Utorak, 19.02.2008.

07:09

Tempo priznavanja Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači očekuje da će Kosovo vrlo brzo priznati sto zemalja, pitanje koliko je takva procena realna.

Izvor: B92

Tempo priznavanja Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Mrki

pre 16 godina

E moj Djelicu, ostavi se ti tog lamentiranja nad Kosovom, za to su zaduzeni Kostunica, radikali, razni obrazi i slicno, nego da mi vidimo, ocemo li, kad i kako u EU.

vladimir

pre 16 godina

Do kada će srpski političari i Srbija da glume Kalimera. Pre svega Srbija je prva priznala Kosovo onog trenutka kad je dozvolila da se maltretiraju i proganjaju Srbi na Kosovu, da se pale crkve, kuće i otima stoka, pre 20 ili 30 godina kada nije reagovala i digla galamu u svetu na sve te dogadjaje. A u četvratak ćemo imati milion demonstranata na ulici da bi pokazali samim sebi koliko smo nemoćni. Koliko je to radnih sati i ekonomske štete neka izračunaju oni koji pale strane ambasade in razbijaju Mcdonaldse. A koliko je letos manje stranih turista u Srbiji je još jedno pitanje za razmišljanje.
Nekad su nas drugi bunkerisali i uvodili embargo, a kao da to nije dovoljno moramo još sami sebe da izolujemo, povučemo ambasadore i prekinemo doplomatske kontakte. Taj naš mazohizam je već perverzan.

ANALITICAR AMATER

pre 16 godina

Sve mi lici da je ovo velika predstava i farsa i sa nase strane.Nasi,na zalost,politicari glume zabrinutost i nekakvu inicijativu a istovremeno dizu akcize na gorivo,poskupljuju cene osnovnih zivotnih namernica(hleb,meso,struja) jer jos jednom treba opljackati "svoj" voljeni narod i uterati u drzavnu kasu,bunar, svu onu lovu potrosenu za izbore.Da li neko sada razmislja da treba da vrate visak novca od izbora ili zasto su nabavljeli one skupocene automobile od preko 3 L. zapremine.Mozda im trebaju da obilaze onaj napaceni narod na Kosovu?
Zakljucak:Sve nam to rade "nasi" politicari koji vise nisu cak ni za kritiku.
Tuzno.

raspolozenje u Kanadi

pre 16 godina

http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/poll/pollResultHub?id=77636&pollid=77636&answerid=89741&poll=GAMFront&save=_save77636&show_vote_always=no&hub=Front&subhub=VoteResult&vote=89741

ne treba nista vise dodati...

becqa

pre 16 godina

Na kraju ce Kosovo svi da priznaju i svi ce s njima da se druze, a mi cemo da povucemo svoje ambasadore i da se durimo. Istina uvek mora da boli. Zasto se ne suocimo sa realnoscu i prihvatimo da nam je amputirano ono sto je odavno trulelo u drzavi Srbiji?

Dusan

pre 16 godina

mislim da nece zuriti sa priznanjem... ali ce na kraju svi priznati pa i Rusi... Najinteresantniji mi je Srbin na protestu u Kosovskoj Mitrovici koji je nosio transparent:"Kosovo nije na prodaju"...

Sobek

pre 16 godina

Meni ovo sve smrdi na povratak u "srecne" devedesete......Beda, glad, nesigurnost......Tada sam imao 20 i nesto godina.Uzeli su mi deceniju zivota, najlepsu.Ako i sada to urade i uzmu mi jos deset, cemu zivot???Dokle vise, pita li se ovde neko????Jedan zivot imam i zelim da zivim, jednostavno.......nista drugo ne trazim.......

gano iz njemacke

pre 16 godina

Iako sam albanac rado citam sve vase komentare. Duboko sam zabrinut dogadjajima u Srbiji, ne zbog mogucih posledica za Kosovo nego zbog vas. Imam duboko uverenje da srpski narod ima moc i volju da primi ovaj dogadjaj gubljenja kosova u papiru, jer fakticno Kosovo je bilo 1999 izgubljeno, kao sansu za svoju buducnost a ne kao dogadjaj skojim se krsi svoj mir i ponos. Uzimajte u obzir da Kosovo nece da zatvori granice sa vama nego hoce da otvara nove perspektive dveju ravnopravnih naroda. Taci i Sejdiu su govorili i na srpskom jeziku tokom proglasenja nezavisnosti. Uzimajte to u obzir. Uzimajte u obzir da se istorija ne moze zaustaviti niti vreme moze da stane. Gledajte pozitivno naprijed, imajte racuna sada da za vas srbe ne postoji vise jedan veliki problem: kosovski problem. Budite uvjereni da samo demokratski i ekonomski razvoj vase zemlje moze da donese bolje vreme i za vas i za region u celini. Onda cemo se valjda opet biti zajedno u EU. Srecno i pozdravljam vas.
gano iz njemacke

kanadzanin

pre 16 godina

Mi Srbi treba da se probudimo. Priznavanje Kosova nije legalni nego politicki cin. Ovim na cemu insistiramo pokazujemo naivno i totalno nerazumevanje kako zapadne politike funkcionisu. Ovo sve znaci da se najjace, najbogatije i najuticajnije Zapadne zemlje ne vode pravnim okvirima nego politickim tj interesima svoje zemlje ili zajednice. Pravo ovde nista ne znaci nego alijanse, ubedjivanje da je vas interes upravo kompatibilan sa njihovim, tj lobiranje i nista drugo i pokazivanje smisla za pregovore. Sve je stvar percepcije i individualne interpretacije UN rezolucije 1244. Ta rezolucija je postovala teritorijalni itergritet drage nam zemlje pod pretpostavkom da mi mozemo dokazati postupcima da smo dostojni imanja vlasti nad tim narodom i teritorijom. To na zalost nismo uspeli da postignemo zahvaljujuci brutalnim politikama Milosevica, JNA itd. A i ovim huliganskim ispadima likova koji osim fudbala ne razumeju nista drugo, ponovo se pojacava slika o Srbima kao narodu nedostojnom da vlada Kosovom. Stoga vam svima predlazem mada zivim van zemlje - okanite se Kosova, jasno iskazite da uzmimate severni deo, i fokusirajte se da ubedite (ne glupim insistiranjem na legalizmu) EU i USA da ste vredni uzimanja u obzir - tj postujte pravo u unutrasnjim dogadjanjima, pa tek onda insistirajte na medjunarodnom pravu, razvijte ekonomiju jer jedino tada ce Srbija postati "interesantna" razvijenom Zapadu pa ce mozda i stati na njenu stranu, i naucite brate da budete fleksibilni i mudri pregovaraci jednom. Inatom smo sve izgubili do sada, i plasim se da vecim inatom necemo nikada povratiti.

O

pre 16 godina

Politika Srbije je ubitacna po njene gradjane! Zato svako ko moze da pobegne iz Srbije to i cini. Jedni to rade kroz otceptljenja, proglasavanja nezavisnosti, a drugi kroz uzimanja drzavljanstva drugih zemalja. Zahvalimo se politicarima koji su trenutno na vlasti ili su na istoj bili u prethodnih 20ak godina i okrenimo se novim vrednostima. Pokazali su sta su znali i to je zaista smesno. Svaka bitka je izgubljena.. Dosta je bilo. Nove snage za novu Srbiju!

Srle

pre 16 godina

Nase ponasanje je najvise doprinelo ovome, politika koja se vodi u zemlji nije adekvatna trenutku, da smo usli u Eu, NATO, i da nismo izbacivani iz nekih organizacija 90-i neke, blokirali bi mnoge procese koji su doveli do priznanja, nase pozicije u mnogm medjunarodnim organizacijama bi bile snaznije, i uticaj jaci, nazalost, mi se ovde trudimo da buntovno uglavnom bez razloga prkosimo svemu sto se u svetu desava. Kuda to vodi to je pruzanje otpora realnosti, umesto hvatanja koraka sa njom sto je daleko jednostavnije, mislim da je nas nerealni inat na neki nacin i ovde dosao do negativnog izrazaja, Ovde se kod naroda stvra povrsna slika o situaciji koju politicari forsiraju radi unutrasnje upotrebe, nazalost rizikuju da te tenzije izmaknu kontroli, a sa druge strane poverenje ljudi u vlast je nikakvo, vladu vodi partija koja nema nikakvo uporiste u narodu, s te strane Kostunica ne zastupa interese srbije na pravi nacin. On optuzuje druge da su oteli kosovo, ali je realnost da su kosovski albanci sami otisli od nas, niko njih nije oteo, podrska tome jeste sporna ali samokritike bi moralo biti, u da smo Albancima sa kosova imali sta da ponudimo, ne bi otisli, njima ni Albania trenutno nema sta da ponudi, jer je ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije je zasad neslavno propala posto nije dobila nikakvu podrsku ni na Kosovu ni u Albaniji
Jos jedna veoma bina cinjenica je sto je ceo sitem vaspitavanja i obrazovanja koncipiran tako da mi veoma malo znamo o Albaniji Albancima i njihovoj istoriji, bez obzira sto je ona pakticno u mnogim elementima zajednicka, slika koja se ovde stvara nije ista kakva je kod Albanaca, oni su takodje nerealni u tome, dok je prava istina negde izmedju ali ocigledno je da elite sa obe strane koriste istoriju forsirajuci ono sto im odgovara i zanemarujuci stvarno stanje, sto dovodi do ove situacije.
Sa Albanske strane nezavisnost je samo povratak njihovog zivotnog prostora koji ime je otet pre 1000 god doselajvanjem slovena, sto je drugo ekstremno tvrdjenje u odnosu na nase koje kaze da je kosovo oduvek srpsko, ko ce resiti ovakve kontradiktornosti kada su i jedni i drugi ubedejni da su u pravu...Ulaganja na kosovu u Srpske interese prakticno da nema nema vidljivih rezultata, ni u sponekike kulture ni u ljude, najave koje su nasi ministr na dan proglasenja su smesen, gde smo do sad bili zasto smo dozvolili da nas narod tamo bude toliko siromasan i ekonomski nemocan, tako smo prakticno forsirali iseljavanje i prodaju zemlje.

Leo Krstin

pre 16 godina

Najvecu gresku (na nasu stetu!) MZ je uradila 1999. kada nije proglasila nezavisnost Kosova!
Da je tada to uradila, krivnja bi pala (sasvim zasluzeno!) na SM, koji je sve to i zakuvao, a do sada bi Srbija bila clan EU.Gde bi nam bio kraj, ali ipak nismo imali tu srecu...
To je ono sto najvise zameram MZ! Zeznuli su nas maksimalno!
Izgubili smo, bezmalo, celu jednu deceniju!!...

Bhere4yu

pre 16 godina

Kao prvo....Kosovo je formalno nezavisno odavno.Pravno sada.I sta sada? Kukati? Kada je trebalo diplomatijom boriti se,ne,mi sedamo u tenkove i juris...e sad kada placamo tu cenu,mi kukamo.A trebali bi,kada smo se vec opredelili za put u tu Evropu,glrdati napred,a ne vrteti se i moliti nekoga ko je totalno zavistan od Amerike i EU da ne priznaje nezavisnost.Gubljenje vremena.Jedini pravi put je borba da udjemo sto pre u tu EU,pa onda sa te pozicije lobirati da Kosovo to ne moze bez vracanja teritorija.Ovo je jedna ogromna sahovska partija u kojoj je prvi potez povukao JB Tito kada ima je dao autonomiju.I to je jedini nacin da se odrzi nacionalno dostojanstvo i ne izgubiti nadu u povratak teritorije.Mada,da je mene neko pitao,a verujem i da ima jos takvih...realno sagledavanje pozicije,vesta diplomatija i hrabrost bi nas doveli da jos pre 10 godina u poziciju da kazemo,ok,podelimo Kosovo,mi uzimamo severni deo sa KM a ostatak vam prodajemo za toliko i toliko...i onda taj novac ubaciti u privredu,razviti se i ekonomski ojacati..e,tada mozes i da zveckas oruzijem i pretis...e posto nismo,glavu gore i pamet u nju.

NenadV

pre 16 godina

Barem polovina od tih 100 zemalja koji će kao priznati tu nezavisnost imaju svoje najmanje jedno Kosovo u svom dvorištu. Možda se neke zalete i priznaju ali EU i NATO nisu trajne organizacije. Valjda se politika treba voditi dugoročno a ne prema trenutnom stanju. Da ne govorim o zemljama van evropskog kontinenta. Tek će tamo biti veselo.

komsija

pre 16 godina

Tamo gdje je pocelo prije 20-tak godina tamo se i zavrsava,zacarani krug je dosao do kraja.
Ko je tome kriv, zamolite svoje politicare koji ne mjenjaju politiku posljednijh dvadeset godina da se pogledaju u ogledalo i dobice te odgovor.

Stefan

pre 16 godina

Sasvim logicno! Obratite paznju, koje zemlje prednjače!!? Sve imaju u svojoj istoriji ili kolonijalnu ili fašističku pozadinu! Jedino Španija izostaje (ali, razumljivo, imaju i oni svoje "Kosovo")

Rajko Cvetkovic

pre 16 godina

1974-te kada je KiM postalo konstitutivni deo SFRJ, danasnje srbende ili njihovi roditelji su bili revnosni komunisti koji su kupovali ficu na licnu kartu i bilo im je super. Tada je KiM bilo izgubljeno, sve posle toga je samo mrcvarenje!

Pejda

pre 16 godina

Sada treba odigrati pametno... Danas priznati realnost (ne Kosovo, vec odnos snaga u svetu) naci tu naše mesto. Traziti od EU i USA da nas ne teraju da i mi priznamo Kosovsku "drzavu". U neminovnoj predstojecoj preraspodeli uticaja u svetu sagraditi strateski vaznu Srbiju, a onda cemo valjda uspeti da izborimo za naše pravo na našu zemlju.

pata

pre 16 godina

Gledam ovu slobodnu i demokratsku CG, pa eto sada i Kosova, pa Hrvatsku, pa i ove demokratske procese u Albaniji i dolazim do zakljucka da mi zaista u takvom okruzenju nemamo sta da radimo.
Mi se tu borimo za neke granice, a oni zive u slobodnim, civilizovanim, savremenim i naprednim drzavama i tacno znaju kuda idu i sta zele. Slobodno trziste, novi politicari okrenuti iskljucivo demokratiji, strane investicije, pa poslovi, pa podizanje standarda, koje samo sto nije dostiglo Evropski nivo, te velika zelja da se uspostave najprijateljskiji odnosi sa svim zemljama sveta. Pa onda odanost prema onima koji zaista gospodare svetom, sve je to odlican pokazatelj da se njihova i nasa svest nikako ne moze porediti niti zamisliti na istom nivou.
Zasta, nije mi jasno zasto ne raspracamo i ovo zemlje sto nam je ostalo pa da vidimo da li ce to seme moderne civilizacije i kod nas konacno da proklija.

slepi posmatrač

pre 16 godina

nama je budućnost u evropi, i nemamo druge varijante. sve oko nas stremi tome. ne čudi me priznavanje islamskog sveta, ali me plaši ako krene prelivanje terorizma sa kosova ka nama i zapadu. ko kaže da al kaide nema na kosovu, vara se opasno.

Vladimir RS

pre 16 godina

Zao mi je sto ste baš na Kosovu morali shvatiti istinu velikom "prijateljstvu" i podršci EU i SAD-a. Nadam se da više nikada na domaćim televizijama nećemo slušati o tome kako nas neko želi udaljiti od tradicionalnih prijatelja iz Evrope i Amerike. Žalosno je ovo.

Pedja

pre 16 godina

Zivim u Spaniji i zelim da propadnem u zemlju od sramote jer se nasi dravnici zahvaljuju spanskom ambasadoru zbog "principijelnog i doslednog stava".Zvanicna Spanija 110 % podrzava nezavisnost Kosova i samo licni interesi je sprecavaju da to i formalno uradi.To je vise nego jasno svima osim nasim politicarima.Daj bre ako vec niste u stanju da Kosovo sacuvate a ocigledno je da niste nemojte bar da nas vise ponizavate i sramotite.

Satir

pre 16 godina

Eto kako je pravo, posebno međunarodno prevrtljiva stvar, čas može čas ne može!
Malo mi je muka od uloge u kojoj ništa ne može.

Kiril- Skopje

pre 16 godina

Mislam deka so Kosovo veke e gotova stvar. Otporot na Srbija treba da bide na nacin kako da se avansira sto poveke zemjata kon Evropa so uslovuvanie za priznavznie na Kosovo. Treba Srbija da se otkaci od zadniot vagon "goleme Srbije" i da pliva na pomirni vodi.

Mario

pre 16 godina

"...da će Hrvatska "biti deo velikog dela članica EU koje će priznati Kosovo". Gospodin Sanader malo zuri. Hrvatska jos nije clanica EU, a kada ce biti jos se ne zna. To sto zvanicna Hrvatska tijera u inat Srbiji je druga stvar. Ima i onih koji to vide to kao dio revansizma i jako su ubijedjeni da Srbiji treba takvo ponizenje. Ali veliki dio Hrvata ipak smatra da Kosovo ne smije biti neovisno. Evo ja sam prvi. Razlozi su poznati.

ponižen

pre 16 godina

Nekada se u Srbiji govorilo: -Kada nepravda postane zakon, OTPOR je tvoja dužnost.

Tužno je što su neki to zaboravili. Ili je onaj otpor onoj nepravdi bio jedinstven slučaj?

Keke

pre 16 godina

Jeste ponizenje, ali gospodo Kostunica i Tadicu vi ste sami doveli Srbiju i sve nas u ovaj ponizavajuci polozaj.

Umesto da pozurite sa uclanjenjem Srbije u EU i NATO vi se ku.cite i stvarate sebi neprijatelje tamo gde ih nema.

Da li mozete da zamislite da se nesto ovako dogodi jednoj clanici NATO i/ili EU?

sanja

pre 16 godina

Ma sada kada krene taalas priznavanja pocev od muslimanskih zemalja pa do zemalja koje se jos premisljaju ali uticaj SADce da resi sve. Eto Kosova u UN na generalnoj skupstini vecina ce biti za nezavisnost. Mi moramo da shvatimo realnost i da se okrenemo buducnosti ove zemlje. Od kukanja nema nista.Ne mogu da shvatim ne popravljive optimiste koji su ocekivali da do ovoga nece doci. Da je doslo 2000 godine danas bi to palo u zaborav i bavili bise pametnijim stvarima za zivot gradjana Srbije

janos

pre 16 godina

Stav Spanije niti je principijelan niti je dosledan...njima je jedino frka da Baskija ne krene kosovskim stazama ....
Ali sto se tice ekonomije,ne treba imati iluzija.Ko poznaje spance,zna da oni nikada nece platiti jedan euro vise da bi kupili nesto u Srbiji ako to isto mogu kupiti na Kosovu za jedan euro manje.Biznis je biznis.

sasa jokic

pre 16 godina

Jedno pitanje gospodi iz Ustavnog suda; Da li je ne izrucivanje gradjana Srbije optuzenih za ratne zlocine medjunarodnom sudu pravde, krsenje medjunarodnog prava?! Zasto Kostunica koji je na celu grupe koja prva krsi medjunarodno pravo, a nalazi se na mestu Premijera ne odgovara za to?! Svako ko razgovara sa njim moze to da mu "skrese"u lice, zato se i zavukao u misiju rupu, i ne prima strane drzavnike!

Mr. Spock

pre 16 godina

Nekako mi se sasvim logicnim cini ovo brzo australijsko priznaje Kosova. Eto, nedavno se i premijer Australije izvinio Aboridzinima za tretman u prethodnih 100 godina. Nesto ne verujem da ce im dati drzavu, ali eto, pranje VRLO PRLJAVE savesti anglosaksonskih "saveznika" je ocigledno uzelo maha preko srpskih ledja! Ovo vam srpski narod nece nikad zaboraviti! Na nasu zalost, nikad necemo biti tako podmukli kao vi!

Pitalica

pre 16 godina

I posle svega sto je Milosevic uradio kako ovo moze nekog da zacudi? Lepo je pokojni Djiki rekao - kad jedan narod napravi tako katastrovalnu gresku, kako moze ocekivati da ne snosi konsekvence?

BORO

pre 16 godina

Kosovo priznale muslimanske zemlje? Pošto su one mahom istočno od Srbije, mora da je Toma mislio na njihovu podršku kada je govorio da se treba okrenuti Istoku. Naši političari su dozvolili da SAD peru obraz priznanjem Kosova, pred muslimanima, zbog zla koje su izazvale u Iraku. Kada naši političari govore da je NATO došao na Kosovo da bi se približio Rusiji, pomislim da su imali jedinicu iz geografije, jer su Rusiji mnogo bliže Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Njemačka, Švedska, Turska, sve same članice NATO, a o baltičkim republikama da ne govorimo.
Naša politika je antizapadno orijentisana više decenija, pa smo dobili po prstima. Hvala Rusiji na podršci, ali se mora konstatovati da ta podrška nije bila dovoljna. To su svi znali, ali niko nije htio da to prizna. Politika koja slijedi iza svega ovoga će tek da napravi probleme. Svaki Srbin je pogođen ovom odlukom Zapada, ali samo rijetki žele da razmišljaju o tome koliko smo mi kao narod tome doprineli. Kada sam čuo neki dan Ivicu Dačića kako poziva nas iz RS da se otcijepimo od BiH, dođe mi da povraćam. Iako sam za što veću samostalnost RS, ukoliko me na to pozivaju Toma i Ivica, a bogami i Koštunica, dobro ću preispitati svoju političku poziciju i razmišljanje.

realnost

pre 16 godina

Potpuno je nebitan broj zemalja koji je priznao Kosovo, niti njihov udeo u ukupnoj svetskoj populaciji kao i njihova velicina. Sustina je da su Kosovo priznale vodece zemlje novog svetskog poretka i to nas neminovno gura u vrlo neprijatnu dilemu - izolacija ili nacionalno dostojanstvo.

Milan_swe

pre 16 godina

E moji politicari, e moj narode.... ne radi se to tako. Kosovo je prodato i spasa nema. Gledajte ispred sebe ne iza. KO proteruje Srbe iz Medvedje, Preseva .... pa prodaju imanja. Kroz neko vreme ce se ponoviti prica a ko ce biti kriv? Ponovo ce biti kriva Amerika, EU ? NE! Krivci su medju nama, oni koji prodaju a najvise oni koji to dozvoljavaju. Za cije interese rade svi "SRPSKI" politicari prosudite sami. Ne idite na ulice i ne podrzavajte one koji nas unistavaju decenijama. Apel Srbima iz Srbije. Ne prodajte vase domove i imanja, ne pomazite rasturacima Srbije da nas uniste.

medicinar

pre 16 godina

mogu da pretpostavim kako su se gurkali ko ce prvi u hladnu vodu. "hajd prvo ti, ja sam u africi", kaze bush. "hajd ti, ja cu odmah kad mi ministar dodje", kaze drugi.. dok se nisu setili da imaju afganistan na lageru. kakvo priznanje - takva drzava!

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

E moja Evropo... opet si pokazala da je san o zajednickoj inostranoj i bezbednosnoj politici veoma dubok san! Tuzan je bilo koji egoizam, a ovo sto su pokazale sve drzave EU nije nista drugo nego cist egoizam. I Spanija i Kipar bi odmah sutra priznale nezavisnost da kojim slucajem nemaju svoje Kosovo u svom dvoristu!

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

E moja Evropo... opet si pokazala da je san o zajednickoj inostranoj i bezbednosnoj politici veoma dubok san! Tuzan je bilo koji egoizam, a ovo sto su pokazale sve drzave EU nije nista drugo nego cist egoizam. I Spanija i Kipar bi odmah sutra priznale nezavisnost da kojim slucajem nemaju svoje Kosovo u svom dvoristu!

medicinar

pre 16 godina

mogu da pretpostavim kako su se gurkali ko ce prvi u hladnu vodu. "hajd prvo ti, ja sam u africi", kaze bush. "hajd ti, ja cu odmah kad mi ministar dodje", kaze drugi.. dok se nisu setili da imaju afganistan na lageru. kakvo priznanje - takva drzava!

Milan_swe

pre 16 godina

E moji politicari, e moj narode.... ne radi se to tako. Kosovo je prodato i spasa nema. Gledajte ispred sebe ne iza. KO proteruje Srbe iz Medvedje, Preseva .... pa prodaju imanja. Kroz neko vreme ce se ponoviti prica a ko ce biti kriv? Ponovo ce biti kriva Amerika, EU ? NE! Krivci su medju nama, oni koji prodaju a najvise oni koji to dozvoljavaju. Za cije interese rade svi "SRPSKI" politicari prosudite sami. Ne idite na ulice i ne podrzavajte one koji nas unistavaju decenijama. Apel Srbima iz Srbije. Ne prodajte vase domove i imanja, ne pomazite rasturacima Srbije da nas uniste.

realnost

pre 16 godina

Potpuno je nebitan broj zemalja koji je priznao Kosovo, niti njihov udeo u ukupnoj svetskoj populaciji kao i njihova velicina. Sustina je da su Kosovo priznale vodece zemlje novog svetskog poretka i to nas neminovno gura u vrlo neprijatnu dilemu - izolacija ili nacionalno dostojanstvo.

Pitalica

pre 16 godina

I posle svega sto je Milosevic uradio kako ovo moze nekog da zacudi? Lepo je pokojni Djiki rekao - kad jedan narod napravi tako katastrovalnu gresku, kako moze ocekivati da ne snosi konsekvence?

Mario

pre 16 godina

"...da će Hrvatska "biti deo velikog dela članica EU koje će priznati Kosovo". Gospodin Sanader malo zuri. Hrvatska jos nije clanica EU, a kada ce biti jos se ne zna. To sto zvanicna Hrvatska tijera u inat Srbiji je druga stvar. Ima i onih koji to vide to kao dio revansizma i jako su ubijedjeni da Srbiji treba takvo ponizenje. Ali veliki dio Hrvata ipak smatra da Kosovo ne smije biti neovisno. Evo ja sam prvi. Razlozi su poznati.

Pedja

pre 16 godina

Zivim u Spaniji i zelim da propadnem u zemlju od sramote jer se nasi dravnici zahvaljuju spanskom ambasadoru zbog "principijelnog i doslednog stava".Zvanicna Spanija 110 % podrzava nezavisnost Kosova i samo licni interesi je sprecavaju da to i formalno uradi.To je vise nego jasno svima osim nasim politicarima.Daj bre ako vec niste u stanju da Kosovo sacuvate a ocigledno je da niste nemojte bar da nas vise ponizavate i sramotite.

ponižen

pre 16 godina

Nekada se u Srbiji govorilo: -Kada nepravda postane zakon, OTPOR je tvoja dužnost.

Tužno je što su neki to zaboravili. Ili je onaj otpor onoj nepravdi bio jedinstven slučaj?

Keke

pre 16 godina

Jeste ponizenje, ali gospodo Kostunica i Tadicu vi ste sami doveli Srbiju i sve nas u ovaj ponizavajuci polozaj.

Umesto da pozurite sa uclanjenjem Srbije u EU i NATO vi se ku.cite i stvarate sebi neprijatelje tamo gde ih nema.

Da li mozete da zamislite da se nesto ovako dogodi jednoj clanici NATO i/ili EU?

Mr. Spock

pre 16 godina

Nekako mi se sasvim logicnim cini ovo brzo australijsko priznaje Kosova. Eto, nedavno se i premijer Australije izvinio Aboridzinima za tretman u prethodnih 100 godina. Nesto ne verujem da ce im dati drzavu, ali eto, pranje VRLO PRLJAVE savesti anglosaksonskih "saveznika" je ocigledno uzelo maha preko srpskih ledja! Ovo vam srpski narod nece nikad zaboraviti! Na nasu zalost, nikad necemo biti tako podmukli kao vi!

gano iz njemacke

pre 16 godina

Iako sam albanac rado citam sve vase komentare. Duboko sam zabrinut dogadjajima u Srbiji, ne zbog mogucih posledica za Kosovo nego zbog vas. Imam duboko uverenje da srpski narod ima moc i volju da primi ovaj dogadjaj gubljenja kosova u papiru, jer fakticno Kosovo je bilo 1999 izgubljeno, kao sansu za svoju buducnost a ne kao dogadjaj skojim se krsi svoj mir i ponos. Uzimajte u obzir da Kosovo nece da zatvori granice sa vama nego hoce da otvara nove perspektive dveju ravnopravnih naroda. Taci i Sejdiu su govorili i na srpskom jeziku tokom proglasenja nezavisnosti. Uzimajte to u obzir. Uzimajte u obzir da se istorija ne moze zaustaviti niti vreme moze da stane. Gledajte pozitivno naprijed, imajte racuna sada da za vas srbe ne postoji vise jedan veliki problem: kosovski problem. Budite uvjereni da samo demokratski i ekonomski razvoj vase zemlje moze da donese bolje vreme i za vas i za region u celini. Onda cemo se valjda opet biti zajedno u EU. Srecno i pozdravljam vas.
gano iz njemacke

sanja

pre 16 godina

Ma sada kada krene taalas priznavanja pocev od muslimanskih zemalja pa do zemalja koje se jos premisljaju ali uticaj SADce da resi sve. Eto Kosova u UN na generalnoj skupstini vecina ce biti za nezavisnost. Mi moramo da shvatimo realnost i da se okrenemo buducnosti ove zemlje. Od kukanja nema nista.Ne mogu da shvatim ne popravljive optimiste koji su ocekivali da do ovoga nece doci. Da je doslo 2000 godine danas bi to palo u zaborav i bavili bise pametnijim stvarima za zivot gradjana Srbije

BORO

pre 16 godina

Kosovo priznale muslimanske zemlje? Pošto su one mahom istočno od Srbije, mora da je Toma mislio na njihovu podršku kada je govorio da se treba okrenuti Istoku. Naši političari su dozvolili da SAD peru obraz priznanjem Kosova, pred muslimanima, zbog zla koje su izazvale u Iraku. Kada naši političari govore da je NATO došao na Kosovo da bi se približio Rusiji, pomislim da su imali jedinicu iz geografije, jer su Rusiji mnogo bliže Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Njemačka, Švedska, Turska, sve same članice NATO, a o baltičkim republikama da ne govorimo.
Naša politika je antizapadno orijentisana više decenija, pa smo dobili po prstima. Hvala Rusiji na podršci, ali se mora konstatovati da ta podrška nije bila dovoljna. To su svi znali, ali niko nije htio da to prizna. Politika koja slijedi iza svega ovoga će tek da napravi probleme. Svaki Srbin je pogođen ovom odlukom Zapada, ali samo rijetki žele da razmišljaju o tome koliko smo mi kao narod tome doprineli. Kada sam čuo neki dan Ivicu Dačića kako poziva nas iz RS da se otcijepimo od BiH, dođe mi da povraćam. Iako sam za što veću samostalnost RS, ukoliko me na to pozivaju Toma i Ivica, a bogami i Koštunica, dobro ću preispitati svoju političku poziciju i razmišljanje.

sasa jokic

pre 16 godina

Jedno pitanje gospodi iz Ustavnog suda; Da li je ne izrucivanje gradjana Srbije optuzenih za ratne zlocine medjunarodnom sudu pravde, krsenje medjunarodnog prava?! Zasto Kostunica koji je na celu grupe koja prva krsi medjunarodno pravo, a nalazi se na mestu Premijera ne odgovara za to?! Svako ko razgovara sa njim moze to da mu "skrese"u lice, zato se i zavukao u misiju rupu, i ne prima strane drzavnike!

Rajko Cvetkovic

pre 16 godina

1974-te kada je KiM postalo konstitutivni deo SFRJ, danasnje srbende ili njihovi roditelji su bili revnosni komunisti koji su kupovali ficu na licnu kartu i bilo im je super. Tada je KiM bilo izgubljeno, sve posle toga je samo mrcvarenje!

pata

pre 16 godina

Gledam ovu slobodnu i demokratsku CG, pa eto sada i Kosova, pa Hrvatsku, pa i ove demokratske procese u Albaniji i dolazim do zakljucka da mi zaista u takvom okruzenju nemamo sta da radimo.
Mi se tu borimo za neke granice, a oni zive u slobodnim, civilizovanim, savremenim i naprednim drzavama i tacno znaju kuda idu i sta zele. Slobodno trziste, novi politicari okrenuti iskljucivo demokratiji, strane investicije, pa poslovi, pa podizanje standarda, koje samo sto nije dostiglo Evropski nivo, te velika zelja da se uspostave najprijateljskiji odnosi sa svim zemljama sveta. Pa onda odanost prema onima koji zaista gospodare svetom, sve je to odlican pokazatelj da se njihova i nasa svest nikako ne moze porediti niti zamisliti na istom nivou.
Zasta, nije mi jasno zasto ne raspracamo i ovo zemlje sto nam je ostalo pa da vidimo da li ce to seme moderne civilizacije i kod nas konacno da proklija.

komsija

pre 16 godina

Tamo gdje je pocelo prije 20-tak godina tamo se i zavrsava,zacarani krug je dosao do kraja.
Ko je tome kriv, zamolite svoje politicare koji ne mjenjaju politiku posljednijh dvadeset godina da se pogledaju u ogledalo i dobice te odgovor.

janos

pre 16 godina

Stav Spanije niti je principijelan niti je dosledan...njima je jedino frka da Baskija ne krene kosovskim stazama ....
Ali sto se tice ekonomije,ne treba imati iluzija.Ko poznaje spance,zna da oni nikada nece platiti jedan euro vise da bi kupili nesto u Srbiji ako to isto mogu kupiti na Kosovu za jedan euro manje.Biznis je biznis.

Stefan

pre 16 godina

Sasvim logicno! Obratite paznju, koje zemlje prednjače!!? Sve imaju u svojoj istoriji ili kolonijalnu ili fašističku pozadinu! Jedino Španija izostaje (ali, razumljivo, imaju i oni svoje "Kosovo")

Srle

pre 16 godina

Nase ponasanje je najvise doprinelo ovome, politika koja se vodi u zemlji nije adekvatna trenutku, da smo usli u Eu, NATO, i da nismo izbacivani iz nekih organizacija 90-i neke, blokirali bi mnoge procese koji su doveli do priznanja, nase pozicije u mnogm medjunarodnim organizacijama bi bile snaznije, i uticaj jaci, nazalost, mi se ovde trudimo da buntovno uglavnom bez razloga prkosimo svemu sto se u svetu desava. Kuda to vodi to je pruzanje otpora realnosti, umesto hvatanja koraka sa njom sto je daleko jednostavnije, mislim da je nas nerealni inat na neki nacin i ovde dosao do negativnog izrazaja, Ovde se kod naroda stvra povrsna slika o situaciji koju politicari forsiraju radi unutrasnje upotrebe, nazalost rizikuju da te tenzije izmaknu kontroli, a sa druge strane poverenje ljudi u vlast je nikakvo, vladu vodi partija koja nema nikakvo uporiste u narodu, s te strane Kostunica ne zastupa interese srbije na pravi nacin. On optuzuje druge da su oteli kosovo, ali je realnost da su kosovski albanci sami otisli od nas, niko njih nije oteo, podrska tome jeste sporna ali samokritike bi moralo biti, u da smo Albancima sa kosova imali sta da ponudimo, ne bi otisli, njima ni Albania trenutno nema sta da ponudi, jer je ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije je zasad neslavno propala posto nije dobila nikakvu podrsku ni na Kosovu ni u Albaniji
Jos jedna veoma bina cinjenica je sto je ceo sitem vaspitavanja i obrazovanja koncipiran tako da mi veoma malo znamo o Albaniji Albancima i njihovoj istoriji, bez obzira sto je ona pakticno u mnogim elementima zajednicka, slika koja se ovde stvara nije ista kakva je kod Albanaca, oni su takodje nerealni u tome, dok je prava istina negde izmedju ali ocigledno je da elite sa obe strane koriste istoriju forsirajuci ono sto im odgovara i zanemarujuci stvarno stanje, sto dovodi do ove situacije.
Sa Albanske strane nezavisnost je samo povratak njihovog zivotnog prostora koji ime je otet pre 1000 god doselajvanjem slovena, sto je drugo ekstremno tvrdjenje u odnosu na nase koje kaze da je kosovo oduvek srpsko, ko ce resiti ovakve kontradiktornosti kada su i jedni i drugi ubedejni da su u pravu...Ulaganja na kosovu u Srpske interese prakticno da nema nema vidljivih rezultata, ni u sponekike kulture ni u ljude, najave koje su nasi ministr na dan proglasenja su smesen, gde smo do sad bili zasto smo dozvolili da nas narod tamo bude toliko siromasan i ekonomski nemocan, tako smo prakticno forsirali iseljavanje i prodaju zemlje.

Kiril- Skopje

pre 16 godina

Mislam deka so Kosovo veke e gotova stvar. Otporot na Srbija treba da bide na nacin kako da se avansira sto poveke zemjata kon Evropa so uslovuvanie za priznavznie na Kosovo. Treba Srbija da se otkaci od zadniot vagon "goleme Srbije" i da pliva na pomirni vodi.

Sobek

pre 16 godina

Meni ovo sve smrdi na povratak u "srecne" devedesete......Beda, glad, nesigurnost......Tada sam imao 20 i nesto godina.Uzeli su mi deceniju zivota, najlepsu.Ako i sada to urade i uzmu mi jos deset, cemu zivot???Dokle vise, pita li se ovde neko????Jedan zivot imam i zelim da zivim, jednostavno.......nista drugo ne trazim.......

Vladimir RS

pre 16 godina

Zao mi je sto ste baš na Kosovu morali shvatiti istinu velikom "prijateljstvu" i podršci EU i SAD-a. Nadam se da više nikada na domaćim televizijama nećemo slušati o tome kako nas neko želi udaljiti od tradicionalnih prijatelja iz Evrope i Amerike. Žalosno je ovo.

Leo Krstin

pre 16 godina

Najvecu gresku (na nasu stetu!) MZ je uradila 1999. kada nije proglasila nezavisnost Kosova!
Da je tada to uradila, krivnja bi pala (sasvim zasluzeno!) na SM, koji je sve to i zakuvao, a do sada bi Srbija bila clan EU.Gde bi nam bio kraj, ali ipak nismo imali tu srecu...
To je ono sto najvise zameram MZ! Zeznuli su nas maksimalno!
Izgubili smo, bezmalo, celu jednu deceniju!!...

O

pre 16 godina

Politika Srbije je ubitacna po njene gradjane! Zato svako ko moze da pobegne iz Srbije to i cini. Jedni to rade kroz otceptljenja, proglasavanja nezavisnosti, a drugi kroz uzimanja drzavljanstva drugih zemalja. Zahvalimo se politicarima koji su trenutno na vlasti ili su na istoj bili u prethodnih 20ak godina i okrenimo se novim vrednostima. Pokazali su sta su znali i to je zaista smesno. Svaka bitka je izgubljena.. Dosta je bilo. Nove snage za novu Srbiju!

Pejda

pre 16 godina

Sada treba odigrati pametno... Danas priznati realnost (ne Kosovo, vec odnos snaga u svetu) naci tu naše mesto. Traziti od EU i USA da nas ne teraju da i mi priznamo Kosovsku "drzavu". U neminovnoj predstojecoj preraspodeli uticaja u svetu sagraditi strateski vaznu Srbiju, a onda cemo valjda uspeti da izborimo za naše pravo na našu zemlju.

becqa

pre 16 godina

Na kraju ce Kosovo svi da priznaju i svi ce s njima da se druze, a mi cemo da povucemo svoje ambasadore i da se durimo. Istina uvek mora da boli. Zasto se ne suocimo sa realnoscu i prihvatimo da nam je amputirano ono sto je odavno trulelo u drzavi Srbiji?

Satir

pre 16 godina

Eto kako je pravo, posebno međunarodno prevrtljiva stvar, čas može čas ne može!
Malo mi je muka od uloge u kojoj ništa ne može.

kanadzanin

pre 16 godina

Mi Srbi treba da se probudimo. Priznavanje Kosova nije legalni nego politicki cin. Ovim na cemu insistiramo pokazujemo naivno i totalno nerazumevanje kako zapadne politike funkcionisu. Ovo sve znaci da se najjace, najbogatije i najuticajnije Zapadne zemlje ne vode pravnim okvirima nego politickim tj interesima svoje zemlje ili zajednice. Pravo ovde nista ne znaci nego alijanse, ubedjivanje da je vas interes upravo kompatibilan sa njihovim, tj lobiranje i nista drugo i pokazivanje smisla za pregovore. Sve je stvar percepcije i individualne interpretacije UN rezolucije 1244. Ta rezolucija je postovala teritorijalni itergritet drage nam zemlje pod pretpostavkom da mi mozemo dokazati postupcima da smo dostojni imanja vlasti nad tim narodom i teritorijom. To na zalost nismo uspeli da postignemo zahvaljujuci brutalnim politikama Milosevica, JNA itd. A i ovim huliganskim ispadima likova koji osim fudbala ne razumeju nista drugo, ponovo se pojacava slika o Srbima kao narodu nedostojnom da vlada Kosovom. Stoga vam svima predlazem mada zivim van zemlje - okanite se Kosova, jasno iskazite da uzmimate severni deo, i fokusirajte se da ubedite (ne glupim insistiranjem na legalizmu) EU i USA da ste vredni uzimanja u obzir - tj postujte pravo u unutrasnjim dogadjanjima, pa tek onda insistirajte na medjunarodnom pravu, razvijte ekonomiju jer jedino tada ce Srbija postati "interesantna" razvijenom Zapadu pa ce mozda i stati na njenu stranu, i naucite brate da budete fleksibilni i mudri pregovaraci jednom. Inatom smo sve izgubili do sada, i plasim se da vecim inatom necemo nikada povratiti.

slepi posmatrač

pre 16 godina

nama je budućnost u evropi, i nemamo druge varijante. sve oko nas stremi tome. ne čudi me priznavanje islamskog sveta, ali me plaši ako krene prelivanje terorizma sa kosova ka nama i zapadu. ko kaže da al kaide nema na kosovu, vara se opasno.

Dusan

pre 16 godina

mislim da nece zuriti sa priznanjem... ali ce na kraju svi priznati pa i Rusi... Najinteresantniji mi je Srbin na protestu u Kosovskoj Mitrovici koji je nosio transparent:"Kosovo nije na prodaju"...

Mrki

pre 16 godina

E moj Djelicu, ostavi se ti tog lamentiranja nad Kosovom, za to su zaduzeni Kostunica, radikali, razni obrazi i slicno, nego da mi vidimo, ocemo li, kad i kako u EU.

Bhere4yu

pre 16 godina

Kao prvo....Kosovo je formalno nezavisno odavno.Pravno sada.I sta sada? Kukati? Kada je trebalo diplomatijom boriti se,ne,mi sedamo u tenkove i juris...e sad kada placamo tu cenu,mi kukamo.A trebali bi,kada smo se vec opredelili za put u tu Evropu,glrdati napred,a ne vrteti se i moliti nekoga ko je totalno zavistan od Amerike i EU da ne priznaje nezavisnost.Gubljenje vremena.Jedini pravi put je borba da udjemo sto pre u tu EU,pa onda sa te pozicije lobirati da Kosovo to ne moze bez vracanja teritorija.Ovo je jedna ogromna sahovska partija u kojoj je prvi potez povukao JB Tito kada ima je dao autonomiju.I to je jedini nacin da se odrzi nacionalno dostojanstvo i ne izgubiti nadu u povratak teritorije.Mada,da je mene neko pitao,a verujem i da ima jos takvih...realno sagledavanje pozicije,vesta diplomatija i hrabrost bi nas doveli da jos pre 10 godina u poziciju da kazemo,ok,podelimo Kosovo,mi uzimamo severni deo sa KM a ostatak vam prodajemo za toliko i toliko...i onda taj novac ubaciti u privredu,razviti se i ekonomski ojacati..e,tada mozes i da zveckas oruzijem i pretis...e posto nismo,glavu gore i pamet u nju.

NenadV

pre 16 godina

Barem polovina od tih 100 zemalja koji će kao priznati tu nezavisnost imaju svoje najmanje jedno Kosovo u svom dvorištu. Možda se neke zalete i priznaju ali EU i NATO nisu trajne organizacije. Valjda se politika treba voditi dugoročno a ne prema trenutnom stanju. Da ne govorim o zemljama van evropskog kontinenta. Tek će tamo biti veselo.

ANALITICAR AMATER

pre 16 godina

Sve mi lici da je ovo velika predstava i farsa i sa nase strane.Nasi,na zalost,politicari glume zabrinutost i nekakvu inicijativu a istovremeno dizu akcize na gorivo,poskupljuju cene osnovnih zivotnih namernica(hleb,meso,struja) jer jos jednom treba opljackati "svoj" voljeni narod i uterati u drzavnu kasu,bunar, svu onu lovu potrosenu za izbore.Da li neko sada razmislja da treba da vrate visak novca od izbora ili zasto su nabavljeli one skupocene automobile od preko 3 L. zapremine.Mozda im trebaju da obilaze onaj napaceni narod na Kosovu?
Zakljucak:Sve nam to rade "nasi" politicari koji vise nisu cak ni za kritiku.
Tuzno.

raspolozenje u Kanadi

pre 16 godina

http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/poll/pollResultHub?id=77636&pollid=77636&answerid=89741&poll=GAMFront&save=_save77636&show_vote_always=no&hub=Front&subhub=VoteResult&vote=89741

ne treba nista vise dodati...

vladimir

pre 16 godina

Do kada će srpski političari i Srbija da glume Kalimera. Pre svega Srbija je prva priznala Kosovo onog trenutka kad je dozvolila da se maltretiraju i proganjaju Srbi na Kosovu, da se pale crkve, kuće i otima stoka, pre 20 ili 30 godina kada nije reagovala i digla galamu u svetu na sve te dogadjaje. A u četvratak ćemo imati milion demonstranata na ulici da bi pokazali samim sebi koliko smo nemoćni. Koliko je to radnih sati i ekonomske štete neka izračunaju oni koji pale strane ambasade in razbijaju Mcdonaldse. A koliko je letos manje stranih turista u Srbiji je još jedno pitanje za razmišljanje.
Nekad su nas drugi bunkerisali i uvodili embargo, a kao da to nije dovoljno moramo još sami sebe da izolujemo, povučemo ambasadore i prekinemo doplomatske kontakte. Taj naš mazohizam je već perverzan.

Srdjan, Ceska

pre 16 godina

E moja Evropo... opet si pokazala da je san o zajednickoj inostranoj i bezbednosnoj politici veoma dubok san! Tuzan je bilo koji egoizam, a ovo sto su pokazale sve drzave EU nije nista drugo nego cist egoizam. I Spanija i Kipar bi odmah sutra priznale nezavisnost da kojim slucajem nemaju svoje Kosovo u svom dvoristu!

medicinar

pre 16 godina

mogu da pretpostavim kako su se gurkali ko ce prvi u hladnu vodu. "hajd prvo ti, ja sam u africi", kaze bush. "hajd ti, ja cu odmah kad mi ministar dodje", kaze drugi.. dok se nisu setili da imaju afganistan na lageru. kakvo priznanje - takva drzava!

Mario

pre 16 godina

"...da će Hrvatska "biti deo velikog dela članica EU koje će priznati Kosovo". Gospodin Sanader malo zuri. Hrvatska jos nije clanica EU, a kada ce biti jos se ne zna. To sto zvanicna Hrvatska tijera u inat Srbiji je druga stvar. Ima i onih koji to vide to kao dio revansizma i jako su ubijedjeni da Srbiji treba takvo ponizenje. Ali veliki dio Hrvata ipak smatra da Kosovo ne smije biti neovisno. Evo ja sam prvi. Razlozi su poznati.

Kiril- Skopje

pre 16 godina

Mislam deka so Kosovo veke e gotova stvar. Otporot na Srbija treba da bide na nacin kako da se avansira sto poveke zemjata kon Evropa so uslovuvanie za priznavznie na Kosovo. Treba Srbija da se otkaci od zadniot vagon "goleme Srbije" i da pliva na pomirni vodi.

Milan_swe

pre 16 godina

E moji politicari, e moj narode.... ne radi se to tako. Kosovo je prodato i spasa nema. Gledajte ispred sebe ne iza. KO proteruje Srbe iz Medvedje, Preseva .... pa prodaju imanja. Kroz neko vreme ce se ponoviti prica a ko ce biti kriv? Ponovo ce biti kriva Amerika, EU ? NE! Krivci su medju nama, oni koji prodaju a najvise oni koji to dozvoljavaju. Za cije interese rade svi "SRPSKI" politicari prosudite sami. Ne idite na ulice i ne podrzavajte one koji nas unistavaju decenijama. Apel Srbima iz Srbije. Ne prodajte vase domove i imanja, ne pomazite rasturacima Srbije da nas uniste.

Mr. Spock

pre 16 godina

Nekako mi se sasvim logicnim cini ovo brzo australijsko priznaje Kosova. Eto, nedavno se i premijer Australije izvinio Aboridzinima za tretman u prethodnih 100 godina. Nesto ne verujem da ce im dati drzavu, ali eto, pranje VRLO PRLJAVE savesti anglosaksonskih "saveznika" je ocigledno uzelo maha preko srpskih ledja! Ovo vam srpski narod nece nikad zaboraviti! Na nasu zalost, nikad necemo biti tako podmukli kao vi!

Pitalica

pre 16 godina

I posle svega sto je Milosevic uradio kako ovo moze nekog da zacudi? Lepo je pokojni Djiki rekao - kad jedan narod napravi tako katastrovalnu gresku, kako moze ocekivati da ne snosi konsekvence?

Keke

pre 16 godina

Jeste ponizenje, ali gospodo Kostunica i Tadicu vi ste sami doveli Srbiju i sve nas u ovaj ponizavajuci polozaj.

Umesto da pozurite sa uclanjenjem Srbije u EU i NATO vi se ku.cite i stvarate sebi neprijatelje tamo gde ih nema.

Da li mozete da zamislite da se nesto ovako dogodi jednoj clanici NATO i/ili EU?

pata

pre 16 godina

Gledam ovu slobodnu i demokratsku CG, pa eto sada i Kosova, pa Hrvatsku, pa i ove demokratske procese u Albaniji i dolazim do zakljucka da mi zaista u takvom okruzenju nemamo sta da radimo.
Mi se tu borimo za neke granice, a oni zive u slobodnim, civilizovanim, savremenim i naprednim drzavama i tacno znaju kuda idu i sta zele. Slobodno trziste, novi politicari okrenuti iskljucivo demokratiji, strane investicije, pa poslovi, pa podizanje standarda, koje samo sto nije dostiglo Evropski nivo, te velika zelja da se uspostave najprijateljskiji odnosi sa svim zemljama sveta. Pa onda odanost prema onima koji zaista gospodare svetom, sve je to odlican pokazatelj da se njihova i nasa svest nikako ne moze porediti niti zamisliti na istom nivou.
Zasta, nije mi jasno zasto ne raspracamo i ovo zemlje sto nam je ostalo pa da vidimo da li ce to seme moderne civilizacije i kod nas konacno da proklija.

Stefan

pre 16 godina

Sasvim logicno! Obratite paznju, koje zemlje prednjače!!? Sve imaju u svojoj istoriji ili kolonijalnu ili fašističku pozadinu! Jedino Španija izostaje (ali, razumljivo, imaju i oni svoje "Kosovo")

gano iz njemacke

pre 16 godina

Iako sam albanac rado citam sve vase komentare. Duboko sam zabrinut dogadjajima u Srbiji, ne zbog mogucih posledica za Kosovo nego zbog vas. Imam duboko uverenje da srpski narod ima moc i volju da primi ovaj dogadjaj gubljenja kosova u papiru, jer fakticno Kosovo je bilo 1999 izgubljeno, kao sansu za svoju buducnost a ne kao dogadjaj skojim se krsi svoj mir i ponos. Uzimajte u obzir da Kosovo nece da zatvori granice sa vama nego hoce da otvara nove perspektive dveju ravnopravnih naroda. Taci i Sejdiu su govorili i na srpskom jeziku tokom proglasenja nezavisnosti. Uzimajte to u obzir. Uzimajte u obzir da se istorija ne moze zaustaviti niti vreme moze da stane. Gledajte pozitivno naprijed, imajte racuna sada da za vas srbe ne postoji vise jedan veliki problem: kosovski problem. Budite uvjereni da samo demokratski i ekonomski razvoj vase zemlje moze da donese bolje vreme i za vas i za region u celini. Onda cemo se valjda opet biti zajedno u EU. Srecno i pozdravljam vas.
gano iz njemacke

slepi posmatrač

pre 16 godina

nama je budućnost u evropi, i nemamo druge varijante. sve oko nas stremi tome. ne čudi me priznavanje islamskog sveta, ali me plaši ako krene prelivanje terorizma sa kosova ka nama i zapadu. ko kaže da al kaide nema na kosovu, vara se opasno.

sasa jokic

pre 16 godina

Jedno pitanje gospodi iz Ustavnog suda; Da li je ne izrucivanje gradjana Srbije optuzenih za ratne zlocine medjunarodnom sudu pravde, krsenje medjunarodnog prava?! Zasto Kostunica koji je na celu grupe koja prva krsi medjunarodno pravo, a nalazi se na mestu Premijera ne odgovara za to?! Svako ko razgovara sa njim moze to da mu "skrese"u lice, zato se i zavukao u misiju rupu, i ne prima strane drzavnike!

realnost

pre 16 godina

Potpuno je nebitan broj zemalja koji je priznao Kosovo, niti njihov udeo u ukupnoj svetskoj populaciji kao i njihova velicina. Sustina je da su Kosovo priznale vodece zemlje novog svetskog poretka i to nas neminovno gura u vrlo neprijatnu dilemu - izolacija ili nacionalno dostojanstvo.

BORO

pre 16 godina

Kosovo priznale muslimanske zemlje? Pošto su one mahom istočno od Srbije, mora da je Toma mislio na njihovu podršku kada je govorio da se treba okrenuti Istoku. Naši političari su dozvolili da SAD peru obraz priznanjem Kosova, pred muslimanima, zbog zla koje su izazvale u Iraku. Kada naši političari govore da je NATO došao na Kosovo da bi se približio Rusiji, pomislim da su imali jedinicu iz geografije, jer su Rusiji mnogo bliže Rumunija, Bugarska, Poljska, Češka, Njemačka, Švedska, Turska, sve same članice NATO, a o baltičkim republikama da ne govorimo.
Naša politika je antizapadno orijentisana više decenija, pa smo dobili po prstima. Hvala Rusiji na podršci, ali se mora konstatovati da ta podrška nije bila dovoljna. To su svi znali, ali niko nije htio da to prizna. Politika koja slijedi iza svega ovoga će tek da napravi probleme. Svaki Srbin je pogođen ovom odlukom Zapada, ali samo rijetki žele da razmišljaju o tome koliko smo mi kao narod tome doprineli. Kada sam čuo neki dan Ivicu Dačića kako poziva nas iz RS da se otcijepimo od BiH, dođe mi da povraćam. Iako sam za što veću samostalnost RS, ukoliko me na to pozivaju Toma i Ivica, a bogami i Koštunica, dobro ću preispitati svoju političku poziciju i razmišljanje.

komsija

pre 16 godina

Tamo gdje je pocelo prije 20-tak godina tamo se i zavrsava,zacarani krug je dosao do kraja.
Ko je tome kriv, zamolite svoje politicare koji ne mjenjaju politiku posljednijh dvadeset godina da se pogledaju u ogledalo i dobice te odgovor.

sanja

pre 16 godina

Ma sada kada krene taalas priznavanja pocev od muslimanskih zemalja pa do zemalja koje se jos premisljaju ali uticaj SADce da resi sve. Eto Kosova u UN na generalnoj skupstini vecina ce biti za nezavisnost. Mi moramo da shvatimo realnost i da se okrenemo buducnosti ove zemlje. Od kukanja nema nista.Ne mogu da shvatim ne popravljive optimiste koji su ocekivali da do ovoga nece doci. Da je doslo 2000 godine danas bi to palo u zaborav i bavili bise pametnijim stvarima za zivot gradjana Srbije

Vladimir RS

pre 16 godina

Zao mi je sto ste baš na Kosovu morali shvatiti istinu velikom "prijateljstvu" i podršci EU i SAD-a. Nadam se da više nikada na domaćim televizijama nećemo slušati o tome kako nas neko želi udaljiti od tradicionalnih prijatelja iz Evrope i Amerike. Žalosno je ovo.

Pejda

pre 16 godina

Sada treba odigrati pametno... Danas priznati realnost (ne Kosovo, vec odnos snaga u svetu) naci tu naše mesto. Traziti od EU i USA da nas ne teraju da i mi priznamo Kosovsku "drzavu". U neminovnoj predstojecoj preraspodeli uticaja u svetu sagraditi strateski vaznu Srbiju, a onda cemo valjda uspeti da izborimo za naše pravo na našu zemlju.

ponižen

pre 16 godina

Nekada se u Srbiji govorilo: -Kada nepravda postane zakon, OTPOR je tvoja dužnost.

Tužno je što su neki to zaboravili. Ili je onaj otpor onoj nepravdi bio jedinstven slučaj?

Bhere4yu

pre 16 godina

Kao prvo....Kosovo je formalno nezavisno odavno.Pravno sada.I sta sada? Kukati? Kada je trebalo diplomatijom boriti se,ne,mi sedamo u tenkove i juris...e sad kada placamo tu cenu,mi kukamo.A trebali bi,kada smo se vec opredelili za put u tu Evropu,glrdati napred,a ne vrteti se i moliti nekoga ko je totalno zavistan od Amerike i EU da ne priznaje nezavisnost.Gubljenje vremena.Jedini pravi put je borba da udjemo sto pre u tu EU,pa onda sa te pozicije lobirati da Kosovo to ne moze bez vracanja teritorija.Ovo je jedna ogromna sahovska partija u kojoj je prvi potez povukao JB Tito kada ima je dao autonomiju.I to je jedini nacin da se odrzi nacionalno dostojanstvo i ne izgubiti nadu u povratak teritorije.Mada,da je mene neko pitao,a verujem i da ima jos takvih...realno sagledavanje pozicije,vesta diplomatija i hrabrost bi nas doveli da jos pre 10 godina u poziciju da kazemo,ok,podelimo Kosovo,mi uzimamo severni deo sa KM a ostatak vam prodajemo za toliko i toliko...i onda taj novac ubaciti u privredu,razviti se i ekonomski ojacati..e,tada mozes i da zveckas oruzijem i pretis...e posto nismo,glavu gore i pamet u nju.

Rajko Cvetkovic

pre 16 godina

1974-te kada je KiM postalo konstitutivni deo SFRJ, danasnje srbende ili njihovi roditelji su bili revnosni komunisti koji su kupovali ficu na licnu kartu i bilo im je super. Tada je KiM bilo izgubljeno, sve posle toga je samo mrcvarenje!

O

pre 16 godina

Politika Srbije je ubitacna po njene gradjane! Zato svako ko moze da pobegne iz Srbije to i cini. Jedni to rade kroz otceptljenja, proglasavanja nezavisnosti, a drugi kroz uzimanja drzavljanstva drugih zemalja. Zahvalimo se politicarima koji su trenutno na vlasti ili su na istoj bili u prethodnih 20ak godina i okrenimo se novim vrednostima. Pokazali su sta su znali i to je zaista smesno. Svaka bitka je izgubljena.. Dosta je bilo. Nove snage za novu Srbiju!

Dusan

pre 16 godina

mislim da nece zuriti sa priznanjem... ali ce na kraju svi priznati pa i Rusi... Najinteresantniji mi je Srbin na protestu u Kosovskoj Mitrovici koji je nosio transparent:"Kosovo nije na prodaju"...

NenadV

pre 16 godina

Barem polovina od tih 100 zemalja koji će kao priznati tu nezavisnost imaju svoje najmanje jedno Kosovo u svom dvorištu. Možda se neke zalete i priznaju ali EU i NATO nisu trajne organizacije. Valjda se politika treba voditi dugoročno a ne prema trenutnom stanju. Da ne govorim o zemljama van evropskog kontinenta. Tek će tamo biti veselo.

Srle

pre 16 godina

Nase ponasanje je najvise doprinelo ovome, politika koja se vodi u zemlji nije adekvatna trenutku, da smo usli u Eu, NATO, i da nismo izbacivani iz nekih organizacija 90-i neke, blokirali bi mnoge procese koji su doveli do priznanja, nase pozicije u mnogm medjunarodnim organizacijama bi bile snaznije, i uticaj jaci, nazalost, mi se ovde trudimo da buntovno uglavnom bez razloga prkosimo svemu sto se u svetu desava. Kuda to vodi to je pruzanje otpora realnosti, umesto hvatanja koraka sa njom sto je daleko jednostavnije, mislim da je nas nerealni inat na neki nacin i ovde dosao do negativnog izrazaja, Ovde se kod naroda stvra povrsna slika o situaciji koju politicari forsiraju radi unutrasnje upotrebe, nazalost rizikuju da te tenzije izmaknu kontroli, a sa druge strane poverenje ljudi u vlast je nikakvo, vladu vodi partija koja nema nikakvo uporiste u narodu, s te strane Kostunica ne zastupa interese srbije na pravi nacin. On optuzuje druge da su oteli kosovo, ali je realnost da su kosovski albanci sami otisli od nas, niko njih nije oteo, podrska tome jeste sporna ali samokritike bi moralo biti, u da smo Albancima sa kosova imali sta da ponudimo, ne bi otisli, njima ni Albania trenutno nema sta da ponudi, jer je ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije je zasad neslavno propala posto nije dobila nikakvu podrsku ni na Kosovu ni u Albaniji
Jos jedna veoma bina cinjenica je sto je ceo sitem vaspitavanja i obrazovanja koncipiran tako da mi veoma malo znamo o Albaniji Albancima i njihovoj istoriji, bez obzira sto je ona pakticno u mnogim elementima zajednicka, slika koja se ovde stvara nije ista kakva je kod Albanaca, oni su takodje nerealni u tome, dok je prava istina negde izmedju ali ocigledno je da elite sa obe strane koriste istoriju forsirajuci ono sto im odgovara i zanemarujuci stvarno stanje, sto dovodi do ove situacije.
Sa Albanske strane nezavisnost je samo povratak njihovog zivotnog prostora koji ime je otet pre 1000 god doselajvanjem slovena, sto je drugo ekstremno tvrdjenje u odnosu na nase koje kaze da je kosovo oduvek srpsko, ko ce resiti ovakve kontradiktornosti kada su i jedni i drugi ubedejni da su u pravu...Ulaganja na kosovu u Srpske interese prakticno da nema nema vidljivih rezultata, ni u sponekike kulture ni u ljude, najave koje su nasi ministr na dan proglasenja su smesen, gde smo do sad bili zasto smo dozvolili da nas narod tamo bude toliko siromasan i ekonomski nemocan, tako smo prakticno forsirali iseljavanje i prodaju zemlje.

Pedja

pre 16 godina

Zivim u Spaniji i zelim da propadnem u zemlju od sramote jer se nasi dravnici zahvaljuju spanskom ambasadoru zbog "principijelnog i doslednog stava".Zvanicna Spanija 110 % podrzava nezavisnost Kosova i samo licni interesi je sprecavaju da to i formalno uradi.To je vise nego jasno svima osim nasim politicarima.Daj bre ako vec niste u stanju da Kosovo sacuvate a ocigledno je da niste nemojte bar da nas vise ponizavate i sramotite.

janos

pre 16 godina

Stav Spanije niti je principijelan niti je dosledan...njima je jedino frka da Baskija ne krene kosovskim stazama ....
Ali sto se tice ekonomije,ne treba imati iluzija.Ko poznaje spance,zna da oni nikada nece platiti jedan euro vise da bi kupili nesto u Srbiji ako to isto mogu kupiti na Kosovu za jedan euro manje.Biznis je biznis.

Leo Krstin

pre 16 godina

Najvecu gresku (na nasu stetu!) MZ je uradila 1999. kada nije proglasila nezavisnost Kosova!
Da je tada to uradila, krivnja bi pala (sasvim zasluzeno!) na SM, koji je sve to i zakuvao, a do sada bi Srbija bila clan EU.Gde bi nam bio kraj, ali ipak nismo imali tu srecu...
To je ono sto najvise zameram MZ! Zeznuli su nas maksimalno!
Izgubili smo, bezmalo, celu jednu deceniju!!...

kanadzanin

pre 16 godina

Mi Srbi treba da se probudimo. Priznavanje Kosova nije legalni nego politicki cin. Ovim na cemu insistiramo pokazujemo naivno i totalno nerazumevanje kako zapadne politike funkcionisu. Ovo sve znaci da se najjace, najbogatije i najuticajnije Zapadne zemlje ne vode pravnim okvirima nego politickim tj interesima svoje zemlje ili zajednice. Pravo ovde nista ne znaci nego alijanse, ubedjivanje da je vas interes upravo kompatibilan sa njihovim, tj lobiranje i nista drugo i pokazivanje smisla za pregovore. Sve je stvar percepcije i individualne interpretacije UN rezolucije 1244. Ta rezolucija je postovala teritorijalni itergritet drage nam zemlje pod pretpostavkom da mi mozemo dokazati postupcima da smo dostojni imanja vlasti nad tim narodom i teritorijom. To na zalost nismo uspeli da postignemo zahvaljujuci brutalnim politikama Milosevica, JNA itd. A i ovim huliganskim ispadima likova koji osim fudbala ne razumeju nista drugo, ponovo se pojacava slika o Srbima kao narodu nedostojnom da vlada Kosovom. Stoga vam svima predlazem mada zivim van zemlje - okanite se Kosova, jasno iskazite da uzmimate severni deo, i fokusirajte se da ubedite (ne glupim insistiranjem na legalizmu) EU i USA da ste vredni uzimanja u obzir - tj postujte pravo u unutrasnjim dogadjanjima, pa tek onda insistirajte na medjunarodnom pravu, razvijte ekonomiju jer jedino tada ce Srbija postati "interesantna" razvijenom Zapadu pa ce mozda i stati na njenu stranu, i naucite brate da budete fleksibilni i mudri pregovaraci jednom. Inatom smo sve izgubili do sada, i plasim se da vecim inatom necemo nikada povratiti.

Sobek

pre 16 godina

Meni ovo sve smrdi na povratak u "srecne" devedesete......Beda, glad, nesigurnost......Tada sam imao 20 i nesto godina.Uzeli su mi deceniju zivota, najlepsu.Ako i sada to urade i uzmu mi jos deset, cemu zivot???Dokle vise, pita li se ovde neko????Jedan zivot imam i zelim da zivim, jednostavno.......nista drugo ne trazim.......

vladimir

pre 16 godina

Do kada će srpski političari i Srbija da glume Kalimera. Pre svega Srbija je prva priznala Kosovo onog trenutka kad je dozvolila da se maltretiraju i proganjaju Srbi na Kosovu, da se pale crkve, kuće i otima stoka, pre 20 ili 30 godina kada nije reagovala i digla galamu u svetu na sve te dogadjaje. A u četvratak ćemo imati milion demonstranata na ulici da bi pokazali samim sebi koliko smo nemoćni. Koliko je to radnih sati i ekonomske štete neka izračunaju oni koji pale strane ambasade in razbijaju Mcdonaldse. A koliko je letos manje stranih turista u Srbiji je još jedno pitanje za razmišljanje.
Nekad su nas drugi bunkerisali i uvodili embargo, a kao da to nije dovoljno moramo još sami sebe da izolujemo, povučemo ambasadore i prekinemo doplomatske kontakte. Taj naš mazohizam je već perverzan.

Mrki

pre 16 godina

E moj Djelicu, ostavi se ti tog lamentiranja nad Kosovom, za to su zaduzeni Kostunica, radikali, razni obrazi i slicno, nego da mi vidimo, ocemo li, kad i kako u EU.

Satir

pre 16 godina

Eto kako je pravo, posebno međunarodno prevrtljiva stvar, čas može čas ne može!
Malo mi je muka od uloge u kojoj ništa ne može.

becqa

pre 16 godina

Na kraju ce Kosovo svi da priznaju i svi ce s njima da se druze, a mi cemo da povucemo svoje ambasadore i da se durimo. Istina uvek mora da boli. Zasto se ne suocimo sa realnoscu i prihvatimo da nam je amputirano ono sto je odavno trulelo u drzavi Srbiji?

ANALITICAR AMATER

pre 16 godina

Sve mi lici da je ovo velika predstava i farsa i sa nase strane.Nasi,na zalost,politicari glume zabrinutost i nekakvu inicijativu a istovremeno dizu akcize na gorivo,poskupljuju cene osnovnih zivotnih namernica(hleb,meso,struja) jer jos jednom treba opljackati "svoj" voljeni narod i uterati u drzavnu kasu,bunar, svu onu lovu potrosenu za izbore.Da li neko sada razmislja da treba da vrate visak novca od izbora ili zasto su nabavljeli one skupocene automobile od preko 3 L. zapremine.Mozda im trebaju da obilaze onaj napaceni narod na Kosovu?
Zakljucak:Sve nam to rade "nasi" politicari koji vise nisu cak ni za kritiku.
Tuzno.

raspolozenje u Kanadi

pre 16 godina

http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/poll/pollResultHub?id=77636&pollid=77636&answerid=89741&poll=GAMFront&save=_save77636&show_vote_always=no&hub=Front&subhub=VoteResult&vote=89741

ne treba nista vise dodati...