Privatnost elektronske pošte

Beograd -- RATEL doneo pravilnik prema kojem su internet provajderi obavezni da policiji omoguće pristup bazi podataka o korisnicima e-pošte.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Nikakva novost. To se oduvek radi u svetu. Samo budale misle da je njihova posta potpuno bezbedna...
  (DMS, 27. jul 2008 18:53)

  # Link komentara

 2. Za one koji su kod nas ivršili najteža krivična dela, ne verujem ni da znaju da uključe računar, a ne da to e-mailom dogovaraju. Ali ćemo zato mi, obični smrtnici, biti na "posmatranju". Rekoste pravna ili policijska država? :-o
  (Smrtnik, 27. jul 2008 18:59)

  # Link komentara

 3. Obezbediti pristup lokalnoj posti kod provajdera bez istih dozvola potrebnih za bilo koju drugu operaciju nadzora (bez dozvole suda) je verovatno neustavno. no, treba reci da je isto jednako efikasno kao nazirati puteve u srbiji tako sto se prati saobracaj samo glavnih ulica gradova - hocu reci postoje pruzaoci raznih besplatnih usluga na internetu, pa ko hoce da drzi postu kod lokalnog internet providera, njega neka i nadziru, ko ne, njega verovatno mogu teze. Stvar je dosta jednostavna, danasnji racunari mogu dovoljno dobro da kriptuju i sakriju sadrzinu da je nadziranje saobracaja ili sanducica 'uz put' dosta besmisleno, ali ce sigurno pomoci u hvatanju tehnicki ne obrazovanih delikvenata. Ko hoce privatnost i dalje je moze imati, samo mora vise da zna.
  (qnx, 27. jul 2008 19:10)

  # Link komentara

 4. Pa drzava svakoga dana u svakom pogledu sve vise napreduje. Proslo je vreme otvaranja tudjih pisama, spijuniranja kroz kljucaonicu, cinkarenja komsija, prisluskivanje telefonskih razgovora... Danas zivimo u virtuelnim drzvama sa virutuelnim vladama pa je i spijuniranje virutuelno. Cim otvorite racun u bilo kojoj banci odmah dajete do znanja gde stanujete, s kim, koliki su vam racuni , da li ih placate, da li imate nekretnine, da li imate automobil, koliki su vam prihodi i koliko ste zaduzeni... Dakle to sto ce vam citati postu nece biti nista nenormalno vec samo jos jedan korak do toga da cete postati virtuelna pojava u virutelnoj drzavi.
  (Veteran, 27. jul 2008 19:20)

  # Link komentara

 5. Jedan korak napred (uvodjenje ADSL-a sirom Srbije), deset koraka nazad (sa ovom odlukom). Sve lici na anti-teroristicku histeriju koja je vladala do nedavno u Americi. Da li ova odluka vazi samo za email servis ili vazi i za sve druge vrste komunikacije preko Interneta (VOIP, IM...)? Da li ce nam u sledecem napadu "inteligencije" zabraniti da koristimo softver za enkripciju komunikacije? Da li ce sluzbe moci po istoj odluci i da "snifuju" TCP/IP komunikaciju? Da li se zna ko izdaje dozvole za njuskanje / prisluskivanje i u kojim slucajevima (ili ce te dozvole moci recimo da izdaje vratar iz nekog nizeg suda)? Da li po istoj odluci policija moze da zahteva od B92 da im kaze sa koje IP adrese je poslat ovaj komentar?
  (Zlopamtilo, 27. jul 2008 19:26)

  # Link komentara

 6. Ustav Republike Srbije

  Član 41.

  "Tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja je nepovrediva.

  Odstupanja su dozvoljena samo na određeno vreme i na osnovu odluke suda, ako su neophodna radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom."

  Tako da izvol'te, pa podnesite tuzbu ustavnom sudu!!!
  (Marko, 27. jul 2008 19:30)

  # Link komentara

 7. Ovo je vec otvoreno ismevanje svima u ovoj drzavi koji ne pristaju da svoj zivot ogranice na nametanu svakodnevicu i poslusnost.
  Nacina da se ovo zloupotrebi ima previse da bi se nabrajali.
  Super je sto se ljudi organizuju da sprece ovakve stvari, samo treba istrajati.
  (StopBIA, 27. jul 2008 19:34)

  # Link komentara

 8. Ma treba reda u ovoj oblasti, ili mi se cini da ovaj da RATEL malo vise krsi ova svoja ovlascenja. Za njih ne vazi ni zakon ni ustav izgleda. Jos malo pa ce nam zabraniti da slusamo, gledamo, pisemo itd. sta zelimo. Ako Cekic kaze ne moze onda stvarno ne moze :-)
  (klipak, 27. jul 2008 20:09)

  # Link komentara

 9. Ma neka oni meni čitaju poštu do prekosutra, samo da mi ne diraju P2P...
  (Lazarus, 27. jul 2008 20:31)

  # Link komentara

 10. Pa zar je to nesto cudno kada je i mobilni telefon skoro kao javni servis.....slusa ga kome god padne na pamet. Samo naivci misle da je telefonski razgovor privatna stvar. U Srbiji, da bi nesto nekome rekao u poverenju, moras reci bukvalno "usta na usta".
  (Igor, 27. jul 2008 20:37)

  # Link komentara

 11. Radi informacije, slanje nešifrovanog email-a je kao slanje teksta na razglednici, da li će neko da ga pročita ili ne je stvar njegove volje. Dakle i bez dozvole bilo kog organa neko vam možda čita mailove, tako da je jedini način sigurne komunikacije širfovanje emailova.

  A ova rasprava je za neinformisane.
  (Ivan, 27. jul 2008 20:37)

  # Link komentara

 12. Ne samo da ce moci eventualno da snifuju saobracaj vec svaki provajder MORA da im omoguci da se SAV saobracaj kojeg god korisnika oni izabrali preusmerava na njihove (BIA) sisteme. Ne znam da li iz neznanja ili s namerom da ublaze stvar, uglavnom prica se svela na to da ce moci da nam citaju email. Ne radi se samo o citanju emaila vec o pracenju svakog vaseg pokreta na internetu. Koje sajtove ste se posecivali (ostavljali komentare na njima?), VoIP, sve instant mesindzere (ms messenger, skype i slicno). Znaci dzaba vam i gmail, yahoo, hotmail. Kriptovanje poruka? Ok, nece moci da vide sta ste napisali ali ce moci da vide da ste poslali kriptovanu poruku XY korisniku. Mozda im u tom trenutku XY nije simpatican, vi cete biti automatski sumnjivi, zar ne? Puno je mogucnosti i varijanti i smesni su mi oni koji se pozivaju da je tako u Americi odavno... pa sta onda sto je tako u Americi??
  (Dragan, 27. jul 2008 20:50)

  # Link komentara

 13. dakle, moguce je pratiti sve i pratice se sve (IM, VoIP, webmail, e-mail kod provajdera, web history, usernames&passwords). Dakle bas sve. Moguce je skinuti pravilnik u pdf-u sa sajta RATEL-a.

  Ovo je verovatno delo nekog novog Ilije Cvorovica. Ne smem vise da pricam, provalice me i onda cu na robiju :D
  (Filip, 27. jul 2008 21:01)

  # Link komentara

 14. Vidite, ispada da sam ja uvek antiprotivan i nazadan, medjutim ako se u Svetu u odnosu na broj stanovina 1 promil bavi terorizmom ili sajber kriminalom a ostatak sveta treba da bude maltretiran i kontrolisan onda nam takav svet i ne treba. Hocu da kazem da je to kao i cip na licnoj karti ili pasosu, znaci meni kao gradjaninu koji nije imao niti ce imati problem sa zakonom treba oduzeti kompletnu moju privatnost pod izgovorom da se tako bore protiv terorizma i kriminala, onda neka donesu zakon gde ce gradjani ukoliko predju ulicu van pesackog prelaza, a to nekim slucajem nisu zabelizile policijske kamere ili satelitsko snimanje sam otici u najblizu policijsku upravu i sam sebe lisiti slobode da ne bi uznemiravao policajce kojima je ustvari to posao da SPRECAVAJU KRIMINAL,TERORIZAM ILI STA VEC. Ukoliko budemo pod konstantnom prismotrom i ukoliko nam svu postu budu citali onda neka ukinu policiju, bia-u i njima slicne. Oni i onako primaju pare sa budzeta a njihov posao rade kamere, sateliti, provajderi itd. Mislim ako nam ovo donosi demokratija u koju se svi zaklinju onda bih vise voleo da se vratim u srednji vek i na miru da poljubim devojku u parku i posaljem joj pismo preko goluba pismonose. Jedino tako bi sacuvao neku tajnu izmedju mene i nje.
  miiki
  (miiki, 27. jul 2008 21:05)

  # Link komentara

 15. Ovaj propis ne može zaustaviti ili pratiti svu "opasnu" on-line komunikaciju. Naprotiv, "otvoreni" ostaju samo "obicni" korisnici. Slikovito gledano, to je kao da sačmarom po pijaci gađate nekog ko je ukrao jabuke. Vrlo je verovatno da će biti i on pogođen, ali po koju cenu i za koji prestup.
  Ovo je najveći institucionalni udar na on-line privatnost.
  (Web programer, 27. jul 2008 21:11)

  # Link komentara

 16. 1) Profesore, šta Vam je to trebalo?

  2) Jeste Radovan koristio elektronsku komunikaciju i imao sajt, ali Ratko je polu-pismen, ako je on u pitanju.

  3) Za sve ostalo, tu je (https)gmail+PGP.
  (Sloba, 27. jul 2008 21:19)

  # Link komentara

 17. U vrhu dokumenta stoji "Na osnovu člana 55. stava 3. Zakona o telekomunikacijama...". Verujem da je ovaj dokument, kao podzakonski akt, ograničen onim što je rečeno u samom Zakonu. A član 55. stav 1. kaže:

  "Zabranjene su sve aktivnosti ili korišćenje uređaja kojima se ugrožava ili narušava privatnost i poverljivost poruka koje se prenose telekomunikacionim mrežama, osim kada postoji saglasnost korisnika ili ako se ove aktivnosti vrše u skladu sa zakonom ili sudskim nalogom izdatim u skladu sa zakonom."

  Dakle, mislim da je svrha ovih tehničkih uslova da definišu praćenje sa tehničke strane, kao što kaže i naslov dokumenta.

  Drugi problem je sprečavanje zloupotrebe, i razloge za to treba tražiti u drugim zakonima i ispraviti ih.
  (Jazzva, 27. jul 2008 21:19)

  # Link komentara

 18. Ne bi me uopste cudilo da telekom spusti limit brzine adsl-a ( najveca je koliko znam 1.5 mbit/s ) na nekih 768/11. Drzavi jednostavno ne odgovaraju evropske integracije iz prostog razloga sto monopolisti drmaju od pijace do samog vrha vlasti.

  Odnos brzine downloada i uploada je sraman, cene su jezive za evropske okvire. Placam internet neverovatnih 27, 28 e za vezu 1 mbit/ 128.

  Naravno da tokom meseca veza puca, stranice se otvaraju sporo. Kad nazovem provajdera, javi mi se covek sa obaveznim infantilnim pitanjima.

  Nema nama pomoci nazalost.
  (Rashomon, 27. jul 2008 21:29)

  # Link komentara

 19. Ova odluka je nečuveno kršenje ljudskih prava! Ovo je ravno kriminalu, ali na državnom nivou. To je prava diktatura. Po zakonu (znači, samo po odluci Suda), može da se prisluškuju telefonski saobraćaj. To je normalno. Na taj način vam ne mogu krasti podatke, ali putem interneta vam mogu uzimati (čitaj krasti) zvanična dokumenta, ugovore koje šaljete putem elektronske pošte, vaš potpis i pečat i banakarse izvode koje dobijate putem elektronske pošte. Da li su u tom RATEL-u čuli da se putem elektronske pošte vrši transfer novčanih sredstava sa bankarskog računa? Ili baš zbog toga i rade takvu svinjariju? Šta smo mi i da li mi postojimo zbog države ili ona zbog nas?!
  Ovo je nešto najgore i najvulgarnije od strane naših državnih organa! Da li oni imaju iole časti, poštenja i mozga?
  (Dragi, 27. jul 2008 21:30)

  # Link komentara

 20. Naravno da policija po odobrenju suda treba da ima pravo pristupa e-pošti. Kako inače da otkrije izvršioce raznoraznih krivičnih dela, koja se sve više vrše upravo preko interneta. Tako se npr. došlo i do čitave mreže pedofila u Belgiji, SAD itd. Kriminalci se itekako služe ovom vrstom komunikacije, ovih dana su upravo pretnje ubistvom Predsedniku Srbije i ostalim visokim državnim činovnicima stigle na taj način!

  ali to ne sme biti razlog provajderima da internet veza bude skuplja
  (bezimena, 27. jul 2008 21:38)

  # Link komentara

 21. "Internet provajderi dužni su da osim pristupa bazi podataka, obezbede i odgovarajući hardver i softer." Shvatam da drzava moze - legalno ili ilegalno - da trazi pristup bazi podataka, ali nikako ne mogu da shvatim da uredjaje i programe za to mora neko drugi da im kupi!
  (svi (ni)su isti, 27. jul 2008 22:40)

  # Link komentara

 22. Umesto praznih priča, hitno na Ustavni sud! Ne budimo ovce! Rok za ustavnu tužbu iznosi 15 dana.
  (Umesto..., 27. jul 2008 22:50)

  # Link komentara

 23. Idite na [link], i perfektan program zastite indentiteta, signala,i.t.d...mada ce to kostati oko Eur 350...u SAD to je zabranjeno da se upotrebljava od strane FBI-a...i kaznjivo je federalnom kaznom..."za sve ima leka".
  (sxm007, 27. jul 2008 23:09)

  # Link komentara

 24. Pa posto u ovoj zemlji svako moze da bude internet provajder (a slicno vazi i za kablovsku televiziju), mozda ovo i nije lose da se zavede malo reda, a ne prodaju 512, a dobijes 250. A sto se tice poverljivosti poruka, ako njih ne mrzi da citaju, mene ne mrzi da pisem. Bar ne mora da se otvara na pari kao koverat!
  (Cile, 27. jul 2008 23:33)

  # Link komentara

 25. Nemaju sansu da totalno dekriptuju sav saobracaj ma koliko se trudili. Evo ja cu im npr dolijati uvek kada to zazelim. Oni koji se bave terorizmom i haski optuzenici takodje.
  Inace moze i nadprovajder da vrsi te svinjarije tako da ce verovatno Telekom to raditi za sve ostale jer je to komplikovan posao, monopol Telekom ce ovim dodatno ojacati jer ne verujem da ce jos neko moci da ponudi to sto zahteva RATEL.
  A ako pricao o moralnoj strani ovoga, onda jedino sto se moze reci je "bruka". Nesto slicno jedino postoji u Kini i nigde vise. Ovo nase je gore od Kine, ali to je u teoriji, jer je ovo nemoguce izvesti - zahtevi RATEL-a su, pored toga sto su moralno nakaradni, tehnicki neizvodljivi. Moze se maksimalno odraditi nesto slabije nego sto je to uradjeno u Kini.
  (Nesha, 27. jul 2008 23:51)

  # Link komentara

 26. RATEL donosi uredbu kojom provajderi - a koji će troškove, naravno, preneti na korisnike - treba da finansiraju masovno i skoro ničim ograničeno nadziranje internet komunikacije, uz obrazloženje borbe protiv terorizma.

  To treba da rade domaće db službe.

  Da li ću preterati ako podsetim da su db službe kod nas još uvek nereformisane i izvan stvarne demokratske kontrole, upletene upravo u terorizam (planirale su nekoliko izgubljenih ratova sa desetinama hiljada mrtvih, stotinak hiljada ranjenih, milion-dva raseljenih, i desetak miliona životno unesrećenih, čiju su visoki oficiri ubili jednog bivšeg šefa države - I. Stambolića, jednog premijera - Z. Đinđića, pojedine novinare, itd.) a kojima Radunović, na čelu RATEL-a, sada daje domaći Internet na tacni, i još uz trošak nas građana. Mračno, sramotno, suludo.
  (No pasaran, 27. jul 2008 23:53)

  # Link komentara

 27. Ovde se na radi o tome da li će nas prisluškivati ili ne. To se već radi. Ali način na koji se to sada legitimizuje, tj. da se niko ne pita (ja ne vidim u onom dokumentu gde je potrebna saglasnost suda), je problematičan. Zbog ranijih problematičnih veza službi bezbednosti sa političkim i ekonomskim interesnim grupama, bojim se da će se to prisluškivanje koristiti za čitav arsenal ucena i uslovljavanja da bi se određenim interesnim grupama obezbedio politički, ekonomski i informacioni monopol. I sve to prolazi skoro nezapaženo dok se narod bavi Dr. Dabićem.
  (haylee, 28. jul 2008 09:09)

  # Link komentara

 28. hehe...znate kako kazu mnogi, pa internet je i stvoren da bi se lakse kontrolisala masa, bilo kako bilo, ovo nije dobro, i trebalo bi gradjani da se pobune.
  (pepa, 28. jul 2008 09:57)

  # Link komentara

 29. Pa kad bi nas na taj način bar oslobađali od spam-a, to bi bilo nešto, ali ovako...
  (Hehe..., 28. jul 2008 20:58)

  # Link komentara

 30. Ljudi, nema razloga da dižete paniku. Što se tiče privatnosti korisnika ništa se ne menja! Da li ste se pitali da li je bilo šta do sad sprečavalo provajdere da prate saobraćaj svojih korisnika? Do sada je važilo da policija sa sudskim nalogom može da traži od provajdera podatke o bilo kome, tj. jedina stvar koja se sad menja je da policija ne mora da dođe kod provajdera, sedne za server i čita logove (ili da ih uzima u papirnom/elektronskom obliku) već samo online pristupe informacijama. Jedina dva problema ovde su:
  1. Ko će da plati hardware/software za praćenje kod provajdera?
  2. Koliko dugo se čuvaju logovi (koliko videh, u dokumentu nije precizirano)
  (vjecmenic, 28. jul 2008 23:22)

  # Link komentara