Naprednost Vinčanske kulture

Beograd -- Vinčanska kultura, koja je na Balkanu cvetala u vreme neolita, oko 6.000 godina p.n.e, bila je tehnološki najnaprednija u Evropi, pokazuje istraživanje tima arheologa.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Bilo je to pre 50 god. jedan Grk profesor, hvalio se je kako su sa njihovom kulturom obasjali svet. Kad mi je postalo dosadno, rekao sam mu, jeste ali vi ste ostali u mraku. Bio je mnogo pogodjen, da nije samnom govorio dva meseca. Ipak je dosao k sebi i morao je da proguta istinu. cak i onu da su onu mnogo tudjih stvari prisvojili. Po germanskoj skoli, svak je odnekud dosao, a to je pravdanje njihovog dolaska i prava na teritoriju. U zadnje ledeno doba, jadransko more nije bilo, bila je jadranka reka. kao i jedno jezero. Vecina balkanaca su to doba preziveli u dolinama te reke, u to doba Grcka nije ni postojala.Sto se tice Srba, poznato je da su bili na mnoge strane: luzice sorbi, lamans simbri i ceo istocni deo italije sabi. Ko su bili ti narodi, sa tako slicnim nazivima srba.
  (M. Stefanovic, 4. maj 2008 22:20)

  # Link komentara

 2. Nadjite devojci novac za nastavak studija u Londonu. Nemojte reagovati tako 'srpski'... Svaka cast i samo napred! Svi smo ponosni i na tebe i na bogatu arheologiju Srbije.
  (prijatelj iz UK, 4. maj 2008 20:59)

  # Link komentara

 3. Pa naravno da su bili napredni! U to vreme nije bilo nijednog Milosevica ,Seselja, Kostunice, Velje i ostalih lazova i kocnicara!!!
  (Pozarevljanin, 4. maj 2008 20:39)

  # Link komentara

 4. samo napred! gde su pare za najbolje? trose ih na prljave kampanje i prostacke plakate!
  (Ivana, 4. maj 2008 20:18)

  # Link komentara

 5. Svaka cast, Miljana! Drzim ti fige da nadjes stipnediju i doktoriras an jednoj od najboljih arheoloskih skoli u svetu. Nadam se da ce tovje otkrice neko i u Srbiji propratiti sistematski.
  (sonjaaoi, 4. maj 2008 19:42)

  # Link komentara

 6. Znali da će doći Srbi, pa brže bolje nestali...
  (srdjan, 4. maj 2008 18:09)

  # Link komentara

 7. Ne misli valjda ova devojka da je onaj Loncar sposoban da se bavi sad i njenim doktoratom pored "borbe" za Kosovo???
  (Marko, 4. maj 2008 16:14)

  # Link komentara

 8. A sta nama vredi to sto su na ovim prostorima ziveli neki napredni ljudi?Posle je bilo i nekih zlatnih kasika dok su drugi jeli rukama.
  Sta to vredi kada su nas "ne napredni" presisali?Ni iz toga ne mozemo nista da naucimo.Dzaba nama istorija.
  (Blazenka, 4. maj 2008 15:15)

  # Link komentara

 9. Boze,a gde su tada ziveli Slaveni?
  (Zlobni., 4. maj 2008 15:07)

  # Link komentara