Četvrtak, 26.06.2008.

00:08

Vlada će imati 27 članova?

Kako B92 saznaje, radna verzija Zakona o ministarstvima gotovo je usaglašena. Vlada će imati 27 članova - tri od četiri potpredsednika istovremeno i na čelu ministarstava.

Izvor: B92

Vlada æe imati 27 èlanova? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

živojin

pre 15 godina

Što je mnogo, mnogo je. Ovoliki broj ministarstava samo da bi se namirili neprirodni partneri u ovoj jalovoj koaliciji. Pa ovakvu glomaznu vladu nije imao ni najbolji premijer Srbije, Mirko Marjanović. Dakle narod će da plaća ovaj glomazni i unapred na raspad oseđeni birokratski aparat. Što se rukovodstva SPS-a tiče oni su izdali partiju i članstvo. Bilo bi najbolje da se sami povuku da ih iskreni i pravi socijalisti ne bi isterali motkama. Ja jesam glasao za SPS ali ne za ovu blamažu koju Dačić i com. napravili partiji.

Drcna baba

pre 15 godina

Strasno je sto sam ostarela, a ostala naivna. Uvek sam mislila da u jednoj drzavi postoji stalni broj ministarstava i da se to ne menja prilikom promene svake vlade. Doduse, cesto sam u zakonskim tekstovima prilikom odredjivanja nadleznosti za neki postupak nalazila formulaciju tipa "ministarstvo nadlezno za..." i bila mi je cudna i ruzna ovakva birokratska formulacija. Mislila sam, zasto lepo ne kazu Ministarstvo za to i to i svima jasno. Kako su pocele vlade da se menjaju pocela sam da shvatam zasto postoje formulacije ovog tipa jer nikada se ne zna koliko ce sledeca vlada imati ministarstava i koje ce za sta biti nadlezno. Za to svaki put krojimo poseban zakon po meri i zelji partija koje ulaze u vladu. Sada je to 28 ministarstava, premijer, cetiri zamenika, koliko drzavnih sekretara, savetnika (raznih rangova), kabineta i sefova kabineta, sekretarica, sofera i jos mnogo toga sto ce biti izmisljeno da se svi clanovi partija, rodjaci, kumovi, drugovi iz razreda udome...

Sto nisam mladja pa da odem odavde. Ovo se vise ne moze trpeti.

pobornik drzavnosti

pre 15 godina

Meni je najtuzniji odnos prema drzavi. Ukidaj ministarstva, stvaraj ministarstva, sve prema politickim koalicionim potrebama. Podsecam da EU trazi jake institucije, a ne ministarstva tipa "sad ga vidis, sad ga ne vidis". Nadam se da ce neko iz Evrope da preslisa buduce vladajuce "evropejce" zbog ovakve neozbiljnosti, ako vec primat daju politickim dilovima umesto jakoj, ozbiljnoj drzavi.

P.S. Sledeci put glasam za neku od stranaka u cijoj vladi je bilo najmanje ministarstava. Eto kriterijuma bez ideologije.

Zoran

pre 15 godina

Jel to Srbija hoce da udje u Ginisovu knjigu rekorda kao zemlja sa najvecim brojem ministara po glavi stanovnika i to dok je Vojvodina jos u sastavu Srbije?

bezimena

pre 15 godina

Za neuredjenu zemlju kakva je naša, 28 ministarstava i ne mora da bude mnogo, pod uslovom da su oformljena da bi radila a ne da bi zadovoljila apetit koalicionih partnera. Ono što jeste duplo veće nego što nam je potrebno, to je Skupština sa 250 poslanika, kao da smo još uvek SFRJ!

hrvoje

pre 15 godina

Po cemu je Kostunice, prirodnija Vlada DSS i Radikala od DS i SPS. Naravno da nijedna kombinacija nije prirodna kao sto nije bilo prirodno nista sto se desilo posle 12marta/03.Najbolje bi bilo da se DSS utopi u SRS i onda da znamo sta je tzv desnica, ksenofobicna, konzervativna i klerofilna.

MiluMiha

pre 15 godina

Kada se zakonom zabrane predizborne koalicije i kada se za predsednika drzave bude birala iskljucivo nestranacka licnost onda ce nam krenuti na bolje. Ovako, imamo ovo sto imamo... 28 ministara, a gde su njihovi zamenici, sekretari, savetnici, vozaci i sta sve jos ide uz to...

Dejan Djukic

pre 15 godina

Ha gosn. Kostunica samom sebi protivreci, konacno da ga vidimo kako pada...kaze da je SPS gledao sopstvene interese a ne toboz, interese naroda ..a na kraju ce reci mi (dss) cemo gledati svoje interese bilo da smo vlast, bilo opozicija, sto cemo u narednom periodu biti...!!!!?????

zoran

pre 15 godina

A ja naivan, mislio da vladu bira premijer ali kod nas je uvek naopako...Kada bi me neko sada pitao sto li sam glasao za DS, iskren da budem ne bih znao da odgovorim. Sada samo sluzim za podsmeh prijateljima kojima sam govorio o stucnoj vladi, promenama, napretku .A na kraju, u opstinU mi se vratili SPS-ovci, i ne samo u opstinu...UZAS!!!!

Dejan CH

pre 15 godina

Dali moze neko da mi ovo objasni: Kako je moguce da Svajcarska ima citavih 7 ministarstava a mi imamo 4 puta vise? Dali smo mi 4 puta bogatiji od Svajcaraca pa nam se moze, ili je nesto drugo u pitanju? Cisto sumnjam, posto zivim u Svajcarskoj i mnogo poznajem i cenim njihov politicki sistem i sveobuhvatni sistem drustva.

nebitno

pre 15 godina

..Opet bi trebalo potsetiti gradjane Srbije na komentare Arcibalda Rajsa da mladi ljudi u Srbiji nemaju vise veru u svoju zemlju i zelju da se zrtvuju za svoju zemlju jer svaki put kad to covek ucini istina uvek bude ubijena, a ideje zaboravljene. Zao mi je svih batina koje sam kao i mnogi u ovoj zemlji dobio 90 i zao mi je svih onih dana provedenih na ulici po kisi i hladnoci marta 91 i svih drugih godina. Opet smo sve te vrednosti prodali i ja vise ne verujem da ce nam ikada biti bolje. Tragicno je da to vise niko ne primecuje...

nikki

pre 15 godina

da li je ovaj kostunica uopste svestan sta govori i koliko se blamira? Insistira, kao i svi iz njegove partije, da je novoformirana koalicija "neprirodna", misleci da ce nekoga time uvrediti. Sa njim je nekad bila prirodna, pa videsmo kako je ispalo. Uostalom, hvala Bogu da je neprirodna, nisu DS i SPS isto, time samo daje kompliment DS-u. A to sto mu je potpuno prirodno da je on taj koji treba da bude u ljubavi sa SPSom, neka se zapita malo u sta se pretvorio (ili oduvek bio?).

Armakedon

pre 15 godina

Nikad manje Srbije, nikad vise ministartva. E, ovo su reforme,a ne one koji su pre 20 g. sproveli Irci - pa su sad druga najbogatija zemlja u EU.Ovde se puca direktno na prvo mesto,odpozadi il spreda - nije bitno, vazno da je prvo mesto(bar po ministrima)!

Goran

pre 15 godina

Necu o imenima... Ali, valjda je sada jasno da je cilj svakog politicara (levica, centar, desnica) da bude na vlasti, a ne boljitak gradjana Srbije...

Aleksa

pre 15 godina

...
Katastrofa kolika je beskrupuloznost i neodgovornost političke, da izvinete, ne-elite na našoj rašomonijadi. U SITUACIJI GDE PADAMO U SVE DUBLJI DEFICIT BUDŽETA, saznajemo da prave skoro tridesetočlanu vladu, koja će da nas usreći.

Već po ko zna koji put, uvek kada se formira neka nova vlada, stvaraju se nova ministarstva čiji se broj u NEDOGLED POVEĆAVA. Dinkić nam je kazao, biće to efikasna i jeftina vlada, a ono, od vlade prave novi mini-parlament. Strašno.
Da li su građani Srbije svesni koliko samo košta 250 poslanika za državu koja je sve manja ... Uz sve to, Srbija je u sve većem deficitu. Strašno. Kada je bio referendum o ustavu pre godinu i sedam osam meseci, najbeskrupuloznije u njemu (pored načina na koji ga nam je Koštunica oktroisao) mi je izgledalo to što se broj činovništva i državne uprave samo povećao (250 poslanika u sve manjoj državi je efektivno povećanje, zatim broj sudija ustavnog suda itd. itd.).

Kada će konačno B-92 da inicira javnu raspravu i napravi emisije tipa B-92 istražuje u dvadeset nastavaka na ovu temu?!

Nedođija

pre 15 godina

Nit manje države nit više ministarstava. Pogledao sam malo na Internetu i našao da je prosečan broj ministarstava u vladama sveta - 19. U centralnoj i istočnoj Evropi (tu valjda pripadamo mi) - 15. Ali u ovoj jadnoj zamlji sve je obrnuto a što je najgore, nepismeni narod nije ni svestan da živi u državi koja služi da prvenstveno brine o političarima a ne o njima - građanima. Pogledajte samo skupštinu - 250 poslanika koji su ništa drugo nego glasačka mašina - glasaju kako im naloži partija. U normalnim zemljama poslanik je neprikosnoven i glasa za ono što je po njegovom MIŠLJENJU u interesu prvenstveno, pazi sada - građana koji su ga izabrali. Ovo zašta naš parlament služi (izglasavanje i preglasavanje) dovoljno bi bilo da ima i 50 poslanika i da se to rasporedi proporcionalno strankama koje pređu cenzus - mogli bi i dalje na isti način da trguju tj. da se preglasavaju.

Van Helsing

pre 15 godina

Za nasu skupstinu bi bilo najbolje da ima 120 poslanika kao vojvodjanska, a da se pola bira vecinski a druga polovina proporcionalno. Tako bi sve regije bile zastupljene a i bilo bi manje poslanika.
Sto se tice vlade, nije losa stvar da ima vise ministarstava ako njihova funkcionalna podela ima smisla. Plasim se da ih sada ima 28 samo zbog apetita stranaka i pojedinaca u njima.

jaksa

pre 15 godina

Tacno je da drzava Srbija trosi previse novca, i da Nemacka ima manje ministarstava od nas, ali to je savezna drzava gde su mnoge ingerencije prebacene na nizi nivo.
Previse se predaje znacaj samom broju ministarstava, zato sto nekoliko najznacajnijih ministarstava potrose vise od 90% novca iz budzeta...

Prevodilac I

pre 15 godina

Posto je godinama Srbija bila bez "prave" demokratske vlade, kad se god situacija izbistri, i mi budemo blizu konstituisanja jedne nove vlade, nas hvata panika.
Patoloski strah od svega novog unosi nervozu i nevericu.
Ako nismo za ovu vladu, za koju smo?
Onu koju bismo hteli nemoguce je imati, jer to proizilazi iz glasacke volje, izbora! Nema krivca izvan nas.
Ali: "Nista ne postoji odvojeno, i u cistoj formi zla ili dobra. Postoji samo njihova mesavina, ako se pravo posmatra", kaze stari Euripid. Pocetne neidealnost u vladi, ce se kroz vreme primicati liniji najboljeg moguceg. Zato im je potrebna nasa podrska. Podredimo sve optimizmu, a ne idealizmu.
Ja sam za ovu novu vladu!!! A vi?

Cile

pre 15 godina

OK. Vuci siti, gradjani zasad na broju, a dokle ce ne znamo. Ajde resite i taj Beograd, pa da vec jednom KRENEMO DA RADIMO. Uzgred, kad cete objaviti podatke o novim direktorima i Upravnim odborima vaznih preduzeca. To ce svakako biti jos zanimljivije.

Miki EU

pre 15 godina

Iako nisam drzavljanin Srbije,kao sunarodnjaka,iskreno me rastuzuje situacija u Srbiji.Vama nisu potrebni vanjski neprijatelji,najveci neprijatelji srpskog naroda i svih gradjana su u samoj Srbiji.Kako ,inace ,objasniti situaciju kad i tzv. demokratske i evropske snage vuku neobjasnjive poteze,kao i ovaj s brojem ministarstava,nego da je politickoj eliti samo interes moc i vlastito blagostanje.Zar u Srbiji stvarno nema ljudi kojima je,ako su vec u politici,na prvom mjestu boljitak svih gradjana.Svi ljudi nisu jednaki,niti ce ikad biti,ali demokratska i pravna drzava mora svima omoguciti podjednaku zivotnu sansu.Nikako ne mogu shvatiti da jedna ekonomski jaka Njemacka ima 15 ministara plus premjer(Kanzler)i 613 poslanika,a siromasna i pri evropskom dnu razvijena Srbija 28 ministarstava i 250 poslanika,u situaciji da Njemacka ima DESET puta vise stanovnika nego Srbija.Kako objasniti situaciju da u EU i drugdje u svijetu zivi masa sposobnih gradjana iz Srbije koji su se brzo prilagodili novoj sredini i nista se ne razlikuju od ostalih gradjana,a u mnogim stvarima su cak i napredniji.Zato i ljudima u Srbiji drzava treba dati sansu i mogucnost da svatko napreduje preme svojim sposobnostima.Nadam se da ce uskoro doci sloboda kretanja i van granica Srbije i da ce ljudi,pogotovo mladi,nakon toga spoznati i prenijeti pozitivna iskustva razvijenih gradjanskih drustava.

Dragan

pre 15 godina

Pa zar nije put u Evropu preko smanjenja drzavnih cinovnika?! Mozda su i smanjili broj, ali zato svaki ima po 4 funkcije...puta 4 plate.... Evropa za njih!

od viska glava ne boli?

pre 15 godina

28??? Nemacka ima 14 (+delatnosti pokrajina).
Oni koji su mislili (a i dalje misle) da je Tadic=Evropa morace da shvate da to nije bas tako. DS danas, nema nikakve veze sa Zoranom. Zasto? -Stranku, drzavu... cine ljudi, a Zoranu blizi (osim Djelica) nisu vise u sastavu DS-a. Voleo bih da gresim.

ministarka

pre 15 godina

Ups, zaboravih da dodam: Ministarstvo za mlaćenje prazne slame, Ministarstvo za presipanje iz šupljeg u prazno, Ministarstvo za kič i šund, a naravno i Ministarstvo za isterivanje para iz džepa. Mada bi to mogao da bude poseban sektor pri svakom ministarstvu. Jel ima još neko neki predlog? Ajde da pomognemo našim političarima, možda ne mogu svega sami da se sete!

zoran

pre 15 godina

Prijatelji, jer zna neko da mi kaže, ako su poznati ministri, koji su tu da sprovode stranačke programe, koja je tu uloga mandatara? Koju će on strategiju da sprovodi? Bolje reći čiju će on strategiju da sprovodi? Ako je ovo što se piše tačno, onda predlažem da uzmu najlepšeg medju kandidatima ili još bolje najoptimističkijeg, nek nam bar uliva nadu. I ako su informacije u tekstu pouzdane, u Srbiji će neke stranke proći bolje od Šojića sa isto toliko poslanika. Naše realnost je tragikomičnija od televizijske parodije.

hahaha

pre 15 godina

Bruka...ja vise ne znam sta ovom slepom narodu treba da urade...28 ministarstava, da se svi krokodili namire...cudo da ih nema 40...i onda ce da nam ispricaju pricicu kako cemo u EU za koju godinu...sta cemo kad je Srbija slep do slepog i gluv do gluvog

Nostradamus

pre 15 godina

Ja predlazem jos dodatna dva ministarstva. Prvo od njih bi se bavilo time kako povecati broj ministarstava koja nikome ne trebaju, a drugo bi se bavilo pitanjem zasto uopste imamo toliko ministarstava?. Mislim da bi ova dva ministarstva bila naj aktivnija a uvek bi mogli da u njih "zaposlimo visak ministara" koji slucajno ne budu imali sta i gde da rade. Pa kada bude lepo ministrima valjda ce biti i narodu - ili mozda nece?.

zrad

pre 15 godina

Ovo je smesno i zalosno. Zamislite situaciju da neko odabere tim za EURO2008 a onda dovede selektora da ih vodi. Ja sam mislio da predsednik vlade bira tim. Izgleda da je predsednik vlade apsolutno nebitan. To je kod nas normalno jer se i tako nadglasavaju, niko za nista ne odgovara. Greska je i u tome sto su trebali da odrede i jedno ministarstvo "ZA PRIJATELJE I RODBINU", koje bi naprimer radilo samo jedan dan u nedelji. Tako bismo mi obicni smrtnici znali koga placamo...ovako....???? Neverovatno je da imamo vise ministara nego vlada SAD i Rusije zajedno....Blago nama...

Milutin

pre 15 godina

Ovo mi je zanimljivo:

Potpredsednica G17 plus i predsednica pokrajinske organizacije te stranke Ivana Dulić-Marković izjavila je danas da SPS nije potreban u formiranju izvršne vlasti u Vojvodini i ocenila da su "socijalisti za sve amnestirani" već time što se u Republici s njima formira vlada.

Dakle: U Beogradu morate da raskinete koaliciju, a u Vojvodini "ko vas sisa". Mozda tako i treba da socijalistima, ali je bljutavo

ministrakra

pre 15 godina

Čekajte ljudi, a gde je tu Ministarstvo za debelu hladovinu, prodavanje magle i zamazivanje očiju, zatim Ministarstvo za besomučno i povrh svega nepotrebno trošenje novca iz budžeta, Ministarstvo za nerad, nemar, nemaštinu i nepotizam..... itd. Može tu još ministarstava da dođe u obzir. Ovo je Srbija, zemlja među šljivama. Ništa nije nemoguće!

Patriots

pre 15 godina

Jadna je ova Srbija sa ovakvim politicarima... josh jednom se pokazalo da je svima u interesu samo da budu u fotelji, a narod ko ...... Ko ce sad da hapsi tajkune iz doba 90-tih??? da nece ljudi iz SPS-a ? Jad i beda

P.S Svi koji imaju mogucnosti nek idu iz ove Srbije sto pre, pa nek ovi politicari ostanu da vladaju sebi i da podkradaju sebe !!!

SVE JE ISTO SAMO NJEGA VISE NEMA !!! ...

Popaj

pre 15 godina

Ovo ima samo kod nas - zakonska, na kraju krajeva i demokratska procedura je da predsednik predlaze mandatara i onda mandatar sastavlja vladu. Ovde predsednik jos nije odlucio ko ce biti mandatar, ali mu je vladu vec sastavio u dogovoru sa Milosevicevim i Arkanovim pajacima. To samo govori o demokraticnosti kako predsednika tako i buduce vlade.
Sve se plasim da je Zoranu Djindjicu kao mandataru vladu sastavljao Milan Milutinovic...

Hahaha

pre 15 godina

Ovo je slika i prilika nase drzave. Ja posao ne mogu dobiti ovde (naivcina se vratila, nema 'leba od idealizma), jerbo nisam clan neke stranke, niti se krecem u tim krugovima.

Nikoga ne interesuje CV (a i ne bi ga razumeli). Samo je bitno "ciji si". Nema veze sto imam 100 puta vise iskustva i znanja od marioneta. Bitno je to sto nisam marioneta.

Strasno, sta samo sebi cinimo, to nam niko drugi ne moze uciniti.

živko

pre 15 godina

Verovaću onoj Vladi koja će obezbediti:
-da Skupština broji ukupno125 poslanika
-da Vlada ukupno ima 15 ministarstava
-da se primanja poslanika vežu za ukupnu zaposlenost i prosečnu zaradu
Sve ostalo su prazne priče...

miki

pre 15 godina

Inace samo da vas obavetim jedna Velika Britanija sa 60miliona stanovnika ima 19ministara plus premijer.
Sta reci lepo ono rekose
Srbija zemlja Hleba i Igara.

zg

pre 15 godina

Vi ste baš neka bogata država kad možete imati 28 ministara. Ne vjerujem u demokratsku transformaciju SPS-a kao i malo tko zapadno od Drine, ali mi se ideja o čovjeku iz Vojvodine kao premijeru čini dobra.

M. Stefanovic

pre 15 godina

Ovo je nesto ala Broz, Tako je bilo za vreme njega. Ministri su bili imenovani, pre kandidature i izbora. Alal vera, niste ni ukoracili u demokratiju, sve po istome. U svim naprednim i demokratskim zemljama, ministri se biraju i imenuju u dogovoru sa premijerom.

Dusan.K.

pre 15 godina

Vlada od cetvrtka do cetvtrtka, iz meseca u mesec, a Unija od godine do godine,..
Da se ovako ponasala Nemacka posle 1945. jos uvek bi ljudi ginuli preskakajuci Berlinski zid.

diplomata

pre 15 godina

Gospodo koja podrzavate I. Vejvodu za mesto ministra spoljnih poslova, zar mislite da ima sanse da u Srbiji pobedi razum i strucnost nad partijskom lojalnoscu i licnim simpatijama? Ne budite idealisti!

boro

pre 15 godina

Bojan Pajtic je rodjen u Senti (mali gradic pored reke Tise u Backoj) gde 80 odsto stanovnistva cine madjari, zbog toga potpuno je normalno da Pajtic zna madjarski (mada ne bas toliko dobro kao Radovan Jelasic, koji zna perfektno).
Ali dobro, nije ni to toliko bitno, mnogo je vaznije da on vec ima iskustvo u premijerskom poslu i dosad je dobro vodio vojvodjansku vladu za sta su gradjani i nagradili DS-a sa potpunom pobedom u pokrajini.
Zato i ja mislim da on treba da bude premijer.
Samo... Tadicu treba neki Jeremic ili Cvetkovic koji ce ga slusati kao Medvedev Putina...
Zato, meni bice prijatno iznenadjenje ako stvarno Tadic imenuje Pajtica za premijera...
Jedan Sencanin

Dušan

pre 15 godina

Ne vidim šta je problem, ako zaista premijer bude bio Pajtić. Ni Đelić ne bi bio loše rešenje, ali ne mislim da je Pajtić manji "simbol kontinuiteta" sa Zoranovom politikom od Đelića - uostalom, Đelić je došao 2000-te godine, a Pajtić je "od malih nogu" u DS

mare

pre 15 godina

Malo li je 28 ministarstava?
Hrvatska ih ima 16.
U BiH je tek guzva...
U RS postoji 15 ministarstava,
dok Federacija ima 16 entitetskih i 150 kantonalnih ministara.
Ko ce to da finansira ?
Sve bi to bilo o.k.da drzava funkcionisu kako valja, gradjani bi ih platili 3 puta vise. Ali ljudi, jos samo samar da nam okace...

Bibi

pre 15 godina

Inace, sto se tice mandatara... tu nije bas krivica Tadica sto su na kraju ostali losi kadrovi jer koliko ja znam mesto premijera nudjeno je Gordani Matkovic prvo, pa Piticu, cak i Djelicu.. ali su svi odbili, nazalost.

dole vlada

pre 15 godina

pa ovo je neverovatno, DVADESET OSAM ministarstava, pa toliko nema ni Kina ili Indija, kakva je to neodgovornost prema gradjanima, pa sve pare od EU ce ici samo da se ovi izfinansiraju. Pored takve vlade narodnjaci i radikali samo treba da cute i cekaju godinu dana do kad ce se ovi izmedju sebe posvadjati i onda ce dobiti izbore bez problema. Mozemo samo da se zahvalimo Tadicu.

serafim

pre 15 godina

vidim i dalje se nastavlja ova bruka oko premijera...
...ministar policije,
"socijalno odgovoran lik"
...predsednik skupstine,
partijski zamenik "socijalno odgovornog lika"
...premijer ???
...kad vec nije "socijalno odgovoran lik" ...bilo bi dobro da bude neka marioneta u rukama predsednika drzave, koji zbog postojecih funkcija bas kao i "socijalno odgovorni lik" ne moze da bude i premijer...
Pajtic? Djelic? ... ili bilo ko odgovoran, stabilan, strucan, iskusan i barem uslovno nezavistan ne dolazi u obzir!!! barem sto se tice predsednika drzave ...
... pitam se dokle sve ovo moze da ide?
Za one koji su zaboravili, ne tako davno pricao se u ovoj zemlji vic u kojem je dnevnik pocinjao sa: Dobro vece, dragi predsednice...

SuhesZ

pre 15 godina

Sto se mene tice Bozidara Djelice njega bih najradije video u resoru ministra za kontrolu i sprovodjenje finansija sa EU, a neka Dinkic ostane u ulozi ministra finansija i bavi se domacim problemima. Pajtic ce biti odlican premijer. Dulic nije finansijski ekspert, a ono sto je najvaznije da se dobije iz EU, to su pare, mnogo para. A to nije lako, EU nije crveni krst, niti majka Tereza. Tu treba neko za koga postoji poverenje i zna sa parama u velikim razmerama. Dulic ce se verovatno baviti administrativnim i populisticko-politickim pitanjima prikljucivanja u EU. Tu treba neko veoma posvecen i veoma strucan u finansijskim poslovima sa veoma mnogo para. Jelasic, Dinkic i Djelic na takav nacin bi mogli postati cvrst finansijski temeljac buduce evropske Srbije, koja nece biti "banana drzava" u EU.

Zvonko

pre 15 godina

Dinkić:"...iz DS-a dobio uveravanje da će ključne resore u policiji i BIA-i voditi ta (Demokratska) stranka." Sta stranke ima da traze u policiji i BIA-i? Kad cemo se vise osloboditi komunizma?

opservator

pre 15 godina

Ako vec osnivamo nova ministarstva onda bi ovoj drzavi medju prvima trebalo ministarstvo za saobracaj... ali avaj izgleda da ova drzava i dalje ne haje za 1000 poginulih godisnje.

Macchiavelli

pre 15 godina

Ministarstvo za prostorno planiranje i građevinu, za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan... Stalno neka nova ministarstva... I ono bespredmetno Ministarstvo za KiM...
U normalnim evropskim parlamentima ministarstava ima upola manje.

Mala drzava sa velikim apetitima za javne rashode.

Ritter

pre 15 godina

Samo vi povecavajte broj ministarstava, sacuvaj Boze da smanjite... Za aparate za rano otkrivanje kancera nemate pare, a za ministre imate...

Pedja

pre 15 godina

Voleo bih da zivim u zemlji u kojoj je gospodin Vejvoda ministar inostranih poslova. Cini mi se da ima puno kvalifikacija koja ga preporucuju za to mesto, osim jedog a to je da je bio prijatelj i saradnik pokojnog Zorana Djindjica. Cini mi se da od 12.3.2003. takvi u Demokratskoj stranci lose prolaze.

ozlojedjen

pre 15 godina

Igre oko vlasti u Beogradu se nastavljaju. Potpuno podržavam ideju da koalicija u Beogradu treba biti ista kao i na republičkom nivou. Ono što me je razočaralo je totalna nezainteresovanost i za druge gradske vlasti gde su već formirane koalicije SRS DSS-NS i SPS. Znači li to da naše političare ne interesuju gradjani iz drugih gradova osim u Beogradu, N. Sadu, Nisu i Kragujevcu. Da li se oni sete birača u Kraljevu, Kruševcu, Vranju ili Leskovcu samo kada dodju izbori. E pa gospodo ako je tako onda na sledećim izborima uštedite vreme i novac i ne dolazite u provinciju. Glasove skupljajte samo u onim gradovima za koje se borite da dobiju pro-evropsku vlast.

dejan624

pre 15 godina

Ovo je sramota šta se radi u Srbiji. Izabrana je Slavica Đukić-Dejanović za predsednika parlamenta, koja je bila jedna od najbližih saradnika Slobe i Mire i koja je Slobu izvela iz kuće kada su ga izručili u Hag. Kakav je ovo interes spojio ovu vladu?

Ministar

pre 15 godina

Prva novina, 4 ministarstva više.Više nego u celoj EU.
To je prva cena ovoliko preglomazne koalicije + SPS na koga ode najviše.
Sramota

Vex

pre 15 godina

Drago mi je da jos neko podrzava izbor Ivana Vejvode za min. ino. poslova. Jos kada je bio pomenut kao kandidat na prethodnim izborima (a mesto pripalo Jeremicu) komentarisao sam kako je steta sto Vejvoda nije izabran. Sjajan politikolog sa ogromnim iskustvom u medjunarodnim odnosima, a nadasve pravi gospodin u odnosu na ovdasnju elitu! A ako se doda cinjenica i da mu je otac bio ambasador - znaci coveku je diplomatija u genima ! ! ! Pravi covek na pravom mestu.

mkd

pre 15 godina

Mislim da je Balkan uklet kad je u pitanju politika... Ali nasi su politicari samo ogledalo onih koji ih biraju.
Problem je sistemski, kad imate izbiracki model gde je partija vlasnik mandata onda svakako imate situaciju gde je Premijer zadnji koji ce biti izabran, i to mozda cak i posle konstitutivne sednice Vlade :-) Imacete marionetu od premijera kao sto imate i marionete od poslanika. Konce vuku 4-5 ljudi sa vrha politickih partija a to nije demokratija vec partokratija. To i ne bi bilo tako lose da su bar partije malo od malo demokratske u svom delovanju a one su bez iskjlucaka autokratske. Put do demokratskog drustva nije lak i jedino borba za prave demokratske vrednosti je isplativa na duge staze. Kad zaboravimo idolopoklonstvo koje nam je nasledje i ne biramo likove vec politiku i vrednosti koje zastupaju imacemo sanse da se brzi prikljucimo onome sto zovemo normalan svet.

Boris

pre 15 godina

Sta reci o predsedniku drzave kome je bitnije to da na celo vlade NE dodje neko ko bi mu sutra ugrozio mesto u stranci od razvoja sopstvene zemlje !?
U tu svrhu je i bio namenjen Jeremic (mislim sta reci, on premijer !?!, srecom ima normalnih ljudi u DS-u)
Nisu radikali toliko blesavi, treba ponekad poslusati i njihov glas...
Nisam glasao za DS od ubistva pokojnog premijera, niti cu ikada vise sa ovom ekipom na celu !

che

pre 15 godina

Stice se utisak da Tadic zeli dozivotno liderstvo nad DS-om pa forsira ljude koji ga ne mogu ugroziti na toj poziciji. Prvi ko je isecen u toj borbi bio je Ceda Jovanovic, a sada ce cenu da plate i svi drugi koji se USUDE da se suprotstave. Demokratija na delu, nema sta. Samo da se zadrze na vlasti. A ovu ladkrdiju sa SPS-om im nikada necu oprostiti. Sirimo dalje, drugovi i drugarice. Da sledece izbore docekamo jos brojniji. A eto njih opet, za par meseci...

DRAGAN

pre 15 godina

Ne verovatno je da Tadić zbog sopstvenih interesa i sujete, neizborom Djelića za premijera , gradjanima Srbije USKRAĆUJE pravo na bolji život i bolje perspektive. Valjda je interes gradjana najvažniji. Predsednik koji to ne ume ili neće da prepozna, nije dorastao toj funkciji.

Max Cohen

pre 15 godina

Tadic zaboravlja da je Djelic jedini simbol kontinuiteta sa Zoranom Djindjicem, simbol koji je toliko eksploatisao, na kome je nemerljivo profitirao i koji mu je doneo nebrojeno glasova. Medjutim cistka u DS se lagano zavrsava, nema vise nikoga od ljudi koji su nam poznati,ali ne kao posledica geneze i prosperiteta stranke, vec kao posledica nesigurnosti i staljinistickih metoda unutar DS-a. Svesno ili ne Boris Tadic je ne jednom pljunuo u lice svojim glasacima i onima koji ga podrzavaju, a iza svega se na zalost ne krije neki plan dostojan Bizmarka ili Cercila vec klasicna cistka po modelu pomenutog Dzugasvilija... lose, lose, lose ...

Marko

pre 15 godina

Uže Predsedništvo DS je dobro procenilo kad se opredelilo za Pajtića. Vuk Jeremić je malo vrdao kao ministar ino. poslova.

Malo je naginjao ka idejama DSS. Ne verujem da je to bila predizborna politička igra...

Recimo, znam da je zbog toga DS u Knjaževcu dobila najmanje osam glasova manje. Dobro, osam glasova je ništa, ali...

Banem

pre 15 godina

Voleo bih da znam zasto se politika vrha DS-a promenila u smislu kadrovskih resenja, zasto je vise nego euforicno najavljen Bozidar Djelic za premijera u kampanji za parlamentarne izbore prosle godine, a sada kad ce DS ZAISTA imati premijera, najbolji covek za tu funkciju ni ne spominje?! Osim toga DS ima kadar za premijera mnogo bolji od Pajtica, mozda isti nije jednako slepo odan Borisu Tadicu pa mu je to kocnica?

strucnjak

pre 15 godina

Nadam se da ce na mesto ministra inostranih poslova doci Ivan Vejvoda - odmeren, obrazovan i diplomatski nastrojen strucnjak. Upravo ovo ministarstvo je i najvaznije za buduce evropske integracije i potreban je neko njegovog kalibra da taj posao i zavrsi.

podrska

pre 15 godina

Odgovara. Simpatican je i energican. I ono sto me je prijatno iznenadilo je njegovo skoro savrseno poznavanje madjarskog jezika. Ako Srbija bude imala takvog premijera bice to veliki skok napred.

Ritter

pre 15 godina

Samo vi povecavajte broj ministarstava, sacuvaj Boze da smanjite... Za aparate za rano otkrivanje kancera nemate pare, a za ministre imate...

podrska

pre 15 godina

Odgovara. Simpatican je i energican. I ono sto me je prijatno iznenadilo je njegovo skoro savrseno poznavanje madjarskog jezika. Ako Srbija bude imala takvog premijera bice to veliki skok napred.

Banem

pre 15 godina

Voleo bih da znam zasto se politika vrha DS-a promenila u smislu kadrovskih resenja, zasto je vise nego euforicno najavljen Bozidar Djelic za premijera u kampanji za parlamentarne izbore prosle godine, a sada kad ce DS ZAISTA imati premijera, najbolji covek za tu funkciju ni ne spominje?! Osim toga DS ima kadar za premijera mnogo bolji od Pajtica, mozda isti nije jednako slepo odan Borisu Tadicu pa mu je to kocnica?

Boris

pre 15 godina

Sta reci o predsedniku drzave kome je bitnije to da na celo vlade NE dodje neko ko bi mu sutra ugrozio mesto u stranci od razvoja sopstvene zemlje !?
U tu svrhu je i bio namenjen Jeremic (mislim sta reci, on premijer !?!, srecom ima normalnih ljudi u DS-u)
Nisu radikali toliko blesavi, treba ponekad poslusati i njihov glas...
Nisam glasao za DS od ubistva pokojnog premijera, niti cu ikada vise sa ovom ekipom na celu !

che

pre 15 godina

Stice se utisak da Tadic zeli dozivotno liderstvo nad DS-om pa forsira ljude koji ga ne mogu ugroziti na toj poziciji. Prvi ko je isecen u toj borbi bio je Ceda Jovanovic, a sada ce cenu da plate i svi drugi koji se USUDE da se suprotstave. Demokratija na delu, nema sta. Samo da se zadrze na vlasti. A ovu ladkrdiju sa SPS-om im nikada necu oprostiti. Sirimo dalje, drugovi i drugarice. Da sledece izbore docekamo jos brojniji. A eto njih opet, za par meseci...

DRAGAN

pre 15 godina

Ne verovatno je da Tadić zbog sopstvenih interesa i sujete, neizborom Djelića za premijera , gradjanima Srbije USKRAĆUJE pravo na bolji život i bolje perspektive. Valjda je interes gradjana najvažniji. Predsednik koji to ne ume ili neće da prepozna, nije dorastao toj funkciji.

strucnjak

pre 15 godina

Nadam se da ce na mesto ministra inostranih poslova doci Ivan Vejvoda - odmeren, obrazovan i diplomatski nastrojen strucnjak. Upravo ovo ministarstvo je i najvaznije za buduce evropske integracije i potreban je neko njegovog kalibra da taj posao i zavrsi.

Ministar

pre 15 godina

Prva novina, 4 ministarstva više.Više nego u celoj EU.
To je prva cena ovoliko preglomazne koalicije + SPS na koga ode najviše.
Sramota

Max Cohen

pre 15 godina

Tadic zaboravlja da je Djelic jedini simbol kontinuiteta sa Zoranom Djindjicem, simbol koji je toliko eksploatisao, na kome je nemerljivo profitirao i koji mu je doneo nebrojeno glasova. Medjutim cistka u DS se lagano zavrsava, nema vise nikoga od ljudi koji su nam poznati,ali ne kao posledica geneze i prosperiteta stranke, vec kao posledica nesigurnosti i staljinistickih metoda unutar DS-a. Svesno ili ne Boris Tadic je ne jednom pljunuo u lice svojim glasacima i onima koji ga podrzavaju, a iza svega se na zalost ne krije neki plan dostojan Bizmarka ili Cercila vec klasicna cistka po modelu pomenutog Dzugasvilija... lose, lose, lose ...

Macchiavelli

pre 15 godina

Ministarstvo za prostorno planiranje i građevinu, za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan... Stalno neka nova ministarstva... I ono bespredmetno Ministarstvo za KiM...
U normalnim evropskim parlamentima ministarstava ima upola manje.

Mala drzava sa velikim apetitima za javne rashode.

miki

pre 15 godina

Inace samo da vas obavetim jedna Velika Britanija sa 60miliona stanovnika ima 19ministara plus premijer.
Sta reci lepo ono rekose
Srbija zemlja Hleba i Igara.

dejan624

pre 15 godina

Ovo je sramota šta se radi u Srbiji. Izabrana je Slavica Đukić-Dejanović za predsednika parlamenta, koja je bila jedna od najbližih saradnika Slobe i Mire i koja je Slobu izvela iz kuće kada su ga izručili u Hag. Kakav je ovo interes spojio ovu vladu?

živko

pre 15 godina

Verovaću onoj Vladi koja će obezbediti:
-da Skupština broji ukupno125 poslanika
-da Vlada ukupno ima 15 ministarstava
-da se primanja poslanika vežu za ukupnu zaposlenost i prosečnu zaradu
Sve ostalo su prazne priče...

dole vlada

pre 15 godina

pa ovo je neverovatno, DVADESET OSAM ministarstava, pa toliko nema ni Kina ili Indija, kakva je to neodgovornost prema gradjanima, pa sve pare od EU ce ici samo da se ovi izfinansiraju. Pored takve vlade narodnjaci i radikali samo treba da cute i cekaju godinu dana do kad ce se ovi izmedju sebe posvadjati i onda ce dobiti izbore bez problema. Mozemo samo da se zahvalimo Tadicu.

Zvonko

pre 15 godina

Dinkić:"...iz DS-a dobio uveravanje da će ključne resore u policiji i BIA-i voditi ta (Demokratska) stranka." Sta stranke ima da traze u policiji i BIA-i? Kad cemo se vise osloboditi komunizma?

Pedja

pre 15 godina

Voleo bih da zivim u zemlji u kojoj je gospodin Vejvoda ministar inostranih poslova. Cini mi se da ima puno kvalifikacija koja ga preporucuju za to mesto, osim jedog a to je da je bio prijatelj i saradnik pokojnog Zorana Djindjica. Cini mi se da od 12.3.2003. takvi u Demokratskoj stranci lose prolaze.

zg

pre 15 godina

Vi ste baš neka bogata država kad možete imati 28 ministara. Ne vjerujem u demokratsku transformaciju SPS-a kao i malo tko zapadno od Drine, ali mi se ideja o čovjeku iz Vojvodine kao premijeru čini dobra.

Vex

pre 15 godina

Drago mi je da jos neko podrzava izbor Ivana Vejvode za min. ino. poslova. Jos kada je bio pomenut kao kandidat na prethodnim izborima (a mesto pripalo Jeremicu) komentarisao sam kako je steta sto Vejvoda nije izabran. Sjajan politikolog sa ogromnim iskustvom u medjunarodnim odnosima, a nadasve pravi gospodin u odnosu na ovdasnju elitu! A ako se doda cinjenica i da mu je otac bio ambasador - znaci coveku je diplomatija u genima ! ! ! Pravi covek na pravom mestu.

ministrakra

pre 15 godina

Čekajte ljudi, a gde je tu Ministarstvo za debelu hladovinu, prodavanje magle i zamazivanje očiju, zatim Ministarstvo za besomučno i povrh svega nepotrebno trošenje novca iz budžeta, Ministarstvo za nerad, nemar, nemaštinu i nepotizam..... itd. Može tu još ministarstava da dođe u obzir. Ovo je Srbija, zemlja među šljivama. Ništa nije nemoguće!

od viska glava ne boli?

pre 15 godina

28??? Nemacka ima 14 (+delatnosti pokrajina).
Oni koji su mislili (a i dalje misle) da je Tadic=Evropa morace da shvate da to nije bas tako. DS danas, nema nikakve veze sa Zoranom. Zasto? -Stranku, drzavu... cine ljudi, a Zoranu blizi (osim Djelica) nisu vise u sastavu DS-a. Voleo bih da gresim.

diplomata

pre 15 godina

Gospodo koja podrzavate I. Vejvodu za mesto ministra spoljnih poslova, zar mislite da ima sanse da u Srbiji pobedi razum i strucnost nad partijskom lojalnoscu i licnim simpatijama? Ne budite idealisti!

Hahaha

pre 15 godina

Ovo je slika i prilika nase drzave. Ja posao ne mogu dobiti ovde (naivcina se vratila, nema 'leba od idealizma), jerbo nisam clan neke stranke, niti se krecem u tim krugovima.

Nikoga ne interesuje CV (a i ne bi ga razumeli). Samo je bitno "ciji si". Nema veze sto imam 100 puta vise iskustva i znanja od marioneta. Bitno je to sto nisam marioneta.

Strasno, sta samo sebi cinimo, to nam niko drugi ne moze uciniti.

hahaha

pre 15 godina

Bruka...ja vise ne znam sta ovom slepom narodu treba da urade...28 ministarstava, da se svi krokodili namire...cudo da ih nema 40...i onda ce da nam ispricaju pricicu kako cemo u EU za koju godinu...sta cemo kad je Srbija slep do slepog i gluv do gluvog

Dusan.K.

pre 15 godina

Vlada od cetvrtka do cetvtrtka, iz meseca u mesec, a Unija od godine do godine,..
Da se ovako ponasala Nemacka posle 1945. jos uvek bi ljudi ginuli preskakajuci Berlinski zid.

M. Stefanovic

pre 15 godina

Ovo je nesto ala Broz, Tako je bilo za vreme njega. Ministri su bili imenovani, pre kandidature i izbora. Alal vera, niste ni ukoracili u demokratiju, sve po istome. U svim naprednim i demokratskim zemljama, ministri se biraju i imenuju u dogovoru sa premijerom.

mare

pre 15 godina

Malo li je 28 ministarstava?
Hrvatska ih ima 16.
U BiH je tek guzva...
U RS postoji 15 ministarstava,
dok Federacija ima 16 entitetskih i 150 kantonalnih ministara.
Ko ce to da finansira ?
Sve bi to bilo o.k.da drzava funkcionisu kako valja, gradjani bi ih platili 3 puta vise. Ali ljudi, jos samo samar da nam okace...

boro

pre 15 godina

Bojan Pajtic je rodjen u Senti (mali gradic pored reke Tise u Backoj) gde 80 odsto stanovnistva cine madjari, zbog toga potpuno je normalno da Pajtic zna madjarski (mada ne bas toliko dobro kao Radovan Jelasic, koji zna perfektno).
Ali dobro, nije ni to toliko bitno, mnogo je vaznije da on vec ima iskustvo u premijerskom poslu i dosad je dobro vodio vojvodjansku vladu za sta su gradjani i nagradili DS-a sa potpunom pobedom u pokrajini.
Zato i ja mislim da on treba da bude premijer.
Samo... Tadicu treba neki Jeremic ili Cvetkovic koji ce ga slusati kao Medvedev Putina...
Zato, meni bice prijatno iznenadjenje ako stvarno Tadic imenuje Pajtica za premijera...
Jedan Sencanin

Marko

pre 15 godina

Uže Predsedništvo DS je dobro procenilo kad se opredelilo za Pajtića. Vuk Jeremić je malo vrdao kao ministar ino. poslova.

Malo je naginjao ka idejama DSS. Ne verujem da je to bila predizborna politička igra...

Recimo, znam da je zbog toga DS u Knjaževcu dobila najmanje osam glasova manje. Dobro, osam glasova je ništa, ali...

mkd

pre 15 godina

Mislim da je Balkan uklet kad je u pitanju politika... Ali nasi su politicari samo ogledalo onih koji ih biraju.
Problem je sistemski, kad imate izbiracki model gde je partija vlasnik mandata onda svakako imate situaciju gde je Premijer zadnji koji ce biti izabran, i to mozda cak i posle konstitutivne sednice Vlade :-) Imacete marionetu od premijera kao sto imate i marionete od poslanika. Konce vuku 4-5 ljudi sa vrha politickih partija a to nije demokratija vec partokratija. To i ne bi bilo tako lose da su bar partije malo od malo demokratske u svom delovanju a one su bez iskjlucaka autokratske. Put do demokratskog drustva nije lak i jedino borba za prave demokratske vrednosti je isplativa na duge staze. Kad zaboravimo idolopoklonstvo koje nam je nasledje i ne biramo likove vec politiku i vrednosti koje zastupaju imacemo sanse da se brzi prikljucimo onome sto zovemo normalan svet.

serafim

pre 15 godina

vidim i dalje se nastavlja ova bruka oko premijera...
...ministar policije,
"socijalno odgovoran lik"
...predsednik skupstine,
partijski zamenik "socijalno odgovornog lika"
...premijer ???
...kad vec nije "socijalno odgovoran lik" ...bilo bi dobro da bude neka marioneta u rukama predsednika drzave, koji zbog postojecih funkcija bas kao i "socijalno odgovorni lik" ne moze da bude i premijer...
Pajtic? Djelic? ... ili bilo ko odgovoran, stabilan, strucan, iskusan i barem uslovno nezavistan ne dolazi u obzir!!! barem sto se tice predsednika drzave ...
... pitam se dokle sve ovo moze da ide?
Za one koji su zaboravili, ne tako davno pricao se u ovoj zemlji vic u kojem je dnevnik pocinjao sa: Dobro vece, dragi predsednice...

ozlojedjen

pre 15 godina

Igre oko vlasti u Beogradu se nastavljaju. Potpuno podržavam ideju da koalicija u Beogradu treba biti ista kao i na republičkom nivou. Ono što me je razočaralo je totalna nezainteresovanost i za druge gradske vlasti gde su već formirane koalicije SRS DSS-NS i SPS. Znači li to da naše političare ne interesuju gradjani iz drugih gradova osim u Beogradu, N. Sadu, Nisu i Kragujevcu. Da li se oni sete birača u Kraljevu, Kruševcu, Vranju ili Leskovcu samo kada dodju izbori. E pa gospodo ako je tako onda na sledećim izborima uštedite vreme i novac i ne dolazite u provinciju. Glasove skupljajte samo u onim gradovima za koje se borite da dobiju pro-evropsku vlast.

opservator

pre 15 godina

Ako vec osnivamo nova ministarstva onda bi ovoj drzavi medju prvima trebalo ministarstvo za saobracaj... ali avaj izgleda da ova drzava i dalje ne haje za 1000 poginulih godisnje.

zrad

pre 15 godina

Ovo je smesno i zalosno. Zamislite situaciju da neko odabere tim za EURO2008 a onda dovede selektora da ih vodi. Ja sam mislio da predsednik vlade bira tim. Izgleda da je predsednik vlade apsolutno nebitan. To je kod nas normalno jer se i tako nadglasavaju, niko za nista ne odgovara. Greska je i u tome sto su trebali da odrede i jedno ministarstvo "ZA PRIJATELJE I RODBINU", koje bi naprimer radilo samo jedan dan u nedelji. Tako bismo mi obicni smrtnici znali koga placamo...ovako....???? Neverovatno je da imamo vise ministara nego vlada SAD i Rusije zajedno....Blago nama...

Patriots

pre 15 godina

Jadna je ova Srbija sa ovakvim politicarima... josh jednom se pokazalo da je svima u interesu samo da budu u fotelji, a narod ko ...... Ko ce sad da hapsi tajkune iz doba 90-tih??? da nece ljudi iz SPS-a ? Jad i beda

P.S Svi koji imaju mogucnosti nek idu iz ove Srbije sto pre, pa nek ovi politicari ostanu da vladaju sebi i da podkradaju sebe !!!

SVE JE ISTO SAMO NJEGA VISE NEMA !!! ...

ministarka

pre 15 godina

Ups, zaboravih da dodam: Ministarstvo za mlaćenje prazne slame, Ministarstvo za presipanje iz šupljeg u prazno, Ministarstvo za kič i šund, a naravno i Ministarstvo za isterivanje para iz džepa. Mada bi to mogao da bude poseban sektor pri svakom ministarstvu. Jel ima još neko neki predlog? Ajde da pomognemo našim političarima, možda ne mogu svega sami da se sete!

Nedođija

pre 15 godina

Nit manje države nit više ministarstava. Pogledao sam malo na Internetu i našao da je prosečan broj ministarstava u vladama sveta - 19. U centralnoj i istočnoj Evropi (tu valjda pripadamo mi) - 15. Ali u ovoj jadnoj zamlji sve je obrnuto a što je najgore, nepismeni narod nije ni svestan da živi u državi koja služi da prvenstveno brine o političarima a ne o njima - građanima. Pogledajte samo skupštinu - 250 poslanika koji su ništa drugo nego glasačka mašina - glasaju kako im naloži partija. U normalnim zemljama poslanik je neprikosnoven i glasa za ono što je po njegovom MIŠLJENJU u interesu prvenstveno, pazi sada - građana koji su ga izabrali. Ovo zašta naš parlament služi (izglasavanje i preglasavanje) dovoljno bi bilo da ima i 50 poslanika i da se to rasporedi proporcionalno strankama koje pređu cenzus - mogli bi i dalje na isti način da trguju tj. da se preglasavaju.

Popaj

pre 15 godina

Ovo ima samo kod nas - zakonska, na kraju krajeva i demokratska procedura je da predsednik predlaze mandatara i onda mandatar sastavlja vladu. Ovde predsednik jos nije odlucio ko ce biti mandatar, ali mu je vladu vec sastavio u dogovoru sa Milosevicevim i Arkanovim pajacima. To samo govori o demokraticnosti kako predsednika tako i buduce vlade.
Sve se plasim da je Zoranu Djindjicu kao mandataru vladu sastavljao Milan Milutinovic...

SuhesZ

pre 15 godina

Sto se mene tice Bozidara Djelice njega bih najradije video u resoru ministra za kontrolu i sprovodjenje finansija sa EU, a neka Dinkic ostane u ulozi ministra finansija i bavi se domacim problemima. Pajtic ce biti odlican premijer. Dulic nije finansijski ekspert, a ono sto je najvaznije da se dobije iz EU, to su pare, mnogo para. A to nije lako, EU nije crveni krst, niti majka Tereza. Tu treba neko za koga postoji poverenje i zna sa parama u velikim razmerama. Dulic ce se verovatno baviti administrativnim i populisticko-politickim pitanjima prikljucivanja u EU. Tu treba neko veoma posvecen i veoma strucan u finansijskim poslovima sa veoma mnogo para. Jelasic, Dinkic i Djelic na takav nacin bi mogli postati cvrst finansijski temeljac buduce evropske Srbije, koja nece biti "banana drzava" u EU.

Armakedon

pre 15 godina

Nikad manje Srbije, nikad vise ministartva. E, ovo su reforme,a ne one koji su pre 20 g. sproveli Irci - pa su sad druga najbogatija zemlja u EU.Ovde se puca direktno na prvo mesto,odpozadi il spreda - nije bitno, vazno da je prvo mesto(bar po ministrima)!

Dejan CH

pre 15 godina

Dali moze neko da mi ovo objasni: Kako je moguce da Svajcarska ima citavih 7 ministarstava a mi imamo 4 puta vise? Dali smo mi 4 puta bogatiji od Svajcaraca pa nam se moze, ili je nesto drugo u pitanju? Cisto sumnjam, posto zivim u Svajcarskoj i mnogo poznajem i cenim njihov politicki sistem i sveobuhvatni sistem drustva.

Drcna baba

pre 15 godina

Strasno je sto sam ostarela, a ostala naivna. Uvek sam mislila da u jednoj drzavi postoji stalni broj ministarstava i da se to ne menja prilikom promene svake vlade. Doduse, cesto sam u zakonskim tekstovima prilikom odredjivanja nadleznosti za neki postupak nalazila formulaciju tipa "ministarstvo nadlezno za..." i bila mi je cudna i ruzna ovakva birokratska formulacija. Mislila sam, zasto lepo ne kazu Ministarstvo za to i to i svima jasno. Kako su pocele vlade da se menjaju pocela sam da shvatam zasto postoje formulacije ovog tipa jer nikada se ne zna koliko ce sledeca vlada imati ministarstava i koje ce za sta biti nadlezno. Za to svaki put krojimo poseban zakon po meri i zelji partija koje ulaze u vladu. Sada je to 28 ministarstava, premijer, cetiri zamenika, koliko drzavnih sekretara, savetnika (raznih rangova), kabineta i sefova kabineta, sekretarica, sofera i jos mnogo toga sto ce biti izmisljeno da se svi clanovi partija, rodjaci, kumovi, drugovi iz razreda udome...

Sto nisam mladja pa da odem odavde. Ovo se vise ne moze trpeti.

Nostradamus

pre 15 godina

Ja predlazem jos dodatna dva ministarstva. Prvo od njih bi se bavilo time kako povecati broj ministarstava koja nikome ne trebaju, a drugo bi se bavilo pitanjem zasto uopste imamo toliko ministarstava?. Mislim da bi ova dva ministarstva bila naj aktivnija a uvek bi mogli da u njih "zaposlimo visak ministara" koji slucajno ne budu imali sta i gde da rade. Pa kada bude lepo ministrima valjda ce biti i narodu - ili mozda nece?.

Dragan

pre 15 godina

Pa zar nije put u Evropu preko smanjenja drzavnih cinovnika?! Mozda su i smanjili broj, ali zato svaki ima po 4 funkcije...puta 4 plate.... Evropa za njih!

MiluMiha

pre 15 godina

Kada se zakonom zabrane predizborne koalicije i kada se za predsednika drzave bude birala iskljucivo nestranacka licnost onda ce nam krenuti na bolje. Ovako, imamo ovo sto imamo... 28 ministara, a gde su njihovi zamenici, sekretari, savetnici, vozaci i sta sve jos ide uz to...

Bibi

pre 15 godina

Inace, sto se tice mandatara... tu nije bas krivica Tadica sto su na kraju ostali losi kadrovi jer koliko ja znam mesto premijera nudjeno je Gordani Matkovic prvo, pa Piticu, cak i Djelicu.. ali su svi odbili, nazalost.

nebitno

pre 15 godina

..Opet bi trebalo potsetiti gradjane Srbije na komentare Arcibalda Rajsa da mladi ljudi u Srbiji nemaju vise veru u svoju zemlju i zelju da se zrtvuju za svoju zemlju jer svaki put kad to covek ucini istina uvek bude ubijena, a ideje zaboravljene. Zao mi je svih batina koje sam kao i mnogi u ovoj zemlji dobio 90 i zao mi je svih onih dana provedenih na ulici po kisi i hladnoci marta 91 i svih drugih godina. Opet smo sve te vrednosti prodali i ja vise ne verujem da ce nam ikada biti bolje. Tragicno je da to vise niko ne primecuje...

Milutin

pre 15 godina

Ovo mi je zanimljivo:

Potpredsednica G17 plus i predsednica pokrajinske organizacije te stranke Ivana Dulić-Marković izjavila je danas da SPS nije potreban u formiranju izvršne vlasti u Vojvodini i ocenila da su "socijalisti za sve amnestirani" već time što se u Republici s njima formira vlada.

Dakle: U Beogradu morate da raskinete koaliciju, a u Vojvodini "ko vas sisa". Mozda tako i treba da socijalistima, ali je bljutavo

Aleksa

pre 15 godina

...
Katastrofa kolika je beskrupuloznost i neodgovornost političke, da izvinete, ne-elite na našoj rašomonijadi. U SITUACIJI GDE PADAMO U SVE DUBLJI DEFICIT BUDŽETA, saznajemo da prave skoro tridesetočlanu vladu, koja će da nas usreći.

Već po ko zna koji put, uvek kada se formira neka nova vlada, stvaraju se nova ministarstva čiji se broj u NEDOGLED POVEĆAVA. Dinkić nam je kazao, biće to efikasna i jeftina vlada, a ono, od vlade prave novi mini-parlament. Strašno.
Da li su građani Srbije svesni koliko samo košta 250 poslanika za državu koja je sve manja ... Uz sve to, Srbija je u sve većem deficitu. Strašno. Kada je bio referendum o ustavu pre godinu i sedam osam meseci, najbeskrupuloznije u njemu (pored načina na koji ga nam je Koštunica oktroisao) mi je izgledalo to što se broj činovništva i državne uprave samo povećao (250 poslanika u sve manjoj državi je efektivno povećanje, zatim broj sudija ustavnog suda itd. itd.).

Kada će konačno B-92 da inicira javnu raspravu i napravi emisije tipa B-92 istražuje u dvadeset nastavaka na ovu temu?!

Goran

pre 15 godina

Necu o imenima... Ali, valjda je sada jasno da je cilj svakog politicara (levica, centar, desnica) da bude na vlasti, a ne boljitak gradjana Srbije...

Dušan

pre 15 godina

Ne vidim šta je problem, ako zaista premijer bude bio Pajtić. Ni Đelić ne bi bio loše rešenje, ali ne mislim da je Pajtić manji "simbol kontinuiteta" sa Zoranovom politikom od Đelića - uostalom, Đelić je došao 2000-te godine, a Pajtić je "od malih nogu" u DS

Miki EU

pre 15 godina

Iako nisam drzavljanin Srbije,kao sunarodnjaka,iskreno me rastuzuje situacija u Srbiji.Vama nisu potrebni vanjski neprijatelji,najveci neprijatelji srpskog naroda i svih gradjana su u samoj Srbiji.Kako ,inace ,objasniti situaciju kad i tzv. demokratske i evropske snage vuku neobjasnjive poteze,kao i ovaj s brojem ministarstava,nego da je politickoj eliti samo interes moc i vlastito blagostanje.Zar u Srbiji stvarno nema ljudi kojima je,ako su vec u politici,na prvom mjestu boljitak svih gradjana.Svi ljudi nisu jednaki,niti ce ikad biti,ali demokratska i pravna drzava mora svima omoguciti podjednaku zivotnu sansu.Nikako ne mogu shvatiti da jedna ekonomski jaka Njemacka ima 15 ministara plus premjer(Kanzler)i 613 poslanika,a siromasna i pri evropskom dnu razvijena Srbija 28 ministarstava i 250 poslanika,u situaciji da Njemacka ima DESET puta vise stanovnika nego Srbija.Kako objasniti situaciju da u EU i drugdje u svijetu zivi masa sposobnih gradjana iz Srbije koji su se brzo prilagodili novoj sredini i nista se ne razlikuju od ostalih gradjana,a u mnogim stvarima su cak i napredniji.Zato i ljudima u Srbiji drzava treba dati sansu i mogucnost da svatko napreduje preme svojim sposobnostima.Nadam se da ce uskoro doci sloboda kretanja i van granica Srbije i da ce ljudi,pogotovo mladi,nakon toga spoznati i prenijeti pozitivna iskustva razvijenih gradjanskih drustava.

Cile

pre 15 godina

OK. Vuci siti, gradjani zasad na broju, a dokle ce ne znamo. Ajde resite i taj Beograd, pa da vec jednom KRENEMO DA RADIMO. Uzgred, kad cete objaviti podatke o novim direktorima i Upravnim odborima vaznih preduzeca. To ce svakako biti jos zanimljivije.

zoran

pre 15 godina

A ja naivan, mislio da vladu bira premijer ali kod nas je uvek naopako...Kada bi me neko sada pitao sto li sam glasao za DS, iskren da budem ne bih znao da odgovorim. Sada samo sluzim za podsmeh prijateljima kojima sam govorio o stucnoj vladi, promenama, napretku .A na kraju, u opstinU mi se vratili SPS-ovci, i ne samo u opstinu...UZAS!!!!

Zoran

pre 15 godina

Jel to Srbija hoce da udje u Ginisovu knjigu rekorda kao zemlja sa najvecim brojem ministara po glavi stanovnika i to dok je Vojvodina jos u sastavu Srbije?

zoran

pre 15 godina

Prijatelji, jer zna neko da mi kaže, ako su poznati ministri, koji su tu da sprovode stranačke programe, koja je tu uloga mandatara? Koju će on strategiju da sprovodi? Bolje reći čiju će on strategiju da sprovodi? Ako je ovo što se piše tačno, onda predlažem da uzmu najlepšeg medju kandidatima ili još bolje najoptimističkijeg, nek nam bar uliva nadu. I ako su informacije u tekstu pouzdane, u Srbiji će neke stranke proći bolje od Šojića sa isto toliko poslanika. Naše realnost je tragikomičnija od televizijske parodije.

živojin

pre 15 godina

Što je mnogo, mnogo je. Ovoliki broj ministarstava samo da bi se namirili neprirodni partneri u ovoj jalovoj koaliciji. Pa ovakvu glomaznu vladu nije imao ni najbolji premijer Srbije, Mirko Marjanović. Dakle narod će da plaća ovaj glomazni i unapred na raspad oseđeni birokratski aparat. Što se rukovodstva SPS-a tiče oni su izdali partiju i članstvo. Bilo bi najbolje da se sami povuku da ih iskreni i pravi socijalisti ne bi isterali motkama. Ja jesam glasao za SPS ali ne za ovu blamažu koju Dačić i com. napravili partiji.

nikki

pre 15 godina

da li je ovaj kostunica uopste svestan sta govori i koliko se blamira? Insistira, kao i svi iz njegove partije, da je novoformirana koalicija "neprirodna", misleci da ce nekoga time uvrediti. Sa njim je nekad bila prirodna, pa videsmo kako je ispalo. Uostalom, hvala Bogu da je neprirodna, nisu DS i SPS isto, time samo daje kompliment DS-u. A to sto mu je potpuno prirodno da je on taj koji treba da bude u ljubavi sa SPSom, neka se zapita malo u sta se pretvorio (ili oduvek bio?).

Prevodilac I

pre 15 godina

Posto je godinama Srbija bila bez "prave" demokratske vlade, kad se god situacija izbistri, i mi budemo blizu konstituisanja jedne nove vlade, nas hvata panika.
Patoloski strah od svega novog unosi nervozu i nevericu.
Ako nismo za ovu vladu, za koju smo?
Onu koju bismo hteli nemoguce je imati, jer to proizilazi iz glasacke volje, izbora! Nema krivca izvan nas.
Ali: "Nista ne postoji odvojeno, i u cistoj formi zla ili dobra. Postoji samo njihova mesavina, ako se pravo posmatra", kaze stari Euripid. Pocetne neidealnost u vladi, ce se kroz vreme primicati liniji najboljeg moguceg. Zato im je potrebna nasa podrska. Podredimo sve optimizmu, a ne idealizmu.
Ja sam za ovu novu vladu!!! A vi?

pobornik drzavnosti

pre 15 godina

Meni je najtuzniji odnos prema drzavi. Ukidaj ministarstva, stvaraj ministarstva, sve prema politickim koalicionim potrebama. Podsecam da EU trazi jake institucije, a ne ministarstva tipa "sad ga vidis, sad ga ne vidis". Nadam se da ce neko iz Evrope da preslisa buduce vladajuce "evropejce" zbog ovakve neozbiljnosti, ako vec primat daju politickim dilovima umesto jakoj, ozbiljnoj drzavi.

P.S. Sledeci put glasam za neku od stranaka u cijoj vladi je bilo najmanje ministarstava. Eto kriterijuma bez ideologije.

Van Helsing

pre 15 godina

Za nasu skupstinu bi bilo najbolje da ima 120 poslanika kao vojvodjanska, a da se pola bira vecinski a druga polovina proporcionalno. Tako bi sve regije bile zastupljene a i bilo bi manje poslanika.
Sto se tice vlade, nije losa stvar da ima vise ministarstava ako njihova funkcionalna podela ima smisla. Plasim se da ih sada ima 28 samo zbog apetita stranaka i pojedinaca u njima.

Dejan Djukic

pre 15 godina

Ha gosn. Kostunica samom sebi protivreci, konacno da ga vidimo kako pada...kaze da je SPS gledao sopstvene interese a ne toboz, interese naroda ..a na kraju ce reci mi (dss) cemo gledati svoje interese bilo da smo vlast, bilo opozicija, sto cemo u narednom periodu biti...!!!!?????

jaksa

pre 15 godina

Tacno je da drzava Srbija trosi previse novca, i da Nemacka ima manje ministarstava od nas, ali to je savezna drzava gde su mnoge ingerencije prebacene na nizi nivo.
Previse se predaje znacaj samom broju ministarstava, zato sto nekoliko najznacajnijih ministarstava potrose vise od 90% novca iz budzeta...

bezimena

pre 15 godina

Za neuredjenu zemlju kakva je naša, 28 ministarstava i ne mora da bude mnogo, pod uslovom da su oformljena da bi radila a ne da bi zadovoljila apetit koalicionih partnera. Ono što jeste duplo veće nego što nam je potrebno, to je Skupština sa 250 poslanika, kao da smo još uvek SFRJ!

hrvoje

pre 15 godina

Po cemu je Kostunice, prirodnija Vlada DSS i Radikala od DS i SPS. Naravno da nijedna kombinacija nije prirodna kao sto nije bilo prirodno nista sto se desilo posle 12marta/03.Najbolje bi bilo da se DSS utopi u SRS i onda da znamo sta je tzv desnica, ksenofobicna, konzervativna i klerofilna.

podrska

pre 15 godina

Odgovara. Simpatican je i energican. I ono sto me je prijatno iznenadilo je njegovo skoro savrseno poznavanje madjarskog jezika. Ako Srbija bude imala takvog premijera bice to veliki skok napred.

strucnjak

pre 15 godina

Nadam se da ce na mesto ministra inostranih poslova doci Ivan Vejvoda - odmeren, obrazovan i diplomatski nastrojen strucnjak. Upravo ovo ministarstvo je i najvaznije za buduce evropske integracije i potreban je neko njegovog kalibra da taj posao i zavrsi.

Marko

pre 15 godina

Uže Predsedništvo DS je dobro procenilo kad se opredelilo za Pajtića. Vuk Jeremić je malo vrdao kao ministar ino. poslova.

Malo je naginjao ka idejama DSS. Ne verujem da je to bila predizborna politička igra...

Recimo, znam da je zbog toga DS u Knjaževcu dobila najmanje osam glasova manje. Dobro, osam glasova je ništa, ali...

Banem

pre 15 godina

Voleo bih da znam zasto se politika vrha DS-a promenila u smislu kadrovskih resenja, zasto je vise nego euforicno najavljen Bozidar Djelic za premijera u kampanji za parlamentarne izbore prosle godine, a sada kad ce DS ZAISTA imati premijera, najbolji covek za tu funkciju ni ne spominje?! Osim toga DS ima kadar za premijera mnogo bolji od Pajtica, mozda isti nije jednako slepo odan Borisu Tadicu pa mu je to kocnica?

DRAGAN

pre 15 godina

Ne verovatno je da Tadić zbog sopstvenih interesa i sujete, neizborom Djelića za premijera , gradjanima Srbije USKRAĆUJE pravo na bolji život i bolje perspektive. Valjda je interes gradjana najvažniji. Predsednik koji to ne ume ili neće da prepozna, nije dorastao toj funkciji.

jaksa

pre 15 godina

Tacno je da drzava Srbija trosi previse novca, i da Nemacka ima manje ministarstava od nas, ali to je savezna drzava gde su mnoge ingerencije prebacene na nizi nivo.
Previse se predaje znacaj samom broju ministarstava, zato sto nekoliko najznacajnijih ministarstava potrose vise od 90% novca iz budzeta...

Prevodilac I

pre 15 godina

Posto je godinama Srbija bila bez "prave" demokratske vlade, kad se god situacija izbistri, i mi budemo blizu konstituisanja jedne nove vlade, nas hvata panika.
Patoloski strah od svega novog unosi nervozu i nevericu.
Ako nismo za ovu vladu, za koju smo?
Onu koju bismo hteli nemoguce je imati, jer to proizilazi iz glasacke volje, izbora! Nema krivca izvan nas.
Ali: "Nista ne postoji odvojeno, i u cistoj formi zla ili dobra. Postoji samo njihova mesavina, ako se pravo posmatra", kaze stari Euripid. Pocetne neidealnost u vladi, ce se kroz vreme primicati liniji najboljeg moguceg. Zato im je potrebna nasa podrska. Podredimo sve optimizmu, a ne idealizmu.
Ja sam za ovu novu vladu!!! A vi?

Dejan Djukic

pre 15 godina

Ha gosn. Kostunica samom sebi protivreci, konacno da ga vidimo kako pada...kaze da je SPS gledao sopstvene interese a ne toboz, interese naroda ..a na kraju ce reci mi (dss) cemo gledati svoje interese bilo da smo vlast, bilo opozicija, sto cemo u narednom periodu biti...!!!!?????

Boris

pre 15 godina

Sta reci o predsedniku drzave kome je bitnije to da na celo vlade NE dodje neko ko bi mu sutra ugrozio mesto u stranci od razvoja sopstvene zemlje !?
U tu svrhu je i bio namenjen Jeremic (mislim sta reci, on premijer !?!, srecom ima normalnih ljudi u DS-u)
Nisu radikali toliko blesavi, treba ponekad poslusati i njihov glas...
Nisam glasao za DS od ubistva pokojnog premijera, niti cu ikada vise sa ovom ekipom na celu !

che

pre 15 godina

Stice se utisak da Tadic zeli dozivotno liderstvo nad DS-om pa forsira ljude koji ga ne mogu ugroziti na toj poziciji. Prvi ko je isecen u toj borbi bio je Ceda Jovanovic, a sada ce cenu da plate i svi drugi koji se USUDE da se suprotstave. Demokratija na delu, nema sta. Samo da se zadrze na vlasti. A ovu ladkrdiju sa SPS-om im nikada necu oprostiti. Sirimo dalje, drugovi i drugarice. Da sledece izbore docekamo jos brojniji. A eto njih opet, za par meseci...

Vex

pre 15 godina

Drago mi je da jos neko podrzava izbor Ivana Vejvode za min. ino. poslova. Jos kada je bio pomenut kao kandidat na prethodnim izborima (a mesto pripalo Jeremicu) komentarisao sam kako je steta sto Vejvoda nije izabran. Sjajan politikolog sa ogromnim iskustvom u medjunarodnim odnosima, a nadasve pravi gospodin u odnosu na ovdasnju elitu! A ako se doda cinjenica i da mu je otac bio ambasador - znaci coveku je diplomatija u genima ! ! ! Pravi covek na pravom mestu.

Pedja

pre 15 godina

Voleo bih da zivim u zemlji u kojoj je gospodin Vejvoda ministar inostranih poslova. Cini mi se da ima puno kvalifikacija koja ga preporucuju za to mesto, osim jedog a to je da je bio prijatelj i saradnik pokojnog Zorana Djindjica. Cini mi se da od 12.3.2003. takvi u Demokratskoj stranci lose prolaze.

SuhesZ

pre 15 godina

Sto se mene tice Bozidara Djelice njega bih najradije video u resoru ministra za kontrolu i sprovodjenje finansija sa EU, a neka Dinkic ostane u ulozi ministra finansija i bavi se domacim problemima. Pajtic ce biti odlican premijer. Dulic nije finansijski ekspert, a ono sto je najvaznije da se dobije iz EU, to su pare, mnogo para. A to nije lako, EU nije crveni krst, niti majka Tereza. Tu treba neko za koga postoji poverenje i zna sa parama u velikim razmerama. Dulic ce se verovatno baviti administrativnim i populisticko-politickim pitanjima prikljucivanja u EU. Tu treba neko veoma posvecen i veoma strucan u finansijskim poslovima sa veoma mnogo para. Jelasic, Dinkic i Djelic na takav nacin bi mogli postati cvrst finansijski temeljac buduce evropske Srbije, koja nece biti "banana drzava" u EU.

nikki

pre 15 godina

da li je ovaj kostunica uopste svestan sta govori i koliko se blamira? Insistira, kao i svi iz njegove partije, da je novoformirana koalicija "neprirodna", misleci da ce nekoga time uvrediti. Sa njim je nekad bila prirodna, pa videsmo kako je ispalo. Uostalom, hvala Bogu da je neprirodna, nisu DS i SPS isto, time samo daje kompliment DS-u. A to sto mu je potpuno prirodno da je on taj koji treba da bude u ljubavi sa SPSom, neka se zapita malo u sta se pretvorio (ili oduvek bio?).

hrvoje

pre 15 godina

Po cemu je Kostunice, prirodnija Vlada DSS i Radikala od DS i SPS. Naravno da nijedna kombinacija nije prirodna kao sto nije bilo prirodno nista sto se desilo posle 12marta/03.Najbolje bi bilo da se DSS utopi u SRS i onda da znamo sta je tzv desnica, ksenofobicna, konzervativna i klerofilna.

diplomata

pre 15 godina

Gospodo koja podrzavate I. Vejvodu za mesto ministra spoljnih poslova, zar mislite da ima sanse da u Srbiji pobedi razum i strucnost nad partijskom lojalnoscu i licnim simpatijama? Ne budite idealisti!

boro

pre 15 godina

Bojan Pajtic je rodjen u Senti (mali gradic pored reke Tise u Backoj) gde 80 odsto stanovnistva cine madjari, zbog toga potpuno je normalno da Pajtic zna madjarski (mada ne bas toliko dobro kao Radovan Jelasic, koji zna perfektno).
Ali dobro, nije ni to toliko bitno, mnogo je vaznije da on vec ima iskustvo u premijerskom poslu i dosad je dobro vodio vojvodjansku vladu za sta su gradjani i nagradili DS-a sa potpunom pobedom u pokrajini.
Zato i ja mislim da on treba da bude premijer.
Samo... Tadicu treba neki Jeremic ili Cvetkovic koji ce ga slusati kao Medvedev Putina...
Zato, meni bice prijatno iznenadjenje ako stvarno Tadic imenuje Pajtica za premijera...
Jedan Sencanin

bezimena

pre 15 godina

Za neuredjenu zemlju kakva je naša, 28 ministarstava i ne mora da bude mnogo, pod uslovom da su oformljena da bi radila a ne da bi zadovoljila apetit koalicionih partnera. Ono što jeste duplo veće nego što nam je potrebno, to je Skupština sa 250 poslanika, kao da smo još uvek SFRJ!

Max Cohen

pre 15 godina

Tadic zaboravlja da je Djelic jedini simbol kontinuiteta sa Zoranom Djindjicem, simbol koji je toliko eksploatisao, na kome je nemerljivo profitirao i koji mu je doneo nebrojeno glasova. Medjutim cistka u DS se lagano zavrsava, nema vise nikoga od ljudi koji su nam poznati,ali ne kao posledica geneze i prosperiteta stranke, vec kao posledica nesigurnosti i staljinistickih metoda unutar DS-a. Svesno ili ne Boris Tadic je ne jednom pljunuo u lice svojim glasacima i onima koji ga podrzavaju, a iza svega se na zalost ne krije neki plan dostojan Bizmarka ili Cercila vec klasicna cistka po modelu pomenutog Dzugasvilija... lose, lose, lose ...

Ritter

pre 15 godina

Samo vi povecavajte broj ministarstava, sacuvaj Boze da smanjite... Za aparate za rano otkrivanje kancera nemate pare, a za ministre imate...

Macchiavelli

pre 15 godina

Ministarstvo za prostorno planiranje i građevinu, za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan... Stalno neka nova ministarstva... I ono bespredmetno Ministarstvo za KiM...
U normalnim evropskim parlamentima ministarstava ima upola manje.

Mala drzava sa velikim apetitima za javne rashode.

Dušan

pre 15 godina

Ne vidim šta je problem, ako zaista premijer bude bio Pajtić. Ni Đelić ne bi bio loše rešenje, ali ne mislim da je Pajtić manji "simbol kontinuiteta" sa Zoranovom politikom od Đelića - uostalom, Đelić je došao 2000-te godine, a Pajtić je "od malih nogu" u DS

zg

pre 15 godina

Vi ste baš neka bogata država kad možete imati 28 ministara. Ne vjerujem u demokratsku transformaciju SPS-a kao i malo tko zapadno od Drine, ali mi se ideja o čovjeku iz Vojvodine kao premijeru čini dobra.

Milutin

pre 15 godina

Ovo mi je zanimljivo:

Potpredsednica G17 plus i predsednica pokrajinske organizacije te stranke Ivana Dulić-Marković izjavila je danas da SPS nije potreban u formiranju izvršne vlasti u Vojvodini i ocenila da su "socijalisti za sve amnestirani" već time što se u Republici s njima formira vlada.

Dakle: U Beogradu morate da raskinete koaliciju, a u Vojvodini "ko vas sisa". Mozda tako i treba da socijalistima, ali je bljutavo

Van Helsing

pre 15 godina

Za nasu skupstinu bi bilo najbolje da ima 120 poslanika kao vojvodjanska, a da se pola bira vecinski a druga polovina proporcionalno. Tako bi sve regije bile zastupljene a i bilo bi manje poslanika.
Sto se tice vlade, nije losa stvar da ima vise ministarstava ako njihova funkcionalna podela ima smisla. Plasim se da ih sada ima 28 samo zbog apetita stranaka i pojedinaca u njima.

Dejan CH

pre 15 godina

Dali moze neko da mi ovo objasni: Kako je moguce da Svajcarska ima citavih 7 ministarstava a mi imamo 4 puta vise? Dali smo mi 4 puta bogatiji od Svajcaraca pa nam se moze, ili je nesto drugo u pitanju? Cisto sumnjam, posto zivim u Svajcarskoj i mnogo poznajem i cenim njihov politicki sistem i sveobuhvatni sistem drustva.

Zoran

pre 15 godina

Jel to Srbija hoce da udje u Ginisovu knjigu rekorda kao zemlja sa najvecim brojem ministara po glavi stanovnika i to dok je Vojvodina jos u sastavu Srbije?

ozlojedjen

pre 15 godina

Igre oko vlasti u Beogradu se nastavljaju. Potpuno podržavam ideju da koalicija u Beogradu treba biti ista kao i na republičkom nivou. Ono što me je razočaralo je totalna nezainteresovanost i za druge gradske vlasti gde su već formirane koalicije SRS DSS-NS i SPS. Znači li to da naše političare ne interesuju gradjani iz drugih gradova osim u Beogradu, N. Sadu, Nisu i Kragujevcu. Da li se oni sete birača u Kraljevu, Kruševcu, Vranju ili Leskovcu samo kada dodju izbori. E pa gospodo ako je tako onda na sledećim izborima uštedite vreme i novac i ne dolazite u provinciju. Glasove skupljajte samo u onim gradovima za koje se borite da dobiju pro-evropsku vlast.

Bibi

pre 15 godina

Inace, sto se tice mandatara... tu nije bas krivica Tadica sto su na kraju ostali losi kadrovi jer koliko ja znam mesto premijera nudjeno je Gordani Matkovic prvo, pa Piticu, cak i Djelicu.. ali su svi odbili, nazalost.

M. Stefanovic

pre 15 godina

Ovo je nesto ala Broz, Tako je bilo za vreme njega. Ministri su bili imenovani, pre kandidature i izbora. Alal vera, niste ni ukoracili u demokratiju, sve po istome. U svim naprednim i demokratskim zemljama, ministri se biraju i imenuju u dogovoru sa premijerom.

živojin

pre 15 godina

Što je mnogo, mnogo je. Ovoliki broj ministarstava samo da bi se namirili neprirodni partneri u ovoj jalovoj koaliciji. Pa ovakvu glomaznu vladu nije imao ni najbolji premijer Srbije, Mirko Marjanović. Dakle narod će da plaća ovaj glomazni i unapred na raspad oseđeni birokratski aparat. Što se rukovodstva SPS-a tiče oni su izdali partiju i članstvo. Bilo bi najbolje da se sami povuku da ih iskreni i pravi socijalisti ne bi isterali motkama. Ja jesam glasao za SPS ali ne za ovu blamažu koju Dačić i com. napravili partiji.

Drcna baba

pre 15 godina

Strasno je sto sam ostarela, a ostala naivna. Uvek sam mislila da u jednoj drzavi postoji stalni broj ministarstava i da se to ne menja prilikom promene svake vlade. Doduse, cesto sam u zakonskim tekstovima prilikom odredjivanja nadleznosti za neki postupak nalazila formulaciju tipa "ministarstvo nadlezno za..." i bila mi je cudna i ruzna ovakva birokratska formulacija. Mislila sam, zasto lepo ne kazu Ministarstvo za to i to i svima jasno. Kako su pocele vlade da se menjaju pocela sam da shvatam zasto postoje formulacije ovog tipa jer nikada se ne zna koliko ce sledeca vlada imati ministarstava i koje ce za sta biti nadlezno. Za to svaki put krojimo poseban zakon po meri i zelji partija koje ulaze u vladu. Sada je to 28 ministarstava, premijer, cetiri zamenika, koliko drzavnih sekretara, savetnika (raznih rangova), kabineta i sefova kabineta, sekretarica, sofera i jos mnogo toga sto ce biti izmisljeno da se svi clanovi partija, rodjaci, kumovi, drugovi iz razreda udome...

Sto nisam mladja pa da odem odavde. Ovo se vise ne moze trpeti.

mkd

pre 15 godina

Mislim da je Balkan uklet kad je u pitanju politika... Ali nasi su politicari samo ogledalo onih koji ih biraju.
Problem je sistemski, kad imate izbiracki model gde je partija vlasnik mandata onda svakako imate situaciju gde je Premijer zadnji koji ce biti izabran, i to mozda cak i posle konstitutivne sednice Vlade :-) Imacete marionetu od premijera kao sto imate i marionete od poslanika. Konce vuku 4-5 ljudi sa vrha politickih partija a to nije demokratija vec partokratija. To i ne bi bilo tako lose da su bar partije malo od malo demokratske u svom delovanju a one su bez iskjlucaka autokratske. Put do demokratskog drustva nije lak i jedino borba za prave demokratske vrednosti je isplativa na duge staze. Kad zaboravimo idolopoklonstvo koje nam je nasledje i ne biramo likove vec politiku i vrednosti koje zastupaju imacemo sanse da se brzi prikljucimo onome sto zovemo normalan svet.

dejan624

pre 15 godina

Ovo je sramota šta se radi u Srbiji. Izabrana je Slavica Đukić-Dejanović za predsednika parlamenta, koja je bila jedna od najbližih saradnika Slobe i Mire i koja je Slobu izvela iz kuće kada su ga izručili u Hag. Kakav je ovo interes spojio ovu vladu?

Ministar

pre 15 godina

Prva novina, 4 ministarstva više.Više nego u celoj EU.
To je prva cena ovoliko preglomazne koalicije + SPS na koga ode najviše.
Sramota

Zvonko

pre 15 godina

Dinkić:"...iz DS-a dobio uveravanje da će ključne resore u policiji i BIA-i voditi ta (Demokratska) stranka." Sta stranke ima da traze u policiji i BIA-i? Kad cemo se vise osloboditi komunizma?

opservator

pre 15 godina

Ako vec osnivamo nova ministarstva onda bi ovoj drzavi medju prvima trebalo ministarstvo za saobracaj... ali avaj izgleda da ova drzava i dalje ne haje za 1000 poginulih godisnje.

Dusan.K.

pre 15 godina

Vlada od cetvrtka do cetvtrtka, iz meseca u mesec, a Unija od godine do godine,..
Da se ovako ponasala Nemacka posle 1945. jos uvek bi ljudi ginuli preskakajuci Berlinski zid.

serafim

pre 15 godina

vidim i dalje se nastavlja ova bruka oko premijera...
...ministar policije,
"socijalno odgovoran lik"
...predsednik skupstine,
partijski zamenik "socijalno odgovornog lika"
...premijer ???
...kad vec nije "socijalno odgovoran lik" ...bilo bi dobro da bude neka marioneta u rukama predsednika drzave, koji zbog postojecih funkcija bas kao i "socijalno odgovorni lik" ne moze da bude i premijer...
Pajtic? Djelic? ... ili bilo ko odgovoran, stabilan, strucan, iskusan i barem uslovno nezavistan ne dolazi u obzir!!! barem sto se tice predsednika drzave ...
... pitam se dokle sve ovo moze da ide?
Za one koji su zaboravili, ne tako davno pricao se u ovoj zemlji vic u kojem je dnevnik pocinjao sa: Dobro vece, dragi predsednice...

dole vlada

pre 15 godina

pa ovo je neverovatno, DVADESET OSAM ministarstava, pa toliko nema ni Kina ili Indija, kakva je to neodgovornost prema gradjanima, pa sve pare od EU ce ici samo da se ovi izfinansiraju. Pored takve vlade narodnjaci i radikali samo treba da cute i cekaju godinu dana do kad ce se ovi izmedju sebe posvadjati i onda ce dobiti izbore bez problema. Mozemo samo da se zahvalimo Tadicu.

mare

pre 15 godina

Malo li je 28 ministarstava?
Hrvatska ih ima 16.
U BiH je tek guzva...
U RS postoji 15 ministarstava,
dok Federacija ima 16 entitetskih i 150 kantonalnih ministara.
Ko ce to da finansira ?
Sve bi to bilo o.k.da drzava funkcionisu kako valja, gradjani bi ih platili 3 puta vise. Ali ljudi, jos samo samar da nam okace...

miki

pre 15 godina

Inace samo da vas obavetim jedna Velika Britanija sa 60miliona stanovnika ima 19ministara plus premijer.
Sta reci lepo ono rekose
Srbija zemlja Hleba i Igara.

Hahaha

pre 15 godina

Ovo je slika i prilika nase drzave. Ja posao ne mogu dobiti ovde (naivcina se vratila, nema 'leba od idealizma), jerbo nisam clan neke stranke, niti se krecem u tim krugovima.

Nikoga ne interesuje CV (a i ne bi ga razumeli). Samo je bitno "ciji si". Nema veze sto imam 100 puta vise iskustva i znanja od marioneta. Bitno je to sto nisam marioneta.

Strasno, sta samo sebi cinimo, to nam niko drugi ne moze uciniti.

Patriots

pre 15 godina

Jadna je ova Srbija sa ovakvim politicarima... josh jednom se pokazalo da je svima u interesu samo da budu u fotelji, a narod ko ...... Ko ce sad da hapsi tajkune iz doba 90-tih??? da nece ljudi iz SPS-a ? Jad i beda

P.S Svi koji imaju mogucnosti nek idu iz ove Srbije sto pre, pa nek ovi politicari ostanu da vladaju sebi i da podkradaju sebe !!!

SVE JE ISTO SAMO NJEGA VISE NEMA !!! ...

zrad

pre 15 godina

Ovo je smesno i zalosno. Zamislite situaciju da neko odabere tim za EURO2008 a onda dovede selektora da ih vodi. Ja sam mislio da predsednik vlade bira tim. Izgleda da je predsednik vlade apsolutno nebitan. To je kod nas normalno jer se i tako nadglasavaju, niko za nista ne odgovara. Greska je i u tome sto su trebali da odrede i jedno ministarstvo "ZA PRIJATELJE I RODBINU", koje bi naprimer radilo samo jedan dan u nedelji. Tako bismo mi obicni smrtnici znali koga placamo...ovako....???? Neverovatno je da imamo vise ministara nego vlada SAD i Rusije zajedno....Blago nama...

ministrakra

pre 15 godina

Čekajte ljudi, a gde je tu Ministarstvo za debelu hladovinu, prodavanje magle i zamazivanje očiju, zatim Ministarstvo za besomučno i povrh svega nepotrebno trošenje novca iz budžeta, Ministarstvo za nerad, nemar, nemaštinu i nepotizam..... itd. Može tu još ministarstava da dođe u obzir. Ovo je Srbija, zemlja među šljivama. Ništa nije nemoguće!

Popaj

pre 15 godina

Ovo ima samo kod nas - zakonska, na kraju krajeva i demokratska procedura je da predsednik predlaze mandatara i onda mandatar sastavlja vladu. Ovde predsednik jos nije odlucio ko ce biti mandatar, ali mu je vladu vec sastavio u dogovoru sa Milosevicevim i Arkanovim pajacima. To samo govori o demokraticnosti kako predsednika tako i buduce vlade.
Sve se plasim da je Zoranu Djindjicu kao mandataru vladu sastavljao Milan Milutinovic...

živko

pre 15 godina

Verovaću onoj Vladi koja će obezbediti:
-da Skupština broji ukupno125 poslanika
-da Vlada ukupno ima 15 ministarstava
-da se primanja poslanika vežu za ukupnu zaposlenost i prosečnu zaradu
Sve ostalo su prazne priče...

hahaha

pre 15 godina

Bruka...ja vise ne znam sta ovom slepom narodu treba da urade...28 ministarstava, da se svi krokodili namire...cudo da ih nema 40...i onda ce da nam ispricaju pricicu kako cemo u EU za koju godinu...sta cemo kad je Srbija slep do slepog i gluv do gluvog

od viska glava ne boli?

pre 15 godina

28??? Nemacka ima 14 (+delatnosti pokrajina).
Oni koji su mislili (a i dalje misle) da je Tadic=Evropa morace da shvate da to nije bas tako. DS danas, nema nikakve veze sa Zoranom. Zasto? -Stranku, drzavu... cine ljudi, a Zoranu blizi (osim Djelica) nisu vise u sastavu DS-a. Voleo bih da gresim.

zoran

pre 15 godina

Prijatelji, jer zna neko da mi kaže, ako su poznati ministri, koji su tu da sprovode stranačke programe, koja je tu uloga mandatara? Koju će on strategiju da sprovodi? Bolje reći čiju će on strategiju da sprovodi? Ako je ovo što se piše tačno, onda predlažem da uzmu najlepšeg medju kandidatima ili još bolje najoptimističkijeg, nek nam bar uliva nadu. I ako su informacije u tekstu pouzdane, u Srbiji će neke stranke proći bolje od Šojića sa isto toliko poslanika. Naše realnost je tragikomičnija od televizijske parodije.

Nostradamus

pre 15 godina

Ja predlazem jos dodatna dva ministarstva. Prvo od njih bi se bavilo time kako povecati broj ministarstava koja nikome ne trebaju, a drugo bi se bavilo pitanjem zasto uopste imamo toliko ministarstava?. Mislim da bi ova dva ministarstva bila naj aktivnija a uvek bi mogli da u njih "zaposlimo visak ministara" koji slucajno ne budu imali sta i gde da rade. Pa kada bude lepo ministrima valjda ce biti i narodu - ili mozda nece?.

Dragan

pre 15 godina

Pa zar nije put u Evropu preko smanjenja drzavnih cinovnika?! Mozda su i smanjili broj, ali zato svaki ima po 4 funkcije...puta 4 plate.... Evropa za njih!

ministarka

pre 15 godina

Ups, zaboravih da dodam: Ministarstvo za mlaćenje prazne slame, Ministarstvo za presipanje iz šupljeg u prazno, Ministarstvo za kič i šund, a naravno i Ministarstvo za isterivanje para iz džepa. Mada bi to mogao da bude poseban sektor pri svakom ministarstvu. Jel ima još neko neki predlog? Ajde da pomognemo našim političarima, možda ne mogu svega sami da se sete!

Miki EU

pre 15 godina

Iako nisam drzavljanin Srbije,kao sunarodnjaka,iskreno me rastuzuje situacija u Srbiji.Vama nisu potrebni vanjski neprijatelji,najveci neprijatelji srpskog naroda i svih gradjana su u samoj Srbiji.Kako ,inace ,objasniti situaciju kad i tzv. demokratske i evropske snage vuku neobjasnjive poteze,kao i ovaj s brojem ministarstava,nego da je politickoj eliti samo interes moc i vlastito blagostanje.Zar u Srbiji stvarno nema ljudi kojima je,ako su vec u politici,na prvom mjestu boljitak svih gradjana.Svi ljudi nisu jednaki,niti ce ikad biti,ali demokratska i pravna drzava mora svima omoguciti podjednaku zivotnu sansu.Nikako ne mogu shvatiti da jedna ekonomski jaka Njemacka ima 15 ministara plus premjer(Kanzler)i 613 poslanika,a siromasna i pri evropskom dnu razvijena Srbija 28 ministarstava i 250 poslanika,u situaciji da Njemacka ima DESET puta vise stanovnika nego Srbija.Kako objasniti situaciju da u EU i drugdje u svijetu zivi masa sposobnih gradjana iz Srbije koji su se brzo prilagodili novoj sredini i nista se ne razlikuju od ostalih gradjana,a u mnogim stvarima su cak i napredniji.Zato i ljudima u Srbiji drzava treba dati sansu i mogucnost da svatko napreduje preme svojim sposobnostima.Nadam se da ce uskoro doci sloboda kretanja i van granica Srbije i da ce ljudi,pogotovo mladi,nakon toga spoznati i prenijeti pozitivna iskustva razvijenih gradjanskih drustava.

Cile

pre 15 godina

OK. Vuci siti, gradjani zasad na broju, a dokle ce ne znamo. Ajde resite i taj Beograd, pa da vec jednom KRENEMO DA RADIMO. Uzgred, kad cete objaviti podatke o novim direktorima i Upravnim odborima vaznih preduzeca. To ce svakako biti jos zanimljivije.

Nedođija

pre 15 godina

Nit manje države nit više ministarstava. Pogledao sam malo na Internetu i našao da je prosečan broj ministarstava u vladama sveta - 19. U centralnoj i istočnoj Evropi (tu valjda pripadamo mi) - 15. Ali u ovoj jadnoj zamlji sve je obrnuto a što je najgore, nepismeni narod nije ni svestan da živi u državi koja služi da prvenstveno brine o političarima a ne o njima - građanima. Pogledajte samo skupštinu - 250 poslanika koji su ništa drugo nego glasačka mašina - glasaju kako im naloži partija. U normalnim zemljama poslanik je neprikosnoven i glasa za ono što je po njegovom MIŠLJENJU u interesu prvenstveno, pazi sada - građana koji su ga izabrali. Ovo zašta naš parlament služi (izglasavanje i preglasavanje) dovoljno bi bilo da ima i 50 poslanika i da se to rasporedi proporcionalno strankama koje pređu cenzus - mogli bi i dalje na isti način da trguju tj. da se preglasavaju.

Aleksa

pre 15 godina

...
Katastrofa kolika je beskrupuloznost i neodgovornost političke, da izvinete, ne-elite na našoj rašomonijadi. U SITUACIJI GDE PADAMO U SVE DUBLJI DEFICIT BUDŽETA, saznajemo da prave skoro tridesetočlanu vladu, koja će da nas usreći.

Već po ko zna koji put, uvek kada se formira neka nova vlada, stvaraju se nova ministarstva čiji se broj u NEDOGLED POVEĆAVA. Dinkić nam je kazao, biće to efikasna i jeftina vlada, a ono, od vlade prave novi mini-parlament. Strašno.
Da li su građani Srbije svesni koliko samo košta 250 poslanika za državu koja je sve manja ... Uz sve to, Srbija je u sve većem deficitu. Strašno. Kada je bio referendum o ustavu pre godinu i sedam osam meseci, najbeskrupuloznije u njemu (pored načina na koji ga nam je Koštunica oktroisao) mi je izgledalo to što se broj činovništva i državne uprave samo povećao (250 poslanika u sve manjoj državi je efektivno povećanje, zatim broj sudija ustavnog suda itd. itd.).

Kada će konačno B-92 da inicira javnu raspravu i napravi emisije tipa B-92 istražuje u dvadeset nastavaka na ovu temu?!

nebitno

pre 15 godina

..Opet bi trebalo potsetiti gradjane Srbije na komentare Arcibalda Rajsa da mladi ljudi u Srbiji nemaju vise veru u svoju zemlju i zelju da se zrtvuju za svoju zemlju jer svaki put kad to covek ucini istina uvek bude ubijena, a ideje zaboravljene. Zao mi je svih batina koje sam kao i mnogi u ovoj zemlji dobio 90 i zao mi je svih onih dana provedenih na ulici po kisi i hladnoci marta 91 i svih drugih godina. Opet smo sve te vrednosti prodali i ja vise ne verujem da ce nam ikada biti bolje. Tragicno je da to vise niko ne primecuje...

Goran

pre 15 godina

Necu o imenima... Ali, valjda je sada jasno da je cilj svakog politicara (levica, centar, desnica) da bude na vlasti, a ne boljitak gradjana Srbije...

Armakedon

pre 15 godina

Nikad manje Srbije, nikad vise ministartva. E, ovo su reforme,a ne one koji su pre 20 g. sproveli Irci - pa su sad druga najbogatija zemlja u EU.Ovde se puca direktno na prvo mesto,odpozadi il spreda - nije bitno, vazno da je prvo mesto(bar po ministrima)!

MiluMiha

pre 15 godina

Kada se zakonom zabrane predizborne koalicije i kada se za predsednika drzave bude birala iskljucivo nestranacka licnost onda ce nam krenuti na bolje. Ovako, imamo ovo sto imamo... 28 ministara, a gde su njihovi zamenici, sekretari, savetnici, vozaci i sta sve jos ide uz to...

zoran

pre 15 godina

A ja naivan, mislio da vladu bira premijer ali kod nas je uvek naopako...Kada bi me neko sada pitao sto li sam glasao za DS, iskren da budem ne bih znao da odgovorim. Sada samo sluzim za podsmeh prijateljima kojima sam govorio o stucnoj vladi, promenama, napretku .A na kraju, u opstinU mi se vratili SPS-ovci, i ne samo u opstinu...UZAS!!!!

pobornik drzavnosti

pre 15 godina

Meni je najtuzniji odnos prema drzavi. Ukidaj ministarstva, stvaraj ministarstva, sve prema politickim koalicionim potrebama. Podsecam da EU trazi jake institucije, a ne ministarstva tipa "sad ga vidis, sad ga ne vidis". Nadam se da ce neko iz Evrope da preslisa buduce vladajuce "evropejce" zbog ovakve neozbiljnosti, ako vec primat daju politickim dilovima umesto jakoj, ozbiljnoj drzavi.

P.S. Sledeci put glasam za neku od stranaka u cijoj vladi je bilo najmanje ministarstava. Eto kriterijuma bez ideologije.