Nedelja, 30.12.2007.

13:28

Riker: Sever neodvojivi deo Kosova

Joahim Riker kaže da je severni deo Kosova neodvojivi deo teritorije, kao i da Unmik i Kfor neće dozvoliti njegovo odvajanje.

Izvor: Tanjug

Riker: Sever neodvojivi deo Kosova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

pa_ok

pre 16 godina

pa ok, posto vecina ovdje je za podelu Kosova, onda i presevska dolina je neodvojivi deo Kosova, pa i zapadna Makedonija. Riker zna sta govori, zato i kaze ovo sto kaze. Za one koje misle da Kosovo jos je dio Srbije, nek cekaju jos neki dan, pa ce Deda Mraz im doneti jedan veliki praznik.

PACTKO

pre 16 godina

Eto zbog čega bi bilo bolje NE deliti ni Srbiju, nego ljudima na Kosovu dati odrešene ruke i maksimalnu samoupravu pod nadzorom EU, ali ne i nezavisnost. Posle ubrzanog uključenja u EU da konačno zaboravimo na podele i krvoprolića, i da živimo život dostojan ljudi!

Potrebna Pomoc

pre 16 godina

Cisto da vidim da li mi logika dobro radi, pa molim da mi neko pomogne ako gresim.
Ovako je poceo i raspad SFRJ.
1. Prvo su krenule da se cepaju republike, onda su iz okvira republika htele da se izdvoje nacionalne manjine (citaj Srbi), pa to demokratski zapad nije dozvolio zarad ocuvanja teritorijalnog integriteta i nepomerljivosti granica republika. Dobro, to je kao bilo neko pravilo.

2. Onda se u Srbiji nacionalna manjina (Albanci u ovom slucaju) podignu na ustanak, i onda zapad izbombarduje Srbiju, kao zbog Milosevica i nedemokratskog rezime (inace oni to ustvari i ne bi uradili da je neko drugi bio na vlasti).

3. Onda Srbija dobije demokratski rezim i onda taj isti zapad krene da otima deo teritorije Srbije, pri cemu naravno ta nova teritorija ne moze da se cepa, a narocito onaj deo u kome zive Srbi. Sada ova tacka 3. se, po meni, nekako ne slaze sa principima 1. i 2.

Sada ja bih hteo nekako da izadjem iz svoje saksije i sagledam tu nasu situaciju iz drugog ugla, ali mi nekako ne ide...
Je li moze neko da mi pomogne da shvatim kako je to zapad dobronameran prema Srbiji?
Hvala unapred!

Vlada

pre 16 godina

Pa ovoliko licemerje u zivotu nisam video.Ustvari Srbija sa pricom o Kosovu me strasno podseca na one americke filmove gde grupa ljudi koji su u dosluhu optuzi nekog da je lud pa ga strpaju u ludnicu a taj covek koji uopste nije lud od silnog pravdanja i dokazivanja zdrave pameti pred ostatkom sveta,podseca na ludaka.Sve tako dok se ne pojavi neko ko ce ga stvarno razumeti i ukapirati da je sve ustvari namesteno.Kosovo je barem sto se vecine Srba tice zauvek SRBIJA a oni neka proglase nezavisnost.Dobro je rekao jedan nas politicar "mi ce mo uraditi da ocuvamo Kosovo onoliko koliko mozemo a neke buduce generacije neka urade vise i bolje od nas",toliko o miru na Balkanu,albanci neka malo razmisle o tome jer su i turci vladali 500 god.ali......

Jao

pre 16 godina

"Srbima treba pokazati da su ravnopravni deo kosovskog društva i da će njihovi interesi biti u potpunosti poštovani, kako sada, tako i u budućnosti"

Toga se i bojimo Rikeru kralju licemjera!!!

PR_SM

pre 16 godina

Koji pokvarenjak! A KiM jeste odvojivi deo od Srbije?
Ima da se podeli KiM i da se rascistikamo za sva vremena.
30:70% i onda ADIO!
Zapravo, sve je to Rikijeva prica za naivne; podela je vec gotova stvar. Citajte Stratfor.

Milutin

pre 16 godina

Uzmimo nekoliko prvih komentara, zamenimo, reci "Kosovo" sa "Hrvatska", reci "Srbija" sa "Jugoslavija" i "sever Kosova" sa "Krajina" i dobija se fantasticni de-ja vu sa pocetka devedesetih.(Nije mi cilj da komentarisem druge komentare vec samo da se posluzim njima jer odlicno pokazuju nasu stvarnost). Pogledajte sta se dobija:
-"Da, kao sto je i Hrvatska neodvojivi deo Jugoslavije."

-"Ali, gospodine (Holbruk, ili Bilt ili ko god je bio tada), Srbi ne zele da budu deo tog Hrvatskog drustva o kome vi govorite. I Srbi imaju pravo da sa nekim ne zele da zive kao sto to pravo imaju Hrvati koji zive u Jugoslavii. Hrvati iz Jugoslavie ne zele da zive u Jugoslavii (ne zaboravimo da je Hrvatska jos uvek pravno deo Jugoslavije)i na osnovu te zelje im se omogucava pravo na sampoopredeljenje. Shodno tim pravom, Srbi takodje imaju pravo na izbor a de facto nezavisnost Krajine samo potvrdjuje ovu cinjenicu. Dakle ako je Avnojevska Hrvatska de facto nezavisna od Jugoslavie, onda je i Kraina de facto nezavistna od ostatka Hrvatske. Kada Hrvatska bude postala i de jure nezavisna, verujem da ce i Krajina postati de jure nazvisna. Da li Vi gospodine (npr. Stoltemberg ili neki izaslanik UN s pocetka devedesetih) mislite da upotrebite silu kako biste naterali Srbe da se ukljuce u rad Hrvatskih institucija? Budite bar toliko posteni i priznajte Hrvatima da su izgubili bilo kakvu kontrolu nad Krajinom i da postoji realna sansa za podelom Hrvatske.

-Jako licemerna izjava. teritorija Hrvatske ne moze da se odvaja, dok druga pricha vazi za Jugoslaviju.

-Zanimljiva izjava Rikera, Srbi ne mogu a Hrvati mogu!
Dvostruka pravila igre, ili su neki iznad zakona, dok su drugi gradjani drugog reda u svojoj vlastitoj drzavi.

Zaista neverovato ponavljane istorije i ne bi me cudilo da tome tezimo u slucau da je ishod s pocetka devedesetih bio nesto drugaciji ali ne shvatam da ponavljamo istu pricu (taktiku, shvatanje sustine problema i nacin njegovog resavanja) na nacin koji se vec pokazao da ima katastrofalan ihod.
Zemlja koja je preko katastrofe iz devedesetih presla kao da se nista nije dogodilo, i nikada nije analizirala proslost, zapitala se zasto se sve to desilo, kako se desilo, zemlja koja nije postavila pitanje licne i nacionalne odgovornosti, istinitosti argumenata, realne snage argumenata, odnosa "istinitosti" i "snage" argumenata kao i "relativnost pravde" u politici je izgleda osudjena da ponovi iste greske. Na osnovu slucaja Krajine izgleda da Srbima uopste nije vazan ishod, izgleda da nam je najvaznije "da smo mi u pravu" a kada shvatimo da to nije bilo dovoljno, sta cemo onda? Da otvorimo novi problem kako bi pobegli od suocavana sa nasim pogresnim i neuspelim shvatanjem politike?
I na kraju, dobro je da "branioci Srpskih interesa" posle svega mogu da ponove, "Pa nismo se mi prvi otcepljivali i proterali Srbe ili sami sebe bombardovali pa da nas krivite za ovakvo stanje, krivite one sto nas napadaju, izdanici jedni" (a njima da damo novi, sledeci, zadatak i mandat u odbrani srpskih interesa)

Ivan

pre 16 godina

Ovo je najbolji odgovor svima onima koji ovde ostavljaju brojne komentare kritikujuci Vladu Srbije, posebno premijera zbog cega Srbija nece nikada priznati nezavisno Kosovo. Kako sada komentarisete ovo sto je severni deo neotudjivi deo Kosova?

joker

pre 16 godina

pre svega da se razumemo,ja sam oduvek bio za razgovore"nove,demoktratske, vlade"srbije i albanaca i to na inicijativu beograda,jer je bio red da posle svega,a posebno posle 1999 godine!!..-i milosevicevog histericnog pokusaja da zamaze svetu oci proterivanjem albanaca sa kosova,ubijanjem i razvozenjem tela pobijenih!!!- da beograd prvi ponudi izvinjenje za sve pocinjenoi u nihovo kao i nase(narodno!)ime i pruzi ruku pomirenja svojim gradjanima te juzne pokrajine!!!to se nazalost nije dogodilo -a bilo bi ljudskii...ali i mudro...jer,danas ne bi bilo ni un-a,sb-a,nato-a ni rikera,ahtisarija,kao ni ostalih "cinilaca"- da "resavaju i odlucuju"o srpskoj zemlji i granicama!!...ali...bilo je sta je bilo,zna se ko je krivac i sada nam treba neko da,hladne,pametne glave-pokusa da sve stavi na svoje mesto bez svadje oruzja,nepotrebnih zrtava i produbljivanja sukoba i mrznje!!!to sigurno nisu trenutni cinioci na srpskoj strani,posebno ne kostunica i njegova kamarila,kao ni radikali i njihovi lazni i prenaglaseni ratno huskacki i nacionalisticki poklici,nazalost to nije ni trenutni predsednik srbije tadic(koji je jedini umerenjak medju svima njima!)jer je do sada samo pokazao da je poslusan pratioc kostunicinog tvrdog,nacionalistickog i vec ofucanog i dosadnog ponavljanja da je kosovo"neotudjiv"deo srbije-ali,bez objasnjenja a ni resenja trenutne situacije na otvoreni,pravno drzavnicki,pa ako hocete ni ljudski nacin!!!glavni srpski problem je sto nemaju pozitivne a ni realne politicare-diplomate,nego se tu sakupilo svega i svacega a najglasniji su oni najgori medju nama,koji naravno nemaju ni znanja,ni pameti a ni stila pa se drama na kosovu nastavlja na srpsku stetu jer svet se stavio na stranu albanaca ne sto nas ne voli nego sto ne voli stil i nacin ovih koji su se popeli na vlast pa su nasli i zasli!!!zato narode srbije pazite na dolazecim izborima za koga glasate i koga birate da vas vodi-posebno,jer je bitno kuda su smislili da vas odvedu i u cije ime!!!!sretno!!!

Buda

pre 16 godina

Drugim rečima ništa od "nezavisnog Kosova". Sada treba tu činjenicu uviti u oblandu i saopštiti albancima. Jer ako je sever Kosova neodvojivo deo Kosova onda je i Kosovo neodvojivi deo Srbije. Tačka.

vu

pre 16 godina

Ako bismo odvojili sever Kosova, time bi bio dat legitimitet odvajanju Kosova od Srbije. U sustini, nema podele, niti odvajanja Kosova od Srbije, sve ostalo je bespravno otimanje teritorije suverenoj drzavi, sto bi bio prvi takav akt u Evropi nakon Drugog Sv. rata.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"principi Kontakt grupe, koje je podržao i Savet bezbednosti UN" 'opa, sad je iznenada vazno sta je rekao SB UN? Pa, vazi to gospodine, vazi, ali samo za ono resenje statusa Kosova koje prodje kroz taj isti SB UN! Ako vi budete zaobisli SB UN, zasto i mi ne bismo smeli da ga zaobidjemo?

Z

pre 16 godina

Potrebno je gospodu koja zele podelu podsetiti da je u nedavno "izglasanom" Ustavu specificno naglaseno da ne moze biti nikakve podele Kosova. Nije mi jasno da li ta gospoda traze krsenje Ustava ili "izglasavanje" novog?

Alex-Sao Paulo

pre 16 godina

Zanimljiva izjava Rikera, Srbi ne mogu a Albanci mogu!
Dvostruka pravila igre, ili su neki iznad zakona, dok su drugi gradjani drugog reda u svojoj vlastitoj drzavi.

babi se snilo sto joj milo!

pre 16 godina

Izgleda da Riker voli da daje ovakve optimisticke izjave Albanskim medijima na Kosovu. A da li bi mogao ovakve izjave da daje Srbima na severu. Cisto sumnjam da bi ga iko slusao!

bmrusila

pre 16 godina

Ali, gospodine Riker, Srbi ne zele da budu deo tog kosovoskog drustva o kome vi govorite. I Srbi imaju pravo da sa nekim ne zele da zive kao sto to pravo imaju Albanci koji zive u Srbiji. Albanci sa Kosova ne zele da zive u Srbiji (ne zaboravimo da je Kosovo jos uvek pravno deo Srbije)i na osnovu te zelje im se omogucava pravo na sampoopredeljenje. Shodno tim pravom, Srbi takodje imaju pravo na izbor a de facto nezavisnost Severnog Kosova samo potvrdjuje ovu cinjenicu. Dakle ako je Kosovo de facto nezavisno od Srbije, onda je i sever Kosova de facto nezavistan od ostatka Kosova. Kada Kosovo bude postalo i de jure nezavisno, verujem da ce i Sever takodje postati de jure nazvisan. Da li Vi gospodine Riker mislite da upotrebite silu kako biste naterali Srbe da se ukljuce u rad kosovskih institucija? Budite bar toliko posteni i priznajte kosovskim Albancima da su izgubili bilo kakvu kontrolu nad severom i da postoji realna sansa za podelom Kosova.

bmrusila

pre 16 godina

Ali, gospodine Riker, Srbi ne zele da budu deo tog kosovoskog drustva o kome vi govorite. I Srbi imaju pravo da sa nekim ne zele da zive kao sto to pravo imaju Albanci koji zive u Srbiji. Albanci sa Kosova ne zele da zive u Srbiji (ne zaboravimo da je Kosovo jos uvek pravno deo Srbije)i na osnovu te zelje im se omogucava pravo na sampoopredeljenje. Shodno tim pravom, Srbi takodje imaju pravo na izbor a de facto nezavisnost Severnog Kosova samo potvrdjuje ovu cinjenicu. Dakle ako je Kosovo de facto nezavisno od Srbije, onda je i sever Kosova de facto nezavistan od ostatka Kosova. Kada Kosovo bude postalo i de jure nezavisno, verujem da ce i Sever takodje postati de jure nazvisan. Da li Vi gospodine Riker mislite da upotrebite silu kako biste naterali Srbe da se ukljuce u rad kosovskih institucija? Budite bar toliko posteni i priznajte kosovskim Albancima da su izgubili bilo kakvu kontrolu nad severom i da postoji realna sansa za podelom Kosova.

Alex-Sao Paulo

pre 16 godina

Zanimljiva izjava Rikera, Srbi ne mogu a Albanci mogu!
Dvostruka pravila igre, ili su neki iznad zakona, dok su drugi gradjani drugog reda u svojoj vlastitoj drzavi.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"principi Kontakt grupe, koje je podržao i Savet bezbednosti UN" 'opa, sad je iznenada vazno sta je rekao SB UN? Pa, vazi to gospodine, vazi, ali samo za ono resenje statusa Kosova koje prodje kroz taj isti SB UN! Ako vi budete zaobisli SB UN, zasto i mi ne bismo smeli da ga zaobidjemo?

Buda

pre 16 godina

Drugim rečima ništa od "nezavisnog Kosova". Sada treba tu činjenicu uviti u oblandu i saopštiti albancima. Jer ako je sever Kosova neodvojivo deo Kosova onda je i Kosovo neodvojivi deo Srbije. Tačka.

babi se snilo sto joj milo!

pre 16 godina

Izgleda da Riker voli da daje ovakve optimisticke izjave Albanskim medijima na Kosovu. A da li bi mogao ovakve izjave da daje Srbima na severu. Cisto sumnjam da bi ga iko slusao!

vu

pre 16 godina

Ako bismo odvojili sever Kosova, time bi bio dat legitimitet odvajanju Kosova od Srbije. U sustini, nema podele, niti odvajanja Kosova od Srbije, sve ostalo je bespravno otimanje teritorije suverenoj drzavi, sto bi bio prvi takav akt u Evropi nakon Drugog Sv. rata.

Vlada

pre 16 godina

Pa ovoliko licemerje u zivotu nisam video.Ustvari Srbija sa pricom o Kosovu me strasno podseca na one americke filmove gde grupa ljudi koji su u dosluhu optuzi nekog da je lud pa ga strpaju u ludnicu a taj covek koji uopste nije lud od silnog pravdanja i dokazivanja zdrave pameti pred ostatkom sveta,podseca na ludaka.Sve tako dok se ne pojavi neko ko ce ga stvarno razumeti i ukapirati da je sve ustvari namesteno.Kosovo je barem sto se vecine Srba tice zauvek SRBIJA a oni neka proglase nezavisnost.Dobro je rekao jedan nas politicar "mi ce mo uraditi da ocuvamo Kosovo onoliko koliko mozemo a neke buduce generacije neka urade vise i bolje od nas",toliko o miru na Balkanu,albanci neka malo razmisle o tome jer su i turci vladali 500 god.ali......

Ivan

pre 16 godina

Ovo je najbolji odgovor svima onima koji ovde ostavljaju brojne komentare kritikujuci Vladu Srbije, posebno premijera zbog cega Srbija nece nikada priznati nezavisno Kosovo. Kako sada komentarisete ovo sto je severni deo neotudjivi deo Kosova?

Jao

pre 16 godina

"Srbima treba pokazati da su ravnopravni deo kosovskog društva i da će njihovi interesi biti u potpunosti poštovani, kako sada, tako i u budućnosti"

Toga se i bojimo Rikeru kralju licemjera!!!

PR_SM

pre 16 godina

Koji pokvarenjak! A KiM jeste odvojivi deo od Srbije?
Ima da se podeli KiM i da se rascistikamo za sva vremena.
30:70% i onda ADIO!
Zapravo, sve je to Rikijeva prica za naivne; podela je vec gotova stvar. Citajte Stratfor.

Potrebna Pomoc

pre 16 godina

Cisto da vidim da li mi logika dobro radi, pa molim da mi neko pomogne ako gresim.
Ovako je poceo i raspad SFRJ.
1. Prvo su krenule da se cepaju republike, onda su iz okvira republika htele da se izdvoje nacionalne manjine (citaj Srbi), pa to demokratski zapad nije dozvolio zarad ocuvanja teritorijalnog integriteta i nepomerljivosti granica republika. Dobro, to je kao bilo neko pravilo.

2. Onda se u Srbiji nacionalna manjina (Albanci u ovom slucaju) podignu na ustanak, i onda zapad izbombarduje Srbiju, kao zbog Milosevica i nedemokratskog rezime (inace oni to ustvari i ne bi uradili da je neko drugi bio na vlasti).

3. Onda Srbija dobije demokratski rezim i onda taj isti zapad krene da otima deo teritorije Srbije, pri cemu naravno ta nova teritorija ne moze da se cepa, a narocito onaj deo u kome zive Srbi. Sada ova tacka 3. se, po meni, nekako ne slaze sa principima 1. i 2.

Sada ja bih hteo nekako da izadjem iz svoje saksije i sagledam tu nasu situaciju iz drugog ugla, ali mi nekako ne ide...
Je li moze neko da mi pomogne da shvatim kako je to zapad dobronameran prema Srbiji?
Hvala unapred!

Z

pre 16 godina

Potrebno je gospodu koja zele podelu podsetiti da je u nedavno "izglasanom" Ustavu specificno naglaseno da ne moze biti nikakve podele Kosova. Nije mi jasno da li ta gospoda traze krsenje Ustava ili "izglasavanje" novog?

Milutin

pre 16 godina

Uzmimo nekoliko prvih komentara, zamenimo, reci "Kosovo" sa "Hrvatska", reci "Srbija" sa "Jugoslavija" i "sever Kosova" sa "Krajina" i dobija se fantasticni de-ja vu sa pocetka devedesetih.(Nije mi cilj da komentarisem druge komentare vec samo da se posluzim njima jer odlicno pokazuju nasu stvarnost). Pogledajte sta se dobija:
-"Da, kao sto je i Hrvatska neodvojivi deo Jugoslavije."

-"Ali, gospodine (Holbruk, ili Bilt ili ko god je bio tada), Srbi ne zele da budu deo tog Hrvatskog drustva o kome vi govorite. I Srbi imaju pravo da sa nekim ne zele da zive kao sto to pravo imaju Hrvati koji zive u Jugoslavii. Hrvati iz Jugoslavie ne zele da zive u Jugoslavii (ne zaboravimo da je Hrvatska jos uvek pravno deo Jugoslavije)i na osnovu te zelje im se omogucava pravo na sampoopredeljenje. Shodno tim pravom, Srbi takodje imaju pravo na izbor a de facto nezavisnost Krajine samo potvrdjuje ovu cinjenicu. Dakle ako je Avnojevska Hrvatska de facto nezavisna od Jugoslavie, onda je i Kraina de facto nezavistna od ostatka Hrvatske. Kada Hrvatska bude postala i de jure nezavisna, verujem da ce i Krajina postati de jure nazvisna. Da li Vi gospodine (npr. Stoltemberg ili neki izaslanik UN s pocetka devedesetih) mislite da upotrebite silu kako biste naterali Srbe da se ukljuce u rad Hrvatskih institucija? Budite bar toliko posteni i priznajte Hrvatima da su izgubili bilo kakvu kontrolu nad Krajinom i da postoji realna sansa za podelom Hrvatske.

-Jako licemerna izjava. teritorija Hrvatske ne moze da se odvaja, dok druga pricha vazi za Jugoslaviju.

-Zanimljiva izjava Rikera, Srbi ne mogu a Hrvati mogu!
Dvostruka pravila igre, ili su neki iznad zakona, dok su drugi gradjani drugog reda u svojoj vlastitoj drzavi.

Zaista neverovato ponavljane istorije i ne bi me cudilo da tome tezimo u slucau da je ishod s pocetka devedesetih bio nesto drugaciji ali ne shvatam da ponavljamo istu pricu (taktiku, shvatanje sustine problema i nacin njegovog resavanja) na nacin koji se vec pokazao da ima katastrofalan ihod.
Zemlja koja je preko katastrofe iz devedesetih presla kao da se nista nije dogodilo, i nikada nije analizirala proslost, zapitala se zasto se sve to desilo, kako se desilo, zemlja koja nije postavila pitanje licne i nacionalne odgovornosti, istinitosti argumenata, realne snage argumenata, odnosa "istinitosti" i "snage" argumenata kao i "relativnost pravde" u politici je izgleda osudjena da ponovi iste greske. Na osnovu slucaja Krajine izgleda da Srbima uopste nije vazan ishod, izgleda da nam je najvaznije "da smo mi u pravu" a kada shvatimo da to nije bilo dovoljno, sta cemo onda? Da otvorimo novi problem kako bi pobegli od suocavana sa nasim pogresnim i neuspelim shvatanjem politike?
I na kraju, dobro je da "branioci Srpskih interesa" posle svega mogu da ponove, "Pa nismo se mi prvi otcepljivali i proterali Srbe ili sami sebe bombardovali pa da nas krivite za ovakvo stanje, krivite one sto nas napadaju, izdanici jedni" (a njima da damo novi, sledeci, zadatak i mandat u odbrani srpskih interesa)

pa_ok

pre 16 godina

pa ok, posto vecina ovdje je za podelu Kosova, onda i presevska dolina je neodvojivi deo Kosova, pa i zapadna Makedonija. Riker zna sta govori, zato i kaze ovo sto kaze. Za one koje misle da Kosovo jos je dio Srbije, nek cekaju jos neki dan, pa ce Deda Mraz im doneti jedan veliki praznik.

joker

pre 16 godina

pre svega da se razumemo,ja sam oduvek bio za razgovore"nove,demoktratske, vlade"srbije i albanaca i to na inicijativu beograda,jer je bio red da posle svega,a posebno posle 1999 godine!!..-i milosevicevog histericnog pokusaja da zamaze svetu oci proterivanjem albanaca sa kosova,ubijanjem i razvozenjem tela pobijenih!!!- da beograd prvi ponudi izvinjenje za sve pocinjenoi u nihovo kao i nase(narodno!)ime i pruzi ruku pomirenja svojim gradjanima te juzne pokrajine!!!to se nazalost nije dogodilo -a bilo bi ljudskii...ali i mudro...jer,danas ne bi bilo ni un-a,sb-a,nato-a ni rikera,ahtisarija,kao ni ostalih "cinilaca"- da "resavaju i odlucuju"o srpskoj zemlji i granicama!!...ali...bilo je sta je bilo,zna se ko je krivac i sada nam treba neko da,hladne,pametne glave-pokusa da sve stavi na svoje mesto bez svadje oruzja,nepotrebnih zrtava i produbljivanja sukoba i mrznje!!!to sigurno nisu trenutni cinioci na srpskoj strani,posebno ne kostunica i njegova kamarila,kao ni radikali i njihovi lazni i prenaglaseni ratno huskacki i nacionalisticki poklici,nazalost to nije ni trenutni predsednik srbije tadic(koji je jedini umerenjak medju svima njima!)jer je do sada samo pokazao da je poslusan pratioc kostunicinog tvrdog,nacionalistickog i vec ofucanog i dosadnog ponavljanja da je kosovo"neotudjiv"deo srbije-ali,bez objasnjenja a ni resenja trenutne situacije na otvoreni,pravno drzavnicki,pa ako hocete ni ljudski nacin!!!glavni srpski problem je sto nemaju pozitivne a ni realne politicare-diplomate,nego se tu sakupilo svega i svacega a najglasniji su oni najgori medju nama,koji naravno nemaju ni znanja,ni pameti a ni stila pa se drama na kosovu nastavlja na srpsku stetu jer svet se stavio na stranu albanaca ne sto nas ne voli nego sto ne voli stil i nacin ovih koji su se popeli na vlast pa su nasli i zasli!!!zato narode srbije pazite na dolazecim izborima za koga glasate i koga birate da vas vodi-posebno,jer je bitno kuda su smislili da vas odvedu i u cije ime!!!!sretno!!!

PACTKO

pre 16 godina

Eto zbog čega bi bilo bolje NE deliti ni Srbiju, nego ljudima na Kosovu dati odrešene ruke i maksimalnu samoupravu pod nadzorom EU, ali ne i nezavisnost. Posle ubrzanog uključenja u EU da konačno zaboravimo na podele i krvoprolića, i da živimo život dostojan ljudi!

bmrusila

pre 16 godina

Ali, gospodine Riker, Srbi ne zele da budu deo tog kosovoskog drustva o kome vi govorite. I Srbi imaju pravo da sa nekim ne zele da zive kao sto to pravo imaju Albanci koji zive u Srbiji. Albanci sa Kosova ne zele da zive u Srbiji (ne zaboravimo da je Kosovo jos uvek pravno deo Srbije)i na osnovu te zelje im se omogucava pravo na sampoopredeljenje. Shodno tim pravom, Srbi takodje imaju pravo na izbor a de facto nezavisnost Severnog Kosova samo potvrdjuje ovu cinjenicu. Dakle ako je Kosovo de facto nezavisno od Srbije, onda je i sever Kosova de facto nezavistan od ostatka Kosova. Kada Kosovo bude postalo i de jure nezavisno, verujem da ce i Sever takodje postati de jure nazvisan. Da li Vi gospodine Riker mislite da upotrebite silu kako biste naterali Srbe da se ukljuce u rad kosovskih institucija? Budite bar toliko posteni i priznajte kosovskim Albancima da su izgubili bilo kakvu kontrolu nad severom i da postoji realna sansa za podelom Kosova.

Buda

pre 16 godina

Drugim rečima ništa od "nezavisnog Kosova". Sada treba tu činjenicu uviti u oblandu i saopštiti albancima. Jer ako je sever Kosova neodvojivo deo Kosova onda je i Kosovo neodvojivi deo Srbije. Tačka.

vu

pre 16 godina

Ako bismo odvojili sever Kosova, time bi bio dat legitimitet odvajanju Kosova od Srbije. U sustini, nema podele, niti odvajanja Kosova od Srbije, sve ostalo je bespravno otimanje teritorije suverenoj drzavi, sto bi bio prvi takav akt u Evropi nakon Drugog Sv. rata.

Ivan

pre 16 godina

Ovo je najbolji odgovor svima onima koji ovde ostavljaju brojne komentare kritikujuci Vladu Srbije, posebno premijera zbog cega Srbija nece nikada priznati nezavisno Kosovo. Kako sada komentarisete ovo sto je severni deo neotudjivi deo Kosova?

Alex-Sao Paulo

pre 16 godina

Zanimljiva izjava Rikera, Srbi ne mogu a Albanci mogu!
Dvostruka pravila igre, ili su neki iznad zakona, dok su drugi gradjani drugog reda u svojoj vlastitoj drzavi.

Z

pre 16 godina

Potrebno je gospodu koja zele podelu podsetiti da je u nedavno "izglasanom" Ustavu specificno naglaseno da ne moze biti nikakve podele Kosova. Nije mi jasno da li ta gospoda traze krsenje Ustava ili "izglasavanje" novog?

PR_SM

pre 16 godina

Koji pokvarenjak! A KiM jeste odvojivi deo od Srbije?
Ima da se podeli KiM i da se rascistikamo za sva vremena.
30:70% i onda ADIO!
Zapravo, sve je to Rikijeva prica za naivne; podela je vec gotova stvar. Citajte Stratfor.

pa_ok

pre 16 godina

pa ok, posto vecina ovdje je za podelu Kosova, onda i presevska dolina je neodvojivi deo Kosova, pa i zapadna Makedonija. Riker zna sta govori, zato i kaze ovo sto kaze. Za one koje misle da Kosovo jos je dio Srbije, nek cekaju jos neki dan, pa ce Deda Mraz im doneti jedan veliki praznik.

babi se snilo sto joj milo!

pre 16 godina

Izgleda da Riker voli da daje ovakve optimisticke izjave Albanskim medijima na Kosovu. A da li bi mogao ovakve izjave da daje Srbima na severu. Cisto sumnjam da bi ga iko slusao!

joker

pre 16 godina

pre svega da se razumemo,ja sam oduvek bio za razgovore"nove,demoktratske, vlade"srbije i albanaca i to na inicijativu beograda,jer je bio red da posle svega,a posebno posle 1999 godine!!..-i milosevicevog histericnog pokusaja da zamaze svetu oci proterivanjem albanaca sa kosova,ubijanjem i razvozenjem tela pobijenih!!!- da beograd prvi ponudi izvinjenje za sve pocinjenoi u nihovo kao i nase(narodno!)ime i pruzi ruku pomirenja svojim gradjanima te juzne pokrajine!!!to se nazalost nije dogodilo -a bilo bi ljudskii...ali i mudro...jer,danas ne bi bilo ni un-a,sb-a,nato-a ni rikera,ahtisarija,kao ni ostalih "cinilaca"- da "resavaju i odlucuju"o srpskoj zemlji i granicama!!...ali...bilo je sta je bilo,zna se ko je krivac i sada nam treba neko da,hladne,pametne glave-pokusa da sve stavi na svoje mesto bez svadje oruzja,nepotrebnih zrtava i produbljivanja sukoba i mrznje!!!to sigurno nisu trenutni cinioci na srpskoj strani,posebno ne kostunica i njegova kamarila,kao ni radikali i njihovi lazni i prenaglaseni ratno huskacki i nacionalisticki poklici,nazalost to nije ni trenutni predsednik srbije tadic(koji je jedini umerenjak medju svima njima!)jer je do sada samo pokazao da je poslusan pratioc kostunicinog tvrdog,nacionalistickog i vec ofucanog i dosadnog ponavljanja da je kosovo"neotudjiv"deo srbije-ali,bez objasnjenja a ni resenja trenutne situacije na otvoreni,pravno drzavnicki,pa ako hocete ni ljudski nacin!!!glavni srpski problem je sto nemaju pozitivne a ni realne politicare-diplomate,nego se tu sakupilo svega i svacega a najglasniji su oni najgori medju nama,koji naravno nemaju ni znanja,ni pameti a ni stila pa se drama na kosovu nastavlja na srpsku stetu jer svet se stavio na stranu albanaca ne sto nas ne voli nego sto ne voli stil i nacin ovih koji su se popeli na vlast pa su nasli i zasli!!!zato narode srbije pazite na dolazecim izborima za koga glasate i koga birate da vas vodi-posebno,jer je bitno kuda su smislili da vas odvedu i u cije ime!!!!sretno!!!

Jao

pre 16 godina

"Srbima treba pokazati da su ravnopravni deo kosovskog društva i da će njihovi interesi biti u potpunosti poštovani, kako sada, tako i u budućnosti"

Toga se i bojimo Rikeru kralju licemjera!!!

Vlada

pre 16 godina

Pa ovoliko licemerje u zivotu nisam video.Ustvari Srbija sa pricom o Kosovu me strasno podseca na one americke filmove gde grupa ljudi koji su u dosluhu optuzi nekog da je lud pa ga strpaju u ludnicu a taj covek koji uopste nije lud od silnog pravdanja i dokazivanja zdrave pameti pred ostatkom sveta,podseca na ludaka.Sve tako dok se ne pojavi neko ko ce ga stvarno razumeti i ukapirati da je sve ustvari namesteno.Kosovo je barem sto se vecine Srba tice zauvek SRBIJA a oni neka proglase nezavisnost.Dobro je rekao jedan nas politicar "mi ce mo uraditi da ocuvamo Kosovo onoliko koliko mozemo a neke buduce generacije neka urade vise i bolje od nas",toliko o miru na Balkanu,albanci neka malo razmisle o tome jer su i turci vladali 500 god.ali......

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"principi Kontakt grupe, koje je podržao i Savet bezbednosti UN" 'opa, sad je iznenada vazno sta je rekao SB UN? Pa, vazi to gospodine, vazi, ali samo za ono resenje statusa Kosova koje prodje kroz taj isti SB UN! Ako vi budete zaobisli SB UN, zasto i mi ne bismo smeli da ga zaobidjemo?

Milutin

pre 16 godina

Uzmimo nekoliko prvih komentara, zamenimo, reci "Kosovo" sa "Hrvatska", reci "Srbija" sa "Jugoslavija" i "sever Kosova" sa "Krajina" i dobija se fantasticni de-ja vu sa pocetka devedesetih.(Nije mi cilj da komentarisem druge komentare vec samo da se posluzim njima jer odlicno pokazuju nasu stvarnost). Pogledajte sta se dobija:
-"Da, kao sto je i Hrvatska neodvojivi deo Jugoslavije."

-"Ali, gospodine (Holbruk, ili Bilt ili ko god je bio tada), Srbi ne zele da budu deo tog Hrvatskog drustva o kome vi govorite. I Srbi imaju pravo da sa nekim ne zele da zive kao sto to pravo imaju Hrvati koji zive u Jugoslavii. Hrvati iz Jugoslavie ne zele da zive u Jugoslavii (ne zaboravimo da je Hrvatska jos uvek pravno deo Jugoslavije)i na osnovu te zelje im se omogucava pravo na sampoopredeljenje. Shodno tim pravom, Srbi takodje imaju pravo na izbor a de facto nezavisnost Krajine samo potvrdjuje ovu cinjenicu. Dakle ako je Avnojevska Hrvatska de facto nezavisna od Jugoslavie, onda je i Kraina de facto nezavistna od ostatka Hrvatske. Kada Hrvatska bude postala i de jure nezavisna, verujem da ce i Krajina postati de jure nazvisna. Da li Vi gospodine (npr. Stoltemberg ili neki izaslanik UN s pocetka devedesetih) mislite da upotrebite silu kako biste naterali Srbe da se ukljuce u rad Hrvatskih institucija? Budite bar toliko posteni i priznajte Hrvatima da su izgubili bilo kakvu kontrolu nad Krajinom i da postoji realna sansa za podelom Hrvatske.

-Jako licemerna izjava. teritorija Hrvatske ne moze da se odvaja, dok druga pricha vazi za Jugoslaviju.

-Zanimljiva izjava Rikera, Srbi ne mogu a Hrvati mogu!
Dvostruka pravila igre, ili su neki iznad zakona, dok su drugi gradjani drugog reda u svojoj vlastitoj drzavi.

Zaista neverovato ponavljane istorije i ne bi me cudilo da tome tezimo u slucau da je ishod s pocetka devedesetih bio nesto drugaciji ali ne shvatam da ponavljamo istu pricu (taktiku, shvatanje sustine problema i nacin njegovog resavanja) na nacin koji se vec pokazao da ima katastrofalan ihod.
Zemlja koja je preko katastrofe iz devedesetih presla kao da se nista nije dogodilo, i nikada nije analizirala proslost, zapitala se zasto se sve to desilo, kako se desilo, zemlja koja nije postavila pitanje licne i nacionalne odgovornosti, istinitosti argumenata, realne snage argumenata, odnosa "istinitosti" i "snage" argumenata kao i "relativnost pravde" u politici je izgleda osudjena da ponovi iste greske. Na osnovu slucaja Krajine izgleda da Srbima uopste nije vazan ishod, izgleda da nam je najvaznije "da smo mi u pravu" a kada shvatimo da to nije bilo dovoljno, sta cemo onda? Da otvorimo novi problem kako bi pobegli od suocavana sa nasim pogresnim i neuspelim shvatanjem politike?
I na kraju, dobro je da "branioci Srpskih interesa" posle svega mogu da ponove, "Pa nismo se mi prvi otcepljivali i proterali Srbe ili sami sebe bombardovali pa da nas krivite za ovakvo stanje, krivite one sto nas napadaju, izdanici jedni" (a njima da damo novi, sledeci, zadatak i mandat u odbrani srpskih interesa)

PACTKO

pre 16 godina

Eto zbog čega bi bilo bolje NE deliti ni Srbiju, nego ljudima na Kosovu dati odrešene ruke i maksimalnu samoupravu pod nadzorom EU, ali ne i nezavisnost. Posle ubrzanog uključenja u EU da konačno zaboravimo na podele i krvoprolića, i da živimo život dostojan ljudi!

Potrebna Pomoc

pre 16 godina

Cisto da vidim da li mi logika dobro radi, pa molim da mi neko pomogne ako gresim.
Ovako je poceo i raspad SFRJ.
1. Prvo su krenule da se cepaju republike, onda su iz okvira republika htele da se izdvoje nacionalne manjine (citaj Srbi), pa to demokratski zapad nije dozvolio zarad ocuvanja teritorijalnog integriteta i nepomerljivosti granica republika. Dobro, to je kao bilo neko pravilo.

2. Onda se u Srbiji nacionalna manjina (Albanci u ovom slucaju) podignu na ustanak, i onda zapad izbombarduje Srbiju, kao zbog Milosevica i nedemokratskog rezime (inace oni to ustvari i ne bi uradili da je neko drugi bio na vlasti).

3. Onda Srbija dobije demokratski rezim i onda taj isti zapad krene da otima deo teritorije Srbije, pri cemu naravno ta nova teritorija ne moze da se cepa, a narocito onaj deo u kome zive Srbi. Sada ova tacka 3. se, po meni, nekako ne slaze sa principima 1. i 2.

Sada ja bih hteo nekako da izadjem iz svoje saksije i sagledam tu nasu situaciju iz drugog ugla, ali mi nekako ne ide...
Je li moze neko da mi pomogne da shvatim kako je to zapad dobronameran prema Srbiji?
Hvala unapred!