracajne nesrece, vozilo koje je ucestvovalo u udesu, ako nema zimske gume, a uslovi (vremenski i putni) su bili za zimske gume - automatski nije osigurano.

Pored toga, zimske gume kostaju, to stoji. Ali ako ih vozite prosecno 3-4 meseca godisnje, one ce trajati 4 godine. 150 / 4 = 37,5 evra godisnje, odnosno 3,12 evra svakog meseca extra trosak.

Da su zimske gume bolje od letnjih u zimskim uslovima, mislim da ne treba trositi reci na to. A navoditi da je 'kradja' od strane vlade / drzave sto zeli sto manje nezgoda / mrtvih je apsurdno.

romale

pre 15 godina

Zimske gume nisu samo za VAŠU vožnju, kolege vozači, već da NE UBIJETE NEKOG DRUGOG zbog loše trakcije pneumatika PRI KOČENJU.
Zimskim gumama se kroz sneg vozi skoro jednako kao letnjim (nikako, čemu lanci služe za to malo snega kada se ide na snežne puteve?).
Zimskim gumama se PUNO BOLJE KOČI PO HLADNOM VREMENU na ulicama i magistralama gde vaši bližnji i daljnji GINU!
Život nema cenu a ni svest do kraja života da ste nekog ubili ili povredili zbog neadekvatnih guma.

Damir

pre 15 godina

Ko ode na MUP-ov sajt naci ce sledece:
"Услови које морају да испуне уређаји и опрема возила у саобраћају на путевима прописани су Правилником о димензијама, укупним масама и осовинском оптерећењу возила и о основним условима које морају да испуњавају уређаји и опрема на возилима у саобраћају на путавима ("Службени лист СФРЈ", број 50/82, 4/85, 11/85, 11/85, 65/85, 64/86 и 50/90).

Тако, у члану 94. наведеног Правилника прописано је да се под зимском опремом моторних и прикључних возила, у смислу овог Правилника, подразумевају пнеуматици за зимску употребу (М+С) на погонским точковима, односно радијални пнеуматици на свим точковима, или пнеуматици са летњим профилом ако возило у прибору има ланце за погонске точкове, а под зимском опремом аутобуса и теретних возила подразумева се још и лопата.

На горе наведеним пнеуматицима дубина шара газећег слоја, по обиму и ширини, мора износити најмање 4 мм и на возилима се не смеју постављати пнеуматици са ексерима.
С тим у вези, ставом 1. члана 192. Закона о основама безбедности саобраћаја на путевима прописано је да возила у саобраћају на путу морају да испуњавају прописане услове у погледу димензија, укупне масе и осовинског оптерећења, као и да имају исправне прописане уређаје и опрему."

Dalje se navode i kazne koje se mere od hiljada do desetina hiljada dinara. Znaci samo je potrebno da se primeni zakon, sto nije ni malo tesko. Dovoljno je da saobracajac pri nekoj redovnoj kontroli baci pogled na pogonske tockove (sto je 10-20 sekundi posla) i uveri da li su zimske gume u pitanju.

Ekrem

pre 15 godina

Zitat: "Klizanje na vozilu dešava se kao posledica toga što letnje gume ne mogu u dovoljnoj meri da tokom vožnje istisnu vodu na putu ispod površine točka"
Ovo nije tacno! Upravo letnje gume su tako profilizovane da mogu da istisnu vodu a ne zimske. Ko hoce da se uveri neka proba da koci leti sa zimskim gumama. Razlog za zimske gume su fine lamele koje se lepe po snegu i ledu i tako povecavaju efikasnost zimskih guma