Gasprom: NIS do kraja leta

Pariz -- Rukovodstvo Gasproma očekuje da će do kraja leta sklopiti ugovor o kontrolnom paketu akcija u NIS-u, izjavio je u Parizu zamenik te ruske naftne kompanije Boris Zilbermits.

Izvor: Itar Tas
Pošaljite komentar
 1. U pitanju je buduci ugovorni odnos. Bilo bi dobro cuti, sta ocekuju nasi zvanicnici. Osnovna pitanja koja se ticu ovog Sporazuma i dalje, nakon sest meseci nisu poznati, a to je kapacitet gasovoda, i visina investicija u NIS. Na dalje, pitanje je ko vodi pregovore sa srpske strane, i sta su polazne tacke, i cemu tezi srpska srana..
  Imajuci u vidu da pregovori o NISu mogu (bar smo tako bili obavesteni) da traju do kraja 2008 godine, zurba u kojoj se ne znaju glavne stvari nije dobra. Prica o NISu samo a ne pominjanje gasovoda nije dovoljna, imajuci u vidu (a valjda nismo kratke pameti) da je u pitanju vezana trgovina.
  Dakle ako jeste (a jeste), onda sada nema odvajanja. Jer Srbija je na neki nacin pristala na direktnu pogodnu upravo da bi dobila magistralni gasovod.... jedno bez drugog ne moze
  Dodatno je pitanje - hoce li zaista srpska strana dozvoliti da vecinski proda i pravo na eksploataciju domacih izvora nafte!!!? To bi bio veoma los potez posebno u danasnjim uslovima.
  Mora se pregovarati, i Srbija mora imati svoju platformu.
  (Zorana Z. Mihajlovic Milanovic, 29. maj 2008 08:07)

  # Link komentara

 2. Sticem utisak, da ovde neko nekom cini uslugu, ali nazalost mi od toga nemamo nista.
  Rusi ce napraviti odlicnu trgovinu, jer ce za sitne pare dobiti monopol na trzistu, a za to ce platiti jedva nesto.
  Da su nam stvarno zeleli pomoci, mogli su reci "Hajde, Vas NIS vredi 1.5 miliardu, ali Vi nam lezite na srcu, evo Vam 2 miliarde, da vam pomognemo, trebaju van pare."
  Kako god, Rusi makar znaju da iskoriste svoju situaciju na svoju korist, steta sto to Beograd ne zna.
  (Bacvanin, 29. maj 2008 09:09)

  # Link komentara

 3. Mozda bi bilo tacnije da je u vesti napisano da Gaspromu treba da bude poklonjen 51% NIS-a za 400 miliona evra...
  (ap, 29. maj 2008 09:30)

  # Link komentara

 4. Tesko ce to ici , koliko vidim ja do sada. Izgleda da ce novi izbori, na vidiku su , a onda tesko da ce se ratifikovati tako nesto stetno po drzavu, jer u tom novom parlamentu nece vise sedeti poslanici koje kontrolise UDBA.
  Nece vise biti stranke koje su formirali, SRS i DSS , jer ce zajedno imati 15 %. Neko ce napokon raditi i u interesu gradjana. Ovaj put vise necu pisati o stetnom ugovoru kojim zelite da otmete NIS od Srbije , i ptice na grani znaju vise ko stoji iza toga i sa vase i sa srpske strane.
  (Intelektualac, 29. maj 2008 09:31)

  # Link komentara

 5. Al ce da vas usrece...
  Pitajte ove iz Lukoil-a da li su srecni pod Rusima. Pa nije dzabe ona izreka nedao Bog da te Rus brani...
  (...pukli ste..., 29. maj 2008 09:42)

  # Link komentara

 6. U Vojvodini se vadi oko pet milijuna barela nafte godišnje. Rekordna cijena po kojoj se barelom trgovalo na robnoj burzi u New Yorku (NYMEX) je 130,47 dolara. Iskusni naftni ulagač, milijarder T. Boone Pickens je izjavio da očekuje da će ove godine nafta dostići cijenu od 150 dolara po barelu. Dakle Rusija će Srbiji platiti NIS naftom koju će za godinu dana izvući iz vojvođanskih bušotina…
  (Josip Vasilj, 29. maj 2008 10:21)

  # Link komentara

 7. Upomoć, ima li gde trunke razuma kod onih koji odlučuju?
  Gasprom interesuje "kupovina" NIS-a, pošto je u bescenje, ali i stavljanje u ropski položaj Srbije: pa već preko LUK-oila imaju Rusi 30 procenata tržišta u Srbiji, uz 51 procenat u "ostatku" - NIS-u, to će biti PREKO 80 procenata!
  Dakle, "nešto će nam prodavati" - ali ne kao na svom tržištu, već kao da je Beograd Berlin a Srbija Nemačka.
  - Najobičnija ucena i mrcvarenje! Pa samo zgrada "Jugopetrola" na NBgd košta preko 500 miliona eura, a ostalo. A bušotine - u Vojvodini i u Angoli; 4 (četiri") rafinerije; silne zgrade iz vremena sociolizma - skladišta; prenosna tehnika: vagoni cisterne, kamioni; benzinske pumpe - na najboljim lokacijama...
  Upomoć!
  Kakvo virtuelno Kosovo, bakrači su u pitanju! Samo blesavi veruju da nije u "pitanju svemirska krađa", ili "kapitalna" - poput "zarđalih vagona" kojih nema na putevima, poput letovanja radnika "ŽELVOZA" po kopaoniku... Na kraju: poput autoputa do taštinog dvorišta u Požegi! Tj, poput "sopstvenih investicija" od 30 mil.eura, a naplata od putarine godišnje je skoro 50 mil.eura? Petljati s "ministrom" - koji ima vlast zbog "skupštinske matematike", za "bednih 20 miliona eura" - zašto ne, u Srbiji je sve "pretemeljeno, ozvaničeno zakonima" unatrag... "Zakon ne valja ništa!" (oko lokomotiva)
  Srbija!
  (Momčilo Vasić, 29. maj 2008 10:23)

  # Link komentara

 8. Do kraja leta nova crveno-crna vlada na celu sa Vojom ratifikovace taj sporazum, a mi cemo kupovati najskuplji benzin u Evropi, a mozda i sire. Nazdravlje! Kakva drzava, takvi i saveznici! Nismo nista bolje ni zasluzili.
  (B, 29. maj 2008 11:13)

  # Link komentara

 9. Sta ova UDB-a radi Srbiji je zaista neverovatno. Ni jedna zemlja u susesvstvu im nije dala 51 % MONOPOL na njihovoj naftnoj industriji. Prolaz gasa svakako kroz Srbiju, ali ne i monopol nad nasom NAFTNOM industrijom, da ti Rus odredjuje cenu i od koga moras kupovati naftu. Strasno sta te DB sluzbe rade Srbiji.
  (Milan, 29. maj 2008 11:16)

  # Link komentara

 10. Lepo pise da se covek nada da ce sklopiti ugovor o KONTROLNOM PAKETU akcija!
  Srpski "zvanicnici" su ovde postupili kao privatna lica, pocinivsi tako krivicno delo... niko normalan, posebno u konstantnoj svetskoj energetskoj ludnici ne poklanja svoje energetske resurse sa 51%, pa makar oni bili bacuske... IZDAJA nacionalnih interesa zarad sopstvene dobiti, tu se NIKO nije gadio da kohabitira. Svi su sedeli dan pre izbora u zgradi Vlade i groznicvo racunali koliko ce ko dobiti od ove pljacke... moramo ovo spreciti, kako neznam, ali ne smemo ovo dopustiti... a ako "prestane progon porodice Milosevic", cim skoknu iz Moskve, pa dajte im 99% NISa, ja sam otisla.
  (GuC, 29. maj 2008 12:04)

  # Link komentara

 11. Drska nastojanja Kostunnice da po svaku cenu zadrzi vrh vlade imaju svoju stvarnu pozadinu, koja se nastoji drzati sto dalje od srpskih glasaca stalno usmeravajuci njihovu paznju na Kosovu iako je prica o Kosovu kao propagandno-politicka subverzija davno potrosena.
  (Nijazi Kuqi, 29. maj 2008 12:13)

  # Link komentara

 12. Ne bih rekao da samo V. Kostunica ili SRS hoce da daju NIS na lepe oci.
  .... da bi se uopste pregovaralo sa Rusima nasa strana mora imati platformu. Da li ste mozda culi neku ozbiljnu analizu od Dinkica (sem da NIS vredi vise ali bi ga on sigurno prodao) ili kadrova iz DS-a (jedino je Dejlic stidljivo izjavljivao kako ne treba prodavati vecinski udeo ali je brzo ucutkan)?
  Svi su oni u tom dilu (ili nekom drugom podjednako katastrofalnom).
  (Futurama, 29. maj 2008 13:01)

  # Link komentara

 13. lepo ce do kraja leta gasprom da napravi svoju vladu u Srbiji, kao slucajno taman u tom periodu ce da pocne sa radom i moskovska banka - kojoj ce sigurno finansije grada Beograda poveriti gradonacelnik Vucic, a finansije države premijer Kostunica i ministarka finansija Jorgovanka (na ruskom Serenj) ,gazda MISKO ce nesmetano moci da gradi na teritoriji POKLONJENE mu LUKE BEOGRAD a mi cemo da uživamo u plodovima VEKOVNOG SNA SRPSKOG NARODA DA POSTANU RUSI.
  (nebojsa, 30. maj 2008 10:00)

  # Link komentara