Rasprava o vojnoj neutralnosti

Beograd -- Učesnici okruglog stola o vojnoj neutralnosti Srbije izneli su suprotne stavove o članstvu Srbije u vojnim savezima.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Проблем је врло комплексан. Са емотивне тачке гледишта, тешко је добити подршку народа за приступање НАТО-у. Са војне тачке гледишта, приступање јесте јефтиније него неприступање, али стратешки гледано - не треба стварати непријатеље Србије од многобројних непријатеља НАТО пакта. Са економске тачке гледишта, чланство у НАТО-у гарантује западним инвеститорима сигурност улагања, али губитак повлашћеног положаја у трговини са Русијом одбија многе инвеститоре. Са становишта ЕУ интеграција, приступање НАТО пакту је највероватније директан услов, али за сад не званичан. На крају остаје основно питање: да ли нас НАТО (и ЕУ) уопште жели у свом чланству?
  (аналитичар аматер, 31. jul 2008 16:12)

  # Link komentara

 2. Nije mi jasno: ako smo vec 1999. godine protiv NATO ostvarili onako blistavu pobedu, zasto u njemu sada vidimo bilo kakvu opasnost?
  (Slobodanka Kljakovic, 31. jul 2008 17:03)

  # Link komentara

 3. Mali i slabi narodi kao sto smo mi ne mogu sebi da dozvole da budu neutralni.Ako uzmemo u obzir da je svuda oko nas Nato onda tu nema puno filozofije.Zato Srbija mora u Nato kao i zbog mnogo drugih razloga.
  (Nikola, 31. jul 2008 20:15)

  # Link komentara

 4. Ulaskom u NATO obnovili bi vojne resusrse i naoruzanje.Bez NATO to ostaje na nama, a o neutralnosti se moze govoriti kao mrtvom slovu na papiru samo ulaskom u EU jer reciprocitet poslova izmedju 27 zemalja je isto tako i u vojnoj industriji.Te prema tome, NATO ili ne NATO odlucice NATO kao na Kosovu, a ne mi.
  (marko, 31. jul 2008 21:35)

  # Link komentara

 5. Svajcarska je zemlja koja nije u Natou, a okruzena je Nato drzavama pa joj nista ne fali.
  Drugo, Najskuplja ulaganja u sistem bezbednosti su ratno vazduhoplovstvo i sistemi protiv vazdusne odbrane. Uprvao taj deo su Nato clanice duzne da obezbede same, sto ce reci kupovinu skupljih sistema iz SADa.
  Trece, izjava, "..imate bezbednosne pretnje koje su globalne i regionalne i veoma malo bezbednosnih pretnji koje se odnose isključivo na vaš nacionalni sistem bezbednosti.. " je upravo razlog da se ne pristupi Natou.
  Zasto bi sad (posle svega) Srbija isla u Iraq, Avaganistan ili ko zna gde, da resava globalne probleme.
  Pored svih nasih problema da li iko misli da nam treba jos i Alkaida za vratom.
  (Mile Politika, 31. jul 2008 22:08)

  # Link komentara

 6. Nema tu nikakvih kontraverzi. Cilj politike Milošević-Šešelj je bio da Titova YU (a sada Srbija) ne bude deo EU i NATO! Kada su sve zemlje real socijalizma (i republike iz Titove YU!) krenule ka EU i NATO, oni su krenuli ka Rusiji! Da bi u tome bili uspešni na kraju su čak „izazvali“ i sam NATO da bombarduje Srbiju sa ciljem da u budućnosti narodu u Srbiji trajno ogadi zapad i NATO. Eto o tome se radi! Pošto nije bilo LUSTRACIJE u Srbiji zapad će insistitati na tome da Srbija može ući u EU samo ako prvo uđe u NATO a to znači obaveznu lustraciju u bezbedonosnim službama i vojsci! Naravno da je to u - našem srpskom interesu - da se iz „srca“ države Srbije uklone svi oni kojima su ruski geostrateški interesi važniji od budućnosti Srbije!
  (Katica, 31. jul 2008 22:49)

  # Link komentara

 7. Samo da se mi drzimo dalje od NATO! I to ne zbog bombardovanja
  vec zato sto taj savez ucestvuje u podjarmjljivanju naroda sada vec na svim stranama sveta. Okupljanje malih naroda istocne Evrope u NATO je samo objedinjavanje njihovih vojnih resursa (citaj mesa) za ratove koje tek treba da dodju i koji ce biti krvaviji od bilo cega sto je svet ikada video. Zapadna glad za energijom i sukob civilizacija zapalice planetu od prednje Azije od Kine. Mi zaista u tome ne treba da ucestvujemo.
  (Nenad, 31. jul 2008 22:52)

  # Link komentara