Utorak, 30.09.2008.

16:00

Odložena privatizacija Jat ervejza

Jat ervejz neće biti privatizovan, već će kompanija, državnim novcem, biti restrukturirana i modernizovana, saznaje B92 u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: B92

Odložena privatizacija Jat ervejza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

JAT

pre 15 godina

Dolazak low cost kompanija ne zavisi od privatizacije JAT-a, vec od zakona kojim se potvrdjuje tzv. ECAA sporazum sa EU, koji je Vlada usvojila, a verujmo da ce i Skupstina.
Bez obzira ciji, JAT ce imati konkurenciju.

Avionu slomicu ti krila

pre 15 godina

Trecina flote prizemljena?! Lete sa samo sest aviona????
Da se razumemo, svi znamo da je sarena laza da se koristi svih 16 aviona koliko ih Jat ima. Samo mi nije jasno kada ce to da priznaju.

javi se

pre 15 godina

Ima li Dinkic stogod da kaze na ovu vest? Da, Rusi nisu bili dobri, tako da cemo, umesto besplatnih akcija, od nasih plata placati i JAT.

Dzoni

pre 15 godina

OD 1.januara vazi Free Sky ugovor i za nasu zemlju tako ce moci svako da leti sa kojim god hoce prevoznikom.Bolje da se necemu digne cena nego da se pusti da propadne ,pa da smo 2000 god pustili sva preduzeca da propadnu a sva su bila u bankorotu zbog 90-tih godina sad bi smo trazili humanitarnu pomoc kao afrikanci

NIX

pre 15 godina

Vlada je lenja da se bori sa tekucim problemima, sve sto rade je prodaja imovine koju oni ne umeju da zarade i onda obecaju narodu po 1000 evrica i narod pristaje na sve. Eh da je Slobo znao da ponudi po hiljadu evrica gde bi mu bio kraj...(da, imao je Jezdu i Dafinu) Prvo, JAT treba da promeni ime, drugo da iznajmi avion za prekookeanske letove, uposli energicnije osoblje i onda su low coast kompanije samo prednost aerodroma NT sto vise to bolje, a ne da letimo preko Istambula i Beca. I dobro je sto je propao tender, jer druge kompanije nemaju interes da razvijaju aerodrom ovde kada vec imaju svoje- jos samo Srbija da nadje interes da razvija svoj aerodrom

Urke

pre 15 godina

Znaci sad ce ketering otprilike ovakav:
1) nista na regionalnim letovima;
2) casa vode na svim ostalim letovima;
3) gubljenje prtljaga: opciono, uz doplatu.

hocu da letim

pre 15 godina

Sa Jatom sam letela svega jednom, pre nekoliko godina, i nije bilo tako lose; nista specijalno ali sasvim adekvatno. Ne znam kako je sada. Sa low cost kompanijama imamo dobra i losa iskustva i ako mozemo, radije sa njima ne letimo. Jat bi mogao da poboljsa svoju uslugu i privuce musterije jer low cost komanije ne odgovaraju svima i nisu prikladne za bas sve destinacije na koje nasi ljudi lete. Trebalo bi samo da poslusaju potencijalne putnike i ispitaju trziste. Na primer, za nas koji zivimo na severu Engleske, putovanje u Srbiju podrazumeva letenje sa nekog severnijeg aerodroma i presedanje, jer nam je Heathrow daleko (pogotovo sa malom decom). Zasto, na primer, Jat ne smanji broj letova sa Heathrowa i uvede neki za severnije aerodrome? Ili, radikalno, da umesto iz Londona leti iz Birmighama (to bi im verovatno smanjilo troskove). Moja porodica i ja, i svi nasi rodjaci koji nas redovno posecuju bi bili redovne musterije (direktan let za Beograd-jupi!). I verujte mi, Jat nije nista skuplji od CSA, Lufthanse i Swissa, sa kojima letimo.
Eto jednog primera-verujem da ih ima mnogo vise.

j o k e r

pre 15 godina

mislim pre svega, da bi u ovom slucaju male srbije drzava trebalo da ima prste u NIS-u, zeleznicama, avio prevozu, normalno policiji vojsci i ostalim bitnim mestima u raznoraznim biznisima jer ce se ovaj tranzicioni momenat inace pretvoriti u jednu ogromnu pljacku i muvanu, posebno u ovom svetskom momenrtu, kada se veliki tresu u strahu od monetarne sutrasnjice!!! drzava ne bi smela da se "ratosilja" svega sto moze da se proda(!?)...posebno ne industrija koje su bitne za sigurnost i funkcionalnost nacije danas!?...cinjenica da je jedan miskovic uspeo da se docepa toliko moci i para da eto danas "in general"-on upravlja srbijom, placa poslanike, mozda i neke "drzavnike"... ko zna sta se sve dogadja (poznavajuci -nas!) a mi obican narod nemamo pojma!!!dakle sto mala srbija ne bi imala malu skoncentrisanu avio kompaniju,sa udruzenim radom svih zaposlenih i direktorom vodjomk koji bi posteno radio i vodio poslove za koje je placen! jedino bih promenio ime u Srpski Avio Transport - "SAT"! SAT ne mora da leti van kontinenta, ali bi morao da leti do svake vazdusne luke u evropi preko koje bi se hvatala veza sa svim svetskim centrima, naravno sve svetske aviokompanije su dobrodosle na aerodorome srbije-ako im tehnicki odgovaraju!!!

Vladimir

pre 15 godina

Kao prvo..smatram da ova kompanija vise ne treba da se zove JAT nego JAD..mislim da je prikladnije..
I za 1$ da je ponude tesko bi nasli kupca..a ja sam u ovom mesecu prvi, i Boga mi i poslednji put leteo tom kompanijom..posto se desila jedna jako zanimljiva stvar :)
Naime, desilo se to da je avion koji je trebao da krene 25. 09. iz Moskve u 18:30 navodno kasnio zbog pucanja gume na avionu, a onda su nas ostavili da cekamo sat - dva na neko resenje. Platili su nam veceru u 21:00 i rekli da sacekamo do 22:00 da bi nam na kraju, u 23:00 uvece, rekli da nam nisu nasli smestaj i da se mi sami snadjemo gde cemo da prespavamo do sledeceg leta, sutradan u isto vreme (18:30) a Jat ce nam kao refundirati novac. Uzecemo u obzir da je postojala mogucnost da neko nema novca kod sebe, da do Moskve od aerodroma treba 30 minuta i da je gotovo nemoguce naci neki smestaj u ponoc. Sto je najgore od svega, prtljag je bio u zasticenoj zoni i nismo ga mogli uzeti te smo ostali samo sa rucnim prtljagom.
Tokom leta, a i po sletanju na aerodrom niko nas od predstavnika Jat-a nije sacekao da nam razjasni sta se desilo i da nas uputi sta nam je dalje ciniti..sto je stvarno jako bezobrazno i neodgovorno sa njihove strane.. tako da ja najtoplije preporucujem da, kad god mozete izbegnete putovanje ovom kompanijom..

Prljavi Hari

pre 15 godina

Draga gospodo. Sve dok politicari sede po upravnim odborima odugovlacice se sa privatizacijom svih javnih preduzeca. Naime poenta je da se mora u stranci sacuvati mir i poslusnost svih "jacih" clanova , e onda neki idu u poslanike, neki u ministre, a neki opet postaju clanovi upravnih odbora JATA, Edba, Telekoma, NISA i slicno. Time je su sve ovce na broju a i vuci su siti. Pod hitno treba prodati ili zatvoriti sva drzavna preduzeca gde koja se pumpaju parama poreskih obveznika, a takodje treba i skinuti sve monopole , telekomunikacije, nafta, avio kompanije, distribucija struje. E tad mozemo da pricamo o trzisnoj ekonomiji .

Iva

pre 15 godina

Nemojte kukati za low-cost kompanijama - one u svetu polako i sigurno nestaju, zboog cene goriva koju one nece moci da isprate sa dodatnim uslugama koje ce da naplate.
Dobro je imati drzavnu aviokompaniju. Ako ste skoro leteli sa Turkish Airlines-om mogli ste videti kako jako dobro funkcionise drzavna aviokompanija.
Problem u Srbiji je sa korupcijom i zloupotrebama, ali tako je u svim sektorima, pa i kada je nacionalna aviokompanija u pitanju.

Socialismus

pre 15 godina

I ja sam siromašan i polupropao, te molim državu da mi uleti neki keš jer niko neće ni da me kupi ni da me sponzoriše.

E da, i zahtevam svojih 1000 evra u akcijama!

Dusko

pre 15 godina

Ja nisam glasao da drzava i dalje placa "dubioze" JATa "nacionalnog avio prevoznika". Njegova strateska uloga ne postoji, flota je u evropskom smislu bezvredna, sluzi samo vremesne kabinske posade, letacko osoblje i ostali zaposleni dobijaju plate iz para poreskih obveznika. Lufthansa u Minhenu iz koga ima nekoliko stotina polazaka dnevno napr. nema kancelariju u gradu! Dakle iskreno razocaran sa odlukom vlade i cini mi se najlosijim resenjem. Nikada JAT nece moci da postane ZASTAVA ma kako je ZASTAVA delovala kao beznadezan slucaj pre 2 godine. JAT ce tonuti, tonuti i potonuti. Pitanje je samo dokle cemo to mi placati.

milos

pre 15 godina

Fotografija govori sve, bilo je to lepo vreme kada ja JAT u svojoj floti imao i legendarnu desetku, i jos legendarniji 727, dc-9, uf koliko ih je bilo a koliko ih sada malo ima.

dokle vise

pre 15 godina

priznajte vise da je Jat daleko primamljiviji za cerupanje i punjenje stranacke kase (sve stranke su se do sada u to uverile) nego za neko restruktuiranje...

VanjaGator

pre 15 godina

Prodati avione, prodati predstavnistva i ostalu imovinu, zahvaliti se radnicima na saradnji i liberalizovati ulazak vise avio kompanija u Srbiju, pogotovu jeftinih.

jako zabrinut

pre 15 godina

SRAMOTA!
znaci situacija stoji ovako: Poreski obveznici ce placati restruktuiranje jata, zapravo odrzavati tu kompaniju u zivotu kroz porez,kupovati avione, gorivo, placati donacije strankama, a ko bude hteo da leti jos ce dodatno da plati i najskuplju kartu? I dokle tako? Kada emo vise ratifikovati Open sky? Kao ova proevropska vlada misli u EU i da postuje SSP kad je u EU zabranjeno subvencionisanje avio kompanija?
Ne znam, zaista ne razumem dokle ce ovako da nas zamajavaju, dokle ce da spsavaju propale firme, dokle ce da preko njih prelivaju novac iz budzeta u partijske kase?
Mogu oni da prave stotine sastanaka sa "menadzmentom" jer taj menadzment ni UO nemaju blage veze sta treba da rade, koji biznis model da primene, sta ce sa kompanijom uopste. I nije to nikakv menadzment, to je grupapartijskih poslusnika bez ikakvih biografija, iskustva, poslovne strategije i bilo cega drugog neophodnog da se kompanija provede kroz teska poslovna vremena. Drzava nikad nije spasila ni oporavila ni jednu kompaniju, pa nece ni JAT, samo ce produziti njegovo mrcvarenje sve dok bude mogla da od poreskih obveznika namiruje gubitke ovog gubitasa ili dok neki avion ne padne, sto ce znaciti siguran kraj ove kompanije, jer se pokazalo da kad jednoj maloj kompaniji padne avion, za nekoliko meseci ona se gasi jer niko nece da leti sa njom. Dosta mi ej vise tih reci strategija, restruktuiranje, oporavak ili sta vec, ne moze se oporaviti i reorganizovati nesto staro preko 20 godina, dok se to ne otpise i ne krene ispocetka, dok se ne rese dugovi, dok se ne resi ugovor sa Airbusom. Toliko prasine se podiglo oko povecanja penzija, a to ce ispasti kao sitnis u odnosu na restruktuiranje JAT-a.
Posle ovoga je sasvim jasno da ova vlada nema nikakvu strateghiju ekonomskog razvoja, da ne znaju sta ih ceka na sledecoj krivini ekonomskog razvoja i da je ekipa oko Dinkica istrosena i da je vreme da neki drugi ljudi skolovani na zapadnu preuzmu srpsku ekonomiju i povuku bolne ali efikasne poteze.

limarija

pre 15 godina

"U tom ministarstvu kažu da nisu iznenađeni što je propao tender za prodaju nacionalnog avioprevoznika i za to krive svetsku ekonomsku krizu i krizu u aviosaobraćaju."

:-))))))))))))

pa ovo je groteskno

STOP

pre 15 godina

Nadam se da ovo ne znaci odustajanje od ratifikacije open sky i nastavak monopola! To bi bila trgedija! I sta znaci tacno to restruktuiranje? Da li opet na teret nas gradjana? DOKLE VISE! Ko ne vredi nek propadne i skine nam se sa grbace!

Rade

pre 15 godina

Pa bolje bi bilo, da zatvore JAT. Neka daju dozvole Germanwings'u, Ryanair i ostalima i svi cemo super proci: Nama mnogo jeftinije aviokarte, a drzavi spas od dalji troskova, koji nemaju dno.

johnny bravo

pre 15 godina

pa koliki je moj deo???
:-)))
Sta bi sa onim akcijama za koje smo se prijavili????
ja taman mislio da tim parama platim putovanje Jatom u neku stranu zemlju :-))

komarac

pre 15 godina

Stara slika, DC10 nema vise, doduse ovaj YU-ANJ leti za Frankfurt ponekad ;)
I, staje sad sa Open Sky, kad dolaze low cost avio kompanije?

Dusan

pre 15 godina

Hej, haj, bas nas briga, vozamo se na taljiga! leteo sam pre par dana u CG, a u JAT-ovom avionu bogato posluzenje: voda u dve varijante, gaziranoj i negaziranoj.

jako zabrinut

pre 15 godina

SRAMOTA!
znaci situacija stoji ovako: Poreski obveznici ce placati restruktuiranje jata, zapravo odrzavati tu kompaniju u zivotu kroz porez,kupovati avione, gorivo, placati donacije strankama, a ko bude hteo da leti jos ce dodatno da plati i najskuplju kartu? I dokle tako? Kada emo vise ratifikovati Open sky? Kao ova proevropska vlada misli u EU i da postuje SSP kad je u EU zabranjeno subvencionisanje avio kompanija?
Ne znam, zaista ne razumem dokle ce ovako da nas zamajavaju, dokle ce da spsavaju propale firme, dokle ce da preko njih prelivaju novac iz budzeta u partijske kase?
Mogu oni da prave stotine sastanaka sa "menadzmentom" jer taj menadzment ni UO nemaju blage veze sta treba da rade, koji biznis model da primene, sta ce sa kompanijom uopste. I nije to nikakv menadzment, to je grupapartijskih poslusnika bez ikakvih biografija, iskustva, poslovne strategije i bilo cega drugog neophodnog da se kompanija provede kroz teska poslovna vremena. Drzava nikad nije spasila ni oporavila ni jednu kompaniju, pa nece ni JAT, samo ce produziti njegovo mrcvarenje sve dok bude mogla da od poreskih obveznika namiruje gubitke ovog gubitasa ili dok neki avion ne padne, sto ce znaciti siguran kraj ove kompanije, jer se pokazalo da kad jednoj maloj kompaniji padne avion, za nekoliko meseci ona se gasi jer niko nece da leti sa njom. Dosta mi ej vise tih reci strategija, restruktuiranje, oporavak ili sta vec, ne moze se oporaviti i reorganizovati nesto staro preko 20 godina, dok se to ne otpise i ne krene ispocetka, dok se ne rese dugovi, dok se ne resi ugovor sa Airbusom. Toliko prasine se podiglo oko povecanja penzija, a to ce ispasti kao sitnis u odnosu na restruktuiranje JAT-a.
Posle ovoga je sasvim jasno da ova vlada nema nikakvu strateghiju ekonomskog razvoja, da ne znaju sta ih ceka na sledecoj krivini ekonomskog razvoja i da je ekipa oko Dinkica istrosena i da je vreme da neki drugi ljudi skolovani na zapadnu preuzmu srpsku ekonomiju i povuku bolne ali efikasne poteze.

Dusan

pre 15 godina

Hej, haj, bas nas briga, vozamo se na taljiga! leteo sam pre par dana u CG, a u JAT-ovom avionu bogato posluzenje: voda u dve varijante, gaziranoj i negaziranoj.

dokle vise

pre 15 godina

priznajte vise da je Jat daleko primamljiviji za cerupanje i punjenje stranacke kase (sve stranke su se do sada u to uverile) nego za neko restruktuiranje...

STOP

pre 15 godina

Nadam se da ovo ne znaci odustajanje od ratifikacije open sky i nastavak monopola! To bi bila trgedija! I sta znaci tacno to restruktuiranje? Da li opet na teret nas gradjana? DOKLE VISE! Ko ne vredi nek propadne i skine nam se sa grbace!

VanjaGator

pre 15 godina

Prodati avione, prodati predstavnistva i ostalu imovinu, zahvaliti se radnicima na saradnji i liberalizovati ulazak vise avio kompanija u Srbiju, pogotovu jeftinih.

limarija

pre 15 godina

"U tom ministarstvu kažu da nisu iznenađeni što je propao tender za prodaju nacionalnog avioprevoznika i za to krive svetsku ekonomsku krizu i krizu u aviosaobraćaju."

:-))))))))))))

pa ovo je groteskno

komarac

pre 15 godina

Stara slika, DC10 nema vise, doduse ovaj YU-ANJ leti za Frankfurt ponekad ;)
I, staje sad sa Open Sky, kad dolaze low cost avio kompanije?

Rade

pre 15 godina

Pa bolje bi bilo, da zatvore JAT. Neka daju dozvole Germanwings'u, Ryanair i ostalima i svi cemo super proci: Nama mnogo jeftinije aviokarte, a drzavi spas od dalji troskova, koji nemaju dno.

Vladimir

pre 15 godina

Kao prvo..smatram da ova kompanija vise ne treba da se zove JAT nego JAD..mislim da je prikladnije..
I za 1$ da je ponude tesko bi nasli kupca..a ja sam u ovom mesecu prvi, i Boga mi i poslednji put leteo tom kompanijom..posto se desila jedna jako zanimljiva stvar :)
Naime, desilo se to da je avion koji je trebao da krene 25. 09. iz Moskve u 18:30 navodno kasnio zbog pucanja gume na avionu, a onda su nas ostavili da cekamo sat - dva na neko resenje. Platili su nam veceru u 21:00 i rekli da sacekamo do 22:00 da bi nam na kraju, u 23:00 uvece, rekli da nam nisu nasli smestaj i da se mi sami snadjemo gde cemo da prespavamo do sledeceg leta, sutradan u isto vreme (18:30) a Jat ce nam kao refundirati novac. Uzecemo u obzir da je postojala mogucnost da neko nema novca kod sebe, da do Moskve od aerodroma treba 30 minuta i da je gotovo nemoguce naci neki smestaj u ponoc. Sto je najgore od svega, prtljag je bio u zasticenoj zoni i nismo ga mogli uzeti te smo ostali samo sa rucnim prtljagom.
Tokom leta, a i po sletanju na aerodrom niko nas od predstavnika Jat-a nije sacekao da nam razjasni sta se desilo i da nas uputi sta nam je dalje ciniti..sto je stvarno jako bezobrazno i neodgovorno sa njihove strane.. tako da ja najtoplije preporucujem da, kad god mozete izbegnete putovanje ovom kompanijom..

Socialismus

pre 15 godina

I ja sam siromašan i polupropao, te molim državu da mi uleti neki keš jer niko neće ni da me kupi ni da me sponzoriše.

E da, i zahtevam svojih 1000 evra u akcijama!

johnny bravo

pre 15 godina

pa koliki je moj deo???
:-)))
Sta bi sa onim akcijama za koje smo se prijavili????
ja taman mislio da tim parama platim putovanje Jatom u neku stranu zemlju :-))

Iva

pre 15 godina

Nemojte kukati za low-cost kompanijama - one u svetu polako i sigurno nestaju, zboog cene goriva koju one nece moci da isprate sa dodatnim uslugama koje ce da naplate.
Dobro je imati drzavnu aviokompaniju. Ako ste skoro leteli sa Turkish Airlines-om mogli ste videti kako jako dobro funkcionise drzavna aviokompanija.
Problem u Srbiji je sa korupcijom i zloupotrebama, ali tako je u svim sektorima, pa i kada je nacionalna aviokompanija u pitanju.

javi se

pre 15 godina

Ima li Dinkic stogod da kaze na ovu vest? Da, Rusi nisu bili dobri, tako da cemo, umesto besplatnih akcija, od nasih plata placati i JAT.

Dusko

pre 15 godina

Ja nisam glasao da drzava i dalje placa "dubioze" JATa "nacionalnog avio prevoznika". Njegova strateska uloga ne postoji, flota je u evropskom smislu bezvredna, sluzi samo vremesne kabinske posade, letacko osoblje i ostali zaposleni dobijaju plate iz para poreskih obveznika. Lufthansa u Minhenu iz koga ima nekoliko stotina polazaka dnevno napr. nema kancelariju u gradu! Dakle iskreno razocaran sa odlukom vlade i cini mi se najlosijim resenjem. Nikada JAT nece moci da postane ZASTAVA ma kako je ZASTAVA delovala kao beznadezan slucaj pre 2 godine. JAT ce tonuti, tonuti i potonuti. Pitanje je samo dokle cemo to mi placati.

milos

pre 15 godina

Fotografija govori sve, bilo je to lepo vreme kada ja JAT u svojoj floti imao i legendarnu desetku, i jos legendarniji 727, dc-9, uf koliko ih je bilo a koliko ih sada malo ima.

hocu da letim

pre 15 godina

Sa Jatom sam letela svega jednom, pre nekoliko godina, i nije bilo tako lose; nista specijalno ali sasvim adekvatno. Ne znam kako je sada. Sa low cost kompanijama imamo dobra i losa iskustva i ako mozemo, radije sa njima ne letimo. Jat bi mogao da poboljsa svoju uslugu i privuce musterije jer low cost komanije ne odgovaraju svima i nisu prikladne za bas sve destinacije na koje nasi ljudi lete. Trebalo bi samo da poslusaju potencijalne putnike i ispitaju trziste. Na primer, za nas koji zivimo na severu Engleske, putovanje u Srbiju podrazumeva letenje sa nekog severnijeg aerodroma i presedanje, jer nam je Heathrow daleko (pogotovo sa malom decom). Zasto, na primer, Jat ne smanji broj letova sa Heathrowa i uvede neki za severnije aerodrome? Ili, radikalno, da umesto iz Londona leti iz Birmighama (to bi im verovatno smanjilo troskove). Moja porodica i ja, i svi nasi rodjaci koji nas redovno posecuju bi bili redovne musterije (direktan let za Beograd-jupi!). I verujte mi, Jat nije nista skuplji od CSA, Lufthanse i Swissa, sa kojima letimo.
Eto jednog primera-verujem da ih ima mnogo vise.

Prljavi Hari

pre 15 godina

Draga gospodo. Sve dok politicari sede po upravnim odborima odugovlacice se sa privatizacijom svih javnih preduzeca. Naime poenta je da se mora u stranci sacuvati mir i poslusnost svih "jacih" clanova , e onda neki idu u poslanike, neki u ministre, a neki opet postaju clanovi upravnih odbora JATA, Edba, Telekoma, NISA i slicno. Time je su sve ovce na broju a i vuci su siti. Pod hitno treba prodati ili zatvoriti sva drzavna preduzeca gde koja se pumpaju parama poreskih obveznika, a takodje treba i skinuti sve monopole , telekomunikacije, nafta, avio kompanije, distribucija struje. E tad mozemo da pricamo o trzisnoj ekonomiji .

Urke

pre 15 godina

Znaci sad ce ketering otprilike ovakav:
1) nista na regionalnim letovima;
2) casa vode na svim ostalim letovima;
3) gubljenje prtljaga: opciono, uz doplatu.

Avionu slomicu ti krila

pre 15 godina

Trecina flote prizemljena?! Lete sa samo sest aviona????
Da se razumemo, svi znamo da je sarena laza da se koristi svih 16 aviona koliko ih Jat ima. Samo mi nije jasno kada ce to da priznaju.

Dzoni

pre 15 godina

OD 1.januara vazi Free Sky ugovor i za nasu zemlju tako ce moci svako da leti sa kojim god hoce prevoznikom.Bolje da se necemu digne cena nego da se pusti da propadne ,pa da smo 2000 god pustili sva preduzeca da propadnu a sva su bila u bankorotu zbog 90-tih godina sad bi smo trazili humanitarnu pomoc kao afrikanci

j o k e r

pre 15 godina

mislim pre svega, da bi u ovom slucaju male srbije drzava trebalo da ima prste u NIS-u, zeleznicama, avio prevozu, normalno policiji vojsci i ostalim bitnim mestima u raznoraznim biznisima jer ce se ovaj tranzicioni momenat inace pretvoriti u jednu ogromnu pljacku i muvanu, posebno u ovom svetskom momenrtu, kada se veliki tresu u strahu od monetarne sutrasnjice!!! drzava ne bi smela da se "ratosilja" svega sto moze da se proda(!?)...posebno ne industrija koje su bitne za sigurnost i funkcionalnost nacije danas!?...cinjenica da je jedan miskovic uspeo da se docepa toliko moci i para da eto danas "in general"-on upravlja srbijom, placa poslanike, mozda i neke "drzavnike"... ko zna sta se sve dogadja (poznavajuci -nas!) a mi obican narod nemamo pojma!!!dakle sto mala srbija ne bi imala malu skoncentrisanu avio kompaniju,sa udruzenim radom svih zaposlenih i direktorom vodjomk koji bi posteno radio i vodio poslove za koje je placen! jedino bih promenio ime u Srpski Avio Transport - "SAT"! SAT ne mora da leti van kontinenta, ali bi morao da leti do svake vazdusne luke u evropi preko koje bi se hvatala veza sa svim svetskim centrima, naravno sve svetske aviokompanije su dobrodosle na aerodorome srbije-ako im tehnicki odgovaraju!!!

JAT

pre 15 godina

Dolazak low cost kompanija ne zavisi od privatizacije JAT-a, vec od zakona kojim se potvrdjuje tzv. ECAA sporazum sa EU, koji je Vlada usvojila, a verujmo da ce i Skupstina.
Bez obzira ciji, JAT ce imati konkurenciju.

NIX

pre 15 godina

Vlada je lenja da se bori sa tekucim problemima, sve sto rade je prodaja imovine koju oni ne umeju da zarade i onda obecaju narodu po 1000 evrica i narod pristaje na sve. Eh da je Slobo znao da ponudi po hiljadu evrica gde bi mu bio kraj...(da, imao je Jezdu i Dafinu) Prvo, JAT treba da promeni ime, drugo da iznajmi avion za prekookeanske letove, uposli energicnije osoblje i onda su low coast kompanije samo prednost aerodroma NT sto vise to bolje, a ne da letimo preko Istambula i Beca. I dobro je sto je propao tender, jer druge kompanije nemaju interes da razvijaju aerodrom ovde kada vec imaju svoje- jos samo Srbija da nadje interes da razvija svoj aerodrom

Iva

pre 15 godina

Nemojte kukati za low-cost kompanijama - one u svetu polako i sigurno nestaju, zboog cene goriva koju one nece moci da isprate sa dodatnim uslugama koje ce da naplate.
Dobro je imati drzavnu aviokompaniju. Ako ste skoro leteli sa Turkish Airlines-om mogli ste videti kako jako dobro funkcionise drzavna aviokompanija.
Problem u Srbiji je sa korupcijom i zloupotrebama, ali tako je u svim sektorima, pa i kada je nacionalna aviokompanija u pitanju.

j o k e r

pre 15 godina

mislim pre svega, da bi u ovom slucaju male srbije drzava trebalo da ima prste u NIS-u, zeleznicama, avio prevozu, normalno policiji vojsci i ostalim bitnim mestima u raznoraznim biznisima jer ce se ovaj tranzicioni momenat inace pretvoriti u jednu ogromnu pljacku i muvanu, posebno u ovom svetskom momenrtu, kada se veliki tresu u strahu od monetarne sutrasnjice!!! drzava ne bi smela da se "ratosilja" svega sto moze da se proda(!?)...posebno ne industrija koje su bitne za sigurnost i funkcionalnost nacije danas!?...cinjenica da je jedan miskovic uspeo da se docepa toliko moci i para da eto danas "in general"-on upravlja srbijom, placa poslanike, mozda i neke "drzavnike"... ko zna sta se sve dogadja (poznavajuci -nas!) a mi obican narod nemamo pojma!!!dakle sto mala srbija ne bi imala malu skoncentrisanu avio kompaniju,sa udruzenim radom svih zaposlenih i direktorom vodjomk koji bi posteno radio i vodio poslove za koje je placen! jedino bih promenio ime u Srpski Avio Transport - "SAT"! SAT ne mora da leti van kontinenta, ali bi morao da leti do svake vazdusne luke u evropi preko koje bi se hvatala veza sa svim svetskim centrima, naravno sve svetske aviokompanije su dobrodosle na aerodorome srbije-ako im tehnicki odgovaraju!!!

hocu da letim

pre 15 godina

Sa Jatom sam letela svega jednom, pre nekoliko godina, i nije bilo tako lose; nista specijalno ali sasvim adekvatno. Ne znam kako je sada. Sa low cost kompanijama imamo dobra i losa iskustva i ako mozemo, radije sa njima ne letimo. Jat bi mogao da poboljsa svoju uslugu i privuce musterije jer low cost komanije ne odgovaraju svima i nisu prikladne za bas sve destinacije na koje nasi ljudi lete. Trebalo bi samo da poslusaju potencijalne putnike i ispitaju trziste. Na primer, za nas koji zivimo na severu Engleske, putovanje u Srbiju podrazumeva letenje sa nekog severnijeg aerodroma i presedanje, jer nam je Heathrow daleko (pogotovo sa malom decom). Zasto, na primer, Jat ne smanji broj letova sa Heathrowa i uvede neki za severnije aerodrome? Ili, radikalno, da umesto iz Londona leti iz Birmighama (to bi im verovatno smanjilo troskove). Moja porodica i ja, i svi nasi rodjaci koji nas redovno posecuju bi bili redovne musterije (direktan let za Beograd-jupi!). I verujte mi, Jat nije nista skuplji od CSA, Lufthanse i Swissa, sa kojima letimo.
Eto jednog primera-verujem da ih ima mnogo vise.

Dzoni

pre 15 godina

OD 1.januara vazi Free Sky ugovor i za nasu zemlju tako ce moci svako da leti sa kojim god hoce prevoznikom.Bolje da se necemu digne cena nego da se pusti da propadne ,pa da smo 2000 god pustili sva preduzeca da propadnu a sva su bila u bankorotu zbog 90-tih godina sad bi smo trazili humanitarnu pomoc kao afrikanci

Dusan

pre 15 godina

Hej, haj, bas nas briga, vozamo se na taljiga! leteo sam pre par dana u CG, a u JAT-ovom avionu bogato posluzenje: voda u dve varijante, gaziranoj i negaziranoj.

jako zabrinut

pre 15 godina

SRAMOTA!
znaci situacija stoji ovako: Poreski obveznici ce placati restruktuiranje jata, zapravo odrzavati tu kompaniju u zivotu kroz porez,kupovati avione, gorivo, placati donacije strankama, a ko bude hteo da leti jos ce dodatno da plati i najskuplju kartu? I dokle tako? Kada emo vise ratifikovati Open sky? Kao ova proevropska vlada misli u EU i da postuje SSP kad je u EU zabranjeno subvencionisanje avio kompanija?
Ne znam, zaista ne razumem dokle ce ovako da nas zamajavaju, dokle ce da spsavaju propale firme, dokle ce da preko njih prelivaju novac iz budzeta u partijske kase?
Mogu oni da prave stotine sastanaka sa "menadzmentom" jer taj menadzment ni UO nemaju blage veze sta treba da rade, koji biznis model da primene, sta ce sa kompanijom uopste. I nije to nikakv menadzment, to je grupapartijskih poslusnika bez ikakvih biografija, iskustva, poslovne strategije i bilo cega drugog neophodnog da se kompanija provede kroz teska poslovna vremena. Drzava nikad nije spasila ni oporavila ni jednu kompaniju, pa nece ni JAT, samo ce produziti njegovo mrcvarenje sve dok bude mogla da od poreskih obveznika namiruje gubitke ovog gubitasa ili dok neki avion ne padne, sto ce znaciti siguran kraj ove kompanije, jer se pokazalo da kad jednoj maloj kompaniji padne avion, za nekoliko meseci ona se gasi jer niko nece da leti sa njom. Dosta mi ej vise tih reci strategija, restruktuiranje, oporavak ili sta vec, ne moze se oporaviti i reorganizovati nesto staro preko 20 godina, dok se to ne otpise i ne krene ispocetka, dok se ne rese dugovi, dok se ne resi ugovor sa Airbusom. Toliko prasine se podiglo oko povecanja penzija, a to ce ispasti kao sitnis u odnosu na restruktuiranje JAT-a.
Posle ovoga je sasvim jasno da ova vlada nema nikakvu strateghiju ekonomskog razvoja, da ne znaju sta ih ceka na sledecoj krivini ekonomskog razvoja i da je ekipa oko Dinkica istrosena i da je vreme da neki drugi ljudi skolovani na zapadnu preuzmu srpsku ekonomiju i povuku bolne ali efikasne poteze.

JAT

pre 15 godina

Dolazak low cost kompanija ne zavisi od privatizacije JAT-a, vec od zakona kojim se potvrdjuje tzv. ECAA sporazum sa EU, koji je Vlada usvojila, a verujmo da ce i Skupstina.
Bez obzira ciji, JAT ce imati konkurenciju.

VanjaGator

pre 15 godina

Prodati avione, prodati predstavnistva i ostalu imovinu, zahvaliti se radnicima na saradnji i liberalizovati ulazak vise avio kompanija u Srbiju, pogotovu jeftinih.

javi se

pre 15 godina

Ima li Dinkic stogod da kaze na ovu vest? Da, Rusi nisu bili dobri, tako da cemo, umesto besplatnih akcija, od nasih plata placati i JAT.

NIX

pre 15 godina

Vlada je lenja da se bori sa tekucim problemima, sve sto rade je prodaja imovine koju oni ne umeju da zarade i onda obecaju narodu po 1000 evrica i narod pristaje na sve. Eh da je Slobo znao da ponudi po hiljadu evrica gde bi mu bio kraj...(da, imao je Jezdu i Dafinu) Prvo, JAT treba da promeni ime, drugo da iznajmi avion za prekookeanske letove, uposli energicnije osoblje i onda su low coast kompanije samo prednost aerodroma NT sto vise to bolje, a ne da letimo preko Istambula i Beca. I dobro je sto je propao tender, jer druge kompanije nemaju interes da razvijaju aerodrom ovde kada vec imaju svoje- jos samo Srbija da nadje interes da razvija svoj aerodrom

dokle vise

pre 15 godina

priznajte vise da je Jat daleko primamljiviji za cerupanje i punjenje stranacke kase (sve stranke su se do sada u to uverile) nego za neko restruktuiranje...

STOP

pre 15 godina

Nadam se da ovo ne znaci odustajanje od ratifikacije open sky i nastavak monopola! To bi bila trgedija! I sta znaci tacno to restruktuiranje? Da li opet na teret nas gradjana? DOKLE VISE! Ko ne vredi nek propadne i skine nam se sa grbace!

johnny bravo

pre 15 godina

pa koliki je moj deo???
:-)))
Sta bi sa onim akcijama za koje smo se prijavili????
ja taman mislio da tim parama platim putovanje Jatom u neku stranu zemlju :-))

komarac

pre 15 godina

Stara slika, DC10 nema vise, doduse ovaj YU-ANJ leti za Frankfurt ponekad ;)
I, staje sad sa Open Sky, kad dolaze low cost avio kompanije?

limarija

pre 15 godina

"U tom ministarstvu kažu da nisu iznenađeni što je propao tender za prodaju nacionalnog avioprevoznika i za to krive svetsku ekonomsku krizu i krizu u aviosaobraćaju."

:-))))))))))))

pa ovo je groteskno

Rade

pre 15 godina

Pa bolje bi bilo, da zatvore JAT. Neka daju dozvole Germanwings'u, Ryanair i ostalima i svi cemo super proci: Nama mnogo jeftinije aviokarte, a drzavi spas od dalji troskova, koji nemaju dno.

milos

pre 15 godina

Fotografija govori sve, bilo je to lepo vreme kada ja JAT u svojoj floti imao i legendarnu desetku, i jos legendarniji 727, dc-9, uf koliko ih je bilo a koliko ih sada malo ima.

Dusko

pre 15 godina

Ja nisam glasao da drzava i dalje placa "dubioze" JATa "nacionalnog avio prevoznika". Njegova strateska uloga ne postoji, flota je u evropskom smislu bezvredna, sluzi samo vremesne kabinske posade, letacko osoblje i ostali zaposleni dobijaju plate iz para poreskih obveznika. Lufthansa u Minhenu iz koga ima nekoliko stotina polazaka dnevno napr. nema kancelariju u gradu! Dakle iskreno razocaran sa odlukom vlade i cini mi se najlosijim resenjem. Nikada JAT nece moci da postane ZASTAVA ma kako je ZASTAVA delovala kao beznadezan slucaj pre 2 godine. JAT ce tonuti, tonuti i potonuti. Pitanje je samo dokle cemo to mi placati.

Socialismus

pre 15 godina

I ja sam siromašan i polupropao, te molim državu da mi uleti neki keš jer niko neće ni da me kupi ni da me sponzoriše.

E da, i zahtevam svojih 1000 evra u akcijama!

Vladimir

pre 15 godina

Kao prvo..smatram da ova kompanija vise ne treba da se zove JAT nego JAD..mislim da je prikladnije..
I za 1$ da je ponude tesko bi nasli kupca..a ja sam u ovom mesecu prvi, i Boga mi i poslednji put leteo tom kompanijom..posto se desila jedna jako zanimljiva stvar :)
Naime, desilo se to da je avion koji je trebao da krene 25. 09. iz Moskve u 18:30 navodno kasnio zbog pucanja gume na avionu, a onda su nas ostavili da cekamo sat - dva na neko resenje. Platili su nam veceru u 21:00 i rekli da sacekamo do 22:00 da bi nam na kraju, u 23:00 uvece, rekli da nam nisu nasli smestaj i da se mi sami snadjemo gde cemo da prespavamo do sledeceg leta, sutradan u isto vreme (18:30) a Jat ce nam kao refundirati novac. Uzecemo u obzir da je postojala mogucnost da neko nema novca kod sebe, da do Moskve od aerodroma treba 30 minuta i da je gotovo nemoguce naci neki smestaj u ponoc. Sto je najgore od svega, prtljag je bio u zasticenoj zoni i nismo ga mogli uzeti te smo ostali samo sa rucnim prtljagom.
Tokom leta, a i po sletanju na aerodrom niko nas od predstavnika Jat-a nije sacekao da nam razjasni sta se desilo i da nas uputi sta nam je dalje ciniti..sto je stvarno jako bezobrazno i neodgovorno sa njihove strane.. tako da ja najtoplije preporucujem da, kad god mozete izbegnete putovanje ovom kompanijom..

Prljavi Hari

pre 15 godina

Draga gospodo. Sve dok politicari sede po upravnim odborima odugovlacice se sa privatizacijom svih javnih preduzeca. Naime poenta je da se mora u stranci sacuvati mir i poslusnost svih "jacih" clanova , e onda neki idu u poslanike, neki u ministre, a neki opet postaju clanovi upravnih odbora JATA, Edba, Telekoma, NISA i slicno. Time je su sve ovce na broju a i vuci su siti. Pod hitno treba prodati ili zatvoriti sva drzavna preduzeca gde koja se pumpaju parama poreskih obveznika, a takodje treba i skinuti sve monopole , telekomunikacije, nafta, avio kompanije, distribucija struje. E tad mozemo da pricamo o trzisnoj ekonomiji .

Urke

pre 15 godina

Znaci sad ce ketering otprilike ovakav:
1) nista na regionalnim letovima;
2) casa vode na svim ostalim letovima;
3) gubljenje prtljaga: opciono, uz doplatu.

Avionu slomicu ti krila

pre 15 godina

Trecina flote prizemljena?! Lete sa samo sest aviona????
Da se razumemo, svi znamo da je sarena laza da se koristi svih 16 aviona koliko ih Jat ima. Samo mi nije jasno kada ce to da priznaju.