Bez poslanika 72 opštine i grada

Beograd -- U Srbiji čak 72 opštine i grada nemaju svoje predstavnike u novom sazivu Skupštine Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Pošaljite komentar
 1. "Beogradski okrug u novom sazivu Narodne skupštine ima 84"...
  Ovo je van svake pameti, Beograd treba svesti na geografsko područje grada s tim i broj "Bg" poslanika, ali i hitno izvršiti decentralizaciju Srbije (ovo je bio jedan od ciljeva, uz očuvanje državne zajednice i KIM, legIJaliste V.dr.K. kada se 2000.g. popeo na tron SRJ)!
  (bezimena, 23. jun 2008 16:46)

  # Link komentara

 2. Zato i treba urediti da svaka opstina mora da ima po makar jednog poslanika, a da ostatak raspodele veliki regionalni centri. Evo i Amerikanci se ne bune sto svaki izborni distrikt ima po jednog clana u Predstavnickom Domu Kongresa. Sta fali i nama. Ako treba, mozda cak i izvrsiti redistrikciju Srbije, ali tako da svaka opstina dobije makar po jednog poslanika. Toliko.
  (Igor, 23. jun 2008 16:57)

  # Link komentara

 3. Raspodela mandata po okruzima izgleda ovako: Beogradski okrug u novom sazivu Narodne skupštine ima 84, Vojvodina 58, a ostatak Srbije samo 108 poslanika.
  Kako to mislite "samo" 108 poslanika? Pa zaboga da li je to centralna Srbija (bez BG) vise nego duplo veca od Vojvodine??? Ne bih rekao. Pre ce biti da je Vojvodina dobila SAMO 58 poslanika, ali kao i po obicaju gradjani Vojvodine su tu da ne talasaju, cute, rade i nizasta se ne pitaju. Ova nesretna zemlja se jako smanjila te je procenat koji Vojvodina "zauzima" drasticno skocio a politicki se nista nije izmenilo od '89. Krajnje je vreme da se glas Vojvodine pocne uvazavati.
  (Molim?, 23. jun 2008 17:08)

  # Link komentara

 4. Kome god treba poslanika neka uzme ove naše.
  Svakako ne vrede ništa.
  (live from Kraljevo, 23. jun 2008 17:24)

  # Link komentara

 5. kada se uvede neposredno biranje poslanika gde ce ime coveka biti na listi nasa zemlja ce moci da govori o parlamentarnom sistemu. Ovako dve mesne zajednice: dedinje i senjak imaju vise predstavnika nego cela pokrajina ili pola srbije
  (pera, 23. jun 2008 18:48)

  # Link komentara

 6. Razlog za ovu anomaliju jeste nakaradni proporcionalni izborni sistem, koji je jos jedno od nasledja iz vremena Slobodana Milosevica. Uz sve svoje nedostatke, za Srbiju bi idealan bio vecinski sistem u kome svako mesto, odnosno odredjeni broj biraca daje svog predstavnika u parlamentu, njima odgovornog. I to obicno biva ugledan pojedinac iz odredjenog mesta, koji stekne poverenje biraca. Time se sprecava trgovina mandatima, svaki poslanik odlucuje prema svojim politickim opredeljenjima i prema principima na kojima je dobio izbore. Bojim se da takav sistem ne odgovara najpre svim strankama koje zele da zadrze svoj apsolutni monopol nad javnim zivotom, kao ni na primer ljubiteljima drzavnog aparata tj. birokratije, poput pobornika autonomije u Vojvodini itd.
  (eVroskeptik, 23. jun 2008 19:33)

  # Link komentara

 7. Uza Srbija bez Beogradskog okruga ima oko 4 miliona stanovnika, Beogradski okrug oko 2.2 miliona, Vojvodina 2 miliona. Prema tome ona jeste 'vise nego duplo veca od Vojvodine' po broju stanovnika. Takodje, sracunato po broj stanovnika Vojvodina ima vise poslanika nego unutrasnjost Srbije, stoga ono 'SAMO' je sasvim na mestu.
  (haralampije, 23. jun 2008 21:51)

  # Link komentara

 8. Beogradizacija i partiokratija - to su simboli zla savremenog društva u Srbiji.
  (David, 24. jun 2008 00:34)

  # Link komentara