Petak, 19.09.2008.

13:18

Mogu li udžbenici da budu besplatni

Država mora da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce, smatra predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92

Mogu li udžbenici da budu besplatni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Del Boy

pre 15 godina

“Ono što ja kao ministar primećujem, udžbenika ima i cena im je visoka i mora da se plati. Ja bih voleo da udžbenika ima, da udžbenici budu besplatni i da to bude deo obrazovnog sistema u Republici Srbiji“, kaže Obradović. Pazi ovo!!! Ministar kaze da bi voleo? Alo sefe, ti si ministar, nije tvoje da volis il' ne volis, nego da URADIS nesto po tom pitanju, ako si imalo sposoban. QQ

snezana

pre 15 godina

zasto da ne, da se u skolskim bibliotekama zaduzuju i vracaju se na kraju godine da mogu i drugi djaci da koriste a svaka steta na udzbeniku da se naplati.to bi bilo dobro za budzet roditelja a ujedno i za nasu decu da im se nekrive ramena i bole ih ledja od teskih torbi,a sveske mozemo da kupimo.To moze proci ali kad bi svi bili disciplinovani i od roditelja deca i samih nastavnika.volela bih iskreno da zazivi ova ideja a mogli bi se uvesti i autobusi skolski da nam deca ne stradaju po ulicama i ispred skola.

Valerija

pre 15 godina

Sve se moze kad se hoce.
a kod nas u drzavi hoce i moze se samo onima koji su na polozaju - da isti i zadrze uz stanove, kola i ostale privilegije...
Drzava, tako smo ucili, brine o svom narodu kao druga majka. E onda smo mi izgleda dobili zlu macjehu.
Kad si sam, onda nekako i mozes da se izvuces i zivis kako tako pristojno, cim pozelis da napravish porodicu TRAS drzava ti se zalepi za kichmu ko pijavica - te placaj kontrole kod lekara tokom trudnoce jer dok sacekas drzavne institucije - porodices se, u medjuvremenu drzava ti od zene klepa 40% plate jer je odlucila da zatrudni i ode sa posla na trudnicko i porodiljsko, a ti vec razmisljash odakle ti pare za pelene i slicno... I taman malo sredish racune, kad tras - udzbenici za svu decu, a kako se menjaju svakome morash druge da kupujesh iste godine, pa svakom detetu markica za prevoz svaki mesec, pa pare za uzinu, rekreativnu, ekskurziju.. zamisli da imas 4 dece... Svakome nesto treba a ti i zena sami sa prosecnom platom. I jos ti se drzava nakaci na grbachu.. Pa majku mu dokle bre tako...

vlada

pre 15 godina

Neko je rekao da obezbedimo besplatan internet za ucenike. Obezbedilo je to par fakulteta, pa se na internetu najvise vremena provodi na fejsbuku!
gde bi tek osnovci "visili"?!

Aleksandar

pre 15 godina

Ideja je dobra i na ovim prostorima nije nova. U Sloveniji egzistira vec 25 godina. Deca dobijaju knjige, na kraju godine ih vracaju, a ako su unistene, placaju.

Zoran Markovic

pre 15 godina

Ne moze...
Nista nije besplatno, pa ni udzbenici...neko mora da ih plati.
Ono sto je besplatno, to placaju poreski obveznici.

Darko NS

pre 15 godina

E sad se izmislja topla voda. Ja sam 1969 godiste i isao sam u skolu u Novom Sadu do petog razreda osnovne skole sam imao besplatne knjige. Uciteljica bi nam podelila sve knjige na pocetku skolske godine a na kraju godine bi ih vracali pa bi deca koja krecu u taj razred dobijala iste. Samo one koje su u jako losem stanju bi se zanavljale tako da bi ponekad i po koju novu dobili na pocetku skolske godine. To je sistem u kojem ne mora svake godine da se potrosi 30 mil evra. Potrosi se prve a svake sledece se zanavljaju samo knjige koje su neupotrebljive. Jos se secam da smo zbog toga cuvali nase knjige ko oci u glavi i da smo se takmicili se ko ce da vrati urednije knjige.

Nikola

pre 15 godina

A mogu li vrtići biti besplatni? Može li zdravstvo i lekovi da budu apsolutno besplatni? Može li učenicima koji su socijalno ugroženi besplatno biti deljena užina?
Mislim, sve je to lepo, samo čika Mićun misli da je izmislio toplu vodu. Koliko još pitanja ima ovde... Ajde i ovome gore da malo mozgaju pre nego što lupe glupost.
Može PDV da se digne i na 30% pa će biti mesta za sve.

ap

pre 15 godina

Dakle, sjajna ideja, tj skretanje paznje na ustav koji se opusteno nepostuje. Kako bi se izbegla komplikacija oko nasledjivanja udzbenika(a pritom postoje i radni listovi koji se predvidjeno popunjavaju, mada sam ja misljenja da i udzbenike treba koristiti, znaci ne cuvati ih kao svetinju)moj predlog bi bio da se recikliraju i iznova stampaju na reciklovanom papiru, pa jos naci prirodne boje... Ko izgubi ili totalno unisti tokom godine - izvolte pa kupite drugi. Naravno, saglasan da ista stvar vazi i za srednje skole, svakako da treba decu motivisati na svaki nacin da se skoluju.

Misa

pre 15 godina

Inicijativa za svaku pohvalu. Tako ce konacno bar jedan problem ove drzave biti resen u korist gradjana i nadam se pre sveg dece. Sa druge strane, sa trzista udzbenika nestace razni Ljusici i ostali lovci u mutnom koji debelo profitiraju na malverzacijama sa udzbenicima. Nadam se da ce ovaj predlog biti zaista i usvojen po hitnom postupku.

vesna

pre 15 godina

Pa mogli bi, zasto ne , ako se vlada potrudi na tome .Ili povecanje plata , socijalne pomoci , redovni decji dodatci ,jedino tako moze da se pomogne i olaksa svim roditeljima da za svoju decu obezbede udzbenike.primer ovde u EU deca dobijaju besplatno udzbenike koje na kraju skolske godine vracaju skoli.tako da su za upotrebu drugoj deci sledece skolske godine.

hrvat

pre 15 godina

Besplatni udžbenici su stavka koja je hrvatski državni proračun pogodila samo prvu godinu. Zato je to moguće izvesti i u Srbiji. Djeca se u Hrvatskoj na početku godine zaduživaju za udžbenike koje na kraju godine moraju vratiti. Oštećene ili izgubljene udžbenike plaćaju roditelji a od tih se sredstava tiskaju oni udžbenici koji nedostaju. Vrlo izvodivo, samo je potrebna dobra volja i ne neka astronomski velika sredstva.

Mr Realno

pre 15 godina

A sta mislite da smanjimo broj luksuznih automobila i shofera koje ima svaka shusha u drzavnom aparatu, da zgrade uprava drzavnih institucija ne menjaju kompletan namestaj i opremu svake srede, da poslanicima smanjite plate, pa da vidimo da li ce biti para za udzbenike? Ne kazem da ministri treba da se voze u Zastavi,ali ne mora svaki zamenik sekretara za sve i svasta da se vozi u Audiju...Mislim moze, ali kad resimo sve ostalo.

ziggy

pre 15 godina

A moglo ne samo da se kopira Hrvatska vec da se ode i korak dalje: ukljucivanjem nase zemlje u OLPC (one laptop per child) projekat:

http://sr.wikipedia.org/wiki/OLPC

http://laptop.org/

Time bi deca u startu imala sansu i da se informaticki opismene....

Cilj: Srbija - drustvo znanja!

Sinias

pre 15 godina

Udzbenici treba da budu besplatni. Kako da budu, i kako da to ne rezultira monopolom i korupcijom, i kako ovo kako ono, time treba da se pozabavi drzava.
A 30 miliona evra je za jednu drzavu, cak i Srbiju, mnogo manje nego sto je prosecnoj srpskoj porodici iznos koji mora da plati za knjige.
Ne moraju knjige da budu skupe stampe, pune kolor slika, nestandardnog formata... da bi bile dobri udzbenici.
Besplatni udzbenici NE MORA DA ZNACI da ce biti slabijeg kvaliteta ili da ce neko da se bogati na tome.

Silvija

pre 15 godina

Lepo je cuti da je konacno neko ovo predlozio! Postoje razna resenja; mnoge drzave daju ucenicima besplatne udzbenike. U nekima udzbenike zaduzuju skole-moze i tako. Zasto ne prouciti kakva sve resenja koriste drugi, pa izabrati nesto sto bi bilo najprikladnije za nase trenutne uslove? Ako i ne bude idealno, sigurno ce biti bolje nego ovakvo haoticno stanje. I uvek se moze modifikovati-vazno je da se krene, jer je ovo veliki korak u pravom pracu.

Milan

pre 15 godina

Idući za idejom gospodina Mićunovića, obavezne su i lične karte, pa bi i one trebalo da budu besplatne.

Postoje samo dva načina kako bi država mogla da obezbedi besplatne udžbenike.

Prvi način je da oformi svoj monopol sa izvesnim brojem privatnih izdavača kojima bi plaćala štampanje udžbenika po dogovorenoj ceni. Ne treba ponavljati da bi među izdavačima bili samo oni sa dobrim vezama u izvršnoj vlasti.

Drugi način je da se država vrati propalom državnom izdavaču Zavodu za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava, ukine svaku privatnu inicijativu u ovoj oblasti, i reforme Gaše Kneževića u ovoj oblasti vrati na nivo od pre 2000.te godine. Ovime bi država imala POTPUNI monopol u uređivanju kako bi trebali izgledati udžbenici iz kojih bi učile buduće generacije učenika u Srbiji.

Oba ova rešenja vode do jačanje državnog monopola, ukidanje konkurencije u oblasti izdavaštva, smanjenju sloboda građana do odlučuju iz kakvih će knjiga učiti njihova deca, što će vremenom dovesti do toga da ćemo imati nekvalitetnije udžbenike za veći novac.

Treći, najodrživiji i najbolji način Vlada naravno da nije ni razmotrila. Potpuno ukidanje svih uslova i zabrana u ovoj delatnosti i prenos prava na školske odbore (dakle nastavnike i roditelje) da odlučuju sami iz kojih će se knjiga učiti.

bezimena

pre 15 godina

Mićune, Mićune...što si stariji, sa idejama si sve bliži ex Yu komunistima.:))) Bilo bi dobro obezbediti udžbenike besplatno, ali odakle pare?

Simerian

pre 15 godina

Mogu li udžbenici da budu besplatni? naravno da mogu - ako bi ih svi dobijali besplatno, kao sto kaze gospodin Micunovic. u protivnom-ne.

milos

pre 15 godina

Kupovina udzbenika jeste skupa, ali cim se uvedu besplatni udzbenici onda ce profesori da traze dodatne knjige koje se naravno placaju. I ko ce onda da kontrolise te besplatne udzbenike, da li su aktuelni, kvalitetni i zanimljivi, a ne neke jeftine gomile papira koje su zbog budzeta sklepane za par dana? Cim nesto dobijes besplatno, odmah ga manje cenis.

helena

pre 15 godina

Meni bi mnogo blize pameti bilo da neko zatrazi da skole imaju pristojne toalete u kojima ima, oh luksuza, wc papira i sapuna. Onda bi isto bilo dobro da u skolama ima i grejanje. Ni nastavna sredstva ne bi bila za bacanje. Ni fiskulturne sale u svim skolama. To bi spadalo u osnovna sredstva. A onda ide nadogradnja, kao recimo, sto deca ne znaju da plivaju. Znate li da Hrvatska ima plan da do 2011. godine sve skole imaju bazen? A u Beogradu, glavnom gradu, ima tri i po bazena, kojima, srecom, plafoni padaju samo nocu.

sneza

pre 15 godina

Ako nema para da se daju udzbenici svim djacima, mogu da se daju skoli. Tako bi vise generacija koristilo iste udzbenike. Ionako se u novim izdanjima udzbenika sustinski nista ne menja. A ko osteti knjige, neka ih plati na kraju godine

iva

pre 15 godina

Osnovci mogu na kraju godine da odluce da li zele da vrate udzbenike ili da ih otkupe i zadrze. Takodje, cena otkupa bi se smanjivala za svaku godinu koju je udzbenik proveo u upotrebi. To bi barem prepolovilo cenu akcije.

Van Helsing

pre 15 godina

Pozdravljam tu inicijativu. Obrazovanje treba da bude besplatno jer svako treba da ima jednaku šansu da nešto uradi u životu bez obzira na to koliko mu roditelji imaju para.

Tijana

pre 15 godina

U SAD-u su udzbenici besplatni, dobijaju odn. zaduzuju se od skole i na kraju godine vracaju istoj. Na taj nacin se smanjuju troskovi. To je naravno sve moguce u sistemu gde se ne menja skolski program godinama.

dusan

pre 15 godina

Imam dva sina buduca ucenika i verujem da nisam u situaciji da neko treba da mi daje tu vrstu pomoci. Ali bez obzira na to mislim da je jako bitno da drzava Srbija sto vise obezbedi u obrazovanju svog stanovnistva. Po mom misljenju to treba da bude jedan od najvisih prioriteta svake vlade (a ruku na srce na zalost jos uvek nije). Ove inicijative tipa mi bi to zeleli ali ne znamo kako, pokazuju samo da jos uvek nema prave politicke volje da stane uz sveobuhvatnu obnovu i podizanje opsteg obrazovnog sistema.

Posmatrac

pre 15 godina

Inace na Kosovu se to primenjuje od ove skolske godine. Od 15 Septebra je pocela podela druge grupe udzbenika za koje se u pocetku odluceno da treba da se kupe: Fizicka kuktura, primenjena umetnost i sl. Sad je sve kompletno. Mozete pitati naseg Ministra Obrazovanja kako je to uspeo da ostvari.
pozdrav.

doxist

pre 15 godina

evo predloga. U srbiji ima 250 poslanika, procene strucnjaka su na osnovu kriterijum iz drugih zemalja su da nma je potrebno ne vise od 150. kad se tu oduzmu putni troskovi i sve povlastice, plate u raznim odborima, eto para za besplatne udzbenike. nije lose, kao tema za razmisljanje, verovatno nikome nece padati napamet da smanji broj poslanika, ali mi imamo pravo na zdrave ideje:)

kesa

pre 15 godina

"Mićunović je podršku za inicijativu dobio i u Demokratskoj stranci, ali demokrate glavni problem za realizaciju vide u pronalaženju finansijskih sredstava"
Ma kako su ovo genijalno zakljucili! Impresioniran sam!

Mr.X

pre 15 godina

Bravo! Još samo da prodje, a teško će, jer su važnije poslaničke reprezentacije i troškovi prevoza koje niko ne kontroliše, a oni rade šta hoće! Ovakve stvari, da nisu samo mrtvo slovo na papriru, bi poboljšale i natalitet u Srbiji! Dok god u Srbiji političari ne postanu ljudi kojima je interes blagostanje celog društva, dotle će ovo samo biti još jedan propagandni gest!

m.

pre 15 godina

Koliko njih uzima besplatne udzbenike u usta pomislio bi covek da nam se blizi izborna godina. Ideja gospodina Micunovica je fenomenalna, ali kako je realizovati u Srbiji koja nije u stanju 15 godina da donese Zakon u udzbenicima i gde se haos koji je napravilo Ministarstvo prosvete da bi zastitilo lose razultate Zavoda za izdavanje udzbenika protegao do 19. setpembra! Devetanest dana smo u skolskoj godini da problem s udzbenicima i dalje postoji i stvara konfuziju. Ministar nije u stanju da taj problem resi. Za to vreme Ljusic i Zavod dezavuisu sludjene direktore i ucitelje saljuci dopise skolama u kojima tvrde da ce oni zameniti udzbenike privatnih koji nemaju dozvole. S kojim pravom to Ljusic salje? Podrzavam inicijativu Micunovica pod uslovom da obezbedi sve uslove da ceo proces bude transparentan i da se ne iskoristi samo kao mogucnost da se sacuva monopol drzave u ovoj oblasti. Srbija je rekla ne socijalizmu, to znaci da mora da obezbedi mogucnost izbora i konkurencije na trzistu. Evo u susednoj Hrvatskoj ima primer kako to moze da se uradi na dobar nacin. Ali, za pocetak, Hrvatska nema posrnulog drzavnog izdavaca.

P.R.

pre 15 godina

Besplatne skolske udzbenike uvela je Hrvatska, a Makedonija ih uvodi od 1. septembra naredne godine, i to kako za osnovnu, tako i za srednju skolu. Nasa drzava treba takodje da uvede besplatne udzbenike za osnovnu, ali i za srednju skolu. Posto nam u Budzetu nedostaje sredstava, moguce je kompromisno zakonsko resenje koje bi, s jedne strane regulisalo ovu oblast, a s druge strane omogucilo smanjenje nameta na roditelje djaka. Ministarstvo prosvete raspisivalo bi tender za autorske tekstove udzbenika. Izabrani autori dobili bi predvidjeni autorski honorar od Ministarstva Prosvete, koje bi zvanicno objavilo sve udzbenike u npr. pdf formatu na svom veb sajtu. Na taj nacin bi svi udbenici bili, barem teorijski dostupni svim ucenicima, a skole bi mogle da se organizuju i da odlucuju kako ce dalje postupati: da li ce ih stampati u nekoj stampariji za potrebe cele skole (uz tender, naravno), da li ce, mozda, svaka skola nabaviti dovoljan broj stampaca i stampati lekcije sukcesivno, tokom skolske godine, ili ce odredjeni broj ucenika, koji imaju kod kuce internet i stampac sami sebi stampati stranice udbenika, ili ce, mozda, ucenici nositi lap top u skolu (sada je vec cena jeftinijih laptop racunara niza od cene prosecnog mobilca za tinejdzere)...
Krajnje je vreme da se ukidaju monopoli, a pogotovo neracionalni i besmisleni "dilovi" u, po definiciji, neprofitnim delatnostima kao sto je zakonom obavezno obrazovanje!

Nikola

pre 15 godina

Štošta je u ovoj zemlji obavezno, a nije besplatno. Počev od lične karte... Udžbenici treba da budu besplatni, ali da se prenose kroz generacije, a ko ga uništi neka ga i plati. Samo bi neko onda osta bez unosnog posla štampanja i osmišljavanja novih udžbenika svake godine.

m.

pre 15 godina

Koliko njih uzima besplatne udzbenike u usta pomislio bi covek da nam se blizi izborna godina. Ideja gospodina Micunovica je fenomenalna, ali kako je realizovati u Srbiji koja nije u stanju 15 godina da donese Zakon u udzbenicima i gde se haos koji je napravilo Ministarstvo prosvete da bi zastitilo lose razultate Zavoda za izdavanje udzbenika protegao do 19. setpembra! Devetanest dana smo u skolskoj godini da problem s udzbenicima i dalje postoji i stvara konfuziju. Ministar nije u stanju da taj problem resi. Za to vreme Ljusic i Zavod dezavuisu sludjene direktore i ucitelje saljuci dopise skolama u kojima tvrde da ce oni zameniti udzbenike privatnih koji nemaju dozvole. S kojim pravom to Ljusic salje? Podrzavam inicijativu Micunovica pod uslovom da obezbedi sve uslove da ceo proces bude transparentan i da se ne iskoristi samo kao mogucnost da se sacuva monopol drzave u ovoj oblasti. Srbija je rekla ne socijalizmu, to znaci da mora da obezbedi mogucnost izbora i konkurencije na trzistu. Evo u susednoj Hrvatskoj ima primer kako to moze da se uradi na dobar nacin. Ali, za pocetak, Hrvatska nema posrnulog drzavnog izdavaca.

Mr.X

pre 15 godina

Bravo! Još samo da prodje, a teško će, jer su važnije poslaničke reprezentacije i troškovi prevoza koje niko ne kontroliše, a oni rade šta hoće! Ovakve stvari, da nisu samo mrtvo slovo na papriru, bi poboljšale i natalitet u Srbiji! Dok god u Srbiji političari ne postanu ljudi kojima je interes blagostanje celog društva, dotle će ovo samo biti još jedan propagandni gest!

P.R.

pre 15 godina

Besplatne skolske udzbenike uvela je Hrvatska, a Makedonija ih uvodi od 1. septembra naredne godine, i to kako za osnovnu, tako i za srednju skolu. Nasa drzava treba takodje da uvede besplatne udzbenike za osnovnu, ali i za srednju skolu. Posto nam u Budzetu nedostaje sredstava, moguce je kompromisno zakonsko resenje koje bi, s jedne strane regulisalo ovu oblast, a s druge strane omogucilo smanjenje nameta na roditelje djaka. Ministarstvo prosvete raspisivalo bi tender za autorske tekstove udzbenika. Izabrani autori dobili bi predvidjeni autorski honorar od Ministarstva Prosvete, koje bi zvanicno objavilo sve udzbenike u npr. pdf formatu na svom veb sajtu. Na taj nacin bi svi udbenici bili, barem teorijski dostupni svim ucenicima, a skole bi mogle da se organizuju i da odlucuju kako ce dalje postupati: da li ce ih stampati u nekoj stampariji za potrebe cele skole (uz tender, naravno), da li ce, mozda, svaka skola nabaviti dovoljan broj stampaca i stampati lekcije sukcesivno, tokom skolske godine, ili ce odredjeni broj ucenika, koji imaju kod kuce internet i stampac sami sebi stampati stranice udbenika, ili ce, mozda, ucenici nositi lap top u skolu (sada je vec cena jeftinijih laptop racunara niza od cene prosecnog mobilca za tinejdzere)...
Krajnje je vreme da se ukidaju monopoli, a pogotovo neracionalni i besmisleni "dilovi" u, po definiciji, neprofitnim delatnostima kao sto je zakonom obavezno obrazovanje!

doxist

pre 15 godina

evo predloga. U srbiji ima 250 poslanika, procene strucnjaka su na osnovu kriterijum iz drugih zemalja su da nma je potrebno ne vise od 150. kad se tu oduzmu putni troskovi i sve povlastice, plate u raznim odborima, eto para za besplatne udzbenike. nije lose, kao tema za razmisljanje, verovatno nikome nece padati napamet da smanji broj poslanika, ali mi imamo pravo na zdrave ideje:)

helena

pre 15 godina

Meni bi mnogo blize pameti bilo da neko zatrazi da skole imaju pristojne toalete u kojima ima, oh luksuza, wc papira i sapuna. Onda bi isto bilo dobro da u skolama ima i grejanje. Ni nastavna sredstva ne bi bila za bacanje. Ni fiskulturne sale u svim skolama. To bi spadalo u osnovna sredstva. A onda ide nadogradnja, kao recimo, sto deca ne znaju da plivaju. Znate li da Hrvatska ima plan da do 2011. godine sve skole imaju bazen? A u Beogradu, glavnom gradu, ima tri i po bazena, kojima, srecom, plafoni padaju samo nocu.

Nikola

pre 15 godina

Štošta je u ovoj zemlji obavezno, a nije besplatno. Počev od lične karte... Udžbenici treba da budu besplatni, ali da se prenose kroz generacije, a ko ga uništi neka ga i plati. Samo bi neko onda osta bez unosnog posla štampanja i osmišljavanja novih udžbenika svake godine.

kesa

pre 15 godina

"Mićunović je podršku za inicijativu dobio i u Demokratskoj stranci, ali demokrate glavni problem za realizaciju vide u pronalaženju finansijskih sredstava"
Ma kako su ovo genijalno zakljucili! Impresioniran sam!

sneza

pre 15 godina

Ako nema para da se daju udzbenici svim djacima, mogu da se daju skoli. Tako bi vise generacija koristilo iste udzbenike. Ionako se u novim izdanjima udzbenika sustinski nista ne menja. A ko osteti knjige, neka ih plati na kraju godine

iva

pre 15 godina

Osnovci mogu na kraju godine da odluce da li zele da vrate udzbenike ili da ih otkupe i zadrze. Takodje, cena otkupa bi se smanjivala za svaku godinu koju je udzbenik proveo u upotrebi. To bi barem prepolovilo cenu akcije.

Posmatrac

pre 15 godina

Inace na Kosovu se to primenjuje od ove skolske godine. Od 15 Septebra je pocela podela druge grupe udzbenika za koje se u pocetku odluceno da treba da se kupe: Fizicka kuktura, primenjena umetnost i sl. Sad je sve kompletno. Mozete pitati naseg Ministra Obrazovanja kako je to uspeo da ostvari.
pozdrav.

Aleksandar

pre 15 godina

Ideja je dobra i na ovim prostorima nije nova. U Sloveniji egzistira vec 25 godina. Deca dobijaju knjige, na kraju godine ih vracaju, a ako su unistene, placaju.

Mr Realno

pre 15 godina

A sta mislite da smanjimo broj luksuznih automobila i shofera koje ima svaka shusha u drzavnom aparatu, da zgrade uprava drzavnih institucija ne menjaju kompletan namestaj i opremu svake srede, da poslanicima smanjite plate, pa da vidimo da li ce biti para za udzbenike? Ne kazem da ministri treba da se voze u Zastavi,ali ne mora svaki zamenik sekretara za sve i svasta da se vozi u Audiju...Mislim moze, ali kad resimo sve ostalo.

Milan

pre 15 godina

Idući za idejom gospodina Mićunovića, obavezne su i lične karte, pa bi i one trebalo da budu besplatne.

Postoje samo dva načina kako bi država mogla da obezbedi besplatne udžbenike.

Prvi način je da oformi svoj monopol sa izvesnim brojem privatnih izdavača kojima bi plaćala štampanje udžbenika po dogovorenoj ceni. Ne treba ponavljati da bi među izdavačima bili samo oni sa dobrim vezama u izvršnoj vlasti.

Drugi način je da se država vrati propalom državnom izdavaču Zavodu za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava, ukine svaku privatnu inicijativu u ovoj oblasti, i reforme Gaše Kneževića u ovoj oblasti vrati na nivo od pre 2000.te godine. Ovime bi država imala POTPUNI monopol u uređivanju kako bi trebali izgledati udžbenici iz kojih bi učile buduće generacije učenika u Srbiji.

Oba ova rešenja vode do jačanje državnog monopola, ukidanje konkurencije u oblasti izdavaštva, smanjenju sloboda građana do odlučuju iz kakvih će knjiga učiti njihova deca, što će vremenom dovesti do toga da ćemo imati nekvalitetnije udžbenike za veći novac.

Treći, najodrživiji i najbolji način Vlada naravno da nije ni razmotrila. Potpuno ukidanje svih uslova i zabrana u ovoj delatnosti i prenos prava na školske odbore (dakle nastavnike i roditelje) da odlučuju sami iz kojih će se knjiga učiti.

hrvat

pre 15 godina

Besplatni udžbenici su stavka koja je hrvatski državni proračun pogodila samo prvu godinu. Zato je to moguće izvesti i u Srbiji. Djeca se u Hrvatskoj na početku godine zaduživaju za udžbenike koje na kraju godine moraju vratiti. Oštećene ili izgubljene udžbenike plaćaju roditelji a od tih se sredstava tiskaju oni udžbenici koji nedostaju. Vrlo izvodivo, samo je potrebna dobra volja i ne neka astronomski velika sredstva.

Tijana

pre 15 godina

U SAD-u su udzbenici besplatni, dobijaju odn. zaduzuju se od skole i na kraju godine vracaju istoj. Na taj nacin se smanjuju troskovi. To je naravno sve moguce u sistemu gde se ne menja skolski program godinama.

Van Helsing

pre 15 godina

Pozdravljam tu inicijativu. Obrazovanje treba da bude besplatno jer svako treba da ima jednaku šansu da nešto uradi u životu bez obzira na to koliko mu roditelji imaju para.

bezimena

pre 15 godina

Mićune, Mićune...što si stariji, sa idejama si sve bliži ex Yu komunistima.:))) Bilo bi dobro obezbediti udžbenike besplatno, ali odakle pare?

ziggy

pre 15 godina

A moglo ne samo da se kopira Hrvatska vec da se ode i korak dalje: ukljucivanjem nase zemlje u OLPC (one laptop per child) projekat:

http://sr.wikipedia.org/wiki/OLPC

http://laptop.org/

Time bi deca u startu imala sansu i da se informaticki opismene....

Cilj: Srbija - drustvo znanja!

milos

pre 15 godina

Kupovina udzbenika jeste skupa, ali cim se uvedu besplatni udzbenici onda ce profesori da traze dodatne knjige koje se naravno placaju. I ko ce onda da kontrolise te besplatne udzbenike, da li su aktuelni, kvalitetni i zanimljivi, a ne neke jeftine gomile papira koje su zbog budzeta sklepane za par dana? Cim nesto dobijes besplatno, odmah ga manje cenis.

Sinias

pre 15 godina

Udzbenici treba da budu besplatni. Kako da budu, i kako da to ne rezultira monopolom i korupcijom, i kako ovo kako ono, time treba da se pozabavi drzava.
A 30 miliona evra je za jednu drzavu, cak i Srbiju, mnogo manje nego sto je prosecnoj srpskoj porodici iznos koji mora da plati za knjige.
Ne moraju knjige da budu skupe stampe, pune kolor slika, nestandardnog formata... da bi bile dobri udzbenici.
Besplatni udzbenici NE MORA DA ZNACI da ce biti slabijeg kvaliteta ili da ce neko da se bogati na tome.

Darko NS

pre 15 godina

E sad se izmislja topla voda. Ja sam 1969 godiste i isao sam u skolu u Novom Sadu do petog razreda osnovne skole sam imao besplatne knjige. Uciteljica bi nam podelila sve knjige na pocetku skolske godine a na kraju godine bi ih vracali pa bi deca koja krecu u taj razred dobijala iste. Samo one koje su u jako losem stanju bi se zanavljale tako da bi ponekad i po koju novu dobili na pocetku skolske godine. To je sistem u kojem ne mora svake godine da se potrosi 30 mil evra. Potrosi se prve a svake sledece se zanavljaju samo knjige koje su neupotrebljive. Jos se secam da smo zbog toga cuvali nase knjige ko oci u glavi i da smo se takmicili se ko ce da vrati urednije knjige.

Zoran Markovic

pre 15 godina

Ne moze...
Nista nije besplatno, pa ni udzbenici...neko mora da ih plati.
Ono sto je besplatno, to placaju poreski obveznici.

Simerian

pre 15 godina

Mogu li udžbenici da budu besplatni? naravno da mogu - ako bi ih svi dobijali besplatno, kao sto kaze gospodin Micunovic. u protivnom-ne.

Silvija

pre 15 godina

Lepo je cuti da je konacno neko ovo predlozio! Postoje razna resenja; mnoge drzave daju ucenicima besplatne udzbenike. U nekima udzbenike zaduzuju skole-moze i tako. Zasto ne prouciti kakva sve resenja koriste drugi, pa izabrati nesto sto bi bilo najprikladnije za nase trenutne uslove? Ako i ne bude idealno, sigurno ce biti bolje nego ovakvo haoticno stanje. I uvek se moze modifikovati-vazno je da se krene, jer je ovo veliki korak u pravom pracu.

Misa

pre 15 godina

Inicijativa za svaku pohvalu. Tako ce konacno bar jedan problem ove drzave biti resen u korist gradjana i nadam se pre sveg dece. Sa druge strane, sa trzista udzbenika nestace razni Ljusici i ostali lovci u mutnom koji debelo profitiraju na malverzacijama sa udzbenicima. Nadam se da ce ovaj predlog biti zaista i usvojen po hitnom postupku.

vlada

pre 15 godina

Neko je rekao da obezbedimo besplatan internet za ucenike. Obezbedilo je to par fakulteta, pa se na internetu najvise vremena provodi na fejsbuku!
gde bi tek osnovci "visili"?!

dusan

pre 15 godina

Imam dva sina buduca ucenika i verujem da nisam u situaciji da neko treba da mi daje tu vrstu pomoci. Ali bez obzira na to mislim da je jako bitno da drzava Srbija sto vise obezbedi u obrazovanju svog stanovnistva. Po mom misljenju to treba da bude jedan od najvisih prioriteta svake vlade (a ruku na srce na zalost jos uvek nije). Ove inicijative tipa mi bi to zeleli ali ne znamo kako, pokazuju samo da jos uvek nema prave politicke volje da stane uz sveobuhvatnu obnovu i podizanje opsteg obrazovnog sistema.

Nikola

pre 15 godina

A mogu li vrtići biti besplatni? Može li zdravstvo i lekovi da budu apsolutno besplatni? Može li učenicima koji su socijalno ugroženi besplatno biti deljena užina?
Mislim, sve je to lepo, samo čika Mićun misli da je izmislio toplu vodu. Koliko još pitanja ima ovde... Ajde i ovome gore da malo mozgaju pre nego što lupe glupost.
Može PDV da se digne i na 30% pa će biti mesta za sve.

Valerija

pre 15 godina

Sve se moze kad se hoce.
a kod nas u drzavi hoce i moze se samo onima koji su na polozaju - da isti i zadrze uz stanove, kola i ostale privilegije...
Drzava, tako smo ucili, brine o svom narodu kao druga majka. E onda smo mi izgleda dobili zlu macjehu.
Kad si sam, onda nekako i mozes da se izvuces i zivis kako tako pristojno, cim pozelis da napravish porodicu TRAS drzava ti se zalepi za kichmu ko pijavica - te placaj kontrole kod lekara tokom trudnoce jer dok sacekas drzavne institucije - porodices se, u medjuvremenu drzava ti od zene klepa 40% plate jer je odlucila da zatrudni i ode sa posla na trudnicko i porodiljsko, a ti vec razmisljash odakle ti pare za pelene i slicno... I taman malo sredish racune, kad tras - udzbenici za svu decu, a kako se menjaju svakome morash druge da kupujesh iste godine, pa svakom detetu markica za prevoz svaki mesec, pa pare za uzinu, rekreativnu, ekskurziju.. zamisli da imas 4 dece... Svakome nesto treba a ti i zena sami sa prosecnom platom. I jos ti se drzava nakaci na grbachu.. Pa majku mu dokle bre tako...

vesna

pre 15 godina

Pa mogli bi, zasto ne , ako se vlada potrudi na tome .Ili povecanje plata , socijalne pomoci , redovni decji dodatci ,jedino tako moze da se pomogne i olaksa svim roditeljima da za svoju decu obezbede udzbenike.primer ovde u EU deca dobijaju besplatno udzbenike koje na kraju skolske godine vracaju skoli.tako da su za upotrebu drugoj deci sledece skolske godine.

ap

pre 15 godina

Dakle, sjajna ideja, tj skretanje paznje na ustav koji se opusteno nepostuje. Kako bi se izbegla komplikacija oko nasledjivanja udzbenika(a pritom postoje i radni listovi koji se predvidjeno popunjavaju, mada sam ja misljenja da i udzbenike treba koristiti, znaci ne cuvati ih kao svetinju)moj predlog bi bio da se recikliraju i iznova stampaju na reciklovanom papiru, pa jos naci prirodne boje... Ko izgubi ili totalno unisti tokom godine - izvolte pa kupite drugi. Naravno, saglasan da ista stvar vazi i za srednje skole, svakako da treba decu motivisati na svaki nacin da se skoluju.

snezana

pre 15 godina

zasto da ne, da se u skolskim bibliotekama zaduzuju i vracaju se na kraju godine da mogu i drugi djaci da koriste a svaka steta na udzbeniku da se naplati.to bi bilo dobro za budzet roditelja a ujedno i za nasu decu da im se nekrive ramena i bole ih ledja od teskih torbi,a sveske mozemo da kupimo.To moze proci ali kad bi svi bili disciplinovani i od roditelja deca i samih nastavnika.volela bih iskreno da zazivi ova ideja a mogli bi se uvesti i autobusi skolski da nam deca ne stradaju po ulicama i ispred skola.

Del Boy

pre 15 godina

“Ono što ja kao ministar primećujem, udžbenika ima i cena im je visoka i mora da se plati. Ja bih voleo da udžbenika ima, da udžbenici budu besplatni i da to bude deo obrazovnog sistema u Republici Srbiji“, kaže Obradović. Pazi ovo!!! Ministar kaze da bi voleo? Alo sefe, ti si ministar, nije tvoje da volis il' ne volis, nego da URADIS nesto po tom pitanju, ako si imalo sposoban. QQ

bezimena

pre 15 godina

Mićune, Mićune...što si stariji, sa idejama si sve bliži ex Yu komunistima.:))) Bilo bi dobro obezbediti udžbenike besplatno, ali odakle pare?

Nikola

pre 15 godina

A mogu li vrtići biti besplatni? Može li zdravstvo i lekovi da budu apsolutno besplatni? Može li učenicima koji su socijalno ugroženi besplatno biti deljena užina?
Mislim, sve je to lepo, samo čika Mićun misli da je izmislio toplu vodu. Koliko još pitanja ima ovde... Ajde i ovome gore da malo mozgaju pre nego što lupe glupost.
Može PDV da se digne i na 30% pa će biti mesta za sve.

Zoran Markovic

pre 15 godina

Ne moze...
Nista nije besplatno, pa ni udzbenici...neko mora da ih plati.
Ono sto je besplatno, to placaju poreski obveznici.

Nikola

pre 15 godina

Štošta je u ovoj zemlji obavezno, a nije besplatno. Počev od lične karte... Udžbenici treba da budu besplatni, ali da se prenose kroz generacije, a ko ga uništi neka ga i plati. Samo bi neko onda osta bez unosnog posla štampanja i osmišljavanja novih udžbenika svake godine.

Van Helsing

pre 15 godina

Pozdravljam tu inicijativu. Obrazovanje treba da bude besplatno jer svako treba da ima jednaku šansu da nešto uradi u životu bez obzira na to koliko mu roditelji imaju para.

milos

pre 15 godina

Kupovina udzbenika jeste skupa, ali cim se uvedu besplatni udzbenici onda ce profesori da traze dodatne knjige koje se naravno placaju. I ko ce onda da kontrolise te besplatne udzbenike, da li su aktuelni, kvalitetni i zanimljivi, a ne neke jeftine gomile papira koje su zbog budzeta sklepane za par dana? Cim nesto dobijes besplatno, odmah ga manje cenis.

P.R.

pre 15 godina

Besplatne skolske udzbenike uvela je Hrvatska, a Makedonija ih uvodi od 1. septembra naredne godine, i to kako za osnovnu, tako i za srednju skolu. Nasa drzava treba takodje da uvede besplatne udzbenike za osnovnu, ali i za srednju skolu. Posto nam u Budzetu nedostaje sredstava, moguce je kompromisno zakonsko resenje koje bi, s jedne strane regulisalo ovu oblast, a s druge strane omogucilo smanjenje nameta na roditelje djaka. Ministarstvo prosvete raspisivalo bi tender za autorske tekstove udzbenika. Izabrani autori dobili bi predvidjeni autorski honorar od Ministarstva Prosvete, koje bi zvanicno objavilo sve udzbenike u npr. pdf formatu na svom veb sajtu. Na taj nacin bi svi udbenici bili, barem teorijski dostupni svim ucenicima, a skole bi mogle da se organizuju i da odlucuju kako ce dalje postupati: da li ce ih stampati u nekoj stampariji za potrebe cele skole (uz tender, naravno), da li ce, mozda, svaka skola nabaviti dovoljan broj stampaca i stampati lekcije sukcesivno, tokom skolske godine, ili ce odredjeni broj ucenika, koji imaju kod kuce internet i stampac sami sebi stampati stranice udbenika, ili ce, mozda, ucenici nositi lap top u skolu (sada je vec cena jeftinijih laptop racunara niza od cene prosecnog mobilca za tinejdzere)...
Krajnje je vreme da se ukidaju monopoli, a pogotovo neracionalni i besmisleni "dilovi" u, po definiciji, neprofitnim delatnostima kao sto je zakonom obavezno obrazovanje!

sneza

pre 15 godina

Ako nema para da se daju udzbenici svim djacima, mogu da se daju skoli. Tako bi vise generacija koristilo iste udzbenike. Ionako se u novim izdanjima udzbenika sustinski nista ne menja. A ko osteti knjige, neka ih plati na kraju godine

Mr.X

pre 15 godina

Bravo! Još samo da prodje, a teško će, jer su važnije poslaničke reprezentacije i troškovi prevoza koje niko ne kontroliše, a oni rade šta hoće! Ovakve stvari, da nisu samo mrtvo slovo na papriru, bi poboljšale i natalitet u Srbiji! Dok god u Srbiji političari ne postanu ljudi kojima je interes blagostanje celog društva, dotle će ovo samo biti još jedan propagandni gest!

m.

pre 15 godina

Koliko njih uzima besplatne udzbenike u usta pomislio bi covek da nam se blizi izborna godina. Ideja gospodina Micunovica je fenomenalna, ali kako je realizovati u Srbiji koja nije u stanju 15 godina da donese Zakon u udzbenicima i gde se haos koji je napravilo Ministarstvo prosvete da bi zastitilo lose razultate Zavoda za izdavanje udzbenika protegao do 19. setpembra! Devetanest dana smo u skolskoj godini da problem s udzbenicima i dalje postoji i stvara konfuziju. Ministar nije u stanju da taj problem resi. Za to vreme Ljusic i Zavod dezavuisu sludjene direktore i ucitelje saljuci dopise skolama u kojima tvrde da ce oni zameniti udzbenike privatnih koji nemaju dozvole. S kojim pravom to Ljusic salje? Podrzavam inicijativu Micunovica pod uslovom da obezbedi sve uslove da ceo proces bude transparentan i da se ne iskoristi samo kao mogucnost da se sacuva monopol drzave u ovoj oblasti. Srbija je rekla ne socijalizmu, to znaci da mora da obezbedi mogucnost izbora i konkurencije na trzistu. Evo u susednoj Hrvatskoj ima primer kako to moze da se uradi na dobar nacin. Ali, za pocetak, Hrvatska nema posrnulog drzavnog izdavaca.

kesa

pre 15 godina

"Mićunović je podršku za inicijativu dobio i u Demokratskoj stranci, ali demokrate glavni problem za realizaciju vide u pronalaženju finansijskih sredstava"
Ma kako su ovo genijalno zakljucili! Impresioniran sam!

iva

pre 15 godina

Osnovci mogu na kraju godine da odluce da li zele da vrate udzbenike ili da ih otkupe i zadrze. Takodje, cena otkupa bi se smanjivala za svaku godinu koju je udzbenik proveo u upotrebi. To bi barem prepolovilo cenu akcije.

dusan

pre 15 godina

Imam dva sina buduca ucenika i verujem da nisam u situaciji da neko treba da mi daje tu vrstu pomoci. Ali bez obzira na to mislim da je jako bitno da drzava Srbija sto vise obezbedi u obrazovanju svog stanovnistva. Po mom misljenju to treba da bude jedan od najvisih prioriteta svake vlade (a ruku na srce na zalost jos uvek nije). Ove inicijative tipa mi bi to zeleli ali ne znamo kako, pokazuju samo da jos uvek nema prave politicke volje da stane uz sveobuhvatnu obnovu i podizanje opsteg obrazovnog sistema.

Posmatrac

pre 15 godina

Inace na Kosovu se to primenjuje od ove skolske godine. Od 15 Septebra je pocela podela druge grupe udzbenika za koje se u pocetku odluceno da treba da se kupe: Fizicka kuktura, primenjena umetnost i sl. Sad je sve kompletno. Mozete pitati naseg Ministra Obrazovanja kako je to uspeo da ostvari.
pozdrav.

Tijana

pre 15 godina

U SAD-u su udzbenici besplatni, dobijaju odn. zaduzuju se od skole i na kraju godine vracaju istoj. Na taj nacin se smanjuju troskovi. To je naravno sve moguce u sistemu gde se ne menja skolski program godinama.

doxist

pre 15 godina

evo predloga. U srbiji ima 250 poslanika, procene strucnjaka su na osnovu kriterijum iz drugih zemalja su da nma je potrebno ne vise od 150. kad se tu oduzmu putni troskovi i sve povlastice, plate u raznim odborima, eto para za besplatne udzbenike. nije lose, kao tema za razmisljanje, verovatno nikome nece padati napamet da smanji broj poslanika, ali mi imamo pravo na zdrave ideje:)

helena

pre 15 godina

Meni bi mnogo blize pameti bilo da neko zatrazi da skole imaju pristojne toalete u kojima ima, oh luksuza, wc papira i sapuna. Onda bi isto bilo dobro da u skolama ima i grejanje. Ni nastavna sredstva ne bi bila za bacanje. Ni fiskulturne sale u svim skolama. To bi spadalo u osnovna sredstva. A onda ide nadogradnja, kao recimo, sto deca ne znaju da plivaju. Znate li da Hrvatska ima plan da do 2011. godine sve skole imaju bazen? A u Beogradu, glavnom gradu, ima tri i po bazena, kojima, srecom, plafoni padaju samo nocu.

Milan

pre 15 godina

Idući za idejom gospodina Mićunovića, obavezne su i lične karte, pa bi i one trebalo da budu besplatne.

Postoje samo dva načina kako bi država mogla da obezbedi besplatne udžbenike.

Prvi način je da oformi svoj monopol sa izvesnim brojem privatnih izdavača kojima bi plaćala štampanje udžbenika po dogovorenoj ceni. Ne treba ponavljati da bi među izdavačima bili samo oni sa dobrim vezama u izvršnoj vlasti.

Drugi način je da se država vrati propalom državnom izdavaču Zavodu za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava, ukine svaku privatnu inicijativu u ovoj oblasti, i reforme Gaše Kneževića u ovoj oblasti vrati na nivo od pre 2000.te godine. Ovime bi država imala POTPUNI monopol u uređivanju kako bi trebali izgledati udžbenici iz kojih bi učile buduće generacije učenika u Srbiji.

Oba ova rešenja vode do jačanje državnog monopola, ukidanje konkurencije u oblasti izdavaštva, smanjenju sloboda građana do odlučuju iz kakvih će knjiga učiti njihova deca, što će vremenom dovesti do toga da ćemo imati nekvalitetnije udžbenike za veći novac.

Treći, najodrživiji i najbolji način Vlada naravno da nije ni razmotrila. Potpuno ukidanje svih uslova i zabrana u ovoj delatnosti i prenos prava na školske odbore (dakle nastavnike i roditelje) da odlučuju sami iz kojih će se knjiga učiti.

Simerian

pre 15 godina

Mogu li udžbenici da budu besplatni? naravno da mogu - ako bi ih svi dobijali besplatno, kao sto kaze gospodin Micunovic. u protivnom-ne.

Silvija

pre 15 godina

Lepo je cuti da je konacno neko ovo predlozio! Postoje razna resenja; mnoge drzave daju ucenicima besplatne udzbenike. U nekima udzbenike zaduzuju skole-moze i tako. Zasto ne prouciti kakva sve resenja koriste drugi, pa izabrati nesto sto bi bilo najprikladnije za nase trenutne uslove? Ako i ne bude idealno, sigurno ce biti bolje nego ovakvo haoticno stanje. I uvek se moze modifikovati-vazno je da se krene, jer je ovo veliki korak u pravom pracu.

Sinias

pre 15 godina

Udzbenici treba da budu besplatni. Kako da budu, i kako da to ne rezultira monopolom i korupcijom, i kako ovo kako ono, time treba da se pozabavi drzava.
A 30 miliona evra je za jednu drzavu, cak i Srbiju, mnogo manje nego sto je prosecnoj srpskoj porodici iznos koji mora da plati za knjige.
Ne moraju knjige da budu skupe stampe, pune kolor slika, nestandardnog formata... da bi bile dobri udzbenici.
Besplatni udzbenici NE MORA DA ZNACI da ce biti slabijeg kvaliteta ili da ce neko da se bogati na tome.

ziggy

pre 15 godina

A moglo ne samo da se kopira Hrvatska vec da se ode i korak dalje: ukljucivanjem nase zemlje u OLPC (one laptop per child) projekat:

http://sr.wikipedia.org/wiki/OLPC

http://laptop.org/

Time bi deca u startu imala sansu i da se informaticki opismene....

Cilj: Srbija - drustvo znanja!

Mr Realno

pre 15 godina

A sta mislite da smanjimo broj luksuznih automobila i shofera koje ima svaka shusha u drzavnom aparatu, da zgrade uprava drzavnih institucija ne menjaju kompletan namestaj i opremu svake srede, da poslanicima smanjite plate, pa da vidimo da li ce biti para za udzbenike? Ne kazem da ministri treba da se voze u Zastavi,ali ne mora svaki zamenik sekretara za sve i svasta da se vozi u Audiju...Mislim moze, ali kad resimo sve ostalo.

hrvat

pre 15 godina

Besplatni udžbenici su stavka koja je hrvatski državni proračun pogodila samo prvu godinu. Zato je to moguće izvesti i u Srbiji. Djeca se u Hrvatskoj na početku godine zaduživaju za udžbenike koje na kraju godine moraju vratiti. Oštećene ili izgubljene udžbenike plaćaju roditelji a od tih se sredstava tiskaju oni udžbenici koji nedostaju. Vrlo izvodivo, samo je potrebna dobra volja i ne neka astronomski velika sredstva.

vesna

pre 15 godina

Pa mogli bi, zasto ne , ako se vlada potrudi na tome .Ili povecanje plata , socijalne pomoci , redovni decji dodatci ,jedino tako moze da se pomogne i olaksa svim roditeljima da za svoju decu obezbede udzbenike.primer ovde u EU deca dobijaju besplatno udzbenike koje na kraju skolske godine vracaju skoli.tako da su za upotrebu drugoj deci sledece skolske godine.

Misa

pre 15 godina

Inicijativa za svaku pohvalu. Tako ce konacno bar jedan problem ove drzave biti resen u korist gradjana i nadam se pre sveg dece. Sa druge strane, sa trzista udzbenika nestace razni Ljusici i ostali lovci u mutnom koji debelo profitiraju na malverzacijama sa udzbenicima. Nadam se da ce ovaj predlog biti zaista i usvojen po hitnom postupku.

ap

pre 15 godina

Dakle, sjajna ideja, tj skretanje paznje na ustav koji se opusteno nepostuje. Kako bi se izbegla komplikacija oko nasledjivanja udzbenika(a pritom postoje i radni listovi koji se predvidjeno popunjavaju, mada sam ja misljenja da i udzbenike treba koristiti, znaci ne cuvati ih kao svetinju)moj predlog bi bio da se recikliraju i iznova stampaju na reciklovanom papiru, pa jos naci prirodne boje... Ko izgubi ili totalno unisti tokom godine - izvolte pa kupite drugi. Naravno, saglasan da ista stvar vazi i za srednje skole, svakako da treba decu motivisati na svaki nacin da se skoluju.

Darko NS

pre 15 godina

E sad se izmislja topla voda. Ja sam 1969 godiste i isao sam u skolu u Novom Sadu do petog razreda osnovne skole sam imao besplatne knjige. Uciteljica bi nam podelila sve knjige na pocetku skolske godine a na kraju godine bi ih vracali pa bi deca koja krecu u taj razred dobijala iste. Samo one koje su u jako losem stanju bi se zanavljale tako da bi ponekad i po koju novu dobili na pocetku skolske godine. To je sistem u kojem ne mora svake godine da se potrosi 30 mil evra. Potrosi se prve a svake sledece se zanavljaju samo knjige koje su neupotrebljive. Jos se secam da smo zbog toga cuvali nase knjige ko oci u glavi i da smo se takmicili se ko ce da vrati urednije knjige.

Aleksandar

pre 15 godina

Ideja je dobra i na ovim prostorima nije nova. U Sloveniji egzistira vec 25 godina. Deca dobijaju knjige, na kraju godine ih vracaju, a ako su unistene, placaju.

vlada

pre 15 godina

Neko je rekao da obezbedimo besplatan internet za ucenike. Obezbedilo je to par fakulteta, pa se na internetu najvise vremena provodi na fejsbuku!
gde bi tek osnovci "visili"?!

Valerija

pre 15 godina

Sve se moze kad se hoce.
a kod nas u drzavi hoce i moze se samo onima koji su na polozaju - da isti i zadrze uz stanove, kola i ostale privilegije...
Drzava, tako smo ucili, brine o svom narodu kao druga majka. E onda smo mi izgleda dobili zlu macjehu.
Kad si sam, onda nekako i mozes da se izvuces i zivis kako tako pristojno, cim pozelis da napravish porodicu TRAS drzava ti se zalepi za kichmu ko pijavica - te placaj kontrole kod lekara tokom trudnoce jer dok sacekas drzavne institucije - porodices se, u medjuvremenu drzava ti od zene klepa 40% plate jer je odlucila da zatrudni i ode sa posla na trudnicko i porodiljsko, a ti vec razmisljash odakle ti pare za pelene i slicno... I taman malo sredish racune, kad tras - udzbenici za svu decu, a kako se menjaju svakome morash druge da kupujesh iste godine, pa svakom detetu markica za prevoz svaki mesec, pa pare za uzinu, rekreativnu, ekskurziju.. zamisli da imas 4 dece... Svakome nesto treba a ti i zena sami sa prosecnom platom. I jos ti se drzava nakaci na grbachu.. Pa majku mu dokle bre tako...

snezana

pre 15 godina

zasto da ne, da se u skolskim bibliotekama zaduzuju i vracaju se na kraju godine da mogu i drugi djaci da koriste a svaka steta na udzbeniku da se naplati.to bi bilo dobro za budzet roditelja a ujedno i za nasu decu da im se nekrive ramena i bole ih ledja od teskih torbi,a sveske mozemo da kupimo.To moze proci ali kad bi svi bili disciplinovani i od roditelja deca i samih nastavnika.volela bih iskreno da zazivi ova ideja a mogli bi se uvesti i autobusi skolski da nam deca ne stradaju po ulicama i ispred skola.

Del Boy

pre 15 godina

“Ono što ja kao ministar primećujem, udžbenika ima i cena im je visoka i mora da se plati. Ja bih voleo da udžbenika ima, da udžbenici budu besplatni i da to bude deo obrazovnog sistema u Republici Srbiji“, kaže Obradović. Pazi ovo!!! Ministar kaze da bi voleo? Alo sefe, ti si ministar, nije tvoje da volis il' ne volis, nego da URADIS nesto po tom pitanju, ako si imalo sposoban. QQ