"Ne menja se energetski sporazum"

Beograd -- Savetnik predsednika UO kompanije Gaspromnjeft Dmitrij Mališev izjavio da se ne može menjati energetski sporazum sa Srbijom.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
 1. Rusija je protiv mijenjanja kupoprodajnog ugovora, kojim za NIS trebaju platiti samo 400 milijuna eura, jer nafta koja se samo u godini dana iscrpi iz vojvođanskih naftonosnih polja, vrijedi toliko. Tako su ruska braća mogla preuzeti i sve obradive poljoprivredne površine Srbije, i platiti ih godišnjim urodom sa tih površina…
  (Josip Vasilj, 30. jul 2008 14:35)

  # Link komentara

 2. Ovo ce biti jedan od odlucujucih ispita za novu Vladu: da li ce nastaviti da nas sve ponizava u odnosu prema Rusima ili im dati do znanja da ova zemlja ne moze biti bilo ciji vazal.
  (Djordjije Belovic, 30. jul 2008 14:41)

  # Link komentara

 3. Ah,da... A hoce li neko u zatvor zbog ovoga? Mislim na gospodu koja su drzavnu imovinu dali Rusima na tacni kao da im je to dedovina. Sto nisu dali svoje kuce i stanove, nego rasturaju imovinu koju su sticali nase majke i ocevi.
  (djole, 30. jul 2008 15:32)

  # Link komentara

 4. 51% НИС-а највероватније вреди много више од договорених 400 милиона. Али, међудржавни уговор је потписан, то је учињено у јеку предизборне кампање за други круг председничких избора, и потписивању је присуствовао председник Тадић. Даље, парламентарни избори су добијени захваљујући уговору са Фиатом. А тај уговор је уследио неколико дана после сусрета Берлускони - Путин, на коме је управо и договорен извоз Фиатових возила у Русију, и то из Србије са којом Русија има споразум о повлашћеној трговини. Уосталом тај споразум и представља реалну наду за прилив инвестиција са запада. Дакле, Тадић доста тога дугује добрим односима са Русијом, и не верујем да ће те односе кварити.
  (аналитичар аматер, 30. jul 2008 15:51)

  # Link komentara

 5. Sporazum se mozda ne moze menjati, ali svakako se moze ne ratifikovati. Oni kojima su puna usta srpske nezavisnosti, ne bi smeli da dozvole da Srbija postane ruska (ili bolje receno sovjetska) gubernija, kao sto onomad rece Tomislav nikolic kao predsednik parlamenta, pa mu ne bi sudjeno za veleizdaju...
  (Dragoljub, 30. jul 2008 19:10)

  # Link komentara

 6. Ako mislite da ce vam neko dati vise nego Rusi izvolite trazite drugog kupca.
  Ako je prodaja 51% NIS-a za 900 mil. Rusima (400 plus 500 kroz investicije) "poklanjanje i ponizavanje", sta je onda prodaja 70% Zastave Italijanima za 700 mil. ? (a, da, Italijani ce da izgrade jedan sor i parce pruge)
  Ukoliko je istina (cisto sumnjam o to) da sa naftonosnih polja Srbije moze zaraditi u jednoj godini koliko Rusi nude, zasto onda uopste prodajete? Izvolite pa prodavajte tu silnu nafte. Ko zna ... mozda Srbija postane nova clanica OPEC-a sa svim tim bogtstvom i naftnim nalazistima.
  Malo pogledajte mape i uzmite sta vam se nudi jer taj gasovod ima i gde drugde da prodje, a izgleda ce i proci jer Srbija nema vise nikakvu prednost bilo ispred Rumunije, Bugarske, Grcke ili bilo koje zemlje u okruzenju. Naprosto, Srbija je postala slepo crevo i doista nema ni sa cime da uslovljava da dobije vise nego sto je dobila u tome ugovoru.
  Jednu stvar treba znati - danasnja Rusija nisu "bacuske" od pre 30 godina nego biznis aktivniji od bilo koje druge zemlje sto se tice energije. Ali izgleda da se Srbija vise voli ponizavati Evropi nego prihvatiti posten, ekonomski opravdan sporazum za Rusima (koji nas bar nikada nisu bombardovali!).
  (Mile, 30. jul 2008 19:26)

  # Link komentara

 7. Ono sto se "ne može menjati" u 21. veku ne treba ni da postoji. Takav sporazum Srbiji ne treba. NIS je još uvek srpski a ne ruski, pa da oni mogu da biraju po kojoj će ga ceni kupiti.
  Srbija kao gubi odlaganjem, jer je 2010 rok za modernizaciju, a ovaj gospodin ne pominje da se planira ulaganje od 500mil dolara u roku od 5 (PET) godina. 2008+5 = 2013, kad sam poslednji put proveravao.
  I jos ima obraza da kaze kako preuzimaju rizik kompanije na sebe!?? KOJI rizik? Da ce nafta pojeftiniti ispod vrednosti koja je bila vazeca kad su dogovorili dil? Sramota - pre svega za nasu vlast koja nastavlja da nas rasprodaje.
  (Amos, 30. jul 2008 19:38)

  # Link komentara