"Beneficirani staž za novinare"

Novi Sad, Beograd -- Novinar Dinko Gruhonjić založio se da novinari u Srbiji dobiju beneficirani radni staž zbog težine i prirode posla kojim se bave.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Ne znam ko je i šta je ovaj gospodin Gruhonjić, ali njegova ideja je notorna glupost koju ne vredi ni komentarisati, iz prostog razloga što se treba lagano lečiti i od samog koncepta "beneficiranog" radnog staža kao takvog, pošto u normalnom kapitalističkom društvu nema ama baš nikavo opravdanje, s obzirom da su neke od profesija sa "beneficiranim" radnim stažom inače veoma lukrativne baš zato što su naporne i teške, pa ne postoji nikakav razlog zašto bi ih ostali osiguranici dotirali, ako hoće ranije u penziju, neka plaćaju dopunsko osiguranje ili ulažu u nekretnine, obveznice i akcije, a ni oni drugi, koji ne zarađuju tako dobro, ne moraju da to rade čitav život, a, uostalom, ako interesenata nema, uvek se na koju godinu može uvesti radna snaga negde iz trećeg sveta koja će biti srećna da ima bilo kakav posao. Ovo je inače potpuno teoretska i od realnosti udaljena priča, jer u svim najnaprednijim i najbogatijim zemljalma sveta vlade već godinama dižu starosnu granicu za penzije i upozoravaju da je neophodno preći na privatna osiguranja i investicije kao model obezbeđivanja starosti, jer ne samo da je postojeći model državnih penzija izuzetno neefikasan pošto se pare ne "okrenu" pre nego što se potroše, već i zbog demografskih trendova, ni najimućnije zemlje neće moći ni da sanjaju da svojim penzionerima priušte išta više od nekog minimalnog mesečnog prihoda od koga će možda moći da se preživi, ali ne i da se živi. Dakle ko se oslanja na državu, nije, blago rečeno, baš najpronicljiviji, a ostali, ako želite da uživate normalnu i udobnu starost (a ne da kopate po kontejnerima kao vernici samouravnog socijalizma kad je Sloba svoje glasače hiperinflacijom i penzijama od pet maraka pravedno nagradio za glupost), pljunite u šake na vreme i pamet u glavu, a što se tiče optimista koji očekuju da će neko da im pokloni godine u "beneficiranom" stažu, mislim da ih čeka ogromno razočaranje, pošto, čak i ako bi to nekakvim političkim ucenama a la Krkobabić, uspeli da izdejstvuju, ekonomija, ako ne živite u komunističkom sistemu, nije sluškinja politike, već obrnuto, i neka buduća vlada će naprosto morati da im ili ukine tu privilegiju, ili da smanji penzije da bi kompenzovala manjak novca.
  (EU Citizen, 31. jul 2008 12:47)

  # Link komentara

 2. Nije u redu da se novinari "Kurira", "Skandala", ili oni koji rade za Karađorđevu šniclu (kako je neko primetio) stavljaju u isti koš sa ljudima koji na svom radnom mestu zaista izginu, što od stresa, što od različitih pritisaka, što od pretnji. Da nije takvih novinara, ni ovo malo slobode govora koju imamo ne bi bilo. Ti ljudi sebe svesno žrtvuju, jer im je muka da gledaju kako ovde uvek sve funkcioniše po principu jačeg ili imućnijeg. Takvim ljudima treba dati beneficirani radni staž, a ako nekome nije jasno zbog čega, možda bi trebalo i sam da proba tako da živi, bar neko kratko vreme - pa ko preživi, pričaće, odnosno, shvatiće!
  (ns, 31. jul 2008 12:39)

  # Link komentara

 3. Svaka cast Vama novinarima, hrabri ste, stradali ste, i jos uvek imate licne drame sa ''auditorijumom'' svako malo, sve je to tako, ali beneficirani radni staz? Ma hajte molim Vas! Sta je sledece? Mufte stanovi u ''restricted areas''? Glam letovanja na Madagaskaru o trosku drzave? Dinko ima neizdrzivo ekskluzivnu bujnu mastu.
  (Darko, 31. jul 2008 12:29)

  # Link komentara

 4. pa dobro svako ima pravo da trazi bilo shta, ali ne i da uvek dobije to shto trazi...
  (sheky b, 31. jul 2008 11:57)

  # Link komentara

 5. Jeste, i novinari Skandala, Sveta i sličnh novina treba da imaju beneficirani staž. Nije lako penjati se po drveću da bi slikali turbo-folk pevačice u topplesu.
  (deyan, 31. jul 2008 10:22)

  # Link komentara

 6. Svi koji traže beneficirani staž, misle da im to neko treba da plati. Postoje formule za određivanje visine penzionih uplata da bi se imao beneficirani staž i neka to gospoda novinari sami sprovedu sa nekim zavodom za penziono osiguranje - nema šta da "traže" jer ne znam od koga to traže.
  (SVD, 31. jul 2008 09:19)

  # Link komentara

 7. A jel to vazi i za novinare Kurira?!:)
  (sonja, 31. jul 2008 08:33)

  # Link komentara

 8. a ko je kod nas sve novinar, i ko ima pravo da naziva sebe novinarom to je isto pitanje. Poznajem mnogo priucenih novinara koji pisu narucene clanke za karadjordjevu sniclu. Sta cemo sa njima?
  (macak, 31. jul 2008 08:07)

  # Link komentara

 9. Novinari (ne urednici) su u Srbiji imali beneficirani radni staz. U isto vreme kada i neke druge profesije, rudari, gradjevinci (radnici, ne inzenjeri), letacko osoblje... Od napronih zanimanja nisu ga imali samo poljoprivrednici. Ne svi isto, postojala je skala, a novinari su, cini mi se imali 13 meseci za godinu dana. Danas, medjutim, kada se malo koji novinar moze pohvaliti da ima trajan ugovor o radu, tako nesto samo bi ogolilo bedu novinarskog polozaja, neuredne honorare, izbegavanje poslovodstva da zakljuci ugovor.... Bilo bi lepo uspeti da se jednim gestom to sredi.
  (Kataina, 31. jul 2008 07:34)

  # Link komentara

 10. Beneficirani staž ne. Status službenog lica da. Sa svim konsekvencama za prekoračenje ovlašćenja, jer reč može da ubije, pogotovo neistinita.
  (Getsbi, 31. jul 2008 06:19)

  # Link komentara

 11. Pogotovu bi oni koji radni vek provedu u Sumatovcu ili Presernovoj kleti morali da dobiju 2 godine za 1-nu, a oni koji naplacuju od politicara, estradnih i fudbalera da objave informacije iz pouzdanih izvora 3 za 1-nu. Salu na stranu ovo bi bio jos jedan izvor nevidjenih zloupotreba.
  (milan, 31. jul 2008 05:57)

  # Link komentara

 12. Ovaj gospodin misli da je izvestavanje sa fudbalske utakmice ili sa mitinga radikala rizicnije od posla na gradjevini, cementari ili secerani. Mitinzi se povremeno odrzavaj a grdjevinac provodi najmanje 8 sati dnevno, svaki na dan na skeli. I po cemu je rizicnije izvestavati sa nekog dogadjaja nego biti svaki dan na visini od 10 metera ili svakodnevno biti u kontaktu sa razlicitim toksicnim materijama? Sve mi se cini da je ovo pokusaj da se iskoristi povoljan trenutak pa da se izvuku odredjene privilegije. Pogotovo je neozbiljno reci da je uzrok kraceg zivota novinara (ako uopste krace zive od ostalih profesija) uslovljen uslovima na radnom mestu.
  (Gnjurac, 31. jul 2008 03:50)

  # Link komentara