Četvrtak, 31.07.2008.

00:51

Struja skuplja od 1. avgusta

Vlada je odobrila da struja poskupi od 1. avgusta za 8,4 odsto i prosečno će godišnje iznositi 4,51 dinar po kilovat-satu.

Izvor: B92

Struja skuplja od 1. avgusta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Danilo

pre 15 godina

...Pogledajte NIS, kada cena nafte poraste, poraste i cena benzina na pumpi. Cena el. energije porasla je skoro 50% u poslednjih godinu dana na svetskom tržištu. Kada EPS ima manjkove u sitemu (bes zbog toga jer nema ekonomsku cenu struje da moze da gradi nove kapacitete), tada uvozi energiju par putu skuplju od te iste koju prodaje ovde. Od pocetka ove godine veliki kupci (tarifni), imaju mogucnost da biraju da li će kupovati struju od EPS ili nekog drugog distributera, sta mislite koliko ih se odreklo EPSove "skupe" struje?NIKO!

Ion

pre 15 godina

Drago mi je sto ovde citam neke koji brane odluku o poskupljenju.
Tacno je da se mora voditi racuna o buducnosti i od cega ceno se snabdevati strujom.
Postoji samo jedan problem.
Sva ova poskupljenja ne idu u investicije vec u plate. Rodjak mi je obican terenac u jednoj od bivsih clanica EPS("elektroistok", koji sada sigurno od EPSa naplacuje svoje usluge distribucije struje), i uz zvanicnu platu od 50-tak 000, ima skoro jos toliko na "terenske dodatke", placena prenocista, hranu i sluzbeni dzip. Svoja kola mesecima uopste ne vozi, jer ima sluzbeno vozilo danju i nocu.
Drago mi je zbog njega, ali hiljade takvih finansiram ja.

Samo rad

pre 15 godina

Vidi sve eksperti ovde.
Svi hoce vece plate i penzije sa istom nivoom privrede,pa odakle? Bez uzdizanja privrede nema realnog povecanja plata i penzija. Mogu se oni povecavati ali to vrlo brzo inflacija pojede. Pokusali smo da se trkamao sa inflacijom 1993 i?
Nemam ni ja pa sam realan i pokusavan da se snadjem i ne kukam samo na vladu. Uostalom bolje veca cena nego za koju godinu restrikcije ili 1000% povecanje cene.

Mile

pre 15 godina

Nazalost dosli smo u situaciju da ako ne povecavamo cenu struje necemo je imati za 2-3 godine,a tada ce se morati struja uvoziti i to prilicno kosta. Ne mozemo privuci druge kompanije da grade elektrane (i stvorimo konkurencija) kod nas jer se nikome ne isplati da prodaje el. en. po ovakvoj ceni - jednostavno se tada ne zaradjuje. Zato se mogu ocekivati poskupljenja u sledecih nekoliko godina.

ZoranBGD

pre 15 godina

Dosta kuknjave! Trazili ste, gledajte! Nekako mi se cini da ce nas ova Vlada prvo pribliziti evropskim cenama pa onda evropi...
A sad svi na tihovanje!

Zorana Z. M. Milanovic

pre 15 godina

Mozda bi i mogli da govorimo o ceni i o tome da li treba da se poveca.. kada bi se, ili da je vec odavno krenulo restrukturiranje EPSa. OVako to je i dalje rupa bez dna... i NEMA TE CENE ELEKTRICNE ENERGIJE KOJA MOZE DA POKRIJE TROSKOVE JEDNOG MONOPOLA.
Dakle odavno je drzava trebalo da uporedo resava pitanja odnosa proizvodnje i distribucije, odavno ...ali to slucajno ili namerno (danas posle 8 godina moze da se zakljuci namerno) to nije cinila.
Dokle god je EPS ovakav, sa formiranim menadzmentima na politikanstvu i dok sluzi za udomljavanje kadrova minornih stranaka (kojima u vecini slucajeva nije mesto ni u prodavnici sijalica, a da ne govorimo o elektroprivrivredi jedne zemlje), dok strucni iz njega uglavnom beze, dok sluzi da preko raznih firmi...puni kase politickih stranaka i ostalih...prica o realnoj ceni NE POSTOJI.
I to sve moze biti a ne mora problem grupa...medjutim posto takav EPS opstruira sve u poslednjih nekoliko godina, danas na zalost 8 godina od promena, niti ima novih kapaciteta, niti imamo EPS koji je lider u regionu, niti imamo kvalitetnu elektricnu energiju, niti imamo preduzece koje, kao i sva energetska preduzeca u svetu, ostavuje enormne profite... Prema tome to je briga svih nas, i nase buducnosti. One koje biramo da nas predstavljaju, ocito pogresno biramo kada je ovaj sektor u pitanju.

Nespavac

pre 15 godina

Ovo je jos jedan udar na zivotni standard. Pa pre par meseci su poskupeli struju. Ovo drzavno cedo radi sta hoce zahvaljujuci monopolskom polozaju dok gradjani nemaju nikakvog uvida u njegovo poslovanje i kako se uopste trosi novac.

Luka

pre 15 godina

Dokle da poskupljuje struja vise?A da ne pricam o onoj Tijanicevoj tv-preplati.
Vrhunac sam doziveo juce,kada mi je dosao racun(koji inace redovno placam!)najveci do sada, a u poslednjih mesec dana sam cuvao majci stan i dolazio u svoj 2 puta nedeljno na po petnaestak minuta-radio je samo frizider za sve to vreme!
Lopovluk kao i uvek...

Janko Varoščić

pre 15 godina

Život teče život ( mislili ste da ću reći da život ne može da čeka) brzo prolazi posle svakih izbora gore vreme dolazi.

Mr. Burns

pre 15 godina

Ma bas me briga, ja cu sebi lepo napraviti nuklearni rektor, pa cemo i ja i moj grad lepo da imamo struju, i ja cu biti monopolista, jel tako Smiterse?

Poslušan

pre 15 godina

Mlad, pismen, nezaposlen, bolestan, gladan, napaćen, poslušan, pokraden na izborima čekam izborna obećanja, kako ono beše, " ŽIVOT NE MOŽE DA ČEKA".

Milos

pre 15 godina

Tijanica ce njegov buduci naslednik napadati za svasta, ali nikako za pretplatu. On je cak svom nasledniku ucinio uslugu, jer nece on morati da uvodi nepopolarnu pretplatu.

Milan O.

pre 15 godina

Najkraće rečeno - ne postoji jedinstvena cena kWh i ne može postojati, tako da je besmisleno pitanje: "pošto ti je kilovat"?! Jel pita neko Telenor "pošto je minut?" Ne, jer je valjda svakome logično da to zavisi od vrste "paketa", tj. od načina na koji trošiš te minute.
Tu leži i izvor pogrešnih tumačenja da je "cena kw" veća kod nas nego u okruženju, jer ne postoji jedna cena, postoji cena za osnovnu jedinicu (koja je najniža kod nas), ali kad to propustiš kroz formule moguće je da neka kategorija kupaca praktično plaća više, ali to nije krivica EPS-a.

"Kupanje u vinu", tj. neracionalna potrošnja mora da se obuzdava nekim mehanizmom. Upravo je tarifni sistem taj mehanizam, a to nije i ne može biti jednačina sa jednom, nego sa više nepoznatih, pa zavisno od njih dobijaš i rezultat (cenu kWh).

EPS ne treba da bude socijalni servis, već država treba da dotira one koji su slabijeg materijalnog stanja, a EPS da vodi računa da posluje sa zaradom, a ne kao sad da zbog niske cene i gubitaka koji su posledica mentaliteta kupaca, drzava mora da sipa u taj bunar, a to naravno opet negde vadi iz tvog džepa (kroz poreze). Bolje plati na mostu (pa da EPS od tih para može i da ulaže u postrojenja), nego na ćupriji (kroz poreze, a da nam se elektroprivreda raspada pa da je jeftino kupi stranac i opet digne cenu na realni nivo).

Struja jednostavno svuda poskupljuje i biće sve skuplja, to ne može da spreči još dugo nikakva politika socijalnog mira.

Dejan

pre 15 godina

Najbolji nacin kako napuniti budzet je povecati cijenu struje. Ona svoje povecanje multiplicira na gotovo sve, a samim time u budzet dolazi vise para po pitanju PDV-a. Dakle, eto para za penzije.

struja nije Hadzi

pre 15 godina

Dok se narod zamajava Karadzicem i radikalima, vlada fino iza coska donosi odluku koja svakog on nas, radikala ili antiradikala, lupa po dzepu. Rekose li u kampanji - bolji zivot?

04sale82

pre 15 godina

Odakle će Vlada da ispuni obećano i zadovolji široke apetite budzetskih korisnika.
Nema para moraju da uzmu negde.
Svaka vlada je povećavala cenu struje.
EPS je pred kolapsom jer je sve veća potražnja za strujom, a nije napravljena ni jedna elektrana 30 godina.
Hoćete bolji život i rast standarda. Stalno se grade zgrade i inustrijski kompleksi i treba da se grade ako se želi neki napredak.
Za sve to treba struja, i Srbija će iz godine u godinu da uvozi sve više struje, a to će mnogo više da nas košta.
Mora se naći način za izgradnju novih porozvodnih pogona.
Ili će da se skuplja novac kroz povećanje struje, ili uvođenje strateškog partnera ili privatizacija.
Poskupljenja nam ne ginu u svakom slučaju i konstantno će rasti sve više ako se nešto ne uradi jer ćemo plaćati skupu struju iz uvoza.
Dve Koštuničine vlade nisu ništa uradile na elektroprivredi.

Bogdan Misic

pre 15 godina

Naravno da je poskupela struja i treba da bude jos skuplja. Svugde struja poskupljuje i to je jedan od naznaka energetske krize koja dolazi, tolazi tiho, ali ne bas sporo, Energija ce biti dragocena, dragocenija od mnogo cega. Struja se proizvodi mahom sagorevanjem fosilnih goriva, cija kolicina je ogranicena. Zao mi je, ja ne radim za EPS, i nisu oni nikakvi banditi i lopovi, nego jednostavno, narod koji se odrekne Kosova i svojih 75% rezervi uglja,( i to lignita cija je toplotna moc mnogo veca od Kolubarskog, i Kostolackog, manje mineralnih primesa, i laksi za eksploataciju) zasluzuje da placa visoku cenu struje. Vi biste da trosite, a nemate pojma kako se ta struja proizvodi, sta je sve potrebno da dodje do potrosaca.
Savet: stednja i racionalizacija

Resavac

pre 15 godina

Gospodo, u redu treba uskladite sa Evropskim cenama ali molim vas šta je sa gubicima električne energije, neplaćanju, divljim priključcima (veliki broj se samostalno priključuju posle isključenja) EPS treba da preduzme te mere na otkljanjanju tih propusta, jer mi koji redovno to plaćamo ispadamo naivne budale. Eps treba o ovome da povede ozbiljno računa a ne samo o svojim platama.
Ako nisu u stanju ili ne žele gospodo iz Vlade Republike Srbije prodajte EPS po hitnom postupku pa će da vam stranci ili domaći tajkuni pokazati kako se čuva imovina.

Pemzos

pre 15 godina

Na danasnjaoj sednici vlade:
- usvojiti odluku o povecanju cene elektricne energije za 130%.
- sklopiti sporazum sa kompanijom Audi po kome ce se do kraja godine svim socijalistima i penzionerima besplatno isporuciti poslednji model A6
- korumpirati sistem izdavanja gradjevinskih dozvola kako bi cena m2 u Beogradu skocila na realnih 186000 evra.
- devalvirati evro, dolar i svajcarski franak
- sklopiti ugovor sa privatnim klinikama koje bi o trosku drzave besplatno radile lobotomiju gradjanima kojima se sve ovo cini nerealnim.
- ah, da ... doneti odluku o povecanju cena naftnih derivata za 16% i odluku o povecanju plata zaposlenih u NIS-u za 60% i NIS ponuditi kolumbijskom narko kartelu

eleonora

pre 15 godina

Ako stvarno mora, u šta sumnjam, nek ide gore. Beda raste. Ali onda makar razdvojite RTS pretplatu! i ukinite je. Smanjite cenu vrtića, školarina, jer to je za roditelje sve dupli namet na vilajet. Umesto da štrajkujemo mirno zbog povećanja dažbina, DB huška omladinu da razbija grad.

Neo

pre 15 godina

Naravno, razlog za poskupljenje nisu dali, a si sto bi, kad znaju da ce to ovaj narod da proguta po kozna koji put.
To je banditska organizacija kao i mnoge u ovoj zemlji i treba je ukinuti.
Samo se pitam, dokle ce ovaj narod da tolerise i dozvoljava da ga prave budalom.

Zoran

pre 15 godina

Naravno da treba povećati cenu struje, jer skočila cena vode na Dunavu i domaćim rekama, pa tu je i carina za vodu sa međunarodnih reka...
Tu bagru treba najuriti i pod hitno uvesti više dobavljača struje, kako bi se taj parazitski monopol razbio. Svetska cena struje je 5 centi (USD), a u Srbiji 6 eurocenti. Cenu za poslovne prostore neću da komentarišem, jer spada u sferu bezobrazluka.
A tek koliko je uvećana potrošnja na računima, zbog rada u prelaznim režimima, o tome bi morali da raspravljaju međunarodni veštaci...
Jednom rečju lopovska firma.

Miki BB

pre 15 godina

A, zašto poskupljenje? Dinar je sve jači i jači, znači imput troškovi su manji, barem oni zavisni od uvoza, nije došlo ni do povećanja plata tako da bi logično bilo da dođe do pojevtinjenja.

Potrosac

pre 15 godina

Ukinite blok tarife a posle toga mozete da podignete cenu i 18%.Struja je jedini proizvod u zemlji Srbiji koji ima od 10-tak cena a radi se naime o istom proizvodu. Cista pljacka, koliko samo radnici epsa imaju plate?

nezadovoljnik

pre 15 godina

Da li iko od gradjana ima informaciju koliko kosta 1Kw struje, kada se ode u elektrodistribuciju i pita za tacnu cenu Kw dobije se formula po kojoj treba izracunati cenu struje,cena stuje treba da je jasno napisana, koliki je Kw za "skupu" i "jeftinij" struju, ovako se covek izgubi u acunici ako kojim slucajem nije zavrsio ekonomski fakultet.A sto se tice poskupljenja mi smo najskuplja drzava u evropi, a primanja vecinskog stanovnistva nisu dovojna ni za 10 dana normalnog zivota, a ne jos i placati sve ostale rezije... ne znam za ostale zemlje Evrpe ali za Francusku sa sigurnoscu znam, tamo je Kw struje 0,7 cnti, s tim sto porodice ili pojedinac koji imaju manje od 1000 evra po clanu u porodici imaju beneficije za komunalije od strane drzave ili uopste nista ne placaju.

mara matić

pre 15 godina

Pod hitno dozvoliti da se privatno osnuje još nekoliko elektrodistributera!!! Konkurencija uvek dovodi do snižavanja cena!!! Pogledajte kako je to na Zapadu..i nemaju česte ispade u sistemu zbog popravki i sl. !

vojkan

pre 15 godina

Ma samo vi povecavajte cenu, ionako vam ne placam mesecima racune, samo se pitam od kojih para, a da postavim pitanje: kada ce biti snizenje?

Danka

pre 15 godina

Ma daaajte, nema smisla vise, pa pre par meseci je bilo poskupljenje a pitanje je dal se iko seca kada je povecanje plata bilo, cijih god.

Pemzos

pre 15 godina

Na danasnjaoj sednici vlade:
- usvojiti odluku o povecanju cene elektricne energije za 130%.
- sklopiti sporazum sa kompanijom Audi po kome ce se do kraja godine svim socijalistima i penzionerima besplatno isporuciti poslednji model A6
- korumpirati sistem izdavanja gradjevinskih dozvola kako bi cena m2 u Beogradu skocila na realnih 186000 evra.
- devalvirati evro, dolar i svajcarski franak
- sklopiti ugovor sa privatnim klinikama koje bi o trosku drzave besplatno radile lobotomiju gradjanima kojima se sve ovo cini nerealnim.
- ah, da ... doneti odluku o povecanju cena naftnih derivata za 16% i odluku o povecanju plata zaposlenih u NIS-u za 60% i NIS ponuditi kolumbijskom narko kartelu

Danka

pre 15 godina

Ma daaajte, nema smisla vise, pa pre par meseci je bilo poskupljenje a pitanje je dal se iko seca kada je povecanje plata bilo, cijih god.

Miki BB

pre 15 godina

A, zašto poskupljenje? Dinar je sve jači i jači, znači imput troškovi su manji, barem oni zavisni od uvoza, nije došlo ni do povećanja plata tako da bi logično bilo da dođe do pojevtinjenja.

Potrosac

pre 15 godina

Ukinite blok tarife a posle toga mozete da podignete cenu i 18%.Struja je jedini proizvod u zemlji Srbiji koji ima od 10-tak cena a radi se naime o istom proizvodu. Cista pljacka, koliko samo radnici epsa imaju plate?

Bogdan Misic

pre 15 godina

Naravno da je poskupela struja i treba da bude jos skuplja. Svugde struja poskupljuje i to je jedan od naznaka energetske krize koja dolazi, tolazi tiho, ali ne bas sporo, Energija ce biti dragocena, dragocenija od mnogo cega. Struja se proizvodi mahom sagorevanjem fosilnih goriva, cija kolicina je ogranicena. Zao mi je, ja ne radim za EPS, i nisu oni nikakvi banditi i lopovi, nego jednostavno, narod koji se odrekne Kosova i svojih 75% rezervi uglja,( i to lignita cija je toplotna moc mnogo veca od Kolubarskog, i Kostolackog, manje mineralnih primesa, i laksi za eksploataciju) zasluzuje da placa visoku cenu struje. Vi biste da trosite, a nemate pojma kako se ta struja proizvodi, sta je sve potrebno da dodje do potrosaca.
Savet: stednja i racionalizacija

Zoran

pre 15 godina

Naravno da treba povećati cenu struje, jer skočila cena vode na Dunavu i domaćim rekama, pa tu je i carina za vodu sa međunarodnih reka...
Tu bagru treba najuriti i pod hitno uvesti više dobavljača struje, kako bi se taj parazitski monopol razbio. Svetska cena struje je 5 centi (USD), a u Srbiji 6 eurocenti. Cenu za poslovne prostore neću da komentarišem, jer spada u sferu bezobrazluka.
A tek koliko je uvećana potrošnja na računima, zbog rada u prelaznim režimima, o tome bi morali da raspravljaju međunarodni veštaci...
Jednom rečju lopovska firma.

Neo

pre 15 godina

Naravno, razlog za poskupljenje nisu dali, a si sto bi, kad znaju da ce to ovaj narod da proguta po kozna koji put.
To je banditska organizacija kao i mnoge u ovoj zemlji i treba je ukinuti.
Samo se pitam, dokle ce ovaj narod da tolerise i dozvoljava da ga prave budalom.

mara matić

pre 15 godina

Pod hitno dozvoliti da se privatno osnuje još nekoliko elektrodistributera!!! Konkurencija uvek dovodi do snižavanja cena!!! Pogledajte kako je to na Zapadu..i nemaju česte ispade u sistemu zbog popravki i sl. !

nezadovoljnik

pre 15 godina

Da li iko od gradjana ima informaciju koliko kosta 1Kw struje, kada se ode u elektrodistribuciju i pita za tacnu cenu Kw dobije se formula po kojoj treba izracunati cenu struje,cena stuje treba da je jasno napisana, koliki je Kw za "skupu" i "jeftinij" struju, ovako se covek izgubi u acunici ako kojim slucajem nije zavrsio ekonomski fakultet.A sto se tice poskupljenja mi smo najskuplja drzava u evropi, a primanja vecinskog stanovnistva nisu dovojna ni za 10 dana normalnog zivota, a ne jos i placati sve ostale rezije... ne znam za ostale zemlje Evrpe ali za Francusku sa sigurnoscu znam, tamo je Kw struje 0,7 cnti, s tim sto porodice ili pojedinac koji imaju manje od 1000 evra po clanu u porodici imaju beneficije za komunalije od strane drzave ili uopste nista ne placaju.

struja nije Hadzi

pre 15 godina

Dok se narod zamajava Karadzicem i radikalima, vlada fino iza coska donosi odluku koja svakog on nas, radikala ili antiradikala, lupa po dzepu. Rekose li u kampanji - bolji zivot?

Poslušan

pre 15 godina

Mlad, pismen, nezaposlen, bolestan, gladan, napaćen, poslušan, pokraden na izborima čekam izborna obećanja, kako ono beše, " ŽIVOT NE MOŽE DA ČEKA".

04sale82

pre 15 godina

Odakle će Vlada da ispuni obećano i zadovolji široke apetite budzetskih korisnika.
Nema para moraju da uzmu negde.
Svaka vlada je povećavala cenu struje.
EPS je pred kolapsom jer je sve veća potražnja za strujom, a nije napravljena ni jedna elektrana 30 godina.
Hoćete bolji život i rast standarda. Stalno se grade zgrade i inustrijski kompleksi i treba da se grade ako se želi neki napredak.
Za sve to treba struja, i Srbija će iz godine u godinu da uvozi sve više struje, a to će mnogo više da nas košta.
Mora se naći način za izgradnju novih porozvodnih pogona.
Ili će da se skuplja novac kroz povećanje struje, ili uvođenje strateškog partnera ili privatizacija.
Poskupljenja nam ne ginu u svakom slučaju i konstantno će rasti sve više ako se nešto ne uradi jer ćemo plaćati skupu struju iz uvoza.
Dve Koštuničine vlade nisu ništa uradile na elektroprivredi.

Mr. Burns

pre 15 godina

Ma bas me briga, ja cu sebi lepo napraviti nuklearni rektor, pa cemo i ja i moj grad lepo da imamo struju, i ja cu biti monopolista, jel tako Smiterse?

vojkan

pre 15 godina

Ma samo vi povecavajte cenu, ionako vam ne placam mesecima racune, samo se pitam od kojih para, a da postavim pitanje: kada ce biti snizenje?

eleonora

pre 15 godina

Ako stvarno mora, u šta sumnjam, nek ide gore. Beda raste. Ali onda makar razdvojite RTS pretplatu! i ukinite je. Smanjite cenu vrtića, školarina, jer to je za roditelje sve dupli namet na vilajet. Umesto da štrajkujemo mirno zbog povećanja dažbina, DB huška omladinu da razbija grad.

Luka

pre 15 godina

Dokle da poskupljuje struja vise?A da ne pricam o onoj Tijanicevoj tv-preplati.
Vrhunac sam doziveo juce,kada mi je dosao racun(koji inace redovno placam!)najveci do sada, a u poslednjih mesec dana sam cuvao majci stan i dolazio u svoj 2 puta nedeljno na po petnaestak minuta-radio je samo frizider za sve to vreme!
Lopovluk kao i uvek...

Zorana Z. M. Milanovic

pre 15 godina

Mozda bi i mogli da govorimo o ceni i o tome da li treba da se poveca.. kada bi se, ili da je vec odavno krenulo restrukturiranje EPSa. OVako to je i dalje rupa bez dna... i NEMA TE CENE ELEKTRICNE ENERGIJE KOJA MOZE DA POKRIJE TROSKOVE JEDNOG MONOPOLA.
Dakle odavno je drzava trebalo da uporedo resava pitanja odnosa proizvodnje i distribucije, odavno ...ali to slucajno ili namerno (danas posle 8 godina moze da se zakljuci namerno) to nije cinila.
Dokle god je EPS ovakav, sa formiranim menadzmentima na politikanstvu i dok sluzi za udomljavanje kadrova minornih stranaka (kojima u vecini slucajeva nije mesto ni u prodavnici sijalica, a da ne govorimo o elektroprivrivredi jedne zemlje), dok strucni iz njega uglavnom beze, dok sluzi da preko raznih firmi...puni kase politickih stranaka i ostalih...prica o realnoj ceni NE POSTOJI.
I to sve moze biti a ne mora problem grupa...medjutim posto takav EPS opstruira sve u poslednjih nekoliko godina, danas na zalost 8 godina od promena, niti ima novih kapaciteta, niti imamo EPS koji je lider u regionu, niti imamo kvalitetnu elektricnu energiju, niti imamo preduzece koje, kao i sva energetska preduzeca u svetu, ostavuje enormne profite... Prema tome to je briga svih nas, i nase buducnosti. One koje biramo da nas predstavljaju, ocito pogresno biramo kada je ovaj sektor u pitanju.

Nespavac

pre 15 godina

Ovo je jos jedan udar na zivotni standard. Pa pre par meseci su poskupeli struju. Ovo drzavno cedo radi sta hoce zahvaljujuci monopolskom polozaju dok gradjani nemaju nikakvog uvida u njegovo poslovanje i kako se uopste trosi novac.

Milan O.

pre 15 godina

Najkraće rečeno - ne postoji jedinstvena cena kWh i ne može postojati, tako da je besmisleno pitanje: "pošto ti je kilovat"?! Jel pita neko Telenor "pošto je minut?" Ne, jer je valjda svakome logično da to zavisi od vrste "paketa", tj. od načina na koji trošiš te minute.
Tu leži i izvor pogrešnih tumačenja da je "cena kw" veća kod nas nego u okruženju, jer ne postoji jedna cena, postoji cena za osnovnu jedinicu (koja je najniža kod nas), ali kad to propustiš kroz formule moguće je da neka kategorija kupaca praktično plaća više, ali to nije krivica EPS-a.

"Kupanje u vinu", tj. neracionalna potrošnja mora da se obuzdava nekim mehanizmom. Upravo je tarifni sistem taj mehanizam, a to nije i ne može biti jednačina sa jednom, nego sa više nepoznatih, pa zavisno od njih dobijaš i rezultat (cenu kWh).

EPS ne treba da bude socijalni servis, već država treba da dotira one koji su slabijeg materijalnog stanja, a EPS da vodi računa da posluje sa zaradom, a ne kao sad da zbog niske cene i gubitaka koji su posledica mentaliteta kupaca, drzava mora da sipa u taj bunar, a to naravno opet negde vadi iz tvog džepa (kroz poreze). Bolje plati na mostu (pa da EPS od tih para može i da ulaže u postrojenja), nego na ćupriji (kroz poreze, a da nam se elektroprivreda raspada pa da je jeftino kupi stranac i opet digne cenu na realni nivo).

Struja jednostavno svuda poskupljuje i biće sve skuplja, to ne može da spreči još dugo nikakva politika socijalnog mira.

Dejan

pre 15 godina

Najbolji nacin kako napuniti budzet je povecati cijenu struje. Ona svoje povecanje multiplicira na gotovo sve, a samim time u budzet dolazi vise para po pitanju PDV-a. Dakle, eto para za penzije.

Resavac

pre 15 godina

Gospodo, u redu treba uskladite sa Evropskim cenama ali molim vas šta je sa gubicima električne energije, neplaćanju, divljim priključcima (veliki broj se samostalno priključuju posle isključenja) EPS treba da preduzme te mere na otkljanjanju tih propusta, jer mi koji redovno to plaćamo ispadamo naivne budale. Eps treba o ovome da povede ozbiljno računa a ne samo o svojim platama.
Ako nisu u stanju ili ne žele gospodo iz Vlade Republike Srbije prodajte EPS po hitnom postupku pa će da vam stranci ili domaći tajkuni pokazati kako se čuva imovina.

Ion

pre 15 godina

Drago mi je sto ovde citam neke koji brane odluku o poskupljenju.
Tacno je da se mora voditi racuna o buducnosti i od cega ceno se snabdevati strujom.
Postoji samo jedan problem.
Sva ova poskupljenja ne idu u investicije vec u plate. Rodjak mi je obican terenac u jednoj od bivsih clanica EPS("elektroistok", koji sada sigurno od EPSa naplacuje svoje usluge distribucije struje), i uz zvanicnu platu od 50-tak 000, ima skoro jos toliko na "terenske dodatke", placena prenocista, hranu i sluzbeni dzip. Svoja kola mesecima uopste ne vozi, jer ima sluzbeno vozilo danju i nocu.
Drago mi je zbog njega, ali hiljade takvih finansiram ja.

Milos

pre 15 godina

Tijanica ce njegov buduci naslednik napadati za svasta, ali nikako za pretplatu. On je cak svom nasledniku ucinio uslugu, jer nece on morati da uvodi nepopolarnu pretplatu.

ZoranBGD

pre 15 godina

Dosta kuknjave! Trazili ste, gledajte! Nekako mi se cini da ce nas ova Vlada prvo pribliziti evropskim cenama pa onda evropi...
A sad svi na tihovanje!

Samo rad

pre 15 godina

Vidi sve eksperti ovde.
Svi hoce vece plate i penzije sa istom nivoom privrede,pa odakle? Bez uzdizanja privrede nema realnog povecanja plata i penzija. Mogu se oni povecavati ali to vrlo brzo inflacija pojede. Pokusali smo da se trkamao sa inflacijom 1993 i?
Nemam ni ja pa sam realan i pokusavan da se snadjem i ne kukam samo na vladu. Uostalom bolje veca cena nego za koju godinu restrikcije ili 1000% povecanje cene.

Janko Varoščić

pre 15 godina

Život teče život ( mislili ste da ću reći da život ne može da čeka) brzo prolazi posle svakih izbora gore vreme dolazi.

Mile

pre 15 godina

Nazalost dosli smo u situaciju da ako ne povecavamo cenu struje necemo je imati za 2-3 godine,a tada ce se morati struja uvoziti i to prilicno kosta. Ne mozemo privuci druge kompanije da grade elektrane (i stvorimo konkurencija) kod nas jer se nikome ne isplati da prodaje el. en. po ovakvoj ceni - jednostavno se tada ne zaradjuje. Zato se mogu ocekivati poskupljenja u sledecih nekoliko godina.

Danilo

pre 15 godina

...Pogledajte NIS, kada cena nafte poraste, poraste i cena benzina na pumpi. Cena el. energije porasla je skoro 50% u poslednjih godinu dana na svetskom tržištu. Kada EPS ima manjkove u sitemu (bes zbog toga jer nema ekonomsku cenu struje da moze da gradi nove kapacitete), tada uvozi energiju par putu skuplju od te iste koju prodaje ovde. Od pocetka ove godine veliki kupci (tarifni), imaju mogucnost da biraju da li će kupovati struju od EPS ili nekog drugog distributera, sta mislite koliko ih se odreklo EPSove "skupe" struje?NIKO!

Bogdan Misic

pre 15 godina

Naravno da je poskupela struja i treba da bude jos skuplja. Svugde struja poskupljuje i to je jedan od naznaka energetske krize koja dolazi, tolazi tiho, ali ne bas sporo, Energija ce biti dragocena, dragocenija od mnogo cega. Struja se proizvodi mahom sagorevanjem fosilnih goriva, cija kolicina je ogranicena. Zao mi je, ja ne radim za EPS, i nisu oni nikakvi banditi i lopovi, nego jednostavno, narod koji se odrekne Kosova i svojih 75% rezervi uglja,( i to lignita cija je toplotna moc mnogo veca od Kolubarskog, i Kostolackog, manje mineralnih primesa, i laksi za eksploataciju) zasluzuje da placa visoku cenu struje. Vi biste da trosite, a nemate pojma kako se ta struja proizvodi, sta je sve potrebno da dodje do potrosaca.
Savet: stednja i racionalizacija

Pemzos

pre 15 godina

Na danasnjaoj sednici vlade:
- usvojiti odluku o povecanju cene elektricne energije za 130%.
- sklopiti sporazum sa kompanijom Audi po kome ce se do kraja godine svim socijalistima i penzionerima besplatno isporuciti poslednji model A6
- korumpirati sistem izdavanja gradjevinskih dozvola kako bi cena m2 u Beogradu skocila na realnih 186000 evra.
- devalvirati evro, dolar i svajcarski franak
- sklopiti ugovor sa privatnim klinikama koje bi o trosku drzave besplatno radile lobotomiju gradjanima kojima se sve ovo cini nerealnim.
- ah, da ... doneti odluku o povecanju cena naftnih derivata za 16% i odluku o povecanju plata zaposlenih u NIS-u za 60% i NIS ponuditi kolumbijskom narko kartelu

Milan O.

pre 15 godina

Najkraće rečeno - ne postoji jedinstvena cena kWh i ne može postojati, tako da je besmisleno pitanje: "pošto ti je kilovat"?! Jel pita neko Telenor "pošto je minut?" Ne, jer je valjda svakome logično da to zavisi od vrste "paketa", tj. od načina na koji trošiš te minute.
Tu leži i izvor pogrešnih tumačenja da je "cena kw" veća kod nas nego u okruženju, jer ne postoji jedna cena, postoji cena za osnovnu jedinicu (koja je najniža kod nas), ali kad to propustiš kroz formule moguće je da neka kategorija kupaca praktično plaća više, ali to nije krivica EPS-a.

"Kupanje u vinu", tj. neracionalna potrošnja mora da se obuzdava nekim mehanizmom. Upravo je tarifni sistem taj mehanizam, a to nije i ne može biti jednačina sa jednom, nego sa više nepoznatih, pa zavisno od njih dobijaš i rezultat (cenu kWh).

EPS ne treba da bude socijalni servis, već država treba da dotira one koji su slabijeg materijalnog stanja, a EPS da vodi računa da posluje sa zaradom, a ne kao sad da zbog niske cene i gubitaka koji su posledica mentaliteta kupaca, drzava mora da sipa u taj bunar, a to naravno opet negde vadi iz tvog džepa (kroz poreze). Bolje plati na mostu (pa da EPS od tih para može i da ulaže u postrojenja), nego na ćupriji (kroz poreze, a da nam se elektroprivreda raspada pa da je jeftino kupi stranac i opet digne cenu na realni nivo).

Struja jednostavno svuda poskupljuje i biće sve skuplja, to ne može da spreči još dugo nikakva politika socijalnog mira.

Milos

pre 15 godina

Tijanica ce njegov buduci naslednik napadati za svasta, ali nikako za pretplatu. On je cak svom nasledniku ucinio uslugu, jer nece on morati da uvodi nepopolarnu pretplatu.

Poslušan

pre 15 godina

Mlad, pismen, nezaposlen, bolestan, gladan, napaćen, poslušan, pokraden na izborima čekam izborna obećanja, kako ono beše, " ŽIVOT NE MOŽE DA ČEKA".

Danka

pre 15 godina

Ma daaajte, nema smisla vise, pa pre par meseci je bilo poskupljenje a pitanje je dal se iko seca kada je povecanje plata bilo, cijih god.

vojkan

pre 15 godina

Ma samo vi povecavajte cenu, ionako vam ne placam mesecima racune, samo se pitam od kojih para, a da postavim pitanje: kada ce biti snizenje?

mara matić

pre 15 godina

Pod hitno dozvoliti da se privatno osnuje još nekoliko elektrodistributera!!! Konkurencija uvek dovodi do snižavanja cena!!! Pogledajte kako je to na Zapadu..i nemaju česte ispade u sistemu zbog popravki i sl. !

Potrosac

pre 15 godina

Ukinite blok tarife a posle toga mozete da podignete cenu i 18%.Struja je jedini proizvod u zemlji Srbiji koji ima od 10-tak cena a radi se naime o istom proizvodu. Cista pljacka, koliko samo radnici epsa imaju plate?

Neo

pre 15 godina

Naravno, razlog za poskupljenje nisu dali, a si sto bi, kad znaju da ce to ovaj narod da proguta po kozna koji put.
To je banditska organizacija kao i mnoge u ovoj zemlji i treba je ukinuti.
Samo se pitam, dokle ce ovaj narod da tolerise i dozvoljava da ga prave budalom.

Zoran

pre 15 godina

Naravno da treba povećati cenu struje, jer skočila cena vode na Dunavu i domaćim rekama, pa tu je i carina za vodu sa međunarodnih reka...
Tu bagru treba najuriti i pod hitno uvesti više dobavljača struje, kako bi se taj parazitski monopol razbio. Svetska cena struje je 5 centi (USD), a u Srbiji 6 eurocenti. Cenu za poslovne prostore neću da komentarišem, jer spada u sferu bezobrazluka.
A tek koliko je uvećana potrošnja na računima, zbog rada u prelaznim režimima, o tome bi morali da raspravljaju međunarodni veštaci...
Jednom rečju lopovska firma.

nezadovoljnik

pre 15 godina

Da li iko od gradjana ima informaciju koliko kosta 1Kw struje, kada se ode u elektrodistribuciju i pita za tacnu cenu Kw dobije se formula po kojoj treba izracunati cenu struje,cena stuje treba da je jasno napisana, koliki je Kw za "skupu" i "jeftinij" struju, ovako se covek izgubi u acunici ako kojim slucajem nije zavrsio ekonomski fakultet.A sto se tice poskupljenja mi smo najskuplja drzava u evropi, a primanja vecinskog stanovnistva nisu dovojna ni za 10 dana normalnog zivota, a ne jos i placati sve ostale rezije... ne znam za ostale zemlje Evrpe ali za Francusku sa sigurnoscu znam, tamo je Kw struje 0,7 cnti, s tim sto porodice ili pojedinac koji imaju manje od 1000 evra po clanu u porodici imaju beneficije za komunalije od strane drzave ili uopste nista ne placaju.

Miki BB

pre 15 godina

A, zašto poskupljenje? Dinar je sve jači i jači, znači imput troškovi su manji, barem oni zavisni od uvoza, nije došlo ni do povećanja plata tako da bi logično bilo da dođe do pojevtinjenja.

eleonora

pre 15 godina

Ako stvarno mora, u šta sumnjam, nek ide gore. Beda raste. Ali onda makar razdvojite RTS pretplatu! i ukinite je. Smanjite cenu vrtića, školarina, jer to je za roditelje sve dupli namet na vilajet. Umesto da štrajkujemo mirno zbog povećanja dažbina, DB huška omladinu da razbija grad.

04sale82

pre 15 godina

Odakle će Vlada da ispuni obećano i zadovolji široke apetite budzetskih korisnika.
Nema para moraju da uzmu negde.
Svaka vlada je povećavala cenu struje.
EPS je pred kolapsom jer je sve veća potražnja za strujom, a nije napravljena ni jedna elektrana 30 godina.
Hoćete bolji život i rast standarda. Stalno se grade zgrade i inustrijski kompleksi i treba da se grade ako se želi neki napredak.
Za sve to treba struja, i Srbija će iz godine u godinu da uvozi sve više struje, a to će mnogo više da nas košta.
Mora se naći način za izgradnju novih porozvodnih pogona.
Ili će da se skuplja novac kroz povećanje struje, ili uvođenje strateškog partnera ili privatizacija.
Poskupljenja nam ne ginu u svakom slučaju i konstantno će rasti sve više ako se nešto ne uradi jer ćemo plaćati skupu struju iz uvoza.
Dve Koštuničine vlade nisu ništa uradile na elektroprivredi.

Dejan

pre 15 godina

Najbolji nacin kako napuniti budzet je povecati cijenu struje. Ona svoje povecanje multiplicira na gotovo sve, a samim time u budzet dolazi vise para po pitanju PDV-a. Dakle, eto para za penzije.

struja nije Hadzi

pre 15 godina

Dok se narod zamajava Karadzicem i radikalima, vlada fino iza coska donosi odluku koja svakog on nas, radikala ili antiradikala, lupa po dzepu. Rekose li u kampanji - bolji zivot?

Janko Varoščić

pre 15 godina

Život teče život ( mislili ste da ću reći da život ne može da čeka) brzo prolazi posle svakih izbora gore vreme dolazi.

Luka

pre 15 godina

Dokle da poskupljuje struja vise?A da ne pricam o onoj Tijanicevoj tv-preplati.
Vrhunac sam doziveo juce,kada mi je dosao racun(koji inace redovno placam!)najveci do sada, a u poslednjih mesec dana sam cuvao majci stan i dolazio u svoj 2 puta nedeljno na po petnaestak minuta-radio je samo frizider za sve to vreme!
Lopovluk kao i uvek...

Zorana Z. M. Milanovic

pre 15 godina

Mozda bi i mogli da govorimo o ceni i o tome da li treba da se poveca.. kada bi se, ili da je vec odavno krenulo restrukturiranje EPSa. OVako to je i dalje rupa bez dna... i NEMA TE CENE ELEKTRICNE ENERGIJE KOJA MOZE DA POKRIJE TROSKOVE JEDNOG MONOPOLA.
Dakle odavno je drzava trebalo da uporedo resava pitanja odnosa proizvodnje i distribucije, odavno ...ali to slucajno ili namerno (danas posle 8 godina moze da se zakljuci namerno) to nije cinila.
Dokle god je EPS ovakav, sa formiranim menadzmentima na politikanstvu i dok sluzi za udomljavanje kadrova minornih stranaka (kojima u vecini slucajeva nije mesto ni u prodavnici sijalica, a da ne govorimo o elektroprivrivredi jedne zemlje), dok strucni iz njega uglavnom beze, dok sluzi da preko raznih firmi...puni kase politickih stranaka i ostalih...prica o realnoj ceni NE POSTOJI.
I to sve moze biti a ne mora problem grupa...medjutim posto takav EPS opstruira sve u poslednjih nekoliko godina, danas na zalost 8 godina od promena, niti ima novih kapaciteta, niti imamo EPS koji je lider u regionu, niti imamo kvalitetnu elektricnu energiju, niti imamo preduzece koje, kao i sva energetska preduzeca u svetu, ostavuje enormne profite... Prema tome to je briga svih nas, i nase buducnosti. One koje biramo da nas predstavljaju, ocito pogresno biramo kada je ovaj sektor u pitanju.

Samo rad

pre 15 godina

Vidi sve eksperti ovde.
Svi hoce vece plate i penzije sa istom nivoom privrede,pa odakle? Bez uzdizanja privrede nema realnog povecanja plata i penzija. Mogu se oni povecavati ali to vrlo brzo inflacija pojede. Pokusali smo da se trkamao sa inflacijom 1993 i?
Nemam ni ja pa sam realan i pokusavan da se snadjem i ne kukam samo na vladu. Uostalom bolje veca cena nego za koju godinu restrikcije ili 1000% povecanje cene.

Danilo

pre 15 godina

...Pogledajte NIS, kada cena nafte poraste, poraste i cena benzina na pumpi. Cena el. energije porasla je skoro 50% u poslednjih godinu dana na svetskom tržištu. Kada EPS ima manjkove u sitemu (bes zbog toga jer nema ekonomsku cenu struje da moze da gradi nove kapacitete), tada uvozi energiju par putu skuplju od te iste koju prodaje ovde. Od pocetka ove godine veliki kupci (tarifni), imaju mogucnost da biraju da li će kupovati struju od EPS ili nekog drugog distributera, sta mislite koliko ih se odreklo EPSove "skupe" struje?NIKO!

Resavac

pre 15 godina

Gospodo, u redu treba uskladite sa Evropskim cenama ali molim vas šta je sa gubicima električne energije, neplaćanju, divljim priključcima (veliki broj se samostalno priključuju posle isključenja) EPS treba da preduzme te mere na otkljanjanju tih propusta, jer mi koji redovno to plaćamo ispadamo naivne budale. Eps treba o ovome da povede ozbiljno računa a ne samo o svojim platama.
Ako nisu u stanju ili ne žele gospodo iz Vlade Republike Srbije prodajte EPS po hitnom postupku pa će da vam stranci ili domaći tajkuni pokazati kako se čuva imovina.

Mr. Burns

pre 15 godina

Ma bas me briga, ja cu sebi lepo napraviti nuklearni rektor, pa cemo i ja i moj grad lepo da imamo struju, i ja cu biti monopolista, jel tako Smiterse?

Nespavac

pre 15 godina

Ovo je jos jedan udar na zivotni standard. Pa pre par meseci su poskupeli struju. Ovo drzavno cedo radi sta hoce zahvaljujuci monopolskom polozaju dok gradjani nemaju nikakvog uvida u njegovo poslovanje i kako se uopste trosi novac.

ZoranBGD

pre 15 godina

Dosta kuknjave! Trazili ste, gledajte! Nekako mi se cini da ce nas ova Vlada prvo pribliziti evropskim cenama pa onda evropi...
A sad svi na tihovanje!

Mile

pre 15 godina

Nazalost dosli smo u situaciju da ako ne povecavamo cenu struje necemo je imati za 2-3 godine,a tada ce se morati struja uvoziti i to prilicno kosta. Ne mozemo privuci druge kompanije da grade elektrane (i stvorimo konkurencija) kod nas jer se nikome ne isplati da prodaje el. en. po ovakvoj ceni - jednostavno se tada ne zaradjuje. Zato se mogu ocekivati poskupljenja u sledecih nekoliko godina.

Ion

pre 15 godina

Drago mi je sto ovde citam neke koji brane odluku o poskupljenju.
Tacno je da se mora voditi racuna o buducnosti i od cega ceno se snabdevati strujom.
Postoji samo jedan problem.
Sva ova poskupljenja ne idu u investicije vec u plate. Rodjak mi je obican terenac u jednoj od bivsih clanica EPS("elektroistok", koji sada sigurno od EPSa naplacuje svoje usluge distribucije struje), i uz zvanicnu platu od 50-tak 000, ima skoro jos toliko na "terenske dodatke", placena prenocista, hranu i sluzbeni dzip. Svoja kola mesecima uopste ne vozi, jer ima sluzbeno vozilo danju i nocu.
Drago mi je zbog njega, ali hiljade takvih finansiram ja.