Sreda, 24.09.2008.

12:13

Srušio se avion u Batajnici

Pilot Vojske Srbije Ištvan Kanas poginuo je u udesu vojnog aviona "supergaleb G-4", koji se srušio na aerodromu u Batajnici. Nepoznat uzrok nesreće.

Izvor: B92

Srušio se avion u Batajnici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Nandor Patai

pre 15 godina

Meni je bio ujak i uzor od malena, jer sam i ja hteo da budem vojni pilot. Ali nazalost u tome nisam uspeo. :(

POCIVAJ U MIRU UJACE!!!

bajicyu

pre 15 godina

Pilota ne poznajem ali ako je bio potpukovnik, opitni pilot i jos clan Akro grupe onda je to vrhunski pilot i sa moje strane svaka pocast njemu a njegovoj porodici iskreno saucesce.

IUSTITOR

pre 15 godina

Iskreno saucesce porodici!
Nesrece u avijaciji su se i ranije deshavale i to mnogo cesce, pa to nikada nije stavljano u prvi plan, jednostavno to se deshava u svim ratnim vazduhoplovstvima sveta. Posebno osudjujem zluradost. Nasha vojska je pocela da staje na noge polako, i ovo je svakako veliki udarac, posebno boli to shto smo danas izgubili jednog od najboljih pilota, avion je zamenjiv, ali ne i ljudski zivot.

Predrag Spasenovic

pre 15 godina

Prvo moje iskreno saucesce porodici pokojnog pilota koji je poginuo izvrsavajuci zadatak koji mu je postavljen.

Mnogi ne znaju da je i u najsretnijim vremenima bilo puno vazduhoplovnih udesa koji su se desavali prilikom priprema za aeromitinge, a piloti ce vam objasniti koliko su to opasni letovi-kriticni. Sto se tice vazduhoplova izuzetno pouzdan vazduhoplov koji je trazen u vise zemalja pa cak i sami amerikanci su bili odusevljeni istim i zeleli su da ga uvedu u svoje vazduhoplovstvo.Odrzavanje vazduhoplova u vojsci je uvek bilo kvalitetno sa odlicnim sistemom odrzavanja a sami vazduhoplovi su mogli da lete samo ispravni bez ikakvih odlozenih radova kao sto je to normalno u civilnom vazduhoplovstvu.

Milan

pre 15 godina

Iako praksu aeromitinga u kojima nastupaju vojni avioni imaju mnoge zemlje, mislim da je to za nase uslove velika glupost. Sta se time demonstrira? Snaga naseg vazduhoplovstva? Pa mi nemamo skoro nista. I ono sto imamo je zastarelo, skoro neupotrebljivo. Videli ste svi koliko nam je avijacija bila jaka 1999-te.
Po meni je koriscenje vojne avijacije u cirkuske svrhe jednako inteligentno kao recimo kada bi se najbolji hirirzi sa VMA sakupili na Kalemegdanu i pokusali da naprave operaciju na srcu nekome upravo tamo, samo da bi demonstrirali kvalitet nase medicine.

Prevodilac

pre 15 godina

Prekjuce smo ovde citali vest, kako je Vojska ima ambicije da poveca brojno stanje za ca. 2000 vojnika, i kako je vojska mnogo vec ustedela? Sta? Nije li bolje, da se ovo sto imamo bolje odrzava? Mozda je ovaj dogadjaj samo jedna tragedija? Ali u super organizovanoj vojsci, i tragedije se planiraju, pa su zato retke. Stedeti da, ali ne po cenu ljudskih zivota.

Savke

pre 15 godina

Pista nek ti je zauvek plavo nebo. Cast je bila poznavati te i leteti s tobom!
Porodici najiskrenije saucesce.
Tesko je bilo sta vise reci...

Igor

pre 15 godina

Saucesce porodici Kanas.

Igrom slucaja sluzio sam vojsku u 172-oj brigadi u Podgorici, dok je tamo bio i Kanas. Upoznao sam ga kao vrhunskog pilota i coveka. Nenadoknadiv gubitak za srpsko vazduhoplovstvo i vojsku Srbije.
Slava mu!

nemanja`

pre 15 godina

Potrebna je potpuna reforma tehnike i sredstava ..Nadam se da ce Srbija postati ekonomski i vojno najjaca zemlja u regionu..Moje saucesce porodici poginulog pilota

Branimir

pre 15 godina

Najdublje saucesce porodici tragicno nastradalog pilota.
Moja poruka i molba za nadlezne u Ministarstvu odbrane i vrhu srpske drzave u ovom trenutku: molim vas, prestanite da ugrozavate bezbednost gradjana Beograda preletima centra grada, bez obzira koji povod imate. Ova nesreca bi sad morala da vam konacno pokaze da se borbenim avionima ne leti iznad gusto naseljenog grada, ni u kojoj mirnodopskoj prilici! Veoma iskusan pilot, avion u odlicnom stanju i - nesreca. Znaci, nista ne moze da garantuje da do pada ne moze da dodje, to zna svako ko iole poznaje svet avijacije. Nikakve promocije novih klasa, nikakvi aeromitinzi, festivali, kulturna desavanja - NE opravdavaju letove borbenim avionima iznad Beograda. Bez obzira na obnovljene resurse, remonte, nove seme farbanja i slicno. U bivsoj JNA se znalo, kad je aeromiting ko voli pravac u Batajnicu. Sta mora da se desi da se prestane sa spornom marketinskom praksom da se neprestano leti borbenim avionima iznad Beograda, Kraljeva, Nisa, Novog Sada i drugih gradova? Nedavni pad "Orla" kod Barande nije bio nikakav nauk za vrh u MO, uprkos i tadasnjim brojnim glasovima koji su se culi u javnosti protiv prakse letenja nad gradovima.
Ko bi bio kriv da je ovaj G4 zavrsio u, mozda, Karadjordjevoj ulici umesto na betonu stajanke na Batajnici?

Manfred

pre 15 godina

Vinuo si se u nebo poslednji put, zauvek tu i ostani, među najboljima.
Neka tvojoj porodici bude uteha, da ćeš večno biti na nebu, koje si toliko voleo.

Neka ti je večna slava i hvala.

e moj lazanski..

pre 15 godina

umesto da g-din Lazanski izjavi saucesce porodici pilota, on nasiroko o kvalitetima SUPERgaleba i burmanskoj avijaciji.. Ma covece, avion ce se napraviti, ljudski zivot se ne moze nadoknaditi!

Tirpic73

pre 15 godina

Pre nego sto zatrazimo smenu pola drzavnog rukovodstva Srbije sacekajmo zvanican izvestaj. Mozda je u pitanju nesrecan slucaj ili kao sto neko rece "visa sila".

Volim avione i nesmeta mi buka koju oni prave. Mislim da su vojni piloti lafovi, prava elita svakog drustva pa i ovog naseg. Tuzan sam i razocaran zbog danasnjeg dogadjaja...

razuman

pre 15 godina

Prvo, iskreno saucesce porodici pilota!
Bez obzira sto su avioni iz 80-ih, ne znaci da nisu pouzdani. Istraga ce pokazati uzrok pada. I mnogo jace zemlje pooseduju avione iz 80-ih pa cak i 70-ih, i redovno ih koriste. Koliko god pljuvali ministarstvo odbrane, vojska sto se tice tehnike, stvarno staje na noge (jos nije stala, ali staje). Bar se zna na cemu si, a ne da imamo 7 ispravnih aviona, a na papiru jaki ko nato. Kao sin vojnog pilota u penziji, znam da je u avijaciji ovih udesa, nazalost, uvek bilo. To je sastavni deo tog posla. U poslednjim godinama se, na srecu, nismo navikli na ove situacije, ali ne zato sto nam je tad vazduhoplovstvo bilo bolje, nego zato sto se skoro uopste nije letelo.Sto se tice aviona iz bosne, daj boze da se kupe. Nije u razmatranju da se kupe svi (jastrebove smo mi izbacili iz upotrebe jos 1995, i oni nisu u planu za kupovinu), ali u planu je da se kupe Orlovi, koji su iz poslednjih serija (kraj 80-ih i pocetak 90-ih) koji su u dobrom stanju i koji su malo korisceni.
Ali pored svega, jos jednom saucesce porodici!

top

pre 15 godina

LJudi, ne razumem vas, avion je pao, padaju svuda na svetu, i najmoderniji, žašto odmah napadate vojsku i zastarelu opremu, pa i amerikanci imaju i starije avione od g4, i to ne znači da nisu dobro održavani. Koliko je samo bilo udesa aviona i pilota iz akro grupa, razmislite malo, to je rizičan posao za hrabre ljude, to se podvodi pod "upravljanje opasnom stvari"! Žao mi je čoveka, naravno!

miljko

pre 15 godina

padali su i bolji i noviji avioni puni putnika. kakva je ovo sad pljuvacina po avijaciji. pa nismo mi amerika da svake godine kupujemo nove avione. kao sto taksisti znaju kako im auto dise tako i piloti poznaju svoje letilice.

Baki

pre 15 godina

Avion G-4 je prvi put poleteo posle F-16 i Mig-29. Sve zavisi od odrzavanja, ali posto je to domaci proizvod od uvoznih delova...mozemo misliti...

Vojislav

pre 15 godina

Pa nije taj avion baš toliko star da nije mogao da služi za obuku i trening. Nesreće se dešavaju i na novim letelicama. Uvek je tužno kad pilot pogine na zadatku, ratnom ili mirnodopskom. Slava mu!

*bane*

pre 15 godina

*Nadam se da će zbog ovoga biti odložen aero-miting u subotu, jer se pilot spremao za taj miting i bilo bi stvarno neukusno i prema njegovoj porodici, hvaliti se našom avijacijom sa istim tim avionima, samo 2-3 dana nakon pogibije najboljeg pilota !!

Goran

pre 15 godina

Ljudi, tuzan je povod mog pisanja, ali se mora postaviti pitanje, IMA LI IKO OD POLITICARA VIZIJU I NACIN REALIZOVANJA ISTE, KAKVA CE NAM BITI VOJSKA?
Sa cim ce raspolagati ti profesionalci? Sticem utisak da ih na ovaj nacin i testirate da li su profesionalci! Jer, covekov razum je verovatno govorio da ne treba uci u tu kantu.

Ipak, sacekajmo zavrsetak istrage... Sve je fakat sto pisemo, ali je isto moguce puno toga.

ja znam za 4 pada: na Lustici, Golubovcima, Batajnici i evo sad ovaj. Da prezimana ne navodim, samo cu reci da su dvojica preziveli.

Marko

pre 15 godina

Saucesce porodici Ištvana Kanasa

Prilika je da se predstojeci miting nazove po tragicno nastradalom pilotu Ištvanu Kanasu

PILOTI NE GINU, ONI SE SAMO NE VRACAJU!!!

Slava mu

Bojan

pre 15 godina

A i dalje niko da priupita - KOJI MANIJACI odlučuju da se aero miting održi u CENTRU grada, na području Kalemegdana i Ušća.

Na stranu buka - samo diktatorski mentaliteti smatraju da je u redu da maltretiraju građane zarad marketinga - šta kada neki od brojnih aviona padne na okolne solitere? Ko će da odgovara za takav krajnji nemar? Po običaju niko.

srele

pre 15 godina

Pilot je nažalost poginuo. Saučešće porodici. Vazduhoplovstvo je institucija koja ne trpi improvizacije. Ako ga imate onda ono mora biti besprekorno organizovano i opremljeno. Tehnika mora biti 100 % ispravna, a piloti u top formi. Top forma se postiže letenjem i samo letenjem. U suprotnom bolje je da vazduhoplovstvo nemate.
Dok je vazduhoplovstva biće i udesa i pogibija. Možda su nam reakcije ishitrene. Sačekajmo da vidimo šta se dogodilo.

Bane

pre 15 godina

Mоje saucesce porodici pilota Istvana Kanasa.

I pre ove nesrece nisam bas bio siguran da li je nebo iznad Beograda pravo mesto za aeromiting.

osnovac

pre 15 godina

Koliko je potrebno truda i rada za skolovanje svakog od njih, da bi na ovakav nacin skoncali svoje zivote!? Dokle ce se voziti u krsevima?

letac

pre 15 godina

Tuzna vest koja govori da ni najpouzdanije letelice kakag je Supergaleb G4 ni najbolji piloti koji lete u ovom Sektoru, nisu uvek garant da misija moze biti izvrsena. Visa sila. R.I.P.

vlad

pre 15 godina

Radi se o školskom borbenom avionu "Super galeb", koji je u upotrebi od osamdesetih godina. Avion je opremljen motorom Vajtper. Važi za pouzdanu letelicu i predviđen je za prelaznu obuku pilota za mlazne avione.

vazi za pouzdanu letelicu iz osamdesetih godina...
zalosno!!!

ella

pre 15 godina

danas je baš tužan dan.
najpre vest o sonji a sada i ovo.

najiskrenije saučešće porodici poginulog pilota.

neka ti je laka zemlja vojniče!

letac

pre 15 godina

Avion je upao u kovitlac pri niskom letu i nije bilo vremena za katapultiranje. Neumesno je govoriti sada o tome kako je avion los. Radi se o relativno novoj i modernoj letelici, a avion koji je pao bio je potpuno tehnicki ispravan i nedavno remontovan. Nema svrhe ponizavati sada domacu avijaciju, radi se o visoj sili.

Milan Paunovic

pre 15 godina

Kao gradjanin Srbije i pasivni clan Demokratske stranke, smatram da da je najmoralniji cin da Ministar odbrane da ostavku na tu funkciju.

Vanja

pre 15 godina

Strašno! Saučešće porodici tragično nastradalog pilota pri, najblaže rečeno, nepotrebnim i krajnje neprimerenim aktivnostima vojske pri ovakvom stanju u samoj vojsci i državi. Kome mi još da pokazujemo svoju vojnu moć? Najmanje što je obaveza prema porodici poginulog je ostavka, po objektivnoj odgovornosti, ministra vojnog ili načelnika generalštaba. Strašno!!!

doka

pre 15 godina

Treba da je sramota Sutanovca i sve ostale generalcice oko njega, koji imaju obraza da se busaju i hvale ratnim vazduhoplovstvom. Da li ce sada imati hrabrosti da pogleda u oci porodici?!! Svi ti piloti rade svoj posao iz ciste ljubavi, niti su materijalno nagradjeni, niti se u avione ratnog vazduhoplovstva ulaze onoliko koliko bi nas dragi ministar zeleo da mi verujemo. Ako ima i trunke savesti i morala Sutanovac bi trebao da otkaze miting u subotu.

D. Jovanovic

pre 15 godina

Ovo bi trebalo da sluzi Sutanovcu kao opomena da zaboravi na kupovinu onih G-4 u Bosni o kojima je skoro bilo reci. Avion je veoma star (prvi let 1978.-e), i nije vredno na njega trositi pare. Nadam se da je pilot u redu.

vrlo vazno

pre 15 godina

Jel to bejahu oni avioni koje hocemo da kupimo od republike srpske? Znaci jedan avion manje za obuku, a na cemu ce da se obucavaju onih 30.000 vojnika koje nameravate da imate gospodine ministre? Mnogo vam je skup taj hobi pravljenja vojske, dajte da prvo napravimo drzavu, onda mozemo da se pozabavimo vojskom.

srpska vojska

pre 15 godina

Neki dan se ovaj Ponos hvali kako su ustedeli neke pare pa ce da prosire vojsku a ovamo im padaju avioni, eksplodiraju skladista, "ubijaju se" vojnici. Pa ne znam kako ih nije sramota, oni su navikli da srpska vojska mora da gine, pa ako nema rata onda i ako neko pogine u miru nije problem.

letac

pre 15 godina

Avion je upao u kovitlac pri niskom letu i nije bilo vremena za katapultiranje. Neumesno je govoriti sada o tome kako je avion los. Radi se o relativno novoj i modernoj letelici, a avion koji je pao bio je potpuno tehnicki ispravan i nedavno remontovan. Nema svrhe ponizavati sada domacu avijaciju, radi se o visoj sili.

letac

pre 15 godina

Tuzna vest koja govori da ni najpouzdanije letelice kakag je Supergaleb G4 ni najbolji piloti koji lete u ovom Sektoru, nisu uvek garant da misija moze biti izvrsena. Visa sila. R.I.P.

top

pre 15 godina

LJudi, ne razumem vas, avion je pao, padaju svuda na svetu, i najmoderniji, žašto odmah napadate vojsku i zastarelu opremu, pa i amerikanci imaju i starije avione od g4, i to ne znači da nisu dobro održavani. Koliko je samo bilo udesa aviona i pilota iz akro grupa, razmislite malo, to je rizičan posao za hrabre ljude, to se podvodi pod "upravljanje opasnom stvari"! Žao mi je čoveka, naravno!

Marko

pre 15 godina

Saucesce porodici Ištvana Kanasa

Prilika je da se predstojeci miting nazove po tragicno nastradalom pilotu Ištvanu Kanasu

PILOTI NE GINU, ONI SE SAMO NE VRACAJU!!!

Slava mu

Bojan

pre 15 godina

A i dalje niko da priupita - KOJI MANIJACI odlučuju da se aero miting održi u CENTRU grada, na području Kalemegdana i Ušća.

Na stranu buka - samo diktatorski mentaliteti smatraju da je u redu da maltretiraju građane zarad marketinga - šta kada neki od brojnih aviona padne na okolne solitere? Ko će da odgovara za takav krajnji nemar? Po običaju niko.

razuman

pre 15 godina

Prvo, iskreno saucesce porodici pilota!
Bez obzira sto su avioni iz 80-ih, ne znaci da nisu pouzdani. Istraga ce pokazati uzrok pada. I mnogo jace zemlje pooseduju avione iz 80-ih pa cak i 70-ih, i redovno ih koriste. Koliko god pljuvali ministarstvo odbrane, vojska sto se tice tehnike, stvarno staje na noge (jos nije stala, ali staje). Bar se zna na cemu si, a ne da imamo 7 ispravnih aviona, a na papiru jaki ko nato. Kao sin vojnog pilota u penziji, znam da je u avijaciji ovih udesa, nazalost, uvek bilo. To je sastavni deo tog posla. U poslednjim godinama se, na srecu, nismo navikli na ove situacije, ali ne zato sto nam je tad vazduhoplovstvo bilo bolje, nego zato sto se skoro uopste nije letelo.Sto se tice aviona iz bosne, daj boze da se kupe. Nije u razmatranju da se kupe svi (jastrebove smo mi izbacili iz upotrebe jos 1995, i oni nisu u planu za kupovinu), ali u planu je da se kupe Orlovi, koji su iz poslednjih serija (kraj 80-ih i pocetak 90-ih) koji su u dobrom stanju i koji su malo korisceni.
Ali pored svega, jos jednom saucesce porodici!

*bane*

pre 15 godina

*Nadam se da će zbog ovoga biti odložen aero-miting u subotu, jer se pilot spremao za taj miting i bilo bi stvarno neukusno i prema njegovoj porodici, hvaliti se našom avijacijom sa istim tim avionima, samo 2-3 dana nakon pogibije najboljeg pilota !!

miljko

pre 15 godina

padali su i bolji i noviji avioni puni putnika. kakva je ovo sad pljuvacina po avijaciji. pa nismo mi amerika da svake godine kupujemo nove avione. kao sto taksisti znaju kako im auto dise tako i piloti poznaju svoje letilice.

Manfred

pre 15 godina

Vinuo si se u nebo poslednji put, zauvek tu i ostani, među najboljima.
Neka tvojoj porodici bude uteha, da ćeš večno biti na nebu, koje si toliko voleo.

Neka ti je večna slava i hvala.

doka

pre 15 godina

Treba da je sramota Sutanovca i sve ostale generalcice oko njega, koji imaju obraza da se busaju i hvale ratnim vazduhoplovstvom. Da li ce sada imati hrabrosti da pogleda u oci porodici?!! Svi ti piloti rade svoj posao iz ciste ljubavi, niti su materijalno nagradjeni, niti se u avione ratnog vazduhoplovstva ulaze onoliko koliko bi nas dragi ministar zeleo da mi verujemo. Ako ima i trunke savesti i morala Sutanovac bi trebao da otkaze miting u subotu.

srele

pre 15 godina

Pilot je nažalost poginuo. Saučešće porodici. Vazduhoplovstvo je institucija koja ne trpi improvizacije. Ako ga imate onda ono mora biti besprekorno organizovano i opremljeno. Tehnika mora biti 100 % ispravna, a piloti u top formi. Top forma se postiže letenjem i samo letenjem. U suprotnom bolje je da vazduhoplovstvo nemate.
Dok je vazduhoplovstva biće i udesa i pogibija. Možda su nam reakcije ishitrene. Sačekajmo da vidimo šta se dogodilo.

ella

pre 15 godina

danas je baš tužan dan.
najpre vest o sonji a sada i ovo.

najiskrenije saučešće porodici poginulog pilota.

neka ti je laka zemlja vojniče!

Vanja

pre 15 godina

Strašno! Saučešće porodici tragično nastradalog pilota pri, najblaže rečeno, nepotrebnim i krajnje neprimerenim aktivnostima vojske pri ovakvom stanju u samoj vojsci i državi. Kome mi još da pokazujemo svoju vojnu moć? Najmanje što je obaveza prema porodici poginulog je ostavka, po objektivnoj odgovornosti, ministra vojnog ili načelnika generalštaba. Strašno!!!

Vojislav

pre 15 godina

Pa nije taj avion baš toliko star da nije mogao da služi za obuku i trening. Nesreće se dešavaju i na novim letelicama. Uvek je tužno kad pilot pogine na zadatku, ratnom ili mirnodopskom. Slava mu!

Tirpic73

pre 15 godina

Pre nego sto zatrazimo smenu pola drzavnog rukovodstva Srbije sacekajmo zvanican izvestaj. Mozda je u pitanju nesrecan slucaj ili kao sto neko rece "visa sila".

Volim avione i nesmeta mi buka koju oni prave. Mislim da su vojni piloti lafovi, prava elita svakog drustva pa i ovog naseg. Tuzan sam i razocaran zbog danasnjeg dogadjaja...

Milan Paunovic

pre 15 godina

Kao gradjanin Srbije i pasivni clan Demokratske stranke, smatram da da je najmoralniji cin da Ministar odbrane da ostavku na tu funkciju.

Igor

pre 15 godina

Saucesce porodici Kanas.

Igrom slucaja sluzio sam vojsku u 172-oj brigadi u Podgorici, dok je tamo bio i Kanas. Upoznao sam ga kao vrhunskog pilota i coveka. Nenadoknadiv gubitak za srpsko vazduhoplovstvo i vojsku Srbije.
Slava mu!

srpska vojska

pre 15 godina

Neki dan se ovaj Ponos hvali kako su ustedeli neke pare pa ce da prosire vojsku a ovamo im padaju avioni, eksplodiraju skladista, "ubijaju se" vojnici. Pa ne znam kako ih nije sramota, oni su navikli da srpska vojska mora da gine, pa ako nema rata onda i ako neko pogine u miru nije problem.

vrlo vazno

pre 15 godina

Jel to bejahu oni avioni koje hocemo da kupimo od republike srpske? Znaci jedan avion manje za obuku, a na cemu ce da se obucavaju onih 30.000 vojnika koje nameravate da imate gospodine ministre? Mnogo vam je skup taj hobi pravljenja vojske, dajte da prvo napravimo drzavu, onda mozemo da se pozabavimo vojskom.

Bane

pre 15 godina

Mоje saucesce porodici pilota Istvana Kanasa.

I pre ove nesrece nisam bas bio siguran da li je nebo iznad Beograda pravo mesto za aeromiting.

e moj lazanski..

pre 15 godina

umesto da g-din Lazanski izjavi saucesce porodici pilota, on nasiroko o kvalitetima SUPERgaleba i burmanskoj avijaciji.. Ma covece, avion ce se napraviti, ljudski zivot se ne moze nadoknaditi!

nemanja`

pre 15 godina

Potrebna je potpuna reforma tehnike i sredstava ..Nadam se da ce Srbija postati ekonomski i vojno najjaca zemlja u regionu..Moje saucesce porodici poginulog pilota

vlad

pre 15 godina

Radi se o školskom borbenom avionu "Super galeb", koji je u upotrebi od osamdesetih godina. Avion je opremljen motorom Vajtper. Važi za pouzdanu letelicu i predviđen je za prelaznu obuku pilota za mlazne avione.

vazi za pouzdanu letelicu iz osamdesetih godina...
zalosno!!!

D. Jovanovic

pre 15 godina

Ovo bi trebalo da sluzi Sutanovcu kao opomena da zaboravi na kupovinu onih G-4 u Bosni o kojima je skoro bilo reci. Avion je veoma star (prvi let 1978.-e), i nije vredno na njega trositi pare. Nadam se da je pilot u redu.

Milan

pre 15 godina

Iako praksu aeromitinga u kojima nastupaju vojni avioni imaju mnoge zemlje, mislim da je to za nase uslove velika glupost. Sta se time demonstrira? Snaga naseg vazduhoplovstva? Pa mi nemamo skoro nista. I ono sto imamo je zastarelo, skoro neupotrebljivo. Videli ste svi koliko nam je avijacija bila jaka 1999-te.
Po meni je koriscenje vojne avijacije u cirkuske svrhe jednako inteligentno kao recimo kada bi se najbolji hirirzi sa VMA sakupili na Kalemegdanu i pokusali da naprave operaciju na srcu nekome upravo tamo, samo da bi demonstrirali kvalitet nase medicine.

osnovac

pre 15 godina

Koliko je potrebno truda i rada za skolovanje svakog od njih, da bi na ovakav nacin skoncali svoje zivote!? Dokle ce se voziti u krsevima?

Savke

pre 15 godina

Pista nek ti je zauvek plavo nebo. Cast je bila poznavati te i leteti s tobom!
Porodici najiskrenije saucesce.
Tesko je bilo sta vise reci...

Baki

pre 15 godina

Avion G-4 je prvi put poleteo posle F-16 i Mig-29. Sve zavisi od odrzavanja, ali posto je to domaci proizvod od uvoznih delova...mozemo misliti...

Branimir

pre 15 godina

Najdublje saucesce porodici tragicno nastradalog pilota.
Moja poruka i molba za nadlezne u Ministarstvu odbrane i vrhu srpske drzave u ovom trenutku: molim vas, prestanite da ugrozavate bezbednost gradjana Beograda preletima centra grada, bez obzira koji povod imate. Ova nesreca bi sad morala da vam konacno pokaze da se borbenim avionima ne leti iznad gusto naseljenog grada, ni u kojoj mirnodopskoj prilici! Veoma iskusan pilot, avion u odlicnom stanju i - nesreca. Znaci, nista ne moze da garantuje da do pada ne moze da dodje, to zna svako ko iole poznaje svet avijacije. Nikakve promocije novih klasa, nikakvi aeromitinzi, festivali, kulturna desavanja - NE opravdavaju letove borbenim avionima iznad Beograda. Bez obzira na obnovljene resurse, remonte, nove seme farbanja i slicno. U bivsoj JNA se znalo, kad je aeromiting ko voli pravac u Batajnicu. Sta mora da se desi da se prestane sa spornom marketinskom praksom da se neprestano leti borbenim avionima iznad Beograda, Kraljeva, Nisa, Novog Sada i drugih gradova? Nedavni pad "Orla" kod Barande nije bio nikakav nauk za vrh u MO, uprkos i tadasnjim brojnim glasovima koji su se culi u javnosti protiv prakse letenja nad gradovima.
Ko bi bio kriv da je ovaj G4 zavrsio u, mozda, Karadjordjevoj ulici umesto na betonu stajanke na Batajnici?

Goran

pre 15 godina

Ljudi, tuzan je povod mog pisanja, ali se mora postaviti pitanje, IMA LI IKO OD POLITICARA VIZIJU I NACIN REALIZOVANJA ISTE, KAKVA CE NAM BITI VOJSKA?
Sa cim ce raspolagati ti profesionalci? Sticem utisak da ih na ovaj nacin i testirate da li su profesionalci! Jer, covekov razum je verovatno govorio da ne treba uci u tu kantu.

Ipak, sacekajmo zavrsetak istrage... Sve je fakat sto pisemo, ali je isto moguce puno toga.

ja znam za 4 pada: na Lustici, Golubovcima, Batajnici i evo sad ovaj. Da prezimana ne navodim, samo cu reci da su dvojica preziveli.

bajicyu

pre 15 godina

Pilota ne poznajem ali ako je bio potpukovnik, opitni pilot i jos clan Akro grupe onda je to vrhunski pilot i sa moje strane svaka pocast njemu a njegovoj porodici iskreno saucesce.

Nandor Patai

pre 15 godina

Meni je bio ujak i uzor od malena, jer sam i ja hteo da budem vojni pilot. Ali nazalost u tome nisam uspeo. :(

POCIVAJ U MIRU UJACE!!!

Predrag Spasenovic

pre 15 godina

Prvo moje iskreno saucesce porodici pokojnog pilota koji je poginuo izvrsavajuci zadatak koji mu je postavljen.

Mnogi ne znaju da je i u najsretnijim vremenima bilo puno vazduhoplovnih udesa koji su se desavali prilikom priprema za aeromitinge, a piloti ce vam objasniti koliko su to opasni letovi-kriticni. Sto se tice vazduhoplova izuzetno pouzdan vazduhoplov koji je trazen u vise zemalja pa cak i sami amerikanci su bili odusevljeni istim i zeleli su da ga uvedu u svoje vazduhoplovstvo.Odrzavanje vazduhoplova u vojsci je uvek bilo kvalitetno sa odlicnim sistemom odrzavanja a sami vazduhoplovi su mogli da lete samo ispravni bez ikakvih odlozenih radova kao sto je to normalno u civilnom vazduhoplovstvu.

IUSTITOR

pre 15 godina

Iskreno saucesce porodici!
Nesrece u avijaciji su se i ranije deshavale i to mnogo cesce, pa to nikada nije stavljano u prvi plan, jednostavno to se deshava u svim ratnim vazduhoplovstvima sveta. Posebno osudjujem zluradost. Nasha vojska je pocela da staje na noge polako, i ovo je svakako veliki udarac, posebno boli to shto smo danas izgubili jednog od najboljih pilota, avion je zamenjiv, ali ne i ljudski zivot.

Prevodilac

pre 15 godina

Prekjuce smo ovde citali vest, kako je Vojska ima ambicije da poveca brojno stanje za ca. 2000 vojnika, i kako je vojska mnogo vec ustedela? Sta? Nije li bolje, da se ovo sto imamo bolje odrzava? Mozda je ovaj dogadjaj samo jedna tragedija? Ali u super organizovanoj vojsci, i tragedije se planiraju, pa su zato retke. Stedeti da, ali ne po cenu ljudskih zivota.

Bojan

pre 15 godina

A i dalje niko da priupita - KOJI MANIJACI odlučuju da se aero miting održi u CENTRU grada, na području Kalemegdana i Ušća.

Na stranu buka - samo diktatorski mentaliteti smatraju da je u redu da maltretiraju građane zarad marketinga - šta kada neki od brojnih aviona padne na okolne solitere? Ko će da odgovara za takav krajnji nemar? Po običaju niko.

Vanja

pre 15 godina

Strašno! Saučešće porodici tragično nastradalog pilota pri, najblaže rečeno, nepotrebnim i krajnje neprimerenim aktivnostima vojske pri ovakvom stanju u samoj vojsci i državi. Kome mi još da pokazujemo svoju vojnu moć? Najmanje što je obaveza prema porodici poginulog je ostavka, po objektivnoj odgovornosti, ministra vojnog ili načelnika generalštaba. Strašno!!!

vrlo vazno

pre 15 godina

Jel to bejahu oni avioni koje hocemo da kupimo od republike srpske? Znaci jedan avion manje za obuku, a na cemu ce da se obucavaju onih 30.000 vojnika koje nameravate da imate gospodine ministre? Mnogo vam je skup taj hobi pravljenja vojske, dajte da prvo napravimo drzavu, onda mozemo da se pozabavimo vojskom.

srpska vojska

pre 15 godina

Neki dan se ovaj Ponos hvali kako su ustedeli neke pare pa ce da prosire vojsku a ovamo im padaju avioni, eksplodiraju skladista, "ubijaju se" vojnici. Pa ne znam kako ih nije sramota, oni su navikli da srpska vojska mora da gine, pa ako nema rata onda i ako neko pogine u miru nije problem.

doka

pre 15 godina

Treba da je sramota Sutanovca i sve ostale generalcice oko njega, koji imaju obraza da se busaju i hvale ratnim vazduhoplovstvom. Da li ce sada imati hrabrosti da pogleda u oci porodici?!! Svi ti piloti rade svoj posao iz ciste ljubavi, niti su materijalno nagradjeni, niti se u avione ratnog vazduhoplovstva ulaze onoliko koliko bi nas dragi ministar zeleo da mi verujemo. Ako ima i trunke savesti i morala Sutanovac bi trebao da otkaze miting u subotu.

Milan Paunovic

pre 15 godina

Kao gradjanin Srbije i pasivni clan Demokratske stranke, smatram da da je najmoralniji cin da Ministar odbrane da ostavku na tu funkciju.

Milan

pre 15 godina

Iako praksu aeromitinga u kojima nastupaju vojni avioni imaju mnoge zemlje, mislim da je to za nase uslove velika glupost. Sta se time demonstrira? Snaga naseg vazduhoplovstva? Pa mi nemamo skoro nista. I ono sto imamo je zastarelo, skoro neupotrebljivo. Videli ste svi koliko nam je avijacija bila jaka 1999-te.
Po meni je koriscenje vojne avijacije u cirkuske svrhe jednako inteligentno kao recimo kada bi se najbolji hirirzi sa VMA sakupili na Kalemegdanu i pokusali da naprave operaciju na srcu nekome upravo tamo, samo da bi demonstrirali kvalitet nase medicine.

D. Jovanovic

pre 15 godina

Ovo bi trebalo da sluzi Sutanovcu kao opomena da zaboravi na kupovinu onih G-4 u Bosni o kojima je skoro bilo reci. Avion je veoma star (prvi let 1978.-e), i nije vredno na njega trositi pare. Nadam se da je pilot u redu.

vlad

pre 15 godina

Radi se o školskom borbenom avionu "Super galeb", koji je u upotrebi od osamdesetih godina. Avion je opremljen motorom Vajtper. Važi za pouzdanu letelicu i predviđen je za prelaznu obuku pilota za mlazne avione.

vazi za pouzdanu letelicu iz osamdesetih godina...
zalosno!!!

Goran

pre 15 godina

Ljudi, tuzan je povod mog pisanja, ali se mora postaviti pitanje, IMA LI IKO OD POLITICARA VIZIJU I NACIN REALIZOVANJA ISTE, KAKVA CE NAM BITI VOJSKA?
Sa cim ce raspolagati ti profesionalci? Sticem utisak da ih na ovaj nacin i testirate da li su profesionalci! Jer, covekov razum je verovatno govorio da ne treba uci u tu kantu.

Ipak, sacekajmo zavrsetak istrage... Sve je fakat sto pisemo, ali je isto moguce puno toga.

ja znam za 4 pada: na Lustici, Golubovcima, Batajnici i evo sad ovaj. Da prezimana ne navodim, samo cu reci da su dvojica preziveli.

e moj lazanski..

pre 15 godina

umesto da g-din Lazanski izjavi saucesce porodici pilota, on nasiroko o kvalitetima SUPERgaleba i burmanskoj avijaciji.. Ma covece, avion ce se napraviti, ljudski zivot se ne moze nadoknaditi!

Branimir

pre 15 godina

Najdublje saucesce porodici tragicno nastradalog pilota.
Moja poruka i molba za nadlezne u Ministarstvu odbrane i vrhu srpske drzave u ovom trenutku: molim vas, prestanite da ugrozavate bezbednost gradjana Beograda preletima centra grada, bez obzira koji povod imate. Ova nesreca bi sad morala da vam konacno pokaze da se borbenim avionima ne leti iznad gusto naseljenog grada, ni u kojoj mirnodopskoj prilici! Veoma iskusan pilot, avion u odlicnom stanju i - nesreca. Znaci, nista ne moze da garantuje da do pada ne moze da dodje, to zna svako ko iole poznaje svet avijacije. Nikakve promocije novih klasa, nikakvi aeromitinzi, festivali, kulturna desavanja - NE opravdavaju letove borbenim avionima iznad Beograda. Bez obzira na obnovljene resurse, remonte, nove seme farbanja i slicno. U bivsoj JNA se znalo, kad je aeromiting ko voli pravac u Batajnicu. Sta mora da se desi da se prestane sa spornom marketinskom praksom da se neprestano leti borbenim avionima iznad Beograda, Kraljeva, Nisa, Novog Sada i drugih gradova? Nedavni pad "Orla" kod Barande nije bio nikakav nauk za vrh u MO, uprkos i tadasnjim brojnim glasovima koji su se culi u javnosti protiv prakse letenja nad gradovima.
Ko bi bio kriv da je ovaj G4 zavrsio u, mozda, Karadjordjevoj ulici umesto na betonu stajanke na Batajnici?

letac

pre 15 godina

Avion je upao u kovitlac pri niskom letu i nije bilo vremena za katapultiranje. Neumesno je govoriti sada o tome kako je avion los. Radi se o relativno novoj i modernoj letelici, a avion koji je pao bio je potpuno tehnicki ispravan i nedavno remontovan. Nema svrhe ponizavati sada domacu avijaciju, radi se o visoj sili.

Bane

pre 15 godina

Mоje saucesce porodici pilota Istvana Kanasa.

I pre ove nesrece nisam bas bio siguran da li je nebo iznad Beograda pravo mesto za aeromiting.

osnovac

pre 15 godina

Koliko je potrebno truda i rada za skolovanje svakog od njih, da bi na ovakav nacin skoncali svoje zivote!? Dokle ce se voziti u krsevima?

*bane*

pre 15 godina

*Nadam se da će zbog ovoga biti odložen aero-miting u subotu, jer se pilot spremao za taj miting i bilo bi stvarno neukusno i prema njegovoj porodici, hvaliti se našom avijacijom sa istim tim avionima, samo 2-3 dana nakon pogibije najboljeg pilota !!

razuman

pre 15 godina

Prvo, iskreno saucesce porodici pilota!
Bez obzira sto su avioni iz 80-ih, ne znaci da nisu pouzdani. Istraga ce pokazati uzrok pada. I mnogo jace zemlje pooseduju avione iz 80-ih pa cak i 70-ih, i redovno ih koriste. Koliko god pljuvali ministarstvo odbrane, vojska sto se tice tehnike, stvarno staje na noge (jos nije stala, ali staje). Bar se zna na cemu si, a ne da imamo 7 ispravnih aviona, a na papiru jaki ko nato. Kao sin vojnog pilota u penziji, znam da je u avijaciji ovih udesa, nazalost, uvek bilo. To je sastavni deo tog posla. U poslednjim godinama se, na srecu, nismo navikli na ove situacije, ali ne zato sto nam je tad vazduhoplovstvo bilo bolje, nego zato sto se skoro uopste nije letelo.Sto se tice aviona iz bosne, daj boze da se kupe. Nije u razmatranju da se kupe svi (jastrebove smo mi izbacili iz upotrebe jos 1995, i oni nisu u planu za kupovinu), ali u planu je da se kupe Orlovi, koji su iz poslednjih serija (kraj 80-ih i pocetak 90-ih) koji su u dobrom stanju i koji su malo korisceni.
Ali pored svega, jos jednom saucesce porodici!

Baki

pre 15 godina

Avion G-4 je prvi put poleteo posle F-16 i Mig-29. Sve zavisi od odrzavanja, ali posto je to domaci proizvod od uvoznih delova...mozemo misliti...

srele

pre 15 godina

Pilot je nažalost poginuo. Saučešće porodici. Vazduhoplovstvo je institucija koja ne trpi improvizacije. Ako ga imate onda ono mora biti besprekorno organizovano i opremljeno. Tehnika mora biti 100 % ispravna, a piloti u top formi. Top forma se postiže letenjem i samo letenjem. U suprotnom bolje je da vazduhoplovstvo nemate.
Dok je vazduhoplovstva biće i udesa i pogibija. Možda su nam reakcije ishitrene. Sačekajmo da vidimo šta se dogodilo.

top

pre 15 godina

LJudi, ne razumem vas, avion je pao, padaju svuda na svetu, i najmoderniji, žašto odmah napadate vojsku i zastarelu opremu, pa i amerikanci imaju i starije avione od g4, i to ne znači da nisu dobro održavani. Koliko je samo bilo udesa aviona i pilota iz akro grupa, razmislite malo, to je rizičan posao za hrabre ljude, to se podvodi pod "upravljanje opasnom stvari"! Žao mi je čoveka, naravno!

Marko

pre 15 godina

Saucesce porodici Ištvana Kanasa

Prilika je da se predstojeci miting nazove po tragicno nastradalom pilotu Ištvanu Kanasu

PILOTI NE GINU, ONI SE SAMO NE VRACAJU!!!

Slava mu

letac

pre 15 godina

Tuzna vest koja govori da ni najpouzdanije letelice kakag je Supergaleb G4 ni najbolji piloti koji lete u ovom Sektoru, nisu uvek garant da misija moze biti izvrsena. Visa sila. R.I.P.

Vojislav

pre 15 godina

Pa nije taj avion baš toliko star da nije mogao da služi za obuku i trening. Nesreće se dešavaju i na novim letelicama. Uvek je tužno kad pilot pogine na zadatku, ratnom ili mirnodopskom. Slava mu!

miljko

pre 15 godina

padali su i bolji i noviji avioni puni putnika. kakva je ovo sad pljuvacina po avijaciji. pa nismo mi amerika da svake godine kupujemo nove avione. kao sto taksisti znaju kako im auto dise tako i piloti poznaju svoje letilice.

Tirpic73

pre 15 godina

Pre nego sto zatrazimo smenu pola drzavnog rukovodstva Srbije sacekajmo zvanican izvestaj. Mozda je u pitanju nesrecan slucaj ili kao sto neko rece "visa sila".

Volim avione i nesmeta mi buka koju oni prave. Mislim da su vojni piloti lafovi, prava elita svakog drustva pa i ovog naseg. Tuzan sam i razocaran zbog danasnjeg dogadjaja...

Manfred

pre 15 godina

Vinuo si se u nebo poslednji put, zauvek tu i ostani, među najboljima.
Neka tvojoj porodici bude uteha, da ćeš večno biti na nebu, koje si toliko voleo.

Neka ti je večna slava i hvala.

nemanja`

pre 15 godina

Potrebna je potpuna reforma tehnike i sredstava ..Nadam se da ce Srbija postati ekonomski i vojno najjaca zemlja u regionu..Moje saucesce porodici poginulog pilota

Prevodilac

pre 15 godina

Prekjuce smo ovde citali vest, kako je Vojska ima ambicije da poveca brojno stanje za ca. 2000 vojnika, i kako je vojska mnogo vec ustedela? Sta? Nije li bolje, da se ovo sto imamo bolje odrzava? Mozda je ovaj dogadjaj samo jedna tragedija? Ali u super organizovanoj vojsci, i tragedije se planiraju, pa su zato retke. Stedeti da, ali ne po cenu ljudskih zivota.

Predrag Spasenovic

pre 15 godina

Prvo moje iskreno saucesce porodici pokojnog pilota koji je poginuo izvrsavajuci zadatak koji mu je postavljen.

Mnogi ne znaju da je i u najsretnijim vremenima bilo puno vazduhoplovnih udesa koji su se desavali prilikom priprema za aeromitinge, a piloti ce vam objasniti koliko su to opasni letovi-kriticni. Sto se tice vazduhoplova izuzetno pouzdan vazduhoplov koji je trazen u vise zemalja pa cak i sami amerikanci su bili odusevljeni istim i zeleli su da ga uvedu u svoje vazduhoplovstvo.Odrzavanje vazduhoplova u vojsci je uvek bilo kvalitetno sa odlicnim sistemom odrzavanja a sami vazduhoplovi su mogli da lete samo ispravni bez ikakvih odlozenih radova kao sto je to normalno u civilnom vazduhoplovstvu.

IUSTITOR

pre 15 godina

Iskreno saucesce porodici!
Nesrece u avijaciji su se i ranije deshavale i to mnogo cesce, pa to nikada nije stavljano u prvi plan, jednostavno to se deshava u svim ratnim vazduhoplovstvima sveta. Posebno osudjujem zluradost. Nasha vojska je pocela da staje na noge polako, i ovo je svakako veliki udarac, posebno boli to shto smo danas izgubili jednog od najboljih pilota, avion je zamenjiv, ali ne i ljudski zivot.

ella

pre 15 godina

danas je baš tužan dan.
najpre vest o sonji a sada i ovo.

najiskrenije saučešće porodici poginulog pilota.

neka ti je laka zemlja vojniče!

Igor

pre 15 godina

Saucesce porodici Kanas.

Igrom slucaja sluzio sam vojsku u 172-oj brigadi u Podgorici, dok je tamo bio i Kanas. Upoznao sam ga kao vrhunskog pilota i coveka. Nenadoknadiv gubitak za srpsko vazduhoplovstvo i vojsku Srbije.
Slava mu!

Savke

pre 15 godina

Pista nek ti je zauvek plavo nebo. Cast je bila poznavati te i leteti s tobom!
Porodici najiskrenije saucesce.
Tesko je bilo sta vise reci...

bajicyu

pre 15 godina

Pilota ne poznajem ali ako je bio potpukovnik, opitni pilot i jos clan Akro grupe onda je to vrhunski pilot i sa moje strane svaka pocast njemu a njegovoj porodici iskreno saucesce.

Nandor Patai

pre 15 godina

Meni je bio ujak i uzor od malena, jer sam i ja hteo da budem vojni pilot. Ali nazalost u tome nisam uspeo. :(

POCIVAJ U MIRU UJACE!!!