Četvrtak, 03.07.2008.

00:48

Orić oslobođen krivice

Haški tribunal pravosnažno je oslobodio ratnog zapovednika muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Izvor: B92

Oriæ osloboðen krivice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Srbin

pre 15 godina

Ja mislim licno da je donesena presuda vise nego sramna! Ovaj covek je vrsio ogromne i monstruozne zlocine nad srpskim civilima i sramota je da bude na slobodi! Da u svetu ima pravde ovaj covek bi ostao u zatvoru duze vreme! Ali cinjenica je da u svetu se sve radi protiv Srbije tako da ova presuda nije iznenadjujuca! Pozdrav za sve one koji veruju u pravdu!

Mari

pre 15 godina

Zlocinci vladaju svetom, ubijaju druge ljude, osnivaju sudove da amnestiraju svoje ubice i pomagace, pisu "istoriju" koja ce njima da opere zlocinacke obraze..i naravno, pomazu svojima, svima koji ubijaju one koje su i sami ubijali po sistemu "neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj"...tako se peru ruke, mnogo novca moze da opere i najkrvavije ruke..setimo se samo Haradinaja, pa trgovine organima, pa monstruma koji setaju slobodno samo zato sto su imali mocne prijatelje i dovoljno novca da plate gde treba i koliko treba, navodno odbranu, hajde mozda se to sad tako i zove...svejedno. U tom sudu nema nikoga ko bi se postideo...takvi nisu dobrodosli u kombinacijama velikih sila. Kada sila nastupa Pravo i pravda odstupaju..to je i ovde slucaj. A u Srbiji nema ko da im odgovori svi su zauzeti grabezom fotelja i funkcija, zgrozili su se onako malo reda radi i usput.
Nemam saosecanja prema onima koji grle svoje zlocince krvavih ruku jer ni oni nemaju saosecanja prema zrtvama tih koljaca. Pozdravljajuci te zlocince kao heroje sami su izgubili obraz i svrstali se u njihove redove...isti se istima raduje. Sramno.

dekideki

pre 15 godina

setim se samo djindjica kao da je juce rekao: "nas je karla prevarila, rekao sam joj to. rekla je da joj damo milosevica, da imaju toliko dokaza protiv njega da ce ga veoma brzo osuditi. pa pogledajte na sta se to svelo. on se sprda s njima. nemaju nijedan dokaz protiv njega!!! hag nas je prevario."
Bice opet rata za nekoliko godina, strashnijeg no ikad do sad. samo zbog ovakvih dolivanja ulja na vatru.

Vanja

pre 15 godina

Smatram da je vazno to sto je utvrdjeno das u se zlocini desili. Sada je na tuzilastvu da prikupi dokaze ko je zlocine pocinio I da se traze prave osobe. Zlocine nad srpskim civilima nesumnjivo je zasjenio gnusan genocid u Srebrenici 1995. godine. Isto tako, iako ne opravdam zlocine pripadnika Armije Republike BiH, Srebrenica je bila pravi pakao, mala carsija prenapucena hiljadama izbjeglica iz Podrinja koji su zivjeli u velikom logoru do 1995. godine, a za to postoje mnogi dokazi. Taj gradic je konstantno gadjan od strane srpskih snaga, iako nije imao nikakav strateski znacaj. Ja se nadam da ce pravi zlocinci jednog dana bitu uhvaceni, ali cinjenica je da se u RS tokom rata slavilo nad raznim ‘pobjedama,’ a tamosnje tuzilastvo ucinilo je jako malo da prikupi dokaze za zlocine nad Srbima. Danas je to daleko teze. Naser Oric je oslobodjen jer nije dokazana njegova krivica. On, ruku na srce, ne bi ni trebao biti toliko omrazen od strane Srba koliko od strane Bosnjaka, jer se po nerazjasnjenim okolnostima povukao iz Srebrenice na vrijeme, zajedno sa tamosnjom vladajucom elitom. I to preko tih istih srpskih polozaja.

Jugosloven

pre 15 godina

Postoje zrtve i postoje dzelati. Zrtve su ljudi, a dzelati nacionalisti. Pre nego sto pocnu da vriskaju, srpski nacionalisti prvo neka pociste prljavstinu iz svog dvorista. Sve je to isto - srpski, hrvatski, albanski ili bosnjacki nacionalisti, svejedno. I svi su se jeftino izvukli...

Kontinuitet

pre 15 godina

Na zapadu te vrlo brzo nauce dve stvari:
1. Tvoj posao je da nadjes (i zadrzis) sebi posao
2. Tvoj posao je da ucinis svog sefa sretnim

Jedina svrha haskog suda je da postoji i neprekidno radi. Svi koji rade u tom sudu su (dobro) placeni dokle god taj sud postoji i cilj svhih zaposlenih u sudu je da budu sto duze zaposleni.

Zna se ko finansira taj sud i svi zaposleni znaju sta treba da rade da svoje finansijere ucine sretnim.

Nikoga, ama bas nikoga ko radi u tom sudu nije briga kakve presude donosi taj sud i da li su pravedne ili ne.

šibenik

pre 15 godina

Naser je osuđen na 2 g., Šljivančanin na 5.g, Radić oslobođen.Treba biti objektivan, treba znati osudit čovjeka, naći dokaze, pripremit optužnicu.Martić je zasluženo dobio 35.g., ne vjerujem ni da će Gotovina dobit više od 3 g.Za Župljanina nisam siguran, dok ovo troje bjegunaca neću komentirati.

m.

pre 15 godina

Izjava predstavnice majki iz Srebrenice je sramotna i bedna i ne znam zbog cega bi iko vise imao razumevanja za njihovu bol i za njihove zrtve kada one same nisu u stanju da pokazu ni minimum saosecanja prema drugima. Da li predstavnica majki iz Srebrenice misli da su samo zrtve njenog naroda vredne pomena i sazaljenja dok je ubijanje Srba sasvim prihvatljivo? Sta je tacno razlika izmedju ove predstavnice majki iz Srebrenice i nekog iz Srbije za koga je Mladic heroj? Sto se tice "suda" u Hagu, bilo bi bolje da jednostavno spuste roletne i da svi lepo odu odakle su i dosli, narocito nakon ovih bednih presuda raznim oricima i haradinajima - cisto da bi svi mi sacuvali makar minimum iluzije da ipak postoji pravda i da se zlocin kaznjava i da ne treba ubijati pripadnike drugog naroda samo zbog pripadnosti tom narodu... Postavlja se pitanje da li ce ovaj "sud" imati obraza da osudi npr. onog smotanog Milutinovica ili Saranovica koji nikoga nisu ni ubili niti su naredili da se neko ubije niti su imali pojma sta se desava u Bosni (Oricu se, sto je zanimljivo sve desavalo ispred nosa ali on jadan nista nije primetio - kakvo objasnjenje suda, svaka cast)ili na Kosovu ili u Hrvatskoj. Ako ovaj "sud" u Hagu osudi nekoga od ove dvojice na zatvorsku kaznu, samo ce dodatno potvrditi da je to jedan obican politicki sud koji nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa kaznjavanjem zlocina nego sluzi iskljucivo da bi se amnestirala politika jedne drzave (SAD) i njihovih satelita na Balkanu, kako se ni Amerikanci niti oni koje su podrzavali ne bi mogli pozvati ni na kakvu odgovornost. Jedina poruka koja stize iz Haga je: zlocin se isplati, etnicko ciscenje se isplati, nacionalizam se isplati, glasati za ratne zlocince se isplati - samo budi dobar sa americkom administracijom.

andro

pre 15 godina

Sto vreme vise prolazi sve mi je manje jasna uloga Haskog suda,jedino sto su oni postigli jeste da su uneli jos veci haos u dogadjanja za vreme rata.Samo je vec tragikomicno da za svaki zlocin nad Srbima kazu nije bilo dokaza.

knez

pre 15 godina

"On za banjulučku ATV kaže da Srbi znaju da je on bio fer na vojnom polju".

Voleo bih da cujem makar jedan glas sa srpske strane koji ce potvrditi ovo.

Ili su svi eliminisani...

cica

pre 15 godina

Nazalost sto mi Srbi nismo saradjivali i pomogli da prikupe dokumentaciju za pocinjene zlocine ...recimo Oric pocinio zlocine odnosno naredio bilo sta.. ne znam, zasto se nismo potrudili da dokazemo, nije valjda uspeo da sve svedoke likvidira?? Zao mi je ako je Oric stvarno znao za zlocine a nije zaustavio, ili naredio zlocine, a oslobodjen i na slobodi je. To je stvarno strasno, zalosno i grozim se na taj bedni sud u Hagu. Ali za sve treba dokaza, gde smo bili do sada da iznesemo sve dokaze, to mi je zao jer nismo ucestvovali sa sudom da mu se sudi, a trebali smo...sada je mozda kasno a mnogi su u pravu kada tvrde da je narod zavadjen, da moze doci ponovo do osveta, a da su politicari svemu tome krivi...poz

Miki

pre 15 godina

Sud je ovim oslobadjanjem pokazao da je jedino zadovoljenje pravde na balkanu - odmazda.
Sledi onda da je Mladic bio u pravu kad je pocinio masakr za odmazdu.
Tu nam poruku sudije i sud jasno salju.

Ljudi, ovo je strasno!

Zoran

pre 15 godina

U celoj toj prljavoj komediji, koju neki nazivaju Haski tribunal, postoji samo jedna konstanta: Srbi su mnogo, mnogo vise krivi nego svi ostali. Ja nas ne branim. Ucinili smo ono sto smo ucinili, ali ne mogu da se slozim sa ovim legalnim marifetlucima i tacka.

_Novi

pre 15 godina

Oricu se nije sudilo za ubijenih 1200 srba oko Srebrenice vec za mucenje i ubijanje nekoliko zarobljenika u stanici policije u Srebrenici u periodu 1992-93. Znaci taj zlocin je dokazan ali ne i da je Oric znao za njega ili da je bilo kako umjesan ili odgovoran. Sta je tu skandalozno? Skandalozna je nesaradnja srpskog tuzilastva sa haskim i iznosenje onako bijednih dokaza.

(Vlast)a

pre 15 godina

Kad se samo setim kako sam se uzasno osecala kad je Pahomije prosao bez kazne...a tada je receno da presude sudova ne treba komentarisati jer je to pritisak na one koji trebaju nepristrasno doneti presudu i da postoji institucija zalbe.Ne znam sta je radio Naser Oric,ne znam ni sta je radio Karadzic,Mladic ili ovaj sto smo ga neki dan poslali sudu u Hag,ali ovoliki komentari politicara me zaista zbunjuju i ne pomazu da se kao gradjanka osecam bezbedno i da eventualna sudjenja mojoj malenkosti ocekujem sa verom u pravdu jer ako ovi komentari premijera,vodja stranaka i drugih nije pritisak,ne znam sta je.A setimo se (ne)pravednosti presude o nasoj nevinosti u ratu u Bosni,kad su nam sudovi bili bas po volji,a Bosanci kukali.
Za Balkance tako sklone da jedni drugima zbog iracionalnih i nevidjeno glupih razloga pustamo krv,pravedni sudovi su irelevantni,kad mi obicno pravdu uzimamo,sa puskom i(li) nozem,u svoje ruke,sto nas ne cini gradjanima Evrope nego likovima kakvima na ovom kontinentu nije mesto...

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Trenutno samo jedan politicar u svetu zna sta radi - Ahmadinedzad. Hoce covek atomsku bombu, jer se postuje samo sila. A najvise se bune bas oni koji su takvu bombu vec bacili na Japance, a nakon toga sejali kojekuda po svetu manje bombice, pa i na SFRJ. Bez njih nista nije moglo da se radi, ali "nema dokaza", kao i za Orica. On jadan nista nije znao. Za takve je od nasih dobar samo Kostunica, da im neprestano gura prst u oko. Sad se postavlja pitanje - ako Oric nije nista znao, sta su onda znali Milutinovic i ostali, sto njih drze u Hagu, kad komandne odgovornosti nema? Mozda ce presuda nasima glasiti: "Dokaza nema, ali obzirom na njihov tadasnji polozaj u vlasti, krivi su po definiciji i zato se osudjuju na .... godina"? Ako je Oric znao - kriv je, ako NIJE znao, onda je kriv sto nije znao - ko treba da ima kontrolu nad trupama na terenu ako ne glavnokomandujuci?

fuj

pre 15 godina

"...Saopštavajući presudu, predsedavajući sudija Volfgang Šomburg rekao je da je utvrđeno da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali da nije bilo dokaza na osnovu kojih bi se Orić mogao osuditi. "
"... Po izricanju konačne presude, Orić je danas novinarima u Hagu rekao da je "srećan" i da presudu shvata kao potvrdu da muslimanske snage u Srebrenici nisu počinile zločine."

Evo,pola sata smisljam sta da napisem.Ovi utvrdili da su nacinjeni strasni zlocini nad Srbima,ali eto,nemaju dokaza,ovaj srecan jer,kako kaze,nisu nista lose uradili,srecne i majke iz Srebrenice...
Kako li je biti srpska majka,majka tih nesrecnih zrtava,pitate li se to, gospodo iz civilizovanih,demokratskih zemalja koje su ideali gradjanskog drustva i postovanja ljudskih prava i sloboda?

greg

pre 15 godina

Sta ono bese svrha Suda u Hagu? Suocavanje sa zlocinima? Kaznjavanje ratnih zlocina? Pomirenje u regionu? Dokazivanje kako se zlocin i nacionalizam ne isplate i da su zlocini ili nacionalisticki projekti kaznjivi? Nista ali NISTA od ovoga sud u Hagu nije uradio. Potrosene su ogromne pare, skupljen je neki materijal koji ce se mozda (verovatno nikada) upotrebiti za neka lokalna sudjenja a sve ostalo je cist DEBAKL. Oslobadjanjem Orica i pre toga Haradinaja ovaj sud je srozan do maksimuma. Zaista bih voleo da vidim ko ce na osnovu rada ovoga suda doziveti katarzu, suociti se sa zlocinima... Na osnovu dosadasnjeg rada Suda u Hagu moze se zakljuciti da nikakve tu pravde nema i da ovaj sud sluzi iskljucivo da bi se politika nekih drzava (pre svega SAD) opravdala, da bi se te drzave (pre svega SAD) zastitile od bilo kakvog pozivanja ne odgovornost i da bi se crno-bela slika (koju su sirili pre svega iz SAD) o ratovima u bivsoj Jugoslaviji potvrdila i postala jedina istina. Jedini nauk svega ovoga u Hagu ali i primeri onoga sto se desava sa Kosovom ili sa BiH je da se nacionalizam, etnicko ciscenje i zlocini itekako isplate, samo na startu treba naci jakog sponzora i sve ti je dopusteno... A price o ratnim zlocinima, okretanju buducnosti, odricanju od nacionalizma i ostalo sto slusamo .. slobodno neka se ubuduce pricaju maloj deci ili nekima koji su upravo sleteli sa Marsa... mozda oni i poveruju u sve to.

ivan

pre 15 godina

Ja samo ne razumem reakciju predsednice udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" koja pozdravlja oslobadjajucu presudu ??? Bar od njih bih ocekivao da ne da podrzavaju logiku "ako su ih pobili, i oni su nama isto", jer nije to osveta, nisu ubijani zlocinci, ubijan je nevin svet i na jednoj i na drugoj strani. Zbog takvog mentaliteta se tamo i desilo sve to sto se desilo, i na moju veliku zalost cini mi se da bolje od toga ni ne umemo, ni muslimani, ni mi...

Nikola Boskovic

pre 15 godina

U skladu sa dokazima.

Preinaciti optuznicu i dovesti ga ponovo u Hag, a Srbija malo neka otvori arhive, znam da se "ne ispalati", al' pošto optužnioca BiH protiv Srbije "nije prošla", nema razloga da se BIA plaši.

OTVORITE ARHIVE!!!!

albanac

pre 15 godina

Ono sto mene iznenadjuje jeste izjava Vekarica. Da li njegova izjava znaci da "do pomirenja moze doci samo ako Haski tribunal objavi presude kakve bi Vekaric ili njegovi zeleli i hteli"?
Zasto se taj Vekaric, za koga pretpostavljam da je iskusan pravnik, ne priupita kakvim je to dokazima raspolagalo tuzilastvo i koliko je to tuzilastvo bilo ubedljivo u odbrani svoje optuznice? Koliko je njegovo tuzilastvo za ratne zlocine doprinelo ovakvoj presudi posto se upravo on i njegovi prosledjivali dokaze tuzilastvu u Hagu?...
I ne mogu uvek kriviti druge, a ne okrenuti glavu niti za jedan jedini trenutak i upitati se "pa gde je nasa odgovornost u svemu ovome"?

Upozorenje!

pre 15 godina

Ovdje je najmanje bitan Orić! Bitno je što je sud u presudi utvrdio da su u okolini Srebrenice počinjeni strašni zločini nad Srbima, ali da nema dokaza za Orića. Prema tomu, ovdje je pitanje zašto nisu izvedeni dokazi za Orića, ili zašto nije izveden pred sud netko drugi, ako Orić nije počinio te zločine koji su DOKAZANI i potvrđeni u presudi!? Radi li se namjerno tako da zločin koji je dokazan ostane nekažnjen, kako bi buduće generacije bile zatrovane osvetničkim nagonima? To je jako opasno! Zločin je dokazan, a tko je kriv, kao ne zna se! Za dva-tri desetljeća netko će ponovno tražiti osvetu za neosvećenu krv i zločin! Sud ovime zasijava novo sjeme mržnje!

fantom slobode

pre 15 godina

O presudi je sve vec receno ,ali ja se pitam koliko su institucije R. Srbije i R. Srpske dostavile dokaza tuzilastvu i da li su uopste probali da naprave dosije za ratne zlocine o okolini Srebrenice i dostave ga tuzilastvu sa istinskim dokazima i svedocima, a ne ovako, ,jedan dan priznamo tribunal ,drugi dan ne priznamo i vrtimo se u krug

Jestrogol

pre 15 godina

Hmmm, ne zelim da branim bilo koga, ali deluje mi u najmanju ruku neverovatno citav bilans dosadasnjeg rada tribunala u Hagu...Ja sam prvi koji ce reci da su moji sunarodnici, Srbi, cinili zlocine u tom ratu, ali mi ne dolazi do uma da odista na kraju ispada da su svi ostali u tom ratu bili cistih ruku??? Pa, nadjite makar jedan gradjanski rat u kojem obema stranama ruke nisu bile krvave do ramena. Zlocin povlaci zlocin - zakon akcije i reakcije. Sve dok se od Srba bude trazilo suocavanje sa sopstvenim zlocinom, dok se zlocini drugih zanemaruju, dobar deo ovog naroda osecace se duboko ponizenim i ugrozenim od medjunarodnih institucija pravde, te naginjati ksenofobiji i sovinizmu...
Stoga, rekao bih da su ovakve sudske odluke usmerene u suprotnosti sa deklarisanim ciljem medjusobnog pomirenja balkanskih naroda...Zalosno...

mersiha

pre 15 godina

On je bar otisao u Hag. Neki ne smeju ni da se pojave tamo. Nama sa strane je najlakse da sudimo. Sud radi na osnovu dokaza. Mnoge mi se druge presude i nisu ucinile pravedne, ali su ipak pravosnazne. Stoga ne gubimo vreme necim sta ne mozemo da izmenimo.

Dane

pre 15 godina

Da ima pravde Srbija bi bila osudjena za gencod nad BiH. Naser Oric bi bio osudjen na adekvatnu zatvorsku kaznu za kriminal i drugo sto je uradio, ako je uradio. Srbija bi slavila dan kada bi izrucila Karadzica, Mladica i ostale. BiH bi voljeli podjednako i Srbi i Hrvati i Muslimani koji u njoj zive. Srbi se ne bi poistovjecivali s cetnicima, Hrvati s ustasama, a Muslimani sa cijelim islamskim svijetom itd. Umjesto toga Srbija je ostala bez presude za genocid, Naser je na slobodi, Srbija stiti Karadzica i Mladica, Srbi iz Bosne i dalje zale za Srbijom, Hrvati za Hrvatskom, a Muslimani je vole jer nemaju kud. A dragi citaoci se i dalje poistovjecuju sa svojim nacijama.
Pozdrav

Ogni

pre 15 godina

ne kaznjavanje ratnih zlocina je kontra - produktivno za sve balkance...

bez obzira kojem se plemenu sudilo, ako se koljaci ne kazne biti ce opet rata i osvete... na podrucju Bosne gdi su najveci ratni zlocini pocinjeni u ovom zadnjem ratu - na tim istim podrucjima su za vrijeme 2.Svjetskog rata pocinjena najveca zvjerstva na drugoj strani. tj onoj strani koja je cekala ovih 50 - godina da se osveti, pa vi vidite sad di se i kako ce ovo sve zavrsiti. hag je trebao sve koljace, iz koje god plemena bili samo dobrano oplesti maljem i najmanje dozivotnu davati, nazalost nema smrtne kazne za ove vragove, al' makar dozivotna bi bila fer.

zagor23

pre 15 godina

Koja je uopste svrha osnivanja Haskog tribunala, kad je svima apsolutno jasno da nije bilo nikakvih zlocina ni u Bosni, ni u Hrvatskoj, ni na Kosovu?
Ljudi tamo nisu ratovali, nego se skupili lepo i sadili cvece.
Najveci gubitnik u svemu ovome je Biljana Plavsic koja je jedina bila dovoljno glupa da prizna krivicu.
Kad vidim kako tece sudjenje Seselju, i narocito kako je teklo sudjenje Milosevicu, shvatam da ono tuzilastvo ni protiv Hitlera, ni Hanibala Lektora ne bi moglo da skupi dokaze.
Ceo sud je u stvari farsa, zamazivanje ociju porodicama zrtava i kupovina vremena, dok zlocini ne padnu u drugi plan, a ljudima gola egzistencija ne postane bitnija (kao sto i jeste slucaj). Onda vidite ovakvu presudu, progutate knedlu i idete dalje.
Samo malo ko razmislja kako je onima koji ne mogu dalje...

Milojevic

pre 15 godina

Zemljaci,
prvobitno sam se osetio kao da mi je neko pljunuo u lice i smeje mi se pred svima koji me znaju. Kada sam malo bolje razmislio, sve ovo u stvari ima smisla (na bolno perfidan nacin). Siguran sam da se radi o dogovoru: Srbija nije osudjena za zlocine u Bosni. Za uzvrat, bosanski lideri dobijaju smesne ili oslobadjajuce presude za zverstva(ukucajte naser oric na youtoube-u). Zakljucak: iz loseg, ne moze proizici nista dobro, pa bilo to i 15 godina kasnije. Neka se sve ove price zavrse i neka ozivi proces zblizavanja obicnih ljudi. Ljudi u inostranstvu uglavnom nemaju problema da se druze sa ljudima iz svih bivsih republika: samo zato sto ih vezuju one dobre stvari - zelimo da napredujemo i da se zezamo kada ima slobodnog vremena. Nema laznih heroja da nam mrace razum. Na balkanu je godinama bilo najlakse pobediti na izborima igrajuci na patriotizam/ nacionalizam. No, vremena se menjaju (da li bi ZES dobio toliku vecinu da SSP i Zastava/Fiat nisu obznanjeni pred izbore?)

milan

pre 15 godina

Ja bih umesto o nepravednosti Haskog suda pre govorio o nesposobnosti Haskog tuzilastva da obezbedi dovoljno jakih i neoborivih dokaza, kojima ni pristrasne (?) sudije ne bi mogle nista. Vidite sta se desava sa sudjenjem albanskim politicarima (zlocincima?) sa Kosova? Nema pouzdanih svedocenja, nema zastite svedoka, ne moze se PRAVNIM PUTEM doneti presuda koju je javnost, napumpana preko medija, vec odavno donela... ZASTO nije bilo dokaza da je Oric (Haradinaj, Ceku...) upleten u zlocine? Izgleda da tuzilastvo u Hagu nece ili ne ume da radi svoj posao, nego jedino pise tuzibaba - izvestaje Ujedinjenim Nacijama i pritiska Srbiju.

Dušan

pre 15 godina

Toliko o pravdi. Iako i dalje mislim da treba da isporučimo preostalu trojicu optuženih, sada više ne mislim da to treba da uradimo zbog pravde i zbog "suočavanja sa zločinima", već iz ekonomskih razloga.
Pravda, bar u Haškom sudu, ne postoji.

Kategorija

pre 15 godina

Iza cele te price oko Srebrenice stoje ameri koji su mnoge stvari radili na svoju ruku sto je bilo uvredljivo za njihove saveznike, pogotovo Britance.

stawwross

pre 15 godina

paaa
jednog dana ce nas narod shvatiti da istoriju pisu pobednici, srpski narod je izgubio u ratu i sto je jos gore non stop prkosi celome svetu, e onda svet postupa sa nama kao sa malim detetom tj kaznjava ga tamo gde ga najvise boli a to je hag i kosovo, vidim nasa ''bratska'' rusija se bas uzrujala sva sreca sto nije sud u rusiji jer bi ga pustili kao i caneta, samo se plasim da je ovo tek pocetak

F1

pre 15 godina

Gospodo, ako je Naser Oric oslobodjen, to ne znaci da on nije vrsio zlocine, vec da Tuzilastvo Haskog tribunala nije uspelo da sakupi dovoljno dokaza. Od vrlo upucenih ljudi iz Haga sam cuo da je razlog tome i Srpska vlada koja je, u doba kad je istraga Suda trazila dokaze, trvdoglavo odbijala bilu kakvu saradnju, pa cak i onu koja bi utvrdila zlocine protiv Srpskog naroda.

nenad

pre 15 godina

S obzirom kakva je jadna bila prva presuda, i nije neka razlika. Samo ce jos da mu plate te dve godine, a to ionako ne ide iz naseg dzepa.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

... svakom se sudi za svoje zlocine, tako da nema potrebe za relativizacijom zlocina Nasera Orica i pricom o Mladicu. Sigurno nije 3000 Srba iz Srebrenice i okoline Bratunca izvrsilo masovno samoubistvo...

Max Cohen

pre 15 godina

Sve sto je imalo dodira sa Milosevicem i bilo kakvu vezu sa njim je prokleto. Zlo, zlo i zlo... Naseri, Legije, Markovici... uzas. I svi ce se izvuci, on je umro bez presude, bez patnji, bez odgovora nama sto je najvaznije. I sve ide dalje, bez posledica... Srbija, Balkan, sve je izgleda stvarno prokleto i osudjeno da mrak uvek pobedjuje.

Bio jednom...

pre 15 godina

Ovo je samo jedan dokaz da su zvjeri na slobodi a mi u kavezu. Ovaj rat je po svemu sudeci planiran i proveden od kriminalaca. Mi im se dicimo; Mladic heroj, Oric heroj, Hrvatska ima svoje... Moramo malo da se pozabavimo nasim mozgom. Stavimo u kontekst mrznje kad i ko nas je zavadio. Niti smo mi mrzili vas niti vi nas. Od jednom su dosli heroji i plasili nas cetnicima, ustasama, mudjahedinima. Nije da ih nije bilo ali ne odmah. Svi ti nasi heroji imaju puno bolji zivot od nas. Mozda i zasluzuju kad smo glupi... Obican narod je izgleda dobro bio popaljen da ce vama/nama biti bolje ako nema onih drugih. Valjda ce se neko sjetiti i dati sve od sebe da nestane "heroja" pa da se osvjestimo i zivimo jedni pored drugih. Pravi heroji izlaze na povrsinu kad je najgore... Bas me zanima koliko g. Karadjic ima na racunu (ili u jastuku), i odakle mu taj novac...

Amlet

pre 15 godina

Gospodo na osnovu dokaza a ne na osnovu rekla kazala. Tako se sudi svima. I Oric, na kraju nije i ne bjezi od sudjenja. A da bi mogli drzati moralne pridike o visini necije kazne, Srbija bi mogla isporuciti Mladica. Mozda bude oslobodjen bar za genocid. Ovako ostaje ono mucno narodsko naravoucenije: S kim si takav si.

H.K.Anderson

pre 15 godina

Iako pripadam istom narodu kao i Oric (na sta nisam mogao uticati kad sam se radjao niti me iko pitao kako se zelim roditi) smatram da je presuda od 2 god ovom cudovistu u ljudskom obliku zaista izrugivanje pravdi. Ako nisam mogao ni na sta uticati kad sam se radjao sada mogu i nije mi potreban nikakv sud pa ni Haaski da znam ko je sta je taj oric i za mene je bio, sada je i uvijek ce ostati najobicniji zlocinac pljackas, kukavica pa i izdajnik naroda u cije ime je pocinio sve te uzase. Postoji video snimak i vishe nego dovoljno svjedoka koji potvrdjuju kako je dvadana pred uzase Srebrenice sasvim bezbjedno sa cijelom SDA bulumentom napustio grad i SRSPKIM oklopnim transporterom kroz teritoriju koju su tada kontrolisale SRPSKE snage sasvim bezbjedno stigao u Tuzlu. AKo ima jos neko ko sumnja da su zlochinci sa svih strana cijelo vrijeme bili cvrsto povezani, radili zajedno i stitili jedan drugog tome nema pomotji. Ja ipak vjerujem u pravdu i to ovozemaljsku, stici ce pravda kad tad. Pozdrav svim postenim i dobrim ljudima i vjerujte da ONI ipak nece i ne mogu pobijediti.

H.K.Anderson

pre 15 godina

Iako pripadam istom narodu kao i Oric (na sta nisam mogao uticati kad sam se radjao niti me iko pitao kako se zelim roditi) smatram da je presuda od 2 god ovom cudovistu u ljudskom obliku zaista izrugivanje pravdi. Ako nisam mogao ni na sta uticati kad sam se radjao sada mogu i nije mi potreban nikakv sud pa ni Haaski da znam ko je sta je taj oric i za mene je bio, sada je i uvijek ce ostati najobicniji zlocinac pljackas, kukavica pa i izdajnik naroda u cije ime je pocinio sve te uzase. Postoji video snimak i vishe nego dovoljno svjedoka koji potvrdjuju kako je dvadana pred uzase Srebrenice sasvim bezbjedno sa cijelom SDA bulumentom napustio grad i SRSPKIM oklopnim transporterom kroz teritoriju koju su tada kontrolisale SRPSKE snage sasvim bezbjedno stigao u Tuzlu. AKo ima jos neko ko sumnja da su zlochinci sa svih strana cijelo vrijeme bili cvrsto povezani, radili zajedno i stitili jedan drugog tome nema pomotji. Ja ipak vjerujem u pravdu i to ovozemaljsku, stici ce pravda kad tad. Pozdrav svim postenim i dobrim ljudima i vjerujte da ONI ipak nece i ne mogu pobijediti.

mersiha

pre 15 godina

On je bar otisao u Hag. Neki ne smeju ni da se pojave tamo. Nama sa strane je najlakse da sudimo. Sud radi na osnovu dokaza. Mnoge mi se druge presude i nisu ucinile pravedne, ali su ipak pravosnazne. Stoga ne gubimo vreme necim sta ne mozemo da izmenimo.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

... svakom se sudi za svoje zlocine, tako da nema potrebe za relativizacijom zlocina Nasera Orica i pricom o Mladicu. Sigurno nije 3000 Srba iz Srebrenice i okoline Bratunca izvrsilo masovno samoubistvo...

Bio jednom...

pre 15 godina

Ovo je samo jedan dokaz da su zvjeri na slobodi a mi u kavezu. Ovaj rat je po svemu sudeci planiran i proveden od kriminalaca. Mi im se dicimo; Mladic heroj, Oric heroj, Hrvatska ima svoje... Moramo malo da se pozabavimo nasim mozgom. Stavimo u kontekst mrznje kad i ko nas je zavadio. Niti smo mi mrzili vas niti vi nas. Od jednom su dosli heroji i plasili nas cetnicima, ustasama, mudjahedinima. Nije da ih nije bilo ali ne odmah. Svi ti nasi heroji imaju puno bolji zivot od nas. Mozda i zasluzuju kad smo glupi... Obican narod je izgleda dobro bio popaljen da ce vama/nama biti bolje ako nema onih drugih. Valjda ce se neko sjetiti i dati sve od sebe da nestane "heroja" pa da se osvjestimo i zivimo jedni pored drugih. Pravi heroji izlaze na povrsinu kad je najgore... Bas me zanima koliko g. Karadjic ima na racunu (ili u jastuku), i odakle mu taj novac...

zagor23

pre 15 godina

Koja je uopste svrha osnivanja Haskog tribunala, kad je svima apsolutno jasno da nije bilo nikakvih zlocina ni u Bosni, ni u Hrvatskoj, ni na Kosovu?
Ljudi tamo nisu ratovali, nego se skupili lepo i sadili cvece.
Najveci gubitnik u svemu ovome je Biljana Plavsic koja je jedina bila dovoljno glupa da prizna krivicu.
Kad vidim kako tece sudjenje Seselju, i narocito kako je teklo sudjenje Milosevicu, shvatam da ono tuzilastvo ni protiv Hitlera, ni Hanibala Lektora ne bi moglo da skupi dokaze.
Ceo sud je u stvari farsa, zamazivanje ociju porodicama zrtava i kupovina vremena, dok zlocini ne padnu u drugi plan, a ljudima gola egzistencija ne postane bitnija (kao sto i jeste slucaj). Onda vidite ovakvu presudu, progutate knedlu i idete dalje.
Samo malo ko razmislja kako je onima koji ne mogu dalje...

F1

pre 15 godina

Gospodo, ako je Naser Oric oslobodjen, to ne znaci da on nije vrsio zlocine, vec da Tuzilastvo Haskog tribunala nije uspelo da sakupi dovoljno dokaza. Od vrlo upucenih ljudi iz Haga sam cuo da je razlog tome i Srpska vlada koja je, u doba kad je istraga Suda trazila dokaze, trvdoglavo odbijala bilu kakvu saradnju, pa cak i onu koja bi utvrdila zlocine protiv Srpskog naroda.

Amlet

pre 15 godina

Gospodo na osnovu dokaza a ne na osnovu rekla kazala. Tako se sudi svima. I Oric, na kraju nije i ne bjezi od sudjenja. A da bi mogli drzati moralne pridike o visini necije kazne, Srbija bi mogla isporuciti Mladica. Mozda bude oslobodjen bar za genocid. Ovako ostaje ono mucno narodsko naravoucenije: S kim si takav si.

Dane

pre 15 godina

Da ima pravde Srbija bi bila osudjena za gencod nad BiH. Naser Oric bi bio osudjen na adekvatnu zatvorsku kaznu za kriminal i drugo sto je uradio, ako je uradio. Srbija bi slavila dan kada bi izrucila Karadzica, Mladica i ostale. BiH bi voljeli podjednako i Srbi i Hrvati i Muslimani koji u njoj zive. Srbi se ne bi poistovjecivali s cetnicima, Hrvati s ustasama, a Muslimani sa cijelim islamskim svijetom itd. Umjesto toga Srbija je ostala bez presude za genocid, Naser je na slobodi, Srbija stiti Karadzica i Mladica, Srbi iz Bosne i dalje zale za Srbijom, Hrvati za Hrvatskom, a Muslimani je vole jer nemaju kud. A dragi citaoci se i dalje poistovjecuju sa svojim nacijama.
Pozdrav

ivan

pre 15 godina

Ja samo ne razumem reakciju predsednice udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" koja pozdravlja oslobadjajucu presudu ??? Bar od njih bih ocekivao da ne da podrzavaju logiku "ako su ih pobili, i oni su nama isto", jer nije to osveta, nisu ubijani zlocinci, ubijan je nevin svet i na jednoj i na drugoj strani. Zbog takvog mentaliteta se tamo i desilo sve to sto se desilo, i na moju veliku zalost cini mi se da bolje od toga ni ne umemo, ni muslimani, ni mi...

Milojevic

pre 15 godina

Zemljaci,
prvobitno sam se osetio kao da mi je neko pljunuo u lice i smeje mi se pred svima koji me znaju. Kada sam malo bolje razmislio, sve ovo u stvari ima smisla (na bolno perfidan nacin). Siguran sam da se radi o dogovoru: Srbija nije osudjena za zlocine u Bosni. Za uzvrat, bosanski lideri dobijaju smesne ili oslobadjajuce presude za zverstva(ukucajte naser oric na youtoube-u). Zakljucak: iz loseg, ne moze proizici nista dobro, pa bilo to i 15 godina kasnije. Neka se sve ove price zavrse i neka ozivi proces zblizavanja obicnih ljudi. Ljudi u inostranstvu uglavnom nemaju problema da se druze sa ljudima iz svih bivsih republika: samo zato sto ih vezuju one dobre stvari - zelimo da napredujemo i da se zezamo kada ima slobodnog vremena. Nema laznih heroja da nam mrace razum. Na balkanu je godinama bilo najlakse pobediti na izborima igrajuci na patriotizam/ nacionalizam. No, vremena se menjaju (da li bi ZES dobio toliku vecinu da SSP i Zastava/Fiat nisu obznanjeni pred izbore?)

Upozorenje!

pre 15 godina

Ovdje je najmanje bitan Orić! Bitno je što je sud u presudi utvrdio da su u okolini Srebrenice počinjeni strašni zločini nad Srbima, ali da nema dokaza za Orića. Prema tomu, ovdje je pitanje zašto nisu izvedeni dokazi za Orića, ili zašto nije izveden pred sud netko drugi, ako Orić nije počinio te zločine koji su DOKAZANI i potvrđeni u presudi!? Radi li se namjerno tako da zločin koji je dokazan ostane nekažnjen, kako bi buduće generacije bile zatrovane osvetničkim nagonima? To je jako opasno! Zločin je dokazan, a tko je kriv, kao ne zna se! Za dva-tri desetljeća netko će ponovno tražiti osvetu za neosvećenu krv i zločin! Sud ovime zasijava novo sjeme mržnje!

fuj

pre 15 godina

"...Saopštavajući presudu, predsedavajući sudija Volfgang Šomburg rekao je da je utvrđeno da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali da nije bilo dokaza na osnovu kojih bi se Orić mogao osuditi. "
"... Po izricanju konačne presude, Orić je danas novinarima u Hagu rekao da je "srećan" i da presudu shvata kao potvrdu da muslimanske snage u Srebrenici nisu počinile zločine."

Evo,pola sata smisljam sta da napisem.Ovi utvrdili da su nacinjeni strasni zlocini nad Srbima,ali eto,nemaju dokaza,ovaj srecan jer,kako kaze,nisu nista lose uradili,srecne i majke iz Srebrenice...
Kako li je biti srpska majka,majka tih nesrecnih zrtava,pitate li se to, gospodo iz civilizovanih,demokratskih zemalja koje su ideali gradjanskog drustva i postovanja ljudskih prava i sloboda?

milan

pre 15 godina

Ja bih umesto o nepravednosti Haskog suda pre govorio o nesposobnosti Haskog tuzilastva da obezbedi dovoljno jakih i neoborivih dokaza, kojima ni pristrasne (?) sudije ne bi mogle nista. Vidite sta se desava sa sudjenjem albanskim politicarima (zlocincima?) sa Kosova? Nema pouzdanih svedocenja, nema zastite svedoka, ne moze se PRAVNIM PUTEM doneti presuda koju je javnost, napumpana preko medija, vec odavno donela... ZASTO nije bilo dokaza da je Oric (Haradinaj, Ceku...) upleten u zlocine? Izgleda da tuzilastvo u Hagu nece ili ne ume da radi svoj posao, nego jedino pise tuzibaba - izvestaje Ujedinjenim Nacijama i pritiska Srbiju.

Dušan

pre 15 godina

Toliko o pravdi. Iako i dalje mislim da treba da isporučimo preostalu trojicu optuženih, sada više ne mislim da to treba da uradimo zbog pravde i zbog "suočavanja sa zločinima", već iz ekonomskih razloga.
Pravda, bar u Haškom sudu, ne postoji.

stawwross

pre 15 godina

paaa
jednog dana ce nas narod shvatiti da istoriju pisu pobednici, srpski narod je izgubio u ratu i sto je jos gore non stop prkosi celome svetu, e onda svet postupa sa nama kao sa malim detetom tj kaznjava ga tamo gde ga najvise boli a to je hag i kosovo, vidim nasa ''bratska'' rusija se bas uzrujala sva sreca sto nije sud u rusiji jer bi ga pustili kao i caneta, samo se plasim da je ovo tek pocetak

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Trenutno samo jedan politicar u svetu zna sta radi - Ahmadinedzad. Hoce covek atomsku bombu, jer se postuje samo sila. A najvise se bune bas oni koji su takvu bombu vec bacili na Japance, a nakon toga sejali kojekuda po svetu manje bombice, pa i na SFRJ. Bez njih nista nije moglo da se radi, ali "nema dokaza", kao i za Orica. On jadan nista nije znao. Za takve je od nasih dobar samo Kostunica, da im neprestano gura prst u oko. Sad se postavlja pitanje - ako Oric nije nista znao, sta su onda znali Milutinovic i ostali, sto njih drze u Hagu, kad komandne odgovornosti nema? Mozda ce presuda nasima glasiti: "Dokaza nema, ali obzirom na njihov tadasnji polozaj u vlasti, krivi su po definiciji i zato se osudjuju na .... godina"? Ako je Oric znao - kriv je, ako NIJE znao, onda je kriv sto nije znao - ko treba da ima kontrolu nad trupama na terenu ako ne glavnokomandujuci?

Max Cohen

pre 15 godina

Sve sto je imalo dodira sa Milosevicem i bilo kakvu vezu sa njim je prokleto. Zlo, zlo i zlo... Naseri, Legije, Markovici... uzas. I svi ce se izvuci, on je umro bez presude, bez patnji, bez odgovora nama sto je najvaznije. I sve ide dalje, bez posledica... Srbija, Balkan, sve je izgleda stvarno prokleto i osudjeno da mrak uvek pobedjuje.

Jestrogol

pre 15 godina

Hmmm, ne zelim da branim bilo koga, ali deluje mi u najmanju ruku neverovatno citav bilans dosadasnjeg rada tribunala u Hagu...Ja sam prvi koji ce reci da su moji sunarodnici, Srbi, cinili zlocine u tom ratu, ali mi ne dolazi do uma da odista na kraju ispada da su svi ostali u tom ratu bili cistih ruku??? Pa, nadjite makar jedan gradjanski rat u kojem obema stranama ruke nisu bile krvave do ramena. Zlocin povlaci zlocin - zakon akcije i reakcije. Sve dok se od Srba bude trazilo suocavanje sa sopstvenim zlocinom, dok se zlocini drugih zanemaruju, dobar deo ovog naroda osecace se duboko ponizenim i ugrozenim od medjunarodnih institucija pravde, te naginjati ksenofobiji i sovinizmu...
Stoga, rekao bih da su ovakve sudske odluke usmerene u suprotnosti sa deklarisanim ciljem medjusobnog pomirenja balkanskih naroda...Zalosno...

Kategorija

pre 15 godina

Iza cele te price oko Srebrenice stoje ameri koji su mnoge stvari radili na svoju ruku sto je bilo uvredljivo za njihove saveznike, pogotovo Britance.

Ogni

pre 15 godina

ne kaznjavanje ratnih zlocina je kontra - produktivno za sve balkance...

bez obzira kojem se plemenu sudilo, ako se koljaci ne kazne biti ce opet rata i osvete... na podrucju Bosne gdi su najveci ratni zlocini pocinjeni u ovom zadnjem ratu - na tim istim podrucjima su za vrijeme 2.Svjetskog rata pocinjena najveca zvjerstva na drugoj strani. tj onoj strani koja je cekala ovih 50 - godina da se osveti, pa vi vidite sad di se i kako ce ovo sve zavrsiti. hag je trebao sve koljace, iz koje god plemena bili samo dobrano oplesti maljem i najmanje dozivotnu davati, nazalost nema smrtne kazne za ove vragove, al' makar dozivotna bi bila fer.

greg

pre 15 godina

Sta ono bese svrha Suda u Hagu? Suocavanje sa zlocinima? Kaznjavanje ratnih zlocina? Pomirenje u regionu? Dokazivanje kako se zlocin i nacionalizam ne isplate i da su zlocini ili nacionalisticki projekti kaznjivi? Nista ali NISTA od ovoga sud u Hagu nije uradio. Potrosene su ogromne pare, skupljen je neki materijal koji ce se mozda (verovatno nikada) upotrebiti za neka lokalna sudjenja a sve ostalo je cist DEBAKL. Oslobadjanjem Orica i pre toga Haradinaja ovaj sud je srozan do maksimuma. Zaista bih voleo da vidim ko ce na osnovu rada ovoga suda doziveti katarzu, suociti se sa zlocinima... Na osnovu dosadasnjeg rada Suda u Hagu moze se zakljuciti da nikakve tu pravde nema i da ovaj sud sluzi iskljucivo da bi se politika nekih drzava (pre svega SAD) opravdala, da bi se te drzave (pre svega SAD) zastitile od bilo kakvog pozivanja ne odgovornost i da bi se crno-bela slika (koju su sirili pre svega iz SAD) o ratovima u bivsoj Jugoslaviji potvrdila i postala jedina istina. Jedini nauk svega ovoga u Hagu ali i primeri onoga sto se desava sa Kosovom ili sa BiH je da se nacionalizam, etnicko ciscenje i zlocini itekako isplate, samo na startu treba naci jakog sponzora i sve ti je dopusteno... A price o ratnim zlocinima, okretanju buducnosti, odricanju od nacionalizma i ostalo sto slusamo .. slobodno neka se ubuduce pricaju maloj deci ili nekima koji su upravo sleteli sa Marsa... mozda oni i poveruju u sve to.

m.

pre 15 godina

Izjava predstavnice majki iz Srebrenice je sramotna i bedna i ne znam zbog cega bi iko vise imao razumevanja za njihovu bol i za njihove zrtve kada one same nisu u stanju da pokazu ni minimum saosecanja prema drugima. Da li predstavnica majki iz Srebrenice misli da su samo zrtve njenog naroda vredne pomena i sazaljenja dok je ubijanje Srba sasvim prihvatljivo? Sta je tacno razlika izmedju ove predstavnice majki iz Srebrenice i nekog iz Srbije za koga je Mladic heroj? Sto se tice "suda" u Hagu, bilo bi bolje da jednostavno spuste roletne i da svi lepo odu odakle su i dosli, narocito nakon ovih bednih presuda raznim oricima i haradinajima - cisto da bi svi mi sacuvali makar minimum iluzije da ipak postoji pravda i da se zlocin kaznjava i da ne treba ubijati pripadnike drugog naroda samo zbog pripadnosti tom narodu... Postavlja se pitanje da li ce ovaj "sud" imati obraza da osudi npr. onog smotanog Milutinovica ili Saranovica koji nikoga nisu ni ubili niti su naredili da se neko ubije niti su imali pojma sta se desava u Bosni (Oricu se, sto je zanimljivo sve desavalo ispred nosa ali on jadan nista nije primetio - kakvo objasnjenje suda, svaka cast)ili na Kosovu ili u Hrvatskoj. Ako ovaj "sud" u Hagu osudi nekoga od ove dvojice na zatvorsku kaznu, samo ce dodatno potvrditi da je to jedan obican politicki sud koji nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa kaznjavanjem zlocina nego sluzi iskljucivo da bi se amnestirala politika jedne drzave (SAD) i njihovih satelita na Balkanu, kako se ni Amerikanci niti oni koje su podrzavali ne bi mogli pozvati ni na kakvu odgovornost. Jedina poruka koja stize iz Haga je: zlocin se isplati, etnicko ciscenje se isplati, nacionalizam se isplati, glasati za ratne zlocince se isplati - samo budi dobar sa americkom administracijom.

Miki

pre 15 godina

Sud je ovim oslobadjanjem pokazao da je jedino zadovoljenje pravde na balkanu - odmazda.
Sledi onda da je Mladic bio u pravu kad je pocinio masakr za odmazdu.
Tu nam poruku sudije i sud jasno salju.

Ljudi, ovo je strasno!

nenad

pre 15 godina

S obzirom kakva je jadna bila prva presuda, i nije neka razlika. Samo ce jos da mu plate te dve godine, a to ionako ne ide iz naseg dzepa.

Nikola Boskovic

pre 15 godina

U skladu sa dokazima.

Preinaciti optuznicu i dovesti ga ponovo u Hag, a Srbija malo neka otvori arhive, znam da se "ne ispalati", al' pošto optužnioca BiH protiv Srbije "nije prošla", nema razloga da se BIA plaši.

OTVORITE ARHIVE!!!!

Kontinuitet

pre 15 godina

Na zapadu te vrlo brzo nauce dve stvari:
1. Tvoj posao je da nadjes (i zadrzis) sebi posao
2. Tvoj posao je da ucinis svog sefa sretnim

Jedina svrha haskog suda je da postoji i neprekidno radi. Svi koji rade u tom sudu su (dobro) placeni dokle god taj sud postoji i cilj svhih zaposlenih u sudu je da budu sto duze zaposleni.

Zna se ko finansira taj sud i svi zaposleni znaju sta treba da rade da svoje finansijere ucine sretnim.

Nikoga, ama bas nikoga ko radi u tom sudu nije briga kakve presude donosi taj sud i da li su pravedne ili ne.

albanac

pre 15 godina

Ono sto mene iznenadjuje jeste izjava Vekarica. Da li njegova izjava znaci da "do pomirenja moze doci samo ako Haski tribunal objavi presude kakve bi Vekaric ili njegovi zeleli i hteli"?
Zasto se taj Vekaric, za koga pretpostavljam da je iskusan pravnik, ne priupita kakvim je to dokazima raspolagalo tuzilastvo i koliko je to tuzilastvo bilo ubedljivo u odbrani svoje optuznice? Koliko je njegovo tuzilastvo za ratne zlocine doprinelo ovakvoj presudi posto se upravo on i njegovi prosledjivali dokaze tuzilastvu u Hagu?...
I ne mogu uvek kriviti druge, a ne okrenuti glavu niti za jedan jedini trenutak i upitati se "pa gde je nasa odgovornost u svemu ovome"?

fantom slobode

pre 15 godina

O presudi je sve vec receno ,ali ja se pitam koliko su institucije R. Srbije i R. Srpske dostavile dokaza tuzilastvu i da li su uopste probali da naprave dosije za ratne zlocine o okolini Srebrenice i dostave ga tuzilastvu sa istinskim dokazima i svedocima, a ne ovako, ,jedan dan priznamo tribunal ,drugi dan ne priznamo i vrtimo se u krug

Vanja

pre 15 godina

Smatram da je vazno to sto je utvrdjeno das u se zlocini desili. Sada je na tuzilastvu da prikupi dokaze ko je zlocine pocinio I da se traze prave osobe. Zlocine nad srpskim civilima nesumnjivo je zasjenio gnusan genocid u Srebrenici 1995. godine. Isto tako, iako ne opravdam zlocine pripadnika Armije Republike BiH, Srebrenica je bila pravi pakao, mala carsija prenapucena hiljadama izbjeglica iz Podrinja koji su zivjeli u velikom logoru do 1995. godine, a za to postoje mnogi dokazi. Taj gradic je konstantno gadjan od strane srpskih snaga, iako nije imao nikakav strateski znacaj. Ja se nadam da ce pravi zlocinci jednog dana bitu uhvaceni, ali cinjenica je da se u RS tokom rata slavilo nad raznim ‘pobjedama,’ a tamosnje tuzilastvo ucinilo je jako malo da prikupi dokaze za zlocine nad Srbima. Danas je to daleko teze. Naser Oric je oslobodjen jer nije dokazana njegova krivica. On, ruku na srce, ne bi ni trebao biti toliko omrazen od strane Srba koliko od strane Bosnjaka, jer se po nerazjasnjenim okolnostima povukao iz Srebrenice na vrijeme, zajedno sa tamosnjom vladajucom elitom. I to preko tih istih srpskih polozaja.

(Vlast)a

pre 15 godina

Kad se samo setim kako sam se uzasno osecala kad je Pahomije prosao bez kazne...a tada je receno da presude sudova ne treba komentarisati jer je to pritisak na one koji trebaju nepristrasno doneti presudu i da postoji institucija zalbe.Ne znam sta je radio Naser Oric,ne znam ni sta je radio Karadzic,Mladic ili ovaj sto smo ga neki dan poslali sudu u Hag,ali ovoliki komentari politicara me zaista zbunjuju i ne pomazu da se kao gradjanka osecam bezbedno i da eventualna sudjenja mojoj malenkosti ocekujem sa verom u pravdu jer ako ovi komentari premijera,vodja stranaka i drugih nije pritisak,ne znam sta je.A setimo se (ne)pravednosti presude o nasoj nevinosti u ratu u Bosni,kad su nam sudovi bili bas po volji,a Bosanci kukali.
Za Balkance tako sklone da jedni drugima zbog iracionalnih i nevidjeno glupih razloga pustamo krv,pravedni sudovi su irelevantni,kad mi obicno pravdu uzimamo,sa puskom i(li) nozem,u svoje ruke,sto nas ne cini gradjanima Evrope nego likovima kakvima na ovom kontinentu nije mesto...

_Novi

pre 15 godina

Oricu se nije sudilo za ubijenih 1200 srba oko Srebrenice vec za mucenje i ubijanje nekoliko zarobljenika u stanici policije u Srebrenici u periodu 1992-93. Znaci taj zlocin je dokazan ali ne i da je Oric znao za njega ili da je bilo kako umjesan ili odgovoran. Sta je tu skandalozno? Skandalozna je nesaradnja srpskog tuzilastva sa haskim i iznosenje onako bijednih dokaza.

Zoran

pre 15 godina

U celoj toj prljavoj komediji, koju neki nazivaju Haski tribunal, postoji samo jedna konstanta: Srbi su mnogo, mnogo vise krivi nego svi ostali. Ja nas ne branim. Ucinili smo ono sto smo ucinili, ali ne mogu da se slozim sa ovim legalnim marifetlucima i tacka.

andro

pre 15 godina

Sto vreme vise prolazi sve mi je manje jasna uloga Haskog suda,jedino sto su oni postigli jeste da su uneli jos veci haos u dogadjanja za vreme rata.Samo je vec tragikomicno da za svaki zlocin nad Srbima kazu nije bilo dokaza.

Jugosloven

pre 15 godina

Postoje zrtve i postoje dzelati. Zrtve su ljudi, a dzelati nacionalisti. Pre nego sto pocnu da vriskaju, srpski nacionalisti prvo neka pociste prljavstinu iz svog dvorista. Sve je to isto - srpski, hrvatski, albanski ili bosnjacki nacionalisti, svejedno. I svi su se jeftino izvukli...

knez

pre 15 godina

"On za banjulučku ATV kaže da Srbi znaju da je on bio fer na vojnom polju".

Voleo bih da cujem makar jedan glas sa srpske strane koji ce potvrditi ovo.

Ili su svi eliminisani...

Mari

pre 15 godina

Zlocinci vladaju svetom, ubijaju druge ljude, osnivaju sudove da amnestiraju svoje ubice i pomagace, pisu "istoriju" koja ce njima da opere zlocinacke obraze..i naravno, pomazu svojima, svima koji ubijaju one koje su i sami ubijali po sistemu "neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj"...tako se peru ruke, mnogo novca moze da opere i najkrvavije ruke..setimo se samo Haradinaja, pa trgovine organima, pa monstruma koji setaju slobodno samo zato sto su imali mocne prijatelje i dovoljno novca da plate gde treba i koliko treba, navodno odbranu, hajde mozda se to sad tako i zove...svejedno. U tom sudu nema nikoga ko bi se postideo...takvi nisu dobrodosli u kombinacijama velikih sila. Kada sila nastupa Pravo i pravda odstupaju..to je i ovde slucaj. A u Srbiji nema ko da im odgovori svi su zauzeti grabezom fotelja i funkcija, zgrozili su se onako malo reda radi i usput.
Nemam saosecanja prema onima koji grle svoje zlocince krvavih ruku jer ni oni nemaju saosecanja prema zrtvama tih koljaca. Pozdravljajuci te zlocince kao heroje sami su izgubili obraz i svrstali se u njihove redove...isti se istima raduje. Sramno.

šibenik

pre 15 godina

Naser je osuđen na 2 g., Šljivančanin na 5.g, Radić oslobođen.Treba biti objektivan, treba znati osudit čovjeka, naći dokaze, pripremit optužnicu.Martić je zasluženo dobio 35.g., ne vjerujem ni da će Gotovina dobit više od 3 g.Za Župljanina nisam siguran, dok ovo troje bjegunaca neću komentirati.

dekideki

pre 15 godina

setim se samo djindjica kao da je juce rekao: "nas je karla prevarila, rekao sam joj to. rekla je da joj damo milosevica, da imaju toliko dokaza protiv njega da ce ga veoma brzo osuditi. pa pogledajte na sta se to svelo. on se sprda s njima. nemaju nijedan dokaz protiv njega!!! hag nas je prevario."
Bice opet rata za nekoliko godina, strashnijeg no ikad do sad. samo zbog ovakvih dolivanja ulja na vatru.

cica

pre 15 godina

Nazalost sto mi Srbi nismo saradjivali i pomogli da prikupe dokumentaciju za pocinjene zlocine ...recimo Oric pocinio zlocine odnosno naredio bilo sta.. ne znam, zasto se nismo potrudili da dokazemo, nije valjda uspeo da sve svedoke likvidira?? Zao mi je ako je Oric stvarno znao za zlocine a nije zaustavio, ili naredio zlocine, a oslobodjen i na slobodi je. To je stvarno strasno, zalosno i grozim se na taj bedni sud u Hagu. Ali za sve treba dokaza, gde smo bili do sada da iznesemo sve dokaze, to mi je zao jer nismo ucestvovali sa sudom da mu se sudi, a trebali smo...sada je mozda kasno a mnogi su u pravu kada tvrde da je narod zavadjen, da moze doci ponovo do osveta, a da su politicari svemu tome krivi...poz

Srbin

pre 15 godina

Ja mislim licno da je donesena presuda vise nego sramna! Ovaj covek je vrsio ogromne i monstruozne zlocine nad srpskim civilima i sramota je da bude na slobodi! Da u svetu ima pravde ovaj covek bi ostao u zatvoru duze vreme! Ali cinjenica je da u svetu se sve radi protiv Srbije tako da ova presuda nije iznenadjujuca! Pozdrav za sve one koji veruju u pravdu!

Amlet

pre 15 godina

Gospodo na osnovu dokaza a ne na osnovu rekla kazala. Tako se sudi svima. I Oric, na kraju nije i ne bjezi od sudjenja. A da bi mogli drzati moralne pridike o visini necije kazne, Srbija bi mogla isporuciti Mladica. Mozda bude oslobodjen bar za genocid. Ovako ostaje ono mucno narodsko naravoucenije: S kim si takav si.

Dane

pre 15 godina

Da ima pravde Srbija bi bila osudjena za gencod nad BiH. Naser Oric bi bio osudjen na adekvatnu zatvorsku kaznu za kriminal i drugo sto je uradio, ako je uradio. Srbija bi slavila dan kada bi izrucila Karadzica, Mladica i ostale. BiH bi voljeli podjednako i Srbi i Hrvati i Muslimani koji u njoj zive. Srbi se ne bi poistovjecivali s cetnicima, Hrvati s ustasama, a Muslimani sa cijelim islamskim svijetom itd. Umjesto toga Srbija je ostala bez presude za genocid, Naser je na slobodi, Srbija stiti Karadzica i Mladica, Srbi iz Bosne i dalje zale za Srbijom, Hrvati za Hrvatskom, a Muslimani je vole jer nemaju kud. A dragi citaoci se i dalje poistovjecuju sa svojim nacijama.
Pozdrav

mersiha

pre 15 godina

On je bar otisao u Hag. Neki ne smeju ni da se pojave tamo. Nama sa strane je najlakse da sudimo. Sud radi na osnovu dokaza. Mnoge mi se druge presude i nisu ucinile pravedne, ali su ipak pravosnazne. Stoga ne gubimo vreme necim sta ne mozemo da izmenimo.

F1

pre 15 godina

Gospodo, ako je Naser Oric oslobodjen, to ne znaci da on nije vrsio zlocine, vec da Tuzilastvo Haskog tribunala nije uspelo da sakupi dovoljno dokaza. Od vrlo upucenih ljudi iz Haga sam cuo da je razlog tome i Srpska vlada koja je, u doba kad je istraga Suda trazila dokaze, trvdoglavo odbijala bilu kakvu saradnju, pa cak i onu koja bi utvrdila zlocine protiv Srpskog naroda.

H.K.Anderson

pre 15 godina

Iako pripadam istom narodu kao i Oric (na sta nisam mogao uticati kad sam se radjao niti me iko pitao kako se zelim roditi) smatram da je presuda od 2 god ovom cudovistu u ljudskom obliku zaista izrugivanje pravdi. Ako nisam mogao ni na sta uticati kad sam se radjao sada mogu i nije mi potreban nikakv sud pa ni Haaski da znam ko je sta je taj oric i za mene je bio, sada je i uvijek ce ostati najobicniji zlocinac pljackas, kukavica pa i izdajnik naroda u cije ime je pocinio sve te uzase. Postoji video snimak i vishe nego dovoljno svjedoka koji potvrdjuju kako je dvadana pred uzase Srebrenice sasvim bezbjedno sa cijelom SDA bulumentom napustio grad i SRSPKIM oklopnim transporterom kroz teritoriju koju su tada kontrolisale SRPSKE snage sasvim bezbjedno stigao u Tuzlu. AKo ima jos neko ko sumnja da su zlochinci sa svih strana cijelo vrijeme bili cvrsto povezani, radili zajedno i stitili jedan drugog tome nema pomotji. Ja ipak vjerujem u pravdu i to ovozemaljsku, stici ce pravda kad tad. Pozdrav svim postenim i dobrim ljudima i vjerujte da ONI ipak nece i ne mogu pobijediti.

Gradjanin Srbije

pre 15 godina

... svakom se sudi za svoje zlocine, tako da nema potrebe za relativizacijom zlocina Nasera Orica i pricom o Mladicu. Sigurno nije 3000 Srba iz Srebrenice i okoline Bratunca izvrsilo masovno samoubistvo...

stawwross

pre 15 godina

paaa
jednog dana ce nas narod shvatiti da istoriju pisu pobednici, srpski narod je izgubio u ratu i sto je jos gore non stop prkosi celome svetu, e onda svet postupa sa nama kao sa malim detetom tj kaznjava ga tamo gde ga najvise boli a to je hag i kosovo, vidim nasa ''bratska'' rusija se bas uzrujala sva sreca sto nije sud u rusiji jer bi ga pustili kao i caneta, samo se plasim da je ovo tek pocetak

Max Cohen

pre 15 godina

Sve sto je imalo dodira sa Milosevicem i bilo kakvu vezu sa njim je prokleto. Zlo, zlo i zlo... Naseri, Legije, Markovici... uzas. I svi ce se izvuci, on je umro bez presude, bez patnji, bez odgovora nama sto je najvaznije. I sve ide dalje, bez posledica... Srbija, Balkan, sve je izgleda stvarno prokleto i osudjeno da mrak uvek pobedjuje.

Bio jednom...

pre 15 godina

Ovo je samo jedan dokaz da su zvjeri na slobodi a mi u kavezu. Ovaj rat je po svemu sudeci planiran i proveden od kriminalaca. Mi im se dicimo; Mladic heroj, Oric heroj, Hrvatska ima svoje... Moramo malo da se pozabavimo nasim mozgom. Stavimo u kontekst mrznje kad i ko nas je zavadio. Niti smo mi mrzili vas niti vi nas. Od jednom su dosli heroji i plasili nas cetnicima, ustasama, mudjahedinima. Nije da ih nije bilo ali ne odmah. Svi ti nasi heroji imaju puno bolji zivot od nas. Mozda i zasluzuju kad smo glupi... Obican narod je izgleda dobro bio popaljen da ce vama/nama biti bolje ako nema onih drugih. Valjda ce se neko sjetiti i dati sve od sebe da nestane "heroja" pa da se osvjestimo i zivimo jedni pored drugih. Pravi heroji izlaze na povrsinu kad je najgore... Bas me zanima koliko g. Karadjic ima na racunu (ili u jastuku), i odakle mu taj novac...

albanac

pre 15 godina

Ono sto mene iznenadjuje jeste izjava Vekarica. Da li njegova izjava znaci da "do pomirenja moze doci samo ako Haski tribunal objavi presude kakve bi Vekaric ili njegovi zeleli i hteli"?
Zasto se taj Vekaric, za koga pretpostavljam da je iskusan pravnik, ne priupita kakvim je to dokazima raspolagalo tuzilastvo i koliko je to tuzilastvo bilo ubedljivo u odbrani svoje optuznice? Koliko je njegovo tuzilastvo za ratne zlocine doprinelo ovakvoj presudi posto se upravo on i njegovi prosledjivali dokaze tuzilastvu u Hagu?...
I ne mogu uvek kriviti druge, a ne okrenuti glavu niti za jedan jedini trenutak i upitati se "pa gde je nasa odgovornost u svemu ovome"?

(Vlast)a

pre 15 godina

Kad se samo setim kako sam se uzasno osecala kad je Pahomije prosao bez kazne...a tada je receno da presude sudova ne treba komentarisati jer je to pritisak na one koji trebaju nepristrasno doneti presudu i da postoji institucija zalbe.Ne znam sta je radio Naser Oric,ne znam ni sta je radio Karadzic,Mladic ili ovaj sto smo ga neki dan poslali sudu u Hag,ali ovoliki komentari politicara me zaista zbunjuju i ne pomazu da se kao gradjanka osecam bezbedno i da eventualna sudjenja mojoj malenkosti ocekujem sa verom u pravdu jer ako ovi komentari premijera,vodja stranaka i drugih nije pritisak,ne znam sta je.A setimo se (ne)pravednosti presude o nasoj nevinosti u ratu u Bosni,kad su nam sudovi bili bas po volji,a Bosanci kukali.
Za Balkance tako sklone da jedni drugima zbog iracionalnih i nevidjeno glupih razloga pustamo krv,pravedni sudovi su irelevantni,kad mi obicno pravdu uzimamo,sa puskom i(li) nozem,u svoje ruke,sto nas ne cini gradjanima Evrope nego likovima kakvima na ovom kontinentu nije mesto...

Jugosloven

pre 15 godina

Postoje zrtve i postoje dzelati. Zrtve su ljudi, a dzelati nacionalisti. Pre nego sto pocnu da vriskaju, srpski nacionalisti prvo neka pociste prljavstinu iz svog dvorista. Sve je to isto - srpski, hrvatski, albanski ili bosnjacki nacionalisti, svejedno. I svi su se jeftino izvukli...

nenad

pre 15 godina

S obzirom kakva je jadna bila prva presuda, i nije neka razlika. Samo ce jos da mu plate te dve godine, a to ionako ne ide iz naseg dzepa.

_Novi

pre 15 godina

Oricu se nije sudilo za ubijenih 1200 srba oko Srebrenice vec za mucenje i ubijanje nekoliko zarobljenika u stanici policije u Srebrenici u periodu 1992-93. Znaci taj zlocin je dokazan ali ne i da je Oric znao za njega ili da je bilo kako umjesan ili odgovoran. Sta je tu skandalozno? Skandalozna je nesaradnja srpskog tuzilastva sa haskim i iznosenje onako bijednih dokaza.

Dušan

pre 15 godina

Toliko o pravdi. Iako i dalje mislim da treba da isporučimo preostalu trojicu optuženih, sada više ne mislim da to treba da uradimo zbog pravde i zbog "suočavanja sa zločinima", već iz ekonomskih razloga.
Pravda, bar u Haškom sudu, ne postoji.

Milojevic

pre 15 godina

Zemljaci,
prvobitno sam se osetio kao da mi je neko pljunuo u lice i smeje mi se pred svima koji me znaju. Kada sam malo bolje razmislio, sve ovo u stvari ima smisla (na bolno perfidan nacin). Siguran sam da se radi o dogovoru: Srbija nije osudjena za zlocine u Bosni. Za uzvrat, bosanski lideri dobijaju smesne ili oslobadjajuce presude za zverstva(ukucajte naser oric na youtoube-u). Zakljucak: iz loseg, ne moze proizici nista dobro, pa bilo to i 15 godina kasnije. Neka se sve ove price zavrse i neka ozivi proces zblizavanja obicnih ljudi. Ljudi u inostranstvu uglavnom nemaju problema da se druze sa ljudima iz svih bivsih republika: samo zato sto ih vezuju one dobre stvari - zelimo da napredujemo i da se zezamo kada ima slobodnog vremena. Nema laznih heroja da nam mrace razum. Na balkanu je godinama bilo najlakse pobediti na izborima igrajuci na patriotizam/ nacionalizam. No, vremena se menjaju (da li bi ZES dobio toliku vecinu da SSP i Zastava/Fiat nisu obznanjeni pred izbore?)

zagor23

pre 15 godina

Koja je uopste svrha osnivanja Haskog tribunala, kad je svima apsolutno jasno da nije bilo nikakvih zlocina ni u Bosni, ni u Hrvatskoj, ni na Kosovu?
Ljudi tamo nisu ratovali, nego se skupili lepo i sadili cvece.
Najveci gubitnik u svemu ovome je Biljana Plavsic koja je jedina bila dovoljno glupa da prizna krivicu.
Kad vidim kako tece sudjenje Seselju, i narocito kako je teklo sudjenje Milosevicu, shvatam da ono tuzilastvo ni protiv Hitlera, ni Hanibala Lektora ne bi moglo da skupi dokaze.
Ceo sud je u stvari farsa, zamazivanje ociju porodicama zrtava i kupovina vremena, dok zlocini ne padnu u drugi plan, a ljudima gola egzistencija ne postane bitnija (kao sto i jeste slucaj). Onda vidite ovakvu presudu, progutate knedlu i idete dalje.
Samo malo ko razmislja kako je onima koji ne mogu dalje...

Ogni

pre 15 godina

ne kaznjavanje ratnih zlocina je kontra - produktivno za sve balkance...

bez obzira kojem se plemenu sudilo, ako se koljaci ne kazne biti ce opet rata i osvete... na podrucju Bosne gdi su najveci ratni zlocini pocinjeni u ovom zadnjem ratu - na tim istim podrucjima su za vrijeme 2.Svjetskog rata pocinjena najveca zvjerstva na drugoj strani. tj onoj strani koja je cekala ovih 50 - godina da se osveti, pa vi vidite sad di se i kako ce ovo sve zavrsiti. hag je trebao sve koljace, iz koje god plemena bili samo dobrano oplesti maljem i najmanje dozivotnu davati, nazalost nema smrtne kazne za ove vragove, al' makar dozivotna bi bila fer.

šibenik

pre 15 godina

Naser je osuđen na 2 g., Šljivančanin na 5.g, Radić oslobođen.Treba biti objektivan, treba znati osudit čovjeka, naći dokaze, pripremit optužnicu.Martić je zasluženo dobio 35.g., ne vjerujem ni da će Gotovina dobit više od 3 g.Za Župljanina nisam siguran, dok ovo troje bjegunaca neću komentirati.

Vanja

pre 15 godina

Smatram da je vazno to sto je utvrdjeno das u se zlocini desili. Sada je na tuzilastvu da prikupi dokaze ko je zlocine pocinio I da se traze prave osobe. Zlocine nad srpskim civilima nesumnjivo je zasjenio gnusan genocid u Srebrenici 1995. godine. Isto tako, iako ne opravdam zlocine pripadnika Armije Republike BiH, Srebrenica je bila pravi pakao, mala carsija prenapucena hiljadama izbjeglica iz Podrinja koji su zivjeli u velikom logoru do 1995. godine, a za to postoje mnogi dokazi. Taj gradic je konstantno gadjan od strane srpskih snaga, iako nije imao nikakav strateski znacaj. Ja se nadam da ce pravi zlocinci jednog dana bitu uhvaceni, ali cinjenica je da se u RS tokom rata slavilo nad raznim ‘pobjedama,’ a tamosnje tuzilastvo ucinilo je jako malo da prikupi dokaze za zlocine nad Srbima. Danas je to daleko teze. Naser Oric je oslobodjen jer nije dokazana njegova krivica. On, ruku na srce, ne bi ni trebao biti toliko omrazen od strane Srba koliko od strane Bosnjaka, jer se po nerazjasnjenim okolnostima povukao iz Srebrenice na vrijeme, zajedno sa tamosnjom vladajucom elitom. I to preko tih istih srpskih polozaja.

milan

pre 15 godina

Ja bih umesto o nepravednosti Haskog suda pre govorio o nesposobnosti Haskog tuzilastva da obezbedi dovoljno jakih i neoborivih dokaza, kojima ni pristrasne (?) sudije ne bi mogle nista. Vidite sta se desava sa sudjenjem albanskim politicarima (zlocincima?) sa Kosova? Nema pouzdanih svedocenja, nema zastite svedoka, ne moze se PRAVNIM PUTEM doneti presuda koju je javnost, napumpana preko medija, vec odavno donela... ZASTO nije bilo dokaza da je Oric (Haradinaj, Ceku...) upleten u zlocine? Izgleda da tuzilastvo u Hagu nece ili ne ume da radi svoj posao, nego jedino pise tuzibaba - izvestaje Ujedinjenim Nacijama i pritiska Srbiju.

Miki

pre 15 godina

Sud je ovim oslobadjanjem pokazao da je jedino zadovoljenje pravde na balkanu - odmazda.
Sledi onda da je Mladic bio u pravu kad je pocinio masakr za odmazdu.
Tu nam poruku sudije i sud jasno salju.

Ljudi, ovo je strasno!

m.

pre 15 godina

Izjava predstavnice majki iz Srebrenice je sramotna i bedna i ne znam zbog cega bi iko vise imao razumevanja za njihovu bol i za njihove zrtve kada one same nisu u stanju da pokazu ni minimum saosecanja prema drugima. Da li predstavnica majki iz Srebrenice misli da su samo zrtve njenog naroda vredne pomena i sazaljenja dok je ubijanje Srba sasvim prihvatljivo? Sta je tacno razlika izmedju ove predstavnice majki iz Srebrenice i nekog iz Srbije za koga je Mladic heroj? Sto se tice "suda" u Hagu, bilo bi bolje da jednostavno spuste roletne i da svi lepo odu odakle su i dosli, narocito nakon ovih bednih presuda raznim oricima i haradinajima - cisto da bi svi mi sacuvali makar minimum iluzije da ipak postoji pravda i da se zlocin kaznjava i da ne treba ubijati pripadnike drugog naroda samo zbog pripadnosti tom narodu... Postavlja se pitanje da li ce ovaj "sud" imati obraza da osudi npr. onog smotanog Milutinovica ili Saranovica koji nikoga nisu ni ubili niti su naredili da se neko ubije niti su imali pojma sta se desava u Bosni (Oricu se, sto je zanimljivo sve desavalo ispred nosa ali on jadan nista nije primetio - kakvo objasnjenje suda, svaka cast)ili na Kosovu ili u Hrvatskoj. Ako ovaj "sud" u Hagu osudi nekoga od ove dvojice na zatvorsku kaznu, samo ce dodatno potvrditi da je to jedan obican politicki sud koji nema nikakve veze ni sa pravdom ni sa kaznjavanjem zlocina nego sluzi iskljucivo da bi se amnestirala politika jedne drzave (SAD) i njihovih satelita na Balkanu, kako se ni Amerikanci niti oni koje su podrzavali ne bi mogli pozvati ni na kakvu odgovornost. Jedina poruka koja stize iz Haga je: zlocin se isplati, etnicko ciscenje se isplati, nacionalizam se isplati, glasati za ratne zlocince se isplati - samo budi dobar sa americkom administracijom.

Srbin

pre 15 godina

Ja mislim licno da je donesena presuda vise nego sramna! Ovaj covek je vrsio ogromne i monstruozne zlocine nad srpskim civilima i sramota je da bude na slobodi! Da u svetu ima pravde ovaj covek bi ostao u zatvoru duze vreme! Ali cinjenica je da u svetu se sve radi protiv Srbije tako da ova presuda nije iznenadjujuca! Pozdrav za sve one koji veruju u pravdu!

Nikola Boskovic

pre 15 godina

U skladu sa dokazima.

Preinaciti optuznicu i dovesti ga ponovo u Hag, a Srbija malo neka otvori arhive, znam da se "ne ispalati", al' pošto optužnioca BiH protiv Srbije "nije prošla", nema razloga da se BIA plaši.

OTVORITE ARHIVE!!!!

Jestrogol

pre 15 godina

Hmmm, ne zelim da branim bilo koga, ali deluje mi u najmanju ruku neverovatno citav bilans dosadasnjeg rada tribunala u Hagu...Ja sam prvi koji ce reci da su moji sunarodnici, Srbi, cinili zlocine u tom ratu, ali mi ne dolazi do uma da odista na kraju ispada da su svi ostali u tom ratu bili cistih ruku??? Pa, nadjite makar jedan gradjanski rat u kojem obema stranama ruke nisu bile krvave do ramena. Zlocin povlaci zlocin - zakon akcije i reakcije. Sve dok se od Srba bude trazilo suocavanje sa sopstvenim zlocinom, dok se zlocini drugih zanemaruju, dobar deo ovog naroda osecace se duboko ponizenim i ugrozenim od medjunarodnih institucija pravde, te naginjati ksenofobiji i sovinizmu...
Stoga, rekao bih da su ovakve sudske odluke usmerene u suprotnosti sa deklarisanim ciljem medjusobnog pomirenja balkanskih naroda...Zalosno...

ivan

pre 15 godina

Ja samo ne razumem reakciju predsednice udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" koja pozdravlja oslobadjajucu presudu ??? Bar od njih bih ocekivao da ne da podrzavaju logiku "ako su ih pobili, i oni su nama isto", jer nije to osveta, nisu ubijani zlocinci, ubijan je nevin svet i na jednoj i na drugoj strani. Zbog takvog mentaliteta se tamo i desilo sve to sto se desilo, i na moju veliku zalost cini mi se da bolje od toga ni ne umemo, ni muslimani, ni mi...

fuj

pre 15 godina

"...Saopštavajući presudu, predsedavajući sudija Volfgang Šomburg rekao je da je utvrđeno da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali da nije bilo dokaza na osnovu kojih bi se Orić mogao osuditi. "
"... Po izricanju konačne presude, Orić je danas novinarima u Hagu rekao da je "srećan" i da presudu shvata kao potvrdu da muslimanske snage u Srebrenici nisu počinile zločine."

Evo,pola sata smisljam sta da napisem.Ovi utvrdili da su nacinjeni strasni zlocini nad Srbima,ali eto,nemaju dokaza,ovaj srecan jer,kako kaze,nisu nista lose uradili,srecne i majke iz Srebrenice...
Kako li je biti srpska majka,majka tih nesrecnih zrtava,pitate li se to, gospodo iz civilizovanih,demokratskih zemalja koje su ideali gradjanskog drustva i postovanja ljudskih prava i sloboda?

Kategorija

pre 15 godina

Iza cele te price oko Srebrenice stoje ameri koji su mnoge stvari radili na svoju ruku sto je bilo uvredljivo za njihove saveznike, pogotovo Britance.

fantom slobode

pre 15 godina

O presudi je sve vec receno ,ali ja se pitam koliko su institucije R. Srbije i R. Srpske dostavile dokaza tuzilastvu i da li su uopste probali da naprave dosije za ratne zlocine o okolini Srebrenice i dostave ga tuzilastvu sa istinskim dokazima i svedocima, a ne ovako, ,jedan dan priznamo tribunal ,drugi dan ne priznamo i vrtimo se u krug

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Trenutno samo jedan politicar u svetu zna sta radi - Ahmadinedzad. Hoce covek atomsku bombu, jer se postuje samo sila. A najvise se bune bas oni koji su takvu bombu vec bacili na Japance, a nakon toga sejali kojekuda po svetu manje bombice, pa i na SFRJ. Bez njih nista nije moglo da se radi, ali "nema dokaza", kao i za Orica. On jadan nista nije znao. Za takve je od nasih dobar samo Kostunica, da im neprestano gura prst u oko. Sad se postavlja pitanje - ako Oric nije nista znao, sta su onda znali Milutinovic i ostali, sto njih drze u Hagu, kad komandne odgovornosti nema? Mozda ce presuda nasima glasiti: "Dokaza nema, ali obzirom na njihov tadasnji polozaj u vlasti, krivi su po definiciji i zato se osudjuju na .... godina"? Ako je Oric znao - kriv je, ako NIJE znao, onda je kriv sto nije znao - ko treba da ima kontrolu nad trupama na terenu ako ne glavnokomandujuci?

Zoran

pre 15 godina

U celoj toj prljavoj komediji, koju neki nazivaju Haski tribunal, postoji samo jedna konstanta: Srbi su mnogo, mnogo vise krivi nego svi ostali. Ja nas ne branim. Ucinili smo ono sto smo ucinili, ali ne mogu da se slozim sa ovim legalnim marifetlucima i tacka.

cica

pre 15 godina

Nazalost sto mi Srbi nismo saradjivali i pomogli da prikupe dokumentaciju za pocinjene zlocine ...recimo Oric pocinio zlocine odnosno naredio bilo sta.. ne znam, zasto se nismo potrudili da dokazemo, nije valjda uspeo da sve svedoke likvidira?? Zao mi je ako je Oric stvarno znao za zlocine a nije zaustavio, ili naredio zlocine, a oslobodjen i na slobodi je. To je stvarno strasno, zalosno i grozim se na taj bedni sud u Hagu. Ali za sve treba dokaza, gde smo bili do sada da iznesemo sve dokaze, to mi je zao jer nismo ucestvovali sa sudom da mu se sudi, a trebali smo...sada je mozda kasno a mnogi su u pravu kada tvrde da je narod zavadjen, da moze doci ponovo do osveta, a da su politicari svemu tome krivi...poz

greg

pre 15 godina

Sta ono bese svrha Suda u Hagu? Suocavanje sa zlocinima? Kaznjavanje ratnih zlocina? Pomirenje u regionu? Dokazivanje kako se zlocin i nacionalizam ne isplate i da su zlocini ili nacionalisticki projekti kaznjivi? Nista ali NISTA od ovoga sud u Hagu nije uradio. Potrosene su ogromne pare, skupljen je neki materijal koji ce se mozda (verovatno nikada) upotrebiti za neka lokalna sudjenja a sve ostalo je cist DEBAKL. Oslobadjanjem Orica i pre toga Haradinaja ovaj sud je srozan do maksimuma. Zaista bih voleo da vidim ko ce na osnovu rada ovoga suda doziveti katarzu, suociti se sa zlocinima... Na osnovu dosadasnjeg rada Suda u Hagu moze se zakljuciti da nikakve tu pravde nema i da ovaj sud sluzi iskljucivo da bi se politika nekih drzava (pre svega SAD) opravdala, da bi se te drzave (pre svega SAD) zastitile od bilo kakvog pozivanja ne odgovornost i da bi se crno-bela slika (koju su sirili pre svega iz SAD) o ratovima u bivsoj Jugoslaviji potvrdila i postala jedina istina. Jedini nauk svega ovoga u Hagu ali i primeri onoga sto se desava sa Kosovom ili sa BiH je da se nacionalizam, etnicko ciscenje i zlocini itekako isplate, samo na startu treba naci jakog sponzora i sve ti je dopusteno... A price o ratnim zlocinima, okretanju buducnosti, odricanju od nacionalizma i ostalo sto slusamo .. slobodno neka se ubuduce pricaju maloj deci ili nekima koji su upravo sleteli sa Marsa... mozda oni i poveruju u sve to.

Kontinuitet

pre 15 godina

Na zapadu te vrlo brzo nauce dve stvari:
1. Tvoj posao je da nadjes (i zadrzis) sebi posao
2. Tvoj posao je da ucinis svog sefa sretnim

Jedina svrha haskog suda je da postoji i neprekidno radi. Svi koji rade u tom sudu su (dobro) placeni dokle god taj sud postoji i cilj svhih zaposlenih u sudu je da budu sto duze zaposleni.

Zna se ko finansira taj sud i svi zaposleni znaju sta treba da rade da svoje finansijere ucine sretnim.

Nikoga, ama bas nikoga ko radi u tom sudu nije briga kakve presude donosi taj sud i da li su pravedne ili ne.

dekideki

pre 15 godina

setim se samo djindjica kao da je juce rekao: "nas je karla prevarila, rekao sam joj to. rekla je da joj damo milosevica, da imaju toliko dokaza protiv njega da ce ga veoma brzo osuditi. pa pogledajte na sta se to svelo. on se sprda s njima. nemaju nijedan dokaz protiv njega!!! hag nas je prevario."
Bice opet rata za nekoliko godina, strashnijeg no ikad do sad. samo zbog ovakvih dolivanja ulja na vatru.

Mari

pre 15 godina

Zlocinci vladaju svetom, ubijaju druge ljude, osnivaju sudove da amnestiraju svoje ubice i pomagace, pisu "istoriju" koja ce njima da opere zlocinacke obraze..i naravno, pomazu svojima, svima koji ubijaju one koje su i sami ubijali po sistemu "neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj"...tako se peru ruke, mnogo novca moze da opere i najkrvavije ruke..setimo se samo Haradinaja, pa trgovine organima, pa monstruma koji setaju slobodno samo zato sto su imali mocne prijatelje i dovoljno novca da plate gde treba i koliko treba, navodno odbranu, hajde mozda se to sad tako i zove...svejedno. U tom sudu nema nikoga ko bi se postideo...takvi nisu dobrodosli u kombinacijama velikih sila. Kada sila nastupa Pravo i pravda odstupaju..to je i ovde slucaj. A u Srbiji nema ko da im odgovori svi su zauzeti grabezom fotelja i funkcija, zgrozili su se onako malo reda radi i usput.
Nemam saosecanja prema onima koji grle svoje zlocince krvavih ruku jer ni oni nemaju saosecanja prema zrtvama tih koljaca. Pozdravljajuci te zlocince kao heroje sami su izgubili obraz i svrstali se u njihove redove...isti se istima raduje. Sramno.

Upozorenje!

pre 15 godina

Ovdje je najmanje bitan Orić! Bitno je što je sud u presudi utvrdio da su u okolini Srebrenice počinjeni strašni zločini nad Srbima, ali da nema dokaza za Orića. Prema tomu, ovdje je pitanje zašto nisu izvedeni dokazi za Orića, ili zašto nije izveden pred sud netko drugi, ako Orić nije počinio te zločine koji su DOKAZANI i potvrđeni u presudi!? Radi li se namjerno tako da zločin koji je dokazan ostane nekažnjen, kako bi buduće generacije bile zatrovane osvetničkim nagonima? To je jako opasno! Zločin je dokazan, a tko je kriv, kao ne zna se! Za dva-tri desetljeća netko će ponovno tražiti osvetu za neosvećenu krv i zločin! Sud ovime zasijava novo sjeme mržnje!

knez

pre 15 godina

"On za banjulučku ATV kaže da Srbi znaju da je on bio fer na vojnom polju".

Voleo bih da cujem makar jedan glas sa srpske strane koji ce potvrditi ovo.

Ili su svi eliminisani...

andro

pre 15 godina

Sto vreme vise prolazi sve mi je manje jasna uloga Haskog suda,jedino sto su oni postigli jeste da su uneli jos veci haos u dogadjanja za vreme rata.Samo je vec tragikomicno da za svaki zlocin nad Srbima kazu nije bilo dokaza.