Utorak, 02.09.2008.

01:19

Obradović: Zakon o udžbenicima

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da je neohodno doneti zakon o udžbenicima koji bi uspostavio red u oblasti izdavaštva.

Izvor: B92

Obradoviæ: Zakon o udžbenicima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

Obrazovni kadar

pre 15 godina

Jako se nadam da Boža, Mlađa i Boris čitaju ove komentare. Zato, ako boga znate, spasavajte nas od ministra i zavoda!

mimi

pre 15 godina

Drzim palceve i molim privatne izdavace da ne posustanu u ovoj nefer borbi; Mi, roditelji dece koja su krenula 2003. u skolu po reformama Gase Knezevica, bili smo odusevljeni sto napokon vidimo lepe, drugacije i kreativne udzbenike u rukama nasih klinaca a sad, evo, cekamo da vidimo sta su sa zakasnjenjem odstampali za 6. razred (jos nista nije stiglo i ne zna se kad ce).
To sto su Ljusic i slicni uradili da zadrze monopol Zavoda treba pod hitno stopirati i da se vise nikad ne ponovi!

Marija Košutić

pre 15 godina

Naravno da je obradović nesposoban za ministra prosvete! Sam je priznao - on je tu volonter, dođe mu sve to kao hobi !!! Sklanjajte ga pre nego što dokrajči ruševine naše prosvete i obrazovanja!!!

vuk

pre 15 godina

Definitivno u ministarstvu prosvete treba napraviti cistku! Pa molim vas sta reci kad sam juce pre podne video i slusao na TV92 Milku Andric pomocnicu ministra prosvete koja je dovela do ove mucke sa udzbenicima. Pa ta gospodja je autor Zavodovih udzbenika. Ona je direktno ucestvovala i davala instrukcije clanovima komisije sta treba da rade.O kakvim komisija Obradovic prica u Poligrafu? Najbolja komisija su prosvetni radnici koji su koristili udzbenike privatnih izdavaca i za koje su se ponovo opredelili zbog kvaliteta.Sposobnom i kreativnom ucitelju nije ni potreban udzbenik, vazno je da ostvari ishode nastavnog predmeta, a koji c didakticki materijal koristiti treba njemu prepustiti. Definitivno, Obradovic je osoba na pogresnom mestu-on neke stvari ne shvata!

ZORAN

pre 15 godina

Ovo je mrak sto se radi oko udzbenika! Trzisna konkurencija ce iznedriti najbolje udzbenike! Zasto se Obradovic toliko ,,uzbuje'' oko udzbenika? Pa objasnjenja treba da daju oni koji su doveli do ovog stanja-to su pomocnice ministra Milka Andric i Vesna Fila koje su ujedno i autorke Zavodovih udzbenika! Ima li tu sukoba interesa? One trebaju da snose odgovornost za sve ovo oko udzbenika! Privatni izdavaci treba da ne posustaju-nek traze da sve izadje na cistac. Ministar je rekao da se Zakon o udzbenicima odnosi na Zavod, a neki ogled na privatne izdavace?Molio bih ministra da dobro procita resenja koja su dobijali privatni izdavaci za udzbenike pa ce mu biti sve jasno!Videce da se u nekim resenja pominje i Zakon o udzbenicima!

(Vlast)a

pre 15 godina

Kako je Ljusic "napustio"narodnajcki tabor (malo morgen,ali hajde da zamislimo da je to istina), moramo pomoci velikoj(nacionalnoj) kuci koja se ponasa kao da nije samo izdavac udzbenika koje krasi voluntarizam, nacionalizam i gomila uzasa od kojih cemo morati da lecimo i sebe i decu, nego je cuvar drzavnosti, tradicije i revolucije. Ne zelim da iko moj uci iz tih jadnih udzbenika kad su nam ponudjeni lepsi, raznovrsniji, moderniji i ne zelim da drzava placa gubitke i promasaje izdavanja kojekakvih laznih povelja i stvaranja novih mitova u produkciji Ljusic i co.Udzbenici moraju na novu proveru,posto sam sigurna da im nista ne nedostaje, samo smetaju Miskovicu u izdavastvu. Odakle pravo Obradovicu da obecava obestecenje po sistemu:pojeo vuk magarca.Moze da obestecuje svojim ili DSS-parama ,posto je to jos jedna pakost koju nam je ostavila narodnjacka vlast.Ucicete samo ono sto smo mi blagoslovili a socijalisti ce biti verni cuvari nase volje.
Ima li ko normalan da ovo rascisti?

samoja

pre 15 godina

Kako zaboraviti sve ono sto je gospodin Ministar izjavio juce u emisiji Poligraf?!
Ocigledno nesiguran u sebe gospon Ministar je reagovao jako emotivno na pitanje iz udzbenika za Teh. obrazovanje. Deca bi plakala ali kako ce im to pomoci? Jeste nije bilo fer pitanje, ne treba plasiti nove Ministre narocito kad vam je uza struka Visoko skolstvo i ne zelite da Vas neko sputava da napredujete profesionalno i politički.Ali sta je fer u obrazovnom sistemu!?Po svemu sudeci tek cemo videti sta nam predstoji i kakve cemo NOVINE imati. Uzivajte u voznji!!!

MILICA

pre 15 godina

Pazljivo sam slusala ministra prosvete u Poligrafu i iznenadila sam se kad sam cula kako govori o ovom problemu vezanom za udzbenike, a pogotovo kako se ponasa. Pa ko je taj Obradovic? Kaze da je procenu kvaliteta udzbenika vrsila struka! Pa molim vas ko je strucniji od prosvetnih radnika koji su se opredelili za bas one udzbenike kojima komisija minist. nije dala zeleno svetlo? Kako to da ministar ceni misljene poslednje komisije, a sta je sa misljenjem prethodnih komisija u kojima su bili predstavnici Zavoda za unapredjivanje vaspi. i obraz. Nakon svega ovog sto sam videla i cula u Poligrafu u prosveti nece biti srece ni sa ovim ministrom...

Z

pre 15 godina

Jel moguce da smo sinoć svi shvatili pitanje voditeljke Poligrafa a da jedino ministar nije shvatio na sta je tim pitanjem zapravo voditeljka htela ministru da skrene paznju (na preobilno, nepotrebno, bezfuncionalno..gradivo koje trebaju savladati nasi skolarci).
Mislim, ne znam sta da mislim!

GoranSD

pre 15 godina

"Menjaćemo školstvo dok ne dođemo do željenog cilja. Ali to ne može preko noći. Prosveta i obrazovanje nisu nešto što se može rešiti u jednom mandatu"

Tipična demagogija.Rešićemo,analiziraćemo donećemo zakone.Ama svi znaju i vidi se da je za vreme DSS i Ljušića Zavod protežiran da bi se na taj način uticalo na ono što će biti u udžbenicima ina taj način uticalo na to šta će se i pre svega na koji način učiti.A činjenica je da su njihovi udžbenici NAJGORI.
I koliko je vremena potrebnoi da se dobiju svi ti podaci.Normalnom čoveku JEDAN DAN ali njima verovatno večnost tj. sakriće ih ili delimično objaviti.

Iznogud

pre 15 godina

Nema tog udzbenika na svetu u kome je sve objasnjeno ili na najbolji nacin. Na Ministarstvu obrazovanja je, da napravi plan obrazovanja a profesor je taj koji treba deci da preporuci odakle to i da nauce. Nema lose knjige i u svakoj se moze naci nesto dobro ili bolje objasnjeno. Zato nema ni razloga ne dozvoliti svakom, ko za to ima volje i snage, da izda knjigu, a drugi parametri ce pokazati da li je ona upotrebljiva ili ne. Najmanje je za to kompetentan Zavod za izdavanje udzbenika, koji bi trebalo da se bavi stamparskim poslovima a ne obrazovnom politikom. Tipicna ustanova komunistickog nasledja, monopolista u ispiranju decijih (a cesto i odraslih) mozgova, koja vec odavno ne bi trebala da postoji.

jatzans

pre 15 godina

Šta znači ono "...neće biti oštećeni ni đaci ni roditelji..."? Pa već su oštećeni time što im neko priča o tome da su kupili "pogrešne" knjige. A posebno će biti oštećeni ako Ministarstvo odluči da iz nekog budžetića kupi svim "oštećenima" Zavodove knjige i pokloni im. Time će ih naterati da koriste najnekvalitetnije od svih mogućih na tržištu. E to se zove biti oštećen. Koristiti Zavodove knjige.

m.

pre 15 godina

Cini mi se da je ministar u jucerasnjem Poligrafu poslao znacajniju poruku od ove da nam treba novi zakon o udzbenicima. Dva ili tri puta je ponovio (nisam sigurna, cekam transkript) da nam treba "manje kvalitetnih udzbenika". Jednom je mogao biti lapsus, ali ponoviti, to vise nije lapsus, to je stav. Sta brani ministar prosvete koji tvrdi da nam je potrebno manje kvalitetnih udzbenika?! Kakvu viziju ima ministar prosvete koji se zalaze za manje kvalitetnih udzbenika? Za kakav obrazovni sistem se zalaze taj covek?! Jadni svi mi sa bahatim aparatcicima na strateskim pozicijama. A opet, nije on covek objektivno kriv: spremao se da bude gradonacelnik, a zlehuda sudbina ga bacila da bude ministar prosvete...

Ja

pre 15 godina

Svakom ko iole poznaje situaciju na srpskom trzistu udzbenika je potpuno jasno da se ovde radi o zastiti monopola zavoda i o nekolicini autora koji preko tog monopola ostvaruju astronomske zarade.

Kao u vicu o Muji i Hasi: "Bolan Mujo, imas mnogo krava, koliko zaradis?", a Mujo odgovara: "Prebrojim noge, podelim sa 4 i toliko stotina evra". A Haso ce: "E jesi glup, lakse je da brojis rogove pa delis sa 2".

Dakle, prebrojimo djacke nozice, podelimo sa dva...

zorica

pre 15 godina

Da li je gospodin ministar objasnio javnosti da je u iscekivanju zakona o udzbenicima njegovo ministarstvo vise puta prekrsilo odredbe Zakona o zastiti konkurencije stavljajuci u privilegovani polozaj Zavod za udzbenike koji dobija odobrenja za svoja izdanja bez konkursa i znatno ranije od svih ostalih - uopste ne ucestvujuci u proceni kvaliteta njihovih izdanja? Da i ne govorimo o laznom obavestavanju javnosti preko sajta Ministarstva prosvete da su Zavodovi udzbenici dobili odobranja Nacionalnog prosvetnog saveta, jer ovo telo nema nadleznost odobravanja udzbenika, nego samo predlaganja.A sta reci o cinjenici da su mnogi Zavodovi autori udzbenika istovremeno i zaposleni u Ministarstvu prosvete, a desava se i da su neposredno ukljuceni u posao odobravanja udzbenika. Zasto ne smete da objavite sastave komisija koje vrse ovaj posao? To se u civilizovanom svetu zove sukob interesa, a kod nas Ministarstvo moze da radi sta god hoce, pa ako neko na sudu i bude osudjen, kazna se placa iz budzeta!!!E tu se pod hitno mora uvesti red, a ne da nam se baca prasina u oci sa onim temama koje ministar stavlja u prvi plan. On je tu zbog svih nas, a ne obrnuto!!!

bender

pre 15 godina

Sve je to lobi Radosa Ljusica iz Zavoda za udzbenike, koji zeli da Zavod bude jedini koji ce da stampa udzbenike, i tako zatupljuje populaciju... Tome se mora stati na put.

Srki

pre 15 godina

A što o tome pričate 1.IX? A, da, kasno ste se konstituisali, onda došli odmori, pa navikavanje na novo radno mesto i klimu u ministarstvu...
Nadam se, samo, da će oštećeni kupci tražiti odštetu za tuđe greške!

Srki

pre 15 godina

A što o tome pričate 1.IX? A, da, kasno ste se konstituisali, onda došli odmori, pa navikavanje na novo radno mesto i klimu u ministarstvu...
Nadam se, samo, da će oštećeni kupci tražiti odštetu za tuđe greške!

bender

pre 15 godina

Sve je to lobi Radosa Ljusica iz Zavoda za udzbenike, koji zeli da Zavod bude jedini koji ce da stampa udzbenike, i tako zatupljuje populaciju... Tome se mora stati na put.

zorica

pre 15 godina

Da li je gospodin ministar objasnio javnosti da je u iscekivanju zakona o udzbenicima njegovo ministarstvo vise puta prekrsilo odredbe Zakona o zastiti konkurencije stavljajuci u privilegovani polozaj Zavod za udzbenike koji dobija odobrenja za svoja izdanja bez konkursa i znatno ranije od svih ostalih - uopste ne ucestvujuci u proceni kvaliteta njihovih izdanja? Da i ne govorimo o laznom obavestavanju javnosti preko sajta Ministarstva prosvete da su Zavodovi udzbenici dobili odobranja Nacionalnog prosvetnog saveta, jer ovo telo nema nadleznost odobravanja udzbenika, nego samo predlaganja.A sta reci o cinjenici da su mnogi Zavodovi autori udzbenika istovremeno i zaposleni u Ministarstvu prosvete, a desava se i da su neposredno ukljuceni u posao odobravanja udzbenika. Zasto ne smete da objavite sastave komisija koje vrse ovaj posao? To se u civilizovanom svetu zove sukob interesa, a kod nas Ministarstvo moze da radi sta god hoce, pa ako neko na sudu i bude osudjen, kazna se placa iz budzeta!!!E tu se pod hitno mora uvesti red, a ne da nam se baca prasina u oci sa onim temama koje ministar stavlja u prvi plan. On je tu zbog svih nas, a ne obrnuto!!!

MILICA

pre 15 godina

Pazljivo sam slusala ministra prosvete u Poligrafu i iznenadila sam se kad sam cula kako govori o ovom problemu vezanom za udzbenike, a pogotovo kako se ponasa. Pa ko je taj Obradovic? Kaze da je procenu kvaliteta udzbenika vrsila struka! Pa molim vas ko je strucniji od prosvetnih radnika koji su se opredelili za bas one udzbenike kojima komisija minist. nije dala zeleno svetlo? Kako to da ministar ceni misljene poslednje komisije, a sta je sa misljenjem prethodnih komisija u kojima su bili predstavnici Zavoda za unapredjivanje vaspi. i obraz. Nakon svega ovog sto sam videla i cula u Poligrafu u prosveti nece biti srece ni sa ovim ministrom...

(Vlast)a

pre 15 godina

Kako je Ljusic "napustio"narodnajcki tabor (malo morgen,ali hajde da zamislimo da je to istina), moramo pomoci velikoj(nacionalnoj) kuci koja se ponasa kao da nije samo izdavac udzbenika koje krasi voluntarizam, nacionalizam i gomila uzasa od kojih cemo morati da lecimo i sebe i decu, nego je cuvar drzavnosti, tradicije i revolucije. Ne zelim da iko moj uci iz tih jadnih udzbenika kad su nam ponudjeni lepsi, raznovrsniji, moderniji i ne zelim da drzava placa gubitke i promasaje izdavanja kojekakvih laznih povelja i stvaranja novih mitova u produkciji Ljusic i co.Udzbenici moraju na novu proveru,posto sam sigurna da im nista ne nedostaje, samo smetaju Miskovicu u izdavastvu. Odakle pravo Obradovicu da obecava obestecenje po sistemu:pojeo vuk magarca.Moze da obestecuje svojim ili DSS-parama ,posto je to jos jedna pakost koju nam je ostavila narodnjacka vlast.Ucicete samo ono sto smo mi blagoslovili a socijalisti ce biti verni cuvari nase volje.
Ima li ko normalan da ovo rascisti?

m.

pre 15 godina

Cini mi se da je ministar u jucerasnjem Poligrafu poslao znacajniju poruku od ove da nam treba novi zakon o udzbenicima. Dva ili tri puta je ponovio (nisam sigurna, cekam transkript) da nam treba "manje kvalitetnih udzbenika". Jednom je mogao biti lapsus, ali ponoviti, to vise nije lapsus, to je stav. Sta brani ministar prosvete koji tvrdi da nam je potrebno manje kvalitetnih udzbenika?! Kakvu viziju ima ministar prosvete koji se zalaze za manje kvalitetnih udzbenika? Za kakav obrazovni sistem se zalaze taj covek?! Jadni svi mi sa bahatim aparatcicima na strateskim pozicijama. A opet, nije on covek objektivno kriv: spremao se da bude gradonacelnik, a zlehuda sudbina ga bacila da bude ministar prosvete...

Iznogud

pre 15 godina

Nema tog udzbenika na svetu u kome je sve objasnjeno ili na najbolji nacin. Na Ministarstvu obrazovanja je, da napravi plan obrazovanja a profesor je taj koji treba deci da preporuci odakle to i da nauce. Nema lose knjige i u svakoj se moze naci nesto dobro ili bolje objasnjeno. Zato nema ni razloga ne dozvoliti svakom, ko za to ima volje i snage, da izda knjigu, a drugi parametri ce pokazati da li je ona upotrebljiva ili ne. Najmanje je za to kompetentan Zavod za izdavanje udzbenika, koji bi trebalo da se bavi stamparskim poslovima a ne obrazovnom politikom. Tipicna ustanova komunistickog nasledja, monopolista u ispiranju decijih (a cesto i odraslih) mozgova, koja vec odavno ne bi trebala da postoji.

jatzans

pre 15 godina

Šta znači ono "...neće biti oštećeni ni đaci ni roditelji..."? Pa već su oštećeni time što im neko priča o tome da su kupili "pogrešne" knjige. A posebno će biti oštećeni ako Ministarstvo odluči da iz nekog budžetića kupi svim "oštećenima" Zavodove knjige i pokloni im. Time će ih naterati da koriste najnekvalitetnije od svih mogućih na tržištu. E to se zove biti oštećen. Koristiti Zavodove knjige.

GoranSD

pre 15 godina

"Menjaćemo školstvo dok ne dođemo do željenog cilja. Ali to ne može preko noći. Prosveta i obrazovanje nisu nešto što se može rešiti u jednom mandatu"

Tipična demagogija.Rešićemo,analiziraćemo donećemo zakone.Ama svi znaju i vidi se da je za vreme DSS i Ljušića Zavod protežiran da bi se na taj način uticalo na ono što će biti u udžbenicima ina taj način uticalo na to šta će se i pre svega na koji način učiti.A činjenica je da su njihovi udžbenici NAJGORI.
I koliko je vremena potrebnoi da se dobiju svi ti podaci.Normalnom čoveku JEDAN DAN ali njima verovatno večnost tj. sakriće ih ili delimično objaviti.

ZORAN

pre 15 godina

Ovo je mrak sto se radi oko udzbenika! Trzisna konkurencija ce iznedriti najbolje udzbenike! Zasto se Obradovic toliko ,,uzbuje'' oko udzbenika? Pa objasnjenja treba da daju oni koji su doveli do ovog stanja-to su pomocnice ministra Milka Andric i Vesna Fila koje su ujedno i autorke Zavodovih udzbenika! Ima li tu sukoba interesa? One trebaju da snose odgovornost za sve ovo oko udzbenika! Privatni izdavaci treba da ne posustaju-nek traze da sve izadje na cistac. Ministar je rekao da se Zakon o udzbenicima odnosi na Zavod, a neki ogled na privatne izdavace?Molio bih ministra da dobro procita resenja koja su dobijali privatni izdavaci za udzbenike pa ce mu biti sve jasno!Videce da se u nekim resenja pominje i Zakon o udzbenicima!

mimi

pre 15 godina

Drzim palceve i molim privatne izdavace da ne posustanu u ovoj nefer borbi; Mi, roditelji dece koja su krenula 2003. u skolu po reformama Gase Knezevica, bili smo odusevljeni sto napokon vidimo lepe, drugacije i kreativne udzbenike u rukama nasih klinaca a sad, evo, cekamo da vidimo sta su sa zakasnjenjem odstampali za 6. razred (jos nista nije stiglo i ne zna se kad ce).
To sto su Ljusic i slicni uradili da zadrze monopol Zavoda treba pod hitno stopirati i da se vise nikad ne ponovi!

vuk

pre 15 godina

Definitivno u ministarstvu prosvete treba napraviti cistku! Pa molim vas sta reci kad sam juce pre podne video i slusao na TV92 Milku Andric pomocnicu ministra prosvete koja je dovela do ove mucke sa udzbenicima. Pa ta gospodja je autor Zavodovih udzbenika. Ona je direktno ucestvovala i davala instrukcije clanovima komisije sta treba da rade.O kakvim komisija Obradovic prica u Poligrafu? Najbolja komisija su prosvetni radnici koji su koristili udzbenike privatnih izdavaca i za koje su se ponovo opredelili zbog kvaliteta.Sposobnom i kreativnom ucitelju nije ni potreban udzbenik, vazno je da ostvari ishode nastavnog predmeta, a koji c didakticki materijal koristiti treba njemu prepustiti. Definitivno, Obradovic je osoba na pogresnom mestu-on neke stvari ne shvata!

Marija Košutić

pre 15 godina

Naravno da je obradović nesposoban za ministra prosvete! Sam je priznao - on je tu volonter, dođe mu sve to kao hobi !!! Sklanjajte ga pre nego što dokrajči ruševine naše prosvete i obrazovanja!!!

Ja

pre 15 godina

Svakom ko iole poznaje situaciju na srpskom trzistu udzbenika je potpuno jasno da se ovde radi o zastiti monopola zavoda i o nekolicini autora koji preko tog monopola ostvaruju astronomske zarade.

Kao u vicu o Muji i Hasi: "Bolan Mujo, imas mnogo krava, koliko zaradis?", a Mujo odgovara: "Prebrojim noge, podelim sa 4 i toliko stotina evra". A Haso ce: "E jesi glup, lakse je da brojis rogove pa delis sa 2".

Dakle, prebrojimo djacke nozice, podelimo sa dva...

Z

pre 15 godina

Jel moguce da smo sinoć svi shvatili pitanje voditeljke Poligrafa a da jedino ministar nije shvatio na sta je tim pitanjem zapravo voditeljka htela ministru da skrene paznju (na preobilno, nepotrebno, bezfuncionalno..gradivo koje trebaju savladati nasi skolarci).
Mislim, ne znam sta da mislim!

Obrazovni kadar

pre 15 godina

Jako se nadam da Boža, Mlađa i Boris čitaju ove komentare. Zato, ako boga znate, spasavajte nas od ministra i zavoda!

samoja

pre 15 godina

Kako zaboraviti sve ono sto je gospodin Ministar izjavio juce u emisiji Poligraf?!
Ocigledno nesiguran u sebe gospon Ministar je reagovao jako emotivno na pitanje iz udzbenika za Teh. obrazovanje. Deca bi plakala ali kako ce im to pomoci? Jeste nije bilo fer pitanje, ne treba plasiti nove Ministre narocito kad vam je uza struka Visoko skolstvo i ne zelite da Vas neko sputava da napredujete profesionalno i politički.Ali sta je fer u obrazovnom sistemu!?Po svemu sudeci tek cemo videti sta nam predstoji i kakve cemo NOVINE imati. Uzivajte u voznji!!!

bender

pre 15 godina

Sve je to lobi Radosa Ljusica iz Zavoda za udzbenike, koji zeli da Zavod bude jedini koji ce da stampa udzbenike, i tako zatupljuje populaciju... Tome se mora stati na put.

m.

pre 15 godina

Cini mi se da je ministar u jucerasnjem Poligrafu poslao znacajniju poruku od ove da nam treba novi zakon o udzbenicima. Dva ili tri puta je ponovio (nisam sigurna, cekam transkript) da nam treba "manje kvalitetnih udzbenika". Jednom je mogao biti lapsus, ali ponoviti, to vise nije lapsus, to je stav. Sta brani ministar prosvete koji tvrdi da nam je potrebno manje kvalitetnih udzbenika?! Kakvu viziju ima ministar prosvete koji se zalaze za manje kvalitetnih udzbenika? Za kakav obrazovni sistem se zalaze taj covek?! Jadni svi mi sa bahatim aparatcicima na strateskim pozicijama. A opet, nije on covek objektivno kriv: spremao se da bude gradonacelnik, a zlehuda sudbina ga bacila da bude ministar prosvete...

Ja

pre 15 godina

Svakom ko iole poznaje situaciju na srpskom trzistu udzbenika je potpuno jasno da se ovde radi o zastiti monopola zavoda i o nekolicini autora koji preko tog monopola ostvaruju astronomske zarade.

Kao u vicu o Muji i Hasi: "Bolan Mujo, imas mnogo krava, koliko zaradis?", a Mujo odgovara: "Prebrojim noge, podelim sa 4 i toliko stotina evra". A Haso ce: "E jesi glup, lakse je da brojis rogove pa delis sa 2".

Dakle, prebrojimo djacke nozice, podelimo sa dva...

Z

pre 15 godina

Jel moguce da smo sinoć svi shvatili pitanje voditeljke Poligrafa a da jedino ministar nije shvatio na sta je tim pitanjem zapravo voditeljka htela ministru da skrene paznju (na preobilno, nepotrebno, bezfuncionalno..gradivo koje trebaju savladati nasi skolarci).
Mislim, ne znam sta da mislim!

samoja

pre 15 godina

Kako zaboraviti sve ono sto je gospodin Ministar izjavio juce u emisiji Poligraf?!
Ocigledno nesiguran u sebe gospon Ministar je reagovao jako emotivno na pitanje iz udzbenika za Teh. obrazovanje. Deca bi plakala ali kako ce im to pomoci? Jeste nije bilo fer pitanje, ne treba plasiti nove Ministre narocito kad vam je uza struka Visoko skolstvo i ne zelite da Vas neko sputava da napredujete profesionalno i politički.Ali sta je fer u obrazovnom sistemu!?Po svemu sudeci tek cemo videti sta nam predstoji i kakve cemo NOVINE imati. Uzivajte u voznji!!!

(Vlast)a

pre 15 godina

Kako je Ljusic "napustio"narodnajcki tabor (malo morgen,ali hajde da zamislimo da je to istina), moramo pomoci velikoj(nacionalnoj) kuci koja se ponasa kao da nije samo izdavac udzbenika koje krasi voluntarizam, nacionalizam i gomila uzasa od kojih cemo morati da lecimo i sebe i decu, nego je cuvar drzavnosti, tradicije i revolucije. Ne zelim da iko moj uci iz tih jadnih udzbenika kad su nam ponudjeni lepsi, raznovrsniji, moderniji i ne zelim da drzava placa gubitke i promasaje izdavanja kojekakvih laznih povelja i stvaranja novih mitova u produkciji Ljusic i co.Udzbenici moraju na novu proveru,posto sam sigurna da im nista ne nedostaje, samo smetaju Miskovicu u izdavastvu. Odakle pravo Obradovicu da obecava obestecenje po sistemu:pojeo vuk magarca.Moze da obestecuje svojim ili DSS-parama ,posto je to jos jedna pakost koju nam je ostavila narodnjacka vlast.Ucicete samo ono sto smo mi blagoslovili a socijalisti ce biti verni cuvari nase volje.
Ima li ko normalan da ovo rascisti?

Obrazovni kadar

pre 15 godina

Jako se nadam da Boža, Mlađa i Boris čitaju ove komentare. Zato, ako boga znate, spasavajte nas od ministra i zavoda!

Srki

pre 15 godina

A što o tome pričate 1.IX? A, da, kasno ste se konstituisali, onda došli odmori, pa navikavanje na novo radno mesto i klimu u ministarstvu...
Nadam se, samo, da će oštećeni kupci tražiti odštetu za tuđe greške!

zorica

pre 15 godina

Da li je gospodin ministar objasnio javnosti da je u iscekivanju zakona o udzbenicima njegovo ministarstvo vise puta prekrsilo odredbe Zakona o zastiti konkurencije stavljajuci u privilegovani polozaj Zavod za udzbenike koji dobija odobrenja za svoja izdanja bez konkursa i znatno ranije od svih ostalih - uopste ne ucestvujuci u proceni kvaliteta njihovih izdanja? Da i ne govorimo o laznom obavestavanju javnosti preko sajta Ministarstva prosvete da su Zavodovi udzbenici dobili odobranja Nacionalnog prosvetnog saveta, jer ovo telo nema nadleznost odobravanja udzbenika, nego samo predlaganja.A sta reci o cinjenici da su mnogi Zavodovi autori udzbenika istovremeno i zaposleni u Ministarstvu prosvete, a desava se i da su neposredno ukljuceni u posao odobravanja udzbenika. Zasto ne smete da objavite sastave komisija koje vrse ovaj posao? To se u civilizovanom svetu zove sukob interesa, a kod nas Ministarstvo moze da radi sta god hoce, pa ako neko na sudu i bude osudjen, kazna se placa iz budzeta!!!E tu se pod hitno mora uvesti red, a ne da nam se baca prasina u oci sa onim temama koje ministar stavlja u prvi plan. On je tu zbog svih nas, a ne obrnuto!!!

GoranSD

pre 15 godina

"Menjaćemo školstvo dok ne dođemo do željenog cilja. Ali to ne može preko noći. Prosveta i obrazovanje nisu nešto što se može rešiti u jednom mandatu"

Tipična demagogija.Rešićemo,analiziraćemo donećemo zakone.Ama svi znaju i vidi se da je za vreme DSS i Ljušića Zavod protežiran da bi se na taj način uticalo na ono što će biti u udžbenicima ina taj način uticalo na to šta će se i pre svega na koji način učiti.A činjenica je da su njihovi udžbenici NAJGORI.
I koliko je vremena potrebnoi da se dobiju svi ti podaci.Normalnom čoveku JEDAN DAN ali njima verovatno večnost tj. sakriće ih ili delimično objaviti.

Iznogud

pre 15 godina

Nema tog udzbenika na svetu u kome je sve objasnjeno ili na najbolji nacin. Na Ministarstvu obrazovanja je, da napravi plan obrazovanja a profesor je taj koji treba deci da preporuci odakle to i da nauce. Nema lose knjige i u svakoj se moze naci nesto dobro ili bolje objasnjeno. Zato nema ni razloga ne dozvoliti svakom, ko za to ima volje i snage, da izda knjigu, a drugi parametri ce pokazati da li je ona upotrebljiva ili ne. Najmanje je za to kompetentan Zavod za izdavanje udzbenika, koji bi trebalo da se bavi stamparskim poslovima a ne obrazovnom politikom. Tipicna ustanova komunistickog nasledja, monopolista u ispiranju decijih (a cesto i odraslih) mozgova, koja vec odavno ne bi trebala da postoji.

MILICA

pre 15 godina

Pazljivo sam slusala ministra prosvete u Poligrafu i iznenadila sam se kad sam cula kako govori o ovom problemu vezanom za udzbenike, a pogotovo kako se ponasa. Pa ko je taj Obradovic? Kaze da je procenu kvaliteta udzbenika vrsila struka! Pa molim vas ko je strucniji od prosvetnih radnika koji su se opredelili za bas one udzbenike kojima komisija minist. nije dala zeleno svetlo? Kako to da ministar ceni misljene poslednje komisije, a sta je sa misljenjem prethodnih komisija u kojima su bili predstavnici Zavoda za unapredjivanje vaspi. i obraz. Nakon svega ovog sto sam videla i cula u Poligrafu u prosveti nece biti srece ni sa ovim ministrom...

jatzans

pre 15 godina

Šta znači ono "...neće biti oštećeni ni đaci ni roditelji..."? Pa već su oštećeni time što im neko priča o tome da su kupili "pogrešne" knjige. A posebno će biti oštećeni ako Ministarstvo odluči da iz nekog budžetića kupi svim "oštećenima" Zavodove knjige i pokloni im. Time će ih naterati da koriste najnekvalitetnije od svih mogućih na tržištu. E to se zove biti oštećen. Koristiti Zavodove knjige.

vuk

pre 15 godina

Definitivno u ministarstvu prosvete treba napraviti cistku! Pa molim vas sta reci kad sam juce pre podne video i slusao na TV92 Milku Andric pomocnicu ministra prosvete koja je dovela do ove mucke sa udzbenicima. Pa ta gospodja je autor Zavodovih udzbenika. Ona je direktno ucestvovala i davala instrukcije clanovima komisije sta treba da rade.O kakvim komisija Obradovic prica u Poligrafu? Najbolja komisija su prosvetni radnici koji su koristili udzbenike privatnih izdavaca i za koje su se ponovo opredelili zbog kvaliteta.Sposobnom i kreativnom ucitelju nije ni potreban udzbenik, vazno je da ostvari ishode nastavnog predmeta, a koji c didakticki materijal koristiti treba njemu prepustiti. Definitivno, Obradovic je osoba na pogresnom mestu-on neke stvari ne shvata!

ZORAN

pre 15 godina

Ovo je mrak sto se radi oko udzbenika! Trzisna konkurencija ce iznedriti najbolje udzbenike! Zasto se Obradovic toliko ,,uzbuje'' oko udzbenika? Pa objasnjenja treba da daju oni koji su doveli do ovog stanja-to su pomocnice ministra Milka Andric i Vesna Fila koje su ujedno i autorke Zavodovih udzbenika! Ima li tu sukoba interesa? One trebaju da snose odgovornost za sve ovo oko udzbenika! Privatni izdavaci treba da ne posustaju-nek traze da sve izadje na cistac. Ministar je rekao da se Zakon o udzbenicima odnosi na Zavod, a neki ogled na privatne izdavace?Molio bih ministra da dobro procita resenja koja su dobijali privatni izdavaci za udzbenike pa ce mu biti sve jasno!Videce da se u nekim resenja pominje i Zakon o udzbenicima!

Marija Košutić

pre 15 godina

Naravno da je obradović nesposoban za ministra prosvete! Sam je priznao - on je tu volonter, dođe mu sve to kao hobi !!! Sklanjajte ga pre nego što dokrajči ruševine naše prosvete i obrazovanja!!!

mimi

pre 15 godina

Drzim palceve i molim privatne izdavace da ne posustanu u ovoj nefer borbi; Mi, roditelji dece koja su krenula 2003. u skolu po reformama Gase Knezevica, bili smo odusevljeni sto napokon vidimo lepe, drugacije i kreativne udzbenike u rukama nasih klinaca a sad, evo, cekamo da vidimo sta su sa zakasnjenjem odstampali za 6. razred (jos nista nije stiglo i ne zna se kad ce).
To sto su Ljusic i slicni uradili da zadrze monopol Zavoda treba pod hitno stopirati i da se vise nikad ne ponovi!