Subota, 29.11.2008.

00:12

Denacionalizacija uslov za EU

Srbija je jedina od bivših socijalističkih zemalja u kojoj pitanje restitucije i denacionalizacije još nije rešeno.

Izvor: B92

Denacionalizacija uslov za EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

ILIJA B.

pre 15 godina

Dok su TAJKUNI u senci i upravljaju onima koji su na vlasti nema nista. Zato i ometaju na sve nacine da udjemmo u EVROPSKU UNIJU a zasto, pa zato da sud u Strazburu ne bi bio nadlezan. Bez Srazbura i EVROPE nema nista.

bezimena

pre 15 godina

Večiti premijer VdrK je znao da se denacionalizacija mora izvršiti (to jeste jedan od uslova za pristupanje EU) ali ni on ni njegovi tadašnji stranački partneri, nisu baš bili zapeli da se počne rad na tome. Preče je bilo prodavati, tudje, i otimati pare. Koliko će postupak denacionalizacije da traje možemo da vidimo iz primera Hrvatske, u kojoj je denacionalizacija započeta još 1997.godine i praktično još nije sasvim završena. A tek uredjivanje zemljišnih knjiga tj. vlasništva....Naša vlast, ovako agilna, još nema ni tačno utvrdjen plan, ali ne treba gubiti nadu, možda i završimo sve, do 2050.godine....i kakve bre hartije od vrednosti, ili fizički vratiti nepokretnosti ili isplata protivvrednosti KEŠ!

Aleksandar

pre 15 godina

Kostunicina vlada, narocito u liku ministra Parivodica, najavljivala je da cemo, konacno, docekati dan restitucije (denacionalizacije, deeksproprijacije)... Naravno, od tada se stvar "zacutala", aktuelna vlast je zabavljena raspodelom javnih preduzeca, parlament ne lici ni na pijacu (pijaca je, ona prava, nesumnjiva institucija svugde u svetu), tako da se ne resavaju osnovne stvari ovog drustva. I tako, proslo je sest decenija (s e s t) otkako je od "bogatasa" nova, tadasnja, revolucionarna vlast uzaptila sve sto je mogla. I da ne duzim, sa ovim poslom bi trebalo stvarno pozuriti. Da bi mnogi nasi gradjani, kojima je oteto ono sto su sagradili ili nasledili(a nije steceno lopovlukom), makar pod starost videli svoju imovinu. A apsolutno nije tacno da bi taj posao kostao basnoslovne pare. Ima mnogo primera gde se moze odmah vratiti ono sto nije u medjuvremenu promenilo izgled, nego je onako kako je bilo odmah posle II svetskog rata. Kao i mnogi, to znam i na licnom primeru. Zato, Tadic, Cvetkovic, sve stranke, lokalna vlast, morali bi da daju podrsku konacnom vracanju zemlje medju normalne nacije, gde je privatna svojina svetinja.

surova realnost

pre 15 godina

Ne samo to, Srbija je jedina zemlja od svih zemalja istocnog bloka gde OZN-a i UDB-a fajlovi nisu otvoreni i jedina zemlja gde se lustracija ne moze izvrsiti, pa nije ni cudo sto kaskamo za svima njima,i jedini od svih njih nismo u EU i NATO alijansi.

dosta vise!

pre 15 godina

Nije tacno!! Evropski zakoni, tkz. aqcuis communautaire, nigde ne spominju denacionlizaciju! To je na drzavama clanicama da odluce i regulisu! Opet manipulisu Evropom i integracijama u EU!

Posmatrac

pre 15 godina

Apsolutno se slažem da je krajnje vreme da se uradi denacionalizacija, ne zbog EU, nego zbog onih čijim su dedovima oteli imovinu sticanu generacijama i vrednim radom. Što se tiče denacionalizacije kao uslova za članstvo u EU, koliko mi je poznato, u Sloveniji nije sprovedena jer bi skoro trećina zemlje pripala crkvi. I nikom ništa. Verujem da je slična situacija i u ostalim novoprimljenim članicama. Samo još jedan novi uslov za Srbiju, koji ne važi za ostale!

Jela

pre 15 godina

Ha,ha,ha!Ovo jos jedna prica za nas gradjane,koja traje od pocetka 90ih,i svaki put kada se potegla neslavno je zavrsila.Trazi covek da se izvrsi restitucija imovine?Nemojte bre da nesto trazite,kad ova drzava nema ni kako valja revizorsku instituciju,koja ce kontrolisati nase politicke zastupnike u vladi kao i u parlamentu. Normalno da oni nisu za to,samo iz razloga sto su oni uzurpirali tudju imovinu, kao i oni koji finansiraju njihove pohode...

Dr.Nele

pre 15 godina

Nije "posteno" da zakonom o nacionalizaciji unuci dobiju svoju dedovinu stecenu teskim i postenim radom a novopeceni bogatasi ostanu bez icije tudje dedovine pa moraju skupo placati ,tudju nasledjenu zemlju ili zakup hotela.
Srbijo, treba da te je sramota sto si poslednja u svemu!

Branislav Zekic Zeka

pre 15 godina

Naravno da pod hitno treba izvrsiti naturalnu restituciju odnosno vracanje otete imovine jer na taj nacin nece biti opterecen budzet Srbije. Bruka je za ovu takozvanu demokratsku vlast koja vec osam godina izbegava da to ucini i zamajava gradjane nekakvim nazovi Zakonim o prijavljivanju i evidentiranju otete imovine jer organi uprave (opstine) poseduju evidenciju sve otete imovine. Bruka drzave Srbije je i to sto je Evropski sud za ljudska prava zatrpan zalbama ostecenih gradjana.

neutralna

pre 15 godina

Najnormalnije je da se nasilno oduzeta imovina vrati pravim vlasnicima.
Problem je jedino što će to teško ići,jer je mnogo više onih,koji su nacionalizacijom dobili(džabe), nego onih koji su tim postupkom izgubili.

marija

pre 15 godina

Denacionalizaciju je trebalo izvrsiti pre privatizacije. Sada je kasno za vecinu bivsih vlasnika, jer su njihove nekretnine u poslednjih osam godina pokupovali tajkuni i miljenici rezima sto Slobodana Milosevica, sto DOS-a. Ovaj problem je namerno zapostavljen da bi se bud zasto razgrabile nekretnine i obradivo zemljiste kroz privatizaciju, a sada ce bivsim vlasnicima davati nekakve obveznice koje nece nicemu vredeti. U sta god pogledate u centru Beograda pre Drugog svetskog rata je bilo necije, posle rata oteto, a posle dolaska DOS-a na vlast prodato trecim licima u privatizaciji. Pola Vlade Srbije u vreme DOS-a je sedelo po tudjim nacionalizovanim stanovima, pa se nije moglo ocekivati da ce bas da zure sa denacionalizacijom. Pravicna novcana odsteta za predratne vlasnike ne postoji, jer je u igri ogroman novac, jer niko ne moze da ih obesteti sto 60 godina nisu koristili svoje i jer im samo fizicki povracaj omogucava profit od sopstvene imovine, zbog cega su njihovi preci i sticali i zbog cega stice svaki normalan covek. Ovde komunizam nikad nije pao, jer su stalno jedni te isti mentalni sklopovi na vlasti poslednjih 60 godina. Tudje hocemo, svoje ne damo, a u Evropu nikad necemo, pa sve i da nas ona hoce.

Sanja

pre 15 godina

"Putevi i stranputice denacionalizacije u Srbiji"-zvuci kao naslov iz Monti Pajtona. Drago mi je da je ova tema konacno na dnevnom redu. Dakle, stvarno je sramota da se ovi novopeceni bogatasi i na kraju krajeva politicari baskare u tudjoj imovini koju je neko stekao mukotrpnim radom pre 100 ili vise godina. Pa sta vi mislite, da li je to u redu? Srbija nikako da se odrekne tog komunisticnkog nasledja i te bahate kulture zakona jaceg, otimanja, kradje...Pa ovakve stvari su uzasno vazne za ulazak u Evropu. Ovo je zbilja tema koju u Evropi niko ne razume - privatna svojina je ispred Boga.

Patak

pre 15 godina

Dragi Srdjo...
Primaju li te vaše hartije od vrednosti negde u prodavnici? Ako država za njih garantuje, jadna li nam majka.... Budžetska ograničenja i svetska ekonomska kriza? Znači, pojeo vuk magarca, ostadosmo bez dedovine, a vi sastančite i forumujte do mile volje. VRAĆAJTE OTETO! ŠTO PRE!

Pokojni Toza

pre 15 godina

Sve je to lepo, ali šta će biti sa drugom stranom, pogotovo ako ona nije kriva za to što je država dozvolila da se prodaje privatna svojina. Šta će biti sa zaštićenim stanarima, koji su menjali svoje stanove za jedan ‚‚nečiji‚‚. Šta će biti sa njihovim porodicama koje nisu mogle da uđu u ugovore.

Jesam za to da se vrati imovina svima kome je oduzeta, ali pazite da ne ispalite drugu stranu...

EU Citizen

pre 15 godina

Koliko ja znam (a apsolutno ne jamčim za informaciju, jer, iako i sam imam poveliki portfolio restitucionih prava, ovom problematikom nisam stigao da se previše bavim u životu, uvek je bolje gledati kako da čovek novac sam zaradi, a ne čekati da mu nešto padne s neba, pa makar to bila i vlastita dedovina oteta od strane crvenih razbojnika), regulisanje restitucije nije eksplicitan uslov za članstvo u EU, međutim, kvaka se krije u tome da su zemlje članice, prirodno, dužne da implementiraju odluke evropskih sudskih instanci, koje, opet sasvim prirodno, gotovo automatski donose presude u korist žrtava bezočne komunističke pljačke, pa se raznim postkomunističkim mafijama na vlasti u većini postkomunističkih zemalja definitivno više isplati da same regulišu taj problem (i probaju da neadekvatnim zakonskim rešenjima nategnutim do krajnje granice onoga što EU još toleriše što je moguće više obezvrede novčanu protivrednost restitucionih prava i ograniče krug restituenata), nego da budu primorane da, po odlukama evropskih sudova, u punoj vrednosti plus penali i kamate za odugovlačenje i slično, isplate kompenzaciju žrtvama pljačke ili im direktno vrate opljačkanu imovinu. To jest, samo napred gospodo, što se mene tiče, i ne morate da donosite taj zakon, meni lično bi bilo daleko slađe da vam za pet-šest godina, odmah pošto ste proslavili uspešno priključenje EU kao da vaša zasluga nije bila uglavnom u usporavanju tog procesa, ispostavim pun račun na barem par miliona evra koje mi dugujete po odluci međunarodne sudske instance i da vas gledam kako bledite i zelenite od nemoćnog besa. :)))

antikomunista

pre 15 godina

normalno da je uslov.ne mozes na osnovu pljacke i otimacine izigravati kulturnu i razvijenu evropsku naciju.to je trebalo daaaaaaaaaaavno da se desi.

Aleksandar Mumdzijan

pre 15 godina

Valjda ce doci uskoro vreme da se jednom resi i pitanje restitucije i denacionalizacije a sto je i jedan od uslova za evropsku uniju te pozdravljam puno g.S.Cvetkovica sto ce mi pomoci da se vratim u svoju rodnu zemlju.Treba i sto pre doneti taj zakon i ispraviti pocinjene greske nad nama.Puno uspeha.

Smak

pre 15 godina

Od svih uslova koje Srbija treba da ispuni za EU, garantujem da ce ovaj biti najtezi. Zamaskiran drugim "vise-nacionalnim" ciljevima poput Kosova, ovaj problem je lukavo odlagan veoma dugo vreme, i to nije slucajno.

Samo prica i nista vise

pre 15 godina

I njegova partija (SPO) nista nije ucinila da se denacionalizacija obavi, a bili su i ranije na vlasti. Mislim da samo pokusava da pokupi poene kod dijaspore i nista vise. Jedini koji je bio na vlasti i nesto stvarno pokusao da ucini je Parivodic.
Svi su isti, ali ipak zna se na kraju kako ce se zavrsiti.
Oteto-prokleto!
Pozdrav iz Australije gde Sreckovic dolazi za nedeljak dana (izgleda je uvezbao pricu!)

momabrazil

pre 15 godina

Ovo je zakon nad zakonima kakvo smaranje sa Mladicem kakvi bakraci. Dok se ne vrati imovina nema mene da zivim u Srbiji a ova vlast jos pocetkom 90-tih je obecavala da ce da se vrati imovina. Da ne duzim dok se ovo ne resi, a moze se , Srbija i ne treba da udje u EU

Bez_Cenzure

pre 15 godina

"Moj stav je da treba izvršiti naturalnu restituciju, odnosno fizički povraćaj imovine.

Da, ali samo u slučajevima gdje je to moguće, a tamo gdje nije potrebno je izvšiti novčano obeštećenje.

ana

pre 15 godina

Bravo! Konacno neko iz aktuelne vlade da progovori o ovom problemu. Sreckovic mi se veoma dopada, nema dlake na jeziku, a civilizovan je i pristojan. Nadam se da ce uspeti nesto da pomeri po ovom pitanju

Dejan

pre 15 godina

Ovo ce da bude ogroman udarac na ekonomiju Srbije. Jos se ne valja niti oko Beopetrola, a kada krene prava denacionalizacija i vracanje uzetoga - lele.

Smak

pre 15 godina

Od svih uslova koje Srbija treba da ispuni za EU, garantujem da ce ovaj biti najtezi. Zamaskiran drugim "vise-nacionalnim" ciljevima poput Kosova, ovaj problem je lukavo odlagan veoma dugo vreme, i to nije slucajno.

Patak

pre 15 godina

Dragi Srdjo...
Primaju li te vaše hartije od vrednosti negde u prodavnici? Ako država za njih garantuje, jadna li nam majka.... Budžetska ograničenja i svetska ekonomska kriza? Znači, pojeo vuk magarca, ostadosmo bez dedovine, a vi sastančite i forumujte do mile volje. VRAĆAJTE OTETO! ŠTO PRE!

surova realnost

pre 15 godina

Ne samo to, Srbija je jedina zemlja od svih zemalja istocnog bloka gde OZN-a i UDB-a fajlovi nisu otvoreni i jedina zemlja gde se lustracija ne moze izvrsiti, pa nije ni cudo sto kaskamo za svima njima,i jedini od svih njih nismo u EU i NATO alijansi.

Samo prica i nista vise

pre 15 godina

I njegova partija (SPO) nista nije ucinila da se denacionalizacija obavi, a bili su i ranije na vlasti. Mislim da samo pokusava da pokupi poene kod dijaspore i nista vise. Jedini koji je bio na vlasti i nesto stvarno pokusao da ucini je Parivodic.
Svi su isti, ali ipak zna se na kraju kako ce se zavrsiti.
Oteto-prokleto!
Pozdrav iz Australije gde Sreckovic dolazi za nedeljak dana (izgleda je uvezbao pricu!)

Dr.Nele

pre 15 godina

Nije "posteno" da zakonom o nacionalizaciji unuci dobiju svoju dedovinu stecenu teskim i postenim radom a novopeceni bogatasi ostanu bez icije tudje dedovine pa moraju skupo placati ,tudju nasledjenu zemlju ili zakup hotela.
Srbijo, treba da te je sramota sto si poslednja u svemu!

EU Citizen

pre 15 godina

Koliko ja znam (a apsolutno ne jamčim za informaciju, jer, iako i sam imam poveliki portfolio restitucionih prava, ovom problematikom nisam stigao da se previše bavim u životu, uvek je bolje gledati kako da čovek novac sam zaradi, a ne čekati da mu nešto padne s neba, pa makar to bila i vlastita dedovina oteta od strane crvenih razbojnika), regulisanje restitucije nije eksplicitan uslov za članstvo u EU, međutim, kvaka se krije u tome da su zemlje članice, prirodno, dužne da implementiraju odluke evropskih sudskih instanci, koje, opet sasvim prirodno, gotovo automatski donose presude u korist žrtava bezočne komunističke pljačke, pa se raznim postkomunističkim mafijama na vlasti u većini postkomunističkih zemalja definitivno više isplati da same regulišu taj problem (i probaju da neadekvatnim zakonskim rešenjima nategnutim do krajnje granice onoga što EU još toleriše što je moguće više obezvrede novčanu protivrednost restitucionih prava i ograniče krug restituenata), nego da budu primorane da, po odlukama evropskih sudova, u punoj vrednosti plus penali i kamate za odugovlačenje i slično, isplate kompenzaciju žrtvama pljačke ili im direktno vrate opljačkanu imovinu. To jest, samo napred gospodo, što se mene tiče, i ne morate da donosite taj zakon, meni lično bi bilo daleko slađe da vam za pet-šest godina, odmah pošto ste proslavili uspešno priključenje EU kao da vaša zasluga nije bila uglavnom u usporavanju tog procesa, ispostavim pun račun na barem par miliona evra koje mi dugujete po odluci međunarodne sudske instance i da vas gledam kako bledite i zelenite od nemoćnog besa. :)))

momabrazil

pre 15 godina

Ovo je zakon nad zakonima kakvo smaranje sa Mladicem kakvi bakraci. Dok se ne vrati imovina nema mene da zivim u Srbiji a ova vlast jos pocetkom 90-tih je obecavala da ce da se vrati imovina. Da ne duzim dok se ovo ne resi, a moze se , Srbija i ne treba da udje u EU

antikomunista

pre 15 godina

normalno da je uslov.ne mozes na osnovu pljacke i otimacine izigravati kulturnu i razvijenu evropsku naciju.to je trebalo daaaaaaaaaaavno da se desi.

ana

pre 15 godina

Bravo! Konacno neko iz aktuelne vlade da progovori o ovom problemu. Sreckovic mi se veoma dopada, nema dlake na jeziku, a civilizovan je i pristojan. Nadam se da ce uspeti nesto da pomeri po ovom pitanju

Sanja

pre 15 godina

"Putevi i stranputice denacionalizacije u Srbiji"-zvuci kao naslov iz Monti Pajtona. Drago mi je da je ova tema konacno na dnevnom redu. Dakle, stvarno je sramota da se ovi novopeceni bogatasi i na kraju krajeva politicari baskare u tudjoj imovini koju je neko stekao mukotrpnim radom pre 100 ili vise godina. Pa sta vi mislite, da li je to u redu? Srbija nikako da se odrekne tog komunisticnkog nasledja i te bahate kulture zakona jaceg, otimanja, kradje...Pa ovakve stvari su uzasno vazne za ulazak u Evropu. Ovo je zbilja tema koju u Evropi niko ne razume - privatna svojina je ispred Boga.

Posmatrac

pre 15 godina

Apsolutno se slažem da je krajnje vreme da se uradi denacionalizacija, ne zbog EU, nego zbog onih čijim su dedovima oteli imovinu sticanu generacijama i vrednim radom. Što se tiče denacionalizacije kao uslova za članstvo u EU, koliko mi je poznato, u Sloveniji nije sprovedena jer bi skoro trećina zemlje pripala crkvi. I nikom ništa. Verujem da je slična situacija i u ostalim novoprimljenim članicama. Samo još jedan novi uslov za Srbiju, koji ne važi za ostale!

marija

pre 15 godina

Denacionalizaciju je trebalo izvrsiti pre privatizacije. Sada je kasno za vecinu bivsih vlasnika, jer su njihove nekretnine u poslednjih osam godina pokupovali tajkuni i miljenici rezima sto Slobodana Milosevica, sto DOS-a. Ovaj problem je namerno zapostavljen da bi se bud zasto razgrabile nekretnine i obradivo zemljiste kroz privatizaciju, a sada ce bivsim vlasnicima davati nekakve obveznice koje nece nicemu vredeti. U sta god pogledate u centru Beograda pre Drugog svetskog rata je bilo necije, posle rata oteto, a posle dolaska DOS-a na vlast prodato trecim licima u privatizaciji. Pola Vlade Srbije u vreme DOS-a je sedelo po tudjim nacionalizovanim stanovima, pa se nije moglo ocekivati da ce bas da zure sa denacionalizacijom. Pravicna novcana odsteta za predratne vlasnike ne postoji, jer je u igri ogroman novac, jer niko ne moze da ih obesteti sto 60 godina nisu koristili svoje i jer im samo fizicki povracaj omogucava profit od sopstvene imovine, zbog cega su njihovi preci i sticali i zbog cega stice svaki normalan covek. Ovde komunizam nikad nije pao, jer su stalno jedni te isti mentalni sklopovi na vlasti poslednjih 60 godina. Tudje hocemo, svoje ne damo, a u Evropu nikad necemo, pa sve i da nas ona hoce.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

"Moj stav je da treba izvršiti naturalnu restituciju, odnosno fizički povraćaj imovine.

Da, ali samo u slučajevima gdje je to moguće, a tamo gdje nije potrebno je izvšiti novčano obeštećenje.

Branislav Zekic Zeka

pre 15 godina

Naravno da pod hitno treba izvrsiti naturalnu restituciju odnosno vracanje otete imovine jer na taj nacin nece biti opterecen budzet Srbije. Bruka je za ovu takozvanu demokratsku vlast koja vec osam godina izbegava da to ucini i zamajava gradjane nekakvim nazovi Zakonim o prijavljivanju i evidentiranju otete imovine jer organi uprave (opstine) poseduju evidenciju sve otete imovine. Bruka drzave Srbije je i to sto je Evropski sud za ljudska prava zatrpan zalbama ostecenih gradjana.

neutralna

pre 15 godina

Najnormalnije je da se nasilno oduzeta imovina vrati pravim vlasnicima.
Problem je jedino što će to teško ići,jer je mnogo više onih,koji su nacionalizacijom dobili(džabe), nego onih koji su tim postupkom izgubili.

dosta vise!

pre 15 godina

Nije tacno!! Evropski zakoni, tkz. aqcuis communautaire, nigde ne spominju denacionlizaciju! To je na drzavama clanicama da odluce i regulisu! Opet manipulisu Evropom i integracijama u EU!

Aleksandar Mumdzijan

pre 15 godina

Valjda ce doci uskoro vreme da se jednom resi i pitanje restitucije i denacionalizacije a sto je i jedan od uslova za evropsku uniju te pozdravljam puno g.S.Cvetkovica sto ce mi pomoci da se vratim u svoju rodnu zemlju.Treba i sto pre doneti taj zakon i ispraviti pocinjene greske nad nama.Puno uspeha.

Aleksandar

pre 15 godina

Kostunicina vlada, narocito u liku ministra Parivodica, najavljivala je da cemo, konacno, docekati dan restitucije (denacionalizacije, deeksproprijacije)... Naravno, od tada se stvar "zacutala", aktuelna vlast je zabavljena raspodelom javnih preduzeca, parlament ne lici ni na pijacu (pijaca je, ona prava, nesumnjiva institucija svugde u svetu), tako da se ne resavaju osnovne stvari ovog drustva. I tako, proslo je sest decenija (s e s t) otkako je od "bogatasa" nova, tadasnja, revolucionarna vlast uzaptila sve sto je mogla. I da ne duzim, sa ovim poslom bi trebalo stvarno pozuriti. Da bi mnogi nasi gradjani, kojima je oteto ono sto su sagradili ili nasledili(a nije steceno lopovlukom), makar pod starost videli svoju imovinu. A apsolutno nije tacno da bi taj posao kostao basnoslovne pare. Ima mnogo primera gde se moze odmah vratiti ono sto nije u medjuvremenu promenilo izgled, nego je onako kako je bilo odmah posle II svetskog rata. Kao i mnogi, to znam i na licnom primeru. Zato, Tadic, Cvetkovic, sve stranke, lokalna vlast, morali bi da daju podrsku konacnom vracanju zemlje medju normalne nacije, gde je privatna svojina svetinja.

Jela

pre 15 godina

Ha,ha,ha!Ovo jos jedna prica za nas gradjane,koja traje od pocetka 90ih,i svaki put kada se potegla neslavno je zavrsila.Trazi covek da se izvrsi restitucija imovine?Nemojte bre da nesto trazite,kad ova drzava nema ni kako valja revizorsku instituciju,koja ce kontrolisati nase politicke zastupnike u vladi kao i u parlamentu. Normalno da oni nisu za to,samo iz razloga sto su oni uzurpirali tudju imovinu, kao i oni koji finansiraju njihove pohode...

ILIJA B.

pre 15 godina

Dok su TAJKUNI u senci i upravljaju onima koji su na vlasti nema nista. Zato i ometaju na sve nacine da udjemmo u EVROPSKU UNIJU a zasto, pa zato da sud u Strazburu ne bi bio nadlezan. Bez Srazbura i EVROPE nema nista.

bezimena

pre 15 godina

Večiti premijer VdrK je znao da se denacionalizacija mora izvršiti (to jeste jedan od uslova za pristupanje EU) ali ni on ni njegovi tadašnji stranački partneri, nisu baš bili zapeli da se počne rad na tome. Preče je bilo prodavati, tudje, i otimati pare. Koliko će postupak denacionalizacije da traje možemo da vidimo iz primera Hrvatske, u kojoj je denacionalizacija započeta još 1997.godine i praktično još nije sasvim završena. A tek uredjivanje zemljišnih knjiga tj. vlasništva....Naša vlast, ovako agilna, još nema ni tačno utvrdjen plan, ali ne treba gubiti nadu, možda i završimo sve, do 2050.godine....i kakve bre hartije od vrednosti, ili fizički vratiti nepokretnosti ili isplata protivvrednosti KEŠ!

Dejan

pre 15 godina

Ovo ce da bude ogroman udarac na ekonomiju Srbije. Jos se ne valja niti oko Beopetrola, a kada krene prava denacionalizacija i vracanje uzetoga - lele.

Pokojni Toza

pre 15 godina

Sve je to lepo, ali šta će biti sa drugom stranom, pogotovo ako ona nije kriva za to što je država dozvolila da se prodaje privatna svojina. Šta će biti sa zaštićenim stanarima, koji su menjali svoje stanove za jedan ‚‚nečiji‚‚. Šta će biti sa njihovim porodicama koje nisu mogle da uđu u ugovore.

Jesam za to da se vrati imovina svima kome je oduzeta, ali pazite da ne ispalite drugu stranu...

dosta vise!

pre 15 godina

Nije tacno!! Evropski zakoni, tkz. aqcuis communautaire, nigde ne spominju denacionlizaciju! To je na drzavama clanicama da odluce i regulisu! Opet manipulisu Evropom i integracijama u EU!

Pokojni Toza

pre 15 godina

Sve je to lepo, ali šta će biti sa drugom stranom, pogotovo ako ona nije kriva za to što je država dozvolila da se prodaje privatna svojina. Šta će biti sa zaštićenim stanarima, koji su menjali svoje stanove za jedan ‚‚nečiji‚‚. Šta će biti sa njihovim porodicama koje nisu mogle da uđu u ugovore.

Jesam za to da se vrati imovina svima kome je oduzeta, ali pazite da ne ispalite drugu stranu...

Dejan

pre 15 godina

Ovo ce da bude ogroman udarac na ekonomiju Srbije. Jos se ne valja niti oko Beopetrola, a kada krene prava denacionalizacija i vracanje uzetoga - lele.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

"Moj stav je da treba izvršiti naturalnu restituciju, odnosno fizički povraćaj imovine.

Da, ali samo u slučajevima gdje je to moguće, a tamo gdje nije potrebno je izvšiti novčano obeštećenje.

Smak

pre 15 godina

Od svih uslova koje Srbija treba da ispuni za EU, garantujem da ce ovaj biti najtezi. Zamaskiran drugim "vise-nacionalnim" ciljevima poput Kosova, ovaj problem je lukavo odlagan veoma dugo vreme, i to nije slucajno.

Samo prica i nista vise

pre 15 godina

I njegova partija (SPO) nista nije ucinila da se denacionalizacija obavi, a bili su i ranije na vlasti. Mislim da samo pokusava da pokupi poene kod dijaspore i nista vise. Jedini koji je bio na vlasti i nesto stvarno pokusao da ucini je Parivodic.
Svi su isti, ali ipak zna se na kraju kako ce se zavrsiti.
Oteto-prokleto!
Pozdrav iz Australije gde Sreckovic dolazi za nedeljak dana (izgleda je uvezbao pricu!)

Posmatrac

pre 15 godina

Apsolutno se slažem da je krajnje vreme da se uradi denacionalizacija, ne zbog EU, nego zbog onih čijim su dedovima oteli imovinu sticanu generacijama i vrednim radom. Što se tiče denacionalizacije kao uslova za članstvo u EU, koliko mi je poznato, u Sloveniji nije sprovedena jer bi skoro trećina zemlje pripala crkvi. I nikom ništa. Verujem da je slična situacija i u ostalim novoprimljenim članicama. Samo još jedan novi uslov za Srbiju, koji ne važi za ostale!

momabrazil

pre 15 godina

Ovo je zakon nad zakonima kakvo smaranje sa Mladicem kakvi bakraci. Dok se ne vrati imovina nema mene da zivim u Srbiji a ova vlast jos pocetkom 90-tih je obecavala da ce da se vrati imovina. Da ne duzim dok se ovo ne resi, a moze se , Srbija i ne treba da udje u EU

ana

pre 15 godina

Bravo! Konacno neko iz aktuelne vlade da progovori o ovom problemu. Sreckovic mi se veoma dopada, nema dlake na jeziku, a civilizovan je i pristojan. Nadam se da ce uspeti nesto da pomeri po ovom pitanju

Patak

pre 15 godina

Dragi Srdjo...
Primaju li te vaše hartije od vrednosti negde u prodavnici? Ako država za njih garantuje, jadna li nam majka.... Budžetska ograničenja i svetska ekonomska kriza? Znači, pojeo vuk magarca, ostadosmo bez dedovine, a vi sastančite i forumujte do mile volje. VRAĆAJTE OTETO! ŠTO PRE!

EU Citizen

pre 15 godina

Koliko ja znam (a apsolutno ne jamčim za informaciju, jer, iako i sam imam poveliki portfolio restitucionih prava, ovom problematikom nisam stigao da se previše bavim u životu, uvek je bolje gledati kako da čovek novac sam zaradi, a ne čekati da mu nešto padne s neba, pa makar to bila i vlastita dedovina oteta od strane crvenih razbojnika), regulisanje restitucije nije eksplicitan uslov za članstvo u EU, međutim, kvaka se krije u tome da su zemlje članice, prirodno, dužne da implementiraju odluke evropskih sudskih instanci, koje, opet sasvim prirodno, gotovo automatski donose presude u korist žrtava bezočne komunističke pljačke, pa se raznim postkomunističkim mafijama na vlasti u većini postkomunističkih zemalja definitivno više isplati da same regulišu taj problem (i probaju da neadekvatnim zakonskim rešenjima nategnutim do krajnje granice onoga što EU još toleriše što je moguće više obezvrede novčanu protivrednost restitucionih prava i ograniče krug restituenata), nego da budu primorane da, po odlukama evropskih sudova, u punoj vrednosti plus penali i kamate za odugovlačenje i slično, isplate kompenzaciju žrtvama pljačke ili im direktno vrate opljačkanu imovinu. To jest, samo napred gospodo, što se mene tiče, i ne morate da donosite taj zakon, meni lično bi bilo daleko slađe da vam za pet-šest godina, odmah pošto ste proslavili uspešno priključenje EU kao da vaša zasluga nije bila uglavnom u usporavanju tog procesa, ispostavim pun račun na barem par miliona evra koje mi dugujete po odluci međunarodne sudske instance i da vas gledam kako bledite i zelenite od nemoćnog besa. :)))

marija

pre 15 godina

Denacionalizaciju je trebalo izvrsiti pre privatizacije. Sada je kasno za vecinu bivsih vlasnika, jer su njihove nekretnine u poslednjih osam godina pokupovali tajkuni i miljenici rezima sto Slobodana Milosevica, sto DOS-a. Ovaj problem je namerno zapostavljen da bi se bud zasto razgrabile nekretnine i obradivo zemljiste kroz privatizaciju, a sada ce bivsim vlasnicima davati nekakve obveznice koje nece nicemu vredeti. U sta god pogledate u centru Beograda pre Drugog svetskog rata je bilo necije, posle rata oteto, a posle dolaska DOS-a na vlast prodato trecim licima u privatizaciji. Pola Vlade Srbije u vreme DOS-a je sedelo po tudjim nacionalizovanim stanovima, pa se nije moglo ocekivati da ce bas da zure sa denacionalizacijom. Pravicna novcana odsteta za predratne vlasnike ne postoji, jer je u igri ogroman novac, jer niko ne moze da ih obesteti sto 60 godina nisu koristili svoje i jer im samo fizicki povracaj omogucava profit od sopstvene imovine, zbog cega su njihovi preci i sticali i zbog cega stice svaki normalan covek. Ovde komunizam nikad nije pao, jer su stalno jedni te isti mentalni sklopovi na vlasti poslednjih 60 godina. Tudje hocemo, svoje ne damo, a u Evropu nikad necemo, pa sve i da nas ona hoce.

surova realnost

pre 15 godina

Ne samo to, Srbija je jedina zemlja od svih zemalja istocnog bloka gde OZN-a i UDB-a fajlovi nisu otvoreni i jedina zemlja gde se lustracija ne moze izvrsiti, pa nije ni cudo sto kaskamo za svima njima,i jedini od svih njih nismo u EU i NATO alijansi.

bezimena

pre 15 godina

Večiti premijer VdrK je znao da se denacionalizacija mora izvršiti (to jeste jedan od uslova za pristupanje EU) ali ni on ni njegovi tadašnji stranački partneri, nisu baš bili zapeli da se počne rad na tome. Preče je bilo prodavati, tudje, i otimati pare. Koliko će postupak denacionalizacije da traje možemo da vidimo iz primera Hrvatske, u kojoj je denacionalizacija započeta još 1997.godine i praktično još nije sasvim završena. A tek uredjivanje zemljišnih knjiga tj. vlasništva....Naša vlast, ovako agilna, još nema ni tačno utvrdjen plan, ali ne treba gubiti nadu, možda i završimo sve, do 2050.godine....i kakve bre hartije od vrednosti, ili fizički vratiti nepokretnosti ili isplata protivvrednosti KEŠ!

Branislav Zekic Zeka

pre 15 godina

Naravno da pod hitno treba izvrsiti naturalnu restituciju odnosno vracanje otete imovine jer na taj nacin nece biti opterecen budzet Srbije. Bruka je za ovu takozvanu demokratsku vlast koja vec osam godina izbegava da to ucini i zamajava gradjane nekakvim nazovi Zakonim o prijavljivanju i evidentiranju otete imovine jer organi uprave (opstine) poseduju evidenciju sve otete imovine. Bruka drzave Srbije je i to sto je Evropski sud za ljudska prava zatrpan zalbama ostecenih gradjana.

Aleksandar Mumdzijan

pre 15 godina

Valjda ce doci uskoro vreme da se jednom resi i pitanje restitucije i denacionalizacije a sto je i jedan od uslova za evropsku uniju te pozdravljam puno g.S.Cvetkovica sto ce mi pomoci da se vratim u svoju rodnu zemlju.Treba i sto pre doneti taj zakon i ispraviti pocinjene greske nad nama.Puno uspeha.

antikomunista

pre 15 godina

normalno da je uslov.ne mozes na osnovu pljacke i otimacine izigravati kulturnu i razvijenu evropsku naciju.to je trebalo daaaaaaaaaaavno da se desi.

Sanja

pre 15 godina

"Putevi i stranputice denacionalizacije u Srbiji"-zvuci kao naslov iz Monti Pajtona. Drago mi je da je ova tema konacno na dnevnom redu. Dakle, stvarno je sramota da se ovi novopeceni bogatasi i na kraju krajeva politicari baskare u tudjoj imovini koju je neko stekao mukotrpnim radom pre 100 ili vise godina. Pa sta vi mislite, da li je to u redu? Srbija nikako da se odrekne tog komunisticnkog nasledja i te bahate kulture zakona jaceg, otimanja, kradje...Pa ovakve stvari su uzasno vazne za ulazak u Evropu. Ovo je zbilja tema koju u Evropi niko ne razume - privatna svojina je ispred Boga.

Dr.Nele

pre 15 godina

Nije "posteno" da zakonom o nacionalizaciji unuci dobiju svoju dedovinu stecenu teskim i postenim radom a novopeceni bogatasi ostanu bez icije tudje dedovine pa moraju skupo placati ,tudju nasledjenu zemlju ili zakup hotela.
Srbijo, treba da te je sramota sto si poslednja u svemu!

neutralna

pre 15 godina

Najnormalnije je da se nasilno oduzeta imovina vrati pravim vlasnicima.
Problem je jedino što će to teško ići,jer je mnogo više onih,koji su nacionalizacijom dobili(džabe), nego onih koji su tim postupkom izgubili.

Jela

pre 15 godina

Ha,ha,ha!Ovo jos jedna prica za nas gradjane,koja traje od pocetka 90ih,i svaki put kada se potegla neslavno je zavrsila.Trazi covek da se izvrsi restitucija imovine?Nemojte bre da nesto trazite,kad ova drzava nema ni kako valja revizorsku instituciju,koja ce kontrolisati nase politicke zastupnike u vladi kao i u parlamentu. Normalno da oni nisu za to,samo iz razloga sto su oni uzurpirali tudju imovinu, kao i oni koji finansiraju njihove pohode...

Aleksandar

pre 15 godina

Kostunicina vlada, narocito u liku ministra Parivodica, najavljivala je da cemo, konacno, docekati dan restitucije (denacionalizacije, deeksproprijacije)... Naravno, od tada se stvar "zacutala", aktuelna vlast je zabavljena raspodelom javnih preduzeca, parlament ne lici ni na pijacu (pijaca je, ona prava, nesumnjiva institucija svugde u svetu), tako da se ne resavaju osnovne stvari ovog drustva. I tako, proslo je sest decenija (s e s t) otkako je od "bogatasa" nova, tadasnja, revolucionarna vlast uzaptila sve sto je mogla. I da ne duzim, sa ovim poslom bi trebalo stvarno pozuriti. Da bi mnogi nasi gradjani, kojima je oteto ono sto su sagradili ili nasledili(a nije steceno lopovlukom), makar pod starost videli svoju imovinu. A apsolutno nije tacno da bi taj posao kostao basnoslovne pare. Ima mnogo primera gde se moze odmah vratiti ono sto nije u medjuvremenu promenilo izgled, nego je onako kako je bilo odmah posle II svetskog rata. Kao i mnogi, to znam i na licnom primeru. Zato, Tadic, Cvetkovic, sve stranke, lokalna vlast, morali bi da daju podrsku konacnom vracanju zemlje medju normalne nacije, gde je privatna svojina svetinja.

ILIJA B.

pre 15 godina

Dok su TAJKUNI u senci i upravljaju onima koji su na vlasti nema nista. Zato i ometaju na sve nacine da udjemmo u EVROPSKU UNIJU a zasto, pa zato da sud u Strazburu ne bi bio nadlezan. Bez Srazbura i EVROPE nema nista.