Petak, 18.01.2008.

07:52

"Dogovor o gasu u interesu Srbije"

Vlada Srbije će veoma pažljivo i strpljivo raditi da se postigne "gasni sporazum" sa Vladom Rusije, najavio premijer Srbije.

Izvor: Beta

"Dogovor o gasu u interesu Srbije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

veljko

pre 16 godina

Sve je ovo pomalo jeftino.
Negde sam procitao da su rusi krenuli od cene 2.5 mlr. pa su odlucili da kupe 51%, pa NIS ima neki dug + ulaganje i onda su dosli do cene od oko 1.5 mlr. Ima samo jedan problemcic, profit od tranzita gasa kroz Srbiju je oko 15- 20 mil. Ako prodamo NIS za samo 1MLR jeftinije, koliko je potrebno godina da se dodje do te cifre po 15 mil. naravno pozitivna strana tog uguvora je da imamo sigurno snabdevanje gasom, ali ako placamo redovno gas uvek cemo imati redovno snabdevanje. Naravno, posto smo mi zemlja podlazna korupciji i pljacki, da nam daju besplatno gas, ovi nasi lopovi bi ga naplacivali i jos bi uskladili sa rastom cena na malo i pomeranjem cene nafte na svetskim trzistima, tako da ja kao prosecan potrosac ovog gasa uopste nevidim nikakvu priliku za jeftinijim gasom. Dok god mi kupujemo gas ja cu placati njegovu cenu kakva god da je, a posto nemamo pravo izbora ponudjaca, ostaje nam da zivimo sa monopolom. U principu znam da se sve ovo ubrzava samo zbog izbora i ultimativnog stava odredjene grupe u vlasti, koja ocigledno ima mneki svoj licni interes ( novac naravno).

Zorica

pre 16 godina

Bugari pregovarali. Nasi se kao natezu da prihvate ono sto Rusi zahtevaju. To nisu pregovori. To je samo pokazna vezba kako se kao DS nesto pita. Kad prodju izbori dace sve sto Rusi traze. Ovo je samo da mislimo kako to nije bas olako dato, nego se kao nesto pregovaralo. Kad pocnemo da trpimo posledice ove rusko-podanicke politike zaboravicemo ko je bio odgovoran. A i ako ne zaboravimo, sta cemo sa tim? Bicemo namrsteni i ljuti, a na izborima cemo glasati kao budale.

nelle

pre 16 godina

Pa Rusi prave ponovo svoj blok - zemlje istoka koje ce zavisiti od njih i raditi sta oni hoce ,ko ima naftu taj je gazda!!!!!!!!

Nzina

pre 16 godina

Samo da podsetim ljude da Lukoil ruska naftna kompanija otkada je pre 4-5 godina kupila Beopetrol izgradila 2 (DVE) nove pumpe, koje odisu tuznim tonovima istocnog ambijenta...toliko o Rusima kao ulagacima i pomagacima...

Goran

pre 16 godina

Vlada Srbije treba da maksimalno odgovorno vrši svoj posao i da uvek ima interes zemlje i naroda u vidu. Dosta više sa raznim lobistima i insajderima koji rade za tuđe interese i svoje džepove, dosta je bilo propadanja i na političkom i na privrednom planu. Ne treba nam više u istoriji ni jedan 27. mart i samoubilaštvo kojim smo se dičili decenijama, jer je tim činom srpskog naroda olakšan pritisak na zapadnom ratištu, a odložen napad na istočnom ratištu, što je, po nekim istoričarima, delimično uticalo dalji ishod II svetskog rata. Svi su odatle izašli kao pobednici, osim srpskog naroda koji je i fizički i mentalno prošao pravu torturu koja i dalje traje. Karte na sto i računica - NIS je veliki ulog i zahteva dobre analize, nikako kumovske relacije i lobiranje. Cela Evropa zavisi bukvalno od isporuka ruskog gasa, zašto bi ga Srbija kupovala preko nakupaca, ako može direktno. S druge strane, mora postojati i ozbiljna kalkulacija koliko NIS vredi u svemu tome. Vlada mora pokazati punu ozbiljnost, a s druge strane, mora prestati plašenje naroda pretnjama da nas Evropa neće primiti ukoliko ne prihvatamo ponude zemalja članica EU. To vodi ka direktnom lobiranju pojedinaca. A Bugarska je potpisala aranžman sa Gasprom-om, pa je ne izbaciše iz EU.

Jan

pre 16 godina

"Za izgradnju kopnenog dela gasovoda razmatra se nekoliko različitih maršruta, koje prolaze preko teritorije zemalja članica Evropske unije", navodi se u informaciji "Gazproma"!!!!!!
Da li ovde neko prepoznaje Srbiju? Ili nam jos nisu javili da smo clanica EU?????????

Foreigner

pre 16 godina

Samo da se osvrnem na prevod prvo ste ga zvali 'Južni Potok' pa sada 'Južni Tok' a ako se zove na engleskom 'South Stream' prevod bi trebao biti 'Južna Struja'.

Profitto!

pre 16 godina

Upravo razmisljam o uslovima koje su bugari izboksali od Rusa. I kazu da je ostvarena ravnoteza interesa. Pa, OK, to je dobra sintaxa za eventualni nas dogovor, s tim sto bih ja dodao da ugovor bude skup parcijalnih ravnoteza jer je komplexn i obuhvata vise aspekata, uz to jos i privatizaciju najvece nase kompanije NIS-a. Neka se insistira na parcijalnim ravnotezama interesa u svakom delu ovog veliog posla ponaosob a da ukupna ravnoteza bude zbir tih parcijalnih, sto bi ekonomisti rekli po "Paretto" optimumu! Dakle, pojedinacno usaglasiti interese za gasovod, za prodaju NIS i za skladiste u Ban. Dvoru. I eto nam dobrog posla!

jedfan vamo

pre 16 godina

Ne mogu a da se ne osvrnema na pisanje onih koji recimo govore o "pogodnijem terenu" u Srbiji nego u Bugarskoj. Ako pogledate ovaj "South Stream" (kod nas preveden kao Juzni potok" mada se moze prevesti i kao "Juzni tok") ide ispod Crnog mora u Bugarsku i onda ide Bugarskom dole do Grcke i zatim preko Jonskog mora za Italiju. Time se izbegava "guzva" kroz Boisfor i Dardanele. Zato mi nisu jasna pisanja o "pogodnijem terenu" u Srbiji. A ako i malo pratite vesti tj, sta drugi pisu, u Srbiji ce jedino biti veliko podzemno skladiste gasa kojeg je vlasnik NIS. Sa druge strane, ako pogledate mapu naftovoda u Evropi videcete da prica o Srbiji kao "tranzitnoj zemlji" nema nikakve velike logike jer vec postoji gasovod velikog kapaciteta kroz Madjarsku (kojim Ruski gas dolazi iz Ukrajine u Madjarskiu i ide dalje za Austriju imajuciu dva izlaza za jug: jedan za Srbiju i dalje za Bosnu a drugi za Hrvatsku. Ono sto je meni daleko vaznije je da su Bugari uspeli da izdejstvuju da budu vlasnici 50% a drugih 50% je Gasprom - znaci nema 51% vlasnika sta Gasprom zagovara u Srbiji.

Mane

pre 16 godina

Ako Srbija propusti ovu priliku da se ukljuci u Ruski "Gas plan", onda se komotno moze proglasiti "Austro -Ugarskom" kolonijom jer bi se zbog ovisnosti o zemljama, koje gas nemaju pa ga takodje uvoze, pretvorila u trecerazrednu interesnu zonu. Od novca koje bi mozda i to samo "mozda" bio veci za prodaju NIS-a odvojeno, drzava bi porkrpila par rupa i za 5 godina ne bi ostalo ama bas nista. Sreca je da bar neko u Srbiji razmislja duze od svog mandata. E bre, i unucad treba da vam se greju, a ne samo vi narednih 5 godina.

Bojan

pre 16 godina

Svaka cast Bugarskoj. Nije gadljiva kad neko zeli da ulaze novac bilo sa zapada bilo sa istoka. Nema partijskih prepucavanja, klanova... dobice oba gasovoda. Ali zato znamo da pricamo i da pricamo o 1948, o Staljinu, o glupostima dok nam gasovod prolazi ispred nosa.

Stanislav

pre 16 godina

Ako hoće da nam prodaju gas, neka sagrade krak gasaovoda i do nas.
A što se tranzita kroz Srbiju tiče, mislim da im ne pada napamet tako nešto,
A zašto ?
Sutra ovde na vlast može doći neko ko bi zbog raznih "nacionalnih interesa"
prekidao tranzit gasa ... i time uskratio "braću" za koji dolar/evro.

A NIS? Pa pokušavaju da ga dobiju za male pare i to je to. Jednostavno koriste našu nesrećnu situaciju sa kosovom

Гас

pre 16 godina

Паметни Бугари, а ти Србијо нећкај се нећкај!!!Иначе у споразуму су и Бугарска и Италија, обе чланице Европе!!!

Zemunac

pre 16 godina

Tender bi mozda bio dobro resenje da smo normalna zemlja. Dobro znamo kakvi su bili tenderi do sada. Svaki novopeceni srpski 'bizmismen' se obogatio preko namestenih tendera. Pod ovom, proslom, ili pretproslom vladom.
Bolju ponudu od Gaspromove necemo dobiti.

Petar V.

pre 16 godina

A zasto NIS mora da bude dat Rusima za gasovod? NIS je naftna kompanija i moze biti prodat na tenderu, a gasovod opet uradjen sa Rusima. Ne vidim da su Bugari morali da poklone naftnu kompaniju da bi dobili gasovod.

бесан

pre 16 godina

Е, тако се то ради. Бугари знају добро да "умиљато јагње две мајке сиса", па ће добити и Набуко и Јужни поток.
Србија има шансу само за један гасовод, а неки би и ту шансу да покваре а ми да настављамо да купујемо енергију од њихових аустро-мађарских ортака, који иначе немају шта да понуде осим Моцарт кугли и шарених лажа на лепо пицнутим пумпама где нам препродају деривате РУСКЕ нафте.
Ако тзв. експерти а у ствари озбиљне штеточине овакву шансу покваре, стварно би требало дебело да одговарају, и то заједно са својим "партнерима из владе".

deda

pre 16 godina

Bugari svakako ne poklanjaju naftnu industriju uz gas , a gasni aranzman su ozbiljno pregovarali, pa bi ovi nasi od njih nesto mogli da nauce. Ucesce je 50:50 za obe strane, a kod nas bi Rusi trebali da budu potpuni vlasnici gasne mreze, pa cak i zemljista kojim prolazi gasovod! Nasa strana uopste ne pregovara sa Rusima nego im nudi cak i ono sto i oni sami ne misle da je normalno u komercijalnim odnosima. Uostalom, sa Rusima je najmanji problem u parama...

cinjenice

pre 16 godina

Zar vam nije cudno da apsolutno ni jedan SRUCNJAK za energetiku,ne komentarise pricu o juznom kraku gasovoda? Jer zasto bi Bugarska,clanica NATO pakta,bila privilegovana u izboru toka gasovoda? Teren kroz Bugarsku i Rumuniju je daleko tezi za gradnju gasovoda,od terena kroz Srbiju.
Razlog je jednostavan - Kostunicina vlada i njeno ministarstvo energetike BILI SU POTPUNO NEZAINTERESOVANI za gradnju gasovoda,a Bugari su vredno lobirali za sebe.Sada Kostunica nadoknadjuje propusteno,ekonomski gledano,poklanjejuci Ruskom Gaspromu MONOPOL na uvoz,distribuciju i skladistenje energenata.
Pitam vase cenjene citaoce:da li je to odgovorna nacionalna politika,ili se radi o neodgovornosti i nesposobnosti,da ne upotrebim teze reci? A ministar koji je bar tehnicki,trebao da vodi racuna o tome,sada je ministar vera!
Jednoga dana,neko ce dati pravu ocenu ovog ekonomskog unistavanja zemlje.

majkl

pre 16 godina

``Juzni potok``, ok moze ali sta je bilo sa ``Nabuko``, i ta veza je bila vrlo znacajna Mala Azija ...
Velika buka, a kako kaze narod, kakvo resenje takvo i pecenje, ko razume shvatice ...

peđa

pre 16 godina

Smešno je da ovi DSS-ovci traže izjašnjavanje u najkraćem roku od drugih, a kada su oni u pitanju sve traje mesecima i godinama.U ovom slučaju svakako ne treba donositi odluke naprečac,a uostalom tu je i G -17.Zar se Voja ne hvali da se u njegovoj Vladi sve odluke donose konsensusom.I na kraju, u Sofiju ide Putin da pregovara o gasovodu,a nama se servira po principu"Uzmi ili ostavi".Šta bi sa dostojanstvom?

Pera Detlic

pre 16 godina

Sve oko gasovoda prilicno je jasno. Podrska Rusije za Kosovo ima cenu. Sto je potpuno normalno i prihvatljivo. NIS je u celoj prici sporedna stvar. Umesto lupetanja kolko NIS vredi, treba se fokusirati na dobijanje sto povoljnijih aranzmana za gasovod i skladiste gasa. Kao sto je strateski cilj Srbije prikljucenje EU, i tu ne treba biti emotivan i iracionalan, isto je tako strateski cilj obezbediti energetsku sigurnost. Ovakva prilika retko se pruza i ne treba je prokockati. Ne treba imati iluzije da ce bilo koja druga kompanija koja bi kupila NIS biti luda od srece da ga modernizuje i oporavlja. Kupovinom NISa kupuje se trziste, i NIS ce postati samo distributivni centar.

Aca

pre 16 godina

Javni tender - da - moze. A sta ce biti ako Gasprom na tenderu ponudi daleko nizu cenu od svoje prvobitne i pobedi na tenderu ? Ili jos gore - dobije neki tamo Shell, pa rasproda kompletan NIS (sto im ne bi bilo prvi put) i krene sa snabdevanjem iz uvoza, pa nas obidju svi gasovodi i sve ostalo sto bi korisno moglo da se izvuce od Gasproma. Svi mi svoje znamo da cenimo, ali znamo i debelo da precenimo, a posle kada nam se to obije o glavu - posle se kajemo. Aranzman sa Gaspromom je odlican i ne sme da se propusti. Naravno - treba se malo cenjkati i izvuci sto je moguce vise, jer niko drugi nam vise od njih dati nece. NIS u sadasnjem stanju ne vredi ni pola od ponudjene cene.

raspolozen_016

pre 16 godina

NIS mora biti prodat na tenderu - zakon je jasan.
Legijalisti ce zbog ovoga morati u zatvor, jednoga dana, kada Jovica Stanisic vise ne bude premijer Srbije ...

Aca

pre 16 godina

Javni tender - da - moze. A sta ce biti ako Gasprom na tenderu ponudi daleko nizu cenu od svoje prvobitne i pobedi na tenderu ? Ili jos gore - dobije neki tamo Shell, pa rasproda kompletan NIS (sto im ne bi bilo prvi put) i krene sa snabdevanjem iz uvoza, pa nas obidju svi gasovodi i sve ostalo sto bi korisno moglo da se izvuce od Gasproma. Svi mi svoje znamo da cenimo, ali znamo i debelo da precenimo, a posle kada nam se to obije o glavu - posle se kajemo. Aranzman sa Gaspromom je odlican i ne sme da se propusti. Naravno - treba se malo cenjkati i izvuci sto je moguce vise, jer niko drugi nam vise od njih dati nece. NIS u sadasnjem stanju ne vredi ni pola od ponudjene cene.

raspolozen_016

pre 16 godina

NIS mora biti prodat na tenderu - zakon je jasan.
Legijalisti ce zbog ovoga morati u zatvor, jednoga dana, kada Jovica Stanisic vise ne bude premijer Srbije ...

бесан

pre 16 godina

Е, тако се то ради. Бугари знају добро да "умиљато јагње две мајке сиса", па ће добити и Набуко и Јужни поток.
Србија има шансу само за један гасовод, а неки би и ту шансу да покваре а ми да настављамо да купујемо енергију од њихових аустро-мађарских ортака, који иначе немају шта да понуде осим Моцарт кугли и шарених лажа на лепо пицнутим пумпама где нам препродају деривате РУСКЕ нафте.
Ако тзв. експерти а у ствари озбиљне штеточине овакву шансу покваре, стварно би требало дебело да одговарају, и то заједно са својим "партнерима из владе".

Pera Detlic

pre 16 godina

Sve oko gasovoda prilicno je jasno. Podrska Rusije za Kosovo ima cenu. Sto je potpuno normalno i prihvatljivo. NIS je u celoj prici sporedna stvar. Umesto lupetanja kolko NIS vredi, treba se fokusirati na dobijanje sto povoljnijih aranzmana za gasovod i skladiste gasa. Kao sto je strateski cilj Srbije prikljucenje EU, i tu ne treba biti emotivan i iracionalan, isto je tako strateski cilj obezbediti energetsku sigurnost. Ovakva prilika retko se pruza i ne treba je prokockati. Ne treba imati iluzije da ce bilo koja druga kompanija koja bi kupila NIS biti luda od srece da ga modernizuje i oporavlja. Kupovinom NISa kupuje se trziste, i NIS ce postati samo distributivni centar.

peđa

pre 16 godina

Smešno je da ovi DSS-ovci traže izjašnjavanje u najkraćem roku od drugih, a kada su oni u pitanju sve traje mesecima i godinama.U ovom slučaju svakako ne treba donositi odluke naprečac,a uostalom tu je i G -17.Zar se Voja ne hvali da se u njegovoj Vladi sve odluke donose konsensusom.I na kraju, u Sofiju ide Putin da pregovara o gasovodu,a nama se servira po principu"Uzmi ili ostavi".Šta bi sa dostojanstvom?

cinjenice

pre 16 godina

Zar vam nije cudno da apsolutno ni jedan SRUCNJAK za energetiku,ne komentarise pricu o juznom kraku gasovoda? Jer zasto bi Bugarska,clanica NATO pakta,bila privilegovana u izboru toka gasovoda? Teren kroz Bugarsku i Rumuniju je daleko tezi za gradnju gasovoda,od terena kroz Srbiju.
Razlog je jednostavan - Kostunicina vlada i njeno ministarstvo energetike BILI SU POTPUNO NEZAINTERESOVANI za gradnju gasovoda,a Bugari su vredno lobirali za sebe.Sada Kostunica nadoknadjuje propusteno,ekonomski gledano,poklanjejuci Ruskom Gaspromu MONOPOL na uvoz,distribuciju i skladistenje energenata.
Pitam vase cenjene citaoce:da li je to odgovorna nacionalna politika,ili se radi o neodgovornosti i nesposobnosti,da ne upotrebim teze reci? A ministar koji je bar tehnicki,trebao da vodi racuna o tome,sada je ministar vera!
Jednoga dana,neko ce dati pravu ocenu ovog ekonomskog unistavanja zemlje.

deda

pre 16 godina

Bugari svakako ne poklanjaju naftnu industriju uz gas , a gasni aranzman su ozbiljno pregovarali, pa bi ovi nasi od njih nesto mogli da nauce. Ucesce je 50:50 za obe strane, a kod nas bi Rusi trebali da budu potpuni vlasnici gasne mreze, pa cak i zemljista kojim prolazi gasovod! Nasa strana uopste ne pregovara sa Rusima nego im nudi cak i ono sto i oni sami ne misle da je normalno u komercijalnim odnosima. Uostalom, sa Rusima je najmanji problem u parama...

Petar V.

pre 16 godina

A zasto NIS mora da bude dat Rusima za gasovod? NIS je naftna kompanija i moze biti prodat na tenderu, a gasovod opet uradjen sa Rusima. Ne vidim da su Bugari morali da poklone naftnu kompaniju da bi dobili gasovod.

Zemunac

pre 16 godina

Tender bi mozda bio dobro resenje da smo normalna zemlja. Dobro znamo kakvi su bili tenderi do sada. Svaki novopeceni srpski 'bizmismen' se obogatio preko namestenih tendera. Pod ovom, proslom, ili pretproslom vladom.
Bolju ponudu od Gaspromove necemo dobiti.

Mane

pre 16 godina

Ako Srbija propusti ovu priliku da se ukljuci u Ruski "Gas plan", onda se komotno moze proglasiti "Austro -Ugarskom" kolonijom jer bi se zbog ovisnosti o zemljama, koje gas nemaju pa ga takodje uvoze, pretvorila u trecerazrednu interesnu zonu. Od novca koje bi mozda i to samo "mozda" bio veci za prodaju NIS-a odvojeno, drzava bi porkrpila par rupa i za 5 godina ne bi ostalo ama bas nista. Sreca je da bar neko u Srbiji razmislja duze od svog mandata. E bre, i unucad treba da vam se greju, a ne samo vi narednih 5 godina.

Гас

pre 16 godina

Паметни Бугари, а ти Србијо нећкај се нећкај!!!Иначе у споразуму су и Бугарска и Италија, обе чланице Европе!!!

Bojan

pre 16 godina

Svaka cast Bugarskoj. Nije gadljiva kad neko zeli da ulaze novac bilo sa zapada bilo sa istoka. Nema partijskih prepucavanja, klanova... dobice oba gasovoda. Ali zato znamo da pricamo i da pricamo o 1948, o Staljinu, o glupostima dok nam gasovod prolazi ispred nosa.

Stanislav

pre 16 godina

Ako hoće da nam prodaju gas, neka sagrade krak gasaovoda i do nas.
A što se tranzita kroz Srbiju tiče, mislim da im ne pada napamet tako nešto,
A zašto ?
Sutra ovde na vlast može doći neko ko bi zbog raznih "nacionalnih interesa"
prekidao tranzit gasa ... i time uskratio "braću" za koji dolar/evro.

A NIS? Pa pokušavaju da ga dobiju za male pare i to je to. Jednostavno koriste našu nesrećnu situaciju sa kosovom

majkl

pre 16 godina

``Juzni potok``, ok moze ali sta je bilo sa ``Nabuko``, i ta veza je bila vrlo znacajna Mala Azija ...
Velika buka, a kako kaze narod, kakvo resenje takvo i pecenje, ko razume shvatice ...

jedfan vamo

pre 16 godina

Ne mogu a da se ne osvrnema na pisanje onih koji recimo govore o "pogodnijem terenu" u Srbiji nego u Bugarskoj. Ako pogledate ovaj "South Stream" (kod nas preveden kao Juzni potok" mada se moze prevesti i kao "Juzni tok") ide ispod Crnog mora u Bugarsku i onda ide Bugarskom dole do Grcke i zatim preko Jonskog mora za Italiju. Time se izbegava "guzva" kroz Boisfor i Dardanele. Zato mi nisu jasna pisanja o "pogodnijem terenu" u Srbiji. A ako i malo pratite vesti tj, sta drugi pisu, u Srbiji ce jedino biti veliko podzemno skladiste gasa kojeg je vlasnik NIS. Sa druge strane, ako pogledate mapu naftovoda u Evropi videcete da prica o Srbiji kao "tranzitnoj zemlji" nema nikakve velike logike jer vec postoji gasovod velikog kapaciteta kroz Madjarsku (kojim Ruski gas dolazi iz Ukrajine u Madjarskiu i ide dalje za Austriju imajuciu dva izlaza za jug: jedan za Srbiju i dalje za Bosnu a drugi za Hrvatsku. Ono sto je meni daleko vaznije je da su Bugari uspeli da izdejstvuju da budu vlasnici 50% a drugih 50% je Gasprom - znaci nema 51% vlasnika sta Gasprom zagovara u Srbiji.

Profitto!

pre 16 godina

Upravo razmisljam o uslovima koje su bugari izboksali od Rusa. I kazu da je ostvarena ravnoteza interesa. Pa, OK, to je dobra sintaxa za eventualni nas dogovor, s tim sto bih ja dodao da ugovor bude skup parcijalnih ravnoteza jer je komplexn i obuhvata vise aspekata, uz to jos i privatizaciju najvece nase kompanije NIS-a. Neka se insistira na parcijalnim ravnotezama interesa u svakom delu ovog veliog posla ponaosob a da ukupna ravnoteza bude zbir tih parcijalnih, sto bi ekonomisti rekli po "Paretto" optimumu! Dakle, pojedinacno usaglasiti interese za gasovod, za prodaju NIS i za skladiste u Ban. Dvoru. I eto nam dobrog posla!

Foreigner

pre 16 godina

Samo da se osvrnem na prevod prvo ste ga zvali 'Južni Potok' pa sada 'Južni Tok' a ako se zove na engleskom 'South Stream' prevod bi trebao biti 'Južna Struja'.

Nzina

pre 16 godina

Samo da podsetim ljude da Lukoil ruska naftna kompanija otkada je pre 4-5 godina kupila Beopetrol izgradila 2 (DVE) nove pumpe, koje odisu tuznim tonovima istocnog ambijenta...toliko o Rusima kao ulagacima i pomagacima...

Jan

pre 16 godina

"Za izgradnju kopnenog dela gasovoda razmatra se nekoliko različitih maršruta, koje prolaze preko teritorije zemalja članica Evropske unije", navodi se u informaciji "Gazproma"!!!!!!
Da li ovde neko prepoznaje Srbiju? Ili nam jos nisu javili da smo clanica EU?????????

Zorica

pre 16 godina

Bugari pregovarali. Nasi se kao natezu da prihvate ono sto Rusi zahtevaju. To nisu pregovori. To je samo pokazna vezba kako se kao DS nesto pita. Kad prodju izbori dace sve sto Rusi traze. Ovo je samo da mislimo kako to nije bas olako dato, nego se kao nesto pregovaralo. Kad pocnemo da trpimo posledice ove rusko-podanicke politike zaboravicemo ko je bio odgovoran. A i ako ne zaboravimo, sta cemo sa tim? Bicemo namrsteni i ljuti, a na izborima cemo glasati kao budale.

nelle

pre 16 godina

Pa Rusi prave ponovo svoj blok - zemlje istoka koje ce zavisiti od njih i raditi sta oni hoce ,ko ima naftu taj je gazda!!!!!!!!

Goran

pre 16 godina

Vlada Srbije treba da maksimalno odgovorno vrši svoj posao i da uvek ima interes zemlje i naroda u vidu. Dosta više sa raznim lobistima i insajderima koji rade za tuđe interese i svoje džepove, dosta je bilo propadanja i na političkom i na privrednom planu. Ne treba nam više u istoriji ni jedan 27. mart i samoubilaštvo kojim smo se dičili decenijama, jer je tim činom srpskog naroda olakšan pritisak na zapadnom ratištu, a odložen napad na istočnom ratištu, što je, po nekim istoričarima, delimično uticalo dalji ishod II svetskog rata. Svi su odatle izašli kao pobednici, osim srpskog naroda koji je i fizički i mentalno prošao pravu torturu koja i dalje traje. Karte na sto i računica - NIS je veliki ulog i zahteva dobre analize, nikako kumovske relacije i lobiranje. Cela Evropa zavisi bukvalno od isporuka ruskog gasa, zašto bi ga Srbija kupovala preko nakupaca, ako može direktno. S druge strane, mora postojati i ozbiljna kalkulacija koliko NIS vredi u svemu tome. Vlada mora pokazati punu ozbiljnost, a s druge strane, mora prestati plašenje naroda pretnjama da nas Evropa neće primiti ukoliko ne prihvatamo ponude zemalja članica EU. To vodi ka direktnom lobiranju pojedinaca. A Bugarska je potpisala aranžman sa Gasprom-om, pa je ne izbaciše iz EU.

veljko

pre 16 godina

Sve je ovo pomalo jeftino.
Negde sam procitao da su rusi krenuli od cene 2.5 mlr. pa su odlucili da kupe 51%, pa NIS ima neki dug + ulaganje i onda su dosli do cene od oko 1.5 mlr. Ima samo jedan problemcic, profit od tranzita gasa kroz Srbiju je oko 15- 20 mil. Ako prodamo NIS za samo 1MLR jeftinije, koliko je potrebno godina da se dodje do te cifre po 15 mil. naravno pozitivna strana tog uguvora je da imamo sigurno snabdevanje gasom, ali ako placamo redovno gas uvek cemo imati redovno snabdevanje. Naravno, posto smo mi zemlja podlazna korupciji i pljacki, da nam daju besplatno gas, ovi nasi lopovi bi ga naplacivali i jos bi uskladili sa rastom cena na malo i pomeranjem cene nafte na svetskim trzistima, tako da ja kao prosecan potrosac ovog gasa uopste nevidim nikakvu priliku za jeftinijim gasom. Dok god mi kupujemo gas ja cu placati njegovu cenu kakva god da je, a posto nemamo pravo izbora ponudjaca, ostaje nam da zivimo sa monopolom. U principu znam da se sve ovo ubrzava samo zbog izbora i ultimativnog stava odredjene grupe u vlasti, koja ocigledno ima mneki svoj licni interes ( novac naravno).

Aca

pre 16 godina

Javni tender - da - moze. A sta ce biti ako Gasprom na tenderu ponudi daleko nizu cenu od svoje prvobitne i pobedi na tenderu ? Ili jos gore - dobije neki tamo Shell, pa rasproda kompletan NIS (sto im ne bi bilo prvi put) i krene sa snabdevanjem iz uvoza, pa nas obidju svi gasovodi i sve ostalo sto bi korisno moglo da se izvuce od Gasproma. Svi mi svoje znamo da cenimo, ali znamo i debelo da precenimo, a posle kada nam se to obije o glavu - posle se kajemo. Aranzman sa Gaspromom je odlican i ne sme da se propusti. Naravno - treba se malo cenjkati i izvuci sto je moguce vise, jer niko drugi nam vise od njih dati nece. NIS u sadasnjem stanju ne vredi ni pola od ponudjene cene.

raspolozen_016

pre 16 godina

NIS mora biti prodat na tenderu - zakon je jasan.
Legijalisti ce zbog ovoga morati u zatvor, jednoga dana, kada Jovica Stanisic vise ne bude premijer Srbije ...

бесан

pre 16 godina

Е, тако се то ради. Бугари знају добро да "умиљато јагње две мајке сиса", па ће добити и Набуко и Јужни поток.
Србија има шансу само за један гасовод, а неки би и ту шансу да покваре а ми да настављамо да купујемо енергију од њихових аустро-мађарских ортака, који иначе немају шта да понуде осим Моцарт кугли и шарених лажа на лепо пицнутим пумпама где нам препродају деривате РУСКЕ нафте.
Ако тзв. експерти а у ствари озбиљне штеточине овакву шансу покваре, стварно би требало дебело да одговарају, и то заједно са својим "партнерима из владе".

cinjenice

pre 16 godina

Zar vam nije cudno da apsolutno ni jedan SRUCNJAK za energetiku,ne komentarise pricu o juznom kraku gasovoda? Jer zasto bi Bugarska,clanica NATO pakta,bila privilegovana u izboru toka gasovoda? Teren kroz Bugarsku i Rumuniju je daleko tezi za gradnju gasovoda,od terena kroz Srbiju.
Razlog je jednostavan - Kostunicina vlada i njeno ministarstvo energetike BILI SU POTPUNO NEZAINTERESOVANI za gradnju gasovoda,a Bugari su vredno lobirali za sebe.Sada Kostunica nadoknadjuje propusteno,ekonomski gledano,poklanjejuci Ruskom Gaspromu MONOPOL na uvoz,distribuciju i skladistenje energenata.
Pitam vase cenjene citaoce:da li je to odgovorna nacionalna politika,ili se radi o neodgovornosti i nesposobnosti,da ne upotrebim teze reci? A ministar koji je bar tehnicki,trebao da vodi racuna o tome,sada je ministar vera!
Jednoga dana,neko ce dati pravu ocenu ovog ekonomskog unistavanja zemlje.

Petar V.

pre 16 godina

A zasto NIS mora da bude dat Rusima za gasovod? NIS je naftna kompanija i moze biti prodat na tenderu, a gasovod opet uradjen sa Rusima. Ne vidim da su Bugari morali da poklone naftnu kompaniju da bi dobili gasovod.

peđa

pre 16 godina

Smešno je da ovi DSS-ovci traže izjašnjavanje u najkraćem roku od drugih, a kada su oni u pitanju sve traje mesecima i godinama.U ovom slučaju svakako ne treba donositi odluke naprečac,a uostalom tu je i G -17.Zar se Voja ne hvali da se u njegovoj Vladi sve odluke donose konsensusom.I na kraju, u Sofiju ide Putin da pregovara o gasovodu,a nama se servira po principu"Uzmi ili ostavi".Šta bi sa dostojanstvom?

Pera Detlic

pre 16 godina

Sve oko gasovoda prilicno je jasno. Podrska Rusije za Kosovo ima cenu. Sto je potpuno normalno i prihvatljivo. NIS je u celoj prici sporedna stvar. Umesto lupetanja kolko NIS vredi, treba se fokusirati na dobijanje sto povoljnijih aranzmana za gasovod i skladiste gasa. Kao sto je strateski cilj Srbije prikljucenje EU, i tu ne treba biti emotivan i iracionalan, isto je tako strateski cilj obezbediti energetsku sigurnost. Ovakva prilika retko se pruza i ne treba je prokockati. Ne treba imati iluzije da ce bilo koja druga kompanija koja bi kupila NIS biti luda od srece da ga modernizuje i oporavlja. Kupovinom NISa kupuje se trziste, i NIS ce postati samo distributivni centar.

deda

pre 16 godina

Bugari svakako ne poklanjaju naftnu industriju uz gas , a gasni aranzman su ozbiljno pregovarali, pa bi ovi nasi od njih nesto mogli da nauce. Ucesce je 50:50 za obe strane, a kod nas bi Rusi trebali da budu potpuni vlasnici gasne mreze, pa cak i zemljista kojim prolazi gasovod! Nasa strana uopste ne pregovara sa Rusima nego im nudi cak i ono sto i oni sami ne misle da je normalno u komercijalnim odnosima. Uostalom, sa Rusima je najmanji problem u parama...

Zemunac

pre 16 godina

Tender bi mozda bio dobro resenje da smo normalna zemlja. Dobro znamo kakvi su bili tenderi do sada. Svaki novopeceni srpski 'bizmismen' se obogatio preko namestenih tendera. Pod ovom, proslom, ili pretproslom vladom.
Bolju ponudu od Gaspromove necemo dobiti.

Stanislav

pre 16 godina

Ako hoće da nam prodaju gas, neka sagrade krak gasaovoda i do nas.
A što se tranzita kroz Srbiju tiče, mislim da im ne pada napamet tako nešto,
A zašto ?
Sutra ovde na vlast može doći neko ko bi zbog raznih "nacionalnih interesa"
prekidao tranzit gasa ... i time uskratio "braću" za koji dolar/evro.

A NIS? Pa pokušavaju da ga dobiju za male pare i to je to. Jednostavno koriste našu nesrećnu situaciju sa kosovom

Гас

pre 16 godina

Паметни Бугари, а ти Србијо нећкај се нећкај!!!Иначе у споразуму су и Бугарска и Италија, обе чланице Европе!!!

Bojan

pre 16 godina

Svaka cast Bugarskoj. Nije gadljiva kad neko zeli da ulaze novac bilo sa zapada bilo sa istoka. Nema partijskih prepucavanja, klanova... dobice oba gasovoda. Ali zato znamo da pricamo i da pricamo o 1948, o Staljinu, o glupostima dok nam gasovod prolazi ispred nosa.

majkl

pre 16 godina

``Juzni potok``, ok moze ali sta je bilo sa ``Nabuko``, i ta veza je bila vrlo znacajna Mala Azija ...
Velika buka, a kako kaze narod, kakvo resenje takvo i pecenje, ko razume shvatice ...

Mane

pre 16 godina

Ako Srbija propusti ovu priliku da se ukljuci u Ruski "Gas plan", onda se komotno moze proglasiti "Austro -Ugarskom" kolonijom jer bi se zbog ovisnosti o zemljama, koje gas nemaju pa ga takodje uvoze, pretvorila u trecerazrednu interesnu zonu. Od novca koje bi mozda i to samo "mozda" bio veci za prodaju NIS-a odvojeno, drzava bi porkrpila par rupa i za 5 godina ne bi ostalo ama bas nista. Sreca je da bar neko u Srbiji razmislja duze od svog mandata. E bre, i unucad treba da vam se greju, a ne samo vi narednih 5 godina.

Foreigner

pre 16 godina

Samo da se osvrnem na prevod prvo ste ga zvali 'Južni Potok' pa sada 'Južni Tok' a ako se zove na engleskom 'South Stream' prevod bi trebao biti 'Južna Struja'.

jedfan vamo

pre 16 godina

Ne mogu a da se ne osvrnema na pisanje onih koji recimo govore o "pogodnijem terenu" u Srbiji nego u Bugarskoj. Ako pogledate ovaj "South Stream" (kod nas preveden kao Juzni potok" mada se moze prevesti i kao "Juzni tok") ide ispod Crnog mora u Bugarsku i onda ide Bugarskom dole do Grcke i zatim preko Jonskog mora za Italiju. Time se izbegava "guzva" kroz Boisfor i Dardanele. Zato mi nisu jasna pisanja o "pogodnijem terenu" u Srbiji. A ako i malo pratite vesti tj, sta drugi pisu, u Srbiji ce jedino biti veliko podzemno skladiste gasa kojeg je vlasnik NIS. Sa druge strane, ako pogledate mapu naftovoda u Evropi videcete da prica o Srbiji kao "tranzitnoj zemlji" nema nikakve velike logike jer vec postoji gasovod velikog kapaciteta kroz Madjarsku (kojim Ruski gas dolazi iz Ukrajine u Madjarskiu i ide dalje za Austriju imajuciu dva izlaza za jug: jedan za Srbiju i dalje za Bosnu a drugi za Hrvatsku. Ono sto je meni daleko vaznije je da su Bugari uspeli da izdejstvuju da budu vlasnici 50% a drugih 50% je Gasprom - znaci nema 51% vlasnika sta Gasprom zagovara u Srbiji.

Profitto!

pre 16 godina

Upravo razmisljam o uslovima koje su bugari izboksali od Rusa. I kazu da je ostvarena ravnoteza interesa. Pa, OK, to je dobra sintaxa za eventualni nas dogovor, s tim sto bih ja dodao da ugovor bude skup parcijalnih ravnoteza jer je komplexn i obuhvata vise aspekata, uz to jos i privatizaciju najvece nase kompanije NIS-a. Neka se insistira na parcijalnim ravnotezama interesa u svakom delu ovog veliog posla ponaosob a da ukupna ravnoteza bude zbir tih parcijalnih, sto bi ekonomisti rekli po "Paretto" optimumu! Dakle, pojedinacno usaglasiti interese za gasovod, za prodaju NIS i za skladiste u Ban. Dvoru. I eto nam dobrog posla!

Jan

pre 16 godina

"Za izgradnju kopnenog dela gasovoda razmatra se nekoliko različitih maršruta, koje prolaze preko teritorije zemalja članica Evropske unije", navodi se u informaciji "Gazproma"!!!!!!
Da li ovde neko prepoznaje Srbiju? Ili nam jos nisu javili da smo clanica EU?????????

Goran

pre 16 godina

Vlada Srbije treba da maksimalno odgovorno vrši svoj posao i da uvek ima interes zemlje i naroda u vidu. Dosta više sa raznim lobistima i insajderima koji rade za tuđe interese i svoje džepove, dosta je bilo propadanja i na političkom i na privrednom planu. Ne treba nam više u istoriji ni jedan 27. mart i samoubilaštvo kojim smo se dičili decenijama, jer je tim činom srpskog naroda olakšan pritisak na zapadnom ratištu, a odložen napad na istočnom ratištu, što je, po nekim istoričarima, delimično uticalo dalji ishod II svetskog rata. Svi su odatle izašli kao pobednici, osim srpskog naroda koji je i fizički i mentalno prošao pravu torturu koja i dalje traje. Karte na sto i računica - NIS je veliki ulog i zahteva dobre analize, nikako kumovske relacije i lobiranje. Cela Evropa zavisi bukvalno od isporuka ruskog gasa, zašto bi ga Srbija kupovala preko nakupaca, ako može direktno. S druge strane, mora postojati i ozbiljna kalkulacija koliko NIS vredi u svemu tome. Vlada mora pokazati punu ozbiljnost, a s druge strane, mora prestati plašenje naroda pretnjama da nas Evropa neće primiti ukoliko ne prihvatamo ponude zemalja članica EU. To vodi ka direktnom lobiranju pojedinaca. A Bugarska je potpisala aranžman sa Gasprom-om, pa je ne izbaciše iz EU.

Zorica

pre 16 godina

Bugari pregovarali. Nasi se kao natezu da prihvate ono sto Rusi zahtevaju. To nisu pregovori. To je samo pokazna vezba kako se kao DS nesto pita. Kad prodju izbori dace sve sto Rusi traze. Ovo je samo da mislimo kako to nije bas olako dato, nego se kao nesto pregovaralo. Kad pocnemo da trpimo posledice ove rusko-podanicke politike zaboravicemo ko je bio odgovoran. A i ako ne zaboravimo, sta cemo sa tim? Bicemo namrsteni i ljuti, a na izborima cemo glasati kao budale.

Nzina

pre 16 godina

Samo da podsetim ljude da Lukoil ruska naftna kompanija otkada je pre 4-5 godina kupila Beopetrol izgradila 2 (DVE) nove pumpe, koje odisu tuznim tonovima istocnog ambijenta...toliko o Rusima kao ulagacima i pomagacima...

nelle

pre 16 godina

Pa Rusi prave ponovo svoj blok - zemlje istoka koje ce zavisiti od njih i raditi sta oni hoce ,ko ima naftu taj je gazda!!!!!!!!

veljko

pre 16 godina

Sve je ovo pomalo jeftino.
Negde sam procitao da su rusi krenuli od cene 2.5 mlr. pa su odlucili da kupe 51%, pa NIS ima neki dug + ulaganje i onda su dosli do cene od oko 1.5 mlr. Ima samo jedan problemcic, profit od tranzita gasa kroz Srbiju je oko 15- 20 mil. Ako prodamo NIS za samo 1MLR jeftinije, koliko je potrebno godina da se dodje do te cifre po 15 mil. naravno pozitivna strana tog uguvora je da imamo sigurno snabdevanje gasom, ali ako placamo redovno gas uvek cemo imati redovno snabdevanje. Naravno, posto smo mi zemlja podlazna korupciji i pljacki, da nam daju besplatno gas, ovi nasi lopovi bi ga naplacivali i jos bi uskladili sa rastom cena na malo i pomeranjem cene nafte na svetskim trzistima, tako da ja kao prosecan potrosac ovog gasa uopste nevidim nikakvu priliku za jeftinijim gasom. Dok god mi kupujemo gas ja cu placati njegovu cenu kakva god da je, a posto nemamo pravo izbora ponudjaca, ostaje nam da zivimo sa monopolom. U principu znam da se sve ovo ubrzava samo zbog izbora i ultimativnog stava odredjene grupe u vlasti, koja ocigledno ima mneki svoj licni interes ( novac naravno).