Ponedeljak, 18.02.2008.

10:15

Avganistan prvi priznao nezavisnost

Avganistan je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, koja je juče proglašena u Prištini.

Izvor: Beta

Avganistan prvi priznao nezavisnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

kvatro

pre 16 godina

Smejte se vi Novom Zelandu koliko hocete ali ta ista Klarkova je otkacila Amerikance u vezi Iraka i ako su na nju vrsili nenormalni pritisak. To je jos jedina retka anglosaksonska zemlja koja u svojoj spoljnoj politici postuje medjunarodno pravo i zakone. Svaka joj cast. Jos za kraj garantujem vam da vise od pola sveta nece priznati Kosovo sto jos uvek ostavlja neku sansu za neku bolju buducnost kojoj se moramo nadati.

МосквичБ

pre 16 godina

Нормално је да ће их прво признати њихови најважнији пословни партнери Авганистанци.

kika

pre 16 godina

Videcemo sta ce biti.
Krenuce serija priznanja ali opet ima ogroman broj zemalja koji je ogorcen Amercikom politikom i koji su je osetili na svojoj kozi.
Nisu oni ono sto su bili pre 50 godina, kada su je svi voleli.
Ogroman broj zemalja je isto tako nece priznati.
Videcemo sta ce biti.

Izzy

pre 16 godina

Dajte ljudi, ovo je "deja vu" - VEĆ VIĐENO! Zar se to nije već desilo sa Slovenijom i Hrvatskom!
Mi možemo da se ne slažemo sa nezavisnošću Kosova i to je sve. Na žalost, šta je tu je, kad si mali i kad si se već zamerio sa celim svetom, moraš da trpiš čvrge od svih inače će te obrisati gumicom!
Bolje bi bilo da se napravi strategija da se to ne desi sa Sandžakom i Vojvodinom. Ako Ameri reše da nas dalje cepaju, ni Rusija neće moći da nam pomogne!

Djuka

pre 16 godina

Baš je lepo što je upravo Afghanistan priznao nezavisnost
samoproklamovanog Kosova, tako će u istoriju ući kako su dve
poslednje kreacije Anglo-američke elite, čija je jedina svrha i veza proizvodnja i trgovina narkoticima, prve priznale jedna drugu. Predlažem da se knjiga "Komitet 300" uvede kao obavezna lektira iz istorije, kako ne bismo više morali da na tom predmetu učimo gluposti tipa da je Britanska Imperijalna elita nastala zahvaljujući trgovini čajem, i da su Opijumski ratovi bili vođeni za dobrobit Kine, kako bi doprineli njenom otvaranju prema svetu.
A što se Kvebeka tiče: pa bar mi Srbi znamo da su se Kanadske vize tako lako dobijale samo pod uslovom da se na izjašnjavanju o nezavisnosti Kvebeka izjasnimo protiv. Ko ne veruje nek se malo raspita. Djuka RS

diki

pre 16 godina

OČEKIVANA VEST.Avganistan prvi priznao novi EVROPSKI Avganistan.Još samo priznanje od strane Kolumbije pa da na jednoj teritoriji dobijemo surogat državu Evropski Avganistan i Evropska Kolumbija sa svim prepoznatljivim obeležjima.
Kao što se iz priloženog dobro vidi, Amerika je primorala kilavu Evropu da "puca sebi u nogu".

iz kanade

pre 16 godina

ovo je jedan big mess.
ne moze se porediti Kvebek i Kosovo,to uopste nema veze jedni sa drugim.uostalom Kanada dozvoljava Kvebeku da se ocepi kad vecina za to glasa na referendumu.Ta vecina zna se nikad nije postojala.cak ni na referendumu 1993 kad je bilo uskih 50,6% vs 49,4% za ostanak u Kanadi.

Srbija nikad nije dozvoljavala Kosovu da ima referendum o tom pitanju

Aleksandar

pre 16 godina

Kakve veze ima nezavisnost sa clanstvom u UN? Pa Svajcarska je tek 2002. postala clanica UN, a mislim da je odavno nezavisna...

Rade R.

pre 16 godina

Prvi sledeći put kada budemo tražili nešto od EU dobićemo odgovor da je uslov: Dobrosusetski odnosi sa zemljama u okruženju. U prevodu da priznamo Kosovo.
Cenim da ćemo za nekoliko godina biti dovoljno gladni za tako što, ako se u međuvremenu kosovo ne ujedini sa Albanijom, pa smo ga opet priznali, pošto smo priznali Albaniju... hehe...
Mada me ne bi iznenadili ovi naši patrijote, ako izmisle "odpriznavanje" Albanije...

Tasmanijanac

pre 16 godina

Australija je uvek bila jedna od prvih zemalja sto su priznavale novoformirane drzave- najbolji primer za to je Istocni Timor, koji se posle decinija, prvo portugalske, a potom i indonezijske okupacije, oslobodio i samo-proklamovao nezavisnost. Takodje Marti Ahtisari je bio izaslanik UN-a za Timor i on je predlozio i napravio plan, slican planu Kosova, za njegovu nezavisnost. On i australijanci su radili na tome zajedno. Takodje Australija je koherentna zemlja u kojoj ne posoje nikakvi secesionisticki pokreti, te samim tim, kako i sama kaze, ima "moderne" principe. Sto se Novog Zelanda tice, nije da se ne pita, mozda ce on biti jedina od anglo-saksonskih zemalja koja nece priznati Kosovo, ali njih vec razumem- tu je mali, ali opet vazan detalj, da NZ ima problema sa Maorima koji iako nemaju secesionistickih teznji, imaju zelju za vecom podelom vlasti. Nezaboravimo i to da NZ takodje ima nekoliko ostrva u Juznom okeanu koja zele da se osamostale (Cook Islands i sl.). Ali, skidam kapu Klarkovoj, lepo je rekla, niti priznaje niti ne priznaje, vrlo odgovoran potez u ovom trenutku.

Alex

pre 16 godina

Pocelo je pocelo, Afganistan je vec priznao Kosovo (cisto kao uvertira- a iz zbog toga sto nemaju Ambasadu u BG), Francuska, Nemacka, Velika Britanija, Australija, elem sve velike nacije. Nacije koje su stvarale historiju sveta su vec priznale Kosovo dok ovo pisem. Umesto da se to uzme u obzir i polika Srbije prilagodi novim okolnostima cini mi se da se u Srbiji vlasti i novinari takmice ko ce pronaci neku sporednu zemlju koja se protivi nezavisnom Kosovu.Nazalost ta utrka ce biti sve zesca i zesca jer masovnim priznanjem Kosova ostaje sve manje i manje prostora za operciju koju bih ja nazvao "Google earth-iranje" u sluzbi historiske misije Vlade Srbije zastite medjunarodnog prava (kojeg se sada svi u Srbiji drze ko pijan plota zaboravljajuci da su ta ista prava masovno uskracivana svima na Kosovu) otelotvornog u principu "da komsiji crkne krava pa makar mi nemali nikakve koristi od toga".Kao posledica ove historijske misije Vlada Srbije treba da upostavi opsadno stanje u Beogradu jer ce broj Ambasada koje potencijalno mogu biti meta biti toliko velik da ce maltene u svakoj ulici treba postaviti policiski kordon.

simon

pre 16 godina

bas lepo sto je kina zabrinuta, Sri Lanka ne priznaje, Indonezija sta li vec a Kiviji izigravaju veliku silu. Ali kad ih prizna Japan, Amerika i EZ a mi prekinemo diplomatske odnose bice veselo. Trebao bi premijer da proveri iz kojih zemalja stizeu donacije i pomoc za Srbiju. Kad smo poslednji put dobili kredit iz Sri Lanke ili iz Trinidada i Tobaga. Ponekad treba misliti i glavom na ramenima...

Julius

pre 16 godina

Pocelo je zvanicno priznanje nezavisnosti Kosova. Ubrzo sledice priznavanje od veceg broja i najjacih demokratskih drzava sveta.Nece proci dugo vreme, pa ce i ove druge, koje se na neki nacin predomisle, priznati. Jedna zemlja moze biti nezavisna iako nije clanica UN, mada ce po svemu sudeci i tamo brzo biti uclanjeno Kosovo. Priznanje od strane SAD-a i veceg broja drzava Evropske unije, kao lokomotiva ce vuci druge zemlje da priznaju. A Kostunica i Jeremic ce ih kazniti i uvoditi im sankcije! O tempore, o mores!

Logika

pre 16 godina

Bas su mi neke izjave pateticne! Secam se nekih komentara ovde koji su glasili: izjavili bi oni nezavisnost ali to znaju da im nece proci..pa se zezali na racun datuma nekih itd itd, pa sad kao: niko ih nece priznati.
A vidim da ovde nije bas objavljeno kako treba, jer prva drzava koja je priznala Kosovo, to jeste Australija! (tako barem kazu na holandskim vestima)

DAMIR

pre 16 godina

kojeg kua ima veze za nas ko sve nece priznati kosovo. ili cemo sad o tome mlatiti praznu slamu jos novih 10 godina.

ako srbija nece to je njeno pravo, al ajde da vidimo sto ce jesti ostalih 7 miliona barem dok ne postanu i oni neke izbeglice ili emigriraju.

DAJTE SE UOZBILJITE LJUDI. NISMO VALJDA NAJSMESNIJI NAROD NA PLANETI AKO SMO TRENUTNO NAJPONIZENIJI

neobjavljeni komentator

pre 16 godina

Dakle, najmnogoljudnija azijska zemlja (Kina) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova; najmnogoljudnija evropska zemlja (Rusija) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova; najmnogoljudnija islamska zemlja (Indonezija) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova. Nisam siguran ni da ce Indija da prizna. S druge strane, US i njihovi 'partneri' (Avganistan, a ocekujem uskoro i Irak). A vreme onih prvih tek dolazi.

Srbija

pre 16 godina

dzaba im sve kada ne mogu da podignu zastavu na east river-u:)
a ministarstvo unutrasnjih poslova podiglo krivicnu prijavu protiv Tacija i Co. ... ovo valja ali da li pije vodu???.. Cirkussss u 21 veku!

Rusija, Kina, Indija

pre 16 godina

Avganistan je nezavisna zemlja samo na papiru! Svi znamo ko tamo "vedri i oblaci". Jasno je da ce sateliti SAD-a priznati nezavisnost. Medjutim, tri od pet najmocnijih svetskih zemalja to nece uciniti..

fadil_h

pre 16 godina

Dobro, Avganistan je prvi sto je priznao Kosovo ali priznanje Japana i Australije je mnogo vise znacajnije jer podsetimo Japan je druga ekonomska sila na nasoj planeti a Australija veoma mocna zemlja. Za SAD vec je bilo poznat stav a za nakoliko sati verovatno stizu priznanja od velikih evropskih sila. Kada priznanje stize iz mocnih zemalja, druge zemlje vec slede taj put. Posle posete Busa u Africi mozemo ocekivati priznanje i od africkih zemalja pored islamskih zemalja koje su vec pocele Avganistanom. Interesantan je medjutim Kineski stav koji je mnogo meksiji nego sto se ocekivalo. Ekonomski interesi rade svoje.

Aleksa

pre 16 godina

Ma vidim sve se smanjiše i još više im se oči iskosile od brige za Kosovo. Ajde bre koga zamajavaju. Kao šatro brinu, a mi se palimo ko hepo kockice. Bole bre njih za Srbiju, svi oni samo gledaju svoje interese a jedino mi ludijamo i verujemo u svetske sile. Ajde.

Kinez

pre 16 godina

Možete vi koliko god hoćete da se sprdate sa Kinom, Indonezijom, Šri Lankom, Izraelom i Novim Zelandom, ali oni zajedno sa drugim zemljama čine većinu koja neće priznati Kosovo i zbog čega Kosovo neće biti primljeno u UN i samim tim neće biti nezavisna zemlja.

Timotije

pre 16 godina

Ma Šri Lanka je uticajna u Savetu...oduvek! Još pre 45 godina su imnali vrlo visokog predstavnika na sednicama tog tela. Sećam se, Sirimavo Bandaranaike je bila neuobičajeno visoka žena. Naš voljeni Drug Tito je zbog toga izbegavao da se slika sa njom.

Младен

pre 16 godina

" Kineska vlada je ujedno i pozvala svoje građane da budu oprezni ukoliko putuju na Kosovo i Metohiju, prenela je britanska agencija Rojters." --- Кинези нису употребили директну реч али знају шта ово значи, како почиње и верујем како се завршава.

Kinez

pre 16 godina

Možete vi koliko god hoćete da se sprdate sa Kinom, Indonezijom, Šri Lankom, Izraelom i Novim Zelandom, ali oni zajedno sa drugim zemljama čine većinu koja neće priznati Kosovo i zbog čega Kosovo neće biti primljeno u UN i samim tim neće biti nezavisna zemlja.

neobjavljeni komentator

pre 16 godina

Dakle, najmnogoljudnija azijska zemlja (Kina) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova; najmnogoljudnija evropska zemlja (Rusija) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova; najmnogoljudnija islamska zemlja (Indonezija) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova. Nisam siguran ni da ce Indija da prizna. S druge strane, US i njihovi 'partneri' (Avganistan, a ocekujem uskoro i Irak). A vreme onih prvih tek dolazi.

Timotije

pre 16 godina

Ma Šri Lanka je uticajna u Savetu...oduvek! Još pre 45 godina su imnali vrlo visokog predstavnika na sednicama tog tela. Sećam se, Sirimavo Bandaranaike je bila neuobičajeno visoka žena. Naš voljeni Drug Tito je zbog toga izbegavao da se slika sa njom.

Rusija, Kina, Indija

pre 16 godina

Avganistan je nezavisna zemlja samo na papiru! Svi znamo ko tamo "vedri i oblaci". Jasno je da ce sateliti SAD-a priznati nezavisnost. Medjutim, tri od pet najmocnijih svetskih zemalja to nece uciniti..

Aleksa

pre 16 godina

Ma vidim sve se smanjiše i još više im se oči iskosile od brige za Kosovo. Ajde bre koga zamajavaju. Kao šatro brinu, a mi se palimo ko hepo kockice. Bole bre njih za Srbiju, svi oni samo gledaju svoje interese a jedino mi ludijamo i verujemo u svetske sile. Ajde.

fadil_h

pre 16 godina

Dobro, Avganistan je prvi sto je priznao Kosovo ali priznanje Japana i Australije je mnogo vise znacajnije jer podsetimo Japan je druga ekonomska sila na nasoj planeti a Australija veoma mocna zemlja. Za SAD vec je bilo poznat stav a za nakoliko sati verovatno stizu priznanja od velikih evropskih sila. Kada priznanje stize iz mocnih zemalja, druge zemlje vec slede taj put. Posle posete Busa u Africi mozemo ocekivati priznanje i od africkih zemalja pored islamskih zemalja koje su vec pocele Avganistanom. Interesantan je medjutim Kineski stav koji je mnogo meksiji nego sto se ocekivalo. Ekonomski interesi rade svoje.

Julius

pre 16 godina

Pocelo je zvanicno priznanje nezavisnosti Kosova. Ubrzo sledice priznavanje od veceg broja i najjacih demokratskih drzava sveta.Nece proci dugo vreme, pa ce i ove druge, koje se na neki nacin predomisle, priznati. Jedna zemlja moze biti nezavisna iako nije clanica UN, mada ce po svemu sudeci i tamo brzo biti uclanjeno Kosovo. Priznanje od strane SAD-a i veceg broja drzava Evropske unije, kao lokomotiva ce vuci druge zemlje da priznaju. A Kostunica i Jeremic ce ih kazniti i uvoditi im sankcije! O tempore, o mores!

DAMIR

pre 16 godina

kojeg kua ima veze za nas ko sve nece priznati kosovo. ili cemo sad o tome mlatiti praznu slamu jos novih 10 godina.

ako srbija nece to je njeno pravo, al ajde da vidimo sto ce jesti ostalih 7 miliona barem dok ne postanu i oni neke izbeglice ili emigriraju.

DAJTE SE UOZBILJITE LJUDI. NISMO VALJDA NAJSMESNIJI NAROD NA PLANETI AKO SMO TRENUTNO NAJPONIZENIJI

Aleksandar

pre 16 godina

Kakve veze ima nezavisnost sa clanstvom u UN? Pa Svajcarska je tek 2002. postala clanica UN, a mislim da je odavno nezavisna...

simon

pre 16 godina

bas lepo sto je kina zabrinuta, Sri Lanka ne priznaje, Indonezija sta li vec a Kiviji izigravaju veliku silu. Ali kad ih prizna Japan, Amerika i EZ a mi prekinemo diplomatske odnose bice veselo. Trebao bi premijer da proveri iz kojih zemalja stizeu donacije i pomoc za Srbiju. Kad smo poslednji put dobili kredit iz Sri Lanke ili iz Trinidada i Tobaga. Ponekad treba misliti i glavom na ramenima...

Младен

pre 16 godina

" Kineska vlada je ujedno i pozvala svoje građane da budu oprezni ukoliko putuju na Kosovo i Metohiju, prenela je britanska agencija Rojters." --- Кинези нису употребили директну реч али знају шта ово значи, како почиње и верујем како се завршава.

Srbija

pre 16 godina

dzaba im sve kada ne mogu da podignu zastavu na east river-u:)
a ministarstvo unutrasnjih poslova podiglo krivicnu prijavu protiv Tacija i Co. ... ovo valja ali da li pije vodu???.. Cirkussss u 21 veku!

iz kanade

pre 16 godina

ovo je jedan big mess.
ne moze se porediti Kvebek i Kosovo,to uopste nema veze jedni sa drugim.uostalom Kanada dozvoljava Kvebeku da se ocepi kad vecina za to glasa na referendumu.Ta vecina zna se nikad nije postojala.cak ni na referendumu 1993 kad je bilo uskih 50,6% vs 49,4% za ostanak u Kanadi.

Srbija nikad nije dozvoljavala Kosovu da ima referendum o tom pitanju

Tasmanijanac

pre 16 godina

Australija je uvek bila jedna od prvih zemalja sto su priznavale novoformirane drzave- najbolji primer za to je Istocni Timor, koji se posle decinija, prvo portugalske, a potom i indonezijske okupacije, oslobodio i samo-proklamovao nezavisnost. Takodje Marti Ahtisari je bio izaslanik UN-a za Timor i on je predlozio i napravio plan, slican planu Kosova, za njegovu nezavisnost. On i australijanci su radili na tome zajedno. Takodje Australija je koherentna zemlja u kojoj ne posoje nikakvi secesionisticki pokreti, te samim tim, kako i sama kaze, ima "moderne" principe. Sto se Novog Zelanda tice, nije da se ne pita, mozda ce on biti jedina od anglo-saksonskih zemalja koja nece priznati Kosovo, ali njih vec razumem- tu je mali, ali opet vazan detalj, da NZ ima problema sa Maorima koji iako nemaju secesionistickih teznji, imaju zelju za vecom podelom vlasti. Nezaboravimo i to da NZ takodje ima nekoliko ostrva u Juznom okeanu koja zele da se osamostale (Cook Islands i sl.). Ali, skidam kapu Klarkovoj, lepo je rekla, niti priznaje niti ne priznaje, vrlo odgovoran potez u ovom trenutku.

Rade R.

pre 16 godina

Prvi sledeći put kada budemo tražili nešto od EU dobićemo odgovor da je uslov: Dobrosusetski odnosi sa zemljama u okruženju. U prevodu da priznamo Kosovo.
Cenim da ćemo za nekoliko godina biti dovoljno gladni za tako što, ako se u međuvremenu kosovo ne ujedini sa Albanijom, pa smo ga opet priznali, pošto smo priznali Albaniju... hehe...
Mada me ne bi iznenadili ovi naši patrijote, ako izmisle "odpriznavanje" Albanije...

Alex

pre 16 godina

Pocelo je pocelo, Afganistan je vec priznao Kosovo (cisto kao uvertira- a iz zbog toga sto nemaju Ambasadu u BG), Francuska, Nemacka, Velika Britanija, Australija, elem sve velike nacije. Nacije koje su stvarale historiju sveta su vec priznale Kosovo dok ovo pisem. Umesto da se to uzme u obzir i polika Srbije prilagodi novim okolnostima cini mi se da se u Srbiji vlasti i novinari takmice ko ce pronaci neku sporednu zemlju koja se protivi nezavisnom Kosovu.Nazalost ta utrka ce biti sve zesca i zesca jer masovnim priznanjem Kosova ostaje sve manje i manje prostora za operciju koju bih ja nazvao "Google earth-iranje" u sluzbi historiske misije Vlade Srbije zastite medjunarodnog prava (kojeg se sada svi u Srbiji drze ko pijan plota zaboravljajuci da su ta ista prava masovno uskracivana svima na Kosovu) otelotvornog u principu "da komsiji crkne krava pa makar mi nemali nikakve koristi od toga".Kao posledica ove historijske misije Vlada Srbije treba da upostavi opsadno stanje u Beogradu jer ce broj Ambasada koje potencijalno mogu biti meta biti toliko velik da ce maltene u svakoj ulici treba postaviti policiski kordon.

Logika

pre 16 godina

Bas su mi neke izjave pateticne! Secam se nekih komentara ovde koji su glasili: izjavili bi oni nezavisnost ali to znaju da im nece proci..pa se zezali na racun datuma nekih itd itd, pa sad kao: niko ih nece priznati.
A vidim da ovde nije bas objavljeno kako treba, jer prva drzava koja je priznala Kosovo, to jeste Australija! (tako barem kazu na holandskim vestima)

diki

pre 16 godina

OČEKIVANA VEST.Avganistan prvi priznao novi EVROPSKI Avganistan.Još samo priznanje od strane Kolumbije pa da na jednoj teritoriji dobijemo surogat državu Evropski Avganistan i Evropska Kolumbija sa svim prepoznatljivim obeležjima.
Kao što se iz priloženog dobro vidi, Amerika je primorala kilavu Evropu da "puca sebi u nogu".

МосквичБ

pre 16 godina

Нормално је да ће их прво признати њихови најважнији пословни партнери Авганистанци.

Djuka

pre 16 godina

Baš je lepo što je upravo Afghanistan priznao nezavisnost
samoproklamovanog Kosova, tako će u istoriju ući kako su dve
poslednje kreacije Anglo-američke elite, čija je jedina svrha i veza proizvodnja i trgovina narkoticima, prve priznale jedna drugu. Predlažem da se knjiga "Komitet 300" uvede kao obavezna lektira iz istorije, kako ne bismo više morali da na tom predmetu učimo gluposti tipa da je Britanska Imperijalna elita nastala zahvaljujući trgovini čajem, i da su Opijumski ratovi bili vođeni za dobrobit Kine, kako bi doprineli njenom otvaranju prema svetu.
A što se Kvebeka tiče: pa bar mi Srbi znamo da su se Kanadske vize tako lako dobijale samo pod uslovom da se na izjašnjavanju o nezavisnosti Kvebeka izjasnimo protiv. Ko ne veruje nek se malo raspita. Djuka RS

kvatro

pre 16 godina

Smejte se vi Novom Zelandu koliko hocete ali ta ista Klarkova je otkacila Amerikance u vezi Iraka i ako su na nju vrsili nenormalni pritisak. To je jos jedina retka anglosaksonska zemlja koja u svojoj spoljnoj politici postuje medjunarodno pravo i zakone. Svaka joj cast. Jos za kraj garantujem vam da vise od pola sveta nece priznati Kosovo sto jos uvek ostavlja neku sansu za neku bolju buducnost kojoj se moramo nadati.

Izzy

pre 16 godina

Dajte ljudi, ovo je "deja vu" - VEĆ VIĐENO! Zar se to nije već desilo sa Slovenijom i Hrvatskom!
Mi možemo da se ne slažemo sa nezavisnošću Kosova i to je sve. Na žalost, šta je tu je, kad si mali i kad si se već zamerio sa celim svetom, moraš da trpiš čvrge od svih inače će te obrisati gumicom!
Bolje bi bilo da se napravi strategija da se to ne desi sa Sandžakom i Vojvodinom. Ako Ameri reše da nas dalje cepaju, ni Rusija neće moći da nam pomogne!

kika

pre 16 godina

Videcemo sta ce biti.
Krenuce serija priznanja ali opet ima ogroman broj zemalja koji je ogorcen Amercikom politikom i koji su je osetili na svojoj kozi.
Nisu oni ono sto su bili pre 50 godina, kada su je svi voleli.
Ogroman broj zemalja je isto tako nece priznati.
Videcemo sta ce biti.

Julius

pre 16 godina

Pocelo je zvanicno priznanje nezavisnosti Kosova. Ubrzo sledice priznavanje od veceg broja i najjacih demokratskih drzava sveta.Nece proci dugo vreme, pa ce i ove druge, koje se na neki nacin predomisle, priznati. Jedna zemlja moze biti nezavisna iako nije clanica UN, mada ce po svemu sudeci i tamo brzo biti uclanjeno Kosovo. Priznanje od strane SAD-a i veceg broja drzava Evropske unije, kao lokomotiva ce vuci druge zemlje da priznaju. A Kostunica i Jeremic ce ih kazniti i uvoditi im sankcije! O tempore, o mores!

Kinez

pre 16 godina

Možete vi koliko god hoćete da se sprdate sa Kinom, Indonezijom, Šri Lankom, Izraelom i Novim Zelandom, ali oni zajedno sa drugim zemljama čine većinu koja neće priznati Kosovo i zbog čega Kosovo neće biti primljeno u UN i samim tim neće biti nezavisna zemlja.

DAMIR

pre 16 godina

kojeg kua ima veze za nas ko sve nece priznati kosovo. ili cemo sad o tome mlatiti praznu slamu jos novih 10 godina.

ako srbija nece to je njeno pravo, al ajde da vidimo sto ce jesti ostalih 7 miliona barem dok ne postanu i oni neke izbeglice ili emigriraju.

DAJTE SE UOZBILJITE LJUDI. NISMO VALJDA NAJSMESNIJI NAROD NA PLANETI AKO SMO TRENUTNO NAJPONIZENIJI

fadil_h

pre 16 godina

Dobro, Avganistan je prvi sto je priznao Kosovo ali priznanje Japana i Australije je mnogo vise znacajnije jer podsetimo Japan je druga ekonomska sila na nasoj planeti a Australija veoma mocna zemlja. Za SAD vec je bilo poznat stav a za nakoliko sati verovatno stizu priznanja od velikih evropskih sila. Kada priznanje stize iz mocnih zemalja, druge zemlje vec slede taj put. Posle posete Busa u Africi mozemo ocekivati priznanje i od africkih zemalja pored islamskih zemalja koje su vec pocele Avganistanom. Interesantan je medjutim Kineski stav koji je mnogo meksiji nego sto se ocekivalo. Ekonomski interesi rade svoje.

Alex

pre 16 godina

Pocelo je pocelo, Afganistan je vec priznao Kosovo (cisto kao uvertira- a iz zbog toga sto nemaju Ambasadu u BG), Francuska, Nemacka, Velika Britanija, Australija, elem sve velike nacije. Nacije koje su stvarale historiju sveta su vec priznale Kosovo dok ovo pisem. Umesto da se to uzme u obzir i polika Srbije prilagodi novim okolnostima cini mi se da se u Srbiji vlasti i novinari takmice ko ce pronaci neku sporednu zemlju koja se protivi nezavisnom Kosovu.Nazalost ta utrka ce biti sve zesca i zesca jer masovnim priznanjem Kosova ostaje sve manje i manje prostora za operciju koju bih ja nazvao "Google earth-iranje" u sluzbi historiske misije Vlade Srbije zastite medjunarodnog prava (kojeg se sada svi u Srbiji drze ko pijan plota zaboravljajuci da su ta ista prava masovno uskracivana svima na Kosovu) otelotvornog u principu "da komsiji crkne krava pa makar mi nemali nikakve koristi od toga".Kao posledica ove historijske misije Vlada Srbije treba da upostavi opsadno stanje u Beogradu jer ce broj Ambasada koje potencijalno mogu biti meta biti toliko velik da ce maltene u svakoj ulici treba postaviti policiski kordon.

Timotije

pre 16 godina

Ma Šri Lanka je uticajna u Savetu...oduvek! Još pre 45 godina su imnali vrlo visokog predstavnika na sednicama tog tela. Sećam se, Sirimavo Bandaranaike je bila neuobičajeno visoka žena. Naš voljeni Drug Tito je zbog toga izbegavao da se slika sa njom.

Logika

pre 16 godina

Bas su mi neke izjave pateticne! Secam se nekih komentara ovde koji su glasili: izjavili bi oni nezavisnost ali to znaju da im nece proci..pa se zezali na racun datuma nekih itd itd, pa sad kao: niko ih nece priznati.
A vidim da ovde nije bas objavljeno kako treba, jer prva drzava koja je priznala Kosovo, to jeste Australija! (tako barem kazu na holandskim vestima)

simon

pre 16 godina

bas lepo sto je kina zabrinuta, Sri Lanka ne priznaje, Indonezija sta li vec a Kiviji izigravaju veliku silu. Ali kad ih prizna Japan, Amerika i EZ a mi prekinemo diplomatske odnose bice veselo. Trebao bi premijer da proveri iz kojih zemalja stizeu donacije i pomoc za Srbiju. Kad smo poslednji put dobili kredit iz Sri Lanke ili iz Trinidada i Tobaga. Ponekad treba misliti i glavom na ramenima...

neobjavljeni komentator

pre 16 godina

Dakle, najmnogoljudnija azijska zemlja (Kina) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova; najmnogoljudnija evropska zemlja (Rusija) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova; najmnogoljudnija islamska zemlja (Indonezija) ne priznaje tzv. nezavisnost Kosova. Nisam siguran ni da ce Indija da prizna. S druge strane, US i njihovi 'partneri' (Avganistan, a ocekujem uskoro i Irak). A vreme onih prvih tek dolazi.

Aleksa

pre 16 godina

Ma vidim sve se smanjiše i još više im se oči iskosile od brige za Kosovo. Ajde bre koga zamajavaju. Kao šatro brinu, a mi se palimo ko hepo kockice. Bole bre njih za Srbiju, svi oni samo gledaju svoje interese a jedino mi ludijamo i verujemo u svetske sile. Ajde.

Младен

pre 16 godina

" Kineska vlada je ujedno i pozvala svoje građane da budu oprezni ukoliko putuju na Kosovo i Metohiju, prenela je britanska agencija Rojters." --- Кинези нису употребили директну реч али знају шта ово значи, како почиње и верујем како се завршава.

iz kanade

pre 16 godina

ovo je jedan big mess.
ne moze se porediti Kvebek i Kosovo,to uopste nema veze jedni sa drugim.uostalom Kanada dozvoljava Kvebeku da se ocepi kad vecina za to glasa na referendumu.Ta vecina zna se nikad nije postojala.cak ni na referendumu 1993 kad je bilo uskih 50,6% vs 49,4% za ostanak u Kanadi.

Srbija nikad nije dozvoljavala Kosovu da ima referendum o tom pitanju

Rusija, Kina, Indija

pre 16 godina

Avganistan je nezavisna zemlja samo na papiru! Svi znamo ko tamo "vedri i oblaci". Jasno je da ce sateliti SAD-a priznati nezavisnost. Medjutim, tri od pet najmocnijih svetskih zemalja to nece uciniti..

Srbija

pre 16 godina

dzaba im sve kada ne mogu da podignu zastavu na east river-u:)
a ministarstvo unutrasnjih poslova podiglo krivicnu prijavu protiv Tacija i Co. ... ovo valja ali da li pije vodu???.. Cirkussss u 21 veku!

Rade R.

pre 16 godina

Prvi sledeći put kada budemo tražili nešto od EU dobićemo odgovor da je uslov: Dobrosusetski odnosi sa zemljama u okruženju. U prevodu da priznamo Kosovo.
Cenim da ćemo za nekoliko godina biti dovoljno gladni za tako što, ako se u međuvremenu kosovo ne ujedini sa Albanijom, pa smo ga opet priznali, pošto smo priznali Albaniju... hehe...
Mada me ne bi iznenadili ovi naši patrijote, ako izmisle "odpriznavanje" Albanije...

Aleksandar

pre 16 godina

Kakve veze ima nezavisnost sa clanstvom u UN? Pa Svajcarska je tek 2002. postala clanica UN, a mislim da je odavno nezavisna...

Izzy

pre 16 godina

Dajte ljudi, ovo je "deja vu" - VEĆ VIĐENO! Zar se to nije već desilo sa Slovenijom i Hrvatskom!
Mi možemo da se ne slažemo sa nezavisnošću Kosova i to je sve. Na žalost, šta je tu je, kad si mali i kad si se već zamerio sa celim svetom, moraš da trpiš čvrge od svih inače će te obrisati gumicom!
Bolje bi bilo da se napravi strategija da se to ne desi sa Sandžakom i Vojvodinom. Ako Ameri reše da nas dalje cepaju, ni Rusija neće moći da nam pomogne!

diki

pre 16 godina

OČEKIVANA VEST.Avganistan prvi priznao novi EVROPSKI Avganistan.Još samo priznanje od strane Kolumbije pa da na jednoj teritoriji dobijemo surogat državu Evropski Avganistan i Evropska Kolumbija sa svim prepoznatljivim obeležjima.
Kao što se iz priloženog dobro vidi, Amerika je primorala kilavu Evropu da "puca sebi u nogu".

kvatro

pre 16 godina

Smejte se vi Novom Zelandu koliko hocete ali ta ista Klarkova je otkacila Amerikance u vezi Iraka i ako su na nju vrsili nenormalni pritisak. To je jos jedina retka anglosaksonska zemlja koja u svojoj spoljnoj politici postuje medjunarodno pravo i zakone. Svaka joj cast. Jos za kraj garantujem vam da vise od pola sveta nece priznati Kosovo sto jos uvek ostavlja neku sansu za neku bolju buducnost kojoj se moramo nadati.

МосквичБ

pre 16 godina

Нормално је да ће их прво признати њихови најважнији пословни партнери Авганистанци.

Tasmanijanac

pre 16 godina

Australija je uvek bila jedna od prvih zemalja sto su priznavale novoformirane drzave- najbolji primer za to je Istocni Timor, koji se posle decinija, prvo portugalske, a potom i indonezijske okupacije, oslobodio i samo-proklamovao nezavisnost. Takodje Marti Ahtisari je bio izaslanik UN-a za Timor i on je predlozio i napravio plan, slican planu Kosova, za njegovu nezavisnost. On i australijanci su radili na tome zajedno. Takodje Australija je koherentna zemlja u kojoj ne posoje nikakvi secesionisticki pokreti, te samim tim, kako i sama kaze, ima "moderne" principe. Sto se Novog Zelanda tice, nije da se ne pita, mozda ce on biti jedina od anglo-saksonskih zemalja koja nece priznati Kosovo, ali njih vec razumem- tu je mali, ali opet vazan detalj, da NZ ima problema sa Maorima koji iako nemaju secesionistickih teznji, imaju zelju za vecom podelom vlasti. Nezaboravimo i to da NZ takodje ima nekoliko ostrva u Juznom okeanu koja zele da se osamostale (Cook Islands i sl.). Ali, skidam kapu Klarkovoj, lepo je rekla, niti priznaje niti ne priznaje, vrlo odgovoran potez u ovom trenutku.

kika

pre 16 godina

Videcemo sta ce biti.
Krenuce serija priznanja ali opet ima ogroman broj zemalja koji je ogorcen Amercikom politikom i koji su je osetili na svojoj kozi.
Nisu oni ono sto su bili pre 50 godina, kada su je svi voleli.
Ogroman broj zemalja je isto tako nece priznati.
Videcemo sta ce biti.

Djuka

pre 16 godina

Baš je lepo što je upravo Afghanistan priznao nezavisnost
samoproklamovanog Kosova, tako će u istoriju ući kako su dve
poslednje kreacije Anglo-američke elite, čija je jedina svrha i veza proizvodnja i trgovina narkoticima, prve priznale jedna drugu. Predlažem da se knjiga "Komitet 300" uvede kao obavezna lektira iz istorije, kako ne bismo više morali da na tom predmetu učimo gluposti tipa da je Britanska Imperijalna elita nastala zahvaljujući trgovini čajem, i da su Opijumski ratovi bili vođeni za dobrobit Kine, kako bi doprineli njenom otvaranju prema svetu.
A što se Kvebeka tiče: pa bar mi Srbi znamo da su se Kanadske vize tako lako dobijale samo pod uslovom da se na izjašnjavanju o nezavisnosti Kvebeka izjasnimo protiv. Ko ne veruje nek se malo raspita. Djuka RS