Četvrtak, 31.07.2008.

00:03

Karadžić se nije izjasnio o krivici

Radovan Karadžić, optužen za genocid u BiH, nije se izjasnio o optužnici na prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Karadžiæ se nije izjasnio o krivici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Spavac

pre 15 godina

...Republika Srpska je trajna kategorija i sa Karadzicem i bez Karadzica. Ona je tu zbog nas koji tu zivimo. Ja sam ovdje vlasnik zemlje i nekretnina kao i moji djedovi sto su bili. Silajdzic i ostala kompanija mogu pricati, ali nikada nece dobiti ni metar vise...

Ogledalce

pre 15 godina

Šta će sad nacionalisti da kažu kada se objavi kako je "njihov heroj" tajno pregovarao sa belosvetskim šljamom, Holbrukom i ostalim američkim hoštaplerima, kako bi sačuvao svoju kožu.

Boris D-backs

pre 15 godina

Davno sam citao knjigu od gospodina Karla Bilta o Dejtonu, koji je u tom periodu bio predstavnik UN u Bosni i koji je bio neposredni ucesnik pregovora. On u knjizi sa velikim opravdanjem satanizuje Milosevica, prikazuje ga kao najveceg srpskog izdajnika koji deli srpske teritorije iako niko od njega to ne trazi, koji daje Brcko na cudjenje Amerikanaca i UN, koji kroji sporazum na stetu Srba, a Karadjica u jednom momentu prikazuje kao Milosevicevu zrtvu, u jednom mometnu on napusta sastanak sa suzama u ocima kaze Bilt kao neposredni svedok. Biltu u velikoj meri verujem jer je nebrojeno puta dokazao da je realan politcar. Sklon sam misljenju da Karadzic nije mogao da spreci mnoge stvari koje su se desile, jer je upravo taj narod u RS njega izabrao, i najgori olos iz tog naroda je cinio sva ona zlodela. Ne kazem da nije kriv, naprotiv, kriv je kao sto smo delimicno krivi i svi mi iz Srbije koji smo naslucivali sta se desavalo preko Drine, ali smo u julu te 1995. bili na letovanjima po Grckama i Crnim Gorama dok su pripadnici naseg naroda ubijali na svega par stotina kilometara od mog Beograda. Kriv je koliko i Biljana Plavsic koja je viteski priznala svoju krivicu. ALI, i drugi su krivi. Jer su Oric, Haradinaj and co. nevini? Koji sud ce njima suditi? Srbi moraju da shvate da ispastaju za pogresne odluke Milosevica, koji nas je zavadio sa celim svetom, zarad licnog interesa. Ali i tog Milosevica su na vlasti drzali Srbi sa Kosova zbog proporcionalnog izbornog sistema. Oni su isto postali njegove zrtve 1999. Istorija se ponavlja: ona ima svoje tragicne licnosti i mislim da je Karadzic jedna od njih. A da je kriv, jeste, jer nista nije ucinio da spreci ono sto se desilo. Pozdravljam odluku srpskih vlasti o izrucenju, ali me dusa boli sto nismo izrasli u ozbiljnu drzavu koja sam moze da organizuje ovakva sudjenja.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 15 godina

Medju advokatima, dakle profesionalcima koji zaradjuju za zivot tako sto zastupaju druge pred sudom, vlada nepisano pravilo da nikada pred sudom ne zastupaju same sebe, vec za to angazuju svog kolegu. Ja sam za pravnu nauku laik, ali mi ovo pravilo izgleda vrlo logicno, narocito kad pomislim da ni jedan berberin ne bi uspeo samom sebi da napravi frizuru kakvu bi zeleo, niti bi jedan zubar uspeo sebi da "uradi" plombu i sl. Slobodan Milosevic je bio, isto kao sto je i Vojislav Seselj, diplomirani pravnik, i, iako se ni jedan od njih dvojice nije profesionalno bavio advokaturom, ipak su, i pored svih dobronamernih upozorenja eksperata, odlucili da se pred Tribunalom za ratne zlocine brane sami. Radovan Karadzic, koji ne poseduje gotovo nikakvo obrazovanje pravne struke (izuzev, mozda, osnovnog kursa sudske medicine, i poznavanja zakona o pravima mentalnih bolesnika u BiH iz sedamdesetih godina proslog veka) se takodje odlucio na ovakvu odbranu. Moj licni utisak o ovome je sledece: ova tri nesrecnika su oduvek bili samo klovnovi u cirkusu ciji su vlasnici "neke vishe instance", i njihovo pojavljivanje na ovom sudu je samo nastavak predstave u kojoj je za njih rezervisana jedna od glavnih uloga. Kada bi postojala i najmanja sansa da bilo ko od njih pred sudom odbrani svoju nevinost, svakako da bi bila upotrebljena sva moguca pravna sredstva i angazovani advokati svetske klase, bez obzira na trosak koji bi tako nesto zahtevalo. Ovaj utisak je utoliko snazniji kada se postane svestan cinjenice da se na ovom sudu ne raspravlja o kazni za nepropisno parkiranje ili prekrsajnoj prijavi zbog remecenja javnog reda i mira, nego o optuzbama za najteze zlocine koje je moguce (da li je, uopste?) zamisliti. Medjutim, na ovaj nacin oni su iskoristeni samo za slanje novih poruka kojima ce polusvesno pucanstvo namirivati svoju potrebu za bekstvom od slobode. U tom slucaju, cak i da nisu pocinili nesto od onoga za sta ih optuznice terete (u sta, tj. u njihovu nevinost, sumnjam), a mentalno su zdrave osobe i nisu pod uticajem nekih opijata ili hipnoze, oni ce potpuno zasluzeno biti osudjeni. Kakvi nesrecnici: citavog zivota je pored njih bio neko da ih bodri i ubedjuje da je sve sto rade jako dobro, i za to ih obasipao nagradama, privilegijama i publicitetom, koji je, inace, njihova najveca slabost, cak ce i umreti potpuno ubedjeni u istorijske vrednosti svojih (ne)dela, a u stvari, sve sto su rekli i uradili je bilo potpuno pogresno, a njihovi talenti uzalud potroseni.

Стари Земунац

pre 15 godina

Каква разлика од Шешеља! Достојанствени наступ бовшег председника РС оставио је утисак чак и на извештаче страних медија - свеједно какав ће бити крај - сви предвиђају изузетно занимљив процес на коме ће се открити многе закулисне радње страних актера!

bezimena

pre 15 godina

Kada saberem kakvi su sve likovi "branili srpstvo" 90-tih, sigurna sam da se zbog njih, pravi junaci i umne glave, koje je srpski narod kroz istoriji izrodio, prevrću u grobu!

Još dve face da se isteraju iz svojih jazbina, pa da zatvorimo ovu sramnu knjigu!

Popaj

pre 15 godina

Videti ovog coveka na optuzenickoj klupi zaista cini da prvi put osecam kako te proklete devedesete konacno pocinju da se zavrsavaju. Ali nece se zavrstiti dok tamo ne ugledam i dvojicu preostalih vucibatina koji svojevremeno nisu imali nikakav moralni konflikt kad je trebalo da "raspamecuju" a sad se kriju kao misevi. Da je srece i da nakon ovoga jedna normalna, demokratska i jaka Srbija krene u lov i na izvrsioce radova, prljave ubice i silovatelje koji su jos uvek medju nama i koje Haski sud sigurno nece traziti, to bi zaista bila pobeda pravde i put ka pomirenju i nekoj lepsoj buducnosti.

mixon

pre 15 godina

Sad ce ovo biti interesantno 10-ak dana dok ljudima ne dosadi. Onda ce da se otegne u beskonacnost kao i svako drugo sudjenje u ovoj smijuriji od "tribunala". EU "zvanicnici" ce reci Srbiji da je "na dobrom putu". Narod u SR i RS ce i dalje da radi za 200 EUR mjesecno.

Iva Horvat

pre 15 godina

U sijecnju 1992. u zemlji koja nije moja,u zemlji koja nije njihova,moji su me dragi prijatelji pozvali na Slavu.
U mojoj je domovini bjesnio rat.Ja sam uz poklon napisala nekoliko rijeci slavljenicima.Pamtim ih:"Sa zeljom da spone razuma i srca nikad ne podlegnu zlu . i .,Iva,s ljubavlju.
I nisu.
Spone razuma i srca cvjetaju i danas medju nama.
Upravo mi/svi oni, koji smo/ su u Covjeku voljeli i sacuvali Covjeka - dobili su rat.Opstali su.
Citala sam rijeci gospode koji su se potpisali kao Krsta i Draza i sretna sam zbog njihovih razmisljanja i osjecanja i vjerujem da veci dio Srpkinja i Srba slicno njima misle i osjecaju.
Jer, to je jedini ispravni pogled na proslost i na buducnost.

zasto razlike

pre 15 godina

Slusam Kardjica kao i sudiju a karadjic potvrdjuje da je drzavljanin BiH, RS, Srbije i Crne Gore,kako moze biti drzavljanin svih ovih drzava a moja cerka koja zivi sa porodicom van svoje zemlje, ne moze ne moze da imadvojno drzavljnstvo, jer nas zakon ne predvidja takve slucajeve, verovatno sto nije iz bivsih republika Jugoslavije,a ni njena cerka takodje ne moze da ima dvojno drzavljantvo, o ovome treba da se pocne razmisljati jer na ovakav nacin "izgubice" se jedna broj mladih ljudi,koji su zbog sveobuhvatne situacije u svojoj zemlji otisli van nje, a u sebi jos neguje svoje korene, a ovako ce morati uzeti drzavljanstvo zemlje u kojoj sada zivi,a gubi drzavljanstvo zemlje u kojoj je rodjena.

РС УНИТЕД

pre 15 godina

Сву срећу и безрезервну подршку желим господину Радовану Караџићу. Живео нам Председник, живела нам Република Српска!

O.

pre 15 godina

I videsmo ga. Kako rece Karadzic: "Ne verujem da postoji covek, koji ne zna gde se ja nalazim".
Videsmo ga onako kako smo naucili da ga vidjamo, uporedjujemo sa Dabicem (naravno laznim).
Predstava je zavrsena, pozorista je bilo dovoljno i previse, mozda jos dan-dva ce jos neko da komentarise.
Medijska zvezda bio je vise od deset dana; svi su, i brat mu uzivali i bratanac i onaj advokat i vasi novinari i oni u studiju i svi mi.
E pa dosta, do 29.augusta, pola ce ga zaboraviti, a ko zna mozda nova medijska zvezda.
Svi sada u svakodnevnu kolotecinu, bez obzira koliko siva bila.

gledalac

pre 15 godina

Kaze boji se za zivot. Vidi boga ti a pita li se da li su se desetine hiljada ubijenih bojali. Pita li se da li sam se ja bojao za zivot mog oca,majke,supruge i djeteta od dvije godine kad su nas pokupili i "humano" iselili iz mjesta u kojem sam zivjeo 40 god. SRAM GA BILO!

Aco

pre 15 godina

Konsekvence ovakvog poteza su sledeće:
1. Osuđivanjem Radovana, Republika Srpska će biti proglašena genocidnom tvorevinom i time ukinuta - opet po leđima naroda
2. Prihvatiće tužbu BiH za agresiju i Srbija će morati plaćati ratnu štetu, milijarde dolara - opet po leđima naroda
3. I dalje nećemo ući u EU jer ta tvorevina nije stvorena da bi svi bili u njoj i jednaki već da bi neki bili povlašteni - "drugačiji od ostalih"

Meni zaista nije jasno do kada ćete narod obmanjivati pričom o EU...
Slobina priča o brzim prugama, Šešeljeva o granicama, Koštunicina o legalizmu, Tadićeva o EU - to je sve isto, bacaju narodu koske oko kojih se glođu i zabavljaju dok se ovi bogate...

Strašno!!!

klovan radovan

pre 15 godina

cuj nevidljivi savetnici. On se odlucio izgleda da glumi maloumnog coveka, ili je takav uvek bio samo sto to ranije nismo primetili jer smo i sami bili takvi.

Dinko,Osijek,Hrvatska

pre 15 godina

Hvala B 92 na fer i korektnom, civiliziranom i odmjerenom izvjescavanju.

Iz Hrvatske gledamo napokon sa olaksanjem u Srbiju.

Vjerujte ne sumnjam da nije bilo zlocina na Srbima u Bih I HR., medutim ovo a sto su vasi vodeci politicari bili u stanju napraviti uz pomoc kvazi intelektualaca iz SANU te odredenih struktura SPC je zastrasujuce.., toliko zastrasujuce koliko je i opzuznica protiv Karadzica kada se iscitava.

Srbija naprijed!

Ana Pavic

pre 15 godina

ako neko Karadzica svrstava u najveceg zlotvora posle II sv. rata, on nema , izvinite, elementarno poznavanje prilika u Evropi... ako pokusamo da rascistimo sa zlocinima, ali sa svim zlocincima, ako ne idemo u krajnosti, ni mi ni oni, onda se moze govoriti o istini, pravdi i postenju... volela bih da se neki podjednako zalazu za one koji su na nisanu na Kosovu, bilo da idu po hleb ili u skolu, tek kad prestanemo da zrtvama dodeljujemo nacionalnost, prezime, "stranu", onda mozemo reci da smo iskreni, sve ostalo je osvetoljubivost, pristrasnost i nepristojnost, najblaze receno, prema zrtvama i njihovim porodicama "sa druge strane"... zrtve su svuda, zlocinci svuda, a ko je samo ponecega svestan, ko manipulise, ko ima predrasude, vodi u novi rat, nove mrznje... svaka jednostranost, nedostatak sirine jesu odlika primitivnih i kao takvi nikuda necemo stici, pa ako hocete , ne znam ni kuda ce Haski sud sem da obavi dnevna posla aktuelnih ... stalno mi je na umu jedno dok citam ove strane, kako se Ajnstajn pitao, parafraziram - tuzan li je onaj vek ako je lakse razbiti atom nego predrasudu...

Utopija

pre 15 godina

"Pred Haškim sudom Radovan Karadžić izjaviti da ne priznaje tu instituciju, da se ne oseća krivim, kao i šta misli o međunarodnoj zajednici."
Ma ko te pita dal ti priznajes ili ne Haski Sud...

Draža

pre 15 godina

Ajde već jednom da prestanemo da se vajkamo kako nas niko ne voli. Pomalo liči na ono "ne voli me učeteljica, pa mi dala keca"! Ja se ne osećam satanizovano, niti su Karadžić, Mladić i ostali moji heroji! Ova zemlja ima toliko sjajnih ljudi i stvari koje bi trebale da nas reprezentuju, da je krajnje vreme da prestanemo da se sada nadmudrujemo ko je kome šta obećao i ko je veća fukara! Pa zar nas istorija ničemu nije naučila. Nećemo valjda deci da pričamo o devedesetim i sumraku umova tog doba. Otvarajmo im vidike! Neka znaju, izvuku pouku, ali hajdemo napred. Oni nisu tražili da im mi budemo roditelji! A ko se mača laća, od mača i gine!

Nada

pre 15 godina

Bolton je mogao i ranije da da sličnu inicijativu, ali im tada to nije išlo na ruku. Samo ne vidim zašto bi se Karadžiću sudilo u Srbiji. Srba ima i u Bosni, njihov je državljanin i u njihovo ime je delovao. Može li se Srbija bar iz neke pomijare izvući?

pravnik

pre 15 godina

Bolje da se ne lacamo statistike ko je najvise osudjivan - Mazovjecki se je latio i debelo je u nasu "korist" sto se tice dimenzija i prirode zlocina u Bosni - da gledamo staistiku i da se sudi prema statistikama bilo bi nas i vise tamo ali kao u svakom masovnom ratu vecina izvrsilaca ostaje nekaznjena, Da je srece mi bi procesuirali SVE "nase" zlocince ali...ovako stalno je zamgljeno i bodu oci one koje je Hag procesuirao.

pravda

pre 15 godina

R. Karadžić i R. Mladić su oličenje najvećeg zla u Evropi posle II sv.rata, zato im je trebalo suditi onamo gde stratište tog zla je bilo najveće u Srebrenici.

krsta

pre 15 godina

Ne postoji satanazicaja "srpskog naroda" bar gde ja zivim, postoji stanizacija onoga sto su Karadjic
Mladic, i ceo sistem predstavljali i uradili U ime srpskog naroda. Kako se ovi mitinzi "istine" i dugogodisnja populisticka podrska zlocincima koji su poceli 1986 mogu videti u svetu. Na tim mitinzima nema i nikada nije bilo ni puno istine ni puno morala ali ima puno pretnji, mrznje, podrske politici koja je je sejala smrt i ciscenje i zbog kojih niko ne oseca da je Srbija izgubila nesto svoje nego nesto sto joj zbog takve politike ne pripada. oric za razliku od karadjica niti je predstavljao neku zvanicnu politiku niti je imao kakvu vlast niti ga je vlast stitila od bilo cega. Otisao je u hag sam bez pompe taman prema ulozi koju je predstavljao a niko od vlasti se nije bunio jer Oric nije delovao u okviru plana "etnicki ciste Bosne" jer takav nije postojao. karadjic - druga prica i mi to svi znamo i bolje nam je da prestanemo sa tom pricom o "satanizaciji" - ja se ne osecam satanizovano svet jedva ceka da se MI oslobodimo nase bagre a izgleda prema broju mitingasa da se to polako desava.

Dejan

pre 15 godina

Potrazite malo po internetu ko je tacno R. Holbrook. Pogledajte njegovu ulogu sedamdesetih u Indoneziji. Mnogo sta ce vam biti jasnije. Cuveni "diplomata" bi odavno trebao da sedi u zatvoru, samo kad ga ne bi stitili njegovi nalogodavci.

Aca

pre 15 godina

Tadic radi ono sto mora da radi, jer Srbija mora u EU. Karadjic je bio demokratski izabran od strane naroda. Taj narod ga je podrzavao tokom rata, ja ne znam ni jednog Srbina koji nije bio za stvaranje Republike Srpske, i da takva drzava bude sto veca. Na zalost, nasi saveznici, Rusija u tom trenutku nije imala snage da nam pomogne, a nema je ni danas. Zar ne vidite da i njima postaljvaju rakete u "dvosristu" jer od Poljske do granice sa Rusijom ima veoma malo, a ni Moskva nije daleko. Svi zaboravljaju zasto je do rata u Bosni doslo. Zato sto je u II svestkom ratu doslo do velike nepravde. Sad je opet doslo do velike nepravde, prema muslimanima ali i Srbima, i ta nepravda ce opet morati da se ispravlja. Dakle, ljudi moji ceka nas opet novi rat u Bosni za 20 godina, kada Rusija zbog gasa i nafte bude jaca od cele EU, e onda ce opet biti rat, samo tada nece biti Haga da prekraja istoriju. Postenije je narodu reci, kapitulirali smo i sad moramo da trpimo ponizenja. Ne zelim da kazem da Karadzic nije kriv, ali zelim da kazem da Haradinaj jeste kriv i da je na slobodi, tako da imajte na umu da nema ni jednog coveka u Srbiji koji misli da je Hag pravedan. Srbija je ponizena, srpski narod je ponizen, i to ce morati da bude ispravljeno, a 20 godina i nije tako daleko.

legenda

pre 15 godina

gledam mu ove današnje fotografije, friško obrijan, kad mu staviš naočale i iskriviš usta-isti onaj bivši parizanovac iz zagreba što je kao i ovaj dijelio bosnu.. pokojni....

dvojnik ili pravi?

pre 15 godina

jel ste sigurni da je ovo karadzic? Nekako ne lici bas, jel neko uradio DNK analizu, kad ih se toliko prijavljuje da su svi Radovan, ne bi bilo cudo da su ubacili nekog dvojnika.

Drugo misljenje

pre 15 godina

Satanizaciju moze samo srpski narod prekinuti tako sto ce raskrstiti sa satanskom politikom (sto rece moja omiljena baba iz crne Gore - dete satana ovo radi). ja mislim da ta politika i uzasi koje je ona donela nikada nisu dovoljno "satanizovani" od nas nikada onoliko koliko je ta politika zasluzila.

Rosa

pre 15 godina

Ova izjava Dzona Boltona o tome gde i kako treba suditi Radovanu Karadzicu je retko dobar i pametan komentar na racun Tribunala. Cunjenica da je niko ne uzima ozbiljno govori o zalosnom stanju pravosudja u odnosu na politiku i nespremnosti medjunarodne zajednice da drustvenu dobrobit stavi iznad trenutnih politickih kalkulacija.

judah

pre 15 godina

Поред политичке природе Хашког Трибунала (ко не верује нека покуша да негде добије званичне статистике процесираних и осуђених по припадности зараћеним странама), ако се докаже одговорност, нека г-дин Караџић сноси последице. По заслузи.

Само чему та осветољубивост према породици? Па то није забележено ни у Нирнбергу. Још један показатељ "непристрасног" односа ЕУ.

Извињавам се свим члановима породица убијених у Сребреници. (онима који НИСУ окрвавили руке у масовном убијању Срба из тог истог краја).

За оне друге изгледа да је Европа одлучила да нису криви.

Jovan

pre 15 godina

Ovaj na slici nije Radovan? Meni liči malo na Ljubišu Samardžića, da li ima slika sa aerodroma da nije Bata Živojinović bio pandur u pratnji? Dakle sve je ovo predstava - na sreću u završnom činu (i aplauza neće biti).

ziggy

pre 15 godina

Ljudi, ovaj Holbruk je opasan covek kome su ruke krvave od novca koji dobija od kriminalaca. To je najveci neprijatelj Srbije i to toliko otvoren da i ne krije.

Da je pravde on bi trbalo da odgovara za razna kriminalna i zlocinacka dela.

Danilo

pre 15 godina

Srce mi se cepa sto je onaj prevario ovoga... Ne znam ko je mutnija njuska kad ih vidim na slikama... Ala ce da tihuje u celiji, Bog da ga vidi!

Nenad, Wild Rose Country

pre 15 godina

Moguce je da je Holbruk obecao neizrucenje Karadzicu, nije jasno da li je to samo usmeni dogovor, ili je bilo nesto napismeno. U svakom slucaju nisam siguran da je Holbruk bio ovlascen da sklapa takav sporazum, a ako jeste onda je vrlo verovatno takav sporazum protivzakonit i kao takav nistavan. Nekad se takvi sporazumi mozda stvaraju radi svedocenja protiv nekoga ko ima vecu krivicu od onoga sa kim se sklapa sporazum.
Ono sto je mnogo ozbiljnije je da je situacija u BIH vrlo slicna situaciji pre rata 1992-1995, tako da se skoro nista nije postiglo ratovanjem. Treba razmisliti o tome i pozivu Harisa Silajdzica na ukidanje Republike Srpske.

ivona

pre 15 godina

Ono sto je izvesno, satanizacija Srbije i srpskog naroda nece prestati Radovanovim izrucenjem a nece ni izostati dalji pritisci EU i nova uslovlavanja. Ako pogledate politicku sliku zemalja bivse SFRJ videcete da je najlakse u Srbiji baciti"kosku"medju politicare i dojucerasnje "saveznike"naterati na jezik mrznje. Nazalost, Tribunal ce i ovoga puta primeniti dvostruke arsine.Cinjenica je,koliko god mi pred tim zatvarali oci, da su dokazani zlocinci, Oric,Haradinaj, Ljimaj na slobodi a da su mnogi Srbi osudjeni ili pak pod nerazjasnjenim okolnostima docekal smrt u Sheveningenu! Suditi treba svakom, ali ni po babu ni po stricevima! Ja sam davno prestala da se i ovde u EU gde zivim i radim stidim sto sam srpkinja. Verujte da Nemci i dan danas ponosno govore da su Nemci i poricu bilo kakvu krivicu za genocid koji je Nemacka pocinila tokom drugog svetskog rata! Oni su krivca nazvali pravim imenom a ostatak naroda pustili da zivi!!!

mozda

pre 15 godina

Ako je i tako kako kaze karadjic, zasto je pravio dil o ne izrucenju ako nije svestan svojih zlodela i nije kriv, zatim ako je opet tacno da je taj dil postojao, dal to nije bio jedan od nacina da se posle izvesnog vremena, kada se sve "slegne" kada optuzenik bude apsolutno siguran u dogovor, taj isti ptuzenik lakse uhapsi. Ipak mislim da je to Karadjicevo blebetanje, kako bi svoju krivicu ublazio, jer po svemu sudeci Holbruk ce po Karadjicu biti kriv sto se dogodila Srebrenica.

petar

pre 15 godina

Sigurno je Holbruk rekao tako nesto, ali u takvoj je poziciji da moze da kaze sta hoce i da kasnije "odlucno opovrgava". Mnogo je bilo takvih razgovora. Iza zatvorenih vrata svasta se kaze, a posle...Politika je k...a!

Dejan

pre 15 godina

"...to bi bilo, ne samo nemoralno, nego i protivzakonito", rekao je Holbruk. Po normalnim okolnostima to bi bilo tacno. Sammo kada se malo pogleda Holbrukova biografija, onda me nista ne cudi. Ljudi nisu tako naivni kao sto on mozda misli. Znamo mi dobro ko i sta je on.

Maja_V

pre 15 godina

Sad pocinje latinoamericka sapunica, pod nazivom "Doktoru nema ko da pise". Ima jako puno nastavaka.
Pre nego sto se navucete na nju, razmislite koja sve strateska preduzeca "odlaze", kome i zasto uvek 51 odsto.
Sudbina nam se upravo kroji i nista ne treba da nam odvlaci paznju.
Za sapunice, uvek ima vremena...

dada

pre 15 godina

U jednom dijelu Bosne i Hercegovine, koji se zove Republika Srpska,kazu:"Svi smo mi Karadzici"!!!Zamislite samo koliko BiH jos ima posla. Vi se rijesiste jednog, a sta cemo sa ovima koji i dalje provode njegov plan? Mnogo ih je,vjerujte. Po Srebrenici i BiH jos uvijek setaju ratni zlocinci, ne plase se nikoga. Teska je politika koju vodi svijet prema ex Jugi. Sto se tice dogovora sa Holbrukom, sve je moguce.. Ne treba nikome vjerovati. Samo znam da svi ispastamo nevolje rata i da cemo se jos dugo koprcati u vlastitom haosu.
U ime naroda: smrt fasizmu, para narodu!

tvrtko

pre 15 godina

Ovo u vezi Holbruk-Olbrait lici na onu pesmu "Prevela me mala zadnog preko vode".A tu pesmu je Clinton pevao Slobi kada ga je naterao na Kumanovski sporazum i rezoluciju 1244. Oba papira nemaju vrednost vecu od toalet papira. Jos samo i da devalvira vrednost Dajtonskog papira i onda ce mo mi Srbi biti zapisani u istorijske knjige kao najvece budale 20 veka. A u tom veku smo u svim ratovima izgubili 3.5 miliona ljudi. Da smo kao narod bili mudriji danas bismo bili drzava sa 3 puta vise stanovnika nego sada i ne bismo bili satanizovani kao sto smo u zadnjih 17 godina. I sto je najgore satanizaciji nikad kraja.

tvrtko

pre 15 godina

Ovo u vezi Holbruk-Olbrait lici na onu pesmu "Prevela me mala zadnog preko vode".A tu pesmu je Clinton pevao Slobi kada ga je naterao na Kumanovski sporazum i rezoluciju 1244. Oba papira nemaju vrednost vecu od toalet papira. Jos samo i da devalvira vrednost Dajtonskog papira i onda ce mo mi Srbi biti zapisani u istorijske knjige kao najvece budale 20 veka. A u tom veku smo u svim ratovima izgubili 3.5 miliona ljudi. Da smo kao narod bili mudriji danas bismo bili drzava sa 3 puta vise stanovnika nego sada i ne bismo bili satanizovani kao sto smo u zadnjih 17 godina. I sto je najgore satanizaciji nikad kraja.

ivona

pre 15 godina

Ono sto je izvesno, satanizacija Srbije i srpskog naroda nece prestati Radovanovim izrucenjem a nece ni izostati dalji pritisci EU i nova uslovlavanja. Ako pogledate politicku sliku zemalja bivse SFRJ videcete da je najlakse u Srbiji baciti"kosku"medju politicare i dojucerasnje "saveznike"naterati na jezik mrznje. Nazalost, Tribunal ce i ovoga puta primeniti dvostruke arsine.Cinjenica je,koliko god mi pred tim zatvarali oci, da su dokazani zlocinci, Oric,Haradinaj, Ljimaj na slobodi a da su mnogi Srbi osudjeni ili pak pod nerazjasnjenim okolnostima docekal smrt u Sheveningenu! Suditi treba svakom, ali ni po babu ni po stricevima! Ja sam davno prestala da se i ovde u EU gde zivim i radim stidim sto sam srpkinja. Verujte da Nemci i dan danas ponosno govore da su Nemci i poricu bilo kakvu krivicu za genocid koji je Nemacka pocinila tokom drugog svetskog rata! Oni su krivca nazvali pravim imenom a ostatak naroda pustili da zivi!!!

dada

pre 15 godina

U jednom dijelu Bosne i Hercegovine, koji se zove Republika Srpska,kazu:"Svi smo mi Karadzici"!!!Zamislite samo koliko BiH jos ima posla. Vi se rijesiste jednog, a sta cemo sa ovima koji i dalje provode njegov plan? Mnogo ih je,vjerujte. Po Srebrenici i BiH jos uvijek setaju ratni zlocinci, ne plase se nikoga. Teska je politika koju vodi svijet prema ex Jugi. Sto se tice dogovora sa Holbrukom, sve je moguce.. Ne treba nikome vjerovati. Samo znam da svi ispastamo nevolje rata i da cemo se jos dugo koprcati u vlastitom haosu.
U ime naroda: smrt fasizmu, para narodu!

ziggy

pre 15 godina

Ljudi, ovaj Holbruk je opasan covek kome su ruke krvave od novca koji dobija od kriminalaca. To je najveci neprijatelj Srbije i to toliko otvoren da i ne krije.

Da je pravde on bi trbalo da odgovara za razna kriminalna i zlocinacka dela.

krsta

pre 15 godina

Ne postoji satanazicaja "srpskog naroda" bar gde ja zivim, postoji stanizacija onoga sto su Karadjic
Mladic, i ceo sistem predstavljali i uradili U ime srpskog naroda. Kako se ovi mitinzi "istine" i dugogodisnja populisticka podrska zlocincima koji su poceli 1986 mogu videti u svetu. Na tim mitinzima nema i nikada nije bilo ni puno istine ni puno morala ali ima puno pretnji, mrznje, podrske politici koja je je sejala smrt i ciscenje i zbog kojih niko ne oseca da je Srbija izgubila nesto svoje nego nesto sto joj zbog takve politike ne pripada. oric za razliku od karadjica niti je predstavljao neku zvanicnu politiku niti je imao kakvu vlast niti ga je vlast stitila od bilo cega. Otisao je u hag sam bez pompe taman prema ulozi koju je predstavljao a niko od vlasti se nije bunio jer Oric nije delovao u okviru plana "etnicki ciste Bosne" jer takav nije postojao. karadjic - druga prica i mi to svi znamo i bolje nam je da prestanemo sa tom pricom o "satanizaciji" - ja se ne osecam satanizovano svet jedva ceka da se MI oslobodimo nase bagre a izgleda prema broju mitingasa da se to polako desava.

Aca

pre 15 godina

Tadic radi ono sto mora da radi, jer Srbija mora u EU. Karadjic je bio demokratski izabran od strane naroda. Taj narod ga je podrzavao tokom rata, ja ne znam ni jednog Srbina koji nije bio za stvaranje Republike Srpske, i da takva drzava bude sto veca. Na zalost, nasi saveznici, Rusija u tom trenutku nije imala snage da nam pomogne, a nema je ni danas. Zar ne vidite da i njima postaljvaju rakete u "dvosristu" jer od Poljske do granice sa Rusijom ima veoma malo, a ni Moskva nije daleko. Svi zaboravljaju zasto je do rata u Bosni doslo. Zato sto je u II svestkom ratu doslo do velike nepravde. Sad je opet doslo do velike nepravde, prema muslimanima ali i Srbima, i ta nepravda ce opet morati da se ispravlja. Dakle, ljudi moji ceka nas opet novi rat u Bosni za 20 godina, kada Rusija zbog gasa i nafte bude jaca od cele EU, e onda ce opet biti rat, samo tada nece biti Haga da prekraja istoriju. Postenije je narodu reci, kapitulirali smo i sad moramo da trpimo ponizenja. Ne zelim da kazem da Karadzic nije kriv, ali zelim da kazem da Haradinaj jeste kriv i da je na slobodi, tako da imajte na umu da nema ni jednog coveka u Srbiji koji misli da je Hag pravedan. Srbija je ponizena, srpski narod je ponizen, i to ce morati da bude ispravljeno, a 20 godina i nije tako daleko.

petar

pre 15 godina

Sigurno je Holbruk rekao tako nesto, ali u takvoj je poziciji da moze da kaze sta hoce i da kasnije "odlucno opovrgava". Mnogo je bilo takvih razgovora. Iza zatvorenih vrata svasta se kaze, a posle...Politika je k...a!

Dejan

pre 15 godina

"...to bi bilo, ne samo nemoralno, nego i protivzakonito", rekao je Holbruk. Po normalnim okolnostima to bi bilo tacno. Sammo kada se malo pogleda Holbrukova biografija, onda me nista ne cudi. Ljudi nisu tako naivni kao sto on mozda misli. Znamo mi dobro ko i sta je on.

Dejan

pre 15 godina

Potrazite malo po internetu ko je tacno R. Holbrook. Pogledajte njegovu ulogu sedamdesetih u Indoneziji. Mnogo sta ce vam biti jasnije. Cuveni "diplomata" bi odavno trebao da sedi u zatvoru, samo kad ga ne bi stitili njegovi nalogodavci.

Aco

pre 15 godina

Konsekvence ovakvog poteza su sledeće:
1. Osuđivanjem Radovana, Republika Srpska će biti proglašena genocidnom tvorevinom i time ukinuta - opet po leđima naroda
2. Prihvatiće tužbu BiH za agresiju i Srbija će morati plaćati ratnu štetu, milijarde dolara - opet po leđima naroda
3. I dalje nećemo ući u EU jer ta tvorevina nije stvorena da bi svi bili u njoj i jednaki već da bi neki bili povlašteni - "drugačiji od ostalih"

Meni zaista nije jasno do kada ćete narod obmanjivati pričom o EU...
Slobina priča o brzim prugama, Šešeljeva o granicama, Koštunicina o legalizmu, Tadićeva o EU - to je sve isto, bacaju narodu koske oko kojih se glođu i zabavljaju dok se ovi bogate...

Strašno!!!

judah

pre 15 godina

Поред политичке природе Хашког Трибунала (ко не верује нека покуша да негде добије званичне статистике процесираних и осуђених по припадности зараћеним странама), ако се докаже одговорност, нека г-дин Караџић сноси последице. По заслузи.

Само чему та осветољубивост према породици? Па то није забележено ни у Нирнбергу. Још један показатељ "непристрасног" односа ЕУ.

Извињавам се свим члановима породица убијених у Сребреници. (онима који НИСУ окрвавили руке у масовном убијању Срба из тог истог краја).

За оне друге изгледа да је Европа одлучила да нису криви.

Draža

pre 15 godina

Ajde već jednom da prestanemo da se vajkamo kako nas niko ne voli. Pomalo liči na ono "ne voli me učeteljica, pa mi dala keca"! Ja se ne osećam satanizovano, niti su Karadžić, Mladić i ostali moji heroji! Ova zemlja ima toliko sjajnih ljudi i stvari koje bi trebale da nas reprezentuju, da je krajnje vreme da prestanemo da se sada nadmudrujemo ko je kome šta obećao i ko je veća fukara! Pa zar nas istorija ničemu nije naučila. Nećemo valjda deci da pričamo o devedesetim i sumraku umova tog doba. Otvarajmo im vidike! Neka znaju, izvuku pouku, ali hajdemo napred. Oni nisu tražili da im mi budemo roditelji! A ko se mača laća, od mača i gine!

Maja_V

pre 15 godina

Sad pocinje latinoamericka sapunica, pod nazivom "Doktoru nema ko da pise". Ima jako puno nastavaka.
Pre nego sto se navucete na nju, razmislite koja sve strateska preduzeca "odlaze", kome i zasto uvek 51 odsto.
Sudbina nam se upravo kroji i nista ne treba da nam odvlaci paznju.
Za sapunice, uvek ima vremena...

pravda

pre 15 godina

R. Karadžić i R. Mladić su oličenje najvećeg zla u Evropi posle II sv.rata, zato im je trebalo suditi onamo gde stratište tog zla je bilo najveće u Srebrenici.

Dinko,Osijek,Hrvatska

pre 15 godina

Hvala B 92 na fer i korektnom, civiliziranom i odmjerenom izvjescavanju.

Iz Hrvatske gledamo napokon sa olaksanjem u Srbiju.

Vjerujte ne sumnjam da nije bilo zlocina na Srbima u Bih I HR., medutim ovo a sto su vasi vodeci politicari bili u stanju napraviti uz pomoc kvazi intelektualaca iz SANU te odredenih struktura SPC je zastrasujuce.., toliko zastrasujuce koliko je i opzuznica protiv Karadzica kada se iscitava.

Srbija naprijed!

Iva Horvat

pre 15 godina

U sijecnju 1992. u zemlji koja nije moja,u zemlji koja nije njihova,moji su me dragi prijatelji pozvali na Slavu.
U mojoj je domovini bjesnio rat.Ja sam uz poklon napisala nekoliko rijeci slavljenicima.Pamtim ih:"Sa zeljom da spone razuma i srca nikad ne podlegnu zlu . i .,Iva,s ljubavlju.
I nisu.
Spone razuma i srca cvjetaju i danas medju nama.
Upravo mi/svi oni, koji smo/ su u Covjeku voljeli i sacuvali Covjeka - dobili su rat.Opstali su.
Citala sam rijeci gospode koji su se potpisali kao Krsta i Draza i sretna sam zbog njihovih razmisljanja i osjecanja i vjerujem da veci dio Srpkinja i Srba slicno njima misle i osjecaju.
Jer, to je jedini ispravni pogled na proslost i na buducnost.

gledalac

pre 15 godina

Kaze boji se za zivot. Vidi boga ti a pita li se da li su se desetine hiljada ubijenih bojali. Pita li se da li sam se ja bojao za zivot mog oca,majke,supruge i djeteta od dvije godine kad su nas pokupili i "humano" iselili iz mjesta u kojem sam zivjeo 40 god. SRAM GA BILO!

O.

pre 15 godina

I videsmo ga. Kako rece Karadzic: "Ne verujem da postoji covek, koji ne zna gde se ja nalazim".
Videsmo ga onako kako smo naucili da ga vidjamo, uporedjujemo sa Dabicem (naravno laznim).
Predstava je zavrsena, pozorista je bilo dovoljno i previse, mozda jos dan-dva ce jos neko da komentarise.
Medijska zvezda bio je vise od deset dana; svi su, i brat mu uzivali i bratanac i onaj advokat i vasi novinari i oni u studiju i svi mi.
E pa dosta, do 29.augusta, pola ce ga zaboraviti, a ko zna mozda nova medijska zvezda.
Svi sada u svakodnevnu kolotecinu, bez obzira koliko siva bila.

Ana Pavic

pre 15 godina

ako neko Karadzica svrstava u najveceg zlotvora posle II sv. rata, on nema , izvinite, elementarno poznavanje prilika u Evropi... ako pokusamo da rascistimo sa zlocinima, ali sa svim zlocincima, ako ne idemo u krajnosti, ni mi ni oni, onda se moze govoriti o istini, pravdi i postenju... volela bih da se neki podjednako zalazu za one koji su na nisanu na Kosovu, bilo da idu po hleb ili u skolu, tek kad prestanemo da zrtvama dodeljujemo nacionalnost, prezime, "stranu", onda mozemo reci da smo iskreni, sve ostalo je osvetoljubivost, pristrasnost i nepristojnost, najblaze receno, prema zrtvama i njihovim porodicama "sa druge strane"... zrtve su svuda, zlocinci svuda, a ko je samo ponecega svestan, ko manipulise, ko ima predrasude, vodi u novi rat, nove mrznje... svaka jednostranost, nedostatak sirine jesu odlika primitivnih i kao takvi nikuda necemo stici, pa ako hocete , ne znam ni kuda ce Haski sud sem da obavi dnevna posla aktuelnih ... stalno mi je na umu jedno dok citam ove strane, kako se Ajnstajn pitao, parafraziram - tuzan li je onaj vek ako je lakse razbiti atom nego predrasudu...

Danilo

pre 15 godina

Srce mi se cepa sto je onaj prevario ovoga... Ne znam ko je mutnija njuska kad ih vidim na slikama... Ala ce da tihuje u celiji, Bog da ga vidi!

РС УНИТЕД

pre 15 godina

Сву срећу и безрезервну подршку желим господину Радовану Караџићу. Живео нам Председник, живела нам Република Српска!

mozda

pre 15 godina

Ako je i tako kako kaze karadjic, zasto je pravio dil o ne izrucenju ako nije svestan svojih zlodela i nije kriv, zatim ako je opet tacno da je taj dil postojao, dal to nije bio jedan od nacina da se posle izvesnog vremena, kada se sve "slegne" kada optuzenik bude apsolutno siguran u dogovor, taj isti ptuzenik lakse uhapsi. Ipak mislim da je to Karadjicevo blebetanje, kako bi svoju krivicu ublazio, jer po svemu sudeci Holbruk ce po Karadjicu biti kriv sto se dogodila Srebrenica.

Popaj

pre 15 godina

Videti ovog coveka na optuzenickoj klupi zaista cini da prvi put osecam kako te proklete devedesete konacno pocinju da se zavrsavaju. Ali nece se zavrstiti dok tamo ne ugledam i dvojicu preostalih vucibatina koji svojevremeno nisu imali nikakav moralni konflikt kad je trebalo da "raspamecuju" a sad se kriju kao misevi. Da je srece i da nakon ovoga jedna normalna, demokratska i jaka Srbija krene u lov i na izvrsioce radova, prljave ubice i silovatelje koji su jos uvek medju nama i koje Haski sud sigurno nece traziti, to bi zaista bila pobeda pravde i put ka pomirenju i nekoj lepsoj buducnosti.

Nenad, Wild Rose Country

pre 15 godina

Moguce je da je Holbruk obecao neizrucenje Karadzicu, nije jasno da li je to samo usmeni dogovor, ili je bilo nesto napismeno. U svakom slucaju nisam siguran da je Holbruk bio ovlascen da sklapa takav sporazum, a ako jeste onda je vrlo verovatno takav sporazum protivzakonit i kao takav nistavan. Nekad se takvi sporazumi mozda stvaraju radi svedocenja protiv nekoga ko ima vecu krivicu od onoga sa kim se sklapa sporazum.
Ono sto je mnogo ozbiljnije je da je situacija u BIH vrlo slicna situaciji pre rata 1992-1995, tako da se skoro nista nije postiglo ratovanjem. Treba razmisliti o tome i pozivu Harisa Silajdzica na ukidanje Republike Srpske.

Drugo misljenje

pre 15 godina

Satanizaciju moze samo srpski narod prekinuti tako sto ce raskrstiti sa satanskom politikom (sto rece moja omiljena baba iz crne Gore - dete satana ovo radi). ja mislim da ta politika i uzasi koje je ona donela nikada nisu dovoljno "satanizovani" od nas nikada onoliko koliko je ta politika zasluzila.

bezimena

pre 15 godina

Kada saberem kakvi su sve likovi "branili srpstvo" 90-tih, sigurna sam da se zbog njih, pravi junaci i umne glave, koje je srpski narod kroz istoriji izrodio, prevrću u grobu!

Još dve face da se isteraju iz svojih jazbina, pa da zatvorimo ovu sramnu knjigu!

legenda

pre 15 godina

gledam mu ove današnje fotografije, friško obrijan, kad mu staviš naočale i iskriviš usta-isti onaj bivši parizanovac iz zagreba što je kao i ovaj dijelio bosnu.. pokojni....

Стари Земунац

pre 15 godina

Каква разлика од Шешеља! Достојанствени наступ бовшег председника РС оставио је утисак чак и на извештаче страних медија - свеједно какав ће бити крај - сви предвиђају изузетно занимљив процес на коме ће се открити многе закулисне радње страних актера!

mixon

pre 15 godina

Sad ce ovo biti interesantno 10-ak dana dok ljudima ne dosadi. Onda ce da se otegne u beskonacnost kao i svako drugo sudjenje u ovoj smijuriji od "tribunala". EU "zvanicnici" ce reci Srbiji da je "na dobrom putu". Narod u SR i RS ce i dalje da radi za 200 EUR mjesecno.

Nada

pre 15 godina

Bolton je mogao i ranije da da sličnu inicijativu, ali im tada to nije išlo na ruku. Samo ne vidim zašto bi se Karadžiću sudilo u Srbiji. Srba ima i u Bosni, njihov je državljanin i u njihovo ime je delovao. Može li se Srbija bar iz neke pomijare izvući?

Utopija

pre 15 godina

"Pred Haškim sudom Radovan Karadžić izjaviti da ne priznaje tu instituciju, da se ne oseća krivim, kao i šta misli o međunarodnoj zajednici."
Ma ko te pita dal ti priznajes ili ne Haski Sud...

klovan radovan

pre 15 godina

cuj nevidljivi savetnici. On se odlucio izgleda da glumi maloumnog coveka, ili je takav uvek bio samo sto to ranije nismo primetili jer smo i sami bili takvi.

pravnik

pre 15 godina

Bolje da se ne lacamo statistike ko je najvise osudjivan - Mazovjecki se je latio i debelo je u nasu "korist" sto se tice dimenzija i prirode zlocina u Bosni - da gledamo staistiku i da se sudi prema statistikama bilo bi nas i vise tamo ali kao u svakom masovnom ratu vecina izvrsilaca ostaje nekaznjena, Da je srece mi bi procesuirali SVE "nase" zlocince ali...ovako stalno je zamgljeno i bodu oci one koje je Hag procesuirao.

Jovan

pre 15 godina

Ovaj na slici nije Radovan? Meni liči malo na Ljubišu Samardžića, da li ima slika sa aerodroma da nije Bata Živojinović bio pandur u pratnji? Dakle sve je ovo predstava - na sreću u završnom činu (i aplauza neće biti).

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 15 godina

Medju advokatima, dakle profesionalcima koji zaradjuju za zivot tako sto zastupaju druge pred sudom, vlada nepisano pravilo da nikada pred sudom ne zastupaju same sebe, vec za to angazuju svog kolegu. Ja sam za pravnu nauku laik, ali mi ovo pravilo izgleda vrlo logicno, narocito kad pomislim da ni jedan berberin ne bi uspeo samom sebi da napravi frizuru kakvu bi zeleo, niti bi jedan zubar uspeo sebi da "uradi" plombu i sl. Slobodan Milosevic je bio, isto kao sto je i Vojislav Seselj, diplomirani pravnik, i, iako se ni jedan od njih dvojice nije profesionalno bavio advokaturom, ipak su, i pored svih dobronamernih upozorenja eksperata, odlucili da se pred Tribunalom za ratne zlocine brane sami. Radovan Karadzic, koji ne poseduje gotovo nikakvo obrazovanje pravne struke (izuzev, mozda, osnovnog kursa sudske medicine, i poznavanja zakona o pravima mentalnih bolesnika u BiH iz sedamdesetih godina proslog veka) se takodje odlucio na ovakvu odbranu. Moj licni utisak o ovome je sledece: ova tri nesrecnika su oduvek bili samo klovnovi u cirkusu ciji su vlasnici "neke vishe instance", i njihovo pojavljivanje na ovom sudu je samo nastavak predstave u kojoj je za njih rezervisana jedna od glavnih uloga. Kada bi postojala i najmanja sansa da bilo ko od njih pred sudom odbrani svoju nevinost, svakako da bi bila upotrebljena sva moguca pravna sredstva i angazovani advokati svetske klase, bez obzira na trosak koji bi tako nesto zahtevalo. Ovaj utisak je utoliko snazniji kada se postane svestan cinjenice da se na ovom sudu ne raspravlja o kazni za nepropisno parkiranje ili prekrsajnoj prijavi zbog remecenja javnog reda i mira, nego o optuzbama za najteze zlocine koje je moguce (da li je, uopste?) zamisliti. Medjutim, na ovaj nacin oni su iskoristeni samo za slanje novih poruka kojima ce polusvesno pucanstvo namirivati svoju potrebu za bekstvom od slobode. U tom slucaju, cak i da nisu pocinili nesto od onoga za sta ih optuznice terete (u sta, tj. u njihovu nevinost, sumnjam), a mentalno su zdrave osobe i nisu pod uticajem nekih opijata ili hipnoze, oni ce potpuno zasluzeno biti osudjeni. Kakvi nesrecnici: citavog zivota je pored njih bio neko da ih bodri i ubedjuje da je sve sto rade jako dobro, i za to ih obasipao nagradama, privilegijama i publicitetom, koji je, inace, njihova najveca slabost, cak ce i umreti potpuno ubedjeni u istorijske vrednosti svojih (ne)dela, a u stvari, sve sto su rekli i uradili je bilo potpuno pogresno, a njihovi talenti uzalud potroseni.

dvojnik ili pravi?

pre 15 godina

jel ste sigurni da je ovo karadzic? Nekako ne lici bas, jel neko uradio DNK analizu, kad ih se toliko prijavljuje da su svi Radovan, ne bi bilo cudo da su ubacili nekog dvojnika.

Boris D-backs

pre 15 godina

Davno sam citao knjigu od gospodina Karla Bilta o Dejtonu, koji je u tom periodu bio predstavnik UN u Bosni i koji je bio neposredni ucesnik pregovora. On u knjizi sa velikim opravdanjem satanizuje Milosevica, prikazuje ga kao najveceg srpskog izdajnika koji deli srpske teritorije iako niko od njega to ne trazi, koji daje Brcko na cudjenje Amerikanaca i UN, koji kroji sporazum na stetu Srba, a Karadjica u jednom momentu prikazuje kao Milosevicevu zrtvu, u jednom mometnu on napusta sastanak sa suzama u ocima kaze Bilt kao neposredni svedok. Biltu u velikoj meri verujem jer je nebrojeno puta dokazao da je realan politcar. Sklon sam misljenju da Karadzic nije mogao da spreci mnoge stvari koje su se desile, jer je upravo taj narod u RS njega izabrao, i najgori olos iz tog naroda je cinio sva ona zlodela. Ne kazem da nije kriv, naprotiv, kriv je kao sto smo delimicno krivi i svi mi iz Srbije koji smo naslucivali sta se desavalo preko Drine, ali smo u julu te 1995. bili na letovanjima po Grckama i Crnim Gorama dok su pripadnici naseg naroda ubijali na svega par stotina kilometara od mog Beograda. Kriv je koliko i Biljana Plavsic koja je viteski priznala svoju krivicu. ALI, i drugi su krivi. Jer su Oric, Haradinaj and co. nevini? Koji sud ce njima suditi? Srbi moraju da shvate da ispastaju za pogresne odluke Milosevica, koji nas je zavadio sa celim svetom, zarad licnog interesa. Ali i tog Milosevica su na vlasti drzali Srbi sa Kosova zbog proporcionalnog izbornog sistema. Oni su isto postali njegove zrtve 1999. Istorija se ponavlja: ona ima svoje tragicne licnosti i mislim da je Karadzic jedna od njih. A da je kriv, jeste, jer nista nije ucinio da spreci ono sto se desilo. Pozdravljam odluku srpskih vlasti o izrucenju, ali me dusa boli sto nismo izrasli u ozbiljnu drzavu koja sam moze da organizuje ovakva sudjenja.

zasto razlike

pre 15 godina

Slusam Kardjica kao i sudiju a karadjic potvrdjuje da je drzavljanin BiH, RS, Srbije i Crne Gore,kako moze biti drzavljanin svih ovih drzava a moja cerka koja zivi sa porodicom van svoje zemlje, ne moze ne moze da imadvojno drzavljnstvo, jer nas zakon ne predvidja takve slucajeve, verovatno sto nije iz bivsih republika Jugoslavije,a ni njena cerka takodje ne moze da ima dvojno drzavljantvo, o ovome treba da se pocne razmisljati jer na ovakav nacin "izgubice" se jedna broj mladih ljudi,koji su zbog sveobuhvatne situacije u svojoj zemlji otisli van nje, a u sebi jos neguje svoje korene, a ovako ce morati uzeti drzavljanstvo zemlje u kojoj sada zivi,a gubi drzavljanstvo zemlje u kojoj je rodjena.

Rosa

pre 15 godina

Ova izjava Dzona Boltona o tome gde i kako treba suditi Radovanu Karadzicu je retko dobar i pametan komentar na racun Tribunala. Cunjenica da je niko ne uzima ozbiljno govori o zalosnom stanju pravosudja u odnosu na politiku i nespremnosti medjunarodne zajednice da drustvenu dobrobit stavi iznad trenutnih politickih kalkulacija.

Spavac

pre 15 godina

...Republika Srpska je trajna kategorija i sa Karadzicem i bez Karadzica. Ona je tu zbog nas koji tu zivimo. Ja sam ovdje vlasnik zemlje i nekretnina kao i moji djedovi sto su bili. Silajdzic i ostala kompanija mogu pricati, ali nikada nece dobiti ni metar vise...

Ogledalce

pre 15 godina

Šta će sad nacionalisti da kažu kada se objavi kako je "njihov heroj" tajno pregovarao sa belosvetskim šljamom, Holbrukom i ostalim američkim hoštaplerima, kako bi sačuvao svoju kožu.

tvrtko

pre 15 godina

Ovo u vezi Holbruk-Olbrait lici na onu pesmu "Prevela me mala zadnog preko vode".A tu pesmu je Clinton pevao Slobi kada ga je naterao na Kumanovski sporazum i rezoluciju 1244. Oba papira nemaju vrednost vecu od toalet papira. Jos samo i da devalvira vrednost Dajtonskog papira i onda ce mo mi Srbi biti zapisani u istorijske knjige kao najvece budale 20 veka. A u tom veku smo u svim ratovima izgubili 3.5 miliona ljudi. Da smo kao narod bili mudriji danas bismo bili drzava sa 3 puta vise stanovnika nego sada i ne bismo bili satanizovani kao sto smo u zadnjih 17 godina. I sto je najgore satanizaciji nikad kraja.

dada

pre 15 godina

U jednom dijelu Bosne i Hercegovine, koji se zove Republika Srpska,kazu:"Svi smo mi Karadzici"!!!Zamislite samo koliko BiH jos ima posla. Vi se rijesiste jednog, a sta cemo sa ovima koji i dalje provode njegov plan? Mnogo ih je,vjerujte. Po Srebrenici i BiH jos uvijek setaju ratni zlocinci, ne plase se nikoga. Teska je politika koju vodi svijet prema ex Jugi. Sto se tice dogovora sa Holbrukom, sve je moguce.. Ne treba nikome vjerovati. Samo znam da svi ispastamo nevolje rata i da cemo se jos dugo koprcati u vlastitom haosu.
U ime naroda: smrt fasizmu, para narodu!

pravda

pre 15 godina

R. Karadžić i R. Mladić su oličenje najvećeg zla u Evropi posle II sv.rata, zato im je trebalo suditi onamo gde stratište tog zla je bilo najveće u Srebrenici.

Aca

pre 15 godina

Tadic radi ono sto mora da radi, jer Srbija mora u EU. Karadjic je bio demokratski izabran od strane naroda. Taj narod ga je podrzavao tokom rata, ja ne znam ni jednog Srbina koji nije bio za stvaranje Republike Srpske, i da takva drzava bude sto veca. Na zalost, nasi saveznici, Rusija u tom trenutku nije imala snage da nam pomogne, a nema je ni danas. Zar ne vidite da i njima postaljvaju rakete u "dvosristu" jer od Poljske do granice sa Rusijom ima veoma malo, a ni Moskva nije daleko. Svi zaboravljaju zasto je do rata u Bosni doslo. Zato sto je u II svestkom ratu doslo do velike nepravde. Sad je opet doslo do velike nepravde, prema muslimanima ali i Srbima, i ta nepravda ce opet morati da se ispravlja. Dakle, ljudi moji ceka nas opet novi rat u Bosni za 20 godina, kada Rusija zbog gasa i nafte bude jaca od cele EU, e onda ce opet biti rat, samo tada nece biti Haga da prekraja istoriju. Postenije je narodu reci, kapitulirali smo i sad moramo da trpimo ponizenja. Ne zelim da kazem da Karadzic nije kriv, ali zelim da kazem da Haradinaj jeste kriv i da je na slobodi, tako da imajte na umu da nema ni jednog coveka u Srbiji koji misli da je Hag pravedan. Srbija je ponizena, srpski narod je ponizen, i to ce morati da bude ispravljeno, a 20 godina i nije tako daleko.

krsta

pre 15 godina

Ne postoji satanazicaja "srpskog naroda" bar gde ja zivim, postoji stanizacija onoga sto su Karadjic
Mladic, i ceo sistem predstavljali i uradili U ime srpskog naroda. Kako se ovi mitinzi "istine" i dugogodisnja populisticka podrska zlocincima koji su poceli 1986 mogu videti u svetu. Na tim mitinzima nema i nikada nije bilo ni puno istine ni puno morala ali ima puno pretnji, mrznje, podrske politici koja je je sejala smrt i ciscenje i zbog kojih niko ne oseca da je Srbija izgubila nesto svoje nego nesto sto joj zbog takve politike ne pripada. oric za razliku od karadjica niti je predstavljao neku zvanicnu politiku niti je imao kakvu vlast niti ga je vlast stitila od bilo cega. Otisao je u hag sam bez pompe taman prema ulozi koju je predstavljao a niko od vlasti se nije bunio jer Oric nije delovao u okviru plana "etnicki ciste Bosne" jer takav nije postojao. karadjic - druga prica i mi to svi znamo i bolje nam je da prestanemo sa tom pricom o "satanizaciji" - ja se ne osecam satanizovano svet jedva ceka da se MI oslobodimo nase bagre a izgleda prema broju mitingasa da se to polako desava.

РС УНИТЕД

pre 15 godina

Сву срећу и безрезервну подршку желим господину Радовану Караџићу. Живео нам Председник, живела нам Република Српска!

ivona

pre 15 godina

Ono sto je izvesno, satanizacija Srbije i srpskog naroda nece prestati Radovanovim izrucenjem a nece ni izostati dalji pritisci EU i nova uslovlavanja. Ako pogledate politicku sliku zemalja bivse SFRJ videcete da je najlakse u Srbiji baciti"kosku"medju politicare i dojucerasnje "saveznike"naterati na jezik mrznje. Nazalost, Tribunal ce i ovoga puta primeniti dvostruke arsine.Cinjenica je,koliko god mi pred tim zatvarali oci, da su dokazani zlocinci, Oric,Haradinaj, Ljimaj na slobodi a da su mnogi Srbi osudjeni ili pak pod nerazjasnjenim okolnostima docekal smrt u Sheveningenu! Suditi treba svakom, ali ni po babu ni po stricevima! Ja sam davno prestala da se i ovde u EU gde zivim i radim stidim sto sam srpkinja. Verujte da Nemci i dan danas ponosno govore da su Nemci i poricu bilo kakvu krivicu za genocid koji je Nemacka pocinila tokom drugog svetskog rata! Oni su krivca nazvali pravim imenom a ostatak naroda pustili da zivi!!!

Dinko,Osijek,Hrvatska

pre 15 godina

Hvala B 92 na fer i korektnom, civiliziranom i odmjerenom izvjescavanju.

Iz Hrvatske gledamo napokon sa olaksanjem u Srbiju.

Vjerujte ne sumnjam da nije bilo zlocina na Srbima u Bih I HR., medutim ovo a sto su vasi vodeci politicari bili u stanju napraviti uz pomoc kvazi intelektualaca iz SANU te odredenih struktura SPC je zastrasujuce.., toliko zastrasujuce koliko je i opzuznica protiv Karadzica kada se iscitava.

Srbija naprijed!

mozda

pre 15 godina

Ako je i tako kako kaze karadjic, zasto je pravio dil o ne izrucenju ako nije svestan svojih zlodela i nije kriv, zatim ako je opet tacno da je taj dil postojao, dal to nije bio jedan od nacina da se posle izvesnog vremena, kada se sve "slegne" kada optuzenik bude apsolutno siguran u dogovor, taj isti ptuzenik lakse uhapsi. Ipak mislim da je to Karadjicevo blebetanje, kako bi svoju krivicu ublazio, jer po svemu sudeci Holbruk ce po Karadjicu biti kriv sto se dogodila Srebrenica.

Nenad, Wild Rose Country

pre 15 godina

Moguce je da je Holbruk obecao neizrucenje Karadzicu, nije jasno da li je to samo usmeni dogovor, ili je bilo nesto napismeno. U svakom slucaju nisam siguran da je Holbruk bio ovlascen da sklapa takav sporazum, a ako jeste onda je vrlo verovatno takav sporazum protivzakonit i kao takav nistavan. Nekad se takvi sporazumi mozda stvaraju radi svedocenja protiv nekoga ko ima vecu krivicu od onoga sa kim se sklapa sporazum.
Ono sto je mnogo ozbiljnije je da je situacija u BIH vrlo slicna situaciji pre rata 1992-1995, tako da se skoro nista nije postiglo ratovanjem. Treba razmisliti o tome i pozivu Harisa Silajdzica na ukidanje Republike Srpske.

Ana Pavic

pre 15 godina

ako neko Karadzica svrstava u najveceg zlotvora posle II sv. rata, on nema , izvinite, elementarno poznavanje prilika u Evropi... ako pokusamo da rascistimo sa zlocinima, ali sa svim zlocincima, ako ne idemo u krajnosti, ni mi ni oni, onda se moze govoriti o istini, pravdi i postenju... volela bih da se neki podjednako zalazu za one koji su na nisanu na Kosovu, bilo da idu po hleb ili u skolu, tek kad prestanemo da zrtvama dodeljujemo nacionalnost, prezime, "stranu", onda mozemo reci da smo iskreni, sve ostalo je osvetoljubivost, pristrasnost i nepristojnost, najblaze receno, prema zrtvama i njihovim porodicama "sa druge strane"... zrtve su svuda, zlocinci svuda, a ko je samo ponecega svestan, ko manipulise, ko ima predrasude, vodi u novi rat, nove mrznje... svaka jednostranost, nedostatak sirine jesu odlika primitivnih i kao takvi nikuda necemo stici, pa ako hocete , ne znam ni kuda ce Haski sud sem da obavi dnevna posla aktuelnih ... stalno mi je na umu jedno dok citam ove strane, kako se Ajnstajn pitao, parafraziram - tuzan li je onaj vek ako je lakse razbiti atom nego predrasudu...

Danilo

pre 15 godina

Srce mi se cepa sto je onaj prevario ovoga... Ne znam ko je mutnija njuska kad ih vidim na slikama... Ala ce da tihuje u celiji, Bog da ga vidi!

ziggy

pre 15 godina

Ljudi, ovaj Holbruk je opasan covek kome su ruke krvave od novca koji dobija od kriminalaca. To je najveci neprijatelj Srbije i to toliko otvoren da i ne krije.

Da je pravde on bi trbalo da odgovara za razna kriminalna i zlocinacka dela.

Draža

pre 15 godina

Ajde već jednom da prestanemo da se vajkamo kako nas niko ne voli. Pomalo liči na ono "ne voli me učeteljica, pa mi dala keca"! Ja se ne osećam satanizovano, niti su Karadžić, Mladić i ostali moji heroji! Ova zemlja ima toliko sjajnih ljudi i stvari koje bi trebale da nas reprezentuju, da je krajnje vreme da prestanemo da se sada nadmudrujemo ko je kome šta obećao i ko je veća fukara! Pa zar nas istorija ničemu nije naučila. Nećemo valjda deci da pričamo o devedesetim i sumraku umova tog doba. Otvarajmo im vidike! Neka znaju, izvuku pouku, ali hajdemo napred. Oni nisu tražili da im mi budemo roditelji! A ko se mača laća, od mača i gine!

Dejan

pre 15 godina

Potrazite malo po internetu ko je tacno R. Holbrook. Pogledajte njegovu ulogu sedamdesetih u Indoneziji. Mnogo sta ce vam biti jasnije. Cuveni "diplomata" bi odavno trebao da sedi u zatvoru, samo kad ga ne bi stitili njegovi nalogodavci.

Drugo misljenje

pre 15 godina

Satanizaciju moze samo srpski narod prekinuti tako sto ce raskrstiti sa satanskom politikom (sto rece moja omiljena baba iz crne Gore - dete satana ovo radi). ja mislim da ta politika i uzasi koje je ona donela nikada nisu dovoljno "satanizovani" od nas nikada onoliko koliko je ta politika zasluzila.

pravnik

pre 15 godina

Bolje da se ne lacamo statistike ko je najvise osudjivan - Mazovjecki se je latio i debelo je u nasu "korist" sto se tice dimenzija i prirode zlocina u Bosni - da gledamo staistiku i da se sudi prema statistikama bilo bi nas i vise tamo ali kao u svakom masovnom ratu vecina izvrsilaca ostaje nekaznjena, Da je srece mi bi procesuirali SVE "nase" zlocince ali...ovako stalno je zamgljeno i bodu oci one koje je Hag procesuirao.

gledalac

pre 15 godina

Kaze boji se za zivot. Vidi boga ti a pita li se da li su se desetine hiljada ubijenih bojali. Pita li se da li sam se ja bojao za zivot mog oca,majke,supruge i djeteta od dvije godine kad su nas pokupili i "humano" iselili iz mjesta u kojem sam zivjeo 40 god. SRAM GA BILO!

Popaj

pre 15 godina

Videti ovog coveka na optuzenickoj klupi zaista cini da prvi put osecam kako te proklete devedesete konacno pocinju da se zavrsavaju. Ali nece se zavrstiti dok tamo ne ugledam i dvojicu preostalih vucibatina koji svojevremeno nisu imali nikakav moralni konflikt kad je trebalo da "raspamecuju" a sad se kriju kao misevi. Da je srece i da nakon ovoga jedna normalna, demokratska i jaka Srbija krene u lov i na izvrsioce radova, prljave ubice i silovatelje koji su jos uvek medju nama i koje Haski sud sigurno nece traziti, to bi zaista bila pobeda pravde i put ka pomirenju i nekoj lepsoj buducnosti.

judah

pre 15 godina

Поред политичке природе Хашког Трибунала (ко не верује нека покуша да негде добије званичне статистике процесираних и осуђених по припадности зараћеним странама), ако се докаже одговорност, нека г-дин Караџић сноси последице. По заслузи.

Само чему та осветољубивост према породици? Па то није забележено ни у Нирнбергу. Још један показатељ "непристрасног" односа ЕУ.

Извињавам се свим члановима породица убијених у Сребреници. (онима који НИСУ окрвавили руке у масовном убијању Срба из тог истог краја).

За оне друге изгледа да је Европа одлучила да нису криви.

Jovan

pre 15 godina

Ovaj na slici nije Radovan? Meni liči malo na Ljubišu Samardžića, da li ima slika sa aerodroma da nije Bata Živojinović bio pandur u pratnji? Dakle sve je ovo predstava - na sreću u završnom činu (i aplauza neće biti).

Maja_V

pre 15 godina

Sad pocinje latinoamericka sapunica, pod nazivom "Doktoru nema ko da pise". Ima jako puno nastavaka.
Pre nego sto se navucete na nju, razmislite koja sve strateska preduzeca "odlaze", kome i zasto uvek 51 odsto.
Sudbina nam se upravo kroji i nista ne treba da nam odvlaci paznju.
Za sapunice, uvek ima vremena...

Aco

pre 15 godina

Konsekvence ovakvog poteza su sledeće:
1. Osuđivanjem Radovana, Republika Srpska će biti proglašena genocidnom tvorevinom i time ukinuta - opet po leđima naroda
2. Prihvatiće tužbu BiH za agresiju i Srbija će morati plaćati ratnu štetu, milijarde dolara - opet po leđima naroda
3. I dalje nećemo ući u EU jer ta tvorevina nije stvorena da bi svi bili u njoj i jednaki već da bi neki bili povlašteni - "drugačiji od ostalih"

Meni zaista nije jasno do kada ćete narod obmanjivati pričom o EU...
Slobina priča o brzim prugama, Šešeljeva o granicama, Koštunicina o legalizmu, Tadićeva o EU - to je sve isto, bacaju narodu koske oko kojih se glođu i zabavljaju dok se ovi bogate...

Strašno!!!

bezimena

pre 15 godina

Kada saberem kakvi su sve likovi "branili srpstvo" 90-tih, sigurna sam da se zbog njih, pravi junaci i umne glave, koje je srpski narod kroz istoriji izrodio, prevrću u grobu!

Još dve face da se isteraju iz svojih jazbina, pa da zatvorimo ovu sramnu knjigu!

Dejan

pre 15 godina

"...to bi bilo, ne samo nemoralno, nego i protivzakonito", rekao je Holbruk. Po normalnim okolnostima to bi bilo tacno. Sammo kada se malo pogleda Holbrukova biografija, onda me nista ne cudi. Ljudi nisu tako naivni kao sto on mozda misli. Znamo mi dobro ko i sta je on.

dvojnik ili pravi?

pre 15 godina

jel ste sigurni da je ovo karadzic? Nekako ne lici bas, jel neko uradio DNK analizu, kad ih se toliko prijavljuje da su svi Radovan, ne bi bilo cudo da su ubacili nekog dvojnika.

legenda

pre 15 godina

gledam mu ove današnje fotografije, friško obrijan, kad mu staviš naočale i iskriviš usta-isti onaj bivši parizanovac iz zagreba što je kao i ovaj dijelio bosnu.. pokojni....

petar

pre 15 godina

Sigurno je Holbruk rekao tako nesto, ali u takvoj je poziciji da moze da kaze sta hoce i da kasnije "odlucno opovrgava". Mnogo je bilo takvih razgovora. Iza zatvorenih vrata svasta se kaze, a posle...Politika je k...a!

Utopija

pre 15 godina

"Pred Haškim sudom Radovan Karadžić izjaviti da ne priznaje tu instituciju, da se ne oseća krivim, kao i šta misli o međunarodnoj zajednici."
Ma ko te pita dal ti priznajes ili ne Haski Sud...

zasto razlike

pre 15 godina

Slusam Kardjica kao i sudiju a karadjic potvrdjuje da je drzavljanin BiH, RS, Srbije i Crne Gore,kako moze biti drzavljanin svih ovih drzava a moja cerka koja zivi sa porodicom van svoje zemlje, ne moze ne moze da imadvojno drzavljnstvo, jer nas zakon ne predvidja takve slucajeve, verovatno sto nije iz bivsih republika Jugoslavije,a ni njena cerka takodje ne moze da ima dvojno drzavljantvo, o ovome treba da se pocne razmisljati jer na ovakav nacin "izgubice" se jedna broj mladih ljudi,koji su zbog sveobuhvatne situacije u svojoj zemlji otisli van nje, a u sebi jos neguje svoje korene, a ovako ce morati uzeti drzavljanstvo zemlje u kojoj sada zivi,a gubi drzavljanstvo zemlje u kojoj je rodjena.

O.

pre 15 godina

I videsmo ga. Kako rece Karadzic: "Ne verujem da postoji covek, koji ne zna gde se ja nalazim".
Videsmo ga onako kako smo naucili da ga vidjamo, uporedjujemo sa Dabicem (naravno laznim).
Predstava je zavrsena, pozorista je bilo dovoljno i previse, mozda jos dan-dva ce jos neko da komentarise.
Medijska zvezda bio je vise od deset dana; svi su, i brat mu uzivali i bratanac i onaj advokat i vasi novinari i oni u studiju i svi mi.
E pa dosta, do 29.augusta, pola ce ga zaboraviti, a ko zna mozda nova medijska zvezda.
Svi sada u svakodnevnu kolotecinu, bez obzira koliko siva bila.

Iva Horvat

pre 15 godina

U sijecnju 1992. u zemlji koja nije moja,u zemlji koja nije njihova,moji su me dragi prijatelji pozvali na Slavu.
U mojoj je domovini bjesnio rat.Ja sam uz poklon napisala nekoliko rijeci slavljenicima.Pamtim ih:"Sa zeljom da spone razuma i srca nikad ne podlegnu zlu . i .,Iva,s ljubavlju.
I nisu.
Spone razuma i srca cvjetaju i danas medju nama.
Upravo mi/svi oni, koji smo/ su u Covjeku voljeli i sacuvali Covjeka - dobili su rat.Opstali su.
Citala sam rijeci gospode koji su se potpisali kao Krsta i Draza i sretna sam zbog njihovih razmisljanja i osjecanja i vjerujem da veci dio Srpkinja i Srba slicno njima misle i osjecaju.
Jer, to je jedini ispravni pogled na proslost i na buducnost.

ILIJA Drakulic, Toronto

pre 15 godina

Medju advokatima, dakle profesionalcima koji zaradjuju za zivot tako sto zastupaju druge pred sudom, vlada nepisano pravilo da nikada pred sudom ne zastupaju same sebe, vec za to angazuju svog kolegu. Ja sam za pravnu nauku laik, ali mi ovo pravilo izgleda vrlo logicno, narocito kad pomislim da ni jedan berberin ne bi uspeo samom sebi da napravi frizuru kakvu bi zeleo, niti bi jedan zubar uspeo sebi da "uradi" plombu i sl. Slobodan Milosevic je bio, isto kao sto je i Vojislav Seselj, diplomirani pravnik, i, iako se ni jedan od njih dvojice nije profesionalno bavio advokaturom, ipak su, i pored svih dobronamernih upozorenja eksperata, odlucili da se pred Tribunalom za ratne zlocine brane sami. Radovan Karadzic, koji ne poseduje gotovo nikakvo obrazovanje pravne struke (izuzev, mozda, osnovnog kursa sudske medicine, i poznavanja zakona o pravima mentalnih bolesnika u BiH iz sedamdesetih godina proslog veka) se takodje odlucio na ovakvu odbranu. Moj licni utisak o ovome je sledece: ova tri nesrecnika su oduvek bili samo klovnovi u cirkusu ciji su vlasnici "neke vishe instance", i njihovo pojavljivanje na ovom sudu je samo nastavak predstave u kojoj je za njih rezervisana jedna od glavnih uloga. Kada bi postojala i najmanja sansa da bilo ko od njih pred sudom odbrani svoju nevinost, svakako da bi bila upotrebljena sva moguca pravna sredstva i angazovani advokati svetske klase, bez obzira na trosak koji bi tako nesto zahtevalo. Ovaj utisak je utoliko snazniji kada se postane svestan cinjenice da se na ovom sudu ne raspravlja o kazni za nepropisno parkiranje ili prekrsajnoj prijavi zbog remecenja javnog reda i mira, nego o optuzbama za najteze zlocine koje je moguce (da li je, uopste?) zamisliti. Medjutim, na ovaj nacin oni su iskoristeni samo za slanje novih poruka kojima ce polusvesno pucanstvo namirivati svoju potrebu za bekstvom od slobode. U tom slucaju, cak i da nisu pocinili nesto od onoga za sta ih optuznice terete (u sta, tj. u njihovu nevinost, sumnjam), a mentalno su zdrave osobe i nisu pod uticajem nekih opijata ili hipnoze, oni ce potpuno zasluzeno biti osudjeni. Kakvi nesrecnici: citavog zivota je pored njih bio neko da ih bodri i ubedjuje da je sve sto rade jako dobro, i za to ih obasipao nagradama, privilegijama i publicitetom, koji je, inace, njihova najveca slabost, cak ce i umreti potpuno ubedjeni u istorijske vrednosti svojih (ne)dela, a u stvari, sve sto su rekli i uradili je bilo potpuno pogresno, a njihovi talenti uzalud potroseni.

mixon

pre 15 godina

Sad ce ovo biti interesantno 10-ak dana dok ljudima ne dosadi. Onda ce da se otegne u beskonacnost kao i svako drugo sudjenje u ovoj smijuriji od "tribunala". EU "zvanicnici" ce reci Srbiji da je "na dobrom putu". Narod u SR i RS ce i dalje da radi za 200 EUR mjesecno.

klovan radovan

pre 15 godina

cuj nevidljivi savetnici. On se odlucio izgleda da glumi maloumnog coveka, ili je takav uvek bio samo sto to ranije nismo primetili jer smo i sami bili takvi.

Стари Земунац

pre 15 godina

Каква разлика од Шешеља! Достојанствени наступ бовшег председника РС оставио је утисак чак и на извештаче страних медија - свеједно какав ће бити крај - сви предвиђају изузетно занимљив процес на коме ће се открити многе закулисне радње страних актера!

Rosa

pre 15 godina

Ova izjava Dzona Boltona o tome gde i kako treba suditi Radovanu Karadzicu je retko dobar i pametan komentar na racun Tribunala. Cunjenica da je niko ne uzima ozbiljno govori o zalosnom stanju pravosudja u odnosu na politiku i nespremnosti medjunarodne zajednice da drustvenu dobrobit stavi iznad trenutnih politickih kalkulacija.

Nada

pre 15 godina

Bolton je mogao i ranije da da sličnu inicijativu, ali im tada to nije išlo na ruku. Samo ne vidim zašto bi se Karadžiću sudilo u Srbiji. Srba ima i u Bosni, njihov je državljanin i u njihovo ime je delovao. Može li se Srbija bar iz neke pomijare izvući?

Boris D-backs

pre 15 godina

Davno sam citao knjigu od gospodina Karla Bilta o Dejtonu, koji je u tom periodu bio predstavnik UN u Bosni i koji je bio neposredni ucesnik pregovora. On u knjizi sa velikim opravdanjem satanizuje Milosevica, prikazuje ga kao najveceg srpskog izdajnika koji deli srpske teritorije iako niko od njega to ne trazi, koji daje Brcko na cudjenje Amerikanaca i UN, koji kroji sporazum na stetu Srba, a Karadjica u jednom momentu prikazuje kao Milosevicevu zrtvu, u jednom mometnu on napusta sastanak sa suzama u ocima kaze Bilt kao neposredni svedok. Biltu u velikoj meri verujem jer je nebrojeno puta dokazao da je realan politcar. Sklon sam misljenju da Karadzic nije mogao da spreci mnoge stvari koje su se desile, jer je upravo taj narod u RS njega izabrao, i najgori olos iz tog naroda je cinio sva ona zlodela. Ne kazem da nije kriv, naprotiv, kriv je kao sto smo delimicno krivi i svi mi iz Srbije koji smo naslucivali sta se desavalo preko Drine, ali smo u julu te 1995. bili na letovanjima po Grckama i Crnim Gorama dok su pripadnici naseg naroda ubijali na svega par stotina kilometara od mog Beograda. Kriv je koliko i Biljana Plavsic koja je viteski priznala svoju krivicu. ALI, i drugi su krivi. Jer su Oric, Haradinaj and co. nevini? Koji sud ce njima suditi? Srbi moraju da shvate da ispastaju za pogresne odluke Milosevica, koji nas je zavadio sa celim svetom, zarad licnog interesa. Ali i tog Milosevica su na vlasti drzali Srbi sa Kosova zbog proporcionalnog izbornog sistema. Oni su isto postali njegove zrtve 1999. Istorija se ponavlja: ona ima svoje tragicne licnosti i mislim da je Karadzic jedna od njih. A da je kriv, jeste, jer nista nije ucinio da spreci ono sto se desilo. Pozdravljam odluku srpskih vlasti o izrucenju, ali me dusa boli sto nismo izrasli u ozbiljnu drzavu koja sam moze da organizuje ovakva sudjenja.

Spavac

pre 15 godina

...Republika Srpska je trajna kategorija i sa Karadzicem i bez Karadzica. Ona je tu zbog nas koji tu zivimo. Ja sam ovdje vlasnik zemlje i nekretnina kao i moji djedovi sto su bili. Silajdzic i ostala kompanija mogu pricati, ali nikada nece dobiti ni metar vise...

Ogledalce

pre 15 godina

Šta će sad nacionalisti da kažu kada se objavi kako je "njihov heroj" tajno pregovarao sa belosvetskim šljamom, Holbrukom i ostalim američkim hoštaplerima, kako bi sačuvao svoju kožu.