Sreda, 26.12.2007.

14:37

Usvojena Rezolucija o Kosovu

U Domu Skupštine Srbije sa 220 glasova "za", 14 "protiv" i tri uzdržana glasa, večeras usvojena Rezolucija o Kosovu.

Izvor: B92

Usvojena Rezolucija o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

valter

pre 16 godina

Srbija ima 2 izbora.Postati clan EU ili ostati okruzena u EU.Treba pogledati sta komsiluk radi.Koliko razumem geografiju shengen ce vrlo brzo postati okolotrbusni pantolodrzac.Kakve ce tek uslove postavljati komsije iz EU.Veci broj clanica,duza lista uslova,veci broj godina.Fataj brzi za evropu ikao clan EU rjesavati ? Kosova.Evopa je prakticna a nigdje se vise nepametuje kao u BG.

lud i zbunjen

pre 16 godina

Kosovo je sve samo ne deo Srbije, to je cinjenica, ali ne smemo da pristanemo na jednostavno oduzimanje dela svoje teritorije. EU jeste nasa buducnost, ali treba raditi na tome da u nju udjemo kao clanica koja ce nesto i ponuditi,a ne da zavrsimo kao socijalni slucaj koji pokusava da se ogrebe za koji dinar ne bi li preziveli do sledeceg dana. Patriotizam i evropejstvo se ne iskljucuju medjusobno, a jedinstvo se pokazuje u svemu, pa i u toj rezoluciji o Kosovu. Kao gradjanina ove zemlje, boli me cinjenica da u rumunskom parlamentu prilikom glasanja o kosovskoj rezoluciji nije bilo glasova protiv. To valjda govori o nama. Dixi.

B.Mikic

pre 16 godina

Mislim da bi bilo pametnije doneti rezoluciju za povratak Kosmeta u Srbiju nego za njegovo otcepljenje jer je ono vec odavno izvan Srbije. Ko misli da nisam u pravu neka me razuveri. Ovo sto je predstavljeno kao Rezolucija je samo poslednji pokusaj da DSS sa Kostunicom ostane na vlasti a SRS i SPS otvore jos jedno politicko zariste kako bi opstali kao stranke. Mnogima je odavno jasno da, prvenstveno radikalima, odgovara haos i potencijalni sukobi jer se oni tada pod firmom patriotizma (uglavnom laznog) obracaju onoj strukturi stanovnistva koja veruje u lepu pricu i jos lepsa obecanja. Da li ce Srbija uci u EU ili se uclaniti u NATO, o tome ce narodi Srbije na referendumu i nikakva i nicija rezolucija to nece spreciti.

adam worth

pre 16 godina

to sto neko ima pravo na odredjenu teritoriju, ne znaci da na njoj moze da radi sta hoce. danas niko za skupstinskom govornicom nije pricao o najgrubljim krsenjima ljudskih prava koje je sprovodjeno nad etnickom manjinom (hladnjace, proterivanja, ubistva...). to je radila drzava i to planski. da li je to krsenje medjunarodnog prava? osim toga, ne mozes da krijes optuzenike za ratne zlocine dela i da delis lekcije o pravu. to se zove licemerje. i to sto V. Jankovic prica o samopostovanju - to je populizam koji zagovara jedan elitista i cinik - zato je to smesno. oko 3 miliona ljudi je dalo Milosevicu mandat da resi pitanje Kosova. sto rece Djindjic - skuvali ste ribe... danas je 2007. opet smo pokazali da smo neodgovorni.

cosmos

pre 16 godina

Cekajte ljudi, pa ne radi se ovde samo o Kosovo. Danasnja odluka ima dalekoseznije posledice. Bili zivi pa videli. Danas je nekoliko poslanika navelo, da nijedna bivsa komunisticka zemlja nije usla u EU bez da je pre toga pristupila NATO-u. Danasnjom odlukom se jasno izrazava stav Srbije o vojnoj neutralnosti, odnosno ne pristupljanju NATO-paktu.

Isto tako i odluka o tome, da pristupanje medjunarodnim i supernacionalnim organizacijama, kakva je EU Srbija moze pristupi samo pod uslovom da je priznaju u celovitosti, znaci sa Kosovom. Onog momenta kada EU prizna nezavisnost Kosova, a to je vise nego izvesno, po danasnjoj rezoluciji Srbija ne bi smela pristupi istoj. Malo se i o tome treba razmisliti.

Miroslav

pre 16 godina

Cilj ove rezolucije jeste da se spreči plan priključenje Srbije EU po formuli „Kosovo i pridruživanje su odvojene stvari“. Ova sednica je zato bila potrebna i očigledno je Koštunica ovo odigrao u dilu sa radikalima. Bez rezolucije Tadić bi verovatno uskoro potpisao taj sporazum a sada neće moći. A pošto je Koštunica ponovo vezao Kosovo sa pridruživanjem EU dalje nema manevarski prostor da gura Srbiju u njene redove, najverovatnije ćemo uskoro biti svedoci promene politike. Tadiću pak preti puštanje niz vodu ali i on je dobi odstupnicu jer sada može prosto da kaže kako mu rezolucija ne dozvoljava da potpiše sporazum.
Sve u svemu, Koštunica se još jednom lukavo vratio u igru ali i s Miloševićem je bilo isto: dugo je delovao vešto i uspešno ali se to ipak završilo katastrofalno. Srbija sa Koštunicom zapravo izgleda kao Srbija sa Miloševićem uoči i za vreme osme sednice a Tadić neodoljivo podseća na Stambolića koji je dugo lavirao sa svojim opakim rivalom. Koštunica previđa da je manevarski prostor za njegovu politiku jako uzak i da mu Ruska podrška, bez koje ne bi mogao ni da mrdne, neće značiti ništa kada Srbiju bude uvlačio najpre u samoizolaciju a potom i u lančane konflikte. Konflikti će biti neizbežna posledica zaoštravanja sa Zapadom a pošto se igra više ne igra oko Kosova Srbija će verovatno u skoroj budućnosti ponovo biti optužena za destabilizaciju regiona i za ugrožavanje vitalnih interesa SAD i EU.

legi

pre 16 godina

JA ne znam kako je sve ovo delovalo na vas ali na mene jako mucan utisak.Mislim da sam lakse podneo prvi dan bombardovanja jer sam znao da ce se zavrsiti.Ali ovo danas vidim da nema ni nade ni buducnosti.Srbija se definitivno odrekla evropskog puta ,vidim da se vracaju radikali.Cak mi je i Tadic ostavio mucan utisak povremeno je delovao kao gubitnik.Upravo sam sad znaci 2 sata posle izglasavanja rezolucije pogledao sve svetske agencije i najaci listovi javljaju o tome kako Srbija prekida sve integracije u E.U. i o prekidanju diplomatskih odnosa sa U.S. i nekim zemljama E>U.Ocajan sam

miki2

pre 16 godina

To politicari nasi samo kontra od svega realnog i nema problema ostajete na vlasti sigurno.Ovo se zove Milosevicev sindrom.Koga bre vise vucete za nos sa tim Kosovom,sram vas bilo.

izbor

pre 16 godina

HOCEMO referendum i NECEMO, ponavljam, NECEMO da zrtvujemo ulazak u Evropu radi Kosova, sa kojim ionako ne znamo sta cemo u praksi i stvarnom zivotu, nego samo umemo da ga zloupotrebljavamo sa govornice.OVO JE NEOPEVANI UZAS!!

Nikola Kobac

pre 16 godina

O Bože... Gdje je kraj? Krenulo od Srpske Krajine, završilo na Kosovu! Krenulo iz Knina, završilo u Klini! Promašaj za promašajem! Srbija se na Kupi brani, klicasmo te 1990 godine. Što reći? Nema, završeno... Ne slažem se sa onima koji govore da je današnja aktuelna vlast Srbije neiskrena. Zar nam ne govore da nastavljaju u KONTINUITETU! Sve gubimo u kontinuitetu! Srbi: jedni torbe otpetljavaju a drugi se pakuju. I tako redom! I dokle tako!

Hey Sloveni

pre 16 godina

I sta sada, taj stav je vec godinama poznat,nikada nije bilo drugcije,ali nije stav albancima, nije stav medjunarodne zajednice.Politicari i kad bi htjeli ne bi smeli drugcije da kazu....ali sad su izbori,nismo ni ocekivali nesto drugo...

Srbin koji vas kritikuje

pre 16 godina

Mozemo priznati albansku drzavu Kosova, kada svi Srbi iz ostalih dela Srbije pristanu da budu izbeglice zajedno sa nealbanskim stanovnistvom koje je ostalo na Kosovu i Metohiji. Pristanite svi vi da ostavite stanove, kuce i ostalo u BG, Novom Sadu, Nisu, Krusevcu,Kragujevcu pa onda to trazite od Srba sa Kosova i Metohije. Uz to idite do Kosova i Metohije i bar nedelju dana zivite kao oni. I nemojte samo odgovoriti da ce Srbi ostati da zive tamo kada oni proglase nezavisnost.
E kada budete spremni da sve ostavite sto su vam vasi ostavili onda kazite glasno necemo Kosovo i Metohiju.
Vidim hocete nova kola, a sta mislite sta hoce srbi sa Kosova i Metohije?

zajecarac

pre 16 godina

Vojislav Kostunica je poslednji iz plejade politicara koji su se pojavili 90-tih godina proslog veka na nasoj politickoj sceni. Svi ostali koji su nesto znacili vise ih nema.
Tako da ovi drugi Velja, Dinkic, Dacic i Tadic (jedino onaj mali naduvani se josopire ) s'pravom vide u njemu vodju, odnosno jednu politicku velicinu koju oni zele da dostignu. Zbog svega toga mislim da gradjani Srbije nema zbog cega da brinu jer politika koju vodi DSS je jedina ispravna politika i koja ce odvesti Srbiju u EU zajedno sa Kosovom

Da Srbija Sisa

pre 16 godina

Ajde realno da pogledamo i kazemo da je stvarno to medjunarodno pravo na nasoj strani. Jeste, to je olicno. Ali koga to briga vise. Hoce Ameri nezavisno Kososvo jer im se moze. I kraj. Zasto je mleko ovde 80, a u R.Srpskoj 50, zato sto se nekom moze. Zasto Miskovic ima monopol, zato sto mu se moze. I kraj. Izgubili smo Kosovo, boli, al idemo dalje. od proslosti se ne zivi.

soulsale

pre 16 godina

Boris Tadic zavrsava zadatak. Konacno je, u potpunosti, stranku Zorana Djindjica prepustio Kostunici, Velji, Palmi i kompaniji. Ne znam samo da li u tom DS-u postoji bar jedan covek koji misli, i ako postoji, zasto cuti. Tadicu, ovo je kraj-zao mi je svakog glasa koji je cela moja porodica dala tebi, i svakog koraka koji smo napravili, podrzavajuci te u prethodnoj predsednickoj kampanji, jer su svi otisli uzalud. Nikada vise za tebe. Sretan put u Rusiju, ali prvo promeni BMW za Volgu.

Burek

pre 16 godina

Sve je ovo razumljivo. Da bi se sutra moglo reci "ucinilo smo sve u odbranu tertorijalnog integriteta",a da se na kraju posalje ambasador u Prištinu. Druga je stvar sto nam ovom predstavom vredjaju elementarnu inteligenciju. A šta to beše?

Toleranti

pre 16 godina

"Ova rezolucija, ne može promeniti prošlost za koju niste odgovorni, ali može uništiti budućnost za koji ste u svojim postupcima odgovorni - i predsednik republike, i vladajuća koalicija i parlamentarna većina koja staje iza ovakvog teksta", kazao je Jovanović. I zivot je Zakon. Svaka ti cast Cedo.

100%realni

pre 16 godina

Svaka cast Cedomiru Jovanovicu koji ne zeli na sebe da preuzme krivicu proslih rezima (mi znamo kojih zna se) ali covek koji se oseca odgovornim za sve odluke koje se sada donose a koje direktno uticu na zivot buducih generacija.Kada ce se nasi Balkanski politicari konacno odreci nacionalizma i poceti da rade u dobrobit mladih i buducih generacija.Plasim se da smo daleko od toga jer je Cedomira i slicnih politicara zaista malo na nasem uzburkanom Balkanu.

srbijanac

pre 16 godina

Kako to Kostunica tako samouvereno govori u ime Srbije? Dosta vise sa tim Kosovom, kad ce nase plate?!!!! Hocemo plate! Necemo Kosovo! Hocemo da vozimo nova kola! Hocemo da putujemo! Hocemo da imamo zivotnu sredinu kao EU! Hocemo da se deca ne smrzavaju na beogradskim ulicama! Ma mnogo toga hocemo, ali Kosovo NECEMO!

Katica

pre 16 godina

Katastrofa po principu "država to sam ja" (SRS, SPS, DSS, NS -poslanici ovih stranaka buncaju o tome kako oni govore u ime NARODA)pa 70% tog NARODA oće u EU, pa koga onda oni pretstavljaju, meni se čini "jedinstvenu Rusiju" - eto to je taj naš problem - kako da se otarasimo ovih lažnih patriota!

Sasha

pre 16 godina

"Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu neće imati nikakve posledice za Kosovo, izjavio je danas portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko.

"Ono što radi Skupština Srbije, stvar je srpskih poslanika. Ssto se tiče Kosova, to neće imati implikacija jer je Kosovo teritorija pod administracijom UN", rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini."

Dobro je primetio gospodin Ivanko. To je teritorija pod administracijom UN, a ne SAD ili EU.
E kad UN bude odlucio sta ce biti sa Kosovom onda mozemo razgovarati.
SAD i EU nemaju mandat za to i treba se potpuno povuci iz procesa pridruzivanja EU ako nam otmu deo zemlje.

suuncica

pre 16 godina

Mlacenje prazne slame... Strasno...
U ovoj zemlji niko od politicara na vlasti nema hrabrosti da kaze "Ljudi! Kosovo je izgubljeno i to je nasa realnost. Dajte da angazujemo sve nase snage i znanja da ostatak Srbije dovedemo tamo gde treba da bude."
Ovako rasipaju energiju i sopstvenu i nasu a Srba i Srbije sve manje. A da ne pricamo o tome da zbog Kosova niko ne razmislja sta ce da jede sledece godine i kako ce da zivi i da li ce imati posla.
Na zalost jos jednom pokazujemo koliko smo slabi, bez vizije i pravog vodje.

Razocaran Srbin

pre 16 godina

Kosovo smo izgubili, o ponosu i dostojanstvu i da negovorimo, zdravlje necu ni da spominjem... a sad i onu svetlu tacku koja mi je ulivala nadu... putuje evropo nemoj vise cekati na nas.

I onda se jos usude da nas zovu da izadjemo na izbore i glasamo za njih. Pobogu!

Beogradjanin

pre 16 godina

OK! Treba Kosovo da ostane u Srbiji i da, treba na sledecim izborima da izadje 3 miliona kosovskih albanaca i da izglasaju Tacia za premijera Srbije i da kao stranka koja ima potrebnu vecinu donese novi ustav i dozvoli Kosovu da se odcepi, ojaca odnose sa Kongom a prekine sa, bracom i sestrama po nafti, Rusijom i da pohapsi sve politicke neistomisljenike i posalje ih da tucaju kamen, a sve po zakonu. Da li to Voja zeli? Da li to Srbija zeli? Ko ce da finansira Kosovo? Poreski obveznici Srbije? Da nece Voja da se odrekne svoje plate zarad Kosova? Velja "svoje" dedovine? Aligrudic? Nikolic? Ja necu sigurno!
Sramota je da stranka koju je vodio najveci covek ove zemlje i dalje nosi naziv DS. Borise, opasulji se! Izgubices podrsku. Slusaj sebe, svoju zenu, decu.... Koga god hoces, samo nemoj Voju! Sta bi od onog slogana "Borise, Bori Se"? :(

Darko

pre 16 godina

Ja stvarno ne razumem... Albanci nece da zive pod Srbijom, Srbi nece da zive sa Albancima. Miran razlaz, bez ikakvog nasilja, dajte im Kosovo gde za 10 godina ce nas biti manje nego sto smo sada a mi pravac EU

Ivan

pre 16 godina

"pregovori intenzivno traju već dve godine, uprkos stalnim pretnjama..."

Aha, a znate onaj vic o coveku koji pada sa solitera, i dok tako strmoglavo leti ka zemlji, svakih par sekundi sebi kaze: za sad je dobro!

bakson

pre 16 godina

Pogledaj ti sad to. Sve sto je milosevic radio puj pike ne vazi, 15 godina covek na najgrublji nacin krsi sva medjunarodna akta, Gde je tada bio Kostunica da stiti medjunarodno pravo, ne on i dalje ni reci o milosevicu, kao da je sve prespavao,
Uostalom pogledaj kako sa 8 % glasova drzi vlast u Srbiji i nije ga sramota, pa setite se kako je sa DS pregovarao, takav nije za nigde pa ni mi dok ga ne najurimo sa vlasti.
Siledzija!

Predrag

pre 16 godina

Da je bilo pameti i mudrosti ova sjednica bi se vodila na Kosovu u parlamentu koje je trebalo Srbija da izgradi. Onda bi to bio pravi efekat. A ovako ovo je samo supljikat i mlacenje prazne slame od kojeg ama bas nikakvog efekta nece biti, samo meze za naivnog i primitivnoog Srpskog seljaka da uz casicu ispere svoju jadnu i napacenu dusu.

Predrag

Mila

pre 16 godina

Ono što ja očekujem je da Srbija treba da definiše svoj predlog rešenja u postojećim uslovima time što bi objasnila kako da živimo u istoj državi sa dva miliona Albanaca koji neće da žive sa nama. Rezolucija je jedno, ali svakodnevni stvarni život je sasvim drugo. S obzirom na prirodni priraštaj albanskog i srpskog naroda, mi Srbi bi vrlo brzo bili nacionalna manjina u sopstvenoj državi.
Ne vidim baš nikakvu korist od ove rezolucije, jer je stav srpskog pregovaračkog tima već ionako svima poznat.

Djole

pre 16 godina

Pravo je verovatno uvek na strani slabijih. Samo treba razmisliti i o pravu "naroda na samoopredeljenje" koje je isto tako upisano u Povelju Ujedinjenih nacija.

Šengen je Srbija!

pre 16 godina

Bez obzira koliki sam liberal, ne krivim srpske političare što se drže trenutnog ustava i zakona, jer bi u suprotnom mogli da završe u zatvoru. Sve ovo je krivica SPS-a, Miloševića i radikala, i sada samo možemo kao statičari da gledamo kako se situacija odvija i molimo Boga da se sve završi mirno. Srećna Nova Godina, nadajmo se bliže u EU i dalje od Albanije!

H.K.Andersen

pre 16 godina

A zasto u toj rezoluciji ne napisashe i sta namjeravaju sa oko 2 miliona ili 90% vecinskog stanovnistva na tih 15% teritorije u slucaju da ta teritorija ostane u sastavu Srbije i pod njenim ingerencijama? Mozda namjeravaju bas ono sto Tadic rece juce: "a sta ako nam predsjednik bude Albanac"? Zar Tadic zaista misli da ce to moci tako?Ja cisto sumnjam da ce moci.

Beogradjanin

pre 16 godina

OK! Treba Kosovo da ostane u Srbiji i da, treba na sledecim izborima da izadje 3 miliona kosovskih albanaca i da izglasaju Tacia za premijera Srbije i da kao stranka koja ima potrebnu vecinu donese novi ustav i dozvoli Kosovu da se odcepi, ojaca odnose sa Kongom a prekine sa, bracom i sestrama po nafti, Rusijom i da pohapsi sve politicke neistomisljenike i posalje ih da tucaju kamen, a sve po zakonu. Da li to Voja zeli? Da li to Srbija zeli? Ko ce da finansira Kosovo? Poreski obveznici Srbije? Da nece Voja da se odrekne svoje plate zarad Kosova? Velja "svoje" dedovine? Aligrudic? Nikolic? Ja necu sigurno!
Sramota je da stranka koju je vodio najveci covek ove zemlje i dalje nosi naziv DS. Borise, opasulji se! Izgubices podrsku. Slusaj sebe, svoju zenu, decu.... Koga god hoces, samo nemoj Voju! Sta bi od onog slogana "Borise, Bori Se"? :(

Toleranti

pre 16 godina

"Ova rezolucija, ne može promeniti prošlost za koju niste odgovorni, ali može uništiti budućnost za koji ste u svojim postupcima odgovorni - i predsednik republike, i vladajuća koalicija i parlamentarna većina koja staje iza ovakvog teksta", kazao je Jovanović. I zivot je Zakon. Svaka ti cast Cedo.

Djole

pre 16 godina

Pravo je verovatno uvek na strani slabijih. Samo treba razmisliti i o pravu "naroda na samoopredeljenje" koje je isto tako upisano u Povelju Ujedinjenih nacija.

srbijanac

pre 16 godina

Kako to Kostunica tako samouvereno govori u ime Srbije? Dosta vise sa tim Kosovom, kad ce nase plate?!!!! Hocemo plate! Necemo Kosovo! Hocemo da vozimo nova kola! Hocemo da putujemo! Hocemo da imamo zivotnu sredinu kao EU! Hocemo da se deca ne smrzavaju na beogradskim ulicama! Ma mnogo toga hocemo, ali Kosovo NECEMO!

bakson

pre 16 godina

Pogledaj ti sad to. Sve sto je milosevic radio puj pike ne vazi, 15 godina covek na najgrublji nacin krsi sva medjunarodna akta, Gde je tada bio Kostunica da stiti medjunarodno pravo, ne on i dalje ni reci o milosevicu, kao da je sve prespavao,
Uostalom pogledaj kako sa 8 % glasova drzi vlast u Srbiji i nije ga sramota, pa setite se kako je sa DS pregovarao, takav nije za nigde pa ni mi dok ga ne najurimo sa vlasti.
Siledzija!

soulsale

pre 16 godina

Boris Tadic zavrsava zadatak. Konacno je, u potpunosti, stranku Zorana Djindjica prepustio Kostunici, Velji, Palmi i kompaniji. Ne znam samo da li u tom DS-u postoji bar jedan covek koji misli, i ako postoji, zasto cuti. Tadicu, ovo je kraj-zao mi je svakog glasa koji je cela moja porodica dala tebi, i svakog koraka koji smo napravili, podrzavajuci te u prethodnoj predsednickoj kampanji, jer su svi otisli uzalud. Nikada vise za tebe. Sretan put u Rusiju, ali prvo promeni BMW za Volgu.

100%realni

pre 16 godina

Svaka cast Cedomiru Jovanovicu koji ne zeli na sebe da preuzme krivicu proslih rezima (mi znamo kojih zna se) ali covek koji se oseca odgovornim za sve odluke koje se sada donose a koje direktno uticu na zivot buducih generacija.Kada ce se nasi Balkanski politicari konacno odreci nacionalizma i poceti da rade u dobrobit mladih i buducih generacija.Plasim se da smo daleko od toga jer je Cedomira i slicnih politicara zaista malo na nasem uzburkanom Balkanu.

H.K.Andersen

pre 16 godina

A zasto u toj rezoluciji ne napisashe i sta namjeravaju sa oko 2 miliona ili 90% vecinskog stanovnistva na tih 15% teritorije u slucaju da ta teritorija ostane u sastavu Srbije i pod njenim ingerencijama? Mozda namjeravaju bas ono sto Tadic rece juce: "a sta ako nam predsjednik bude Albanac"? Zar Tadic zaista misli da ce to moci tako?Ja cisto sumnjam da ce moci.

Darko

pre 16 godina

Ja stvarno ne razumem... Albanci nece da zive pod Srbijom, Srbi nece da zive sa Albancima. Miran razlaz, bez ikakvog nasilja, dajte im Kosovo gde za 10 godina ce nas biti manje nego sto smo sada a mi pravac EU

Šengen je Srbija!

pre 16 godina

Bez obzira koliki sam liberal, ne krivim srpske političare što se drže trenutnog ustava i zakona, jer bi u suprotnom mogli da završe u zatvoru. Sve ovo je krivica SPS-a, Miloševića i radikala, i sada samo možemo kao statičari da gledamo kako se situacija odvija i molimo Boga da se sve završi mirno. Srećna Nova Godina, nadajmo se bliže u EU i dalje od Albanije!

suuncica

pre 16 godina

Mlacenje prazne slame... Strasno...
U ovoj zemlji niko od politicara na vlasti nema hrabrosti da kaze "Ljudi! Kosovo je izgubljeno i to je nasa realnost. Dajte da angazujemo sve nase snage i znanja da ostatak Srbije dovedemo tamo gde treba da bude."
Ovako rasipaju energiju i sopstvenu i nasu a Srba i Srbije sve manje. A da ne pricamo o tome da zbog Kosova niko ne razmislja sta ce da jede sledece godine i kako ce da zivi i da li ce imati posla.
Na zalost jos jednom pokazujemo koliko smo slabi, bez vizije i pravog vodje.

Ivan

pre 16 godina

"pregovori intenzivno traju već dve godine, uprkos stalnim pretnjama..."

Aha, a znate onaj vic o coveku koji pada sa solitera, i dok tako strmoglavo leti ka zemlji, svakih par sekundi sebi kaze: za sad je dobro!

Mila

pre 16 godina

Ono što ja očekujem je da Srbija treba da definiše svoj predlog rešenja u postojećim uslovima time što bi objasnila kako da živimo u istoj državi sa dva miliona Albanaca koji neće da žive sa nama. Rezolucija je jedno, ali svakodnevni stvarni život je sasvim drugo. S obzirom na prirodni priraštaj albanskog i srpskog naroda, mi Srbi bi vrlo brzo bili nacionalna manjina u sopstvenoj državi.
Ne vidim baš nikakvu korist od ove rezolucije, jer je stav srpskog pregovaračkog tima već ionako svima poznat.

Razocaran Srbin

pre 16 godina

Kosovo smo izgubili, o ponosu i dostojanstvu i da negovorimo, zdravlje necu ni da spominjem... a sad i onu svetlu tacku koja mi je ulivala nadu... putuje evropo nemoj vise cekati na nas.

I onda se jos usude da nas zovu da izadjemo na izbore i glasamo za njih. Pobogu!

Predrag

pre 16 godina

Da je bilo pameti i mudrosti ova sjednica bi se vodila na Kosovu u parlamentu koje je trebalo Srbija da izgradi. Onda bi to bio pravi efekat. A ovako ovo je samo supljikat i mlacenje prazne slame od kojeg ama bas nikakvog efekta nece biti, samo meze za naivnog i primitivnoog Srpskog seljaka da uz casicu ispere svoju jadnu i napacenu dusu.

Predrag

Katica

pre 16 godina

Katastrofa po principu "država to sam ja" (SRS, SPS, DSS, NS -poslanici ovih stranaka buncaju o tome kako oni govore u ime NARODA)pa 70% tog NARODA oće u EU, pa koga onda oni pretstavljaju, meni se čini "jedinstvenu Rusiju" - eto to je taj naš problem - kako da se otarasimo ovih lažnih patriota!

Sasha

pre 16 godina

"Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu neće imati nikakve posledice za Kosovo, izjavio je danas portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko.

"Ono što radi Skupština Srbije, stvar je srpskih poslanika. Ssto se tiče Kosova, to neće imati implikacija jer je Kosovo teritorija pod administracijom UN", rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini."

Dobro je primetio gospodin Ivanko. To je teritorija pod administracijom UN, a ne SAD ili EU.
E kad UN bude odlucio sta ce biti sa Kosovom onda mozemo razgovarati.
SAD i EU nemaju mandat za to i treba se potpuno povuci iz procesa pridruzivanja EU ako nam otmu deo zemlje.

izbor

pre 16 godina

HOCEMO referendum i NECEMO, ponavljam, NECEMO da zrtvujemo ulazak u Evropu radi Kosova, sa kojim ionako ne znamo sta cemo u praksi i stvarnom zivotu, nego samo umemo da ga zloupotrebljavamo sa govornice.OVO JE NEOPEVANI UZAS!!

Da Srbija Sisa

pre 16 godina

Ajde realno da pogledamo i kazemo da je stvarno to medjunarodno pravo na nasoj strani. Jeste, to je olicno. Ali koga to briga vise. Hoce Ameri nezavisno Kososvo jer im se moze. I kraj. Zasto je mleko ovde 80, a u R.Srpskoj 50, zato sto se nekom moze. Zasto Miskovic ima monopol, zato sto mu se moze. I kraj. Izgubili smo Kosovo, boli, al idemo dalje. od proslosti se ne zivi.

Burek

pre 16 godina

Sve je ovo razumljivo. Da bi se sutra moglo reci "ucinilo smo sve u odbranu tertorijalnog integriteta",a da se na kraju posalje ambasador u Prištinu. Druga je stvar sto nam ovom predstavom vredjaju elementarnu inteligenciju. A šta to beše?

legi

pre 16 godina

JA ne znam kako je sve ovo delovalo na vas ali na mene jako mucan utisak.Mislim da sam lakse podneo prvi dan bombardovanja jer sam znao da ce se zavrsiti.Ali ovo danas vidim da nema ni nade ni buducnosti.Srbija se definitivno odrekla evropskog puta ,vidim da se vracaju radikali.Cak mi je i Tadic ostavio mucan utisak povremeno je delovao kao gubitnik.Upravo sam sad znaci 2 sata posle izglasavanja rezolucije pogledao sve svetske agencije i najaci listovi javljaju o tome kako Srbija prekida sve integracije u E.U. i o prekidanju diplomatskih odnosa sa U.S. i nekim zemljama E>U.Ocajan sam

miki2

pre 16 godina

To politicari nasi samo kontra od svega realnog i nema problema ostajete na vlasti sigurno.Ovo se zove Milosevicev sindrom.Koga bre vise vucete za nos sa tim Kosovom,sram vas bilo.

Srbin koji vas kritikuje

pre 16 godina

Mozemo priznati albansku drzavu Kosova, kada svi Srbi iz ostalih dela Srbije pristanu da budu izbeglice zajedno sa nealbanskim stanovnistvom koje je ostalo na Kosovu i Metohiji. Pristanite svi vi da ostavite stanove, kuce i ostalo u BG, Novom Sadu, Nisu, Krusevcu,Kragujevcu pa onda to trazite od Srba sa Kosova i Metohije. Uz to idite do Kosova i Metohije i bar nedelju dana zivite kao oni. I nemojte samo odgovoriti da ce Srbi ostati da zive tamo kada oni proglase nezavisnost.
E kada budete spremni da sve ostavite sto su vam vasi ostavili onda kazite glasno necemo Kosovo i Metohiju.
Vidim hocete nova kola, a sta mislite sta hoce srbi sa Kosova i Metohije?

Miroslav

pre 16 godina

Cilj ove rezolucije jeste da se spreči plan priključenje Srbije EU po formuli „Kosovo i pridruživanje su odvojene stvari“. Ova sednica je zato bila potrebna i očigledno je Koštunica ovo odigrao u dilu sa radikalima. Bez rezolucije Tadić bi verovatno uskoro potpisao taj sporazum a sada neće moći. A pošto je Koštunica ponovo vezao Kosovo sa pridruživanjem EU dalje nema manevarski prostor da gura Srbiju u njene redove, najverovatnije ćemo uskoro biti svedoci promene politike. Tadiću pak preti puštanje niz vodu ali i on je dobi odstupnicu jer sada može prosto da kaže kako mu rezolucija ne dozvoljava da potpiše sporazum.
Sve u svemu, Koštunica se još jednom lukavo vratio u igru ali i s Miloševićem je bilo isto: dugo je delovao vešto i uspešno ali se to ipak završilo katastrofalno. Srbija sa Koštunicom zapravo izgleda kao Srbija sa Miloševićem uoči i za vreme osme sednice a Tadić neodoljivo podseća na Stambolića koji je dugo lavirao sa svojim opakim rivalom. Koštunica previđa da je manevarski prostor za njegovu politiku jako uzak i da mu Ruska podrška, bez koje ne bi mogao ni da mrdne, neće značiti ništa kada Srbiju bude uvlačio najpre u samoizolaciju a potom i u lančane konflikte. Konflikti će biti neizbežna posledica zaoštravanja sa Zapadom a pošto se igra više ne igra oko Kosova Srbija će verovatno u skoroj budućnosti ponovo biti optužena za destabilizaciju regiona i za ugrožavanje vitalnih interesa SAD i EU.

Nikola Kobac

pre 16 godina

O Bože... Gdje je kraj? Krenulo od Srpske Krajine, završilo na Kosovu! Krenulo iz Knina, završilo u Klini! Promašaj za promašajem! Srbija se na Kupi brani, klicasmo te 1990 godine. Što reći? Nema, završeno... Ne slažem se sa onima koji govore da je današnja aktuelna vlast Srbije neiskrena. Zar nam ne govore da nastavljaju u KONTINUITETU! Sve gubimo u kontinuitetu! Srbi: jedni torbe otpetljavaju a drugi se pakuju. I tako redom! I dokle tako!

adam worth

pre 16 godina

to sto neko ima pravo na odredjenu teritoriju, ne znaci da na njoj moze da radi sta hoce. danas niko za skupstinskom govornicom nije pricao o najgrubljim krsenjima ljudskih prava koje je sprovodjeno nad etnickom manjinom (hladnjace, proterivanja, ubistva...). to je radila drzava i to planski. da li je to krsenje medjunarodnog prava? osim toga, ne mozes da krijes optuzenike za ratne zlocine dela i da delis lekcije o pravu. to se zove licemerje. i to sto V. Jankovic prica o samopostovanju - to je populizam koji zagovara jedan elitista i cinik - zato je to smesno. oko 3 miliona ljudi je dalo Milosevicu mandat da resi pitanje Kosova. sto rece Djindjic - skuvali ste ribe... danas je 2007. opet smo pokazali da smo neodgovorni.

zajecarac

pre 16 godina

Vojislav Kostunica je poslednji iz plejade politicara koji su se pojavili 90-tih godina proslog veka na nasoj politickoj sceni. Svi ostali koji su nesto znacili vise ih nema.
Tako da ovi drugi Velja, Dinkic, Dacic i Tadic (jedino onaj mali naduvani se josopire ) s'pravom vide u njemu vodju, odnosno jednu politicku velicinu koju oni zele da dostignu. Zbog svega toga mislim da gradjani Srbije nema zbog cega da brinu jer politika koju vodi DSS je jedina ispravna politika i koja ce odvesti Srbiju u EU zajedno sa Kosovom

Hey Sloveni

pre 16 godina

I sta sada, taj stav je vec godinama poznat,nikada nije bilo drugcije,ali nije stav albancima, nije stav medjunarodne zajednice.Politicari i kad bi htjeli ne bi smeli drugcije da kazu....ali sad su izbori,nismo ni ocekivali nesto drugo...

cosmos

pre 16 godina

Cekajte ljudi, pa ne radi se ovde samo o Kosovo. Danasnja odluka ima dalekoseznije posledice. Bili zivi pa videli. Danas je nekoliko poslanika navelo, da nijedna bivsa komunisticka zemlja nije usla u EU bez da je pre toga pristupila NATO-u. Danasnjom odlukom se jasno izrazava stav Srbije o vojnoj neutralnosti, odnosno ne pristupljanju NATO-paktu.

Isto tako i odluka o tome, da pristupanje medjunarodnim i supernacionalnim organizacijama, kakva je EU Srbija moze pristupi samo pod uslovom da je priznaju u celovitosti, znaci sa Kosovom. Onog momenta kada EU prizna nezavisnost Kosova, a to je vise nego izvesno, po danasnjoj rezoluciji Srbija ne bi smela pristupi istoj. Malo se i o tome treba razmisliti.

valter

pre 16 godina

Srbija ima 2 izbora.Postati clan EU ili ostati okruzena u EU.Treba pogledati sta komsiluk radi.Koliko razumem geografiju shengen ce vrlo brzo postati okolotrbusni pantolodrzac.Kakve ce tek uslove postavljati komsije iz EU.Veci broj clanica,duza lista uslova,veci broj godina.Fataj brzi za evropu ikao clan EU rjesavati ? Kosova.Evopa je prakticna a nigdje se vise nepametuje kao u BG.

B.Mikic

pre 16 godina

Mislim da bi bilo pametnije doneti rezoluciju za povratak Kosmeta u Srbiju nego za njegovo otcepljenje jer je ono vec odavno izvan Srbije. Ko misli da nisam u pravu neka me razuveri. Ovo sto je predstavljeno kao Rezolucija je samo poslednji pokusaj da DSS sa Kostunicom ostane na vlasti a SRS i SPS otvore jos jedno politicko zariste kako bi opstali kao stranke. Mnogima je odavno jasno da, prvenstveno radikalima, odgovara haos i potencijalni sukobi jer se oni tada pod firmom patriotizma (uglavnom laznog) obracaju onoj strukturi stanovnistva koja veruje u lepu pricu i jos lepsa obecanja. Da li ce Srbija uci u EU ili se uclaniti u NATO, o tome ce narodi Srbije na referendumu i nikakva i nicija rezolucija to nece spreciti.

lud i zbunjen

pre 16 godina

Kosovo je sve samo ne deo Srbije, to je cinjenica, ali ne smemo da pristanemo na jednostavno oduzimanje dela svoje teritorije. EU jeste nasa buducnost, ali treba raditi na tome da u nju udjemo kao clanica koja ce nesto i ponuditi,a ne da zavrsimo kao socijalni slucaj koji pokusava da se ogrebe za koji dinar ne bi li preziveli do sledeceg dana. Patriotizam i evropejstvo se ne iskljucuju medjusobno, a jedinstvo se pokazuje u svemu, pa i u toj rezoluciji o Kosovu. Kao gradjanina ove zemlje, boli me cinjenica da u rumunskom parlamentu prilikom glasanja o kosovskoj rezoluciji nije bilo glasova protiv. To valjda govori o nama. Dixi.

Šengen je Srbija!

pre 16 godina

Bez obzira koliki sam liberal, ne krivim srpske političare što se drže trenutnog ustava i zakona, jer bi u suprotnom mogli da završe u zatvoru. Sve ovo je krivica SPS-a, Miloševića i radikala, i sada samo možemo kao statičari da gledamo kako se situacija odvija i molimo Boga da se sve završi mirno. Srećna Nova Godina, nadajmo se bliže u EU i dalje od Albanije!

Djole

pre 16 godina

Pravo je verovatno uvek na strani slabijih. Samo treba razmisliti i o pravu "naroda na samoopredeljenje" koje je isto tako upisano u Povelju Ujedinjenih nacija.

Sasha

pre 16 godina

"Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu neće imati nikakve posledice za Kosovo, izjavio je danas portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko.

"Ono što radi Skupština Srbije, stvar je srpskih poslanika. Ssto se tiče Kosova, to neće imati implikacija jer je Kosovo teritorija pod administracijom UN", rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini."

Dobro je primetio gospodin Ivanko. To je teritorija pod administracijom UN, a ne SAD ili EU.
E kad UN bude odlucio sta ce biti sa Kosovom onda mozemo razgovarati.
SAD i EU nemaju mandat za to i treba se potpuno povuci iz procesa pridruzivanja EU ako nam otmu deo zemlje.

srbijanac

pre 16 godina

Kako to Kostunica tako samouvereno govori u ime Srbije? Dosta vise sa tim Kosovom, kad ce nase plate?!!!! Hocemo plate! Necemo Kosovo! Hocemo da vozimo nova kola! Hocemo da putujemo! Hocemo da imamo zivotnu sredinu kao EU! Hocemo da se deca ne smrzavaju na beogradskim ulicama! Ma mnogo toga hocemo, ali Kosovo NECEMO!

Toleranti

pre 16 godina

"Ova rezolucija, ne može promeniti prošlost za koju niste odgovorni, ali može uništiti budućnost za koji ste u svojim postupcima odgovorni - i predsednik republike, i vladajuća koalicija i parlamentarna većina koja staje iza ovakvog teksta", kazao je Jovanović. I zivot je Zakon. Svaka ti cast Cedo.

Beogradjanin

pre 16 godina

OK! Treba Kosovo da ostane u Srbiji i da, treba na sledecim izborima da izadje 3 miliona kosovskih albanaca i da izglasaju Tacia za premijera Srbije i da kao stranka koja ima potrebnu vecinu donese novi ustav i dozvoli Kosovu da se odcepi, ojaca odnose sa Kongom a prekine sa, bracom i sestrama po nafti, Rusijom i da pohapsi sve politicke neistomisljenike i posalje ih da tucaju kamen, a sve po zakonu. Da li to Voja zeli? Da li to Srbija zeli? Ko ce da finansira Kosovo? Poreski obveznici Srbije? Da nece Voja da se odrekne svoje plate zarad Kosova? Velja "svoje" dedovine? Aligrudic? Nikolic? Ja necu sigurno!
Sramota je da stranka koju je vodio najveci covek ove zemlje i dalje nosi naziv DS. Borise, opasulji se! Izgubices podrsku. Slusaj sebe, svoju zenu, decu.... Koga god hoces, samo nemoj Voju! Sta bi od onog slogana "Borise, Bori Se"? :(

100%realni

pre 16 godina

Svaka cast Cedomiru Jovanovicu koji ne zeli na sebe da preuzme krivicu proslih rezima (mi znamo kojih zna se) ali covek koji se oseca odgovornim za sve odluke koje se sada donose a koje direktno uticu na zivot buducih generacija.Kada ce se nasi Balkanski politicari konacno odreci nacionalizma i poceti da rade u dobrobit mladih i buducih generacija.Plasim se da smo daleko od toga jer je Cedomira i slicnih politicara zaista malo na nasem uzburkanom Balkanu.

zajecarac

pre 16 godina

Vojislav Kostunica je poslednji iz plejade politicara koji su se pojavili 90-tih godina proslog veka na nasoj politickoj sceni. Svi ostali koji su nesto znacili vise ih nema.
Tako da ovi drugi Velja, Dinkic, Dacic i Tadic (jedino onaj mali naduvani se josopire ) s'pravom vide u njemu vodju, odnosno jednu politicku velicinu koju oni zele da dostignu. Zbog svega toga mislim da gradjani Srbije nema zbog cega da brinu jer politika koju vodi DSS je jedina ispravna politika i koja ce odvesti Srbiju u EU zajedno sa Kosovom

bakson

pre 16 godina

Pogledaj ti sad to. Sve sto je milosevic radio puj pike ne vazi, 15 godina covek na najgrublji nacin krsi sva medjunarodna akta, Gde je tada bio Kostunica da stiti medjunarodno pravo, ne on i dalje ni reci o milosevicu, kao da je sve prespavao,
Uostalom pogledaj kako sa 8 % glasova drzi vlast u Srbiji i nije ga sramota, pa setite se kako je sa DS pregovarao, takav nije za nigde pa ni mi dok ga ne najurimo sa vlasti.
Siledzija!

Katica

pre 16 godina

Katastrofa po principu "država to sam ja" (SRS, SPS, DSS, NS -poslanici ovih stranaka buncaju o tome kako oni govore u ime NARODA)pa 70% tog NARODA oće u EU, pa koga onda oni pretstavljaju, meni se čini "jedinstvenu Rusiju" - eto to je taj naš problem - kako da se otarasimo ovih lažnih patriota!

Srbin koji vas kritikuje

pre 16 godina

Mozemo priznati albansku drzavu Kosova, kada svi Srbi iz ostalih dela Srbije pristanu da budu izbeglice zajedno sa nealbanskim stanovnistvom koje je ostalo na Kosovu i Metohiji. Pristanite svi vi da ostavite stanove, kuce i ostalo u BG, Novom Sadu, Nisu, Krusevcu,Kragujevcu pa onda to trazite od Srba sa Kosova i Metohije. Uz to idite do Kosova i Metohije i bar nedelju dana zivite kao oni. I nemojte samo odgovoriti da ce Srbi ostati da zive tamo kada oni proglase nezavisnost.
E kada budete spremni da sve ostavite sto su vam vasi ostavili onda kazite glasno necemo Kosovo i Metohiju.
Vidim hocete nova kola, a sta mislite sta hoce srbi sa Kosova i Metohije?

H.K.Andersen

pre 16 godina

A zasto u toj rezoluciji ne napisashe i sta namjeravaju sa oko 2 miliona ili 90% vecinskog stanovnistva na tih 15% teritorije u slucaju da ta teritorija ostane u sastavu Srbije i pod njenim ingerencijama? Mozda namjeravaju bas ono sto Tadic rece juce: "a sta ako nam predsjednik bude Albanac"? Zar Tadic zaista misli da ce to moci tako?Ja cisto sumnjam da ce moci.

Mila

pre 16 godina

Ono što ja očekujem je da Srbija treba da definiše svoj predlog rešenja u postojećim uslovima time što bi objasnila kako da živimo u istoj državi sa dva miliona Albanaca koji neće da žive sa nama. Rezolucija je jedno, ali svakodnevni stvarni život je sasvim drugo. S obzirom na prirodni priraštaj albanskog i srpskog naroda, mi Srbi bi vrlo brzo bili nacionalna manjina u sopstvenoj državi.
Ne vidim baš nikakvu korist od ove rezolucije, jer je stav srpskog pregovaračkog tima već ionako svima poznat.

soulsale

pre 16 godina

Boris Tadic zavrsava zadatak. Konacno je, u potpunosti, stranku Zorana Djindjica prepustio Kostunici, Velji, Palmi i kompaniji. Ne znam samo da li u tom DS-u postoji bar jedan covek koji misli, i ako postoji, zasto cuti. Tadicu, ovo je kraj-zao mi je svakog glasa koji je cela moja porodica dala tebi, i svakog koraka koji smo napravili, podrzavajuci te u prethodnoj predsednickoj kampanji, jer su svi otisli uzalud. Nikada vise za tebe. Sretan put u Rusiju, ali prvo promeni BMW za Volgu.

Darko

pre 16 godina

Ja stvarno ne razumem... Albanci nece da zive pod Srbijom, Srbi nece da zive sa Albancima. Miran razlaz, bez ikakvog nasilja, dajte im Kosovo gde za 10 godina ce nas biti manje nego sto smo sada a mi pravac EU

suuncica

pre 16 godina

Mlacenje prazne slame... Strasno...
U ovoj zemlji niko od politicara na vlasti nema hrabrosti da kaze "Ljudi! Kosovo je izgubljeno i to je nasa realnost. Dajte da angazujemo sve nase snage i znanja da ostatak Srbije dovedemo tamo gde treba da bude."
Ovako rasipaju energiju i sopstvenu i nasu a Srba i Srbije sve manje. A da ne pricamo o tome da zbog Kosova niko ne razmislja sta ce da jede sledece godine i kako ce da zivi i da li ce imati posla.
Na zalost jos jednom pokazujemo koliko smo slabi, bez vizije i pravog vodje.

Razocaran Srbin

pre 16 godina

Kosovo smo izgubili, o ponosu i dostojanstvu i da negovorimo, zdravlje necu ni da spominjem... a sad i onu svetlu tacku koja mi je ulivala nadu... putuje evropo nemoj vise cekati na nas.

I onda se jos usude da nas zovu da izadjemo na izbore i glasamo za njih. Pobogu!

Burek

pre 16 godina

Sve je ovo razumljivo. Da bi se sutra moglo reci "ucinilo smo sve u odbranu tertorijalnog integriteta",a da se na kraju posalje ambasador u Prištinu. Druga je stvar sto nam ovom predstavom vredjaju elementarnu inteligenciju. A šta to beše?

Predrag

pre 16 godina

Da je bilo pameti i mudrosti ova sjednica bi se vodila na Kosovu u parlamentu koje je trebalo Srbija da izgradi. Onda bi to bio pravi efekat. A ovako ovo je samo supljikat i mlacenje prazne slame od kojeg ama bas nikakvog efekta nece biti, samo meze za naivnog i primitivnoog Srpskog seljaka da uz casicu ispere svoju jadnu i napacenu dusu.

Predrag

Ivan

pre 16 godina

"pregovori intenzivno traju već dve godine, uprkos stalnim pretnjama..."

Aha, a znate onaj vic o coveku koji pada sa solitera, i dok tako strmoglavo leti ka zemlji, svakih par sekundi sebi kaze: za sad je dobro!

cosmos

pre 16 godina

Cekajte ljudi, pa ne radi se ovde samo o Kosovo. Danasnja odluka ima dalekoseznije posledice. Bili zivi pa videli. Danas je nekoliko poslanika navelo, da nijedna bivsa komunisticka zemlja nije usla u EU bez da je pre toga pristupila NATO-u. Danasnjom odlukom se jasno izrazava stav Srbije o vojnoj neutralnosti, odnosno ne pristupljanju NATO-paktu.

Isto tako i odluka o tome, da pristupanje medjunarodnim i supernacionalnim organizacijama, kakva je EU Srbija moze pristupi samo pod uslovom da je priznaju u celovitosti, znaci sa Kosovom. Onog momenta kada EU prizna nezavisnost Kosova, a to je vise nego izvesno, po danasnjoj rezoluciji Srbija ne bi smela pristupi istoj. Malo se i o tome treba razmisliti.

miki2

pre 16 godina

To politicari nasi samo kontra od svega realnog i nema problema ostajete na vlasti sigurno.Ovo se zove Milosevicev sindrom.Koga bre vise vucete za nos sa tim Kosovom,sram vas bilo.

lud i zbunjen

pre 16 godina

Kosovo je sve samo ne deo Srbije, to je cinjenica, ali ne smemo da pristanemo na jednostavno oduzimanje dela svoje teritorije. EU jeste nasa buducnost, ali treba raditi na tome da u nju udjemo kao clanica koja ce nesto i ponuditi,a ne da zavrsimo kao socijalni slucaj koji pokusava da se ogrebe za koji dinar ne bi li preziveli do sledeceg dana. Patriotizam i evropejstvo se ne iskljucuju medjusobno, a jedinstvo se pokazuje u svemu, pa i u toj rezoluciji o Kosovu. Kao gradjanina ove zemlje, boli me cinjenica da u rumunskom parlamentu prilikom glasanja o kosovskoj rezoluciji nije bilo glasova protiv. To valjda govori o nama. Dixi.

Da Srbija Sisa

pre 16 godina

Ajde realno da pogledamo i kazemo da je stvarno to medjunarodno pravo na nasoj strani. Jeste, to je olicno. Ali koga to briga vise. Hoce Ameri nezavisno Kososvo jer im se moze. I kraj. Zasto je mleko ovde 80, a u R.Srpskoj 50, zato sto se nekom moze. Zasto Miskovic ima monopol, zato sto mu se moze. I kraj. Izgubili smo Kosovo, boli, al idemo dalje. od proslosti se ne zivi.

legi

pre 16 godina

JA ne znam kako je sve ovo delovalo na vas ali na mene jako mucan utisak.Mislim da sam lakse podneo prvi dan bombardovanja jer sam znao da ce se zavrsiti.Ali ovo danas vidim da nema ni nade ni buducnosti.Srbija se definitivno odrekla evropskog puta ,vidim da se vracaju radikali.Cak mi je i Tadic ostavio mucan utisak povremeno je delovao kao gubitnik.Upravo sam sad znaci 2 sata posle izglasavanja rezolucije pogledao sve svetske agencije i najaci listovi javljaju o tome kako Srbija prekida sve integracije u E.U. i o prekidanju diplomatskih odnosa sa U.S. i nekim zemljama E>U.Ocajan sam

izbor

pre 16 godina

HOCEMO referendum i NECEMO, ponavljam, NECEMO da zrtvujemo ulazak u Evropu radi Kosova, sa kojim ionako ne znamo sta cemo u praksi i stvarnom zivotu, nego samo umemo da ga zloupotrebljavamo sa govornice.OVO JE NEOPEVANI UZAS!!

Nikola Kobac

pre 16 godina

O Bože... Gdje je kraj? Krenulo od Srpske Krajine, završilo na Kosovu! Krenulo iz Knina, završilo u Klini! Promašaj za promašajem! Srbija se na Kupi brani, klicasmo te 1990 godine. Što reći? Nema, završeno... Ne slažem se sa onima koji govore da je današnja aktuelna vlast Srbije neiskrena. Zar nam ne govore da nastavljaju u KONTINUITETU! Sve gubimo u kontinuitetu! Srbi: jedni torbe otpetljavaju a drugi se pakuju. I tako redom! I dokle tako!

B.Mikic

pre 16 godina

Mislim da bi bilo pametnije doneti rezoluciju za povratak Kosmeta u Srbiju nego za njegovo otcepljenje jer je ono vec odavno izvan Srbije. Ko misli da nisam u pravu neka me razuveri. Ovo sto je predstavljeno kao Rezolucija je samo poslednji pokusaj da DSS sa Kostunicom ostane na vlasti a SRS i SPS otvore jos jedno politicko zariste kako bi opstali kao stranke. Mnogima je odavno jasno da, prvenstveno radikalima, odgovara haos i potencijalni sukobi jer se oni tada pod firmom patriotizma (uglavnom laznog) obracaju onoj strukturi stanovnistva koja veruje u lepu pricu i jos lepsa obecanja. Da li ce Srbija uci u EU ili se uclaniti u NATO, o tome ce narodi Srbije na referendumu i nikakva i nicija rezolucija to nece spreciti.

Hey Sloveni

pre 16 godina

I sta sada, taj stav je vec godinama poznat,nikada nije bilo drugcije,ali nije stav albancima, nije stav medjunarodne zajednice.Politicari i kad bi htjeli ne bi smeli drugcije da kazu....ali sad su izbori,nismo ni ocekivali nesto drugo...

Miroslav

pre 16 godina

Cilj ove rezolucije jeste da se spreči plan priključenje Srbije EU po formuli „Kosovo i pridruživanje su odvojene stvari“. Ova sednica je zato bila potrebna i očigledno je Koštunica ovo odigrao u dilu sa radikalima. Bez rezolucije Tadić bi verovatno uskoro potpisao taj sporazum a sada neće moći. A pošto je Koštunica ponovo vezao Kosovo sa pridruživanjem EU dalje nema manevarski prostor da gura Srbiju u njene redove, najverovatnije ćemo uskoro biti svedoci promene politike. Tadiću pak preti puštanje niz vodu ali i on je dobi odstupnicu jer sada može prosto da kaže kako mu rezolucija ne dozvoljava da potpiše sporazum.
Sve u svemu, Koštunica se još jednom lukavo vratio u igru ali i s Miloševićem je bilo isto: dugo je delovao vešto i uspešno ali se to ipak završilo katastrofalno. Srbija sa Koštunicom zapravo izgleda kao Srbija sa Miloševićem uoči i za vreme osme sednice a Tadić neodoljivo podseća na Stambolića koji je dugo lavirao sa svojim opakim rivalom. Koštunica previđa da je manevarski prostor za njegovu politiku jako uzak i da mu Ruska podrška, bez koje ne bi mogao ni da mrdne, neće značiti ništa kada Srbiju bude uvlačio najpre u samoizolaciju a potom i u lančane konflikte. Konflikti će biti neizbežna posledica zaoštravanja sa Zapadom a pošto se igra više ne igra oko Kosova Srbija će verovatno u skoroj budućnosti ponovo biti optužena za destabilizaciju regiona i za ugrožavanje vitalnih interesa SAD i EU.

adam worth

pre 16 godina

to sto neko ima pravo na odredjenu teritoriju, ne znaci da na njoj moze da radi sta hoce. danas niko za skupstinskom govornicom nije pricao o najgrubljim krsenjima ljudskih prava koje je sprovodjeno nad etnickom manjinom (hladnjace, proterivanja, ubistva...). to je radila drzava i to planski. da li je to krsenje medjunarodnog prava? osim toga, ne mozes da krijes optuzenike za ratne zlocine dela i da delis lekcije o pravu. to se zove licemerje. i to sto V. Jankovic prica o samopostovanju - to je populizam koji zagovara jedan elitista i cinik - zato je to smesno. oko 3 miliona ljudi je dalo Milosevicu mandat da resi pitanje Kosova. sto rece Djindjic - skuvali ste ribe... danas je 2007. opet smo pokazali da smo neodgovorni.

valter

pre 16 godina

Srbija ima 2 izbora.Postati clan EU ili ostati okruzena u EU.Treba pogledati sta komsiluk radi.Koliko razumem geografiju shengen ce vrlo brzo postati okolotrbusni pantolodrzac.Kakve ce tek uslove postavljati komsije iz EU.Veci broj clanica,duza lista uslova,veci broj godina.Fataj brzi za evropu ikao clan EU rjesavati ? Kosova.Evopa je prakticna a nigdje se vise nepametuje kao u BG.